Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg"

Transkript

1 Ren luft til ungerne Beskyt børn mod tobaksrøg

2 Børn og tobaksrøg I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Lige efter der er blevet røget, kan man se og lugte røgen. Men selv efter udluftning er der usynlige og lugtfri partikler tilbage. Tobaksforurening er ikke bare et problem, mens der bliver røget, men også lang tid efter, at cigaretten er slukket. Partikler fra tobaksrøgen lægger sig på legetøj, gulve og møbler og hvirvles op og spredes fra rum til rum. Gammel røg indåndes og bevæger sig via luftvejene ned i lungerne. Herfra føres stofferne via blodbanen videre ud i hele kroppen. Tobaksrøgens stoffer er sundhedsskadelige Vi har længe vidst, at tobaksrøg i omgivelserne er sundhedsskadelig, men ny viden viser, hvor farligt det er. Det er nu dokumenteret, at tobaksrøg i omgivelserne: er kræftfremkaldende er årsag til hjerte- og karsygdomme er årsag til luftvejssygdomme hos børn og voksne skader det ufødte barn Børn kan ikke tåle røg Småbørn tilbringer det meste af deres første leveår inden døre. De leger på gulvet og undersøger ting ved at putte dem i munden. På den måde indånder og spiser de røgens stoffer, der sidder på gulve, møbler og legetøj. De er også i tæt fysisk kontakt med rygende voksnes tøj, hår og hænder. Børn får en dosis af røgens stoffer hver gang de trækker vejret i forurenede omgivelser. De kan også optage stofferne gennem huden. Nyfødte trækker vejret gange i minuttet, 1 årige 30 gange i minuttet, mens voksne kun trækker vejret 15 gange i minuttet. Derfor optager børnene flere gange en dosis af røgens stoffer end voksne, når de er i de samme tobaksforurenede omgivelser. Stofferne fordeles samtidig i en mindre krop. Når røgens stoffer ophobes i barnet, kan de nå mængder, som hvis det var inhaleret af en voksen aktiv ryger. Børn udsat for tobaksrøg bliver oftere syge, og de rammes hårdere af en lang række sygdomme end andre børn. Luftvejssygdomme Tobaksrøg irriterer slimhinderne i luftvejene. Hos børn er luftvejene snævre og derfor mere følsomme over for irritation og slimdannelse. Røgen gør også børnene mere følsomme over for virus og bakterier. Hvis de er udsat for røg, bliver de oftere forkølede og får infektioner i luftvejene, f.eks. astmatisk bronkitis og bliver oftere indlagt for dette. Nogle af de sværest ramte børn kan udvikle egentlig astma. Børn, som har astma, får hyppigere anfald, når de er sammen med rygere, og de må tage mere medicin for at være symptomfri.

3 Mellemørebetændelse Børn kan ikke udligne trykket i mellemøret, hvis slimhinden mellem svælget og mellemøret bliver irriteret og hæver. Det betyder, at der kommer væske i mellemøret. Børn udsat for tobaksrøg får oftere mellemørebetændelse end børn i et røgfrit miljø. Det gør ondt på barnet, og det kan give nedsat hørelse, og dermed kan den sproglige udvikling forsinkes. Andre lidelser Undersøgelser tyder på, at børn, der udsættes for tobaksrøg, har en øget risiko for at udvikle huller i tænderne, sukkersyge, kolik, meningitis og en øget risiko for nedsat intellektuel formåen ved skolestart. Indlæggelser Eksperter skønner, at en væsentlig del af akutte indlæggelser af børn skyldes forældrenes tobaksrygning. Amning Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mødre, der ammer, ikke ryger. Mange af røgens skadelige stoffer, f.eks. nikotin, tjære, blåsyre og kulilte overføres til modermælken og dermed til barnet. Hvis moren ryger i ammeperioden, anbefaler Sundhedsstyrelsen at ryge så lidt som muligt, at ryge lige efter amning og at vente med at ryge igen til efter næste amning. Hvis ammende mødre udsættes for andres tobaksrøg kan nikotinen måles i barnets blod. Vuggedød Rygning øger risikoen for vuggedød. Når et barn uventet dør inden for det første leveår, uden at årsagen kan findes, taler man om vuggedød. Det sker heldigvis sjældent. Rygning under graviditeten og udsættelse for tobaksrøg efter fødslen, øger risikoen. Sundhedsstyrelsen anbefaler Det sikreste sted for et spædbarn at sove er i sin egen seng i samme rum som forældrene. Undgå at barnet får det for varmt, når det sover. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Undgå rygning i graviditeten og undgå, at barnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen.

4 Til forældre der ryger Det at få børn vender som regel op og ned på tilværelsen. De fleste må ændre på mange af deres vaner. Børn kan ikke tåle røg. Derfor er rygning en af de vaner, man som forældre er nødt til at tage op til overvejelse. Små børn kan ikke selv sige fra over for røgen, og de bestemmer ikke selv, hvor de vil opholde sig. Det er de voksnes ansvar at beskytte børn mod tobaksrøg. Syv forholdsregler Det er vigtigt, at du ikke udsætter dit barn for tobaksrøg. Her er syv gode råd: 1. Ryg aldrig indendørs Udluftning, emhætter og åbne vinduer og døre kan ikke fjerne de sundhedsskadelige stoffer fra røgen. De sundhedsskadelige stoffer sætter sig i tøjet og på overflader samt lægger sig i støvet. Stofferne hvirvles op og indåndes. Fra lungerne går de over i blodbanen og ud i hele kroppen. Det beskytter ikke at begrænse rygningen til enkelte rum. Røgens stoffer fordeler sig i hele hjemmet langs rørføringer, og når døre åbnes. 2. Ryg aldrig i nærheden af dit barn udendørs Børn kan ikke tåle røg. Ryg heller ikke i nærheden af dit barn udendørs. Jo tættere røgen er på barnet, jo mere udsat er barnet for de sundhedsskadelige stoffer. 3. Lad ikke dit barn se dig ryge Selv ret små børn ved, at det er farligt at ryge. De kan blive bekymrede, når deres forældre ryger. Tænk også på, at du er rollemodel. Det får betydning, når barnet bliver større. 4. Bed venner og familie om ikke at ryge indendørs Der er sket en stor holdningsændring i Danmark. Mange ryger ikke indendørs i eget hjem, og gæster ryger ikke indendørs, når de er på besøg. 5. Lad bilen være røgfri Bilen er et meget lille rum. Ryger du i bilen, opstår der meget høje koncentrationer af de sundhedsskadelige stoffer. De er der stadig næste gang, barnet skal med ud at køre. 6. Fjern cigaretter, skod og nikotintyggegummi Efterlad aldrig cigaretter, skod eller nikotintyggegummi på jorden, i askebægre eller andre steder, hvor børn kan komme til dem. Børn kan blive forgiftede og i værste fald dø af at spise dem. 7. Husk at det er for barnets skyld Hvis andre fortæller dig, at du ikke bør ryge, når du er sammen med dit barn, så husk, at det er for barnets skyld, de siger det. Det bedste for dig og dit barn er, hvis du holder op med at ryge.

5 Til forældre der ikke ryger For nogle er det svært at sige fra over for tobaksrøg i omgivelserne. Men når det sker på barnets vegne, er det ofte lettere. Holdningen til, hvor man ryger, ændrer sig hurtigt i disse år. I de fleste hjem bliver der aldrig røget indendørs, heller ikke når der er gæster. Rygning udendørs er almindeligt også til fester. Dem, der ryger er ved at vænne sig til, at man ikke bare ryger, hvor man har lyst. Dit barn er bedst beskyttet mod de skadelige stoffer i tobaksrøgen, hvis al rygning flyttes uden for hjemmet og bilen også når der er gæster og ved festlige lejligheder for røgens stoffer er der længe efter, at cigaretterne er slukket. Udluftning, emhætter og åbne vinduer og døre kan ikke fjerne røgens stoffer. Send klare signaler om rygeregler Beslut at der slet ikke må ryges indendørs i hjemmet - heller ikke, når der er gæster og fester. Fortæl dem, der ryger, at det er røgen og ikke dem, du ønsker uden for døren. Rygere kan godt lide klare signaler om, hvor de må ryge. Alle vil gerne undgå konflikter. Både dem, der ryger og dem, der ikke ryger. Aftale om rygning i hjemmet Ryger din ægtefælle eller samlever, er det nødvendigt, at I får aftalt nogle rygeregler. Flere og flere har rygeforbud i eget hjem, og dem, der ryger, er glade for det, fordi de så ikke udsætter familien for de sundhedsskadelige stoffer fra røgen. Tal om rygning flere gange Rygning kan være et følsomt emne at tale om i et parforhold. Tag udgangspunkt i, hvordan I bedst beskytter jeres barn mod tobaksrøg i jeres hjem. Sæt fokus på hvordan I fjerner røgen ikke den, der ryger. Diskuter ikke rygestop i første omgang. Det skal tages op i en samtale for sig.

6 Når barnet bliver passet af andre hvilke regler gælder? Daginstitutioner Ansatte og andre må hverken ryge indendørs eller på udendørsarealer i daginstitutioner. Det gælder også udenfor normal åbningstid. Kommunen eller institutionen kan vælge, at de ansatte slet ikke må ryge i arbejdstiden, dvs. heller ikke uden for institutionens arealer. Dagpleje I den kommunale dagpleje, er det ikke tilladt at ryge i dagplejehjemmet og i andre lokaler til brug for dagpleje, når der passes børn. Lokaler, der primært er indrettet som børnenes lege- og opholdsrum, skal være røgfri hele døgnet. Spørg om kommunen kan sikre, at dit barn bliver passet i et hjem, hvor der aldrig ryges indendørs. Babysitteren Tal med babysitteren om tobaksrøg. Fortæl om jeres rygeregler og fortæl, at barnet ikke må udsættes for røg. Heller ikke når de er udenfor. Læs mere... om lovgivning her: og og om rygepolitik her: Venner der ryger Der er sket et stort skift i både viden og holdninger om tobaksrøg i omgivelserne. I dag opfattes det som forkert at ryge indendørs, hvor der kommer børn. Venner, der ryger, vil respektere dig, hvis du beder dem om ikke at ryge indendørs. Fortæl dem, at det er røgen, du ønsker at sende uden for døren ikke dem. Fortæl dem også om de nye fakta om gammel tobaksrøg. Det er ikke sikkert, at de kender dem. På besøg hos venner der ryger Når I er på besøg hos venner, der ryger, kan det føles svært at bede dem om ikke at ryge indendørs. Du kan starte med at spørge, hvilke regler der er for rygning i hjemmet, før I kommer. Du kan også spørge, om der er et sted, hvor børn kan opholde sig røgfrit og uden gammel tobaksrøg.

7 Når bedsteforældrene ryger Bedsteforældre vil det bedste for deres børnebørn. Men ikke alle i den ældre generation har fulgt med i debatten om tobaksrøg. Hvis bedsteforældrene ikke af sig selv undlader at ryge indendørs, må du tage emnet op. På den ene side ønsker du at beskytte barnet på den anden side kan det være ubehageligt at bede bedsteforældrene om at ændre på indgroede vaner. Men det er dig, der må handle og tage emnet op på dit barns vegne. Formålet er at beskytte det barn, I alle gerne vil se trives. Det er vigtigt at understrege. Hjemme hos jer Hjemme hos jer selv er det naturligt at bede om, at der kun ryges udendørs. Vis det ved at sende klare signaler. Vis at jeres hjem er røgfrit. Sæt f.eks. et klistermærke ved hoveddøren. Fjern alle askebægre indendørs. Sæt i stedet et askebæger i børnesikker højde udendørs og langt fra døre og vinduer. Print pjecen Til bedsteforældre der ryger og giv den til dit barns bedsteforældre. Hjemme hos bedsteforældrene Det er sværere at snakke om rygeregler, når barnet besøger bedsteforældre, der ryger. Men selvom det er deres hjem, kan det være en god idé at tale med bedsteforældrene og aftale nogle rygeregler. Du kan spørge, om de har forslag til, hvordan barnet kan beskyttes mod tobaksrøg i deres hjem. Tag emnet op igen, hvis det er nødvendigt, så I trin for trin beskytter barnet mere og mere. Fortæl om den ny viden Snak om tobaksrøg kan nemt blive opfattet som en anklage mod bedsteforældrenes livsstil. De tager det måske personligt og kan synes, man er hysterisk. Men det er ikke hysterisk at beskytte sit barn mod noget, det kan blive syg af. Det er barnets sundhed, det handler om. Tobaksrøgen skader barnets helbred og udvikling. Børn der udsættes for tobaksrøg risikerer flere indlæggelser end børn, der ikke udsættes for røg. Det er røgen, ikke rygerne, barnet skal undgå. Gammel tobaksrøg I snakken med bedsteforældre kan det være en hjælp at fortælle, at ny viden viser, at gammel røg er meget sundhedsskadeligt. Det er ikke kun den røg, man kan se og lugte, der er farlig. Undersøgelser viser, at de sundhedsskadelige stoffer fra gammel røg sætter sig på overflader og lægger sig i støv. Stofferne kan hvirvles op igen og blive indåndet, og børnene kan optage dem gennem huden og spise dem, når de putter ting i munden. Det skal helst ende med, at bedsteforældrene slet ikke ryger indendørs.

8 Ren luft til ungerne Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen Illustrationer: Tove Krebs Lange. Beskyt børn mod tobaksrøg Børn kan ikke tåle at blive udsat for tobaksrøg. De kan blive syge. Alle børn skal beskyttes mod tobaksrøg uanset hvem, der ryger i deres omgivelser. Det er de voksnes ansvar at beskytte børn. Få mere information om tobaksrøg i omgivelserne:

SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år

SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år 2015 SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år 2015 SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år Sundhedsstyrelsen, 2015 Du kan frit referere

Læs mere

sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer

sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer Til forældre med børn i grundskolen: Dit barns festkultur sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer 2011 Myter og fakta om rusmidler og tobak 13 tips om at tackle alkohol og tobak med en teenager Gode råd

Læs mere

Den lille Rygestop-guide

Den lille Rygestop-guide Den lille Rygestop-guide Indhold Mød en eksryger... 4 På vej... 6 Stop...10 Snart røgfri Hold fast...20 KOLOFON Den lille Rygestop-guide Sundhedsstyrelsen 2010 1 udgave, 1. oplag, 2010 ISBN: 978-87-7104-080-7.

Læs mere

GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk. Hvilke konsekvenser har rygning?

GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk. Hvilke konsekvenser har rygning? GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk Hvilke konsekvenser har rygning? HVILKE KONSEKVENSER HAR RYGNING? I dette tema kommer du til at arbejde med

Læs mere

med at skabe rammer for alkohol, tobak og stoffer

med at skabe rammer for alkohol, tobak og stoffer Til forældre på ungdomsuddannelsen: Hjælp din teenager med at skabe rammer for alkohol, tobak og stoffer 2011 Myter og fakta om rusmidler og tobak 13 tips om at tackle alkohol og tobak med en teenager

Læs mere

Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag

Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag Sund på jobbet Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag. Udgivet af Nationalt Center for Sundhedsfremme på Arbejdspladsen og De Regionale

Læs mere

PATIENTVEJLEDNING OM KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

PATIENTVEJLEDNING OM KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom PATIENTVEJLEDNING OM KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom 2006 PATIENTVEJLEDNING OM KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom 2006 Patientvejledning om KOL Udgivet af Sundhedsstyrelsen 2006 Design: 1508 A/S Foto:

Læs mere

Passiv rygning i privatsfæren

Passiv rygning i privatsfæren Rapport 2009 Forebyggelses- og dokumentationsafdelingen Kræftens Bekæmpelse Passiv rygning i privatsfæren en kulturanalyse Passiv rygning i privatsfæren en kulturanalyse Kræftens Bekæmpelse Rapport 02/2009

Læs mere

Hvordan er det at blive bedøvet?

Hvordan er det at blive bedøvet? Hvordan er det at blive bedøvet? Information til børn og forældre fra Anæstesiafsnittet Regionshospitalet Viborg Anæstesi- og Operationsafdelingen Anæstesiafsnittet ANÆSTESIAFSNITTET Det er hospitalets

Læs mere

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen ALLERGI...5 UDVIKLING AF ALLERGI...5 SYMPTOMER...5 ÅRSAGER...5 UNDERSØGELSE...6 INDEKLIMA...7 HUSSTØVMIDER...7 PELSDYR...8 SKIMMELSVAMPE...8 POLLEN...8 POLLEN...9

Læs mere

Dorte Fischer Karsten Pers. Til bogen hører nu også:

Dorte Fischer Karsten Pers. Til bogen hører nu også: Dorte Fischer Karsten Pers kalenderen Til bogen hører nu også: Gratis nyhedsmail med aktuelle råd og sæsontips Facebook side med det nyeste fra os samt debat og babysjov Masser af gode links uge for uge

Læs mere

Sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer

Sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer Til grundskolens lærere, ledelse og skolebestyrelse: Sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer 2011 Danske børn starter for tidligt med at drikke alkohol og de drikker sig ofte fulde Der er også stadig

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

fv1: Rygestopprocessen

fv1: Rygestopprocessen fv1: Rygestopprocessen Et endeligt rygestop er for de fleste rygere en stor udfordring. Det er de færreste, som klarer et rygestop uden problemer. For de fleste afhængige rygere er et rygestop en proces,

Læs mere

Røgfri arbejdsplads. - viden og erfaringer fra Brøndby Kommune

Røgfri arbejdsplads. - viden og erfaringer fra Brøndby Kommune Røgfri arbejdsplads - viden og erfaringer fra Brøndby Kommune Kræftens Bekæmpelse Forebyggelses- og dokumentationsafdelingen Projekt Forskning og Forebyggelse Oktober 06 Røgfri arbejdsplads viden og erfaringer

Læs mere

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE?

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? KAPITEL 6: HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? Flere og flere rygere vælger at stoppe med ryge - heldigvis for dem. Men det er ikke let, og det kan kræve stor selvdisciplin og udholdenhed at

Læs mere

SKAB EN SUND ARBEJDSPLADS UDEN PASSIV RYGNING! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer

SKAB EN SUND ARBEJDSPLADS UDEN PASSIV RYGNING! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer SKAB EN SUND ARBEJDSPLADS UDEN PASSIV RYGNING! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer Skab en sund arbejdsplads uden passiv rygning! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer Sundhedsstyrelsen Center for

Læs mere

rygestop-guide 2008/09

rygestop-guide 2008/09 rygestop-guide 2008/09 Indhold nyttige adresser Forberedelse www.sst.dk 1 Rygestop 14 Første uge 18 Anden uge 22 Tredje-fjerde uge 28 På længere sigt 32 Sundhedsstyrelsens hjemmeside med mange informationer

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL MINDRE DRUK. MERE FEST En stor oplevelse venter forude Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL EN STOR OPLEVELSE VENTER FORUDE Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage sammen med de bedste

Læs mere

GÅ OP I RØG Tobak, menneske, medier og samfund

GÅ OP I RØG Tobak, menneske, medier og samfund Fakta og dilemmaer i dansk, samfundsfag, geografi og sundhedskundskab i 7.-9.klasse Kræftens Bekæmpelse GÅ OP I RØG Tobak, menneske, medier og samfund Fakta og dilemmaer i dansk, samfundsfag, geografi,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre.

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre. FOKUS PÅ LIVET Forord Denne pjece er lavet til dig der er hiv-smittet, og giver dig er overblik over nogle af de centrale emner du som hiv-smittet skal forholde dig til. Selvom pjecen henvender sig til

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Det gode INDEKLIMA. hos dig der er overfølsom

Det gode INDEKLIMA. hos dig der er overfølsom Det gode INDEKLIMA hos dig der er overfølsom 2 Enkel indretning med glatte overflader gør hjemmet rengøringsvenligt. FORORD Et sundt indeklima har stor betydning for dit helbred og velbefindende. Denne

Læs mere