Bilag 4 b. Skov- og naturtekniker. Oversigt over mål i specialet Natur- og friluftsformidler (15)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 4 b. Skov- og naturtekniker. Oversigt over mål i specialet Natur- og friluftsformidler (15)"

Transkript

1 Bilag 4 b. Skov- og naturtekniker. Oversigt over mål i specialet Natur- og friluftsformidler (15) EUD fag nr Formidling og publikumskontakt, 1 uge. Obligatorisk, alle specialer, Trin 1. Enkeltfagets målpinde: Formidling og publikumskontakt er nu afkoblet FKB. 1. Eleven kan genkende forskellige eksempler på natursyn. 2. Eleven kan redegøre for værdien i god publikumsog kundekontakt. 3. Eleven kan formidle omkring eget arbejde/arbejdsområder i skoven. 4. Eleven kan informere om love og regler ved publikumsfærdsel i skov og natur. 5. Eleven kan redegøre for mindre publikumsfaciliteters formål og betydning for skovens gæster, eksempelvis skilte, kasser til naturfoldere og naturlegepladser. 6. Eleven kan identificere udvalgte naturområders sårbarhed overfor rekreativ udnyttelse af publikum. 7. Eleven kan redegøre for befolkningens overordnede brugsmønstre i forhold til skov og natur. Eud-faget er indeholder flere delmål end 42850, herunder om natursyn, værdi af kontakt og forbrugsmønstre. Fag 6569 kan tilkobles FKB. EUD fag nr. 6539, Natur, sundhed og fysisk aktivitet, 1 uge, VFS, T1. 1. Eleven kan redegøre for grundlæggende sammenhæng mellem natur og sundhed, herunder såvel fysisk som psykosocial sundhed. 2. Eleven kan planlægge og organisere forskellige aktiviteter med udgangspunkt i fysisk aktivitet og bevægelse for forskellige målgrupper. 3. Eleven kan anvende viden om fysiologi, træningslærer, kondition og fedtforbrænding ved igangsætning af aktiviteter. 4. Eleven kan anvende leg og bevægelse som aktivitet over for udvalgte målgrupper. Ikke tilsvarende AMU-fag ikke tilkoblet FKB. Der er hul for AMU-kursist, hvis EUD-uddannelsesbevis kan tilkobles FKB.

2 Følgende fag er på Trin 2 og er alene i speciale 15. EUD fag nr Formidling og oplevelse, 2 uger, T2 VFS. Enkeltfagets målpinde: 1. Eleven kan afprøve forskellige pædagogiske formidlingsteknikker ved naturformidling, herunder fortælling, aktiviteter, lege, demonstrationer mm. 2. Eleven kan deltage i planlægning og gennemførelse af naturformidling tilpasset udvalgte målgrupper. 3. Eleven kan deltage i udarbejdelse af informationsmateriale til brug for færdsel og ophold i naturen. 4. Eleven kan redegøre for mulige hensyn til skovdrift, berørte biotoper og kulturminder ved opsætning af publikums- og friluftsfaciliteter. 5. Eleven kan definere forskellige typer af faciliteter til publikum og friluftsliv. 6. Eleven kan identificere muligheder for aktiviteter i et givet område og har kendskab til rekreative tilbud/friluftsaktiviteter og oplevelser til forskellige målgrupper. 7. Eleven kan redegøre for eksempler på oplevelsesaktiviteter og kan forstå betydningen af publikums involvering i den enkelte aktivitet.. AMU fag nr , Formidling og oplevelse, 10 dage. 1. Deltageren kan formidle om forskellige naturområder. 2. Deltageren kan tilpasse naturformidling til udvalgte målgrupper med udgangspunkt i forskellige formidlingsteknikker, herunder aktiviteter, lege, fortælling og demonstrationer. 3. Deltageren kan identificere et naturområdes muligheder i forbindelse med friluftsaktiviteter, oplevelser og evt. opsætning af publikumsfaciliteter. EUD mere omfattende: udarbejde informationsmaterialer, redegøre for brugermønstre men ikke så handlingsorienteret. AMU mere aktiv: Kan formidle og kan opsætte faciliteter. Vanskeligt at se, at ét fælles fag ikke kan dække målene. Se evt. overlap i mål til andre formidlingsfag.

3 EUD fag nr. 6582, Naturen som oplevelsesrum, 1 uge OBL i SP 15, T2. 1. Eleven kan udvikle ideer til naturen som oplevelsesrum f.eks. rekreative, kulturelle og sportslige tilbud. 2. Eleven kan deltage i planlægning og gennemførelse af oplevelsesaktiviteter for forskellige målgrupper. 3. Eleven kan planlægge tiltag i naturen med henblik på større naturoplevelser, eksempelvis udsigtskorridorer. 4. Eleven kan beskrive naturens potentiale for oplevelser og læring. 5. Eleven kan beskrive naturens potentiale for at fremme sundhed og livskvalitet. EUD deltager ikke gøre det selv. Se mål i Naturformidling 1 og 2. AMU fag nr , Naturen som oplevelsesrum, 1 uge. 1. Deltageren kan gennemføre specialaktiviteter i skov og natur for forskellige målgrupper med udgangspunkt i natur som oplevelsesrum og naturens potentiale i forhold til oplevelser og læring, sundhedsfremme og livskvalitet. 2. Deltageren kan udvikle ideer til naturen som oplevelsesrum eksempelvis via rekreative, kulturelle og sportslige tilbud. 3. Deltageren kan foretage tiltag i naturen med henblik på at skabe større naturoplevelser, som eksempelvis udsigtskorridorer. AMU mere krævende: kan gennemføre, men omvendt: ikke planlægge. Vanskeligt at se, at ét fag ikke kan dække målene.

4 EUD, nr. 6581, Friluftsliv, 2 uger, T2. AMU nr , Friluftsliv, 2 uger, Eleven kan planlægge og gennemføre en friluftstur for en udvalgt målgruppe. (eksempelvis friluftstur med vandring, cykling, kyst friluftsliv og/eller basislejrliv). 2. Eleven kan til en konkret tur udføre turlederens pligter indenfor planlægning af turen. 3. Eleven kan anvende viden om persontyper og gruppeprocesser og håndtering af konflikter, der kan opstå på en friluftstur. 4. Eleven kan anvende viden om udstyrstyper og materialer, der benyttes til friluftsliv og kan tilpasse krav til den enkelte målgruppens behov. 5. Eleven kan redegøre for muligheder for specialaktiviteter i naturen, eksempelvis rekreativ træklatring, overnatning i det fri, kanosejlads, skiløb m.m. 6. Eleven kan definere, hvordan friluftsliv kan påvirke naturen og identificere steder, der kan påvirkes negativt af friluftslivet. 7. Eleven kan redegøre for tiltag, der kan mindske friluftslivets negative påvirkning på naturen. 1. På baggrund af sin viden om de faciliteter friluftsliv har behov for og den slidtage friluftsliv har på skoven og det åbne landskab, kan den uddannede selvstændigt i sit daglige arbejde i disse områder tage hensyn til dette således området bliver mere slidstærkt overfor disse aktiviteter. 2. Den uddannede kan derfor selvstændigt eller i samarbejde med andre tilrettelægge en friluftstur for en gruppe gæster i skoven eller i det åbne landskab, under hensyntagen til love og regler om publikumsfærdsel i skov og natur samt hensyntagen til skovdriften, flora, fauna og fortidsminder. 3. Den uddannede kan selvstændigt eller i samarbejde med andre tilrettelægge en friluftstur for en gruppe gæster i skoven eller i det åbne landskab, med hensigtsmæssig planlægning af kost, ernæring og hygiejne i forbindelse med lejrlivet. 4. Den uddannede kan selvstændigt eller i samarbejde med andre gennemføre den planlagte friluftstur. EUD-mål er mere instruktive og forekommer mere enkle at anvende. Indholdsmæssigt er der stor overensstemmelse ex. Planlægge og gennemføre ture alene eller med andre. Hensyn til naturen Forskelle: Evt. konflikter i gruppen. Mere vægt på aktiviter, hvor AMU har hensyn til naturen og praktiske: hygiejne, ernæring mv. AMU: andre hensyn: lovgivning om personfærdsel, kost, ernæring og hygiejne. Vanskeligt at se, at ét fag ikke kan dække delmålene.

5 EUD fag nr. 6579, Friluftsfaciliteter, 2 uger, T2. AMU fag nr Publikumsfaciliteter i naturområder, 2 uger. 1. Eleven kan deltage i bygning af udvalgte friluftsfaciliteter. 2. Eleven kan opstille og vedligeholde friluftsfaciliteter som eksempelvis borde og bænke. 3. Eleven kan ved planlægning og placeringen af adgangsveje og friluftsfaciliteter tage hensyn til naturen - "intelligent planlægning". 4. Eleven kan deltage i opsætning af faciliteter til friluftsliv som eksempelvis shelters, bålpladser og bålhytter. 5. Eleven kan udarbejde skitser og materialelister til friluftsfaciliteter. 6. Eleven kan udarbejde eget idekatalog til friluftsfaciliteter. 7. Eleven kan redegøre for forskellige målgruppers præferencer af friluftsfaciliteter. 1. Den uddannede kan selvstændigt eller i samarbejde med andre projektere, fremstille og opstille forskellige mindre publikumsfaciliteter håndværksmæssigt korrekt, herunder bænke, borde, kasse til turfoldere, stier, bålpladser med mere under hensyntagen til naturområdets sårbarhed og rekreative udnyttelse. 2. På baggrund af sin viden om publikumsfaciliteternes betydning for skovgæsterne, samt på baggrund af eget udarbejdet idekatalog, kan den uddannede lave skitser og materialelister til mindre publikumsfaciliteter. Der findes et Friluftsfaciliteter videregående 2 uger: Eleven kan fremstille, opsætte og vedligeholde faciliteter til friluftsliv, eksempelvis shelters og bålpladser, hængebroer, platforme m.v. Det er jo en del af 6579! Eleven kan selv! Fagets mål bør ses i sammenhæng med: Publikumsfaciliteter i Naturmaterialer, 2 uger Etablering af legepladser i naturmaterialer, 2 uger. Og flg. på 1 uge: Publikumsfaciliteter i naturområder (bålhuse, borde og bænke) Bygning af friluftsfaciliteter i naturen. Kan ikke finde fagene og i Er de afkoblet?

6 EUD fag nr. 6579, Naturformidling 1, 2 uger, T2. 1. Eleven kan beskrive forudsætninger og rammer for naturformidling til udvalgte målgrupper. 2. Eleven kan foretage relevant informationssøgning i planlægningen af naturformidling, herunder gældende lovgivning og erfaring fra naturvejledernetværk i Danmark. 3. Eleven kan deltage i udarbejdelse af informationsmateriale til brug for kommunikation og forskellige medier. 4. Eleven kan planlægge og deltage i naturformidling. 5. Eleven kan tilpasse det faglige niveau til den enkelte målgruppe. 6. Eleven kan anvende forskellige formidlingsaktiviteter i naturen. EUD fag nr. 6598, Naturformidling 2, 2 uger, T2. 1. Eleven kan tage kontakt til en målgruppe, fortage en analyse af målgruppen og på baggrund heraf tilrettelægge givne formidlingsaktiviteter. 2. Eleven kan anvende forskellige formidlingsteknikker eksempelvis fortællinger og demonstrationer. 3. Eleven kan reflektere over og tilpasse egen formidlerrolle til en udvalgt målgruppe. 4. Eleven kan ved naturformidling afprøve pædagogiske formidlingsteknikker og sætte dem ind i en læringsmæssig sammenhæng. 5. Eleven kan afprøve og kender til formidling af landskab og kulturmiljø. 6. Eleven kan planlægge og gennemføre naturformidling tilpasset udvalgte målgrupper. 7. Eleven kan redegøre for forskellige ressourcer i lokalområdet, der kan anvendes til udvikling og planlægning af formidling. Note: Er det tilstrækkelig progression mellem Naturformidling 1 til 2? Er der for meget overlap med øvrige fag i specialet, fx Formidling og oplevelse?

7 EUD fag 6940, Naturskole- og naturcenter, 1 uge, valg. 1. Eleven kan indgå i dagligdagen på en naturskole eller et naturcenter og deltage i gennemførelsen af aktiviteter. Eleven kan selvstændigt varetage formidling og gennemføre aktiviteter og feltøvelser for udvalgte målgruppe. 2. Eleven kan selvstændigt varetage pasning af udstyr, grej og mindre udstillinger. 3. Eleven kan indgå i samarbejdet med bl.a. lærer og naturvejledere om tilrettelæggelse af program for en besøgende gruppe. EUD fag nr. 6597, Rekreativ træklatring, 1 uge VSP, T2. 1. Eleven kan tilpasse klatremetode for en sikkerhedsmæssig forsvarlig klatring for både person og træ. 2. Eleven kan identificere, anvende og sikkerhedstjekke reb og udstyr til rekreativ træklatring samt anvende korrekte knob og stik. 3. Eleven kan opsætte reb til toprebning, klatre førstemand (føre) samt udføre abseil fra et træ. 4. Eleven kan søge nødvendige tilladelser til at udføre rekreativ klatring i danske skove og naturområder. 5. Eleven kan redegøre for træarters fysiologi, vitalitet og årsrytme med udgangspunkt i de enkelte træarters sårbarhed overfor rekreativ klatring. 6. Eleven kan redegøre for forskellige skadevolderes forekomst og indflydelse på træers stabilitet i forbindelse med klatring.

8 EUD fag nr. 6941, Naturens spisekammer, 1u, VFS, EH. 1. Eleven kan formidle oplevelser gennem tilberedning af mad og drikke fra naturen. 2. Eleven kan anvende viden om krav til hygiejne ved madlavning i naturen. 3. Eleven kan forestå primitiv madlavning over bål. 4. Eleven kan indsamle, klargøre og tilberede de mest kendte og anvendte spisesvampe. 5. Eleven kan indsamle, klargøre og tilberede de mest kendte og anvendte urter og bær fra naturen. 6. Eleven kan tilberede hjorte-, fuglevildt og fisk på forskellige udvalgte måder. 7. Eleven kan forestå produktion af diverse drikke med udgangspunkt i naturens produkter. EUD fag nr. 6599, Naturlegeplads, 2 uger, VFS, EH. 1. Eleven kan beskrive hovedtræk i det normale barns sansemotoriske udvikling. 2. Eleven kan rådgive om sammensætningen af legeelementer på legepladsen. 3. Eleven kan fremstille og opstille redskaber i henhold til gældende sikkerhedsstandarder. 4. Eleven kan vælge passende materialer og dimensioner til de enkelte formål. 5. Eleven kan udføre eftersyn og vedligeholdelse eller rådgive om eftersyn og vedligeholdelse af legeredskaber fremstillet af ubehandlet træ. 6. Eleven kan anvende konstruktiv træbeskyttelse. Note. Hvorfor to forskellige fag? Vanskeligt at se, at undervisningen kan nå at omfatte begge fags mål ved samlæsning. Vanskeligt med verbal overensstemmelse. AMU: Etablering af skovlegepladser i naturmaterialer. 1. Deltageren kan ud fra ubearbejdet rundtræ og træarternes egenskaber foretage hensigtsmæssige valg af materialer til opbygning af legeredskaber i naturtræ. 2. Deltageren kan udføre sikre samlinger af legeredskaber i konstruktioner af rundtræ. 3. Deltageren kan designe, konstruere og opstille legeredskaber i rundtræ i henhold til gældende arbejdsmiljøregler og sikkerhedsbestemmelser samt DS/EN 1176 og DS 1500, og kan etablere det dertil hørende faldunderlag. 4. Deltageren kan designe, konstruere og opstille legeredskaber i andre naturmaterialer som for eksempel halm, ler, pileflet og tovværk i henhold til gældende arbejdsmiljøregler og sikkerhedsbestemmelser samt DS/EN 1176 og DS 1500, og kan etablere det dertil hørende faldunderlag. Det er AMU-faget, som skolen udbyder. Er fælles fag muligt?

I hovedforløbet skal eleverne som Skov- og naturtekniker opnå disse kompetencer, jf. bilag 7 Skov- og naturtekniker

I hovedforløbet skal eleverne som Skov- og naturtekniker opnå disse kompetencer, jf. bilag 7 Skov- og naturtekniker REGLERNE OM ERHVERVSUDDANNELSERNE: Skov- og naturtekniker. Få overblik over uddannelsen her på skolens hjemmeside. http://www.sl.life.ku.dk/uddannelse/skovognaturtekniker/uddannelsen.aspx Fra grundforløbet

Læs mere

SKOV- OG NATURTEKNIKERUDDANNELSEN: VALGFRIE SPECIALEFAG OG VALGFAG. 2012- FORDELT PÅ SPECIALER OG TIL ERHVERVSRETTET PÅBYGNING

SKOV- OG NATURTEKNIKERUDDANNELSEN: VALGFRIE SPECIALEFAG OG VALGFAG. 2012- FORDELT PÅ SPECIALER OG TIL ERHVERVSRETTET PÅBYGNING SKOV- OG NATURTEKNIKERUDDANNELSEN: VALGFRIE SPECIALEFAG OG VALGFAG. 2012- FORDELT PÅ SPECIALER OG TIL ERHVERVSRETTET PÅBYGNING Speciale Skov- og naturplejer: tilknyttet valgfrit specialefag i alle tre

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Skov- og naturtekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Skov- og naturtekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til naturtekniker Udstedelsesdato: 22. maj 2012 Udstedt af Det faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug i henhold til bekendtgørelse nr. 330 af 11/04/2012 om uddannelserne

Læs mere

Skov- og naturtekniker

Skov- og naturtekniker Skov- og naturtekniker [ Skov- og naturassistent ] [ Skov- og naturtekniker med speciale som skov- og naturplejer ] [ Skov- og naturtekniker med speciale som natur- og friluftsformidler ] [ Skov- og naturtekniker

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Friluftsliv og naturforståelse

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Friluftsliv og naturforståelse Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Friluftsliv og naturforståelse November 2014 Fælles mål Vision Hensigten med valgfaget Friluftsliv og naturforståelse er, at eleverne gennem undervisning

Læs mere

Bedømmelseskriterier pædagogisk assistentuddannelse efter august 2015 Indhold

Bedømmelseskriterier pædagogisk assistentuddannelse efter august 2015 Indhold Bedømmelseskriterier pædagogisk assistentuddannelse efter august 2015 Indhold Bedømmelseskriterier for arbejdsmiljø og ergonomi... 2 Bedømmelseskriterier for bevægelse og idræt (Avanceret)... 4 Bedømmelseskriterier

Læs mere

I Friluftsrådets vurdering af projektet sammenholder vi om aktiviteterne hjælper med at opfylde projektets delmål og formål.

I Friluftsrådets vurdering af projektet sammenholder vi om aktiviteterne hjælper med at opfylde projektets delmål og formål. Vejledning Alle punkter i ansøgningsskemaet skal beskrives. I Friluftsrådets vurdering af projektet sammenholder vi om aktiviteterne hjælper med at opfylde projektets delmål og formål. Se endvidere nedenstående

Læs mere

SKOVSKOLEN AMU-KURSER 2016. københavns universitet

SKOVSKOLEN AMU-KURSER 2016. københavns universitet SKOVSKOLEN AMU-KURSER 2016 Efteruddannelse, kurser og aktiviteter til skov-, parkog landskabsdrift, friluftsliv og naturformidling institut for geovidenskab og naturforvaltning københavns universitet Velkommen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til skov- og naturtekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til skov- og naturtekniker BEK nr 269 af 15/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

Slutmål og undervisningsplan for faget Hjemkundskab

Slutmål og undervisningsplan for faget Hjemkundskab Formål med undervisning i hjemkundskab: Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne gennem alsidige læringsforløb tilegner sig kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at handle

Læs mere

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Herning d. 15. marts 2012

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Herning d. 15. marts 2012 Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Herning d. 15. marts 2012 Friluftsrådet mere natur - mere friluftsliv Tips- og Lottomidler fra Danske Spil Tips- og Lottomidler til Friluftslivet er en del af overskuddet

Læs mere

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012 Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012 Friluftsrådet mere natur - mere friluftsliv Tips- og Lottomidler fra Danske Spil Tips- og Lottomidler til Friluftslivet er en del af overskuddet

Læs mere

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020 Vores vision FRILUFTSLIV FOR ALLE i en rig natur på bæredygtigt grundlag. Friluftsrådets vision er, at alle har gode muligheder for at dyrke friluftsliv i en spændende natur. Naturen er grundlaget for

Læs mere

PIXI-LUP for den pædagogiske assistentuddannelse til praktikken

PIXI-LUP for den pædagogiske assistentuddannelse til praktikken PIXI-LUP for den pædagogiske assistentuddannelse til praktikken PIXI-LUP en for den pædagogiske assistentuddannelse er udarbejdet med afsæt i Den Lokale Undervisningsplan. For uddybning af temaerne henvises

Læs mere

Natura Status og proces

Natura Status og proces Natura 2000 - Status og proces Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Natura 2000 Områder i EU med særlig værdifuld natur Fuglebeskyttelsesområder og habitatområder Målet er at standse tilbagegangen

Læs mere

SKOVSKOLEN AMU-KURSER 2014. københavns universitet. Efteruddannelse, kurser og aktiviteter til skov- og landskabssektoren, friluftsliv og parkdrift

SKOVSKOLEN AMU-KURSER 2014. københavns universitet. Efteruddannelse, kurser og aktiviteter til skov- og landskabssektoren, friluftsliv og parkdrift SKOVSKOLEN AMU-KURSER 2014 Efteruddannelse, kurser og aktiviteter til skov- og landskabssektoren, friluftsliv og parkdrift institut for geovidenskab og naturforvaltning københavns universitet Velkommen

Læs mere

sortere materialer og stoffer efter egne og givne kriterier demonstrere ændringer af stoffer og materialer, herunder smeltning og opløsning

sortere materialer og stoffer efter egne og givne kriterier demonstrere ændringer af stoffer og materialer, herunder smeltning og opløsning Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne gennem oplevelser og erfaringer med natur og teknik opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge og udvikler

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Fagplan for Natur/ teknik. Slutmål

Fagplan for Natur/ teknik. Slutmål FAABORGEGNENS FRISKOLE PRICES HAVEVEJ 13, 5600 FAABORG TLF.: 6261 1270 FAX: 6261 1271 Fagplan for Natur/ teknik ENGHAVESKOLEN D. 07-01-2009 Formål Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010 Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å Oktober 2010 Kort om konceptet Borgerinddragelse og lokal forankring har været centrale elementer i det hidtidige arbejde med Nationalpark

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Referencenummer: 19176 Naturvejleder: Michael Schack Arbejdssted: Gram Slot Adresse: Slotsvej 54 Postnummer/By: 6510 Gram Kort resumé af årets vigtigste begivenheder:

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv Linjens formål: At eleven får indsigt i og gør sig erfaringer med naturens muligheder for oplevelser. At give eleven forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab

Læs mere

Læseplan for faget natur/teknik. 3. 6. klassetrin

Læseplan for faget natur/teknik. 3. 6. klassetrin Læseplan for faget natur/teknik 3. 6. klassetrin Nysgerrighed, arbejdsglæde og udforskning skal have plads og tid til at udvikle sig. Undervisningen baseres fortrinsvis på elevernes egne oplevelser, undersøgelser

Læs mere

Åbent Hus 26. februar 2015

Åbent Hus 26. februar 2015 Åbent Hus 26. februar 2015 Friluftsvejlederuddannelsen - en kompetencegivende uddannelse i friluftsliv V/Studieleder Mathilde Vædele Haugaard Jensen Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling Samt

Læs mere

SKOVSKOLEN AMU-KURSER 2015. københavns universitet

SKOVSKOLEN AMU-KURSER 2015. københavns universitet SKOVSKOLEN AMU-KURSER 2015 Efteruddannelse, kurser og aktiviteter til skov-, parkog landskabsdrift, friluftsliv og naturformidling institut for geovidenskab og naturforvaltning københavns universitet Velkommen

Læs mere

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE Staurby Skov STAURBY SKOV PIXIUDGAVE - DEN KORTE VERSION AF MASTERPLANEN Middelfart Kommune har overtaget Staurby Skov i 2016. Skoven er en tidligere produktionsskov,

Læs mere

SFO-VINDINGES MÅLSÆTNING

SFO-VINDINGES MÅLSÆTNING SFO-VINDINGES MÅLSÆTNING Det pædagogiske arbejde i SFO-Vindinge tager udgangspunkt i, at SFO en er børnenes fristed, hvor det enkelte barn kan tilrettelægge sin fritid under hensyntagen til omgivelserne.

Læs mere

Masterkurser i Friluftsliv

Masterkurser i Friluftsliv det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Masterkurser i Friluftsliv Forskningsbaseret efteruddannelse Derfor master Det er en naturlig, akademisk forlængelse af min hidtidige erfaring.

Læs mere

Aktivitetsog naturcenter HINDSGAVL

Aktivitetsog naturcenter HINDSGAVL HINDSGAVL RNATURVEJLEDE Aktivitetsog naturcenter HINDSGAVL FORENI NGEN Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl er en enestående facilitet, som frit kan bruges af lærere og pædagoger i Middelfart Kommune.

Læs mere

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har Lærerplaner Siden 2004 har der været et lovkrav om, at alle dagtilbud skal udarbejde pædagogiske læreplaner, som forholder sig til seks temaer: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv?

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Søren Præstholm Specialkonsulent, Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, IGN Frank Søndergaard Jensen Professor, Forskergruppen

Læs mere

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser UDKAST Strategi for øget adgang til naturoplevelser Baggrund for strategien Adgang til natur og til gode naturoplevelser, har en stor værdi for både bosætning, sundhed, læringsmiljøer og friluftsliv. Det

Læs mere

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Oplevelsen af Nationalpark Mols Bjerge til fods og på cykel giver den besøgende en helt unik og stærk oplevelse af områdets særegne landskab

Læs mere

Jordbrug, skovbrug og å-mænd. Inspiration. til efteruddannelse

Jordbrug, skovbrug og å-mænd. Inspiration. til efteruddannelse Jordbrug, skovbrug og å-mænd Inspiration til efteruddannelse Jordbrug, skovbrug og å-mænd Hvad er der af muligheder for at deltage i efteruddannelse? Efteruddannelse og kompetenceudvikling af medarbejdere

Læs mere

PGU elever Horsens Kommune. Beskrivelse af praktiksted PGU elever Daginstitution Gedved Horsens Kommune. Skovvej Gedved

PGU elever Horsens Kommune. Beskrivelse af praktiksted PGU elever Daginstitution Gedved Horsens Kommune. Skovvej Gedved PGU elever Horsens Kommune. Beskrivelse af praktiksted PGU elever Daginstitution Gedved 2015. Horsens Kommune Institutionens navn: (Herunder afdelingens navn) Adresse: Daginstitutionen Gedved Skovvej 13

Læs mere

Destination Djursland Destination Djursland er etableret for at medvirke aktivt til at fremme og udvikle turis-

Destination Djursland Destination Djursland er etableret for at medvirke aktivt til at fremme og udvikle turis- Partnerskabsaftale mellem Danmarks Jægerforbund, Destination Djursland, DGI Karpenhøj, Friluftsrådet, Skov- og Naturstyrelsen Kronylland, Naturhistorisk Museum, og Syddjurs Kommune om fælles, koordinerende

Læs mere

Cykelring Høje Taastrup kommune

Cykelring Høje Taastrup kommune Cykelring Høje Taastrup kommune Høje Taastrup kommune Cykel- og motionsring Dato: 18.07.09 Redaktion: Høje Taastrup kommune Via Trafik 00 Baggrund og vision 01 Baggrund/Koncept 02 Den Grønne Ring - Natur

Læs mere

Natur, sundhed & livskvalitet

Natur, sundhed & livskvalitet Natur, sundhed & livskvalitet Hvordan naturvejledning og natur kan fremme sundhed og livskvalitet Samarbejdet mellem SNS og Vordingborg Kommunes Sundhedscenter i Stege Styrker og muligheder Skovrider,

Læs mere

Praktikopgaver. Den pædagogiske assistentuddannelse

Praktikopgaver. Den pædagogiske assistentuddannelse Praktikopgaver Den pædagogiske assistentuddannelse Gældende for elever der er startet efter 1. januar 2016 Praktikopgaver til brug i elevernes praktikperioder De følgende seks praktikopgaver er udarbejdet

Læs mere

begrænsninger Fakta om friluftslivet 9

begrænsninger Fakta om friluftslivet 9 1. Friluftslivets muligheder og begrænsninger Hvert år er rigtig mange danskere i skoven, på stranden eller ude i det åbne land for at udøve forskellige former for friluftsaktiviteter. Interessen for friluftsliv

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

De mange tilbud på distriktet kan ses på http://www.friluftskortet.dk/ her er alle de faciliteter, som er omfattet af Friluftskortet, optegnet.

De mange tilbud på distriktet kan ses på http://www.friluftskortet.dk/ her er alle de faciliteter, som er omfattet af Friluftskortet, optegnet. 1.7 Friluftsliv 1.7.1 Rekreativ anvendelse og friluftsfaciliteter Arealerne under Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland rummer mange arealer af stor friluftsmæssig betydning og distriktets arealer er derfor

Læs mere

Danmark broer? Hvor bliver. Hvordan lever man sundt? Hvorfor har. affaldet af?

Danmark broer? Hvor bliver. Hvordan lever man sundt? Hvorfor har. affaldet af? Færdigheds- og vidensmål (efter 4. klasse) Hvad kan sten fortælle? Hvorfor har Danmark broer? Hvor bliver affaldet af? Hvordan lever man sundt? Hvad var der før mobilen? Hvor lever isbjørnen? Kender du

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

se mere om aktiviteterne på www.naturnet.dk

se mere om aktiviteterne på www.naturnet.dk NATURAKTIVITETER som gør dine børn både gladere, klogere og kommer i god kondition I denne folder omtales tid og sted for offentlige arrangementer for børnefamilier i hovedstadsområdet. Arrangørerne er

Læs mere

Prøvevejledning for afsluttende prøve GF2 PA. Elev

Prøvevejledning for afsluttende prøve GF2 PA. Elev Prøvevejledning for afsluttende prøve GF2 PA Elev Grundforløbsprøven er obligatorisk. Grundforløbet afsluttes med en prøve der, ud fra temaer og emner fra undervisningen på Grundforløbet, tager udgangspunkt

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Ta 10. klasse på Dalum Landbrugsskole

Ta 10. klasse på Dalum Landbrugsskole Ta 10. klasse på Dalum Landbrugsskole Valgfag i maskiner, hest og outdoor kommer til at fylde meget på skoleskemaet, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien udbyder 10. klasse på afdeling Korinth.

Læs mere

5 Naturvejledning Vision: Naturvejledning Målet med naturvejledning er Direkte formidling

5 Naturvejledning Vision: Naturvejledning Målet med naturvejledning er Direkte formidling 5 Naturvejledning Vision: Skov-og Naturstyrelsens vision for naturvejledning er: Gennem et landsdækkende netværk af naturvejledere at give borgerne direkte oplevelser i naturen med det formål at øge deres

Læs mere

Gennemgang af indsigelser kommuneplantillæg 12 og lokalplan for Ølsted Grusgrav

Gennemgang af indsigelser kommuneplantillæg 12 og lokalplan for Ølsted Grusgrav Gennemgang af indsigelser kommuneplantillæg 12 og lokalplan 07.36 for Ølsted Grusgrav Sagsbehandler: mesv Dato: April 2013 Sagsnr: 2012/0009619 Nr. Navn Resumé af 1a Styregruppen for Ønske om at veje kan

Læs mere

Strandby Skoleafdeling - Distrikt Nord

Strandby Skoleafdeling - Distrikt Nord Strandby Skoleafdeling - Distrikt Nord dok. 151559-15 Livsfilosofi og etik Formålet med faget er, at eleven opnår forståelse og indsigt i udvalgte livsfilosofier og etiske modeller, således at eleven kan

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Børnehaven SKOVTROLDEN Holmen 8, Bjerre, 8783 Hornsyld. Tlf 75681602 email: skovtrolden@hedensted.dk

Læs mere

Natur/teknik delmål 2. klasse.

Natur/teknik delmål 2. klasse. Natur/teknik delmål 2. klasse. Den nære omverden sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve, funktion og anvendelse undersøge

Læs mere

Midt- og Vestjylland

Midt- og Vestjylland Finansieret af: Kursuskatalog Midt- og Vestjylland FrivillighedsAkademiets GRATIS kursustilbud til frivillige om formidling til børn og unge Kurser, rådgivning og inspiration om ledelse og frivillig-organisering

Læs mere

se mere om aktiviteterne på www.naturnet.dk

se mere om aktiviteterne på www.naturnet.dk Naturaktiviteter som gør dine børn både gladere, klogere og kommer i god kondition I denne folder omtales tid og sted for offentlige arrangementer for børnefamilier i Nordsjælland. Arrangørerne er lokale

Læs mere

Legepladser. Undervisningsmiljø. Vejledning DCUM-VEJLEDNING U LEGEPLADSER SIDE 1

Legepladser. Undervisningsmiljø. Vejledning DCUM-VEJLEDNING U LEGEPLADSER SIDE 1 Legepladser Denne DCUM-vejledning handler om legepladser på uddannelsessteder. en beskriver, hvorfor det er vigtigt med legepladser, og hvad en god legeplads er. Herudover beskrives reglerne på området,

Læs mere

Natur- og Friluftspolitik VISION

Natur- og Friluftspolitik VISION Natur- og Friluftspolitik VISION I samskabelse skal borgere og kommune arbejde for flere muligheder for frilufts liv samtidigt med at kommunens naturkvalitet forbedres. Natur- og friluftspolitik Når mennesker

Læs mere

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Friluftsrådet kort Oprettet af statsministeren i 1942 Paraply for 90 organisationer indenfor

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Børnehuset Bellinges læreplaner

Børnehuset Bellinges læreplaner Børnehuset Bellinges læreplaner Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til,

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

NATUR OG NATURFÆNOMENER.

NATUR OG NATURFÆNOMENER. NATUR OG NATURFÆNOMENER. Et af udendørspædagogikkens centrale mål er at opdrage til varsomhed overfor naturen, at udvikle ansvar overfor alt levende og give børnene direkte og personlige førstehåndsoplevelser

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere

Målene for praktikken og hjælp til vejledning

Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken 2 Det er vejlederens opgave i samarbejde med eleven at lave en handleplan for opfyldelse af praktikmålene. Refleksionsspørgsmålene, der

Læs mere

Mål: Børnene skal kunne mærke, at de er en del af et fællesskab Børn skal har mulighed for, at opleve accept og anerkendelse af andre

Mål: Børnene skal kunne mærke, at de er en del af et fællesskab Børn skal har mulighed for, at opleve accept og anerkendelse af andre Sociale kompetencer vi ønsker, at styrke børnenes evne til at lege - at iagttage børnenes leg og finde ud af deres behov - at skabe rum og rammer for leg store og små - at blive bedre til at aflæse skolebørnenes

Læs mere

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER Niveau 2 Grønsmutter Årstid Hele året Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften Formål Bålmager niveau 2 fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål

Læs mere

Pressemeddelelse: Hedeland skal være endnu mere råt, aktivt og roligt

Pressemeddelelse: Hedeland skal være endnu mere råt, aktivt og roligt PRESSEMEDDELELSE 31. oktober 2017 Pressemeddelelse: Hedeland skal være endnu mere råt, aktivt og roligt Et besøgs- og læringscenter med udstillinger, naturskole og café. Og et børnebjerg med jorden er

Læs mere

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Personlig udvikling: Vi lægger vægt på at skabe og indgå i udviklingsstøttende samspil med det enkelte barn. Det er for os vigtigt, at alle børn får succesoplevelser,

Læs mere

Fagbeskrivelse for Krea

Fagbeskrivelse for Krea Fagbeskrivelse for Krea Formålet med faget krea på Vejrumbro Fri er at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende billedsprog i deres hverdag. Faget skal give eleverne lyst til at udtrykke sig gennem

Læs mere

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 Teknik- & Miljøudvalgets ambitioner for natur er: Skabe mulighed for rekreativ anvendelse af naturen og at skaffe bedre adgang til natur Bevare, udvikle og pleje

Læs mere

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det?

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det? Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det? Definition At børnene lærer naturen at kende og at de lærer at se nøje efter og bruger alle sanser. Naturen skal opleves som et læringsrum,

Læs mere

TIL EJEREN AF LEGEREDSKAB(ER), SOLSEJL, BORDE/BÆNKE,PANNABANER OG MULTIBANER

TIL EJEREN AF LEGEREDSKAB(ER), SOLSEJL, BORDE/BÆNKE,PANNABANER OG MULTIBANER TIL EJEREN AF LEGEREDSKAB(ER), SOLSEJL, BORDE/BÆNKE,PANNABANER OG MULTIBANER Nedenstående findes oplysninger omkring vedligeholdelse af legeredskaber, solsejl, bord/bænke og multibaner samt inspektion

Læs mere

Friluftsstrategi

Friluftsstrategi Friluftsstrategi 2017-2024 3 5 6 8 9 10 11 Vision for friluftslivet Mål for friluftslivet Handlinger for friluftslivet Tilgængelighed og sammenhænge Regionale ruter og muligheder Friluftsliv i byen Formidling

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

FRILUFTSLIV I SKOLEN Undervisningsforløb til: Understøttende undervisning og idræt Valgfag i Friluftsliv

FRILUFTSLIV I SKOLEN Undervisningsforløb til: Understøttende undervisning og idræt Valgfag i Friluftsliv FRILUFTSLIV I SKOLEN Undervisningsforløb til: Understøttende undervisning og idræt Valgfag i Friluftsliv Friluftsliv i Understøttende undervisning Undervisningsforløb Basisfriluftsliv Udekøkken Udfordring

Læs mere

Mænds Mødesteder i naturen. Projektbeskrivelse

Mænds Mødesteder i naturen. Projektbeskrivelse Mænds Mødesteder i naturen Projektbeskrivelse Forum for Mænds Sundhed, September 2017 Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 3 FORMÅL... 4 MÅLGRUPPE... 4 NATUROPLEVELSESPAKKERNE... 4 PROJEKTETS MÅL... 5 FORMIDLING

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

Århus Kommune Borgerpanelundersøgelse: Borgernes holdning til det åbne land og grønne områder

Århus Kommune Borgerpanelundersøgelse: Borgernes holdning til det åbne land og grønne områder Århus Kommune Borgerpanelundersøgelse: Borgernes holdning til det åbne land og grønne områder Bilagsrapport - Epinion A/S 12. marts 2007 Indholdsfortegnelse 1 Kort om Epinion A/S...3 2 Baggrund...4 3 Frekvenstabeller...5

Læs mere

4. NYTTIGE ADRESSER. Nyttige adresser

4. NYTTIGE ADRESSER. Nyttige adresser 4. NYTTIGE ADRESSER Børn og sundhed www.altomkost.dk www.boernemad og bevaegelse.dk www.doktorskrump.dk www.dgi.dk www.eventyrvaerkstedet.dk www.folkesundhed.dk www.folkesundhed.kk.dk www.frugtkvarteret.dk

Læs mere

Egebækskolen. Den nye folkeskolereform

Egebækskolen. Den nye folkeskolereform Egebækskolen Den nye folkeskolereform 1 Kære Alle I juni 2013 blev der som bekendt indgået aftale om en ny skolereform. Reformen træder i kraft 1. august 2014. Formålet med reformen er blandt andet, at

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole Formål og indhold for faget sløjd Formålet med undervisningen i sløjd er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, der knytter sig til

Læs mere

Natur og naturfænomener i dagtilbud

Natur og naturfænomener i dagtilbud Natur og naturfænomener i dagtilbud Stærke rødder og nye skud I denne undersøgelse kaster Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) lys over arbejdet med læreplanstemaet natur og naturfænomener i danske dagtilbud.

Læs mere

Bytræseminar Nyt fra praksis og uddannelse. Marianne Lyhne Skovskolen, IGN, Hortonom, faglærer

Bytræseminar Nyt fra praksis og uddannelse. Marianne Lyhne Skovskolen, IGN, Hortonom, faglærer Bytræseminar 2018 Nyt fra praksis og uddannelse Marianne Lyhne Skovskolen, IGN, Hortonom, faglærer Certifikater relateret til arborist: ABA; CS1, CS2, A1, og A2 ETW certificeret m. klatring 21/11/2018

Læs mere

Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september

Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet. Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser

Læs mere

Barnets sociale udvikling

Barnets sociale udvikling Barnets sociale udvikling At børnene oplever at de er en del af Æblegårdens fællesskab og at de bliver i stand til at forstå og respektere andre. At børnene erkender at vi alle er men er lige meget værd.

Læs mere

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Kreativitet og herunder håndarbejde anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag. Der undervises i håndarbejde i modulforløb fra 3. - 8.

Læs mere

STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser. Udkast til politisk behandling

STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser. Udkast til politisk behandling STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser 1 Udkast til politisk behandling - 2019 Baggrund for strategien Faxe Kommune er beriget med en spændende og forskelligartet natur, som alle skal have mulighed

Læs mere

Evaluering for Natur og Teknik på Ahi Internationale Skole 2013-2014

Evaluering for Natur og Teknik på Ahi Internationale Skole 2013-2014 Fællesmål Ahi Internatioanel Skole efter 2.kl sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve, funktion og anvendelse Eleverne

Læs mere

Fysikrapport om vægtfylde med Den Talende Bog

Fysikrapport om vægtfylde med Den Talende Bog Færdigheds og vidensmål Læringsmål Aktiviteter Tegn på læring kan være Udfordringsopgave Evaluering Undersøgelser i naturfag Eleven kan formulere og undersøge en afgrænset problemstilling med naturfagligt

Læs mere

Undervisningsplan for hjemkundskab

Undervisningsplan for hjemkundskab Undervisningsplan for hjemkundskab Hjemkundskab introduceres fra 0. klasse og afsluttes i 9. klasse, som en integreret del af fagene: biologi, fysik, idræt (motion/svømning), geografi, samfundsfag, historie,

Læs mere

Inviter borgerne på NATURENS DAG

Inviter borgerne på NATURENS DAG Inviter borgerne på NATURENS DAG Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 10. september 2017 Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet Naturens Dag for

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 0 Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse 2 Kommunalt formål 3 Fritidspædagogikken og læring i SFO 4 Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 5 Mål A: Børnenes personlighedsudvikling 6 Fire delmål Mål

Læs mere

Linjens formål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv

Linjens formål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv Linjens formål: At eleven får indsigt i og gør sig erfaringer med naturens muligheder for oplevelser. At give eleven forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab

Læs mere

Inviter borgerne på NATURENS DAG. - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september

Inviter borgerne på NATURENS DAG. - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september Inviter borgerne på NATURENS DAG - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet. Naturens dag er den

Læs mere