ÅRSPLAN Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste. i Randers & Favrskov. Undervisningsprojekter & lærerkurser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRSPLAN 2015-2016. Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste. i Randers & Favrskov. Undervisningsprojekter & lærerkurser"

Transkript

1 ÅRSPLAN Undervisningsprojekter & lærerkurser Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste i Randers & Favrskov

2 FUSR - HVAD ER DET? Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste i Randers & Favrskov er en institution, der udbyder undervisningstilbud til alle grundskolerne i de to kommuner. Kære lærer i Randers og Favrskov. Vi i Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste i Randers & Favrskov håber, at du i denne årsplan vil finde projekter og undervisningstilbud, der kan være til gavn og inspiration i din undervisning. I store dele af landet er der etableret skoletjenester, hvis formål er at være faglige sparringspartner i kristendomsundervisningen og samtidig styrke samarbejdet mellem de lokale skoler og kirker. Alle FUSR s projekter og undervisningstilbud udbydes på skolens præmisser og inden for rammerne af skolens undervisning. Alle lærere og elever i Randers og Favrskov kan gratis deltage i de projekter og kurser FUSR indbyder til. Tilmelding til projekter, teater, lærerkurser o.a. foregår på På hjemmesiden vil de enkelte projekter være beskrevet sammen med datoer for kurser, projekter, teater og besøg på klassen. Det er vigtigt, at man melder sig på med skole, klasse, lærer, mobilnr. og . Der er sidste tilmelding d. 21. august, hvorefter vi melder tilbage med besked om, hvilke klasser der er med i projektet og hvilke der evt. ikke er plads til. Det er selvfølgelig også muligt at kontakte FUSR på mail: tlf: eller på vores adresse: Hjørringvej 1, 8940 Randers SV.

3 FUSR - HVEM ER VI? Tina Kloster Beck er stedets overblik, når det gælder aftaler, økonomi, planlægning og logistik. Det vil normalt være Tina, du er i kontakt med, når der skal aftales nærmere om kirkebesøg, transport eller andre praktiske aftaler. Eva GraabEk er teologisk medarbejder (25 %), og når hun ikke er at træffe på kontoret eller ude på skolerne, er hun sognepræst i Laurbjerg, Ørum og Værum sogne. Lars Jøcker Buhl er stedets pædagogiske medarbejder med den direkte kontakt til lærerne og den nyeste viden om det kristendomsfaglige og religionspædagogiske. Peter Ulvsgaard er nyansat leder og teologisk medarbejder af FUSR med ansvaret for det materiale, der går ud af huset. Bag FUSR står et forretningsudvalg bestående af menighedsrådsmedlemmer, præster og provster fra Randers og Favrskov. Formand er Liselotte Skrejborg, Sct. Clemens kirke, Randers. For alle medarbejdere i FUSR gælder, at vi hellere end gerne vil hjælpe og inspirere de enkelte lærere og gerne deler ud af vores erfaringer og viden. Ud over de omtalte projekter i årsplanen, er det altid muligt at komme forbi kontoret eller bestille tidligere materialer/lærervejledninger. HUSK, alle skoletjenestens aktiviteter og materialer er gratis for lærerne i Randers og Favrskov.

4 LYDSPOR Leg med lyd i bibelske fortællinger Lad dine elever opleve og arbejde med sammenhængen mellem musik og fortælling, og hvordan det æstetisk påvirker stemninger og følelser på en anden måde end oplevelsen af det talte sprog. Lydspor er udviklet i Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester. indskoling Fag tid indhold lærerkursus klasse kristendom & Musik hele året kirkebesøg & lærerkursus onsdag d. 9. september kl (mere bag i bladet)

5 Eleverne får adgang til en helt ny udviklet IT-platform, hvor de online sampler deres egen musikfortælling af effektlyde og orgelmusik. I LYDSPOR indgår en ny animationsfilm, der tematiserer arbejdet med de centrale tilværelsesspørgsmål gennem musik og lyd. Indgangen til arbejdet er et besøg i den lokale kirke, hvor eleverne hører, hvordan orglet kan skabe stemninger af glæde, sorg, melankoli og eufori. På skolen arbejder eleverne med fem udvalgte bibelfortællinger, som alle beskæftiger sig med grundlæggende tilværelsesspørgsmål: Noa, Jonas, Moses, Maria-historien og Den lamme i Kapernaum. Eleverne kommer således til at udforske sammenhængen mellem bibelfortælling, almene tilværelsesspørgsmål og kirkens musikalske udtryk Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsoplæg med lærervejledning og baggrundsstof om æstetiske læreprocesser - Animationsfilm - Login til et online lydprogram - Lydsang skrevet til projektet.

6 REJSEN TIL GUD - Filosofisk forundringsteater Har du lyst til en filosofisk samtale med dine mindste elever, så er dette tilbud noget for dig. Vi indbyder til teaterforestillingen Rejsen til Gud, der bygger på Luis Jensens gribende fortælling i bogen af samme navn. indskoling Fag tid indhold klasse kristendom & Dansk marts teaterforestilling i Hinnerup ( marts) & Randers ( marts)

7 Forestillingen med teater ZeBU er et moderne poetisk dukketeater, der handler om en dreng, et talende græsstrå og en bogfinke, der beslutter at rejse hen til Gud. De får følgeskab af en sur and. Undervejs støder de på en død soldat, og så sker der noget meget smukt og mærkeligt. Rejsen til Gud fortælles fra et luftlag, hvor mindre børn normalt ikke færdes, men den beretter direkte, alvorligt og kort om de store ting uden brug af store ord. Hvis du og din klasse kommer til forestillingen, vil du modtage et lærermateriale, der støtter dig i arbejdet med elevernes oplevelse af stykket. Vi lægger op til at klæde dig på til en filosofisk samtale, der støtter elevernes egne oplevelser af livets store spørgsmål. Da forestillingen ligger tæt på påske, vil der også være relationer til kristendommens forestilling om opstandelsen. Forestillingen, der varer 45 min, vises i Uhresalen i Hinnerup og i Store Sal på Randers Hovedbibliotek. Se mere på Bogen, Rejsen til Gud, af Luis Jensen kan lånes på CFU i Århus og på Læringscenter Randers. Kan det ikke lade sig gøre, så kontakt FUSR for et eksemplar af den poetiske og smukke bog. Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsoplæg med lærervejledning og baggrundsstof om filsofisk forundringssamtale - Indbydelse til teaterforestilling

8 FISKEN - Om fisken som symbol og tegn i Bibelen. - Om Pinse. I Bibelen findes der flere historier, der handler om fisk. Der er kæmpefisken, der sluger Jonas, og i hvis mave den fortvivlede Jonas sender sine bønner til Gud, hvorefter fisken spytter Jonas ud på stranden. Der er de lokale fiskeres fangst, da Jesus inviterer dem til at lade garnene ligge og istedet følge ham for at blive de første disciple. indskoling Fag tid Indhold klasse kristendom & naturfag april-maj undervisning ved naturvedleder & Kirkebesøg

9 I oldkirken blev de kristne forfulgt af den romerske statsmagt. Derfor var det nødvendigt at udvikle hemmelige tegn og symboler. Det måske vigtigste af disse symboler er fisken, der kan ses på arkæologiske fund fra den tid. Det hemmelige tegn stammer fra det græske ord for fisk, ΙΧΘΥΣ (ichtys), som med sine forbogstaver danner følgende titel for Jesus: Jesus Kristus, Guds Søn og Frelser. Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsmateriale om fisk i Bibelen og om fisk som symbol i kirken. - Flet fisk af pil og disseker fisk sammen med en naturvejleder: Randers kommune: Besøg Randers Naturcenter i uge 17. Favrskov kommune: Få besøg på skolen af naturvejleder Vibe S. Jensen i uge 15, 16 og Besøg i den lokale kirke. Her synges pinsesalmer og elevernes fisk af pileflet hænges på bøgegrene. Eleverne går på jagt efter symboler i kirke og evt. på kirkegården.

10 Jagten på den glemte viden Fra den fjerne fremtid i år 2106, går vi på jagt efter den glemte viden om det mærkelige klokkehus og dets betydning. mellemtrin Fag tid Indhold klasse kristendom & historie oktober - marts kirkebesøg

11 Verden var slået tilbage til start Al viden var gået tabt. De første par dage gik alle forvirrede rundt i deres huse, og ventede på support. Men der kom ingen Så begyndte man at vove sig udenfor. Alle var helt blege, og man missede med øjnene op mod den skarpe sol. Ingen havde noget arbejde for alle jobs krævede en computer. Derfor begyndte de voksne at plante lidt kartofler og fiske nede i søen. Om aftenen sad de omkring et bål, hvor de drak hjemmelavet vin sammen med naboerne og fortalte hinanden historier, som de selv fandt på. For de gamle historier var væk. Året er 2054, og det store digitale nedbrud er lige sket. Hvordan kunne det ske? Hvordan kunne alle verdens computere, tablets, telefoner og alt andet grej gå ned på en gang? Hvordan kunne en virus gennembryde alle Googles Firewalls og milliarddollar dyre forsvarsværker? Var det virkelig lykkedes nogle af tosserne, at lave en altødelæggende virus? Var det måske som nogle mente Googles egne ansatte, der var blevet cyber-terrorister? I hvert fald gik alle skærme i sort. Og alle informationer hele verdens fælles hukommelse blev udraderet med et enkelt altødelæggende slag. Smak! Jagten på den glemte viden handler om at genopdage kirken og kristendommen gennem en skattejagt. Eleverne møder den lokale kirke og ser klokkehuset med nye øjne i jagten på den glemte viden. Besøget indeholder flere kreative opgaver, der skal løses i kirken. Besøget og jagten kan efterbehandles i klassen. Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsvejledning. - Brev til eleverne fra Vogteren af klokkehuset med indbydelse til kirkeløb i den lokale kirke. - Klassen får symboler fra jagten med hjem.

12 Mens vi venter på lyset Om traditioner, fortællinger, ritualer og symboler. Der findes mørkemænd, og man kan være mørkeræd. Kører man i denne tid igennem den lille by Mørke på Djursland, så flager de der med et flag, hvorpå der står: LYS I MØRKE. Ingen kan holde til at være i mørke eller leve i mørke, og i eventyrerne er mørket altid det farlige sted. Hjemme i vores egen virkelighed kan selv den modigste godt blive bange, hvis vi går i den mørke skov og hører en gren knække. Omvendt bliver ingen af os bange, hvis det samme sker ved højlys dag; Lyset gør os godt, mørket vækker frygt. mellemtrin Fag tid INdhold klasse kristendom, MUSIK & Billedkunst november & januar kreativt værksted & kirkebsøg/koncert

13 Eleverne skal arbejde med symbolerne lys/mørke fra mange vinkler, og dér opleve det fælles og universelle i symboler. Symbolpar som lys/ mørke ses i mange myter, og i megen litteratur fra de ældste fortalte fortællinger til moderne fantasy, film og spil. Mørkt stof og sorte huller er videnskabens sprog for noget af det, vi endnu har til gode at kende til bunds. Fra Bibelens første tanke er det Gud, der sætter lyset ind i en kaotisk og mørk verden. Eleverne vil møde de mange forskellige ritualer og skikke, der op gennem kristendommens historie, har taget udgangspunkt i netop forholdet mellem lys og mørke: Adventstraditioner, Lucia, hellig tre kongers lys, kyndelmisse etc. I projektet vil også indgå én eller flere salmer, hvor temaet er lys/mørke. Udover elevernes arbejde på klassen indeholder projektet mulighed for enten at bruge to dage i samarbejde med en lanternekunstner eller besøge Håndværksmuseet og arbejde med fremstilling af lys. Projektet afsluttes med lys og musik i ti kirker. Her skal eleverne møde hammondorgel-virtuos Palle Hjort. Eleverne synger morgensalmer til en anden type orgelmusik end normalt. I de mørke morgentimer vil eleverne opleve lyset i musikken, og de medbringer deres egne lys eller lanterner. Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsvejledning. - Indbydelse til kreativt projekt om lys på enten Randers Håndværksmuseum (ca. 2 timer) eller besøg af kunstner Helle Bull Sarning (10 timer på to fortløbende dage). - Invitation til kirkebesøg med fortælling om lys og traditioner og musik ved Palle Hjort.

14 Skabelse og undergang om egyptiske, nordiske og jødisk/kristne myter. Myterne har altid været brugt til at tale om det største og sværeste. I dette projekt vil eleverne møde tre forskellige mytologiske forsøg på at forklare og fortolke verdens skabelse og undergang. Dette vil ske ved at arbejde med tre nye tegneserier, der fortæller henholdsvis de egyptiske, nordiske og jødisk/ kristne myter om verdens tilblivelse og undergang. I materialet er der mulighed for at arbejde videre med myternes fælles grundstruktur, som de udfolder sig i klassisk musik og kirkemusik. Der kan arbejdes med de digitale lydfiler i projektet i både musik og kristendom. Besøg den lokale kirke og lad eleverne møde kristendommens tale om skabelse, undergang - og en ny begyndelse. På lærerkurset vil de tre tegneserier af Niels Roland, Bjarne Hansen og Lars Petersen sammen med de mange forskellige muligheder i projektet blive præsenteret. mellemtrin Fag tid indhold lærerkursus klasse kristendom, MUSIK, historie & Billedkunst hele året uv-materialer og kirkebesøg d. 7. oktober kl (se bag i bladet)

15 Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsvejledning. - Klassesæt med de tre tegneserier. - Indbydelse til lærerkursus d. 7. okt. kl til i Kristrup Sognegård. - Links til lydfiler med klassisk musik. - Mulighed for et kirkebesøg med fokus på kristendommens 3-klang: skabelse-undergangny begyndelse.

16 I begyndelsen var lyset... Et fotoprojekt. Om det øjet ikke ser. udskoling Fag tid indhold klasse kristendom, dansk & Billedkunst oktober - februar indtroduktion og udstillingsbesøg

17 Eleverne skal opdage, hvordan vores syn på verden og hinanden hænger uløseligt sammen med, hvad vi tænker, tror og håber om og med hinanden. At sandhed er et begreb, vi griber om, som det lille barn griber om snoren på ballonen. Eleverne skal gå på opdagelse i litteratur, religion, filosofi for at få en fornemmelse af, hvordan vi både bevidst og ubevidst formes af de briller, vi ser verden med. At se på verden med nye øjne skal i projektet afprøves ved hjælp af en praksisdel, der arbejder kreativt med både tekst og billeder. I første omgang ved at se og gå på opdagelse i billeder af verden, der siger mere, end de viser. Eleverne skal arbejde kreativt som kunstfotografer med de kameraer, de fleste af os har i vores altid parate mobiltelefoner. Elevernes fotografier skal sættes i dialog eller konfrontation med en række kendte og centrale citater fra Bibelen. Disse fotografier skal udstilles både digitalt (alle billeder) og konkret. I skoletjenesten vil vi udvælge de 25 bedste fotografier og invitere alle involverede til fernisering i Randers eller Hammel. Eleverne vil: - arbejde med perspektivering i forhold til litteratur, religiøse tekster, kunstfotografi og eksistens. - opdage at synet både åbner og begrænser, det vi ser på. - erfare at gode billleder lige som gode fortællinger ændrer den, der ser og lytter. Der sker noget, når vi ser, at det intime forelskede kys ikke er forbeholdt de forelskede, men måske skal deles som selfie-kys. Perspektivet ændrer vores forståelse af det, vi ser (se fotos). Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsvejledning - Opstartsbesøg i klassen ved Peter Ulvsgaard (FUSR og hobbyfotograf). - Deltagelse i fotokonkurrence, hvor eleverne kombinerer foto og Bibeltekst. - Deltagelse i fernisering af fotoudstilling i enten Hammel eller Randers.

18 Ind & ud af Biblen. BRÆTSPIL OM RELIGIØSE FORTÆLLINGER udskoling Fag tid Indhold lærerkursus klasse kristendom hele året lån af brætspil i 3 uger. 3. septmber kl (se bag i bladet)

19 Eleverne kommer til at arbejde med følgende 9 fortællinger: Skabelse Syndflod Havuhyrer Abraham Den onde Profeter Jomfrufødsel Messias Dommedag Fortællinger, myter og figurer bevæger sig fra forskellige kulturer og religioner ind i Bibelen og ud igen til andre religioner og fortællinger. Bibelens fortællinger har deres eget særpræg, men bygger samtidig videre på en tradition. Den samme proces er fortsat efter Bibelens tilblivelse. Gennem et nyudviklet brætspil stifter eleverne bekendtskab med disse bevægelser ind og ud af Bibelen. Eleverne får gennem spillet en forståelse af fortællingernes indhold, funktion og virkningshistorie. Spillet er med til at skabe opmærksom omkring grundlæggende temaer, som eleverne senere møder i religion, kunst, film og litteratur. Tilmeldte lærere modtager: - Undervisningsvejledning - 5 brætspil med vejledning - Mulighed for at afslutte projektet med kirkebesøg, hvor eleverne går på jagt efter spillets temaer i kirkens rum og ritualer. Spillet kan også stå alene, og spørgsmål derfra anvendes som prøvespørgsmål. - Lærerkursus 3. september (se bag i bladet)

20 Henry Poole is here. - et filmprojekt. Vi vil gerne invitere dig og dine elever i Hadsten Bio eller på Randers Bibliotek til visning af en spændende og tankevækkende film, der lægger op til debat om flere temaer: Sker der mirakler i en rationel verden, eller er det bare indbildning? Kan alt forklares? Filmen berører også temaer som håbløshed, livsmod, ensomhed, fællesskab, tro og viden. Filmen leverer ingen svar, men lægger op til en debat, som vi forventer, eleverne vil deltage i efter filmvisningen. udskoling Fag tid indhold klasse kristendom november-december biografbesøg & debat

21 Efter en personlig tragedie lavede filmens instruktør en film, der stiller spørgsmålet om, hvordan man finder håb, når håbet er forsvundet? Filmen forsøger at sætte tilværelsens grundlæggende vilkår til debat. Giver tro mening, eller er enhver form for tro på en religiøs dimension kun et plaster på livets grundlæggende meningsløshed? Eleverne vil i undervisningsmaterialet møde nogle af de grundlæggende spørgsmål, der har rumsteret i kristendommens historie: Hvorfor sker det onde, når Gud er god? Findes der en mening i ondskaben? Tilmeldte lærere modtager: - En undervisningsvejledning med tekster, der viser forskellige sider af de problemstillinger, filmen rejser og angiver flere muligheder for at arbejde med filmens temaer. - Filmfremvisning i Hadsten Bio d. 30. nov. og 1. dec. og på Randers Hovedbibliotek d og 11. dec. (tider se tilmelding - I forbindelse med biografbesøget er der debat om de temaer, filmen berører.

22 KURSER FOR LÆRERE IND OG UD AF BIBELEN - Torsdag d. 3. september kl i Johanneskirken i Vorup. Cand. pæd. Inger Røgild, Aalborg, vil på dette eftermiddagskursus gennemgå selve idéen bag brætspillet. Inger Røgild vil gennem en generel introduktion til, hvordan myter og religioner indbyrdes er påvirket af hinanden, klæde den enkelte lærer på til at introducere spillet for klassen. Kurset vil også inddrage de kristendomsfaglige aspekter og vise muligheder for evt. at inddrage spørgsmål fra spil til prøveforløb i faget kristendom. Inger Røgild LYDSPOR - Onsdag d. 9. september kl i sct. pauls kirke, hadsten. Som introduktion og forberedelse til projektet LYDSPOR - leg med lyd i bibelske fortællinger inviterer FUSR til et eftermiddagskursus, hvor organist Povl Balslev, Svendborg, vil demonstrere orglets kunnen. Poul Balslev vil vise, hvad der er hovedpointen i LYDSPOR-projektet: At musik er et særligt sprog, der kan udtrykke og bearbejde de grundvilkår, stemninger og oplevelser, der hører et menneskeliv til. Der vil ligeledes være en kort introduktion til undervisningsforløbet om æstetetiske læreprocesser og IT-platformens praktiske brug.

23 SKABELSE OG UNDERGANG - Onsdag d. 7. oktober kl i Kristrup Sognegård. En introduktion til undervisningsmaterialet og de mange muligheder tegneserierne åbner for at arbejde med myterne, og hvordan der kan inddrages arbejde med musik og evt. lokalt kirkebesøg. Undervisere er FUSR s medarbejdere, der vil vise de forskellige muligheder i projektet. FOR ORGANISTER OG PRÆSTER LYDSPOR - Tirsdag d. 8. september kl i Haldum kirke eller - Tirsdag d. 8. september kl i Skt. Andreas kirke, Randers. I anledning af det store landsdækkende projekt LYDSPOR, der åbner alle de mange muligheder, der ligger i kirkemusikken og i orglets særlige akustiske muligheder, vil vi i FUSR gerne være med til at inspirere, så projektet kommer ud i mange kirker og på mange skoler. Der er i undervisningsmaterialet lagt op til, at eleverne i de lokale kirker møder stedets organist og præst, der sammen vil vise og fortælle om de mange muligheder, orglet og musikken rummer, og som understreger kristendommens temaer. Der afholdes to identiske kurser, så der skulle gerne være mulighed for, at alle organister og præster kunne blive klædt på til kirkebesøget. Projektet er tidligere beskrevet i organisternes fagblad. (Organistbladet nr. 3. Marts 2015). Povl Balslev

24

ÅRSPLAN 2015 / 2016 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE FREDERIKSVÆRK PROVSTI

ÅRSPLAN 2015 / 2016 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE FREDERIKSVÆRK PROVSTI ÅRSPLAN 2015 / 2016 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE FREDERIKSVÆRK PROVSTI KONTAKT SKIBET (1.-3. KL.) I det kommende skoleår udbydes 8 nye tværfaglige projekter med fokus på bl.a. bevægelse, æstetiske læreprocesser

Læs mere

Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk

Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk 2015 2016 Årsplan Undervisningstilbud www.fsvs.dk Kontakt Folkekirkens Skoletjeneste Skottenborg 12-14 8800 Viborg www.fsvs.dk fsvs@fsvs.dk Henrik Kunst skoletjenestenhk@fsvs.dk tlf. 3155 0911 Den Åbne

Læs mere

Teater Rollespil Kirkebesøg Åben skole Dramaværksted Faglig fordybelse Understøttende undervisning

Teater Rollespil Kirkebesøg Åben skole Dramaværksted Faglig fordybelse Understøttende undervisning Teater Rollespil Kirkebesøg Åben skole Dramaværksted Faglig fordybelse Understøttende undervisning Oplev og udforsk Sct. Catharinæ Kirke Klassetrin: Alle klasser Fag: Kristendomskundskab Musik Historie

Læs mere

ÅRSPLAN 2013-2014 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE I AALBORG KOMMUNE

ÅRSPLAN 2013-2014 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE I AALBORG KOMMUNE ÅRSPLAN 2013-2014 FOLKEKIRKENS SKOLETJENESTE I AALBORG KOMMUNE www.skole-kirke-aalborg.dk skoletjenesten.aalborg@gmail.com konsulent Jens Rasmussen, tlf. 24 94 46 46 1 INDHOLDSFORTEGNELSE: Om Folkekirkens

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester

LÆRERVEJLEDNING. Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester LÆRERVEJLEDNING Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester KOLOFON Projektet er udarbejdet af Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester, 2015 www.folkekirkensskoletjeneste.dk Logo, forside,

Læs mere

ÅRSPLAN 2015-16. www.skolekirke-broenderslev.dk. Hvad er Folkekirkens Skoletjeneste i Brønderslev Kommune?

ÅRSPLAN 2015-16. www.skolekirke-broenderslev.dk. Hvad er Folkekirkens Skoletjeneste i Brønderslev Kommune? ÅRSPLAN 2015-16 Hvad er Folkekirkens Skoletjeneste i Brønderslev Kommune? Formålet med Folkekirkens Skoletjeneste er at tilbyde materialer, idéer og events til undervisningen i kristendomskundskab til

Læs mere

KULTUR TJENESTE KØGE AKTIVITETER TIL DAGTILBUD INDSKOLING MELLEMTRIN OG UDSKOLING SKOLEÅRET 2015-16

KULTUR TJENESTE KØGE AKTIVITETER TIL DAGTILBUD INDSKOLING MELLEMTRIN OG UDSKOLING SKOLEÅRET 2015-16 KULTUR TJENESTE KØGE AKTIVITETER TIL DAGTILBUD OG SKOLEÅRET 2015-16 KULTURTJENESTE Kære lærer og pædagog i Køge Kommune Kataloget KULTURTJENESTE KØGE indeholder en let tilgængelig oversigt over det manfoldige

Læs mere

Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15

Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15 Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15 Kære lærer, SFO og klubfolk Helsingør Kommune er en af de kommuner i Danmark, der har flest både små og store kulturinstitutioner. Tilsammen byder de skoleklasser

Læs mere

Kunstkatapult. Manual for lærer, museumsunderviser og kunstner

Kunstkatapult. Manual for lærer, museumsunderviser og kunstner Kunstkatapult Manual for lærer, museumsunderviser og kunstner Indhold Hvad er Kunstkatapult? Et anderledes undervisningsforløb En udveksling mellem fag og institutioner Hvad er Kunstkatapult også? Fordybelse

Læs mere

Allehelgen. En begravelse, Anna Ancher, 1891. Hvad sker der, når man dør? Undervisningsoplæg Folkekirkens Skoletjeneste i Frederikssund provsti

Allehelgen. En begravelse, Anna Ancher, 1891. Hvad sker der, når man dør? Undervisningsoplæg Folkekirkens Skoletjeneste i Frederikssund provsti Allehelgen En begravelse, Anna Ancher, 1891 Hvad sker der, når man dør? Undervisningsoplæg Folkekirkens Skoletjeneste i Frederikssund provsti www.bornogengle.dk 2008 Folkekirkens Skoletjeneste i Frederikssund

Læs mere

SOGNEBLADET. Nr. 2 2015 LUNDTOFTE KIRKE GEELS KIRKESAL

SOGNEBLADET. Nr. 2 2015 LUNDTOFTE KIRKE GEELS KIRKESAL SOGNEBLADET Nr. 2 2015 LUNDTOFTE KIRKE GEELS KIRKESAL L E D E R Nyt fra Redaktionsudvalget FORSIDEN: Malerierne er lavet af Mette Enevolds konfirmander Af REDAKTIONSUDVALGET I denne udgave af sognebladet

Læs mere

SÆSON 14/15 SKOLEKATALOG

SÆSON 14/15 SKOLEKATALOG SÆSON 14/15 SKOLEKATALOG KÆRE SKOLE Vi byder jer her hjerteligt velkommen til en ny teatersæson. Vi glæder os meget til at dele mange gode oplevelser med jer i sæsonen. Mange tror, at fantasi er en flugt

Læs mere

SPAGETTI- GUDS- TJENESTE

SPAGETTI- GUDS- TJENESTE SPAGETTI- GUDS- TJENESTE et møde med kirken og Gud i børnehøjde 1 SPAGETTIGUDSTJENESTE et møde med kirken og Gud i børnehøjde Forord (DFS) ønsker at inspirere til, at Danmarks børn møder Bibelens Gud og

Læs mere

Følg ræven i naturen. -en lærervejledning

Følg ræven i naturen. -en lærervejledning Følg ræven i naturen -en lærervejledning Maj 2006 Forord Vi skal sikre et varieret og bæredygtigt naturgrundlag det skylder vi os selv og vores efterkommere. Vi skal beskytte den biologiske mangfoldighed

Læs mere

Ishøj Kulturpakke 2014-2015

Ishøj Kulturpakke 2014-2015 SKOLER Ishøj Kulturpakke 2014-2015 Ishøj Kommune 1 Ishøj Kulturpakke Børn og unges møde med kultur og kreativitet inspirerer og stimulerer deres forestillingsevne, fantasi og lyst til at lære, skabe og

Læs mere

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU 2013 Rejsen til NU Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Introduktion til læreren... Om forestillingen... Workshops... 3 4 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk samtale, til

Læs mere

EN VERDEN AF BROER. - i landskab, fællesskab og kristendom 0.-3.klasse Efterår 2013 LÆRERHÆFTE

EN VERDEN AF BROER. - i landskab, fællesskab og kristendom 0.-3.klasse Efterår 2013 LÆRERHÆFTE EN VERDEN AF BROER - i landskab, fællesskab og kristendom 0.-3.klasse Efterår 2013 LÆRERHÆFTE Forord Broer er fascinerende mange har navne, en lang række er turistmål og fotomål. Broer udfylder en elementær

Læs mere

KULTURTILBUD 2015-2016. - for skoler i Helsingør Kommune 2015-16 KULTURTILBUD. alle klassetrin. til skoler, sfo og klub

KULTURTILBUD 2015-2016. - for skoler i Helsingør Kommune 2015-16 KULTURTILBUD. alle klassetrin. til skoler, sfo og klub 2015-2016 KULTURTILBUD KULTURTILBUD alle klassetrin til skoler, sfo og klub 1 2015 2016 alle klassetrin Kære lærer, SFO- og klubfolk Helsingør Kommune er en af de kommuner i Danmark, der har flest både

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16 Lærervejledning Velkommen til Hele Verden i Skole 2007, som består af tre elementer, der sætter fokus på alle børns ret til en uddannelse af god kvalitet. Læsebogen LæseRaketten fortæller både fantasifulde

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger Årsplan Skoleåret 204/205 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 4/5. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. Årsplan for kristendom FAG: Kristendom

Læs mere

Troen & Ingen. Et udskolingsprojekt om sorg og sorgarbejde i kunsten. Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti

Troen & Ingen. Et udskolingsprojekt om sorg og sorgarbejde i kunsten. Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti Troen & Ingen Et udskolingsprojekt om sorg og sorgarbejde i kunsten Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti 2011 Indhold Indledning Søren Huss: Troen & Ingen Hvad er Sorg? Døden i Bibelen Trøst

Læs mere

Årsplan 3.b 2014/15. Frederiksborg Byskole. Tolerance. Dansk. Venskab. Idræt. Matematik. Musik. Kristendom. Engelsk. Historie.

Årsplan 3.b 2014/15. Frederiksborg Byskole. Tolerance. Dansk. Venskab. Idræt. Matematik. Musik. Kristendom. Engelsk. Historie. Årsplan 3.b 2014/15 Historie Dansk Musik Billedkunst Venskab Kristendom Tolerance Matematik Engelsk Idræt Natur & Teknik Frederiksborg Byskole Indholdsfortegnelse Generelt... 4 Socialt... 4 Lejrtur...

Læs mere

Kirke, menighed, FDF, 1. modul Råd og vejledning...9 Teori...11 Øvelse...19. Bibelen, 2. modul Råd og vejledning...22 Teori...23 Øvelse...

Kirke, menighed, FDF, 1. modul Råd og vejledning...9 Teori...11 Øvelse...19. Bibelen, 2. modul Råd og vejledning...22 Teori...23 Øvelse... F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side 1 BLÅ KERNE KRISTENDOM OG FORKYNDELSE Indhold Indledning Målbeskrivelse...2 Hvorfor kristendom og forkyndelse?...2 Opbygningen af et modul...3 Lærte du noget?...4

Læs mere

Evaluering af overgange i børns liv.

Evaluering af overgange i børns liv. Sproget. Mål for sproget. Praksis beskrivelse. Evaluering af sproget - vi gør brug af fortællinger. Overgange i børns liv. Fra hjemmet/dagplejen til institutionen. Fra vuggestue til børnehave. Fra børnehave

Læs mere

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Foto: Rasmus Mikkelsen... i dit liv Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Tema Tvivl i dit liv Aktiviteter til hovedet Tvivl på din viden

Læs mere

Prøv alt, hold fast ved det gode

Prøv alt, hold fast ved det gode Prøv alt, hold fast ved det gode (1.Thessalonikerbrev kap. 5, vers 21.) Projektbeskrivelse og idé til oprettelse af Folkekirkens Skoletjeneste i Viborg Stift V/ Lene Bekhøi 2011 1 Indhold Indledning 3

Læs mere

Aalborg Stiftsavis Aalborg Stiftsavis 17. årgang nr. 2-2012. Barnedåb. Læs side 2 og 3. Foto: Johan Holmriis

Aalborg Stiftsavis Aalborg Stiftsavis 17. årgang nr. 2-2012. Barnedåb. Læs side 2 og 3. Foto: Johan Holmriis Aalborg Stiftsavis Aalborg Stiftsavis 17. årgang nr. 2-2012 Barnedåb Foto: Johan Holmriis Læs side 2 og 3 Dåben Tekst: Thomas Reinholdt Rasmussen Den helt centrale handling i kristendommen er dåben. Det

Læs mere

Sct. Nicolai nyt Kirkebladet - Februar til Maj 2012

Sct. Nicolai nyt Kirkebladet - Februar til Maj 2012 Sct. Nicolai nyt Kirkebladet - Februar til Maj 2012 Sct. Nicolai Kirke Søndermarkskirken Foto: Søren Hauge Carlsen Kirkebladet udgives af Sct. Nicolai sogn - Vejle Løget Kirke Menighedsrådsvalg 2012 Af

Læs mere

praktisk-musiske fag

praktisk-musiske fag Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Glæden ved at SKABE OG FORME om de praktisk-musiske fag i skolen Tekst af Niels Rebsdorf, Karen Sandager og Jørgen Mogensen AKTIVE FORÆLDRE

Læs mere