Hvem passer motorvejen?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvem passer motorvejen?"

Transkript

1 Hvem passer motorvejen? Vejtilsyn og beredskab er udliciteret Vejdirektoratet har ansvaret for driften af landets cirka 3800 km motorveje og hovedveje. I praksis samarbejder vi med en lang række private entreprenører om at overvåge trafikken og vedligeholde vejanlæggene. Holdbarhed og sikkerhed Motorvejene er meget dyre at bygge, så det gælder om at vedligeholde dem omhyggeligt, så de holder længst muligt. Motorvejene skal også være hurtige og sikre at køre på. Det kræver, at vi har et godt vejtilsyn, præcise trafikmeldinger og et effektivt beredskab, som kan rykke ud og fjerne affald og reparere vejudstyr og afspærre og rydde op ved uheld og ulykker. Desuden skal vi slå rabatter, rense afløbsrør, bekæmpe glatføre og meget andet, som er med til at holde motorvejene i orden og sikkerheden i top. Vi samarbejder med private entrepenører om vejtilsynet og selve bredskabet. Driften af motorvejene er inddelt i 5 driftsområder, 3 dækker Jylland og Fyn og 2 dækker Sjælland. Driften af den nye motorvej ved Silkeborg vil blive styret fra vores center i Aalborg. Hvad koster det? I 2014 er der afsat knap 1,6 mia. kr. til at drive og vedligeholde motorvejene og de øvrige danske statsveje. De folk, man ser arbejde langs motorvejen, er næste alle ansat af de private entreprenører.

2 Affaldet skal væk! Farligt for biler Affald på kørebaner er farligt for bilister, især på motorveje, hvor farten er høj. Selv lette ting som dåser, papkasser og papir kan skabe farlige situationer på vejene. Rengøring sat i system Motorvejene bliver løbende rengjort for affald, og vejtilsynets folk fjerner også det affald, som de opdager på deres ture langs vejene. Det har højeste prioritet at holde selve kørebanen fri for affald. Men vi får også hurtigt fjernet det mest synlige affald i rabatterne, så vi har en pæn vej og undgår, at affaldet blæser ind på kørebanen. Påkørte dyr Trafikdræbte dyr bliver fjernet, hvis de ligger helt eller delvist inde på vejen eller meget synligt i rabatterne. Trafikdræbte dyr på kørebanen bliver fjernet af hensyn til sikkerheden, og fordi det ser grimt ud. Her er det en uheldig ræv, som vi skal have væk fra vejen. En stor del af vores driftsudgifter går til at fjerne affald langs motorvejene og på rastepladser.

3 Belægninger og striber Lapning og fornyelse En god motorvejsasfalt kan klare slid fra biler og nedbrydning fra vejrliget i mindst 5 år. Herefter begynder vi at få udgifter til at vedligeholde slidlaget. Typisk skal vi reparere slaghuller i asfalten, der opstår som følge af slitage, vand og is Efter år skal der et helt nyt slidlag til. Så rykker vi ud med kraftige maskiner, som kan afskrælle og forny de øverste 3-4 cm af asfalten. Ligesom tæppet derhjemme bliver motorvejens slidlag også med tiden brudt ned og så skal det skiftes....og nyt asfalt lægges på. Striberne er meget sårbare Motorvejens striber bliver let slidt, fordi de ligger i et lag, der rager 2-3 mm op over asfalten. Det er en slags plastik med små glasperler i. Striberne slides ekstra hårdt i inderkurver og ved til- og frakørsler og af sneplovene, når vi rydder sne. For at afgøre om striberne skal skiftes, måler vi deres reflektion. Det er ikke stribernes udseende, som er afgørende, men at de tydeligt kan ses om natten. Slidt asfalt skrælles af...? Har du undersøgt den stribe, vi har lagt foran den store, grønne vejtavle? Du kan tydeligt mærke, at striben rager lidt op, ligesom striberne gør ude på asfalten.

4 Bygværker og vejudstyr Bro med revner, som vi skal holde øje med! Slåning af græs langs de mange og lange rabatter er et stort arbejde for de folk, som holder motorvejen vedlige. Det hele bliver set efter Det er et stort arbejde at vedligeholde alle de bygværker og den store mængde udstyr, som hører til motorvejen. Med jævne mellemrum gennemgås broerne for at tjekke, at alt er, som det skal være. Hvis der f.eks. siver vand ud under broen, skal vi i gang med at reparere. Ellers kan broerne tage alvorligt skade. Skråningerne omkring broerne er vi også meget opmærksomme på, for her kan regnvandet nemt få fat og skylle jorden væk og til sidst underminere broernes fundamenter. Desuden efterser vi skilteportaler, lamper, faunapassager, autoværn og støjværn og giver træværket langs vejen og på rastepladser træbeskyttelse, ligesom man gør med havemøbler derhjemme. Pasning af plantevæksten Det kræver sin mand at slå de mange km græs på rabatterne, og at holde de træer og buske nede, som dækker for udsynet og skiltningen. I de senere år er bekæmpelse af invasive planter som kæmpe-bjørneklo blevet en stor opgave. Invasive planter spreder sig let langs vejene, og derfra ind på marker og naturområder. Kæmpe-bjørneklo er flot at se på, men en fremmed art for Danmark. Når vi vedligeholder motorvejens rabatter, forsøger vi også at fjerne kæmpe-bjørneklo og andre invasive planter.

5 Vandet på rette vej En tør vej er en god vej Det store system af afløb, brønde og rør, som hører til motorvejen, bliver efterset med jævne mellemrum, så vi sikrer os, at regnvand og smeltevand kan komme hurtigt væk fra vejbanen. En tør motorvej holder længe. Den er godt beskyttet mod frostsprængninger, som ellers hurtigt kan nedbryde vejen. En tør vejbane er også mest sikker at køre på. Kamp mod blade og sand Visne blade, som hindrer vandet i at løbe ned i afløbene, skal fjernes, så der ikke står vand på kørebanen, og sand, blade og græs skal oprenses fra brøndene. Brøndene er indrettet, så det meste af sandet ender i bunden af dem. Kun de fineste sandkorn fortsætter ud i rørene og videre hen til regnvandsbassinerne. Brøndene skal renses med 1-5 års mellemrum, alt efter hvor meget sand, de samler op. Regnvandsbassinerne oprenser vi med års mellemrum. Blade må ikke hindre vandet i at løbe væk fra vejen. Bilerne slæber en masse sand med ind på motorvejen, og de hvirvler sand ind fra motorvejens rabatter. Vi fanger det meste af sandet i bunden af de dybe brønde, hvorfra vi let kan fjerne det igen.

6 Trafikken overvåges Trafikken overvåges af cirka 30 medarbejdere på Vejdirektoratets TrafikInformationsCenter T.I.C. Trafikmeldinger Vores TrafikInformationsCenter (T.I.C.) overvåger hele tiden trafikken på statsvejene og sørger for, at der bliver sendt trafikmeldinger ud. Trafikmeldingerne udsendes blandt andet i radioen og på vejdirektoratet.dk, på tekst-tv og web-tv og som TCM til bilisternes navigationsudstyr. Det er særlig vigtig for os at informere bilisterne om kødannelser, glatføre, ulykker og andet, som kan være farligt eller forsinke trafikken. Meldingerne bygger på indberetninger fra vejtilsynet og beredskabsentreprenørerne og på opkald fra bilister, der ser noget uregelmæssigt på vejene. Du kan også hjælpe! Hvis du bemærker noget akut farligt, ulykker, kødannelser eller andet på motorvejene, vil det være til stor hjælp, at du ringer og fortæller om det til T. I. C. Du kan ringe døgnet rundt på vores gratisnummer

7 Motorvejen om vinteren Glat tid travl tid Alle de statslige motorveje og hovedveje i Danmark er klasse 1 veje, hvor vi skal sørge for at trafikken kan afvikles ekstra hurtigt og effektivt. Om vinteren, når der er is og sne, rykker vi ud med saltspredere og sneryddere i god tid, før der sker forsinkelser af trafikken. Bekæmpelsen af glatføre og snerydning på de statslige veje inkl. stier og rastepladser koster cirka 200 mio. kr. om året, alt afhængigt af vejret. Saltet bringes ud og sneen ryddes af private entreprenører. Vi leverer saltet og de saltspredere og plove, som bliver monteret på lastbilerne. En normal vinter bruger vi i Vejdirektoratet cirka tons salt på Danmarks motorveje og hovedveje. Selve saltet koster cirka 25 mio. kr. Normalt spreder vi g salt per m 2 ved forebyggende saltning, men når snevejret for alvor sætter ind, som her, så skal der mere til.

8 Vintertjenesten Vintertjenesten bruger dugpunktet til at beregne præcist, hvor meget salt, der skal ud på vejene forskellige steder i landet, når frosten går til angreb! Dugpunktet er den temperatur, hvor luften bliver vandmættet og danner tåge eller rim i frostvejr. Jo højere dugpunkt, jo fugtigere er luften og jo større mængder rim kan luften afsætte på vejen, når det fryser. Alt styres fra Aalborg Vores vintertjeneste styres af erfarne vejfolk fra vores centrale kommandostation i Aalborg. Trafikken overvåges ved hjælp af 175 vejkameraer, og 400 målestationer fordelt på statsvejene over hele landet sender hvert 5. minut oplysninger ind om vejtemperaturer, luftfugtighed og dugpunktstemperaturer. Desuden er vintertjenestens folk i tæt kontakt med meteorologerne, som hvert døgn giver os fire opdateringer af vejrudviklingen. Vintertjenestens central i Aalborg arbejder 5-7 måneder om året afhængigt af vejret, normalt fra 1. oktober til 30. april. Varslerne om vinterføre kommer fra meteorologernes prognoser, som rækker flere dage frem. Desuden btuger vi data fra vores mange målestationer rundt om på vejene. Vi skal være på forkant Formålet er at være klar til at rykke ud med saltspredere og sneplove, før bilerne begynder at skride rundt eller køre fast på vejene. Ved at salte forebyggende lige før frosten sætter ind kan vi spare en masse salt til gavn for økonomien og miljøet. Saltet er meget mere effektivt, når det i forvejen ligger klar til at tage imod rim og isslag fra atmosfæren eller de islag, der opstår ved frysende våde vejbaner. Natarbejde frem for alt Så vidt det er muligt, sørger vi altid for at salte og rydde sne sidst på natten. Så er vejene klar til morgentrafikken, og vi undgår, at saltbilerne og sneplovene skaber kø. Saltbilerne står klar til at rykke ud med 2 timers varsel på alle Danmarks motorveje og hovedveje, og sneryddere kan være i gang efter kun én times varsel.

9 Hvad er forskellen?? Isslag! Kender du forskellen på isslag og islag? Ellers kan du se det her Isslag er underafkølede regndråber, der bliver til is, straks de rører grene, ledninger, vejbaner eller andre fysiske ting. Dråberne virker som is, der slår ned fra himlen deraf navnet isslag (med to ss). Islag! Islag er is, der opstår, når våde vejbaner fryser til ved faldende temperatur. Vandet på vejene bliver til et lag is deraf navnet islag (med et s). Isen ovenpå asfalten er næsten usynlig, derfor kaldes den sort is.

10 Hurtig hjælp ved ulykker Ulykker kan altid ske Selvom vi bygger og vedligeholder motorvejene, så de er sikre at køre på, kan der både ske uheld og større ulykker. Hvem gør hvad? Ved alarmopkald på 112 sender den centrale vagt politi og ambulancer ud til ulykkesstedet. Desuden alarmerer vagten vores vejtjeneste, så vi kan sende beredskabsentreprenøren ud med afspærringer. Entreprenøren oplyser vejtjenesten om, hvordan oprydningen skrider frem. TrafikInformations- Centret (T.I.C.) sender meldingerne ud på radio og tekst-tv og til bilernes GPS. TrafikInformationsCentret har et tæt samarbejde med landets radiostationer. Om natten kan vi selv bryde ind i stationernes udsendelser og sende advarsler ud. Vi står for oprydningen Når politiet er færdig med at afhøre og indsamle bevismaterialer, går vores beredskabsentreprenør i gang med at rydde op efter ulykken. Det er vigtigt for sikkerheden, at alt fra ulykken bliver fjernet fra kørebanen inkl. olierester og små glasskår. Ved ulykker med farlige væsker og lignende er det den kommunale miljøvagt, som står for indsatsen. Vi tager os af den sidste del af oprydningen, når forureningen er fjernet. Efter oprydningen sender beredskabsentreprenøren en rapport til vejtjenesten, så vi kan få overblik over behovet for at reparere autoværn, skilte og andet vejudstyr. Måske skal asfalten også fornys, hvis der har været brand? Ved uheld og ulykker skal de firmaer, der står for beredskabet, være i stand til at afspærre stedet og lede trafikken uden om senest 20 minutter efter, at de er blevet varslet af vores vejtjeneste. Oprydningsarbejdet og reparationer af skader på broer, asfalt, autoværn og andet vejudstyr bliver betalt af bilernes forsikringer. Man lærer af ulykkerne Formålet er også at få klarlagt ulykkerne, så vi kan lære af dem og afsløre farlige sorte pletter for trafikken. Ring 112 ved ulykker Slå alarm på 112 og få råd om, hvad du skal gøre, indtil hjælpen når frem. Oplys nummeret nederst på den nærmeste hvide kantpæl langs motorvejen, så ved folkene i redningstjenesten præcist, hvor du befinder dig, når de sender hjælpen afsted.

PRAKTISK INFORMATION VEJ- OG TRAFIKRAPPORTØR

PRAKTISK INFORMATION VEJ- OG TRAFIKRAPPORTØR PRAKTISK INFORMATION VEJ- OG TRAFIKRAPPORTØR INDRAPPORTER GRATIS PÅ 8020 2060 VEJ- OG TRAFIKRAPPORTØR VEJ- OG TRAFIKRAPPORTØRER FUNGERER SOM OBSERVATØRER PÅ DET RUTENUMMEREREDE VEJNET, OG SÅ SNART DER

Læs mere

Oplæg til etablering af vejfond i grundejerforeningen Amstrup Bakker.

Oplæg til etablering af vejfond i grundejerforeningen Amstrup Bakker. Oplæg til etablering af vejfond i grundejerforeningen Amstrup Bakker. Formål: Formålet er at komme med et oplæg til hvordan den kan etableres en Vejfond i Grundejerforeningen Amstrup Bakker samt påvise,

Læs mere

Når forholdene nødvendiggør prioritering, fastlægges den efter vejklassificeringen.

Når forholdene nødvendiggør prioritering, fastlægges den efter vejklassificeringen. Indledning Vintervedligeholdelse offentlige veje, stier mv. Snerydningen og glatførebekæmpelse på offentlige veje, stier og pladser iværksættes efter Køge Kommunes Regulativ for vintervedligeholdelse og

Læs mere

Udbud af vintervedligeholdelse Snerydning og glatførebekæmpelse

Udbud af vintervedligeholdelse Snerydning og glatførebekæmpelse Snerydning og glatførebekæmpelse Vintervedligeholdelse - Instruks Lastbil Udgivelsesdato : 27.april 2016 Version : 1.0 Udarbejdet af : CLAW Kontrolleret af : MBF Godkendt af : LAG Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Guldborgsund Kommune. Vintertjeneste Marts Instruks. Glatførebekæmpelse. Snerydning og Kombikørsel. Version 1.0

Guldborgsund Kommune. Vintertjeneste Marts Instruks. Glatførebekæmpelse. Snerydning og Kombikørsel. Version 1.0 Glatførebekæmpelse Snerydning og Kombikørsel Version 1.0 0 Indhold A. INSTRUKS GLATFØREBEKÆMPELSE 2 1. GENERELT VED GLATFØREBEKÆMPELSE 2 1.1 Forberedelser inden vinter 2 1.2 Udkald 2 2. ARBEJDETS UDFØRELSE

Læs mere

Ballerup Kommune. Udbud af vintervedligeholdelse Snerydning. Vintertjeneste - Instruks Traktor. Februar 2016

Ballerup Kommune. Udbud af vintervedligeholdelse Snerydning. Vintertjeneste - Instruks Traktor. Februar 2016 Snerydning Vintertjeneste - Instruks Traktor Udgivelsesdato : 2 7. April 2016 Version : 1.0 Udarbejdet af : CLAW Kontrolleret af : MBF Godkendt af : LAG Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE B. INSTRUKS SNERYDNING

Læs mere

INSTRUKS FOR LASTBIL, TRAKTOR OG GUMMIGED

INSTRUKS FOR LASTBIL, TRAKTOR OG GUMMIGED JULI 2014 BRØNDERSLEV KOMMUNE INSTRUKS FOR LASTBIL, TRAKTOR OG GUMMIGED UDBUD AF SNERYDNING 2014 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI 2014

Læs mere

ARBEJDSANVISNING FOR GLATFØREBEKÆMPELSE KØREBANER

ARBEJDSANVISNING FOR GLATFØREBEKÆMPELSE KØREBANER ARBEJDSANVISNING FOR GLATFØREBEKÆMPELSE KØREBANER 1. GENERELT 1.1 Vej- og vejrforhold, der fører til udkald Glatføre opstår ved - nedkøling af våd vejbane til under 0 (hurtig opklaring, nye og sorte belægninger)

Læs mere

Den sikre vej til en grøn fremtid! arkil vejservice

Den sikre vej til en grøn fremtid! arkil vejservice Den sikre vej til en grøn fremtid! arkil vejservice a r k i l v ejser vice Mere end 30 år på de danske veje Arkil Vejservice er en af Danmarks mest erfarne serviceentreprenører inden for drift og vedligehold

Læs mere

Vejret holdes under observation, hvis der i vejrudsigten er risiko for vejrsituationer, der kan give glat føre.

Vejret holdes under observation, hvis der i vejrudsigten er risiko for vejrsituationer, der kan give glat føre. Vinterberedskab Beredskabsperiode 1. oktober-15. oktober og 15. april-31. april Vejret holdes under observation, hvis der i vejrudsigten er risiko for vejrsituationer, der kan give glat føre. 15. oktober-1.

Læs mere

VINTERTJENESTE 2014-2018

VINTERTJENESTE 2014-2018 Natur- og Vejservice AUGUST 2014 SYDDJURS KOMMUNE GENUDBUD AF RUTER VINTERTJENESTE 2014-2018 Entreprise nr. 16 Entreprise nr. 23 Entreprise nr. 24 Entreprise nr. 28 INSTRUKS TRAKTORER 2 INDHOLD 1 Instruks

Læs mere

Trafikinformation. Få overblik over, hvordan du kan holde dig opdateret om trafi kken

Trafikinformation. Få overblik over, hvordan du kan holde dig opdateret om trafi kken Trafikinformation Få overblik over, hvordan du kan holde dig opdateret om trafi kken Tr a fi k i n f o Vores Trafi kinfo-tjenester er til dig, der har brug for information om trafi ksituationen. Her samler

Læs mere

træer og busker står smukt om vinteren i frost

træer og busker står smukt om vinteren i frost træer og busker står smukt om vinteren i frost 1 ved valg af metode til glatførebekæmpelse, er du med til at bestemme udseende på træer og buske 2 De mest anvendte salt typer: Stensalt: Spredevenlig -

Læs mere

Dato 05/ Evaluering af vinteren 2010 / 2011

Dato 05/ Evaluering af vinteren 2010 / 2011 Dato 05/05-2011 Evaluering af vinteren 2010 / 2011 Indhold Borgerhenvendelser...3...3...3 Økonomi...4...4...4 Udførelse...5...5...5 Salt / grus...6...6...6 Materiel...7...7...7 Borgerhenvendelser Svendborg

Læs mere

DIMS De-Icing Management System. 24. April 2015 Freddy Knudsen

DIMS De-Icing Management System. 24. April 2015 Freddy Knudsen DIMS De-Icing Management System 24. April 2015 Freddy Knudsen Forskellige definitioner fundet på nettet: For kvinder: Varelageret hos Silvan For mænd: Lukkemekanismen i en bh For bilister: Den mindste

Læs mere

Vejret holdes under observation, hvis der i vejrudsigten er risiko for vejrsituationer, der kan give glat føre.

Vejret holdes under observation, hvis der i vejrudsigten er risiko for vejrsituationer, der kan give glat føre. Vinterberedskab Beredskabsperiode 1. oktober-15. oktober og 15. april-31. april Vejret holdes under observation, hvis der i vejrudsigten er risiko for vejrsituationer, der kan give glat føre. 15. oktober-1.

Læs mere

Regulativ for vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser i Hedensted Kommune pr. 1. august 2016

Regulativ for vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser i Hedensted Kommune pr. 1. august 2016 Regulativ for vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser i Hedensted Kommune pr. 1. august 2016 Indholdsfortegnelse 1 ALMENT...3 1 Kommunens pligter kommuneveje og offentlige stier

Læs mere

Regulativ for snerydning, bekæmpelse af glatføre og renhold - sommer og vinter - i Ærø Kommune

Regulativ for snerydning, bekæmpelse af glatføre og renhold - sommer og vinter - i Ærø Kommune Regulativ for snerydning, bekæmpelse af glatføre og renhold - sommer og vinter - i Ærø Kommune 1 Indhold 1. Indledning og lovgivning...3 2. Opdeling af det kommunale vejnet...4 3. Servicemål for vintertjeneste

Læs mere

Kommunernes erstatningsansvar for skader ved færden i det offentlige rum

Kommunernes erstatningsansvar for skader ved færden i det offentlige rum Værd at vide om Kommunernes erstatningsansvar for skader ved færden i det offentlige rum KOMMUNE 2 Et overblik over ansvarsreglerne Her får du et overblik over ansvarsreglerne for kommunerne ved borgernes

Læs mere

GLATFØREBEKÆMPELSE OG SNERYDNING

GLATFØREBEKÆMPELSE OG SNERYDNING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2018 NORDFYNS KOMMUNE GLATFØREBEKÆMPELSE OG SNERYDNING 2018-2021 PROJEKTNR. A109508 DOKUMENTNR. A109508-02-07

Læs mere

det tager vi os af Skoler, børnehaver m.fl. Skal Selv rydde Sne og Salte

det tager vi os af Skoler, børnehaver m.fl. Skal Selv rydde Sne og Salte vinter i københavn Når vinteren kommer, gælder det om at få ryddet veje og fortove for sne og få saltet, så alle kan komme godt og sikkert gennem byen. Det tager vi os af Skoler, børnehaver m.fl. skal

Læs mere

Den rute der skal saltes/gruses omfatter såvel egentlige kørebaner som svingbaner, rundkørsler, vejtilslutninger, buslommer, pladser o.l.

Den rute der skal saltes/gruses omfatter såvel egentlige kørebaner som svingbaner, rundkørsler, vejtilslutninger, buslommer, pladser o.l. Instruks Glatførebekæmpelse 1. Generelt Instruksen er til brug for chaufføren, og omfatter hans arbejdsopgaver ved beredskabsperiodens start, samt under indsats. 1.1 Forberedelse inden vinteren Den rute

Læs mere

Operatørrollen hvor langt er vi i dag?

Operatørrollen hvor langt er vi i dag? Operatørrollen hvor langt er vi i dag? Hvordan fungerer samarbejdet mellem myndighederne og trafikanterne i dag og hvordan ser fremtiden ud i forhold til trafikstyring og trafikinformationsservices. Erfaringerne

Læs mere

Hvordan sikrer vi en mere effektiv vintertjeneste i fremtiden. Freddy Knudsen 4. december

Hvordan sikrer vi en mere effektiv vintertjeneste i fremtiden. Freddy Knudsen 4. december Hvordan sikrer vi en mere effektiv vintertjeneste i fremtiden Freddy Knudsen 4. december Doseringsinstruks 2014/15 Max. 15 ml Skema B Rev. 25 08 2014 Doserings valg Udkaldsårsag Kombi spreder (fugtsalt

Læs mere

Vintertjeneste. Oktober 2015

Vintertjeneste. Oktober 2015 Vintertjeneste Oktober 2015 Vintertjeneste Vejdirektoratet benytter en lang række værktøjer til at optimere vintertjenesten på Statens vejnet. Disse værktøjer administreres og/eller udvikles internt i

Læs mere

Vinter- og Renholdelsesregulativ. Vallensbæk Kommune September 2016

Vinter- og Renholdelsesregulativ. Vallensbæk Kommune September 2016 Vinter- og Renholdelsesregulativ Vallensbæk Kommune September 2016 1 Indholdsfortegnelse 1 Alment side 3 2 Kommunens pligter side 4 3 Grundejernes pligter, offentlige veje og stier side 5 4 Grundejernes

Læs mere

GLATFØREBEKÆMPELSE OG SNERYDNING

GLATFØREBEKÆMPELSE OG SNERYDNING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2018 GLATFØREBEKÆMPELSE OG SNERYDNING 2018-2021 PROJEKTNR. A109508 DOKUMENTNR. A109508-02-06 VERSION

Læs mere

DIT ANSVAR SOM GRUNDEJER

DIT ANSVAR SOM GRUNDEJER VINTER I KØBENHAVN Når vinteren kommer, er det vigtigt at få ryddet veje og fortove for sne og is, så alle fortsat kan komme godt og sikkert gennem byen. 2 DIT ANSVAR SOM GRUNDEJER Du skal som grundejer

Læs mere

OG RENHOLDELSE AF VEJE, STIER OG PLADSER REGULATIV. for vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser

OG RENHOLDELSE AF VEJE, STIER OG PLADSER REGULATIV. for vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser OG RENHOLDELSE AF VEJE, STIER OG PLADSER REGULATIV for vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser REGULATIV FOR VINTERVEDLIGEHOLDELSE Indholdsfortegnelse: Indledning... side 1. Generelle

Læs mere

Den flotte vej. Landskabsarkitekt Preben Skaarup. Rampen fly-overen fører bilerne fra øst i en flot bue ind mod centrum af Silkeborg.

Den flotte vej. Landskabsarkitekt Preben Skaarup. Rampen fly-overen fører bilerne fra øst i en flot bue ind mod centrum af Silkeborg. Den flotte vej Rampen fly-overen fører bilerne fra øst i en flot bue ind mod centrum af Silkeborg. Smuk tur gennem land og by Turen på motorvejen bliver en stor oplevelse for trafikanterne. På de 29 km

Læs mere

VINTER, SNE OG GLATFØRE NÅR SNE OG FROST SÆTTER IND, GÅR SØNDERBORG KOMMUNE I GANG MED AT SIKRE, AT TRAFIKKEN STADIG KAN FLYDE.

VINTER, SNE OG GLATFØRE NÅR SNE OG FROST SÆTTER IND, GÅR SØNDERBORG KOMMUNE I GANG MED AT SIKRE, AT TRAFIKKEN STADIG KAN FLYDE. VINTER, SNE OG GLATFØRE NÅR SNE OG FROST SÆTTER IND, GÅR SØNDERBORG KOMMUNE I GANG MED AT SIKRE, AT TRAFIKKEN STADIG KAN FLYDE. Sønderborg Kommune har mange veje, stier og p- pladser. Når vinteren kommer,

Læs mere

Notat. Udgifter ved omklassificering af veje. Økonomi. Nedklassificering

Notat. Udgifter ved omklassificering af veje. Økonomi. Nedklassificering Notat Udgifter ved omklassificering af veje Byrådet vedtog på møde 25. august 2015, at der skal foretages en omklassificering af en række veje, for at opnå en harmonisering i kommunen. Beslutningen er

Læs mere

Vinter og sne snerydning Det gør du det gør vi

Vinter og sne snerydning Det gør du det gør vi Vinter og sne snerydning Det gør du det gør vi Når sneen falder eller frosten bider fra sig og gør veje og stier glatte, så skal såvel kommune som grundejere i sving. Byrådet har besluttet, hvordan grundejerne

Læs mere

JUNI 2017 JAMMERBUGT KOMMUNE VINTERTJENESTE INSTRUKS TRAKTOR

JUNI 2017 JAMMERBUGT KOMMUNE VINTERTJENESTE INSTRUKS TRAKTOR JUNI 2017 JAMMERBUGT KOMMUNE VINTERTJENESTE INSTRUKS TRAKTOR ADRESSE COWI A/S Visionsvej 56 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2017 JAMMERBUGT KOMMUNE VINTERTJENESTE

Læs mere

UDBUD AF VINTERTJENESTE 2013-2015

UDBUD AF VINTERTJENESTE 2013-2015 JULI 2013 ESBJERG KOMMUNE UDBUD AF VINTERTJENESTE 2013-2015 ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI 2013 ESBJERG KOMMUNE UDBUD AF VINTERTJENESTE

Læs mere

NVF Island Dataopsamling/tracking og GPS-styring i Norden 11. juni 2014

NVF Island Dataopsamling/tracking og GPS-styring i Norden 11. juni 2014 NVF Island Dataopsamling/tracking og GPS-styring i Norden 11. juni 2014 Agenda Dataopsamling/tracking i vintertjenesten Baggrund Typer af dataopsamling Anvendelse Udfordringer GPS Styring Anvendelse Udfordringer

Læs mere

VINTER, SNE OG GLATFØRE

VINTER, SNE OG GLATFØRE VINTER, SNE OG GLATFØRE VINTER, SNE OG GLATFØRE NÅR SNE OG FROST SÆTTER IND, GÅR VARDE KOMMUNE I GANG MED AT SIKRE, AT TRAFIKKEN STADIG KAN FLYDE. Kommunen har mange veje, stier og p-pladser, og når vinteren

Læs mere

Idéer til udvikling af vinter tjenesten på veje

Idéer til udvikling af vinter tjenesten på veje Juni 2009 (3. udgave) Idéer til udvikling af vinter tjenesten på veje Jens Kristian Fonnesbech Civilingeniør Langgyden 3 DK 5580 Nr. Aaby jkf@aiban.dk www.aiban.dk Indhold 1. Forord. 2. Udfordringer. 3.

Læs mere

Regulativ. Vintervedligeholdelse og renholdelse af veje i Silkeborg Kommune

Regulativ. Vintervedligeholdelse og renholdelse af veje i Silkeborg Kommune Regulativ Vintervedligeholdelse og renholdelse af veje i Silkeborg Kommune 1 1. januar 2013 Indhold 1. Indledning... 3 2. Kommunale veje... 4 2.1 Snerydning... 4 2.2 Bekæmpelse af glat føre... 5 2.3 Renholdelse...

Læs mere

BILAG 7 INSTRUKS FOR REGISTRERING OG DOKUMENTATION VED SKADEVOLDERSAGER MED KENDT SKADEVOLDER side 1

BILAG 7 INSTRUKS FOR REGISTRERING OG DOKUMENTATION VED SKADEVOLDERSAGER MED KENDT SKADEVOLDER side 1 KENDT SKADEVOLDER side 1 Skadevoldersager Skadevoldersagerne registreres ved vejudstyr som: Vejudstyr: Autoværn Beplantning Belægning Asfalt/bilbrande Brolægning Brønde og ledninger Bygværker Hegn Målestationer

Læs mere

VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE. Veje og stier m.m. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Regulativ august 2015

VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE. Veje og stier m.m. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Regulativ august 2015 VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE Veje og stier m.m. i Lyngby-Taarbæk Kommune Regulativ august 2015 1 Indholdsfortegnelse: Indledning 1. Vintervedligeholdelse og renholdelse af offentlige veje og stier

Læs mere

NOTAT. 6) Lagdeling i saltlage. ( ferskvand over saltlage). 0,03 (0,2) mio. kr./100km

NOTAT. 6) Lagdeling i saltlage. ( ferskvand over saltlage). 0,03 (0,2) mio. kr./100km NOTAT Analyse af risiko og omkostninger ved saltning af veje. Asperup den 20. april 2016 Risiko oplistet efter årlig udgift for det offentlige. I parentes er samfundets omkostning. 1) Kombi spreders fejl

Læs mere

Gladsaxe Kommune Supplerende kvalitetsbeskrivelser for drift af grønne områder

Gladsaxe Kommune Supplerende kvalitetsbeskrivelser for drift af grønne områder Gladsaxe Kommune 22.12.2009 Supplerende kvalitetsbeskrivelser for drift af grønne områder 1 Indholdsfortegnelse 1. Græs 4 2. Udstyr. 5 Saltværn... 5 3. Renholdelse.. 6 Almindelig renholdelse... 6 Glatførebekæmpelse.8

Læs mere

Vinter- og Renholdelsesregulativ for Albertslund Kommune

Vinter- og Renholdelsesregulativ for Albertslund Kommune Vinter- og Renholdelsesregulativ for Albertslund Kommune 2018 1 INDFORTEGNELSE 1. Generelt 2. Kommunens pligter 2.1. Sner- og glatførebekæmpelse 2.2. Renholdelse 3. Grundejerens pligter offentlig vej 3.1.

Læs mere

Referat fra Generalforsamling i Paaruphave Grundejerforening d.13/4 kl.20.00

Referat fra Generalforsamling i Paaruphave Grundejerforening d.13/4 kl.20.00 Referat fra Generalforsamling i Paaruphave Grundejerforening d.13/4 kl.20.00 Ca. 55 grundejere inkl. bestyrelsen var fremmødt Velkomst v. formanden og præsentation af bestyrelsen v. de enkelte medlemmer

Læs mere

vinter i københavn Når vinteren kommer, gælder det om at få saltet og ryddet veje og fortove for sne, så alle kan komme godt og sikkert gennem

vinter i københavn Når vinteren kommer, gælder det om at få saltet og ryddet veje og fortove for sne, så alle kan komme godt og sikkert gennem vinter i københavn Når vinteren kommer, gælder det om at få saltet og ryddet veje og fortove for sne, så alle kan komme godt og sikkert gennem byen. Læs mere om Teknik- og Miljøforvaltningens opgaver og

Læs mere

F A X E K O M M U N E

F A X E K O M M U N E F A X E K O M M U N E VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 2 Kommunens pligter Offentlige veje og stier mv., der administreres af kommunen...4 2.1 Snerydning...4

Læs mere

Beskyttelse af bækken

Beskyttelse af bækken Beskyttelse af bækken Motorvejens fineste vandløb Korskær Bæk mellem Låsby og Mollerup er det fineste og reneste vandløb langs motorvejen med planter og dyr, for eksempel slørvinger, som er tilpasset koldt

Læs mere

Falck Køreklar. Kør årstiden sikkert i møde

Falck Køreklar. Kør årstiden sikkert i møde Falck Køreklar Kør årstiden sikkert i møde Det danske vejr er lidt af hvert Det kræver sin mand eller kvinde at holde hovedet koldt i en varm bil og hjulene på vejen i glat føre. Og det kræver sin kølervæske

Læs mere

Vedligeholdelsesniveuaer i vejman.dk. Årsmøde vejman.dk 10. oktober 2019 Lise Gansted-Mortensen, Aalborg Kommune

Vedligeholdelsesniveuaer i vejman.dk. Årsmøde vejman.dk 10. oktober 2019 Lise Gansted-Mortensen, Aalborg Kommune Vedligeholdelsesniveuaer i vejman.dk Årsmøde vejman.dk 10. oktober 2019 Lise Gansted-Mortensen, Aalborg Kommune Serviceklasser / serviceniveau Serviceklasse: Serviceklasserne skal afspejle det serviceniveau,

Læs mere

Omstilling/Tilpasning budget 2015-18

Omstilling/Tilpasning budget 2015-18 Frederikshavn Kommune Teknisk udvalg Omstilling/Tilpasning budget 2015-18 Økonomicentret, d. juni 2014 Drifts besparelses forslag Vinter -562-709 -818-925 Renhold af belægninger og bekæmpelse af invasive

Læs mere

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK Ved du, hvad der sker med vandet, der løber ud i køkkenvasken? Eller vandet fra toilet, bad eller vaskemaskine? Her i brochuren finder du gode råd om afløb og kloak. Ved at følge

Læs mere

Regulativ for vintervedligeholdelse af veje, stier og pladser i Allerød Kommune

Regulativ for vintervedligeholdelse af veje, stier og pladser i Allerød Kommune Regulativ for vintervedligeholdelse af veje, stier og pladser i Allerød Kommune 1 1. Indledning...3 2. Kommunale veje, stier og pladser...3 3. Kommunens opgaver...3 4. Grundejernes forpligtelser...5 5.

Læs mere

DIT ANSVAR SOM GRUNDEJER

DIT ANSVAR SOM GRUNDEJER VINTER I KØBENHAVN Når vinteren kommer, er det vigtigt at få ryddet veje og fortove for sne og is, så alle fortsat kan komme godt og sikkert gennem byen. 2 DIT ANSVAR SOM GRUNDEJER Du skal som grundejer

Læs mere

Københavns Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen. Retningslinjer for udførelse af vintertjeneste

Københavns Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen. Retningslinjer for udførelse af vintertjeneste Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Retningslinjer for udførelse af vintertjeneste Udgave 1.2 15. september 2015 Indholdsfortegnelse 1 Alment 3 2 Vintertjeneste på kørebaner og cykelstier

Læs mere

Trafik- og Teknikudvalget Punkt 26, bilag 1 By- og Miljøforvaltningen Driftsafdelingen

Trafik- og Teknikudvalget Punkt 26, bilag 1 By- og Miljøforvaltningen Driftsafdelingen By- og Miljøforvaltningen Driftsafdelingen Organisationsplan Ledelse Sekretariat- Projektkontor Vejområdet Grønne områder Kommunale Autoværksted Genbrugsstation ejendomme Driftsafdelingens hovedområder

Læs mere

Vinter- og renholdelsesregulativ

Vinter- og renholdelsesregulativ Vinter- og renholdelsesregulativ 1. Alment I henhold til "Lov om offentlige veje, 62, har kommunen pligt til at sørge for snerydning, at træffe foranstaltning mod glat føre og at sørge for renholdelse

Læs mere

Snerydning iværksættes i henhold til bilag 1, som beskriver det politisk besluttede serviceniveau i Randers Kommune.

Snerydning iværksættes i henhold til bilag 1, som beskriver det politisk besluttede serviceniveau i Randers Kommune. ARBEJDSANVISNING FOR SNEPLOVKØRSEL 1. GENERELT 1.1 Udkald Snerydning iværksættes i henhold til bilag 1, som beskriver det politisk besluttede serviceniveau i Randers Kommune. Plove udkaldes af hovedvagten

Læs mere

giver bilisterne mulighed for pauser og hvil under rejsen. Vejdirektoratets bemandede rasteanlæg drives i samarbejde med private samarbejdspartnere.

giver bilisterne mulighed for pauser og hvil under rejsen. Vejdirektoratets bemandede rasteanlæg drives i samarbejde med private samarbejdspartnere. 5. Service 5.1 5.1 Sideanlæg og trafikantservice Vejdirektoratet driver langs det danske motorvejsnet en række sideanlæg. Sideanlæg er en fællesbetegnelse for serviceanlæg, rasteanlæg med Info-Teria og

Læs mere

Vinter- og renholdelsesregulativ GÆLDENDE FOR VEJE OG STIER

Vinter- og renholdelsesregulativ GÆLDENDE FOR VEJE OG STIER Vinter- og renholdelsesregulativ GÆLDENDE FOR VEJE OG STIER Indhold 1. Indledning... 3 2. Offentlige veje og stier... 4 3. Vejmyndighedens forpligtigelser på offentlige veje og stier... 4 3.1 Snerydning...

Læs mere

Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening

Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening Tirsdag den 24. marts 2015 Bestyrelsens beretning ved formanden. Vi vil fra bestyrelsens side endnu engang byde alle rigtig hjertelig velkommen her til

Læs mere

8. maj Vintertrafik. - Sine Dyreborg - Christian von Huth

8. maj Vintertrafik. - Sine Dyreborg - Christian von Huth 8. maj 2018 Vintertrafik - Sine Dyreborg - Christian von Huth Dagsorden Statistik Siden sidst Tilfredshedsundersøgelse (web og app) Brugervenlighedsundersøgelse (web og app) - et par eksempler Fremtidige

Læs mere

Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening

Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening Tirsdag den 29. marts 2016 Bestyrelsens beretning ved formanden Fra bestyrelsens side vil gerne endnu engang byde jer rigtig hjertelig velkommen her til

Læs mere

Regulativ for vintertjeneste på og renholdelse af veje, stier og pladser. og pladser

Regulativ for vintertjeneste på og renholdelse af veje, stier og pladser. og pladser Regulativ for vintertjeneste på og renholdelse af veje, stier og pladser og pladser 1 Indhold 1 Alment... 3 2 Kommunens pligter kommuneveje og stier m.v.... 4 2.1 Snerydning... 4 2.2 Glatførebekæmpelse...

Læs mere

motorvejen bording - funder - anl ægsarbejdet

motorvejen bording - funder - anl ægsarbejdet motorvejen bording - funder - anl ægsarbejdet Er der spørgsmål, som du ikke finder svar på i denne pjece, er du velkommen til at kontakte: Projektbeskrivelse Projektleder Robin Højen Madsen Vejdirektoratet,

Læs mere

Udbudsforskrifter. Vintertjeneste

Udbudsforskrifter. Vintertjeneste Udbudsforskrifter Drift Vintertjeneste r Paradigma for instruks A. Læsning af salt B. Rydning og læsning af sne Udgave Under udarbejdelse Til frivillig brug med henblik på erfaringsopsamling Til endelig

Læs mere

Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten

Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten DMI-brugermøde om varsling af forhøjet vandstand, Karup 6.9.2017 Michael Rasmussen Mig selv uddannet jernbaneingeniør i

Læs mere

Vintertjeneste i Frederikshavn Kommune. Instruks for lastbil, traktor og gummiged

Vintertjeneste i Frederikshavn Kommune. Instruks for lastbil, traktor og gummiged FREDERIKSHAVN KOMMUNE CENTER FOR PARK & VEJ SAG 13/22302 april 2014 Vintertjeneste i Frederikshavn Kommune for lastbil, traktor og gummiged INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE GENERELT FOR ALLE OPGAVER 2 A INSTRUKS

Læs mere

VAND I KÆLDEREN. Ansvar Afhjælpning Gode råd

VAND I KÆLDEREN. Ansvar Afhjælpning Gode råd VAND I KÆLDEREN Ansvar Afhjælpning Gode råd Hold kælderen tør Denne pjece henvender sig til de mange grundejere i Thisted Kommune, der har kælder i deres ejendom. Kælderen er husets lavest placerede del,

Læs mere

Vintersæsonen

Vintersæsonen Vintersæsonen 2016-17 Indledning Dette notat indeholder en kort beskrivelse af vintervejret, aktivitetsniveauet samt de største begivenheder i sæsonen. Notatet er det første i en årligt tilbagevendende

Læs mere

Vejbelægninger og vejkapital

Vejbelægninger og vejkapital Vejbelægninger og vejkapital Asfalt er mange ting En fortælling om hvad asfalt er for en størrelse Og hvilken asfalt der bruges hvor Hvad er en OB? Hvad er et slidlag? Hvad er et bærelag? Hvad er en bundsikring?

Læs mere

VINTERUDVALGET - 1 - Vinterregulativ Dato: 19. juni 2007 VINTER REGULATIV. Vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser

VINTERUDVALGET - 1 - Vinterregulativ Dato: 19. juni 2007 VINTER REGULATIV. Vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser VINTERUDVALGET - 1 - VINTER REGULATIV Vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser VINTERUDVALGET - 2-19. juni 2007 VINTERUDVALGET FORORD Som følge af kommunalreformen har Vinterudvalget

Læs mere

Regulativ. For vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser i Aabenraa Kommune

Regulativ. For vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser i Aabenraa Kommune Regulativ For vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser i Aabenraa Kommune Oktober 2015 Indholdsfortegnelse: 1. Alment... 3 2. Kommunens pligter Kommuneveje og offentlige stier mv.,

Læs mere

Rejsetids-informationssystem på Helsingørmotorvejen

Rejsetids-informationssystem på Helsingørmotorvejen Rejsetids-informationssystem på Helsingørmotorvejen Afd.ing. Finn Krenk, Vejdirektoratet Nedenfor beskrives et rejsetids-informationssystem, der er implementeret på Helsingørmotorvejen for at forbedre

Læs mere

Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Kommune Teknik København Vejservice København

Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Kommune Teknik København Vejservice København DATO : 14. november 2005 TIL : Bygge- og Teknikudvalget FRA : Direktør Ole Bach og direktør Pernille Andersen VEDR. : Status for forberedelserne til vintertjenesten 2005/06 Nærværende notat er i fællesskab

Læs mere

2 Asfaltbelægninger 2.459.200. 3 Grusbelægninger 140.000. 4 Sten- og flisearealer 3.800.000. 5 Rabatter 1.900.000. 6 Vejafvanding 2.700.

2 Asfaltbelægninger 2.459.200. 3 Grusbelægninger 140.000. 4 Sten- og flisearealer 3.800.000. 5 Rabatter 1.900.000. 6 Vejafvanding 2.700. side 1 Faaborg - Midtfyn Kommune Park- og vejdrift mv. Drift og vedligeholdelse af veje Prisliste Samlet pris 2 Asfaltbelægninger 2.459.200 3 Grusbelægninger 140.000 4 Sten- og flisearealer 3.800.000 5

Læs mere

Græsslåningselementer

Græsslåningselementer Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 5 Græsslåningselementer Græsslåning omfatter følgende elementer: Element Langs kørebanen Brugsplæne Naturgræs Fælledgræs Overdrev Strandeng Græsarmering Oversigter

Læs mere

VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV. Lyngby-Taarbæk Kommune November 2018

VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV. Lyngby-Taarbæk Kommune November 2018 VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV Lyngby-Taarbæk Kommune November 2018 Indhold Indledning... 3 1. Vintervedligeholdelse og renholdelse af offentlige veje og stier m.m.... 4 2. Vintervejklasser... 4 3. Prioritering

Læs mere

PILOT FYN 2010 - vejdrift side 39 af 6 SAB Brønde og ledninger 8 Nov 2010 Entreprise VSD-02 PILOT FYN 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB)

PILOT FYN 2010 - vejdrift side 39 af 6 SAB Brønde og ledninger 8 Nov 2010 Entreprise VSD-02 PILOT FYN 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB) PILOT FYN 2010 - vejdrift side 39 af 6 SAB Brønde og ledninger 8 Nov 2010 PILOT FYN 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB) Brønde og ledninger på strækninger og sideanlæg UDBUD 2008 - vejdrift side 40 af

Læs mere

ICOPAL SYNTAN. Arbejdsanvisning

ICOPAL SYNTAN. Arbejdsanvisning ICOPAL SYNTAN Arbejdsanvisning Icopal med SYNTAN overflader SYNTAN er en tynd acrylcoating som primært anvendes til produkterne fra 500-serien. SYNTANEN er påført de bituminøse overflader for at få optimale

Læs mere

Bilag 4 UDBUDSKONTROLPLAN

Bilag 4 UDBUDSKONTROLPLAN Bilag 4 UDBUDSKONTROLPLAN Udbudskonplan Renhold : 1 SAB 3.3.3 Renhold af befæste arealer Kørebaner og bef. rabatter 2 SAB 3.3.3 Kommunale fortove, befæste heller, spærreflar, busholpladser, sivejstilslut%

Læs mere

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte:

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte: Byg Åer og søer Tilmelding: Side 1 af 22 Et vinduesmodul bliver til I vinduet (se forneden) bliver der plads til et lille trinbræt, lidt mark (eller skov) og den øverste del af åen. Og en lille og gammel

Læs mere

Trafiksikkerhed og saltspredning

Trafiksikkerhed og saltspredning Trafiksikkerhed og saltspredning Søndag 19/2 2012 Lars Lundgaard, TVMIDT-VEST Gå fra 3 til 1 glat føre uheld! 12. maj 2014 Jens Kristian Fonnesbech Civilingeniør Langgyden 3 DK 5580 Nr. Aaby, Denmark jkf@aiban.dk

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

ALT OM AFLØB OG KLOAK

ALT OM AFLØB OG KLOAK GO ENERGI TIL LIVET ALT OM AFLØB OG KLOAK www.ke.dk el gas vand varme afløb Københavns Energi er din multiforsyner af el, gas, vand, varme og afløb. Vi sørger for energien i dit hjem, men du kan også få

Læs mere

FYN ER FIN 2010 - vejdrift side 32 af 7 SAB Servicearbejde - Udførelseskrav 10. Nov 2010 Entreprise VSD-01 PILOT FYN 2010

FYN ER FIN 2010 - vejdrift side 32 af 7 SAB Servicearbejde - Udførelseskrav 10. Nov 2010 Entreprise VSD-01 PILOT FYN 2010 FYN ER FIN 2010 - vejdrift side 32 af 7 PILOT FYN 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB) Servicearbejde på strækninger og sideanlæg FYN ER FIN 2010 - vejdrift side 33 af 7 Indholdsfortegnelse: Side 1 Generelt...

Læs mere

Alm Brand Forsikring. Sådan forebygger du skader ved skybrud, regnvejr og oversvømmelse

Alm Brand Forsikring. Sådan forebygger du skader ved skybrud, regnvejr og oversvømmelse Alm Brand Forsikring Sådan forebygger du skader ved skybrud, regnvejr og oversvømmelse Gode akut-råd når skybrud er på vej Ifølge metrologerne skal vi vænne os til voldsommere vejr og kraftigere regnmængder,

Læs mere

Produkter og rådgivningsydelser indenfor vintertjeneste

Produkter og rådgivningsydelser indenfor vintertjeneste Produkter og rådgivningsydelser indenfor vintertjeneste Produkter og rådgivningsydelser indenfor vintertjeneste Vejdirektoratet benytter en lang række værktøjer til at optimere vintertjenesten på statens

Læs mere

VINTER OG RENHOLDELSESREGULATIV

VINTER OG RENHOLDELSESREGULATIV VINTER OG RENHOLDELSESREGULATIV GLOSTRUP KOMMUNE Gældende fra den 1. november 2016 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 2 KOMMUNENS PLIGTER KOMMUNEVEJE OG OFFENTLIGE STIER MV. 2.1 Snerydning 2.2 Glatførebekæmpelse

Læs mere

DERFOR HAR VI BYGGET MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE

DERFOR HAR VI BYGGET MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE 1 MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE DERFOR HAR VI BYGGET Motorvejsstrækningen mellem Riis og Vejle er en del af Midtjyske Motorvej mellem Herning og Vejle, mens motorvejsstrækningen mellem Hornstrup og

Læs mere

Vejvand- når regn giver oversvømmelse

Vejvand- når regn giver oversvømmelse Vejvand- når regn giver oversvømmelse hvad kan og skal du gøre Læs mere om, hvordan vejvand fra private fællesveje skal håndteres, dine rettigheder og dine pligter Juni 2012 HVAD ER VEJVAND Når det regner,

Læs mere

Medlemsnyt september 2007

Medlemsnyt september 2007 Medlemsnyt september 2007 Bestyrelsen lovede på den ordinære generalforsamling, at der fremover jævnligt ville udkomme nyhedsbreve til medlemmerne. I dette nyhedsbrev vil vi orientere om det der er sket

Læs mere

Beskæring af beplantning og renholdelse af veje og stier. Information til dig som grundejer

Beskæring af beplantning og renholdelse af veje og stier. Information til dig som grundejer Beskæring af beplantning og renholdelse af veje og stier Information til dig som grundejer Du kan få råd og vejledning ved at henvende dig til: Miljø og Teknik Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Telefon

Læs mere

Regulativ for vintertjeneste på og renholdelse af veje, stier og pladser

Regulativ for vintertjeneste på og renholdelse af veje, stier og pladser Regulativ for vintertjeneste på og renholdelse af veje, stier og pladser Randers Kommune Indholdsfortegnelse: 1 ALMENT 4 2 KOMMUNENS PLIGTER KOMMUNEVEJE OG -STIER MV. 5 2.1 Snerydning 5 2.2 Glatførebekæmpelse

Læs mere

Generalforsamlingen 2010. Grundejerforeningen Svenstruphøj

Generalforsamlingen 2010. Grundejerforeningen Svenstruphøj Generalforsamlingen 2010 Grundejerforeningen Svenstruphøj Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning om det forløbne år samt godkendelse heraf 3. Forelæggelse af revideret regnskab for 2009

Læs mere

Vejdirektoratet Vejcenter Midt- og Vestjylland

Vejdirektoratet Vejcenter Midt- og Vestjylland Vejdirektoratet Midt- og Vestjylland chef Johan Sondrup Poulsen Kommunalreformen, Veje Eksisterende statsveje - 2006 Statsveje jf. reformen - 2007 De nye hovedlandeveje Med kommunalreformen har VD fået

Læs mere