Anlægsbeskrivelse Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anlægsbeskrivelse Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet"

Transkript

1 Anlægsbeskrivelse 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 27. maj 2008

2

3 3 Anlægsbeskrivelse Forord Forord Dette fagnotat omhandler anlægsbeskrivelsen for 5. sporsløsningen i forbindelse med et vendesporsanlæg i Roskilde. Det er udarbejdet i efteråret 2007/foråret 2008 af NIRAS som en del af Trafikstyrelsens København-Ringsted projekt. Fagnotatet udgør sammen med en række øvrige fagnotater det samlede, tekniske grundlag for projektet, og dette er samtidig udgangspunkt for indholdet i projektets høringsudgave af miljøredegørelsen. Fagnotatet er også tilgængeligt på Trafikstyrelsens hjemmeside. Jan Schneider-Tilli, projektleder.

4

5 5 Anlægsbeskrivelse Indhold Indhold Indledning 7 Ikke-teknisk resumé 9 Anlægsbeskrivelse 11 Køgevej-Søndre Ringvej 14 Søndre Ringvej-Holbækmotorvejen 14 Syd for Holbækmotorvejen 15 Bygværker, broer og tunneler, faunapassager mv. 17 Stationer 19 Vejomlægninger 21 Sporanlæg 23 Sporanlæg og skråninger Afvanding Ledninger og kabler 27 Kørestrømsanlæg 29 Fjernstyring og sikringsanlæg 31 Anlægsmetoder, skråninger, støttevægge mv. 33 Spor og banedæmning Broer og tunneler Myndighedsbehandling 35 0-alternativet 37 Oversigt over eventuelle mangler ved undersøgelserne 39 Referencer 41

6

7 7 Anlægsbeskrivelse Indledning Indledning Nærværende fagnotat beskriver linjeføringen samt krydsninger af veje, stier og tekniske anlæg ved etablering af et vendesporsanlæg i Roskilde. Notatet giver en anlægsteknisk beskrivelse af bygværker, broer og tunneler, faunapassager, stationer, vejomlægninger, sporanlæg, kørestrømsanlæg, kabler og afvanding. Desuden beskrives anlægsmetoder for spor, broer og tunneler. Følgende løsninger behandles i fagnotatet: Grundløsning: Løsningsmulighed: Vende- og opstillingsspor til 180 m lange tog (forberedt for station, men uden station). Station ved vendesporet i Roskilde. Vende- og opstillingsspor til 180 m lange tog med perroner (Der etableres endvidere stationsbygning, parkerings- og vejanlæg samt spormæssig forbindelse til Roskilde Station i form af et ekstra spor mellem vendesporsanlægget og Roskilde Station). Løsningsmulighed: Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde. Vende- og opstillingsspor til 320 m lange tog med perroner og forbindelse til Lille Syd Banen. Løsningen går under Holbækmotorvejen, og der etableres stationsbygning, parkerings- og vejanlæg syd for Holbækmotorvejen samt spormæssig forbindelse til Roskilde Station. Påvirkninger fra grundløsningen er vurderet grundigt, mens påvirkninger fra løsningsmulighederne er kommenteret, såfremt det skønnes, at der er væsentlige ændringer i påvirkningerne i forhold til grundløsningen. Fagnotatet vil indgå som baggrundsmateriale for en miljøredegørelse for udbygning af den eksisterende jernbane mellem København og Ringsted, der forventes i offentlig høring i efteråret 2008.

8

9 9 Anlægsbeskrivelse Ikke-teknisk resumé Ikke-teknisk resumé I grundløsningen etableres et vendesporsanlæg i trekantområdet mellem Vestbanen og Lille Syd Banen nord for Holbækmotorvejen. Vendesporsanlægget anlægges med opstillingsspor til tog med en længde på op til 180 m. Anlægget forberedes til station, men uden etablering af stationsanlæg. Syd for Søndre Ringvej grenes et spor ud på nordvestsiden af Vestbanen. Det nye spor føres ad en rampe nedad på ydersiden af Vestbanen og krydser under denne i en tunnelkonstruktion. Sporet under Vestbanen vil have en dybde på op til 8 m under Vestbanens spor. Efter krydsningen føres sporet ad en rampe opad og over langs med vestsiden af Lille Syd Banen. Der anlægges tre opstillingsspor mellem de eksisterende jernbaner, som er mod vest Vestbanen og mod øst Roskilde-Køge- Næstved-banen, benævnt Lille Syd Banen. Fra vendesporsanlægget etableres en nordlig sporforbindelse i retningen mod Roskilde Station via Lille Syd Banen. Vendesporsanlægget kan af tekniske årsager ikke føres helt til terrænniveau i trekantområdet og vil således ligge i en dybde på 4-7 m under eksisterende terræn i en afgravning. Der anlægges skråningsanlæg, hvor det er muligt, og hvor dette ikke er muligt etableres støttemure. Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde er principielt identisk med grundløsningen, men med etablering af station med perroner, stationsbygninger, parkeringsanlæg, vejadgang mv. Der etableres desuden to nye sporforbindelser mellem vendesporsanlægget og Roskilde Station. Det betyder, at banen nord for Søndre Ringvej udvides med op til 8 m i begge sider parallelt med Vestbanen og Lille Syd Banen op til Køgevej. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde omfatter etablering af et vendesporsanlæg med opstillingsspor til tog med en længde på op til 320 m. Anlægget bliver dermed så langt, at to spor føres under Holbækmotorvejen, hvor der etableres station med perroner, stationsbygninger, parkeringsanlæg, vejadgang og et ekstra vendespor mv. Ligesom for Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde etableres der sporforbindelse til og fra Roskilde Station. Yderligere etableres der sporforbindelse sydover til Lille Syd Banen. Løsningsmulighederne er endnu kun projekteret på skitseniveau, og det er derfor ikke muligt at beskrive udformningen af projekterne i detaljer. Langs den nordlige side af Holbækmotorvejen ligger to nedgravede 27,5 kv elledninger. Ved Lille Syd Banen knækker ledningerne 90 grader og følger herefter Lille Syd Banen sydover. Ledningerne vurderes ikke at blive berørt af grundløsningen og Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde, men vil blive berørt af Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde i området syd for motorvejen. Herudover findes der syd for Holbækmotorvejen en fjernvarmetransmissionsledning og en 19 bar gasfordelingsledning, som begge kan blive berørt af Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde.

10

11 11 Anlægsbeskrivelse Anlægsbeskrivelse Anlægsbeskrivelse I grundløsningen etableres et vendesporsanlæg i trekantområdet mellem Vestbanen, Lille Syd Banen og Holbækmotorvejen i Roskilde med mulighed for opstilling af 180 m tog om natten og uden for myldretiderne. Vendesporsanlægget er forberedt til fremtidig station, men etableres uden stationsanlæg. Linjeføringen for grundløsningen fremgår af figur. 1. Figur 1. Skitseforslag af vendesporsanlæg i Roskilde.

12 12 Anlægsbeskrivelse Anlægsbeskrivelse Linjeføringen er identisk for grundløsningen og Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde. Skitsen viser udover linjeføring forslag til placering af perroner, parkeringsanlæg, bygninger og vejadgang for Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde. Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde ligner principielt grundløsningen og er for så vidt angår linjeføring syd for Søndre Ringvej identisk med grundløsningen. Løsningsmuligheden omfatter således et vendesporsanlæg med opstilling af 180 m tog med etablering af station med perroner, stationsbygning, parkeringsanlæg og udbygget vejadgang. Figur 1 viser et skitseforslag af Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde med forslag til placering af perroner, bygninger, parkeringsanlæg og udbygget vejadgang. Skitsen er foreløbig og ikke et udtryk for projektets endelige form. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde ligner grundløsningen, men i denne løsningsmulighed er opstillingssporet ført under Holbækmotorvejen og anlagt til 320 m tog. Station med perroner, stationsbygning, parkeringsanlæg og vejadgang er beliggende syd for Holbækmotorvejen, som vist i figur 2.

13 13 Anlægsbeskrivelse Anlægsbeskrivelse Figur 2. Skitseforslag af vendesporsanlæg i Roskilde. Skitsen viser Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde med forslag til placering af perroner, parkeringsanlæg, bygninger og vejadgang syd for Holbækmotorvejen. For Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde og Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde etableres der sporforbindelse til og fra Roskilde Station. Sporforbindelse vil ikke påvirke strækningen nord for Køgevej. I nedenstående anlægsbeskrivelse opdeles strækningen i følgende tre delstrækninger: Køgevej-Søndre Ringvej Søndre Ringvej-Holbækmotorvejen

14 14 Anlægsbeskrivelse Anlægsbeskrivelse Syd for Holbækmotorvejen Køgevej-Søndre Ringvej Grundløsning Grundløsningen berører ikke strækningen Køgevej til Søndre Ringvej. Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde Ca. 350 m syd for Køgevej flettes et nyt spor ud fra det eksisterende, yderste, nordvestlige spor på Vestbanen. Det nye spor føres langs med den eksisterende bane. Det yderste spor på Lille Syd Banen forlægges mod øst. Arealinddragelsen vil på hver side af det eksisterende baneanlæg være op til 8 m. Søndre Ringvej krydser banen i en underføring. Vejen er en 2-sporet, primær trafikvej med cykel- og gangsti i begge sider, der udgør en del af en ringvej øst om Roskilde. Sporforbindelsen til Roskilde Station betyder, at der skal etableres nye broer parallelt med den eksisterende bro for de nye spor. Forventet varighed af anlægsarbejder er 12 mdr. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde er identisk med Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde. Søndre Ringvej-Holbækmotorvejen Grundløsning Syd for Søndre Ringvej flettes et nyt spor ud fra det eksisterende yderste nordvestlige spor på Vestbanen i Nordvestbanens udadgående spor. Det nye spor føres herefter ad en rampe langs ydersiden af Vestbanen ned og krydser Vestbanen i en underføring ca. 450 syd for Søndre Ringvej. Arealinddragelsen på vestsiden af Vestbanen vil være op til 8 m på strækningen fra Søndre Ringvej, og indtil sporet krydser under Vestbanen. Sporet føres under Vestbanen i en tunnelkonstruktion. Ved krydsningen af Vestbanen er det nye spor beliggende ca. 8 m under Vestbanens eksisterende spor. Efter krydsningen føres det nye spor ad en rampe op og ind i trekantområdet mellem Vestbanen og Lille Syd Banen, hvor der anlægges tre opstillingsspor langs med Lille Syd Banen. Den sydligste del af vendesporsanlægget er forberedt til fremtidig station, men anlægges uden. På grund af tekniske begrænsninger i jernbanens hældning er det ikke muligt at føre sporet, der krydser under Vestbanen, op til terræn. Dette betyder, at vendesporsanlægget vil være beliggende 4-7 m under eksisterende terræn i en afgravning. Afgravningen er dybest i den sydlige del af området. Fra vendesporsanlægget etableres der mod nord en sporforbindelse mod Roskilde Station via Lille Syd Banen. Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde Løsningsmulighedens linjeføring er identisk med grundløsningen, men der anlægges station med perroner, stationsbygning, parkeringsanlæg, udbygget vejadgang mv. Løsningsmuligheden er ikke færdigprojekteret, og det er derfor ikke muligt at redegøre for anlæggets udformning. Figur 1 viser et foreløbigt skitseforslag af anlægget. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde I princippet er linjeføringen magen til grundløsningen hen til Holbækmotorvejen dog kun med 2 spor mod 3. De to spor føres sydover til en ny underføring under

15 15 Anlægsbeskrivelse Anlægsbeskrivelse Holbækmotorvejen. Motorvejen ligger her på en relativ høj dæmning 5-6 m over terræn. Syd for Holbækmotorvejen Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde Fra Holbækmotorvejen føres to spor sydover. Trafikken på motorvejen må forlægges etapevis i perioden, hvor ny vejtunnel skal anlægges. Umiddelbart efter krydsningen af motorvejen grenes der et ekstra vendespor ud fra det østligste spor, og der anlægges station med perroner, stationsbygning, parkeringsanlæg og vejadgang. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde er ikke færdigprojektet, og det er derfor ikke muligt at redegøre for anlæggets udformning. Der etableres sporforbindelse sydover til Lille Syd Banen samt perron ved Lille Syd Banen. Figur 2 viser et foreløbigt skitseforslag af anlægget. Darupvej er beliggende syd for Holbækmotorvejen og krydser i dag Lille Syd Banen i en overføring. Darupvej fungerer som adgangsvej til Roskilde Idrætscenter. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde vil berøre Darupvej, der formodentlig må omlægges i anlægsfasen. Projekteringen af Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde er dog på nuværende tidspunkt kun på skitseniveau, og det er derfor ikke muligt at fastslå udformningen af projektet, herunder hvorledes Darupvej og trafikken herpå vil blive påvirket. Det skal dog sikres, at omlægningen af Darupvej udføres på en måde, således at adgang til idrætscentret opretholdes.

16

17 17 Anlægsbeskrivelse Bygværker, broer og tunneler, faunapassager mv. Bygværker, broer og tunneler, faunapassager mv. I grundløsningen skal der udføres konstruktioner for underføring af spor under hovedsporene samt støttemure i terræn. I Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde skal der desuden udføres udbygning af eksisterende vejbro, benævnt Darupvang, over hovedsporene samt stationsområde med perroner inklusiv gangbroer mv. samt to nye sporbærende broer parallelt med eksisterende bro ved Søndre Ringvej. I Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde skal der desuden udføres en underføring under Holbækmotorvejen for to nye spor. Broer I grundløsningen og i løsningsmulighederne udformes de to broer for spor over Søndre Ringvej enten svarende til eksisterende buebro som en rammekonstruktion eller som en 3-fagsbro. I Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde opføres en ny vejbro ved Darupvang enten som en rammekonstruktion med lige eller skrå sider eller som en åben 3-fagsbro. I Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde skal der udføres en ny tunnel under Holbækmotorvejen for de to nye spor. Underføringen udføres etapevis med tilhørende lokale omlægninger af motorvejssporene. Trafikken opretholdes i 2x2 indsnævrede vognbaner (minimum 3 m) med nedsat hastighed (70 km/t). Den vestgående trafik ledes først over i det østgående spor og efter udførelsen af anlægsarbejderne etableres midlertidige spor i de østgående baner, således at anlægsarbejderne kan udføres i den anden side. For at minimere anlægsperioden kan underføringen udføres ved at etablere indfatningsvægge og efterfølgende kun udgrave og støbe underføringens dæk. Herefter kan vejen retableres og først herefter udføres udgravningen under dækket fra siden af vejen. Nedenfor angives principtegninger for en rammekonstruktion med lige sider (figur 3) samt en åben 3-fagsbro (figur 4). Figur 3. Rammekonstruktion Principtegning for rammekonstruktion med lige sider.

18 18 Anlægsbeskrivelse Bygværker, broer og tunneler, faunapassager mv. Figur 4. 3-fagsbro Principtegning for åben 3-fagsbro. Underføringer I grundløsningen og løsningsmulighederne udføres underføring under eksisterende hovedspor som en betontunnel med en åben rampe i hver ende af tunnelen. Rampen udføres med støttevægge til begge sider eller kun støttevægge til en side og skråning til den anden. Nedbrydning af eksisterende anlæg I grundløsningen skal ingen eksisterende broer nedbrydes. I Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde skal eksisterende vejbro ved Darupvang nedbrydes og erstattes af en ny vejbro. I Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde skal de eksisterende vejbroer, hhv. Darupvang over vestbanen og Darupvej over Lille Syd Banen, nedbrydes og erstattes af nye vejbroer. Faunapassager Vendesporsanlægget etableres i et område, hvor der i dag ingen faunapassager er. På baggrund af de gennemførte feltundersøgelser af flora og fauna, jf. fagnotat om natur og overfladevand, anbefales der ikke at etableres egentlige faunapassager i området. For yderligere oplysninger om faunapassager henvises til fagnotat om natur og overfladevand. Støttevægge Der etableres støttevægge i terræn i de områder, hvor der af pladshensyn ikke kan etableres skråninger. Støttevæggene udformes enten som betonstøttemure eller som nedrammede, forankrede stålspuns.

19 19 Anlægsbeskrivelse Stationer Stationer Roskilde Station bliver ikke at blive berørt af projektet. Løsningsmulighederne omfatter etablering af station med perroner samt endvidere stationsbygning, parkerings- og vejanlæg samt to spormæssige forbindelser til Roskilde Station i form af et ekstra spor mellem vendesporsanlægget og Roskilde Station og et ekstra spor fra vendesporsanlægget parallelt med Lille Syd Banen til Roskilde Station. Stationen vil ligge hhv. nord (Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde) og syd (Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde) for Holbækmotorvejen. Ved Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde går løsningen under Holbækmotorvejen, og der etableres desuden en sydgående sporforbindelse til Lille Syd Banen. Der opføres perron ved Lille Syd Banen. Løsningsmulighederne er endnu ikke projektet på et niveau, der muliggør en detaljeret beskrivelse af anlæggene, herunder tekniske forhold. Skitseforslag af løsningsmulighederne fremgår af figur 1 og 2.

20

21 21 Anlægsbeskrivelse Vejomlægninger Vejomlægninger Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde, der omfatter etablering af en station m.m. på arealet syd for Holbækmotorvejen mellem Lille Syd Banen og Roskilde Idrætscenter, vil berøre Darupvej, der må omlægges. Projekteringen af Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde er dog på nuværende tidspunkt kun på skitseniveau, og det er derfor ikke muligt at fastslå udformningen af projektet, herunder hvorledes Darupvej og trafikken herpå vil blive påvirket. Det skal dog sikres, at omlægningen af Darupvej udføres på en måde, således at adgang til idrætscentret opretholdes.

22

23 23 Anlægsbeskrivelse Sporanlæg Sporanlæg Sporanlæg og skråninger Køgevej-Søndre Ringvej Grundløsning Grundløsningen berører ikke strækningen Køgevej til Søndre Ringvej Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde Ca. 350 m syd for Køgevej flettes et nyt spor ud fra det eksisterende yderste nordvestlige spor på Vestbanen. Det nye spor føres langs med den eksisterende bane. Det yderste spor på Lille Syd Banen forlægges mod øst. Arealinddragelsen vil på hver side af det eksisterende baneanlæg være op til 8 m. De nye spor vil på denne strækning være beliggende på en mindre dæmning, der flader ud mod nord. Figur 5 viser en principskitse for anlæg af jernbane på dæmning. Figur 5. Tværprofil for bane på dæmning Banedæmningen etableres med et råjordsplanum, der hælder mod grøften/afvandingssystemet. Derpå etableres et underballastlag af stabilt grus eller veldrænende grus med et ballastlag af skærver. Herpå lægges sveller og skinner. Baneskråninger med højde indtil 5 meter etableres med et anlæg på mindst a=1,5. Langs banestrækningen anlægges grøfter, hvorfra drænvandet kan ledes til offentlig kloak eller recipient. Der etableres grøfte- og hegnsbanketter i hver baneside. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde Identisk med Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde. Søndre Ringvej-Holbækmotorvejen Grundløsning Det nye spor på vestsiden af Vestbanen ligger de første ca. 100 m på dæmning. Herefter føres sporet ad en rampe ned under Vestbanen og ind i trekantområdet mellem de eksisterende jernbaner og Holbækmotorveje, hvor selve

24 24 Anlægsbeskrivelse Sporanlæg vendesporanlægget etableres. Hele vendesporsanlægget er beliggende i en afgravning på 4-7 m under terræn. Figur 6 viser en principskitse for anlæg af jernbane i afgravning. Figur 6. Tværprofil af bane i afgravning Banen etableres med et råjordsplanum, der hælder mod en grøft eller et andet afvandingssystem. Der etableres et underballastlag af stabilt grus eller veldrænende grus med et ballastlag af skærver. Herpå lægges sveller og skinner. Der etableres skråninger omkring vendesporsanlægget, hvor dette anlægsteknisk er muligt. Baneskråninger med højde indtil 5 meter etableres med et anlæg på mindst a=1,5. Baneskråninger med højde over 5 m etableres med et anlæg på mindst a=2 for den del af skråningen, som ligger mere end 5 meter under terræn. Såfremt det ikke er muligt at etablere naturlige skråninger, f.eks. af pladshensyn etableres der støttemure (se afsnit 4.1.6). Af hensyn til færdsel langs sporet under vedligeholdelsesarbejder anlægges en banket på planum af underballasten i hver side af banedæmning. Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde Identisk med grundløsningen. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde Principperne for sporanlæg og skråninger er principielt identisk med grundløsningen, dvs. at den del af anlægget, der er beliggende på strækningen mellem Søndre Ringvej og Holbækmotorvejen, ligesom grundløsningen vil ligge i en afgravning. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde afviger en smule ved at anlægget ikke ophører nord for Holbækmotorvejen, men føres under denne til området syd for motorvejen. Syd for Holbækmotorvejen Grundløsning Grundløsningen berører ikke området syd for Holbækmotorvejen. Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde Grundløsningen berører ikke området syd for Holbækmotorvejen. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde

25 25 Anlægsbeskrivelse Sporanlæg Den del af vendesporsanlægget, der er beliggende syd for Holbækmotorvejen, er beliggende i en afgravning. Principperne for sporanlæg og skråninger er identisk med beskrivelsen for grundløsningen på strækningen mellem Søndre Ringvej og Holbækmotorvejen. Ved Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde etableres der sporforbindelse til Lille Syd Banen mod syd. Dette spor føres gradvist opad afgravningen, hvor det flettes sammen med Lille Syd i terræn. Afvanding Det forventes som udgangspunkt af vendesporsanlægget afvandes til grøfter anlagt på hver side af banen, jf. figur 5 og 6, samt at banens afvandingsanlæg udføres i henhold til Banenorm Afvanding af sporarealer. Hvor banen er beliggende på dæmning (se afsnit 7.1), afvandes der til de eksisterende banegrøfter. Der skal i den videre projektering afklares, om de eksisterende grøfter er dimensioneret til den øgede vandmængde, eller om udvidelsen vil kræve udvidelse af det eksisterende afvandingssystem. Da hovedparten af vendesporsanlægget er beliggende i en relativ dyb udgravning 4-7 m under terræn, samt at det nye spor på vestsiden af Vestbanen føres under Vestbanen i en rampe/tunnelkonstruktion vil afvandingen til et simpelt grøftesystem ikke være tilstrækkeligt til at aflede regnvandet fra banearealerne. Der må forventes, at det vil blive nødvendigt at pumpe drænvand op fra grøftesystemet, der eventuelt anlægges med dræn. I forbindelse med den videre projektering skal det afklares, hvortil drænvandet afledes. Trekantområdet mellem de eksisterende jernbaner og Holbækmotorvejen er i Spildevandsplan for Roskilde Kommune /ref. 3/ beliggende i et fælleskloakeret opland. Ved nykloakeringer etableres der dog ikke fælleskloak, hvilket betyder, at den fremtidige kloakering vil ske efter separatprincippet. Dvs. at regnvand og spildevand afledes i særskilte ledninger, hvor spildevandet ledes via Bjergmarken Renseanlæg til Roskilde Fjord ca. 400 m fra kysten, men regnvandet ledes via regnvandsledninger til Roskilde Fjord eller Gedebæksrenden. I områder, hvor skråningerne er erstattet af støttemure, udføres et samlet, rørlagt afvandingssystem for banens og bygværkets afvanding/dræning. Drænrør og tætte ledninger lægges minimum 0,75 m under råjordsplanum. Ved sporskiftegrupper udføres sporskifteafvanding, dvs. drænledninger ført på tværs af sporskifterne under disses trugsveller. Ved perroner afvandes alle spor via dræn placeret i sporenes midtlinje, hhv. langs perronforkanterne. Der etableres et fælles afløbssystem for bane- og perronafvanding samt eventuelt for gangtunnel-, gangbro-, perrontags- og forpladsafvanding og lign. Vandafstrømning Generelt regnes med et 1-års regnskyl (n=1) med en intensitet på 110 l/sek/ha i 10 min. Afløbskoefficienten for banearealer fastlægges i henhold til tabel 1. Til den således fundne vandmængde q lægges 10 % for eventuelt tilkomne afvandingsarealer og 20 % for klimaforandringer, i alt en faktor på 1,3. I dybe afgravninger skal det, for at undgå risikoen for katastrofale oversvømmelser, overvejes at bruge en større regnintensitet, f. eks. på 140 l/sek/ha i stedet for den ovennævnte 110 l/sek/ha. Tabel 1. Afløbskoefficienter Område Arealtype Normal opbygning Φ

26 26 Anlægsbeskrivelse Sporanlæg Område Arealtype Normal opbygning Φ Fri banestrækning (hovedspor) Sporareal Sporarealet er anlagt med ballastskærver og underballast af stabilt grus med fald mod planumskant. 0,6 Baneskråning Græsbevoksning fra skråningstop til skråningsfod. 0,2 Stationsanlæg Sporareal Sporarealet er anlagt med ballastskærver og underballast af stabilt grus med fald moddræn. 0,6 Perron, bygninger etc. Afløbskoefficienter for hovedspor og stationsanlæg /ref. 1/. Asfalt, beton, tagarealer, fliser. 1,0 Vandløbsmyndigheden (Roskilde Kommune) skal søges om tilladelse til udledning af vand til recipient og offentlig kloak. Jf. banenorm BN /ref. 1/ skal overvejes, om der skal etableres olieudskiller på stationsanlæg med depotspor og rangeraktiviteter ud fra en vurdering af forureningsrisikoen og grundvandsinteresserne. I fagnotat om grundvand og drikkevand konkluderes det, at vendesporsanlægget kan påvirke grundvandsmagasinet i det kvartære sandlag, da store dele af anlægget er beliggende 4-7 m under terræn. På baggrund heraf anbefales det, at udledning af vand fra vendesporsanlægget skal ske via olieudskiller inden afledning til recipient via regnvandsledning. Det forventes, at det offentlige kloaksystem har kapacitet til aftagning af de fra dette projekt tilførte vandmængder. Dette kan dog først fastlægges, når der indledes forhandling med kommunen om tilladt maksimal tilledning pr. tidsenhed.

27 27 Anlægsbeskrivelse Ledninger og kabler Ledninger og kabler Langs den nordlige side af Holbækmotorvejen ligger to 27,5 kv el-ledninger. Ved Lille Syd Banen knækker ledninger 90 grader og følger herefter Lille Syd Banen sydover. Ledningerne vil formodentlig ikke blive berørt af grundløsningen og Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde, men vil blive berørt af Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde syd for Holbækmotorvejen. Langs den sydlige side af Holbækmotorvejen ligger en fjernvarmetransmissionledning. Ledningen vil ikke blive berørt af grundløsningen og kun af Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde i tilfælde af etablering af eventuelle krydsende vejanlæg til brug for adgangsveje til det nye stationsområde. Ledningen vil blive berørt af Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde, hvor de to nye spor under Holbækmotorvejen vil krydse fjernvarmeledningen, der må omlægges. I den sydligste del af undersøgelsesområdet, syd for Darupvej, krydser en 19 bar gasfordelingsledning området. Ledningen vil blive berørt af Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde og vil i givet fald skulle omlægges.

28

29 29 Anlægsbeskrivelse Kørestrømsanlæg Kørestrømsanlæg Den eksisterende Vestbane gennem Roskilde er elektrificeret med systemet 25 kv 50 Hz med en nominel køretrådshøjde på mm. For den del af vendesporsanlægget, der skal etableres på et areal, hvor der for tiden ikke er jernbane, gælder, at der skal etableres et kørestrømsanlæg. For den del af vendesporsanlægget, som skal etableres under den eksisterende elektrificering, forudsættes det, at køreledningsanlægget over de spor, som projektet omfatter, skal ombygges eller modificeres. Årsagen er, at sporets geometri ikke kan påregnes fastholdt. Det forventes, at køreledningsanlægget etableres som enten rammer (portaler), enkeltmaster med traditionelt K-ophæng eller en kombination af de to. Det er endnu ikke afklaret, hvilke løsning der vil blive anvendt på strækningen, eller om der vil blive behov for flere løsninger. Køreledningsmasterne etableres som traditionelle master (med højden ca. 7 m) i materialet COR-TEN med en køreledningskonstruktionen bestående af K-ophæng, køretråd, bæretov m.m. For den del af kørestrømsanlægget, der knytter sig til det eksisterende anlæg, gælder det, at anlægget påregnes udført analogt med det eksisterende. Til køretrådsanlægget anvendes traditionelt materialer som følger: K-ophæng: Stål, glas (porcelæn) Køretråd: Kobber Bæretov: Bronze Hængere: Bronze Returledere: Aluminium Køreledningsanlægget forsynes fra det offentlige net via fordelingsstationer (transformerstationer), og nye fordelingsstationer forventes ikke etableret.

30

31 31 Anlægsbeskrivelse Fjernstyring og sikringsanlæg Fjernstyring og sikringsanlæg Fjernstyring og sikringsanlæg er beskrevet i "Anlægsbeskrivelse sikringsanlæg og ERTMS Ny Ellebjerg Station-Baldersbrønde, samt Kværkeby-Ringsted Station".

32

33 33 Anlægsbeskrivelse Anlægsmetoder, skråninger, støttevægge mv. Anlægsmetoder, skråninger, støttevægge mv. Langs nordvestsiden af Vestbanen fra Køgevej udlægges et arbejdsareal på en ca. 450 m lang strækning med en bredde på m. Yderligere vil en stor del af trekantområdet mellem Vestbanen og Lille Syd Banen blive anvendt til arbejdsareal. Vejadgang til området mellem de eksisterende jernbaner vil ske af hhv. Bakkeledet og Darupvang. Arbejdsvejene vil være i brug i hele anlægsperioden. Opstilling af diverse skure, p-pladser mv. og materialedepot til anlægsarbejderne vil primært ske i området mellem Vestbanen og Lille Syd Banen. Herudover kan der blive etableret arbejdspladsarealer ved krydsende veje, hvor der skal udføres konstruktionsarbejder. Derudover udlægges arealer til midlertidige jorddepoter. Arealerne udlægges efter aftale med lodsejerne eller ved midlertidig ekspropriation. Efter endt brug efterbehandles arealerne og leveres tilbage til ejeren, så de igen kan anvendes til deres oprindelige formål. Spor og banedæmning Banen lægges langt overvejende i en afgravning og kun i meget begrænset omfang i en påfyldning. Arbejdsgangene ved anlæg af bane i afgravning og i påfyldning er næsten ens. Anlæg af bane udføres i følgende arbejdsgange: Etablering af arbejdsvej langs sporet. Afrømning og bortkørsel af muld. Kun for afgravning - Afgravning af råjord ned til ønsket dybde samt etablering af afvandingsgrøfter. Bortkørsel af jorden. I tilfælde af, at der skal etableres spunsvægge, udføres spunsen fra terræn, hvorefter der udgraves og evt. etableres afstivning, hvorefter der udgraves til endelig dybde Kun for påfyldning - Etablering af afvandingsgrøfter samt tilkørsel af råjord og opbygning af banedæmning til ønsket højde. Tilkørsel af stabilgrus og opbygning af underballast. Tilkørsel af og udlægning af skærver. Der udlægges arbejdsskinner i hver side af banedæmningen, således at en sporudlægningsmaskine kan køre ud og lægge et arbejdsspor. De permanente skinner tilkøres med arbejdstog og lægges ud på hver side af arbejdssporet. Med en sporlægningsmaskine samles arbejdsskinnerne op, der udlægges sveller og de permanente skinnerne lægges ned i beslag oven på svellerne. Med maskine spændes beslagene fast om skinnerne. Skinnerne svejses sammen for hver 400 m. Der udlægges skærver mellem sveller. Sporet justeres og skærverne pakkes. Skrænterne tilrettes og tilsås med græs eller beplantes. Spor etableres successivt fra den ene ende af strækningen til den anden. Fra arbejdsvej kan der foretages afgravning og påfyldning til banedæmning. En del af de materialer, der anvendes til etablering af sporanlægget bl.a. skinner, sveller, kabler mv., vil blive fremført til arbejdspladserne med skinnekørende materiel direkte fra leverandør.

34 34 Anlægsbeskrivelse Anlægsmetoder, skråninger, støttevægge mv. For at begrænse lastbiltransporterne undersøges det, om transport af skærver kan tilkøres til arbejdsområderne med skinnekørende materiel. Et eventuelt skærverensningsanlæg vil blive placeret på en arbejdsplads med god afstand til naboer, da håndtering af skærver er støjende og støvende. Broer og tunneler Broer udføres generelt, inden jordarbejdet for spor opstartes. Rammekonstruktioner for veje udføres i følgende etaper: Udgravning for og støbning af fundamenter. Opstilling af forskalling for og støbning af vægge. Opstilling af forskalling for og støbning af slapt armeret dæk (evt. udføres vægge og dæk i én operation). Fugtisolering af dæk og vægge. Tilbagefyldning af jord omkring konstruktion. Udlægning af belægning for vej. 3-fagsbroer udføres i følgende etaper: Udgravning for fundamenter samt evt. ramning af pæle og støbning af fundamenter. Opstilling af forskalling for og støbning af søjler og endevederlag. Opstilling af forskalling for og støbning af dæk. Opspænding af forspændingskabler. Fugtisolering af dæk og vederlag. Tilbagefyldning af jord omkring konstruktion. Etablering af skråningsbeskyttelse. Udlægning af belægning for vej eller sti. Tunnel under hovedsporene udføres i følgende etaper for hver del: Ramning/vibrering af spuns langs tunnelen og for enderne Udgravning samt installering af afstivning (jordankre) Udgravning til fuld dybde Støbning af tunnelbund Opsætning af forskalling for og støbning af tunnelvægge Opsætning af forskalling for og støbning af tunneldæk (evt. samtidig med vægge) Fugtisolering og beskyttelsesbeton på topæladen Tilfyldning omkring tunnelkonstruktionen, kapning af midlertidige jordankre Ovennævnte udføres i flere omgange, idet togtrafikken omlægges mellem eksisterende og evt. midlertidige spor Specialkonstruktioner Etablering af station med perroner, stationsbygninger, parkeringsanlæg og vejadgang er endnu ikke færdigprojekteret, og det er derfor ikke muligt at beskrive anlægsmetoderne.

35 35 Anlægsbeskrivelse Myndighedsbehandling Myndighedsbehandling Forud for påbegyndelse af anlægsarbejdet vil der blive indhentet myndighedsgodkendelse hos bl.a. vejmyndighed, politi og miljømyndigheder. Der skal indhentes godkendelse til midlertidige og permanente vejomlægninger og trafikreguleringer hos vejmyndigheder (kommune, Vejdirektoratet) og politi. Vejprojekter kan normalt først opnå endelig godkendelse, når afmærknings- og skilteplaner foreligger. Museumsloven foreskriver, at den relevante myndighed skal orienteres om et anlægsarbejde. Hvis faste fortidsminder kan forventes på lokaliteten skal tidsplanen tage højde for museumsmyndighedens eventuelle udgravninger og registreringer. Fredningsmyndighederne skal søges om dispensation for etablering af anlæg inden for fredede områder. Der skal søges om tilladelse til berøring og nedlæggelse af naturområder beskyttet i henhold til naturbeskyttelseslovens 3 hos kommunen. Skov- og Naturstyrelsens lokale enheder skal søges om tilladelse til etablering af anlæg på arealer med fredskov. Der skal søges om tilladelse til såvel midlertidige som eventuelle permanente grundvandssænkninger hos kommunen. Vandløbsmyndigheden (kommunen) skal søges om tilladelse til udledning af vand til recipient. Terrænregulering er omfattet af planloven, og der skal forinden gennemførelse søges om tilladelse hos kommunen. Opgravning og flytning af jord, herunder forurenet jord, er reguleret af en lang række bestemmelser i miljøbeskyttelsesloven, anmeldebekendtgørelsen, jordforureningsloven, bekendtgørelse om genanvendelse af restprodukter m.m., og der er i en lang række forhold krav om, at der forud for flytning skal ske en anmeldelse til kommunen og/eller søges om tilladelser hos kommunen. Håndtering af jord, herunder forurenet jord, er nærmere beskrevet i fagnotatet om jord og jordforurening samt materialeforbrug og affald.

36

37 37 Anlægsbeskrivelse 0-alternativet 0-alternativet Såfremt der ikke gennemføres en udvidelse af banekapaciteten på strækningen København-Ringsted ved 5. sporsløsningen, vil 0-alternativet være den eksisterende bane over Roskilde med mindre kapacitetsudvidelser jf. KØR-projekt. I KØR-projektet etableres to nye banespor fra Københavns Hovedbanegård over Godsbanegården til Ny Ellebjerg Station samt et overhalingsspor i Ringsted. De to nye spor giver mulighed for at køre to tog mere i timen i hver retning mellem København og Roskilde. Dette giver større robusthed i køreplanen, og eventuelle forsinkelser kan derfor indhentes. De to nye spor kan formentlig tages i brug i slutningen af 2011.

38

39 39 Anlægsbeskrivelse Oversigt over eventuelle mangler ved undersøgelserne Oversigt over eventuelle mangler ved undersøgelserne VVM-redegørelsen skal ifølge direktivets bestemmelser indeholde en oversigt over evt. punkter, hvor datagrundlaget er usikkert, eller der mangler viden til at foretage en fuldstændig vurdering af miljøkonsekvenserne. I den forbindelse kan der peget på følgende aspekter. Løsningsmulighederne er endnu ikke projektet, hvilket betyder, at det ikke er muligt på nuværende tidspunkt at foretage en beskrivelse af anlæggene, herunder en beskrivelse af de tekniske forhold. Dette gælder således for etablering af station med tilhørende perron, parkering, bygninger, vejanlæg mv.

40

41 41 Anlægsbeskrivelse Referencer Referencer /ref. 1/ Banenorm BN3-12-2, Vejledning, miljø og afvanding. /ref. 2/ Fauna- og menneskepassager, En vejledning, Vejregelforslag, Vejdirektoratet, oktober /ref. 3/ Spildevandsplan , Roskilde Kommune 25. april 2007.

42

43 Anlægsbeskrivelse Udgiver: Trafikstyrelsen Rådgiver: NIRAS

44 Trafikstyrelsen Adelgade 13 DK-1304 København K. København-Ringsted projektet

Kulturhistoriske interesser Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Kulturhistoriske interesser Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Kulturhistoriske interesser 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 9. juni 2008 3 Kulturhistoriske interesser Forord Forord Dette fagnotat omhandler kulturhistoriske interesser for 5. sporsløsningen

Læs mere

Arealbehov Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Arealbehov Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Arealbehov 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 28. august 2008 3 Arealbehov Forord Forord Dette fagnotat omhandler arealbehov for 5. sporsløsningen i forbindelse med et vendesporsanlæg i Roskilde.

Læs mere

Trafikale gener i anlægsfasen Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Trafikale gener i anlægsfasen Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Trafikale gener i anlægsfasen Havnevej Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 30. maj 2008 3 Trafikale gener i anlægsfasen Havnevej Forord Forord Dette fagnotat omhandler trafikale gener i anlægsfasen

Læs mere

Visuelle forhold Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Visuelle forhold Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Visuelle forhold 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet September 2008 3 Visuelle forhold Forord Forord Dette fagnotat omhandler visuelle forhold for 5. sporsløsningen i forbindelse med et vendesporsanlæg

Læs mere

Ny Ellebjerg Station-Baldersbrønde Kværkeby-Ringsted Station Vendesporsanlæg i Roskilde

Ny Ellebjerg Station-Baldersbrønde Kværkeby-Ringsted Station Vendesporsanlæg i Roskilde Affald og materialeforbrug, Ny Ellebjerg Station-Baldersbrønde Kværkeby-Ringsted Station Vendesporsanlæg i Roskilde 17. juni 2008 København-Ringsted projektet 3 Affald og materialeforbrug, Indhold Indhold

Læs mere

Ny Ellebjerg Station-Baldersbrønde Kværkeby-Ringsted Station Vendesporsanlæg i Roskilde

Ny Ellebjerg Station-Baldersbrønde Kværkeby-Ringsted Station Vendesporsanlæg i Roskilde Affald og materialeforbrug, Ny Ellebjerg Station-Baldersbrønde Kværkeby-Ringsted Station Vendesporsanlæg i Roskilde København-Ringsted projektet 17. juni 2008 3 Affald og materialeforbrug, Forord Forord

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr: 62 / 01.03.2014 SB Geotekniske regler knyttet til tværprofiler for ballasteret spor Banenormen BN1-6-4 Tværprofiler for ballasteret spor og tidligere versioner

Læs mere

Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej

Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej Den nye bane København Ringsted Notat vedr. økonomiske konsekvenser ved en forøget frihøjde for Køgevej Dato: 15.februar 2013 Versionshistorie 1 Ver. nr.

Læs mere

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

Vedr. Maksimal afkortning af stitunnel under Cordozavej

Vedr. Maksimal afkortning af stitunnel under Cordozavej TEKNISK NOTAT Rådgivende ingeniører FRI Emil Møllers Gader 41 DK-8700 Horsens Tlf: (+45) 5251 9000 Fax: (+45) 5251 9802 michael.vosgerau@atkinsglobal.com Initialer MSV Sag 1010897 Dato 06.02.2014 Vedr.

Læs mere

Udførelsesplanlægning Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Udførelsesplanlægning Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Udførelsesplanlægning Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 26. august 2009 3 Udførelsesplanlægning Indhold Forord Dette notat omhandler udførelsesplanlægning for Nybygningsløsningen. Det er

Læs mere

2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser. Den nye bane København Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen

2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser. Den nye bane København Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen 2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser Den nye bane København Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen 2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser MANGE BLIVER PÅVIRKET

Læs mere

Kapacitetsudvidelse København-Ringsted, CR Delopgave - Dispositionsforslag CR

Kapacitetsudvidelse København-Ringsted, CR Delopgave - Dispositionsforslag CR Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Kapacitetsudvidelse København-Ringsted, CR Delopgave - Dispositionsforslag CR 6. august 2008 Kapacitetsudvidelse København-Ringsted,

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Køge Nord - Næstved Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-184-4 Forord Som led i et større elektrificeringsprogram

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Køge den 12. marts 2014

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Køge den 12. marts 2014 Elektrificering Køge Nord - Næstved Borgermøde i Køge den 12. marts 2014 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projekterne og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner

Læs mere

Roskilde. København. Køge. Ringsted. Kværkeby-Ringsted Station Miljøredegørelse 10 høringsudgave. København-Ringsted projektet.

Roskilde. København. Køge. Ringsted. Kværkeby-Ringsted Station Miljøredegørelse 10 høringsudgave. København-Ringsted projektet. Roskilde København Køge Ringsted September 2008 København-Ringsted projektet Forord Forord Jernbanen mellem København og Ringsted er en af de mest benyttede strækninger i Danmark og dermed en central del

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/esbjerg-lunderskov ISBN: 978-87-7126-141-7 Forord Med den politiske

Læs mere

Besigtigelsesforretning Offentligt møde - Næstved Nord

Besigtigelsesforretning Offentligt møde - Næstved Nord Besigtigelsesforretning Offentligt møde - Næstved Nord Ringsted-Femern Banen 30.10.2018 1 Dagsorden 1. Ringsted Femern Projekt v/ Anlægschef Pernille Palstrøm 2. Areal- og Rettighedserhvervelse v/ Landinspektørerne

Læs mere

Randers Kommune. Tillæg til spildevandsplanen for Randers Kommune. Tillæg nr. 27/2018 Etablering af regnvandsledning fra Nordbyen

Randers Kommune. Tillæg til spildevandsplanen for Randers Kommune. Tillæg nr. 27/2018 Etablering af regnvandsledning fra Nordbyen Randers Kommune Tillæg til spildevandsplanen for Randers Kommune Tillæg nr 27/2018 April 2018 Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, 8900 Randers C, tlf 89 15 15 15 2 Indholdsfortegnelse 1 Forord

Læs mere

Den nye bane København-Ringsted Amerika Plads København Ø. Version: 1.0

Den nye bane København-Ringsted Amerika Plads København Ø.  Version: 1.0 Tender Package 3 - Scope of Work Scope of Work Den nye bane København-Ringsted Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/københavn-ringsted Version: 1.0 Scope of Work Indhold Side 1 Indledning 4 2

Læs mere

Natur og overfladevand Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Natur og overfladevand Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Natur og overfladevand 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 9. september 2008 3 Natur og overfladevand Forord Forord Dette fagnotat omhandler natur og overfladevand for 5. sporsløsningen i forbindelse

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Kapacitetsudvidelse København - Ringsted Delopgave A1. Trafikstyrelsen - Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Kapacitetsudvidelse København - Ringsted Delopgave A1. Trafikstyrelsen - Teknisk notat Trafikstyrelsen - Teknisk notat Kapacitetsudvidelse København - Ringsted Delopgave A1 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Trin 2 Konstruktioner

Læs mere

TOTALENTREPRISE 6717.002

TOTALENTREPRISE 6717.002 MÆNGDELISTE TOTALENTREPRISE 6717.002 Gødstrup - Snejbjerg Holstebromotorvejen >>> Aulum Snejbjerg SEPTEMBER 2014 Bygværk 68-0-083.00 UF af Bane Holstebro Vejle (Gødstrup) samt sporarbejder, afvandingsledning

Læs mere

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Haslev den 11. marts 2014

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Haslev den 11. marts 2014 Elektrificering Køge Nord - Næstved Borgermøde i Haslev den 11. marts 2014 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projekterne og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery

Transportudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery Ringsted Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Forfatter: xaha Mail: xaha@bane.dk

Læs mere

Udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød

Udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød Banedanmark Udbygning af Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød September 2011 Revideret februar 2012 ATKINS/COWI JV Arne Jacobsens Allé 17 2300 København S Telefon 52 5190 00 Telefax 52 5190 01 Banedanmark

Læs mere

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT BANEDANMARK OMLÆGNING AF VALMOSEGRØFTEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTBESKRIVELSE INDHOLD 1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften

Læs mere

Arealbehov. -Fagnotat, juni 2011. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen

Arealbehov. -Fagnotat, juni 2011. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Arealbehov -Fagnotat, juni 2011 Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Juni 2011 ISBN 978-87-7126-029-8 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø

Læs mere

Arealbehov Ny Ellebjerg Station- Avedøre Havnevej. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Arealbehov Ny Ellebjerg Station- Avedøre Havnevej. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Arealbehov Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 17. august 2009 3 Arealbehov Forord Forord Dette fagnotat omhandler arealbehov for Nybygningsløsningen på strækningen Ny Ellebjerg Station -.

Læs mere

Banedanmark. Den nye bane København Ringsted. Vedr. skærende veje og stier i Ishøj Kommune

Banedanmark. Den nye bane København Ringsted. Vedr. skærende veje og stier i Ishøj Kommune Banedanmark : Den nye bane København Ringsted Notat: Vedr. skærende veje og stier i Version: 1 Udarbejdet af: Banedanmark Dato: 9.januar 2012 Indhold 1. Indledning... 3 2. Omlægning af veje og stier...

Læs mere

Ny Bane ved Aalborg Lufthavn. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Ny Bane ved Aalborg Lufthavn. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Program for dagen Formiddag Velkomst og fælles gennemgang af projektet Spørgsmål og svar Ejendomsvis/personlig gennemgang af projektet Eftermiddag Besigtigelse af projektet

Læs mere

Anlægsbeskrivelse. -Fagnotat, Ringsted - Orehoved. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

Anlægsbeskrivelse. -Fagnotat, Ringsted - Orehoved. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Anlægsbeskrivelse -Fagnotat, Ringsted - Orehoved Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN 978-87-90682-51-4 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-225-4 Forord Med den politiske aftale

Læs mere

Erstatningsanlæg i Svenstrup. - Teknisk vurdering af tunnel- og broløsning

Erstatningsanlæg i Svenstrup. - Teknisk vurdering af tunnel- og broløsning Erstatningsanlæg i Svenstrup - Teknisk vurdering af tunnel- og broløsning Opgradering Hobro-Aalborg April 2011 Opgradering Hobro-Aalborg ISBN: 978-87-7126-087-8 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads

Læs mere

Stitunnel i Karise under jernbanen forbindelse mellem Møllevej og Solagervej/ Solparken

Stitunnel i Karise under jernbanen forbindelse mellem Møllevej og Solagervej/ Solparken Faxe Kommune Stitunnel i Karise under jernbanen forbindelse mellem Møllevej og Solagervej/ Solparken 1012945 Stitunnel i Karise 26.04.2018 Stitunnel i Karise under jernbanen Projektnummer: 1012945 Dato:

Læs mere

Kolonihaverapport Nybygningsløsningen. September 2009. København-Ringsted projektet

Kolonihaverapport Nybygningsløsningen. September 2009. København-Ringsted projektet Kolonihaverapport Nybygningsløsningen September 2009 København-Ringsted projektet 3 Nybygningsløsningen Baggrund Baggrund Jernbanen mellem København og Ringsted er en af de mest benyttede strækninger

Læs mere

Plads til flere tog på Københavns Hovedbanegård. Sporarbejder København H Nordhavn

Plads til flere tog på Københavns Hovedbanegård. Sporarbejder København H Nordhavn Plads til flere tog på Københavns Hovedbanegård Sporarbejder København H Nordhavn MERE KAPACITET PÅ HOVEDBANEGÅRDEN Lav Københavns Hovedbanegård om fra endestation til gennemkørselsstation Luk op for mere

Læs mere

Løsninger med vejbroer til særtransporter

Løsninger med vejbroer til særtransporter Løsninger med vejbroer til særtransporter Fagnotat Ny bane til Billund Godkendt dato Godkendt af 17/09 2018 Rasmus Hejlskov Olsen Senest revideret dato Senest revideret af 12/09 2018 Malene Søttrup Westergaard

Læs mere

Vi arbejder for bedre trafikforbindelser

Vi arbejder for bedre trafikforbindelser Vi arbejder for bedre trafikforbindelser Anlæg af Den nye bane København-Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen mellem Greve Syd og Solrød Syd Mosede Landevej Greve Karlslunde Centervej 29

Læs mere

Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg. E3, 8900 Randers C, tlf

Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg. E3, 8900 Randers C, tlf Randers Kommune Tillæg til spildevandsplanen for Randers Kommune Tillæg nr 4/2010 FORSLAG Maj 2010 Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, indg E3, 8900 Randers C, tlf 89 15 15 15 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Anlægsbeskrivelse - broløsning. - Fagnotat. Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg

Anlægsbeskrivelse - broløsning. - Fagnotat. Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg Anlægsbeskrivelse - broløsning - Fagnotat Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg Anlægsbeskrivelse Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-234-6 Anlægsbeskrivelse

Læs mere

KØBENHAVN-FEMERN: ÅBEN FOR UNDERLEVERANDØRER

KØBENHAVN-FEMERN: ÅBEN FOR UNDERLEVERANDØRER KØBENHAVN-FEMERN: ÅBEN FOR UNDERLEVERANDØRER To projekter. Godt 20 mia.kr. En spritny jernbane fra København til Ringsted, der er forberedt til 250 km/ t og en opgradering af banen fra Ringsted og frem

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Amerika Plads

Læs mere

TEKNISK NOTAT. 1. Indledning

TEKNISK NOTAT. 1. Indledning TEKNISK NOTAT Projekt Ørumvej sideudvidelse og kantbaner Kunde Hedensted Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-08-26 Til Hedensted kommune - Michael Laursen Fra Rambøll Søren Bach Jensen Kopi til - 1. Indledning

Læs mere

Forslag til erstatning af jernbaneoverkørsler i Soderup, Tølløse og Vipperød

Forslag til erstatning af jernbaneoverkørsler i Soderup, Tølløse og Vipperød Forslag til erstatning af jernbaneoverkørsler i Soderup, Tølløse og Vipperød Udført i samarbejde med Tølløse og Holbæk kommuner Forslag til erstatning af jernbaneoverkørsler i Soderup, Tølløse og Vipperød

Læs mere

Støj og vibrationer i anlægsfasen. Havbogårdsvej-Salbyvej. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Støj og vibrationer i anlægsfasen. Havbogårdsvej-Salbyvej. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Støj og vibrationer i anlægsfasen Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 3. september 2008 3 Støj og vibrationer i anlægsfasen Forord Forord Dette fagnotat omhandler støj og vibrationer i anlægsfasen

Læs mere

Roskilde. København. Køge. Ringsted. København-Ringsted projektet Miljøredegørelse 1 høringsudgave. København-Ringsted projektet.

Roskilde. København. Køge. Ringsted. København-Ringsted projektet Miljøredegørelse 1 høringsudgave. København-Ringsted projektet. Roskilde København Køge Ringsted København-Ringsted projektet September 2008 København-Ringsted projektet København-Ringsted projektet Forord Forord Jernbanen mellem København og Ringsted er en af de mest

Læs mere

Notat Side 1 af 9 Rev. 22. november september 2016 Ref.: LKB/LJH

Notat Side 1 af 9 Rev. 22. november september 2016 Ref.: LKB/LJH Vedr.: Screening af myndighedsforhold for tracé B3 Trykledninger fra HCR til Notat Side 1 af 9 Rev. 22. november 2016 9. september 2016 Ref.: LKB/LJH Til: Henrik Prühs Hillerød Forsyning (HFORS) Fra: Lotte

Læs mere

Arealbehov. - Fagnotat. Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg

Arealbehov. - Fagnotat. Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg Arealbehov - Fagnotat Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg Ny version fra den 15.december 2014. Fejl på side 30 om H/F Gasværksarbejdernes er rettet. Arealbehov Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads

Læs mere

Version 1.0, d. 2012.08.07

Version 1.0, d. 2012.08.07 Side 1 af 6 OPLYSNINGER OM FORDELINGSLISTERNES POSITIONER Generelt Tilbudssummen er fordelt som angivet i de til tilbudslisten hørende fordelingslister. I det følgende meddeles supplerende oplysninger

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Amerika Plads

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Ingeniør Michael Kudsk mlk@niras.dk Miljø Charlotte Møller chm@niras.dk

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted Idefasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering gennem Ringsted Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-182-0 Forord Med den politiske aftale: En ny

Læs mere

OPGRADERING AF SYDBANEN ET VIGTIGT

OPGRADERING AF SYDBANEN ET VIGTIGT BANEBRANCHENS KONFERENCE 2011 OPGRADERING AF SYDBANEN ET VIGTIGT LED I FEMERN FORBINDELSEN JERNBANELANDANLÆG NORD, RINGSTED - OREHOVED DIREKTØR TONNI CHRISTIANSEN RAMBØLL BANE AFDELINGSLEDER HELLE MATHIASSEN

Læs mere

Udbygning af Ringsted-Femern Banen Ekspropriationsmøde i Næstved

Udbygning af Ringsted-Femern Banen Ekspropriationsmøde i Næstved Udbygning af Ringsted-Femern Banen Ekspropriationsmøde i Næstved Ringsted-Femern Banen 3.maj 2018 1 Dagsorden 1. Velkommen 2. Generelt om Ringsted-Femern Banen 3. Arealerhvervelse 4. Eldrift og beplantning

Læs mere

M10 KØGE BUGT MOTORVEJEN 1052 GREVE S SOLRØD S ENTREPRISE 1052.100 VANDSYNSPROTOKOL

M10 KØGE BUGT MOTORVEJEN 1052 GREVE S SOLRØD S ENTREPRISE 1052.100 VANDSYNSPROTOKOL DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 25.juni 2012 M10-5123-007-0 Søren Ungstrup svu@ramboll.dk 5161 6255 M10 KØGE BUGT MOTORVEJEN 1052 GREVE S SOLRØD S ENTREPRISE 1052.100 VANDSYNSPROTOKOL ST. 126.30

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Projektassistent Birgitte

Læs mere

23. april 2015. Åben regnvandshåndtering Krav til håndtering på privat grund

23. april 2015. Åben regnvandshåndtering Krav til håndtering på privat grund 23. april 2015 Åben regnvandshåndtering Krav til håndtering på privat grund Bilag 3: Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2014-2018 1. Indledning Viborg Kommune ønsker med Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan

Læs mere

Omlægning af Stenløse Å. Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS

Omlægning af Stenløse Å. Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS Omlægning af Stenløse Å Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS 31. AUGUST 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Stedlige forhold og fremtidigt forløb af vandløb 3 2.1 Fremtidigt forløb af

Læs mere

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret Bilag 9.5 Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret MAJ AARHUS KOMMUNE SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING SYDHAVNSKVARTERET ADRESSE COWI A/S Åboulevarden 21 8000 Aarhus C TLF +45 56

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Carsten Niebuhrs

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord,

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, Tønder Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, august 2015 Udarbejdet til: Tønder Kommune Kongevej

Læs mere

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025.

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025. Notat Til: Region Sjælland Kopi til: PEG + Regionstog Sagsnummer Sagsbehandler TFR Direkte +45 36 13 16 00 Fax - TFR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9. marts 2015 Investeringsbehov

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Ingeniør Michael Kudsk mlk@niras.dk Miljø Charlotte Møller chm@niras.dk

Læs mere

Arealbehov Havbogårdsvej-Salbyvej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Arealbehov Havbogårdsvej-Salbyvej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Arealbehov Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 4. juli 2008 3 Arealbehov Forord Forord Dette fagnotat omhandler arealbehov for Nybygningsløsningen mellem Havbogårdsvej og Salbyvej. Det er

Læs mere

Anlægsbeskrivelse. -Fagnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

Anlægsbeskrivelse. -Fagnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Anlægsbeskrivelse -Fagnotat, Orehoved - Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN 978-87-90682-55-2 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15

Læs mere

Erstatningsareal i forbindelse med Røde Port projekt. Kravspecificering, screening og anlægsinvestering for erstatningsareal

Erstatningsareal i forbindelse med Røde Port projekt. Kravspecificering, screening og anlægsinvestering for erstatningsareal Erstatningsareal i forbindelse med Røde Port projekt Kravspecificering, screening og anlægsinvestering for erstatningsareal Foreløbig udgave August 2012 Erstatningsareal i forbindelse med Røde Port projekt

Læs mere

Affald og ressourcer. - Fagnotat. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov

Affald og ressourcer. - Fagnotat. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Affald og ressourcer - Fagnotat Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Godkendt dato 26.02.2013 Godkendt af Ole Kien, Rambøll Senest revideret dato 26.02.2013 Senest revideret af Mads Hansen, Atkins Affald

Læs mere

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Modtager: Attention: Kopi til: Femern A/S Henrik Bay, Femern A/S Christian Henriksen, Femern A/S Sag: 01-05-01B_Ad hoc support to ENV Udarbejdet af: Martin

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Fredericia og Vejle kommuner Borgermøde i DGI Huset i Vejle d. 24. maj 2017 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

UDBUD- PROJEKTERING FORUNDERSØGELSE AF OMFARTSVEJ VED KLINKBY

UDBUD- PROJEKTERING FORUNDERSØGELSE AF OMFARTSVEJ VED KLINKBY DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON November 2011 11/17774 Rasmus Larsen rl@vd.dk 7244 3630 UDBUD- PROJEKTERING FORUNDERSØGELSE AF OMFARTSVEJ VED KLINKBY OPGAVEBESKRIVELSE NOVEMBER 2011 Niels Juels

Læs mere

Visuelle forhold Ny Ellebjerg Station-Vestvolden Vestvolden-Baldersbrønde. 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Visuelle forhold Ny Ellebjerg Station-Vestvolden Vestvolden-Baldersbrønde. 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Visuelle forhold 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet September 2008 3 Visuelle forhold Ny Ellebjerg Station- Vestvolden Forord Forord Dette fagnotat omhandler visuelle forhold for 5. sporsløsningen

Læs mere

Sagsnr P-4-15

Sagsnr P-4-15 Jyllinge og Tangbjerg Digelag Dato xx. november 2016 Sagsnr. 01.16.00-P-4-15 TEKNIK, MILJØ OG ERHVERV VVM-tilladelse til etablering af anlæg til sikring mod oversvømmelser i Jyllinge Nordmark og Tangbjerg

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Ingeniør Else-Marie Hjerrild Lorenzen Else-marie.lorenzen @atkinsglobal.com

Læs mere

Anlægsbeskrivelse. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Anlægsbeskrivelse. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Anlægsbeskrivelse Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 19. maj 2008 3 Anlægsbeskrivelse Baneteknik Baneteknik Nybygningsløsningen af jernbanestrækningen København- Ringsted vil være en moderne

Læs mere

Screening til Cordoza

Screening til Cordoza TEKNIK OG MILJØ Screening til Cordoza Plan/programtitel: Sagsbehandler: Dato: Sagsnr: Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-2029 Cordoza SRP 29. januar 2019 01.02.15-P16-2-18 RESUME Byrådet vedtog

Læs mere

FORBEDERENDE ARBEJDER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

FORBEDERENDE ARBEJDER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 ODENSE LETBANE FORBEDERENDE ARBEJDER BESKRIVELSE AF KONSTRUKTIONSARBEJDER ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Ingeniør Stine Kirkeskov

Læs mere

Opgradering Hobro-Aalborg Debatoplæg til idéfase

Opgradering Hobro-Aalborg Debatoplæg til idéfase Debatoplæg til idéfase Marts 2010 2 Indhold Indhold Forord 3 4 Nedlæggelse af overkørsler 5 Skørping 6 Ellidshøj 7 Svenstrup 8 Miljømæssige konsekvenser 9 Miljøundersøgelse 9 Vejtrafik 9 Støj 9 Det videre

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing R A P P O R T Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan 2010-2020 Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing Udarbejdet den 5. oktober 2017 Vedtaget i Byrådet den 13. marts

Læs mere

Arealbehov Nybygningsløsningen. Baldersbæk-Havbogårdsvej. København-Ringsted projektet

Arealbehov Nybygningsløsningen. Baldersbæk-Havbogårdsvej. København-Ringsted projektet Arealbehov Baldersbæk-Havbogårdsvej København-Ringsted projektet 29. august 2008 3 Arealbehov Forord Forord Dette fagnotat omhandler arealbehov for mellem Baldersbæk og Havbogårdsvej. Det er udarbejdet

Læs mere

Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018

Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018 Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018 Sporfornyelse mellem Klampenborg og Helsingør 25.11.2016 1 Kystbanen trænger til renovering Sporrelaterede fejl på Kystbanen 2012-2015 300 0,00% 250 200 0,20% 0,40%

Læs mere

Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark

Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark 28. marts 2017 Mulige kapacitetsudvidelser i relation til Øresundsbanen Der er en række kapacitetsudfordringer på den danske side: Københavns Lufthavn Station,

Læs mere

NÆSTVED OMFARTSVEJ VANDSYNSPROTOKOL

NÆSTVED OMFARTSVEJ VANDSYNSPROTOKOL Til Næstved Kommune Dokumenttype Rapport Dato Juli, 2010 NÆSTVED OMFARTSVEJ VANDSYNSPROTOKOL VANDSYNSPROTOKOL Revision 1 Dato 2010-07-15 Udarbejdet af ADAS Kontrolleret af SVU Godkendt af MTV Beskrivelse

Læs mere

Afgørelse om at renovering af dræn- og afvandingssystem langs Svenborgbanen ikke er VVM-pligtig

Afgørelse om at renovering af dræn- og afvandingssystem langs Svenborgbanen ikke er VVM-pligtig Banedanmark Amerikas Plads 2100 København Ø Sendt elektronisk til: pcl@ramboll.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Afgørelse

Læs mere

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1 ASSENS KOMMUNE MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MIJØSCREENING INDHOLD 1 Indledning 1 2 Lovgrundlag

Læs mere

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg December 2015 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Naturstyrelsen VVM Haraldsgade 53 2100

Læs mere

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 2 DAGSORDEN FOR FREMLÆGGELSEN Kort introduktion v. Ole Sørensen, Letbanesekretariatet Status og tidsplan etape 1 v. Morten Springdorf, Letbanesekretariatet

Læs mere

Eksist. lednings fysiske placering - vertikalt, horisontalt, markareal, belagt areal, fællesgrav, foringsrør m.m.

Eksist. lednings fysiske placering - vertikalt, horisontalt, markareal, belagt areal, fællesgrav, foringsrør m.m. sprotokol - skema til teknisk aftale Side 1 af 6 s-ejer Spildevand Spildevand BLUKS-01 Spildevand KST 1.190 1.435 3 Ø40 mm sejeren oplyser, at ledningen langs sydsiden af Ødisvej mellem Tværford og Ødisvej

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Amerika Plads

Læs mere

Høringsnotat. Supplerende VVM-høring

Høringsnotat. Supplerende VVM-høring Høringsnotat Supplerende VVM-høring Hastighedsopgradering Hobro Aalborg juli 2015 Høringsnotat Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderinghobroaalb Forord Banedanmark

Læs mere

Grundvand og drikkevand Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Grundvand og drikkevand Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Grundvand og drikkevand 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 11. juni 2008 3 Grundvand og drikkevand Forord Forord Dette fagnotat omhandler grundvand og drikkevand for 5. sporløsningen i forbindelse

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Projektassistent Birgitte

Læs mere

Nøddelund. Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Separatkloakering af landsbyen Nøddelund

Nøddelund. Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Separatkloakering af landsbyen Nøddelund Nøddelund Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2009 2013 Rekvirent Teknik & Miljø Natur og Vand Sct. Mogens Gade 3 8800 Viborg Kontakt: Anders Haugstrup Rådgiver Orbicon A/S Klostermarken 12 8800

Læs mere

Afgørelse om at spormodernisering mellem Valby og Frederikssund

Afgørelse om at spormodernisering mellem Valby og Frederikssund Banedanmark Amerikas Plads 23 2100 København Ø Sendt elektronisk til: mp@bane.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Afgørelse om at spormodernisering

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Mariagerfjord Kommune Borgermøde i Hobro Idrætscenter, 1. november 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Dagsorden. Borgerinformation om separatkloakering i Nors, Bakken og Vendbjerg. 1. Velkomst. 2. Hvem er vi. 3. Projektgennemgang

Dagsorden. Borgerinformation om separatkloakering i Nors, Bakken og Vendbjerg. 1. Velkomst. 2. Hvem er vi. 3. Projektgennemgang Dagsorden Borgerinformation om separatkloakering i Nors, Bakken og Vendbjerg. 1. Velkomst 2. Hvem er vi 3. Projektgennemgang 4. Spørgsmål generelt m.m. Hvem er vi Thisted Vand: Flemming Geipel tilsyn,

Læs mere

Borgermøde Haderup Omfartsvej. 1. oktober 2014 i Haderup

Borgermøde Haderup Omfartsvej. 1. oktober 2014 i Haderup Borgermøde Haderup Omfartsvej 1. oktober 2014 i Haderup Dagsorden for mødet 19.00-19.15 Velkomst og indledning Finn Stengel Petersen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Herning Kommune Karsten Kirk

Læs mere