Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg"

Transkript

1 Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg

2 Forord Eventyrhuset vil gerne give dit barn en god hverdag med velvære, trivsel, udvikling og en god opvækst med sunde kostvaner. Det er vigtigt med en sund kost, for at barnet kan være motiveret og åben for at engagere sig i leg, aktiviteter, læring og bevare koncentrationen. Formålet med kostpolitikken er at sikre børnene en sund og ernæringsrigtig kost i hverdagen bestående af mad fra gode danske råvare, høj kvalitet og så vidt mulig økologisk mad afstemt efter økonomien. Eventyrhuset vil gerne være med til at forebygge livsstilssygdomme som for meget sukker og fedt kan give, ved at begrænse mængden af fedt og især sukker. Eventyrhusets kostudvalg, der er nedsat på tværs af de to teams (vug/bhv) i institutionen, arbejder løbende med formidling til personale, bestyrelse og forældre omkring ernæring og nye tiltag. Kostudvalget er garant for formidlingen af kostpolitikken og at denne bruges som et arbejdsredskab i husets hverdag. Kostpolitikken tager udgangspunkt i Sundheds- og Levnedsmiddelstyrelsens retningslinier og Nordiske anbefalinger. Kostpolitikken er godkendt af Bestyrelsen ved Eventyrhuset. Vi håber med denne kostpolitik, at kunne begrænse søde sager og fedtholdig mad i det daglige, men synes også der skal være plads til lidt sødt omkring jul, påske og andre traditioner i Eventyrhuset.

3 Kostpolitik Formål med kostpolitik At have en overordnet holdning til, hvordan kosten prioriteres i Eventyrhuset. Målet for kostpolitikken At børnene får alsidige smagsoplevelser og så vidt mulig en høj andel af økologi. Midler til opnåelse af mål for kostpolitik At børn tilbydes en ernæringsrigtig og alderssvarende kost. At børn oplever rart samvær og gode eksempler ved måltiderne. At børn får mulighed for aktivitet i forbindelse med mad. Eks: Vi har nu haft gang i madordningen i snart 6 år, så nu synes vi, at vi vil fortælle lidt om, hvordan det går Vi er så heldige, at vores to køkkendamer i køkkenet gør al maden klar til os på en vogn til hver af stuerne. En af os voksne henter vores vogn i fællesskab med et eller to af børnene, hvorefter vi sammen deler tallerkner, kopper og mad ud på bordene. Når alt er klart siger et af børnene værsgo. Børnene er blevet super gode til at sende maden rundt til hinanden, og de er gode til at vente på, at det bliver deres tur til at få mad fra fadet. I starten var det altid den voksne de henvendte sig til, når der var noget de ikke kunne nå, men nu er det lige så ofte til et af de andre børn, som de kan se f.eks. sidder nærmere vandkanden. Det at alle børnene får den samme mad serveret, har givet en helt anden ro på stuen under måltidet, idet der ikke er behov for

4 at råbe op om, hvad jeg har med i madpakken. Der er ikke længere noget ha ha, det har jeg bare. Vi oplever, at børnene meget mere har en forståelse for hinanden og oplever sig som en del af et fællesskab i spisesituationen. De er stolte, når de kan hjælpe hinanden ved at række maden videre. De er også stolte, når de smager på noget mad, som de ellers var lidt skeptiske overfor, og opdager, at det kan de faktisk godt lide eller måske ikke bryder sig om. En dag var der et af børnene, der sagde til et andet barn: Du kan godt smage på det, se jeg har også smagt det, og det smager faktisk godt I vuggestuen deltager børnene i det omfang de kan. Konklusion: Madordningen er en succes, og børnene har fået en anden oplevelse af fællesskab, når vi sidder og spiser. De er blevet mere opmærksomme på hinanden, og der er ingen konkurrence i hvem, der har den bedste madpakke med. Der er blevet mere ro under måltidet, hvor alle har mulighed for på skift at være i centrum. Kostpolitik i hverdagen Kostpolitikken er en integreret del af hverdagen i Eventyrhuset på følgende måde: Løbende dialog om mad og holdninger. Samarbejde på tværs af faggrænser. Udarbejdelse af menuplan. Udannelse kurser. Opdatering af ny viden. Aktiviteter i forbindelse med maden At lære om hygiejne At tale om maden At lære børn om bordskik

5 At være med til at dække og rydde bord At hente og bringe maden At hælde og øse op og smøre selv At opleve rart samvær hyggesnak lytte og tale efter tur

6 Måltider i Eventyrhuset. Alle måltider i Eventyrhuset indgår i den samlende pris for dit barns ophold i institutionen. Morgenmad: havregryn, cornflakes, havrefras, øllebrød havregrød, brød, ost, hjemmelavet marmelade hamburgerryg, frugt/grønt og mælk, samt figenpålæg og pålægschokolade i perioder. Formiddag: frugt, brød og vand. Frokostordning: tilberedes i køkkenet, (se menu planen på vores hjemmeside). Eftermiddag: frugt, grød, brød med smør, og vand/mælk. En sund frokost indeholder: Grønt: gnavegrønt, salat. Brød: helst rugbrød eller grovbrød. Pålæg: kød, æg, ost Fisk: mindst engang i ugen Frugt: det friske og søde. Der er menuplan for en uge ad gangen. Menuplanen kan ses på opslagstavlerne ved stuerne og på hjemmesiden. Ved indgangspartiet, vil der være billeder af menuen hver dag. Børn under 1 år. Kost ifølge aftale med forældre og med udgangspunkt i levnedsmiddelstyrelsens retningslinier.

7 Etniske børn. Kost ifølge aftale med forældre. Eventyrhuset har ikke halalslagtet kød. Forplejning i Eventyrhuset. Forplejningen er en del af dit barns tid i institutionen, hvor vi støtter barnet i at få en sund og varieret kost. Køkkenet tilbereder maden med friske råvarer og mest mulig økologi, som er afstemt med økonomien. Køkkenet lægger stor vægt på, at størstedelen af maden er lavet fra bunden. Kostpolitikken tager udgangspunkt i De nye Nordiske anbefalinger samt levnedsmiddelstyrelsens retningslinier om ernæringsmæssig rigtig kost til børn. Økologien i Eventyrhuset: Eventyrhuset har altid haft en høj andel af økologi. Bestyrelsen, køkken og personalegruppen bestræber sig på fremadrettet og så vidt det er muligt, alt efter økonomien at være en institution med et højt indhold/indkøb af økologiske råvarer. Indkøb af økologiske varer: Vi indkøber fast mælkeprodukter, kornprodukter samt grønsager og frugt efter årstiden.

8 Hvert barn i børnehaven skal medbringe en drikkedunk, som Kun, må indeholde vand. Blandt andet til ture ud af huset og så børnene kan drikke af den, i løbet af dagen. (Husk at rengøre drikkedunken hver dag). Køkkenpersonalet og personalet er altid behjælpelige med råd og vejledning, hvis der opstår tvivl omkring kostpolitikken. Traditioner Julefrokost serveres af Eventyrhuset. Påskefrokost serveres af Eventyrhuset. Fastelavnsfest. Der serveres fastelavnsboller til alle, som bages af køkkenpersonalet. I fastelavnstønderne vil der være frisk og tørret frugt samt en lille pose Haribo. Lejrbål. Ved lejrbål vil der blive bagt pandekager og serveret varm kakao og i perioder bålmad. Fødselsdage både i vuggestuen og børnehaven: Eventyrhuset ser gerne, at børnene medbringer en af følgende forslag, hvis barnet ønsker at dele ud til gruppen: Boller, brød, skorper, riskiks, tørret frugt, frisk frugt eller grøntsager. Hvis der uddeles kage eller lignende, så skal dette begrænses til 1 stykke kage, 1 is eller 1 flødebolle pr. barn. Ideer til alternativer og sund slik til fødselsdage kan I finde på vores hjemmeside under: Link til ideer til fødselsdage.

9 Ønsker I at holde fødselsdagen hjemme, har Eventyrhuset ingen indflydelse på sammensætningen af maden, men opfordrer jer til, at begrænse de søde sager. Slikposer må ikke medbringes i institutionen. Familie-arrangementer Forældrekaffe: Holdes 2 til 3 gange om året, som koordineres mellem stuerne og afdelingerne. Der tilbydes kaffe og the. Forældrecafe er tænkt som et tilbud til jer forældre, hvor I kan mødes til socialt samvær. Bedsteforældredag i Vuggestuen (i maj): Afholdes 1 gang årligt. Der serveres kaffe og the. Familien medbringer selv madpakke. Bedsteforældre er meget velkommen til at bage en kage eller boller til dagen Børnehaven (i december): Der serveres kaffe og the. Der kan købes æbleskiver, kaffe/the og saftevand, som skal forudbestilles. Lygtefest afholdes for børnehaven i november. Køkkenpersonalet sørger for hjemmebagte boller med smør, samt varm kakao. Huset lygtemanden uddeler en lille snack pose med sund og lidt sødt slik. Julefest Afholdes for vuggestuen i december. Hvert barn får en lille godtepose. Familien medbringer selv mad og drikkevarer. Sommerfest: I juni foregår i tidsrummet fra til Familien har kage med til kagekonkurrencen (frivilligt). Huset

10 sælger popcorn og juice m.m., som oftest bliver sponsoreret af Kiwi. Forældre kan købe kaffe og the. Forældremøde Afholdes 1 til 2 gange årligt, og der serveres frugt eller kage/boller samt kaffe og the. Legepladsaften. Ved legepladsaften serverer institutionen noget mad, som vores køkkenpersonale tilbereder.

11 Fødevarestyrelsens 10 kostråd (Kilde: Fødevarestyrelsens hjemmeside-www.altomkost.dk) De 10 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. De10 kostråd finder du på altomkost.dk Lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Du nedsætter risikoen for livsstils-sygdomme som hjertekarsygdomme, type 2 diabetes og kræft og forebygger, at du tager på i vægt. Hovedparten af den danske befolkning kan med fordel leve efter kostrådene. Undtagelser er børn under 3 år, småtspisende ældre og personer, der har en sygdom, der stiller andre krav til maden. Kostrådene:

12 Kostkompasset Kostkompasset viser de 10 kostråd. Kompasset er din vejviser til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Det viser ikke kun det sunde valg, men også, hvad du skal spare på. Der er mange veje, du kan gå, men alle 10 råd skal være med. Det er op til dig at finde den vej, der passer til din hverdag. Inspiration På følgende hjemmeside kan der hentes inspiration til mad og madpakker: Redigeret i juni Kostudvalget.

Til nye børn og deres forældre

Til nye børn og deres forældre Velkommen til Børnegården Ryesgade 80 Information fra Køkkenet Til nye børn og deres forældre Køkkenleder Mit navn er Bettina og er uddannet køkkenassistent fra Suhr s husholdningsskole i 1984 og har deltaget

Læs mere

SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK

SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK FORORD Uden mad og drikke duer helten ikke, siger et gammelt ordsprog. Det skal faktisk tages helt bogstaveligt. Selv den dyreste bil kan ikke køre uden benzin og smøring

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

Kostpolitik for Helsted Børnehus

Kostpolitik for Helsted Børnehus Kostpolitik for Helsted Børnehus Hvorfor en kostpolitik? Der er fart på i børnenes dagligdag der skal, lege og lærer en masse nyt. Børnene skal vokse og udvikle sig og det er derfor vigtigt at de får,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Forord Bakkehusets mad- og måltidpolitik er tænkt som et arbejdsredskab for at bevidstgøre børn, forældre og personale i forhold til sunde madvaner og livsstil. Igennem

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik

Mad- og Måltidspolitik Mad- og Måltidspolitik 2014 Idræts og naturbørnehuset Tingvej 3 6535 Branderup J 13-01-2014 2 Mad- og Måltidspolitik 1. Derfor er det vigtigt at vi har en mad- og måltidspolitik. Hvad og hvorfor: - Idræts-

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

1. Forord... 4. 2. Indledning... 4. 3. Dagplejens kostpolitik... 6. 4. Pædagogiske principper omkring kost/måltid... 7

1. Forord... 4. 2. Indledning... 4. 3. Dagplejens kostpolitik... 6. 4. Pædagogiske principper omkring kost/måltid... 7 Kostpolitik Kostpolitik 2 Indholdsfortegnelse: 1. Forord... 4 2. Indledning... 4 3. Dagplejens kostpolitik... 6 4. Pædagogiske principper omkring kost/måltid... 7 5. Dagens kost i dagplejen... 11 6. Oversigtsskema...

Læs mere

Ernæringsprincipper. for børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune Ernæringsprincipper 1

Ernæringsprincipper. for børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune Ernæringsprincipper 1 Ernæringsprincipper for børn og unge 0-16 år Ishøj Kommune Ernæringsprincipper 1 Ishøj Kommunes børnepolitik har overskriften et godt børneliv- et fælles ansvar. For den del af børnepolitikken, der omhandler

Læs mere

Velkommen i Smilehullet

Velkommen i Smilehullet Velkommen i Smilehullet Vi ønsker kommende børn og deres forældre velkommen til Den Integrerede Institution Smilehullet Denne pjece vil give et lille indblik i Smilehullets hverdag, værdier, traditioner,

Læs mere

Mad og måltider i Valhalla Udarbejdet af kostgruppen 2007 Redigeret 2011. Vuggestuen

Mad og måltider i Valhalla Udarbejdet af kostgruppen 2007 Redigeret 2011. Vuggestuen - Mad og måltider i Valhalla Udarbejdet af kostgruppen 2007 Redigeret 2011 Vuggestuen Indledning Denne pjece er en informationsfolder til dig som forældre. Den fortæller om målene for mad og måltider i

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015

Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015 Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015 Side 1 Udarbejdet af Projekt Nærvær i Nærmiljøet, september 2014 i samarbejde med en gruppe af repræsentanter fra Humble skoles

Læs mere

Velkommen Egebjergvang 72 og 74 Tlf. 44 77 18 90 Email: inst-egebjerg3@balk.dk

Velkommen Egebjergvang 72 og 74 Tlf. 44 77 18 90 Email: inst-egebjerg3@balk.dk Velkommen Egebjergvang 72 og 74 Tlf. 44 77 18 90 Email: inst-egebjerg3@balk.dk OM BØRNEHUSET Ved Skoven Børnehuset ligger i et spændende, nybygget boligområde med mange forskellige bebyggelser og rekreative

Læs mere

Kostpolitik. Kostpolitik 0-6 år

Kostpolitik. Kostpolitik 0-6 år Kostpolitik Kostpolitik 0-6 år Vesthimmerlands Kommunes kostpolitik - for børn i kommunale dagtilbud Denne pjece indeholder Vesthimmerlands Kommunes kostpolitik for børn i alderen 0 til 6 år i dagtilbud

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik Overordnede retningslinier for Mad- og måltidspolitik i Viborg Kommunes dagtilbud Dagtilbudsafdelingen Forord Det er Byrådets mål, at det, børn tilbydes i Viborg Kommunes dagtilbud,

Læs mere

Det fælles frokostmåltid. anbefalinger og inspiration til sund mad til børn i daginstitutionen

Det fælles frokostmåltid. anbefalinger og inspiration til sund mad til børn i daginstitutionen Det fælles frokostmåltid anbefalinger og inspiration til sund mad til børn i daginstitutionen Indhold 1 Forord 2 Sund frokost i daginstitutionen 4 Når madordningen skal gennemføres inspiration til anbefalingerne

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Forældreinformation for: Josva - vuggestue og børnehave på Hasselvej Og Børnehuset Kaleb 3-6 år på Lerpyttervej Redigeret: april 15

Forældreinformation for: Josva - vuggestue og børnehave på Hasselvej Og Børnehuset Kaleb 3-6 år på Lerpyttervej Redigeret: april 15 Forældreinformation for: Josva - vuggestue og børnehave på Hasselvej Og Børnehuset Kaleb 3-6 år på Lerpyttervej Redigeret: april 15 Josva og Børnehuset Kaleb Hasselvej 8 Lerpyttervej 25 7700 Thisted 7700

Læs mere

Indhold: Velkommen 4 Om os 5 Privat 8 Opstart 10 Hverdagen 13 Goddag og farvel 18. Velkommen til Børnehuset Sommerfuglen

Indhold: Velkommen 4 Om os 5 Privat 8 Opstart 10 Hverdagen 13 Goddag og farvel 18. Velkommen til Børnehuset Sommerfuglen Velkommen til Børnehuset Sommerfuglen Indhold: Velkommen 4 Om os 5 Privat 8 Opstart 10 Hverdagen 13 Goddag og farvel 18 2 Garderoben 20 Mad og drikke 23 Fest 26 Ferie og fri 28 Sygdom 29 Forældresamarbejde

Læs mere

Vuggestuen Skydebanevej

Vuggestuen Skydebanevej INDHOLDSFORTEGNELSE HVEM ER VI?...5 HVAD FÅR FORÆLDRE TIL AT VÆLGE VUGGESTUEN SKYDEBANEVEJ:...6 PROFESSIONELT PERSONALE:...6 PÅ BØRNENES PRÆMISSER:...6 LYS, LUFT I GRØNNE OMGIVELSER:...6 ERNÆRINGSRIGTIG

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen. Sund skolemad. med smag, smil og samvær. Til dig som arbejder med skolemaden

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen. Sund skolemad. med smag, smil og samvær. Til dig som arbejder med skolemaden Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sund skolemad med smag, smil og samvær Til dig som arbejder med skolemaden Mad med smag, smil og samvær Bestil. nr. 2009204 ISBN 978-87-92109-99-6

Læs mere

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Forord I Hornsyld Idrætsbørnehus sætter vi fokus på sund kost. Derfor har vi fundet det relevant at udvikle en kostpolitik, idet vi anser barnets

Læs mere

E-Mail birst@aarhus.dk Denne adresse kan ikke bruges til akutte beskeder, da den kun tjekkes ca. 1 gang dagligt.

E-Mail birst@aarhus.dk Denne adresse kan ikke bruges til akutte beskeder, da den kun tjekkes ca. 1 gang dagligt. Velkommen til Trekløveret Med denne pjece ønsker vi at give jer et billede af livet i Trekløveret samt nogle praktiske informationer. Trekløveret er en integreret institution med børn i alderen 0-6 år

Læs mere

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Forord 00 01 Forord Baggrunden for idemappen Børn og unge bruger meget tid uden for hjemmet. Mange bruger meget fritid

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

ÆBLEKINDER. Mad og måltidspolitik for Dagplejen i Hedensted Kommune

ÆBLEKINDER. Mad og måltidspolitik for Dagplejen i Hedensted Kommune ÆBLEKINDER Mad og måltidspolitik for Dagplejen i Hedensted Kommune Arbejdsgruppen Leder af Dagplejen Vest Bente Brandorf Tidl. souschef i Dagplejen Øst Lone Bak Dagplejepædagog Anne Marie Møller Dagplejepædagog

Læs mere

Kostpolitik. Tønder kommunale dagpleje.... kostpolitik i dagplejen >

Kostpolitik. Tønder kommunale dagpleje.... kostpolitik i dagplejen > Kostpolitik Tønder kommunale dagpleje... kostpolitik i dagplejen > Indhold Forord... > 3 Målet med måltiderne... > 4 Måltider i dagplejen... > 8 Uddybning af kostpolitikken........... > 8 Mad med forbehold...

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Tøjhushavens Børnehus åbnede 1. august 1997 som en puljeordning under Randers kommune. 1. juli 2011 blev Tøjhushavens Børnehus privatinstitution.

Tøjhushavens Børnehus åbnede 1. august 1997 som en puljeordning under Randers kommune. 1. juli 2011 blev Tøjhushavens Børnehus privatinstitution. Indhold Velkommen... 2 Tøjhushavens Børnehus... 2 Ansatte i Tøjhushavens Børnehus... 2 Åbningstider... 2 Økonomi... 2 Barnets start... 3 Aflevering og afhentning... 3 Forældresamtaler... 3 Samarbejde:...

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik

Mad- og Måltidspolitik Mad- og Måltidspolitik for børn og unge i kommunale skoler, daginstitutioner og dagpleje Odder Kommune Forord Fokus på mad og måltider for børn og unge i Odder kommune Denne pjece indeholder Odder Kommunes

Læs mere