Team skole på besøgsdag den 17. april 2012 til EUC Sjælland og Waldemarsbo efterskole. Arr. V. Søren og Gertrud

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Team skole på besøgsdag den 17. april 2012 til EUC Sjælland og Waldemarsbo efterskole. Arr. V. Søren og Gertrud"

Transkript

1 UUV den Team skole på besøgsdag den 17. april 2012 til EUC Sjælland og Waldemarsbo efterskole. Arr. V. Søren og Gertrud Reportage fra dagen v. Louise: EUC Sjælland Oplæg v/ pædagogisk konsulent Ivan Hansen. Ivan havde taget afdelingsleder på indgangen Bygnings- og borgerservice (B & B), Nino Kristensen, samt faglærer fra samme indgang, Anne Kjær, med. Derudover var faglærer fra teknisk skole i Næstved, Kim Bülow Andersen, med for at fortælle om struktøruddannelsen. 1) Anne (faglærer på serviceassistent uddannelsen) fortalte om indgangen: B & B indeholder uddannelserne serviceassistent, ejendomsservicetekniker og sikkerhedsvagt (første vagthold starter sommeren 2012). De tre udd. har fælles grundforløb 1, som bl.a. indebærer fagene Dansk, Førstehjælp, Elementær brandbekæmpelse, Læring, kommunikation og samarbejde, Fælles kompetencemål. Afdelingsleder Nino vil meget gerne ud i 10. klasser og fortælle om B & B indgangen for at udbrede kendskabet til uddannelserne. Serviceassistent 2 : Udd. varer 2 år. Eleverne er oftest mellem 20 og 25 år, og dette ser de som et udtryk for at det ikke er de unges første uddannelsesønske. Der er dog en tendens til at flere og flere yngre søger ind også. Anne fortalte endvidere at hun oplever at ca. 80 % af eleverne gerne vil videreuddanne sig indenfor SOSU og sygeplejerske. Udd. er bygget op med et grundforløb på uger (alt efter den enkeltes behov) og afsluttes med en prøve. Herefter følger praktik med en varighed fra 14 dage til 3 mdr. efter behov. Hovedforløbet tager 9 mdr. og her kan man specialisere sig indenfor virksomhed eller hospital. Uddannelsen har ydermere to trin indbygget, dvs. at man efter 1 år kan stå af og blive rengøringstekniker. Trin 1 afsluttes med en praktisk prøve som udelukkende handler om rengøring. Med trin 2 fortsætter man og bliver serviceassistent. Som serviceassistent arbejder man med rengøring (2/3) men også fx tilberedning af mad, døende patienter og som vagt ved psykisk syge patienter (1/3). EUC Sjælland har en samarbejdsaftale med Køge Hospital sådan at eleverne kan få praktikpladser på hospitalet, og desuden ansætter hospitalet også serviceassistenter. 1 Andre steder i landet har de separate grundforløb. 2 Portøruddannelsen er ved at udgå, den bliver i stedet slået sammen med serviceassistenten.

2 EUC Sjælland arbejder med at starte netværksgrupper op mellem forskellige faggrupper, fx mellem serviceassistent, gartner og snedker da de kan bruge hinanden i forhold til forskellige arbejdsopgaver efter endt uddannelse. Der blev spurgt til om uddannelsen også kan bruges indenfor industrien, men Anne fortalte at det er en speciel rengøring som industrivirksomhederne typisk uddanner til selv (det gælder fx ISS og på slagterier). 2) Nino (afdelingsleder) fortalte om vagtuddannelsen. Ifølge Nino er vagtbranchen i hastig vækst. Nino viste herefter en kort video med en pige, som er uddannet vagt (kan ses på: I Køge er det indtil videre kun grundforløbet, der bliver udbudt. Det er kun i Aarhus de er godkendt til at køre hovedforløb, og Aarhus Tek har desuden en udlægningsaftale, så hovedforløbet også kan tages på Roskilde Tekniske Skole. De starter første hold op til sommer, der er pt. 3 ansøgere. Fordi det endnu er så nyt med vagtuddannelsen i Køge, har der ikke været introkurser og brobygning, men det er meningen at dette skal være muligt. 3) Kim (faglærer fra Næstved) fortalte om struktøruddannelsen: Som struktør laver man bl.a. veje, belægning og kloaker. Med en struktøruddannelse er det muligt at læse videre til bygningskonstruktør og gennem en teoretisk eksamen at blive aut. Kloakmester. Der starter grundforløb i Køge til sommer. Hovedforløbet skal man tage i Næstved (det er nemt at få skolehjemsplads ifølge Kim). Det har taget mange år at få uddannelsen til at slå igennem, Kim mente næsten 20 år. Men i dag er der 40 elever. Deres elever starter der typisk på anbefaling fra kammerater, som er på uddannelsen i forvejen. Eleverne er omkring år når de starter. I Næstved udbyder de grundforløb, hovedforløb og efteruddannelse. De er villige til at køre løbende optag i de perioder, hvor de har få elever. Ifølge Kim har de stor succes med uddannelsen i Næstved og har deres egen pædagogiske tilgang til eleverne. Det indebærer bl.a. at uddannelsen er meget individuel, det er kun de første 14 dage hvor eleverne skal følges ad for at tilegne sig nogle fælles kompetencer. Herefter er forløbet individuelt med et grundforløb, der kan vare fra 10 til 60 uger. De oplever at have skabt en særlig rummelighed, hvor de fx accepterer enkelte fraværsdage men samtidig stiller krav om at når man er mødt ind til starten på dagen, så bliver man der til dagen slutter. Det betyder at der generelt er stort fremmøde og at frafaldet er begrænset.

3 Mht. praktikpladser handler det ifølge Kim om at bruge sit netværk, hvilket er generelt indenfor byggebranchen. Man får ikke en læreplads gennem skriftlige ansøgninger. Man skal enten møde op og tale med folk på byggepladserne eller bruge sit netværk. Kim tilføjede at det er lettest at få læreplads i foråret når vejret begynder at blive godt. 4) Ivan (pædagogisk konsulent) fortalte om EUX: Ivan understregede at EUX en er en gymnasial uddannelse og retter sig mod unge i folkeskolen som vurderes at være egnet til gymnasiet. Ud over disse elever, optager de elever som er i gang med en EUD i august og september elever som er meget målrettede (også på deres læreplads) og generelt vurderes til at være klar til en EUX. Deres erfaringer med at optage unge direkte fra 9. klasse er at de har været lige unge nok. Målet er c-niveau på grundforløbet i fagene engelsk, fysik, teknikfag, samfundsfag, matematik og dansk. EUX har pt. 24 elever, det er primært indenfor tømrer. Efter sommerferien starter der EUX for tømrere, murere og elektrikere (evt. VVS ere og smede skal tage deres hovedforløb i Roskilde). Grundfagene vil være fælles for alle faggrupperne, det er også med til at sætte fokus på tværfagligt samarbejde. Fra 2013 starter det første hovedforløb, og her skal HTX lærerne i spil fordi de seminarieuddannede lærere kun underviser til c-niveau. Blandt vejlederne blev der spurgt til procedurerne omkring tilmelding på optagelse.dk. Det er pt. Ikke muligt at vælge EUX man vælger i stedet EUD og skriver EUX som bemærkning. Det er selvfølgelig problematisk hvis man glemmer denne bemærkning. I EUC Sjællands eget tilmeldingsskema kan man godt vælge EUX. Vejlederne anbefalede at EUC Sjælland sørger for at EUX kan tilmeldes på optagelse.dk. Derudover påpegede en vejleder at de unge, der søger EUX er meget interesserede i at få besked om hvorvidt de er optaget. Ivan var opmærksom på dette og alle optagede unge får brev i næste uge. Rundvisning i den afdeling hvor EUC har efteruddannelsesforløb for struktører. Fra venstre: Faglærer på struktøruddannelsen Kim Bülow Andersen og pædagogisk konsulent Ivan Hansen, EUC Sjælland. Team skole på Bygnings- og Brugerservice EUC som serviceassistenter med grej. Fra højre: Pædagogisk konsulent Ivan Hansen, faglærer Anne Kjær, faglærer Kim Bülow Andersen og afdelingsleder Nino Kristensen. Pædagogisk konsulent Ivan Hansen viser rundt i HTX afdelingen på EUC Sjælland.

4 Team skole på Waldemarsbo Efterskole. Fra højre: Forstander Tine Kjøller og viceforstander Nikolaj Schomacker. Forstander Tine Kjøller fortæller om Waldemarsbo Efterskole bl.a. hverdagen, målgruppen og det pædagogiske grundlag. Waldemarsbo Efterskole Fælles frokost med eleverne kl Oplæg og rundvisning v/ Forstander Tina Kjøller og viceforstander Nikolaj Schomacker. 1) Tina og Nikolaj fortalte om Waldemarsbo. Tina lagde vægt på at de er en almen efterskole men for elever med særlige (lærings)forudsætninger og at det har stor betydning at man ikke længere taler om det psykologisk inspirerede særlige behov, men i stedet det pædagogisk inspirerede særlige forudsætninger. Med det som udgangspunkt bliver det nemlig muligt at flytte eleverne. De har plads til 68 elever og 5 STU elever (pt. Har de 3 og samarbejder med STU- Sydsjælland). 1/3 af eleverne er indenfor autismespektret mens 2/3 af eleverne er klassiske specialundervisningselever. Stort set alle elever kommer fra s-klasser og specialskoler. I år er der 5 elever, som har været enkeltintegrerede. Som noget nyt oplever Tina at forældregruppen er ressourcestærk. Eleverne kan gå på efterskolen i 2 år, hvilket Tina også synes er det optimale for elevernes udvikling. Waldemarsbo samarbejder med 6 andre efterskoler, bl.a. Sofie Rifbjerg, Østergaard og Karise. På Waldemarsbo har de særligt fokus på at krop og hoved hænger sammen, hvilket bl.a. indebærer fokus på sund kost og at eleverne dyrker motion hver dag. Derudover er efterskolens vision at den skal bidrage til at eleverne bliver skipper for eget liv. Det er derfor meget centralt for Waldemarsbo at tingene gøres ægte og så de ligner hverdagen og hverdagslivet mest muligt. Undervisningen handler om at eleverne skal lære det samme som alle andre elever i skolen. Dvs. at hjælpe eleverne ind i de lærings- og dannelsesprocesser, der bidrager til at de kan blive mennesker og borgere. Året er struktureret således at der er tre perioder af uger, hvor der kører forskellige linjefag (fx Gartneri/grøn service, Teater, Idræt, Køkken, Natur og dyr osv.).

5 Derudover har eleverne også mere boglige fag dansk, matematik og engelsk som kører hele året. Eleverne kan desuden vælge ekstra dansk og matematik. Lærerne forsøger at blande det mere boglige med det praktiske i skoledagen. Skolen tilbyder desuden: Praktik i lokale virksomheder for 2. årselever PAS-screeninger (Pædagogisk Analyse System) Fokus på individuelle behov med respekt for fællesskabet Realkompetencebevis som afslutning på opholdet Efter Waldemarsbo (skolen er prøvefri): Halvdelen af eleverne kommer efter Waldemarsbo på STU, resten på EGU og produktionsskoler. 2) Rundvisning på Waldemarsbo Efterskole. Vi var rundt og se hele efterskolen, som dækker over flere bygninger, værksteder, en hal, stald og drivhuse.

Grundforløb. Hvilket skal jeg vælge?

Grundforløb. Hvilket skal jeg vælge? Grundforløb Hvilket skal jeg vælge? 1 Erhvervsuddannelse Trin 1 i en spændende karriere Indhold Dette lille hæfte er lavet til dig, der skal begynde en uddannelse på et af de 10 colleger, der hører under

Læs mere

En stærk start på din ungdomsuddannelse

En stærk start på din ungdomsuddannelse En stærk start på din ungdomsuddannelse. Klassecenter. Klassecenter giver dig en stærk start på din videre uddannelse. På Seminarieskolen og Løvvangskolen tilbyder vi dig et målrettet undervisningsforløb,

Læs mere

Landsmøde 14 Kompendie 1 14-16 marts

Landsmøde 14 Kompendie 1 14-16 marts Landsmøde 14 Kompendie 1 14-16 marts Erhvervsskolernes ElevOrganisation Landsmødet 14 Side 1 Erhvervsskolernes ElevOrganisation Landsmødet 14 Side 2 Referat Referat af Erhvervsskolernes ElevOrganisations

Læs mere

FÆRDIG MED FOLKESKOLEN... HVAD SKAL JEG SÅ?

FÆRDIG MED FOLKESKOLEN... HVAD SKAL JEG SÅ? FÆRDIG MED FOLKESKOLEN... HVAD SKAL JEG SÅ? Erhvervsuddannelserne anno 2015, hvad er det og hvad betyder det for din uddannelse? En erhvervsuddannelse er en ungdomsuddannelse, der giver dig direkte adgang

Læs mere

De kommende klasselærerkurser vil have fokus på, hvordan uddannelsesperspektivet kan tænkes ind i skolens praksis som vidensområde og praksisfelt.

De kommende klasselærerkurser vil have fokus på, hvordan uddannelsesperspektivet kan tænkes ind i skolens praksis som vidensområde og praksisfelt. UU INFO April 2011 Indhold Parat til uddannelse side 1 Klar-Parat-Start på Århus Produktionsskole side 3 Fastholdelseskaravanen - særlig indsats side 4 Min Vej til Uddannelse - nyt initiativ i UU side

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Et lokalt vejledningsmateriale. Et lokalt vejledningsmateriale...3. Inden du beslutter dig...4. Til forældre...

Indholdsfortegnelse. Et lokalt vejledningsmateriale. Et lokalt vejledningsmateriale...3. Inden du beslutter dig...4. Til forældre... SØNDERBORG Indholdsfortegnelse Et lokalt vejledningsmateriale Et lokalt vejledningsmateriale....3 Inden du beslutter dig....4 Til forældre....5 Erhvervsuddannelse generelt....6 Særligt om EUX/EUX Business....9

Læs mere

Ungdomsuddannelserne 2010

Ungdomsuddannelserne 2010 Ungdomsuddannelserne 2010 Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale................................

Læs mere

UDVIDET OPLAG 111.300 SÆRTILLÆG I. Sydkysten

UDVIDET OPLAG 111.300 SÆRTILLÆG I. Sydkysten UDVIDET OPLAG 111.300 SÆRTILLÆG I Sydkysten Færdig med skolen, i gang med ungdomsuddannelsen Det kan siges meget kort Færdig med skolen, i gang med ungdomsuddannelsen og sådan tænker og handler langt de

Læs mere

Genvej. Få overblik over ungdomsuddannelserne i Region Hovedstaden 2011

Genvej. Få overblik over ungdomsuddannelserne i Region Hovedstaden 2011 t i d l i t Genvej g l a v s e s l e n n a udd Få overblik over ungdomsuddannelserne i Region Hovedstaden 2011 Udgivet af: i samarbejde med UU-centrene og ungdomsinstitutionerne Redaktion: Tekst: Mahtab

Læs mere

Målrettede forløb på produktionsskolen. Om erhvervsuddannelsesreformen og dens konsekvenser for produktionsskolerne

Målrettede forløb på produktionsskolen. Om erhvervsuddannelsesreformen og dens konsekvenser for produktionsskolerne Målrettede forløb på produktionsskolen Om erhvervsuddannelsesreformen og dens konsekvenser for produktionsskolerne Målrettede forløb på produktionsskolen Målrettede forløb på produktionsskolen Om erhvervsuddannelsesreformen

Læs mere

Erhvervsuddannelser i verdensklasse God uddannelse til alle

Erhvervsuddannelser i verdensklasse God uddannelse til alle Erhvervsuddannelser i verdensklasse God uddannelse til alle Alt for få unge søger i dag ind på erhvervsuddannelserne. Det betyder, at vi kommer til at mangle industriteknikere, mekanikere, kokke, kontorassistenter

Læs mere

Øget gennemførelse af et uddannelsesforløb - hvordan?

Øget gennemførelse af et uddannelsesforløb - hvordan? Social- og Sundhedsskolen Syd Bjerggade 4M Aabenraa Øget gennemførelse af et uddannelsesforløb - hvordan? Denne bog er resultatet af et samarbejde mellem Social og Sundhedsskolen Syd og praksisområdet.

Læs mere

20/20 Inspiration og erfaringer fra 20/20 forløb i 10. klasse i ungdomsskolen

20/20 Inspiration og erfaringer fra 20/20 forløb i 10. klasse i ungdomsskolen 20/20 Inspiration og erfaringer fra 20/20 forløb i 10. klasse i ungdomsskolen 20/20... Juni 2012 1 Indhold Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 7: Side 10: Side 12: Side 16: Side 18: Side 19: Indhold og

Læs mere

Desuden vægtes en bred vifte af valgfag, hvor ikke mindst kropslig og kreativ udfoldelse har høj prioritet.

Desuden vægtes en bred vifte af valgfag, hvor ikke mindst kropslig og kreativ udfoldelse har høj prioritet. Indholdsplan for Gødvad Efterskole Skoleår 2015-2016 Indenfor rammerne af loven om de frie kostskoles og dennes hovedsigte om livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse driver Gødvad Efterskole

Læs mere

Ungdomsuddannelser. i Nordjylland. UU-Centrene i Region Nordjylland

Ungdomsuddannelser. i Nordjylland. UU-Centrene i Region Nordjylland Ungdomsuddannelser i Nordjylland 2014 UU-Centrene i Region Nordjylland Indhold 2 3 Information om uddannelsesvalg Hvad kan du læse om i dette hæfte? En ungdomsuddannelse giver dig muligheder Før du vælger

Læs mere

FAGRETNINGER GRUNDFORLØB

FAGRETNINGER GRUNDFORLØB FAGRETNINGER GRUNDFORLØB I GANG MED EN ERHVERVSUDDANNELSE! Skal du måske starte på en erhvervsuddannelse? Eller en EUX? Begge uddannelser giver dig mulighed for at søge faglært arbejde, starte egen virksomhed

Læs mere

BILAG TIL UNGEANALYSEN

BILAG TIL UNGEANALYSEN BILAG TIL UNGEANALYSEN Bilag 1: Statistik vedrørende de unge Bilag 2: Udvikling af tilbud til de unge Bilag 3: Unge cases Bilag 4: Dataindsamlingsmetode Bilag 1: Statistik vedrørende de unge 1. Frafald,

Læs mere

Undervisningsdifferentiering på erhvervsuddannelserne Fire cases

Undervisningsdifferentiering på erhvervsuddannelserne Fire cases Undervisningsdifferentiering på erhvervsuddannelserne Fire cases Indhold Indledning 3 Jordbrugets UddannelsesCenter Århus 4 Undervisningsdifferentiering på grundforløbet 6 Dyr, planter og natur 6 SOSU

Læs mere

UNGDOMS- UDDANNELSERNE. Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenaa Viborg Bjerringbro

UNGDOMS- UDDANNELSERNE. Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenaa Viborg Bjerringbro UNGDOMS- UDDANNELSERNE 2015 Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenaa Viborg Bjerringbro Indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale.... 3 Uddannelse til alle unge....

Læs mere

Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund

Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad vælger du? På VHG kan du vælge mellem 7 forskellige studieretninger.

Læs mere

Nulpunktsanalyse 2012

Nulpunktsanalyse 2012 Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg www.rm.dk Nulpunktsanalyse 2012 Region Midtjylland Nulpunktsanalyse 2012 Ungdomsuddannelserne i Region Midtjylland Regional Udvikling 2012 Et fælles udgangspunkt

Læs mere

8. klasse - UEA Uddannelsesveje

8. klasse - UEA Uddannelsesveje 8. klasse - UEA Uddannelsesveje Efterskoler Husholdningsskoler EGU EUD Andre Produktionsskoler STU www.ug.dk Efterskoler Der findes over 240 efterskoler, hvor du kan gå i 8., 9.., 10., 11.og 12. klasse.

Læs mere

Jobcenter Aarhus har gennemgået en omstrukturering og er pr. 1. april organiseret i fire centre:

Jobcenter Aarhus har gennemgået en omstrukturering og er pr. 1. april organiseret i fire centre: UU INFO Maj 2012 Indhold Job & Uddannelse. En ny afdeling i Jobcenter Aarhus Uddannelsesparathedsvurdering. Side 3 10+ nyt tilbud om opkvalificering. Side 6 Min vej til uddannelse. Side 7 Det kan betale

Læs mere

Ungdomsuddannelserne. Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro

Ungdomsuddannelserne. Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro Ungdomsuddannelserne 2013 Silkeborg Randers Århus Hadsten Beder Skanderborg Odder Rønde Grenå Viborg Bjerringbro Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale.... 3 Uddannelse

Læs mere

10. klasse i Vordingborg

10. klasse i Vordingborg 10. klasse i Vordingborg Præsentation af ZBC ZBC (Zealand Business College) er en erhvervsskole med gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser med afdeling i Vordingborg, Næstved og Ringsted. ZBC er

Læs mere

Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser

Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Oktober 2013 Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Oktober 2013 Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive

Læs mere

10. klasse er et valgfrit skoleår

10. klasse er et valgfrit skoleår Afklaring Jeg ved ikke, hvilken ungdomsuddannelse jeg skal vælge Personlig udvikling Jeg skal blive mere moden 10. klasse er et valgfrit skoleår Personlig udfordring Jeg vil sige noget mere og være mere

Læs mere

Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm

Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm Ungdomsuddannelserne 2012 Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm Indholdsfortegnelse indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale.... 3 Uddannelse til alle

Læs mere

Ungdomsuddannelserne. Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm

Ungdomsuddannelserne. Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm Ungdomsuddannelserne 2014 Thyborøn Struer Lemvig Holstebro Herning Hammerum Ikast Ringkøbing Skjern Tarm Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Et regionalt vejledningsmateriale.... 3 Uddannelse til alle

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere