yden Generalforsamling I dette nummer af CQ Vestjyden Et blad for radioamatører 1. kvartal 2006 Anmeldelse af den nye Icom IC-7000.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "yden Generalforsamling I dette nummer af CQ Vestjyden Et blad for radioamatører 1. kvartal 2006 Anmeldelse af den nye Icom IC-7000."

Transkript

1 CQ Vestjyd yden Et blad for radioamatører 1. kvartal 2006 udkommer fire gange om året til EDR Holstebros medlemmer samt som download på internettet. Heri vil de planlagte aktiviteter i EDR Holstebro for det kommende kvartal fremgå. Endvidere indeholder bladet artikler om vores radiohobby. EDR Holstebro EDR Holstebro er en lokalafdeling af landsforeningen Experimenterende Danske Radioamatører, EDR. EDR Holstebro blev stiftet den 3. februar Læs om Martins nye vippemast. Se side 3 Anmeldelse af den nye Icom IC Se side 4 Vores klublokale finde du på Måbjerg Skolevej 6, 1. sal, i Holstebro. EDR Holstebros kaldesignal er OZ9HBO Generalforsamling Der indkaldes hermed til ordinær generalforsamling torsdag den 23. februar kl i OZ9HBO lokaler, Måbjerg Skolevej 6, Holstebro. Dagsorden ifølge vedtægterne. Hjemmeside: Lokal frekvens: 145,325 MHz Nyhedsudsendelse: Mandag kl Klubaften: Torsdag kl Postadresse: Anker Sørensen Sommerlyst Holstebro I dette nummer af Generalforsamling... 1 Lidt ønsker for Efterlysning - vi mangler stadig lys... 2 Masteplaner... 3 Anmeldelse af ICOM IC Fan-dipoler og deres længde... 6 Kredsmøde i Kreds OZ9HBOs kryds og tværs... 7 OZ9HBO s liste... 7 Et år med... 9 TUX magazine... 9 Hubble-teleskopet DRM-aften A-licens? Kontingent for Program 1. kvartal, Praktiske oplysninger... 11

2 Lidt ønsker for 2006 Anker OZ1JMO's leder. Så er der snart gået et år mere. Som man siger om lidt er der ikke så lang tid tilbage som der har været. Det er i grunden uhyggeligt, så hurtigt tiden går. Jeg synes ikke det er ret længe siden jeg sidst var i samme situation med at skrive om året der er gået. Jeg har jo omtalt en hel del af de forskellige projekter vi har haft og stadig har i gang i klubben. Det der har haft den største opmærksomhed er vel arbejdet med klargøring og indretning af vort klublokale. Det er kommet så langt, at vi havde indvielse af lokalet 13.okt Det var dejligt at se så mange mennesker møde op for at se hvordan vi har fået det indrettet. Der blev serveret varme pølser med brød, en kop kaffe eller en vand, alt efter behag. Så vidt jeg kunne fornemme, en ganske god aften, til glæde for de fremmødte, og, ikke mindst, til glæde for klubben. Vi har som bekendt tre medlemmer, der ville prøve at gå op til Licensprøve hos Telestyrelsen. Denne prøve blev holdt i Ålborg, så den 10. nov kørte de tre til Ålborg og fik alle tre D -Licensen. Til lykke med det. Det var jo ikke så slemt, det er jo mest huskestof, så der hjælper en god hukommelse en hel del. Vi håber, at se jer når vi skal på 2m aktivitetstest igen. Vi må så se om der kan blive noget kursusvirksomhed her i vinterens løb, så der kan hentes enten A eller B Licens hjem. Jeg har ladet mug fortælle, at en af deltagerne blot manglede et rigtigt svar til B Licensen. Så der skal ikke meget til før det er hjemme. Det kunne være dejligt, om der var et par eller to der ville deltage i sådan et kursus. Kender nogen en eller måske flere der er interesseret, så giv dem et venligt puf, så vi kan blive lidt flere. Det er nok så sjovt når der er flere. Det må ikke opfattes sådan, at det ikke er sjovt med et mindre antal. Glæden ved at give andre mulighed for at kunne opnå en licens er lige stor om der er få eller flere der deltagere. Vi har, som sædvanlig, holdt vores julefest med bankospil, gløgg, æbleskiver og kaffe. Det eneste der manglede, var tilslutningen. Vi havde forventet, at der ville komme en del flere, når vi nu havde fået vore egne lokaler og har mulighed for selv at lave det hele frem for at skulle have æbleskiver og gløgg varmet hos andre. Sådan skulle det ikke være. Det får mig til at tænke på, om vi skal til at få en tilmelding, så vi kan købe ind efter hvor mange der kommer. Bortset fra dette havde vi en hyggelig aften. Jeg mener også, at de der vandt i bankospillet var godt tilfredse med gevinsterne. Så alt i alt en hyggelig aften. Når dette læses er vi kommet ind i det nye år, Jeg håber, at det er gået stille og roligt uden alt for mange skrammer og buler. Jeg håber, at vi kan fortsætte med vor deltagelse 2 m aktivitetstesten den første tirsdag i måneden. Det kniber noget med at få deltagere til at hjælpe med rejsningen af antennen. Vi andre lidt op i årene kan ikke blive ved med at håndtere det arbejde, der er nødvendigt, så det kunne være rart at se lidt yngre mennesker til at hjælpe med dette. Jeg ved godt, at tidspunktet til opsætningen kan være lidt ubekvem, aftensmad evt. børnepasning m.m. men med lidt god vilje skulle det nok kunne lade sig gøre. Det der står øverst på vor arbejdsplan, må være opsætning af antenner, så vi kan få gang i vores radioer. Vi har fået tilladelse til, at sætte en 2 m antenne op på skorstenen, et par meter over, så den kommer et godt stykke op så den skulle kunne nå rundt til det meste af området. Vi kan også få en HF Dipol sat op. Det skulle være muligt, at få den op i en højde af ca m, så det ser heller ikke værst ud. Når vi begynder igen i klubben må det være noget vi skal have tilrettelagt, så vi får det lavet første gang og ikke skal rende flere gange efter det samme. Jeg håber at se mange glade medlemmer og på mange gode timer i 2006, velkommen til arbejdet. Vy 73 es gd Luck, Anker. 2 Efterlysning - vi mangler stadig lys Siden sidste udgave af har vi fået sat flere lamper op, men vi mangler stadig et par arkitektlamper til at give lys ved HF-stationen og computeren i radiorummet. Så hvis du ligger inde med en, som du ikke længere bruger, er du meget velkommen til at tage den med i klubben.

3 Masteplaner Martin OZ3MC fortæller her om hans 40 meter vippemast. Jeg har i mange år været på udkik efter en gittermast af rimelig størrelse. En tilfældig dag, da jeg kom kørende i bil tværs over Mors, bemærkede jeg to master lige ved siden af hinanden. Her kunne jeg godt se hvad der skulle ske. En lokal mand blev kontaktet, og der kom en handel i hus om den gamle mast. 500 kr. med kabler og div. antenner og så lå antennen på jorden - lige til at gå til. Masten blev fragtet hjem, blev lagt på et sikker sted, og nu gik tænkemaskinen i gang. Hvor skulle jeg placere den, kunne der laves vippebeslag, og hvad skulle der op i antennen? 3 Det med at masten skulle kunne lægges ned rimelig let var jo ret tiltalende, da jeg godt ved hvem der skal være abekat, og man er jo ikke 20 år længere. Men kan masten holde til den behandling? Hvad med hjælpemast? Og hvor kan det stilles an på grunden uden at være i vejen Der skal jo være næsten 50 meter fri i den retning den lægges ned. Nå, man tænker meget længe - et par år vil jeg tro og har vel også næsten opgivet, men så kom der en januarstorm og prikkede mig på skulderen med en ret kraftig bøjning at det toprør, som sad i skorstenen. Flere andre ting gjorde, at der igen kom gang sagerne. Bl.a. gratis kabel i rimelige længder og et gearmotor, der kunne trække masten op. Byggetilladelse blev indhentet uden problemer, beton i hullet og vippebeslag fremstillet på værkstedet og hele molovittet sat ned i betonen. Nu var der kun at vente til cementen blev hærdet færdig. Placeringen blev valgt lige ved gavlen af huset på grunden, så kunne den fungere som hjælpemast. Nogle prøverejsninger blev foretaget med 2 sektioner (15 meter). Det gik rimelig godt - næsten for godt. Det tog kun 45 sekunder at rejse. Det kunne fint gå med kun to sektioner, men med alle 6 sektioner er det for hurtig. Et ekstra gear blev i al hast sat i serie med den første, derved blev ophaletiden ca. 8 min. Og masten glider stille og rolig op og ned. Når man beklager sin nød de rigtige steder, kan det også give resultater. Vi har i Skive afd. ikke de store muligheder for at komme ud fra klubben med ret gode resultater. Derved kom tanken ned et operatørrum ved foden af masten på tale. En aflagt ruf fra forsvaret blev indkøbt og indrettet med bord og hylder. Nu har vi mulighed for at køre test, når vi ønsker man sætter antenner i masten efter behov. Der er masser af strøm og langt til naboer så Pa-trin kan startes uden klager.dx-cluster har nu til huse i skuret sammen med APRS-node og LMRrepeter og GPS- reference station. Jeg ser gerne, at amatører på tværs af afdelingerne her i Midtjylland kan finde sammen og lave contest grupper. Her er muligheder for at køre optimal uanset om det er HF eller højere bånd Martin OZ3MC

4 Anmeldelse af ICOM IC-7000 Oversat af OZ9ABC med tilladelse af Fred Lloyd, AA7BQ 4 ICOM har lanceret en ny mobil HF station. Prisen ligger omkring kr. I skrivende stund er der kun ganske få IC-7000 ejere i verden. Radio'en kan betegnes som en hybrid imellem en IC- 706MKIIG og en IC-756 PRO. Stationen yder 35W på 70cm, 50W på 2m og 100W på HF/6m Fra afstand ser den nøjagtigt ud som en IC-706 med farveskærm. Den har næsten samme størrelse. Faktisk er den en anelse mindre og har den store VFO knap i højre side og den dækker HF/50/144/440 som IC-706MKIIG. Selvfølgelig er farvedisplayet en stor nyhed. ICOM introducerede det første farve TFT display i HF udstyr i 756PRO serien og efterfølgende i IC Yaesu har brugt det i deres store flagskib FT-9000D og Kenwood har...øøhh ingen endnu. Kenwood er så langt bagud i teknologien at de måske er på vej til at gå ud af amatørradio markedet! Modsat de fleste andre HF radioer er IC-7000's skærm en ægte videoskærm. Skærmen er ikke begrænset til et specifik karaktersæt eller symboler, men kontrolleres af radioens Software. Det er ikke den store overraskelse da netop denne type mini skærme har været anvendt i mobiltelefoner i adskille år og er efterhånden blevet ret billige. Det er overraskende hvor lille skærmen er i forhold til forgængeren IC-706's antikke display. Nogle af karakterene er meget små, mindre end skriftstørrelse der normalt anvendes i en avis. Til trods for dette er karakterene ekstrem skarpe og tydelige. Der er ikke skyggen af utydelighed, men et flot billede i stil en Palm Pilot eller en mobiltelefon. Interessant er det at IC-7000 har en video udgang på bagsiden der kan forbindes til et fjernsyn. På en Japansk hjemmeside var der en radioamatør der havde sat radio'en i sin bil og forbundet et af de der meget populære 7" DVD LCD skærme. Resultatet af en ekstern monitor kan dog føles lidt skuffende da video udgangen er analog (den interne skærm er digital) Det kan give problemer med at justere farve og kontrast. Samtidig ser det lidt grov ud i opløsningen når den lille skærm på 320x160 pixels zoomes op på en større skærm. Da IC-7000 blev nævnt første gang i USA har der været forlydener om at den kunne modtage fjernsyn og vise dette på skærmen. Dette er også vist på en udstilling i Japan. Desværre har FCC forbudt denne funktion så de radioer der kan købes bliver uden denne TV funktion. Rygter siger at funktionen kan åbnes for vha. af en diode, og mon ikke denne opgradering kan ses på Mods.dk på et tidspunkt ;-)

5 5 Måske vil denne udvidelse for modtagning af TV signaler åbne frekvensområdet MHz da dette ikke er tilgængelig, måske endda af samme grund. Stationen har 2 antennestik kaldet Ant-1 og Ant-2. Ant-1 er til HF (160 til 6 meter) og Ant-2 er til VHF, 54 MHz og op. Hvis man skal bedømme IC-7000 udefra vægt, som man før i tiden gjorde med kameraer hvor de gode kameraer vejede mest i forhold til de billige plastic efterligninger er denne radio en solid lille mursten der får en til at føle at man har gjort en god investering. Når stationen tændes vises som det første ICOM's logo og derefter en besked om at Output power er sat til 100%. Frekvensen er sat til MHz, USB. Et drej på VFO knappen afslører at der er aktivitet på båndet. Efter en 1/2 times trykken på knapper og bladren igennem et utal af menuer får man et godt indtryk af hvor meget denne lille station rent faktisk kan. Mange af knapperne på fronten har flere funktioner der kræver at man dykker lidt dybere ned i manualen. Mikrofonen indeholder, ud over PTT, 25 knapper der er genveje til funktioner. Et eksempel er "Mode" knappen. Hver gang du trykker på knappen skiftes til næste Mode. CW -> RTTY -> FM -> LSB. Hvis LSB er valgt vil, hvis knappen holdes inde, moden skifte til USB. Hvis Moden var FM vil det istedet blive AM eller WFM (wideband FM). Radioen har 2 DSP kredse, men manualen afslører ikke hvordan de deles om opgaverne. Et gæt kunne være at den ene anvendes til TX og den anden til RX. Der er 4 støjbegrænsene funktioner: Noise Blanker (NB),Noise Reducer (NR), Manuel Notch Filter (MNF), og et automatisk Notch Filter (ANF). Men hvad får man så for pengene? Der er ikke nogle "options" eller x- tal filtre. Der er indbygget TCXO, tale synthesizer, stemmeoptager, Memory keyer... Kort sagt, stationen er fyldt med alle funktioner man kan ønske sig. Menuen kontrolleres som de fleste stationer i dag på følgende måde: Hvis en knap har en label vil et tryk aktivere denne funktion. Hvis knappen holdes inde bliver det i stedet muligt at justere på funktionen NB er det typiske tændingsstøj filter. Som så mange andre funktioner kan denne justeres ved at holde NB knappen inde. Et vindue vil vise den nuværende indstilling og kan justeres yderligere vha. VFO knappen. Dette er en god funktion iforbindelse med 80m båndet. MNF er også en brugbar funktion. Den består af 2 notch filtre der kan justeres individuelt. Dette indikeres med grafik. ANF, den automatiske notch fungerer fint. Den er ikke i brug i CW mode, hvor man i stedet anvender MNF. DSP funktionen bruges også til at justere bredden og centerfrekvensen af filtre. F.eks SSB hvor båndbredden har som standard indstillingerne 3.6 khz, 2.4 khz, og 1.8 khz, der alle lyder godt.. Konklusion: IC-7000 er en af de mest spændende radioer i nyere tid. Den har en stor ydeevne og et væld af funktioner som ingen anden radio i den størrelse. ICOM har gjort et godt stykke arbejde med denne nye radio og de har tydeligvist sat en ny standard indenfor HF radioer. Ved at trykke en knap kan hver af disse tre filtre tilpasses til at være så bred som 3.6 khz og helt ned til 50Hz. Ikke dårligt! Filtrene tilpasses alt efter hvilken Mode man kører.

6 6 Radioen har en RTTY decoder med indbygget "vandfalds display" "Vandfaldet" vises i blåt som en nydelig præsentation men er ikke en egentlig funktion. Stationen sender RTTY vha af en ekstern RTTY generator, på traditionel vis. IC-7000 har et bånd scope der viser aktivitet hen over båndet hvor man kan zoome ind på et bestemt frekvensområde. En slags spectrum analyzer. Displayet er imponerende ligesom IC-756 PROIII mindre. selv om det er noget Den indbyggede CW keyer kan gemme op til 4 beskeder. vægt. Desværre er der ikke en indbygget CW dekoder hvilket havde været let at indbygge da stationen allerede har en DSP processor. Der kan købes et separations kit på henholdsvis 3 og 5 m. Desværre er kablerne noget dyre, og ICOM har valgt at bruge et specialstik der ikke kan købes i løs 73 Jan OZ9ABC Fan-dipoler og deres længde På eham.net faldt jeg over en lille artikel, som Jeff N3JBH havde skrevet i november om multibånds-dipolantenner også kaldet fan-dipoler. Kort fortalt er det en række dipoler, som er skåret til forskellige bånd, der er tilsluttet et fældes fødepunkt. I artiklen har Jeff angivet trådlængderne for vores HF-amatørbånd. Selvom de er angivet i amerikanske fod, burde de efter en hurtig konvertering til normal-mål kunne hjælpe en godt på vej til at fremstille en simpel multibåndsantenne. Der er også en liste med links til en række hjemmesider, der alle indeholder informationer om fan-dipoler. Artiklen Fan Dipole -- How Long to Make Them af N3JBH kan du finde på eham.net, Karsten OZ2KMP Kredsmøde i kreds 7 OZ9HBO er vært for dette forårets kredsmøde i kreds 7. Mødet bliver afholdt lørdag den 11. marts kl i OZ9HBOs lokaler Måbjerg Skolevej 6, 1. sal, 7500 Holstebro. Fuldgyldige EDR-medlemmer, der er bosat i kreds 7, har adgang til dette møde. Du kan finde detaljeret kørselsvejledning på OZ9HBOs hjemmeside.

7 OZ9HBOs kryds og tværs 7 OZ9HBO s liste Har du tilmeldt dig OZ9HBO's liste? Hvis ikke, så tilmeld dig nu ved at sende en til med dit navn og call. Husk at du er med til at reducere OZ9HBO s portoomkostninger, når du tilmelder dig :) Herefter modtager du en med et link til, når en ny udgave er klar.

8 Vandret 4. www (12) 7. Packet protokol mellem PC og modem (4) 11. En gren af vores hobby (4) 13. Betonklods (9) 15. Samtale (3) 16. Ben på rør (5) 18. TYSKLAND (2) 19. Forretning (5) 20. Land (4) 22. Dreng (3) 23. Lever (2) 24. Sammenkomst (10) 26. Opkald (2) 31. OZ9HBO's nye QTH (16) 33. Software der udsender GPS koordinater via radio (4) 35. Varmt sted (5) 36. Sverige (2) 40. Hektisk radioaktivitet (6) 42. Bekræftelse (7) 43. Bogstavet A (5) 46. Forening (3) 47. Tilbehør til antennemast (5) 48. Anker (7) 50. Vild med Cw! (6) 52. Samtale (6) 53. Hold (4) 54. Kommunikationsform (5) 56. Tv (8) 58. VFO (3) 59. Antenne (4) 60. Forfatter af denne krydsord (6) 63. Grønland (2) 67. Sekretær (6) 69. Transistor (3) ens (2) 75. Selvfølgelig (11) 77. GP (11) 78. Retning (4) 79. Modtager (2) 80. 2m aktivitetsest (3) 82. Vigtig computer tilbehør (3) 83. Færøerne (2) 84. Hjælpsom Radioamatør (5) 87. Tilbehør til Radiovognen (7) 89. Operatørbevis (6) 90. Amatørradio på Engelsk (8) 91. I "luften" (6) 92. Rør (4) 94. Modulationsart (2) 95. Tid (6) 96. Elektronisk brev (5) 97. Materiale til balun (6) 98. Radio (4) Lodret 1. Betaling (7) 2. Morsekode (2) 3. Måle enhed (5) 5. Hædersbevis (6) 6. Land (4) 8. Finland (2) 9. Sømand eller radio (6) 10. Radiofabrikat (6) 11. QRM (4) 12. Afprøver (6) 14. TV avisen (9) 17. OZ3MC (6) 21. udstyr (4) 25. Klub for tidligere Radiotelegrafister (4) 27. Lav effekt (3) 28. Hjælp! (3) 29. Jeg (3) 30. Loddekolbe (6) 32. Ledelse (10) 34. Elektronisk kontakt (4) 37. Cw nøgle (9) 38. 2m (3) spoler med jern (5) cm (3) 44. Metalskive (5) 45. Bornholmer (2) 46. To ens (2) 49. Trådløs Lan (4) 51. Lysdiode (3) 55. Modulation (3) 57. Stor regnemaskine (8) 58. Bogstavet J (11) 61. Konkurrence (7) 62. komponent (10) 64. Løbe hurtigt (5) 65. Blad (2) 66. Retningsbestemt antenne (4) 68. Mobil antenne (4) 70. Materiale til at lave IC'er med (8) 72. Organisation (4) 73. Modstand (9) 74. Materiale (9) 76. Materiale (9) 81. Spejder aktivitet (4) 85. Antenne mast (3) 86. Overveje (5) Ohm (3) 93. Populært modem (3) 8

9 Et år med Det er nu et år siden at vores nye klubblad CQ Vestjyden udkom for første gang. Dette er en passende lejlighed til at kikke lidt tilbage samt at gætte på fremtiden. hjemmeside. Først en kort opsummering for evt. nye læsere. EDR Holstebro har i mange år haft et medlemsblad. Det gamle medlemsblad, der var i A5 format, blev kaldt aktivitetsplan og udkom fire gange om året. Det blev sendt ud til foreningens medlemmer men har siden 1999 også været tilgængelig på OZ9HBOs Af flere årsager valgte vi at ændre vores medlemsblad, så det fra 1. kvartal 2005 blev i A4 format med farver. Samtidig fik bladet et lidt mere friskt navn. Med det nye format er det bl.a. nemmere at sætte bladet op og anvende billeder, nemmere at printe og nemmere at lave den elektroniske udgave til hjemmesiden. Den elektroniske udgave kan læseren enten læse på sin computer eller printe, hvis papirformatet foretrækkes. Hvad er der så sket med det første år? Ud over A4 formatet og farverne, så har læseren måske bemærket, at antallet af sider er mere fleksibelt end tidligere. Er der stof til 9 sider, så bliver bladet på 9 sider imod de tidligere 8 sider i det gamle format. Typen af artikler har også ændret sig lidt. Da pladsen i bladet nu er mere fleksibel, bringer vi af og til artikler og korte nyhedsklip fundet på Internettet og i andre blade. Tilbagemeldingerne på det nye format har været positive, og selvom bladet hovedsagelig er tiltænkt OZ9HBOs medlemmer, er der også andre der downloader bladet fra vores hjemmeside. Dette er en af fordelene ved at have bladet elektronisk, men den største fordel er den portobesparelse foreningen har ved ikke længere at skulle sende bladet ud til alle medlemmerne. Omkring 60% af medlemmerne får ikke længere klubbladet ind at brevsprækken men har derimod meldt sig til OZ9HBOs mailliste, så de modtager en med bladet så snart det udkommer. I fremtiden kan vi forhåbentlig få endnu flere tilmeldt -listen, så vi ikke skal på posthuset og købe frimærker så ofte. Opsætningen af bladet vil sandsynligvis ændre og forbedre sig løbende, hvis der viser sig behov derfor, men forvent ikke drastiske ændringer i Det der skal bruges nogle kræfter på er, at finde nogle skribenter, som kan hjælpe med artikler til bladet, så indholdet bliver lidt bredere. God læselyst i 2006, Karsten OZ2KMP 9 TUX magazine Er du bare lidt interesseret i operativsystemet Linux eller opensource-programmer, så vil du sikkert finde TUX magazine interessant. TUX magazine er et månedlig magasin for nye Linux brugere, der hjælper med at simplificere brugen af Linux og det at komme i gang med systemet. Magasinet indeholder artikler om programmer til Linux, giver dig tips til brug af Linux og hvordan man gør ting nemt. Der er en brevkasse hvor læsernes spørgsmål bliver besvaret. Der bliver også skrevet om nye gadgets, der har en eller anden forbindelse til Linux. Magasinet udgives elektronisk i PDF formatet og er optimeret til at læse på skærmen, og det bedste er, at det er helt gratis. Du kan melde dig til en mail-liste på herefter vil du modtage en mail, når en ny udgave er klar. Karsten OZ2KMP

10 Hubble-teleskopet Torsdag d havde vi besøg af Søren, OZ2LQO. Søren har udover radio også en interesse for astronomi. Han ville vise en DVD-film, som er udgivet i anledning af Hubble-teleskopets 15 års fødselsdag i rummet. Det vel ikke så meget med radio at gøre, og dog, transmissionen til Teleskopet og tilbage er dog en slags radiotransmission, så det smager lidt af radio. Ellers var det noget af en oplevelse at se noget af det der sker derude. I sagens natur kan det kun være en lille del af det uendelige rum. Det uendelige rum, det er noget, synes jeg, der ikke er nemt at forstå, at noget er uendeligt. Alene det, at der tales om afstande der er tusinde endog millioner af lysår fra jorden. Vores egen planet jorden er den forbindelse kun et støvfnug, der, ligesom alt andet i universet, er under stadig forandring. Med de afstande, der er tale om, er det naturligvis ikke noget der sker sådan her og nu, bortset fra hvad der sker af jordskælv her på jorden, det mærker vi her nordpå ikke meget til, men de steder på jorden hvor det sker kan det være voldsomt og altødelæggende, tænk blot på Ttsunamien for et års tid siden og jordskælvet i Pakistan her for nylig. Det er store ting for os der bor på jorden, men set i forbindelse med det uendelige rum, er det måske ikke engang noget der lægges mærke til. Ellers var det en oplevelse, at se de billeder, der var optaget af teleskopet. Fuldstændigt rene billeder, uden det slør man normalt vil se fra et teleskop med base på jorden, virkeligt fremragende. Det er næsten ikke til at forklare, det skal ses. Jeg kunne godt tænke mig en gang her i vinter, om vi kunne få Søren til endnu en aften med astronomi, derom senere. Her vil jeg, og jeg er overbevist om, at deltagerne også gerne vil takke Søren for en virkelig interessant aften. OZ1JMO, Anker. 10 DRM-aften Torsdag den 16. marts vil vi kikke nærmere på DRM digitalradio på kortbølge. Jeg vil give en lille teknisk gennemgang af DRMsystemet ud fra de oplysninger, der er tilgængelige på Internettet. Bagefter bliver der mulighed for selv at bedømme lydkvaliteten, og om det nu er bedre end de AM-radioer vi kender i dag. Om det kan lykkes at skaffe en modtager til den aften, er endnu uvist, men ellers vil du kunne høre nogle lydklip fra tidligere digitale transmissioner. Karsten OZ2KMP Kontingent for 2006 Husk at det er tid for indbetaling af kontingentet for Du skulle gerne modtage et indbetalingskort i starten af januar måned. Dette bedes du betale inden den 13. februar Husk det nu. A-licens? Vi overvejer mulighederne for at lave undervisning til A-licensen, da nogle af klubbens medlemmer har vist interesse for at få en A- licens. Derfor vil vi gerne høre, om der er interesse for et kursus via i stedet for undervisning i klubben. Tænker du på en A- licens, så send en til Anker med dine ønsker forslag.

11 Program 1. kvartal, Januar Tirsdag 3. 2 meter aktivitetstest Torsdag 12. Første klubaften efter ferien Torsdag 19. Klubaften Torsdag 26. Klubaften Februar Torsdag 2. SSTV-aften Tirsdag 7. 2 meter aktivitetstest Torsdag 9. Klubaften Torsdag 16. Klubaften Torsdag 23. Generalforsamling Marts Torsdag 2. Planlægning af ny klubantenne Tirsdag 7. 2 meter aktivitetstest Torsdag 9. Klubaften Lørdag 11. Kredsmøde Torsdag 16. DRM-aften Torsdag 23. Klubaften Torsdag 30. Klubaften Praktiske oplysninger EDR Holstebros bestyrelse Formand OZ1JMO, Anker Sørensen tlf.: Sekretær OZ2KMP, Karsten Povlsgaard Kasserer OZ7ABM, Finn Holmegaard Bestyrelsesmedlem OZ1EUO, Leif Christensen Bestyrelsesmedlem OZ9ABC, Jan Hynneke Suppleant OZ5AFH, Eric Bach Hvis du har ideer, forslag, spørgsmål eller kritik, er du velkommen til at kontakte en af nævnte personer. Kunne du tænke dig at skrive en artikel til CQ Vestjyden, høre vi også meget gerne fra dig.

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004 OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004 Indhold Information 2 Leder 3 Forsidebilledet 4 Ny bestyrelse 4 Campingvogn 5 Hjemmesiden 5 Fordrag

Læs mere

OZ9HBO. EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 13. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2003

OZ9HBO. EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 13. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2003 OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører 13. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2003 Indhold Information 2 Leder 3 Forsidebilledet 3 Referat fra generalforsamlingen 4 Vedtægter 10

Læs mere

Nr. 4,Oktober 2011 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 4,Oktober 2011 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Nr. 4,Oktober 2011 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Vi har været på besøg på Hedensted-senderen ved Kragelund igen! 2 OZ6HR nyt, Oktober 2011 OZ6HR nyt Nr. 4, Oktober 2011 Medlemsblad for OZ6HR

Læs mere

Flytning til nye QTH!

Flytning til nye QTH! CQ Vestjyd yden Et blad for radioamatører 3. kvartal 2005 udkommer fire gange om året til EDR Holstebros medlemmer samt som download på internettet. Heri vil de planlagte aktiviteter i EDR Holstebro for

Læs mere

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Juleafslutningen var som sædvanlig hyggelig 2 OZ6HR nyt, Januar 2012 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Læs mere

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 12. Årgang Nr. 4 AKTIVITETSPLAN 4. Kvartal 2002

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 12. Årgang Nr. 4 AKTIVITETSPLAN 4. Kvartal 2002 OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører 12. Årgang Nr. 4 AKTIVITETSPLAN 4. Kvartal 2002 Indhold Information 2 Leder 3 Forsidebillede 3 ILLW 2002 3 20 gange JOTA 5 Silent key OZ9QH 6

Læs mere

D-Star. En moderne kommunikations form

D-Star. En moderne kommunikations form D-Star En moderne kommunikations form Indhold Problemformulering... 2 Starten på D-Star... 3 Om D-Star nettet... 4 Udstyr til D-Star... 8 Kilde angivelse... 10 Konklusion... 11 1 Problemformulering Jeg

Læs mere

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront 1 Medier & introduktion: Tillykke med dit nye music hall anlæg. Med AV2.1 har du let adgang til

Læs mere

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 2 AKTIVITETSPLAN 2. Kvartal 2004

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 2 AKTIVITETSPLAN 2. Kvartal 2004 OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører 14. Årgang Nr. 2 AKTIVITETSPLAN 2. Kvartal 2004 Indhold Information 2 Visioner og ønsker 3 Forsidebilledet 3 PSK31 4 Fyrweekenden 4 Projekt Radiovogn

Læs mere

Fredag den 15. november 2013 holder vi igen LAN Party!

Fredag den 15. november 2013 holder vi igen LAN Party! Nr. 4, Oktober 2013 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Fredag den 15. november 2013 holder vi igen LAN Party! 2 OZ6HR nyt, Oktober 2013 OZ6HR nyt Nr. 4, Oktober 2013 Medlemsblad for OZ6HR - EDR

Læs mere

OZ6HR nyt, Januar 2016. Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

OZ6HR nyt, Januar 2016. Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling OZ6HR nyt, Januar 2016 1 Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling 2 OZ6HR nyt, Januar 2016 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Parallelvej 6A

Læs mere

Nr. 1, Januar 2015 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 1, Januar 2015 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling OZ6HR nyt, Januar 2015 1 Nr. 1, Januar 2015 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Torsdag den 11/12-2014 var dagen for vores traditionelle juleafslutning. Der var som sædvanlig både bankospil og

Læs mere

OZ6HR nyt, Oktober 2015. Nr. 4, Oktober 2015 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

OZ6HR nyt, Oktober 2015. Nr. 4, Oktober 2015 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling OZ6HR nyt, Oktober 2015 1 Nr. 4, Oktober 2015 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling 2 OZ6HR nyt, Oktober 2015 OZ6HR nyt Nr. 4, Oktober 2015 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Parallelvej

Læs mere

OZ6HR flytter! Se mere side 3, 4/5 og 10. Indhold. Nr. 1. Januar, februar & marts 2005

OZ6HR flytter! Se mere side 3, 4/5 og 10. Indhold. Nr. 1. Januar, februar & marts 2005 Nr. 1. Januar, februar & marts 2005 Medlemsblad for EDR Horsens Afdeling, Gasvej 21, 2. sal, 8700 Horsens Pr. 1/2-2005: Kildegade 8-10, 8700 Horsens 3 Nytårshilsen Indhold 4 Nye lokaler, Kildegade 8-10

Læs mere

Hermed indkaldes alle EDR-medlemmer og RM-er i kreds 1 til ordinære kredsmøder. Det finder sted tirsdag d. 6 marts 2001 kl.

Hermed indkaldes alle EDR-medlemmer og RM-er i kreds 1 til ordinære kredsmøder. Det finder sted tirsdag d. 6 marts 2001 kl. Side 1 af 5 EDR s Bulletin 2-2001. EDR s Bulletin omhandler information om Kredsmøder, EDR Foredrag, Foredrag i afdelingerne, Aflysninger og rettelser, Byggeprojekter, Auktioner, Oldtimer aftner, og endelig

Læs mere

yden I dette nummer af CQ Vestjyden Et blad for radioamatører 3. kvartal 2006 Stations-anmeldelse af Icoms smarte håndradio IC-91E.

yden I dette nummer af CQ Vestjyden Et blad for radioamatører 3. kvartal 2006 Stations-anmeldelse af Icoms smarte håndradio IC-91E. CQ Vestjyd yden Et blad for radioamatører 3. kvartal 2006 er et blad skrevet af radioamatører og for radioamatører. Bladet udgives fire gange årligt af OZ9HBO EDR Holstebro som et elektronisk blad, der

Læs mere

PMR Radio Bruger Manual. electronic

PMR Radio Bruger Manual. electronic PMR Radio Bruger Manual electronic Antenne TOT: Tryk og Tal Knap Tryk og hold inde for at sende Tænd/Sluk Knap Tryk og hold inde, for at tænde eller slukke for PRM Radioen LCD Display Viser hvilke kanal

Læs mere

Bulletin 08-2001. Vestfyn Afdelingen OZ5VF: Onsdag den 29 august vil afdelingen arrangere kursus til den nye

Bulletin 08-2001. Vestfyn Afdelingen OZ5VF: Onsdag den 29 august vil afdelingen arrangere kursus til den nye Side 1 af 5 Bulletin 08-2001 Foredrag og andet fra Afdelingerne: Kreds 1: Københavns Afdelingen OZ5EDR: I afdelingen er der stor interesse for PIC 16 programmering til div. projekter, så som frekvenstællere

Læs mere

Amatørradio. - en spændende hobby. Experimenterende Danske Radioamatører

Amatørradio. - en spændende hobby. Experimenterende Danske Radioamatører Amatørradio - en spændende hobby Experimenterende Danske Radioamatører Amatørradio: - en alsidig hobby - kontakt med verden - at snakke med andre - forståelse for elektronik - eksperimenter med radio -

Læs mere

Nr. 4, Oktober 2014 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 4, Oktober 2014 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling OZ6HR nyt, Oktober 2014 1 Nr. 4, Oktober 2014 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Torsdag den 28. august havde vi inviteret EDR Skanderborg til en hyggeaften i EDR Horsens. Bl.a. havde vi konkurrence

Læs mere

Tillykke med din nye Cobra søkort plotter. Her er en kort gennemgang i brugen af din nye kortplotter, og de ting du skal være opmærksom på.

Tillykke med din nye Cobra søkort plotter. Her er en kort gennemgang i brugen af din nye kortplotter, og de ting du skal være opmærksom på. COBRA MC 600CI/CX INDLEDNING Tillykke med din nye Cobra søkort plotter. Her er en kort gennemgang i brugen af din nye kortplotter, og de ting du skal være opmærksom på. COBRA søkortplotteren bruger C-MAP

Læs mere

NYHEDSBLAD FRIVILLIGHEDSFORMIDLINGEN August-September 2009

NYHEDSBLAD FRIVILLIGHEDSFORMIDLINGEN August-September 2009 NYHEDSBLAD FRIVILLIGHEDSFORMIDLINGEN August-September 2009 Frivillighedsformidlingen Aagade 26, Gudumholm, 9280 Storvorde Tlf.: 98 31 69 99 E-mail: formidling@mail.tele.dk Web: www.frivillighedsformidlingen.dk

Læs mere

yden I dette nummer af CQ Vestjyden Et blad for radioamatører 4. kvartal 2005

yden I dette nummer af CQ Vestjyden Et blad for radioamatører 4. kvartal 2005 CQ Vestjyd yden Et blad for radioamatører 4. kvartal 2005 udkommer fire gange om året til EDR Holstebros medlemmer samt som download på internettet. Heri vil de planlagte aktiviteter i EDR Holstebro for

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 19 & 20: Sender & Modtagerteknik Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 I øvrigt Emne 19 & 20: Sender & Modtagerteknik Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen

Læs mere

Til sommerudflugten 14. juni 2014 forsøgte vi med portabel aktivitet (Flora Fauna) ved Kalø Slotsruin

Til sommerudflugten 14. juni 2014 forsøgte vi med portabel aktivitet (Flora Fauna) ved Kalø Slotsruin OZ6HR nyt, Juli 2014 1 Nr. 3, Juli 2014 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Til sommerudflugten 14. juni 2014 forsøgte vi med portabel aktivitet (Flora Fauna) ved Kalø Slotsruin 2 OZ6HR nyt, Juli

Læs mere

Udgivet af EDR Århus Afdelingen Juli 2003 Nr. 3

Udgivet af EDR Århus Afdelingen Juli 2003 Nr. 3 Nyhedsbrev Udgivet af EDR Århus Afdelingen Juli 2003 Nr. 3 OZ2EDR 50. årgang Redaktionelt Dette er første udgave efter ændring af formen for udsendelse af information fra EDR Århus afdelingen til medlemmerne.

Læs mere

Allan Nelsson - OZ5XN. Licenced since 1970

Allan Nelsson - OZ5XN. Licenced since 1970 Allan Nelsson - OZ5XN Licenced since 1970 WSPR Weak Signal Propagation Reporter WSPR udtales whisper (som at hviske) WSPR er et digitalt beaconsystem (4-FSK) WSPR rapporteres af modtagende stationer til

Læs mere

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 4 AKTIVITETSPLAN 4. Kvartal 2004

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 4 AKTIVITETSPLAN 4. Kvartal 2004 OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører 14. Årgang Nr. 4 AKTIVITETSPLAN 4. Kvartal 2004 Indhold Information 2 Efterår 3 Forsidebilledet 4 QRP Foredrag 4 Fyrweekend 2004 4 Fieldday 2004

Læs mere

Afvikling af Bridge turnering. BridgeCentral og BridgeMate. Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering.

Afvikling af Bridge turnering. BridgeCentral og BridgeMate. Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering. Afvikling af Bridge turnering BridgeCentral og BridgeMate Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering. Leif Thusholt 28-08-2010 INDEX A Angiv startscore 17 B BridgeCentral Formål 3 BridgeMate

Læs mere

Jota-Joti udvalget ville gerne give spejderne den store oplevelse, at radio og internet spejd, er ikke kun en gang om året JOTA/JOTI.

Jota-Joti udvalget ville gerne give spejderne den store oplevelse, at radio og internet spejd, er ikke kun en gang om året JOTA/JOTI. Hvorfor dette mærke? Jota-Joti udvalget ville gerne give spejderne den store oplevelse, at radio og internet spejd, er ikke kun en gang om året JOTA/JOTI. Med aktiviteterne kommes der godt rundt om de

Læs mere

Nr. 1, Januar 2011 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 1, Januar 2011 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Nr. 1, Januar 2011 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Juleafslutningen 2 OZ6HR nyt, Januar 2011 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2011 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Kildegade 8 (1. sal bagfra),

Læs mere

Indkaldelse til generalforsamling.

Indkaldelse til generalforsamling. CQ Vestjy den Et medlemsblad for OZ9HBO, EDR Holstebro 1. Kvartal 2005 Dette medlemsblad udkommer fire gange om året til EDR Holstebros medlemmer samt på internettet. Heri vil de planlagte aktiviteter

Læs mere

Få hjælp til at opnå et godt signal

Få hjælp til at opnå et godt signal Få hjælp til at opnå et godt signal Her på siden kan du læse mere om hvordan du sikrer dig et godt tv-signal, og hvordan du undgår fejlkilder, der kan føre til pixeleringer eller udfald af billede og lyd.

Læs mere

Vildtkamera DTC-530V.

Vildtkamera DTC-530V. Vildtkamera DTC-530V. Indhold fortegnelse......... 1 Kom godt i gang.........2 Information......... 2 Anvendelse......... 3 Fjernbetjening...... 3 Hukommelse kort......... 4 Quick Start...... 4 Isæt batterier.........

Læs mere

Brugervejledning. ComX brugervejledning version 4.1

Brugervejledning. ComX brugervejledning version 4.1 Brugervejledning ComX brugervejledning version 4.1 1 INDHOLD PAKKENS INDHOLD Pakkens indhold side 2 Fjernbetjening side 2 Tilslutning af Settop-boksen side 3 Introduktion til Bredbånds-TV side 4 Tilslutning

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING DK 8MP wildview ir / KAMERA JK 020 / Åtelkamera 801/Albecom Justerbar 3 / 5 eller 8 mp.

BRUGER VEJLEDNING DK 8MP wildview ir / KAMERA JK 020 / Åtelkamera 801/Albecom Justerbar 3 / 5 eller 8 mp. BRUGER VEJLEDNING DK 8MP wildview ir / KAMERA JK 020 / Åtelkamera 801/Albecom Justerbar 3 / 5 eller 8 mp. Funktioner: 1. 5 cm TFT LCD-skærm med angivelse af optage tilstand, hukommelse på kort og batteri

Læs mere

SKL s store stævne Søndag den 15. januar holder SKL det årlige store pistol stævne. Kom og deltag eller hjælp, læs side 5 og 7.

SKL s store stævne Søndag den 15. januar holder SKL det årlige store pistol stævne. Kom og deltag eller hjælp, læs side 5 og 7. Nr. 1 januar kvartal 2006 Medlemsblad for Skyttelauget Kongens Lyngby Masser af klasser Årets skoleskydning for 5. klasser blev en stor succes med 183 deltagende hold fra SKL læs side 6. SKL s store stævne

Læs mere

Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27

Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27 Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27 Sådan kommer du i gang Det er der i kassen Indhold MojoMINI skærm USB kabel til skærm SD hukommelseskort Pegepind Billader til skærm Monteringsbeslag

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

VHF Field Day 2013 OZ3PY EDR Afdeling Fredericia

VHF Field Day 2013 OZ3PY EDR Afdeling Fredericia Fredericia den 14. juli 2013 VHF Field Day 2013 OZ3PY EDR Afdeling Fredericia Hermed en beretning fra VHF Field Day 2013 fra EDR afdeling Fredericia. Vi har de senere år været aktive fra en mark i Bolskov

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Kompendium til Arduino-programmering i Teknologi. Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Vi skal forstå princippet i programmering af en uc og se

Læs mere

Februar. Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 36. Årgang

Februar. Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 36. Årgang Februar Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 36. Årgang 2014 Formand Allan Larsen E-mail: smv1978@mail.dk Tlf.:3053 9635 Næstformand Lars Christiansen E-mail: info@larsvognmand.dk Tlf.:2166 6987 Kasserer Mette

Læs mere

Nr. 4, Oktober 2010 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 4, Oktober 2010 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Nr. 4, Oktober 2010 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Fra vores besøg ved Yding Skovhøj repeaterne 2 OZ6HR nyt, Oktober 2010 OZ6HR nyt Nr. 4, Oktober 2010 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens

Læs mere

Radio skannere og lydbehandlings programmer.

Radio skannere og lydbehandlings programmer. Radio skannere og lydbehandlings programmer. Der er mange forskellige muligheder, hvis man har en scanner og OZ4ui, Lars har tidligere haft skrevet i amsat-oz, om scannere og vejrsatellitter. Men der er

Læs mere

DENVER DCB-108HD/DENVER DCB-109HD

DENVER DCB-108HD/DENVER DCB-109HD DENVER DCB-108HD/DENVER DCB-109HD Denne guide er lavet for at forklare lidt dybere hvad de enkelte menupunkter betyder, og hvilke fordele der måtte være ved at ændre i dem. Kanal redigering m.m. Under

Læs mere

OZ7TA. Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin

OZ7TA. Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin Jørgen Kragh OZ7TA OZ7TA Amatørtilladelse 1976 Teknisk redaktør af OZ 2002 Formand EDR Gladsaxe RM for EDR kreds 2 Interesseområder: Selvbyg HF Field

Læs mere

MORSE på en anden måde

MORSE på en anden måde 1 MORSE på en anden måde Tilmeld dig OZMORSE på SKYPE Send/modtag CW med Computeren Et forslag fra OZ6YM, Palle ved HAMSPIRIT 2014 Introducer SKYPE-gruppen OZMORSE Denne artikel kan også DOWNLOADES fra

Læs mere

MVT380 Vejledning. Forord. Website: www.smartgps.dk Kontakt: salg@smartgps.dk. Tillykke med din nye GPS tracker MVT380.

MVT380 Vejledning. Forord. Website: www.smartgps.dk Kontakt: salg@smartgps.dk. Tillykke med din nye GPS tracker MVT380. MVT380 Vejledning Forord Tillykke med din nye GPS tracker MVT380. Denne manual viser hvordan du installerer enheden korrekt. Sørg for at læse denne manual grundigt, før du bruger dette produkt. Brugermanualen

Læs mere

Nr. 1, Januar 2014 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling. Juleafslutningen var som sædvanlig et hyggeligt punktum på året.

Nr. 1, Januar 2014 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling. Juleafslutningen var som sædvanlig et hyggeligt punktum på året. Nr. 1, Januar 2014 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Juleafslutningen var som sædvanlig et hyggeligt punktum på året. 2 OZ6HR nyt, Januar 2014 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2014 Medlemsblad for OZ6HR

Læs mere

JABRA SPEAK 810. Brugermanual. jabra.com/speak810

JABRA SPEAK 810. Brugermanual. jabra.com/speak810 Brugermanual jabra.com/speak810 2015 GN Netcom A/S. Alle rettigheder forbeholdes. Jabra er et registreret varemærke tilhørende GN Netcom A/S. Alle andre varemærker heri tilhører de respektive ejere. Bluetooth

Læs mere

WSPR Introduktion. WSJT (Weak Signal Propagation Reporter) Developed by Joe Taylor K1JT

WSPR Introduktion. WSJT (Weak Signal Propagation Reporter) Developed by Joe Taylor K1JT WSPR Introduktion WSJT (Weak Signal Propagation Reporter) Developed by Joe Taylor K1JT OZ1PIF, Peter Frenning EDR Frederikssund Afd. Ons. 1. april 2009 Hvem er K1JT? K1JT = Joe Taylor, Professor i Astrofysik

Læs mere

VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk. Nr. 4 Juni 2015. Formand: Næstformand:

VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk. Nr. 4 Juni 2015. Formand: Næstformand: VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk Nr. 4 Juni 2015 Formand: Ernst B. Larsen, Eskebækparken 62, 2.tv, 8660 Skanderborg Tlf. 86 51 00

Læs mere

FR-100 HÅND HOLDT RADIO SCANNER. 5 BÅND KOMMUNIKATIONS MODTAGER BRUGSANVISNING

FR-100 HÅND HOLDT RADIO SCANNER. 5 BÅND KOMMUNIKATIONS MODTAGER BRUGSANVISNING FR-100 HÅND HOLDT RADIO SCANNER. 5 BÅND KOMMUNIKATIONS MODTAGER BRUGSANVISNING INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE FUNKTIONER... 4 -DISPLAY... 4 -TOP AF SCANNER... 5 -SIDE OG BAGSIDE AF SCANNER...6 -FRONT PANEL.....

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling i klubbens lokaler Tirsdag den 23. februar 2010 kl. 19:30

Referat af ordinær generalforsamling i klubbens lokaler Tirsdag den 23. februar 2010 kl. 19:30 HILLERØD OZ1EDR Referat af ordinær generalforsamling i klubbens lokaler Tirsdag den 23. februar 2010 kl. 19:30 Dagsorden i henhold til vedtægterne: 1. Valg af dirigent. 2. Formanden aflægger beretning.

Læs mere

SDF. Natur. Farve papir Monocrome papir. Monocrome digital Farve digital. Serier, 3-6 billeder

SDF. Natur. Farve papir Monocrome papir. Monocrome digital Farve digital. Serier, 3-6 billeder Vi tager nu hul på et nyt fotoår i Esbjerg Fotoklub 0 En gennemgang af hvad der forventes vil ske i løbet af året. Birthe Diget Der vil kunne forekomme rettelser til programmet. Der kan jo komme ideer

Læs mere

Mark like a Professional. Markeringssystem FlyMarker PRO

Mark like a Professional. Markeringssystem FlyMarker PRO Mark like a Professional Markeringssystem FlyMarker PRO Mark like a Professional FlyMarker PRO Version MOBIL Med den håndholdte CNC markeringssystem Fly- Marker PRO, bliver markering af store, tunge og

Læs mere

Tilslutning af udstyr Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen

Tilslutning af udstyr Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen Tilslutning af udstyr Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen Om fiberboksen Fiberboksen har indbygget router, hvilket betyder at du kan nøjes med tilslutning til én boks, og så er du

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 06. 2011.

Nyhedsbrev nr. 06. 2011. Nyt fra sidste klubaften d. 7. september 2011. Nyhedsbrev nr. 06. 2011. Vi nåede op på at blive 28 medlemmer, som deltog på denne klubaften. Vi nød Randi og Carstens fine kager, jeg nåede selv at spise

Læs mere

8. VIDEO UD 9. Betjeningsknapper 10. STRØM-indikator 11. PAL-indikator 12. Kanalvælgerknap 13. VIDEO IND. A. Menu B. Zoom C.

8. VIDEO UD 9. Betjeningsknapper 10. STRØM-indikator 11. PAL-indikator 12. Kanalvælgerknap 13. VIDEO IND. A. Menu B. Zoom C. Produktoplysninger MODTAGER. Antenne 2. VGA UD 3. VGA IND 4. AUDIO IND 5. S-VIDEO 6. Strømforsyning 7. Kontrolknapper 8. VIDEO UD 9. Betjeningsknapper 0. STRØM-indikator. PAL-indikator 2. Kanalvælgerknap

Læs mere

VMJK klubblad 1. kvartal 2012

VMJK klubblad 1. kvartal 2012 VMJK klubblad 1. kvartal 2012 Side 1 Nu er vi kommet godt ind i 2012, og jeg ønsker alle har haft en god jul med mange gode tog gaver og er kommet godt ind i 2012. På klubplan er vi kommet et godt stykke

Læs mere

Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer.

Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer. Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer. Har du en Garmin 705 eller nyere har du mulighed for at få et ganske gratis MTB kort på den. Kortet kan sagtens bruges på landevejen også, men har den fordel

Læs mere

BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer. Part 3

BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer. Part 3 BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer Part 3 Der er taget udgangspunkt i en rigtig god monitor, men det kunne lige så godt have været en stor gulv-højttaler; princippet

Læs mere

Brugervejledning til Carblackbox.dk

Brugervejledning til Carblackbox.dk Brugervejledning til Carblackbox.dk Produktbeskrivelse 1)OP knap 2)MENU 3)NED knap 4)USB interface 5)Kamera 6) Højtaler 7)OK Knap 8)MODE 9)TÆND/SLUK 10)Display/skærm 11)SD kort 12)LED Natlys 13)Hul til

Læs mere

CINEMA SB100 powered soundbar speaker

CINEMA SB100 powered soundbar speaker CINEMA SB100 powered soundbar speaker Brugervejledning Tak, fordi du valgte dette produkt fra JBL JBL Cinema SB100 powered soundbar speaker er et komplet integreret lydsystem, der drastisk vil forbedre

Læs mere

Velkommen til 5. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 5. omgang af IT for let øvede Velkommen til 5. omgang af IT for let øvede I dag Hjemmeopgave 4 Internet Hjemmeopgave 4 Internet Kablede forbindelser og trådløse forbindelser. Både ude i verden og inde hos jer selv Internet Internetadresser

Læs mere

Nr. 1, Januar 2009 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 1, Januar 2009 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Nr. 1, Januar 2009 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Fra årets juleafslutning 2 OZ6HR nyt, Januar 2009 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2009 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Kildegade 8 (1.

Læs mere

JABRA BIZ 2400 II. Brugervejledning. jabra.com/biz2400

JABRA BIZ 2400 II. Brugervejledning. jabra.com/biz2400 Brugervejledning jabra.com/biz2400 2015 GN Netcom A/S, GN Netcom US, Inc. Alle rettigheder forbeholdes. Jabra er et registreret varemærke tilhørende GN Netcom A/S. Alle andre varemærker heri tilhører de

Læs mere

DUNE HD 102 Indhold DUNE HD HDMI WIFI Modtageren Tændt Slukket USB port AV OUT

DUNE HD 102 Indhold DUNE HD HDMI WIFI Modtageren Tændt Slukket USB port AV OUT Indhold DUNE HD TV-102 modtagerboks Strømforsyning HDMI-kabel AV-kabel (anvendes, hvis dit TV ikke har HDMI men kun scart-indgang) IR-øje (anvendes, hvis fjernbetjeningen ikke kan se boksen) Fjernbetjening

Læs mere

Rantzausminde Bådelaug Stiftet 1973

Rantzausminde Bådelaug Stiftet 1973 Rantzausminde Bådelaug Stiftet 1973 Januar 2006 Rantzausminde Bådelaug s bestyrelse. Formand: Jens Ejner Petersen, Stenbukken 64B Tlf. 62 20 93 07 Mobil. 20 98 93 07 Næstformand & Bladudvalg: Leif Sølvason,

Læs mere

www.lyngbyfotoklub.dk

www.lyngbyfotoklub.dk Lyngby Fotoklub Virum skole, Parcelvej 169, indgang C, Lokale K 19, 2830 Virum - Giro 1 38 22 92 Postadresse: Formand: Lars Bundesen, 45 85 14 18 e-mail: lars.bundesen@vip.cybercity.dk September 2011 6.,

Læs mere

TRUST WIRELESS VIDEO & DVD VIEWER

TRUST WIRELESS VIDEO & DVD VIEWER TRUST WIRELESS VIDEO & DVD VIEWER Brugervejledning Version 1.0 1 1. Æskens indhold Kontroller venligst æskens indhold. Den skal indeholde følgende: 1. Transmitter (sender) 2. Modtager 3. Strømforsyning

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING COBRA HD DUO PANORAMA HD

BRUGERVEJLEDNING COBRA HD DUO PANORAMA HD RUGERVEJLEDNING OR HD DUO PNORM HD 1. Dette har du modtaget...2 2. Samling og tilslutning... 3 3. etjening... 6 4. Råd og tips til opstart...9 5. Vedligeholdelse... 10 6. Øvrige oplysninger... 11 7. Tekniske

Læs mere

Velkommen til 4. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 4. omgang af IT for let øvede Velkommen til 4. omgang af IT for let øvede I dag NemId, E-boks, borger.dk Hjemmeopgave 3 Pause Internet Hjemmeopgave 3 I har vel læst Komputer for Alles modul 27 om filer og mapper? Og et par af de andre

Læs mere

Nyhedsbrev 03. februar 2015

Nyhedsbrev 03. februar 2015 Nyhedsbrev 03. februar 2015 Trædrejning Nu er vi klar med undervisning i trædrejning. Indtil videre er der undervisning hver Tirsdag kl. 10.00 11.30 kl. 11.30 13.00 Torsdag kl. 10.00 11.30 kl. 11.30 13.00

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN. ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale 1. jan Ki, Tr 6. jan Aftengymnastik

Læs mere

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Havde du indbrud hen over julen? Eller skal du ud nytårsaften, og er du utryg ved at efterlade huset alene? Der findes masser af teknologi, der kan hjælpe

Læs mere

Husk Juleafslutning den 15. december kl. 19.30

Husk Juleafslutning den 15. december kl. 19.30 www. blistrup-graested-folkedansere.dk December 2015 Nr. 3 28. årgang Indhold: Formandens indlæg side 2 Indkaldelse til generalforsamling side 2 Sæsonprogram 2015-2016 side 3 Juleafslutning side 4 Generalforsamling

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 17: Forstyrrelser Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 Emne 17: Forstyrrelser I øvrigt Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen mellem køkken og dette lokale

Læs mere

Hele familiens nyhedsbrev April 2015 Så er vi startet i TAK.

Hele familiens nyhedsbrev April 2015 Så er vi startet i TAK. Hele familiens nyhedsbrev April 2015 Så er vi startet i TAK. Der er gang i alle vores hold og vi er ret godt fyldt op. Der tegner sig en god klubånd som der plejer og vi håber at alle nye som gamle medlemmer

Læs mere

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia.

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia. Dag Dato Aktivitet Personale Tirs 4. nov Model for en dag vol. 2 To, Ki, Ja, Tr, Ti Tors 6. nov Butterflymøde Ki, Ja, Ca, Tirs Tors 11. nov 13. nov Svanesang Julegaveværksted Drengerøvsaften FIFA på PlayStation

Læs mere

Velkommen til 3. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 3. omgang af IT for let øvede Velkommen til 3. omgang af IT for let øvede I dag Hjemmeopgave 2 NemId, E-boks, borger.dk Internet Hjemmeopgave 2 I har vel læst Komputer for Alles modul 27 om filer og mapper? Internet Kablede forbindelser

Læs mere

Nyhedsbrev om vagtordningen. Kære medlemmer af vagtordningen

Nyhedsbrev om vagtordningen. Kære medlemmer af vagtordningen SOLRØD STRANDS GRUNDEJERFORENING Solrød Strand - maj 2015 Nyhedsbrev om vagtordningen Kære medlemmer af vagtordningen i Solrød Strands Grundejerforening, i Jersie Strands Grundejerforening og i grundejerforeninger

Læs mere

NAL MedieNet Søren Eriksens Vej 15, 5270 Odense N, www.nal-medienet.dk, E-mail: nal@nal-medienet.dk

NAL MedieNet Søren Eriksens Vej 15, 5270 Odense N, www.nal-medienet.dk, E-mail: nal@nal-medienet.dk NAL MedieNet Søren Eriksens Vej 15, 5270 Odense N, www.nal-medienet.dk, E-mail: nal@nal-medienet.dk KRAV TIL UDSTYR FOR AT KUNNE ANVENDE TRÅDLØST NETVÆRK: Din PC/MAC skal have et trådløst netværkskort

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vigtig information til nytilsluttede. Fejlfindings tips. Beskrivelse af analogt og digitalt TV. Kontakt information.

Indholdsfortegnelse. Vigtig information til nytilsluttede. Fejlfindings tips. Beskrivelse af analogt og digitalt TV. Kontakt information. Indholdsfortegnelse Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11 Velkomst. Vigtig information til nytilsluttede. Fejlfindings tips. Beskrivelse af analogt og digitalt TV. Kontakt information.

Læs mere

Hvad skal du vide for at bygge din egen computer?

Hvad skal du vide for at bygge din egen computer? Hvad skal du vide for at bygge din egen computer? Kender du alle de her dele og hvad de gør godt for? Er du mellem 11 og 16 år, og tænker på at sammensætte din egen computer? Så er denne her guide lige

Læs mere

OMKnet trådløs. Overblik. Gode ting ved trådløs. Dårlige ting ved trådløs 3/12/2012

OMKnet trådløs. Overblik. Gode ting ved trådløs. Dårlige ting ved trådløs 3/12/2012 OMKnet trådløs Dette dokument er udarbejdet ud fra egen viden, informationssøgning og testning på kollegiet. En længere og større testning og undersøgelse vil være nødvendig før en præcis pris og endelig

Læs mere

QosmioEngine Avanceret videobehandling

QosmioEngine Avanceret videobehandling QosmioEngine Avanceret videobehandling Qosmio forener videofunktionerne af høj kvalitet fra QosmioEngine og QosmioPlayer, Harman Kardon højttalere og SRS TruSurround XT surroundsound, digitale afspilningsog

Læs mere

PG-Nord. Nyhedsbrev. December

PG-Nord. Nyhedsbrev. December PG-Nord Nyhedsbrev 1999 December Bestyrelsen for PG-Nord Formand: Næstformand: Sekretær: Kasserer: Chefinst.: Klubinst.: Christian Wahl Hvidkildevej 28 C 9220 Aalborg Øst tlf: 22176170 mail: 970226@udd.aalsem.dk

Læs mere

Enten med kabel eller med trådløs forbindelse

Enten med kabel eller med trådløs forbindelse Internet Enten med kabel eller med trådløs forbindelse Internet Computer med kabel computer trådløs - router modem stikdåse verden udenfor Internetadresser Hovedregel eksempel: www.gammelby.eu (1 punktum

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 6. Indstilling af TV stationer ------------------------------------- (9)

Indholdsfortegnelse. 6. Indstilling af TV stationer ------------------------------------- (9) Indholdsfortegnelse 1. Vigtige sikkerhedsoplysninger ------------------------------ (2) 2. Oversigt ---------------------------------------------------------- (3) 1) TV'et 2) Fjernbetjeningen 3. Grundlæggende

Læs mere

Enes Kücükavci Roskilde Tekniske Gymnasium 20 05 2010 Mathias Turac Informationsteknolog B Vejleder: Karl Bjranasson Programmering C

Enes Kücükavci Roskilde Tekniske Gymnasium 20 05 2010 Mathias Turac Informationsteknolog B Vejleder: Karl Bjranasson Programmering C Indhold Indledning(Enes)... 2 Problemstilling (Enes)... 2 Teori (Enes)... 2 Løsningsforslag (Enes)... 4 RFID relæet (Mathias)... 6 Krav (Enes og Mathias)... 8 Målgruppen (Mathias)... 8 Rekvirent... 8 Implementering(Mathias)...

Læs mere

Sind Oplevelser i fællesskab med andre

Sind Oplevelser i fællesskab med andre Ny adresse Sind klubben Nygade 2-4 7400 Herning T: 97223064 Vigtige meddelelser: Tilmeldinger/ Du er først tilmeldt et betaling: arrangement når du har betalt! Penge refunderes ikke! Åbent: Torsdag 18.45-22.00

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland Slægtshistorisk Forening Sønderjylland Medlemsbrev & program efterår 2015. Medlemsbrev som mail Slægtshistorisk Forening Sønderjyllands medlemsbrev udsendes denne gang ikke som normalt med post sammen

Læs mere

Hurtigt, nemt og bekvemt. Ønsker du, som mange andre, at få nye kompetencer. og være opdateret om mulighederne i de produkter

Hurtigt, nemt og bekvemt. Ønsker du, som mange andre, at få nye kompetencer. og være opdateret om mulighederne i de produkter Indhold Hvad er et webinar?... 2 Hvordan foregår det?... 3 Deltag via tablet... 9 Forskellige former for interaktion... 11 Hvilket udstyr skal jeg bruge?... 12 Hvad skal jeg ellers bruge?... 13 Kan man

Læs mere

Digitalt TV og Digital modtager

Digitalt TV og Digital modtager Digitalt TV og Digital modtager Digitalt TV er en betegnelse for det TV signal, du modtager. Når man taler Digitalt TV taler man også tit om DVB, henholdsvis DVB T, DVB C eller DVB S. DVB står for Digital

Læs mere

Vi takker alle vore annoncører for sponsorstøtte til Tikøb Jagtforening

Vi takker alle vore annoncører for sponsorstøtte til Tikøb Jagtforening RÆVEN JANUAR 2013 Indhold Bestyrelsen side 3 Udvalg side 4 Indkaldelse til generalforsamling side 5 Forslag til vedtægtsændringer side 6 Formanden har ordet side 7 Gravreparation / ny grav side 8 Gravreparation/ny

Læs mere