Læs dansk på bibliotekerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læs dansk på bibliotekerne"

Transkript

1 Læs dansk på bibliotekerne Undervisningsmateriale om biblioteket ved introduktion til kursister fra sprogskolen af Vibeke Nielsen og Tina Møller Kristensen

2 Læs dansk på bibliotekerne Intro 5 råd til et vellykket forløb af Jette Blåstedt fra Vollsmose Biblioteket Tilrettelæg i tæt samarbejde med sproglæreren og justér undervejs Tal enkelt og tydeligt stil evt. tjekspørgsmål til kursisterne Vis både bredden af tilbuddene og fang den enkeltes interesse (musik, film, for børn, nyheder på eget sprog osv.) Husk at sproglærerne ikke nødvendigvis kender vores tilbud Uddel gerne diplom det har stor betydning! Se diplomet til kursisterne Dette undervisningsmateriale er baseret på Jette Blåstedts erfaringer fra Vollsmose Biblioteket, men også erfaringerne fra de andre medvirkende biblioteker er inddraget. Husk at gøre læreren opmærksom på, at der findes et materiale til sprogskolerne om biblioteker, og at dette materiale følger de 4 biblioteksbesøg. Materialet finder de på Statsbibliotekets hjemmeside: https://www.statsbiblioteket.dk/forbiblioteker/sbci/laes-dansk-pa-bibliotekerne/undervisningsmaterialer

3 Læs dansk på bibliotekerne Intro Undervisningsforslag til et forløb på 4 besøg. Udover at hvert besøg afsluttes med en opgave, vil der også undervejs blive stillet nogle små opgaver til kursisterne. (Det handler om at holde kursisternes opmærksomhed). Disse opgaver har vi kaldt for Dagens biblioteks opgave og du finder dem til slut. Print gerne Dagens biblioteks opgave til kursisterne. Opgaverne er primært rettet til kursister på Danskuddannelse 2. Det er vigtigt at samarbejde med læreren fra sprogskolen. Skab kontakt til læreren inden forløbet begynder. Og del gerne dette materiale med læreren. Og husk, følgende sider er blot til inspiration, så I er velkomne til at tage hvad I kan bruge. De 4 besøg 1 Intro til biblioteket 2 Hvad kan dit bibliotek tilbyde den voksne låner? 3 Hvad kan biblioteket tilbyde forældre og børn? 4 Netbiblioteket

4 Læs dansk på bibliotekerne 1. gang Intro til biblioteket Byd velkommen og præsenter dig selv. Fortæl kort og præcist og uden svære ord om dit arbejde. Fortæl hvordan du kan hjælpe kursisterne, og hvor på biblioteket de kan finde dig eller dine kollegaer. Giv kursisterne et indblik i, hvad der skal ske denne gang og de følgende 3 gange. Dette kan også med fordel gøres ved et besøg på sprogskolen, inden læringsforløbet påbegyndes. Husk at give dig tid, og vær åben over for en dialog med de besøgende kursister. Bed dem f.eks. om at præsentere sig selv og spørg om nogle af dem har været på biblioteket før.

5 Læs dansk på biblioteket 1. gang Bibliotekets åbningstider ( et eksempel fra biblioteket i Kvaglund. Husk at tilpasse tidspunkterne, så de passer til dit bibliotek) mandag 10:00-17:00 tirsdag 10:00-17:00 onsdag 10:00-17:00 torsdag 10:00-17:00 fredag 13:00-17:00 lørdag 10:00-13:00 søndag lukket

6 Læs dansk på biblioteket 1. gang Låneren Fortæl kort om hvilke muligheder man har som låner på dit bibliotek. Hvad kan man låne, og hvad tilbyder dit bibliotek? Det er gratis - husk at gøre opmærksom på dette. Hvordan opretter man sig som låner? o prøv evt at oprette en fiktiv låner (se næste side), det er en måde at komme i dialog med de besøgende elever. Vis hvordan man låner en bog. Hvor længe kan man låne en bog, en film, en cd? Takster / bøder uddel gerne pjecen om dit bibliotek.

7 Læs dansk på biblioteket 1. gang Den fiktive låner navn: Peter Henriksen adresse: Nørregade Esbjerg cpr: pinkode 1525

8 Læs dansk på bibliotekerne 1. gang Takster og bøder. Det kan være en fordel at involvere kursisterne i dette. Når I gennemgår oplysningerne, så hør om nogle af kursisterne har lyst til at læse højt. Taksterne på følgende side er fra Kvaglund bibliotek, husk at tilpasse oplysningerne, så de passer til dit bibliotek. Anvend gerne bibliotekets folder.

9 læs dansk på biblioteket 1. gang Takster og bøder ( et eksempel fra biblioteket i Kvaglund. Husk at tilpasse taksterne, så de passer til dit bibliotek) Voksne 1-7 dage 20 kr dage 60 kr dage 90 kr dage 120 kr. mere end 30 dage 175 kr. Børn 1-7 dage 10 kr dage 20 kr dage 40 kr dage 50 kr mere end 30 dage 100 kr.

10 Læs dansk på biblioteket 1. gang Opret kursisterne som låner Opret de kursister, som ikke allerede er låner på et af kommunens biblioteker. Dette giver dem mulighed for at tal med dig og dermed øve deres danskkundskaber. Opgaver 1. gang Bed dem finde en bog, de ønsker at låne. Vis dem gerne hvor læse-let hylden er. Det kan også være en fordel at vise dem, hvor bøger på deres eget sprog står. Bed dem sende en mail til dig, hvor de fortæller om deres besøg på biblioteket (Husk at tage læreren med på råd)

11 Læs dansk på biblioteket 1. gang Intro til biblioteket Dagens biblioteksopgave. Biblioteket holder åbent 6 dage om ugen. Rigtig Forkert Det er gratis at låne bøger. Det er koster penge at låne musik og film. Man får bøder, hvis man ikke afleverer til tiden. Du må låne en bog i en måned.

12 Læs dansk på biblioteket 2. gang Hvad kan dit bibliotek tilbyde den voksne låner (lav gerne din egen liste) Tag holdet med på en rundtur, og vis dem hvad du taler om, prøv gerne at få gang i en dialog: Læs let bøger til dansk som andetsprog o Se oversigt for materialer til de forskellige danskuddannelser og moduler Fagbøger f.eks i forbindelse med opgaveskrivning Lån en pc er Aviser og magasiner, danske og udenlandske Bøger, cd er og film på eget sprog (tag gerne eksempler med) Studiepladser Det sker (hvad sker der på dit bibliotek, og hvor finder man informationerne)

13 Læs dansk på biblioteket 2. gang I forbindelse med lån af pc er det fint at gøre opmærksom på reglerne. Hvor og hvordan booker man en pc på biblioteket? Hvor længe kan man låne en pc? Hvad koster det at printe?

14 Læs dansk på biblioteket 2. gang Hvad siger man, når man skal bruge hjælp? Gennemgå gerne nogle dialoger fra materialet til sprogskolerne, eller lav egne fiktive forløb, hvor kursisterne øver sig i at spørge om hjælp til at finde en bog, en cd eller en film. Og lav også gerne dialog øvelser, hvor kursisterne øver sig på spørge ind til alle de muligheder, biblioteket byder på f. eks. lån af pc og aviser.

15 Læs dansk på biblioteket 2. gang Arrangementer på biblioteket Find ud af, hvad der sker på dit bibliotek, fortæl om de arrangementer, der kunne være interessante for kursisterne. Husk at vise dem, hvor de kan finde informationerne. Opgaver 2. gang Opgaven forbereder kursisterne til 3. besøg på biblioteket. Uddel folderen: Læs med dit barn på dansk og på de sprog kursisterne efterspørger (hvis dette er muligt.) Giv evt. en bog pakke til de, som ønsker at modtage den. Bed kursisterne om at læse folderen til næste besøg, hvor overskriften er Hvad kan biblioteket tilbyde forældre og deres børn? I stedet for folderen Læs med dit barn kan du også benytte dig af bogstartsmaterialet fx: Guide_opslag.pdf Og skulle nogen ønske at aflevere et materiale til biblioteket, så hjælp dem gerne med det.

16 Læs dansk på biblioteket 2. gang Hvad kan dit bibliotek tilbyde den voksne låner Dagens biblioteksopgave. Rigtig Forkert På biblioteket kan du booke en pc er. Biblioteket har aviser og magasiner på mange sprog. På biblioteket kan du kun låne bøger på dansk og engelsk. Bibliotekaren vil gerne hjælpe med at finde relevant materiale. Du må gerne sidde og læse på biblioteket.

17 Læs dansk på biblioteket 3. gang Hvad kan biblioteket tilbyde forældre og børn? (Husk at rette listen til, så den passer til dit bibliotek) Børnebøger Bøger til højtlæsning på eget sprog Musik og film for børn Spil Børnene kan lege på biblioteket Arrangementer på biblioteket for børn Lektiehjælp til de større børn o o Lektie cafeen Lektier online

18 Læs dansk på biblioteket 3. gang Arrangementer for børn. Fortæl om de arrangementer biblioteket har for børnene f.eks. i vinter- og efterårsferien, og gør opmærksom på, hvor man kan finde informationerne. Børnebiblioteket Tag dem med en rundtur på børnebiblioteket og vis, hvor de finder de forskellige materialer, vis gerne nogle af de spil man kan låne, og også relevante comp. læringsspil / spil for børn. Børnebøger på eget sprog til højtlæsning. Tag gerne et lille udvalg af børnebøger på forskellige sprog med. Husk at tjekke, hvilke sprog er relevante for dine kursister.

19 Læs dansk på biblioteket 3. gang Lektier online Lektier online er gratis lektiehjælp for de større børn 6-10 klasserne. Få gerne fat på nogle foldere og flyers på de forskellige sprog. Har du tid og mulighed, kan du evt vise kursisterne intro filmen. Den tager knap 4 minutter. Lektiecafé Hvis der er lektiecafé på dit bibliotek, så gør opmærksom på det og fortæl også, hvornår det finder sted.

20 Læs dansk på biblioteket 3. gang Opgaver 3. gang Bede kursisterne om at finde og låne en bog, som de synes passer til et barn de kender. Tal gerne med dem om deres valg. Husk at minde dem på, at de skal aflevere bøgerne inden en måned. Skulle nogen have bøger eller andet med til aflevering, så vis hvordan det gøres.

21 Læs dansk på biblioteket 3. gang Hvad kan biblioteket tilbyde forældre og børn Dagens biblioteksopgave. Rigtig Forkert Børn skal være stille på børnebiblioteket. Man kan låne legetøj og spil til sine børn på biblioteket. Biblioteket tilbyder lektiehjælp. Lektier online er for alle børn i 6. til 10. klasse. I ferien er der tit aktiviteter for børnene på biblioteket.

22 Læs dansk på biblioteket 4. gang Netbibliotek Denne sidste gang kan enten finde sted på biblioteket eller på sprogskolen. Kursisterne skal have adgang til en computer. (Husk at få nedenstående liste til at passe til dit bibliotek) Bibliotekets hjemmeside Library PressDisplay Filmstriben Bibzoom - world

23 Læs dansk på biblioteket 4. gang Bibliotekets hjemmeside Sørg for, at alle kommer ind på hjemmesiden. Søg efter en bog / film. Bestil den. Vis, hvordan man kan forny sine lån. Book en bibliotekar.

24 Læs dansk på biblioteket 4. gang Filmstriben og bibzoom - world Log ind på siderne, og lad kursisterne surfe rundt. Husk at gøre opmærksom på lånereglerne f.eks., hvor mange film man kan låne om måneden. Library PressDisplay Log ind på Library PressDisplay og bed eleverne om at finde en avis på deres eget sprog. Opgaver 4. gang Bede kursisterne besvare evalueringsskemaet (se næste side) og returnerer det til dig inden for den nærmeste fremtid. Og husk diplomet Skulle nogen har nogle bøger med til aflevering, så give dem tid til det.

25 Læs dansk på biblioteket 4. gang Evalueringsskema (Du er selvfølgelig velkommen til at tilføje flere eller stille andre spørgsmål og husk at tale med læreren om evaluering forinden.) Hvad har du lært om biblioteket, som du ikke vidste i forvejen? Vil du fortsætte med at bruge biblioteket i fremtiden? Hvorfor/hvorfor ikke? Var der noget, du gerne ville have hørt mere om? Tak for dit svar!

26 Læs dansk på biblioteket 4. gang Netbibliotek Dagens biblioteksopgave. Rigtig Forkert Du kan bestille bøger på bibliotekets hjemmeside. Du kan forny dine lån på biblioteks hjemmeside. På filmstriben kan du se film derhjemme gratis. På Library PressDisplay kan du læse aviser på dit eget sprog. På bibliotekets hjemmeside kan du se, hvad der sker på biblioteket.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Når dit barn skal lære at læse

Når dit barn skal lære at læse Når dit barn skal lære at læse Gode råd til forældre Ishøj Kommune PPR 1 2 Velkommen til skolen Når dit barn begynder i skole, er det allerede godt i gang med at lære at læse og skrive. Det har måske gået

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2

Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 Til ægtefællesammenførte i Danmark Hvad indeholder informationspakken? Informationspakken om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 er udarbejdet til ægtefællesammenførte

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Leg med sproget. 0-3 år

Leg med sproget. 0-3 år Leg med sproget 0-3 år At du giver sprog og ikke kræver sprog. Børn lærer ikke sprog ved at blive spurgt: hvad er det? eller kan du sige det?. Det er dig som voksen, der skal fortælle og sætte ord på.

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn.

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. Sikker Surf 10 Tips - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. I folderen finder du: 10 tips til sikker adfærd på internettet Tjekliste til dialog i familien Netikette regler Forklaring

Læs mere

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse.

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Manual udarbejdet i 2010 af Hanne Ryberg og Hanne Andreassen Sundhedsplejersker i Randers Kommune Folder/plakat

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

Når dit barns sag skal behandles i Børn- og Ungeudvalget

Når dit barns sag skal behandles i Børn- og Ungeudvalget Denne folder er lavet til forældre med forældremyndigheden, der skal have deres barns sag behandlet i Børn- og Ungeudvalget. Folderen informerer om, hvad der konkret sker under og efter behandlingen, hvilke

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Midlertidig vejledning til tolkebooking.dk

Midlertidig vejledning til tolkebooking.dk Midlertidig vejledning til tolkebooking.dk På www.tolkebooking.dk kan du booke tolk på nettet. Er du allerede kunde hos CFD Vi lukker langsomt op, så I starten er det kun kunder der har modtaget et brugernavn

Læs mere

Kom i gang med at bruge Designlogen

Kom i gang med at bruge Designlogen Kom i gang med at bruge Designlogen Designlogen I Lærerens forberedelse inden klasseforløbet, Designlogen 1. Gennemgå lærervejledningen og se to film, logerum og skatkamre på forhånd. 2. Opbygning af hjemmesiden

Læs mere

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Modige voksne Mange voksne har ikke lyst til at tale om det, der er sket, fordi de skammer sig eller ønsker

Læs mere

Børn lærer sproget af deres forældre

Børn lærer sproget af deres forældre Børn lærer sproget af deres forældre Når børn bruger sproget i leg og andet samvær med andre børn og voksne øver de sig i at anvende sproget målrettet, kreativt og præcist sproget automatiseres. Børn lærer

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Hjælp dit barn til at blive en god læser

Hjælp dit barn til at blive en god læser Hjælp dit barn til at blive en god læser Hvordan udvikler du dit barns læsning, og hvad kan I som forældre gøre for at understøtte skolens arbejde? Folkeskolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune 1 Forældreinformation

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

Lær at lave/forstå en hjemmeside

Lær at lave/forstå en hjemmeside Lær at lave/forstå en hjemmeside Trin: Fag: Tid: 6. klasse (mellemtrinnet) Dansk Historie N/T 8-10 lektioner + tid til at skrive tekster I dette forløb skal eleverne lære, hvordan man opbygger en hjemmeside.

Læs mere

NIS Kvikguide. Kom godt i gang. Log ind i NIS. Intro til NIS. Opsætningsguiden

NIS Kvikguide. Kom godt i gang. Log ind i NIS. Intro til NIS. Opsætningsguiden NIS Kvikguide Kom godt i gang Velkommen til NIS EG Kommuneinformations webbaserede lovinformationssystem. Denne kvikguide giver dig en kort introduktion til arbejdet med NIS, så du kan gå i gang med det

Læs mere

Hjælp til at skrive en ansøgning

Hjælp til at skrive en ansøgning Hjælp til at skrive en ansøgning indhold Praktikplads på Tech College Aalborg....3 Trin 1 Hvordan finder jeg jobs og virksomheder?... 4 Trin 2 Passer jeg til jobbet?....5 Trin 3 Hvordan får jeg mere at

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

(0) Udret mere bliv ikke kun flere. Header. Sideheader. En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv. Header. Rubrik. Rubrik.

(0) Udret mere bliv ikke kun flere. Header. Sideheader. En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv. Header. Rubrik. Rubrik. Header Udret mere bliv ikke kun flere En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv Rubrik Header (0) Rubrik Citat Reference Sideheader Udret mere - bliv ikke kun flere En guide til et styrket

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Rodt, / gult, gront / sprog O M

Rodt, / gult, gront / sprog O M Rodt, / gult, gront / sprog T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne skal gå rundt mellem hinanden og sige ord på forskellig måde. Formål At eleverne bliver bevidste om, hvordan de

Læs mere

Barnets sproglige udvikling fra 0-3 år

Barnets sproglige udvikling fra 0-3 år Barnets sproglige udvikling fra 0-3 år Indholdsfortegnelse Forord Forord 3 1. Samspil 4 2. Kommunikation 6 3. Opmærksomhed 8 4. Sprogforståelse 10 5. Sproglig bevidsthed 12 6. Udtale 14 7. Ordudvikling

Læs mere