Initiativer på videregående VEU

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Initiativer på videregående VEU"

Transkript

1 Initiativer på videregående VEU Regeringen har som mål, at flere faglærte skal have en videregående uddannelse. Det gælder hele vejen rundt i uddannelsessystemet. Der er stor forskel på efter- og videreuddannelsesaktiviteten på de forskellige områder. Aktiviteten inden for merkantil voksen- og efteruddannelse er på et tilfredsstillende niveau, mens der er meget begrænset aktivitet inden for deltidsuddannelser rettet primært mod brancher med medarbejdere med teknisk baggrund, herunder virksomheder på det produktionsrettede område. Personer med en teknisk erhvervsuddannelse, herunder fx smede og murere, har således forholdsvis ringe efteruddannelsesmuligheder, og aktiviteten på det tekniske område er samtidig meget begrænset. Den lave aktivitet på området indikerer, at der her kan være brug for en særlig indsats for at skabe en tradition for videreuddannelse blandt disse grupper. Sigtet med udmøntningen af VEU-puljen er bl.a. at understøtte et højere kvalifikationsniveau i arbejdsstyrken og bidrage til at fastholde højproduktive industrivirksomheder i Danmark. Fokus er derfor særligt på udvikling af VEU-aktivitet primært rettet mod det tekniske og produktionsrettede område og tilgrænsende områder, idet regeringen med vækstpakken har et særligt fokus på at styrke og bevare Danmark som produktionsland. Der lægges derfor op til en række initiativer for at styrke det videregående voksenog efteruddannelsesområde målrettet disse områder, jf. boks 1. Boks 1 Oversigt over underinitiativer 3.1. Bedre muligheder for akademiuddannelse Bedre adgang til videregående VEU for faglærte Adgang til åben uddannelse for faglærte på det kunstneriske og maritime område Bedre information om faglærtes uddannelsesmuligheder Faglærtes økonomiske tilskyndelse til uddannelse styrkes Bedre muligheder for deltagelse i akademiuddannelse Der er ikke i dag en udbredt tradition for videreuddannelse af faglærte på videregående niveau især ikke inden for det tekniske og produktionsrettede område. Derudover er der en række konkrete barrierer i forhold til både udbud og efterspørgsel. Der igangsættes derfor et udviklingsprogram, der har til formål at håndtere barrierer på både udbuds- og efterspørgselssiden. Formålet med udviklingsprogrammet er at imødekomme regeringens vision om at forbedre dansk konkurrenceevne ved at øge arbejdsstyrkens kvalifikationer bl.a. gennem mere og bedre voksen- og efteruddannelse.

2 Side 2 af 9 Programmet målrettes et løft af faglærte til akademiniveau. Akademiuddannelserne er deltidsuddannelser på samlet op til tre års varighed for en hel uddannelse, men kan følges i adskilte mindre moduler. Adgang kræver to års erhvervserfaring. Der nedsættes en midlertidig rådgivende referencegruppe bestående af repræsentanter fra institutionerne og arbejdsmarkedets parter. Rådet for Erhvervsakademiuddannelser og Professionsbacheloruddannelser, der i dag rådgiver uddannelsesog forskningsministeren om bl.a. udviklingen af uddannelserne, indstiller medlemmer til referencegruppen, der skal rådgive om implementeringen af udspillets initiativer. UFM er sekretariat for referencegruppen. Referencegruppen nedsættes i umiddelbar forlængelse af den politiske aftale og fungerer indtil udgangen af Programmet udrulles i to faser: En fokuseret kortlægning af arbejdsmarkedets behov. Kortlægningen udføres af et fagpanel sammensat af repræsentanter fra uddannelsesinstitutionerne, arbejdsmarkedets parter og evt. relevante ministerier. Fagpanelet sammensættes efter rådgivning fra referencegruppen. Arbejdet skal være afsluttet inden oktober Udvikling og implementering af nye uddannelsestilbud. Institutionerne udarbejder - efter rådgivning fra referencegruppen - forslag til en række nye akademiuddannelser med afsæt i kortlægningen, herunder fokuseres på hele uddannelser, moduler mv. samt oplæg til mere fleksible tilrettelæggelsesformer navnlig på det tekniske område. Arbejdet skal være afsluttet inden 1. december Kortlægningen skal med udgangspunkt i arbejdsmarkedets behov fokusere på to spor: 1. Et kompetencespor, hvor behovet for nye uddannelser, relevante moduler og kurser afdækkes på navnlig det tekniske område. Samtidig fokuseres på tilrettelæggelsesformer, herunder fjernundervisning og forskellige former for netbaseret uddannelsesudbud på VEU-området. 2. Et barrierespor, hvor årsagerne til den lave aktivitet, herunder manglende information om uddannelsesmulighederne mv., afdækkes. Danske Erhvervsakademier har i regi af Udviklingsrådet allerede nedsat en række arbejdsgrupper med deltagere fra erhvervsakademierne, der skal se på mulighederne for at udvikle nye tekniske akademiuddannelser og fagmoduler inden for fire hovedområder: 1. Energi, klima og miljø (energioptimering og energirenovering). 2. IT og softwareudvikling. 3. Højteknologisk industriel produktion f.eks. automatisering, materialeteknologi, vedligehold og produktudvikling.

3 Side 3 af 9 4. Procesindustriel produktion (fx medicinal, fødevarer og anden kemisk produktion). Der lægges op til, at kortlægningsarbejdet sker inden for rammerne af disse fire hovedområder, samt følgende øvrige områder: 5. Bygge og anlæg. 6. Produktionsforberedelse, produktion og produktionsopfølgning. 7. Teknik. 8. Øvrige eksportorienterede brancher. Udviklingsprogrammet vil bygge videre på eksisterende erfaringer samt understøtte og løfte igangsatte initiativer i sektoren. Den konkrete udvikling af nye modulopbyggede akademiuddannelser, og nye moduler i eksisterende uddannelser, foretages af uddannelsesinstitutionerne på sædvanlig vis, herunder inddrages de faglige fællesudvalg. Med de nye uddannelser skal mulighederne for at tage dele af en hel uddannelse styrkes, ligesom der generelt skal mere fokus på fleksible tilrettelæggelsesformer, herunder fjernundervisning, smart learning mv. på alle voksen- og efteruddannelsestilbud på akademiniveau. For at sikre udvikling og implementering af nye uddannelsestilbud på akademiniveau indgås der i forbindelse med udviklingsprogrammet forpligtende aftaler mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet og involverede uddannelsesinstitutioner om gennemførsel af projektet. I det omfang der udvikles fagmoduler inden for eksisterende uddannelser, vil uddannelserne kunne udbydes primo 2015, da der alene er krav om ministeriel godkendelse af modulerne. I aftalen indlægges et måltal for udvikling af mindst [30-40] nye moduler på akademiuddannelser inden for det tekniske område, som senest skal udbydes ultimo Bedre adgang til videregående VEU for faglærte Adgangskrav og udsigten til at skulle gennemgå og betale for uddannelsesdele, hvor den uddannelsessøgende allerede har kompetencer fra praktisk erfaring, kan udgøre en barriere for, at faglærte søger videregående uddannelse. Derudover kan nogle faglærte mangle generelle studiekompetencer eller specifikke færdigheder for at kunne påbegynde en uddannelse. Det kan derfor overvejes, at: Forbedre uddannelsesinstitutionernes muligheder for at modtage tilskud til realkompetencevurderinger i forbindelse med optag af faglærte på videregående efteruddannelse. Sænke deltagerbetalingen på de indledende kurser til de tekniske akademiuddannelser midlertidigt for at understøtte øget aktivitet.

4 Side 4 af 9 Realkompetencevurderinger har til formål at sikre en individuel kortlægning af de kvalifikationer faglærte har opnået på arbejdsmarkedet. Vurderingerne kan bl.a. bidrage til at afdække, om den enkelte besidder de nødvendige kvalifikationer til at få adgang til videregående efteruddannelse, som de ellers ikke vil have direkte adgang til via deres uddannelsesniveau. Derudover kan en realkompetencevurdering medvirke til at sikre en kvalificeret afkortning af uddannelsestiden for faglærte, der i forvejen har opnået kompetencer, som svarer til mål for dele af en efteruddannelse. Der foretages kun 50 årlige realkompetencevurderinger på det videregående område. Det skal bl.a. ses i sammenhæng med, at der alene ydes tilskud til realkompetencevurderinger, hvor den enkelte får godskrevet mindst 10 ECTS-point. Tilskudsmuligheden til uddannelsesinstitutionernes brug af realkompetencevurderinger udvides derfor, så institutionerne også kan modtage tilskud, hvis personen får godskrevet mindre end 10 ECTS-point. Det skal endvidere sikres, at uddannelsesinstitutionerne foretager de relevante realkompetencevurderinger, så faglærte ikke påkræves at gennemføre dele af et uddannelsesforløb, hvor den pågældende allerede besidder kompetencer. Manglende studiekompetencer eller manglende viden på et specialiseret område kan ligeledes være en barriere for faglærtes adgang til videregående uddannelse. Der er i dag mulighed for at tage korte (5 ECTS) indledende kurser til akademiuddannelserne i bl.a. teknisk matematik og generel studieteknik. Det kan overvejes midlertidigt at sænke deltagerbetalingen for korte indledende kurser, som skal bruges til at opfylde betingelserne for deltagelse i de tekniske akademiuddannelser. Det kan fx være indledende teknisk matematik, indledende kemi og evt. indledende studieforberedelse og metode. Sigtet er at hjælpe uddannelserne godt i gang og mindske evt. kompetencemæssige barrierer for målgruppen Adgang til åben uddannelse for faglærte på det kunstneriske og maritime område Der lægges op til at give de maritime og kunstneriske uddannelsesinstitutioner mulighed for at udbyde videregående uddannelser for faglærte efter lov om åben uddannelse på alle uddannelsesområder. Sigtet er at styrke faglærtes muligheder for deltidsuddannelse inden for disse områder. De maritime og kunstneriske uddannelsesinstitutioner er bl.a. af historiske årsager i dag ikke omfattet af lov om åben uddannelse. Det betyder fx, at uddannelsestilbud på området ikke vil kunne give adgang til SVU. Det har været en barriere for udviklingen af efter- og videreuddannelsesområdet inden for disse uddannelser, ligesom det har været hæmmende for deltagelse i de efter- og videreuddannelser, der findes på områderne. Det er forventningen, at efter- og videreuddannelse for faglærte til videregående niveau inden for det maritime område bl.a. kan gavne bygge- og anlægsbranchen samt det blå Danmark og gøre det lettere for fx maskinmestre at få efteruddannelse med henblik på at opnå nye certificeringskrav. På det kunstneriske område forventes forslaget at sætte gang i udvikling af efter- og videreuddannelser målret-

5 Side 5 af 9 tet produktion og produktudvikling inden for fx tekstilindustrien og industrielt design Bedre information om faglærtes uddannelsesmuligheder Manglende kendskab til muligheder og gevinster ved efter- og videreuddannelse på videregående niveau kan udgøre en barriere for faglærtes deltagelse i videreuddannelse. Der kan på den baggrund afsættes midler til at gennemføre en informationskampagne med rådgivning fra den nedsatte referencegruppe og i tæt samspil med arbejdsmarkedets parter og evt. i samarbejde med Studievalg. Der lægges op til, at informationskampagnen sammentænkes med udrulningen af erhvervsuddannelsesreformen, som bl.a. har som mål at tydeliggøre, at erhvervsuddannelserne foruden at være erhvervskompetencegivende også giver adgang til uddannelse på videregående niveau. Kampagnen målrettes tre modtagergrupper: 1)små og mellemstore virksomheder i produktionssektoren og ansatte inden for disse, 2) Studievalg og uddannelsesvejledere på virksomhederne samt 3) de uddannelsesinstitutioner, som er relevante i forhold til øget anvendelse af realkompetencevurdering Faglærtes økonomiske tilskyndelse til uddannelse styrkes For at hjælpe de nye uddannelser på det tekniske område godt i gang og understøtte aktivitetsudviklingen lægges der op til midlertidigt at øge faglærtes tilskyndelse til at deltage i uddannelserne gennem en styrkelse af de økonomiske incitamenter. Nedsættelsen af deltagerbetalingen omfatter eksisterende og navnlig de nye uddannelser/moduler på det tekniske område, men kan også udbredes til andre områder, som bidrager til at understøtte Danmark som produktionsland, hvis det vurderes, at der kan være behov for at understøtte aktiviteten i en periode. Uddannelserne kan placeres på en positivliste, jf. appendiks. Derfor forhøjes taxametertilskuddet til deltidsuddannelser på det tekniske område med op mod ca kr. pr. årselev i perioden med henblik på, at deltagerbetalingen skal nedsættes. Der fastsættes et loft for ordningen, så udgifterne ikke kan overskride en fastsat ramme. Tilskudsforhøjelsen kan justeres efter aktiviteten. Hvis aktiviteten stiger mere end forventet, kan tilskuddet således nedsættes, mens tilskuddet kan hæves, hvis der fortsat er lav aktivitet på det tekniske område. Der skal udarbejdes en konkret model herfor. Forslaget skal også ses i sammenhæng med, at deltagerbetalingen i dag ligger på ca kr. pr. årsværk afhængigt af fag og område. Det er noget højere end på erhvervsuddannelses-niveau (AMU mv.), hvor deltagerbetalingen ligger mellem ca kr. pr. årselev. AMU tilgodeser dog både ufaglærte og faglærte. Tidligere undersøgelser har vist, at økonomien er en barriere for faglærtes deltagelse i uddannelse på videregående niveau. Der må endvidere imødeses en vis usikkerhed blandt virksomheder og faglærte, om det konkrete udbytte forbundet med at gennemføre et forløb på en af de kommende nye videregående uddannel-

6 Side 6 af 9 ser inden for det tekniske område. En midlertidig nedsættelse af deltagerbetalingen på akademiuddannelser inden for det tekniske område skal hjælpe de nye uddannelser godt i gang og skabe en kultur for faglærtes videregående efteruddannelse på det tekniske område. Deltagerbetalingen på videregående VEU fastsættes i dag af den enkelte institution, hvilket giver institutionerne mulighed for at tilrettelægge VEU-udbuddet fleksibelt og målrettet de studerendes behov, eks. små hold, flere undervisningstimer, net-baseret undervisning mv. Princippet fastholdes, men Uddannelses- og Forskningsministeriet vil føre løbende tilsyn med, at de forhøjede taxametertilskud omsættes til lavere deltagerbetaling. Tilsynet vil bl.a. ske ved, at der forud for initiativets implementering indsamles deltagerbetalingspriser på de omfattede moduler fra samtlige institutioner. Ministeriet kontrollerer efterfølgende de faktiske niveauer for deltagerbetaling. Viser der sig tilfælde, hvor takstforhøjelserne ikke er kommet de studerende direkte til gode, vil der blive indført skærpet kontrol med prisfastsættelsen på konkrete udbud. Den skærpede kontrol vil indebære, at beregningsgrundlaget for deltagerprisen indkaldes for konkrete udbud. Institutionen vil således skulle redegøre for fastsættelse af prisen herunder, at den er fastsat under hensyntagen til det forhøjede tilskud. Kontrollen vil endvidere medføre en løbende dialog med institutionerne og muligheden for formel påtale fra Styrelsen for Videregående Uddannelser. Konkret afsættes en reserve på 19, som udmøntes årligt i taksterne på de omfattede uddannelser. Hvis institutionerne ikke i tilstrækkelig grad har reduceret deltagerbetalingen vil reserven fremadrettet blive udmøntet som puljemidler, hvor tilskuddet til lavere deltagebetaling udbetales/refunderes til deltageren frem for at blive omsat i taksterne. Der er med initiativet afsat midler til øget kontrol af prisfastsættelsen. Økonomi Det skønnes foreløbigt og med væsentlig usikkerhed, at initiativerne fuldt indfaset vil øge aktiviteten på videregående VEU på det tekniske område med ca kursister årligt svarende til ca årsstuderende i og indebære merudgifter på i alt ca. 357 mio. kr. i , jf. tabel 1.

7 Side 7 af 9 Tabel 1 Økonomiske konsekvenser Mio. kr., 2014-pl I alt 3.1. VEU på det tekniske område, heraf: Udviklingsprogram 1) Meraktivitet på nye uddannelser Bedre adgang til videregående VEU Adgang til åben uddannelse Bedre information Økonomisk tilskyndelse til uddannelse: I alt ) : Heraf er afsat 1 mio. kr. til evaluering i 2016 og 1 mio. kr. i Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.

8 Side 8 af 9 Appendiks: Uddannelser, som omfattes af lavere deltagerbetaling Følgende forløb foreslås omfattet af den lavere deltagerbetaling: Korte indledende kurser Listen omfatter indledende kurser, der anvendes til at opfylde betingelserne for deltagelse i ovenstående akademiuddannelser. - Indledende teknisk matematik - Indledende kemi - Evt. Indledende studieforberedelse og metode Eksisterende uddannelser Listen omfatter deltidsuddannelser, der allerede udbydes, og som primært retter sig mod det tekniske og produktionsrettede område, samt i relevante tilgrænsende servicesektorer. Akademiuddannelser: - Akademiuddannelsen i energiteknologi. - Akademiuddannelsen i innovation, produkt og produktion. - Akademiuddannelsen i laboratorie- og bioteknologi. - Akademiuddannelsen i informationsteknologi. - Akademiuddannelsen i hygiejne og rengøring. - Akademiuddannelsen i international tranport og logistik. Hvis det med udgangen af 2015 viser sig, at aktivitetsniveauet på de eksisterende og nye navnlig tekniske uddannelser ikke er steget som forudsat, kan det besluttes at udvide listen til også at omfatte en eller flere af følgende udvalgte akademiuddannelser inden for det merkantile område: - Akademiuddannelsen i økonomi og ressourcestyring. - Akademiuddannelsen i international handel og markedsføring. - Akademiuddannelsen i kommunikation og formidling. Nye uddannelser og moduler Det fremgår af oplæg til udmøntning af VEU-puljen, at det foreslås, at der igangsættes et udviklingsprogram, hvori der indgår en kortlægning af behovet for nye uddannelser og moduler inden for rammerne af følgende fire hovedområder: - Energi, klima og miljø, f.eks. inden for energioptimering/energirenovering. - Højteknologisk industriel produktion, f.eks. inden for automatisering, materialeteknologi, vedligehold, produktudvikling.

9 Side 9 af 9 - Procesindustriel produktion, f.eks. medicinal, fødevarer og anden kemisk produktion. - IT og softwareudvikling. Der lægges op til, at kortlægningsarbejdet sker inden for rammerne af disse fire hovedområder, samt følgende øvrige områder: - Bygge og anlæg. - Produktionsforberedelse, produktion og produktionsopfølgning. - Teknik. - Øvrige eksportorienterede brancher.

Initiativer på erhvervsrettet VEU

Initiativer på erhvervsrettet VEU Initiativer på erhvervsrettet VEU Regeringen har som målsætning, at flere ufaglærte voksne skal være faglærte, hvilket skal opnås via den netop vedtagne erhvervsuddannelsesreform. Der udbydes samtidig

Læs mere

Workshop 5. Hvad skal der til for at flere faglærte får en videregående uddannelse?

Workshop 5. Hvad skal der til for at flere faglærte får en videregående uddannelse? Workshop 5 Hvad skal der til for at flere faglærte får en videregående uddannelse? 12.01.2018 Den hemmelige uddannelse! Erling Jensen Dansk Metal Lars Thore Jensen Københavns Erhvervsakademi 12.01.2018

Læs mere

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet Regeringen 20. marts 2006 Landsorganisationen i Danmark Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Akademikernes Centralorganisation Ledernes Hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning

Læs mere

Markant styrkelse af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse

Markant styrkelse af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Regeringen 12. oktober 2007 Landsorganisationen i Danmark FTF Akademikernes Centralorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Læs mere

Status på erhvervsuddannelsesreformen og sammenhængen til VEU. Lars Mortensen Undervisningsministeriet, Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser

Status på erhvervsuddannelsesreformen og sammenhængen til VEU. Lars Mortensen Undervisningsministeriet, Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Status på erhvervsuddannelsesreformen og sammenhængen til VEU Lars Mortensen Undervisningsministeriet, Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Implementering Offentliggjort udfoldet tidsplan på uvm.dk

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 65 Folketinget 2014-15. Fremsat den 12. november 2014 af uddannelses- og forskningsministeren (Sofie Carsten Nielsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 65 Folketinget 2014-15. Fremsat den 12. november 2014 af uddannelses- og forskningsministeren (Sofie Carsten Nielsen) til Lovforslag nr. L 65 Folketinget 2014-15 Fremsat den 12. november 2014 af uddannelses- og forskningsministeren (Sofie Carsten Nielsen) Forslag til Lov om ændring af lov om åben uddannelse (erhvervsrettet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU)

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (Målretning af SVU

Læs mere

Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Den 7. oktober 2016 Forslag til initiativer, der skal bidrage til øget voksen- og efteruddannelse Diskussionsoplæg til politisk

Læs mere

Udfordringer og status i arbejdet med RKV fra lovovervågning til handlingsplan

Udfordringer og status i arbejdet med RKV fra lovovervågning til handlingsplan Udfordringer og status i arbejdet med RKV fra lovovervågning til handlingsplan Lisbeth Bang Thorsen Kontorchef Kontor for arbejdsmarkedsuddannelser Undervisningsministeriet Uddannelsesstyrelsen Disposition

Læs mere

2014/1 LSF 65 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2016. Forslag. til

2014/1 LSF 65 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2016. Forslag. til 2014/1 LSF 65 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser, j.nr. 14/018392

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Udbudspolitik for arbejdsmarkedsuddannelserne

Udbudspolitik for arbejdsmarkedsuddannelserne Indledning... 2 Mål for udbudspolitikken... 2 Skolens strategi... 3 Afdækning af behov... 4 Markedsføring... 4 Samarbejdsrelationer... 5 Udlicitering... 5 Udlagt undervisning... 6 Revision... 6 1 Indledning

Læs mere

Gode råd om. Efteruddannelse. Få ideer til hvordan du afdækker behov for efter- og videreuddannelse i virksomheden. Udgivet af Dansk Handel & Service

Gode råd om. Efteruddannelse. Få ideer til hvordan du afdækker behov for efter- og videreuddannelse i virksomheden. Udgivet af Dansk Handel & Service Gode råd om Efteruddannelse Få ideer til hvordan du afdækker behov for efter- og videreuddannelse i virksomheden Udgivet af Dansk Handel & Service Efteruddannelse 2006 Gode råd om Efteruddannelse Du kan

Læs mere

Bilag 5. Kommissorium for ekspertgruppe om voksen-, efter- og videreuddannelse August 2016

Bilag 5. Kommissorium for ekspertgruppe om voksen-, efter- og videreuddannelse August 2016 Arbejdsgruppen til Trepartsforhandlinger 2016 II Bilag 5. Kommissorium for ekspertgruppe om voksen-, efter- og videreuddannelse August 2016 Indledning Danmarks konkurrenceevne afhænger af, at vi har en

Læs mere

AMU trepartsaftale oktober 2017

AMU trepartsaftale oktober 2017 AMU trepartsaftale oktober 2017 Hovedpunkter Side 1 AMU-systemet AMU-systemet er en del af den danske flexicurity-model, og alle brancher bør have adgang til relevante AMU-kurser. Antallet af kurser er

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) Lovforslag nr. L 98 Folketinget 2013-14

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) Lovforslag nr. L 98 Folketinget 2013-14 Lovforslag nr. L 98 Folketinget 2013-14 Fremsat den 11. december 2013 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om statens

Læs mere

Campus Bornholms VEU Strategi

Campus Bornholms VEU Strategi Campus Bornholms VEU Strategi 2019-2021 Bornholm skal være den bedst uddannede landsdel i Danmark i forhold til erhvervslivets krav til arbejdsstyrkens kvalifikationer. På Campus Bornholm forpligter vi

Læs mere

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer TUP 2012 Det er AMU s formål at medvirke til at styrke arbejdsstyrkens kompetenceudvikling på både kort og langt sigt. Godt 1 mio. danskere mellem 20 og 64 år har ikke gennemført en erhvervskompetencegivende

Læs mere

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet. Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2019

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet. Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2019 Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om Ændringsforslag

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne

Bekendtgørelse af lov om videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne LBK nr 1038 af 30/08/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 14. september 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., j.nr. 17/035918 Senere ændringer

Læs mere

2. Hvad HAKL gør for at imødekomme aftagernes behov

2. Hvad HAKL gør for at imødekomme aftagernes behov 2. Hvad HAKL gør for at imødekomme aftagernes behov A. HAKL har truffet en strategisk beslutning om at skabe større fleksibilitet og kvalitet via digital læring i kursusudbuddet: Digital læring skal gøre

Læs mere

Trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse

Trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse DI Nyhedsbrev Den 31. oktober 2017 Trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse Natten til søndag indgik DA, LO og regeringen en trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse (VEU). Aftalen

Læs mere

Strategisk rammekontrakt

Strategisk rammekontrakt Strategisk rammekontrakt 2018-2021 Erhvervsakademi Sjælland indgår en strategisk rammekontrakt med uddannelses- og forskningsministeren. Køge 25. juni 2018 København den 3. juli 2018 Bestyrelsesformand

Læs mere

Uddannelser på InnoVest

Uddannelser på InnoVest Uddannelser på InnoVest Forslag om organisering og aftaler mellem ansvarlige parter for perioden 2014-2016 Version 2.0 (Godkendt af VidenUdvalget den 17 sep. 2014) 1 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kvalificeret arbejdskraft til en økonomi i vækst

Kvalificeret arbejdskraft til en økonomi i vækst Kvalificeret arbejdskraft til en økonomi i vækst Målrettet efteruddannelse til ufaglærte og faglærte skal modvirke flaskehalse på arbejdsmarkedet Ny chance for skolepraktik kvalificeret arbejdskraft til

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet;

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Side 1 af 5 Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Styrket regional indsats for erhvervsuddannelse for voksne i Region Sjælland (EUV for 25-30 årige) Udfordring For at kunne

Læs mere

Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen

Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen Den 4. juni 2013 AFTALETEKST Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen Regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Det Konservative

Læs mere

De forskelliges reformers fælles fokus på uddannelsesinitiativer

De forskelliges reformers fælles fokus på uddannelsesinitiativer De forskelliges reformers fælles fokus på uddannelsesinitiativer LO s arbejdsmarkeds- uddannelses- og erhvervspolitiske konference 2014 Morten Lund Dam, VEU-center Aalborg/Himmerland Reformers fokus på

Læs mere

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Projekt Danmarks Maritime Klynge og Transportens Innovationsnetværk inviterede den 25. september 2013

Læs mere

UDKAST, 4. september 2014

UDKAST, 4. september 2014 UDKAST, 4. september 2014 Forslag til Lov om ændring af lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet)

Læs mere

AFTALT UDDANNELSE VIA INDUSTRIENS OVERENSKOMST. HUB North 3. april 2018 Faglig sekretær Henrik Riise Metal Aalborg

AFTALT UDDANNELSE VIA INDUSTRIENS OVERENSKOMST. HUB North 3. april 2018 Faglig sekretær Henrik Riise Metal Aalborg AFTALT UDDANNELSE VIA INDUSTRIENS OVERENSKOMST HUB North 3. april 2018 Faglig sekretær Henrik Riise Metal Aalborg Adgang til kvalificeret faglært arbejdskraft største udfordring for vækst i Danmark DER

Læs mere

Høringssvar i forbindelse med Bekendtgørelse om videregående uddannelser (Akademiuddannelser)

Høringssvar i forbindelse med Bekendtgørelse om videregående uddannelser (Akademiuddannelser) Sagsnr. 11/26 Ref. EKH/avi/nvd Den 12. marts 2012 Høringssvar i forbindelse med Bekendtgørelse om videregående uddannelser (Akademiuddannelser) LO hilser den nye bekendtgørelse om videregående voksenuddannelse

Læs mere

Vi vækster på viden I den nye politik er visionen: Målsætninger:

Vi vækster på viden I den nye politik er visionen: Målsætninger: Vi vækster på viden I den nye politik er visionen: Videnpolitikken arbejder for, at Ringkøbing-Skjern har en kompetent arbejdsstyrke, som er i stand til at bidrage til kommunens og virksomhedernes fortsatte

Læs mere

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Notat Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Ansøgningsfrist: Den 12. september 2019, kl. 12.00 1. Formål Initiativet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Forslag. Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Lovforslag nr. L 92 Folketinget 2011-12 Fremsat den 22. februar 2012 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Ændring af prisloftet

Læs mere

Faktaark o vokse -, efter- og videreudda elsessyste et

Faktaark o vokse -, efter- og videreudda elsessyste et Faktaark o vokse-, efter- og videreuddaelsessysteet Disruptionrådets sekretariat Juni 217 Executive summary Danmark har et godt udgangspunkt for også i fremtiden at tilpasse sig til et arbejdsmarked i

Læs mere

Trepartsaftalen om voksen-, efter- og videreuddannelse

Trepartsaftalen om voksen-, efter- og videreuddannelse Trepartsaftalen om voksen-, efter- og videreuddannelse Oplæg 14. december 2017 for VEU-rådet Ved afdelingschef Jesper Nielsen, Undervisningsministeriet I Side 1 Forløbet frem mod en aftale 2017 Juni Juli

Læs mere

Voksenuddannede på KVU- og MVU-områderne

Voksenuddannede på KVU- og MVU-områderne 08-1230 - 23.2.2009 Voksenuddannede på KVU- og MVU-områderne Danmark står over for en periode med stigende ledighed. Der vil imidlertid fortsat være mangel på arbejdskraft i nogle sektorer. Der er dokumentation

Læs mere

Efteruddannelsesmuligheder til Offentlige ansatte 3F-medlemmer der ønsker en kort eller videregående uddannelse. Dine. efteruddannelsesmuligheder

Efteruddannelsesmuligheder til Offentlige ansatte 3F-medlemmer der ønsker en kort eller videregående uddannelse. Dine. efteruddannelsesmuligheder Efteruddannelsesmuligheder til Offentlige ansatte 3F-medlemmer der ønsker en kort eller videregående uddannelse Dine efteruddannelsesmuligheder Din overenskomst giver dig mulighed for at deltage i en række

Læs mere

Analyse: Videregående VEU og erhvervsakademierne

Analyse: Videregående VEU og erhvervsakademierne Analyse: Videregående VEU og erhvervsakademierne Danske Erhvervsakademier Nansensgade 19, 1366 København K, www.dkea.dk Kontakt Michael Rugaard, Sekretariatschef, Telefon: 23281548, E-post: mr@dkea.dk

Læs mere

VIDEN TO GO. Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse

VIDEN TO GO. Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse X Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse Arbejdsmarkedet er i konstant forandring, og

Læs mere

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om finanslovforslaget

Læs mere

Arbejdsmarkedskontor Syd

Arbejdsmarkedskontor Syd Styrkelse af basale færdigheder Løfte kvaliteten i AMU-kurserne Mere relevant og fleksibelt AMU-udbud Èn indgang til vejledning/tilmelding/godtgørelse Omstilling på arbejdsmarkedet RAR-model udarbejdeskoordination

Læs mere

Voksenuddannede på KVU- og MVU-områderne

Voksenuddannede på KVU- og MVU-områderne 08-1230 - 20.11.2009 Voksenuddannede på KVU- og MVU-områderne Danmark står over for en periode med stigende ledighed. Der vil imidlertid fortsat være mangel på arbejdskraft i nogle sektorer. Der er dokumentation

Læs mere

- belyst gennem surveys i 2007, 2011, 2015 og 2019

- belyst gennem surveys i 2007, 2011, 2015 og 2019 RESUMÉ Virksomheders brug og vurderinger af AMU i 2019 - belyst gennem surveys i 2007, 2011, 2015 og 2019 Denne rapport handler om virksomhedernes brug og vurderinger af AMU og hvordan dette har udviklet

Læs mere

Reform af erhvervsuddannelserne samt status og initiativer om anerkendelse af realkompetence. Lisbeth Bang Thorsen Kontorchef Undervisningsministeriet

Reform af erhvervsuddannelserne samt status og initiativer om anerkendelse af realkompetence. Lisbeth Bang Thorsen Kontorchef Undervisningsministeriet Reform af erhvervsuddannelserne samt status og initiativer om anerkendelse af realkompetence Lisbeth Bang Thorsen Kontorchef Undervisningsministeriet Anerkendelse af realkompetencer hvordan kommer vi videre?

Læs mere

Stærke uddannelses- og praktikforløb

Stærke uddannelses- og praktikforløb Stærke uddannelses- og praktikforløb Arbejdsmarkedets parter arbejder tæt sammen med professionshøjskolerne om at skabe stærke uddannelses- og praktikforløb, der kan sikre de studerende optimalt fagligt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

Mere fleksible universitetsuddannelser. 6. december Uddannelses- og Forskningsministeriet

Mere fleksible universitetsuddannelser. 6. december Uddannelses- og Forskningsministeriet Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om: Mere

Læs mere

NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008

NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008 NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008 Baggrund I projektbeskrivelserne bag Kompetenceplatform Midtjylland, KOMPETENCEmidt

Læs mere

Samarbejde om og koordinering af VEU indsatsen på social- og sundhedsområdet. RAR Sydjylland

Samarbejde om og koordinering af VEU indsatsen på social- og sundhedsområdet. RAR Sydjylland Samarbejde om og koordinering af VEU indsatsen på social- og sundhedsområdet 3 social- og sundhedsskoler i RAR Sydjyllands dækningsområde: Social- og Sundhedsskolen Fredericia/Vejle/Horsens Social- og

Læs mere

KOMPETENCEGIVENDE EFTERUDDANNELSE MÅLRETTEDE KURSER KONSULENTYDELSER

KOMPETENCEGIVENDE EFTERUDDANNELSE MÅLRETTEDE KURSER KONSULENTYDELSER Kender vi hinanden? KOMPETENCEGIVENDE EFTERUDDANNELSE MÅLRETTEDE KURSER KONSULENTYDELSER Facts om Erhvervsakademi Aarhus Etablering 2009 330 mio. i omsætning 4.000 deltidsstuderende 27 fuldtidsuddannelser

Læs mere

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Ungepakke August 2012 Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Siden sommeren 2008 har Danmark været ramt af en omfattende økonomisk krise. Mange unge har mistet deres job under krisen.

Læs mere

Strategi- og handleplan 2018

Strategi- og handleplan 2018 Strategi- og handleplan 2018 Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Fyn For Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Fyn har forebyggelse af mangel på arbejdskraft og understøtning af vækst på Fyn den højeste prioritet.

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLINGS- FONDEN MELLEM DANSK MODE & TEXTIL OG HK/PRIVAT

KOMPETENCEUDVIKLINGS- FONDEN MELLEM DANSK MODE & TEXTIL OG HK/PRIVAT KOMPETENCEUDVIKLINGS- FONDEN MELLEM DANSK MODE & TEXTIL OG HK/PRIVAT Sådan er mulighederne for efter- og videreuddannelse gennem kompetenceudviklingsfonden Kompetenceudviklingsfonden mellem Dansk Mode

Læs mere

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 1 Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 2018-2021 2 HVAD VIL VI GERNE OPNÅ OG HVILKEN EFFEKT ØNSKER VI? Andelen af unge, der vælger og gennemfører en gymnasial ungdomsuddannelse, inden de fylder 22

Læs mere

Uddannelse i Region Midtjylland

Uddannelse i Region Midtjylland Uddannelse i Region Midtjylland - uddannelsespolitik som led i vækst og udvikling Pia Fabrin, 12. august 2015 www.regionmidtjylland.dk Uddannelse i Region Midtjylland Uddannelsessystemet i Region Midtjylland

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 352 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Åbent samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg Spørgsmål AF: Der er i dag stort set mangel på alle

Læs mere

Notat om Trepartsudvalgets hovedkonklusioner vedr. voksen- og efteruddannelse 1

Notat om Trepartsudvalgets hovedkonklusioner vedr. voksen- og efteruddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 8. februar 2006 Notat om Trepartsudvalgets hovedkonklusioner

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 306 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Samråd UDU alm. Del Samrådsspørgsmål Z om Trepartsudvalgets rapport om opkvalificering

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 18 Vi vækster på viden I den nye politik er visionen: Videnpolitikken arbejder for, at Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Temadag om uddannelsesordninger i beskæftigelsesindsatsen. september 2016 Arbejdsmarkedskontor Midt Nord

Temadag om uddannelsesordninger i beskæftigelsesindsatsen. september 2016 Arbejdsmarkedskontor Midt Nord Temadag om uddannelsesordninger i beskæftigelsesindsatsen september 2016 Arbejdsmarkedskontor Midt Nord Dagens program Velkommen og formål med dagen Uddannelsesordningerne og hvad vi har i vente trepartsaftalerne

Læs mere

Efteruddannelse. Temasession på TR-Forum 2017

Efteruddannelse. Temasession på TR-Forum 2017 Efteruddannelse Temasession på TR-Forum 2017 DAGSORDEN 1 ET ARBEJDSMARKED I FORANDRING 2 MANGEL PÅ KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT OG FALDENDE EFTERUDDANNELSESAKTIVITET 3 FOKUS PÅ EFTERUDDANNELSE I OK-17 4 EKSPERTGRUPPEN,

Læs mere

Klar til FREMTIDEN? Bliv teknisk dygtigere med enkeltmoduler eller en hel akademiuddannelse og pas jobbet samtidig

Klar til FREMTIDEN? Bliv teknisk dygtigere med enkeltmoduler eller en hel akademiuddannelse og pas jobbet samtidig Klar til FREMTIDEN? Bliv teknisk dygtigere med enkeltmoduler eller en hel akademiuddannelse og pas jobbet samtidig Forord Kravene til teknisk kunnen og færdigheder i danske virksomheder stiger år for år.

Læs mere

Fælles procedurer og kvalitetsstandarder VEU- center Øst og Øerne

Fælles procedurer og kvalitetsstandarder VEU- center Øst og Øerne Fælles procedurer og kvalitetsstandarder VEU- center Øst og Øerne Fælles udgangspunkt for gennemførelse af vurderinger og anerkendelse af realkompetencer... 3 Formål... 3 Elementer i en kompetencevurdering...

Læs mere

Konsekvensanalyse af Trepartsaftale III

Konsekvensanalyse af Trepartsaftale III Konsekvensanalyse af Trepartsaftale III I oktober 2017 indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter Trepartsaftale III om et styrket og mere fleksibelt voksen-, efter- og videreuddannelsesområdet. Aftalen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Undervisningsmin. Institutionsstyrelsen, j.nr. 092.923.031 Fremsat den 31. marts 2009 af Bertel Haarder Forslag

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Bedre vilkår for ledige (19. november 2011)

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Bedre vilkår for ledige (19. november 2011) Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Bedre vilkår for ledige (19. november 2011) 1 Rammerne for dagpenge og kontanthjælp skal være mere retfærdige. Det skal sikres, at færre falder ud af dagpengesystemet,

Læs mere

Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. www.amunordjylland.

Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. www.amunordjylland. Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. Program VEU CENTER-sammen gør vi det lettere at tage på voksenog efteruddannelse

Læs mere

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats 2018 LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats ET ARBEJDSMARKED I VÆKST Arbejdsmarkedet i Danmark har i en årrække været i fremgang. Fra efteråret 2013 er beskæftigelsen steget med ca.

Læs mere

Bedre uddannelser. Regeringen Juni Publikationen indeholder en kortfattet præsentation af regeringens handlingsplan for Bedre uddannelser.

Bedre uddannelser. Regeringen Juni Publikationen indeholder en kortfattet præsentation af regeringens handlingsplan for Bedre uddannelser. Bedre uddannelser Publikationen indeholder en kortfattet præsentation af regeringens handlingsplan for Bedre uddannelser. Hele planen findes i publikationen Bedre uddannelser Handlingsplan. Handlingsplanen

Læs mere

MSK Strategi

MSK Strategi Indhold Mission... 2 Vision... 2 Styrkepositioner... 3 Indsatsområder i strategien... 4 Vision for uddannelse... 5 Vision for forskning og udvikling... 6 Vision for relations- og videnssamarbejde... 7

Læs mere

Fri-institutionsforsøg

Fri-institutionsforsøg Fri-institutionsforsøg Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne (DEG-L) ser meget positivt på fri-institutionsforsøget. Vi finder det af stor betydning for de forventede ændringer af voksen-, efter-

Læs mere

En styrket indsats over for unge ledige

En styrket indsats over for unge ledige En styrket indsats over for unge ledige Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne om En styrket

Læs mere

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008)

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) 2

Læs mere

Udnyt Erhvervsakademiernes potentiale i udviklingen af de teknisk-merkantile videregående uddannelser

Udnyt Erhvervsakademiernes potentiale i udviklingen af de teknisk-merkantile videregående uddannelser Uddannelsesudvalget, Uddannelsesudvalget (2. samling) L 25 - Bilag 6,L 47 - Bilag 4 Offentligt Udnyt Erhvervsakademiernes potentiale i udviklingen af de teknisk-merkantile videregående uddannelser Et oplæg

Læs mere

Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne

Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne Klare mål Klare mål, klar ledelse og gode resultater hænger sammen. Regeringen ønsker derfor at opstille fire klare, overordnede mål

Læs mere

Det danske uddannelsessystem

Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem består af både et ordinært uddannelsessystem og et parallelt uddannelsessystem for voksen- og efteruddannelse. Pjecen beskriver uddannelsessystemet

Læs mere

Orientering om Jobcenter Aalborgs arbejde med opkvalificering af ledige

Orientering om Jobcenter Aalborgs arbejde med opkvalificering af ledige #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Beskæftigelsesudvalget Kopi til Forvaltningsledelsen Fra Jobcentersekretariatet Sagsnr./Dok.nr. 2017-010767 / 2017-010767-4 Jobcenter Sekretariat

Læs mere

FORSLAG TIL OPKVALIFICERINGSREFORM FLERE FAGLÆRTE NYE ARBEJDS- PLADSER

FORSLAG TIL OPKVALIFICERINGSREFORM FLERE FAGLÆRTE NYE ARBEJDS- PLADSER FORSLAG TIL OPKVALIFICERINGSREFORM FLERE FAGLÆRTE NYE ARBEJDS- PLADSER Det er Socialdemokratiets vision, at alle skal kunne klare sig selv og være en del af fællesskabet på arbejdsmarkedet. Den globaliserede

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v.

Bekendtgørelse af lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. LBK nr 609 af 28/05/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 6. august 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 19/07772 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1701 af

Læs mere

VEU-centre kontrakter Mål- og indikatorplan

VEU-centre kontrakter Mål- og indikatorplan VEU-centre kontrakter 2016-2017 Mål- og indikatorplan VERSION 19-11-2015 1 Overordnede ændringer i kontraktmodellen Kvantitative indikatorer (indsatsområde 1+2) skal udløse point for delvis målopfyldelse.

Læs mere

Indhold UDBUDSPOLITIK Bestyrelsesmøde 6. december 2016 Bilag B10.1

Indhold UDBUDSPOLITIK Bestyrelsesmøde 6. december 2016 Bilag B10.1 Bestyrelsesmøde 6. december 2016 Bilag B10.1 UDBUDSPOLITIK 2017 Indhold Indledning...2 Udbud/geografisk opland...2 Aarhus Business College geografiske opland...3 Aktivitetsudvikling...3 Bevillingsmæssige

Læs mere

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 11. juni 2014

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 11. juni 2014 Lovtidende A 2014 Udgivet den 11. juni 2014 1. juni 2014. Nr. 578. Bekendtgørelse af lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne Herved bekendtgøres

Læs mere

Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet

Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet 5. december 2012 Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet Notatet præsenterer de centrale initiativer på beskæftigelsesområdet i Regeringens og Enhedslistens aftale om Finanslov for 2013. De foreløbigt

Læs mere

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2018

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2018 side 1 af 6 UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2018 Indledning EUC Syd udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) i overensstemmelse med Lov om arbejdsmarkedsuddannelser

Læs mere

Præsentation af must win battles. Synlighed Forskning og udvikling VEU Internationalisering Regional uddannelsesdækning

Præsentation af must win battles. Synlighed Forskning og udvikling VEU Internationalisering Regional uddannelsesdækning Præsentation af must win battles Synlighed Forskning og udvikling VEU Internationalisering Regional uddannelsesdækning Synlighed At opbygge et markant højere kendskab til såvel det enkelte akademi som

Læs mere

Velkommen til. Basismodul

Velkommen til. Basismodul Velkommen til Basismodul DAGENS PROGRAM HVEM ER VI SAMLET DEFINITIONEN PÅ EN ORGANISATION: En organisation består af to eller flere mennesker, der arbejder sammen på en struktureret måde for at nå et specifikt

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne Februar 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem Udkast til Partnerskabsaftale mellem Indhold Partnerskabet... 3 Aftaleparterne... 3 Baggrund... 3 Formål... 4 Indsatsområder... 4 Koordination af indsats og udveksling af information om praktikpladssøgende...

Læs mere

Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser

Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.

Læs mere

Udbudspolitik for Køge Handelsskole 2012

Udbudspolitik for Køge Handelsskole 2012 Udbudspolitik for Køge Handelsskole 2012 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Formål... 3 Køge Handelsskoles udbud... 3 Mission... 3 Vision... 4 Kursuscentrets strategiske mål for 2012... 4 Udbudsprincipper...

Læs mere

VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE

VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 9. august 2004 Af Søren Jakobsen VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE Det gennemsnitlige tilskud til deltagere i voksen- og efteruddannelse er faldet med 15 procent eller 8.300 kr. fra 2001 til 2004. Faldet er først

Læs mere

FFL 14 besparelser på SVU

FFL 14 besparelser på SVU 13-0186 - BORA - 10.09.2013 Kontakt: Bodil Rasmussen - bora@ftf.dk - Tlf: 3336 8869 FFL 14 besparelser på SVU Den varslede beskæring af SVU vil få alvorlige konsekvenser for kompetenceudvikling blandt

Læs mere

Redegørelse og dokumentation for, hvordan det nye udbud bidrager til at opfylde behovet for uddannelsen regionalt og nationalt.

Redegørelse og dokumentation for, hvordan det nye udbud bidrager til at opfylde behovet for uddannelsen regionalt og nationalt. Redegørelse og dokumentation for, hvordan det nye udbud bidrager til at opfylde behovet for uddannelsen regionalt og nationalt. I det følgende redegøres der for, hvordan udbuddet af Den merkantile diplomuddannelse

Læs mere

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Bredgade København K Att: Marianne Madsen. 8.

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Bredgade København K Att: Marianne Madsen. 8. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Bredgade 43 1260 København K Att: Marianne Madsen 8. oktober 2013 Høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om erhvervsakademier

Læs mere

Notat vedr. Ændringsforslaget til Finansloven for 2015

Notat vedr. Ændringsforslaget til Finansloven for 2015 VER. 2 (bemærk: væsentlige ændringer angivet med rødt) Notat vedr. Ændringsforslaget til Finansloven for 2015 I forbindelse med ændringsforslaget til finansloven for 2015 (ÆFL15) er der indarbejdet en

Læs mere

UDKAST: Notat om samarbejdet mellem Vækstforum og Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland

UDKAST: Notat om samarbejdet mellem Vækstforum og Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland Vækstforum UDKAST: Notat om samarbejdet mellem Vækstforum og Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland Beskæftigelsesregion Midtjylland Dato 16. november 2012 Sag Anledning Forretningsudvalget for

Læs mere

Regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne - særligt med fokus på det merkantile område

Regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne - særligt med fokus på det merkantile område Regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne - særligt med fokus på det merkantile område Undervisningsministeren præsenterede 2. oktober regeringens udspil til en kommende erhvervsuddannelsesreform.

Læs mere

Ændringsforslag. til

Ændringsforslag. til Uddannelsesudvalget 2010-11 L 33 Bilag 11 Offentligt Til lovforslag nr. L 33 Folketinget 2010-11 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og

Læs mere