Bilag 1. Oversigt over relevant lovgivning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 1. Oversigt over relevant lovgivning"

Transkript

1 Bilag 1 Oversigt over relevant lovgivning

2 VVM for Kalundborg Ny Vesthavn. Bilag 1: Oversigt for relevant lovgivning I dette bilag er lovgivning af relevans for planarbejdet og miljøvurderingerne oversigtsmæssigt beskrevet 1.1 PLANLOVEN OG VVM BEKENDTGØRELSER Planlægning i kystnærhedszonen Ifølge Planloven (Miljøministeriet, 2007a) gælder det for planlægningen i kystnærhedszonen, at der kun må inddrages nye arealer i byzone og planlægges for anlæg i landzone, såfremt der er en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering, og at der bortset fra trafikhavneanlæg og andre overordnede infrastrukturanlæg kun i ganske særlige tilfælde kan planlægges for bebyggelse og anlæg på land, som forudsætter inddragelse af arealer på søterritoriet eller særlig kystbeskyttelse VVM-pligt Ifølge Planlovens 11g må visse typer af virksomheder og anlæg ikke påbegyndes, før kommunen eller Miljøministeriet har fastsat retningslinjer for virksomhedens eller anlæggets udformning og beliggenhed. Disse retningslinjer skal være tilvejebragt i kommuneplanen og ledsages af en VVM-redegørelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet). I redegørelsen beskrives, hvordan et projekt vil påvirke det omgivende miljø VVM Bekendtgørelser VVM-reglerne i Planloven udspringer af EU s VVM-direktiv (EU, 1985). Direktivet er udmøntet i følgende bekendtgørelser i Danmark: Bekendtgørelse nr af 6. december 2006 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning. (Miljøministeriet, 2006a). Bekendtgørelse nr. 809 af 22. august 2005 om miljømæssig vurdering af visse anlæg og foranstaltninger på søterritoriet (VVM). (Transport- og Energiministeriet, 2005).

3 De landbaserede dele af det aktuelle anlæg er omfattet af bekendtgørelse nr under punkt 8b i bilag 1: Større landanlæg til havneformål i forbindelse med havne, der kan besegles og anløbes af skibe på over 1350 tons. Anlæggets på søterritoriet er om omfattet af bekendtgørelse nr. 809 under punkt 8b i bilag 1: Søhandelshavne, anløbsbroer til lastning og lodsning, der er forbundet med havneanlæg til lands og til vands (bortset fra færgebroer), der kan anløbes af fartøjer på over 1350 tons. Bekendtgørelserne beskriver blandt andet krav til indholdet af VVM redegørelser, jf. nedenstående afsnit Krav til VVM redegørelser I henhold til bekendtgørelse nr og bekendtgørelse nr. 809 skal VVM-redegørelser som minimum indeholde nedenstående forhold: En beskrivelse af det påtænkte anlæg, herunder navnlig: En beskrivelse af anlæggets fysiske udformning samt arealanvendelsesbehovet under bygnings- og driftfaserne, herunder angivelse af anlægget på kortbilag i relevante målforhold. En beskrivelse af de væsentlige karakteristika for produktionsprocesserne, f.eks. type og mængde af de anvendte materialer, herunder om der indgår risikofyldte produktionsprocesser eller andre miljøbelastende forhold. Et skøn efter type og mængde over forventede reststoffer og emissioner (vand-, luft- og jordbundsforurening, støj, vibrationer, lys, varme, stråling osv.) i forbindelse med driften af det foreslåede projekt. En oversigt over de væsentligste alternativer og alternative placeringer, som har været undersøgt, en beskrivelse af konsekvenserne af, at anlægget ikke gennemføres (0-alternativet), samt oplysninger om de vigtigste grunde til valget af løsningsmodel under hensyn til virkningerne på miljøet. En beskrivelse af de omgivelser, som i væsentlig grad kan blive berørt af det ønskede anlæg, beskrivelse af anlæggets betydelige virkninger på omgivelserne, herunder navnlig virkningerne på befolkning, fauna, flora, jord, vand, luft, klimatiske forhold, den arkitektoniske og arkæologiske kulturarv, landskabet og offentlighedens adgang hertil samt en beskrivelse af de som en mulig følge af anlæggets miljøpåvirkninger afledte socioøkonomiske forhold.

4 En beskrivelse af anlæggets såvel kortsigtede som langsigtede virkninger på miljøet som følge af: Påvirkning af overflade- og grundvandssystemer. Luftforurening Støjbelastning. Anvendelsen af naturlige råstoffer. Emission af forurenende stoffer, andre genepåvirkninger samt bortskaffelsen af affald. Beskrivelse af, hvilke metoder der er anvendt til forudberegningen af virkningerne på miljøet. En beskrivelse af de foranstaltninger, der tænkes anvendt med henblik på at undgå, nedbringe og om muligt neutralisere de skadelige virkninger på miljøet. Et ikke-teknisk resumé på grundlag af ovennævnte oplysninger. En oversigt over eventuelle mangler ved oplysningerne og vurderingen af miljøpåvirkningerne. 1.2 LOV OM MILJØVURDERING AF PLANER OG PROGRAMMER I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer (Miljøministeriet, 2004) skal kommuneplantillægget udover en VVMredegørelse tillige ledsages af en miljøvurdering af planen. Idet der sideløbende fremlægges lokalplanforslag, der ligeledes skal miljøvurderes, vurderes begge planforslag i samme proces. Kravene til indholdet i miljøvurderingen af planforslaget og kravene til indholdet i VVM-redegørelsen er dog stort set sammenfaldende, og derfor kan de med fordel afrapporteres samlet. Med henblik på at opfylde kravet til processen for miljøvurdering af planforslaget er der foretaget en høring af berørte myndigheder om afgrænsningen af vurderingen. Desuden er VVM-redegørelsen suppleret med oplysninger om den fremtidige overvågning af de væsentligste miljøpåvirkninger som følge af planens gennemførelse. Endvidere skal der i forbindelse med den endelige vedtagelse af planforslagene, udarbejdes en sammenfattende redegørelse, der redegør for, hvorledes miljøvurderingen og de gennemførte høringsprocedurer har påvirket

5 planen og beslutningen om at vedtage planen, samt det endelige overvågningsprogram. 1.3 MILJØBESKYTTELSESLOVEN Formålet med Miljøbeskyttelsesloven (Miljøministeriet, 2006b) er at værne om natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag i respekt for menneskets livsvilkår og for bevarelse af dyre- og planteliv. Loven sigter mod at forebygge og begrænse forurening af luft, vand, jord og undergrund samt vibrations- og støjulemper. Desuden sigtes mod at optimere anvendelse af råstoffer samt minimere affaldsgenerering og fremme anvendelse af renere teknologi. Ifølge Miljøbeskyttelseslovens kap. 5 skal en listevirksomhed indhente miljøgodkendelse forud for etablering. Regler for ansøgning om godkendelse og behandling af sager om miljøgodkendelse er beskrevet i bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomheder (Miljøministeriet, 2006c). I miljøgodkendelse fastsættes grænser for virksomhedernes påvirkning af det ydre miljø i henhold til de gældende grænseværdier. Ifølge Miljøbeskyttelseslovens 42 kan kommunen meddele erhvervsvirksomheder påbud om at nedbringe forureningen eller gennemføre bestemte foranstaltninger til nedbringelse af forureningen, såfremt disse medfører væsentlig forurening. 1.4 NATURBESKYTTELSESLOVEN Naturbeskyttelsesloven (Miljøministeriet, 2007b) omfatter beskyttelsen af visse naturtyper ( 3 områder), strandbeskyttelseslinier ( 15), fortidsminder ( 18), offentlighedens adgang til naturen samt fredninger. Der må ikke ske ændringer af tilstanden i områder, som er omfattet af 3. Kommunen kan dog i særlige tilfælde jf. Naturbeskyttelseslovens 65 dispensere til tilstandsændringer. 1.5 INTERNATIONALE NATURBESKYTTELSESOMRÅDER Bekendtgørelse om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter (Miljøministeriet, 2007c) fastlægger retningslinjer for behandling af sager efter Miljøministeriets lovgivning, der kan påvirke Natura områder og de arter, som er generelt beskyttede efter Habitatdirektivets art. 12 og 13, de såkaldte bilag IV-arter.

6 Der er i bekendtgørelsens formelt sat rammer for at varetage hensynet til bilag IV-arters yngle- og rasteområder ved administrationen af lovgivningen. I bekendtgørelsen er endvidere indarbejdet Habitatdirektivets definitioner på gunstig bevaringsstatus. 1.6 HAVNELOVEN I medfør af Havneloven (Trafikministeriet, 1999) skal Trafikministeriet/Kystdirektoratet give tilladelse til at anlægge en ny havn eller udvide en bestående havn. Havnetilladelsen omfatter havnen og dens bolværker, og der kan stilles vilkår om f. eks. sikkerhedsstillelse og istandsættelse eller fjernelse af havnens værker. Havnetilladelsen vil først blive givet, efter at VVM-redegørelsen er endelig vedtaget. 1.7 RÅSTOFLOVEN Råstoflovens formål er at sikre, at udnyttelsen af råstoffer på land og hav sker som led i en bæredygtig udvikling efter en samlet interesseafvejning og vurdering af de samfundsmæssige behov (Miljøministeriet 2007d). By- og Landskabsstyrelsen skal søges om tilladelse til indvinding af sand på havet. Der kan opnås tilladelse, såfremt By- og Landskabsstyrelsen vurderer, at indvindingen kan foregå forsvarligt og i overensstemmelse med gældende regler på området. 1.8 MUSEUMSLOVEN Ved ændringen af Museumsloven i 2001, blev der i væsentlig grad ændret på finansieringsprincipperne for arkæologiske undersøgelser. Ifølge skadevolderprincippet er bygherrer (med visse undtagelser) herefter principielt pålagt selv at betale for gennemførelse af nødvendige arkæologiske undersøgelser. Disse bestemmelser er videreført i den nugældende Museumslov (Kulturministeriet, 2006a). Museumsloven fastsætter i 29a regler for beskyttelse af diger i landzone. Beskyttelsen er ligeledes beskrevet i Bekendtgørelse nr af 14. december 2006 (Kulturministeriet 2006b). 1.9 REGIONPLAN Fra 1. januar 2007 fik regionplanerne status som landsplandirektiver, og er bindende som administrationsgrundlag for de nye myndigheder, indtil nye kommuneplaner og statens vand- og naturplaner vedtages og overtager regionplanernes rolle. Det betyder, at der som hovedregel

7 kun kan tilvejebringes kommuneplantillæg indenfor rammerne af regionplan Miljøministeren (Miljøcentrene) kan dog efter ændringsloven til planloven, 3, stk. 7, dispensere fra, helt eller delvis ophæve, ændre eller tilvejebringe tillæg til regionplanretningslinjerne (Miljøministeriet, 2005). Det er en forudsætning: at ændringen er af underordnet betydning, at den ikke skal vurderes i forhold til nabokommuners planlægning, at ændringen ikke foregriber kommunens planlægning for andre væsentlige interesser i det åbne land, at ændringen ikke foregriber indholdet i de store sektorplaner, som udarbejdes frem til 2009, som Vandplan, Natura 2000 planer og Råstofplanen, og at ændringen omfatter hele kommunen for det pågældende emne. Etableringen af det planlagte projekt for Kalundborg Ny Vesthavn vil kræve at regionplanens retningslinier for området ændres. Forslaget til Kommuneplantillæg er fremlagt til offentlig høring samtidig med denne VVM-redegørelse KOMMUNE- OG LOKALPLANLÆGNING På nuværende tidspunkt ligger anlægsområdet i landzone. I Kommuneplan (Kalundborg Kommune, 2001) har området status af beskyttelsesområde. Som konsekvens af planerne om havneudvidelsen har Kalundborg Kommune udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg med rammer for lokalplanlægningen, der muliggør overførsel fra landzone til byzone og ændrer anvendelsesformål samt skaber mulighed for opførelse af bebyggelse og øvrige anlæg i området. Samtidig har Kalundborg Kommune udarbejdet forslag til lokalplan for området. Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan er fremlagt i offentlig høring samtidig med fremlæggelsen af VVM-redegørelsen og regionplantillæg.

8 1.11 VVM-TILLADELSE Efter endt offentlighedsperiode og på grundlag af en gennemgang af de indkomne bemærkninger samt under forudsætning af, at den ansvarlige minister ikke finder anledning til at gøre indsigelser, kan byrådet vedtage kommuneplantillægget, hvis det skønnes at konsekvenserne for miljøet er acceptable. Efterfølgende kan kommunen og Kystdirektoratet give de nødvendige tilladelser til anlæggets igangsættelse. Alle VVM-pligtige anlæg skal have en særlig VVM-tilladelse. VVM-tilladelsen gives efter 9 i VVM-bekendtgørelsen, og der kan i tilladelsen stilles vilkår, som har til formål at mindske anlæggets væsentlige virkninger på miljøet. VVM-tilladelsen meddeles bygherre og offentliggøres med klagefrist på 4 uger. Når klagefristen er udløbet, og der ikke er modtaget klager, meddeles ansøger, at han kan påbegynde sagen/projektet. Hvis der er modtaget klager, videresendes disse til behandling i Naturklagenævnet REFERENCER EU (1985): Rådets direktiv 85/337/EØF af 27. juni 1985 om vurdering af visse offentlige og private projekters indvirkning på miljøet. EU. Kalundborg Kommune (2001): Kommuneplan For Kalundborg Kommune Kalundborg Kommune. Kulturministeriet (2006a): Bekendtgørelse nr af 14. december 2006 af museumsloven. Kulturministeriet. Kulturministeriet (2006b): Bekendtgørelse nr af 14. december 2006 om beskyttelse af sten- og jorddiger. Kulturministeriet. Miljøministeriet (2004): Lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer med senere ændringer. Miljøministeriet. Miljøministeriet (2005): Lov nr. 571 af 24. juni 2005 om ændring af lov om planlægning (udmøntning af kommunalreformen). Miljøministeriet. Miljøministeriet (2006a): Bekendtgørelse nr af 6. december 2006 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning. Miljøministeriet Miljøministeriet (2006b): Bekendtgørelse nr af 22. december 2006 af lov om miljøbeskyttelse. Miljøministeriet.

9 Miljøministeriet (2006c): Bekendtgørelse nr af. 13. december 2006 om godkendelse af listevirksomheder. Miljøministeriet Miljøministeriet (2007a): Bekendtgørelse nr. 813 af 21. juni 2007 af lov om planlægning. Miljøministeriet. Miljøministeriet (2007b): Bekendtgørelse nr. 749 af 21. juni 2007 af lov om naturbeskyttelse. Miljøministeriet. Miljøministeriet (2007c): Bekendtgørelse nr. 408 af 1. maj 2007 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter. Miljøministeriet. Miljøministeriet (2007d): Bekendtgørelse nr. 784 af 21. juni 2007 af lov om råstoffer. Miljøministeriet. Trafikministeriet (1999): Lov nr. 326 af 28. maj 1999 om havne. Trafikministeriet. Transport- og Energiministeriet (2005): Bekendtgørelse nr. 809 af 22. august 2005 om miljømæssig vurdering af visse anlæg og foranstaltninger på søterritoriet (VVM). Transport- og Energiministeriet.

10 VVM for Kalundborg Ny Vesthavn. Bilag 1: Oversigt for relevant lovgivning I dette bilag er lovgivning af relevans for planarbejdet og miljøvurderingerne oversigtsmæssigt beskrevet 1.1 PLANLOVEN OG VVM BEKENDTGØRELSER Planlægning i kystnærhedszonen Ifølge Planloven (Miljøministeriet, 2007a) gælder det for planlægningen i kystnærhedszonen, at der kun må inddrages nye arealer i byzone og planlægges for anlæg i landzone, såfremt der er en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering, og at der bortset fra trafikhavneanlæg og andre overordnede infrastrukturanlæg kun i ganske særlige tilfælde kan planlægges for bebyggelse og anlæg på land, som forudsætter inddragelse af arealer på søterritoriet eller særlig kystbeskyttelse VVM-pligt Ifølge Planlovens 11g må visse typer af virksomheder og anlæg ikke påbegyndes, før kommunen eller Miljøministeriet har fastsat retningslinjer for virksomhedens eller anlæggets udformning og beliggenhed. Disse retningslinjer skal være tilvejebragt i kommuneplanen og ledsages af en VVM-redegørelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet). I redegørelsen beskrives, hvordan et projekt vil påvirke det omgivende miljø VVM Bekendtgørelser VVM-reglerne i Planloven udspringer af EU s VVM-direktiv (EU, 1985). Direktivet er udmøntet i følgende bekendtgørelser i Danmark: Bekendtgørelse nr af 6. december 2006 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning. (Miljøministeriet, 2006a). Bekendtgørelse nr. 809 af 22. august 2005 om miljømæssig vurdering af visse anlæg og foranstaltninger på søterritoriet (VVM). (Transport- og Energiministeriet, 2005).

11 De landbaserede dele af det aktuelle anlæg er omfattet af bekendtgørelse nr under punkt 8b i bilag 1: Større landanlæg til havneformål i forbindelse med havne, der kan besegles og anløbes af skibe på over 1350 tons. Anlæggets på søterritoriet er om omfattet af bekendtgørelse nr. 809 under punkt 8b i bilag 1: Søhandelshavne, anløbsbroer til lastning og lodsning, der er forbundet med havneanlæg til lands og til vands (bortset fra færgebroer), der kan anløbes af fartøjer på over 1350 tons. Bekendtgørelserne beskriver blandt andet krav til indholdet af VVM redegørelser, jf. nedenstående afsnit Krav til VVM redegørelser I henhold til bekendtgørelse nr og bekendtgørelse nr. 809 skal VVM-redegørelser som minimum indeholde nedenstående forhold: En beskrivelse af det påtænkte anlæg, herunder navnlig: En beskrivelse af anlæggets fysiske udformning samt arealanvendelsesbehovet under bygnings- og driftfaserne, herunder angivelse af anlægget på kortbilag i relevante målforhold. En beskrivelse af de væsentlige karakteristika for produktionsprocesserne, f.eks. type og mængde af de anvendte materialer, herunder om der indgår risikofyldte produktionsprocesser eller andre miljøbelastende forhold. Et skøn efter type og mængde over forventede reststoffer og emissioner (vand-, luft- og jordbundsforurening, støj, vibrationer, lys, varme, stråling osv.) i forbindelse med driften af det foreslåede projekt. En oversigt over de væsentligste alternativer og alternative placeringer, som har været undersøgt, en beskrivelse af konsekvenserne af, at anlægget ikke gennemføres (0-alternativet), samt oplysninger om de vigtigste grunde til valget af løsningsmodel under hensyn til virkningerne på miljøet. En beskrivelse af de omgivelser, som i væsentlig grad kan blive berørt af det ønskede anlæg, beskrivelse af anlæggets betydelige virkninger på omgivelserne, herunder navnlig virkningerne på befolkning, fauna, flora, jord, vand, luft, klimatiske forhold, den arkitektoniske og arkæologiske kulturarv, landskabet og offentlighedens adgang hertil samt en beskrivelse af de som en mulig følge af anlæggets miljøpåvirkninger afledte socioøkonomiske forhold.

12 En beskrivelse af anlæggets såvel kortsigtede som langsigtede virkninger på miljøet som følge af: Påvirkning af overflade- og grundvandssystemer. Luftforurening Støjbelastning. Anvendelsen af naturlige råstoffer. Emission af forurenende stoffer, andre genepåvirkninger samt bortskaffelsen af affald. Beskrivelse af, hvilke metoder der er anvendt til forudberegningen af virkningerne på miljøet. En beskrivelse af de foranstaltninger, der tænkes anvendt med henblik på at undgå, nedbringe og om muligt neutralisere de skadelige virkninger på miljøet. Et ikke-teknisk resumé på grundlag af ovennævnte oplysninger. En oversigt over eventuelle mangler ved oplysningerne og vurderingen af miljøpåvirkningerne. 1.2 LOV OM MILJØVURDERING AF PLANER OG PROGRAMMER I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer (Miljøministeriet, 2004) skal kommuneplantillægget udover en VVMredegørelse tillige ledsages af en miljøvurdering af planen. Idet der sideløbende fremlægges lokalplanforslag, der ligeledes skal miljøvurderes, vurderes begge planforslag i samme proces. Kravene til indholdet i miljøvurderingen af planforslaget og kravene til indholdet i VVM-redegørelsen er dog stort set sammenfaldende, og derfor kan de med fordel afrapporteres samlet. Med henblik på at opfylde kravet til processen for miljøvurdering af planforslaget er der foretaget en høring af berørte myndigheder om afgrænsningen af vurderingen. Desuden er VVM-redegørelsen suppleret med oplysninger om den fremtidige overvågning af de væsentligste miljøpåvirkninger som følge af planens gennemførelse. Endvidere skal der i forbindelse med den endelige vedtagelse af planforslagene, udarbejdes en sammenfattende redegørelse, der redegør for, hvorledes miljøvurderingen og de gennemførte høringsprocedurer har påvirket

13 planen og beslutningen om at vedtage planen, samt det endelige overvågningsprogram. 1.3 MILJØBESKYTTELSESLOVEN Formålet med Miljøbeskyttelsesloven (Miljøministeriet, 2006b) er at værne om natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag i respekt for menneskets livsvilkår og for bevarelse af dyre- og planteliv. Loven sigter mod at forebygge og begrænse forurening af luft, vand, jord og undergrund samt vibrations- og støjulemper. Desuden sigtes mod at optimere anvendelse af råstoffer samt minimere affaldsgenerering og fremme anvendelse af renere teknologi. Ifølge Miljøbeskyttelseslovens kap. 5 skal en listevirksomhed indhente miljøgodkendelse forud for etablering. Regler for ansøgning om godkendelse og behandling af sager om miljøgodkendelse er beskrevet i bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomheder (Miljøministeriet, 2006c). I miljøgodkendelse fastsættes grænser for virksomhedernes påvirkning af det ydre miljø i henhold til de gældende grænseværdier. Ifølge Miljøbeskyttelseslovens 42 kan kommunen meddele erhvervsvirksomheder påbud om at nedbringe forureningen eller gennemføre bestemte foranstaltninger til nedbringelse af forureningen, såfremt disse medfører væsentlig forurening. 1.4 NATURBESKYTTELSESLOVEN Naturbeskyttelsesloven (Miljøministeriet, 2007b) omfatter beskyttelsen af visse naturtyper ( 3 områder), strandbeskyttelseslinier ( 15), fortidsminder ( 18), offentlighedens adgang til naturen samt fredninger. Der må ikke ske ændringer af tilstanden i områder, som er omfattet af 3. Kommunen kan dog i særlige tilfælde jf. Naturbeskyttelseslovens 65 dispensere til tilstandsændringer. 1.5 INTERNATIONALE NATURBESKYTTELSESOMRÅDER Bekendtgørelse om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter (Miljøministeriet, 2007c) fastlægger retningslinjer for behandling af sager efter Miljøministeriets lovgivning, der kan påvirke Natura områder og de arter, som er generelt beskyttede efter Habitatdirektivets art. 12 og 13, de såkaldte bilag IV-arter.

14 Der er i bekendtgørelsens formelt sat rammer for at varetage hensynet til bilag IV-arters yngle- og rasteområder ved administrationen af lovgivningen. I bekendtgørelsen er endvidere indarbejdet Habitatdirektivets definitioner på gunstig bevaringsstatus. 1.6 HAVNELOVEN I medfør af Havneloven (Trafikministeriet, 1999) skal Trafikministeriet/Kystdirektoratet give tilladelse til at anlægge en ny havn eller udvide en bestående havn. Havnetilladelsen omfatter havnen og dens bolværker, og der kan stilles vilkår om f. eks. sikkerhedsstillelse og istandsættelse eller fjernelse af havnens værker. Havnetilladelsen vil først blive givet, efter at VVM-redegørelsen er endelig vedtaget. 1.7 RÅSTOFLOVEN Råstoflovens formål er at sikre, at udnyttelsen af råstoffer på land og hav sker som led i en bæredygtig udvikling efter en samlet interesseafvejning og vurdering af de samfundsmæssige behov (Miljøministeriet 2007d). By- og Landskabsstyrelsen skal søges om tilladelse til indvinding af sand på havet. Der kan opnås tilladelse, såfremt By- og Landskabsstyrelsen vurderer, at indvindingen kan foregå forsvarligt og i overensstemmelse med gældende regler på området. 1.8 MUSEUMSLOVEN Ved ændringen af Museumsloven i 2001, blev der i væsentlig grad ændret på finansieringsprincipperne for arkæologiske undersøgelser. Ifølge skadevolderprincippet er bygherrer (med visse undtagelser) herefter principielt pålagt selv at betale for gennemførelse af nødvendige arkæologiske undersøgelser. Disse bestemmelser er videreført i den nugældende Museumslov (Kulturministeriet, 2006a). Museumsloven fastsætter i 29a regler for beskyttelse af diger i landzone. Beskyttelsen er ligeledes beskrevet i Bekendtgørelse nr af 14. december 2006 (Kulturministeriet 2006b). 1.9 REGIONPLAN Fra 1. januar 2007 fik regionplanerne status som landsplandirektiver, og er bindende som administrationsgrundlag for de nye myndigheder, indtil nye kommuneplaner og statens vand- og naturplaner vedtages og overtager regionplanernes rolle. Det betyder, at der som hovedregel

15 kun kan tilvejebringes kommuneplantillæg indenfor rammerne af regionplan Miljøministeren (Miljøcentrene) kan dog efter ændringsloven til planloven, 3, stk. 7, dispensere fra, helt eller delvis ophæve, ændre eller tilvejebringe tillæg til regionplanretningslinjerne (Miljøministeriet, 2005). Det er en forudsætning: at ændringen er af underordnet betydning, at den ikke skal vurderes i forhold til nabokommuners planlægning, at ændringen ikke foregriber kommunens planlægning for andre væsentlige interesser i det åbne land, at ændringen ikke foregriber indholdet i de store sektorplaner, som udarbejdes frem til 2009, som Vandplan, Natura 2000 planer og Råstofplanen, og at ændringen omfatter hele kommunen for det pågældende emne. Etableringen af det planlagte projekt for Kalundborg Ny Vesthavn vil kræve at regionplanens retningslinier for området ændres. Forslaget til Kommuneplantillæg er fremlagt til offentlig høring samtidig med denne VVM-redegørelse KOMMUNE- OG LOKALPLANLÆGNING På nuværende tidspunkt ligger anlægsområdet i landzone. I Kommuneplan (Kalundborg Kommune, 2001) har området status af beskyttelsesområde. Som konsekvens af planerne om havneudvidelsen har Kalundborg Kommune udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg med rammer for lokalplanlægningen, der muliggør overførsel fra landzone til byzone og ændrer anvendelsesformål samt skaber mulighed for opførelse af bebyggelse og øvrige anlæg i området. Samtidig har Kalundborg Kommune udarbejdet forslag til lokalplan for området. Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan er fremlagt i offentlig høring samtidig med fremlæggelsen af VVM-redegørelsen og regionplantillæg.

16 1.11 VVM-TILLADELSE Efter endt offentlighedsperiode og på grundlag af en gennemgang af de indkomne bemærkninger samt under forudsætning af, at den ansvarlige minister ikke finder anledning til at gøre indsigelser, kan byrådet vedtage kommuneplantillægget, hvis det skønnes at konsekvenserne for miljøet er acceptable. Efterfølgende kan kommunen og Kystdirektoratet give de nødvendige tilladelser til anlæggets igangsættelse. Alle VVM-pligtige anlæg skal have en særlig VVM-tilladelse. VVM-tilladelsen gives efter 9 i VVM-bekendtgørelsen, og der kan i tilladelsen stilles vilkår, som har til formål at mindske anlæggets væsentlige virkninger på miljøet. VVM-tilladelsen meddeles bygherre og offentliggøres med klagefrist på 4 uger. Når klagefristen er udløbet, og der ikke er modtaget klager, meddeles ansøger, at han kan påbegynde sagen/projektet. Hvis der er modtaget klager, videresendes disse til behandling i Naturklagenævnet REFERENCER EU (1985): Rådets direktiv 85/337/EØF af 27. juni 1985 om vurdering af visse offentlige og private projekters indvirkning på miljøet. EU. Kalundborg Kommune (2001): Kommuneplan For Kalundborg Kommune Kalundborg Kommune. Kulturministeriet (2006a): Bekendtgørelse nr af 14. december 2006 af museumsloven. Kulturministeriet. Kulturministeriet (2006b): Bekendtgørelse nr af 14. december 2006 om beskyttelse af sten- og jorddiger. Kulturministeriet. Miljøministeriet (2004): Lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer med senere ændringer. Miljøministeriet. Miljøministeriet (2005): Lov nr. 571 af 24. juni 2005 om ændring af lov om planlægning (udmøntning af kommunalreformen). Miljøministeriet. Miljøministeriet (2006a): Bekendtgørelse nr af 6. december 2006 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning. Miljøministeriet Miljøministeriet (2006b): Bekendtgørelse nr af 22. december 2006 af lov om miljøbeskyttelse. Miljøministeriet.

17 Miljøministeriet (2006c): Bekendtgørelse nr af. 13. december 2006 om godkendelse af listevirksomheder. Miljøministeriet Miljøministeriet (2007a): Bekendtgørelse nr. 813 af 21. juni 2007 af lov om planlægning. Miljøministeriet. Miljøministeriet (2007b): Bekendtgørelse nr. 749 af 21. juni 2007 af lov om naturbeskyttelse. Miljøministeriet. Miljøministeriet (2007c): Bekendtgørelse nr. 408 af 1. maj 2007 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter. Miljøministeriet. Miljøministeriet (2007d): Bekendtgørelse nr. 784 af 21. juni 2007 af lov om råstoffer. Miljøministeriet. Trafikministeriet (1999): Lov nr. 326 af 28. maj 1999 om havne. Trafikministeriet. Transport- og Energiministeriet (2005): Bekendtgørelse nr. 809 af 22. august 2005 om miljømæssig vurdering af visse anlæg og foranstaltninger på søterritoriet (VVM). Transport- og Energiministeriet.

18 Bilag 2 Metode til vurdering af miljøpåvirkninger

19 VVM for Kalundborg NY Vesthavn Bilag 2: Metode til vurdering af miljøpåvirkninger En vurdering af miljøpåvirkninger sigter mod at identificere og evaluere signifikante effekter, som har en stor sandsynlighed for at ske. Vurderingen fokuserer på de væsentligste effekter og mindre eller slet ikke på effekter, som vurderes ikke at være signifikante. En påvirkning kan være enten positiv eller negativ. I dette bilag er den generelle metode for vurdering af miljøpåvirkninger i forbindelse med udbygning af etablering af Kalundborg Ny Vesthavn skitseret. Under vurdering af enkelte faglige emner er der visse tilpasninger til metoden, hvor det er relevant, og hvor der er behov for en større grad af detaljer i miljøvurderingerne. De enkelte faglige emner er behandlet og vurderet individuelt, og hvor det har relevans, også hvor der kan være sammenhæng mellem fagområder. En miljøpåvirkning kan være forårsaget både direkte som følge af et anlæg, men også indirekte som følgevirkning på andre miljøforhold. I Tabel 1 angives hvorledes der skelnes mellem signifikante og ikke signifikante påvirkninger i denne rapport. Signifikans Påvirkningsgrad Signifikant 1. Omfattende påvirkning (positiv/negativ) 2. Moderat påvirkning (positiv/negativ) 3. Mindre påvirkning (positiv/negativ) Ikke signifikant 4. Ubetydelig påvirkning 5. Ingen påvirkning Tabel 1: Grad af miljøpåvirkning 1

20 Tabel 2 angiver en beskrivelse af, hvornår der forventes afværgeforanstaltninger for at mindske en given miljøpåvirkning. Påvirkningsgrad Omfattende påvirkning Moderat påvirkning Mindre påvirkning Ubetydelig påvirkning og Ingen påvirkning Afværgeforanstaltning Påvirkning der anses for så alvorlig, at man seriøst bør overveje at ændre projektet eller gennemføre afværgeforanstaltninger for at mindske disse påvirkninger. Påvirkning af en grad, hvor afværgeforanstaltninger overvejes. Påvirkning af en grad, hvor det er usandsynligt, at afværgeforanstaltninger er nødvendige. Påvirkninger der anses for så små, at de ikke er relevante at tage højde for ved implementering af projektet. Tabel 2: Grad af afværgeforanstaltninger Der er en række af kriterier, der indgår i vurdering af miljøpåvirkninger. I Tabel 3 er de væsentligste kriterier listet. Sandsynligheden eller risikoen for, at der sker en miljøpåvirkning er i tabellen delt op i tre grupperinger, men som oftest i forhold til påvirkninger af naturmiljøet, vil denne opdeling være mere nuanceret og detaljeret. Kriterier Faktor Vigtighed af emnet Vigtig i forhold til internationale interesser Vigtig i forhold til nationale interesser Vigtig i forhold til regionale interesser Vigtig i forhold til lokale interesser Vigtig i forhold til arealet med direkte påvirkning Ubetydelig eller ikke vigtig Vedvarende effekt Permanent påvirkning (ikke reversibelt) i projektets levetid Midlertidig i > 5 år Midlertidig i 1-5 år Midlertidig i < 1 år Sandsynlighed for at ske Direkte / indirekte påvirkning Kumulativt Høj (>75 %) Middel (25-75 %) Lav (<25 %) Påvirkning forårsaget direkte af projekt eller indirekte som en afledt effekt af en direkte påvirkning. En påvirkning der er kombineret af andre aktiviteter eller andre projekter lokalt eller regionalt. Tabel 3: Liste med kriterier til vurdering af miljøpåvirkninger

21 Tabellen nedenfor (Tabel 4- Tabel 6) angiver processen ved vurdering af påvirkningsgrad af individuelle miljøpåvirkninger under anlæg og drift af Kalundborg Ny Vesthavn. Følgende er en beskrivelse af tabellen. Kolonne 1 angiver Grad af forstyrrelse: Her vurderes omfanget af forstyrrelsen som høj, middel eller lav. Grad af forstyrrelse Vigtighed Sandsynlighed Varighed Påvirkningsgrad Høj Internationale interesser Høj (>75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Nationale eller regionale Høj (>75%) Permanent (>5 år) interesser Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lokale interesser Høj (>75%) Permanent (>5 år) (vigtigt for det område Midlertidig (1-5 år) der direkte berøres eller Kortvarig (0-1 år) for nærområdet) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Ubetydelig / ikke vigtig Høj (>75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Tabel 4: Vurdering af påvirkningsgrad høj Omfattende Omfattende Moderat Omfattende Omfattende Moderat Moderat Moderat Mindre Omfattende Moderat Moderat Moderat Moderat Mindre Moderat Mindre Mindre Moderat Moderat Mindre Moderat Mindre Ubetydelig/ingen Mindre Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen I kolonne 2, Vigtighed, vurderes om forstyrrelsen er vigtig for Internationale, nationale/regionale eller helt lokale interesser. I kolonne 3 skal sandsynligheden angives for, at den vurderede forstyrrelse opstår.

22 I kolonne 4 vurderes varigheden af en forstyrrelse. Ved kombination af disse fire faktorer nås frem til påvirkningsgraden i kolonne 5. Grad af forstyrrelse Vigtighed Sandsynlighed Varighed Påvirkningsgrad Middel Internationale interesser Høj (>75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Nationale eller regionale Høj (>75%) Permanent (>5 år) interesser Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lokale interesser Høj (>75%) Permanent (>5 år) (vigtigt for det område Midlertidig (1-5 år) der direkte berøres eller Kortvarig (0-1 år) for nærområdet) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Ubetydelig / ikke vigtig Høj (>75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Tabel 5: Vurdering af påvirkningsgrad - middel Omfattende Moderat Moderat Moderat Moderat Mindre Moderat Mindre Mindre Moderat Moderat Mindre Moderat Mindre Mindre Mindre Mindre Ubetydelig/ingen Moderat Mindre Mindre Moderat Mindre Ubetydelig/ingen Mindre Mindre Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen

23 Grad af forstyrrelse Vigtighed Sandsynlighed Varighed Påvirkningsgrad Lav Internationale interesser Høj (>75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Nationale eller regionale Høj (>75%) Permanent (>5 år) interesser Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lokale interesser Høj (>75%) Permanent (>5 år) (vigtigt for det område Midlertidig (1-5 år) der direkte berøres eller Kortvarig (0-1 år) for nærområdet) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Ubetydelig / ikke vigtig Høj (>75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Middel (25-75%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Lav (<25%) Permanent (>5 år) Midlertidig (1-5 år) Kortvarig (0-1 år) Tabel 6: Vurdering af påvirkningsgrad - lav Moderat Mindre Mindre Moderat Mindre Ubetydelig/ingen Mindre Mindre Ubetydelig/ingen Moderat Mindre Ubetydelig/ingen Mindre Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Mindre Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Mindre Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Mindre Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Mindre Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen Ubetydelig/ingen

24 Bilag 3 Botaniske undersøgelser

25 Kalundborg Havn VVM - Kalundborg Ny Vesthavn Botaniske undersøgelser Lokalitetsbeskrivelser/ Bilagsrapport 3 August, 2007

26 NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon Telefax niras@niras.dk Web CVR-nr Tilsluttet F.R.I Udgave nr.: V_A Dato: 22. november 2007 Forfatter: Henrik Borgtoft Pedersen mfl. Kvalitetskontrol: Godkendt af: Helle Hegelund Knudsen Sag nr. og filnavn: \\arhkfs01\data\sag\07\456.01\project documentation\vvm Redegørelse\Udkast til VVM-redegørelse\Bilag 3. Botanisk Registrering Lokalitetsskemaer rev.doc 2

27 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Undersøgt Dato: Af: jak;hbp;bb Lokalitet: Strandoverdrev, sydsiden af Kalundborg Fjord, Asnæs halvøen. Koordinater: 32 U Beskyttelse og udpegninger: 3 Strandoverdrev Lok. nr: Strandoverdrev 1 (Kalundborg kommune lokalitet nr. 33) Type: Strandoverdrev Beskrivelse: 3 Strandoverdrev som rummer en 3 sø (særskilt lokalitet, Sø 1, se denne) Strandoverdrevet strækker sig ca m langs kysten. Det samlede areal er ca. 5,6 ha, men i forbindelse med denne VVM er kun en mindre del af lokaliteten undersøgt. Det undersøgte område dækker 1,25 ha i den østligste del af lokaliteten, heraf er 1,0 ha inden for projektområdet. Området blev underinddelt i 5 zoner: A: Stranden; B: Tørre overdrev oven for lav strandvold (billede tv., mod vest); C: Fugtigt område omkring den kunstigt anlagte sø; D: En ø i søen, samt E: den nordøstligste del af området, som er helt domineret af slåen (billede th. mod øst). Flora: Dansk navn Latinsk navn Område* Hyppighed Agerpadderok Equisetum arvense D 2 Agersnerle Convolvulus arvensis A,B,C 3,2,2 Agersvinemælk Sonchus arvensis A 2 Agertidsel Cirsium arvense A,C 2,2 Alm. gærde-valmue Papaver dubidum B 1 Alm. hundegræs Dactylis glomerata B,C,D 2,2,2 Alm. hvene Agrostis capillaris B 2 Alm. hvidtjørn Crataegus laevigata D 2 Alm. hyld Sambucus nigra D 2 Alm. knopurt Centaurea jacea B 2 3

28 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Alm. kvik Elytrigia repens A,B,C 2,2,2 Alm. mjødurt Filipendula ulmaria C,D 2,2 Alm. rødknæ Rumex acetosella B 2 Alm. røllike Achillea millefolium A,B 2,2 Alm. svinemælk Sonchus oleraceus A,B 2,2 Alm. torskemund Linaria vulgaris C 2 Bakkenellike Dianthus deltoides B 2 Bittersød natskygge Solanum dulcamara D 1 Blågrøn kogleaks Bredbladet dunhammer Schoenoplectus tabernaemontani C,D 1,1 Typha latifolia D 2 Bugtet kløver Trifolium medium C 2 Burresnerre Galium aparine A,B,C,D 2,2,2,2 Draphavre Arrhenatherum elatius B,C 2,2 Dusk fredløs Lysimachia thyrsiflora C;D 2,2 Engelskgræs Armeria maritima B 2 Engforglemmigej Myosotis scorpioides D 1 Filtet burre Arctium tomentosum C 2 Følfod Tussilago farfara A,C 2,2 Glat burre Arctium lappa C 2 Glat hunderose Rosa canina D 2 Gråbynke Artemisia vulgaris A,C 2,2 Gul frøstjerne Thalictrum flavum C,D 2,2 Gul iris Iris pseudacorus C,D 1,1 Gul snerre Galium verum B,C 2,2 Gåsepotentil Potentilla anserina A,C 3,2 Harrild Juncus gerardi A 1 Horsetidsel Cirsium vulgare C 2 Hvid snerre Galium mollugo C 2 Håret star Carex hirta C 1 Kattehale Lythrum salicaria C,D 1,1 Korbær Rubus caesius D 2 Kruset skræppe Rumex crispus A,B,C 2,2,2 Krybende potentil Potentilla reptans B 2 Lancetbladet vejbred Lugtløs kamille Plantago lanceolata B 2 Tripleurospermum perforatum A 1 Løgkarse Alliaria petiolata C 2 4

29 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Marehalm Leymus arenarius A,B 3,2 Musse vikke Vicia cracca C 2 Mynte sp. Mentha sp. C 1 Næbstar Carex rostrata D 1 Rose sp. Rosa sp. B 2 Rød kløver Trifolium pratense B 2 Rød svingel Festuca rubra B,C 3,3 Rørgræs Phalaris arundinacea C 2 Skovgaltetand Stachys sylvatica C 2 Skovløg Allium scorodoprasum B,C 2,2 Slåen Prunus spinosa C,E 3,3 Spydmælde Atriplex prostrata B 3 Stor konval Polygonatum multiflorum C 1 Stor nælde Urtica dioica B,C 3,3 Strandarve Honckenya peploides A,B 3,3 Strandkogleaks Schoenoplectus maritimus C 3 Strandkål Crambe maritima A 2 Strandmandstro Eryngium maritimum A 1 Strandmælde Atriplex littoralis A,B,C 3,3,3 Strandsennep Cakile sp. A 1 Sølv potentil Potentilla argentea B,C 3,3 Tagrør Phragmites australis C 3 Tudse siv Juncus bufonius B 1 Vellugtende gulaks Anthoxanthum odorátum B 2 Vild kørvel Anthriscus sylvestris C 2 Vildløg Allium oleraceum B 1 Vårbrandbæger Senécio vernalis B 1 Ægte kaprifolie Lonicera caprifolium E 2 *A: stranden; B: strandvold/tørre overdrev; C: Fugtige område omkring søen; D. Øen i sø en; E: slåenkrat. 5

30 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Undersøgt Dato: Af: jak;hbp;hsl;bb Lokalitet: Strandoverdrev, Sydsiden af Kalundborg Fjord, Asnæs halvøen. Koordinater: 32 U Beskyttelse og udpegninger: 3 Strandoverdrev. Lok. nr: Strandoverdrev 2 (Kalundborg kommune lokalitet nr. 308) Type: Strandoverdrev Beskrivelse: 3 Strandoverdrev på ca.1,1 ha. Området blev i forbindelse med denne VVM undersøgelse opdelt i fire delområder: A: strandområdet uden for strandvolden, B: det egentlige overdrev (billedet tv.); C: området ind mod kystskrænten, som er helt tilgroet med slåen, D: området der er slået og formodentlig anvendes til parkeringsplads mm (billede th). Flora: Dansk navn Latinsk navn Område Hyppighed Agersnerle Convolvulus arvensis A, B 2,2 Agersvinemælk Sonchus arvensis A 1 Agertidsel Cirsium arvense A,B,D 2,2,2 Alm. kvik Elytrigia repens A,B 2,2 Alm. syre Syrenga vulgaris D 2 Alm. gærdevalmue Papaver dubidum B 1 Alm. hundegræs Dactylis glomerata B,D 3,3 Alm. rajgræs Lolium perenne D 2 Alm. røllike Achillea milifolium A,B,D 1,2,2 Alm. strandmalurt Seriphidium maritimum B 2 Alm. strandarve Honckenya peploides A 3 Angelik Angelica sylvestris D 1 Bittersød natskygge Solanum dulcamara B 2 6

31 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Burresnerre Galium aparine B,D 2,2 Bølget bunke Deschampsia flexuosa B 2 Draphavre Arrhenatherum elatius B 2 Dusksyre Rumex thyrsiflorus D 1 Engelskgræs Armeria maritima B 3 Filtet burre Arctium tomentosum A,B 2,2 Glat burre Arctium lappa B 2 Glat vejbred Plantago major D 2 Gråbynke Artemisia vulgaris A,B,D 2,2,2 Gul kløver Trifolium campestre D 2 Gul snerre Galium verum B 2 Gærdevikke Vicia sepium D 1 Gåsepotentil Potentilla anserina A 3 Humle Humulus lupulus B 2 Hvas randfrø Torilis japonica B 2 Hvidkløver Trifolium pepens D 2 Knoldet brunrod Scrophularia nodosa B 1 Korbær Rubus caesius D 2 Kruset skræppe Rumex crispus A,B,D 2,2,2 Krybende potentil Potentilla reptans B 2 Kæmpe bjørneklo Heracléum pubescens A 1 Lancetbladet vejbred Plantago lanceolata D 2 Lægeoksetunge Anchusa officinalis B 1 Marehalm Leymus arenarius A 2 Muse vikke Vicia cracca D 1 Mælkebøtte Taraxacum sp. D 2 Prikbladet perikon Hypericum perforatum D 1 Rejnfan Tanacetum vulgare B,D 2,2 Rynket rose Rosa rugosa B 2 Rødkløver Trifolium pratense D 2 Rørgræs Phalaris arundinacea A 1 Skovgaltetand Stachys sylvatica A,B 2,2 Skovløg Allium scorodoprasum B 1 Slåen Prunus spinosa B,C 3,3 Smalbladet vikke Vicia sativa D 1 Spydmælde Atriplex prostrata A 2 Stor nælde Urtica dioica A,B 3,3 Strandbede Beta maritima A 1 7

32 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Strandkål Crambe maritima A,B 1,1 Strandsennep Cakile sp. A,B 2,2 Tagrør Phragmites australis A,B,D 2,2,2 Tusindfryd Bellis perennis D 2 Vellugtende gulaks Anthoxanthum odorátum B 2 Vild kørvel Anthriscus sylvestris D 2 Vildløg Allium oleraceum B 1 A: strandområdet uden for strandvolden, B: det egentlige overdrev; C: området ind mod kystskrænten, som er helt tilgroet med slåen, D: område der er slået. 8

33 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Undersøgt Dato: Lokalitet: Strand/strandoverdrev mellem de to udpegede 3 Strandoverdrev (dvs. mellem strandoverdrev 1 og strandoverdrev 2) Lok. nr: Strand 1. Af: jak;hbp;bb Koordinater: Type: Strand, strandoverdrev Beskyttelse og udpegninger: Strandbeskyttelseslinie Beskrivelse: Området er den 750 meter lange smalle strand (strandoverdrev) der afgrænses af kysten på nordsiden, kystskrænten på sydsiden, strandoverdrev 1 på vestsiden og strandoverdrev 2 på østsiden. Stenet sandstrand, præget af mange store sten. Visse steder vokser træerne på kystskrænten helt ned til selve stranden. Ret artsfattigt område. Flora: Dansk navn Latinsk navn Område Hyppighed Agersvinemælk Sonchus arvensis 2 Alm. høgeurt Hieracium sekt. vulgata 2 Alm. svinemælk Sonchus oleraceus 2 Draphavre Arrhenatherum elatius 2 Rød svingel Festuca rubra 2 Strandbede Beta vulgaris ssp. maritima 1 Strandmælde Atriplex littoralis 2 Tagrør Phragmites australis 2 9

34 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Undersøgt Dato: Af: jak;hbp;hsl;bb Lokalitet: Kunstig sø i Strandoverdrev, Sydsiden af Kalundborg Fjord, Asnæs halvøen. Sø 1 på lokalitetskort. Koordinater: 32 U Lok. nr: Sø nr. 1 (Kalundborg kommune lokalitet nr. 33) Type: Sø Beskyttelse og udpegninger: 3 Sø Beskrivelse: 3 sø. Kunstig anlagt for ca. 30 år siden. Søen er oval, har en oval ø i midten. Anlagt pgr. jagtinteresser. Søoverfladen har et areal på ca m 2, øen er ca m 2. Max vandybde pt. 70 cm. Meget dårlige iltforhold; dunhammer i søen (bredbladet) stort set alle døde, nogle få begyndt at sætte nye skud. Området er for nylig blevet oversvømmet af havvand. Meget få vandplanter. To arter af kogleaks langs bredden. Se også floralisten fra Strandoverdrev 1, som inkluderer de sø-nære arter samt arterne på øen i midten. Vestsjællands Amt har tidligere registreret Alm. vandranunkel og Stiv star, men de blev ikke genfundet. Flora: Dansk navn Latinsk navn Område Hyppighed Blågrøn kogleaks Bredbladet dunhammer Strand-kogleaks Tornløs hornblad Schoenoplectus tabernaemontani Typha latifolia Schoenoplectus maritimus Ceratophyllum submersum Langs bredden på øen Mange steder i søen Langs bredderne rundt om hele søen I søen (men de fleste døde) 3 10

35 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Undersøgt Dato: Af: jak;hbp;bb Lokalitet: Lille vandhul Lok. nr: Sø nr. 2 (Kalundborg kommune lokalitet nr.34 ) Koordinater: 32 U ; Type: Sø Beskyttelse og udpegninger: 3 vandhul Beskrivelse: 3 vandhul. Omgivet af tæt krat af slåen og hvidtjørn. Vandfladen lysåben, dækket af liden andemad. Vandflade >150m 2. Vandhullet ligger i dyrket mark, 90 m syd for projektområdet (fase 1) og bliver ikke direkte berørt af projektet. Flora: Dansk navn Latinsk navn Område Hyppighed Alm. hvidtjørn Crataegus laevigata 3 Bittersød natskygge Solanum dulcamara 1 Båndpil Salix viminalis 2 Hyld Sambucus nigra 2 Liden andemad Lemna minor 3 Slåen Prunus spinosa 3 Tornløs hornblad Ceratophyllum submersum Kun arter i selve vandhullet og rundt langs bredden af vandhullet er medtaget. 3 11

36 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Undersøgt Dato: Af: jak;hbp;bb Lokalitet: Vandhul Lok. nr: Sø nr. 4 (Kalundborg kommune lokalitet nr.36 ) Koordinater: 32 U ; Type: Sø Beskyttelse og udpegninger: 3 vandhul Beskrivelse: 3 vandhul. Omgivet af krat af slåen og gråpil på tre sider (N-Ø-S), åben træløs vegetation mod V. Vandfladen lysåben. Vandhullet ligger i vildtremise, omgivet af dyrket mark. Areal ca. 300m 2. Vestsjællands amt har tidligere (i 1990) registreret grenet pindsvineknop, vandpileurt, vejbred-skeblad, stiv star, kors-andemad. Ingen af disse arter blev opserveret ved denne besigtigelse. Vandhullet ligger 190 m syd for projektområdet (fase 1) og bliver ikke direkte berørt. Flora: Dansk navn Latinsk navn Område Hyppighed Alm. hyld Sambucus nigra 2 Alm. kvalkved Virburnum opulus 2 Bittersød natskygge Bredbladet dunhammer Solanum dulcamara Typha latifolia 2 Gråpil Salix cinerea 2 Hindbær Rubus isaeus 2 Hunderose Rosa canina 2 Liden andemad Lemna minor 2 Slåen Prunus spinosa 2 Snebær Symphoricarpos albus Sværtevæld Lycopus europaeus

37 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Sø-kogleaks Tornløs hornblad Schoenoplectus lacustris Ceratophyllum submersum Kun arter i selve vandhullet og rundt langs bredden af vandhullet er medtaget

38 Lokalitetsbeskrivelse Kalundborg Vesthavn VVM Undersøgt Dato: Af: jak;hbp;bb Lokalitet: Vandhul Lok. nr: Sø nr. 5 (Kalundborg kommune lokalitet nr.37 ) Koordinater: 32 U ; Type: Sø Beskyttelse og udpegninger: 3 vandhul Beskrivelse: Lille vandhul, helt skygget af Gråpil. Overflade ca. 100 m 2. Ingen akvatisk vegetation. Omgivet af 2-3 m bræmme af stor nælde. Vestsjællands amt har tidligere registreret bredbladet dunhammer (i 1990). Vandhullet ligger i dyrket mark, 130 m syd for projektområdet (fase II) og bliver ikke direkte berørt. Flora: Dansk navn Latinsk navn Område Hyppighed Alm. hyld Sambucus nigra 2 Gråpil Salix cinerea 4 Kun arter i selve vandhullet og rundt langs bredden af vandhullet er medtaget. 14

Bilag 1: Oversigt for relevant lovgivning ifm. VVM for Esbjerg Ny Sydhavn.

Bilag 1: Oversigt for relevant lovgivning ifm. VVM for Esbjerg Ny Sydhavn. Bilag 1: Oversigt for relevant lovgivning ifm. VVM for Esbjerg Ny Sydhavn. I dette bilag er lovgivning af relevans for planarbejdet og miljøvurderingerne oversigtsmæssigt beskrevet. 1.1 PLANLOVEN OG VVM

Læs mere

Signifikant 1. Omfattende påvirkning (positiv/negativ) 2. Moderat påvirkning (positiv/negativ) 3. Mindre påvirkning (positiv/negativ)

Signifikant 1. Omfattende påvirkning (positiv/negativ) 2. Moderat påvirkning (positiv/negativ) 3. Mindre påvirkning (positiv/negativ) Notat Vurderingsmetode 13. december 2010 Udarbejdet af HHK, ESB, LRM Kontrolleret af HHK, ESB Godkendt af HHK Metode til vurdering af miljøpåvirkninger (Virkninger på Miljøet, VVM) En vurdering af miljøpåvirkninger

Læs mere

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 1. Vurderingsmetode. Juni 2013

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 1. Vurderingsmetode. Juni 2013 Miljøministeriet Naturstyrelsen Måde Havnedeponi Bilag 1 Vurderingsmetode Juni 2013 Notat Vurderingsmetode 1. november 2012 Metode til vurdering af miljøpåvirkninger (Virkninger på Miljøet, VVM) En vurdering

Læs mere

Miljøvurdering af et kommuneplantillæg med VVM? Ved Gert Johansen

Miljøvurdering af et kommuneplantillæg med VVM? Ved Gert Johansen Miljøvurdering af et kommuneplantillæg med VVM? Ved Gert Johansen Hvornår skal et VVM-tillæg miljøvurderes Udgangspunktet er at VVM-tillægget er et tillæg til kommuneplanen. At det sætter rammer (retningslinjer)

Læs mere

Scoping. Ved Gert Johansen

Scoping. Ved Gert Johansen Scoping Ved Gert Johansen Forskellen på scoping og screening Screening er en sorteringsproces væsentligt? - må anlægget antages at kunne påvirke miljøet Scoping er en fastlæggelse af hvilke miljøvurderinger,

Læs mere

Besigtigelse (tidl. amtslige data)

Besigtigelse (tidl. amtslige data) Besigtigelse (tidl. amtslige data) Stamdata Observationssted Serup Mose Observationssted nr 483M0102.01M Observationssted DBIdent 990011596 Målested Målested nr Målested DBIdent Ansvarlig myndighed Fyns

Læs mere

6. Miljøområdet for projekters landdel, herunder VVM-godkendelse

6. Miljøområdet for projekters landdel, herunder VVM-godkendelse 6. Miljøområdet for projekters landdel, herunder VVM-godkendelse a) Relevante lovgivning: Lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 587 af 27. maj 2013, med senere ændringer. Bekendtgørelse nr. 1654

Læs mere

Bekendtgørelse om vurdering af virkning på miljøet (VVM) ved projekter om etablering m.v. af elproduktionsanlæg på havet 1)

Bekendtgørelse om vurdering af virkning på miljøet (VVM) ved projekter om etablering m.v. af elproduktionsanlæg på havet 1) BEK nr 68 af 26/01/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 25. november 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0033

Læs mere

Botaniske undersøgelser 2014 Af Johanne Fagerlind Hangaard

Botaniske undersøgelser 2014 Af Johanne Fagerlind Hangaard J. F. Hangaard 1. Introduktion Botaniske undersøgelser 2014 Af Johanne Fagerlind Hangaard 1.1 Formål Siden 2003 har der i Tarup-Davinde grusgrave været foretaget botaniske undersøgelser med jævne mellemrum.

Læs mere

VVM VVM. Vurdering af Virkning på Miljøet. Specialkonsulent Gert Johansen.

VVM VVM. Vurdering af Virkning på Miljøet. Specialkonsulent Gert Johansen. VVM VVM Vurdering af Virkning på Miljøet Specialkonsulent Gert Johansen Regionplanlægning Sætte rammer for den kommunale planlægning Virke for gennem administration af anden lovgivning Foretage arealreservationer

Læs mere

Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015

Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015 Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015 Mose og kær Område art stjerne N Mose 1 N ved vejen N inde i krat birk fyr el ribs rose (have art) snebær Invasiv hvidtjørn hyld nælde, stor

Læs mere

Botaniske undersøgelser 2011 Af Johanne Fagerlind

Botaniske undersøgelser 2011 Af Johanne Fagerlind Botaniske undersøgelser 2011 Af Johanne Fagerlind 1. Introduktion 1.1 Formål Data fra feltundersøgelserne er indhentet fra hhv. Phønixområdet og ved Bjerggårdssøen. I Phønixområdet udføres undersøgelserne

Læs mere

Følgegruppe for Universitetssygehus Køge

Følgegruppe for Universitetssygehus Køge Følgegruppe for Universitetssygehus Køge Ved Casper Toftholm, Byg- og planchef og Troels Wissing, Planlægger Dagsorden - Præsentation af deltagere v/ Casper Toftholm (5 min) - Opfølgning på idéfasen Hvad

Læs mere

Figur 2 viser opdelingen i plejeplan af hhv. den østlige og den vestlig del og den omgivende flade over, omkring og under de to tidligere gravehuller

Figur 2 viser opdelingen i plejeplan af hhv. den østlige og den vestlig del og den omgivende flade over, omkring og under de to tidligere gravehuller Udkast til plejeplan for Hjorterodfredningen Afdeling: Byg & Miljø Dato: 02-08-2019 Reference: Annette L. Madsen Tlf.: 89594012 E-mail: alm@norddjurs.dk Nedenstående ses en kort beskrivelse af arealet,

Læs mere

Udkast til. Kapitel 1. Anvendelsesområde. Kapitel 2. Anmeldelsespligt

Udkast til. Kapitel 1. Anvendelsesområde. Kapitel 2. Anmeldelsespligt Udkast til Bekendtgørelse om vurdering af virkningerne på miljøet (VVM), konsekvensvurdering vedrørende Natura 2000-områder og beskyttelse af visse dyre- og plantearter i forbindelse med ændringer eller

Læs mere

Life 70 - Baselineovervågning i Urup Dam 2013

Life 70 - Baselineovervågning i Urup Dam 2013 Life 70 - Baselineovervågning i Urup Dam 2013 Arbejdsrapport udført af AGLAJA for Kerteminde Kommune, november 2013 Life 70 - Baselineovervågning i Urup Dam 2013 Arbejdsrapport udarbejdet for Kerteminde

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen Miljøvurdering af planer og programmer Ved Gert Johansen Loven og direktivet Lov om miljøvurdering af planer og programmer Gennemfører direktiv 2001/42/EF om vurdering af bestemte planers og programmers

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Elbækengen og Odden 7. juli Elbækengen

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Elbækengen og Odden 7. juli Elbækengen PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Elbækengen og Odden 7. juli 2018 Elbækengen, et ekstremrigkær i Tryggevælde Ådal, er en sand botanisk naturperle. Efter den lange tørkeperiode var det nemt at færdes mellem tuerne.

Læs mere

Bekendtgørelse om vurdering af virkninger på miljøet (VVM) af havbrug beliggende længere end 1 sømil fra kysten 1)

Bekendtgørelse om vurdering af virkninger på miljøet (VVM) af havbrug beliggende længere end 1 sømil fra kysten 1) BEK nr 382 af 25/04/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-1253-00010 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen Miljøvurdering af planer og programmer Ved Gert Johansen Loven og direktivet Lov om miljøvurdering af planer og programmer bek. nr. 936 af 24. september 2009 Gennemfører direktiv 2001/42/EF om vurdering

Læs mere

Gribskov Kommunes Byråd har den 19. juni 2017 godkendt forslag til lokalplan og kommuneplantillæg nr. 13 til offentlig fremlæggelse.

Gribskov Kommunes Byråd har den 19. juni 2017 godkendt forslag til lokalplan og kommuneplantillæg nr. 13 til offentlig fremlæggelse. Til berørte parter Sag: 2017/18479 003 Id: 01.02G00 Afdelingsnavn By og Bolig Postadresse Postboks 10, 3200 Helsinge 20. juni 2017 Personlig henvendelse Rådhusvej 3 3200 Helsinge tlf: 7249 6000 e-mail:

Læs mere

Botaniske undersøgelser 2012 Af Johanne Fagerlind

Botaniske undersøgelser 2012 Af Johanne Fagerlind Botaniske undersøgelser 2012 Af Johanne Fagerlind 1. Introduktion 1.1 Formål Data fra feltundersøgelserne i Tarup-Davinde er indhentet i området Phønix og ved Bjerggårdssøen. I Phønix udføres undersøgelserne

Læs mere

Regionplan TILLÆG 8. Anlægsområde øst for Nykøbing Havn, Nykøbing-Rørvig Kommune og. BYOMRÅDE øst for Havnebyen, Trundholm Kommune

Regionplan TILLÆG 8. Anlægsområde øst for Nykøbing Havn, Nykøbing-Rørvig Kommune og. BYOMRÅDE øst for Havnebyen, Trundholm Kommune Regionplan 2001-2012 TILLÆG 8 Anlægsområde øst for Nykøbing Havn, Nykøbing-Rørvig Kommune og BYOMRÅDE øst for Havnebyen, Trundholm Kommune August 2003 1 Regionplan 2001-2012 TILLÆG LÆG 8 Anlægsområde øst

Læs mere

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Kommuneplan 2017-2029 Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Marts 2018 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING... 2 Baggrund for kommuneplantillægget...

Læs mere

Teknik og Miljø. Sendt til Under Bakken, Sundby, 7950 Erslev

Teknik og Miljø. Sendt til Under Bakken, Sundby, 7950 Erslev Teknik og Miljø Sendt til Under Bakken, Sundby, 7950 Erslev Husnummer. 19 23 25 27 39 45 51 53 55 29 Matr. nr. 31c 43e 22 k 22p 33h 38f 1e 6d 6b 6y 22m Afgørelse om VVM-pligt, Under Bakken, Sundby, 7950

Læs mere

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Himmelev Skov og Bolund 26. juni Himmelev Skov

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Himmelev Skov og Bolund 26. juni Himmelev Skov PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Himmelev Skov og Bolund 26. juni 2017 Vi startede denne todelte botaniktur i det tidligere grusgravområde, der nu officielt hedder Himmelev Skov. Det er en nyanlagt statsskov,

Læs mere

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL HORREBY LYNG 9. juli 2016

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL HORREBY LYNG 9. juli 2016 PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL HORREBY LYNG 9. juli 2016 Ikke mange af deltagerne kendte højmoseområdet Horreby Lyng på Falster, hvor især de kæmpestore kongebregner, som nærmest voksede overalt, imponerede

Læs mere

Tillæg nr. 3A til Kommuneplan for Viborg Kommune

Tillæg nr. 3A til Kommuneplan for Viborg Kommune Tillæg nr. 3A til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinjer og rammebestemmelser for et vindmølleområde ved Kirkebækvej sydøst for Romlund Rammeområde 04.VM.07_T3 Forslag Tillæggets område

Læs mere

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014 VVM-tilladelse For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning Marts 2014 Del 1: Kommuneplantillæg til Aarhus Kommuneplan 2013 Del 2: VVM-tilladelse Del 3:

Læs mere

Naturforhold og cykelsti

Naturforhold og cykelsti POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK DATO: 23-07-2014 Bilag: Naturbesigtigelse JOURNALNUMMER 01.05.08-P19-1-14 RÅDHUSET, PLAN OG MILJØ

Læs mere

Screening iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Screening iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer Screening iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer Forslag til Lokalplan nr. 393 og Tillæg nr. 54 til Kommuneplan 2013-2025 Ringkøbing- Skjern Kommune for et område til sommerhusformål, Klydevænget

Læs mere

Forslag til Lokalplan nr. 385 for erhvervsområde ved Lerbakken, Følle og Forslag til Kommuneplantillæg nr. 4 til Syddjurs Kommuneplan 2013

Forslag til Lokalplan nr. 385 for erhvervsområde ved Lerbakken, Følle og Forslag til Kommuneplantillæg nr. 4 til Syddjurs Kommuneplan 2013 Offentlig bekendtgørelse den 4. november 2014 af Forslag til Lokalplan nr. 385 for erhvervsområde ved Lerbakken, Følle og Forslag til Kommuneplantillæg nr. 4 til Syddjurs Kommuneplan 2013 Byrådet i Syddjurs

Læs mere

Tillæg nr. 38 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 38 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Tillæg nr. 38 til Rammeområde 72.T1 Solfangeranlæg og Kølkær Varmecentral nord for Kølkær. Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del af kommuneplanen. Kommuneplanen er ikke direkte bindende

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby

Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby AFDELING FOR PLAN OG BY AUGUST 2018 vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby Kommune- og lokalplaner Kommuneplantillæg nr. 39 er endelig vedtaget af Plan og Teknik udvalget

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen Miljøvurdering af planer og programmer Ved Gert Johansen Loven og direktivet Lov om miljøvurdering af planer og programmer bek. nr. 1398 af 22. oktober 2007 Gennemfører direktiv 2001/42/EF om vurdering

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende Bekendtgørelse nr. x af x 2006 Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende I medfør af 29 b - 29 d, 29 l, stk. 2, 29 v, stk. 5, og 38 i lov nr. 473 af 7. juni 2001, museumslov, som senest

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Herning Kommuneplan 2009-2020

Tillæg nr. 5 til Herning Kommuneplan 2009-2020 Forslag til Tillæg nr. 5 til Rammeområde BL18 Fårbæk Fremlægges fra 23. maj 2012 til 18. juli 2012 (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del af kommuneplanen. Kommuneplanen

Læs mere

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 4-2017 Rekreativt område Gammelbrovej Øst Status Plannavn Vedtaget Rekreativt område Gammelbrovej Øst Plannummmer 4-2017 Dato for offentliggørelse af forslag 11. september 2018

Læs mere

Offentlig høring. Fra den xx.xx.2018 til den xx.xx Udkast til tillæg nr. 1 til lokalplan nr Boligområde Mølhøjvangen, Haverslev

Offentlig høring. Fra den xx.xx.2018 til den xx.xx Udkast til tillæg nr. 1 til lokalplan nr Boligområde Mølhøjvangen, Haverslev Offentlig høring Fra den xx.xx.2018 til den xx.xx.2018 Udkast til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 2.12 Boligområde Mølhøjvangen, Haverslev Indholdsfortegnelse Hvad er en lokalplan? 1 Redegørelse 2 Lokalplanens

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune.

Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Kommuneplantillæg nr. 4 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Hvad er et kommuneplantillæg? Det er Kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der har ansvaret for kommuneplanlægningen, og kommuneplanen

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Den lovgivningsmæssige vinkel

Miljøvurdering af planer og programmer. Den lovgivningsmæssige vinkel Miljøvurdering af planer og programmer Den lovgivningsmæssige vinkel af Specialkonsulent Gert Johansen Introduktion Intentionerne med loven og direktivet bæredygtighed sammenhæng mellem projekter bedre

Læs mere

Skifergas. Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område

Skifergas. Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 233 Offentligt Skifergas Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område

Læs mere

Tillæg nr. 3B til Kommuneplan for Viborg Kommune

Tillæg nr. 3B til Kommuneplan for Viborg Kommune Tillæg nr. 3B til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinjer og rammebestemmelser for et vindmølleområde ved Kirkebækvej sydøst for Romlund Rammeområde 04.VM.07_T3 Forslag Tillæggets område

Læs mere

Området er beliggende ca.150 m Sø for Skærum Mølle ca, 20 m fra syd for Lilleå

Området er beliggende ca.150 m Sø for Skærum Mølle ca, 20 m fra syd for Lilleå Projekt: Forundersøgelse for genslyngning af Råsted Lilleå og Bavnbæk. 0774809L\G00044-1-PML Lokalitet: Sø med omgivelse ved Skærum Mølle Lokalitetsnr.: 7 Beliggenhed: Området er beliggende ca.150 m Sø

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. spildevandsledning til Sportsbyen

Tillæg nr. 2 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. spildevandsledning til Sportsbyen Tillæg nr. 2 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan 2016-2020 Vedr. spildevandsledning til Sportsbyen Indhold 1. Indledning...3 2. Lov- og planlægningsgrundlaget...3 3. Beskrivelse af kloakoplandet - status...5

Læs mere

VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune

VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune Rådhusparken 2 2600 Glostrup www.glostrup.dk miljo.teknik@glostrup.dk Tlf: 4323 6100 VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune 25-03-2019 18/5824 1. Introduktion Glostrup

Læs mere

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Status Plannavn Vedtaget Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Dato for offentliggørelse

Læs mere

Kommuneplantillæg 22 til Kommuneplan

Kommuneplantillæg 22 til Kommuneplan Forslag Kommuneplantillæg 22 til Kommuneplan 2017-2029 Offentlig høring 00. måned - 00. måned 2018 Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Indholdsfortegnelse Indledning Områdets beliggenhed 3 Kommuneplantillæggets

Læs mere

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg Idéoplæg Oktober 2015 VVM-redegørelse Marts 2016 Sammenfattende redegørelse Juli 2016 INDHOLD 1. Den sammenfattende redegørelse 3 1.1 Indhold 3 1.2 Den videre

Læs mere

PLAN, BYG OG MILJØ FOROFFENTLIGHED. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning for etablering af solcellepark på Asnæs

PLAN, BYG OG MILJØ FOROFFENTLIGHED. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning for etablering af solcellepark på Asnæs PLAN, BYG OG MILJØ FOROFFENTLIGHED Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning for etablering af solcellepark på Asnæs Ideer og kommentarer skal være Kalundborg Kommune i hænde senest den 27. marts

Læs mere

Kommuneplan for Billund Kommune Tillæg nr. 28 for fjernparkeringsplads ved Granvej

Kommuneplan for Billund Kommune Tillæg nr. 28 for fjernparkeringsplads ved Granvej Tillæg nr. 28 for fjernparkeringsplads ved Granvej Forslag DECEMBER 2016 Forord Hvad er et kommuneplantillæg? Det er kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der har ansvaret for kommuneplanlægningen,

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021. Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro

Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021. Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021 Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø Oktober 2013 Kommuneplantillæg nr. 15-110 til Tønder Kommuneplan 2009-2021

Læs mere

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer.

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer. SCREENING FOR MILJØVURDERING Ophævelse af lokalplan nr. 3.6 Baggrund og formål Det eksisterende erhvervsareal i Ravnkilde er ved at være solgt. Der er dog et markareal vest og nord for det eksisterende

Læs mere

Kommuneplan Tillæg nr. 3 for område 1.B.43 Boligområde. Rammeområde

Kommuneplan Tillæg nr. 3 for område 1.B.43 Boligområde. Rammeområde Kommuneplan 2017-2029 Tillæg nr. 3 for område 1.B.43 Boligområde ved Kildegade Rammeområde November 2017 INDLEDNING Med tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2017-2029 udlægges rammeområde 1.B.43 for at muliggøre

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende 1)

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende 1) Bekendtgørelse nr. x af x 2013 Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende 1) I medfør af 3 i lov nr. 550 af 18. juni 2012 om frikommuner og 29 b-29 d, 29 l, stk. 2, 29 t, stk. 3, 29 v,

Læs mere

MODERNISERING AF RESENDALVEJ

MODERNISERING AF RESENDALVEJ MODERNISERING AF RESENDALVEJ Forudgående høring April 2012 Debatoplæg Baggrund Silkeborg Kommune planlægger en modernisering af Resendalvej for at forbedre trafiksikkerheden. Den berørte strækning er ca.

Læs mere

MV Screening / Scoping Afgørelse om miljøvurdering / Afgrænsning af miljøvurderingen. Lokalplan 086-620, Bolig ved Ribelandevej

MV Screening / Scoping Afgørelse om miljøvurdering / Afgrænsning af miljøvurderingen. Lokalplan 086-620, Bolig ved Ribelandevej MV Screening / Scoping Afgørelse om miljøvurdering / Afgrænsning af miljøvurderingen Lokalplan 086-620, Bolig ved Ribelandevej TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø November 2014 INDHOLD FORMALIA 3 INDLEDNING

Læs mere

Kommuneplan for Billund Kommune Tillæg nr. 28 for fjernparkeringsplads ved Granvej

Kommuneplan for Billund Kommune Tillæg nr. 28 for fjernparkeringsplads ved Granvej Tillæg nr. 28 for fjernparkeringsplads ved Granvej APRIL 2017 Forord Hvad er et kommuneplantillæg? Det er kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der har ansvaret for kommuneplanlægningen, og kommuneplanen

Læs mere

Debatoplæg Udvidelse af Randers Havn

Debatoplæg Udvidelse af Randers Havn Debatoplæg Udvidelse af Randers Havn Debatperiode: fra den 1. marts 2010 til den 29. marts 2010 Frist for aflevering af idéer og forslag: den 29. marts 2010 Borgermøde: den 8. marts 2010 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Den nye ramme, som udlægges med tillægget er vist med lyserød.

Den nye ramme, som udlægges med tillægget er vist med lyserød. Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Status Plannavn Dato for offentliggørelse af forslag Forslag Blandet bolig- og erhvervsområde øst for

Læs mere

Tillæg nr. 26 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 26 til Herning Kommuneplan Forslag til Tillæg nr. 26 til Rammeområde 12.OF1 - Offentligt område Lillelund Eng samt 12.OF3 - Offentligt område ved Nordre Kirkegård i Herning Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del

Læs mere

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Trylleskoven 9. august 2016

PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Trylleskoven 9. august 2016 PLANTELISTE BOTANIKTUR TIL Trylleskoven 9. august 2016 Det er sjældent, vi bruger så lang tid på at botanisere omkring parkeringspladsen, som vi gjorde på denne tur. Der var også et rigtig fint overdrev

Læs mere

Miljøscreeningsskema. Tjekliste til miljøvurdering af forslag til lokalplan nr UDKAST

Miljøscreeningsskema. Tjekliste til miljøvurdering af forslag til lokalplan nr UDKAST UDKAST Miljøscreeningsskema Tjekliste til miljøvurdering af forslag til lokalplan nr. 2016-03 Odsherred Kommune har i samarbejde med Lejerbo udarbejdet en plan for en boligbebyggelse på ejendommen teglværkskrogen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej 3 Redegørelse 4 Retningslinjer 9 Rammer 11 Vedtagelse 12

Indholdsfortegnelse. Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej 3 Redegørelse 4 Retningslinjer 9 Rammer 11 Vedtagelse 12 Indholdsfortegnelse Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej 3 Redegørelse 4 Retningslinjer 9 Rammer 11 Vedtagelse 12 2 Erhvervsområde ved Katkjærvej Forside > Tillæg > Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej

Læs mere

Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232

Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232 Dansk Vindenergi ApS Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232 Frederikshavn Kommune Att.: Lene Morthensen Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 3 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Forslag til Tillæg nr. 3 til Rammeområde T23 Teknisk anlæg til solceller ved Kollund Byvej 85 Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg

Læs mere

Forslag til lokalplan nr. 272 samt Tillæg nr. 50 til Kommuneplan 2009, tidligere Skjern Kommune

Forslag til lokalplan nr. 272 samt Tillæg nr. 50 til Kommuneplan 2009, tidligere Skjern Kommune Returadresse Plan, Udvikling og Kultur Rødkløvervej 4 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Rebecca Molders Direkte telefon 99741040 E-post planlagning@rksk.dk Dato 31. august 2010 Sagsnummer 2009070212A Forslag

Læs mere

Miljøscreening af. Måned, Årstal Kommuneplantillæg nr. 4

Miljøscreening af. Måned, Årstal Kommuneplantillæg nr. 4 af Måned, Årstal Kommuneplantillæg nr. 4 Januar, 2019 Oversigtskort Oversigtskort. Blå markering viser kommuneplanramme 2.1.E.9. Det med rød streg angivne område er den del, der oprettes en ny kommuneplanramme

Læs mere

Forslag til lokalplan nr ejendommen Søby Nørremarksvej 2

Forslag til lokalplan nr ejendommen Søby Nørremarksvej 2 ÆRØ KOMMUNE Forslag til lokalplan nr. 19-9 ejendommen Søby Nørremarksvej 2 Kommuneplantillæg nr. 1 Kommuneplan 2009-2021 for Ærø Kommune Forord til lokalplanen Denne lokalplan omfatter ejendommen Søby

Læs mere

VVM-vejledningen. Anne-Marie Madsen, jurist

VVM-vejledningen. Anne-Marie Madsen, jurist VVM-vejledningen Anne-Marie Madsen, jurist Frem til den færdige vejledning Opdatering af vejledningen fra 2001. Ændringer som følge af direktivændring og kommunalreform samt udvikling i retspraksis. EFD

Læs mere

Tillæg nr. 10 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 10 til Herning Kommuneplan Forslag Tillæg nr. 10 til Rammeområde 89.S5 Fritidshuse ved feldbjergvej øst for Trehøje Golfbane Fremlægges fra xx. måned 20xx til xx. måned 20xx (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg

Læs mere

Beskrivelse af rev. Ikke relevant. indvirkning. indvirkning Neutral. Negativ

Beskrivelse af rev. Ikke relevant. indvirkning. indvirkning Neutral. Negativ Udarbejdet af mn661 19.12.2016 Plan nr.: lokalplan nr. 5 Tekst: Ophævelse af del af lokalplan nr. 5 Skema status Dato Udfyldt/rev. af Beskrivelse af rev. Bygherre A Team Plan B 19.12.2016 Mn661 Miljøvurderingsgruppen

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 20. til Kommuneplan Lille Dalby Bakker - et boligområde sydøst for Hedensted. Forslag

Kommuneplantillæg nr. 20. til Kommuneplan Lille Dalby Bakker - et boligområde sydøst for Hedensted. Forslag Kommuneplantillæg nr. 20 til Kommuneplan 2013-2025 Lille Dalby Bakker - et boligområde sydøst for Hedensted Forslag Kommuneplantillæg nr. 20 Baggrund Forslaget til kommuneplantillæg nr. 20 til Hedensted

Læs mere

HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED MILJØGODKENDELSE

HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED MILJØGODKENDELSE KØBENHAVN. AARHUS. LONDON. BRUXELLES ADVOKATFIRMA RÅDHUSPLADSEN 3 DK-8000 AARHUS C TEL. +45 70 12 12 11 FAX. +45 70 12 14 11 HAVBRUG - VVM-PLIGT OG KRAV OM HABITATKONSEKVENS- VURDERING I FORBINDELSE MED

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup August 2017

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup August 2017 Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup August 2017 Natur og Udvikling Hvorfor laver vi en lokalplan? I en række tilfælde kræver loven, at vi skal lave en lokalplan. Det er

Læs mere

Miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 30 og lokalplan 800-L05 for Biogasanlæg på Ugiltvej syd for Sindal

Miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 30 og lokalplan 800-L05 for Biogasanlæg på Ugiltvej syd for Sindal Miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 30 og lokalplan 800-L05 for Biogasanlæg på Ugiltvej syd for Sindal Ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (lovbekendtgørelse

Læs mere

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej STATUS Plannavn Forslag Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej PDF Link til PDF blandet_bolig-_og_erhvervsomraade_oest_for_gamboetvej.pdf

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat

Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat Lokalplan/kommuneplantillæg nr.: 913.413-L2 og kommuneplantillæg Sags.nr.: 9..4-K8-1-15 nr. 36 Kontor/team: Team Plan og Erhvervsudvikling Sagsbehandler:

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup. Februar Natur og Udvikling

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup. Februar Natur og Udvikling Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 84 for en golfbane ved Torup Februar 2018 Natur og Udvikling Hvorfor laver vi en lokalplan? I en række tilfælde kræver loven, at vi skal lave en lokalplan. Det er

Læs mere

TILLÆG NR. 20 TIL MØN KOMMUNEPLAN Et erhvervsområde mellem Kobbelvej og Udby Skov

TILLÆG NR. 20 TIL MØN KOMMUNEPLAN Et erhvervsområde mellem Kobbelvej og Udby Skov TILLÆG NR. 20 TIL MØN KOMMUNEPLAN 1997 2009 Et erhvervsområde mellem Kobbelvej og Udby Skov MØN KOMMUNE AUGUST 2006 Sagsnr. 01.02.15-00005 /MT Møn Kommune Storegade 56 4780 Stege Planlægningsafdelingen

Læs mere

DEBAT TILLÆG 20 Projektet og dets baggrund

DEBAT TILLÆG 20 Projektet og dets baggrund DEBAT R e g i o n p l a n 2001-2012 TILLÆG 20 Udvidelse af golfbane mellem Tårnborg- parken og Høneklint i Korsør Kommune Projektet og dets baggrund Korsør Kommune og Korsør Golfklub ønsker golfbanen i

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 41

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 41 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 41 Boliger i Åsum Ændring af kommuneplanområde 3 Åsum, Seden, Bullerup, Agedrup Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL KOMMUNEPLAN 2017-29 FOR NÆSTVED KOMMUNE PEU 11.06.2019 ØK 17.06.2019 BY 25.06.2019 www.naestved.dk/kommuneplan WWW.NAESTVED.DK/KOMMUNEPLAN BYER FRITID OG TURISME MILJØBESKYTTELSE

Læs mere

Screening for Miljøvurdering. Forslag til kommuneplantillæg nr. 5 samt lokalplan 1078 for ejendommen Snaptunvej 11 mellem Glud og Snaptun

Screening for Miljøvurdering. Forslag til kommuneplantillæg nr. 5 samt lokalplan 1078 for ejendommen Snaptunvej 11 mellem Glud og Snaptun Screening for Miljøvurdering Forslag til kommuneplantillæg nr. 5 samt lokalplan 1078 for ejendommen Snaptunvej 11 mellem Glud og Snaptun Juli 2014 Screening for Miljøvurdering Sammenfattende skema JA NEJ

Læs mere

Tillæg nr. 78 til Herning Kommuneplan 2009-2020

Tillæg nr. 78 til Herning Kommuneplan 2009-2020 Forslag til Tillæg nr. 78 til Rammeområde 21.S4 Sommerhusområde ved Sunds Sø Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del af

Læs mere

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) 14. maj 2018

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) 14. maj 2018 Bilag 1 Screeningsskema Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) 14. maj 2018 Kommuneplantillæg nr. 8 Ishøj Kommune har igangsat udarbejdelsen af et lokalplanforslag

Læs mere

HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING

HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING Til Hørsholm Kommune Dokumenttype Notat Dato Marts 2017 HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING HØRSHOLM KOMMUNE SMV-SCREENING Revision 0 Dato 2017-03-01 Udarbejdet af LSC

Læs mere

UDKAST TIL POLITISK BEHANDLING. - fremlagt i offentlig høring i perioden xx.xx til xx.xx.20xx

UDKAST TIL POLITISK BEHANDLING. - fremlagt i offentlig høring i perioden xx.xx til xx.xx.20xx UDKAST TIL POLITISK BEHANDLING Forslag Blandet bolig og erhverv ved Roholte - fremlagt i offentlig høring i perioden xx.xx til xx.xx.20xx Lov om planlægning Lov om planlægning (LBK nr. 1529 af 15. november

Læs mere

Kommuneplantillæg 38. Faaborg Udvidelse af Lyø camping FORSLAG

Kommuneplantillæg 38. Faaborg Udvidelse af Lyø camping FORSLAG Kommuneplantillæg 38 Faaborg 1997-2007 Udvidelse af Lyø camping FORSLAG Kommuneplantillægets retsvirkninger Kommunalbestyrelsen skal efter Planlovens 12 stk. 1 virke for kommuneplanens gennemførelse. Kommuneplanens

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO VÆKST OG BÆREDYGTIGHED PLAN OG STRATEGISK FORSYNING Grundkortet findes her:

Læs mere

Kommuneplanlægning efter planloven

Kommuneplanlægning efter planloven Kommuneplanlægning efter planloven 12. September 2018 Pia Graabech Agenda Planloven Indsigelser Kommuneplanen Lovændringer Erhvervsstyrelsen 2 Planlovens formål 1, stk. 1: Loven skal sikre en sammenhængende

Læs mere

MILJØVURDERING LANDSPLANDIREKTIV FOR OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDER TIL BYZONE

MILJØVURDERING LANDSPLANDIREKTIV FOR OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDER TIL BYZONE FEBRUAR 2018 ERHVERVSSTYRELSEN MILJØVURDERING LANDSPLANDIREKTIV FOR OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDER TIL BYZONE AFGRÆNSNINGSRAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg Danmark TLF +45 56 40 00 00

Læs mere

Udstedelse af kommuneplantillæg til Vejle Kommunes Kommuneplan. for udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland.

Udstedelse af kommuneplantillæg til Vejle Kommunes Kommuneplan. for udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland. Vejle Kommune Sendt pr. e-mail: post@vejle.dk Plan- og virksomhedsområdet J.nr. ODE-202-00008 Ref. birhj Den 13. december 2010 Udstedelse af kommuneplantillæg til Vejle Kommunes Kommuneplan 2009-2021 for

Læs mere

Vindmøller ved Bredlund. Oplæg til debat. Planlægning for to 150 m høje vindmøller

Vindmøller ved Bredlund. Oplæg til debat. Planlægning for to 150 m høje vindmøller Vindmøller ved Bredlund Oplæg til debat Planlægning for to 150 m høje vindmøller Juni 2015 Oplæg til debat om vindmøller ved Bredlund Møllerne visualiseret fra nordøst fra Godrumvej. SFP WIND Denmark ApS

Læs mere

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Byrådet Kopi til Direktionen i BLF og Direktørgruppen Fra Mette Kristoffersen Sagsnr./Dok.nr. 2017-028176 / 2017-028176-1 Oplandsbyer og

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 5 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Udvidelse af kommuneplanramme O.1.3.

Kommuneplantillæg nr. 5 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Udvidelse af kommuneplanramme O.1.3. Kommuneplantillæg nr. 5 til Kommuneplan 2004 for Søndersø Kommune. Udvidelse af kommuneplanramme O.1.3. Hvad er et kommuneplantillæg? Det er Kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der har ansvaret

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby

Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby AFDELING FOR PLAN OG BY FORSLAG TIL MARTS 2018 Høring indtil: 11. maj 2018 vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 39 Landsbyafgrænsning - Stensby Kommune- og lokalplaner Udvalget for Plan og Teknik har den

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 12. Kommuneplan FORSLAG. Ved El-vej - et boligområde. Offentlig høring 10. april - 8. maj 2018.

KOMMUNEPLANTILLÆG 12. Kommuneplan FORSLAG. Ved El-vej - et boligområde. Offentlig høring 10. april - 8. maj 2018. KOMMUNEPLANTILLÆG 12 Ved El-vej - et boligområde Kommuneplan 2017-2029 FORSLAG Offentlig høring 10. april - 8. maj 2018 Kolding Kommune Tillæg til Kommuneplan Kommuneplanen fastlægger mål for udviklingen

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 38 Erhvervsområde - Bårse

Kommuneplantillæg nr. 38 Erhvervsområde - Bårse AFDELING FOR PLAN OG BY MAJ 2018 vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 38 Erhvervsområde - Bårse Kommune- og lokalplaner Kommuneplantillæg nr. 38 er endelig vedtaget af Udvalget for Plan og Teknik d. 2.

Læs mere