Indledning (Kapiteloverskrift)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning (Kapiteloverskrift)"

Transkript

1 Indledning (Kapiteloverskrift) Den fysiske og digitale infrastruktur er med til at definere rammerne for borgere og virksomheder i Nordjylland, og er dermed en afgørende forudsætning for urbanisering og vækst i Nordjylland. Nordjylland har midlertidig Danmarks dårligst udbyggede digitale infrastruktur, hvilket ifølge udbyderne af bredbånd bl.a. skyldes barrierer forbundet med maste- og gravetilladelser. For at komme denne problemstilling til livs, er der i regi af Business Region North (BRN) gennemført et projekt, der har til formål at reducere disse barrierer. Projektets arbejdsgruppe, bestående af repræsentanter fra fire nordjyske kommuner, har opfordret udbyderne af bredbånd til at udpege de forhold der opleves som barrierer i forbindelse med ansøgning af maste- eller gravetilladelse. Disse forhold har bidraget til at definere projektets indsatsområder og givet arbejdsgruppen en pejling om, hvor det er nødvendigt at ændre administrative rutiner og politiske holdninger. Resultatet af projektet er en række fælles retningslinjer for de 11 nordjyske kommuner. Disse retningslinjer er samlet i to rapporter for hhv. den trådløse del (mastetilladelser) og den trådede del (gravetilladelser). Dette notat beskriver retningslinjerne for den trådede del, der tilsiger at: Reducere og ensarte sagsbehandlingstiden for udstedelse af gravetilladelse Skabe større gennemsigtighed ved ansøgning af gravetilladelser gennem standardisering af gravevilkår. Tilbyde forhåndsgodkendelser for mindre gravearbejder (stikledninger). Øge fokus for brug af passiv infrastruktur i forbindelse med anlægsprojekter og byggemodninger. Forankre et proaktivt og dialogbaseret samarbejde mellem kommuner og udbydere af bredbånd, med henblik på optimering af arbejdsgange og vidensudveksling.

2 Formål (Kapiteloverskrift) Formålet med fælles nordjyske retningslinjer for graveansøgninger er primært at reducere oplevede barrierer i forbindelse med udbygning af den digitale infrastruktur. Intentionen er at gøre det enklere, hurtigere og mere simpelt for ansøgeren at få en graveansøgning. Nøglebegreberne er proaktivitet, dialogbaseret samarbejde samt gennemsigtighed gennem en fælles ensartet tilgang til ansøgning af gravetilladelser. Retningslinjer skal bidrage til, at de nordjyske kommuner gennem dialog kommer på forkant med udrulningen af bredbånd, og derved kan levere en hurtige sagsbehandlings. Med retningslinjerne standardiseres vilkår der stilles i forbindelse med udstedelse af gravetilladelser, så udbyderen på forhånd er bekendt med vilkårene, uanset hvor i Nordjylland der graves. Udbyderen af bredbånd har derudover mulighed for at få forhåndsgodkendt mindre gravearbejder (eksempelvis stikledninger), som skal anmeldes umiddelbart efter afslutning af gravearbejdet. Forhåndsgodkendelser er betinget af foruddefinerede vilkår, der dels gør opmærksom på vilkår under udførelsen, dels beskriver tilfælde hvor forhåndsgodkendelsen ikke kan anvendes. Som bilag til denne politik er vedhæftet en handlingsplan, der er baseret på erfaringer fra Aalborg Kommune, med henblik på best practice samarbejde mellem vejmyndighed og udbyder. Handlingsplanen beskriver processerne fra idefasen til færdigmeldingen af et bredbåndsprojekt, og skal bidrage til imødekommelse af retningslinjerne. Samtidig sikrer processen vidensdeling og forventningsafstemning mellem vejmyndighed og udbyder, hvilket i sidste ende optimerer de fremadrettede arbejdsgange.

3 Ansøgning om gravetilladelse (Kapiteloverskrift) I dette afsnit beskrives proceduren for ansøgning om gravetilladelse i de nordjyske kommuner samt forhold, der vedrører gravetilladelsen. Ansøgning (overskrift) Ansøgninger om gravetilladelse indsendes elektronisk via virk.dk til den relevante kommune, der behandler dem efter de fælles retningslinjer. Såfremt der er behov for opmagasinering af materiel eller maskiner på omkringliggende areal, skal dette ansøges særskilt. Dette gøres ligeledes via virk.dk (råden over vejareal). Sagsbehandlingstid (overskrift) Som udgangspunkt behandles alle graveansøgningen indenfor fem arbejdsdage, afhængig af hvor gravearbejdet skal udføres. Undtaget er private fællesveje, hvor sagsbehandlingstiden kan forventes at tage 14 dage, grundet partshøring. Derudover kan gravearbejder uden for vejareal, ved 3 områder, vandløb e.l. påregnes en længere sagsbehandlingstid. Ved mere omfattende graveansøgninger, er forudsætningen for en hurtig sagsbehandling, at udbyder afsætter ressourcer til forhåndsdialog, hvorved vejmyndigheden bliver bekendt med det påtænkte gravearbejde. Fælles gravevilkår (overskrift) De nordjyske kommuner har besluttet at standardisere vilkår stillet i forbindelse med gravetilladelser. Formuleringen af vilkår vil dermed væres ens i alle nordjyske kommuner, med undtagelse af eksempelvis kontaktoplysninger, der naturligvis henviser til personer eller afdelinger i de respektive kommuner. Listen over vilkårene fremgår af bilag 2.

4 Bilag 1 Handlingsplan: Dialogbaseret samarbejde om etablering af fiberbredbåndsprojekter (Kapiteloverskrift) Forhåndsdialog og koordinering er væsentlige forudsætninger for et godt samarbejde mellem vejmyndighed og udbyder. I det følgende beskrives en handlingsplan, baseret på positive erfaringer fra Aalborg Kommune og Himmerland Elforsyning, der har til formål at optimere og forankre det gode samarbejde mellem nordjyske kommuner og udbydere af fiberbredbånd. Derudover tilstræber planen, at optimere vejmyndighedens samlede ressourceforbrug til myndighedsbehandling i forbindelse med udførelse og færdigmelding. Tilgangen sætter skærpet krav til fiberbredbåndsselskabernes egenkontrol med grave- og retableringsarbejdet, da tilgangen bygger på goodwill. Proaktiv planlægning gennem dialogbaseret samarbejde (overskrift) Grundstenen i samarbejdet er en proaktiv planlægning af de kommende fiberbredbåndsprojekter, der kombineret med en arbejdstilrettelæggelse for de enkelte projekter sikrer gode rammer for planlægning, ansøgning og udførelse. Den generelle dialog og proaktive planlægning udføres for at sikre koordinering af fiberbredbåndsprojekter med øvrige planlagte lednings- og vejarbejder, og for at give vejmyndigheden mulighed at udføre en bedre ressourceplanlægning. Den proaktive planlægning forventes udført gennem årlige, halvårlige eller kvartals dialogmøder mellem fiberbredbåndsselskabet og vejmyndigheden antal dialogmøder planlægges efter behov. Den proaktive planlægning udføres ligeledes for at imødekomme oplysningspligten iht. til den ny vejlovgivning, der er indført pr. 1. juli 2015, og omfatter planlagte projekter inden for en tidshorisont på et ½ år. Figur 1: Eksempel på oversigt over planlagte fiberbredbåndsprojekter det kommende ½ år. Oversigten drøftes på dialogmøderne, og føres løbende ajour.

5 Dialogmøder og oplysninger om kommende fiberbredbåndsprojekter drøftes i fortrolighed, og når fiberbredbåndsprojekter bliver aktuelle og konkrete planer forligger koordineres disse iht. koordineringspligten i den nye vejlovgivning. Planlægning af det enkelte fiberbredbåndsprojekt (overskrift) Planlægning af det enkelte fiberbredbåndsprojekt skal ske i dialog mellem vejmyndigheden og fiberbredbåndsselskabet. Dialogen skal sikre vejmyndigheden mulighed for at optimere det samlede ressourceforbrug til myndighedsbehandling i forbindelse med ansøgning, udførelse og færdigmelding. Vejmyndigheden bruger udover ressourcer til selve sagsbehandlingen (udstedelse af tilladelse, forsyn, placering af ledningsskabe, færdigsyn), også ressourcer på at sikre færrest mulig gener for borger og trafikanter, samt at sikre kvaliteten af grave- og retableringsarbejdet (kontrol). Ved at optimere vejmyndighedens ressourceforbrug kan sagsbehandlingstiden nedsættes og flere projekter kan udføres sideløbende. Med henblik på at sikre færrest mulig gene ved arbejdet samt kvaliteten af det udførte graveog retableringsarbejdet indføres en begrænsning på 3-5 gravetilladelser pr. ledningsprojekt i en bydel / et kvarter. I større ledningsprojekter forlanges projektet opdelt i etaper. Når en opgravning er retableret i acceptabel stand og færdigmeldt, så kan vejmyndigheden udstede en ny tilladelse. Ansøgning om gravetilladelse planlægges iht. projekt- og etapeplan. Etapeopdeling af projekter Større ledningsprojekter forlanges opdelt i etaper, således at mindre områder løbende afsluttes, og således at der ikke pågår grave- og retableringsarbejde flere steder samtidigt. På denne måde mindskes gener for både trafikanter og borger. Opdelingen i etaper skal ske på baggrund af et oplæg fra fiberbredbåndsselskabet og i dialog med vejmyndigheden. Opdelingen i etaper skal ske ud fra hensyntagen til tilrettelæggelsen af den kommende udførelse hvor bl.a. placering af større ledningsskabe eller POP-stationer, kan få indflydelse på både opdeling/indretning af ledningsanlæg, valg af ledningstracé, den forventede anlægsrækkefølge m.m. Figur 2: Eksempel på etapeopdeling af fiberbredbåndsprojekt.

6 Planlægning af den enkelte etape Planlægning af den enkelte etape skal ske på baggrund af et oplæg fra fiberbredbåndsselskabet og i dialog med vejmyndigheden. Planlægning af den enkelte etape skal ske både med hensyntagen til ovennævnte opdeling/indretning af ledningsanlæg m.m., og med hensyntagen til de lokale forhold som f.eks. trafik, parkering og vejens lovmæssige status. De lokale forhold mht. trafik afspejles bl.a. i trafiktal og typen af trafik (bil, lastbil og bus m.m.) og forhold mht. parkering er typisk lokalisere ved bl.a, indkøbscentre, seværdigheder, kulturcentre, idrætsfaciliteter m.m. Ligeledes medtages i planlægning af den enkelte etape hensyn til vejens lovmæssige status, da sagsbehandlingstiden for offentlige veje og private fællesveje er forskellige. Figur 3: Eksempel på detailplanlægning af etape i fiberbredbåndsprojekt. Ansøgning til det enkelte fiberbredbåndsprojekt (overskrift) Ansøgning til det enkelte fiberbredbåndsprojekt skal ske på baggrund af planlægningen udført i dialog mellem vejmyndigheden og fiberbredbåndsselskabet. Ansøgning om gravetilladelse fremsendes i den rækkefølge som tilladelserne ønskes udsted i ud fra projekt- og etapeplan, og med angivelse af de præcise forventede tider for udførelse, samt med hensyntagen til vejens lovmæssige status. Vejens lovmæssige status kan bl.a. findes via det centrale vejregister på Når fiberbredbåndsselskabet følger denne praksis for ansøgning, så kan vejmyndigheden optimere brugen af ressourcer til myndighedsbehandling, hvilket gør, at sagsbehandlingstiden kan nedbringes. De kommunale vejmyndigheder kan udstede tilladelse til offentlige veje, der er kommunale, og private fællesveje i byer og bymæssige områder (inkl. sommerhusområder), jf. den gældende vejlovgivning. Ved udstedelse af tilladelse til private fællesveje i byer er vejmyndigheden jf. forvaltningsloven forpligtiget til at partshøre i forbindelse med udstedelse af tilladelse. I

7 forbindelse med denne partshøring skal sagsbehandlingen tillægges en sagsbehandlingstid på 10 arbejdsdage. Med hensyn til placering af ledningsanlæg og gravning i private fællesveje på landet, så er dette er rent privat retligt anliggende mellem vejeren og fiberbredbåndsselskabet. Figur 4: Vejens lovmæssige status fra den centrale vej- og stifortegnelse. Når ansøgningerne modtages kontrolleres ansøgningerne iht. projekt- og etapeplan, og ansøgningerne bliver screenet for ansøgninger til private fællesvej. Ansøgninger til private fællesveje på landet sendes retur til ansøger med bemærkning herom, og ansøgninger til private fællesveje i byer og bymæssige områder sendes i høring. Herefter behandles ansøgningerne og påføres vilkår for tilladelse. Når dette arbejde er afsluttet, så lægges disse i pipeline (under behandling) og udstedes når de skal afløse en færdigmeldt gravetilladelse. Ansøgning af stikledninger til kundeopkoblinger Ansøgning af stikledninger til kundeopkobling sker ofte umiddelbart efter etablering af selve forsyningsinfrastrukturen i projektet/etapen, dvs. hovedledninger inkl. POP-stationer og ledningsskabe m.m. Etablering af stikledninger til kundeopkoblinger kræver typiske mindre opgravninger i fortovs- og rabatarealer, som ikke er nødvendige at koordineret i forhold til sammengravning, trafik m.m. Gennem dialog mellem vejmyndigheden og fiberbredbåndsselskabet kan aftales, at stikledninger til kundeopkoblinger kan udføres som anmeldelser i udvalgte tilfælde. Endvidere kan vejmyndigheden i forbindelse med partshøring af tilladelser til private fællesveje, sikrer fiberbredbåndsselskabet en længere periode til etablering af stikledninger til kundeopkoblinger uden fornyet partshøring. Formålet med denne tilgang til håndtering af stikledninger til kundeopkoblinger er, at optimere vejmyndighedens samlede ressourceforbrug til myndighedsbehandling i forbindelse med ansøgning, udførelse og færdigmelding. Dette sætter dog skærpet krav til fiberbredbåndsselskabernes egenkontrol med grave- og retableringsarbejdet, da tilgangen bygger på goodwill.

8 Private fællesveje Stikledninger ansøges: I forbindelse med partshøring af gravetilladelser til private fællesveje kan vejmyndigheden indsætte en passus i partshøringen om at tilladelse gælder for en fremtidig gravetilladelse for stikledninger, såfremt gravetilladelsen med stik udføres inden for 4 måneder fra den planlagte startdato. (Forslag til partshøringsbrev kan evt. vedlægges som bilag.) En frist på 4 måneder er den længst tidsfrist, der sagligt kan forsvares iht. afgørelse efter gældende vejlovning og forvaltningsloven. En længere frist vil konflikte med forvaltningslovens formål, da en længere frist vil kunne sidestilles med en generel tilladelse/afgørelse og ikke som en saglig konkret afgørelse, der berør den individuelle part. Offentlige veje Stikledninger ansøges, og i enkelte tilfælde anmeldes: Stikledninger på offentlige veje skal som udgangspunkt ansøges, og stikledningerne tillades udført inden for graveperioden angivet i tilladelsen. I enkelte tilfælde kan stikledninger dog tillades udført som anmeldelser på følgende vilkår: Alle de stikledninger, der kan udføres samtidig med hovedledning, skal udføres som del af ansøgning på hovedledning. Stilkledninger må kun udføres som mindre opgravning i fortov/rabat dvs. samme fortov/rabat som hovedledninger og ingen krydsninger af kørebane/cykelsti. Opgravning til stikledninger er max 1 m2. Flere stikledninger på samme vej skal anmeldes på samme anmeldelse ved at tilføje ekstra gravested med stationering. Alle stikledninger i den indre del af byer med over indbygger skal udføres som ansøgninger. Alle stikledninger, der kræver krydsning af kørebane og cykelsti, skal udføres som ansøgninger. Tid på anmeldelse er det præcise tidspunkt for udførelsen. Arbejdet færdigmeldes med det samme, dvs. ved anmeldelsen. Anlægsmetoder Stikledninger anlægges primært ved brug af arbejdsmetoderne jordfortrængning og underboringer. Metoderne er nærmere beskrevet i DS 475. Det er vejmyndigheden, der ud fra en konkret vurdering angiver hvilken metode, der skal benyttes, og dette vil fremgå af gravetilladelsen. Som udgangspunkt må det forventes af vejens klassificering vil kunne benyttes som vejledning her til. På samtlige trafikveje må som udgangspunkt forventes anvendt underboring, og på lokalvej må forventes tilladt jordfortrængning, med mindre en konkret trafikalvurdering taler mod dette. Vejens klassificering kan findes ved opslag i vejman.dk.

9 Figur 5: Vejens klassificering fra vejman.dk Udførelse og færdigmeldinger til det enkelte fiberbredbåndsprojekt (overskrift) Med henblik på at optimere vejmyndighedens ressourceforbrug i forbindelse med udførelse og færdigmeldinger til det enkelte fiberbredbåndsprojekt kan benyttes følgende tiltag: Ledningsejer/Entreprenør dokumenterer forsyn med video eller foto. Vejmyndighedens tilsyn deltager, og flere strækninger forsynes samtidigt. Ledningsejer/Entreprenør søger for afsætning af POP-stationer og større ledningsskabe så placering af disse kan godkendes af vejmyndigheden i forbindelse med forsynet. Ledningsejere/entreprenør søger for løbende færdiggørelse og retablering af opgravninger. Egenkontrol via projektleder/gravekoordinator udføres inden færdigmelding til vejmyndighed. Færdigmelding medfører frigivelse af ny gravetilladelse fra pipeline, såfremt der ikke er bemærkninger til retablering fra enten egenkontrol eller stikprøvekontrol udført af vejmyndighed. Vejmyndigheden udfører stikprøvekontroller, og der føres hyppigere tilsyn med opgravninger i asfalterede arealer. Formålet med denne tilgang er, at optimere vejmyndighedens samlede ressourceforbrug til myndighedsbehandling i forbindelse med udførelse og færdigmelding. Tilgangen sætter skærpet krav til fiberbredbåndsselskabernes egenkon trol med grave- og retableringsarbejdet, da tilgangen bygger på goodwill.

10 Bilag 2 Fælles vilkår for gravetilladelser i nordjyske kommuner (Kapitel overskrift) Nr. Overskrift Beskrivelse Tilladelsen er givet på betingelse af, at arbejdet udføres i overensstemmelse med ledningspakken, der omfatter: Standardregulativ for ledningsarbejde i og over veje (Trafikministeriet 2011), DS 475: Norm om etablering af ledningsanlæg i jord (Dansk Standard 2012), 10 Standardvilkår Udbudsforskrifter for ledningsgrave (Vejregelsekretariatet 2008) samt folderen Rigtig retablering (Kommuneforlaget 2009). 15 Kontakt før opstart 20 Tidsbegrænset udførsel 25 Kabelskabe 30 Afspærring 35 Øvrige ledningsejere Tilladelsen skal under hele arbejdsperioden forefindes på arbejdsstedet og på forlangende forevises vejmyndighed og politi. Inden igangsætning af gravearbejdet, skal der rettes henvendelse til og træffes nærmere aftale om fælles vejsyn med kommunens tilsynsførende: Navn, tlf Gravearbejdet må kun udføres i tidsrummet mellem kl. xx.xx xx-xx. Placering af stander/kabelskabe på vejarealet og udformningen af disse skal aftales med tilsynsførende før opstart: Navn, tlf Forinden skal vedkommende grundejer have lejlighed til at gøre sig bekendt med placeringen. Bygherre er ansvarlig for, at der etableres afmærkning og afspærring i henhold til Vejdirektoratets retningslinker (anvisning herom fra vejmyndighed eller politi skal i enhver henseende efterkommes). Ved behov for ændret afmærkning eller forlængelse af omkørsler, skal bygherre hurtigst muligt tage kontakt til vejmyndigheden. Navn, tlf Arbejdet skal koordineres med andre ledningsarbejder i området. Respektafstande til andre ledningsejere skal overholdes, i henhold til DS 475. Hvor gængse afstandskrav ikke kan opfyldes, skal ansøger i dialog med relevante ledningsejere finde en praktisk løsning, der kan accepteres af alle parter.

11 40 Orientering 45 Trafikafvikling Ved ledningsarbejder, der må antages at medføre væsentlige gener for grundejere og trafikanter, påhviler det ledningsejeren at orientere offentligheden om ledningsarbejdet, herunder om, hvem der graver, formålet med gravearbejdet, datoer for arbejdets påbegyndelse og forventede afslutning. Orienteringen kan ske ved annoncering i lokale blade eller ved skriftlig meddelelse til grundejere eller grundejerforeninger/vejlav senest 5 dage før arbejdet påbegyndes. Hvis afspærringen umuliggør afhentning af dagsrenovation, skal entreprenøren som udgangspunkt transportere affaldscontainere til enden af nærmest tilgængelig vej. Ved større arbejder kan opsamlingssted og tidspunkt aftales med: Navn, tlf 50 Private Fællesveje 55 Krydsning 60 Natur og beplantning 65 Jord flytning 70 Rådighed 75 Skader 80 Bod I tilfælde hvor rutebusser afskæres fra et betjene sædvanlige stoppesteder, skal entreprenøren sørge for henvisnings-/oplysningsskilte om midlertidig og/eller lukkede stoppesteder, samt evt. opsætning af midlertidig stoppesteder. Ved opgravning i private fællesveje i by- og sommerhusområde, skal kommunen udføre partshøring, hvilket forlænger sagsbehandlingstiden. Ved opgravning i private fællesveje i landområde eller arealer udenfor vejmatriklen, skal ledningsejer selv indgå aftaler med de private parter. Krydsning af kørefaste belægning på klasse 1 veje, skal ske ved styret underboringer. For øvrige veje udføres jordfortrængning eller styret underboring. Gravning i umiddelbar nærhed af beplantning/træer, skal underrettes kommunens tilsynsførende i forbindelse med forhåndsdialogen. Passage af åer og vandløb skal ske jf. DS 475, afsnit 8.7. Afstanden fra vandløbets bund til top af ledning aftales med den pågældende vandløbsmyndighed. Ved færdigmelding medfølger en målsat plan over krydsning af åen/vandløbet. Flytning af jord skal anmeldes kommunen. Oplysninger Offentlige veje/stier må ikke benyttes til opmagasinering af materialer/maskiner. Tilladelse til dette skal ske særskilt, og søges gennem Eventuelle skader på tilstødende arealer forårsaget af arbejdets udførelse, udbedres til tilstand som før opgravningen. Udførelsesperiode

12 85 Retablering 90 Færdigmelding Alle berørte arealer skal straks efter arbejdets afslutning, retableres til samme standard som før, jf. DS 475. Retablering af asfaltarealer skal ske med samme opbygning som den eksisterende, dog skal asfaltbærelag udlægges til overside af eksisterende asfaltbelægning. I særlige tilfælde skal retableringen aftales nærmere med tilsynsførende. Ansøger skal i umiddelbar forbindelse med arbejdets afslutning, dog senest 5 arbejdsdage herefter, foretage færdigmelding.

Administrativ praksis - Dialogbaseret samarbejde om etablering af bredbåndsprojekter

Administrativ praksis - Dialogbaseret samarbejde om etablering af bredbåndsprojekter #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Business Region North Denmark, BRN Bredbånd i Region Nordjylland Kopi til Arbejdsgruppe Fra Brian Jensen Aagaard Sagsnr./Dok.nr. 2015-065565

Læs mere

Opgravningsregulativ. for ledningsarbejder m. v. i offentlige og private veje. Thisted Kommune

Opgravningsregulativ. for ledningsarbejder m. v. i offentlige og private veje. Thisted Kommune Opgravningsregulativ for ledningsarbejder m. v. i offentlige og private veje i Thisted Kommune Regulativ for udførsel af ledningsarbejder og andre arbejder i og over veje i Thisted Kommune. Gyldighedsområde.

Læs mere

GRAVEPOLITIK FOR DE NORDJYSKE KOMMUNER

GRAVEPOLITIK FOR DE NORDJYSKE KOMMUNER GRAVEPOLITIK FOR DE NORDJYSKE KOMMUNER Retningslinjer for opgravninger i vejarealer i Nordjylland Indhold Indledning... 3 Formål... 4 Business Region North Denmark (BRN) er et samarbejde mellem Region

Læs mere

CVR/VAT no. 36 67 58 53 CVR/VAT no. 33 78 06 80. Tel: +45 7228 2000 Fax: +45 7228 2030 Tel: +45 30 10 77 10. Side 1 af 7

CVR/VAT no. 36 67 58 53 CVR/VAT no. 33 78 06 80. Tel: +45 7228 2000 Fax: +45 7228 2030 Tel: +45 30 10 77 10. Side 1 af 7 Side 1 af 7 Side 2 af 7 Gravetilladelses Vilkår for Odense Havn (OH) Godkendelse: Al arbejde i havnens gader og veje skal skriftligt anmeldes til OH mindst 5 dage før arbejdets påbegyndelse. Arbejdet må

Læs mere

THISTED KOMMUNE. Opgravningsregulativ. for. ledningsarbejder m.v. i offentlige og private veje. Thisted Kommune

THISTED KOMMUNE. Opgravningsregulativ. for. ledningsarbejder m.v. i offentlige og private veje. Thisted Kommune THISTED KOMMUNE Opgravningsregulativ for ledningsarbejder m.v. i offentlige og private veje i Thisted Kommune Gyldighedsområde. 1. Regulativet finder anvendelse på arbejder i og over offentlige veje/stier

Læs mere

Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune

Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune Side 1 Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune Randers Kommune Veje og Trafik Laksetorvet 1 8900 Randers Tlf. 89 15 15 15 Januar 2014 rev februar 2015 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side

Læs mere

VILKÅR FOR GRAVEARBEJDER I HERLEV KOMMUNE

VILKÅR FOR GRAVEARBEJDER I HERLEV KOMMUNE VILKÅR FOR GRAVEARBEJDER I HERLEV KOMMUNE Generelt GENERELT Gravearbejdet skal overholde Standardvilkår for ledningsarbejder i og over veje oktober 2016, se link ORIENTERING AF NABOER Ledningsejeren skal

Læs mere

Bredbånd i Region Nordjylland. Bilag: - Mastepolitik - Pjece til borgere - Fælles retningslinjer for Gravetilladelser - Tab på lejeindtægter

Bredbånd i Region Nordjylland. Bilag: - Mastepolitik - Pjece til borgere - Fælles retningslinjer for Gravetilladelser - Tab på lejeindtægter INFRASTUKTUR Bredbånd i Region Nordjylland Bilag: - Mastepolitik - Pjece til borgere - Fælles retningslinjer for Gravetilladelser - Tab på lejeindtægter MASTEPOLITIK FOR DE NORDJYSKE KOMMUNER Retningslinjer

Læs mere

KONTROL UDSKRIFT GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: ROVnr.:

KONTROL UDSKRIFT GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: ROVnr.: Type: Ansøgning LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Center for Miljø og Plan Vej og Parkering Rådhuset 2800 Kgs. Lyngby Tlf. 45 97 30 00 lokal 3587 og lokal 3560 KONTROL UDSKRIFT GRAVETILLADELSE Sagsnr.: 18-01656 ROVnr.:

Læs mere

Ledningspakken. Graveregler og ledninger. Graveregler og ledninger. Ledningspakkens elementer:

Ledningspakken. Graveregler og ledninger. Graveregler og ledninger. Ledningspakkens elementer: Graveregler og ledninger VEJ EU, 6. 7. november 2018 Graveregler og ledninger VEJ-EU, 6. 7. november 2018 Tom Løvstrand Mortensen, LIFA A/S tlm@ Telefon: 63136923 Ledningspakken Ledningspakkens elementer:

Læs mere

Gravetilladelse. A30 Vej: Husnr./Gravested: Status: Side: Element: L/B/D i m: Retning: Metode: KARL GJELLERUPS ALL

Gravetilladelse. A30 Vej: Husnr./Gravested: Status: Side: Element: L/B/D i m: Retning: Metode: KARL GJELLERUPS ALL IDENTIFIKATION Vores reference: Deres reference: 20190122 Karl Gjellerups A30 Vej: Husnr./Gravested: Status: Element: L/B/D i m: Retning: Metode: KARL GJELLERUPS ALL 30-30 Privat fællesvej 1590395 Venstre

Læs mere

Hvidovre Kommune Betingelser for opgravning i kommunens veje

Hvidovre Kommune Betingelser for opgravning i kommunens veje Hvidovre Kommune Betingelser for opgravning i kommunens veje 1. Indledning Ifølge lovbekendtgørelse nr. 671 Lov om offentlige vej er Hvidovre Kommune vejbestyrelse for de offentlige veje, pladser og stier.

Læs mere

Almindelige betingelser

Almindelige betingelser Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommunes landeveje Teknisk drift 27. april 2007 Indholdsfortegnelse 00. Indledning.. Side 3 01. Gravetilladelse... Side 3 02. Kvalitetssikring..

Læs mere

Gravetilladelse. Jeres reference SPECIFIKATION: Graveperiode: Ledningsnetdel: Hovedledning Ledningstype: Telefon Afmærkning:

Gravetilladelse. Jeres reference SPECIFIKATION: Graveperiode: Ledningsnetdel: Hovedledning Ledningstype: Telefon Afmærkning: SPECIFIKATION: Graveperiode: 09-05-2019-29-05-2019 Ledningsnetdel: Hovedledning Ledningstype: Telefon Afmærkning: B0102 niveau 2 + B0301 Ansøger bemærkninger Skydning under vej fra nr. 12-17, herfra frigravning

Læs mere

GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge.

GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge GRAVETILLADELSE Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866 Journalnr: Type: Ansøgning Side 1 af 5 ANSØGER: LEDNINGSEJER: Kontaktperson:

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 12 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

Danske Anlægsentreprenører, HOFOR, DONG Energy TDC Københavns kommune

Danske Anlægsentreprenører, HOFOR, DONG Energy TDC Københavns kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Danske Anlægsentreprenører, HOFOR, DONG Energy TDC Københavns kommune 16-04-2015 Sagsnr. 2015-0020372 Dokumentnr. 2015-0020372-1 Samarbejdsaftale

Læs mere

KOORDINATION AF VEJ- OG LEDNINGSARBEJDER SØREN BREDAHL HENRIKSEN OG IVAN SKAANING HANSEN, VEJDIREKTORATET

KOORDINATION AF VEJ- OG LEDNINGSARBEJDER SØREN BREDAHL HENRIKSEN OG IVAN SKAANING HANSEN, VEJDIREKTORATET KOORDINATION AF VEJ- OG LEDNINGSARBEJDER SØREN BREDAHL HENRIKSEN OG IVAN SKAANING HANSEN, VEJDIREKTORATET GRAVETILLADELSER GÆLDENDE REGLER Vejlovens 101, stk. 1, 105 forhandle med politiet Privatvejslovens

Læs mere

Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune

Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune Side 1 Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune Randers Kommune Veje og Trafik Laksetorvet 1 8900 Randers Tlf. 89 15 15 15 Januar 2014 rev oktober 2016 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side

Læs mere

Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup

Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup Dato 4. februar 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/15428-10 Side 1/5 Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup Vejdirektoratet har behandlet din

Læs mere

REGELSÆT FOR UDFØRELSE AF LEDNINGSARBEJDER OG ANDRE ARBEJDER I OFFENTLIGE OG PRIVATE FÆLLESVEJE I SVENDBORG KOMMUNE

REGELSÆT FOR UDFØRELSE AF LEDNINGSARBEJDER OG ANDRE ARBEJDER I OFFENTLIGE OG PRIVATE FÆLLESVEJE I SVENDBORG KOMMUNE REGELSÆT FOR UDFØRELSE AF LEDNINGSARBEJDER OG ANDRE ARBEJDER I OFFENTLIGE OG PRIVATE FÆLLESVEJE I SVENDBORG KOMMUNE Svendborg Kommune Januar 2010 Miljø og Teknik Revideret d. 20.10.2011 1 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Lov om Private Fællesveje

Lov om Private Fællesveje Lov om Private Fællesveje Istandsættelse og Vedligeholdelse 17. Før kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, at en privat fællesvej skal istandsættes eller vedligeholdes, eller om at ændre en tidligere

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 13 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

Dansk Ledningsejerforum har modtaget udkast til forslag til lov om offentlige veje i høring.

Dansk Ledningsejerforum har modtaget udkast til forslag til lov om offentlige veje i høring. Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Att. Søren Møller Larsen Sendt pr. mail 20. februar 2012 (sml@trm.dk) Dato: 20-02-2012 Sagsnr.: - J. nr.: - Vor ref.: HS Høring over udkast

Læs mere

29-07-2014 PLANLÆGNING OG PROJEKTERING. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

29-07-2014 PLANLÆGNING OG PROJEKTERING. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde PLANLÆGNING OG PROJEKTERING Formålet med afmærkning af vejarbejde side 13 Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

Standardregulativ for udførelse af ledningsarbejder og andre arbejder i og over veje

Standardregulativ for udførelse af ledningsarbejder og andre arbejder i og over veje Standardregulativ for udførelse af ledningsarbejder og andre arbejder i og over veje Trafikministeriet Februar1995 FORORD I brev af 10. juli 1990 opfordrede Kommunernes Landsforening Trafikministeriet

Læs mere

Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune

Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune Disse Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. er gældende for alle grave- og anlægsarbejder, som udføres

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Att. Randi Lage Hansen Sendt pr. mail 2. oktober 2012 (rah@trm.dk) Dato: 02-10-2012 Sagsnr.: - J. nr.: - Vor ref.: HS Høring over udkast

Læs mere

Ledningsejer og graveaktørmøde. Velkommen

Ledningsejer og graveaktørmøde. Velkommen Ledningsejer og graveaktørmøde Ballerup Kommune, Rådhuset, mødecenter A, lokale 3,, kl. 10.30-12.00 Velkommen www.ballerup.dk Dagsorden 1. - Præsentation og formål (igangværende projekter, kommende graveområder)

Læs mere

REVIDERET UDBUDSFORSKRIFT FOR LEDNINGSGRAVE. Vejforum 5. december 2018 Caroline Hejlesen

REVIDERET UDBUDSFORSKRIFT FOR LEDNINGSGRAVE. Vejforum 5. december 2018 Caroline Hejlesen REVIDERET UDBUDSFORSKRIFT FOR LEDNINGSGRAVE Vejforum 5. december 2018 Caroline Hejlesen LEDNINGSGRAVE - VEJREGELGRUPPEN Udbudsforskriften er udarbejdet af: Vejregelgruppen Jord, grus og brolægning: Caroline

Læs mere

Skybrudssikring på private fællesveje

Skybrudssikring på private fællesveje Dato 28. marts 2017 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 17/03360-3 Side 1/5 Skybrudssikring på private fællesveje H har ved mail af 17. februar 2017 anmodet

Læs mere

STANDARDVILKÅR FOR LEDNINGSARBEJDER I OG OVER VEJE

STANDARDVILKÅR FOR LEDNINGSARBEJDER I OG OVER VEJE STANDARDVILKÅR STANDARDVILKÅR FOR LEDNINGSARBEJDER I OG OVER VEJE OKTOBER 2016 FORORD Standardvilkårene udtrykker et ønske om at standardisere de betingelser, som vejmyndigheder stiller i forbindelse med

Læs mere

Nyt gravetilladelses modul RosyDIGWEB. Nyt Link til ansøgning/færdigmelding. Tidsplan

Nyt gravetilladelses modul RosyDIGWEB. Nyt Link til ansøgning/færdigmelding. Tidsplan Nyt gravetilladelses modul RosyDIGWEB 100 % webbasseret for ansøger og sagsbehandler Integreret kort i ansøgningsdelen Mulighed for flere veje på samme ansøgning Ansøgeren kan se igangværende tilladelser

Læs mere

Tønder Kommunes særlige vilkår ved gravetilladelser

Tønder Kommunes særlige vilkår ved gravetilladelser Tønder Kommunes særlige vilkår ved gravetilladelser Gravetilladelsen gives på betingelse af, at arbejdet udføres i overensstemmelse med Transportministeriets Standardvilkår for ledningsarbejder i og over

Læs mere

RETABLERINGSMETODER. vejman.dk årsmøde 2. oktober2018. Hvor og hvornår anvendes de forskellige retableringsmetoder.

RETABLERINGSMETODER. vejman.dk årsmøde 2. oktober2018. Hvor og hvornår anvendes de forskellige retableringsmetoder. RETABLERINGSMETODER Hvor og hvornår anvendes de forskellige retableringsmetoder vejman.dk årsmøde 2. oktober2018 Caroline Hejlesen NY UDBUDSFORSKRIFT FOR LEDNINGSGRAVE Ny udbudsforskrift for Ledningsgrave

Læs mere

Kloakfornyelse i Ulstrup

Kloakfornyelse i Ulstrup Kloakfornyelse i Ulstrup 8. etape 2018 Borgermøde 6. december 2017 Program Præsentation og indledning Præsentation af udarbejdet kloakprojekt Hvad skal Favrskov Spildevand lave Hvad skal I selv lave på

Læs mere

Håndbog. For retablering af veje og belægninger

Håndbog. For retablering af veje og belægninger Håndbog For retablering af veje og belægninger FORORD Nærværende håndbog er udarbejdet med det formål at standardisere udførelsen af vej arbejder i Faaborg-Midtfyn Kommune. Håndbogen er et supplement til

Læs mere

Almindelige betingelser for udførelse af gravearbejde og ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune

Almindelige betingelser for udførelse af gravearbejde og ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune Almindelige betingelser for udførelse af gravearbejde og ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Center for Teknik og Miljø T 4646 4646 H www.lejre.dk @ Trafik@lejre.dk

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje Transportministeriet Att. Morten Lorentzen Att.: mlo@trm.dk C.c.: lou@vd.dk Dato: Sagsnr.: J.nr.: Vor ref.: 11-08-2014 - - HS Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje Dansk Ledningsejerforum

Læs mere

Bemærkninger til foreslåede ændringer af vejloven lovforslagets 1

Bemærkninger til foreslåede ændringer af vejloven lovforslagets 1 Bemærkninger til lovforslag om ændring af vejloven og lov om private fællesveje Frederiksberg Kommune fremsender hermed sine bemærkninger til høringen over lovforslag til ændring af vejloven og lov om

Læs mere

AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING

AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING Dato 17. april 2015 Sagsbehandler Anette Paarup Henriksen Mail APHE@vd.dk Telefon 7244 2190 Dokument 15/09678 Side 1/6 AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING MELLEM VEJDIREKTORATET OG Nordvand H00312 Ombygning

Læs mere

Vejledning til Dine Gravetilladelser

Vejledning til Dine Gravetilladelser Vejledning til Dine Gravetilladelser Indholdsfortegnelse 1. Brugergrænseflade... 2 1.1. Menu... 2 1.1.1. Alle sager... 3 1.1.2. Tilladelser... 3 1.1.3. Færdigmeldte... 3 1.1.4. Godkendte sager... 3 1.1.5.

Læs mere

Separatkloakering i Selling

Separatkloakering i Selling Separatkloakering i Selling Informationsmøde 6. juni 2018 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen - Spildevandsplan 2013 Separatkloakering i Selling Hvor langt er vi nået med planlægning

Læs mere

REGELSÆT FOR UDFØRELSE AF LEDNINGSARBEJDER OG ANDRE ARBEJDER I OFFENTLIGE OG PRIVATE FÆLLESVEJE

REGELSÆT FOR UDFØRELSE AF LEDNINGSARBEJDER OG ANDRE ARBEJDER I OFFENTLIGE OG PRIVATE FÆLLESVEJE REGELSÆT FOR UDFØRELSE AF LEDNINGSARBEJDER OG ANDRE ARBEJDER I OFFENTLIGE OG PRIVATE FÆLLESVEJE Brønderslev Kommune, februar 2014 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Tilladelse til opgravning...4

Læs mere

Nye muligheder ved færdigmelding af gravetilladelser. Efter 10. marts 2014

Nye muligheder ved færdigmelding af gravetilladelser. Efter 10. marts 2014 Nye muligheder ved færdigmelding af gravetilladelser Efter 10. marts 2014 Bedre overblik over dine tilladelser På færdigmeldingssiden kan du nu: se de tilladelser du har liggende, som mangler at blive

Læs mere

Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej

Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej Borgermøde 10. oktober 2013 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen Spildevandsplan 2013 Præsentation af udarbejdet kloakprojekt Hvad skal

Læs mere

Ledningsprotokol - 1120.770 Cykelsti ved Hagested Side 1 af 1 27.05.2015 Ledning ID Lednings-ejer Ledningssign. Station-1 Station-2 Afstand Eksist. ledning - type, dimension, styrke Eksist. lednings fysiske

Læs mere

Kloakfornyelse i Hvalløs 2016

Kloakfornyelse i Hvalløs 2016 Kloakfornyelse i Hvalløs 2016 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen Spildevandsplan 2013 Præsentation af udarbejdet kloakprojekt Hvad skal Favrskov Spildevand lave Hvad skal I selv

Læs mere

Vores afgørelse Aalborg Kommunes afgørelse (påbud) af 21. april 2016 om fjernelse af granitgrus er lovlig.

Vores afgørelse Aalborg Kommunes afgørelse (påbud) af 21. april 2016 om fjernelse af granitgrus er lovlig. Dato 29. juli 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 16/06672-22 Side 1/6 Fjernelse af granitgrus i rabatareal, Pinstrup Høj Vejdirektoratet har behandlet jeres klage

Læs mere

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav.

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. 1 Bilag 1 Kvalitetsstyring. 1. Indledning. Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. Entreprenøren skal indenfor rammerne af sit kvalitetsstyringssystem

Læs mere

VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE. Veje og stier m.m. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Regulativ august 2015

VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE. Veje og stier m.m. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Regulativ august 2015 VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE Veje og stier m.m. i Lyngby-Taarbæk Kommune Regulativ august 2015 1 Indholdsfortegnelse: Indledning 1. Vintervedligeholdelse og renholdelse af offentlige veje og stier

Læs mere

Notat. Oplæg - Trafikhåndtering ifm. ledningsomlægninger

Notat. Oplæg - Trafikhåndtering ifm. ledningsomlægninger Ta Notat Emne: Fra: Oplæg - Trafikhåndtering ifm. ledningsomlægninger Arbejdsgruppen bestående af: Ivan Christensen - Gladsaxe Kommune Torsten Lindberg - Vallensbæk Kommune Mads Lindberg Christiansen -

Læs mere

1. Sammenhæng med Regeringens vækstaftale om mobil- og bredbåndsdækning

1. Sammenhæng med Regeringens vækstaftale om mobil- og bredbåndsdækning Notat Spørgsmål til projektoplæg vedr. bredbånd i Nordjylland BRN-direktionen behandlede på deres møde d.3.marts et oplæg til projekt vedr. bredbånd i Nordjylland. BRN-direktionen stillede en række spørgsmål

Læs mere

Kloakering i Stillinge Strand

Kloakering i Stillinge Strand Kloakering i Stillinge Strand Borgermøde i Stillinge Strand Dagsorden 19:00-19:05 Velkommen v Torben Kofoed 19:05-19:15 Kort intro og præsentation 19:15 19:35 Kloakeringsprojekt 19:35 19:55 Arbejdets udførelse

Læs mere

Ledningsoplysninger. VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar

Ledningsoplysninger. VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar Ledningsoplysninger VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar Inden for en arbejdsafstand af 1 meter på hver side af det viste tracé, skal ledningens eksakte placering lokaliseres ved prøvegravning med brug

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. juni / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. juni / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. juni 2013 13/11032-5 x x x ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet klage af 20. maj 2013 fra klagerne, L vej 33. De har klaget over

Læs mere

Kloakseparering i Rebæk. Informationsmøde om anlægsarbejde

Kloakseparering i Rebæk. Informationsmøde om anlægsarbejde Kloakseparering i Rebæk Informationsmøde om anlægsarbejde Dagsorden Velkomst Præsentation af byggeldelse Projektgennemgang Praktisk information og tidsplan Byggelovens 12 Udtræden for regnvand Spørgsmål

Læs mere

Adgange. Regler for udførelse og vedligeholdelse

Adgange. Regler for udførelse og vedligeholdelse Adgange Regler for udførelse og vedligeholdelse 1 Istandsættelse af adgang Arbejder i forbindelse med eventuel forstærkning og vedligeholdelse skal ejeren udføre hurtigst muligt, dog senest 14 dage efter

Læs mere

Koordinerende samgravnings og ledningsejermøde. Velkommen

Koordinerende samgravnings og ledningsejermøde. Velkommen Koordinerende samgravnings og ledningsejermøde Ballerup Kommune, Rådhuset, mødecenter A, lokale 3, den. 8. marts. 2018, kl. 11.30-13.00 Velkommen www.ballerup.dk den. 8 marts 2018 Dagsorden 1. - Kort præsentation

Læs mere

Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej

Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej Dato 28. maj 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon 7244 3065 Dokument 15/07286-9 Side 1/6 Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej

Læs mere

Ledningsprotokol ENTREPRISE CP10S/10-089. Anlæg af cykelsti langs Randerupvej, mellem Skærbæk og Mjolden. Maj 2012

Ledningsprotokol ENTREPRISE CP10S/10-089. Anlæg af cykelsti langs Randerupvej, mellem Skærbæk og Mjolden. Maj 2012 Ledningsprotokol ENTREPRISE CP10S/10-089 Anlæg af cykelsti langs Randerupvej, mellem Skærbæk og Mjolden Maj 2012 1. Generelt Protokollen beskriver kun ledninger, som berøres af projektet. 1.1 Ledningsplaner

Læs mere

Kloakfornyelse i Svejstrup. Borgermøde 12. august 2014

Kloakfornyelse i Svejstrup. Borgermøde 12. august 2014 Kloakfornyelse i Svejstrup Borgermøde 12. august 2014 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen Spildevandsplan 2013 Præsentation af udarbejdet kloakprojekt Hvad skal Favrskov Spildevand

Læs mere

VEJLEDNING FOR TRÆPLANTNINGER. på offentlige og private fælleveje. Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune

VEJLEDNING FOR TRÆPLANTNINGER. på offentlige og private fælleveje. Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune VEJLEDNING FOR TRÆPLANTNINGER på offentlige og private fælleveje Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Vejledning for træplantninger i Århus Kommune Vejledning for forhold vedrørende fremtidige

Læs mere

Vores afgørelse Kommunens afgørelse af 11. marts 2015 er ulovlig. Vi skal derfor bede Aalborg Kommune om at tilbagekalde påbuddet.

Vores afgørelse Kommunens afgørelse af 11. marts 2015 er ulovlig. Vi skal derfor bede Aalborg Kommune om at tilbagekalde påbuddet. Dato 28. august 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon 7244 3135 Dokument 15/05373-29 Side 1/5 Fjernelse af granitgrus i rabatareal Vejdirektoratet har behandlet en klage af 23. marts 2015

Læs mere

UDBUD AF TRAFIKAL DRIFT

UDBUD AF TRAFIKAL DRIFT Opgavebeskrivelse, Rev. 1 14. sept. 2012 Vejdirektoratet UDBUD AF TRAFIKAL DRIFT Bilag 2 Opgavebeskrivelse REV 1-14. september 2012 Opgavebeskrivelse, Rev. 1 14. sept. 2012 1. GENERELT...1 1.1 Orientering

Læs mere

Hertil kommer, at du ønsker, at kommunen udsteder et påbud til Hyldebo Grundejerforening om at etablere en midlertidig adgang.

Hertil kommer, at du ønsker, at kommunen udsteder et påbud til Hyldebo Grundejerforening om at etablere en midlertidig adgang. Dato 17. maj 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 16/02002-12 Side 1/5 Medd. klager, at afgør. er lovlig I brev af 5. februar 2016 har du på vegne af L

Læs mere

NEDGRAVEDE AFFALDSCONTAINERE. Guide til private grundejere og boligforeninger. "Klik her og indsæt billede eller slet teksten"

NEDGRAVEDE AFFALDSCONTAINERE. Guide til private grundejere og boligforeninger. Klik her og indsæt billede eller slet teksten NEDGRAVEDE AFFALDSCONTAINERE Guide til private grundejere og boligforeninger "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Nedgravede affaldscontainere Denne guide henvender sig til grundejere, boligforeninger

Læs mere

Regulativ for ophængning af valgplakater

Regulativ for ophængning af valgplakater Regulativ for ophængning af valgplakater Retningslinjer for ophængning af valgplakater på kommunens vejarealer i forbindelse med afholdelse af offentlige valg og folkeafstemninger. Marts 2014 side 1 Retningslinjer

Læs mere

Intro til samgravning og ny abonnementsordning

Intro til samgravning og ny abonnementsordning Intro til samgravning og ny abonnementsordning www.ballerup.dk Intro til samgravning og ny abonnementsordning Dagsorden - Kort præsentation - Hvem er vi i Ballerup Kommune, hovedansvarsområder - Bordet

Læs mere

VELKOMMEN. Kloakfornyelse ved separering Mosevej Gl. Århusvej nr A

VELKOMMEN. Kloakfornyelse ved separering Mosevej Gl. Århusvej nr A VELKOMMEN Kloakfornyelse ved separering Mosevej Gl. Århusvej nr. 44-58A ENERGI VIBORG DAGSORDEN 1. Præsentation af rådgiver, entreprenør og Viborg Kommune 2. Præsentation af Energi Viborg Vand A/S, Spildevandsforsyningen

Læs mere

PROGRAM for møde den 21. januar 2016 med Egense Nord Fællesforening om spildevandsafledningsforhold i sommerhusområder

PROGRAM for møde den 21. januar 2016 med Egense Nord Fællesforening om spildevandsafledningsforhold i sommerhusområder PROGRAM for møde den 21. januar 2016 med Egense Nord Fællesforening om spildevandsafledningsforhold i sommerhusområder 1. Spildevandsplanen og sommerhusområderne a. Forbedring af forholdene for afledning

Læs mere

Koordinering af gravearbejde. Lene Priess, Vejdirektoratet Henrik Suadicani, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Koordinering af gravearbejde. Lene Priess, Vejdirektoratet Henrik Suadicani, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Koordinering af gravearbejde Lene Priess, Vejdirektoratet Henrik Suadicani, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Ansvarsfordeling Vejlovgivning: Vejdirektoratet Forvaltning: vejmyndigheden (kommunerne

Læs mere

LER-loven. Vejforum, december 2018

LER-loven. Vejforum, december 2018 LER-loven Vejforum, december 2018 Lov nr. 1674 af 26. december 2017 om ændring af lov om registrering af ledningsejere 2 Formålet med loven er at udmønte Regeringens, KL s og Danske Regioners Fællesoffentlige

Læs mere

Retningslinjer for håndtering af overskudsjord fra vej- og ledningsarbejder. Udkast 17.1.2014. Silkeborg Kommune Region Midtjylland

Retningslinjer for håndtering af overskudsjord fra vej- og ledningsarbejder. Udkast 17.1.2014. Silkeborg Kommune Region Midtjylland Retningslinjer for håndtering af overskudsjord fra vej- og ledningsarbejder Udkast 17.1.2014 Silkeborg Kommune Region Midtjylland INDLEDNING: Formål: Formålet med udarbejdelse af retningslinjerne for håndtering

Læs mere

sagsbehandling af ansøgninger om dispensation fra sprøjteforbuddet

sagsbehandling af ansøgninger om dispensation fra sprøjteforbuddet sagsbehandling af ansøgninger om dispensation fra sprøjteforbuddet Kvalitetsprocedure DT-18 Anvendelsesområde: Detailtilsyn Ansvarlig enhed: KUI Ikrafttræden: 1. januar 2018 Senest revideret: Aktuel for:

Læs mere

for retablering af veje og belægninger

for retablering af veje og belægninger for retablering af veje og belægninger INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Forord 3 2 Vejopbygning 5 2.1.1 Vejopbygning tabel 6 2.1.2 Asfalt retableringer 7 2.1.3 Vejopbygning tegninger 8 2.2 FORTOVE 9 2.2.2 Tilgængelighed

Læs mere

Vinter- og renholdelsesregulativ GÆLDENDE FOR VEJE OG STIER

Vinter- og renholdelsesregulativ GÆLDENDE FOR VEJE OG STIER Vinter- og renholdelsesregulativ GÆLDENDE FOR VEJE OG STIER Indhold 1. Indledning... 3 2. Offentlige veje og stier... 4 3. Vejmyndighedens forpligtigelser på offentlige veje og stier... 4 3.1 Snerydning...

Læs mere

STANDARDVILKÅR FOR LEDNINGSARBEJDER I OG OVER VEJE

STANDARDVILKÅR FOR LEDNINGSARBEJDER I OG OVER VEJE STANDARDVILKÅR STANDARDVILKÅR FOR LEDNINGSARBEJDER I OG OVER VEJE December 2011 FORORD I 1995 udsendte Transportministeriet Standardregulativ for udførelse af ledningsarbejder og andre arbejder i og over

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

Valgplakater på vejarealer

Valgplakater på vejarealer Valgplakater på vejarealer Vejledning om opsætning af valgplakater Februar 2019 Valgplakater på vejarealer Vejledning for opsætning af valgplakater Dato: Februar 2019 Tryk: Vejdirektoratet Copyright: Vejdirektoratet,

Læs mere

Afgørelse vedrørende tilstandsrapport Kildevældet og Bækkevej

Afgørelse vedrørende tilstandsrapport Kildevældet og Bækkevej Dato 9. januar 2017 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/12215-17 Side 1/5 Afgørelse vedrørende tilstandsrapport Kildevældet og Bækkevej Vejdirektoratet

Læs mere

Vi har konstateret, at det eksisterende kloakanlæg er i dårlig stand, og det er derfor planlagt fornyelse af systemet.

Vi har konstateret, at det eksisterende kloakanlæg er i dårlig stand, og det er derfor planlagt fornyelse af systemet. Herning Vand A/S Ålykkevej 5 7400 Herning Tlf.: 9999 2299 CVR 2581 0619 EAN 5 790001 899202 Dato: 19. juni 2012 Kloakfornyelse i Langgade m. fl. Vi har konstateret, at det eksisterende kloakanlæg er i

Læs mere

Overkørsler. Regler for udførelse og vedligeholdelse

Overkørsler. Regler for udførelse og vedligeholdelse Overkørsler Regler for udførelse og vedligeholdelse 1 Istandsættelse af overkørsel. Arbejder i forbindelse med eventuel forstærkning og vedligeholdelse skal ejeren udføre hurtigst muligt, dog senest 14

Læs mere

Grundejeres forpligtigelser vedr. snerydning, glatførebekæmpelse og renholdelse

Grundejeres forpligtigelser vedr. snerydning, glatførebekæmpelse og renholdelse Grundejeres forpligtigelser vedr. snerydning, glatførebekæmpelse og renholdelse En grundejer kan kun pålægges at snerydde, glatførebekæmpe og renholde fortov eller sti, som ligger i ubrudt forlængelse

Læs mere

Kokbjerg Kolding Denmark

Kokbjerg Kolding Denmark Vejledning til Dine Gravetilladelser Indholdsfortegnelse 1. Menu... 2 1.1 Alle sager... 2 1.2 Tilladelser... 2 1.3 Færdigmeldte... 2 1.4 Godkendte sager... 3 1.5 Ikke godkendte sager... 3 1.6 Garantisager...

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. <DATO> <ESDH> <NAVN> 7244 <XXXX>

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. <DATO> <ESDH> <NAVN> 7244 <XXXX> DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON @vd.dk 7244 LEDNINGSPROTOKOL VEDRØRENDE AFTALER MELLEM VEJDIREKTORATET OG FABJERG VANDVÆRK H475 STRUER - LEMVIG H475.02 CYKELSTI

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar 2014 13/14833-12 x x x AFGØRELSE I SAGEN OM NEDLÆGGELSE AF DELE AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet Os klage af den 15. juli 2013 over, at kommunen

Læs mere

Kloakfornyelse i Voldum

Kloakfornyelse i Voldum Kloakfornyelse i Voldum Informationsmøde 23. januar 2017 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen - Spildevandsplan 2013 Kloakfornyelse i Voldum Hvor langt er vi nået med undersøgelser

Læs mere

VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV. Lyngby-Taarbæk Kommune November 2018

VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV. Lyngby-Taarbæk Kommune November 2018 VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV Lyngby-Taarbæk Kommune November 2018 Indhold Indledning... 3 1. Vintervedligeholdelse og renholdelse af offentlige veje og stier m.m.... 4 2. Vintervejklasser... 4 3. Prioritering

Læs mere

Afgørelse af klage over Odsherred Kommunes udgiftsfordeling ved istandsættelse af Thorsvej

Afgørelse af klage over Odsherred Kommunes udgiftsfordeling ved istandsættelse af Thorsvej Dato 4. november 2014 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon 72 44 30 22 Dokument 14/13070-12 Side 1/6 Afgørelse af klage over Odsherred Kommunes udgiftsfordeling ved istandsættelse af

Læs mere

Administrationsgrundlag og kompetenceregler for ansøgninger om råstofgravetilladelser i Region Sjælland

Administrationsgrundlag og kompetenceregler for ansøgninger om råstofgravetilladelser i Region Sjælland Dato: 6. maj 2014 Brevid: 2294917 Udkast Administrationsgrundlag og kompetenceregler for ansøgninger om råstofgravetilladelser i Region Sjælland Råstofplanens og lovens rammer for behandling af ansøgninger

Læs mere

Trafikafvikling på flere niveauer. Trafikanten i fokus - Erfaringer fra Danmark. Nvf seminar i Drammen 22. maj 2014, Ulrik Larsen, Vejdirektoratet

Trafikafvikling på flere niveauer. Trafikanten i fokus - Erfaringer fra Danmark. Nvf seminar i Drammen 22. maj 2014, Ulrik Larsen, Vejdirektoratet Trafikafvikling på flere niveauer. Trafikanten i fokus - Erfaringer fra Danmark Nvf seminar i Drammen 22. maj 2014, Ulrik Larsen, Vejdirektoratet Fremkommelighed 2. Trafikanten i fokus Trafikanten skal

Læs mere

CENTER FOR BYENS ANVENDELSE KOMMUNIKATIONSMANUAL FOR ANLÆGSPROJEKTER MED SMÅ GENER

CENTER FOR BYENS ANVENDELSE KOMMUNIKATIONSMANUAL FOR ANLÆGSPROJEKTER MED SMÅ GENER CENTER FOR BYENS ANVENDELSE KOMMUNIKATIONSMANUAL FOR ANLÆGSPROJEKTER MED SMÅ GENER Denne kommunikationsmanual er en vejledning til anlægsprojekter med små gener, som Center for Byens Anvendelse anbefaler

Læs mere

Regulativ for TÅRNBYFORSYNING Vand Tekniske bestemmelser for TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S

Regulativ for TÅRNBYFORSYNING Vand Tekniske bestemmelser for TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S Indholdsfortegnelse 1. Projektering 2 2. Dimensionering 2 3. Hovedledninger 3 4. Stikledninger og skelbrønde 3 5. Brønde 3 6. Samlinger og tilslutninger 4 7. Udførelse 4 8. Kvalitetssikring og dokumentation

Læs mere

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening Transportministeriet Att. Søren Møller Larsen, sml@trm.dk Skanderborg, den 15. februar 2012 Forslag til lov om offentlig vej, jeres jnr. 2011-990 Dansk Vand- og

Læs mere

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken Dato 15. juni 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon Dokument 15/06153-4 Side 1/5 Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken

Læs mere