ÅRSPLAN Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste. i Randers & Favrskov. Undervisningsprojekter & lærerkurser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRSPLAN 2015-2016. Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste. i Randers & Favrskov. Undervisningsprojekter & lærerkurser"

Transkript

1 ÅRSPLAN Undervisningsprojekter & lærerkurser Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste i Randers & Favrskov

2 FUSR - HVAD ER DET? Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste i Randers & Favrskov er en institution, der udbyder undervisningstilbud til alle grundskolerne i de to kommuner. Kære lærer i Randers og Favrskov. Vi i Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste i Randers & Favrskov håber, at du i denne årsplan vil finde projekter og undervisningstilbud, der kan være til gavn og inspiration i din undervisning. I store dele af landet er der etableret skoletjenester, hvis formål er at være faglige sparringspartner i kristendomsundervisningen og samtidig styrke samarbejdet mellem de lokale skoler og kirker. Alle FUSR s projekter og undervisningstilbud udbydes på skolens præmisser og inden for rammerne af skolens undervisning. Alle lærere og elever i Randers og Favrskov kan gratis deltage i de projekter og kurser FUSR indbyder til. Tilmelding til projekter, teater, lærerkurser o.a. foregår på På hjemmesiden vil de enkelte projekter være beskrevet sammen med datoer for kurser, projekter, teater og besøg på klassen. Det er vigtigt, at man melder sig på med skole, klasse, lærer, mobilnr. og . Der er sidste tilmelding d. 21. august, hvorefter vi melder tilbage med besked om, hvilke klasser der er med i projektet og hvilke der evt. ikke er plads til. Det er selvfølgelig også muligt at kontakte FUSR på mail: tlf: eller på vores adresse: Hjørringvej 1, 8940 Randers SV.

3 FUSR - HVEM ER VI? Tina Kloster Beck er stedets overblik, når det gælder aftaler, økonomi, planlægning og logistik. Det vil normalt være Tina, du er i kontakt med, når der skal aftales nærmere om kirkebesøg, transport eller andre praktiske aftaler. Eva GraabEk er teologisk medarbejder (25 %), og når hun ikke er at træffe på kontoret eller ude på skolerne, er hun sognepræst i Laurbjerg, Ørum og Værum sogne. Lars Jøcker Buhl er stedets pædagogiske medarbejder med den direkte kontakt til lærerne og den nyeste viden om det kristendomsfaglige og religionspædagogiske. Peter Ulvsgaard er nyansat leder og teologisk medarbejder af FUSR med ansvaret for det materiale, der går ud af huset. Bag FUSR står et forretningsudvalg bestående af menighedsrådsmedlemmer, præster og provster fra Randers og Favrskov. Formand er Liselotte Skrejborg, Sct. Clemens kirke, Randers. For alle medarbejdere i FUSR gælder, at vi hellere end gerne vil hjælpe og inspirere de enkelte lærere og gerne deler ud af vores erfaringer og viden. Ud over de omtalte projekter i årsplanen, er det altid muligt at komme forbi kontoret eller bestille tidligere materialer/lærervejledninger. HUSK, alle skoletjenestens aktiviteter og materialer er gratis for lærerne i Randers og Favrskov.

4 LYDSPOR Leg med lyd i bibelske fortællinger Lad dine elever opleve og arbejde med sammenhængen mellem musik og fortælling, og hvordan det æstetisk påvirker stemninger og følelser på en anden måde end oplevelsen af det talte sprog. Lydspor er udviklet i Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester. indskoling Fag tid indhold lærerkursus klasse kristendom & Musik hele året kirkebesøg & lærerkursus onsdag d. 9. september kl (mere bag i bladet)

5 Eleverne får adgang til en helt ny udviklet IT-platform, hvor de online sampler deres egen musikfortælling af effektlyde og orgelmusik. I LYDSPOR indgår en ny animationsfilm, der tematiserer arbejdet med de centrale tilværelsesspørgsmål gennem musik og lyd. Indgangen til arbejdet er et besøg i den lokale kirke, hvor eleverne hører, hvordan orglet kan skabe stemninger af glæde, sorg, melankoli og eufori. På skolen arbejder eleverne med fem udvalgte bibelfortællinger, som alle beskæftiger sig med grundlæggende tilværelsesspørgsmål: Noa, Jonas, Moses, Maria-historien og Den lamme i Kapernaum. Eleverne kommer således til at udforske sammenhængen mellem bibelfortælling, almene tilværelsesspørgsmål og kirkens musikalske udtryk Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsoplæg med lærervejledning og baggrundsstof om æstetiske læreprocesser - Animationsfilm - Login til et online lydprogram - Lydsang skrevet til projektet.

6 REJSEN TIL GUD - Filosofisk forundringsteater Har du lyst til en filosofisk samtale med dine mindste elever, så er dette tilbud noget for dig. Vi indbyder til teaterforestillingen Rejsen til Gud, der bygger på Luis Jensens gribende fortælling i bogen af samme navn. indskoling Fag tid indhold klasse kristendom & Dansk marts teaterforestilling i Hinnerup ( marts) & Randers ( marts)

7 Forestillingen med teater ZeBU er et moderne poetisk dukketeater, der handler om en dreng, et talende græsstrå og en bogfinke, der beslutter at rejse hen til Gud. De får følgeskab af en sur and. Undervejs støder de på en død soldat, og så sker der noget meget smukt og mærkeligt. Rejsen til Gud fortælles fra et luftlag, hvor mindre børn normalt ikke færdes, men den beretter direkte, alvorligt og kort om de store ting uden brug af store ord. Hvis du og din klasse kommer til forestillingen, vil du modtage et lærermateriale, der støtter dig i arbejdet med elevernes oplevelse af stykket. Vi lægger op til at klæde dig på til en filosofisk samtale, der støtter elevernes egne oplevelser af livets store spørgsmål. Da forestillingen ligger tæt på påske, vil der også være relationer til kristendommens forestilling om opstandelsen. Forestillingen, der varer 45 min, vises i Uhresalen i Hinnerup og i Store Sal på Randers Hovedbibliotek. Se mere på Bogen, Rejsen til Gud, af Luis Jensen kan lånes på CFU i Århus og på Læringscenter Randers. Kan det ikke lade sig gøre, så kontakt FUSR for et eksemplar af den poetiske og smukke bog. Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsoplæg med lærervejledning og baggrundsstof om filsofisk forundringssamtale - Indbydelse til teaterforestilling

8 FISKEN - Om fisken som symbol og tegn i Bibelen. - Om Pinse. I Bibelen findes der flere historier, der handler om fisk. Der er kæmpefisken, der sluger Jonas, og i hvis mave den fortvivlede Jonas sender sine bønner til Gud, hvorefter fisken spytter Jonas ud på stranden. Der er de lokale fiskeres fangst, da Jesus inviterer dem til at lade garnene ligge og istedet følge ham for at blive de første disciple. indskoling Fag tid Indhold klasse kristendom & naturfag april-maj undervisning ved naturvedleder & Kirkebesøg

9 I oldkirken blev de kristne forfulgt af den romerske statsmagt. Derfor var det nødvendigt at udvikle hemmelige tegn og symboler. Det måske vigtigste af disse symboler er fisken, der kan ses på arkæologiske fund fra den tid. Det hemmelige tegn stammer fra det græske ord for fisk, ΙΧΘΥΣ (ichtys), som med sine forbogstaver danner følgende titel for Jesus: Jesus Kristus, Guds Søn og Frelser. Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsmateriale om fisk i Bibelen og om fisk som symbol i kirken. - Flet fisk af pil og disseker fisk sammen med en naturvejleder: Randers kommune: Besøg Randers Naturcenter i uge 17. Favrskov kommune: Få besøg på skolen af naturvejleder Vibe S. Jensen i uge 15, 16 og Besøg i den lokale kirke. Her synges pinsesalmer og elevernes fisk af pileflet hænges på bøgegrene. Eleverne går på jagt efter symboler i kirke og evt. på kirkegården.

10 Jagten på den glemte viden Fra den fjerne fremtid i år 2106, går vi på jagt efter den glemte viden om det mærkelige klokkehus og dets betydning. mellemtrin Fag tid Indhold klasse kristendom & historie oktober - marts kirkebesøg

11 Verden var slået tilbage til start Al viden var gået tabt. De første par dage gik alle forvirrede rundt i deres huse, og ventede på support. Men der kom ingen Så begyndte man at vove sig udenfor. Alle var helt blege, og man missede med øjnene op mod den skarpe sol. Ingen havde noget arbejde for alle jobs krævede en computer. Derfor begyndte de voksne at plante lidt kartofler og fiske nede i søen. Om aftenen sad de omkring et bål, hvor de drak hjemmelavet vin sammen med naboerne og fortalte hinanden historier, som de selv fandt på. For de gamle historier var væk. Året er 2054, og det store digitale nedbrud er lige sket. Hvordan kunne det ske? Hvordan kunne alle verdens computere, tablets, telefoner og alt andet grej gå ned på en gang? Hvordan kunne en virus gennembryde alle Googles Firewalls og milliarddollar dyre forsvarsværker? Var det virkelig lykkedes nogle af tosserne, at lave en altødelæggende virus? Var det måske som nogle mente Googles egne ansatte, der var blevet cyber-terrorister? I hvert fald gik alle skærme i sort. Og alle informationer hele verdens fælles hukommelse blev udraderet med et enkelt altødelæggende slag. Smak! Jagten på den glemte viden handler om at genopdage kirken og kristendommen gennem en skattejagt. Eleverne møder den lokale kirke og ser klokkehuset med nye øjne i jagten på den glemte viden. Besøget indeholder flere kreative opgaver, der skal løses i kirken. Besøget og jagten kan efterbehandles i klassen. Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsvejledning. - Brev til eleverne fra Vogteren af klokkehuset med indbydelse til kirkeløb i den lokale kirke. - Klassen får symboler fra jagten med hjem.

12 Mens vi venter på lyset Om traditioner, fortællinger, ritualer og symboler. Der findes mørkemænd, og man kan være mørkeræd. Kører man i denne tid igennem den lille by Mørke på Djursland, så flager de der med et flag, hvorpå der står: LYS I MØRKE. Ingen kan holde til at være i mørke eller leve i mørke, og i eventyrerne er mørket altid det farlige sted. Hjemme i vores egen virkelighed kan selv den modigste godt blive bange, hvis vi går i den mørke skov og hører en gren knække. Omvendt bliver ingen af os bange, hvis det samme sker ved højlys dag; Lyset gør os godt, mørket vækker frygt. mellemtrin Fag tid INdhold klasse kristendom, MUSIK & Billedkunst november & januar kreativt værksted & kirkebsøg/koncert

13 Eleverne skal arbejde med symbolerne lys/mørke fra mange vinkler, og dér opleve det fælles og universelle i symboler. Symbolpar som lys/ mørke ses i mange myter, og i megen litteratur fra de ældste fortalte fortællinger til moderne fantasy, film og spil. Mørkt stof og sorte huller er videnskabens sprog for noget af det, vi endnu har til gode at kende til bunds. Fra Bibelens første tanke er det Gud, der sætter lyset ind i en kaotisk og mørk verden. Eleverne vil møde de mange forskellige ritualer og skikke, der op gennem kristendommens historie, har taget udgangspunkt i netop forholdet mellem lys og mørke: Adventstraditioner, Lucia, hellig tre kongers lys, kyndelmisse etc. I projektet vil også indgå én eller flere salmer, hvor temaet er lys/mørke. Udover elevernes arbejde på klassen indeholder projektet mulighed for enten at bruge to dage i samarbejde med en lanternekunstner eller besøge Håndværksmuseet og arbejde med fremstilling af lys. Projektet afsluttes med lys og musik i ti kirker. Her skal eleverne møde hammondorgel-virtuos Palle Hjort. Eleverne synger morgensalmer til en anden type orgelmusik end normalt. I de mørke morgentimer vil eleverne opleve lyset i musikken, og de medbringer deres egne lys eller lanterner. Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsvejledning. - Indbydelse til kreativt projekt om lys på enten Randers Håndværksmuseum (ca. 2 timer) eller besøg af kunstner Helle Bull Sarning (10 timer på to fortløbende dage). - Invitation til kirkebesøg med fortælling om lys og traditioner og musik ved Palle Hjort.

14 Skabelse og undergang om egyptiske, nordiske og jødisk/kristne myter. Myterne har altid været brugt til at tale om det største og sværeste. I dette projekt vil eleverne møde tre forskellige mytologiske forsøg på at forklare og fortolke verdens skabelse og undergang. Dette vil ske ved at arbejde med tre nye tegneserier, der fortæller henholdsvis de egyptiske, nordiske og jødisk/ kristne myter om verdens tilblivelse og undergang. I materialet er der mulighed for at arbejde videre med myternes fælles grundstruktur, som de udfolder sig i klassisk musik og kirkemusik. Der kan arbejdes med de digitale lydfiler i projektet i både musik og kristendom. Besøg den lokale kirke og lad eleverne møde kristendommens tale om skabelse, undergang - og en ny begyndelse. På lærerkurset vil de tre tegneserier af Niels Roland, Bjarne Hansen og Lars Petersen sammen med de mange forskellige muligheder i projektet blive præsenteret. mellemtrin Fag tid indhold lærerkursus klasse kristendom, MUSIK, historie & Billedkunst hele året uv-materialer og kirkebesøg d. 7. oktober kl (se bag i bladet)

15 Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsvejledning. - Klassesæt med de tre tegneserier. - Indbydelse til lærerkursus d. 7. okt. kl til i Kristrup Sognegård. - Links til lydfiler med klassisk musik. - Mulighed for et kirkebesøg med fokus på kristendommens 3-klang: skabelse-undergangny begyndelse.

16 I begyndelsen var lyset... Et fotoprojekt. Om det øjet ikke ser. udskoling Fag tid indhold klasse kristendom, dansk & Billedkunst oktober - februar indtroduktion og udstillingsbesøg

17 Eleverne skal opdage, hvordan vores syn på verden og hinanden hænger uløseligt sammen med, hvad vi tænker, tror og håber om og med hinanden. At sandhed er et begreb, vi griber om, som det lille barn griber om snoren på ballonen. Eleverne skal gå på opdagelse i litteratur, religion, filosofi for at få en fornemmelse af, hvordan vi både bevidst og ubevidst formes af de briller, vi ser verden med. At se på verden med nye øjne skal i projektet afprøves ved hjælp af en praksisdel, der arbejder kreativt med både tekst og billeder. I første omgang ved at se og gå på opdagelse i billeder af verden, der siger mere, end de viser. Eleverne skal arbejde kreativt som kunstfotografer med de kameraer, de fleste af os har i vores altid parate mobiltelefoner. Elevernes fotografier skal sættes i dialog eller konfrontation med en række kendte og centrale citater fra Bibelen. Disse fotografier skal udstilles både digitalt (alle billeder) og konkret. I skoletjenesten vil vi udvælge de 25 bedste fotografier og invitere alle involverede til fernisering i Randers eller Hammel. Eleverne vil: - arbejde med perspektivering i forhold til litteratur, religiøse tekster, kunstfotografi og eksistens. - opdage at synet både åbner og begrænser, det vi ser på. - erfare at gode billleder lige som gode fortællinger ændrer den, der ser og lytter. Der sker noget, når vi ser, at det intime forelskede kys ikke er forbeholdt de forelskede, men måske skal deles som selfie-kys. Perspektivet ændrer vores forståelse af det, vi ser (se fotos). Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsvejledning - Opstartsbesøg i klassen ved Peter Ulvsgaard (FUSR og hobbyfotograf). - Deltagelse i fotokonkurrence, hvor eleverne kombinerer foto og Bibeltekst. - Deltagelse i fernisering af fotoudstilling i enten Hammel eller Randers.

18 Ind & ud af Biblen. BRÆTSPIL OM RELIGIØSE FORTÆLLINGER udskoling Fag tid Indhold lærerkursus klasse kristendom hele året lån af brætspil i 3 uger. 3. septmber kl (se bag i bladet)

19 Eleverne kommer til at arbejde med følgende 9 fortællinger: Skabelse Syndflod Havuhyrer Abraham Den onde Profeter Jomfrufødsel Messias Dommedag Fortællinger, myter og figurer bevæger sig fra forskellige kulturer og religioner ind i Bibelen og ud igen til andre religioner og fortællinger. Bibelens fortællinger har deres eget særpræg, men bygger samtidig videre på en tradition. Den samme proces er fortsat efter Bibelens tilblivelse. Gennem et nyudviklet brætspil stifter eleverne bekendtskab med disse bevægelser ind og ud af Bibelen. Eleverne får gennem spillet en forståelse af fortællingernes indhold, funktion og virkningshistorie. Spillet er med til at skabe opmærksom omkring grundlæggende temaer, som eleverne senere møder i religion, kunst, film og litteratur. Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsvejledning - 5 brætspil med vejledning - Mulighed for at afslutte projektet med kirkebesøg, hvor eleverne går på jagt efter spillets temaer i kirkens rum og ritualer. Spillet kan også stå alene, og spørgsmål derfra anvendes som prøvespørgsmål. - Lærerkursus 3. september (se bag i bladet)

20 Henry Poole is here. - et filmprojekt. Vi vil gerne invitere dig og dine elever i Hadsten Bio eller på Randers Bibliotek til visning af en spændende og tankevækkende film, der lægger op til debat om flere temaer: Sker der mirakler i en rationel verden, eller er det bare indbildning? Kan alt forklares? Filmen berører også temaer som håbløshed, livsmod, ensomhed, fællesskab, tro og viden. Filmen leverer ingen svar, men lægger op til en debat, som vi forventer, eleverne vil deltage i efter filmvisningen. udskoling Fag tid indhold klasse kristendom november-december biografbesøg & debat

21 Efter en personlig tragedie lavede filmens instruktør en film, der stiller spørgsmålet om, hvordan man finder håb, når håbet er forsvundet? Filmen forsøger at sætte tilværelsens grundlæggende vilkår til debat. Giver tro mening, eller er enhver form for tro på en religiøs dimension kun et plaster på livets grundlæggende meningsløshed? Eleverne vil i undervisningsmaterialet møde nogle af de grundlæggende spørgsmål, der har rumsteret i kristendommens historie: Hvorfor sker det onde, når Gud er god? Findes der en mening i ondskaben? Tilmeldte lærere modtager: - En undervisningsvejledning med tekster, der viser forskellige sider af de problemstillinger, filmen rejser og angiver flere muligheder for at arbejde med filmens temaer. - Filmfremvisning i Hadsten Bio d. 30. nov. og 1. dec. og på Randers Hovedbibliotek d og 11. dec. (tider se tilmelding - I forbindelse med biografbesøget er der debat om de temaer, filmen berører.

22 KURSER FOR LÆRERE IND OG UD AF BIBELEN - Torsdag d. 3. september kl i Johanneskirken i Vorup. Cand. pæd. Inger Røgild, Aalborg, vil på dette eftermiddagskursus gennemgå selve idéen bag brætspillet. Inger Røgild vil gennem en generel introduktion til, hvordan myter og religioner indbyrdes er påvirket af hinanden, klæde den enkelte lærer på til at introducere spillet for klassen. Kurset vil også inddrage de kristendomsfaglige aspekter og vise muligheder for evt. at inddrage spørgsmål fra spil til prøveforløb i faget kristendom. Inger Røgild LYDSPOR - Onsdag d. 9. september kl i sct. pauls kirke, hadsten. Som introduktion og forberedelse til projektet LYDSPOR - leg med lyd i bibelske fortællinger inviterer FUSR til et eftermiddagskursus, hvor organist Povl Balslev, Svendborg, vil demonstrere orglets kunnen. Poul Balslev vil vise, hvad der er hovedpointen i LYDSPOR-projektet: At musik er et særligt sprog, der kan udtrykke og bearbejde de grundvilkår, stemninger og oplevelser, der hører et menneskeliv til. Der vil ligeledes være en kort introduktion til undervisningsforløbet om æstetetiske læreprocesser og IT-platformens praktiske brug.

23 SKABELSE OG UNDERGANG - Onsdag d. 7. oktober kl i Kristrup Sognegård. En introduktion til undervisningsmaterialet og de mange muligheder tegneserierne åbner for at arbejde med myterne, og hvordan der kan inddrages arbejde med musik og evt. lokalt kirkebesøg. Undervisere er FUSR s medarbejdere, der vil vise de forskellige muligheder i projektet. FOR ORGANISTER OG PRÆSTER LYDSPOR - Tirsdag d. 8. september kl i Haldum kirke eller - Tirsdag d. 8. september kl i Skt. Andreas kirke, Randers. I anledning af det store landsdækkende projekt LYDSPOR, der åbner alle de mange muligheder, der ligger i kirkemusikken og i orglets særlige akustiske muligheder, vil vi i FUSR gerne være med til at inspirere, så projektet kommer ud i mange kirker og på mange skoler. Der er i undervisningsmaterialet lagt op til, at eleverne i de lokale kirker møder stedets organist og præst, der sammen vil vise og fortælle om de mange muligheder, orglet og musikken rummer, og som understreger kristendommens temaer. Der afholdes to identiske kurser, så der skulle gerne være mulighed for, at alle organister og præster kunne blive klædt på til kirkebesøget. Projektet er tidligere beskrevet i organisternes fagblad. (Organistbladet nr. 3. Marts 2015). Povl Balslev

24

Ideer og inspiration til undervisningen i 2015-2016

Ideer og inspiration til undervisningen i 2015-2016 16 0 2 / lan 2015 p s År eåret l sko Ideer og inspiration til undervisningen i 2015-2016 Varieret tværfaglig undervisning, workshops og kurser Folkekirkens Skoletjeneste i Gentofte Kære lærere Vi glæder

Læs mere

Folkekirkens Skoletjeneste

Folkekirkens Skoletjeneste Folkekirkens Skoletjeneste Dragør - Tårnby Skoleåret 2014 2015 KÆRE LÆRER Kunne du tænke dig: At give dine elever en undervisning lidt ud over det sædvanlige? At have let ved at forberede din undervisning,

Læs mere

Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget

Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget Formålet med Skole-Kirke-Samarbejdet er at udvikle materialer, metoder og ideer til undervisningen i kristendomskundskab i

Læs mere

Teater Rollespil Kirkebesøg Åben skole Dramaværksted Faglig fordybelse Understøttende undervisning

Teater Rollespil Kirkebesøg Åben skole Dramaværksted Faglig fordybelse Understøttende undervisning Teater Rollespil Kirkebesøg Åben skole Dramaværksted Faglig fordybelse Understøttende undervisning Oplev og udforsk Sct. Catharinæ Kirke Klassetrin: Alle klasser Fag: Kristendomskundskab Musik Historie

Læs mere

ÅRSPLAN 2015-16. www.skolekirke-broenderslev.dk. Hvad er Folkekirkens Skoletjeneste i Brønderslev Kommune?

ÅRSPLAN 2015-16. www.skolekirke-broenderslev.dk. Hvad er Folkekirkens Skoletjeneste i Brønderslev Kommune? ÅRSPLAN 2015-16 Hvad er Folkekirkens Skoletjeneste i Brønderslev Kommune? Formålet med Folkekirkens Skoletjeneste er at tilbyde materialer, idéer og events til undervisningen i kristendomskundskab til

Læs mere

Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk

Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk 2015 2016 Årsplan Undervisningstilbud www.fsvs.dk Kontakt Folkekirkens Skoletjeneste Skottenborg 12-14 8800 Viborg www.fsvs.dk fsvs@fsvs.dk Henrik Kunst skoletjenestenhk@fsvs.dk tlf. 3155 0911 Den Åbne

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger Årsplan Skoleåret 204/205 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 4/5. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. Årsplan for kristendom FAG: Kristendom

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

ÅRSPLAN 2015 / 2016 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE FREDERIKSVÆRK PROVSTI

ÅRSPLAN 2015 / 2016 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE FREDERIKSVÆRK PROVSTI ÅRSPLAN 2015 / 2016 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE FREDERIKSVÆRK PROVSTI KONTAKT SKIBET (1.-3. KL.) I det kommende skoleår udbydes 8 nye tværfaglige projekter med fokus på bl.a. bevægelse, æstetiske læreprocesser

Læs mere

Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015

Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015 Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015 Faget Danmark i Verden skal støtte imødegå børnenes nysgerrighed. Undervisningen skal lede frem mod, at børnene tilegner sig en viden, som sætter dem i stand

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Årsplan for. Folkekirkens skoletjeneste. www.bornogengle.dk. i Frederikssund provsti 2013-2014

Årsplan for. Folkekirkens skoletjeneste. www.bornogengle.dk. i Frederikssund provsti 2013-2014 www.bornogengle.dk Årsplan for Folkekirkens skoletjeneste i Frederikssund provsti 2013-2014 1 2 Om projekterne Tilmelding til de enkelte projekter foregår på skoletjenestens hjemmeside www.bornogengle.dk

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Årsplan 2011/2012. Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti

Årsplan 2011/2012. Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti Årsplan 2011/2012 Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti Kontakt Kære lærere, så er jeg tilbage fra barsel og klar med en ny årsplan fuld af spændende projekter og kurser. I det kommende år har

Læs mere

VEJLEDNING til præster & organister. Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester

VEJLEDNING til præster & organister. Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester VEJLEDNING til præster & organister Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester LYDSPOR - leg med lyd i bibelske fortællinger PROJEKTET ER UDARBEJDET AF Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester,

Læs mere

Skole-Kirke-Samarbejdet i Sydthy, Morsø og Thisted Provstier + Thyholm Årsplan for skoleåret 2011/2012

Skole-Kirke-Samarbejdet i Sydthy, Morsø og Thisted Provstier + Thyholm Årsplan for skoleåret 2011/2012 Skole-Kirke-Samarbejdet i Sydthy, Morsø og Thisted Provstier + Thyholm Årsplan for skoleåret 2011/2012 Hvad er Skole-Kirke-Samarbejdet? Formålet med Skole-Kirke-Samarbejdet og de Folkekirkelige Skoletjenester

Læs mere

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S LOGO S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DET FOLKELIGE KORS NOT SUITABLE FOR PRODUCTION PURPOSES 2012 JACOB JENSEN DESIGN S LOGO INDHOLD 3 TILBLIVELSEN

Læs mere

FAVRSKOV MUSIKSKOLE. Julemåneden er i gang og der er meget at glæde sig til - også i musikskolen.

FAVRSKOV MUSIKSKOLE. Julemåneden er i gang og der er meget at glæde sig til - også i musikskolen. Sæson 2014/15 Volume 2 Nyhedsbrev FAVRSKOV MUSIKSKOLE Indhold Julehilsen...1 Kirkekoncert i Røgen...2 Julegalop og Lucia...2 Bazartilbud...3 Fotos fra Bazaren...3 Nye rytmikhold...4 Kommende arrangementer...4

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester

LÆRERVEJLEDNING. Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester LÆRERVEJLEDNING Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester KOLOFON Projektet er udarbejdet af Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester, 2015 www.folkekirkensskoletjeneste.dk Logo, forside,

Læs mere

KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS. og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG

KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS. og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG Knud Erik Andersen og Inger Røgild: Paulus og de første kristne Illustreret af Frank Madsen Haase & Søns Forlag 2011 Redaktion:

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

ÅRHUS STIFTSCENTRAL SKT.MARKUS KIRKEPLADS 1, 1. 8000 ÅRHUS C WWW.AARHUSSTIFT.DK

ÅRHUS STIFTSCENTRAL SKT.MARKUS KIRKEPLADS 1, 1. 8000 ÅRHUS C WWW.AARHUSSTIFT.DK ÅRHUS STIFTSCENTRAL SKT.MARKUS KIRKEPLADS 1, 1. 8000 ÅRHUS C WWW.AARHUSSTIFT.DK NYHEDSBREV FORÅR 2015 MEDARBEJDERE: Tina Brixtofte Andersen Skrydstrupvej 11 2.tv. 8200 Århus N tlf 25 30 23 73 e-mail TIBA@km.dk

Læs mere

I 1945 begyndte hun at oversætte børnebøger, siden voksenlitteratur og havde en meget produktiv karriere som oversætter, forfatter og digter.

I 1945 begyndte hun at oversætte børnebøger, siden voksenlitteratur og havde en meget produktiv karriere som oversætter, forfatter og digter. Måne og sol 1 Måne og sol, vand, luft og vind og blomster og børn skabte vor Gud. Himmel og jord, alting er hans, 2. Jesus, Guds søn levede her og døde for os, lever i dag, ja, han er her, ja, han er her,

Læs mere

Prædiken / langfredag 2015 / Musikgudstjeneste med Stabat Mater af Pergolesi.

Prædiken / langfredag 2015 / Musikgudstjeneste med Stabat Mater af Pergolesi. Prædiken / langfredag 2015 / Musikgudstjeneste med Stabat Mater af Pergolesi. I kirkebladet står der i omtalen af gudstjenesten i dag, at en ikon med Maria tilbage i 1995 græd i 8 måneder inde i København,

Læs mere

Det er blevet til mange spændende aktiviteter, ud over de kirkelige handlinger, som jeg holder meget af.

Det er blevet til mange spændende aktiviteter, ud over de kirkelige handlinger, som jeg holder meget af. Kirkeblad sommeren 2008 Afskedshilsen Tiden er nu inde til at skrive en lille afskedshilsen midt i alle flyttekasserne. Tiden er inde til at sige farvel og tak for den tid vi har været her i Fjellerup

Læs mere

7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog

7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog 7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog En af styrkerne ved mange bibelstudiegrupper er, at vi er gode til at snakke og diskutere forskellige aspekter ved troen på Jesus. Det skal vi ikke i aften. I

Læs mere

alene Konfirmandtræf 6. - 8. november 2012 www.roskildestift.dk

alene Konfirmandtræf 6. - 8. november 2012 www.roskildestift.dk du er aldrig alene Konfirmandtræf 6. - 8. november 2012 www.roskildestift.dk Forord Årets konfirmandtræf i Domkirken handler om, at konfirmanderne via rollespil skal sætte sig i Jesu disciples sted. Konfirmanderne

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

ARV. Luciaoptog. www.furbib.dk. barndommens gade skikke eventyr genkendelse traditioner. klassikere brætspil rim & remser sanglege

ARV. Luciaoptog. www.furbib.dk. barndommens gade skikke eventyr genkendelse traditioner. klassikere brætspil rim & remser sanglege Luciaoptog Nattergalen skal findes sæsonprogram børn efterår 2015 furesø bibliotek & borgerservice Zebra-ze-ze ARV Brætspilscafé Mis med de blå øjne R barndommens gade skikke eventyr genkendelse traditioner

Læs mere

Rejsen til GUD. Fra 6 år. Undervisningsmateriale. Rejsen til GUD. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til GUD. Fra 6 år. Undervisningsmateriale. Rejsen til GUD. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU Undervisningsmateriale 2013 Fra 6 år Rejsen til GUD Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Om forestillingen... 3 Introduktion til læreren... 4 At åbne op for den kunstneriske oplevelse...

Læs mere

Teologisk Voksenundervisning

Teologisk Voksenundervisning Teologisk Voksenundervisning Aalborg Stift Vinteren 2014 2015 Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift Formål Formålet med Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift er at give en bred og grundig

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

IT-kurser. Forår 2015

IT-kurser. Forår 2015 IT-kurser Forår 2015 Sådan tilmelder du dig På bibliotekets hjemmeside kan du tilmelde dig et eller flere af vores kurser. Det er nemt og bekvemt, og du kan gøre det, lige når det passer dig. Har du bestilt

Læs mere

I BEGYNDELSEN VAR LYSET

I BEGYNDELSEN VAR LYSET F O T O G R A F I S K S A L O N I BEGYNDELSEN VAR LYSET Medlemmerne i Fotografisk Salon får nu muligheden for at deltage i en vandreudstilling til Danmarks største samlede galleri! Bestyrelsen har via

Læs mere

Årsplan for kristendom i 5. klasse 14/15

Årsplan for kristendom i 5. klasse 14/15 Årsplan for kristendom i 5. klasse 14/15 Formål: Formålet med undervisningen i kristendom er, at eleverne erkender og forstår, at den religiøse dimension har betydning for livsopfattelsen hos det enkelte

Læs mere

Et uddrag af et projekt om skolen før den blev til den skole vi kender i dag

Et uddrag af et projekt om skolen før den blev til den skole vi kender i dag Skole200 Et uddrag af et projekt om skolen før den blev til den skole vi kender i dag Udviklet af Folkekirkens Skoletjeneste Gentofte Et samarbejde mellem kirke og kulturmedarbejder Helle Hentzer & Karen

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

NYHEDSBREV OKTOBER 2014

NYHEDSBREV OKTOBER 2014 NYHEDSBREV OKTOBER 2014 Oktober måned er budt velkommen og efteråret har givet os mange dejlige timer udenfor i solskin, regn og blæst :- ) Vi nyder at være ude, og børnene er begyndt selv at efterspørge

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 12. oktober 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er Dåb: DDS 448:

Læs mere

Sommerkurser 2016. 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole

Sommerkurser 2016. 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole Sommerkurser 2016 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole - Friluftsliv og bevægelse (2 uger) - Cirkus, teater og musik (1 uge) - Musik og kunsthåndværk (1 uge) - Det gode liv (1 uge) Vil du være med?

Læs mere

KULTURBUS tilbud. Carl-Henning og Else Alfelt Museum & HEART tilbyder en række aktiviteter i forbindelse med booking af kulturbussen.

KULTURBUS tilbud. Carl-Henning og Else Alfelt Museum & HEART tilbyder en række aktiviteter i forbindelse med booking af kulturbussen. KULTURBUS tilbud Carl-Henning og Else Alfelt Museum & HEART tilbyder en række aktiviteter i forbindelse med booking af kulturbussen. Tilbuddene er opdelt efter: Aktiviteter på HEART (2 aktiviteter) Fællesaktiviteter

Læs mere

Nyhedsbrev. august september oktober

Nyhedsbrev. august september oktober Nyhedsbrev august september oktober Gudstjenester i Jerne og Skads Kirke J - JERNE KIRKE S - SKADS KIRKE Søndag den 2. august 9. søndag efter Trinitatis Søndag den 27. september 17. søndag efter Trinitatis

Læs mere

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk Efteråret 2015 Livets Skole Dette er en samlet årsplan for 4.-5. klasse. Vi følger Undervisningsministeriets Fælles mål for faget dansk. Undervisningen vil være planlagt,

Læs mere

Lignelsen om de betroede talenter

Lignelsen om de betroede talenter Lignelser Tema Nogle gange siger vi ikke direkte, hvad vi mener. Det kan være fordi, der er noget, der er svært at få sagt, eller noget, der er svært at forklare. I sådanne tilfælde kan man benytte sig

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag fredag MORGENBÅND MORGENBÅND MORGENBÅND MORGENBÅND

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag fredag MORGENBÅND MORGENBÅND MORGENBÅND MORGENBÅND Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag fredag MORGENBÅND MORGENBÅND MORGENBÅND MORGENBÅND OPSAMLING STØT Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag fredag MORGENBÅND MORGENBÅND MORGENBÅND MORGENBÅND HUSK: At holde orden i klassen.

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Kristendomskundskab. Fjordskolen. Aabenraa

Kristendomskundskab. Fjordskolen. Aabenraa 2011 Kristendomskundskab Fjordskolen Kristendomskundskab Om faget Ifølge Folkeskoleloven 5 stk. 2 omfatter undervisningen i den 9-årige grundskole kristendomskundskab for alle elever på 1. til 9. klassetrin

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

TEOLOGISK OG PÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE

TEOLOGISK OG PÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE TEOLOGISK OG PÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE KURSER I HELSINGØR STIFT EFTERÅR 2014 KURSUSOVERSIGT EFTERÅR 2014 DATO KURSUS TID OG STED 27. august Skolereform og konfirmationsforberedelse 10.00-15.00 Brøndbyøster

Læs mere

Nu er jeg der, hvor det hele foregår. Jeg er tilbage i første række.

Nu er jeg der, hvor det hele foregår. Jeg er tilbage i første række. Kirke Nimtofte Sogn Tøstrup 37. årgang Nr. 15 Oktober - November - December 2015 Nu er jeg der, hvor det hele foregår. Jeg er tilbage i første række. Sådan sagde den fornyligt afdøde Niels Henrik Arendt,

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus

Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus REPRÆSENTANTSKAB ( 1 gang årligt i begyndelsen af oktober) (Vælger bestyrelse, vedtægtsændringer). Alle kirker og skoler, der aktivt har tilmeldt sig har én

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen 3 workshops der handler om sociale kompetencer, empati, følelser og forskellige udtryksformer. Teatereventyr er en fortælleform der inddrager børnene

Læs mere

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

Hvad er dit næste skridt?

Hvad er dit næste skridt? Hvad er dit næste skridt? KURSER I EFTERÅRET September - November 2014 kursus-hæfte-a5.indd 1 21/06/14 18.39 Efterårskurser VEJLE PINSEKIRKE INVITERER TIL EN RÆKKE SPÆNDENDE EFTERÅRSKURSER. KURSERNE ER

Læs mere

10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb

10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb 10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb Det er sjældent Jesus græder. Bare to gange hører vi om det. Første gang var, da hans gode ven Lazarus er død. Og anden gang er her,

Læs mere

Find landskabet. Undervisningsmateriale 3.-5. klasse

Find landskabet. Undervisningsmateriale 3.-5. klasse Find landskabet Undervisningsmateriale 3.-5. klasse 1 o Forord side 3 o Generelle opgaver side 4 o Musik - Storstrøms Kammerensemble side 5 o Kulturhistorie - Museum Lolland-Falster side 7 o Billedkunst

Læs mere

Medlemmerne i panelet i. Annes Atelier. www.annes-atelier.dk

Medlemmerne i panelet i. Annes Atelier. www.annes-atelier.dk Medlemmerne i panelet i Annes Atelier www.annes-atelier.dk Peter Rasmus Lind Peter Rasmus Lind åbnede i 1990 Gallerie Rasmus i Odense. I 1997 udvidede han galleriet, med en afdeling i København. Desuden

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Glade jul dejlige jul

Glade jul dejlige jul Dejlig er den himmelblå både på den gammelkendte melodi, og så også den dejlige vi lige hørte.. Himmelblå- Så var der også Kære Susan med de himmelblå tillykke Englene og Fanden det kvaj, de står ved hver

Læs mere

Inviter gerne børn, venner og naboer med til en meningsfyldt og indholdsrig julefest. Der skal nok blive plads til os alle.

Inviter gerne børn, venner og naboer med til en meningsfyldt og indholdsrig julefest. Der skal nok blive plads til os alle. Søndag den 14. december kl. 10.30 holder vi julefest for hele familien. Vi fejrer julen med nogle af julens skønne salmer, danser om juletræ og glæder os sammen med børnene over julens store og glade budskab.

Læs mere

TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV

TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV Tagensbo kirke Landsdommervej 35 2400 NV telefon 3581 1977 mail: kest@km.dk Tak for det gamle år - vi glæder os til 2015 sammen med jer! Læs længere nede om årets første brunchandagt,

Læs mere

Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012

Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012 Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012 Fristelser Nogle fristelser har vi ingen problemer med og afviser dem let. Vi slår dem ud af parken.

Læs mere

Gudstjeneste i Lidemark og Bjæverskov kirker

Gudstjeneste i Lidemark og Bjæverskov kirker Gudstjeneste i Lidemark og Bjæverskov kirker Klokkeringning Der ringes tre gange med en halv times mellemrum inden gudstjenesten begynder, den sidste ringning sluttes med bedeslagene, som er tre gange

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 af Helene Dyssegaard Jensen. Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012

Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 af Helene Dyssegaard Jensen. Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 Formål Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2. 6800 Varde

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2. 6800 Varde Internetkurser Efterår 2014 Rådhusstræde 2 6800 Varde Internetkurser efterår 2014 Velkommen til en ny undervisningssæson på. Vi har fået nye muligheder for at holde internetkurser, så vi nu kan benytte

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Aarhus/Østjylland

Hjerneskadeforeningen Aarhus/Østjylland Hjerneskadeforeningen Aarhus/Østjylland Et tilbud til senhjerneskadede og deres pårørende, om undervisning, rådgivning, samtalegruppe, pårørende cafe, Samværdsgruppe, kreative aktiviteter og værksted.

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

En lille sten i skoen!

En lille sten i skoen! En lille sten i skoen! En lille sten i skoen! Det er noget mærkeligt noget! Jeg har opdaget, at når jeg cykler eller løber en tur en morgenstund, så er der én ting, der er værre end mine ømme og trætte

Læs mere

Håndtag. til minikonfirmandundervisningen

Håndtag. til minikonfirmandundervisningen Håndtag til minikonfirmandundervisningen Roskilde Stift 2007 Håndtag til minikonfirmandundervisning Roskilde Stift 2007 Indhold 1. udgave, 1. oplag 2007 Roskilde Stift/ Minikonfirmandudvalget: Stinna Ahrenst,

Læs mere

Indskolingen har i år fået et 30 tablets til rådighed, som vi også i 2.a vil benytte i undervisningen

Indskolingen har i år fået et 30 tablets til rådighed, som vi også i 2.a vil benytte i undervisningen Årsplan for 2.a Tingagerskolen 2013/2014 LK JS og DG Overordnede mål for 2.a: Det skal være trygt og rart at gå i skole. Vi ønsker at bevare elevernes naturlige nysgerrighed og styrke deres evne til at

Læs mere

Velkommen til CHRISTIANSKIRKEN INFORMATION OM AKTIVITETER 2015/16. Christianskirken CHRISTIANSKIRKEN.DK

Velkommen til CHRISTIANSKIRKEN INFORMATION OM AKTIVITETER 2015/16. Christianskirken CHRISTIANSKIRKEN.DK Velkommen til CHRISTIANSKIRKEN INFORMATION OM AKTIVITETER 2015/16 Christianskirken CHRISTIANSKIRKEN.DK En palet af gudstjenester Alle mennesker er forskellige. Derfor tilbyder Christianskirken en bred

Læs mere

Højmesse til Skt. Stefans dag, 2. juledag med fokus på forfulgte kristne

Højmesse til Skt. Stefans dag, 2. juledag med fokus på forfulgte kristne Højmesse til Skt. Stefans dag, 2. juledag med fokus på forfulgte kristne v. Thorkild Schousboe Laursen Denne gudstjeneste er lavet med særligt henblik på Skt. Stefans dag, men med de nødvendige ændringer

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG DØDEN SOM EN OVERGANG OPGAVE TIL: TIR NAN OG PUNKT 3 Hvad sker der, når vi dør? Døden er fravær af liv. Livet er en forudsætning for døden. Det, der ikke er eller har været i live, kan heller ikke dø.

Læs mere

Sommerkurser 2015. Vil du være med?

Sommerkurser 2015. Vil du være med? 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole - Musik og kunsthåndværk (1 uge) - Cirkus, teater og musik (1 uge) - Friluftsliv og bevægelse (2 uger) - Livsstilskursus (1 uge) Vil du være med? Musik og kunsthåndværk

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Kirkeblad for Hjerm Sogn

Kirkeblad for Hjerm Sogn Her bor de... nternetadresser... Vigtige nternetadresser Sognepræst: Jonas Jonas Serner-Pedersen Kirkevej Kirkevej 9, 7560 9, 7560 Hjerm Hjerm www.hjermkirker.dk tlf. 97 tlf. 46 9741 4614 41 14 Hjemmeside

Læs mere

Kirkebladet INDHOLD. Sept. - Okt. - Nov. 2015 36. årgang nr. 201. Sognekalenderen Nyttige adresser Gudstjenester

Kirkebladet INDHOLD. Sept. - Okt. - Nov. 2015 36. årgang nr. 201. Sognekalenderen Nyttige adresser Gudstjenester Kirkebladet FOR SKODBORG OG SKRAVE SOGNE Sept. - Okt. - Nov. 2015 36. årgang nr. 201 Nu falmer skoven trindt om land Mel.: Johan H. Nebelong 1889 Jeg ved et evigt Himmerig 1) Nu falmer skoven trindt om

Læs mere

Kristi liv. Det tror vi

Kristi liv. Det tror vi Studie 1 Guds ord 9 Åbne spørgsmål Har du nogensinde skullet sende en besked til en anden, hvor det ikke er lykkedes pga. en kommunikationsfejl? Hvordan føltes det? Del historien. Forestil dig, at du har

Læs mere

KIRKEBLADET ØSTER VELLING-HELSTRUP-GRENSTEN SOGNE. Juni, Juli, August 2011

KIRKEBLADET ØSTER VELLING-HELSTRUP-GRENSTEN SOGNE. Juni, Juli, August 2011 KIRKEBLADET ØSTER VELLING-HELSTRUP-GRENSTEN SOGNE Nr. 2 Juni, Juli, August 2011 48. årg. Det er et kirkeblad om årets konfirmation, indbydelse til udendørsgudstjeneste og med masser af nyt om navne Først

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET

SKOLEN & BIBLIOTEKET SKOLEN & BIBLIOTEKET Skoleåret 2015/2016 Indholdsfortegnelse Velkommen side 4 Indskolingen Sprogfitness side 5 Mellemtrinnet Bibintro Databaser og Webetik side 6 side 7 Overbygningen Informationssøgning

Læs mere

ÅRSPLAN 2013-2014 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE I AALBORG KOMMUNE

ÅRSPLAN 2013-2014 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE I AALBORG KOMMUNE ÅRSPLAN 2013-2014 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE I AALBORG KOMMUNE www.skole-kirke-aalborg.dk skoletjenesten.aalborg@gmail.com konsulent Jens Rasmussen, tlf. 24 94 46 46 1 INDHOLDSFORTEGNELSE: Om Folkekirkens

Læs mere

Skolernes EnergiForum

Skolernes EnergiForum Skolernes EnergiForum Kursus katalog 2011 Skolernes EnergiForum arbejder med energibesparelser, klima og vedvarende energi på undervisningsområdet. Skolernes EnergiForum har eksisteret siden 1997 og er

Læs mere