Diplom i pædagogisk miljøarbejde. Kompetenceudvikling for medarbejdere i Bostøtten Program

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Diplom i pædagogisk miljøarbejde. Kompetenceudvikling for medarbejdere i Bostøtten Program"

Transkript

1 Diplom i pædagogisk miljøarbejde Kompetenceudvikling for medarbejdere i Bostøtten Program

2 Om kurset Kompetenceudviklingsforløbet henvender sig til pædagoger og andre medarbejdere, der kan deltage på diplomniveau inden for området, hvor man arbejder i 85 bostøtte. Det vil sige, at Bostøtten ydes til borgere med betydelig nedsat fysisk og eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Borgeren bor i eget hjem (selvstændig bolig). SOSU-assistenter og andre på tilsvarende uddannelsesniveau kan søge om optagelse gennem realkompetencevurdering hos VIAs studievejleder: Anette Nymann E: ny@viauc.dk T: Det kræver normalt afdelingsleders anbefaling. Studiet er et fuldtidsstudie. Det anbefales, at du, som studerende på modulet, søger orlov. Hensigten med diplomforløbet for bostøttemedarbejdere Modulet vil, både i form og indhold, være praksisorienteret. Som medarbejder vil du opleve, at der er en tæt kobling til din praksis, og at din praksis bliver involveret, udfordret og udviklet i forløbet. De brugere, du kender fra dit arbejde, dine kollegaer, din ledelse og samarbejdspartnere inviteres ind i forløbet, hvor det er muligt. Det gør vi for at styrke sammenhængen med praksis, og for at deres udsagn også bliver en del af den erfaring, der indgår i kompetenceudviklingen. Det sker i forbindelse med Først og fremmest forskellige praksisudviklende øvelser integreres løbende i forløbet. Her får du brug for dine kontakter blandt brugere, deres pårørende, dine samarbejdspartnere og kollegaer. Oplæg i starten af forløbet med de centrale begreber fra modulet for lederne. Det vil lette implementeringsdelen, når ledelsen har kendskab til det lærte. At ledere og deltagere støttes i implementeringen via en guide for implementering. At der, efter diplomforløbets afslutning, afholdes en workshopdag, hvor det lærte formidles til andre kollegaer og evt. andre aktører.

3 Diplommodul Bostøtteområdet Udviklingsbeskrivelsen har afsæt i det pædagogiske diplommodul Pædagogisk Miljøarbejde Diplommodulet har disse læringsmål ifølge studieordningen: Den studerende har viden om socialt udsatte gruppers særlige behov og levevilkår og om sociale og pædagogiske indsatser og miljøarbejde i relation hertil. kan anvende og begrunde metodevalg i pædagogisk miljøarbejde samt bidrage til metode- og miljøudvikling. Indhold Teorier, begreber og viden om: Pædagogisk miljøarbejde på bosteder, i lokalmiljø og i eget hjem Målgruppers livsvilkår, marginalisering, behov og ønsker Strategier for inklusion, sundhedsfremme og øget social deltagelse Miljøarbejdets aktiviteter, samværsformer, samtaleformer og øvrige metoder og indhold Professionelle og frivillige i socialt og pædagogisk arbejde Tværfagligt og tværsektorielt samarbejde. Modulet kan målrettes og tilrettelægges særligt i forhold til bestemte former for miljøarbejde, fx arbejde på et bosted, arbejde med bostøtte eller opsøgende arbejde i forhold til en nærmere afgrænset målgruppe, fx børn, unge, familier, udviklingshæmmede, sindslidende, misbrugere. Rammen for forløbet er portfoliometoden Portfolio Inden for portfoliometoden bevæger man sig i verden i en kombineret studerende/praktikerrolle. Datamaterialet til den private portfolio kan udmærket bestå af personrelaterede erfaringer, dagbogsoptegnelser, iagttagelser m.v. Der stilles ikke videnskabelige krav til det indsamlede datamateriale (i hvert fald ikke krav om reliabilitet). Materialet vil ofte være udvalgt efter subjektive kriterier og være bundet til en konkret kontekst Den indsamlede viden er primært viden som er værdifuld for mig og min(e) samarbejdspartner(e). Ved portfoliometoden er der fokus på: 1. Fagligheden - tilegnelse af stofområdet 2. Evne til at tilegne sig viden inden for den faglige ramme (dvs. læringsevne) - evne til at gøre stofområdet til viden-som-er-værdifuld-for-mig. Viden som er værdifuld for mig forstås i dette projekt som viden og indsigter, som du, som bostøttemedarbejder, kan anvende i praksis. Efter de fleste undervisningsdage afsættes der derfor 2-3 timer til, at du, som studerende, i samarbejde med andre studerende fra holdet, kan arbejde i studiegruppe med at forstå og reflektere det lærte i forhold til praksis. Desuden flettes der studieøvelser ind i forløbet, der understøtter, at du, som studerende, reflekterer over det lærte i forhold til din praksis. Eksamen Der er tilknyttet eksamen til modulet. Til eksamen skrives et kort, skriftligt oplæg med en mundtlig eksamen med analyse af en case. Studieforløbet er bygget op over portfoliometoden, hvor den studerende løbende arbejder med stoffet i forhold til praksis.

4 Eksamensopgaven skal indeholde en case En case er en kortere (ca. ½ side) beskrivende tekst, der skildrer en kompleks, virkelighedsnær situation eller et forløb fra din praksis i Bostøtten. Casen er en sammenfatning af virkelige eller fiktive forhold, som i fortalt form rummer væsentlige elementer af en karakteristisk situation ved en valgt problemstilling. En case fremstilles af de(n) studerende individuelt eller i gruppe på max. 3. Eksamen Det vides ikke i skrivende stund, om det er muligt at gå til gruppeeksamen. Hvis ikke, tager en mundtlig eksamen 30 minutter inklusiv votering. Organisering Oplæg og praksisøvelse hver gang. Der er vejleder til stede den første gang under praksisøvelsen ellers ikke. Forberedelse Litteratur: Den enkelte medarbejder anskaffer sig grundbøgerne til modulet inden studiestart. Mindre artikler (max 20 sider) scannes af underviser og ligger på VIAs websted Studienet. 4/ kl. 9:00-12:00 Opstarts- og informationsmøde Der kommer særskilt invitation. Program (der tages forbehold for ændringer i forhold til undervisere) 23/ kl. 9:00-12:30-12:30 + praksisudvikling til kl. 15:00 Elsa Munch Carlsen Introduktion til modulet Pædagogisk Miljøarbejde med fokus på arbejdet i Bostøtten. Pædagogisk miljøarbejde på bosteder, i lokalmiljø og i eget hjem. Forskellige menneskesyn bygger på forskellige værdier og er ganske afgørende for, hvilken tilgang den enkelte bostøttemedarbejder har til sin praksis: Det biologiske menneskesyn Det Funktionalistiske menneskesyn (med ICF som eksempel) Det Humanistisk-eksistentielle menneskesyn Det Kulturelle menneskesyn Hvorfor er det dialektiske menneskesyn så integrerende? Introduktion til bostøttearbejdet At arbejde i andre folks hjem. Præmisser for bostøttearbejdet Relevant lovgivning på bostøtteområdet. Introduktion til portfolio og eksamen. De studerende anbefales at arbejde løbende på opgaven. 23/ Portfolio De studerende arbejder med at indkredse deres eget menneskesyn på baggrund af dagens undervisning. Underviser er til stede. I lægger gruppens menneskesyn på Studienet og kommenterer en anden studiegruppes menneskesyn på Studienet senest den 24/

5 25/ kl. 9:00 13:00 + praksisudvikling til 15:00 Anna Marie Langhoff Nielsen Bostøttemedarbejderens redskaber i det tværfaglige samarbejde. Tværfagligt og tværsektorielt samarbejde. Samarbejdet med myndighed. Hvilken lovgivning regulerer samarbejdet mellem myndigheder og bostøtten? Hvordan inddrage ICF og handleplaner i samarbejdsrelationer? Hvordan inddrage pædagogiske planer og funktionsbeskrivelser i samarbejdet? Handleplaner & brugerinddragelse i pædagogisk arbejde Effektmåling º º Den danske kvalitetsmodel º º Delhandleplanen. Bostøttemedarbejderen medbringer en anonymiseret handleplan/pædagogisk plan i undervisningen. 25/ Portfoliometoden De studerende arbejder med at anvende funktionsbeskrivelser i praksis. 26/ Studieøvelse Indsamling af hjemmesider, der er fagligt relevante for modulets område. Læg 3 hjemmesider (links), de andre studerende ikke har fundet, på studienet i linksamlingen. Princippet er først til mølle. 29/ kl. 9:00 13:00 + praksisudvikling til kl. 15:00 Elsa Munch Carlsen Strategier for inklusion, sundhedsfremme, øget social deltagelse og medborgerskab Det sociale samspil er inklusionens spillebane Hvordan er pædagogik i bostøtten inkluderende og ekskluderende? Hvordan styrer normalitetsopfattelser og dermed syn på afvigelse arbejdet i bostøtten? Hvordan modvirke isolations- og eksklusionsprocesser i bostøtten? Sociale og kulturelle læreprocesser med særlig fokus på vilkårene omkring bostøtte arbejdet Inklusion noget andet end integration. 29/ Portfoliometoden Refleksionsgrupper omkring inklusion. Kortlæg inkluderende og ekskluderende processer omkring en bruger i bostøtten 31/ kl. 9:00 13:00 + praksisudvikling til kl. 15:00 Lena Nyborg Nansen Når borgere opleves som et problem og ikke trives i bostøtten om den professionelles ansvar, løsningen der ligger i omgivelserne og affektregulering/low arowsal pædagogik Når man arbejder med udsatte borgere, kan der opstå kritiske situationer i hverdagen, hvor konfliktløsningsmetoder er centrale Konflikter kan forebygges og håndteres. Vi ser på forskellige måder at arbejde med problemadfærd og konflikter i bostøttearbejdet og understreger, hvad man, som professionel, kan gøre for at minimere konflikterne og udvikle på negativt fastholdende faktorer.

6 31/ Portfoliometoden Kortlæg en konfliktsituation, hvor du som bostøttemedarbejder selv indgår. 1/ Find et sted i Danmark, der arbejder ud fra omvendt integration Beskriv stedet i 5 linjer. Læg din beskrivelse på studienet under STUDIE- ØVELSER, hvis stedet har et link tilføjes det linksamlingen på studienet. 2/ kl. 9:00 13:00 + praksisudvikling til kl. 15:00 Elsa Munch Carlsen Målgruppers livsvilkår, marginalisering, behov og ønsker. Bostøttemedarbejderen møder ofte ensomhed og manglende eller skrøbelige netværk i det system og de livsvilkår, der omgiver den enkelte bruger Vi vil se på dilemmaer og faser i bostøttearbejdet, herunder hvilke domæner vi arbejder under i bostøtten generelt, og hvilke rammer det giver for arbejdet Marginaliseringsprocesser arbejder ofte bag om ryggen for at forstå dette vil vi inddrage den systemiske tankegang At have mange professionelle og få private i sit liv - afhængigheden som vilkår Netværk og netværkskort hvordan modarbejde marginalisering og styrke netværket? Hvordan identificere den enkeltes behov og ønsker? 5/ kl. 9:00 13:00+ praksisudvikling til kl. 15:00 Anne Møller Eijgendaal Det primære relationsarbejde i bostøtten relation før metode I mødet mellem den enkelte borger og bostøttemedarbejderen vil der altid være relationer tilstede. I dag vil vi se på, hvorledes relationsarbejdet kan kvalificeres og problematiseres. Bostøtten mellem over og underinvolvering - Magt og afmagt Det moderne spædbarnsparadigmes betydning for arbejdet i bostøtten Anerkendelse den relationsorienterede tilgang. Anerkendelse som tilgang manipulation eller etik i højsædet? Gensidig empowerment og interdependens. Personinvolvering overfor personorientering. 5/ Portfoliometoden De studerende arbejder med anerkendende kommunikationsøvelser. 7/ Studieøvelse Den studerende laver efter eget valg en iagttagelse af en situation omkring en bruger i bostøtten eller et interview med samme. Iagttagelsen/interviewet medbringes til næste dags undervisning. 2/ Portfoliometoden Lav et netværkskort for en konkret bruger hvilken del af netværket vil I udvikle? Og hvordan? Hvad skal I gøre, og hvad vil I gøre for at brugeren kan selv?

7 8/ kl. 9:00 13:00+ praksisudvikling til kl. 15:00 Anna Marie Langhoff Nielsen At indhente information, beskrive og analysere Borgernes egne mål - Hvordan beskrive og iagttage en borger, således at den enkeltes oplevelsesverden inddrages? Hvordan balancere den enkelte borgers udfordringer, vilkår og ressourcer loyalt i den pædagogiske beskrivelse? ICF - Hvordan inddrage den enkeltes kontekst i beskrivelsen? 8/ Portfoliometoden. Iagttagelserne omsættes til ICF i grupper Eller der arbejdes med at kvalificere det medbragte interview/iagttagelse, herunder begrundelse for valg af metode. Den studerende reflekterer over og nedskriver i sin portfolio, hvor iagttagelsen/interviewet kan styrkes. 9/ kl. 9:00 13:00 + praksisudvikling til kl. 15:00 Bente Torp Supervision og vidensdeling i bostøtte arbejdet Megen bostøttearbejde foregår alene. Derfor kan behovet for professionel vidensdeling og kvalificering være stort. Vi vil se på forskellige supervisionsog sparringsprincipper til kvalificering af det daglige arbejde. Supervision og sparring (systemisk og narrative principper) Forskellige spørgsmålstyper, der kan få en samtale til at bevæge sig Læringsudveksling og vidensdeling Præmisser i bostøttearbejde. Emne- og gruppevalg sendes til Elsa emc@viauc.dk senest kl. 12:00. 9/ Portfoliometoden Forskellige spørgsmålstyper afprøves med et reflekterende team. 12/ kl. 9:00-13:00 + praksisudvikling til kl. 15:00 Anne Møller Eijgendaal Bostøttemedarbejderen som konsulent og vejleder i bostøtten. Når pædagogen ikke er den primære relation - konsulentrollens forskellige positioner Konsulentrollen - at være den sekundære, faciliterende relation Brobyggeren - hvordan kan bostøtten understøtte den enkelte borgers deltagelse i sociale sammenhænge, der rækker ud over samværet med os selv? Hvordan tackle dilemmaer mellem bedreviden og god viden og respekt for andres oplevelser? Vejledning og formidling - hjemmevejledning Professionelle og frivillige i socialt og pædagogisk arbejde. 12/ Portfoliometoden Indkredsning af dilemmaer, når pædagogen arbejder som konsulent. 12/ kl. 12:30-15:00 Vejlederfordeling og eksamen Evaluering af undervisningsperioden. 14/ kl. 9:00-12:30 + praksisudvikling til kl. 15:00 Elsa Munch Carlsen Bostøtte i en familie - bostøtten systemisk set og løsningsfokuserede metoder. Familien at være en del af et system og den ydmyghed, der følger Løsningsfokuserede metoder Hvordan arbejde med empowerment? Hvad kan vi lære af familiebehandling, hvad fungerer ikke i bostøtten? Den sidste del af uddannelsesforløbet er rettet mod eksamen, hvor du arbejder i grupper med din eksamensopgave og modtager vejledning fra din vejleder.

8 PRIS ,- kr. pr. deltager. Forplejning er ikke inkluderet, men kan købes i kantinen. For deltagere fra Aarhus Kommune, er der forhåndsfinansieret 15 pladser til Søjlen for VoksenHandicap. TID Forløbet har opstart tirsdag den 23. oktober 2012 og løber til torsdag den 6. december 2012 STED VIA Campus Nord, Hedeager 2, 8200 Århus N DELTAGERANTAL Min. 15 deltagere og maks. 25 TILMELDING OG TILMELDINGSFRIST Tilmelding på VIA s hjemmeside. Scan og vedhæft: Eksamensbevis for din adgangsgivende eksamen Dokumentation for min. 2 års relevant erhververfaring (fx en bekræftelse fra din arbejdsgiver). Derudover skal du have det EAN nummer klar, som skal bruges ved din tilmelding. (gælder ikke de forhåndsfinansierede pladser) Du kommer direkte ind på modulet ved at klikke HER. Her vælger du den røde tilmeldingsknap som guider dig gennem tilmelding. Ved spørgsmål til tilmeldingsproceduren kontaktes: Lene Melchiorsen Kursus- og projektsekretær T: E: lmel@viauc.dk Tilmelding senest den 20. september 2012 KURSUSANSVARLIG Forløbet er udviklet på initiativ fra Aarhus Kommune og i et samarbejde med øvrige kommuner i Regionen. YDERLIGERE OPLYSNINGER OM KURSERNE Tove Bilde Konsulent i Søjlen for VoksenHandicap, Socialforvaltningen, Aarhus Kommune E: tbi@aarhus.dk T: M: Anni Skovby Ledende konsulent i Center for Socialfaglig Udvikling, Socialforvaltningen, Aarhus Kommune E: ansko@aarhus.dk M: GRUNDBØGER PÅ MODULET Der skal påregnes udgifter til litteratur på ca kr. pr. deltager. VIA University College udarbejder en litteraturliste med opdateret litteratur rettet mod bostøtteområdet med fokus på relationspædagogik, konsulentrollen, empowerment, handicap, specialpædagogik. Elvén m.fl. (2012): Udviklingsforstyrrelser og psykisk Sårbarhed. Dansk Psykologisk Forlag Moltke, Hanne m.fl. (2009): Systemisk Coaching. Dansk Psykologisk Forlag Bøttcher, Louise og Dammeyer, Jesper (2010): Handicappsykologi En grundbog om arbejdet med mennesker med funktionsnedsættelser. Samfundslitteratur Find flere kurser, temadage eller temamøder på Det Sociale Akademi I Værkmestergade 15 I 8100 Aarhus C I

Social inklusion - udvikling af fællesskaber

Social inklusion - udvikling af fællesskaber Pædagogisk diplomuddannelse (PD) Social inklusion - udvikling af fællesskaber 7 ugers videreuddannelse af pædagoger i Svendborg Kommune Forår 2012 Bliv videreuddannet med fokus på social inklusion Ønsker

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed)

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Slides kan findes på: Praktik.via.dk

Læs mere

Favrskov læring for alle

Favrskov læring for alle Favrskov læring for alle 2013- Kontekst og baggrund: Byrådet vedtog i forbindelse med B-2013, at der afsættes 1 mio. i 20 og 2 mio. i 20, 20 og 2016 til at sikre øget inklusion i folkeskolen, ved at have

Læs mere

Uddannelsesforløb. Kompetencegivende. uddannelse. for sundhedssocialrådgiverne

Uddannelsesforløb. Kompetencegivende. uddannelse. for sundhedssocialrådgiverne Kompetencegivende uddannelse for sundhedssocialrådgiverne Uddannelsesforløb MODUL I Problemstillinger og teoretiske perspektiver i relation til de målgrupper, som sundhedssocialrådgiverne møder i deres

Læs mere

Modultitel: Evaluering i organisationer

Modultitel: Evaluering i organisationer Modultitel: Evaluering i organisationer Uddannelse PD (Pædagogisk Diplomuddannelse) Retning 17.3 Modul (Valgfrit) 3 Tidspunkter Alle undervisningsdage: 9:00-14:00 Undervisningssted Innovest, Ånumvej 28,

Læs mere

Uddannelse af inklusionsformidlere en uddannelse på PD-niveau

Uddannelse af inklusionsformidlere en uddannelse på PD-niveau Uddannelse af inklusionsformidlere en uddannelse på PD-niveau I forbindelse med udviklingsprogrammet Et godt børneliv et fælles ansvar etablerede Ballerup Kommune i 2006 et uddannelsesforløb for medarbejdere

Læs mere

Modulbeskrivelse. Læringsmål Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering

Modulbeskrivelse. Læringsmål Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering Modulbeskrivelse Modul i den Sundhedsfaglige Diplomuddannelse: Udbudssted Omfang i credits (ECTS) KLINISK VEJLEDER I SUNDHEDSFAGLIGE PROFESSIONSUDDANNELSER Vejle 10 ECTS Modulet retter sig specifikt mod

Læs mere

Uddannelse i systemiske - løsningsfokuserede samtaler og supervision

Uddannelse i systemiske - løsningsfokuserede samtaler og supervision Uddannelse i systemiske - løsningsfokuserede samtaler og supervision Fra Februar 2014 til februar 2015 Uddannelsens målgruppe: Uddannelsen henvender sig til personer med en grunduddannelse indenfor det

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen

Workshop vedrørende praktikplanen Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på Udførerområderne Slides kan findes på: Praktik.via.dk Socialrådgiveruddannelsen Aarhus

Læs mere

Vejledning, dokumentation og samarbejde i forhold til børns sprog - styrket sprogvejledning i dagtilbud

Vejledning, dokumentation og samarbejde i forhold til børns sprog - styrket sprogvejledning i dagtilbud Vejledning, dokumentation og samarbejde i forhold til børns sprog - styrket sprogvejledning i dagtilbud Et fagligt valgmodul fra PD i Børns sprog Foråret 2019 1 Et diplomforløb for sprogvejledere med fokus

Læs mere

DIPLOMUDDANNELSE I SEKSUALVEJLEDNING

DIPLOMUDDANNELSE I SEKSUALVEJLEDNING DIPLOMUDDANNELSE I SEKSUALVEJLEDNING Studieordning gældende fra sommeren 2011 Diplomuddannelse i Seksualvejledning Diplomuddannelsen i Seksualvejledning er et tilbud om kompetenceudvikling, der giver de

Læs mere

Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL

Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL Baggrunden for denne standard er krav til undervisningens kvalitet. Kravene er defineret i bekendtgørelse om akkreditering og godkendelse

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 45, København, 2016-2017 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker

Læs mere

DEN SUNDHEDSFAGLIGE COACHUDDANNELSE UDDANNELSESORDNING

DEN SUNDHEDSFAGLIGE COACHUDDANNELSE UDDANNELSESORDNING UDDANNELSESORDNING Baggrund Udviklingen i sundhedsvæsenet og øgede krav fra patienter til informationer omkring deres sygdomsforløb stiller et større og større krav til sundhedspersonalets kommunikative

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Akademiuddannelser

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Akademiuddannelser UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Akademiuddannelser 2 UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLTS DIPLOMUDDANNELSER Praktisk Personlig vejledning Kontakt studievejlederne i Kompetenceudvikling og Undervisningsmidler på

Læs mere

Den lige vej til uddannelse

Den lige vej til uddannelse SOCIALPSYKIATRIENS PÆDAGOGISKE DIPLOMUDDANNELSE I PSYKOLOGI ET SAMARBEJDE MELLEM UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND OG KOMMUNER PÅ SJÆLLAND OG LOLLAND FALSTER Den lige vej til uddannelse 1/8 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen i Odense

Ergoterapeutuddannelsen i Odense Logbog for personlige læringsmål gennem Ergoterapeutuddannelsen i Odense Studieordning august 2008 Rev. juni 2010 Ankp University College Lillebælt Ergoterapeutuddannelsen Denne logbog tilhører: Hold nr.:

Læs mere

Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen:

Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Palliativ indsats symptomlindring og evidensbaseret praksis (målrettet fysioterapeuter og ergoterapeuter)

Læs mere

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Forudsætninger for at deltage i klinisk undervisning modul 12 At den studerende har bestået ekstern og intern

Læs mere

Velkommen til!! 5) Det gode transfermiljø - forventningsafstemning. Hvad er en agent roller og positioner. Dagtilbud & Skole

Velkommen til!! 5) Det gode transfermiljø - forventningsafstemning. Hvad er en agent roller og positioner. Dagtilbud & Skole Velkommen til!! 1) Præsentation af læringsudbytte Tjek ind + Padlet 2) Evaluering af 1. modul 3) Indhold på modul 2 og 3 + Netværk 4) Fra videnshaver til læringsagent de første skridt Hvad er en agent

Læs mere

Skolelederkursus efteråret 2012

Skolelederkursus efteråret 2012 Skolelederkursus efteråret 2012 Tema: Ledelse og coaching Vi fortsætter i sporet! Sidste års lederkursus om kvalitetsudvikling, kvalitetsstyring og evaluering blev et løft til en stor del af lederne på

Læs mere

Familiecoaching i systemisk perspektiv

Familiecoaching i systemisk perspektiv Særligt tilrettelagt kursus eller uddannelsesforløb for fagprofessionelle, der arbejder med familier og plejefamilier. Vi udbyder både forløbet som en formelt kompetencegivende uddannelse (10 ECTS) i samarbejde

Læs mere

Uddannelsesplan i forhold til kompetence-, videns- og færdighedsmål, Social- og specialpædagogik, 3. praktikperiode

Uddannelsesplan i forhold til kompetence-, videns- og færdighedsmål, Social- og specialpædagogik, 3. praktikperiode Uddannelsesplan i forhold til kompetence-, videns- og færdighedsmål, Social- og specialpædagogik, 3. praktikperiode Samarbejde og udvikling Praktikken retter sig mod samarbejdsrelationer i og udvikling

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Standard for den gode praktik

Standard for den gode praktik Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen Baggrunden for denne standard er krav til undervisningens kvalitet. Kravene er defineret i bekendtgørelse nr. 339 af 06/04 2016 om akkreditering

Læs mere

Inspirationsmateriale til undervisning

Inspirationsmateriale til undervisning EFTERUDDANNELSESUDVALGET FOR DET PÆDAGOGISKE OMRÅDE OG SOCIAL- OG SUNDHEDSOMRÅDET - Inspirationsmateriale til undervisning Forebyggende arbejde for og med udsatte unge 42172 Udviklet af: Puk Kejser UCC,

Læs mere

Ledelse. dokumentation. kvalitetsudvikling af ergoterapi

Ledelse. dokumentation. kvalitetsudvikling af ergoterapi Møde med kliniske undervisere d. 7.04.2011 ERG508 Modul 12 Teoretisk og Klinisk undervisning Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi Lektor Grethe E. Nielsen. Ergoterapeutuddannelsen.

Læs mere

1. Kliniske forløb. 2. Stedets data. Socialpsykiatrien i Silkeborg kommune PH aktiv

1. Kliniske forløb. 2. Stedets data. Socialpsykiatrien i Silkeborg kommune PH aktiv 1. Kliniske forløb Det kliniske undervisningssted kan opfylde kravene til klinisk undervisning i et eller flere af følgende moduler. Vi vil bede jer sætte kryds ved de forløb I mener at kunne dække som

Læs mere

Diplomuddannelsen i ledelse (DIL) Redigeret 9/2-18 Indhold Lederkommunikation - Det Personlige Lederskab Professionelt lederskab - Det

Diplomuddannelsen i ledelse (DIL) Redigeret 9/2-18 Indhold Lederkommunikation - Det Personlige Lederskab Professionelt lederskab - Det Indhold Lederkommunikation - Det Personlige Lederskab 1... 2 Professionelt lederskab - Det Personlige Lederskab 2... 6 Den professionelle relation Ledelse og medarbejdere 1... 9 Læring og kompetenceudvikling

Læs mere

Den studerendes plan for 3. praktik, inkl. udtalelse Rev

Den studerendes plan for 3. praktik, inkl. udtalelse Rev Den studerendes plan for 3. praktik, inkl. udtalelse Rev. 10.09.18 Praktiksted Kamager Praktikvejleder Studerende Praktikansvarlig underviser 3. praktikperiode Social- og specialpædagogik Pædagoger med

Læs mere

Mesterlæreforløb i Flerfamiliearbejde. Henriette Wilson - Poppelgården Peter Madelung - Kobberbakkeskolen Mai Juul Andersen - Poppelgården

Mesterlæreforløb i Flerfamiliearbejde. Henriette Wilson - Poppelgården Peter Madelung - Kobberbakkeskolen Mai Juul Andersen - Poppelgården Mesterlæreforløb i Flerfamiliearbejde Henriette Wilson - Poppelgården Peter Madelung - Kobberbakkeskolen Mai Juul Andersen - Poppelgården Beskrivelse af forløbet Vi vil med oplæg og øvelser sikre at I

Læs mere

A. Beskrivelse af praktikstedet

A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

STUDIEORDNING for intern pædagogisk uddannelse: License to teach

STUDIEORDNING for intern pædagogisk uddannelse: License to teach STUDIEORDNING for intern pædagogisk uddannelse: License to teach 1. Indledning Nedenstående studieordning er udarbejdet af Pædagogisk Center, EA-Kolding, og fungerer således som intern kompetenceudvikling

Læs mere

Fortællinger og praksisværktøjer

Fortællinger og praksisværktøjer fordi forandring og forvandling handler om at se, hvad et andet menneske kan blive og ikke kun, hvad det er lige nu Et mentorkursus for dig, der vil skabe inklusion Fortællinger og praksisværktøjer - der

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Uddannelse. Støttepersoner som arbejder med børn, unge eller voksne med vidtgående handicap. Start i efteråret 2013

Uddannelse. Støttepersoner som arbejder med børn, unge eller voksne med vidtgående handicap. Start i efteråret 2013 Start i efteråret 2013 Uddannelse af Støttepersoner som arbejder med børn, unge eller voksne med vidtgående handicap En uddannelse udarbejdet i samarbejde mellem IPIS og PI/SPS. Hele Grønland 1 INDLEDNING

Læs mere

PD-modulet Komplekse kommunikationsbehov og funktionsnedsættelser

PD-modulet Komplekse kommunikationsbehov og funktionsnedsættelser PD-modulet Komplekse kommunikationsbehov og funktionsnedsættelser Tilrettelagt sammen med kurset Kommunikation og samspil med mennesker med multiple funktionsnedsættelser Sideløbende med gennemførelsen

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen 1. semester Oplysninger om semesteret Skole for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn for Socialrådgiveruddannelsen Studieordning Professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

Uddannelsesplan. Pædagogisk ledelse valgmodul Diplom i ledelse

Uddannelsesplan. Pædagogisk ledelse valgmodul Diplom i ledelse Uddannelsesplan Pædagogisk ledelse valgmodul Diplom i ledelse Undervisere: Jens Andersen, psykolog, Ledelses- og organisationskonsulent, act2learn, mail: jna@ucnact2learn.dk, mobil: 72690408 Ane Davidsen,

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Bostøtten

Læs mere

OPLÆG TIL EN KOMMUNES SYGEPLEJERSKER Uddannelse af sygeplejersken frem mod konsulent- og udviklerrollen

OPLÆG TIL EN KOMMUNES SYGEPLEJERSKER Uddannelse af sygeplejersken frem mod konsulent- og udviklerrollen OPLÆG TIL EN KOMMUNES SYGEPLEJERSKER Uddannelse af sygeplejersken frem mod konsulent- og udviklerrollen KORT OM BAGGRUNDEN Nuværende situation NN Kommunes ca.?? sygeplejersker har rigtig mange opgaver

Læs mere

STUDIEORDNING for intern pædagogisk uddannelse: License to teach

STUDIEORDNING for intern pædagogisk uddannelse: License to teach STUDIEORDNING for intern pædagogisk uddannelse: License to teach 1. Indledning Nedenstående studieordning er udarbejdet af Pædagogisk Center, EA- Kolding, og fungerer således som intern kompetenceudvikling

Læs mere

Opkvalificeringsprojekt i inklusion for dagtilbud

Opkvalificeringsprojekt i inklusion for dagtilbud Opkvalificeringsprojekt i inklusion for dagtilbud Børn og Skole 2011 Forord Uddannelses og opkvalificeringsprojektet er planlagt i et samarbejde imellem: FOA, BUPL, AOF, Jobcenter Bornholm, CFU Bornholm,

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE Praktikstedsbeskrivelsen består af 4 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode C. Uddannelsesplan for anden praktikperiode D. Uddannelsesplan

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring Uddannelsesbeskrivelse Indhold INTRODUKTION TIL UDDANNELSEN... 2 OPBYGNING AF UDDANNELSEN... 2 MÅL FOR UDDANNELSEN... 2 INDHOLDET AF UDDANNELSEN... 2 FØRSTE DEL: DET ADGANGSGIVENDE KURSUSFORLØB...3 ANDEN

Læs mere

Praksisfortælling. Et pædagogisk redskab til udvikling af handlekompetence

Praksisfortælling. Et pædagogisk redskab til udvikling af handlekompetence Praksisfortælling Et pædagogisk redskab til udvikling af handlekompetence Udarbejdet af Hanne Bruhn/Marianne Gellert Juni 2009 og redigeret marts 2010 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

SUPERVISIONSUDDANNELSE ved UCL

SUPERVISIONSUDDANNELSE ved UCL Kompetencegivende SUPERVISIONSUDDANNELSE ved UCL To sammenhængeden diplommoduler fra Den sociale diplomuddannelse: i alt 20 ECTS points svarende til 1/3 diplomuddannelse Modtag supervision - Træn supervisorrollen

Læs mere

Familiecoaching i systemisk perspektiv

Familiecoaching i systemisk perspektiv Kompetencegivende videreuddannelse på diplomniveau Familiecoaching i systemisk perspektiv Modulet Kommunikation fra den pædagogiske diplomuddannelse Særligt tilrettelagt uddannelsesforløb for fagprofessionelle,

Læs mere

Høringssvar: Høring over afdækning af behov for nye efter- /videreuddannelsesaktiviteter inden for emnet forebyggelse af radikalisering og ekstremisme

Høringssvar: Høring over afdækning af behov for nye efter- /videreuddannelsesaktiviteter inden for emnet forebyggelse af radikalisering og ekstremisme Ref.: SBL sbl@uc-dk.dk +45 31 32 62 13 20. november 2015 Uddannelses- og Forskningsministeriet, Center for Uddannelsespolitik Bredgade 43 1260 København K Att. Carsten Aabo Høringssvar: Høring over afdækning

Læs mere

Kurser sommer/sensommer 2011

Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser og foredrag Sommeren i Frivilligcenter Aarhus byder på flere spændende arrangementer. Vi har to kurser og en temaaften at byde på. Skab overskud og trivsel i dit frivillige

Læs mere

SKOLEN 2014-2015 Kompetenceudvikling. Specialpædagogik, inklusion og AKT Teamkoordinatoruddannelsen

SKOLEN 2014-2015 Kompetenceudvikling. Specialpædagogik, inklusion og AKT Teamkoordinatoruddannelsen SKOLEN 2014-2015 Kompetenceudvikling Specialpædagogik, inklusion og AKT Teamkoordinatoruddannelsen Kompetenceudvikling for lærere og pædagoger i skolen I dette katalog kan du finde inspiration til kompetenceudvikling

Læs mere

Professionel coaching og coaching som ledelsesværktøj ICF godkendt coaching uddannelse

Professionel coaching og coaching som ledelsesværktøj ICF godkendt coaching uddannelse Professionel coaching og coaching som ledelsesværktøj ICF godkendt coaching uddannelse Coaching som ledelsesværktøj Coaching er en anerkendt metode med effektive værktøjer til at udvikle medarbejdere og

Læs mere

Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015

Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015 Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015 Praktiske oplysninger Kursus for årsvikarer Tilmeldingen til kurserne foregår elektronisk. Følg linket her Tilmeldingsfristen

Læs mere

Diplomuddannelse i Ledelse for ansatte i sociale tilbud

Diplomuddannelse i Ledelse for ansatte i sociale tilbud Diplomuddannelse i Ledelse for ansatte i sociale tilbud Beskrivelse af uddannelsen Studiestart ultimo januar. 2016-2019 0 Indhold Diplom i ledelse for medlemmer af LOS... 2 Opbygning af Diplom i Ledelse...

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

BHU. Blæksprutten Rypehusene 15-17 2629 Albertslund 4364 8898. www.blaeksprutten.albertslund.dk

BHU. Blæksprutten Rypehusene 15-17 2629 Albertslund 4364 8898. www.blaeksprutten.albertslund.dk PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE & UDDANNELSESPLAN. Region Hovedstaden. INST.NR: BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Institutionens navn. Adresse. Postnr. og by. Tlf.nr. Mail-adresse. Hjemmeside. BHU. Blæksprutten Rypehusene

Læs mere

Lederuddannelse. for de frie grund- og efterskoler

Lederuddannelse. for de frie grund- og efterskoler Lederuddannelse for de frie grund- og efterskoler Lederuddannelsen er et særligt tilrettelagt forløb for ledere inden for de frie grund- og efterskoler. Forløbet er organiseret i internater og netværk,

Læs mere

Læservejledning til resultater og materiale fra

Læservejledning til resultater og materiale fra Læservejledning til resultater og materiale fra Forsknings- og udviklingsprojektet Potentielt udsatte børn en kvalificering af det forebyggende og tværfaglige samarbejde mellem daginstitution og socialforvaltning

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

Generel information Antal kliniske undervisningspladser: 2 pladser på modul 1, 2 pladser på modul 3, 2 pladser på modul 6 og 2 pladser på modul 9.

Generel information Antal kliniske undervisningspladser: 2 pladser på modul 1, 2 pladser på modul 3, 2 pladser på modul 6 og 2 pladser på modul 9. Ergo- og Fysioterapien Børn og Unge, Sydfyn Adresse: Ørbækvej 49, 5700 Svendborg Kontakt oplysninger Leder Margit Lunde. Tlf.: 30 17 47 81 E-mail: margit.lunde@svendborg.dk Kliniske undervisere: Camilla

Læs mere

1-årigt uddannelsesforløb. i et systemisk og narrativt perspektiv for konsulenter & familie-behandlere

1-årigt uddannelsesforløb. i et systemisk og narrativt perspektiv for konsulenter & familie-behandlere 1-årigt uddannelsesforløb i et systemisk og narrativt perspektiv for konsulenter & familie-behandlere v / Pia Laursen Underviser: Pia Laursen, uddannet Cand. Psych. Efter-følgende uddannet på Milano-skolens

Læs mere

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Tidlig indsats og Åbent børnehus et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Hvad har været i fokus fra start Fokus på familier med særlige behov heraf isolerede familier Metodeudviklingsprojekt

Læs mere

UDDANNELSE: ADBB-SUPERVISOR

UDDANNELSE: ADBB-SUPERVISOR UDDANNELSE: ADBB-SUPERVISOR Bliv uddannet i at kunne varetage supervision af andre professionelle, der bruger Alarm Distress Baby Scale til at undersøge spæd- og småbørns sociale trivsel og udvikling.

Læs mere

Pædagogisk Diplomuddannelse (PD) Modulvejledning Social inklusion. Social inklusion

Pædagogisk Diplomuddannelse (PD) Modulvejledning Social inklusion. Social inklusion PD studieordning, 1.8. 2014 Vejledning for modulet Et modul fra PD i Pædagogisk og socialpædagogisk arbejde Februar 2015-1 - 1. Indledning Vejledning for modulet på PD i Pædagogisk og socialpædagogisk

Læs mere

Handleplan for opfølgning på studentertilfredshedsundersøgelse og undervisningsmiljøvurdering 2014 på VIA Administrationsbachelor i Aarhus

Handleplan for opfølgning på studentertilfredshedsundersøgelse og undervisningsmiljøvurdering 2014 på VIA Administrationsbachelor i Aarhus VIA University College Dato: 24. april Handleplan for opfølgning på studentertilfredshedsundersøgelse og undervisningsmiljøvurdering 2014 på VIA Administrationsbachelor i Aarhus Ultimo 2014 er der gennemført

Læs mere

1-årigt uddannelsesforløb. i systemisk teori og metode for konsulenter & familie-behandlere

1-årigt uddannelsesforløb. i systemisk teori og metode for konsulenter & familie-behandlere 1-årigt uddannelsesforløb i systemisk teori og metode for konsulenter & familie-behandlere v / Pia Laursen Underviser: Pia Laursen, uddannet Cand. Psych. Efter-følgende uddannet på Milano-skolens 3-årige

Læs mere

BYTOFTEN AKTIVITETSCENTRET Uddannelsesplan. 2. Praktikperiode Den pædagogiske institution (3. semester) Uddannelsesmål:

BYTOFTEN AKTIVITETSCENTRET Uddannelsesplan. 2. Praktikperiode Den pædagogiske institution (3. semester) Uddannelsesmål: BYTOFTEN AKTIVITETSCENTRET Uddannelsesplan 2. Praktikperiode Den pædagogiske institution (3. semester) Faglige kompetencemål for 2. praktikperiode, jf. bilag 7: Uddannelsesmål: Målet for 2. praktikperiode

Læs mere

Diplomuddannelsen i ledelse (DIL)

Diplomuddannelsen i ledelse (DIL) Indhold Lederkommunikation - Det Personlige Lederskab 1... 2 Professionelt lederskab - Det Personlige Lederskab 2... 5 Den professionelle relation Ledelse og medarbejdere 1... 8 Læring og kompetenceudvikling

Læs mere

Grønnedalens Børnecenter Løget Høj 19.b/Løget center 73d 7100 Vejle TLF: 75834347 Email: grobo vejle.dk www.gronnedalens.vejle.dk

Grønnedalens Børnecenter Løget Høj 19.b/Løget center 73d 7100 Vejle TLF: 75834347 Email: grobo vejle.dk www.gronnedalens.vejle.dk Grønnedalens Børnecenter Løget Høj 19.b/Løget center 73d 7100 Vejle TLF: 75834347 Email: grobo vejle.dk www.gronnedalens.vejle.dk Leder: Jørgen Madsen Institutionsbeskrivelse: Vi er en spændende, aldersintegreret

Læs mere

Kompetencebehov i forhold til implementering og anvendelse af velfærdsteknologi

Kompetencebehov i forhold til implementering og anvendelse af velfærdsteknologi Kompetencebehov i forhold til implementering og anvendelse af velfærdsteknologi Praksisrettet og udfordrende efter og videreuddannelse i VIA Inge Kirstine Møller Madsen og Kirsten Roelsgaard videreuddannelse

Læs mere

Vi vil gerne være med til at uddanne og udvikle nogle dygtige pædagoger, så I kan blive fremtidige kolleger.

Vi vil gerne være med til at uddanne og udvikle nogle dygtige pædagoger, så I kan blive fremtidige kolleger. Uddannelsesplan/praktikstedsbeskrivelse Vi er en engageret og fagligt velfunderet personalegruppe, som synes det er spændende at modtage studerende i praktik. Vores intention er, at skabe trygge rammer

Læs mere

Ind i uddannelse og ud af misbrug

Ind i uddannelse og ud af misbrug Ind i uddannelse og ud af misbrug Et kursustilbud til dig der vil have inspiration og redskaber til arbejdet med unge, der har problemer med rusmidler. Kurset er tilrettet indsatser i de unges hverdagsliv.

Læs mere

Uddannelsesveje i Specialpædagogikken

Uddannelsesveje i Specialpædagogikken Uddannelsesveje i Specialpædagogikken AKT Vejleder Specialpædagogisk vejleder ( det almene område ) Specialpædagogisk vejleder ( det specialiserede område ) Inklusionsvejleder Pædagogisk diplomuddannelse

Læs mere

Teamkoordinator-uddannelsen

Teamkoordinator-uddannelsen Teamkoordinator-uddannelsen De mange krav, den store kompleksitet og den accelererende udvikling, som opleves overalt i samfundet i dag, er også blevet en naturlig del af skolens virkelighed. For at navigere

Læs mere

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Den pædagogiske diplomuddannelse PD16-17 Ob1 Gennemgående underviser: Jens Skou Olsen (modulansvarlig) Studievejledning: Anders Holst Internater 9.-10. november

Læs mere

Handleplan for Bostedet Kastanjebo i Randers kommune

Handleplan for Bostedet Kastanjebo i Randers kommune Handleplan for Bostedet Kastanjebo i Randers kommune Påbud: Overholdelse af relevant lovgivning: - Tilbuddet skal sikre, at lovgivningen overholdes i forhold til anvendelse af magt - Tilbuddet skal sikre,

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse

Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse 1 Indholdsfortegnelse: Naturen som pædagogisk læringsrum 3 Rytmik, bevægelse og kroppens udtryksformer 5 Understøttende undervisning 7 Det

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Opkvalificer din kommune til. flygtningeindsatsen

Opkvalificer din kommune til. flygtningeindsatsen Opkvalificer din kommune til flygtningeindsatsen I mange dele af kommunerne opstår der et behov for at håndtere arbejdet med flygtninge og give medarbejderne viden og kompetencer til at løse opgaven. UCSJ

Læs mere

Undervisningsplan og samlet litteraturliste for WEB-hold på Teorier og metoder i arbejdet med mennesker med sindslidelser. Kolding foråret 2016

Undervisningsplan og samlet litteraturliste for WEB-hold på Teorier og metoder i arbejdet med mennesker med sindslidelser. Kolding foråret 2016 Undervisningsplan og samlet litteraturliste for WEB-hold på Teorier og metoder i arbejdet med mennesker med sindslidelser Kolding foråret 2016 Kære studerende Hermed en vejledende undervisningsplan, litteraturliste

Læs mere

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen 2. semester Oplysninger om semesteret Skole for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn for Socialrådgiveruddannelsen Studieordning Professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

UniQ kompetenceudvikling Forår 2013

UniQ kompetenceudvikling Forår 2013 UniQ kompetenceudvikling Forår 2013 AARHUS AU UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES AU HERNING På vej mod kompetenceudvikling Forord Kære kommende studerende, Formålet med denne brochure er at give

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

PSYKIATRI AMU-UDDANNELSER INDHOLD OG TEMAER SIGNALEMENT AF DET SOCIALPSYKIATRISKE OMRÅDE MED KENDTE OG NYE UD- FRA PATIENT TIL PERSON

PSYKIATRI AMU-UDDANNELSER INDHOLD OG TEMAER SIGNALEMENT AF DET SOCIALPSYKIATRISKE OMRÅDE MED KENDTE OG NYE UD- FRA PATIENT TIL PERSON PSYKIATRI Titel: Psykiatri Varighed: 24 dage AMU-UDDANNELSER 42685 Socialpsykiatri fagligt samarbejde (10 dage) Eller 40597: Recovery (10 dage) Eller 46835: Støtte ved kognitiv behandling (10 dage) Plus

Læs mere

Pædagogikum Kurser for vejledere og kursusledere og årsvikarer

Pædagogikum Kurser for vejledere og kursusledere og årsvikarer Pædagogikum Kurser for vejledere og kursusledere og årsvikarer Syddansk Universitet Institut for filosofi, Pædagogik og Religionsstudier 2011 Vejledning af kandidater, modul 1: Vejledningens elementer

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 40, Aarhus, Januar 2015 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

Den lige vej til uddannelse

Den lige vej til uddannelse SOCIALPSYKIATRIENS PÆDAGOGISKE DIPLOMUDDANNELSE I PSYKOLOGI ET SAMARBEJDE MELLEM UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND OG KOMMUNER PÅ SJÆLLAND OG LOLLAND FALSTER Den lige vej til uddannelse WWW.UCSJ.DK Socialpsykiatriens

Læs mere

Faglig leder søges til Børne- og Familierådgivningen i Jammerbugt kommune.

Faglig leder søges til Børne- og Familierådgivningen i Jammerbugt kommune. Faglig leder søges til Børne- og Familierådgivningen i Jammerbugt kommune. I Jammerbugt kommune mener vi, at den faglige og direkte ledelse gør en forskel. Vi søger derfor en engageret og ambitiøs faglig

Læs mere

FÆLLESSKABER FOR ALLE

FÆLLESSKABER FOR ALLE FÆLLESSKABER FOR ALLE 2014-2015 PÆDAGOGISKE ILDSJÆLE LÆRINGSUGER TEMATISEREDE LÆRINGSDAGE LÆRINGSUGER FOR NYE INKLUSIONSVEJLEDERE LOKALE LÆRINGSFORLØB OG PROJEKTER NETVÆRK FOR INKLUSIONSVEJLEDERE AKTIONSLÆRING

Læs mere

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi Modul 12 - Teori Januar 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 3 OVERSIGT OVER MODULET 4 Introduktion til modulet 4 Studietid 4 Fordeling af fag og ECTS - point

Læs mere

Uddannelsen i voksenundervisning, faglig formidling og didaktik

Uddannelsen i voksenundervisning, faglig formidling og didaktik Uddannelsen i voksenundervisning, faglig formidling og didaktik Efterår 2014 Forår 2015 VPC-ERHVERV 2 formål Uddannelsen i voksenundervisning, faglig formidling og didaktik AKADEMIUDDANNELSEN MODUL 1 120

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Censor-kontaktmøde. UC Sjælland Campus Roskilde, mandag den 15. maj Claus-Arne Hansen Uddannelsesleder Institut for Socialt Arbejde

Censor-kontaktmøde. UC Sjælland Campus Roskilde, mandag den 15. maj Claus-Arne Hansen Uddannelsesleder Institut for Socialt Arbejde Censor-kontaktmøde UC Sjælland Campus Roskilde, mandag den 15. maj 2017 Uddannelsesleder Institut for Socialt Arbejde Oplæggets tema Uddannelsens modulopbyggede struktur og hensigten om at fremme de tværfaglige

Læs mere