De syv gode vaner. Stephen R. Covey. I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De syv gode vaner. Stephen R. Covey. I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care"

Transkript

1 De syv gode vaner Stephen R. Covey I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care Dansk oversættelse og bearbejdning Else Marie Sørensen og Bjarne Ahrens

2

3 En rejse Livet har for vane at kaste os skæve bolde. Da min kone fik stillet diagnosen diabetes, vidste hun, at hun måtte ændre nogle vaner, hvis hun skulle håbe på at forblive sund og være der for os. Jeg blev hendes partner og coach på denne rejse. Sammen vendte vi den skæve diabetesbold til en mulighed for at lære, vokse og på mange måder gå mere i dybden med vores liv. Som mennesker har vi evnen til at træffe et valg. De syv gode vaner for effektive mennesker med diabetes kan hjælpe dig til at finde de kræfter, du allerede har, til at tage hånd om din diabetes og dit liv. Disse vaner er: Vær proaktiv Begynd med slutningen Gør det vigtigste først Tænk win-win Søg først at forstå derefter at blive forstået Skab synergi Slib saven Anvendt sammen med AADE7s adfærd til at passe på sig selv, vil du, ved hjælp af disse vaner og i samarbejde med din diabetesbehandler, din familie og dine venner, blive bedre til mere effektivt at tage hånd om din diabetes. Jeg håber, disse sider vil hjælpe dig til at se din diabetes, ikke som en tilbagegang, men som en rejse mod større kendskab til dig selv. Jeg inviterer dig til at fortsætte og finde kræfter til at vende denne forandring til en positiv styrke i dit eget liv og i dine nærmestes.

4 Stephen R. Covey

5 Forord af Sammenslutning af Amerikanske Diabetesundervisere (AADE) Hvis du eller en af dine nærmeste har fået stillet diagnosen diabetes, gennemlever du sikkert et væld af blandede følelser. Frygt, vrede og modløshed er alle almindelige reaktioner. Du har ikke bedt om dette. Men du kan vælge at leve et sundt og produktivt liv med diabetes. AADE er dedikeret til at hjælpe dig med AADE7, en ramme som indeholder syv indsatser, som kan hjælpe dig til fortrolighed med og kontrol over din diabetes. Disse indsatser for egenomsorg er: Sund kost Vær aktiv Mål blodsukker Tag medicin Problemløsning Kopier det sunde Reducer risici I bogen 7 gode vaner anviser Dr. Stephen R. Covey en strategi et personligt værktøj til indflydelse og succes, baseret på tidløse, indlysende principper for vækst og effektivitet. Bayer Diabetes Care har bedt AADE og Stephen Covey kombinere hans vaner med AADE7, og det har resulteret i en dynamisk, resultatfokuseret guide til at hjælpe dig eller en nærtstående til bedre at klare et liv med diabetes. I slutningen af 7 gode vaner for effektive mennesker med diabetes findes en handlingsplan. Formålet er at hjælpe dig med at opsætte og møde lette mål til at håndtere diabetes, ét mål ad gangen. Vi håber, de følgende sider kan inspirere dig til at tage hånd om din diabetes og gøre det til en del af en positiv og udbytterig livsstil.

6 Vane nr. 1 Vær proaktiv Med menneskets fantasi og frie vilje har vi evnen til at vælge vores reaktion på enhver situation. Stop op et øjeblik og overvej, hvad det betyder. Vi er frie til at skabe vores eget liv. Det er, hvad at være proaktiv betyder: At vælge vores handlinger og tage ansvar for dem. Mange ting i livet er uden for vores kontrol f.eks. vejret eller hvad andre gør eller siger. Men hvordan, vi reagerer på disse ting, er altid inden for vores egen kontrol. Du kan kontrollere diabetes ved at reagere proaktivt. Prøv at læse listen med de syv vaner for egenomsorg og brug et proaktivt sprog. Jeg vælger at spise sundt i stedet for Jeg skal spise sundt Jeg vælger at være aktiv i stedet for Jeg skal ud at gå en halv time i morgen Jeg vælger at måle mit blodsukker i stedet for at måle mit blodsukker gør mig jo ikke rask Når du begynder at tænke proaktivt, vil din selvtillid vokse. Du træffer beslutninger, som får ting til at ske. Du kan tage hånd om din diabetes og din fremtid. Det er dit valg.

7 Vane nr. 2 Begynd med slutningen Alt i livet sker to gange: Først i hovedet og dernæst i realiteten. En arkitekt forestiller sig den færdige bygning, før han skaber den. Forestil dig din fremtid med diabetes. Du kan se dig selv som ekspert i egenomsorg, der gør dig i stand til at klare ethvert problem eller enhver situation med sikkerhed. Du kan måske endda forestille dig et liv, der er sundere, mere sikkert og endnu bedre end før. Det er hvad Begynd med slutningen handler om: At skabe en forestilling om dit liv baseret på, hvad der er vigtigst for dig, altså dine vigtigste værdier. Brug nogle øjeblikke på at identificere dem. At træffe valg, der harmonerer med dine vigtigste værdier, vil gøre dine visioner til virkelighed. Forestil dig nu et succesfyldt liv med diabetes. Brug de syv vaner som en køreplan, hvor hver vane er en milesten mod dit mål. Brug en vane og sæt et lille mål. Det kunne f.eks. være: Vær aktiv : Jeg vil gå 15 minutter hver dag Sund kost : Jeg vil skifte fra sødmælk til skummetmælk Forestil dig, du kan gøre det... og gør det så!

8 Vane nr. 3 Gør det vigtigste først Du har en forestilling om den retning, dit liv skal gå i. Du har proaktiv styrke til at træffe de valg, som fører dig derhen. Nu er du klar til at tage hånd om dit liv med diabetes. Men med alle de aktiviteter som fylder din dag, hvordan finder du tid til at måle dit blodsukker? Eller træne? Eller spise sund mad? Hvis du har fundet frem til dine vigtigste værdier, de ting der giver mening og beriger dit liv, vil svaret komme naturligt. Gør det vigtigste først betyder at prioritere dine opgaver efter, hvad der virkelig er vigtigt. Start med at spørge dig selv: Hvad kan jeg gøre regelmæssigt, som ville give en stor positiv ændring i mit liv? Se nu på din liste over de syv vaner til egenomsorg. Kan du finde en af disse vaner, som vil forbedre dit liv på en væsentlig måde? Vælg den vane du finder sværest eller mest afskrækkende og giv den førsteprioritet: Er det at tage din medicin? Blodsukkermåling? Fravælge junkfood? Hvis du holder dine visioner for øje, vil udfordringen synes lettere. At gøre det vigtigste først er en god måde at bekræfte de ting og de mennesker, der betyder mest i dit liv.

9 Vane nr. 4 Vi lever vores liv med andre mennesker: Familie, sociale grupper, kolleger. Win-win er en tænkemåde, som siger - vi er alle forskellige. Tænk win-win Ved at sætte pris på og respektere andres ideer vil mit eget liv blive mere produktivt og udbytterigt. Vane et og tre hjælper dig med at mestre personligt lederskab. Win-win er den første vane til ledelse mennesker imellem, - at bygge stærke relationer til andre ved også at hjælpe dem til at lykkes. Hvad har det at gøre med at håndtere diabetes? Hvis du igen ser på de syv egenomsorgsvaner, vil du kunne se, at hver vane er afhængig af andres råd, ideer eller støtte. F.eks. vil samarbejde med en diabetessygeplejerske, lokalforening og/eller en motivationsgruppe hjælpe dig til at erhverve den nødvendige viden og evnen til at håndtere problemløsning og andre af de syv egenomsorgsvaner. Når du og din diabetesbehandler holder øje med dine blodsukkermålinger, kan I sammen arbejde på den nødvendige tilpasning af medicin, diæt og træning. Win-win tænkemåden er lige så vigtig i forbindelse med familie og venner. Del dine mål med dem, såvel som din bekymring og frygt. De kan hjælpe dig med problemløsning, motivation til at reducere risici og til at holde fast på dine forpligtelser. Win-win drejer sig om at skabe positiv energi i samarbejdet og i ens sociale liv, hvilket naturligvis fører til succes med at håndtere diabetes såvel som alle andre dele af livet.

10 Vane nr. 5 Søg først at forstå, dernæst at blive forstået Hvornår var den sidste gang du lyttede længe nok til en anden for virkelig at forstå? Alt for ofte lytter vi kun med det ene øre, vi er alt for ivrige for selv at svare end at forstå. Dog er det at lytte virkelig lytte, en af de vigtigste vaner, virksomme mennesker kan have. Diabetes vil helt sikkert sætte gang i en hel masse følelser. Når du har brug for at udtrykke dem, er det vigtigt at lytte først. Hvorfor? Ved at lytte til din læge og dine diabetesrådgivere vil du lære, hvordan du i praksis håndterer egenomsorg. Hvad med familie og arbejdsgiver? De har også brug for at blive forstået, især hvis du ønsker for dem, at de skal ændre vaner. Når mennesker føler sig forstået og værdsat, er hun eller han mere åben for dine behov. Lyt med dit sind og dit hjerte. Lad den anden person vide, at du forstår. Dernæst er det din tur til at blive forstået, på en klar og ærlig måde ved at se situationen gennem den anden persons øjne. Kan du se, hvordan vane fem yderligere vil forstærke din evne til at klare udfordringen i forhold til din sundhed? Når du først søger at forstå, dernæst at blive forstået, vil døren til kreative win-win løsninger åbne sig. Forskelle er ikke længere problemer, men springbræt til vane seks skab synergi.

11 Vane nr. 6 Skab synergi Hvis du hører storslået musik eller ser på et vinderhold i kamp, oplever du synergiens mirakel. Synergi skabes når to eller flere mennesker arbejder på at finde en bedre løsning end den, man kan finde alene. Synergi kan være en kreativ og meget stærk kraft til at håndtere diabetes. F.eks. hvis dit mål er at spise sundere, kan dine diabetesrådgivere hjælpe dig med at udarbejde en madplan, som passer til din livsstil. Hvad med det at være aktiv? Det kan være svært at tage det første skridt mod en træningsrutine. Men hvis du kombinerer dine rådgiveres vejledning med familiens og vennernes støtte, vil synergien få dig i gang! Synergi handler om at skabe relation med andre for derved at hjælpe dig i din bestræbelse på at tage ansvar for din diabetes og for andre områder af livet. Skab altid synergi med fremskridt for øje, ikke perfektion!

12 Vane nr. 7 Slib saven En mand har travlt med at fælde et træ. Han fortæller, at han har savet i fem timer. Du bemærker, at saven er sløv og foreslår, at han sliber den. Det kan jeg ikke, siger han jeg har for travlt med at save. Slib saven drejer sig om at holde alle dele af dig selv skarpe: Fysisk Mentalt Socialt Åndeligt En balance mellem disse dele er afgørende for, hvor effektivt du kan håndtere din diabetes. F.eks.: Fysisk: Hold dig i form ved at være aktiv, spise sundt, måle blodsukker og reducere risici for følgesygdomme. Mentalt: Søg vedvarende oplysninger og viden om diabetes. Forpligt dig samtidig til en eller flere egenomsorgsvaner. Det, at nå mål, vil opbygge selvtillid og selvagtelse. Socialt: Styrk dit forhold til familie og venner ved at praktisere vane fire, fem og seks. Åndeligt: Tag dig tid til ting, der giver dig en følelse af fred og mening, så som gåture, meditation eller bøn, støtte til andre osv. Åndelig fornyelse vil holde dig fokuseret på dine dybeste værdier og hjælpe dig til at klare dig. Bliv ved med fortsat at lære og gro i de fire dimensioner. Du vil hurtigt se, at diabetes ikke har ændret dit liv, du har ændret dit liv. Hvor du er på vej hen, kan kun du forestille dig.

13 De syv egenomsorgsvaner fra Sammenslutningen af Amerikanske Diabetesundervisere. (AADE7) Sammenslutningen af Amerikanske Diabetesundervisere er en sammenslutning af professionelt sundhedspersonale, som hjælper mennesker med diabetes til at få succes med at tage hånd om betingelserne for deres sygdom. Diabetesundervisere giver kendskab, færdigheder og redskaber, som er nødvendige for at opnå disse mål. Diabetesundervisning fokuserer på syv vaner til egenomsorg. At spise sundt. At spise sund mad, kende portionsstørrelser og de bedste tidspunkter for måltider er vigtigt i håndteringen af diabetes. Vægtkontrol kan også være en vigtig del af en vellykket egenomsorg. At være aktiv. Regelmæssig træning er vigtig for en generel god form, vægt og blodsukker. Måling af blodsukker. Daglig blodsukkermåling giver mennesker med diabetes information om hvordan mad, fysisk aktivitet og medicin påvirker deres blodsukkerregulering. At tage medicin. Effektiv medicinering i kombination med valg af sund livsstil kan sænke blodsukkeret og reducere risikoen for følgesygdomme. At løse problemer. En person med diabetes må kunne holde sine færdigheder i problemløsning klare (skarpe). Et tilfælde af højt eller lavt blodsukker eller sygdom vil kræve velinformerede beslutninger om mad, aktivitet og medicin. At håndtere på den sunde måde. At håndtere diabetes afhænger af en positiv sindsstemning (indstilling). Dette opnås ved at lære hvad der kan kontrolleres, sætte opnåelige mål for egenomsorg og snakke om bekymring og frygt. At reducere risici. At forebygge følgesygdomme og maksimere generelt godt helbred afhænger af vaner, som tager hensyn til: Holde op med at ryge og regelmæssigt få tjekket øjne, fødder og tænder.

14 Handlingsplan Formålet med denne plan er at hjælpe dig med at sætte let opnåelige egenomsorgsmål: Et mål ad gangen. Mens du følger denne plan så husk at stræbe efter fremskridt, ikke efter det perfekte. Læs listen over de syv egenomsorgsvaner på de foregående sider. Noter på et papir den vane, som synes mest udfordrende. Denne vil være det første mål. Skriv en lille forpligtelse for det mål du har valgt. Brug proaktivt sprog. F.eks. hvis dit mål er vær aktiv kan din forpligtelse være: Jeg vælger at gå 15 minutter hver dag hvis det er blodsukkermåling kan det være: Jeg vælger at tjekke mit blodsukker regelmæssigt Husk at starte med små opgaver. Opsæt dit mål i en win-win sindsstemning. Skriv navnene på to eller flere personer, som kan hjælpe dig med at opnå dine mål, én fra sundhedsområdet (læge, sygepl., diætist) og én fra din omgangskreds (en ven, et barn), motivationsgruppe o.lign. Kontakt de personer du har skrevet ned og del dine mål med dem. Fastlæg møde eller aftaler med dem og tjek dine fremskridt. Noter disse møder i din kalender. Når du føler, du har opnået fremskridt med dit mål, kan du vælge et andet fra din liste og gentage processen. Anbring papiret med din forpligtelse, hvor du kan se den. Få inspiration og opmuntring ved at holde dette papir for øje. Det vil puste liv i din proaktive ånd, mens du kommer tættere på at håndtere alle egenomsorgsvanerne.

15 Information: The 7 Habits of Highly Effective People: AADE: Bayer Diabetes Care: Kundeservice:

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

INTRODUKTION Den Motiverende Samtale

INTRODUKTION Den Motiverende Samtale Ofte antager man i motivationsarbejdet, at motivation er noget der skal fyldes på udefra. At man som rådgiver skal overbevise personen om, hvad han/hun skal gøre, og at man skal levere det gode argument,

Læs mere

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE - et refleksions- og handlingsværktøj til at skabe bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv VÆRKTØJET I en travl hverdag hvor det kan være svært at få arbejdsliv

Læs mere

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I Balance med kronisk sygdom Sundhedspædagogisk

Læs mere

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell RINGKJØBING AMT ROSKILDE AMT KØBENHAVNS KOMMUNE Forord Københavns Kommune, Ringkjøbing Amt og Roskilde Amt har videreudviklet

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Tidligere udgivelser: Bog: Indtryk/Udtryk (2010) E-bog: Sig Nej Lær hvordan du får sagt fra i tide (2012)

Tidligere udgivelser: Bog: Indtryk/Udtryk (2010) E-bog: Sig Nej Lær hvordan du får sagt fra i tide (2012) Personlig POWER Anita Hummelshøj Mikkelsen. Professionel person- og relaionsudvikler Korrektur: Buttle Sprog & Formidling. Illustrationer: Michelle Erdmann ISBN: 978-87-994057-2-5 Udgivelsesår: 2012, 1.

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Find din type. før du søger job. Find din type, før du søger job. Fredi Falk Vogelius

Find din type. før du søger job. Find din type, før du søger job. Fredi Falk Vogelius Find din type, før du søger job Fredi Falk Vogelius Find din type før du søger job > Kend dit talent og dine skjulte ressourcer > Vælg det job, der passer til dig > Prøv en personlighedstest på Facebook

Læs mere

De Seks Befriende Handlinger

De Seks Befriende Handlinger De Seks Befriende Handlinger Af lama Ole Nydahl De seks befriende handlinger er en motiverende belæring, man kan bruge direkte i sit liv. Det er almindeligt kendt, at buddhismens mål er meget praktisk,

Læs mere

Coach dig selv - og få hjernen med til en forandring

Coach dig selv - og få hjernen med til en forandring Kjeld Fredens & Anette Prehn (2012) Coach dig selv - og få hjernen med til en forandring den 21-01-2013 kl. 7:57 Søren Moldrup side 1 af 11 sider 1. Introduktion Kierkegaard skrev, at livet forstås baglæns,

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere