Retorik som tilpasning og konstruktion, og som skrift og tale fire forskellige aspekter af retorisk formidling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Retorik som tilpasning og konstruktion, og som skrift og tale fire forskellige aspekter af retorisk formidling"

Transkript

1 Retorik som tilpasning og konstruktion, og som skrift og tale fire forskellige aspekter af retorisk formidling ATU, den 20. august, 2014 Christina Pontoppidan, cand mag. Ekstern lektor i retorik på KU & CBS Jonas Gabrielsen, ph.d. Lektor i retorisk kommunikation, RUC 1

2 Hvorfor er retorik relevant for eliteelever? 2

3 Hvorfor er retorik relevant for unge talenter? 3

4 Eftermiddagens program Det retoriske situationsbegreb og kravet om tilpasning Sproglig konstruktion og forståelsen af, at sproget former vores forståelse af verden Skriftlighedens karakteristika Mundtlighedens karakteristika 4

5 Er dette god retorik? JEG ER ET STORT spørgsmålstegn og undrer mig grænseløst. Hvorfor i himlens navn vil Linda Kristiansen, som er radikal folketingskandidat, stille op og spille prostitueret i en video på hjemmesiden Linda Kristiansen fortæller i videoen, at hun altid har elsket at gå i frækt undertøj, og at hun nu kan købe en masse, fordi det jo er en arbejdssituation! Det er jo en investering! Øhh? Jeg forstår, at Lindapigen prøver at fortælle omverdenen, at der er uendeligt mange fordele, såkaldte frynsegoder, ved at være prostitueret. Hold kæft, en gang bullshit at lukke ud, søde Linda Kristiansen. Jeg har så meget lyst til at tage din buttede krop i mine arme, pille kontormus-brillerne af dig og hviske dig i øret, at du er så himmelråbende naiv, at det grænser til decideret ubegavelse. HJEMMESIDEN er lavet til en flok sexarbejdende kvinder, der kæmper med arme og ben for at beholde bare et minimum af selvrespekt. Der er ikke nogen lykkelig luder fat det, Linda.

6 Retorik er situationel Det græske begreb kairos: At sige det rigtige på det rigtige tidspunkt

7 Lloyd F. Bitzer 1968 The Rhetorical Situation i: Philosophy & Rhetoric

8 Situationen styrer retorikken! Vi er nødt til at forstå at den enkelte diskurs opstår fordi nogle bestemte forhold eller en bestemt situation indbyder til at der siges noget. Situation Retorik

9 Situationen styrer retorikken! Den retoriske situation inviterer, dikterer, indsnævrer, forpligter, påkræver, kontrollerer, afgrænser, fremtvinger, nødvendiggør, at der skal være en retorisk respons, og hvad den skal indeholde.

10 Den retoriske situations elementer Det påtrængende problem (exigence). Anledningen til at man taler. Skal kunne løses ved hjælp af retorik. Publikum (audience). Skal være mediators of change. Tvingende omstændigheder (constraints). Skal være relateret til det retoriske problem.

11 God retorik ifølge Bitzer

12 En passende respons? 25. juli Norges statsminister Jens Stoltenberg holder mindetale i Oslo Domkirke to dage efter massakren på Utøya, hvor 71 mennesker blev dræbt af Anders Behring Breivik. Hvad er den retoriske situation? Problem Publikum Omstændigheder Hvad kræver situationen af ham? Hvad vil være en passende respons? Talens indhold Talens sprog Talens fremførsel

13 Forholdet mellem situation og retorik Situation Retorik 13

14 Richard E. Vatz Myten om den retoriske situation retorik er situationel, vs. situationer er retoriske situationen inviterer en ytring vs. en ytring inviterer situationen situationer kontrollerer den retoriske respons vs. retorik kontrollerer den situationelle respons retorisk diskurs får sine egenskaber fra situationen vs. situationen får sine egenskaber fra den retoriske diskurs 14

15 En central antagelse hos Vatz: Kommunikation skaber Retorik 15

16 Ekskurs: Ny tekst, gamle tanker Protagoras Gorgias Lakoff 16

17 Vatz to niveauer til at analysere skabelse : Udvælgelsen af hvilke fakta der er centrale Navngivelsen af disse fakta 17

18 Et dansk eksempel: valkampen 2011 Krise/ international krise Skattehop/ skattestop Integration/ Islamisme Etc. Betalingsring/ trængselsring Etc.

19 Stoltenberg igen! Hvad fokuserer Stoltenberg på? Hvad er med? Og hvad er udeladt? Hvilke ord benytter han? Gives der lige så oplagte alternativer, der trækker forståelsen af situationen i en anden retning?

20 Hvem har ret?

21 Retorik bevæger sig altid i kontinuummet mellem to yderpunkter: Tilpasning Fitting response Kontekst Retorik og kommunikation Konstruktion Skabelse Intention

22 Kontekst Den er rustik Den er tidløs Den er tilkørt Brugt bil

23 Fra teori til workshops: En situationsmodel for taler Publikum Taleren Omstændighederne Det retoriske problem Formål

24 Fra teori til workshops: En situationsmodel for tekster

25 Skriftens og talens karakteristika Det mundtlige rum Det skriftlige rum Ensomt Fastholdt Visuelt

26 Skriften er ensom JEG ER ET STORT spørgsmålstegn og undrer mig grænseløst. Hvorfor i himlens navn vil Linda Kristiansen, som er radikal folketingskandidat, stille op og spille prostitueret i en video på hjemmesiden Linda Kristiansen fortæller i videoen, at hun altid har elsket at gå i frækt undertøj, og at hun nu kan købe en masse, fordi det jo er en arbejdssituation! Det er jo en investering! Øhh? Jeg forstår, at Lindapigen prøver at fortælle omverdenen, at der er uendeligt mange fordele, såkaldte frynsegoder, ved at være prostitueret. Hold kæft, en gang bullshit at lukke ud, søde Linda Kristiansen. Jeg har så meget lyst til at tage din buttede krop i mine arme, pille kontormus-brillerne af dig og hviske dig i øret, at du er så himmelråbende naiv, at det grænser til decideret ubegavelse. HJEMMESIDEN er lavet til en flok sexarbejdende kvinder, der kæmper med arme og ben for at beholde bare et minimum af selvrespekt. Der er ikke nogen lykkelig luder fat det, Linda.

27 Skriften er ensom FDM Forsikring A/S, Bauta Forsikring A/S og Runa Forsikring A/S har ansøgt Finanstilsynet om tilladelse til at overdrage selskabernes forsikringsbestande til Genforsikringsaktieselskabet Virke som led i en fusion mellem selskaberne med Genforsikringsaktieselskabet Virke som det fortsættende selskab under navnet LB Forsikring A/S. (Redegørelse fra Finanstilsynet)

28 Bryd ensomheden inddrag læseren

29 Bliv dus med din læser Bryd ensomheden Praktikere Bliv ekspert i opgaveskrivning! inddrag læseren»spørg ikke hvad din læser kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for din læser.«mange fagpersoner, både i det private og det offentlige erhvervsliv, har det anstrengt med at skrive. De oplever arbejdet med en tekst som svært og uoverskueligt, og det kan resultere i en krampagtig skriveproces, der igen resulterer i, at man mister lysten til at skrive. Det skal der laves om på! I Gør teksten klar guider retoriker Christina Pontoppidan skribenter og andre faglige formidlere til at rydde op i sproget og skrive klart. Vi vil lære at skrive! Sådan lyder det fra mange studerende. Men hvem har egentlig ansvaret, når de unge skal lære at skrive? I gymnasiet er det en forudsætning, at eleverne kan skrive klart og fokuseret, og på universiteterne forventes det, at de studerende har lært skrivekunstens færdigheder i gymnasiet. Resultatet bliver derefter, og mange Undervisere studerende mangler simpelthen de helt basale skriveredskaber, når de begiver sig i kast med opgaver. Men ikke mere! Med bogen Gør teksten klar tager Christina Pontoppidan kampen op, når hun systematisk guider de studerende gennem skriftens vilkår, tekstens formål, afsnit, sætninger, ord og skriveprocessens faser. Det er bare at gå i gang! Hvem husker ikke de grimme røde streger, der hånligt dansede ned ad siderne på din danske stil i gymnasiet? Og hvad med din første aflevering på universitetet? Hvordan gik den? Mange studerende Studerende aldrig blevet undervist i opgaveskrivning, og det kan derfor være svært at leve op til underviserens standard for klart sprog, komposition og pointering. Men fortvivl ikke! Med bogen Gør teksten klar af Christina Pontoppidan, er du allerede en kuglepenslængde videre til at blive en god formidler og opgaveskriver.

30 Skriften er visuel

31 Skriften er visuel

32 Skriften er fastholdt At der er denne forskel skyldes i høj grad, at skriften foreviges på papiret. Det betyder for det første, at vi kan vende tilbage til den. Sidder man med en skreven tekst, har man mulighed for at læse den igen og igen. Er der passager, der glipper, kan man bladre frem og tilbage, og er der sammenhænge, man ikke forstår, kan man stoppe op, tænke og så læse videre. Ganske anderledes forholder det sig med talen. Her har man kun én chance. Når talen er holdt er den holdt. Var der noget, man ikke fangede, er det bare ærgerligt. Var der noget man ikke hørte, hørte man det ganske enkelt ikke. Der er ingen mulighed for at genhøre, eller at gå frem og tilbage i teksten, og stopper man op og tænker, mister man noget andet. Med skriften har man altså altid en mulighed for en næste gang; med talen har man kun her og nu.

33 Skriften er fastholdt At der er denne forskel skyldes i høj grad, at skriften foreviges på papiret. Det betyder for det første, at vi kan vende tilbage til den. Sidder man med en skreven tekst, har man mulighed for at læse den igen og igen. Er der passager, der glipper, kan man bladre frem og tilbage, og er der sammenhænge, man ikke forstår, kan man stoppe op, tænke og så læse videre. Ganske anderledes forholder det sig med talen. Her har man kun én chance. Når talen er holdt er den holdt. Var der noget, man ikke fangede, er det bare ærgerligt. Var der noget man ikke hørte, hørte man det ganske enkelt ikke. Der er ingen mulighed for at genhøre, eller at gå frem og tilbage i teksten, og stopper man op og tænker, mister man noget andet. Med skriften har man altså altid en mulighed for en næste gang; med talen har man kun her og nu.

34 Mundtlig eller skriftlig?

35 Fra skrift til tale Skriftlig tekst Mundtlig tale

36 Et eksempel på skriftens begrænsninger! Og på hvad man ikke kan bruge skrift til! Erwin Neutzsky-Wulff

37 At kunne tale uden manus At kunne fange publikum Ikke at være nervøs Bruge kropssproget godt

38 At kunne tale uden manus At kunne fange publikum Ikke at være nervøs Bruge kropssproget godt Mundtlig logik Mundtligt stof Mundtlig sprog

39 Økse Hammer Tømmer Sav

40 Skriftlig logik Økse Hammer Værktøj Ikkeværktøj Tømmer Sav

41 Når man arbejder med træ bruger man typisk økse og hammer Økse Tømmer Hammer Sav Hammeren er mindst egnet til træarbejde

42 Mundtlig logik Tekstens logik: Information abstraktion begreber = Præcision Mundtlighedens logik: Personer konkrete situationer eksempler = Nærvær

43 Mundtlig stof Tekst Tale Mundtlighed kræver simplicitet Få informationer Mange eksempler og fortællinger

44 Dybde frem for bredde skriftligt fokus Socialpolitik Økonomi EU Demokrati Miljø

45 Dybde frem for bredde mundtligt fokus Socialpoli tik Økonomi EU Demokrati Konkret eksempel Miljø Konkret eksempel

46 Mundtligt sprog Øko-bil co2-reducerende køretøj Tekst Min lækre lille Min Dell Latitude E6410 Mac... med Intel CoreTM i5-520m processer og turbo boost Technology. Tale Sproget skal være simpelt Simple ord korte sætninger

47 Fra teori til workshops hvorfor? Det er en personlig kompetence! Det er en Studie & erhvervskompetence! Det er en demokratisk kompetence!

Når skriftlighed drukner i ord

Når skriftlighed drukner i ord Når skriftlighed drukner i ord De skriver og skriver, og alligevel ser gymnasieelever ofte først meningen med skolernes udbredte skriftlighed kort før studentereksamen. Lav en overordnet plan for skrivearbejdet

Læs mere

6.1 Hvis coaching er svaret hvad var så spørgsmålet?

6.1 Hvis coaching er svaret hvad var så spørgsmålet? Visionær Ledelse Forlaget Andersen 6.1 Hvis coaching er svaret hvad var så spørgsmålet? Af Dorthe Bastian, Colea Consult doba@colea.dk Indhold Denne dokumentation har følgende indhold: 1. Indledning Hvad

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Kapitel 5 Nøgleord, spejling og visuelle

Kapitel 5 Nøgleord, spejling og visuelle 101 Kapitel 5 Nøgleord, spejling og visuelle stilladser Kopernicus og Darwins egentlige fortjeneste bestod ikke i opdagelsen af en sand teori, men af et frugtbart nyt perspektiv. Ludwig Wittgenstein I

Læs mere

Skriveværksted Skriv klare akademiske tekster

Skriveværksted Skriv klare akademiske tekster Skriveværksted Skriv klare akademiske tekster ATU, oktober og november, 2014 Christina Pontoppidan, cand. mag. Ekstern lektor i retorik på KU & CBS 1 Bevidst uklar tekst Ubevidst uklar tekst Bevidst klar

Læs mere

Interview 1 (I1) Erik Interviewede varede: 1 Time

Interview 1 (I1) Erik Interviewede varede: 1 Time 1 Interview 1 (I1) Erik Interviewede varede: 1 Time Vil du starte med at introducere hvad du hedder og hvilket studium du går på? Jeg hedder Erik og jeg læser Jura, er lige blevet færdig med 3. Semester

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Det retoriske opgør Om manglende indhold og vigtigheden af dette i dansk politik

Det retoriske opgør Om manglende indhold og vigtigheden af dette i dansk politik Det retoriske opgør Om manglende indhold og vigtigheden af dette i dansk politik Gruppe-medlemmer: Studienr: E-mail: Christian Wilche 47801 cwilche@ruc.dk Kristian Bang Sørensen 44384 kebs@ruc.dk Jonatan

Læs mere

Inklusion og eksklusion 11 Eksklusion 11 Inklusion 12

Inklusion og eksklusion 11 Eksklusion 11 Inklusion 12 Indholdsfortegnelse S. Indledning 2 Problem formulering 2 Emneafgrænsning 3 Metode 3 Målgruppen 4 Videnskabsteori 5-7 Definition på konflikt 7-8 Konfliktårsager 8-9 Konflikt typer 9-10 Inklusion og eksklusion

Læs mere

Kognitive Grundmodeller

Kognitive Grundmodeller ARTIKEL Lene Metner & Peter Storgård, PsykologCentret Viborg (2007): Kognitive Grundmodeller Udgivet på www.krap.nu ( www.krap.nu/modeller.pdf) Kognitive Grundmodeller Når vi arbejder kognitivt, er vores

Læs mere

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke I denne gennemgang lægger vi vægt på hjemmesidens opbygning. For at få det optimale udbytte af en hjemmeside skal mange elementer spille sammen.

Læs mere

Slip kontrollen lad brugerne styre

Slip kontrollen lad brugerne styre selvbyg Slip kontrollen lad brugerne styre I MotivationsHuset i Esbjerg er det brugerne, som styrer deres egen behandling. Det gør de ved at anvende Byggeklodsmodellen, der er en enkel måde at sikre brugerindflydelse

Læs mere

Slip kontrollen, lad brugerne styre

Slip kontrollen, lad brugerne styre STOF nr. 21, 2013 Slip kontrollen, lad brugerne styre - I MotivationsHuset i Esbjerg er det brugerne, som styrer deres egen behandling. Det gør de ved at anvende Byggeklodsmodellen, der er en enkel måde

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

En museumsudstilling kræver mange overvejelser

En museumsudstilling kræver mange overvejelser En museumsudstilling kræver mange overvejelser Forfatter: Michaell Møller, Cand. mag. Int. i Virksomhedskommunikation med specialisering i Dansk Indledning Når danskerne i dag går på museum skal det være

Læs mere

Hvordan understøtter og stimulerer vi elevernes nysgerrighed og innovative tankegang?

Hvordan understøtter og stimulerer vi elevernes nysgerrighed og innovative tankegang? Mit navn er Helle Houkjær, og jeg er en af dem, der i det daglige skal omsætte teori til praksis og sørge for, at begrebet naturfag som almendannelse ikke bare bliver tom retorik. Selv har jeg netop en

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

Tal Ordentligt - Skabelse af ethos

Tal Ordentligt - Skabelse af ethos Tal Ordentligt - Skabelse af ethos Kim B. Kragh DDK-I E2012 kbkr@itu.dk Marc E. Petersen DDK-I E2012 mepe@itu.dk Abstract This paper deals with Call Me and their campaign "Tal Ordentligt" from a rhetorical

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

VIGTIGT OMKRING OPHAVSRET

VIGTIGT OMKRING OPHAVSRET 1 Velkommen til dette minikursus i Coaching. Kurset består af 18 små lektioner. Lektionerne er letlæste, og nemme at gå til. Du vil ret hurtigt kunne gennemgå kurset og begynde at bruge dine ny færdigheder.

Læs mere

Hvad er det talte sprog?

Hvad er det talte sprog? Hvad er det talte sprog? Med kammeraterne Undervisning Vi taler, og vi lytter. Fra tidlig morgen til sen aften er det talte sprog omkring os. Mange mundtlige kommunikationsformer er på banen i vores dagligdag.

Læs mere

Katrine Bütow og Kirstine Fabricius STYR(K) KOMMUNIKATIONEN. med metakommunikative redskaber

Katrine Bütow og Kirstine Fabricius STYR(K) KOMMUNIKATIONEN. med metakommunikative redskaber Katrine Bütow og Kirstine Fabricius STYR(K) KOMMUNIKATIONEN med metakommunikative redskaber Katrine Bütow og Kirstine Fabricius STYR (K) KOMMUNIKATIONEN med metakommunikative redskaber Samfundslitteratur

Læs mere

Forord... 2. Hvad menes der med dokumentation?... 3. Antal informanter i undersøgelsen:... 3. Metodevalg... 3. Undersøgelsesspørgsmål...

Forord... 2. Hvad menes der med dokumentation?... 3. Antal informanter i undersøgelsen:... 3. Metodevalg... 3. Undersøgelsesspørgsmål... Udarbejdet af Lea Pedersen, Udviklingsafdelingen Socialt Rehabiliteringscenter august 2012 Indholdsfortegnelse Forord... 2 Hvad menes der med dokumentation?... 3 Antal informanter i undersøgelsen:... 3

Læs mere

Bilag 1: Interview med Diabeteschat den 31. marts 2011

Bilag 1: Interview med Diabeteschat den 31. marts 2011 Bilag 1: Interview med Diabeteschat den 31. marts 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Informant: Kjeld Bruun-Jensen I: Først vil vi høre lidt om din baggrund, vi kunne godt tænke os at

Læs mere

Inspirationsforløb i faget dansk i 7.-9. klasse

Inspirationsforløb i faget dansk i 7.-9. klasse Inspirationsforløb i faget dansk i 7.-9. klasse Debatindlæg om unges brug af elektroniske medier et inspirationsforløb om argumenterende tekster i 7. og 8. klasse Indhold Indledning 2 Undervisningsforløbet

Læs mere

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn Pjece til forældre Lyst til at lære - Sådan lærer dit barn Kære forælder Udgivet af: Aarhus Kommune Børn og Unge Pædagogisk Afdeling Udgivet: Første udgave, januar 2011 Copyright: Aarhus Kommune Børn og

Læs mere

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag 1 Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag Er du god til at forklare din viden for andre? Synes du, det er sjovt at stå på en scene? Kan du gøre indtryk på publikum?

Læs mere

Sådan består du Prøve i dansk 3

Sådan består du Prøve i dansk 3 Sådan består du Prøve i dansk 3 Denne vejledning skal hjælpe dig med at forberede dig til Prøve i dansk 3. (Danskprøve, højt niveau). Grundlaget for vejledningen er Skapagos erfaringer med elever, der

Læs mere

BRYD RAMMEN. Livet er for kort til kedelige præsentationer GRATIS PRØVE

BRYD RAMMEN. Livet er for kort til kedelige præsentationer GRATIS PRØVE BRYD RAMMEN GRATIS PRØVE Livet er for kort til kedelige præsentationer Bryd rammen livet er for kort til kedelige præsentationer! Claus Handberg & Visus Publishing 2012 1. udgave, 1. oplag Omslag og illustrationer:

Læs mere

Skriftlig dansk på hf - vejledning for lærere og censorer

Skriftlig dansk på hf - vejledning for lærere og censorer Publiceret august 2011 Skriftlig dansk på hf - vejledning for lærere og censorer Første prøvetermin maj 2012 1 1. FORORD... 3 2. PRØVEN I SKRIFTLIG DANSK... 4 Genrerne... 4 Opgaveformuleringer... 5 3.

Læs mere