BBC micro:bit så er du i gang

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BBC micro:bit så er du i gang"

Transkript

1 BBC micro:bit så er du i gang 10 øvelser og inspiration til dine første eksperimenter med micro:bit Indholdsfortegnelse Introduktion Bankende hjerte Sten saks papir Nedtælling Kompas Terning Lysmåler Rør ved mig Send telegram mellem to micro:bits Tyverialarm med buzzer E-tekstil med micro:bit Sådan gemmer og henter du kodefilerne Mere inspiration... 31

2 1 Introduktion Men først: Hvorfor al den hype om BBC micro:bit? Hvorfor deles micro:bit ud i tusindvis ja millionvis? Først på skoler i England, nu i andre europæiske lande og snart også i Kina og Nord- og Sydamerika. Micro:bit er udviklet af BBC i England i samarbejde med en lang række partnere. Det er en micro-controller, som kan programmeres fra en computer eller et mobilt device. BBC micro:bit har en masse funktioner indbygget. Den har 25 LED i matrix og to programmerbare knapper - foruden en række sensorer, et indbygget kompas, bevægelsessensor, Bluetooth og fem input og output ringe, som kan sluttes til andre ting. Den er lille, den er let, og så er den designet, så den kan være et wearable device, også selv om den skal have strøm. Dertil er der designet små batterimoduler. Så KAN det næppe gøres mindre. Og billigere. Eller sjovere. Micro:bit er desuden billig. Der udvikles konstant nyt tilbehør og nye metoder til at kode den, og det voksende netværk omkring micro:bit gør det spændende og nemmere for lærere og elever, forældre og børn at komme i gang med computing, kodning og 21 Century Skills. Det er muligt for både nybegyndere og for mere øvede at lave kode til den lille micro:bit. Der er blokprogrammering, flere typer allerede, lidt som at sætte legoklodser sammen - bare på skærmen. Der er også kodesprog for de mere øvede, nemlig Javascript og Python. Der findes utallige projekter og vejledninger på nettet, som du kan gøre brug af.

3 2 Dette er den første danske øvelsessamling med 10 sjove og lærerige øvelser, som sikrer, at du lærer micro:bit rigtig godt at kende. Og får lyst til at kaste dig ud i flere og større eksperimenter og kodeformer alene eller sammen med drenge og piger omkring dig. 1. Bankende hjerte Du skal bruge: 1 x BBC micro:bit 1 x micro USB-kabel 1 x computer 2 x AAA batterier og batteriholder Gå til BBC micro:bits hjemmeside Klik på Lets code. Under 'Microsoft Block Editor', klik på 'New project' for at åbne block editor-værktøjet. I den venstre side af skærmen ser du en menu med titler som basic input, loops osv. Det er de forskellige måder at programmere på. I denne øvelse skal du vælge basic. Så klikker du på den blok, der hedder show LEDs. Klik på den og træk den ind midt på skærmen. Nu kan du vælge hvilke af LED erne i displayet, der skal lyse, når programmet kører. I denne øvelse skal du sætte pile i de felter, som tilsammen markerer et hjerte. Hvis du vil se, hvordan det ser ud i displayet på micro:bit simulatoren, så klik på play -knappen øverst. Nu skal du få hjertet til at blinke. Klik på basic og vælg denne gang blokken, der hedder pause (ms) Med denne kommando bestemmer du i hvor mange millisekunder LED erne skal holde pause med at lyse. Træk blokken hen under blokken med led erne og ændr tallet til 500 for at få LED erne til at holde pause med at blinke i et halvt sekund, dvs. 500 millisekunder.

4 3 Før du fortæller programmet, hvad det skal gøre efter denne pause, så sker der ingenting. Så nu skal du sætte den blok ind, der hedder clear screen. Den finder du til venstre under basics kommandoerne. Sæt denne blok under de andre kommandoer som vist på næste billede. Sæt nu endnu en pause (ms) -blok herunder og ændr til 500 millisekunder for at få hjertet på displayet til at være slukket lidt længere. Fra BASIC-menuen sættes "FOREVER" blokken ind og uden om hele kodeblokken sådan: Hvis du afspiller koden nu, kan du se i på displayet på skærmen, hvordan hjertet blinker uendeligt. For at overføre scriptet til din BBC micro:bit skal du bare klikke på compile foroven, og så bliver koden downloadet som en.hex-fil. Gem filen i en mappe på computeren, så du kan finde den igen og måske bruge den en anden gang. Hvis du overfører den direkte til micro:bit, vil den blive overskrevet næste gang du overfører en fil, og så er den væk.

5 4 Nu kan du tilslutte micro:bit til computeren med USB-kablet. Den dukker automatisk op som et drev. Nu skal du trække og slippe.hex-filen over på drevet. Et gul-grønt lys på BBC micro:bit vil blinke som tegn på, at filen bliver overført. Når blinket ophører, er filen overført. Nu kan du trygt frakoble micro:bit. Sæt batteriet til micro:bit. Tryk på reset -knappen på micro:bit for at køre dit program. NB. Du lærer mest ved at lave øvelserne selv og prøve dine egne programmer af på micro:bit men alle filerne både.hex og.jsz ligger i denne dropbox-mappe, som du er velkommen til at downloade/kopiere til din egen computer.

6 5 2. Sten saks papir I denne øvelse skal du lave et program, som giver et billede af sten, saks eller papir, hver gang micro:bit rystes. BBC micro:bit har accellerometer, og det er i funktion ved denne øvelse. De er sjovest, når to micro:bits rystes samtidig, så der kan findes en vinder. Gå til klik på Let s code og påbegynd et nyt Microsoft Block Editor projekt. Først skal du lave de tre billeder, som skal vises i micro:bits diplay. Sten, saks og papir. Hent tre Show LED blokke frem fra Basics -menuen. Nu skal du have micro:bit til at vise et af disse tre billeder, når den rystes. Under Input finder du On shake.do -blokken. Træk den ind og sæt den uden om det ene af billederne. Du kan lige teste, at det virker. Tryk på Play-knappen foroven og under micro:bit simulatoren får du nu en shake funktion frem, som viser, at nu kan du ryste micro:bit på skærmen blot ved at klikke på shake. Den vil endnu kun vise det billede, som får input.

7 6 Men under Maths finder du en blok, der hedder Pick random 0 to 4. Ændr tallet til 2. Der er tre billeder, som repræsenteres af tallene 0, 1 og 2. Under Variable finder du blokken Set item to. Træk den ind og omdøb item til eks. img dvs. image. Gå nu ind under Logic og hent If do -blokken. Hent nu en sammenligningsblok også under Logic den, som hedder 0 = 0. Ændr det sidste 0 fra 0 til 2. Træk den variable ind, som hedder img og erstat det første 0 med den. Dette vil betyde, at hver gang det tilfældige tal er 2, vil displayet vise billede 2 nemlig papir. Se herunder, hvordan du gentager denne kommando tre gange. Klik på tandhjulet for at få en boks frem, hvor du kan tilføje else og else if og sætte de to andre billeder ind i programmet. Højreklik derefter på img = 2 hele to gange og sæt dem ind som på billedet herunder. Husk at ændre til 1 og 0 i de to sidste.

8 7 Hele din kode skal nu se ud som herunder. Prøv at teste på computeren ved at klikke på Play og så på Shake-knappen. Hvis du er tilfreds med resultatet, så vælg Compile og gem.hex-filen af dit program på computeren. Sæt micro:bit til via USB-stikket og overfør filen dertil. Nu kan I ryste sten-saks-papir. Held og lykke!

9 8 3. Nedtælling Nu skal du lave en nedtæller. Det er en god måde at lære variabler på og hvordan du skal kode micro:bit til at gøre dét, du vil have, at den skal vise. Du skal bruge: 1 x BBC micro:bit 1 x Micro USB 1 x computer 2 x AAA batterier og batteriholder Gå til BBC micro:bit hjemmeside Klik på Let s code. Under 'Microsoft Block Editor', klik 'New project' for at åbne block editor-værktøjet. Klik på Variables i kommando-menuen i venstre side og vælg set [item] to... -blokken. Træk den ud i kodefeltet og klik på item for at få en drop-down menu frem. Vælg rename variable og ændr titlen fra item til counter. Klik OK. Klik så på Maths i kommando-menuen og find den lille tal-blok, hvori der står 0 som default. Sæt den på set [counter] to blokken og ændr tallet til 3. Klik på Basics i kommando-menuen og træk show number -blokken ind i kodefeltet. Under Variables finder du så en blok, der [Counter] og den sætter du fast i Show number -blokken sådan her: Tag nu Show number - blokken og sæt den ind i en forever loop (find den under Basics ) for at fortælle micro:bit, at den skal blive ved med at vise nummeret i tælleren.

10 9 Klik play for at teste programmet i simulatoren. Du vil nu se nummeret 3 i micro:bits display. Nu skal du programmere knapperne. Under Input finder du en blok, der hedder On button [A] pressed do.... Træk blokken ind i kodefeltet og sæt en change [item] by [1] blok fra Variables -menuen fast. Ændr [item] til [counter] for at få programmet til at gå et tal op, hver gang du trykker på A-knappen. Træk endnu en on Button [A] pressed do... -blok ind i kodefeltet og ændr [A] til [B]. For at få programmet til at tælle ned, når du trykker på B-knappen skal du lave endnu en variabel. Under Variables henter du endnu en set [item] to...- blok og kalder den CountingDown eller Nedtælling. Sæt den fast på din første set [counter] to blok sådan her:

11 10 Under Logic trækker du nu en [False] blok ind og sætter den fast på din set [CountingDown] to... - blok. Højreklik på set [CountingDown] to... -blokken og vælg Duplicate for at lave en blok magen til. Sæt den fast i on button [B] pressed do... -blokken og ændr værdien fra false til true. Du har nu fortalt programmet, at hver gang B-knappen er trykket ned, så skal Counting Down - kommandoen sættes til true. Nu skal du fortælle programmet, hvad vi vil have det skal gøre i dette tilfælde. I dette eksempel skal det få programmet til at starte en nedtælling bagfra. For at gøre dette skal du finde If...do -blokken under logic -menuen til venstre og sætte den fast til dit Forever -loop. Fra Logic skal du også trække en If [0] = [0] blok ind og sætte den fast på If...do -blokken. Når du åbner Variables -menuen vil du se, at du nu kan vælge en CountingDown -blok. Træk den ind i [0] på If [0] = [0] -blokken. Erstat det andet [0] på If [0] = [0] -blokken med en anden true -blok fra Logic -menuen.

12 11 Sæt en Pause (ms) blok ind i dit forever loop og sæt den til 1,000 millisekunder 1 sekund. Sæt en anden change [item] by [1] -blok på og ændr [item] til [counter] og [1] til [-1]. Nu skal du blot fortælle programmet, at når det når til 0, skal det stoppe med at tælle ned, ellers vil det fortsætte med at tælle negative tal. For at gøre dette, sætter du endnu en If...do -blok ind, og under if sætter du endnu en If [0] = [0] -blok og erstatter det første [0] med en counter -blok og ændr = til symbolet for mindre end eller lig med. Dette fortæller programmet, at det skal gøre noget bestemt, når nedtællingen når til 0. Under 'do' sætter du et set [item] to variable og ændrer [item] til [CountingDown]. Sæt nu en [false]- blok på.

13 12 Dette fortæller programmet, at når tælleren er lig med eller mindre end 0, så skal Counting Down kommandoen sættes til false, og derved fryse nedtællingen. Hele din kode skal nu se sådan ud i kodefeltet: Klik på play for at køre programmet i BBC micro:bit simulator. Din countdown skulle gerne begynde ved 3. Du kan trykke på A-knappen for at forøge tallet eksempelvis til 10 og tryk så én gang på B-knappen for at starte nedtælling. Når nedtællingen når 0 skal den stoppe. Hvis du er tilfreds med den måde programmet vises på, klik så på compile for at downloade koden. Træk den over på din BBC micro:bit via usb-kablet. Til lykke! Nu har du lavet en nedtæller.

14 13 4. Kompas Gå til klik på Let s code og påbegynd et nyt Microsoft Block Editor projekt. Fra BASIC-menuen sættes "FOREVER" blokken ind. Forbind en set [item] to -blok fra Variables-menuen og omdøb den til Grader ved at klippe på dropdown. Fra INPUT-menuen sæt en compass heading ( ) -blok ind. Træk nu en if/do blok ind fra Logic-menuen og sæt den på dit loop. Angiv if ved at sætte en [0] < [0]blok ind og træk en Grader variabel blok ind i stedet for det første [0], og ret tallet til 45 i den anden dialogboks. Der skal nu stå If [Grader] < [45] Ud for Do skal du nu sætte en show string - blok ind og sætte dialogboksen til N for Nord. Det vil stå på displayet, hvis micro:bit holdes i en vinkel af mindre end 45 grader. I if/do -blokken klikker du nu på det blå tandhjul og får derved en pop up boks frem. I den kan du trække 3 else/if -blokke og en else -blok så hele din blok ser sådan ud:

15 14 Ligesom med Nord, så får du nu displayet til at vise E ved vinkler mindre end 135 (micro:bits display kan ikke vise Ø), S ved mindre end 225 grader og W ved mindre end 315 grader. Den sidste else skal vise N, for hvis micro:bit peger i en vinkel over 315 grader, så må det være Nord. Her behøver vi ikke definere en vinkel, for hvis ingen af de tidligere kommandoer viser true, så må det være N. Prøv nu at teste ved at klikke på Play/Run og før kompasnålen rundt til alle fire verdenshjørner. Nu kan du compile, dvs. overføre programmet til micro:bit. Gem.hex-filen af dit program på computeren. Sæt micro:bit til via USB-stikket og overfør filen dertil. Klik på reset. På displayet står der nu Draw A Circle det betyder, at du skal dreje selve micro:bit rundt, til du får en cirkel på displayet og til sidst en smiley. Nu kan du så dreje rundt sammen med micro:bit og udpege alle fire verdenshjørner N S E W. Din micro:bit er nu fin med kompasset.

16 15 5. Terning Gå til klik på Let s code og påbegynd et nyt Microsoft Block Editor projekt. Du skal nu lave et program, så micro:bit viser et tilfældigt tal fra 1 til 6, når den rystes. Ligesom en terning. Fra Input trækker du så en "on [shake] do -blok ind i kodevinduet. Men først skal du lave en ny variabel. Find en Item -blok og ret variablen til roll Gå så i Math-menuen og tag en pick random [0] to [4] -blok. Ændr tallet i dialogboksen til 5. Da variablen roll går fra 0-5 i stedet for 1-6 som en terning, så er vi nødt til at fortælle micro:bit, at når den ruller et 0 skal den vise nummer 1. Nummer 2, når den ruller et 0, osv. Træk en 'if/do' blok ind og ud for if sæt en [0] = [0] -blok fra Logic. Træk en roll variabel ind i den venstre dialogboks. Ud for do sæt en show leds -blok ind og sæt den til at vise 1-siden på en terning med at lave et hak i koordinaten 2/2. Klik på tandhjulet i if/do -blokken og tilføj dine else if/do, dubliker dine roll-funktioner og tegn alle seks terning-sider. Sørg for at koden ser ud som herunder.

17 16 Sådan! Test nu dit program ved at klikke på Play/Run og bruge simulatoren til højre. Er du tilfreds med resultatet, så download scriptet og overfør det til din micro:bit. Terningen er kastet!

18 17 6. Lysmåler BBC micro:bit har en indbygget lysmåler. Lysmåleren sidder i nogle af LED erne. Den måler fra 0 (Mørkt) til 255. Den første gang du bruger lysmåleren, vil den vise 0, men når lysmåleren dermed er aktiveret, vil den vise en måling af lysstyrken i rummet. Gå til klik på Let s code og påbegynd et nyt Microsoft Block Editor projekt. Fra Input menuen henter du blokken On button. Pressed/do og fra Variables menuen henter du så set Item to, men omdøb Item til Level. Under Input finder du blokken Light level. Fra Basic-menuen henter du show number. I dialogboksen sætter du en Level, som du finder under Variables. Denne kode kan du nu teste. Bemærk, at den første gang du bruger lysmåleren, viser displayet 0, når du trykker kort på B-knappen. Men efter et par gange, vil den vise en måling af lyset mellem 0 og 255.

19 18 7. Rør ved mig Find en makker og lav et kredsløb sammen med micro:bit. Gå til klik på Lets code og påbegynd et nyt Microsoft Block Editor projekt. I skal nu lave en berøringsmåler. Den skal vise et tal fra 0 til 10. Først skal I få noget til at ske, når den ene holder på P0 og den anden på Gnd. Hent en Basic kode ind som denne: Når både Pin 0 og Gnd berøres, vil micro:bit vise et tal fra 0 til 10. Det samme kredsløb kan du også danne sammen med en makker. I holder hver på P0 eller Gnd og holder så hinanden i den anden hånd. Er der kontakt?

20 19 8. Send telegram mellem to micro:bits I denne øvelse kan I også være to og have hver sin micro:bit. Plus i alt fire krokodillenæb farverne underordnet. 2 x BBC micro:bit 1 x USB-kabel 1 x Computer eller tablet 2 x AAA batterier & batteriholder 4 x krokodillenæb Gå til klik på Let s code og påbegynd et nyt Microsoft Block Editor projekt. Hent to if/do -blokke ind fra Logic og en else i dem begge, som du finder ved at klikke på det blå tandhjul i if/do -blokken. Alle blokkene skal ind i en forever -blok. Den første if/do/else skal bruges til at sende en besked fra en micro:bit til den anden micro:bit, som den er forbundet til. Hent så en button [A] is pressed fra Input-menuen og sæt den ved siden af if. Til do hent så i Pins -menuen en digital write (0,1) [1] to pin [P0] -blok. Sæt Pin til [P1] i den højre dialog- boks. Hent nu endnu en digital write... -blok ind ud for else og ændr også denne Pin 1 [P1] og sæt værdien i den venstre dialogboks til [0], sådan her:

21 20 Når du nu klikker A-knappen så vil micro:bit sende strøm gennem pin P1. Nu skal du fortælle din micro:bit, hvad den skal gøre, når den får en besked fra din makkers micro:bit, i form af den før nævnte strøm. Vi skal lave en simpel telegraf, som når den ene micro:bit modtager en besked fra den anden micro:bit, så lyser LED. I den anden if/do/else -blok sæt en [0] = [0] -blok ind fra Logic-menuen. I den venstre dialogboks sætter du nu en Digital read pin (0,1) [P0] -blok og sætter dropdown til P2. Ændr værdien i den højre dialogbox til 1. Nu ved din micro:bit, at når den modtager strøm gennem sin pin P2 fra den anden micro:bit, så skal den gøre noget. Fra LED-menuen tager du en blok, der hedder plot x [0] y [0], og sætter den ud for do og så ændrer du værdien i begge dialogbokse til to [2]. Ud for else sætter du nu en blok, som hedder unplot x [0] y [0] og sætter værdien i begge dialogbokse til [2].

22 21 Når din micro:bit får strøm gennem pin P2 vil den blinke i koordinaten X2,Y2. Nu kan du compile og overføre denne kode til begge micro:bits. Forbind de to micro:bits med krokodillenæbbene. Tag det første og sæt den på GND (Ground) på begge micro:bits. Sæt det andet par krokodillenæb til 3V på hver micro:bit. Tag det tredje par krokodillenæb og sæt den ene ende til Pin 1 på den første micro:bit. For bind den anden ende til Pin 2 på den anden micro:bit. Gør det omvendte med det sidste par krokodillenæb. Altså den ene ende til pin 2 på den første micro:bit og den anden ende til Pin 1 på den anden micro:bit. Nu kan I kommunikere dog på en meget simpel måde. Tryk på A-knappen og se, om I forstår hinanden!

23 22 9. Tyverialarm med buzzer Også i denne øvelse skal du bruge både micro:bits pins og LED-displayet. Micro:bit har et accellerometer, som har indbygget x-y-z-akse, dvs den registrerer, hvilken retning, micro:bit vender. Du skal bruge: 1 x BBC micro:bit 1 x Micro USB 1 x computer 2 x AAA batterier og batteriholder 2 par krokodillenæb 1 x buzzer som denne Gå til klik på Let s code og påbegynd et nyt Microsoft Block Editor projekt. Du henter en Forever -blok og en Show string fra Basics-menuen. I stedet for Hello! -teksten kan du ændre den til "Fingrene vaek fra min microbit! Denne besked skal køre på displayet, mens micro:bit ligger på bordet. Men nu skal du sikre dig, at der går en alarm, hvis nogen trods advarslen tager fat i din micro:bit og bevæger den. For at gøre dét, skal du have data fra micro:bits accelerometer ind i en variabel. Hent nu en variabel ind, der hedder set item to, og omdøb item til noget, der giver mere mening. F.eks. zmovement. Da du skal bruge denne variabel til at registrere bevægelser i z-retningen, så kan du kalde den "Zmovement".

24 23 Med disse tre blokke burger du accellerometeret og sørger for at hente data ind, når micro:bit bevæges i alle tre retninger x y z Se eks. på denne tegning, hvordan hun med sit vr-headset bevæger hovedet i tre akser x, y og z. Den variabel skal du nu sætte til at gøre noget, hvis en bestemt ting er opfyldt. Med if fra Logic-menuen kan du programmere noget til at ske, når der sker en ændring. Det kan i dette tilfælde være en betingelse, der tjekker om variablen "Zmovement" kommer under eller over Det sker, hvis BBC micro:bit bevæges i Z-aksen. Nu skal du i Pins-menuen finde den blok, der hedder digital write (0,1) [1] to pin [P0]. Denne blok fortæller pin, at den skal tænde eller slukke. Når digital write er 0, er den slukket, Når den er 1 er den tændt med 3V. Sæt digital write til [1], og lad pin stå på [P0]. Fortsæt nu programmet med de samme if/do som sker, når micro:bit bevæges i de to andre akser.

25 24 Du kan forhindre, at buzzeren starter med det samme, men gerne med en lille pause. Sæt derfor fra Basicmenuen en pause ind og sæt tallet til 2000 der vil så være en pause på 2 sekunder, før alarmen lyder. Ud for hver do kan du sætte string-blokken med Fingrene vaek fra min microbit!. Teksten vil lyse i displayet, når micro:bit bliver løftet fra bordet. Din kode skal ende med at se ud som herunder. Så vil alarmen lyde, når nogen bevæger micro:bit.

26 25 Som du kan se i programmet her, så vil micro:bits display skrive din tekst string, hvis micro:bit bevæges. Det vil du se, hvis du compiler og downloader dit program til en.hex-fil og videre til din micro:bit. Sjovest er det, hvis programmet er forbundet til noget, f.eks. en buzzer. Så bliver det en rigtig alarm. Sæt den ene ende af dit første krokodillenæb til GND på micro:bit og den anden ende til det sorte kabel på din buzzer. Sæt nu den ene ende på dit andet par krokodillenæb fast i pin 0 på micro:bit og det andet næb I det røde kabel på buzzeren. Nu er det bare at vente, indtil der er nogen, der ikke kan holde fingrene væk fra din micro:bit!

27 E-tekstil med micro:bit Det er også muligt at kombinere micro:bit med tekstiler. Man syr faktisk elektriske forbindelser mellem micro:bit og f.eks. små lys dioder. På Kitroniks hjemmeside kan du hente både skabeloner og nøjagtig instruktion i at sy pennalhus med e- tekstil og micro:bit. Hvis du køber et micro:bit e-tekstilsæt, synål, sytråd og et stykke filt, så vil du kunne sy et pennalhus som dette. Eller du kan føle dig inspireret til at lave dit helt eget design. Du kan klippe og sy raket-pennalhuset først, efter Kitroniks skabelon og instruktion, men kom tilbage hertil og lav dit program. Du kan også lave koden til micro:bit først og sy den inderste del med ledende tråd og krokodillenæb. Her er den måde, du koder micro:bit på, inden du syr et kredsløb. Gå til klik på Let s code og påbegynd et nyt Microsoft Block Editor projekt. Først skal du hente en Input-funktion, som skal styre alle de øvrige blokke i programmet. I dette tilfælde startes hele programmet, når du trykker på A-knappen. Så skal du sørge for, at Pins bliver tændt, og dertil skal du bruge digital write under Pins-menuen. Du skal så trække et tal (number) ind fra Maths-menuen. Den vil tænde Pin0. Nu har du altså programmeret, at en LED skal tænde via micro:bits pins. Men LED lyser konstant, så nu skal du sørge for, at LED tænder og slukker. Træk en pause -blok ind fra fra Basic-menuen og ændr tiden fra 100 ms til 1000 ms, så holder LED en pause i 1 sekund. Nu skal du duplikere og lave fire ekstra digital write -blokke (ved at højreklikke) - og to ekstra pause. Når koden ser ud som herunder, så har du programmeret, at LED erne skal tænde efter tur med et sekunds pause imellem. Du kan se, at der også er sat nogle Show number -blokke ind fra Basic-menuen. Det er dem, der får micro:bits display til at tælle ned fra 5 til 1 inden der show string står Nu!

28 27

29 28 Tryk så på A-knappen, når du har syet dit kredsløb og sat micro:bit ind som her. LED erne vil tænde efterhånden som der tælles ned til affyring NU!

30 Sådan gemmer og henter du kodefilerne Du har måske gennem disse øvelser følt behovet for at gemme et program til senere brug. Lokalt på din egen computer. Eller du vil gerne kunne åbne en.hex-fil og arbejde videre med den eller ændre kode og and ting. Her kommer en måde at gøre det på. Så din gammel kode vil være på denne liste i block editoren, det er dog nemmest hvis man altid huske at give en kode et navn der siger noget. Det er også muligt at indlæse kode fra andre eller gammel kode i.hex eller.jsz

31 30 Hvis du går i stå eller har nogle problemer med micro:bit, er det muligt at få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål/problemer her:

32 31 Mere inspiration Jeg håber, du har haft glæde og gavn af denne første ebog om at kode micro:bits. Så er vi i gang. Det holder aldrig op, og målet for Micro:bit Foundation er at nå 100 millioner i hele verden. Stor tak til Peter Carøe for hjælp med kodning og test i forbindelse med denne ebog. Uddannet som Datafagtekniker i 1990 og har i de sidste 9 år arbejdet med Enterprise Mobility and Security. Er ved siden af en del af UG5 under Industriens Uddannelser. UG5 er en udviklingsgruppe, der udvikler og vedligeholder erhvervs- og efteruddannelse inden for kommunikations- og informationsteknologi området. Hvor kan du hente mere inspiration? Det kan du på Jeg skal også sige tak til John Lucas fra Element 14 s community, hvorfra nogle af øvelserne er oversat. Her i Danmark er der en Facebookgruppe med allerede erfarne micro:bit brugere og -undervisere. Heriblandt Winnie Thorstensen og Owen Brotherwood som sammen med mange andre deler deres passion for at lære andre voksne og børn at kode mere og lære mere. På og har jeg, Karin Høgh, et stort udvalg af micro:bits og tilbehør. Jeg er lagerførende forhandler af de fleste af Kitroniks micro:bit-produkter. Kitronik er en af partnerne i micro:bit Foundation og producent af micro:bit og tilbehør. Jeg formidler også gerne kontakt til dygtige undervisere.

9. Tyverialarm med buzzer

9. Tyverialarm med buzzer 22 9. Tyverialarm med buzzer Også i denne øvelse skal du bruge både micro:bits pins og LED-displayet. Micro:bit har et accellerometer, som har indbygget x-y-z-akse, dvs den registrerer, hvilken retning,

Læs mere

BBC micro:bit så er du i gang

BBC micro:bit så er du i gang BBC micro:bit så er du i gang 10 øvelser og inspiration til dine første eksperimenter med micro:bit Indholdsfortegnelse Introduktion... 1 1. Bankende hjerte... 3 2. Sten saks papir... 6 3. Nedtælling...

Læs mere

Under 'Microsoft Block Editor', klik 'New project' for at åbne block editor-værktøjet.

Under 'Microsoft Block Editor', klik 'New project' for at åbne block editor-værktøjet. 8 3. Nedtælling Nu skal du lave en nedtæller. Det er en god måde at lære variabler på og hvordan du skal kode micro:bit til at gøre dét, du vil have, at den skal vise. Du skal bruge: 1 x BBC micro:bit

Læs mere

Mircobit Kursus Lektion 1

Mircobit Kursus Lektion 1 Mircobit Kursus Lektion 1 I denne lektie skal vi se nærmere på den lille mini computer kaldt microbit. Egentlig kræver det at man har en fysisk microbit men man kan også næsten lave det samme med den simulator

Læs mere

Mircobit Kursus Lektion 3 (Du skal her vælge Lets Code Og nederst Microsoft Block Editor.)

Mircobit Kursus Lektion 3   (Du skal her vælge Lets Code Og nederst Microsoft Block Editor.) Mircobit Kursus Lektion 3 http://microbit.org/ (Du skal her vælge Lets Code Og nederst Microsoft Block Editor.) I sidste lektion var der en opgave man selv skulle prøve at løse. Man skulle lave et tabel

Læs mere

Mircobit Kursus Lektion 4 (Du skal her vælge Lets Code Og herefter Block Editor.)

Mircobit Kursus Lektion 4   (Du skal her vælge Lets Code Og herefter Block Editor.) Mircobit Kursus Lektion 4 http://microbit.org/ (Du skal her vælge Lets Code Og herefter Block Editor.) I sidste lektion var der en opgave man selv skulle prøve at løse. I skulle lave et stop ur man kunne

Læs mere

Det er nemmere at indtaste det her hvis programmet er væk

Det er nemmere at indtaste det her hvis programmet er væk Mircobit KurLLektion 6 http://microbit.org/ (vælge Lets Code og nederst Microsoft Block Editor) Loop der tegner lodret streg i venstre side. Fra (0,0) til (0,4). Det er altså y koordinaten vi ændre. I

Læs mere

Morse med micro:bit. Morse med micro:bit

Morse med micro:bit. Morse med micro:bit Forord Dette dokument indeholder 4 opgaver, som alle går ud på at kode en micro:bit til at udføre en funktion med morsealfabetet. Opgaverne er beregnet til elever i 5-7. klasse. Opgaverne har stigende

Læs mere

Mircobit Kursus Lektion 2

Mircobit Kursus Lektion 2 Mircobit Kursus Lektion 2 I denne lektie skal vi arbejde videre med lille mini computer kaldt microbit. Du kan finde Simulatoren & Programmet til micobit her: http://microbit.org/ (Du skal her vælge Lets

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

64 til BBC micro:bit en. :GAME Advarsel: TM. Kortets layout:

64 til BBC micro:bit en. :GAME   Advarsel: TM. Kortets layout: 64 er en programmerbar gamepad til BBC micro:bit. Den har 64 farvejusterbare lysdioder arrangeret i et 8 x 8-display, en piezobrummer til lydfeedback, en vibrationsmotor til haptisk feedback og 6 indgangsknapper.

Læs mere

Undersøgelse teknologi og resurser: Eleverne skal lære om enkel produktudvikling fra ide til implementering.

Undersøgelse teknologi og resurser: Eleverne skal lære om enkel produktudvikling fra ide til implementering. Forløbets titel Design og byg en solcelle racerbil Intro: Solcellelamper findes i mange forskellige versioner til haven. Solcellen omdanner solens energi til elektrisk strøm, så man kan bruge den til fx

Læs mere

Kom igang med Scroll:bit

Kom igang med Scroll:bit Kom igang med Scroll:bit 1. Forbind scroll:bit til din micro:bit Indsæt micro:bit i edge-connectoren på din scroll:bit. Displayet på micro:bit og scroll:bit skal vende samme vej. Se billede nedenfor. Det

Læs mere

Micro-pixel Neopixel til micro:bit

Micro-pixel Neopixel til micro:bit Micro-pixel Neopixel til micro:bit Link mellem tablet og micro:bit: Denne kode er lavet til at du kan programmere din micro:bit fra en tablet, ved hjælp af editoren Touch development. For at begynde med

Læs mere

Extraudstyr og opgaver til Micro:Bit

Extraudstyr og opgaver til Micro:Bit Extraudstyr og opgaver til Micro:Bit Til læreren Anvendelse af extraudstyr til micro:bit forudsætter, at eleverne har arbejdet med micro.bit og kender de grundlæggende funktioner. I undervisningsmaterialet:

Læs mere

I gang med dit Gamer: bit Arkade Kit Denne guide er oversat og en smule forenklet fra Sparkfuns Hook-Up guide

I gang med dit Gamer: bit Arkade Kit Denne guide er oversat og en smule forenklet fra Sparkfuns Hook-Up guide I gang med dit Gamer: bit Arkade Kit Denne guide er oversat og en smule forenklet fra Sparkfuns Hook-Up guide Gamer: Bit Carrier Board er en docking-station til micro:bit, som gør det nemt at anvende alle

Læs mere

BBC micro:bit Buggy som følger en linje

BBC micro:bit Buggy som følger en linje BBC micro:bit Buggy som følger en linje Denne vejledning er skrevet af Rasmus Kragh Wendelbo, som har undervist i gymnasiet i kemi, biologi og bioteknologi i over 10 år. Han har fokus på elevernes digitale

Læs mere

Rumfart. Introduktion. Scratch. Nu skal du lære hvordan du programmerer din egen animation! Arbejdsliste. Test dit Projekt.

Rumfart. Introduktion. Scratch. Nu skal du lære hvordan du programmerer din egen animation! Arbejdsliste. Test dit Projekt. Scratch 1 Rumfart All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Læs mere

Micro:bit. Komponenter i CFU-kasser. Lær komponenterne at kende

Micro:bit. Komponenter i CFU-kasser. Lær komponenterne at kende Micro:bit Komponenter i CFU-kasser Lær komponenterne at kende Byg en ringeklokke eller en alarm... 2 Bevægelsessensor... 3 Høre-test... 5 Lys der giver lyd... 7 Klap-o-meter... 8 Vanding af blomster...

Læs mere

Future Innovators 2018

Future Innovators 2018 Future Innovators 2018 Quick-guides og opgaver. Dette materiale blev anvendt til workshoppen e-tekstil og intelligent tøj og kan frit anvendes i undervisningen af alle der deltog i workshops på Future

Læs mere

Indhold. Tablet Guides

Indhold. Tablet Guides Indhold Start tablet og Arbejdsmiljøbog... 2 Grund indstillinger... 3 Opret notat i PDF... 5 Overfør Arbejdsmiljøbogen fra PC til tablet... 6 Overfør filer mellem PC og tablet... 9 Start tablet og Arbejdsmiljøbog

Læs mere

Sådan bruger du BK- 9 Performance List. Formatering af USB- Memory. "Performance List" er en liste over dine registreringer.

Sådan bruger du BK- 9 Performance List. Formatering af USB- Memory. Performance List er en liste over dine registreringer. Sådan bruger du BK- 9 Performance List "Performance List" er en liste over dine registreringer. Hver Performance hukommelse indeholder alle din opsætninger af keyboardet herunder også din rytmestillinger

Læs mere

Skab Din Egen Verden

Skab Din Egen Verden Scratch 2 Skab Din Egen Verden All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club.

Læs mere

Mircobit Kursus Lektion 5 (Du skal her vælge Lets Code og nederst Microsoft Block Editor.)

Mircobit Kursus Lektion 5   (Du skal her vælge Lets Code og nederst Microsoft Block Editor.) Mircobit Kursus Lektion 5 http://microbit.org/ (Du skal her vælge Lets Code og nederst Microsoft Block Editor.) Vi laver en variabel point til at holde styr på pointene. Af en mystisk grund kunne man ikke

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Ghostbusters. Introduktion. Scratch. Du skal lave et fangelegsspil med spøgelser! Arbejdsliste. Test dit Projekt. Gem dit Projekt

Ghostbusters. Introduktion. Scratch. Du skal lave et fangelegsspil med spøgelser! Arbejdsliste. Test dit Projekt. Gem dit Projekt Scratch 1 Ghostbusters All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can register

Læs mere

Hos Podconsultsbutik kan du finde vandpumpen i 3 udgaver, hvilket har betydning for hvordan du samler og forbinder pumpen til din Micro:bit.

Hos Podconsultsbutik kan du finde vandpumpen i 3 udgaver, hvilket har betydning for hvordan du samler og forbinder pumpen til din Micro:bit. Leg med vandpumper Hos Podconsultsbutik kan du finde vandpumpen i 3 udgaver, hvilket har betydning for hvordan du samler og forbinder pumpen til din Micro:bit. For nemheds skyld vil vi i denne guide kalde

Læs mere

Arduino Programmering

Arduino Programmering Microcontroller, Arduino I teknologi skal vi lære at lave programmer til uc for at have muligheden til eksamen at kunne lave intelligente el-produkter. I hvert fald skal vi have set mulighederne, og forstået

Læs mere

InterWalk brugermanual. Specifikt til iphone og ipod touch

InterWalk brugermanual. Specifikt til iphone og ipod touch InterWalk brugermanual Specifikt til iphone og ipod touch Indholdsfortegnelse 1. Sådan kommer du godt i gang med InterWalk... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Sådan låser du din skærm op og åbner InterWalk

Læs mere

DUNE HD 102 Indhold DUNE HD HDMI WIFI Modtageren Tændt Slukket USB port AV OUT

DUNE HD 102 Indhold DUNE HD HDMI WIFI Modtageren Tændt Slukket USB port AV OUT Indhold DUNE HD TV-102 modtagerboks Strømforsyning HDMI-kabel AV-kabel (anvendes, hvis dit TV ikke har HDMI men kun scart-indgang) IR-øje (anvendes, hvis fjernbetjeningen ikke kan se boksen) Fjernbetjening

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Programmerbar elektronik. uc Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Forstå princippet i programmering af en uc og se mulighederne. Programmeringen

Læs mere

Bit:Bot Introduktion og første opgave

Bit:Bot Introduktion og første opgave Bit:Bot Introduktion og første opgave INDLEDNING Introduktion og program er hentet og oversat fra firmaet 4tronics hjemmeside: http://4tronix.co.uk/blog/?p=1490 samt fra Mark Atkinsons hjemmeside Multiwingspan:

Læs mere

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch Scratch 2 Fang Prikkerne All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Læs mere

Scratch. - introduktionshæfte

Scratch. - introduktionshæfte Scratch - introduktionshæfte Opret bruger 2 Det første, du skal gøre er at oprette dig som bruger, så dine projekter bliver gemt. Gå ind på scratch.mit.edu/ Vælg knappen Meld dig ind i Scratch i den øverste

Læs mere

Bit:Bot Introduktion og første opgave

Bit:Bot Introduktion og første opgave Bit:Bot Introduktion og første opgave INDLEDNING Introduktion og program er hentet og oversat fra firmaet 4tronics hjemmeside: http://4tronix.co.uk/blog/?p=1490 samt fra Mark Atkinsons hjemmeside Multiwingspan:

Læs mere

1. Detaljeret beskrivelse

1. Detaljeret beskrivelse Digital Diktafon Indhold 1. Detaljeret beskrivelse... 3 2. Specifikation... 4 3. Sæt batterier i... 4 4. Anvendelse... 6 4.1. Tænd/Sluk... 6 4.2. Optagelse... 6 4.4.1 Vælg optagelsestilstand... 6 4.4.2

Læs mere

Kapitel 4 Løkker i C#

Kapitel 4 Løkker i C# Kapitel 4 Løkker i C# Løkker en vigtig del af alle programmeringssprog, og C# er ikke andeles. En løkke er en måde at udføre en del af koden gentagne gange. Ideen er at du fortsætter med at udføre en opgave

Læs mere

Vejledning Flex-Control:

Vejledning Flex-Control: Vejledning Flex-Control: Når du kommer hjem med din startpakke eller dine løse komponenter, så er du nu klar til at komme i gang. 1. Start med at pakke alle komponenter ud. 2. Fjern nu det lille stykke

Læs mere

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions Adobe Digital Editions Kom godt i gang Klik på knapperne nedenfor for at komme videre Forberedelse Download Adobe Digital Editions: Til Windows TRYK HER Til Mac OS TRYK HER Bemærk: Adobe Digital Editions

Læs mere

Nye brugere på Mægler Cloud

Nye brugere på Mægler Cloud Nye brugere på Mægler Cloud - Kom godt fra start Finder du ikke svaret på dit spørgsmål i nedenstående liste, så kontakt C&B Support på mail support@cb.dk (husk at angive kundenummer) eller telefon 4332

Læs mere

Velkommen til dit nye ihealth produkt

Velkommen til dit nye ihealth produkt Velkommen til dit nye ihealth produkt Tak fordi du købte ihealth trådløs blodsukkermåler (BG5). Din blodsukkermåler er designet til at skulle bruges med den gratis ihealth Gluco-Smart App til din telefon.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL FJERNBETJENING

BRUGERVEJLEDNING TIL FJERNBETJENING BRUGERVEJLEDNING TIL FJERNBETJENING Side 2 til din LOCKON fjernbetjening Introduktion Før du starter, skal du have installeret og aktiveret din LOCKON centralenhed. Tips: Brug fjernbetjeningen som en nem

Læs mere

Hukommelsesspil. Introduktion. Scratch

Hukommelsesspil. Introduktion. Scratch Scratch 2 Hukommelsesspil All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can

Læs mere

SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442 Engesvang. Tastatur med proximity standard læser Model 12 og 20

SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442 Engesvang. Tastatur med proximity standard læser Model 12 og 20 1 21.11.2010 Tastatur med proximity standard læser Model 12 og 20 Ny version December 2010 Med variabel kode længde SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442 Engesvang ssi@svane-el.dk www.svane-el.dk

Læs mere

Design: Eleven kan arbejde med enkle designprocesser knyttet til egen produktfremstilling

Design: Eleven kan arbejde med enkle designprocesser knyttet til egen produktfremstilling Forløbets titel: Og der blev lys! - design og byg en lampe Formål: Formålet med opgaven er, at eleverne lærer at designe og bygge en lampe med et selvvalgt udtryk. De skal bruge deres erfaring fra det

Læs mere

Tegnekasse. Introduktion. Scratch. I dette projekt skal du lave dit eget tegneprogram! Arbejdsliste. Test dit Projekt.

Tegnekasse. Introduktion. Scratch. I dette projekt skal du lave dit eget tegneprogram! Arbejdsliste. Test dit Projekt. Scratch 1 Tegnekasse All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can register

Læs mere

SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler

SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler Fælles mål 2014 Matematik Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende geometriske

Læs mere

ScanDis Diktafonen FSV-510 PLUS

ScanDis Diktafonen FSV-510 PLUS Kom nemt i gang med diktafonen Lampe; lyser ved optagelse Skærm [M]-knap: menu Nederst vises hvor meget hukommelse der er tilbage [Afspil/pause]-knap [Spole]-knap: frem/tilbage [Optag/stop]-knap: optagelse

Læs mere

GSM SMS Modem MODEL: SA RTU-1 V1.01

GSM SMS Modem MODEL: SA RTU-1 V1.01 GSM SMS Modem MODEL: SA RTU1 V1.01 Brugervejledning Indgange: Der er fire indgange på modulet. De kan programmeres som normale indgange. De kan programmeres som tæller. Udgange: Der er en udgang på modulet

Læs mere

Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate

Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate Indhold: Kort om BridgeCentral og BridgeMate funktionen Resumé PC en går i dvale eller lukker ned under en session Serveren mister strøm Et bord

Læs mere

Digital Choice 12 + MERE, MERE, MERE!

Digital Choice 12 + MERE, MERE, MERE! MERE, MERE, MERE! Digital Choice Gå ind på mytpchoice.dk for at downloade flere minikategorier. Der er mere end 100 minikategorier at vælge mellem, bl.a. Helte & Heltinder, Science Fiction & Fantasy, Rejser

Læs mere

Micro:bit De første skridt

Micro:bit De første skridt Micro:bit De første skridt Udarbejdet af Bent Egebart Oktober 2018 Materialet kan frit anvendes ikke kommercielt og kan downloades fra www.13grader.dk Indledning Målgruppen er begyndere, begyndere i programmering.

Læs mere

Høvdingebold. Introduktion. Scratch

Høvdingebold. Introduktion. Scratch Scratch 2 Høvdingebold All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can register

Læs mere

NVivo-øvelser for PC. Når NVivo er åbent, kan importen ske på to måder:

NVivo-øvelser for PC. Når NVivo er åbent, kan importen ske på to måder: NVivo-øvelser for PC Før du går i gang med øvelserne, er det selvsagt nødvendigt at importere øvelsesmaterialet ind i NVivo. Der er her tale om fire nytårstaler (fra 1994, 2002, 2010 og 2012) som Word-dokumenter.

Læs mere

NaboLink Indholdsfortegnelse For software ver , revideret

NaboLink Indholdsfortegnelse For software ver , revideret NaboLink Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse: Side Emne 2 Muligheder med NaboLink. 3 Montering af NaboLink enheder. 4 Quickguide NaboAlarm. 5 Parring af NaboAlarm enheder. 6 NaboAlarm brugerguide.

Læs mere

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP)

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word er et fantastisk program til tekstbehandling og nærmest en de facto standard i verden for den slags. Igennem en række øvelser (og mange timer foran skærmen)

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Start af nyt schematic projekt i Quartus II

Start af nyt schematic projekt i Quartus II Start af nyt schematic projekt i Quartus II Det følgende er ikke fremstillet som en brugsanvisning der gennemgår alle de muligheder der er omkring oprettelse af et Schematic projekt i Quartus II men kun

Læs mere

Manual KlimaC SMS Box. Dioder for fjernbetjening skal pege mod varmepumpen (afstand 6 m.)

Manual KlimaC SMS Box. Dioder for fjernbetjening skal pege mod varmepumpen (afstand 6 m.) Manual KlimaC SMS Box Dioder for fjernbetjening skal pege mod varmepumpen (afstand 6 m.) Opstart Isætning af SIM kort: SIM-kortet SKAL være uden Pin-kode, koden fjernes nemmest ved at isætte SIM-kortet

Læs mere

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7 Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7 Tilslut usb boksen til en usbport, og start programmet. Efter kort tid står der Boks OK, og en grøn lampe tænder imellem 4 og 5 knap. Effektmåling: Gå

Læs mere

KODETASTATUR MED PROXIMITY LÆSER 125KHZ STANDARD. Varenr. 2000.1615 Valgfri kodelængde 2-6 cifre 2x6 trykknapper med blåt lys

KODETASTATUR MED PROXIMITY LÆSER 125KHZ STANDARD. Varenr. 2000.1615 Valgfri kodelængde 2-6 cifre 2x6 trykknapper med blåt lys KODETASTATUR MED PROXIMITY LÆSER 125KHZ STANDARD 16.11. 2015 Varenr. 2000.1610 Valgfri kodelængde 2-6 cifre 3x4 trykknapper med blåt lys Varenr. 2000.1615 Valgfri kodelængde 2-6 cifre 2x6 trykknapper med

Læs mere

Kontakt Har du spørgsmål til appen eller brug for support til appen kan WildDetect kontaktes følgende steder:

Kontakt Har du spørgsmål til appen eller brug for support til appen kan WildDetect kontaktes følgende steder: Side 1 af 8 BirdAlert appen BirdAlert systemet kan overvåges og kontrolleres igennem vores app, som fås til Android telefoner på Google Play og iphones i App Store. Indholdsfortegnelse Kontakt... 1 Sådan

Læs mere

BitBot robotbil - Kørsel

BitBot robotbil - Kørsel BitBot robotbil - Kørsel kortlink.dk/qgvb BitBot robotbilen kontrolleres af en micro:bit, der indsættes i et stik på BitBotten. Herved kan motorerne, der trækker hjulene styres fra micro:bitten. Men robotbilen

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Pædagogisk vejledning til. Materialesæt. Sphero. http://via.mitcfu.dk/99872760

Pædagogisk vejledning til. Materialesæt. Sphero. http://via.mitcfu.dk/99872760 Pædagogisk vejledning til Materialesæt Sphero http://via.mitcfu.dk/99872760 Pædagogisk vejledning til materialesættet Sphero Materialesættet kan lånes hos VIA Center for Undervisningsmidler og evt. hos

Læs mere

Programmering af Babysimulator

Programmering af Babysimulator Programmering af Babysimulator Indhold Indhold Introduktion... 3 Programmering via computeren... 3 Class... 5 Student... 5 Baby... 6 Start/stop... 6 Schedule order... 6 Quiet Times... 7 Daycare vuggestue...

Læs mere

Doros nemme guide til: Sms-beskeder. En begynderguide til at skrive, sende og læse sms-beskeder

Doros nemme guide til: Sms-beskeder. En begynderguide til at skrive, sende og læse sms-beskeder Doros nemme guide til: Sms-beskeder En begynderguide til at skrive, sende og læse sms-beskeder Introduktion Velkommen til Doros nemme guide til at skrive sms-beskeder. Det er en let basisguide til dig,

Læs mere

Example sensors. Accelorometer. Simple kontakter. Lysfølsomme. modstande. RFID reader & tags. Temperaturfølsomme. Flex Sensor.

Example sensors. Accelorometer. Simple kontakter. Lysfølsomme. modstande. RFID reader & tags. Temperaturfølsomme. Flex Sensor. Simple kontakter Accelorometer Example sensors Lysfølsomme modstande RFID reader & tags Temperaturfølsomme modstande Flex Sensor Ultralyds afstandsmåler Piezo Pressure/vibration Piezo Sound/buzzer Peltier

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Livall - Kom godt i gang (BH 60 & Bling Jet Fjernbetjening & Livall Riding App)

Livall - Kom godt i gang (BH 60 & Bling Jet Fjernbetjening & Livall Riding App) Livall - Kom godt i gang (BH 60 & Bling Jet Fjernbetjening & Livall Riding App) 1. Indholder: a. En hjelm b. Et USB kabel c. En Bling Jet fjernbetjening d. En brugsanvisning 2. Sæt USB-kablet i hjelmen

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Video Projector Controller. Brugermanual

Video Projector Controller. Brugermanual Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK l Video Projector Controller Brugermanual WWW.WAHLBERG.DK TELEPHONE +45 86 18 14 20 CELL PHONE +45 40 52 20 88 EMAIL: mads@wahlberg.dk Feb

Læs mere

Vejledning til WIFI Kamera. Version 2.0

Vejledning til WIFI Kamera. Version 2.0 Vejledning til WIFI Kamera Version 2.0 Tillykke med din nye redekasse med kamera. Når du har læst og fulgt anvisningerne i denne vejledning, er du klar til at tilbyde fugle i din have en dejlig bolig og

Læs mere

Navn: Søren Guldbrand Pedersen Klasse: 2i Fag: up/ansi Opgave: Brev til Sigurd Lære: John Austin Side 1 af 8 Dato: 14-05-2003

Navn: Søren Guldbrand Pedersen Klasse: 2i Fag: up/ansi Opgave: Brev til Sigurd Lære: John Austin Side 1 af 8 Dato: 14-05-2003 Side 1 af 8 Dato: 14-05-2003 Til Sigurd Som aftalt vil jeg her fremsende vores program til vores 80C535 kit og display. Det gik jo ud på at vi skulle starte med at få den til at intialiserer displayet,

Læs mere

Skannerpen Gennemgået Øvelse Scan tekster med C-Pen Windows 1 Scan tekster med C-Pen Mac 2 Scan tekster med IRISPen Windows 3

Skannerpen Gennemgået Øvelse Scan tekster med C-Pen Windows 1 Scan tekster med C-Pen Mac 2 Scan tekster med IRISPen Windows 3 Håndskanner & Skannerpen Tjekliste Skannerpen Gennemgået Øvelse Scan tekster med C-Pen Windows 1 Scan tekster med C-Pen Mac 2 Scan tekster med IRISPen Windows 3 Håndskanner Gennemgået Øvelse Klargøring

Læs mere

Håndskanner og Skannerpen Tjekliste

Håndskanner og Skannerpen Tjekliste Håndskanner og Skannerpen Tjekliste Gennemgang af funktioner for Håndskanner og Skannerpen MV-Nordic www.mv-nordic.com Table of Content Øvelse 1 - Scan tekster med C-Pen Windows... 3 C-Pen i værktøjslinjen...

Læs mere

Programmeringseksempel til CX/IPC

Programmeringseksempel til CX/IPC APP-NOTE 610004 Beckhoff Application Note Date: 7/17/2009 Document Status: 1.1 Beckhoff Automation Aps Naverland 2, DK-2600 Glostrup Phone +45 43 46 76 20 Fax +45 43 46 63 35 Programmeringseksempel til

Læs mere

Python 3 kursus lektion 1:

Python 3 kursus lektion 1: Python 3 kursus lektion 1: Her laves et nyt program Her køre programmet! Her skrives koden: Gem (CTRL-s) Tryk F5 (for at køre) www.madsmatik.dk d.14-01-2016 1/5 At skrive til skærmen: Hello World Man kan

Læs mere

Arduino kursus lektion 3:

Arduino kursus lektion 3: Arduino kursus lektion 3: I denne lektion skal vi lave få en diode til at fade op og ned! Herefter skal denne diode bruges sammen med en lysføler til at lave en smart lysfølsom diode som selv justere lyset

Læs mere

Vildtkamera DTC-530V.

Vildtkamera DTC-530V. Vildtkamera DTC-530V. Indhold fortegnelse......... 1 Kom godt i gang.........2 Information......... 2 Anvendelse......... 3 Fjernbetjening...... 3 Hukommelse kort......... 4 Quick Start...... 4 Isæt batterier.........

Læs mere

Måle og test I. Lasse Kaae 2012

Måle og test I. Lasse Kaae 2012 Måle og test I Lasse Kaae 2012 Plan for de næste 2 uger Uge 1 grundlæggende VEE NI Labview (Torsdag) Anders Meisner Uge 2 Workshop VEE VEE instrument-styring Labview NI USB 6008 Måle øvelser Lasse Kaae

Læs mere

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint "Dual boot af Windows 7 og Linux Mint" er en udvidelse af min IT guide "Linux Mint med fokus på privatliv

Læs mere

High Speed Kamera og Redigering

High Speed Kamera og Redigering digital Vejledning High Speed Kamera og Redigering Vejledning til læreren: Fra high speed optagelser til slowmotion film 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb,

Læs mere

Jabra. Talk 5. Brugervejledning

Jabra. Talk 5. Brugervejledning Jabra Talk 5 Brugervejledning 1 INDHOLDSFORTEGNELSE TAK...2 OM JABRA TALK 5...2 HEADSETFUNKTIONER...2 KOM I GANG...3 OPLADNING AF HEADSETTET...4 TÆND/SLUK HEADSETTET...4 PARRING MED DIN TELEFON...5 BÆR

Læs mere

Programmering af Babysimulator

Programmering af Babysimulator Programmering af Babysimulator Indhold Introduktion... 3 Programmering via computeren... 3 Class... 5 Student... 5 Baby... 6 Start/stop... 6 Schedule order... 6 Quiet Times... 7 Daycare vuggestue... 7

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC Brugervejledning ClaroRead fra Dictus -PC 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 INSTALLATION... 3 CLAROREAD-VÆRKTØJSLINJE... 3 AFSPIL... 4 STOP... 4 GEM TEKST SOM LYDFIL... 4 INDSTILLINGER... 5

Læs mere

Sæt altid USB stikket i computeren, før du installerer softwaren. (Gælder ikke i XP) Tilslut USB adapteren til en ledig USB port på din computer

Sæt altid USB stikket i computeren, før du installerer softwaren. (Gælder ikke i XP) Tilslut USB adapteren til en ledig USB port på din computer TeamBoard Hurtig Start #1 Velkommen til TeamBoard! USB TeamBoard Hardware Installation Seriel TeamBoard Denne hurtig start guide indeholder de vigtigeste ting ang. brugen af TeamBoard. Bemærk: Sæt altid

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Brugervejledning. Anvendelse af IsoReader ver SKIOLD Echberg A/S La Cours Vej 1 DK 7430 Ikast

Brugervejledning. Anvendelse af IsoReader ver SKIOLD Echberg A/S La Cours Vej 1 DK 7430 Ikast Brugervejledning Anvendelse af IsoReader 981002700 ver. 01 01-10-2004 SKIOLD Echberg A/S DK 7430 Ikast 2 981002700.doc Indholdsfortegnelse 1 BRUG AF ISOREADER... 4 1.1 FORBINDELSE TIL POCKET... 4 1.2 HVAD

Læs mere

Her er en lille vejledning, som viser dig, hvordan de gode historier kommer fra folks hoveder, gennem din mikrofon og ind på www.dr.dk/historier.

Her er en lille vejledning, som viser dig, hvordan de gode historier kommer fra folks hoveder, gennem din mikrofon og ind på www.dr.dk/historier. Til ambassadørerne Her er en lille vejledning, som viser dig, hvordan de gode historier kommer fra folks hoveder, gennem din mikrofon og ind på www.dr.dk/historier. Intro: Når folk dukker op ved dit arrangement,

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

GoTalkNow. Beskrivelse:

GoTalkNow. Beskrivelse: GoTalkNow Beskrivelse: I GoTalk NOW kan du lave personlige kommunikationsbøger. Du kan også lave vælgebøger med foto, filmklip eller musik. Eller en kombination mulighederne er mange. En bog kan laves

Læs mere

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10 Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10 Tilslut usb boksen til en usbport, og start programmet. Efter kort tid står der Boks OK, og en grøn lampe tænder imellem 3 og 4 knap. Hvis du har

Læs mere

Basecamp. Garmin Zumo 350 notater 010614

Basecamp. Garmin Zumo 350 notater 010614 Problem Hvordan får jeg et ordentligt kort frem? Virker kun med GPS tilsluttet New route er gråskraveret hvad gør jeg? Virker kun når GPS er taget fra! Basecamp Løsning Formentlig fordi du har glemt at

Læs mere

EBO-600E. Quick Start Guide

EBO-600E. Quick Start Guide EBO-600E Quick Start Guide Knapper og kontroller 1. Knappen Power 2. Knappen Enter (ok) 3.Pileknap Op/ Vol + 4. Pileknap Ned/ Vol - 5. Pileknap Venstre 6. Pileknap Højre 7.Genvej til musikafspilning: 1

Læs mere

LAVET AF HANS-CHRISTIAN KELLER 1

LAVET AF HANS-CHRISTIAN KELLER 1 ELEVENS Indhold Lektion nr. 1 Lær Edison at kende... 2 Arbejdsark 1.1 Batterier, knapper og sensorer... 2 Arbejdsark 1.2 - Programmer Edison ved at bruge stregkoder... 4 Arbejdsark 1.3 Prøv Edisons sensorer...

Læs mere

Download af logfiler. For at få adgang til BioCover data skal du benytte følgende login oplysninger: Webadresse:

Download af logfiler. For at få adgang til BioCover data skal du benytte følgende login oplysninger: Webadresse: Generelt. Følgende vejledning beskriver hvordan man udarbejder BioCover SyreN kort i Næsgaard Markkort. Opgaven tager udgangspunkt at Næsgaard Markkort er installeret på din PC og klar til brug, og at

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere