Denne sag, der er anlagt den 17. februar 2012, drejer sig om, hvorvidt en hændelse den 30. marts 2010 er en arbejdsskade.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Denne sag, der er anlagt den 17. februar 2012, drejer sig om, hvorvidt en hændelse den 30. marts 2010 er en arbejdsskade."

Transkript

1 DOM Afsagt den 13. februar 2014 i sag nr. BS /2012: A 6800 Varde mod Ankestyrelsen Amaliegade København K Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 17. februar 2012, drejer sig om, hvorvidt en hændelse den 30. marts 2010 er en arbejdsskade. Sagsøgeren, A, har påstået sagsøgte, Ankestyrelsen, tilpligtet at anerkende, at ulykken den 30. marts 2010 er en arbejdsskade, jf. lov nr. 422 af 10. juni 2003, lovbekendtgørelse nr. 848 af 7. september og 6. Sagsøgte, Ankestyrelsen, har påstået frifindelse, subsidiært hjemvisning. Oplysningerne i sagen Af "Anmeldelse af arbejdsulykke" fremgår blandt andet: "... Oplysninger om skaden og dens følgevirkninger Skadens art Andre oplyste skader, som ikke er anført her Forventet uarbejdsdygtighed Mindst 3 mdr., men mindre end 6 mdr. Skadet del af legemet Ryg, herunder hvirvelsøjle og ryghvirvler Anmeldt efter arbejdsskadeloven Ja Hændelsesforløbet Hændelsesklassifikation Akut overbelastning ved løft af

2 - 2 - Anmeldes som pludselig løfteskade Nej Teknikklassifikation Ingen materiale elementer Beskrivelse af forløbet Arbejde i hugstilling med sammenlægning af et affaldsnet. Nettet vejer max 15 kg, men ved rejsning fra hugstillingen kunne A ikke rette ryggen ud igen...." Af lægeattest fra Jacobi Lægerne af 27. maj 2010 fremgår under punkt 5a vedr. årsagen til sygdommen eller skaden: "kommer ifbm løft på arbejde." I spørgeskema til Codan har A den 5. juli 2010 til spørgsmål 1, hvori han blev anmodet om at beskrive, hvad der skete, da han kom til skade, angivet følgende "svar: Jeg var nede i hug stilling for at samle et affaldsnet sammen. Mit ene ben glider bag ud, hvorved jeg falder forover og fået derved et hug stød i ryggen." I svaret til spørgsmål 3, hvori han spørges om, hvilket arbejde han udførte, da han kom til skade, er angivet: "Jeg var nede for at samle et net (affalds) sammen." Af spørgeskema til brug for Arbejdsskadestyrelsen, underskrevet af A den 28. november 2010, fremgår: "... Hvis skaden skete ved løft af en genstand: Hvor meget vejede byrden, som du håndterede? Max 15 kg. a) Du bedes beskrive byrden (størrelse, form med videre)? et affaldsnet (som et fiskenet) ca. 7 m x 4 m. 3. Hvordan skulle byrden have været håndteret? arbejdet skulle have været udført På et tør underlag...." A har i skemaet henvist til et vedlagt brev, der er sålydende:

3 - 3 - "Beskrivelse af min arbejdsulykke Onsdag d. 31. marts 2010 skulle jeg ind på... Omlastestation med et læs affald på min forvogn. Inden jeg kører ind til selve stationen, holder jeg ind på en plads umiddelbart før omlastestationen for at afmontere et affaldsnet, som jeg på lovlig vis har lagt over læsset, så jeg ikke taber noget undervejs. Jeg lægger nettet i græsset langs min lastbil, der holder på vejen. Jeg går ned i hugstilling for at lægge nettet sammen. Mens jeg er ved at rette det til, rækker jeg lidt forover og min højre fod glider bagud i det fugtige græs, hvilket gør, at jeg får overbalance, falder skråt forover til venstre og tager fra med hænderne. Det giver et huk/stød i ryggen. Jeg mærker en stærk smerte i min ryg, og da jeg vil rejse mig, har jeg voldsomt ondt og kan næsten ikke rette mig op. B var vidne til hændelsesforløbet. Jeg håber dette er fyldestgørende." Af journalnotatet af 26. april 2010 fra Aleris Privathospital fremgår blandt andet: "... Får et kraftigt lændehold den i forbindelse med forholdsvis banal bevægelse...." Arbejdsskadestyrelsen har den 10. januar 2011 afgjort, at den anmeldte ulykke den 30. marts 2010 ikke er omfattet af loven. Som begrundelse er anført, at der ikke vurderes at være årsagssammenhæng, hverken med lændesmerterne eller prolapsen og hændelsen den 30. marts Af kopi af arbejdsskadesagens lægeark fremgår:

4 - 4 - "Kopi af lægeark af 6. januar 2011 Der er ikke ÅSH, hverken til lændesmerter eller prolaps. ÅSH ikke sandsynlig. Jeg finder heller ikke at der kan anerkendes lændesmerter, som dog under alle omstændigheder må henføres til prolapsen...." A har den 22. marts 2011 afgivet sålydende "ERKLÆRING D. 31. marts og ikke som angivet i afgørelse 30. marts skulle jeg som led i mit arbejde læsse en container med affald af på en mellemstation for affaldshåndtering. Se vedlagte skitse. Når containeren er på lastbilen er affaldet dækket af et net, der vejer 28 kg for at undgå, at affaldet flyver af bilen under kørsel. Inden man kører helt frem til aflæsning/tømning/vejning holder man ind og tager nettet af for at man er klar. Jeg holdt derfor ind til siden på vejen op mod affaldsstationen. Efter at jeg havde taget nettet af ved at smide det ned i rabatten, ville jeg lægge det sammen og løfte det op. Det foregår normalt ved at man breder det ud, folder det to gange mod midten, hvorefter det rulles sammen. Jeg fik foldet nettet og rullet det sammen. Jeg sidder på hug for at løfte nettet op. Da jeg løfter smutter/glider mit højre ben skråt bagud og jeg får overbalance. Herefter kan jeg ikke rette mig op. Har haft smerter siden." Speciallæge i neurologi, Carsten Bisgård, har i speciallægeerklæring af 15. august 2011 til Danica Pension anført følgende "Konklusion Der er tale om en pludseligt opstået rygskade under arbejde og A er pga. følgerne herefter begrænset i forhold til udførelsen af de tidligere arbejdsfunktioner. Den påviste diskusprolaps og de aktuelle skadefølger kan tilskrives uheldet under arbejde d Der er et betydeligt, varigt skånebehov i forhold til tungt fysisk rygbelastende arbejde og i forhold til længere tids stillesiddende funktioner. Der er behov for at A under arbejde og andre fuktioner kan veksle imellen siddende, gående og stående stilling. Der er god sammenhæng imellem undersøgtes egen opfattelse af skånebehovet og den kliniske undersøgelse. Skaden har bevirket varig begrænsning af erhvervsevnen og betinger varigt mén. Tilstanden er stationær." Ankestyrelsen traf den 25. august 2011 denne "Afgørelse i din sag om en arbejdsskade

5 - 5 - Ankestyrelsen har i møde truffet afgørelse om, hvorvidt hændelsen den 30. marts 2010 kan anerkendes som en arbejdsskade. Resultatet er Din diskusprolaps og lænderyggener er ikke en arbejdsskade... Begrundelsen for afgørelsen Vi anser ikke hændelsen den 30. marts 2010 for egnet til at medføre en rygskade. Ved en ulykke forstås efter arbejdsskadeloven en personskade, som er forårsaget af en hændelse eller en påvirkning, som sker pludseligt eller inden for 5 dage. Det er en betingelse for at anerkende skaden, at hændelsen eller påvirkningen er egnet til at forårsage skaden. Det er ikke tilstrækkeligt, at der er tidsmæssig sammenhæng mellem hændelsen og skaden. Det fremgår af sagens oplysninger, at du den 30. marts 2010 sad i hugstilling for at lægge et net sammen. Mens du var ved at rette nettet til, rakte du lidt forover og din højre fod gled bagud, da græsset var fugtigt. Du fik i forbindelse hermed overbalance og kunne efterfølgende ikke rette dig op. Ved besvarelse af spørgeskema af 28. november 2010 har du oplyst, at nettet max. vejede 15 kilo. I klagen er oplyst, at nettet vejede 28 kilo, og at det var da du løftede nettet, at du fik overbalance. Vi finder, at oplysningerne i klagen indeholder en ændret forklaring, som ikke kan indeholdes i den tidligere afgivne forklaring. Vi lægger vægt på forklaringen i anmeldelsen, herunder dit brev til Codan af 5. juli 2010, og din besvarelse af spørgeskema af 28. november 2010 med bilag, idet disse forklaringer stemmer overens, ligesom de er afgivet i nærmeste tilknytning til hændelsen.

6 - 6 - Du har fået påvist en diskusprolaps og let dicusdegeneration svarende til 4. lændebåndskive. Du har dermed en forudbestående svækket discus. Vi finder, at den beskrevne hændelse ikke er egnet til at give diskusprolaps og lænderygsmerter. Vi har ved denne vurdering lagt vægt på, at der er tale om en belastning, som ikke kan overvinde kroppens naturlige styrke. Der har ikke været tale om et decideret løft at nettet på 15 kilo, men at du rettede på nettet, hvormed du fik overbalance og efterfølgende ikke kunne rette dig op. Det er således ikke tilstrækkeligt sandsynliggjort, at hændelsen har forårsaget skaden. Vi bemærker, at det ikke er tilstrækkeligt for anerkendelse, at der er tidsmæssig sammenhæng mellem hændelsen og skaden. Oplysningerne fremgår særligt af anmeldelsen, herunder dit brev af 5. juli 2010 og din besvarelse af spørgeskema af 28. november Bemærkninger til klagen I klagen er oplyst, at Arbejdsskadestyrelsen har truffet afgørelse på forkert faktum. Hændelsesforløbet præciseres, og det oplyses, at nettet vejede 28 kilo, og at du sad på hug for at løfte nettet op. Da du løftede nettet smuttede dit ben bagud og du fik overbalance. Herudover gøres det gældende, at hændelsen er egnet til at fremkalde en prolaps. Vi bemærker, at disse oplysninger er indgået ved vores behandling af sagen, men at vi finder, at der er tale om en ændret forklaring, der ikke kan indeholdes i den tidligere afgivne forklaring. Vi har derfor lagt vægt på den tidligere afgivne forklaring og finder, at hændelsen ikke er egnet til at medføre diskusprolaps og lænderygsmerter. Vi henviser i øvrigt til begrundelsen for afgørelsen...."

7 - 7 - Af aktindsigt i Ankestyrelsens lægekonsulents udtalelse i sagen fremgår: "... Du har bedt om aktindsigt i Ankestyrelsens lægekonsulents udtalelse i sagen. Lægekonsulenten er Jon Tuxøe. Han er speciallæge i ortopædkirurgi. Spørgsmålene til lægekonsulenten og lægekonsulentens udtalelse: 1. Hvilken skade er der lægeligt påvist? (legemsdel + diagnose ) 2. Er det, efter din vurdering, mere end 50% sandsynligt, at hændelsen/påvirkningen har forårsaget skaden? Hvorfor/hvorfor ikke? 3. Er der oplysninger om andre medicinske forhold, som kan have haft indflydelse på skaden? Hvis ja, hvilke? 4. Kan skaden opstå uden kendt årsag? 5. Har du bemærkninger til den lægelige del af vedlagte afgørelsesudkast? 6. Har du i øvrigt bemærkninger til sagen? Lægekonsulentens svar: 1. Der er påvist discusprolaps og let discusdegeneration svarende til 4. lændebåndskive. 2. Jeg mener ikke hændelsen som beskrevet oprindeligt er velegnet til at give discusprolaps i ryggen hos en ellers rask patient. Hvis man har en i forvejen svækket discus som her, hvor der er beskrevet nedsat vandindhold som tegn til degenerative forandringer, skal der kun meget beskedent traume til. 3. Se ovenfor.

8 Ofte opstår dicusprolapser nærmest uden traume idet der er tale om gradvis svækkelse af den fibrøse ring som omgiver kernen. Dette gør at selv et host eller et nys ses at kunne udløse discusprolaps hos personer som ellers ikke havde ryggener eller kun lettere gener. 5. Jeg er enig. 6. Meget afhænger af hvilken forklaring man lægger til grund. Belastningen er dog flere steder anført som banal. Jon Tuxøe 2/ " Overlæge Jon Tuxøe har den 12. marts 2012 afgivet følgende lægefaglige udtalelse i sagen: "... Undertegnede, der er speciallægekonsulent for Ankestyrelsen, er blevet anmodet om at fremkomme med følgende lægefaglige udtalelse, på basis af de hebredsmæssige akter der foreligger i sagen. Som grundlag for vurderingen, har jeg anvendt nedenstående helbredsmæssige sagsakter. Det kan oplyses, at jeg har medvirket ved sagens behandling i Ankestyrelsen. Anmeldelse af arbejdsulykke 5/ Beskrivelse af hændelsesforløb til Codan forsikring dateret 5/ Oplysninger til Arbejdsskadestyrelsen dateret 28/ med beskrivelse af ulykken. Erklæring fra sikrede dateret 23/ Journaloplysninger fra egen læge med oplysninger fra Aleris Privathospital i perioden 26/4-10 til 21/6-10 og notat fra egen læge 6/ Lægeerklæring I udfærdiget 27/ af egen læge Lægeerklæring 1 udfærdiget 6/ af egen læge Lægeattest fra egen læge dateret 6/ Oplysninger fra egen læge 16/ Lægeattest dateret 2/ Neurologisk speciallægeerklæring fra 15/ Resume:

9 - 9 - På baggrund af de foreliggende akter kan det således lægges til grund af A 31/ er udsat for en hændelse under sammenlægning af et net i hugsiddende stilling. Hans fod glider i græsset og han får straks smerter i ryggen, da han falder forover mod ve. Eneste forklaring, som omtaler løft af net, er først l år efter episoden i erklæring fra 00 23/3-2011, hvor der i alle andre forklaringer er anført, at det skete under tilretning af nettet og uden løft af nettet. at A 4 uger senere bliver undersøgt, og at man på MR-scanning finder større discusprolaps som han opereres for 10/ At MR-scanningen 29/4 viser nedsat vandindhold i 4.discus, hvor der er opstået en discusprolaps samt at lændelordosen er udrettet. At han 18 måneder efter operationen stadig har rygsmerter men nu med gener i ve.ben af mere diffus karakter. Han kan kun arbejde på halv tid og kan ikke belaste ryggen uden smerter. Konklusion: Det må på dette grundlag konkluderes, at A pådrager sig et ubelastet vrid i ryggen under arbejde 31/3-2010, hvorved der opstår kraftige rygsmerter. A får konstateret en discusprolaps få uger senere, som må betragtes som opstået ved skaden. På scanningen ses dog også nedsat vandsignal som tegn på forudbestående degenerativ tilstand i discusskiven mellem 4. og 5. lændehvirvel i nogen grad. Den beskrevne hændelse er ubelastet og uden løft af nettet, hvorfor vægten af nettet vurderes at være uden betydning. Det beskrevne vrid i ryggen, som er opstået ved skrid af foden og fald mod ve, hvor han tager for med hånden, synes ganske ubetydelig og er ikke velegnet til at give en større discusprolaps i en ellers rask ryg...." Retslægerådet har den 3. december 2012 afgivet denne erklæring:

10 "... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de stillede spørgsmål således: Spørgsmål 1: Såfremt sagsøgers beskrivelse af hændelsesforløbet d. 31. marts 2010, jfr. anmeldelse, bilag 1, bilag 2, nr. 5 og bilag 3 lægges til grund er forløbet så egnet til ar fremkalde en diskusprolaps? Rådet bedes angive med hvilken sandsynlighed samt begrunde svaret. Ifølge egen læges anmeldelse af hændelsen til Arbejdsskadestyrelsen, bilag I af , indtrådte hændelsen ved, at sagsøger rejste sig fra hugsiddende stilling og herefter ikke kunne rette ryggen ud. Ifølge bilag 2, lægeattest 1 af , kom generne ifbm løft på arbejde. Ifølge bilag 3 var sagsøger nede i hugsiddende stilling for at samle et affaldsnet sammen. Det ene ben gled, hvorved han faldt forover og derved fik et hug/stød i ryggen. Discusprolapser findes hyppigt i normalbefolkningen uden at give symptomer. Symptomgivende discusprolapser opstår ofte spontant, uden at en bestemt ydre påvirkning kan påvises som årsag hertil. Den beskrevne hændelse adskiller sig i belastningsmæssig henseende ikke fra normale dagligdags bevægelser og findes ikke i sig selv at kunne fremkalde en diskusprolaps i en i øvrigt rask ryg. Spørgsmål 2: Såfremt sagsøgers beskrivelse af hændelsesforløbet den 31. marts 2010, den med bilag 11 vedlagte erklæring lægges til grund er forløbet så egnet til at fremkalde en diskusprolaps? Rådet bedes angive med hvilken sandsynlighed samt begrunde svaret. Ifølge den i bilag 11, supplerende bemærkninger til anke fremsendt af Arbejdsskadesstyrelsen, vedlagte erklæring af fra sagsøger, indtrådte hændelsen Sagsøger sad på

11 hug og ville løfte nettet, der vejede 28 kg, op. Herunder gled hans højre ben bagud, hvorved han fik overbalance, og herefter kunne han ikke rette sig op. Har siden haft smerter. Retslægerådet finder ikke, at en vægt på 28 kg fra nettet kan anses for ekstraordinært tungt eller som en særligt forværrende omstændighed. Løft af et net af denne vægt fra hugsiddende stilling findes ikke i sig selv at kunne fremkalde en diskusprolaps i en i øvrigt rask ryg. Spørgsmål 3: Giver sagen i øvrigt retslægerådet anledning til bemærkninger? Retslægerådet er opmærksom på. at symptomerne er debuteret i tilslutning til hændelsen , og at sagsøger ikke tidligere i foreliggende akter er beskrevet som havende rygsmerter. Rygbelastning som den beskrevne hændelse kan give anledning til forbigående rygsmerter, og at en ellers ikke symptomgivende diskusprolaps bliver symptomgivende. Spørgsmål A: Retslægerådet anmodes om at oplyse, hvilke diagnoser/gener sagsøgeren har i relation til ryggen. Sagsøger har lændesmerter på baggrund af en diskusdegenerativ lænderyglidelse medførende diskusprolaps i højre side fra båndskiven imellem 4. og 5. lændehvirvel. Spørgsmål B: Retslægerådet anmodes om at oplyse om hændelsen den 30. marts 2010 er årsag til disse diagnoser/gener, såfremt følgende hændelsesforløb lægges til grund, a) Sagsøgeren var ved at rette et affaldsnet til. Han rakte fremover, hans højre fod gled bagud, da græsset var fugtigt, således han fik overbalance (bilag 3, 6, 12). b) Sagsøgeren sagsøger på hug for at løfte nettet op. Da han løftede, smuttede/gled hans højre ben skråt bagud og han fik overbalance. Nettet vejede 28 kilo (bilag 11), c) Som pkt. b men det lægges her til grund, at nettet vejede max 15 kio.

12 Ad litra a) til c): Der henvises til besvarelsen af spørgsmålene 1 og 2. Spørgsmål C: Giver sagen i øvrigt retslægerådet anledning til bemærkninger? Nej...." Retslægerådet har den 2. maj 2013 afgivet denne erklæring: "... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de stillede spørgsmål således: Spørgsmål 4 Såfremt sagsøgers beskrivelse af hændelsesforløbet den 31. marts, jf. anmeldelse, bilag 1, bilag 2, nr.5, bilag 3 og bilag 11 lægges til grund, anmodes Retslægerådet om at oplyse, om Retslægerådet er enig i, at løftet kan indplaceres i det røde område i Arbejdstilsynets vejledning D.3.1. Svaret bedes begrundes. Spørgsmål 5 Säfremt hændelsesforløbet som beskrevet i spørgsmål 1 lægges til grund. anmodes Retslægerådet om at oplyse, om Arbejdstilsynets vejledning D.3.1. giver Retslægerådet anledning til at ændre opfattelse med hensyn til, om løftet kan betegnes som en hverdagsbevægelse og om løftet i sig selv kan fremkalde en discusprolaps. Svaret bedes begrundes. Spørgsmål 6 Såfremt det lægges til grund at løftet er indenfor det røde område i

13 Arbejdstilsynets vejledning D.3.!., anmodes Retslægerådet om at oplyse, om et sådant løft kan betegnes som en hverdagsbevægelse og om et sådant løft i sig selv kan fremkalde en discusprolaps. Svaret bedes begrundes. Ad spørgsmål 4-6: Retslægerådet finder ikke, at Arbejdstilsynets vejledning indeholder oplysninger, der foranlediger en ændring af Retslægerådets tidligere besvarelse. Vejledningen er en general redegørelse for risikofaktorer ved gentagne belastninger og indeholder ikke information om, som tillader vurdering af, hvorvidt en enkeltstående hændelse kan fremkalde en diskusprolaps. De 3 beskrivelser af hændelses forløbet indeholder ikke tilstrækkelige oplysninger til, at løftet kan indplaceres i AT skemaet. Rækkeafstanden er ikke angivet, og det er ikke anført, om der var tale om et løft af nettet, eller at nettet blev samlet sammen. Også af denne grund finder Retslægerådet ikke skemaet anvendeligt i denne sag. Spørgsmål 7 Retslægerådet anmodes om at oplyse, om det faktum at benet glider ud er en forværrende omstændighed. Svaret begrundes. Ujævnt underlag, akavede arbejdsstillinger og uheld under løftet er faktorer, der øger belastningen ved et løft, og dermed øger risikoen for skader. Spørgsmål 8 Såfremt spørgsmål 7 besvares bekræftende, bedes Retslægerådet oplyse, om det ændrer Retslægerådets besvarelse af spørgsmål i og 2. Svaret bedes begrundes. Nej. Spørgsmål 9 Såfremt spørgsmål 5 besvares benægtende, bedes Retslægerådet præcisere hvorfor løftet, på trods af glidet, er at betragte som en dagligdagsbevægelse. Svaret bedes begrundes.

14 Retslægerådet har udtalt, at det mulige løft den i belastningsmæssig henseende ikke adskiller sig fra dagligdags bevægelser. Spørgsmål 10 Såfremt spørgsmål 5 besvares benægtende, bedes Retslægerådet præcisere hvorfor løftet, på trods af glidet, ikke kan fremkalde en discusprolaps. Svaret bedes begrundes. Fremkaldelse af en diskusprolaps i en rask ryg vil kræve betydeligt større belastning, end den der er beskrevet ved hændelsen den , uagtet hvilken beskrivelse af hændelsen, der lægges til grund. I en rask ryg vil en akut belastning, der er stor nok til at fremkalde en diskusprolaps, som hovedregel også medføre brud på hvirvellegemet, hvilket ikke var tilfældet for sagsøger. Spørgsmål 11 Retslægerådet anmodes yderligere om at oplyse, hvilke lægefaglige begrundelser, der taler for - -henholdsvis imod - at et sådant løft betragtes som egnet til at fremkalde en discusprolaps. Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 10. Spørgsmål 12 Giver sagen i øvrigt Retslægerådet anledning til bemærkninger. Belastningen ved et givet arbejde vurderes ud fra en samlet bedømmelse af løftet og de omstændigheder, det foregår under. Hvis dette skal vurderes med nogen grad af troværdighed, kræver det en nøje beskrivelse af byrde, arbejdsstillinger og øvrige omstændigheder. Det foreligger ikke i denne sag. Kun halvdelen af diskusprolapser er forbundet med symptomer. I sager som den aktuelle opstår symptomerne på diskusprolaps ved en belastning af ryggen. Det er ikke muligt at se på en prolaps,

15 om den er opstået ved den aktuelle lejlighed, eller den var der i forvejen og blot er blevet symptomgivende. Der skal betydeligt større belastning til at fremkalde en prolaps i en rask ryg end i en ryg, der i forvejen er svækket af en degenerativ ryglidelse. Ved MR-scanning kort efter uheldet er der, udover prolapsen, påvist en degenerativ ryglidelse. Denne ryglidelse er udviklet over flere år, og har således været til stede forud for hændelsen. Retslægerådet vurderer derfor, at belastningen har ført til smerter i en i forvejen svækket ryg. Retslægerådet kan ikke afgøre, om prolapsen er fremkommet ved belastningen eller blot blevet symptomgivende. Retslægerådet vurderer ikke, at belastningen som den er beskrevet var tilstrækkelig til at fremkalde en prolaps i en i øvrigt rask ryg...." Forklaringer A har forklaret, at han driver en vognmands- og entreprenørforretning. Han har drevet virksomheden sammen med sin far indtil dennes død. Han har 3 lastbiler i virksomheden. To af lastbilerne køres af ansatte chauffører. Han har selv kørt den 3. lastbil og ved siden af det lavet brolægningsarbejde, entreprenørarbejde og kørt rendegraver. Han har selv foretaget almindeligt vedlighold på lastbilerne. Han havde en arbejdsuge på omkring 50 timer. Den 30. marts 2010 skulle han ind på... Omlastestation med et læs affald. Han parkerede lastbilen på en asfaltplads. Der var en del trafik, og han vurderede, at han uden at genere nogen kunne folde nettet sammen på et græsareal. Han tog nettet af lastbilen, og det røg ned i græsset. Han lagde nettet sammen og rullede det til en rulle. Siddende i hugstilling rettede han nettet til. Det er det net, der er fremlagt fotos af i bilag 19. Han rejste sig op og stod - som vist i bilag 19, det sidste foto - bøjet over nettet og tog fat i siderne af nettet. Hans ene ben skred bagud i forbindelse med, at han løftede nettet, og der kom belastning på benet. Det var meningen, at nettet skulle placeres på lastbilen. Han bror, B, der er førtidspensionist på grund af skizofreni, var med på turen. Anmeldelsen af arbejdsulykke, bilag 1, er udfyldt af hans kone. De sad i samme rum, og han fortalte hende, hvad der skulle stå. Han havde ikke vejet nettet, og han skønnede, at det vejede 15 kg. Hvis han havde vidst, at det skulle være helt præcist, havde han vejet det.

16 Da han udfyldte skemaet til Codan, bilag 3, var han ikke opmærksom på, at det skulle være så præcist. Det samme gør sig gældende med hensyn til notatet til Arbejdsskadestyrelsen, bilag 6. Han tænkte ikke over, at det kunne være en fejl. Det var først, da Arbejdsskadestyrelsens afgørelse kom, at han blev opmærksom på, at han havde beskrevet hændelsen forkert. Det skyldes uvidenhed. Han har fortsat gener efter hændelsen. Han blev opereret dengang. Han har ondt i ryggen hver dag. Det bevirker, at han ikke kan køre f.eks. 3 timer ad gangen. Han er på grund af ryggen nødt til at sige nej til forskellige opgaver, fordi han ikke kan holde til dem. Han har sagt nej til en opgave ved motorvejen på Fyn med 10 timers kørsel hver dag. Han kan ikke reparerere og vedligeholde sine lastbiler mere. Det må han have andre til at gøre. Han var efter hændelsen i kontakt med kommunen i forbindelse med sygedagpenge. Han er i øjeblikket ikke længere, end at han kan arbejde på halv tid af 37 timer. Han har ikke kunnet deltage i en arbejdsprøvning, fordi han har skullet passe virksomheden. Det pågældende net vejer 28 kg. Han har vejet det på en badevægt. B har som vidne forklaret, at han var med A ude at køre den dag. Forevist skitsen, bilag 15, forklarede han, at han hjalp A med at folde nettet sammen. Han hjalp ikke A med at rulle det sammen. Det gjorde A selv. Han stod et par meter fra A, der bøjede sig ned og tog fat i nettet. A var ved at løfte nettet, da der skete noget i As ryg. Vidnet kunne bagefter tydeligt se, at der var noget galt med As ryg. Parternes synspunkter A har med henvisning til påstandsdokumentet gjort gældende, at der er tilstrækkelig sikkert grundlag for at tilsidesætte sagsøgtes afgørelse, bilag 13, idet det hændelsesforløb som sagsøger beskriver i forbindelse med anmeldelsen og senere uddyber og præciserer, er et ulykkestilfælde i lovens forstand. Det gøres gældende, at det kan lægges til grund, at hændelsen forløb som beskrevet af anmelder i erklæring vedlagt bilag 11, efter han fik anledning til at præcisere og konkretisere sin forklaring. Sagsøger gør gældende, at der ikke er tale om en ny/ændret forklaring. Sagsøger var ikke klar over vigtigheden af, hvor præcise oplysningerne skulle være. Særligt fremhæves, at anmelder i første omgang angiver, at det net, der skulle løftes, vejede 12 kg, fordi de net, han anvender i sin vognmandsforretning, som minimum vejer 12 kg. Efterfølgende har anmelder vejet det net, der var tale om. Hændelsesforløbet skal anerkendes som en ulykke, idet dette er kombinationen af den hugsiddende stilling, håndteringen af byrden i det fugtige græs, der bevirker, at der kommer

17 tilstrækkelig belastning på diskos til, at der opstår en prolaps. Hændelsesforløbet er således ikke som forudsat af egen læge banalt, men desværre aldeles egnet til at fremkalde en prolaps. Retslægerådets besvarelse kan ikke i sig selv føre til, at ulykken ikke kan anerkendes. Med støtte i FED gøres det gældende, at sagsøger i tilstrækkeligt omfang har godtgjort at lænderyglidelsen er opstået i forbindelse med hændelsen d Sagsøger har ikke forud for episoden i marts 2010 har haft nogen gener i ryggen overhovedet. Det gøres således sammenfattende gældende, at der er tale om et ulykkestilfælde i lovens forstand, der skal anerkendes, så anmelder kan få den godtgørelse og erstatning, han er berettiget til. Ankestyrelsen har med henvisning til påstandsdokumentet gjort gældende, at sagsøgeren ikke har tilvejebragt grundlag for at tilsidesætte sagsøgtes afgørelse af 25. august Ved en arbejdsskade omfattet af arbejdsskadesikringsloven forstås en ulykke, jf. lovens 6, og en erhvervssygdom. jf. 7, der er en følge af arbejdet eller de forhold, det er foregået under. Ved en ulykke forstås en personskade forårsaget af en hændelse eller en påvirkning, der sker pludseligt eller inden for 5 dage. jf. arbejdsskadesikringslovens 6, stk. 1. En hændelse eller påvirkning kan anses for at være årsag til en skade, når der er en biologisk og logisk forklaring på, at skaden opstod som følge af hændelsen eller påvirkningen. Der skal altså være medicinsk årsagssammenhæng mellem påvirkningen og skaden. Det er med andre ord en betingelse for at anerkende skaden, at hændelsen eller påvirkningen er egnet til at forårsage skaden, og det er ikke tilstrækkeligt, at der er en tidsmæssig sammenhæng mellem hændelsen og skaden. Det gøres gældende, at sagsøgte med rette lagde til grund, at sagsøgerens smerter den 30. marts 2010 opstod, da han var ved at rette et affaldsnet til. Han rakte fremover og hans højre fod gled bagud, da græsset var fugtigt, således at han fik overbalance. Herved fremkom smerterne.

18 Disse oplysninger fremgår af sagsøgerens besvarelse af oplysningsskema til Codan den 5. juli 2010 (bilag 3). Sagsøgeren udfyldte rubrikkerne vedr. spørgsmål 1-5. mens han lod rubrikkerne vedr. spørgsmål 6, der vedrører skade ved løft, stå ubesvarede hen. Forklaringen om hændelsesforløbet er uddybet af sagsøgeren i oplysningsskema til Arbejdsskadestyrelsen den 28. november 2010 (bilag 6). Af den vedhæftede beskrivelse fremgår fortsat intet om et løft. Det fremgår derimod fortsat, at sagsøgeren var ved at lægge nettet sammen, og at hans højre fod gled bagud i det fugtige græs, da han rakte forover. Han faldt forover og tog fra med hænderne, hvorved han fik et huk/stød i ryggen. Af journalnotatet af 26. april 2010 fra Aleris Privathospital (bilag 7) fremgår endvidere, at lændeholdet fremkom i forbindelse med forholdsvis banal bevægelse. Var lændeholdet fremkommet i forbindelse med et tungt løft, og var dette blevet oplyst, ville det have været nærliggende at anføre dette. Den 10. januar 2011 afslog Arbejdsskadestyrelsen at anerkende hændelsen som en arbejdsskade (bilag 8). Først herefter, nemlig ved erklæringen af 23. marts 2011 vedlagt sagsøgerens advokats brev af 6. april 2011 (bilag II) fremkommer oplysningen om, at sagsøgeren skulle have løftet nettet. Ved samme lejlighed blev oplysningen om nettets vægt ændret fra max. 15 kg til 28 kg. Spørgsmålet om nettets vægt er imidlertid ikke afgørende, da det centrale er, at sagsøgeren ikke før dette tidspunkt har oplyst. at skaden skulle være sket ved et løft. Efterfølgende - ved undersøgelsen hos speciallæge Carsten Bisgård den 15. august 2011 (bilag 12) - oplyser sagsøgeren på ny, at skaden skete, da han var ved at rulle nettet sammen. Det ene ben gled i det glatte græs, hvorefter sagsøgeren fik smerter. Den arbejdsstilling, der illustreres med det fremlagte bilag 19, svarer end ikke til nogen af ovenstående beskrivelser, og kan des mindre lægges til grund.

19 Det gøres gældende, at oplysningen om, at skaden skulle være sket i forbindelse med et løft er en ændret forklaring, der ikke kan rummes inden for den oprindeligt afgivne. Der er således ikke blot tale om en præcisering. Det gøres herefter gældende. at sagsøgte med rette vurderede, at den dokumenterede hændelse ikke var egnet til at give diskusprolaps og lænderygsmerter, hvorfor skaden ikke blev anerkendt som en arbejdsskade. Retslægerådets erklæring støtter rigtigheden af Ankestyrelsens afgørelse. Sagsøgte har vedr. sagsomkostninger anført, at sagens oplysninger ikke giver grundlag for en præcis opgørelse af sagsgenstanden. Sagen drejede sig om anerkendelse, men der kan ved skønnet tages udgangspunkt i den erstatning for erhvervsevnetab, sagsøgeren måtte antages at være berettiget til, hvis han fik medhold. Skadelidtes funktionsmæssige begrænsninger er bla. beskrevet i lægeattest ved nedsat erhvervsevne af 2. marts 2011 (bilag 10). Det fremgår heraf, at egen læge vurderede, at sagsøgeren kunne arbejde timer/ugen. Et erhvervsevnetab på 50 % svarer til en sagsgenstand på ca. kr. 1,5 mio., et erhvervsevnetab på 25 % til det halve baseret på en årsløn på kr Rettens begrundelse og afgørelse Det er i anmeldelsen af arbejdsulykke af 5. maj 2010 beskrevet, og A har i spørgeskema af 5. juli 2010 til Codan og i det til spørgeskemaet af 28. november 2010 vedlagte brev beskrevet, at han kom til skade i forbindelse med, at han i hugstilling samlede nettet sammen og rettede det til. I erklæring af 22. marts 2011 har A beskrevet, at han kom til skade, da han, der sad på hug for at løfte nettet op, løftede, og hans ene ben smuttede/gled skråt bagud, og han fik overbalance. Retten finder, at der er en så væsentlig forskel mellem på den ene side at samle nettet sammen og rette det til og på den anden side at løfte det, at beskrivelsen af hændelsesforløbet i erklæringen af 22. marts 2011 må anses for at være en ændring i forhold til de tidligere beskrivelser af forløbet. Herefter og da de beskrivelser af forløbet, der foreligger før den 22. marts 2011, stemmer overens, har Ankestyrelsen haft grundlag for at fastslå, at oplysningerne i klagen indeholdt en ændret forklaring. Retten tiltræder derfor, at Ankestyrelsen har lagt vægt på de beskrivelser af hændelsesforløbet, der forelå forud for den 22. marts 2011.

20 Den omstændighed, at Jacobi Lægerne i lægeattest af 27. maj 2010 har anført, at årsagen til sygdommen eller skaden "kommer ifbm løft på arbejde", og at Ankestyrelsens lægekonsulent i lægefaglig udtalelse af 12. marts 2012 i resumeet ikke omtaler lægeattesten af 27. maj 2010, kan ikke føre til en anden vurdering. Retslægerådet har i erklæring af 3. december 2012 anført, at hændelsen den pågældende dag i belastningsmæssig henseende ikke adskiller sig fra dagligdags bevægelser, og at hændelsen i sig selv ikke findes at kunne fremkalde en diskusprolaps i en i øvrigt rask ryg. Det er anført, at rygbelastning som den beskrevne hændelse kan give anledning til forbigående rygsmerter, og at en ellers ikke symptomgivende diskusprolaps bliver symptomgivende. Retslægerådet har i supplerende erklæring af 2. maj 2013 anført, at fremkaldelse af en diskusprolaps i en rask ryg vil kræve en betydeligt større belastning end den, der er beskrevet ved hændelsen. I en rask ryg vil en akut belastning, der er stor nok til at fremkalde en diskusprolaps, som hovedregel også medføre brud på hvirvellegemet. Det er videre anført, at der ved MR-scanning kort efter uheldet, udover prolapsen, blev påvist en degenerativ ryglidelse, der er udviklet over flere år og har været til stede forud for hændelsen. Retslægerådet vurderer derfor, at belastningen har ført til smerter i en i forvejen svækket ryg. Retslægerådet kan ikke afgøre, om prolapsen er fremkommet ved belastningen eller blot er blevet symptomgivende. På baggrund af det anførte lægger retten til grund, at den belastning af ryggen, som A var udsat for ved hændelsen den pågældende dag, ikke i sig selv var egnet til at forårsage diskusprolaps og lænderygsmerter. Retten finder herefter, at A ikke har været udsat for en ulykke i arbejdsskadesikringslovens forstand, jf. lovens 5, jf. 6. Som følge heraf frifindes Ankestyrelsen. Efter sagens udfald sammenholdt med parternes påstande skal A betale sagsomkostninger til Ankestyrelsen med kr. til dækning af udgifter til advokatbistand. Beløbet er inklusiv moms, da Ankestyrelsen ikke er momsregistreret. Retten har ved fastsættelsen af beløbet taget udgangspunkt i en sagsgenstand på omkring kr. Retten har lagt vægt på sagens omfang, herunder at sagen har været forelagt Retslægerådet to gange, og at der har været tvist om en tredje forelæggelse. Thi kendes for ret: Sagsøgte, Ankestyrelsen, frifindes. Sagsøgeren, A, skal betales sagens omkostninger til Ankestyrelsen med kr. Det idømte beløb skal betales inden 14 dage.

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 7503519 HNT/IHO Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 Ankestyrelsen har ved e-mail af 13. november 2016 bedt mig om at kommentere Højesterets dom af 9. november 2016 (Ankestyrelsens j.nr. 2012-5032-44579).

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 Sag 255/2015 (1. afdeling) Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod A (advokat Sophie Becher, beskikket) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 Sag 255/2015 (1. afdeling) Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod A (advokat Sophie Becher, beskikket) I tidligere

Læs mere

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012).

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012). D O M afsagt den 10. juli 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Nadine Mogensen (kst.)) i ankesag V.L. B 0581 14 og kæresag V.L. B 0502 14 A (advokat Gitte

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 Sag 31/2012 (2. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - rejseudgifter - undersøgelse -

Læs mere

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.)

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) Ankestyrelsen var berettiget til at ændre sin afgørelse, således at man ikke længere anerkendte, at der forelå en arbejdsskade. (Hovedresumé) Ankestyrelsen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade

Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade Henstillet til Den Sociale Ankestyrelse at tage en sag om anerkendelse af en arbejdsskade op til fornyet overvejelse og samtidig bemærket, at det efter min opfattelse

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

Oplysning af arbejdsskadesag

Oplysning af arbejdsskadesag Oplysning af arbejdsskadesag Fundet, at Sikringsstyrelsen burde have tilvejebragt et mere fyldestgørende grundlag for den afgørelse, der skulle træffes i en arbejdsskadesag ved at indhente oplysninger

Læs mere

Arbejdsskadesystemet i Danmark - Retsgrundlag og praksis. Sundhedsjura november Vibeke Röhling

Arbejdsskadesystemet i Danmark - Retsgrundlag og praksis. Sundhedsjura november Vibeke Röhling Arbejdsskadesystemet i Danmark - Retsgrundlag og praksis Sundhedsjura - 22. november 2017 - Vibeke Röhling Om arbejdsskadesystemet i Danmark Anmeldelse af arbejdsskader Hvem skal anmelde? Hvordan skal

Læs mere

Hændelsen blev anmeldt som en arbejdsskade den 8. december I anmeldelsen er skaden beskrevet således:

Hændelsen blev anmeldt som en arbejdsskade den 8. december I anmeldelsen er skaden beskrevet således: DOM Afsagt den 26. november 2013 i sag nr. BS 1-1187/2012: 3F Fagligt Fælles Forbund for A 8600 Silkeborg mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag,

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen Selvforsikret arbejdsgiver Camilla Folkersen 07-02-2019 Arbejdsmarkedets Erhvervssikring AES er en selvejende institution, administreret af ATP, der behandler sager om arbejdsskader efter arbejdsskadesikringsloven

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - årsagssammenhæng - personskadebegrebet - forudbestående

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - årsagssammenhæng - personskadebegrebet - forudbestående KEN nr 9477 af 01/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-5012-35376 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade KEN nr 10125 af 23/12/2004 Udskriftsdato: 22. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1200011-041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af ulykker. - skader sket 1. januar 2004 eller senere

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af ulykker. - skader sket 1. januar 2004 eller senere Praksisbeskrivelse om anerkendelse af ulykker - skader sket 1. januar 2004 eller senere Marts 2018 Indhold Indledning... 2 Lovgrundlag... 3 Betingelserne for at anerkende en ulykke... 3 Ulykkesbegrebet

Læs mere

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således:

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: I, RETSLÆGERÅDET Adelgade 13 1304 København K Telefon: 33 92 33 34 Telefrue 39 20 45 05 J.nr. I 50E/E3-02461-2016 /alp 4 /, " \t{, 'i - ", I... Dato: 20. april 2017 t' Østre Landsret Bredgade 59 1260 København

Læs mere

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM afsagt den 11. juni 2018 Sag BS-5231/2017-NYK Mandatar Fagligt Fælles Forbund for (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens

Læs mere

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr. KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2018 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1203808-10 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 Sag 293/2007 (1. afdeling) A (advokat Michael Elkiær Andersen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

Om forsikringsmedicin og speciallægeerklæring Bent Mathiesen Cheflæge Speciallæge i ortopædisk kirurgi

Om forsikringsmedicin og speciallægeerklæring Bent Mathiesen Cheflæge Speciallæge i ortopædisk kirurgi Om forsikringsmedicin og speciallægeerklæring Bent Mathiesen Cheflæge Speciallæge i ortopædisk kirurgi 26. august 2015 Bent Mathiesen - Forsikringsmedicin 1 Hvad er forsikringsmedicin? Jura Forsikring

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade

SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade SM D-28-95/dagpenge/forlængelse/arb.skade SM D-28-95 Meddelelse dagpenge - forlængelse - arbejdsskade - midlertidig afgørelse - anke - revision om: Lov: dagpengeloven - lovbekendtgørelse nr. 549 af 23.

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H KEN nr 9377 af 12/06/2014 Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2014-5012-15404 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Lovgivning: KEN nr 9369 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. november Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer:

Lovgivning: KEN nr 9369 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. november Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: KEN nr 9369 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. november 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-5012-04402 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Under denne sag, der er anlagt den 22. august 2014, har Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for endeligt nedlagt følgende påstande:

Under denne sag, der er anlagt den 22. august 2014, har Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for endeligt nedlagt følgende påstande: Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. december 2016 i sag nr. BS 45-983/2014: Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten v/ Parternes påstande Under

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse U-5-01 om anerkendelse - ulykkestilfælde - akustisk traume - alarm - hyl - høreskade - tinnitus - arbejdsskade

Ankestyrelsens principafgørelse U-5-01 om anerkendelse - ulykkestilfælde - akustisk traume - alarm - hyl - høreskade - tinnitus - arbejdsskade KEN nr 9378 af 15/02/2001 Udskriftsdato: 20. juli 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 103467-99106564-00 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Er du kommet til skade på jobbet?

Er du kommet til skade på jobbet? Er du kommet til skade på jobbet? 2 Er du kommet til skade på jobbet? Det kan være vældig indviklet at finde ud af reglerne omkring en arbejdsskade. Der er bestemte regler for, hvornår og hvordan skaden

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 Sag 148/2012 Advokat Søren Kjær Jensen kærer Østre Landsrets salærafgørelse i sagen: Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 Sag 261/2015 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Denne pjece er tænkt som din førstehjælp ved en arbejdsskade. Dit medlemskab af Fængselsforbundet giver ret til bistand i arbejdsskadesager.

Læs mere

Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen

Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen 1 Vridskader i knæ- og fodled tillægsnotat til ulykkesvejledningen Der er tale om et vridtraume, når tilskadekomne har været udsat for en relevant belastning, der kan medføre et vrid i leddet. Der kan

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - minimumskrav til personskadens omfang - behandling

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - minimumskrav til personskadens omfang - behandling KEN nr 9475 af 30/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2016-5012-56987 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013).

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013). D O M afsagt den 31. oktober 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0090 15 (advokat Brian Werner Lassen,

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

D O M. afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst.

D O M. afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst. D O M afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst.)) i ankesag V.L. B 0166 15 Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT 29. APRIL 2010 WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT I en ny dom afsagt af retten i Kolding den 19. april 2010 fandt retten det ikke bevist, at der var årsagsforbindelse mellem

Læs mere

Den 1. juni 2016 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod. GF-Forsikring A/S Jernbanevej Odense NV

Den 1. juni 2016 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod. GF-Forsikring A/S Jernbanevej Odense NV Den 1. juni 2016 blev i sag nr. 88651: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod GF-Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren har ulykkesforsikring

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 27-02-2013 31-05-2013 71-13 1206841-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 27-02-2013 31-05-2013 71-13 1206841-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 27-02-2013 31-05-2013 71-13 1206841-12 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - tænder - årsagssammenhæng - anerkendelse

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

Vejledning. om anerkendelse af ryg- og nakkeskader

Vejledning. om anerkendelse af ryg- og nakkeskader Vejledning om anerkendelse af ryg- og nakkeskader Indhold Indledning... 2 Typer af skader på ryg og nakke... 3 Diskusprolaps i ryggen anatomien... 4 Betydningen af belastningen... 4 En verificeret diskusprolaps...

Læs mere

Kendelse. 21. december 2009. faglig voldgift FV2009.0117: CO-industri. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I

Kendelse. 21. december 2009. faglig voldgift FV2009.0117: CO-industri. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I Kendelse af 21. december 2009 i faglig voldgift FV2009.0117: CO-industri (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di Organisation for erhvervslivet (advokat Ulla Løvshall Wernblad) Uoverensstemmelsen

Læs mere

KEN nr 9368 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer:

KEN nr 9368 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: KEN nr 9368 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-5012-67212 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2014 i sag nr. BS 10-3190/2012: Tryg Forsikring /S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup mod nkestyrelsen maliegade 25 Postboks 9080 1022 København

Læs mere

Vejledning om anerkendelse af ulykker

Vejledning om anerkendelse af ulykker Vejledning om anerkendelse af ulykker Indhold Indledning... 3 Lovgrundlag... 4 Betingelserne for at anerkende en ulykke... 4 Ulykkesbegrebet Arbejdsskadesikringslovens 6... 4 Bevisvurdering... 4 Årsagssammenhæng...

Læs mere

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer.

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer. RETTEN I RNDERS Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. september 2018 i sag nr. BS 5-200/2016: 8900 Randers C mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 28. AUGUST 2012 DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form af bl.a. nakkesmerter

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører fastsættelsen af varigt mén og erhvervsevnetab efter en arbejdsskade,

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører fastsættelsen af varigt mén og erhvervsevnetab efter en arbejdsskade, Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. september 2018 i sag nr. BS 10F-1320/2015: J v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod 1) Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen)

Læs mere

Arbejdsskader vi hjælper dig!

Arbejdsskader vi hjælper dig! Arbejdsskader vi hjælper dig! I Danske Bioanalytikere hjælper vi dig, hvis du kommer ud for en ulykke eller bliver syg af dit arbejde. Vi hjælper, hvis du: har været udsat for en ulykke på arbejdet får

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 1992 15 nkestyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Christian

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

FED OE - OE2017.B FED

FED OE - OE2017.B FED OE2017.B-3093-14 FED2017.23 A, der deltog i en arbejdsgiverarrangeret julefrokost, besvimede af ukendte årsager og faldt ned på sit venstre knæ. Den efterfølgende konstaterede meniskskade måtte efter Retslægerådets

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

Er du kommet til skade på jobbet?

Er du kommet til skade på jobbet? Er du kommet til skade på jobbet? 2 Er du kommet til skade på jobbet? Det kan være vældig indviklet at finde ud af reglerne omkring en arbejdsskade. Men du behøver ikke finde ud af det hele selv. Der er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende:

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende: RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. marts 2014 i sag nr. BS 10-1370/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Den 8. april 2015 blev i sag nr. 86739: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod

Den 8. april 2015 blev i sag nr. 86739: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod Den 8. april 2015 blev i sag nr. 86739: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Codan Forsikring A/S Gl. Kongevej 60 1790 København V Afsagt k e n d e l s e: Forsikringstageren har ulykkesforsikring

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012 Sag 316/2009 (1. afdeling) Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 Sag 4/2015 A (advokat Axel Grove) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Pia Hjort Mehlbye) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 5. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 5. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 5. september 2017 Sag 285/2016 (2. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Codan Forsikring A/S og Privatsikring A/S (advokat Michael S. Wiisbye for begge)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - deltid - erhvervsevnetab - årsløn

Læs mere

Tilbagebetaling af sygedagpenge

Tilbagebetaling af sygedagpenge Tilbagebetaling af sygedagpenge En sygemeldt lønmodtager havde i en periode drevet selvstændig virksomhed, samtidig med at han modtog sygedagpenge. FOB nr. 85.188 I sin afgørelse om at kræve tilbagebetaling

Læs mere

Arbejdsskader. Arbejdsskadesikringsloven - Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES)

Arbejdsskader. Arbejdsskadesikringsloven - Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) Arbejdsskader To leddet system Arbejdsskadesikringsloven - Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) Sikre erstatning til kollegaen, der får skade som følge af arbejde/i forbindelse med deres arbejde, hvis

Læs mere

ARBEJDSSKADE HVAD ER EN ARBEJDSSKADE? SKADEN ANMELDES

ARBEJDSSKADE HVAD ER EN ARBEJDSSKADE? SKADEN ANMELDES HVAD ER EN? PROBLEMSTILLING Hvis du kommer til skade i forbindelse med dit arbejde, har du mulighed for at få skaden anerkendt som en arbejdsskade og få erstatning. Både fysiske og psykiske skader kan

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0559003 - HBJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Tine Vuust og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr. B-559-16:

Læs mere