PLC programmering. Hvordan programmeres automaon i fremden? Autogenerering af kode hvad er muligt? Standardisering af løsninger?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PLC programmering. Hvordan programmeres automaon i fremden? Autogenerering af kode hvad er muligt? Standardisering af løsninger?"

Transkript

1 PLC programmering Hvordan programmeres automaon i fremden? Autogenerering af kode hvad er muligt? Standardisering af løsninger? SESAM seminar 2. november 2016 Seminaret afholdes hos: Schneider Electric Silcon Alle Kolding Seminaret er udarbejdet i samarbejde med virksomhederne og organisationerne På seminaret kan du møde leverandørerne og tale med dem om PLC programmering

2 PLC programmering 2. november 2016 PLC programmering Hvordan programmeres automation i fremtiden? Autogenerering af kode hvad er muligt? Seminaret vil fokusere på PLC programmering i dag og i fremtiden. Hvad skal vi forvente fremadrettet ift. mere autogenerering af kode der matcher maskine udstyr eller proces udstyr. Hvornår anbefales de forskellige programmeringssprog : Ladderdiagrammet (LD) Sekventiel funktion diagrammer (SFC) Funktion blokdiagram (FBD) Struktureret tekst (ST) Instruktion liste (IL) Deltag i seminaret og få et billede af de krav der stilles til softwareudviklingsplatform i dag, og hvad bliver fremtiden i forhold til software udvikling af PLC kode til maskiner og procesudstyr. Få indsigt de programmeringsformer der findes i dag, og få en indikation af hvilke programmeringssprog, der hovedsagelig vil blive brugt i forskelligt produktions udstyr. Hvilke PLC sprog iht. IEC er velegnet til autogenerering. Du vil få præsentationer fra forskellige brugere og automationsleverandører af PLC programmeringssystemer. Få indblik i, hvad der kræves fremadrettet til PLC programmeringssystemer og hvorledes der kan udvikles software standarder. Der vil være fokus på følgende: Hvilke programmeringssprog er mest velegnet til autogenerering af PLC kode til maskiner og procesudstyr? Hvorledes skabes PLC standarder? Hvorledes genanvendes PLC software kode og hvorledes kan koden kobles direkte til det fysiske udstyr? Hvorledes kan mekanik, proces, el-dokumentation og PLC kode kobles sammen i en samlet løsning? Hvor anbefales det at bruge de forskellige PLC programmeringssprog? Kom og mød kollegaer og deltage i en dialog om fremtiden for PLC programmering og autogenerering af kode i automationsbranchen. Få et billede af fremtidens programmerings sprog og værktøjer. Hvilke programmeringssprog er velegnet til hvilke opgaver? Hvorledes kan kode gøres uafhængig af hardware platformen? Hvad er muligt i forhold til autogenerering af kode til automationsløsninger? Hvad er muligt i forhold til automatisering af test? Autogenerering af PLC kode: Hvad er niveauet af automatisering af kode i dag? Hvilke værktøjer er der på markedet til at autogenere PLC kode? Hvad kommer automationsleverandørerne med af værktøjer, der kan øge hastigheden og kvaliteten af PLC software? Få indsigt i forskellige virksomheders erfaringer med autogenerering af PLC kode. Hvad er værdien af standarder? Tilmelding: Hvad er værdierne ved at standardiser for maskinbygger og slutkunde? Hvilke værdier kan opnås Hurtigere implementering, test og aflevering. Færre specifikations omkostninger Lavere implementeringsomkostninger Kvalitet i leverancer.

3 Hos Schneider Electric, Kolding 2. november 2016 Schneider Electric, Silcon Allé 1, 6000 Kolding Besøg Schneider Electrics afdeling i Kolding, der arbejder med effektive 3 fasede UPS strøm beskyttelse mod nedetid og datatab til forretningskritiske applikationer. Se UPS anlæg til forskellige industrier. Mini udstilling Der er mulighed for at få en dialog med udvalgte automationsleverandører og få en dialog med dem om deres værktøjer og hør hvorledes disse udvikler sig fremadrettet. Tilmelding: lmelding

4 PLC programmering 2. november :00-09:05 Velkomst og introduktion Carsten Nøkleby, SESAM-World 09:05-09:15 Introduktion til Schneider Electric Flemming Hansen, Schneider Electric Kort introduktion til Schneider Electric som er host for mødet. Hør om forretningsområder, organisation, produkter og produktion. Få information om de praktiske detaljer for opholdet hos Schneider Electric.. 09:15-10:00 Opbygning af PLC standard i VELUX Ole Bak og Lasse Hamer Hedeby, VELUX Hør om hvorledes VELUX har udviklet et standard bibliotek til opbygning af maskinstyringer. Hvad indeholder standarden? Dokumentation, Kode og korte vejledninger Hvorledes bruges standarden internt i VELUX og eksternt over for maskinbygger? Hvad giver standarden af fordele? Teknisk, kvalitetsmæssigt, test og indkøringsmæssigt, mm Eksempler 10:00-10:45 Software design og programmering hos CO-RO Anders B. Riis, Senior Project Manager, Automation, CO-RO Hør om PLC og styrings strategien hos CO-RO Hvorfor standardisering? 24/7 support, Oplæring af drifts og teknisk personale, mm. Drift, udvikling og stabilitet skal være i fokus Hvad er fordelene ved standardisering af kode? Engineering, reservedele, høj effektivitet, færre fejl Kort gennemgang af nuværende setup Eksempel på eksisterende anlæg, der er konverteret til standard Hvad forventes i fremtiden? 10:45-11:00 Pause & networking 11:00-11:45 Standardisering af mekanik, el og styring Martin Minet Nielsen, Cheif designer Automation, og Leo Handberg, Cheif designer Mechanics, SVM Hør om SVMs maskiner og deres processer for udvikling Erfaringer med opbygning af maskiner Eksempler på løsninger Standardisering af navngivning, maskinelementer, el dokumentation og styringskode Udvikling og vedligeholdelse af PLC standarder Få et billede af den værdi denne standardisering giver SVM og kunderne Teknisk, kvalitetsmæssigt og projektmæssigt Hør om erfaringer med autogenerering af PLC kode Få et indblik i SVMs ideer til nye autogenereringsværktøjer Tilmelding:

5 Hos Schneider Electric, Kolding 2. november :45-12:30 Input til at opnå god PLC programmering Niki Nicolas Grigoriou, Software Architect & CEO, Intelligent Systems Dette indlæg vil indholde to hovedelementer for at beskrive hvorledes der kan opnås god PLC kode. Det ene er hvorledes der udarbejdes en teknisk løsning, bestående af et design, en arkitektur, en kodestandard, mm. Men ofte er en løsning meget mere afhængig af den gode PLC-programmørs adfærd, og bestemt også den dårlige PLCprogrammørs adfærd. Få et billede af PLC designs, software arkitektur, og hør om de konsekvenser der er forbundet til programmørens adfærd. 12:30-13:15 Frokost og networking 13:15-14:00 Møde automationsleverandørerne og networking Automationsleverandører og alle deltagere Få en dialog med de deltagende automationsleverandører om PLC programmering i dag og i fremtiden. Hør om hvilke muligheder der bliver fremadrettet for at autogenere PLC kode. 14:00-14:45 Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed Anders Hjadstrup Hansen, Projektchef, VandCenterSyd Hør om den proces VandCenterSyd har været i gennem for at udvikle en fælles PLC og SRO standard. Få et billede af den tekniske løsning og hvorledes standarden anvendes i dag af VandCenterSyd og deres leverandører Bliv orienteret om den proces der sikre at standarden vedligeholdes og udvikles. Gennemgang af løsninger og de tilhørende programmerings cases 14:45-15:00 Pause & networking 15:00-15:45 Erfaring med at bruge autogenereret kode til PLC, SCADA og hovedsta- tion i forbindelse med et stort projekt Ole Høed Nørlev, Funktionsleder ELCON & Ole Pærhøj Lilleholt, Projektleder ELCON Gennemgang af et stort projekt hos Aarhus Varme, der er i gang med at udvide Lisbjergforbrænding. Hør om processen: fra specifikation til idriftsættelse af automation der omfatter PLC og SCADA software, tavler og el-installation. Hør hvorledes PLC kode og SCADA kode er autogeneret på basis af kundens standard. Hør hvorledes ansvarsfordelingen har været ift. hardware og software leverancer baseret på kundens standarder. Få indsigt i de anvendte programmerings sprog, selv om hovedparten af PLC koden er programmeret i CFC. Få et overblik over anlægget og den tilhørende infrastruktur og styringsstruktur. 15:45-16:00 Value proposition of standardized Automation Carsten Nøkleby, Senior Konsulent, SESAM-World & NNE Pharmaplan Få et billede af den værdi som standardisering af automationsløsninger har for slutkunder. Hvad er de økonomiske og kvalitetsmæssige fordele ved standardisering Hvad er udfordringerne ved standardisering i forhold til interne medarbejdere, leverandører og rådgivere Tilmelding:

6 INDUSTRY 4.0 i fokus Industri 4.0 er i fokus for SESAM i Danmark & Sverige SESAM vil fremadrettet have fokus på INDUSTRY 4.0 og vil prøve at anskue denne nye revolution eller måske evolution fra forskellige synsvinkler. Der er arbejdes i bestyrelsen på at skabe en serie af seminarer inden for temaerne. Der er forslag til seminarer nedenfor, og udover de angivne seminarer, vil der blive planlagt yderlige semianrer med højaktuelle temaer i Danmark & Sverige. Dato: 7. april 2016 WHITEPAPER udgivet Sted: KMD, Odense Tema: Industri 4.0: Big Data i produktionen Hvorledes kan begrebet Big data anvendes i forbindelse med automatisering og produktionssystemer. I forbindelse med Big Data er der fokus på indsamling, opbevaring, analyse, processering og fortolkning af store mængder af data. Dato: 3. maj 2016 Absøgning godkendt projekt starter 1. Oktober 2016 Sted: SchneiderÅF, Malmö, Sverige Tema: Industri 4.0 workshop Dette er en workshop for de svenske medlemmer for at udveksle erfaringer om Industri 4.0. Der arbejdes på en ansøgning til PiiA for at beskrive fremtidige scenarier for producerende virksomheder og deres udstyrsleverandører. Dato: 8. Juni 2016 WHITEPAPER under udarbejdelse Sted: Microsoft Developmenter Center Copenhagen Tema: Industrial Internet of Things (IIoT) Seminaret har fokus på de muligheder som digitalisering giver for virksomheder. Få et billede af hvorledes udstyr i produktionen kan levere data til IT system. Hvorledes kobles sensorer og aktuatorer i fremtiden til de overliggende systemer. Kommer der 2 sæt af systemer Et styringssystem og et monitoreringssystem eller smelter de sammen? Få indsigt for forskellige leverandørers strategi på dette område og hør hvorledes udvalgte virksomheder har anvendt teknologien og hvad de forventer fremadrettet. Dato: 8. september 2016 WHITEPAPER udgivet Sted: VELUX, Skjern, InnoVest Ånumvej 28, 6900 Skjern Tema: Industri Fremtidens HMI - ISA 101 standard? Seminaret vi se på fremtidens HNI teknologier og hvorledes internettet og mobilitet vil indvirke på eksisterende HMI løsninger. Få et billed af om udviklingen af HMI grænseflader og den tilhørende teknologi. Få et billed af den nye ISA 101 standard: Human-Machine interfaces. Dato: 31. oktober 2016 Sted: Cabinplant A/S, Roesbjergvej 9, 5683 Haarby (kontakt Per Müller) Tema: GAPP faggruppemøde - Gennemgang af Ressourceplanlægningsværktøj Dagsorden Refleksion over den udsendte model krav elementer (Lars Vilandt, Arla Foods) Gennemgang af Ressourceplanlægningsværktøj (Per Müller, Cabinplant) Fastlæggelse af næste møde Nyt projektmodelværktøj opdatering Kvalitet i leverancer: Hvad?, Hvornår? og Hvem? (Model) Udførelse af leverance: Hvordan? (Værktøjer og templates) Dato: 3. november 2016 Sted: Arla Foods, Taulov Mejeri Tema: Arbejdsgruppe: Informationssikkerhed Dagsorden Noget nyt (Bordet rundt) Analyseværktøjer & metoder Benchmarking (KPI) Hvilke parameter bruges til IT sikkerhedsvurdering af udstyr Hvorledes håndteres udstyr der ikke er standard og kan scannes - video, converter, PLC'er,, mm. Hvad anvender i som Scanningsværktøj Eventuelt Dato: 8. december 2016 Sted: Aalborg Universitet, Institut for Mekanik og Produktion, Fibigerstræde 16, rum 1.108, 9220 Aalborg Øst Tema: Industri Fremtidens fabrik, forretningsprocesser og teknologier Seminaret vi se på fremtidens teknologier og hvorledes internettet vil indvirke på eksisterende forretningsprocesser. Se forslag til fremtidens fabrik. Få et billed af om udviklingen af IP teknologi og CPU teknologi vil overhale udviklingen i automationsbranchen. Hør om de teknologier de studerende bruger til at bygge styringer og til at samle data op med - Raspberry Pi, Arduino, mm. Få et billed af de projekter Aalborg Universitet gennemføre i samarbejde med Industrien: Modulariseret produktionskoncept, MADE projektet og projektet MADE digital.

7 Industri Kommende arrangementer SESAM-DANMARK Der er i fremtiden flere spændende arrangementer under planlægning i Danmark med fokus på INDU- STRY 4.0. Der vil komme et spørgeskema ud til alle medlemsvirksomheder. Her bliver det muligt at angive hvilke temaer, som I ønsker SESAM skal varetage fremadrettet. Vi vil gerne have en tættere dialog med netværket, for at sikre at jeres behov dækkes. SESAM-SVERIGE Der er i fremtiden flere spændende arrangementer under planlægning i Sverige og med fokus på INDU- STRY 4.0. Aktiviteterne vil blive koordineret med SESAM Danmark, og der søges en større samspil mellem de Danske og Svenske aktiviteter. Identificerede temaer 1. IIOT- Internet of Things (Industry 4.0) 2. PackML standard - Standard kontra ikke standard 3. Informationssikkerhed 4. Strategi for Automation 5. Strategi for Automations IT 6. Strategi for automationsleverandører og system integratorer 7. MES leverance for automationsleverandører eller IT leverandører 8. Energimanagement 9. Safety traditionelt kontra SafePLC 10. Performance measurement, OEE Line OEE kontra maskine OEE 11. Automation i skyen 12. IT sikkerhed 13. Mobility i produktionen - er det pop? 14. Infrastruktur trådløs kommunikation 15. Hvorledes undgås 3. parts produkt i produktionen? X-ray, metaldetektor mm. 16. Stregkoder kontra RFID 17. Projektledelse GAPP 18. Line controller standard kontra egn udvikling 19. Fremtidens automations platform Arduino, Zigbee, sensor & Raspberry Pi Minicomputer 20. Opbygning af maskinstyring 21. ISA88 kontra egen udvikling 22. Printerintegration 23. Integration af periferi equipment printer, check weight, scanner mm. 24. Hvordan kan bilindustrien automatiseres? Besøg BMW, Audi, Volkswagen, Opel 25. Partnerskabs modellen inden for automation Trusted vendor setup 26. Hvordan opbygges pakkelinjer? Medlemskab af SESAM Et års medlemskab koster for en virksomhed 7.500,- kr. excl. moms og 2.000,- kr. excl. moms for læreanstalter og enkeltmandsvirksomheder. Der tegnes én kontaktperson for hele virksomheden. Alle medarbejdere fra virksomheden er velkomne til at deltage til SESAM arrangementerne for medlemspris. Ved indmeldelse i løbet af året, beregnes medlemskontingentet for den resterende periode ved at gange antal resterende måneder frem til 31. august med 1/12 af kontingentet. Prakske oplysninger Seminar onsdag afholde hos Schneider Electric Siflcon Allé Kolding Tilmelding Bekræftelse og faktura udsendes umiddelbart efter tilmeldingen. Sidste tilmeldingsfrist Mandag den Pris Pris for deltagelse kr. ekskl. moms (*) for medlemmer af SESAM kr. ekskl. moms for ikke medlemmer. Networking på seminaret Benyt pauserne til at få en dialog med kollegaer og specialiser inden for fagområdet. Afmelding Ingen refusion ved afmeldinger senere end 1 uge før afviklingen. Ønsker du at blive medlem af SESAM, og/eller ønsker du yderligere oplysninger, så kontakt os venligst SESAM-WORLD Åhavevej Silkeborg Denmark Tel info@sesam-world.com (*) Prisen gælder alle Danske og Sverige medlemmer af SESAM.

8 SESAM-WORLD - Viden gennem netværk PackML & Line Controller PackML is a standardised way to communicate with machines on the factory floor. It gives a common interface description for all machines. This makes it possible to standardize the overall control of machines in a production line. Arla Foods PackML Implementation Guide is based on standard ANSI/ISA TR (ref. & Arla Foods have developed a standardized Line Controller that uses the standarised PackML interface to the machines. The Line Controller have build-in use case scenaries for prepare production, start production, quality control, stop production and OEE measurement for all machines. Machines are from now on ordered with a standardized PackML interface. Benefits in CAPEX The following benefits have been achieved: Reduced the integration cost with a factor 4. 4 The reason is a technical and organisational standardized model. Easy to integrate and test. Reduced the specification cost with a factor 5. The reason is the reuse of use case scenaries and technical specifications. The interface test is standardized and the interface can be evaluated by the machine builder itself using a test suitcase before commissioning. Training of operators can be standardized and reused across the company. Figure 1: The yellow line indicates until 2014 the development in integrations costs. The white line is the estimated result after standardization. Benefits for OPEX The OPEX benefits are not really obtained yet, but there are clear indications that the following is to be fulfilled: The same OEE calulations for all machines from commissioning. Energy data can be logged. Data quality related to production and products. Reducing labelling errors, packaging material errors. The visualisation of the performance on the line and the individual units, is expected to give 5-20% increased productivity. Figure 2: The yellow line indicates the integration cost for one unit during 5 packaging projects based on a standaridised application platform based on PackML and Line Controller. The PackML and Line Controller concept and modules are even developed during the projects. Figures are in Euro. What has been achieved? Standard integration cost reduced 4 times Standard specifications cost reduced 5 times. Commisioning time reduced by 50% Figure 3: The Line Controller HMI, that shows the status of the line and the individual machine. Expectations for OPEX OEE on all machines during commissioning Increased productivity with 5-20% Quality in production data Further information about PackML Claus Norup, Arla Foods, claus.norup@arlafoods.com Arne Svendsen, Arla Foods, arne.svendsen@arlafoods.com Carsten Nøkleby, SESAM-World, can@sesam-world.com ARLA PackML documents:

Nyeste automationsteknologi

Nyeste automationsteknologi Nyeste automationsteknologi SESAM seminar 8. juni 2016 Få et billede af fremtidens anvendelse af ny teknologi i indutrien, og hvorledes denne teknologi vil påvirke industrien og hvorledes vi og maskiner

Læs mere

ISA 101. Ny Standard for Brugergrænseflader. Human Machine Interface til maskiner og procesudstyr. VELUX A/S Innovest Ånumvej Skjern

ISA 101. Ny Standard for Brugergrænseflader. Human Machine Interface til maskiner og procesudstyr. VELUX A/S Innovest Ånumvej Skjern SESAM seminar 8. september 2016 Ny Standard for Brugergrænseflader ISA 101 Human Machine Interface til maskiner og procesudstyr Seminaret afholdes hos: VELUX A/S Innovest Ånumvej 28 6900 Skjern Seminaret

Læs mere

Industri 4.0 Digitalisering af produktionen Fra sensor til information til forretning Hvad er praksis i dag og hvad vil blive fremtidens praksis?

Industri 4.0 Digitalisering af produktionen Fra sensor til information til forretning Hvad er praksis i dag og hvad vil blive fremtidens praksis? SESAM seminar 3. december 2015 Industri 4.0 Digitalisering af produktionen Fra sensor til information til forretning Hvad er praksis i dag og hvad vil blive fremtidens praksis? Seminaret afholdes hos:

Læs mere

ISA 101. Ny Standard for Brugergrænseflader. Human Machine Interface til maskiner og procesudstyr. VELUX A/S Innovest Ånumvej Skjern

ISA 101. Ny Standard for Brugergrænseflader. Human Machine Interface til maskiner og procesudstyr. VELUX A/S Innovest Ånumvej Skjern SESAM seminar 8. september 2016 Ny Standard for Brugergrænseflader ISA 101 Human Machine Interface til maskiner og procesudstyr Seminaret afholdes hos: VELUX A/S Innovest Ånumvej 28 6900 Skjern Seminaret

Læs mere

System Integration I dag og i fremtiden

System Integration I dag og i fremtiden SESAM seminar 30. september 2015 System Integration I dag og i fremtiden Seminaret afholdes hos: Schneider Electric A/S Lautrupvang 1 2750 Ballerup Seminaret er udarbejdet i samarbejde med foredragsholderne

Læs mere

Industri 4.0 Digitalisering i forsyningsindustrien og krav til informationssikkerhed Fra information til forretning

Industri 4.0 Digitalisering i forsyningsindustrien og krav til informationssikkerhed Fra information til forretning SESAM seminar 28. januar 2016 Industri 4.0 Digitalisering i forsyningsindustrien og krav til informationssikkerhed Fra information til forretning Seminaret afholdes hos: Fjernvarme Fyn A/S Fynsværket Indgang

Læs mere

Deltag i de tre workshops: 1) Hvad er fremtidens platforme? 2) Hvad er fremtidens standarder? 3) Hvem er fremtidens automationstekniker?

Deltag i de tre workshops: 1) Hvad er fremtidens platforme? 2) Hvad er fremtidens standarder? 3) Hvem er fremtidens automationstekniker? Fremtidens platform? Fremtidens automations og produktionsplatforme: ERP, MES, DCS, SCADA og PLC er under forandring. Deltag i de tre workshops: 1) Hvad er fremtidens platforme? 2) Hvad er fremtidens standarder?

Læs mere

Indkøb af maskiner og automationsløsninger

Indkøb af maskiner og automationsløsninger Indkøb af maskiner og automationsløsninger SESAM nr. 109 seminar 22. april 2014 Seminaret afholdes hos: Arla Foods Sønderhøj 14 8260 Viby J Seminaret er udarbejdet i samarbejde med foredragsholderne Indkøb

Læs mere

Hvordan programmeres fremtidens maskine og hvem gør det?

Hvordan programmeres fremtidens maskine og hvem gør det? SESAM seminar 21. november 2018 Hvordan programmeres fremtidens maskine og hvem gør det? Er det IT udviklere der udvikler maskiner i fremtiden? Seminaret afholdes hos: NAVITAS Aarhus School of Marine and

Læs mere

Automation Projektledelse Networking. Energi & forsyning. Automation Projektledelse Networking

Automation Projektledelse Networking. Energi & forsyning. Automation Projektledelse Networking Energi & forsyning Energi & Forsyning SRO standardisering i forsyningsvirksomheder Økonomisystem Kundecentersystem Dokument & projektstyringssystem Portal og kommunikation Ledelsesrapporteringssystem Asset

Læs mere

Industri 4.0 BIG DATA i produktionen Hvad giver det af værdi i forhold til automatisering? Hvad er muligt?

Industri 4.0 BIG DATA i produktionen Hvad giver det af værdi i forhold til automatisering? Hvad er muligt? SESAM seminar 7. April 2016 Industri 4.0 BIG DATA i produktionen Hvad giver det af værdi i forhold til automatisering? Hvad er muligt? Seminaret afholdes hos: KMD A/S Niels Bohrs Alle 185 5220 Odense Seminaret

Læs mere

Valg af automationsplatform

Valg af automationsplatform Valg af automationsplatform - i en global virksomhed En global markeds leder VELUX Gruppens nøgle tal 40 salgs selskaber i hele verden 23 produktions fabrikker I elleve lande 10,000 ansatte globalt Technology

Læs mere

SESAM Generalforsamling

SESAM Generalforsamling SESAM Generalforsamling Den 16. september 2015 Afholdes hos Scandic Odense, Hvidkærvej 25, 5250 Odense SV kl. 18:00 20:30 27. ordinære generalforsamling vil blive afholdt ifølge vedtægter for SESAM. Dagsorden

Læs mere

IoT & Cloud i produktionen

IoT & Cloud i produktionen SESAM seminar 6. juni 2017 IoT & Cloud i produktionen Cloud MES løsning Proces- & Produktionsintelligens med IoT Seminaret afholdes hos: Schneider Electric Silcon Allé 1 6000 Kolding Seminaret er udarbejdet

Læs mere

Reference arkitektur for dokumentation i automationsprojekter

Reference arkitektur for dokumentation i automationsprojekter Reference arkitektur for dokumentation i automationsprojekter SESAM nr. 110 seminar 3. juni 2014 Seminaret afholdes hos: Solar Danmark A/S Industrivej Vest 43 6600 Vejen Seminaret er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Eltronic A/S

Eltronic A/S 20-11-2018 Eltronic A/S Agenda Eltronic Standardisering Kontakt information Eltronic A/S FINANCE OPERATION SERVICES QHSE HR IT INDUSTRIAL INNOVATION HEAVY INDUSTRIES PRODUCTION IT & AUTOMATION PRODUCTION

Læs mere

Energi & forsyning IT sikkerhed og SRO anlæg

Energi & forsyning IT sikkerhed og SRO anlæg Energi & forsyning Energi & Forsyning IT sikkerhed og SRO anlæg 1 Energi & Forsyning IT sikkerhed og SRO anlæg Hvorfor skal vi fokusere på it sikkerhed ifm. SRO anlæg? Hvad stiller det af krav til systemer

Læs mere

Automation Projektledelse Networking. Energi & forsyning. Automation Projektledelse Networking

Automation Projektledelse Networking. Energi & forsyning. Automation Projektledelse Networking Energi & forsyning Energi & forsyning Opstartsmøde Velkomst Hvem og hvad er SESAM? Program 09:30-10:15 Velkomst og introduktion Carsten Nøkleby, SESAM-World 10:15-10:30 Rammerne for dagen - Mål og formål

Læs mere

IoT i produktionen. Opnå succes med Raspberry Pi i din automation. SESAM Vejlsøvej Silkeborg. SESAM seminar 1.

IoT i produktionen. Opnå succes med Raspberry Pi i din automation. SESAM Vejlsøvej Silkeborg. SESAM seminar 1. SESAM seminar 1. februar 2017 IoT i produktionen Opnå succes med Raspberry Pi i din automation Seminaret afholdes hos: SESAM Vejlsøvej 51 8600 Silkeborg Seminaret er udarbejdet i samarbejde med virksomhederne

Læs mere

Opgradering og udskiftning af produktions it og automation

Opgradering og udskiftning af produktions it og automation SESAM seminar nr. 101 Opgradering og udskiftning af produktions it og automation SESAM seminar nr. 101 Opgradering og udskiftning af produktions it og automation Program #1 09:00-09:10 Velkomst og introduktion

Læs mere

Produktivitet Automation og produktivitet

Produktivitet Automation og produktivitet Produktivitet PRODUKTIVITET Automation og produktivitet SESAM møde nr. 102 Produktivitet Automation og produktivitet 1 Program SESAM møde nr. 102 09:00-09:15 Velkomst og introduktion Carsten Nøkleby Kort

Læs mere

Automation Projektledelse Networking. Automation Projektledelse Networking

Automation Projektledelse Networking. Automation Projektledelse Networking SESAM møde 104 Produktions it & Automation Strategisk, taktisk og operationelt SESAM møde 104 Hvorledes udarbejdes en produktions it strategi? Hvorledes implementeres en produktions it strategi? Hvad er

Læs mere

Standardisering af PLC Programmering. SESAM Præsentation 2. November 2016

Standardisering af PLC Programmering. SESAM Præsentation 2. November 2016 Standardisering af PLC Programmering SESAM Præsentation 2. November 2016 1 Agenda Introduktion TC Skjern Historien bag standardisering Hvad indeholder standarden? Struktureret Tekst programmering Uddannelse

Læs mere

Automation Projektledelse Networking. Automation Projektledelse Networking

Automation Projektledelse Networking. Automation Projektledelse Networking SESAM møde 103 Energi management og produktionsproccesser Fra mere til bedre brug af energi ved automation SESAM møde 103 Energi management og produktionsproccesser Hvordan kan din virksomhed spare 10%

Læs mere

Få succesmed automatisering i producerende virksomheder

Få succesmed automatisering i producerende virksomheder SESAM seminar nr. 100 Få succesmed automatisering i producerende virksomheder 0 SESAM seminar nr. 100 Få succes med automatisering i producerende virksomheder Program #1 09:00-09:10 Velkomst og introduktion

Læs mere

Erfaringer med projektstyring og projektledelse Hvorledes stilles de rigtige og nødvendige krav til leverandørerne af maskiner og anlæg?

Erfaringer med projektstyring og projektledelse Hvorledes stilles de rigtige og nødvendige krav til leverandørerne af maskiner og anlæg? SESAM møde 107 Erfaringer med projektstyring og projektledelse Hvorledes stilles de rigtige og nødvendige krav til leverandørerne af maskiner og anlæg? Analyse Projektbeskrivelse Løsningsbeskrivelse Fremstilling

Læs mere

Energi & forsyning. Automation Projektledelse Networking. Energi & Forsyning Automation Projektledelse Networking

Energi & forsyning. Automation Projektledelse Networking. Energi & Forsyning Automation Projektledelse Networking Energi & forsyning Energi & Forsyning BIG DATA Data Warehouse i forsyningsvirksomheder 1 Energi & Forsyning BIG DATA Data Warehouse i forsyningsvirksomheder Hvad er BIG DATA? Hvorledes kan data udnyttes

Læs mere

Automation Projektledelse Networking. Automation Projektledelse Networking

Automation Projektledelse Networking. Automation Projektledelse Networking SESAM møde 106 Opbygning af produktionsanlæg HMI, proces kontrol, standardisering SESAM møde 106 Hvad kræver det at kommer man fra Proces & Instrumenterings diagram til kørende anlæg? Hvad er fordele og

Læs mere

Automationstrend. SESAM seminar 20. maj 2015. Siemens A/S Borupvang 9 2750 Ballerup. Valg af automationsplatform. Seminaret afholdes hos:

Automationstrend. SESAM seminar 20. maj 2015. Siemens A/S Borupvang 9 2750 Ballerup. Valg af automationsplatform. Seminaret afholdes hos: SESAM seminar 20. maj 2015 Automationstrend Valg af automationsplatform Seminaret afholdes hos: Siemens A/S Borupvang 9 2750 Ballerup Seminaret er udarbejdet i samarbejde med foredragsholderne Automationstrend

Læs mere

Industri 4.0. Digitalisering i forsyningsindustrien og krav til informationssikkerhed. Fra information til forretning

Industri 4.0. Digitalisering i forsyningsindustrien og krav til informationssikkerhed. Fra information til forretning Industri 4.0 Digitalisering i forsyningsindustrien og krav til informationssikkerhed. Fra information til forretning Networking - Get knowledge of automation and become a member of a business network Dagens

Læs mere

Kursuskatalog 2018 TwinCAT 2 TwinCAT 3

Kursuskatalog 2018 TwinCAT 2 TwinCAT 3 Kursuskatalog 2018 TwinCAT 2 TwinCAT 3 Kursusoversigt 2018 Modul 30 TC3 Basic Kursus K183001 K183002 K183003 K143004 Dato 20. 21.02.18 01. 02.05.18 21. 22.08.18 06. 07.11.18 Modul 31 TC3 EtherCAT Diagnose

Læs mere

Sesam seminar nr. 106. Sesam seminar nr. 106 - Opbygning af standard bibliotek til PLC / SCADA / MES

Sesam seminar nr. 106. Sesam seminar nr. 106 - Opbygning af standard bibliotek til PLC / SCADA / MES Sesam seminar nr. 106 Opbygning af standard software bibliotek til PLC / SCADA / MES Fokus områder: Fundament & omfang af software bibliotek Overvejelser i forbindelse med etablering af bibliotek Vedligeholdelse

Læs mere

BIG DATA som styringsværktøj på et produktionssted. Martin Kamber, Arla Foods, Kruså dairy

BIG DATA som styringsværktøj på et produktionssted. Martin Kamber, Arla Foods, Kruså dairy BIG DATA som styringsværktøj på et produktionssted Martin Kamber, Arla Foods, Kruså dairy Navn: Martin Kamber Job: Project Manager Firma: Arla Foods Afdeling: Arla Foods, Kruså Dairy. Uddannelse: M.Sc.

Læs mere

Valg af Automationsplatform

Valg af Automationsplatform Valg af Automationsplatform Factory or Machine? Different Product Segments APROL for Process Control and Factory Automation Automation Studio for Machine Automation Factory Automation Factory automation

Læs mere

Udfordringer Automation Projektledelse Networking

Udfordringer Automation Projektledelse Networking Udfordringer Forsyningsvirksomhedernes udfordringer med anvendelse af it, for at effektivisere forretningen, øge forsyningssikkerheden og øge servicen over for kunderne Proceskonsulent Lene Jensen, COWI

Læs mere

Torsdag 5. oktober 2017 Hal F DIGITALISERINGSKONFERENCE

Torsdag 5. oktober 2017 Hal F DIGITALISERINGSKONFERENCE Torsdag 5. oktober 2017 Hal F DIGITALISERINGSKONFERENCE kl. 9.40 Velkomst, registrering og indledning ved Claus Clausen kl. 9.50 #01 Industri 4.0 omsat i praksis Ved Bo Lybæk, President and CEO, GPV International,

Læs mere

Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M221 PLC er

Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M221 PLC er Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten Modicon M221 Få det maksimale ud af dine maskiners ydeevne med MachineStruxure Den NÆSTE generation af MachineStruxure er en komplet automationsløsning,

Læs mere

Processen at vælge leverandører og systemintegratorer

Processen at vælge leverandører og systemintegratorer Introduktion Processen at vælge leverandører og systemintegratorer ERP Carsten Nøkleby Formand SESAM Civilingeniør & Ph.D MES.. SCADA Koncern Fabriks PLC......... Fortrådning PLC......... Fieldbus / sensor

Læs mere

Machine Learning. Kunstig Intelligens i fremtidens Automation. SESAM seminar 28. marts 2019

Machine Learning. Kunstig Intelligens i fremtidens Automation. SESAM seminar 28. marts 2019 SESAM seminar 28. marts 2019 Machine Learning Kunstig Intelligens i fremtidens Automation Er fremtidens automation mere intelligent end programmøren og brugeren? Vil kunstig intelligens overtage traditionel

Læs mere

Fremtidens automations platform

Fremtidens automations platform Whitepaper Ph.D. Carsten Nøkleby, SESAM-WORLD ApS Årgang 2014 nr. 01 Fremtidens automations platform Automationsbranchen er forholdsvis konservativ og der er ikke kommet meget nyt. Indtil videre tyder

Læs mere

Ny viden gennem netværk. Automation Produktion Proces IT Projektledelse

Ny viden gennem netværk. Automation Produktion Proces IT Projektledelse Ny viden gennem netværk Automation Produktion Proces IT Projektledelse Automatisering Produktion Proces It Projektledelse SESAM-World Aktiviteter Teknologi & standardisering Energi & forsyning Fødevareproduktion

Læs mere

CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT

CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT Agenda 1) Hvad er IoT 2) Hvilke marked? 1) Hvor stor er markedet 2) Hvor er mulighederne 3) Hvad ser vi af trends i dag Hvad er IoT? Defining the Internet of Things -

Læs mere

Referat fra Make2Pack møde 12-01-2011

Referat fra Make2Pack møde 12-01-2011 Referat fra Make2Pack møde 12-01-2011 Møde data Dato: 12-01-2011 Kl.: 9:30 14:30 Sted: Grundfos A/S, Poul Due Jensen Vej 7, 8850 Bjerringbro, Poul Due Jensen Academy, Classroom 2. Deltagere Deltager Firma

Læs mere

Spar tid med struktureret programmering! Om PLC programmering

Spar tid med struktureret programmering! Om PLC programmering Spar tid med struktureret programmering! Om PLC programmering 1 MITSUBISHI PLC programmerings software Ved systemtekniker Helge Gulstad Tlf. Direkte: 46 74 01 61 Mob: 21 19 25 64 Mail: hgd@beijer.dk 2

Læs mere

2013-09-04 SESAM Seminar Erfaring med opbygning af produktionslinjer og fordelene ved standardisering af grænseflader til maskiner og udstyr

2013-09-04 SESAM Seminar Erfaring med opbygning af produktionslinjer og fordelene ved standardisering af grænseflader til maskiner og udstyr 2013-09-04 SESAM Seminar Erfaring med opbygning af produktionslinjer og fordelene ved standardisering af grænseflader til maskiner og udstyr PJD A/S har 23 års erfaring med Automation og Industriel IT

Læs mere

DAu konference - september 2013

DAu konference - september 2013 DAu konference - september 2013 Sådan sikres ensartet kvalitet i MES applikationer implementeret på 70 Arla mejerier Allan Møller Schmidt, Solution Consultant Arla Foods GBS-IT, MSA 23-09-2013 Tema - Rejse

Læs mere

DAU IT-SIKKERHEDSKONFERENCE BEST PRACTICE: ORGANISATIORISK OT-SIKKERHED D. 13 JUNI 2017

DAU IT-SIKKERHEDSKONFERENCE BEST PRACTICE: ORGANISATIORISK OT-SIKKERHED D. 13 JUNI 2017 DAU IT-SIKKERHEDSKONFERENCE BEST PRACTICE: ORGANISATIORISK OT-SIKKERHED D. 13 JUNI 2017 CV Name: Thomas Page Company : Danish Crown A/S Title : Senior Manager Department : Factory IT Age : 46 years Employees

Læs mere

Digital Tvilling i produktionen

Digital Tvilling i produktionen SESAM seminar 31. januar 2019 Digital Tvilling i produktionen Derfor skal du have en digital tvilling af din produktion Seminaret afholdes hos: Schneider Electric Lautrupvang 1 2750 Ballerup Denmark Seminaret

Læs mere

Vore IIoT fokus områder

Vore IIoT fokus områder Vore IIoT fokus områder INDUSTRI FORSYNINH & INFRASTRUKTUR BYGNING & DATACENTER TRANSPORT & LOGISTIK Ewon & Talk2M - A proven success! ewons connected Talk2M servers Alle taler om det! Fjernadgang og Industrial

Læs mere

Kursuskatalog 2017 TwinCAT 2 TwinCAT 3

Kursuskatalog 2017 TwinCAT 2 TwinCAT 3 Kursuskatalog 2017 TwinCAT 2 TwinCAT 3 Kursusoversigt 2017 Modul 30 - TC 3 Basic Kursus K173001 K173002 K173003 K173004 Dato 21.-22.02.17 02.-03.05.17 22.-23.08.17 07.-08.11.17 Modul 31 - TC 3 EtherCAT

Læs mere

Fra data til print. SESAM seminar nr. 112 26. februar 2015. Solar Danmark A/S Industrivej Vest 43 6600 Vejen

Fra data til print. SESAM seminar nr. 112 26. februar 2015. Solar Danmark A/S Industrivej Vest 43 6600 Vejen SESAM seminar nr. 112 26. februar 2015 Fra data til print Styring af dataflow og processer for print i produktionen Seminaret afholdes hos: Solar Danmark A/S Industrivej Vest 43 6600 Vejen Seminaret er

Læs mere

CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT

CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT Agenda 1) Hvad er IoT 2) Hvilke marked? 1) Hvor stor er markedet 2) Hvor er mulighederne 3) Hvad ser vi af trends i dag Hvad er IoT? Defining the Internet of Things -

Læs mere

Maskinbyggerens erfaring med standardisering

Maskinbyggerens erfaring med standardisering Maskinbyggerens erfaring med standardisering Bjarne Andersen Engineering manager 2013-09-04 SESAM Seminar hi[13] Doc 42531 Side 1 Agenda 1. Hvem er SVM? 2. Standardisering af udviklingsprocessen 1. Definering

Læs mere

Få dit robotprojekt op af skuffen - Nye teknologier kan redde din business case 3. DECEMBER 2013

Få dit robotprojekt op af skuffen - Nye teknologier kan redde din business case 3. DECEMBER 2013 Få dit robotprojekt op af skuffen - Nye teknologier kan redde din business case 3. DECEMBER 2013 Velkommen Peter Vangsø Jeberg, - Project Manager, Ramboll Automation and Electro - Konferenceansvarlig for

Læs mere

Opnå optimal ydeevne samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M2xx PLC erne

Opnå optimal ydeevne samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M2xx PLC erne Opnå optimal ydeevne samtidig med at du øger fortjenesten Modicon M2xx PLC erne Få det maksimale ud af dine maskiners ydeevne med MachineStruxure Den NÆSTE generation af MachineStruxure er en komplet automationsløsning,

Læs mere

Referat fra Make2Pack møde

Referat fra Make2Pack møde Referat fra Make2Pack møde 29-11-2010 Møde data Dato: 29.11.2010 Kl.: 9:30 13:00 Sted: Carlsberg Danmark A/S, Vestre Ringvej 111, 7000 Fredericia Deltagere Deltager Firma Mail Ole Christian Olsen Carlsberg

Læs mere

DSB s egen rejse med ny DSB App. Rubathas Thirumathyam Principal Architect Mobile

DSB s egen rejse med ny DSB App. Rubathas Thirumathyam Principal Architect Mobile DSB s egen rejse med ny DSB App Rubathas Thirumathyam Principal Architect Mobile Marts 2018 AGENDA 1. Ny App? Ny Silo? 2. Kunden => Kunderne i centrum 1 Ny app? Ny silo? 3 Mødetitel Velkommen til Danske

Læs mere

Kursuskatalog 2019 TwinCAT 3

Kursuskatalog 2019 TwinCAT 3 Kursuskatalog 2019 TwinCAT 3 1 Kursusoversigt 2019 TwinCAT 3 Basis Kursus K19300-01 K19300-02 K19300-03 K19300-04 Dato 29.+30.01.19 30.04+01.05.19 20.+21.08.19 05.+06.11.19 TwinCAT 3 Diagnose (fejlsøgning

Læs mere

Executive Circle - Integration. Forretningsspor

Executive Circle - Integration. Forretningsspor Executive Circle - Integration Forretningsspor Dagens menu 10:20 Business Integration - Microsofts strategi og visioner Henrik Albrechtsen, Solution Specialist, Microsoft Danmark 10:30 - Kundecase Royal

Læs mere

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag. INTRODUKTION Dette dokument beskriver forslag til fire moduler, hvis formål

Læs mere

Integrated Engineering i Procesindustrien

Integrated Engineering i Procesindustrien On the way to the digital plant Integrated Engineering i Procesindustrien siemens.com/answers En del af den 4. Industrielle Revolution Solution siemens.com/answers Set i en tidsmæssig sammenhæng Design

Læs mere

Morten Bodilsen, Divisionsdirektør Elektriker, Automationsingeniør og HD-O. mob@kia.dk, +45 4080 0040

Morten Bodilsen, Divisionsdirektør Elektriker, Automationsingeniør og HD-O. mob@kia.dk, +45 4080 0040 Morten Bodilsen, Divisionsdirektør Elektriker, Automationsingeniør og HD-O mob@kia.dk, +45 4080 0040 Kjærgaard fakta Etableret i 1921 Leverandør af alt fra trykknapper til turnkey-projekter indenfor automation

Læs mere

TIA-portalen V13 Engineeringværktøjet, som gør det mere effektivt

TIA-portalen V13 Engineeringværktøjet, som gør det mere effektivt Engineered with TIA Portal Innovation Tour 2014 TIA-portalen V13 Engineeringværktøjet, som gør det mere effektivt siemens.dk/tia-portal Maskinbyggerens problemstillinger Salgsafdelingens udfordringer Har

Læs mere

Motion Controller med integreret PLC

Motion Controller med integreret PLC Motion Controller med integreret PLC Aldrig mere scantids problemer... Styring af servoakser, hydraulikcylindre, pneumatiske ventiler samt frekvensomformere fra én og samme styring. Display-PLCen er hele

Læs mere

Hvor langt vil Kamstrup gå med automation

Hvor langt vil Kamstrup gå med automation Hvor langt vil Kamstrup gå med automation Ulrik Glavind Mørch, født 1975 MES Manager @ Kamstrup (Manufacturing Execution System). br.sc.ee fra 2001 Microsoft Certificate Technical Specialist i.net 3.5

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2012/2013 Diplomingeniøruddannelsen i Mekatronik Indledning

Dimittendundersøgelse 2012/2013 Diplomingeniøruddannelsen i Mekatronik Indledning Indledning Det Tekniske Fakultet udarbejder fra 2012 uddannelsesspecifikke dimittendundersøgelser på alle uddannelsesretninger. Undersøgelserne vil omfatte de seneste tre årgange, der er dimitteret fra

Læs mere

Data Intelligence Ulrich A. Schöler

Data Intelligence Ulrich A. Schöler DATA INTELLIGENCE Data Intelligence Ulrich A. Schöler Agenda Data Intelligence hvad laver vi? Fakta om DIAP DIAP en i brug Brug ved kobling til eksisterende industrielle busser Brug ved kobling til trådløse

Læs mere

Kursuskatalog 2015 TwinCAT2 TwinCAT3

Kursuskatalog 2015 TwinCAT2 TwinCAT3 Kursuskatalog 2015 TwinCAT2 TwinCAT3 Kursusoversigt 2015 Modul 30 - Basic Kursus K153001 K153002 K153003 K153004 Dato 24.-25.02.15 12.-13.05.15 01.-02.09.15 10.-11.11.15 Modul 32 - OOP programmering Kursus

Læs mere

Den digitale virkelighed

Den digitale virkelighed Hvem er vi What is hot 2018 undersøgelse Resultat og top scorer Trends indenfor top scorer Den digitale virkelighed Jannik Andersen kaastrup andersen Erfaringer og trends vi oplever Teknologiske aspekt

Læs mere

Hvor og hvordan anvendes radio tags - RFID?

Hvor og hvordan anvendes radio tags - RFID? Hvor og hvordan anvendes radio tags - RFID? Introduktion ERP SESAM møde nr. 66 8. december 2004 Automation IT Tele PLC.......... MES PLC............ SCADA Koncern netværk Fabriks netværk.......... Fortrådning

Læs mere

Sikr din produktion mod uventede nedbrud Retrofit

Sikr din produktion mod uventede nedbrud Retrofit Sikr din produktion mod uventede nedbrud Retrofit Retrofit - hvad er det? Inden for fremstillingsindustrien anvendes retrofit/udskiftning, hvor nye eller opdaterede dele bliver monteret på gamle eller

Læs mere

Opbygning af pakkerilinjer med standard PackML interface

Opbygning af pakkerilinjer med standard PackML interface A Opbygning af pakkerilinjer med standard PackML interface Arne Svendsen, Arla Foods og Carsten Nøkleby, SESAM-World Dagsorden Hør om processen som Arla Foods har gennemført for at standardisere interfaces

Læs mere

Den Intelligente Forsendelseskasse

Den Intelligente Forsendelseskasse Klinisk Biokemisk Afdeling Aalborg Universitetshospital Den Intelligente Forsendelseskasse Løsning til overvågning og automatisk håndtering og sortering af blodprøver fra praksis til laboratorium Copyright

Læs mere

Projektledelse i praksis

Projektledelse i praksis Projektledelse i praksis - Hvordan skaber man (grundlaget) for gode beslutninger? Martin Malis Business Consulting, NNIT mtmi@nnit.com 20. maj, 2010 Agenda Project Governance Portfolio Management Project

Læs mere

MES Industriel IT SCADA Automation. Frontmatec. Fødevarer. (+45)

MES Industriel IT SCADA Automation. Frontmatec. Fødevarer. (+45) MES Industriel IT SCADA Automation Frontmatec Fødevarer (+45) 97 52 50 22 info@frontmatec.com www.frontmatec.com Tillad os at præsentere Frontmatec Vi har over 30 års erfaring med MES Industriel IT og

Læs mere

EDISON projektet og International standardisering

EDISON projektet og International standardisering EDISON projektet og International standardisering Agenda Elbil standardisering Hvorfor international standardisering? Hvordan er standardiseringsarbejdet organiseret? 3 vigtige standarder i relation til

Læs mere

Cloud as the integration tool for factory applications

Cloud as the integration tool for factory applications Cloud as the integration tool for factory applications SESAM seminar 12. oktober 2017 How ISA 95, can be used in Cloud/Automation solutions? Hear automation providers' cloud strategy. The seminar will

Læs mere

HYBRID TAKEOFF REDEFINED JOURNEY TO THE CLOUD BY EMC Søren Holm, Proact

HYBRID TAKEOFF REDEFINED JOURNEY TO THE CLOUD BY EMC Søren Holm, Proact HYBRID TAKEOFF REDEFINED JOURNEY TO THE CLOUD BY EMC Søren Holm, Proact More than 3500 projects In control of 55 petabyte data 450 certified consultants More than 1.5M euro in training per year 55 PB,

Læs mere

Copyright SaaS-it Consult 2011. Er Cloud Computing blot en hype eller repræsenterer det virkelig værdi? Teknologisk Institut 13.

Copyright SaaS-it Consult 2011. Er Cloud Computing blot en hype eller repræsenterer det virkelig værdi? Teknologisk Institut 13. Er Cloud Computing blot en hype eller repræsenterer det virkelig værdi? Teknologisk Institut 13. september, 2011 Cloud Computing & SaaS Hvor er vi på vej hen? Agenda Definitioner The SaaS-it Evolution

Læs mere

What s Hot 2018 Survey

What s Hot 2018 Survey What s Hot 2018 Survey Hvordan ser vores digitale fremtid ud? kaastrup andersen Marts 2018 BAGGRUND Den digitale fremtid giver virksomhederne mulighed for at skabe nye forretningsområder og indtjening.

Læs mere

VEE. VELUX Equipment Efficiency. Præsentation: SESAM seminar 31.3 2011

VEE. VELUX Equipment Efficiency. Præsentation: SESAM seminar 31.3 2011 VEE VELUX Equipment Efficiency Præsentation: SESAM seminar 31.3 2011 Indhold Fakta om VELUX Fakta om VELUX Accessories / Gåsdal Bygningsindustri A/S VEE Præsentation/navn/Dato VELUX Gruppen Etableret i

Læs mere

Cloud computing. Hvad er fordelene ved Microsoft løsninger - og hvad er begrænsningerne

Cloud computing. Hvad er fordelene ved Microsoft løsninger - og hvad er begrænsningerne Cloud computing Hvad er fordelene ved Microsoft løsninger - og hvad er begrænsningerne Henrik Westergaard Hansen Architect Evangelist henrikwh@microsoft.com PC Era Portal Era Online App Era Web Services

Læs mere

Fjernvarme. Trendsættende SRO-systemer siden (+45)

Fjernvarme. Trendsættende SRO-systemer siden (+45) Fjernvarme Trendsættende SRO-systemer siden 1983 (+45) 97 52 50 22 info@frontmatec.com www.frontmatec.com Tillad os at præsentere Frontmatec I en foranderlig verden med konstant ændrede vilkår og rammer,

Læs mere

Material. Resource. Planning. & Batch Control SCADA DCS PLC. Scandic Hotel Odense. Hvidkærvej 25 5250 Odense SV Denmark

Material. Resource. Planning. & Batch Control SCADA DCS PLC. Scandic Hotel Odense. Hvidkærvej 25 5250 Odense SV Denmark IT integration Integration mellem produktions IT systemer og administrative IT systemer Enterprise Resource Planning ERP Master Data Purchasing Material Resource Planning Sales & Distribution LIMS Maintenance

Læs mere

Øget produktivitet og kompleksitet

Øget produktivitet og kompleksitet Øget produktivitet og kompleksitet Intelligente netværk af mennesker, maskiner og produkter Kompleksitet, Produktivitet Dampen skaber industrielt samfund Elektriciteten og samlebånd skaber masseproduktion

Læs mere

Er automationsniveauet for lavt i danske virksomheder?

Er automationsniveauet for lavt i danske virksomheder? Er automationsniveauet for lavt i danske virksomheder? Ved Ph.D. Carsten Nøkleby, SESAM-World Få hjælp til at automatisere produktionen. Job og produktion i Danmark vil ændre sig løbende de næste par år.

Læs mere

Hvilken ERP-løsning matcher bedst din forretning?

Hvilken ERP-løsning matcher bedst din forretning? Gæstetaler Herbert Nathan fra det uvildige rådgivningsfirma HerbertNathan & Co. Hvilken ERP-løsning matcher bedst din forretning? Få viden om tre af markedets stærkeste ERP-løsninger, så du kan fokusere

Læs mere

Nytænk. Produktiviteten. + reduceret lønandel. + fleksibel teknologi. + leverandører og kunder i h. + øget udvikling af viden

Nytænk. Produktiviteten. + reduceret lønandel. + fleksibel teknologi. + leverandører og kunder i h. + øget udvikling af viden Kundetilpassede løsning + Masseproduktion i små mæ + fleksibel teknologi + reduceret lønandel + øget udvikling af viden + leverandører og kunder i h = konkurrencedygtig fr Nytænk Produktiviteten 8. 9.

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Overvejelser ved valg af IT system

Overvejelser ved valg af IT system Overvejelser ved valg af IT system Teknologisk Institut v/: Tanya Sørensen, faglig leder Agenda Implementeringsproces og kravspecifikation Case Hvordan kommer vi videre? Implementeringsproces og kravspecifikation

Læs mere

Lovkrav vs. udvikling af sundhedsapps

Lovkrav vs. udvikling af sundhedsapps Lovkrav vs. udvikling af sundhedsapps Health apps give patients better control User Data Social media Pharma Products User behaviour Relatives www Self monitoring (app) data extract Healthcare specialists

Læs mere

Opbygning af produktionslinjer Hvorledes standardiseres produktionsudstyr?

Opbygning af produktionslinjer Hvorledes standardiseres produktionsudstyr? Opbygning af produktionslinjer Hvorledes standardiseres produktionsudstyr? Hvad gør virksomheder når produktionsudstyret ikke er standardiseret? Hvad kan og er opnået ved standardisering af produktionsudstyr?

Læs mere

En god Facebook historie Uddannelser og valgfag målrettet datacenterindustrien!?

En god Facebook historie Uddannelser og valgfag målrettet datacenterindustrien!? En god Facebook historie Uddannelser og valgfag målrettet datacenterindustrien!? DDI møde 18.09.2019 - UCL, Odense. V/ Projektleder og lektor Lars Bojen, IT & Tech uddannelserne, lcbn@ucl.dk Agenda 1.

Læs mere

Automation Projektledelse Networking GAPP. GAPP projektmodel Struktur

Automation Projektledelse Networking GAPP. GAPP projektmodel Struktur GAPP GAPP projektmodel Struktur Gennemgang af GAPP projektmodel struktur Formål og mål med GAPP projektmodel Struktur af dokumenter Referencemodel og tilhørende matrice Baggrund Produktion Automation Myndigheds-

Læs mere

SOFTWARE PROCESSES. Dorte, Ida, Janne, Nikolaj, Alexander og Erla

SOFTWARE PROCESSES. Dorte, Ida, Janne, Nikolaj, Alexander og Erla SOFTWARE PROCESSES Dorte, Ida, Janne, Nikolaj, Alexander og Erla Hvad er en software proces? Et struktureret sæt af AKTIVITETER, hvis mål er udvikling af software. En software proces model er en abstrakt

Læs mere

- Erfaringer med implementering af MES løsninger. SESAM RAMBØLL, d 31. marts. 2011 DC Produktions IT Projekt Afdelingen Arne Boye-Møller

- Erfaringer med implementering af MES løsninger. SESAM RAMBØLL, d 31. marts. 2011 DC Produktions IT Projekt Afdelingen Arne Boye-Møller - Erfaringer med implementering af MES løsninger SESAM RAMBØLL, d 31. marts. 2011 DC Produktions IT Projekt Afdelingen Arne Boye-Møller DC Projektorganisation Arne J. Boye-Møller, Produktions IT, Projektafdelingen

Læs mere

extreme Programming Kunders og udvikleres menneskerettigheder

extreme Programming Kunders og udvikleres menneskerettigheder extreme Programming Software Engineering 13 1 Kunders og udvikleres menneskerettigheder Kunder: At sætte mål og få projektet til at følge dem At kende varighed og pris At bestemme softwarefunktionalitet

Læs mere

Hvilken ERP-løsning matcher bedst din forretning?

Hvilken ERP-løsning matcher bedst din forretning? ? Gæstetaler Herbert Nathan fra det uvildige rådgivningsfirma HerbertNathan & Co Hvilken ERP-løsning matcher bedst din forretning? Få viden om tre af markedets stærkeste ERP-løsninger, så du kan fokusere

Læs mere

VMM. VELUX Manufacturing Model. Præsentation: SESAM seminar

VMM. VELUX Manufacturing Model. Præsentation: SESAM seminar VMM VELUX Manufacturing Model Præsentation: SESAM seminar 22.11.2011 2011-11-16 Agenda VELUX / VELUX Accessories / Gåsdal Bygningsindustri A/S VMM VMM i Teknologi afdelingen Flowprojekt Erfaringer med

Læs mere

INDUSTRI 4.0 POTENTIALERNE FOR DANSK INDUSTRIPRODUKTION

INDUSTRI 4.0 POTENTIALERNE FOR DANSK INDUSTRIPRODUKTION INDUSTRI 4.0 POTENTIALERNE FOR DANSK INDUSTRIPRODUKTION MADE styrker økosystemet omkring dansk produktion MADE skaber og deler viden baseret på industriel forskning MADE tilbyder et åbent netværk af små

Læs mere