TURISMEPOLITISK REDEGØRELSE 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TURISMEPOLITISK REDEGØRELSE 2016"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 294 Offentligt TURISMEPOLITISK REDEGØRELSE SAMMENFATNING Regeringen ønsker et stærkt dansk turismeerhverv, der bidrager til vækst og udvikling i Danmark. Turismen i Danmark skaber ca arbejdspladser herhjemme. Turismen er et internationalt væksterhverv, men samtidig et erhverv præget af hård international konkurrence. Udviklingen i dansk turisme går aktuelt i den rigtige retning med rekordhøje 49 mio. overnatninger i 2015, men dansk turisme har i de seneste år haltet efter konkurrenterne og mistet markedsandele. Den stærke internationale konkurrence peger på et fortsat behov for at udvikle dansk turisme, så vækstpotentialet kan realiseres, og Danmark kan få del i den globale vækst i turismen. Regeringen har derfor taget, og vil i den kommende tid tage, initiativer, der kan styrke dansk turisme. Regeringen vil på baggrund af arbejdet i Det Nationale Turismeforum i sommeren 2016 fremlægge en national turismestrategi, der skal bidrage til at udvikle dansk turisme, så vækstpotentialet kan realiseres, og Danmark kan få del i den globale vækst i turismen. Strategien skal samle aktørerne, være retningsgivende for den fælles indsats og angive initiativer, der kan bidrage til flere turismeovernatninger, større turismeomsætning og et bedre turismeprodukt til gavn for vækst og udvikling i hele Danmark. 2. UDVIKLING OG KONKURRENCEEVNE I DANSK TURISME 2.1 Turismens økonomiske betydning i Danmark Turismen er et vigtigt væksterhverv i Danmark, som i 2013 skabte en omsætning på 91,9 mia. kr. og arbejdspladser. Dansk turisme består af tre overordnede forretningsområder: Kyst- og naturturismen, storbyturismen og møde- og erhvervsturismen. Når man bryder turismeforbruget ned på disse forretningsområder, fremgår det, at 24 pct. blev brugt af storbyturister og 29 pct. i forbindelse med erhvervs- og mødeturisme. 47 pct. og dermed næsten halvdelen af turismeomsætningen kan tilskrives kyst- og naturturismen, som er det største forretningsområde inden for dansk turisme.

2 Figur 1 Turismeomsætningen i Danmark fordelt på forretningsområder, 2013 Kilde: Statusanalysen af turismens udvikling og konkurrenceevne, pct. af det samlede turismeforbrug på 91,9 mia. kr. kan tilskrives de udenlandske turister, som holder ferie i Danmark, mens 60 pct. skyldes danskerne selv. De udenlandske turister spiller en væsentlig rolle for turismens værdiskabelse i Danmark. Det skyldes, at udenlandske turister som udgangspunkt skaber et merforbrug i Danmark, da turisterne alternativt ville have brugt deres penge i hjemlandet eller på en anden udenlandsk feriedestination. Det samme er naturligvis tilfældet for de danskere, som vælger at holde ferie i Danmark i stedet for i udlandet. Men for en væsentlig andel af de danske turister vil der være tale om forbrug, som flyttes fra ét sted i Danmark til et andet fx fra et supermarked i hjembyen til ét i et sommerhusområde og derfor ikke øger det samlede forbrug i Danmark. De danske turisters forbrug spiller dog stadig en væsentlig rolle lokalt og regionalt. Når man opdeler de turismeskabte arbejdspladser på forretningsområder, fremgår det, at der i 2013 var arbejdspladser i kyst- og naturturismen uden for de største danske byer, mens der var arbejdspladser i storbyturismen og arbejdspladser i møde- og erhvervsturismen. Der er tale om arbejdspladser, som er fordelt i hele Danmark. 2.2 Udviklingen i dansk turisme Efter en årrække med tilbagegang er der igen vækst i dansk turisme. De nyeste tal viser, at der i 2015 blev registreret ca. 49 mio. turismeovernatninger i Danmark. Det betyder, at der fra 2013 til 2015 har været en vækst på 10 pct. i antallet af registrerede overnatninger, og at både 2014 og 2015 var rekordår for dansk turisme.

3 Figur 2 Udvikling i alle registrerede overnatninger i Danmark Kilde: Statusanalysen af turismens udvikling og konkurrenceevne, 2016, opdateret af VisitDenmark med endelige 2015-tal. De seneste års fremgang i dansk turisme er primært drevet af en markant vækst i storbyturismen på 53 pct. fra 2008 til 2014, samt en vækst på 9 pct. i erhvervs- og mødeturismen i samme periode. Antallet af overnatninger i kyst- og naturturismen har ligget stabilt fra 2008 til 2014, men der ses en vækst på godt 3 pct. fra 2014 til Når man opdeler overnatningstallene fra 2014 på forretningsområderne, fremgår det, at kyst- og naturturismen med 74 pct. af alle de registrerede overnatninger også udgør det største forretningsområde målt på overnatninger. 13 pct. af overnatninger kan tilskrives storbyturismen og 13 pct. erhvervs- og mødeturismen. Figur 3 Fordelingen af alle registrerede overnatninger på forretningsområde i afrundede tal, 2014 Kilde: Statusanalysen af turismens udvikling og konkurrenceevne, 2016.

4 Hvis man kigger på fordelingen af kommercielle overnatninger på regioner, så viser tallene fra 2014, at målt på antal overnatninger er Region Syddanmark den største turismeregion med 14,5 mio. registrerede overnatninger. Herefter følger Region Hovedstaden med 11 mio., Region Midtjylland med 9,8 mio., Region Nordjylland med 7,2 mio. og til sidst Region Sjælland med 4,3 mio. registrerede overnatninger. Det hører dog med til det samlede billede, at turismeomsætningen fordeler sig anderledes i regionerne. Målt i omsætning er Region Hovedstaden den største turismeregion med 42 pct. af den samlede omsætning på 91,2 mia. kr. Herefter følger Region Syddanmark med 20 pct., Region Midtjylland med 17 pct., Region Nordjylland med 11 pct. og Region Sjælland med 10 pct. Forskellene på regionernes placering i de to opgørelser skyldes, at omkring halvdelen af turismeomsætningen skabes af turister, som ikke benytter sig af kommercielle overnatningstilbud, som fx hoteller, lejede feriehuse, campingpladser mv. Det kan være endagsturister eller turister, som overnatter i eget sommerhus eller hos familie og venner. I de store byer vil der typisk være mange endagsturister, herunder erhvervsturister, som skaber en betydelig omsætning. Derudover er der en tendens til, at sommerhusene langs den jyske vestkyst udlejes mere, og dermed skaber flere kommercielle overnatninger ikke mindst til de mange tyske turister end sommerhusene i Region Hovedstaden og på Sjælland, som i højere grad anvendes privat. Dertil kommer, at døgnforbruget for erhvervsturister og storbyturister er væsentligt højere end døgnforbruget for kyst- og naturturister, hvilket hænger sammen med, at en turist i storbyen typisk benytter og efterspørger typer af oplevelser, som skaber større omsætning, men også kræver mere personale end de typiske turistoplevelser, som efterspørges i kyst- og naturturismen, fx hotelovernatninger fremfor overnatninger i feriehus, kulturoplevelser fremfor naturoplevelser mv. Figur 4 Alle registrerede overnatninger fordelt på regioner, 2014 Kilde: Statusanalysen af turismens udvikling og konkurrenceevne, 2016.

5 Efterspørgselsvæksten i turismeovernatninger forventes at fortsætte. De udenlandske overnatninger forventes at vokse med 1,5-3,5 pct. om året i de kommende år. Danskernes egne overnatninger i Danmark ventes ligeledes at gå frem dog med vækstrater, der er en anelse lavere end de udenlandske. Samlet forventes der en gennemsnitlig årlig efterspørgselsvækst i samlede danske og udenlandske overnatninger i Danmark på 2,6 pct. fra 2014 til Det svarer til en samlet vækst på knap 1/3 eller en vækst på 15,3 mio. overnatninger. Hvis prognoserne for væksten i turismeefterspørgsel skal realiseres, skal der være plads til mange nye turister. Samlet set er der kommet flere sengepladser til siden 2008, hvilket svarer til en gennemsnitlig årlig kapacitetsvækst på 1,3 pct. Når man sammenholder dette med den forventede årlige vækst i efterspørgslen efter overnatninger i Danmark på 2,6 pct., fremgår det, at der vil være behov for at øge kapacitetsvæksten og/eller kapacitetsudnyttelsen, hvis Danmark skal imødekomme vækstforventningerne. At der allerede i dag er begyndende kapacitetsudfordringer i dansk turisme i højsæsonen bekræftes af turismeerhvervet, hvor blandt andet Feriehusudlejernes Brancheforening har tilkendegivet, at der i sommeren 2016 ville kunne udlejes flere moderne sommerhuse, hvis de fandtes. 2.3 Dansk turismes konkurrenceevne Når man sammenligner med de nordeuropæiske konkurrenter; Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Nederlandene, Storbritannien og Holland har Danmark en god markedsposition målt i antallet af udenlandske turismeovernatninger. Det skyldes i høj grad, at Danmark historisk set har evnet at tiltrække mange europæiske turister til landet særligt fra det tyske marked. De tyske turister er med 56 pct. af alle de udenlandske overnatninger den største udenlandske turistgruppe i Danmark. Men selvom dansk turisme igen er inde i en periode med vækst, så er den globale konkurrence om turisterne hård, og væksttallene for europæiske overnatninger fra 2008 til 2014 viser, at vores konkurrentlande i gennemsnit har haft højere vækstrater i de senere år. Det betyder, at selvom Danmark stadig har en stærk markedsposition, så har Danmark over en årrække tabt vigtige markedsandele til konkurrenterne. Figur 5 viser ti vigtige konkurrenceevneindikatorer fordelt på fire områder. Indikatorerne tegner tilsammen et billede af dansk turismes konkurrenceevne ved at sammenligne Danmarks performance med de syv nordeuropæiske konkurrentlande. I diagrammet er det altid positivt at befinde sig ude mod periferien, fx viser diagrammet, at det europæiske gennemsnitlige prisniveau for forbrugsvarer og serviceydelser er lavere end det danske, da den blå streg ligger længere ude end den røde.

6 Figur 5 Diagram over dansk turismes konkurrenceevne Kilde: Statusanalysen af turismens udvikling og konkurrenceevne, Når det gælder attraktive produkter og oplevelser, fremgår det, at selvom turisterne generelt er godt tilfredse med deres ferieophold i Danmark, så opnår Danmark alligevel lavere tilfredshedsscorer end konkurrenterne. Danmark er særligt udfordret i forhold til at sikre en høj tilfredshed med overnatnings- og spisesteder samt med service og udvalg af seværdigheder og museer, udvalg af shopping og indkøb og udvalg af kultur- og fritidsaktiviteter. I forhold til tilgængelighed er turisterne samlet set tilfredse med infrastrukturen til og i Danmark, men Danmark ligger alligevel under gennemsnittet i Nordeuropa. Danmark har dog god flytilgængelighed, hvilket særligt skyldes gode flyforbindelser til Københavns Lufthavn. Når det gælder forholdet mellem pris og kvalitet, fremgår det, at Danmark er et dyrt land at holde ferie i, og at Danmark står over for en udfordring i forhold til at skabe værdi for pengene. Der er således behov for at styrke turisterhvervets muligheder for at levere tilstrækkelig kvalitet for pengene til turisterne. Det fremgår desuden, at Danmark generelt har høje momssatser i forhold til det nordeuropæiske gennemsnit, mens elpriserne for virksomheder i Danmark er lavere end gennemsnittet på trods af relativt høje elafgifter. Forbrugerelpriserne, som blandt andet betales af turister i forbindelse med leje af sommerhuse og ophold på campingpladser mv., er dog høje i Danmark sammenlignet med vores konkurrenter. Danmark har desuden et højere lønniveau end konkurrenterne, men også en bedre produktivitetsudvikling. Diagrammet viser således samlet set, at selvom Danmark på visse områder klarer sig godt, klarer Danmark sig flere steder dårligere end konkurrenterne i Nordeuropa. Det indikerer, at der er behov for en samlet indsats for at styrke konkurrenceevnen i dansk turisme, hvis Danmark skal have del i den internationale turismevækst.

7 For en mere detaljeret gennemgang af turismens betydning i Danmark og dansk turismes konkurrenceevne henvises til Det Nationale Turismeforums Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne, som blev offentliggjort marts 2016, og kan findes på Erhvervs- og Vækstministeriets hjemmeside. 3. VÆKSTINITIATIVER PÅ TURISMEOMRÅDET Regeringen har iværksat en række vækstinitiativer til gavn for dansk turisme. 3.1 Initiativer i Vækst og udvikling i hele Danmark Regeringen præsenterede den 23. november 2015 et samlet udspil for vækst og udvikling i hele Danmark med over 120 initiativer, som blandt andet vil styrke udviklingsmulighederne i dansk turisme. Den 9. februar 2016 indgik regeringen aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om vækst og udvikling i hele Danmark. En række af disse initiativer vil øge mulighederne for vækst og udvikling i dansk turisme. Følgende initiativer kan fremhæves. Nedsættelse af færgetakster for passagerbefordring til og fra øer For turister til en række danske øer er færgerne den primære transportvej, og færgerne har derfor en central betydning for øernes udviklingsmuligheder. En nedsættelse af færgepriserne vil understøtte væksten i øernes turisterhverv, og blandt andet derfor vil regeringen etablere en tilskudsordning til nedsættelse af færgetakster for passagerbefordring til og fra visse småøer og ø-kommuner. Der er fremsat et lovforslag herom den 27. april Der afsættes 48 mio. kr. i 2016 og 95 mio. kr. fra 2017 og frem. Modellen indebærer blandt andet, at ordningen er målrettet de perioder, som grænser op til skolernes sommerferie, de såkaldte skuldersæsoner, hvor potentialet for øget turisme er størst. Bedre mobil- og bredbåndsdækning i hele landet Adgang til internettet spiller en stadig større rolle for turisterne, der forventer at kunne være på nettet, mens de er på ferie. Regeringen har indgået aftale om at afsætte 200 mio. kr. i perioden 2016 til 2019 til en forsøgsordning med en statslig bredbåndspulje, som foreslås rettet mod sammenhængende områder af boliger, virksomheder og/eller sommerhuse med dårlig dækning. Kommunerne og lokale sammenslutninger af borgere kan søge om tilskud fra puljen på lige vilkår. Kommuner, teleselskaber og forbrugere kan på den måde finansiere udrulningen af bredbånd i deres område i fællesskab. Bredbåndspuljen er i første omgang en forsøgsordning, som skal evalueres efter to år. De endelige kriterier for tildeling af midler fra puljen fastsættes sammen med aftale- og teleforligskredsen, så de første tilskud kan søges i Kriterierne forventes offentliggjort, inden Folketinget går på sommerferie i Lempet elafgift for forlystelser Momsregistrerede virksomheder kan som hovedregel få godtgjort størstedelen af energiafgiften på el anvendt til proces. Elforbrug til forlystelser har imidlertid været opfattet som husholdningslignende og har dermed ikke været omfattet af den lavere afgift. Det vurderes ikke at være rimeligt, at elforbrug til forlystelser sidestilles med elforbrug i hus-

8 holdningerne. Derfor ønskes forlystelser omfattet af godtgørelsen i elafgiften. Det vil reducere forlystelsesparkernes omkostninger og styrke vilkårene for turisme. Det skal sikres, at lempelsen er i overensstemmelse med EU-retten inden ikrafttrædelsen. Den lavere afgift på el for forlystelser forventes at kunne træde i kraft 1. januar 2017 og skønnes at indebære et mindre provenu efter tilbageløb og adfærd på ca. 30 mio. kr. årligt. Modernisering af restaurationsloven Restaurationslovens 27 om alderskrav forhindrer i dag, at unge under 18 år må være beskæftiget i lokaler, hvor der udskænkes alkohol. Det er derfor regeringens intention at modernisere restaurationsloven, så unge fra 15 år må arbejde på fx familierestauranter og cafeer. Ændringen forventes at lette arbejdstilrettelæggelsen i turismeerhvervet, der benytter mange unge mennesker som arbejdskraft, særligt i højsæsonen. Desuden vil 10 vedr. bevillingsperioder også blive præciseret, så bevillinger som udgangspunkt altid er på otte år af hensyn til erhvervslivets byrder forbundet med hyppige ansøgningsrunder. I regeringens udspil om vækst og udvikling i hele Danmark indgår en række yderligere initiativer, som regeringen ønsker gennemført. Følgende initiativer kan fremhæves: Liberalisering af planloven Regeringen har lagt op til at gennemføre en liberalisering af planlovgivningen mv., som har betydning for turismeerhvervet. Regeringen ønsker i den forbindelse en række ændringer til gavn for dansk turisme: at skabe bedre udviklingsmuligheder for turismen ved at give bedre udviklingsmuligheder i den nuværende kystnærhedszone, mens natur og miljø fortsat beskyttes af fredninger mv. at ændre reglerne om strandbeskyttelse, så virksomheder og det lokale fritids- og foreningsliv inden for rimelige rammer kan skabe tidssvarende faciliteter og anlæg ved kysterne. at give mulighed for udlæg af nye kystnære sommerhusområder. Det vil være staten, der skal afgøre, hvor der kan udlægges nye kystnære sommerhusområder på baggrund af ansøgning fra kommunerne. Kommunerne skal fortsat sikre og forbedre offentlighedens adgang til kysterne. at give mere fleksible rammer for brug og udlejning af sommerhuse i vinterhalvåret ved, at sommerhuse i sommerhusområder kan benyttes i 34 uger om året mod 26 uger i dag. Regeringen vil endvidere skabe enkle og gennemskuelige regler for privat boligudlejning til ferie- og fritidsformål ved at se på, hvordan reglerne i sommerhusloven vedr. erhvervsmæssig udlejning kan moderniseres, uden at de kommer i konflikt med sommerhusprotokollen. at se på mulighederne for tilpasning af reglerne i campingreglementet til nye ferieønsker. at ændre i planloven, så det tillades, at ikke bare overflødiggjorte landbrugsbygninger, men også fx mejerier eller skoler kan tages i brug til anden anvendelse, herunder ferieboliger. at indføre en ny styrket forsøgsordning, som giver tilladelse til, at yderligere bæredygtige turismeprojekter kan gennemføres. Højere hastighedsgrænser for godkendte campingvogne Regeringen har ligeledes taget initiativ til at gøre det lettere for blandt andet turister at komme rundt i Danmark, idet Folketinget den 12. april 2016 har vedtaget det såkaldte Tempo 100-lovforslag, der giver folk med campingvogne, trailere og andre påhængskøretøjer lov til at køre 100 km/t. på motorvejene og 80 km/t. på andre veje frem for 80 og 70 km/t. Tempo 100-ordningen indføres efter tysk model, hvor campingvogne og trailere kan køre op til 100 km/t. på motorvejene og op til 80 km/t. på andre veje, forudsat at de lever op til

9 en række tekniske betingelser, og er godkendt og registreret til Tempo 100-kørslen. Ordningen træder i kraft den 1. juli Skiltning i det åbne land Regeringen har ligeledes taget initiativ til at igangsætte et serviceeftersyn af reglerne for skiltning i det åbne land. Med bedre skiltning bliver det nemmere at finde vej til lokale erhverv og turistattraktioner som overnatningsmål, spisesteder, naturområder, badestrande, golfbaner og lokale eller nationale seværdigheder. Dermed vil det blive lettere for lokale erhverv og turistmål at tiltrække besøgende, og det vil understøtte mulighederne for udvikling i landdistrikterne. Arbejdet er igangsat, og der forventes afrapporteret sommeren Opfølgning på aftale om vækstplan for dansk turisme Der blev i juni 2014 indgået en bred politisk aftale om en vækstplan for dansk turisme. Aftalen blev indgået mellem Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti. Med aftalen var der enighed om at gennemføre en række konkrete initiativer for at skabe vækst og beskæftigelse i dansk turisme og tiltrække flere turister til Danmark. Herudover indgik Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti aftale om, at der iværksættes en forsøgsordning til fremme af den fysiske udvikling af kyst- og naturturismen. Regeringen har fulgt op på de aftalte initiativer. Følgende initiativer kan fremhæves. Bedre organisering af den offentlige turismefremmeindsats Lov om dansk turisme blev vedtaget den 2. december 2014 og trådte i kraft den 1. januar Efterfølgende er Det Nationale Turismeforum, Dansk Turismes Advisoryboard og de tre udviklingsselskaber for Dansk Kyst- og Naturturisme, Dansk Storbyturisme og Dansk Erhvervs- og Mødeturisme etableret. Der er tillige i september 2015 stiftet to partnerskaber for Vestkystturisme og Østkystturisme. Begge sekretariatsbetjenes af Dansk Kyst- og Naturturisme. Det Nationale Turismeforum har til formål at styre og koordinere den offentlige turismefremmeindsats i Danmark. Til fremme af det formål skal der blandt andet udarbejdes en national turismestrategi, som skal fastlægge de centrale prioriteter og mål for dansk turisme, indsamle viden om turisme og udarbejde en større årlig analyse af turismens udvikling. Dansk Turismes Advisoryboard har til formål at rådgive Det Nationale Turismeforum. Det Nationale Turismeforum udgav den første statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne i marts Arbejdet med den nationale strategi for dansk turisme er igangsat og forventes præsenteret af regeringen i sommeren De tre udviklingsselskaber for turisme har blandt andet til opgave at udvikle dansk turisme inden for henholdsvis kyst- og naturturismen, erhvervs- og mødeturismen samt storbyturismen med udgangspunkt i den nationale strategi for dansk turisme. Dansk Erhvervs- og Mødeturisme (MeetDenmark) har i 2015 udarbejdet en udviklingsstrategi, der skal danne grundlag for konkrete initiativer til fremme af dansk erhvervsturisme frem mod Strategiens vision er, at Danmark konsoliderer sig blandt verdens 20 foretrukne destinationer for afviklingen af internationale kongresser.

10 Dette vurderes at kræve ca. 20 pct. vækst i antallet af kongresser på landsplan over de kommende år. Dansk Storbyturisme, som er et samarbejde mellem København, Aarhus, Odense og Aalborg, er forankret hos Wonderful Copenhagen. Dansk Storbyturisme har i 2015 udarbejdet en strategi, der sætter overordnet retning for den fælles udvikling af storbyturismen med udgangspunkt i fem overordnede indsatsområder: Tilgængelighed, internationalisering, digitalisering, kendskab og markedskendskab samt viden- og kompetenceudvikling. Dansk Kyst- og Naturturisme har i 2015 udarbejdet en udviklingsstrategi, der har fokus på at tiltrække flere turister fra nærmarkederne ved at udvikle 8-10 stærke destinationer med signaturoplevelser, tiltrækning af investeringer til produktfornyelse, og at de to partnerskaber for Vestkystturisme og Østersøturisme samler værdikæderne og udvikler destinationerne. På baggrund af strategien er der udarbejdet en handlingsplan. Udvikling af kvalitetsstandard Et løft i service- og kvalitetsniveauet i dansk turisme kan være med til at skabe fremtidig vækst og beskæftigelse i turismeerhvervet. Der er i et samarbejde mellem Dansk Standard og turismeerhvervet udviklet en standard for dansk kvalitetsturisme. Standarden forventes at blive præsenteret i september Digital booking-platform Det arbejdes med at gøre det danske udbud af oplevelser inden for natur-, kultur- og friluftsaktiviteter lettilgængeligt og attraktivt for turister. Bookingportalen oplevdanmark.dk (Denmark Direct), der er forankret i VisitDenmark, er lanceret, og udviklingen af indhold foregår fortsat, herunder også sprogversionering. Internationale journalister og Danmark som rejsemål Der har frem til udgangen af 2015 været gennemført et presseinitiativ med det formål at tiltrække flere udenlandske journalister til Danmark, som kan være med til at formidle historier og positiv omtale af Danmark som rejsemål i udenlandske medier. Der er med støtte fra initiativet blevet gennemført 19 presseture med mere end 100 udenlandske mediefolk i Danmark, som har ført til mere end 150 artikler og 5-10 radio/tv-indslag samt omtale på sociale medier mv. H.C. Andersen skal tiltrække flere udenlandske turister Der er etableret et H.C. Andersen partnerskab mellem Erhvervs- og Vækstministeriet, København og Odense kommuner, som har undersøgt muligheden for et besøgscenter i Langeliniepavillonen. Det har dog vist sig for dyrt at etablere besøgscenteret i Langeliniepavillonen. Der ses derfor på, om der evt. kan afsøges en alternativ løsning, som er mindre omkostningskrævende. Kulturoplevelser målrettes udenlandske turister Gennem CulturePlus-projektet er der i 2014 til 2015 oprettet et nationalt samarbejde mellem kultur- og turismeaktørerne i Danmark, der sammen skal producere viden om kulturturisterne, samt udvikle det danske kulturturismeprodukt og gøre produktet mere attraktivt og let tilgængeligt for udenlandske turister. I december 2015 blev der blandt andet givet i alt 2,8 mio. kr. i støtte under initiativet til seks konkrete projekter, der vil give nye, spændende oplevelser for kulturturister i hele Danmark. Projekterne har blandt andet fokus på udvikling og markedsføring af vikingeattraktioner, maritim kulturarv og design og arkitektur, kultur og kyst samt gastronomi og kultur. Projektet afsluttes i 2016.

11 Danmark markedsføres ved internationale events i udlandet For at styrke det internationale kendskab til Danmark og skabe interesse for danske styrkepositioner opstilles i forbindelse med OL i Rio de Janeiro 2016 en 300 m 2 pavillon på Ipanema-stranden. Pavillonen skal være afsæt for at promovere dansk erhvervsliv, kultur, sport og turisme. VisitDenmark står sammen med Erhvervs- og Vækstministeriet i spidsen for projektet, der er støttet af en række private fonde og virksomheder. Udvidelse af fleksboligordningen Den 17. december 2015 vedtog Folketinget erhvervs- og vækstministerens lovforslag L51 om ændring af planloven og boligreguleringsloven (udvidelse af fleksboligordningen). Lovændringen trådte i kraft den 1. januar Udvidelsen giver fleksboligejere større sikkerhed for boligens langsigtede anvendelsesmuligheder, og gør det dermed mere attraktivt at erhverve en bolig på landet til fritidsformål. Forsøgsordningen for kyst- og naturprojekter Regeringen har i oktober 2015, på baggrund af projektansøgninger fra 36 kommuner, givet forsøgstilladelse til ti projekter rundt om i Danmarks kystkommuner. Erhvervs- og vækstministeren og miljø- og fødevareministeren præsenterede den 30. oktober 2015 ti projekter, der får en forsøgstilladelse. Projekterne er spredt geografisk i landet, og dækker over feriecentre i Søndervig, på Nordals og på Møn, et besøgscenter ved Stevns Klint, nye strandaktiviteter på Norddjurs, skabelsen af et nyt attraktivt badehotel i Løkken, en ny strandpark ved Blåvand, nye strandaktiviteter og et nyt hotel i Gilleleje, safarihytter i Knuthenborg Safaripark og nye faciliteter for havsport i forbindelse med et hotel i Svendborg. Samlet set berører forsøgsprojekterne under 0,2 pct. af den danske kystlinje og indebærer investeringer på over 4 mia. kr., såfremt de realiseres. Det er nu op til investorer og de involverede virksomheder mv. at få realiseret projekterne, herunder tilvejebringe den nødvendige finansiering. Projekterne vil, når de gennemføres, bidrage lokalt til ny vækst og arbejdspladser. 3.3 Andre initiativer Regeringen har i tillæg til ovenstående taget følgende initiativer, der styrker dansk turisme. Afskaffelse af PSO Regeringen har i maj 2016 fremlagt forslag om afskaffelse af PSO-afgiften. De danske virksomheders elregning lettes i gennemsnit med ca. 25 pct. ved en omlægning af PSOafgiften til finansloven. Omlægningen vil også gavne dansk turismes konkurrenceevne, da el er den energiform, som har størst økonomisk betydning for blandt andet hoteller, feriehuse, restauranter og attraktioner. Tour de France Det er besluttet at byde på et dansk værtskab for Tour de France i 2019 eller senere under temaet, The greatest cycling race in the world meets the best cycling city in the world. Et bud forventes overrakt i forsommeren 2016 og vil omfatte, at holdpræsentation, prolog og to etaper afvikles i Danmark, den såkaldte Grand Départ. De offentlige aktører, der står bag et ønske om at få Tour de France til Danmark, er, udover staten, København, Roskilde, Odense, Vejle og Sønderborg kommuner samt Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark.

12 Forskning og innovation i turismeerhvervet Der er desuden med finansloven for 2016 afsat 10 mio. kr. i regi af Innovationsfonden målrettet forskning- og innovation i turismeerhvervet inden for nye områder som digitalisering og mobil teknologier samt fødevarer og gastronomi. Midlerne er særligt målrettet kystturisme og turisme i Danmarks landdistrikter og småøer.

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten.

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten. Det talte ord gælder [Åbningstale: Visioner for vandkanten] Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til KU og VisitDenmark for, at vi i samarbejde har fået stablet denne konference på benene. Det er en

Læs mere

VÆKSTPLAN FOR TURISME

VÆKSTPLAN FOR TURISME VÆKSTPLAN FOR TURISME MINISTERUDVALG FOR NY ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK To kerneelementer i vækstpolitikken: De generelle vækstvilkår skal sikres: Arbejdsudbud, uddannelse, forskning, konkurrencevilkår,

Læs mere

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Turismen i Danmark - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Turismens nøgletal Turismen er vigtig for dansk økonomi Den skaber omsætning for 94,7 mia. kr. Turismen er et stort eksporterhverv Den

Læs mere

Aftale om vækstplan for dansk turisme

Aftale om vækstplan for dansk turisme 20. juni 2014 Aftale om vækstplan for dansk turisme Regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

SEPTEMBER 2016 DANMARK I VÆKST DANSK TURISME 2025 DEN NATIONALE STRATEGI FOR DANSK TURISME KORT FORTALT

SEPTEMBER 2016 DANMARK I VÆKST DANSK TURISME 2025 DEN NATIONALE STRATEGI FOR DANSK TURISME KORT FORTALT SEPTEMBER 2016 DANMARK I VÆKST DANSK TURISME 2025 DEN NATIONALE STRATEGI FOR DANSK TURISME KORT FORTALT En fælles indsats for dansk turisme Turisme er et af Danmarks vigtigste erhverv. I 2014 havde

Læs mere

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 N O T A T Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 Kort før nytår offentliggjorde VisitDenmark rapporten Tre forretningsområder i dansk turisme Kystferie, Storbyferie og Mødeturisme, der for første

Læs mere

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Turismen i Danmark - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark TURISMEN SKABER VÆKST OG VELSTAND I DANMARK Og arbejdspladser, som ikke kan flyttes ud af landet 108,1 mia. kr. Omsætning skabt af turismen

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest:

Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest: Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest: Bilag 1: Uddrag af Kystturismen i Danmark Udarbejdet af Center for Regional- og Turismeforskning for Videncenter for Kystturisme

Læs mere

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme.

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deb@erst.dk 19. august 2019 19/01035-5 theang-dep Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Turisme

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark TURISMEN I DANMARK - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Det er ikke kun os danskere, der er glade for at holde ferie herhjemme. Danmark er det mest populære rejsemål i Norden blandt udenlandske

Læs mere

TURISME I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

TURISME I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN TURISME I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Region Midtjylland April 2007 Turisme i Region Midtjylland I Region Midtjylland

Læs mere

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme - 1 Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i december 2014 en forsøgsordning med videre rammer for at etablere turistorienterede projekter

Læs mere

Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen

Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen 20. april 2018 Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen Turismen er et vigtigt erhverv, der bidrager til at skabe vækst, beskæftigelse og oplevelser i Danmark.

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Internationale kulturturister i Danmark. VisitDenmark, 2019

Internationale kulturturister i Danmark. VisitDenmark, 2019 Internationale kulturturister i Danmark VisitDenmark, 2019 1 Indhold 01 VisitDenmarks definition af en kulturturist 02 Udenlandske museumsbesøg 03 Udenlandske kulturturister i Danmark 04 Udvikling: 2017

Læs mere

Det Nationale Turismeforum

Det Nationale Turismeforum Det Nationale Turismeforum Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne Januar 2018 Det Nationale Turismeforum Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne Januar 2018 Statusanalyse

Læs mere

Turismen i Region Syddanmark

Turismen i Region Syddanmark Turismen i Region Syddanmark Turismen i Danmark 2 Status 2013: De første syv måneder i plus + 1,9 pct. + 1,2 pct. Danske overnatninger 2012 2013 Udenlandske overnatninger 2012 2013 6.000.000 5.000.000

Læs mere

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark. VisitDenmark, 2019

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark. VisitDenmark, 2019 Turismen i Danmark - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark VisitDenmark, 2019 128 mia. kr. Omsætning skabt af turismen i Danmark 4,6% Turismens andel af den danske eksport Turismen skaber vækst

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Ny VÆKST i turismen en strategi for en mere fokuseret og professionel turisme i Region Midtjylland frem mod 2020

Ny VÆKST i turismen en strategi for en mere fokuseret og professionel turisme i Region Midtjylland frem mod 2020 Ny VÆKST i turismen 2.0 - en strategi for en mere fokuseret og professionel turisme i Region Midtjylland frem mod 2020 Juni 2016 Regionshuset Viborg Regional Udvikling Turisme Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger Fælles retning for turismen i Region Sjælland Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger Version 16. juni 2017 1 Motivation Turisme vækster i Danmark og internationalt, men i Region

Læs mere

VÆKST I KYST- OG NATURTURISMEN I DANMARK September 2015

VÆKST I KYST- OG NATURTURISMEN I DANMARK September 2015 VÆKST I KYST- OG NATURTURISMEN I DANMARK September 2015 1. BAGGRUND Situation: Nye rejsemønstre og destinationer Flere kortere ferier Ubalance i pris kvalitet Lavt investeringsniveau Lille destination

Læs mere

Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje

Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje 22. januar 2019 Sag 2018-15613 Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der er øremærket 50 mio. kr. årligt af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsens

Læs mere

Turismefremmedagen, 27. marts 2014. Flere, glade turister til Danmark v. Lars Erik Jønsson, VisitDenmark

Turismefremmedagen, 27. marts 2014. Flere, glade turister til Danmark v. Lars Erik Jønsson, VisitDenmark Turismefremmedagen, 27. marts 2014 Flere, glade turister til Danmark v. Lars Erik Jønsson, VisitDenmark 1 Agenda Hvordan forholder VisitDenmark sig til Regeringens Vækstplan for Dansk Turisme? Budskab

Læs mere

Vækstteam for Turisme og Oplevelsesøkonomi Udkast til anbefalinger 6. juni 2013

Vækstteam for Turisme og Oplevelsesøkonomi Udkast til anbefalinger 6. juni 2013 06-06-2013 Vækstteam for Turisme og Oplevelsesøkonomi Udkast til anbefalinger 6. juni 2013 Danske Regioners bemærkninger Regionerne og de regionale vækstfora prioriterer udvikling af turisme højt. Danske

Læs mere

Til Erhvervs- og Vækstministeriet. Forslag til lov om dansk turisme

Til Erhvervs- og Vækstministeriet. Forslag til lov om dansk turisme Til Erhvervs- og Vækstministeriet ces@evm.dk OM2@evm.dk 15-08-2013 Sag nr. 14/2419 Dokumentnr. 41422/14 Forslag til lov om dansk turisme Tak for det fremsendte udkast til lov om dansk turisme, som skal

Læs mere

Det Nationale Turismeforum

Det Nationale Turismeforum Det Nationale Turismeforum Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne Februar 2017 Det Nationale Turismeforum Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne Februar 2017 Statusanalyse

Læs mere

fakta om dansk kystturisme Dansk kystturisme og dens betydning for dansk økonomi, vækst og beskæftigelse

fakta om dansk kystturisme Dansk kystturisme og dens betydning for dansk økonomi, vækst og beskæftigelse fakta om dansk kystturisme Dansk kystturisme og dens betydning for dansk økonomi, vækst og beskæftigelse 2 2 Kystturisme findes i hele Danmark Forord 3 Kære Læser De fleste danskere har holdt ferie ved

Læs mere

Turismen i tal. Den samfundsmæssige betydning af turismen i Danmark. Turismens betydning 1

Turismen i tal. Den samfundsmæssige betydning af turismen i Danmark. Turismens betydning 1 Turismen i tal Den samfundsmæssige betydning af turismen i Danmark Turismens betydning 1 Indholdsfortegnelse 3 Forord 4 Turismens betydning for det danske samfund 10 Udvikling i dansk turisme 20 Forventet

Læs mere

# Endelig kigges der på Aarhus image som mødeby blandt danske virksomheder# # Kildegrundlag. Indhold. Forord

# Endelig kigges der på Aarhus image som mødeby blandt danske virksomheder# # Kildegrundlag. Indhold. Forord Erhvervsturisme Aarhus som møde og konference by! VisitDenmark, februar 204 For VisitAarhus Adresse Islands Brygge, 43, 3 2300 København S Tlf. +45 32 88 99 00 www.visitdenmark.dk/analyse VisitDenmark,

Læs mere

TURISMEN I ROSKILDE. Udarbejdet oktober 2017 af:

TURISMEN I ROSKILDE. Udarbejdet oktober 2017 af: TURISMEN I ROSKILDE Udarbejdet oktober 2017 af: TURISTERNE I ROSKILDE SKABER: VÆKST OMSÆTNING og LOKALE ARBEJDSPLADSER...som ikke kan flyttes ud! 1452 mio. kr. Turismeforbrug i kommunen 847 mio. kr. Turismeskabt

Læs mere

Det Nationale Turismeforum

Det Nationale Turismeforum Det Nationale Turismeforum Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne November 2018 Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne Udgivet af Det Nationale Turismeforum November 2018

Læs mere

*Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet

*Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet TURISMEN I NORDJYLLAND INDLEDNING På globalt plan er turisme et erhverv i hastig vækst. Samlet set er der i løbet af de sidste tyve år sket en fordobling i antallet af internationale turistankomster til

Læs mere

Kystturisme. Hvilken værdi har smukke kyster for turismeerhvervet i Danmark? v/ Bruno Bedholm, VisitDenmark. Brød 1 Brød 2

Kystturisme. Hvilken værdi har smukke kyster for turismeerhvervet i Danmark? v/ Bruno Bedholm, VisitDenmark. Brød 1 Brød 2 Kystturisme Hvilken værdi har smukke kyster for turismeerhvervet i Danmark? v/ Bruno Bedholm, VisitDenmark Indhold: 1. Hvad betyder Turismeerhvervet for Danmark 2. Hvem er vores gæster 3. Motiver for ferien

Læs mere

N O T A T. Fig1: Overnatningernes udvikling, (mio.) hele Danmark. 13. Januar

N O T A T. Fig1: Overnatningernes udvikling, (mio.) hele Danmark. 13. Januar N O T A T Status 2008; fortsat negativ vækst for dansk turisme Danske Regioner og Turisterhvervets Samarbejdsforum har udarbejdet en undersøgelse, der viser hvordan turismeovernatningerne udviklede sig

Læs mere

Væksten i erhvervsturismen er stagneret

Væksten i erhvervsturismen er stagneret Sune Jensen, Fagleder for turisme og oplevelsesøkonomi skj@di.dk, 3377 3923 APRIL 218 Væksten i erhvervsturismen er stagneret Erhvervsturismen har generelt vokset mere i Danmark end i vores nabolande,

Læs mere

Brasilien. Markedsprofil VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse

Brasilien. Markedsprofil VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Brasilien Markedsprofil 2016 VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Indhold Side Formål Nøgletal 3 VisitDenmarks markedsprofiler præsenterer centrale nøgletal for de vigtigste markeder i dansk turisme. Formålet

Læs mere

Hensigtserklæring om etablering af fælles destinationsselskab mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Varde Kommune

Hensigtserklæring om etablering af fælles destinationsselskab mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Varde Kommune Hensigtserklæring om etablering af fælles destinationsselskab mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Varde Kommune 1. Baggrund Hensigtserklæringen indeholder Ringkøbing-Skjern Kommunes og Varde Kommunes fælles

Læs mere

LANDDISTRIKTSKONFERENCE 3. OKTOBER 2016

LANDDISTRIKTSKONFERENCE 3. OKTOBER 2016 LANDDISTRIKTSKONFERENCE 3. OKTOBER 2016 OPLÆG V. JENS HAUSTED, DANSK KYST- OG NATURTURISME Med kurs mod vækst i kyst- og naturturismen. ORGANISERING AF TURISMEINDSATSEN I DANMARK Det Nationale Turismeforum

Læs mere

Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring

Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring 1 of 5 Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring Sagsnr.: 15/33576 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Den politiske styregruppe i Business Region Aarhus godkendte på møde den 2. maj 2014 kommissorium

Læs mere

Fremtidens turismeudvikling i Syddanmark

Fremtidens turismeudvikling i Syddanmark Fremtidens turismeudvikling i Syddanmark Præsentation af redegørelse og vækstmodel for turismen i Syddanmark 1 Turismekonference d. 21. oktober 2013 Hvorfor denne redegørelse? Nu skal det virke! Oplevelseserhverv

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-august 2016 VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: oktober 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: august

Læs mere

DEN NATIONALE STRATEGI FOR DANSK TURISME

DEN NATIONALE STRATEGI FOR DANSK TURISME SEPTEMBER 2016 DANMARK I VÆKST DEN NATIONALE STRATEGI FOR DANSK TURISME Indhold 1. Sammenfatning... 5 2. Dansk turismes udvikling og konkurrenceevne... 11 3. Udvikling og trends i turismen... 21 4.

Læs mere

DESTINATION FYN KLYNGEN OKTOBER 2016

DESTINATION FYN KLYNGEN OKTOBER 2016 DESTINATION FYN KLYNGEN - 13. OKTOBER 2016 OPLÆG V. JENS HAUSTED, DANSK KYST- OG NATURTURISME Med kurs mod vækst i kyst- og naturturismen. - og fynske perspektiver HVAD ER DKNT S OPGAVE? 170 Udviklingen

Læs mere

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Baggrund Kongres- og mødeindustrien er et væsentligt forretningsområde for dansk turisme, og markedet er i

Læs mere

Problemet i dansk turisme Konsekvenser for Danmark. Claus Frelle-Petersen København 29. oktober 2010

Problemet i dansk turisme Konsekvenser for Danmark. Claus Frelle-Petersen København 29. oktober 2010 Problemet i dansk turisme Konsekvenser for Danmark Agenda 1. Situationen i dansk turisme 2. Hvad er forklaringerne? 3. Hvad kan vi gøre og skal vi gøre noget? Hvordan går det med dansk turisme? Turisterhvervet

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-september 2016 VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: november 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

KONFERENCE: RUM FOR VÆKST 2. OKTOBER 2018

KONFERENCE: RUM FOR VÆKST 2. OKTOBER 2018 KONFERENCE: RUM FOR VÆKST 2. OKTOBER 2018 STRATEGISK UDGANGSPUNKT INVESTERINGER Investeringer i produktfornyelse KAPACITET Tilstrækkelig og markedsrelevant kapacitet MARKETING- INVESTERINGER Større skala

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse. VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse. VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2015 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen

Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen Mio. KOMMUNALT TURISMEPOTENTIALE DANSK ERHVERVS ANALYSENOTAT # 32 JULI 2017 ANALYSENOTAT Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen AF ØKONOM JONAS MEYER OG STUDENT KIRSTINE MØLLER JENSEN

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om momsafløftning på 100 pct. for hotelovernatninger

Forslag til folketingsbeslutning om momsafløftning på 100 pct. for hotelovernatninger Beslutningsforslag nr. B 88 Folketinget 2011-12 Fremsat den 15. maj 2012 af Hans Kristian Skibby (DF), Karina Adsbøl (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Mikkel Dencker (DF), Dennis Flydtkjær (DF), Pia Kjærsgaard

Læs mere

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals September 2014 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 1 Om rapporten... 1 Turismens økonomiske betydning i Hals... 2 Turismeforbrug... 2 Samfundsøkonomiske

Læs mere

Forslag. Lov om dansk turisme

Forslag. Lov om dansk turisme Lovforslag nr. L 19 Folketinget 2014-15 Fremsat den 8. oktober 2014 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om dansk turisme Kapitel 1 Det Nationale Turismeforum Formål mv.

Læs mere

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Marielyst

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Marielyst Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Marielyst September 2014 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 1 Om rapporten... 1 Turismens økonomiske betydning i Marielyst... 2 Turismeforbrug... 2

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-juni 2016 VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: august 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: juni 2016

Læs mere

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.)

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.) Bilag A - Turismen statistisk set Turismen i de europæiske lande har de seneste mange år har leveret særdeles flotte resultater. Udviklingen kan bl.a. aflæses på udviklingen i de udenlandske overnatninger

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar oktober 2014. VisitDenmark, 2014 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar oktober 2014. VisitDenmark, 2014 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar oktober 2014 VisitDenmark, 2014 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: december 2014 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.

Læs mere

Den syddanske turisme i tal. Turismens betydning for Syddanmark

Den syddanske turisme i tal. Turismens betydning for Syddanmark Den syddanske turisme i tal Turismens betydning for Syddanmark FORORD Globalt vil turismen skabe 65 mio. nye arbejdspladser over de næste 10 år og omsætningen vil andrage 9.200 mia. dollars i 2021. Lige

Læs mere

Markedsprofil Norge 2011

Markedsprofil Norge 2011 Markedsprofil Norge 2011 Indhold Resumé Det norske rejsemarked Rejsemønstre Rejsemotiver Nordjyllands andel af norske feriegæster i Danmark Norske overnatninger i Nordjylland Udvikling i norske overnatninger

Læs mere

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles mål Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles mål Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger Fælles retning for turismen i Region Sjælland Fælles mål Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger 30. juni 2017 1 Baggrund I foråret 2017 nedsatte Kommunernes Kontaktudvalg i Region

Læs mere

NOTAT. Synspunkter FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER. Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt

NOTAT. Synspunkter FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER. Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt NOTAT FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER 4. juni 2012 Synspunkter Til brug for udvalgsbehandlingen af B88 i folketingssamlingen 2010-2011 vil HORESTA

Læs mere

KONFERENCE: RUM FOR VÆKST 2. OKTOBER 2018

KONFERENCE: RUM FOR VÆKST 2. OKTOBER 2018 KONFERENCE: RUM FOR VÆKST 2. OKTOBER 2018 STRATEGISK UDGANGSPUNKT INVESTERINGER Investeringer i produktfornyelse KAPACITET Tilstrækkelig og markedsrelevant kapacitet MARKETING- INVESTERINGER Større skala

Læs mere

Nye veje til vækst i kystturismen. v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA

Nye veje til vækst i kystturismen. v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA Nye veje til vækst i kystturismen v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA DANSK KYSTTURISME tak for invitationen.. Dansk turisme i tal Turisterhvervet omsætter for 82,4 mia. kr. årligt Turisterhvervet

Læs mere

Evaluering af bredbåndspuljen Opsamling

Evaluering af bredbåndspuljen Opsamling Evaluering af bredbåndspuljen 2016-2017 Opsamling 2. marts 2018 1. Baggrund Bredbåndspuljen er en del af den politiske aftale om Vækst og udvikling i hele Danmark, som Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-maj 2016 VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: juli 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: maj 2016

Læs mere

Læring. - Målgruppeprofil 2012

Læring. - Målgruppeprofil 2012 Sjov, Leg og Læring - Målgruppeprofil 2012 Indhold Baggrund Kort fortalt Side 2 Loyalitet Side 6 Rejsebeslutningen Side 9 Rundrejse Side 11 Døgnforbrug Side 13 Børnene i familien Side 15 Overnatninger

Læs mere

TEMATILLÆG Udviklingsstrategi KYSTTURISME OG NYE SOMMERHUSOMRÅDER

TEMATILLÆG Udviklingsstrategi KYSTTURISME OG NYE SOMMERHUSOMRÅDER TEMATILLÆG Udviklingsstrategi KYSTTURISME OG NYE SOMMERHUSOMRÅDER 1 Indhold BAGGRUND Baggrunden for denne temaplanstrategi for emnerne kystturisme og nye sommerhusområder, er en fornyet henvendelse fra

Læs mere

BEDRE Overblik. Turisme. BEDREOverblik retter denne gang spotlyset mod turisme i Aalborg. Se hovedpointerne her, og læs hele analysen fra næste side

BEDRE Overblik. Turisme. BEDREOverblik retter denne gang spotlyset mod turisme i Aalborg. Se hovedpointerne her, og læs hele analysen fra næste side BEDRE Overblik Turisme BEDREOverblik retter denne gang spotlyset mod turisme i Aalborg. Se hovedpointerne her, og læs hele analysen fra næste side Aalborg har det 3. største turismeforbrug Turismen har

Læs mere

FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME

FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME Juni 2011 Forord I en globaliseret verden må et lille land som Danmark hele tiden arbejde for at have de bedste rammevilkår, hvis vi skal klare os i konkurrencen med

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

N OTAT. Ny organisering af den offentlige turism e- fremmeindsats i Danmark

N OTAT. Ny organisering af den offentlige turism e- fremmeindsats i Danmark N OTAT Ny organisering af den offentlige turism e- fremmeindsats i Danmark Den 9. december 2014 Sags ID: SAG-2014-05834 Dok.ID: 1949169 Baggrund Den 20. juni 2014 indgik regeringen og en bred kreds af

Læs mere

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse delaftale om Vækstplan DK Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative

Læs mere

Internationale mad - og gastroturister i Danmark. VisitDenmark, 2018

Internationale mad - og gastroturister i Danmark. VisitDenmark, 2018 Internationale mad - og gastroturister i Danmark VisitDenmark, 2018 1 Indhold 01 VisitDenmarks definition af en mad- og gastroturist 02 Gastroturisterne i Danmark 03 Udenlandske gastroturister på storbyferie

Læs mere

Welcome to Denmark. Liberal Alliances forslag til en ny turismepolitik

Welcome to Denmark. Liberal Alliances forslag til en ny turismepolitik Welcome to Denmark Liberal Alliances forslag til en ny turismepolitik Den danske turistbranche rummer et stort potentiale, når det kommer til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Alene i 2010 omsatte

Læs mere

Målrettet erhvervsindsats

Målrettet erhvervsindsats Målrettet erhvervsindsats Et af initiativerne i regeringens strategi om vækst og udvikling i hele Danmark vedrører en målrettet erhvervsindsats i områder, der er præget af tilbagegang, men har et erhvervsgrundlag

Læs mere

NØGLETAL FOR TURISMEN I DE 11 VESTKYST- KOMMUNER

NØGLETAL FOR TURISMEN I DE 11 VESTKYST- KOMMUNER NOVEMBER 2017 DANSK KYST OG NATURTURISME NØGLETAL FOR TURISMEN I DE 11 VESTKYST- KOMMUNER ARBEJDSPAPIR NR. 3 KORTLÆGNING AF DANMARKS VESTKYST ARBEJDSPAPIR 3. NØGLETAL FOR TURISMEN I DE 11 VESTKYSTKOMMUNER

Læs mere

Turisternes døgnforbrug. VisitDenmark, 2018

Turisternes døgnforbrug. VisitDenmark, 2018 Turisternes døgnforbrug VisitDenmark, 2018 1 Indhold 01 Introduktion & formål 02 Hovedkonklusioner fra rapporten Udgivet af VisitDenmark, Viden & Analyse Oktober, 2018 03 04 05 Overordnede nøgletal om

Læs mere

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Turismen i Danmark - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark TURISTERNE I DANMARK SKABER OMSÆTNING TIL DET DANSKE SAMFUND Og arbejdspladser, som ikke kan flyttes ud af landet 97,5 mia. kr. Omsætning

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-november 2016 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: januar 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: november

Læs mere

OVERNATNINGSTAL 2018 Kommuner i Partnerskab for Vestkystturisme

OVERNATNINGSTAL 2018 Kommuner i Partnerskab for Vestkystturisme OVERNATNINGSTAL 2018 Kommuner i Partnerskab for Vestkystturisme NATIONALE TAL FOR 2018 53,863 mio. kommercielle overnatninger i Danmark i 2018 Danske overnatninger: 26,292 mio. +2,7% Udenlandske overnatninger:

Læs mere

Kystturistpolitisk oplæg 16 konkrete forslag. Vækst for kystturisme oplæg til arbejdspladser i yderområder

Kystturistpolitisk oplæg 16 konkrete forslag. Vækst for kystturisme oplæg til arbejdspladser i yderområder Kystturistpolitisk oplæg 16 konkrete forslag Vækst for kystturisme oplæg til arbejdspladser i yderområder Kystturistpolitisk oplæg 31. oktober 2011 Vækst for kystturisme oplæg til arbejdspladser i yderområder

Læs mere

Kina. Markedsprofil VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse

Kina. Markedsprofil VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Kina Markedsprofil 2016 VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Indhold Side Formål Nøgletal 3 Digital adfærd 4 Forventninger til det kinesiske rejsemarked Overnatninger i hele landet 9 6 VisitDenmarks markedsprofiler

Læs mere

TURISMEINDSATS

TURISMEINDSATS TURISMEINDSATS 2015-2018 UDGANGSPUNKT FORVENTNINGER TIL MARKEDET / 2015-2018 CENTRALE MULIGHEDER Der er opbygget et TÆT SAMARBEJDE mellem erhvervet og etableret en stærk markedsføringsplatform for både

Læs mere

Turismen i Danmark VisitVestsjælland Turismekonference den 14. november 2016

Turismen i Danmark VisitVestsjælland Turismekonference den 14. november 2016 Turismen i Danmark VisitVestsjælland Turismekonference den 14. november 2016 Jan Olsen, VisitDenmark 1 Foto: Nordic Experience Hvordan går det med dansk turisme? 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999

Læs mere

Vækstplan juni 2014. Udfordring: Fald i kysrurisme - 27 % Tyske og svenske børnefamilier Omkostningsniveau Kvalitet og service

Vækstplan juni 2014. Udfordring: Fald i kysrurisme - 27 % Tyske og svenske børnefamilier Omkostningsniveau Kvalitet og service Agenda 1. Vækstplan juni 2014 2. A7ale mellem Erhvervs- og Vækstministeriet og Danske Regioner 3. Interessent analyse 4. Dansk Kyst- og Naturturisme organisering 5. Next steps og Hdsplan 6. Missionen 7.

Læs mere

Naturen+ Handlingsplan For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark. I Lysets Land. PIXI UDGAVE revideret juni 2010

Naturen+ Handlingsplan For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark. I Lysets Land. PIXI UDGAVE revideret juni 2010 Naturen+ I Lysets Land Handlingsplan For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark 2009 2012 PIXI UDGAVE revideret juni 2010 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Toppen af Danmark i dag 4 Vision og mål

Læs mere

Kvalitetstandard for dansk turisme. Dansk Turistfremme 30. juni 2014

Kvalitetstandard for dansk turisme. Dansk Turistfremme 30. juni 2014 Kvalitetstandard for dansk turisme Dansk Turistfremme 30. juni 2014 Mange meninger om en standard som ingen kender. 1 2 3 4 Mål for dagens oplæg Hvem er DS Baggrunden for initiativet De foreløbige tanker

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

,0 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010

,0 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 Notat Potentiale i dansk turisme Til: SNO Fra: MOP / GLC Situationen i dag Turismen får større og større betydning for den globale økonomi. Siden 1950 erne og 1960 erne har den globale turisme således

Læs mere

Nordjysk topgastronomi i særklasse. GastroNorth ApS Hjulmagervej Aalborg

Nordjysk topgastronomi i særklasse. GastroNorth ApS Hjulmagervej Aalborg Nordjysk topgastronomi i særklasse GastroNorth ApS Hjulmagervej 55 9000 Aalborg www.gastronorth.dk Med udgangspunkt i en række nationale og regionale vækst- og turisterhvervs initiativer ønskes der med

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar april VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar april VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar april 2015 VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: juni 2015 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m. :

Læs mere

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program. Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program. Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Programskitse Syddansk Grøn Vækst program Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Særlig pulje til kommuner og regioner Fødevareministeriet har afsat en særlig

Læs mere

Forslag. Lov om dansk turisme

Forslag. Lov om dansk turisme 2014/1 LSF 19 (Gældende) Udskriftsdato: 7. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstministeriet Fremsat den 8. oktober 2014 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Samråd i ERU den 6. juni 2013 Spørgsmål AI stillet efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V) og Peter Juel Jensen (V).

Samråd i ERU den 6. juni 2013 Spørgsmål AI stillet efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V) og Peter Juel Jensen (V). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 282 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 6. juni 2013 Samråd i ERU den 6. juni 2013 Spørgsmål AI stillet efter ønske fra Hans Christian Schmidt

Læs mere

Turismerelaterede arbejdspladser

Turismerelaterede arbejdspladser TURISMEN I RANDERS Hovedkonklusioner 1 Der er forholdsvist få turismerelaterede arbejdspladser i Randers Kommune Dog er etableringsraten for iværksætteri højest i denne branche Overnatningsraten er faldet

Læs mere

Dansk Kyst- og Naturturisme. Region Syd Turismekonference maj 2015

Dansk Kyst- og Naturturisme. Region Syd Turismekonference maj 2015 Dansk Kyst- og Naturturisme Region Syd Turismekonference maj 2015 0 Aftale mellem Erhvervs- og Vækstministeriet og Danske Regioner Vision fra Vækstplanen Dansk Turisme og oplevelsesøkonomi skal frem mod

Læs mere

Forslag til. model for partnerskab for drift af turistservice

Forslag til. model for partnerskab for drift af turistservice Forslag til model for partnerskab for drift af turistservice 9. juni 2010 Indhold: 1. Turismen i Hjørring Kommune...2 2. Partnerskab med lokale turismeoperatører...4 3. Model for partnerskab...5 4. Økonomi...7

Læs mere