3. Rygestop værd at vide... 3 Fastsæt en stopdag... 3 Bryd vanerne... 3 Bryd vanesmøgen... 3 Modstå fristelserne... 3 Hvad er abstinenser?...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3. Rygestop værd at vide... 3 Fastsæt en stopdag... 3 Bryd vanerne... 3 Bryd vanesmøgen... 3 Modstå fristelserne... 3 Hvad er abstinenser?..."

Transkript

1 1. Rygestop Er du sikker på, du vil stoppe? Rygestop værd at vide... 3 Fastsæt en stopdag... 3 Bryd vanerne... 3 Bryd vanesmøgen... 3 Modstå fristelserne... 3 Hvad er abstinenser? Hjælpemidler og metoder til rygestop... 5 Hjælpemidler og metoder til rygestop... 5 Rygestop-guide... 5 Rygestopkursus eller individuel rådgivning... 5 Lægemidler... 6 Rygestop via Internettet eller STOP-linien... 6 Hypnose og akupunktur Hvilket lægemiddel med nikotin skal jeg vælge? Fagerström testen Lægemidler med nikotin... 9 Inhalator... 9 Næsespray... 9 Plaster... 9 Resoriblet... 9 Sugetablet... 9 Tyggegummi Kan jeg blive afhængig af lægemidler med nikotin? Hoste i forbindelse med rygestop Får jeg forstoppelse eller diarré ved rygestop? Hold vægten efter rygestop Værd at vide Når du stopper med at ryge... 13

2 1 Rygestop Rygestop Denne brochure er ikke bare en række velmenende råd og anvisninger. Den forklarer, hvordan du lettest kan holde op med at ryge. Og den indeholder viden, som kan hjælpe mere, end du tror. En del af dit liv? Du har måske røget i mange år, og derfor er rygning blevet en del af dagligdagen. Du har måske også før prøvet at stoppe men har erfaret, at det kan være svært. For nogen er det lettere at holde op end for andre. For alle gælder det dog, at hvis man er fast besluttet på at stoppe og planlægger sit rygestop grundigt, er der en stor chance for, at det vil lykkes. Læs mere om fordelene på side 13.

3 Er du sikker på du vil stoppe? 2 Er du sikker på, du vil stoppe? Det er vigtigt, at du er fast besluttet på at stoppe med at ryge, ellers er der stor risiko for, at det ikke lykkes. Hvis du vil stoppe med at ryge, skal du være indstillet på, at der er tale om et totalt rygestop helt fra starten. Det betyder, at du skal forberede dig grundigt, så du senere kan undgå de værste kriser. Du skal også have gjort op med dig selv, om du vil benytte et lægemiddel, og om du vil gøre brug af et af de mange støtteprogrammer, der findes til at hjælpe dig med at stoppe.

4 3 Rygestop værd at vide Rygestop værd at vide Fastsæt en stopdag. Bryd vanerne. Modstå fristelserne. Hvad er abstinenser? Fastsæt en stopdag Når du har besluttet dig for at holde op med at ryge, skal du fastsætte en stopdag. Det er bedst at fastsætte en dato 2 til 3 uger ud i fremtiden. Rygestoppet bliver nemlig dit vigtigste projekt i nogle uger efter stopdagen. Vælg en dato, hvor du ikke er alt for presset, eller hvor der ikke skal træffes de store beslutninger. Der bør heller ikke være fester omkring stoptidspunktet. Er dagen fastsat, så fortæl det til dine nærmeste omgivelser det forpligter. De kan give dig den opbakning, du har brug for til at fastholde din beslutning. Bryd vanerne De fleste rygere tænder en cigaret i ganske bestemte situationer. Men er du bevidst om situationerne og parat til at bryde vanerne, kan du undgå at tænde vanecigaretterne. Bryd vanesmøgen Morgensmøgen Lav om på rækkefølgen af dine morgenaktiviteter. Telefonsmøgen Tag en blyant i hånden i stedet for cigaretten. Tegn kruseduller, mens du taler i telefon. Pausesmøgen Spring pausen over eller hold den sammen med ikke-rygerne. Drik noget andet, end det du plejer, gerne noget du normalt ikke tager en cigaret til. Hyggesmøgen Undgå alkohol. Rejs dig fra bordet, så snart du er færdig med at spise. Vask op eller gå en tur med hunden. Modstå fristelserne Der vil helt sikkert være situationer, hvor du er fristet til at tage en cigaret. Det er vigtigt, at du på forhånd ved hvilke situationer, der kan friste dig. Du bør også overveje, hvad du vil gøre i de situationer. Hvad er abstinenser? Når du ryger, får du tilført nikotin via tobaksrøg. Nikotin optages fra tobaksrøgen og fordeles i blodbanen i kroppen. Allerede få sekunder efter, at du har inhaleret tobaksrøgen, vil nikotinen nå hjernen.

5 Rygestop værd at vide 4 I hjernen kæmper nikotin om pladsen med andre stoffer, som på nervecellerne skal sikre overførslen af impulser fra en nervecelle til en anden. For at kompensere for den ubalance, der opstår, når nikotin optager pladsen for de andre stoffer, udvikler hjernen ekstra plads, så der både er plads til nikotin og de stoffer, som sikrer overførslen af impulser mellem nervecellerne. Hjernen vænner sig med andre ord til at få nikotin og udvikler på den måde afhængighed. Hvor afhængig man bliver, varierer fra menneske til menneske. Når du stopper med at ryge, får hjernen ikke længere tilført nikotin. Der opstår derfor ledig plads på nervecellerne, som mangler nikotin, og på den måde udløses abstinenssymptomerne. Måske vil du føle dig dårligt tilpas, og symptomerne kan minde om influenza. Du kan også føle dig rastløs, få besvær med at koncentrere dig, få hukommelsesproblemer, lettere angstsymptomer og uro i kroppen. Heldigvis optræder abstinenserne kun i en kortere periode.

6 5 Hjælpemidler og metoder til rygestop Hjælpemidler og metoder til rygestop Det er muligt at holde op med at ryge uden hjælpemidler eller støtteprogrammer. Men erfaringer viser, at sandsynligheden for succes er betydeligt større, hvis du benytter hjælpemidler eller støtteprogrammer. Hjælpemidler og metoder til rygestop Rygestop-guide fra Sundhedsstyrelsen. Rygestopkursus eller individuel rådgivning. Lægemidler. Rygestop via internettet. Hypnose og akupunktur. Rygestop-guide Du kan bestille Sundhedsstyrelsens rygestop-guide på telefon Guiden indeholder råd og vejledning om, hvordan du forbereder og gennemfører et rygestop. Den indeholder også erfaringer fra eksrygere. Rygestopkursus eller individuel rådgivning Mange apoteker tilbyder kurser i rygestop. På kurserne vil apotekspersonalet tage emner op som fysisk og psykisk afhængighed, nikotinafhængighed, abstinenssymptomer og rygestop uden vægtproblemer. Apotekspersonalet vil sammen med de øvrige kursusdeltagere støtte og hjælpe dig med dit rygestop. Et kursusforløb strækker sig normalt over 8-12 uger med 6 møder. Ved den individuelle rådgivning aftaler du med apoteket, hvilke emner du ønsker at drøfte. Apotekspersonalet fungerer som din faste støtte. Du aftaler selv med apotekspersonalet, hvor længe du har behov for deres hjælp, og hvor ofte du bør komme. Typisk mødes man 5 gange i løbet af 6-8 uger.

7 Hjælpemidler og metoder til rygestop 6 Lægemidler Der findes både håndkøbslægemidler og et enkelt receptpligtigt lægemiddel, som kan anvendes ved rygestop. Håndkøbslægemidlerne indeholder alle nikotin. På apoteket kan du få vejledning om hvilket håndkøbslægemiddel, der passer bedst til din situation. Er du interesseret i at anvende det receptpligtige lægemiddel, skal du kontakte din læge. Lægemidlerne kan være en god hjælp til at komme igennem et rygestop, da de kan hjælpe dig over perioden med abstinenser. Men lægemidlerne kan ikke udrette mirakler. Uden din faste beslutning om at stoppe med at ryge kombineret med en nøje planlægning af forløbet, hjælper lægemidlerne ikke på længere sigt. Rygestop via Internettet eller STOP-linien På hjemmesiden som er udarbejdet af blandt andet Sundhedsstyrelsen, kan du tilmelde dig rygestop. Du kan også få rådgivning hos STOPlinien på telefon Hypnose og akupunktur Nogle rygere er holdt op med at ryge ved hjælp af hypnose eller akupunktur. På Dansk selskab for klinisk hypnose s telefonnummer eller kan du få oplyst anerkendte hypnotisører, og på hjemmesiden kan du få oplyst anerkendte akupunktører. Der findes ikke videnskabelige undersøgelser, der kan dokumentere effekten af hypnose og akupunktur. Men mange eksrygere har oplevet, at de har fået god hjælp af disse metoder.

8 7 Hvilket lægemiddel skal jeg vælge? Hvilket lægemiddel med nikotin skal jeg vælge? Det er vigtigt, at du vælger det produkt, der passer præcist til dig og dit nikotinbehov. For at du kan få fuldt udbytte af lægemidlet, skal du nemlig have en tilstrækkelig mængde nikotinerstatning. Ved at udfylde Fagerström testen har du mulighed for at få klarlagt din afhængighed af nikotin. Mange har glæde af at kombinere flere produkttyper. Det vigtigste er den rette dosering, så slipper du for abstinenser. Tag Fagerström testen med på apoteket. Her kan du få hjælp til at klarlægge, om du er så afhængig, at du bør anvende et lægemiddel med nikotin. Er det tilfældet, kan apoteket også hjælpe dig med at finde det nikotinerstatningsprodukt, der passer bedst til dig.

9 Fagerström testen 8 Fagerström testen 1. Hvor lang tid går der, fra du vågner, til du ryger din første cigaret? Under 5 minutter... 3 points 6-30 minutter...2 points minutter... 1 point Over 60 minutter... 0 point 2. Har du svært ved at lade være med at ryge, hvor det er forbudt? Ja... 1 point Nej... 0 point 3. Hvilken cigaret er sværest at undvære? Den om morgenen... 1 point En anden... 0 point 4. Hvor mange cigaretter ryger du dagligt? point point points 31 eller flere... 3 points 5. Ryger du mere først på dagen end resten af døgnet? Ja... 1 point Nej... 0 point 6. Ryger du, når du er syg eller sengeliggende? Ja... 1 point Nej... 0 point Point i alt: Du skal nu tælle pointene sammen. Jo flere points du får, jo mere afhængig er du af nikotin. Over 4 points betegnes som meget afhængig.

10 9 Lægemidler med nikotin Lægemidler med nikotin Inhalator Inhalatoren er et plastichylster på størrelse med en cigaret. Nikotinen sidder i små propper, som du sætter ind i inhalatoren. Du suger på den som på en cigaret. Nikotinen optages gennem mundslimhinden og ikke via lungerne som ved cigaretter. Inhalatoren giver cirka 1/3 af den mængde nikotin, som tobak frigiver. Næsespray Du tager et pust af næsesprayen efter behov og får på den måde tilført nikotin gennem næseslimhinden. De første døgn kan næse og svælg blive meget irriteret. Næsespray bruges ved høj nikotinafhængighed og må ikke inhaleres - sug ikke ind. Næsespray giver cirka 1/2 af den mængde nikotin, som tobak frigiver. Plaster Når du bruger nikotinplaster, bliver nikotinen optaget gennem huden til blodbanen. Plastrene findes i forskellige styrker, både som dagplastre og døgnplastre. Plastrene dækker det basale behov for nikotin, men afhjælper ikke den akutte trang. Du kan derfor i nogle tilfælde have brug for at kombinere plastret med et af de andre midler. Plaster giver cirka 1/2 af den mængde nikotin, som tobak frigiver. Resoriblet Resoribletten er en lille tablet, som du lægger under tungen. Den opløses i løbet af cirka 25 minutter. Nikotinen optages via mundslimhinden. Du skal ikke tygge eller suge på resoribletten. En resoriblet giver cirka 1/3 af den mængde nikotin, som tobak frigiver. Sugetablet Sugetabletten opløses i munden i løbet af cirka 30 minutter, og dermed frigives nikotinen. Når du tager sugetabletten i munden, skal du suge, indtil du fornemmer en kraftig smag. Derefter skal den hvile mellem kind og tandkød. Når den kraftige smag aftager, så sug igen på sugetabletten. En sugetablet giver cirka 1/3 af den mængde nikotin, som tobak frigiver.

11 Lægemidler med nikotin 10 Tyggegummi Nikotintyggegummi skal ikke bruges som almindeligt tyggegummi. Det skal tygges langsomt gange, og kun til den stærke smag af nikotin træder frem. Herefter skal tyggegummiet hvile under tungen eller i kinden, indtil smagen er forsvundet, og nikotinen er optaget via mundslimhinden i blodbanen. Så kan du starte forfra med at tygge langsomt, dernæst holde pause og så videre. Hvis du bare tygger løs, bliver al nikotin frigivet på én gang, og så risikerer du at få hikke, irritation i halsen eller ondt i maven. Efter minutter er nikotinen tygget ud, og tyggegummiet kasseres. Et stykke tyggegummi (2 mg) giver cirka 1/3 af den nikotin, som tobak frigiver. Og et stykke tyggegummi (4 mg) giver cirka 2/3 af den nikotin, som tobak frigiver.

12 11 Kan jeg blive afhængig af lægemidler med nikotin? Kan jeg blive afhængig af lægemidler med nikotin? Når du ryger, er du afhængig af nikotin. Hvis du erstatter cigaretter med et lægemiddel med nikotin, er du selvfølgelig stadig afhængig af nikotin. Formålet er, at du skal trappe ned med lægemidlet, så snart du er parat til det, så du ikke bliver afhængig af et lægemiddel med nikotin. Det er derfor vigtigt at følge vejledningen i pakken og huske at trappe ned. Du kan også få hjælp på apoteket til en nedtrapningsplan. Der er eksempler på eksrygere, som ikke har kunnet trappe helt ned og derfor fortsætter med at anvende lægemidlet for at undgå cigaretternes kræftfremkaldende stoffer. Nikotin er nemlig ikke kræftfremkaldende som visse andre stoffer, der findes i cigaretter. Langt hovedparten af dem, der anvender lægemidler med nikotin, kommer dog helt ud af forbruget. Hoste i forbindelse med rygestop Når du holder op med at ryge, kan det ske, at du begynder at hoste, eller at en allerede eksisterende hoste forværres. Det er et godt tegn. Det betyder nemlig, at de små fimrehår i bronkierne begynder at fungere igen og dermed fjerner den øgede mængde slim, som rygningen har forårsaget. Får jeg forstoppelse eller diarré ved rygestop? Måske oplever du problemer med maven, når du holder op med at ryge. Nikotin påvirker tarmfunktionen, så når du stopper, kan du enten opleve at maven går i stå, eller at du får diarré. Maven vil som regel fungere normalt igen efter ganske kort tid. Du kan hjælpe den på vej ved at spise fiberrig kost. Ved forstoppelse kan du eventuelt anvende et mildt afføringsmiddel. Hold vægten efter rygestop Når du holder op med at ryge, kan du føle, at vægten bliver ukontrollabel. Det er fordi din krop indstiller sig fra "rygevægten" til normalvægt. Der vil typisk være tale om 2-4 kilo. Du bruger mere energi, når du ryger, end når du ikke ryger. Det skyldes, at nikotin sætter kroppen i en stresstilstand, hvor hjertet pumper hurtigere, pulsen stiger, og blodkarrene trækker sig sammen. Det totale

13 Kan jeg blive afhængig af lægemidler med nikotin? 12 energiforbrug (stofskiftet) skrues på den måde kunstigt i vejret, og du forbrænder cirka 10% mere energi. Blodsukkerkoncentrationen sættes også kunstigt i vejret af nikotin. Og nikotin får mavens lukkemuskler til at trække sig sammen, så du får en falsk mæthedsfornemmelse. Derfor vil du måske opleve, at du spiser mere, når du er holdt op med at ryge. Maden begynder måske også at smage bedre, når du holder op med at ryge. Smags- og lugtesansen bliver nemlig forbedret, og du kan få lyst til at spise mere. Ligesom du måske indtager ekstra meget slik og mad som kompensation for de cigaretter, du ikke længere får. Når blodsukkeret falder i forbindelse med rygestop, kan det nemlig give øget lyst til noget sødt. Vær derfor opmærksom på, hvad du spiser. Og husk på, at et enkelt bolche kan være nok til at tilfredsstille trangen til søde sager. For at forbrænde de ekstra kalorier du får fra rygestoppet, skal du bevæge dig cirka en halv time hver dag. Der findes flere hverdagsaktiviteter, som giver motion. Du kan selvfølgelig også vælge en sportsgren som løb, svømning, dans, badminton eller lignende. Det vigtigste er, at du laver noget, du kan lide.

14 13 Værd at vide Værd at vide Det kræver en stor indsats at kvitte cigaretterne. Men et rygestop giver dig en række væsentlige gevinster. Når du stopper med at ryge 20 minutter efter Dit blodtryk og din puls normaliseres, og blodcirkulationen øges. 8 timer efter Dit indhold af kulilte i blodet bliver normalt. 48 timer efter Du har en bedre kondition, fordi kulilten i blodet er væk. 4 uger efter Du har mere energi. Du hoster ikke mere. Din krops evne til at bekæmpe infektioner er forbedret. 2 måneder efter Din hud ser bedre ud, og eventuelle sår vil lettere hele. Allerede nu har du sandsynligvis lettere ved at få børn. 1 år efter Din risiko for at få en blodprop eller en hjerneblødning er halveret. 5 år efter Risikoen for at få en blodprop er som hos dem, der aldrig har været rygere år efter Risikoen for lungekræft er næsten på niveau med mennesker, som aldrig har røget. Kilde: Tobaksskaderådet.

Den lille Rygestop-guide

Den lille Rygestop-guide Den lille Rygestop-guide Indhold Mød en eksryger... 4 På vej... 6 Stop...10 Snart røgfri Hold fast...20 KOLOFON Den lille Rygestop-guide Sundhedsstyrelsen 2010 1 udgave, 1. oplag, 2010 ISBN: 978-87-7104-080-7.

Læs mere

rygestop-guide 2008/09

rygestop-guide 2008/09 rygestop-guide 2008/09 Indhold nyttige adresser Forberedelse www.sst.dk 1 Rygestop 14 Første uge 18 Anden uge 22 Tredje-fjerde uge 28 På længere sigt 32 Sundhedsstyrelsens hjemmeside med mange informationer

Læs mere

fv1: Rygestopprocessen

fv1: Rygestopprocessen fv1: Rygestopprocessen Et endeligt rygestop er for de fleste rygere en stor udfordring. Det er de færreste, som klarer et rygestop uden problemer. For de fleste afhængige rygere er et rygestop en proces,

Læs mere

Sådan stopper jeg med at ryge

Sådan stopper jeg med at ryge EN INFORMATIONS- FOLDER Fredericia Kommunes Sundhedsguide Sådan stopper jeg med at ryge 1 Baggrund I Fredericia Kommune vil vi gerne hjælpe dig til et sundere liv og et bedre helbred. Derfor har vi udarbejdet

Læs mere

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Kolofon: Redaktion: LivsstilsGruppen, Jytte Lindskov Jacobsen & Anna Rask Lynge Det Grønlandske Sundhedsvæsen

Læs mere

PATIENTVEJLEDNING OM KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

PATIENTVEJLEDNING OM KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom PATIENTVEJLEDNING OM KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom 2006 PATIENTVEJLEDNING OM KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom 2006 Patientvejledning om KOL Udgivet af Sundhedsstyrelsen 2006 Design: 1508 A/S Foto:

Læs mere

Et bedre liv med KOL. En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL

Et bedre liv med KOL. En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL Et bedre liv med KOL En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL indholdsfortegnelse Et bedre liv med KOL Om KOL side Din egen KOL-bog... 5 Flere og flere får KOL... 6 KOL

Læs mere

GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk. Hvilke konsekvenser har rygning?

GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk. Hvilke konsekvenser har rygning? GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk Hvilke konsekvenser har rygning? HVILKE KONSEKVENSER HAR RYGNING? I dette tema kommer du til at arbejde med

Læs mere

Sundhedskuffert Redskaber til samtaler om sundhed

Sundhedskuffert Redskaber til samtaler om sundhed AABENRAA KOMMUNE Sundhedskuffert Redskaber til samtaler om sundhed Elsebeth Hynding Petersen og Pernille Nordblom Vilhelmsen Philipsen Kommunes Sundhedscenter 2013 2 Indhold Den motiverende samtale Side

Læs mere

Ryger du? Veje til rygestop i almen praksis

Ryger du? Veje til rygestop i almen praksis Ryger du? Veje til rygestop i almen praksis Ryger du? Veje til rygestop i almen praksis Udgivet af Kræftens Bekæmpelse 2002 Forfattere: Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge ph.d., Bodil Schroll, cand. comm.

Læs mere

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE?

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? KAPITEL 6: HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? Flere og flere rygere vælger at stoppe med ryge - heldigvis for dem. Men det er ikke let, og det kan kræve stor selvdisciplin og udholdenhed at

Læs mere

Kom lusen til livs Omsorg i en forkølet tid Stop rygning og start et nyt liv Start året på en frisk

Kom lusen til livs Omsorg i en forkølet tid Stop rygning og start et nyt liv Start året på en frisk Kom lusen til livs Omsorg i en forkølet tid Stop rygning og start et nyt liv Start året på en frisk Det er højsæson for forkølelser, du kan stoppe generne med effektive midler. Med den rigtige hudpleje

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER?

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? Læs hvad andre rygestoppere fortæller om den hjælp, de fik fra STOPLINIEN. GRATIS RÅDGIVNING 80 31 31 31 t godt ummer til n røgfri remtid: 0 31 31 31 Når du

Læs mere

Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag

Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag Sund på jobbet Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag. Udgivet af Nationalt Center for Sundhedsfremme på Arbejdspladsen og De Regionale

Læs mere

RYGEAFVÆNNINGSVEJLEDNING

RYGEAFVÆNNINGSVEJLEDNING RYGEAFVÆNNINGSVEJLEDNING Smooff Rygeafvænningsfiltre til rygeafvænning.. 4 Påsætning af filteret............. 6 Opbevaring og rengøring........... 7 Vigtige anbefalinger............. 8 Før din rygeafvænning............

Læs mere

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Notater Send oplysningsskema til afdeling A250 i den frankerede svarkuvert - senest d.... 2 Vigtige datoer Navn:...

Læs mere

Risikofaktorer motion fed risikoen udvikle livsstilssygdom læse helbred

Risikofaktorer motion fed risikoen udvikle livsstilssygdom læse helbred Risikofaktorer Får du for lidt motion, for meget fed mad og alkohol? Det er nogle af de faktorer, der øger risikoen for at udvikle en livsstilssygdom. I denne brochure kan du læse, hvad du selv kan gøre

Læs mere

Meld dig ind i Diabetesforeningen

Meld dig ind i Diabetesforeningen Meld dig ind i Diabetesforeningen Ja tak, jeg vil gerne meldes ind i Diabetesforeningen og få mange fordele: Diabetes medlemsblad 6 gange årligt www.diabetes.dk Diafonen Rabat på foreningens mange kogebøger

Læs mere

Psykiatri KRAMHÅNDBOGEN

Psykiatri KRAMHÅNDBOGEN Psykiatri KRAMHÅNDBOGEN Se Karina i filmen om kost. [BILLEDE 1 af personer, der samtaler] Livsstilssamtalen LIVSSTILSSAMTALEN I KRAM-håndbogen får du inspiration til samtaler med patienten om kost, rygning,

Læs mere

patientvejledning type 2-diabetes

patientvejledning type 2-diabetes patientvejledning type 2-diabetes En patientvejledning for dig! Med denne patientvejledning ønsker vi at give dig et godt indblik i type 2-diabetes Vejledningen er tænkt som et supplement til den information,

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Introduktion 3. Information til pårørende, venner og besøgende 4. Dit forløb på intensivafdelingen 9. Når du forlader intensivafdelingen 12

Introduktion 3. Information til pårørende, venner og besøgende 4. Dit forløb på intensivafdelingen 9. Når du forlader intensivafdelingen 12 Indhold Side Introduktion 3 Information til pårørende, venner og besøgende 4 Dit forløb på intensivafdelingen 9 Når du forlader intensivafdelingen 12 Hjemme igen hvordan bliver mit liv nu? 13 Hvordan alvorlig

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

Personlig Sundhedsprofil

Personlig Sundhedsprofil Personlig Sundhedsprofil Navn: Hold: DEN SUNDE, SELVFORSTÆRKENDE CIRKEL Når du motionerer, sover du godt Når du sover godt, får du mere energi også til at spise sundt Når du spiser sundt, får du mere overskud

Læs mere

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Indhold Introduktion 3 Har jeg et problem med hash 4 SDS skala 5 Hvordan ændrer jeg det 6 Skriv din beslutning

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

Om afstresning fokus på kroppen

Om afstresning fokus på kroppen Om afstresning fokus på kroppen Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter jeg fokus på

Læs mere

Natarbejde fakta og gode råd

Natarbejde fakta og gode råd Natarbejde fakta og gode råd Indhold Fagligt Fælles Forbund Kampmannsgade 4 1790 København V Telefon 70 300 300 3f@3f.dk www.3f.dk September 2013 Redaktion: Anne Helene Garde, Det Nationale Forskningscenter

Læs mere

INTRODUKTION TIL I ALKOHOLBEHANDLING. Steffen Røjskjær & Per Nielsen

INTRODUKTION TIL I ALKOHOLBEHANDLING. Steffen Røjskjær & Per Nielsen INTRODUKTION TIL RYGEFOKUS I ALKOHOLBEHANDLING Steffen Røjskjær & Per Nielsen Af: Per Nielsen & Steffen Røjskjær Udgiver: Behandlingshjemmet Ringgården Afdeling for forskning & formidling Layout: Niels

Læs mere