TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 2 JUNI 2015 AVISEN. Beretning om natur og miljøområdet 2014 SIDE 10

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 2 JUNI 2015 AVISEN. Beretning om natur og miljøområdet 2014 SIDE 10"

Transkript

1 TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 2 JUNI 2015 AVISEN Beretning om natur og miljøområdet 2014 SIDE 10

2 Hvem skal have miljøtilsyn i 2014? Ifølge lovgivningen skal virksomheder og landbrug modtage miljøtilsyn med en bestemt frekvens. Ud fra disse frekvenser laver Solrød Kommune hvert år en liste over de virksomheder og landbrug, der skal have tilsyn det forestående år. Af Mikkel Glargaard, Solrød Kommune Virksomhedstilsynene er omfattet af Bekendtgørelse om miljøtilsyn nr. 497 af 15/05/2013. Med denne bekendtgørelse samles og lovfæstes reglerne for miljøtilsyn på virksomheder. Tilsynsfrekvensen, dvs. hvor ofte en virksomhed skal have basistilsyn, bestemmes ud fra en risikovurdering. Risikovurderingen er indrettet således, at hver enkelt virksomhed modtager tilsyn minimum én gang hvert 6. eller 3. år alt efter type af virksomhed. Risikovurderingen anvendes desuden til at planlægge, om en virksomhed skal have et mindre deltilsyn med et særligt fokus på et risikoområde. Basistilsyn er større tilsyn, hvor alle miljøforhold gennemgås, og deltilsyn er mindre tilsyn pga. særlig prioritering, kampagne eller klage. Med udgangspunkt i de eksisterende regler forventer Solrød Kommune i 2015 at komme på miljøtilsyn hos de virksomheder og landbrug, der er nævnt nedenfor. Tilsynslisten 2015 Følgende listevirksomheder (også kaldet godkendelsespligtige virksomheder efter kap 5) skal have miljøtilsyn i 2015: Solrød Kommunes modtageplads Banner Batterier Danmark A/S Komposteringsplads på Åsvej Solrød Ungdomsskole, Åsvej Følgende autoværksteder og virksomheder indplaceret på bilag 1 til brugerbetalingsbekendtgørelsen skal have miljøtilsyn i 2015: Auto Ole Aps Solrød Møbel og Maskinsnedkeri Mottlau Møbler & Trævarer Robbins Gaffeltrucks Pladesmeden Jørn Wachmann Lh Teknik ApS OK Bilservice Zarp Danmark Fortsættes side 3 } INDHOLD SIDE 2 Hvem skal have miljøtilsyn i 2014? SIDE 3 SIDE 4 SIDE 5 SIDE 6 Mød kommunen på Roskilde Dyrskue Er dit affald registreret i affaldsdatasystemet Kalkmørtel er vejen frem Nu må virksomheder selv genanvende emballage SIDE 7 Hvordan bygger man bæredygtigt? SIDE 8 Kort nyt SIDE 9 Har du styr på din olietank? SIDE 10 Beretning om natur og miljøområdet 2014 SIDE 12 Frivillig indsats med indsamling af møbler 2

3 Mød kommunen på Roskilde Dyrskue Solrød Kommune er igen i år gået sammen med kommunerne i Region Sjælland om en stand på Roskilde Dyrskue. Af Anne-Mette Jansen, Solrød Kommune Har du hest, ammekøer eller et andet mindre dyrehold, så kom og hør hvilke miljøregler der gælder for dig! På standen kan du møde landbrugssagsbehandlerne i kommunerne i Region Sjælland. Der vil hele tiden være 3-4 medarbejdere fra de forskellige kommuner. Miljøreglerne kan være svære at forstå, men reglerne er de samme i alle kommuner, så de fleste spørgsmål vil du kunne få svar på, selvom der ikke lige er en medarbejder fra din kommune. På standen har du muligheden for at få afklaret diverse spørgsmål om dit dyrehold. Det kan fx være spørgsmål, om dit dyrehold bliver betragtet som hobby eller erhverv, om heste er omfattet af reglerne, hvornår er et flydelag godt nok, hvornår kommer der tilsyn fra kommunen og meget mere. Standen henvender sig til alle, der bor på landet, såvel landmand som nabo til landbrug med husdyr. Ønsket med at få kommunen på Roskilde Dyrskue er at øge kendskabet til miljøreglerne for landbrug med dyrehold. Roskilde Dyrskue, finder sted fra 5. juni til 7. juni } Fortsat fra side 2 Sven Ole Jørgensen Havdrup Trævare Følgende landbrug skal have miljøtilsyn i 2015: Preben Justesen Peter Bach Bagger Peder Kjærgaard Per Eriksen Svend Erik Olsen Henrik Hansen Verner Bybjerg Arne Richard Bonnesen Supplerende tilsyn Udover ovenfornævnte er der yderligere en række virksomheder og landbrug, der kan få tilsyn i Du vil typisk få tilsyn, hvis: Din virksomhed er nystartet og er med i aftalen om tilsyn Din virksomhed skal lukke (lukketilsyn) Din virksomhed har udvidet eller ændret aktiviteter Din virksomhed giver anledning til klager Kommunen foretager en særlig tilsynskampagne med bestemt fokus Tilsyn vil normalt blive varslet 14 dage før, men kommunen har også mulighed for at lave uanmeldte miljøtilsyn. Du er velkommen til at kontakte Solrød Kommunes Team Natur og Miljø, hvis du har nogle spørgsmål til miljøtilsyn. Desuden vil kommunen løbende oplyse om eventuelle ændringer her i avisen, på hjemmesiden og ved de enkelte miljøtilsyn. 3

4 Er dit affald registreret i affaldsdatasystemet Affaldsdatasystemet er en database, der indeholder data for alt det affald, som produceres i Danmark. Af Mathias Hvam, Solrød Kommune Affaldsdatasystemet samler informationer om affaldsstrømme i Danmark. Datasystemet gør det muligt at indberette, redigere og fremsøge egne indberetninger. Det er også muligt at generere standardrapporter for egne affaldsdata. Derudover er en række data offentligt tilgængelige. Selvom din virksomhed producerer affald, er det ikke producentens ansvar at indberette til affaldsdatasystemet. Indberetningen bliver foretaget af de indsamlere og modtageanlæg, som overtager ansvaret for affaldet, når din virksomhed giver det videre gennem en indsamlerordning, transportør eller kører det på genbrugspladsen. Det er vigtigt at bruge en transportør, som er registreret i affaldsregisteret, eller en indsamlervirksomhed som har taget indsamleruddannelsen. På den måde kan du sikre dig, at du gør dit for, at affaldet bliver korrekt håndteret og indberettet til affaldsdatasystemet. Der er brug for affaldsdata Der er både i Danmark og internationalt stor fokus på, at vi sammen skal blive bedre til at udnytte de ressourcer, naturen stiller til rådighed for os. For at det kan lade sig gøre, kræver det en masse planlægning på affaldsområdet. Den planlægning kræver information om affaldet i Danmark, og det er netop her, affalds datasystemet er vigtigt. Data i affaldsdatasystemet indeholder information om affaldets producent, transportør/indsamler, modtager, behandling samt hvor affaldet befinder sig geografisk ved de forskellige led. Affaldsdata er derfor afgørende for, at vi kan blive bedre til at udnytte ressourcerne i vores forbrug og produktion. Kvalitetssikring af affaldsdata Som led i affaldsplanen har Solrød Kommune påbegyndt kvalitetssikringen af de data, der bliver registreret i affaldsdatasystemet. Den løbende kvalitetssikring af affaldsdata vil medvirke til, at planlægningen af mere genanvendelse og forebyggelse på affaldsområdet kan blive endnu bedre. Hvert år bliver danske kommuner vurderet og sammenlignet for deres indsats i forhold til genanvendelse af affald. Den årlige vurdering er udelukkende baseret på data fra affaldsdatasystemet. Det er derfor vigtigt, at kommunen medvirker til at sikre affaldsdata, så regeringens vurdering stemmer overens med virkeligheden. Som virksomhed kan du tjekke, om dine data står rigtigt og dermed være med til at sikre kvaliteten af data. Din virksomheds affaldsdata og økonomi I affaldsdatasystemet har du mulighed for at få et overblik over din virksomheds affald. Ved hjælp af virksomhedens NemID Erhverv, kan du logge ind i affaldsdatasystemet og få adgang til en række rapporter med overordnede data. Som en ny funktion i affaldsdatasystemet, kan du også tjekke virksomhedens økonomi knyttet til affaldet. Værktøjet affaldsøkonomi har tidligere været tilgængeligt på Miljøstyrelsens hjemmeside, men kommer nu i en opdateret og forbedret udgave, og bliver en del af affaldsdatasystemet. Med værktøjet kan du få overblik over det affald, virksomheden producerer, og hvordan det bliver håndteret. Værktøjet har samtidigt et indbygget prismodul, som gør det muligt og nemt at regne på økonomien for virksomheden ved at genanvende og forebygge mere affald. Du kan finde Affaldsdatasystemet på For hjælp eller spørgsmål til data eller mulighederne i affaldsdatasystemet, kan du kontakte Miljøstyrelsens afdeling for affaldsdatasystemet på eller telefon:

5 Kalkmørtel er vejen frem Det skal være slut med cement i dansk nybyggeri! I hvert fald hvis det står til virksomheden KALK A/S, der producerer mørtel til 100 % genanvendelse. En Cradle to Cradle certificering skal sikre et produktsortiment, der kan genanvendes igen og igen til gavn for mennesker og miljø. Af Sara Jörn, cradlepeople, redigeret af Maria Brix Balle, Greve Kommune Kalk, vand og sand. Det er alt, hvad mørtelprodukterne fra KALK A/S består af, og det giver mange fordele, fortæller Rasmus Jørgensen, direktør i Kalk A/S. - Boliger bygget med kalkmørtel er langt mere holdbare og lettere at reparere. Der er ingen afgasning, hvilket er godt for indeklimaet, og i forhold til cement er kalkmørtel langt nemmere at fjerne fra murstenene, uden at de knækker, oplyser Rasmus Jørgensen. Et cementfrit byggeri åbner derfor muligheden for genanvendelse af såvel mursten som mørtel. Tiden er kommet til at bruge kalkmørtel i nybyggeriet, hvor cementmørtel i dag er det dominerende produkt Sammen med Hans Holmstrøm, administrativ/ teknisk chef i Kalk A/S, er Rasmus Jørgensen i gang med at gøre arkitekter, entreprenører og håndværkere rundt om i hele Norden opmærksomme på mulighederne i kalkmørtel i det byggede miljø. Tiden er kommet til at bruge kalkmørtel i nybyggeriet, hvor cementmørtel i dag er det dominerende produkt. Vi vil være med til at skabe bedre bygninger, som vi i fremtiden ønsker at bevare, og samtidig vil vi blive bedre til at restaurere eksisterende bygninger nænsomt og bæredygtigt. Produkter der bidrager til, at bygningerne bliver fleksible, åndbare og ressourceeffektive, siger Rasmus Jørgensen. En lukket cyklus Egentlig har virksomheden altid været bæredygtig, da produkterne består af rene og naturlige råmaterialer. Da produkterne er baseret på kalk, hvilket er et rent råstof, så indgår nogle af komponenterne allerede i et biologisk kredsløb, hvor de kan nedbrydes og føres tilbage til naturen. Visionen er, at produkterne også skal indgå i en teknologisk cyklus, hvor de kan renoveres, genanvendes og forbedres, så de kan indgå i nye produkter. På den måde er der ikke behov for at indvinde så meget af kalken i undergrunden, og samtidig vil vi spare energi til produktion og transport af nye produkter. Innovation er ikke bare et spørgsmål om at opfinde nye tallerkner. Det er et spørgsmål om at se de nye anvendelsesmuligheder, der er for produkterne, og det arbejder vi løbende på, siger Hans Holmstrøm. Blandt andet har KALK A/S i samarbejde med virksomheden Gamle Mursten taget initiativ til at udvikle kalkmørtler lavet af brugte kalkmørtler fra nedtagne huse. -Vi skal til at genanvende den nedbrudte mørtel i vores produkter, for med den nye mørtel kan vores produkt genanvendes 100 %, fortæller Hans Holmstrøm. Og umiddelbart ser det ud til, at satsningen ikke bare miljømæssigt, men også økonomisk har været frugtbar. Vi tror stadig på det, og det gør kunderne også, afslutter Hans Holmstrøm. 5

6 Nu må virksomheder selv genanvende emballage Ændret lovgivning gør det muligt for virksomheder at bruge emballagen fra deres egne produkter igen og igen. Af Signe Termansen, Miljøavissamarbejdet Kassen fra IKEA s nye serie FJÄLLA er lavet i 80 % genbrugspap, som blandt andet stammer fra tidligere emballage. De seneste år har flere virksomheder vist interesse for at lave tilbagetagningsordninger for deres emballage, så de kan genanvende den. Det er der nemlig både penge og miljø i. Virksom hedernes interesse har givet Miljøminister Kirsten Brosbøl anledning til at ændre affaldsreglerne. Jeg vil ikke spænde ben for initiativer, der både kan spare virksomhederne for udgifter til nye materialer og mindske presset på klodens sparsomme ressourcer, siger hun i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet. En kaffekapsels livscyklus Én af de virksomheder, der var med til at sætte skub i lovgivningen, er kaffeproducenten Nespresso. Virksomhedens kaffe kommer i små aluminiumskapsler, og de er oplagte at genanvende, da aluminium med den rette behandling kan genanvendes i det uendelige. Genanvendelsen kræver tilmed kun 5 % af den energi, det kræver at udvinde aluminium ud fra naturen. I praksis fungerer Nespressos ordning sådan, at forbrugerne afleverer deres brugte kaffekapsler til et af de over 30 opsamlingspunkter i landet. Herefter bliver kapslerne omsmeltet og kan bruges til nye produkter. Fra genanvendt pap til produkt Ud over Nespresso er der flere virksomheder, der har genanvendelse på virksomhedsplanen. Én af dem er IKEA. I deres varehuse sker det indimellem, at kunderne efterlader emballagen, inden de bringer varerne hjem. Den efterladte emballage indsamles og sorteres til genanvendelse. Størstedelen er pap, som kan blive til ny emballage og produkter såsom kasser, æsker og kontorartikler. Vi stræber efter at gøre så meget som muligt med så få ressourcer som muligt. Jo mere vi genanvender, jo mindre er presset på naturens ressourcer. Det giver både miljømæssigt og økonomisk rigtig god mening, siger miljøchef Jonas Engberg til spørgsmålet om, hvorfor IKEA genanvender emballagen. Bedre bundlinje IKEA arbejder også med genanvendelse og cirkulær økonomi bredere set. I virksomhedens nuværende drift og produktion bliver defekte produkter repareret, restprodukter genbrugt, og der sorteres i gennemsnit ca. 90 % af affaldet i varehusene. Det har haft den effekt, at der på fire år er sparet 5,9 millioner kr. på de samlede årlige affaldsudgifter i Danmark. For hvert ton pap IKEA sorterer, sparer virksomheden ca. 500 kr., hvorimod det koster omkring 500 kr. for hvert ton usorteret affald, der brændes af. Jonas Engberg understreger, at arbejdet med genanvendelse og cirkulær økonomi ikke blot er et miljøtiltag. Det handler om at bruge sine ressourcer optimalt, og det hænger derfor uløseligt sammen med det at drive forretning: Copyright: IKEA Hvis vi ikke sparer på de ressourcer, vi har brug for, ødelægger vi vores egen forretning på sigt. Ved at genanvende emballage får vi færre omkostninger, både fordi vi mindsker vores affaldsmængde, ikke skal bruge penge på nye materialer og er med til at reducere priserne på råmaterialer, forklarer han. Kom i gang Når man som virksomhed skal genanvende sin emballage, skal man opfylde de regler, der står i affaldsbekendtgørelsen, og herunder skal man, inden man går i gang med at tilbagetage den brugte emballage, anmelde ordningen til Miljøstyrelsen. For nyligt er det desuden også blevet lovligt at tilbagetage brugte produkter, eventuelt sammen med emballagen. FAKTA OM LOVGIVNINGEN: Fra april 2014 blev det lovligt for virksomheder at lave tilbagetagningsordninger for deres produkter med henblik på genanvendelse. Den 19. december 2014 ændrede Miljøminister Kirsten Brosbøl den nye lov til også at inkludere emballage. Virksomheder skal anmelde ordningerne til Miljøstyrelsen, inden de går i gang med at tage deres produkter eller emballage retur. Virksomheder skal altid sikre, at deres genanvendelige affald frasorteres til genbrug eller genanvendelse. 6

7 Hvordan bygger man bæredygtigt? Energistyrelsen har udviklet to beregnings modeller om bæredygtigt byggeri. Ved hjælp af dem er det nu muligt at vurdere et byggeris langsigtede virkninger både med hensyn til miljø og økonomi. Sådanne modeller har længe været efterlyst af byggebranchen. Af Ole Lützen, Miljøavissamarbejdet Byggeri og drift af bygninger belaster miljøet væsentligt, men der har manglet retningslinjer for, hvornår et byggeri er bæredygtigt. Med Energistyrelsens to nye beregningsmodeller og en publikation om bæredygtigt byggeri, er der nu skabt et grundlag for at vurdere et byggeri langsigtet i forhold til miljø og økonomi. Vejen til et styrket byggeri Beregningsmodellerne er en del af regeringens strategi for byggeri i Danmark. Strategien hedder Vejen til et styrket byggeri i Danmark, og blev lanceret i november Der er fem hovedindsatsområder: Kvalitet i reguleringen af byggeriet Styrket konkurrence i byggeriet Effektivt offentligt byggeri Vækst på tværs af værdikæden Bæredygtigt byggeri Bæredygtigt byggeri er det område, hvorunder modellerne er udviklet. Derfor er det efter regeringens opfattelse nødvendigt at udvikle bæredygtige og konkurrencedygtige løsninger for byggeriet, så samfundet ikke i fremtiden står med unødvendige omkostninger og store miljøproblemer på grund af overforbrug af ressourcer. Byggeriet er ressourcekrævende Byggesektoren tegner sig for 40 % af det samlede materialeforbrug på verdensplan og bidrager på europæisk niveau med 20 til 35 % af de vigtigste negative klima- og miljøpåvirkninger, herunder CO 2 - udledning, forsuring, næringsbelastning, vandforbrug og affaldsgenerering. Beregningsmodel for miljøpåvirkninger LCAbyg Til støtte for miljøvurderingerne har Energistyrelsen lanceret LCAbyg (LCA: Life Cycle Assessment), som er et livscyklusberegnings-værktøj. Med LCAbyg kan et byggeris miljøprofil og ressourceforbrug beregnes. Informationer om bygningsdelene og eventuelt bygningens energiforbrug skal tastes ind. Værktøjet tager sig automatisk af livscyklusberegningerne og samler resultaterne i en rapport. De miljøpåvirkninger, der indgår i beregningerne, opstår i hovedtræk i forbindelse med fremskaffelse af råvarer, produktion af byggematerialer, energi- og ressourceforbrug ved drift og vedligehold samt ved bortskaffelse og genanvendelse af bygningsdele og byggematerialer. Beregningsmodel for totaløkonomien LCCbyg Energistyrelsen forudsætter, at hvis et byggeri skal være økonomisk bæredygtigt, skal der være balance mellem omkostninger og opnået kvalitet over bygningens levetid, men også den værdiskabelse, som bygningerne kan medføre både i byggefasen og i driftsfasen - skal indregnes. Til støtte for de økonomiske beregninger har Energistyrelsen udviklet et beregningsværktøj kaldet LCCbyg (LCC: Life Cycle Costing). Med en totaløkonomisk beregning af byggeriets levetidsomkostninger bliver bygherren ifølge Energistyrelsen i stand til at vælge de løsninger, som på lang sigt giver den bedste balance mellem investering og kvalitet i forhold til anlæg, drift, renovering, energiforbrug m.m. Find modellerne på Begge beregningsmodeller ligger frit tilgængelige på Energistyrelsens hjemmeside og vil blive videreudviklet i løbet af Der er også udarbejdet en tilhørende installationsguide og brugervejledning, som detaljeret beskriver, hvordan værktøjet anvendes. Derudover findes også en ny vejledning om bæredygtigt byggeri. Ressourceforbruget skal ned Baggrunden for udvikling af modellerne kan findes i den befolkningstilvækst, der forventes globalt inden for de næste ti til tyve år. Samtidig forventes den globale middelklasse at vokse med omkring tre milliarder mennesker frem til Det medfører et stort behov for at øge antallet af bygninger i verden. Eksempel på global opvarmning for et typisk parcelhus fordelt på materialer og driftsenergiforbrug opført efter henholdsvis det gældende bygningsreglementskrav (BR 2010), lavenergiklasse 2015 (LE 2015) og bygningsklasse 2020 (BK 2020).Beregnet for en periode på 50 år. 7

8 Kort nyt Energieffektivisering i virksomhederne Af landets 98 kommuner har 62 kommuner Af landets 98 kommuner har 18 kommuner energispareaktiviteter, der retter sig mod erhvervslivet. Energistyrelsen har i samarbejde der systematisk med udvalgte aktiviteter, 18 flere målrettede typer af aktiviteter. 26 arbej- med Det Økologiske Råd undersøgt, hvilke - og har sporadiske aktiviteter, mens 36 kommuner hvor mange - aktiviteter kommunerne har i fortæller, at de ikke har aktiviteter rettet mod forhold til energieffektiviseringer i erhvervsvirksomhedertivisering. Aktiviteterne omfatter en bred erhvervsvirksomheder i forhold til energieffek- vifte af initiativer som fx tilbud om energirådgivning, informationsmøder, etablering af erfa-netværk, udvikling af værktøjer, kampagneaktivitet m.m.. Undersøgelsen peger på, at aktivitetsniveauet generelt er højest i hovedstadsområdet og i de store kommuner. Kilde: Energistyrelsen, Billigere elektricitet fra solceller Ifølge Energistyrelsen ventes produktionsomkostningerne bliver mere effektive, samtidig med at de bliver på solcelleanlæg at falde med billigere at producere. Det vurderes, at 1 kwh godt 40 procent hen mod Anlæggene vil falde fra omkring øre i 2015 til omkring godt 30 øre i 2030, og at prisen vil falde yderligere til omkring 25 øre hen mod Kilde: Miljøstyrelsen, Elektronik bliver fri for skadelige ftalater EU forbyder nu fire skadelige ftalater i elektronik De fire ftalater er klassificerede som repro duktionstoksiske 1B. Det betyder, at de kan skade efter en intensiv arbejdsindsats fra dansk side. Forbuddet træder i kraft i 2019 og gælder for fertiliteten og er mistænkt for at skade det alt elektronik. ufødte barn. I 2007 udgjorde ftalater i kabler og ledninger en sjettedel af den samlede mængde af ftalater i produkter på det europæiske marked. Kilde: Miljøstyrelsen, Øgning af eksporten af energiteknologi med mere end 10 procent Danske virksomheder, der producerer energiteknologi, 74,4 milliarder kroner. Det er en stigning på i vækst. Til sammenligning steg den samlede eksporterede sidste år mere end no- 10,7 procent i forhold til året før. Det er spe- vareeksport med 0,6 procent. gensinde tidligere. I alt blev der eksporteret for cielt eksporten af grøn energiteknologi, der er Kilde: Energistyrelsen, Lovstof i høring: Ny bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter, jord og sorteret bygge- og anlægsaffald Miljøstyrelsen har sendt et udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter, jord og sorteret bygge- og anlægsaffald i høring. Ændringen i forhold til den gamle bekendtgørelse vedrører især regler for håndtering af PCB-holdigt byggeaffald. Der er høringsfrist den 30. juni Materialet findes på hoeringsportalen.dk/hearing/details/

9 Har du styr på din olietank? En olietank holder ikke evigt! Tank, rør og samlinger kan med tiden blive utætte og føre til oliespild. Af Christina Jönsson, Miljøavissamarbejdet Især nedgravede tanke og skjulte rørføringer kan udgøre en forureningsrisiko, fordi det er vanskeligt at inspicere tilstanden af tank og rør. Tæringer og utætte samlinger kan således være svære at opdage, og selv små utætheder kan føre til store oliespild, hvis lækket sker over en længere periode. Inspektion og tæthedsprøvning Ejere eller brugere er ansvarlige for tank og rørføringer og skal føre kontrol med tilstand og tæthed. Krav til egenkontrol er nærmere beskrevet i olietankbekendtgørelsens bilag 10. Kontrollen skal bestå af en inspektion og tæthedsprøvning, der udføres af et sagkyndigt firma og af en egenkontrol, som føres af ejeren eller brugeren. Tanke større end l skal inspiceres og tæthedsprøves mindst hvert 5. år, hvis de ikke har indvendig korrosionsbeskyttelse, og mindst hvert 10. år hvis de har indvendig korrosionsbeskyttelse. Tanke af plast skal ikke inspiceres, men tæthedsprøves mindst hvert 10. år. Overjordiske tanke skal inspiceres på både inder- og yderside. Nedgravede tanke skal kun inspiceres på indersiden, og suppleres med, hvad der umiddelbart kan inspiceres, fx omkring mandehul og påfyldningsstuds. Tæthedsprøvningen skal også omfatte rørsystemer. Egenkontrol For anlæg større end l er I forpligtet til at føre regnskab med brændstofbeholdning. I skal være særligt opmærksomme, hvis der er et større brændstofforbrug eller en mindre beholdning end forventet, da dette kan være tegn på lækage. Hvis I har mistanke om lækage, skal tilsynsmyndigheden kontaktes og årsagen findes. ER DER EN OLIETANK PÅ DIN EJENDOM? På kan du se, om der er registeret olietanke på din ejendom. Oplysningerne om tanke kommer fra Bygnings- og Boligregisteret (BBR). I kommunens elektroniske byggesagsarkiv på kan du finde oplysninger om tidspunkt for etablering og tankens type. Vær opmærksom på, at der i olietankbekendtgørelsen er fastsat tidsfrister for, hvornår tanke skal sløjfes. Tanke, der er taget varigt ud af brug, skal sløjfes uanset alder, og dette skal anmeldes til kommunen. Læs olietankbekendtgørelsen på 9

10 Beretning om natur og miljøområdet en samlet beretning om aktiviteter på natur- og miljøområdet i Solrød Kommune. Af Mikkel Glargaard, Solrød Kommune Beretningen handler om alle opgaver i Team Natur og Miljø, men i denne artikel er der fokus på de forhold, der vedrører virksomheder og landbrug. Beretningen kan læses i sin helhed på kommunens hjemmeside < erhverv < erhvervsaffald og miljø < miljøtilsyn. Bred forståelse hos virksomheder om at forebygge miljøproblemer Team Natur og Miljøs opgaver i forbindelse med virksomhedssager består primært i opsøgende miljøtilsyn, udarbejdelse af miljøgodkendelser og generel håndhævelse af loven i form af henstillinger, indskærpelser, påbud osv. Myndighedsopgaverne knytter sig også typisk til en række specifikke bekendtgørelser med fokus på spildevand, olietanke, affald, luftforurening mv. Der har generelt været en udbredt forståelse fra virksomhedernes side for at samarbejde om at forebygge miljøproblemer, og virksomhederne har således taget tiltag til imødekommelse af henstillinger og påbud fra kommunen. Samlet set blev der i 2014 gennemført 6 tilsyn på godkendelsespligtige virksomheder og 17 tilsyn virksomheder og landbrug omfattet af tilsynsbekendtgørelsen. Herudover har Team Natur og Miljø udført 24 tilsyn ved eksempelvis anlægsarbejder, klage sager, jordforurening, affald, spildevand, vandløb og brændeovnssager mv. Der er således i 2014 i alt udført 47 tilsyn hos virksomheder og private. At virksomhederne har godt styr på de miljømæssige forhold ses af, at der ved miljøtilsynene i 2014 kun blev meddelt to indskærpelser og begge på grund af uhensigtsmæssig opbevaring af olie eller kemikalier. Desuden blev meddelt en enkelt henstilling til en virksomhed pga opbevaring af farligt affald. Motorvejsudvidelse, Køge-Ringsted Banen og anlæg af fjernvarmeledning Team Natur og Miljø har også i 2014 brugt en del ressourcer på sagsbehandling af forskellige forhold for de 3 store anlægsprojekter; Fjernvarmeledning, Motorvejsudvidelsen og Køge-Ringsted Banen. Som nævnt herunder vedrører det bl.a. spildevand, lettere forurenet jord, regulering af vandløb og indgreb i beskyttet natur. De to anlæg har søgt om afledning af spildevand til kommunens recipienter, som i dag allerede er hydraulisk overbelastede og i perioder oversvømmer boliger i kommunen. Team Natur og Miljø har i 2014 meddelt 2 midlertidige udledningstilladelser til Køge Bugt i forbindelse med grundvandssænkning, samt udledningstilladelse til én afværgeboring forurenet med klorerede opløsningsmidler. Herudover er meddelt 9 udledningstilladelser til Banedanmark og 6 udledningstilladelser i forbindelse med etablering af fjernvarmeledningen. I relation til udvidelsen af Køge Bugt Motorvejen, anlæg af Køge-Ringsted Banen og anlæg af fjernvarmeledning er der søgt om tilladelser efter jordforureningsloven til at udføre bygge/ anlægsarbejder i arealer, hvor der er mistanke om forurening eller, hvor der er konstateret forurening. I 2014 har der stadig været behov for at føre tilsyn med anlæg af fjernvarmeledning fra Greve til Køge, der har været givet diverse tilladelser til krydsning af vandløb i forbindelse med anlægget og der har været udfordringer med 10

11 Affaldsbekendtgørelsen udspringer af Miljøbeskyttelsesloven. Kommunens myndighedsopgaver i relation til bekendtgørelsen er bl.a. at anvise visse former for affald til behandling og bortskaffelse, klassificere affald, udarbejde affaldsregulativer samt afgøre konkrete myndighedssager som fx placering af affaldsstativ hos borgere og virksomheder (fysiske forhold), sortering af affald, opkrævning af affaldsgebyr, affaldshåndteringsplan mv. overholdelse af tilladelserne m.m. undervejs. Derudover har Vejdirektoratet og Banedanmark ansøgt om diverse tilladelser til midlertidige omlægninger og rørlægninger af vandløb i forbindelse med anlæg af de 2 nye spor på motorvejen og den nye bane København-Ringsted. Der er givet tilladelse til en midlertidig rørlægning af Gammelmosestreget til Vejdirektoratet, ligesom begge parter har fået tilladelse til midlertidige rørlægninger/broer til arbejdsveje til brug i anlægsfasen. Kommunen har to affaldsregulativer; ét for husholdningsaffald og ét for erhvervsaffald. Regulativernes formål er at sætte regler for håndtering af affaldet med henblik på at forebygge uhygiejniske forhold for miljø og mennesker og begrænse ressourceanvendelsen ved at fremme genanvendelse af affald. Formålet er endvidere at fastsætte regler om de kommunale affaldsordningers omfang og tilrettelæggelse med henblik på at etablere og skabe rammerne for velfungerende kommunale ordninger. Opkrævning af affaldsgebyrer Proceduren for opkrævningen af gebyrer til virksomheder blev i 2014 ændret af Solrød Kommune, således at virksomheden først fik mulighed for at søge om fritagelse. Efter behandling af fritagelserne blev opkrævningerne sendt ud. I 2014 er der udsendt gebyrer i oktober måned. Særlige anvisninger af affald til behandling/ bortskaffelse Der har været 6 anvisninger af asbestaffald, heraf var de 4 i forbindelse med nedrivning af eternittag, mens de 2 sidste var i forbindelse med en brand i huse med asbesttag. Der har været 9 anmeldelser af bygge- og anlægsaffald. Heraf skulle 5 anvises. De anviste sager omhandlede affald indeholdende PCB i fuger, beton, puds, hessiantapet, malet træ, malede karme og malede radiatorer, derudover var der fliser med bly og blandet forbrændingsegnet affald. Affaldet er blevet anvist til hhv. Audebo Deponi, NORD (speciel forbrænding) og Roskilde Forbrændingsanlæg. I 2014 har Solrød Kommune behandlet tre dispensationsansøgninger til indgreb i beskyttede naturtyper. Det drejer sig om omlægning af Solrød Bæk i forbindelse med Køge Bugt Motorvejens udvidelse, tilladelse til fjernelse af spærringer i Karlstrup Mosebæk i forbindelse med indsatserne i Vandhandleplan samt tilladelse til oprensning af Gl. Havdrup Gadekær. I forbindelse med udvidelsen af Køge Bugt Motor vejen er der givet en række tilladelser vedr. anmeldelse af midlertidige aktiviteter, blandet andet delvis nedrivning af motorvejsbroen over Tåstrupvejen. Erhvervsaffald Kommunens myndighedsbehandling på affaldsområdet er baseret på Affaldsbekendtgørelsen og kommunens affaldsregulativer. 11

12 Frivillig indsats med indsamling af møbler I december 2014 tog en gruppe borgere initiativ til en frivillig indsats med indsamling af møbler, legetøj, spiseservice mv. til de flygtninge, der kommer til Solrød Kommune. Af Rikke Wind Kongsmark, Solrød Kommune Efterfølgende er det lykkedes at stille et lokale til rådighed, hvor møbler mv. kan opbevares midlertidigt. Som det har været indtil nu, har effekterne ikke stået længe på lager, før nye flygtninge har haft brug for dem. Mange flygtninge rykker i øjeblikket ind i boliger rundt omkring i kommunen med de få ejendele, de har kunnet medbringe. De midlertidige boliger stilles til rådighed med sparsom møblering, og de frivillige gør derfor en indsats i forhold til at gøre indretningen i boligerne mere komfortabel og hyggelig. Hvis der i forbindelse med udskiftning af møbler, spiseservice eller lignende, er noget, der kan genbruges af kommunes flygtninge, kan kommunens frivilligkoordinator kontaktes på telefon: eller SOLRØD MILJØMAGASIN udgives 4 gange om året og er rettet mod virksomheder Redaktion: Solrød Kommune, Teknik og Miljø Ansvarshavende redaktør: Anne-Mette Jansen, Miljøavisens indhold tilrettelægges i et samarbejde mellem Solrød Kommune og Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Greve, Roskilde og Hvidovre Kommuner Oplag: 700 stk. Design og grafisk produktion: Kailow Graphic A/S. Kailow er certificeret under følgende internationale standarder: ISO miljøcertificering. ISO 9001 kvalitetscertificering. DS CSR-certificering (den danske udgave af ISO for social ansvarlighed). OHSAS arbejdsmiljøcertificering. Kailow er tilslutter Global Compact.

AVISEN NR. 2 JUNI 2015

AVISEN NR. 2 JUNI 2015 TIL VIRKSOMHEDER I HVIDOVRE KOMMUNE AVISEN NR. 2 JUNI 2015 ÅRGANG 22 Hvis miljøuheldet sker SIDE 3 Nyt netværk for mindre virksomheder SIDE 9 Miljøtilsynsberetning for 2014 Hvert år indsender Hvidovre

Læs mere

AVISEN NR. 2 JUNI 2015

AVISEN NR. 2 JUNI 2015 TIL VIRKSOMHEDER I BALLERUP KOMMUNE AVISEN NR. 2 JUNI 2015 Nyt byggeri, gamle mursten SIDE 2 Der kan være millioner i bagerens varme luft SIDE 9 Nyt byggeri, gamle mursten Mursten har det hidtil kun være

Læs mere

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Miljøtilsyn Information til virksomheder i Solrød Kommune Solrød Kommune fører miljøtilsyn med alle virksomheder i kommunen. Denne folder indeholder information om, hvorfor

Læs mere

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk Byggeaffald styr på sorteringen 9623 6644 affald@avv.dk AVVTlf. www.avv.dk Hvad er byggeaffald? Bygge- og anlægsaffald er alt affald, som fremkommer ved anlægsarbejder, nedrivning, nybyggeri og renovering.

Læs mere

NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE. Side 1 af 8

NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE. Side 1 af 8 NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE Side 1 af 8 Side 2 af 8 Indledning I Gentofte Kommune, Natur og Miljø, fører vi tilsyn med, at virksomheder og erhvervsmæssige dyrehold overholder

Læs mere

Miljøtilsynsplan for Læsø Kommune. xx.xx.2015

Miljøtilsynsplan for Læsø Kommune. xx.xx.2015 Miljøtilsynsplan for Læsø Kommune xx.xx.2015 Side 2/8 Indhold 1. Baggrund...3 2. Planens geografiske område...3 3. Vurdering af de væsentligste miljøproblemer i Læsø Kommune...3 4. Fortegnelse over specielle

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 udarbejdet af Land, By og Kultur, 18. juli 2013 M i l j ø t i l s y n s p l a n 2 0 1 3 S i d e 2 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1. Indledning... 3 2. Planens geografiske område...

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2016

Miljøtilsynsplan 2013-2016 Miljøtilsynsplan 2013-2016 1 Indledning Fredensborg Kommune fører et aktivt og opsøgende miljøtilsyn med, at virksomheder og husdyrbrug overholder miljøbeskyttelsesloven, husdyrgodkendelsesloven, jordforureningsloven

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Geografisk område og væsentligste miljøproblemer... 3 3. Gennemførelse af et miljøtilsyn... 4 4. Planlægning

Læs mere

Udkast til tilsynsplan for Miljøområdet 2013

Udkast til tilsynsplan for Miljøområdet 2013 Click here to enter text. UdUdkast 2 til tilsynsplankast 2 til tilsynsplan Udkast til tilsynsplan for Miljøområdet 2013 Alle kommuner skal have en tilsynsplan, som det fremgår af Tilsynsbekendtgørelsens

Læs mere

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Bilag 1 Screeningskema for PCB Er bygningen, anlægget eller dele heraf opført eller renoveret i perioden fra 1950 til1977, er der risiko

Læs mere

Regulativ for jordstyring

Regulativ for jordstyring Regulativ for jordstyring Februar 2012 Regulativ for jordstyring i Nyborg Kommune Indholdsfortegnelse 1. Formål 2. Lovgrundlag 3. Gyldigheds- og anvendelsesområde 4. Områder omfattet af områdeklassificeringen

Læs mere

Bygge- og anlægsaffald

Bygge- og anlægsaffald Bygge- og anlægsaffald 1.1 Bygge og anlægsaffald 1.1.1 Bilaget er gældende bygge- og anlægsaffald fra, og omfatter al opbevaring, håndtering og indsamling af bygge- og anlægsaffald til direkte genbrug,

Læs mere

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug 2. Listevirksomheder ekskl. landbrug Indledning Særligt forurenende virksomheder har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljø og sundhed.

Læs mere

Regulativ for jord, Vejen Kommune Januar 2012

Regulativ for jord, Vejen Kommune Januar 2012 REGULATIV for jord Regulativ for jord, Vejen Kommune Januar 2012 1. Formål Formålet med dette regulativ er: 1.1 at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejere og

Læs mere

Jordstyringsregulativ

Jordstyringsregulativ Jordstyringsregulativ Silkeborg Kommune April 2011 I Generel del 1 Formål m.v. Formålet med dette regulativ er: At fastsætte regler om de kommunale affaldsordningers omfang og tilrettelæggelse m.v., jf.

Læs mere

ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD

ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD Anmeldelse af bygge- og anlægsaffald samt screening for PCB-holdigt affald 1.0 STAMOPLYSNINGER Aktivitetsadresse: Matrikel nr.: Opførelsessår: Bygningsnr.: Renoveringsår:

Læs mere

Jordregulativ Juli 2012

Jordregulativ Juli 2012 Jordregulativ Juli 2012 Udgiver: Ikrafttræden: Titel: Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne 1. juli 2012 www.skidt.dk Jordregulativ Side 2 af 15 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 4 2 Lovgrundlag... 5

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven. Aarhus Universitetshospital, maskinværksted

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven. Aarhus Universitetshospital, maskinværksted Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 08.07.2015 CVR-nummer 29190925 P-nummer 1003351542 Virksomhed Aarhus Universitetshospital, maskinværksted Adresse

Læs mere

Påbud om vilkår om nedgravede tanke, Statoil Fuel & Retail, Beredskabsvej 8

Påbud om vilkår om nedgravede tanke, Statoil Fuel & Retail, Beredskabsvej 8 TMC - Natur og Miljø Statoil Fuel & Retail A/S Borgmester Christiansens Gade 50 2450 København SV CVR 28142412 Att.: Kim Gronemann Høje-Taastrup Kommune Bygaden 2 2630 Taastrup Tlf: 43591000 www.htk.dk

Læs mere

Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer

Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer SKEMAET SKAL ANVENDES VED: Roskilde Kommune Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer Nedrivning og renovering

Læs mere

Miljøtilsynsplan for Syddjurs Kommune 2013

Miljøtilsynsplan for Syddjurs Kommune 2013 Miljøtilsynsplan for Syddjurs Kommune 2013 Hvad er en miljøtilsynsplan Den 23. maj 2013 trådte en ny tilsynsbekendtgørelse i kraft med krav om, at kommunen skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn

Læs mere

Asbestaffald skal anmeldes særskilt. Skemaet for anmeldelse af asbestaffald kan ses på www.taarnby.dk/affald.

Asbestaffald skal anmeldes særskilt. Skemaet for anmeldelse af asbestaffald kan ses på www.taarnby.dk/affald. TÅRNBY KOMMUNE Anmeldelsen sendes til: Tårnby Kommune Teknisk Forvaltning Amager Landevej 76 2770 Kastrup tf@taarnby.dk Du har pligt til at anmelde byggeaffald og byggeaffald med PCB til kommunen, mindst

Læs mere

REGULATIV FOR JORD, SOM ER AFFALD NÆSTVED KOMMUNE

REGULATIV FOR JORD, SOM ER AFFALD NÆSTVED KOMMUNE REGULATIV FOR JORD, SOM ER AFFALD I NÆSTVED KOMMUNE Gældende fra den 28.2.2012 1 I GENEREL DEL 3 1 FORMÅL 3 2 LOVGRUNDLAG 3 3 GEBYRER 3 4 KLAGE M.V. 3 5 OVERTRÆDELSE OG STRAF 4 6 BEMYNDIGELSE 4 7 IKRAFTTRÆDELSE

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 6.2.2015 CVR-nummer 55133018 P-nummer 1010680367 e-doc journal nr. 13/022862 (TS) Virksomhed Adresse Postnummer

Læs mere

A/S SÆBY FISKE-INDUSTRI Gyldendalsvej 2-4 9300 Sæby. Via mail: bn@saeby.com

A/S SÆBY FISKE-INDUSTRI Gyldendalsvej 2-4 9300 Sæby. Via mail: bn@saeby.com Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn A/S SÆBY FISKE-INDUSTRI Gyldendalsvej 2-4 9300 Sæby Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 Via mail:

Læs mere

januar 2010 Af Jacob Brandt

januar 2010 Af Jacob Brandt januar 2010 Af Jacob Brandt A F FA L D S G E B Y R E R EFTER DEN REVIDEREDE AFFALDSBEKENDTGØRELSE Med den nye affaldsbekendtgørelse er der indført en mere detaljeret regulering af de kommunale affaldsgebyrer,

Læs mere

Regler for tanke til opbevaring af olieprodukter

Regler for tanke til opbevaring af olieprodukter Regler for tanke til opbevaring af olieprodukter Denne pjece er rettet mod virksomheder og landbrug, der har tanke til opbevaring af olieprodukter 1 Indledning Denne pjece er udarbejdet af Faxe Kommune,

Læs mere

Forskrift. Forskrift for opbevaring af miljøfarlige råvarer, affald, stoffer og produkter

Forskrift. Forskrift for opbevaring af miljøfarlige råvarer, affald, stoffer og produkter Forskrift Forskrift for opbevaring af miljøfarlige råvarer, affald, stoffer og produkter Forskrift for opbevaring af farlige stoffer 1. Baggrund og Lovgrundlag Uhensigtsmæssig opbevaring og håndtering

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Den generelle del af regulativet er affaldsbekendtgørelsens tekst og erstatter de nugældede regulativers generelle indledninger med angivelse

Læs mere

Miljøregler på byggepladsen

Miljøregler på byggepladsen Miljøregler på byggepladsen Vejledning om miljøforhold ved bygge- og anlægsarbejder og andre midlertidige aktiviteter Solrød Kommune Indledning Denne vejledning gennemgår de miljøregler der gælder for

Læs mere

Aarhus Kommune Natur og Miljø Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Natur og Miljø Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Natur og Miljø Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 18.03.2014 CVR-nummer 55133018 P-nummer 1009490503 e-doc journal nr. TS 13/022829 Virksomhed Århusværket Adresse Kalkværksvej

Læs mere

Plan for miljøtilsyn med industrivirksomheder og husdyrbrug i Langeland Kommune

Plan for miljøtilsyn med industrivirksomheder og husdyrbrug i Langeland Kommune Plan for miljøtilsyn med industrivirksomheder og husdyrbrug i Langeland Kommune 2013-2016 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Indhold i tilsynsplanen... 3 Du kan få mere at vide om miljøindsatsen i Langeland

Læs mere

Regulativ for flytning af overskudsjord. i Esbjerg Kommune. Regulativ gældende pr. 19.09.2012 - 1 -

Regulativ for flytning af overskudsjord. i Esbjerg Kommune. Regulativ gældende pr. 19.09.2012 - 1 - Regulativ for flytning af overskudsjord i Esbjerg Kommune - 1 - Regulativ for flytning af overskudsjord i Esbjerg Kommune 1. Formål Formålet med regulativet er at sikre, at håndtering og flytning af overskudsjord

Læs mere

Genbrug v. Hans Bjerre, RTS

Genbrug v. Hans Bjerre, RTS Genbrug v. Hans Bjerre, RTS Genbrug.. Et oplæg til holdningsbearbejdning og affaldshåndtering For ca. 85 grundforløbselever på RTS Hans Bjerre.. Velkommen.. Præsentation, sådan blev uge 9 brugt. Første

Læs mere

Jordregulativ for Hillerød Kommune

Jordregulativ for Hillerød Kommune Jordregulativ for Hillerød Kommune Indholdsfortegnelse Kapitel 1 formål, lovgrundlag m.v. 1.1 Formål 1.2 Lovgrundlag 1.3 Definitioner 1.4 Gyldigheds- og anvendelsesområde Kapitel 2 - affaldshåndtering

Læs mere

Få din olietank miljøtjekket. Læs om de nye krav til olietanke

Få din olietank miljøtjekket. Læs om de nye krav til olietanke Få din olietank miljøtjekket Læs om de nye krav til olietanke Kontakt oliefyrsmontøren og få tanken miljøtjekket Enstrenget rørføring skal forhindre olieforurening Er du ejer af en olietank på under 6000

Læs mere

Derfor er det ikke tilladt at anvende trykimprægneret træ i Stenløse Syd

Derfor er det ikke tilladt at anvende trykimprægneret træ i Stenløse Syd Derfor er det ikke tilladt at anvende trykimprægneret træ i Stenløse Syd Stenløse Kommune Stenløse Syd Billigste køb? 1 kvm beklædningsbrædder lærk, ubehandlet 1 kvm beklædningsbrædder fyr, trykimprægneret.

Læs mere

* affald * thùng rác * waste

* affald * thùng rác * waste Affald og ressourcer i Danmark og Vietnam Undervisningsmateriale fra Skolernes EnergiForum august 2011 * affald * thùng rác * waste Affald og ressourcer i Danmark og Vietnam Baggrund Vi har store udfordringer

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST- 1272-00688 Ref. JEMMA/Anved Dato: 2.februar.2015

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST- 1272-00688 Ref. JEMMA/Anved Dato: 2.februar.2015 Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST- 1272-00688 Ref. JEMMA/Anved Dato: 2.februar.2015 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 17414070 Virksomhedstype

Læs mere

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Til TMU Affaldsgebyr 2012 - supplerende oplysninger TMU har på mødet den 14-11-2011 ønsket et notat med en række supplerende oplysninger

Læs mere

Start for hold O: november 2013 Start for hold P: november 2014. jura uddan. For erfarne miljøsagsbehandlere og ledere. Miljø

Start for hold O: november 2013 Start for hold P: november 2014. jura uddan. For erfarne miljøsagsbehandlere og ledere. Miljø Start for hold O: november 2013 Start for hold P: november 2014 KL s Miljø jura uddan nelse For erfarne miljøsagsbehandlere og ledere KL s Miljø jura uddan nelse For erfarne miljøsagsbehandlere og ledere

Læs mere

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Vandselskab as 1994 Styringsgrundlaget i 1994 og indtil nu Erfaringer

Læs mere

Tilsynsplan for miljøtilsyn. Teknik og Miljø

Tilsynsplan for miljøtilsyn. Teknik og Miljø Tilsynsplan for miljøtilsyn Teknik og Miljø August 2013 Indholdsfortegnelse Hvad er en tilsynsplan? s. 3 Hvilke virksomheder og landbrug fører s. 4 Silkeborg Kommunen miljøtilsyn med? Handlinger s. 4 IED

Læs mere

Tilladelse til etablering og drift af et jordvarmeanlæg i henhold til. 19 i Miljøbeskyttelsesloven, Brydegårdsvej 28, 2760 Måløv

Tilladelse til etablering og drift af et jordvarmeanlæg i henhold til. 19 i Miljøbeskyttelsesloven, Brydegårdsvej 28, 2760 Måløv MILJØ OG TEKNIK Benjamin og Jane Friis Bybækterrasserne 142 F 3520 Farum Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 12. marts 2014 Tlf. dir.: 4175 0125 E-mail: mt-miljo@balk.dk

Læs mere

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private Notat Jord & Affald J.nr. MST-7779-00105 Ref. bpc Den 12. april 2011 Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private I

Læs mere

Forskrift. håndtering og opbevaring. olie og kemikalier

Forskrift. håndtering og opbevaring. olie og kemikalier Forskrift om håndtering og opbevaring af olie og kemikalier BAGGRUND Olie og kemikalier skal opbevares og håndteres forsvarligt for at undgå forurening af jord, grundvand, søer og vandløb og for at eventuelt

Læs mere

Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Esbjerg og Fanø Kommune. Teknik & Miljø Esbjerg Kommune

Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Esbjerg og Fanø Kommune. Teknik & Miljø Esbjerg Kommune Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Esbjerg og Fanø Kommune Teknik & Miljø Esbjerg Kommune Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder

Læs mere

Kommunekemi behandler PCB-holdigt. sikkert. bygningsaffald - sikkert og effektivt

Kommunekemi behandler PCB-holdigt. sikkert. bygningsaffald - sikkert og effektivt Kommunekemi behandler PCB-holdigt sikkert bygningsaffald - sikkert og effektivt Kommunekemi løser PCB-problemer PCB i bygninger udgør et sundheds- og miljømæssigt problem. Det erkender kommuner, centrale

Læs mere

Danmark uden affald II. Strategi for affaldsforebyggelse

Danmark uden affald II. Strategi for affaldsforebyggelse Danmark uden affald II Strategi for affaldsforebyggelse 1 2 DANMARK UDEN AFFALD II 2 Affaldshierarkiet Waste Prevention Preparing for Re-use Recycling Recovery Disposal DANMARK UDEN AFFALD II 3 Baggrund

Læs mere

Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge

Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge For skive Kommune har projektet Genbyg Skive, som er støttet af Region Midtjyllands projekt Rethink Business, været startskuddet

Læs mere

KMA-redegørelse 2013. Udarbejdet: 10. maj 2014 Udarbejdet af: KM Kontrolleret af: MS

KMA-redegørelse 2013. Udarbejdet: 10. maj 2014 Udarbejdet af: KM Kontrolleret af: MS KMA-redegørelse 2013 Udarbejdet: 10. maj 2014 Udarbejdet af: KM Kontrolleret af: MS KMA redegørelse 2013 Beskrivelse af virksomheden Søndergaard Nedrivning A/S er en familievirksomhed grundlagt i 1958

Læs mere

Akut forurening Ring 112. Regler for håndtering og opbevaring af olie og kemikalier 2.0

Akut forurening Ring 112. Regler for håndtering og opbevaring af olie og kemikalier 2.0 Akut forurening Ring 112 Regler for håndtering og opbevaring af olie og kemikalier 2.0 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Indledning 1. Formål 3 2. Gyldighedsområde 3 Kapitel 2: Opbevaring 3. Generelle regler

Læs mere

Ny Affaldsbekendtgørelse Affaldsdatasystemet

Ny Affaldsbekendtgørelse Affaldsdatasystemet Ny Affaldsbekendtgørelse Affaldsdatasystemet Affaldsdata- systemet 2. Affaldsdatasystemet (kap 13) Oplysninger fra 2010 skal indberettes til Affaldsdatasystemet. Kan indberettes fra april 2010. Affaldsdatasystemet

Læs mere

Grundejer: A/S Ikast Betonvarefabrik, Lysholt Alle 4, 7430 Ikast / IBF Hedehusene, Beredskabsvej 12, 2640 Hedehusene

Grundejer: A/S Ikast Betonvarefabrik, Lysholt Alle 4, 7430 Ikast / IBF Hedehusene, Beredskabsvej 12, 2640 Hedehusene Dansk Miljøforbedring ApS Søndre Mellemvej 9 4000 Roskilde By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 www.roskilde.dk Tillæg nr. 1 til miljøgodkendelse af 15. september

Læs mere

Fremtidens affald, forbrænding, energi og ressourcer 2030

Fremtidens affald, forbrænding, energi og ressourcer 2030 Fremtidens affald, forbrænding, energi og ressourcer 2030 Forskningschef Marianne Levinsen Cand.scient.pol. Fremforsk, Center for Fremtidsforskning. www.fremforsk.dk I 2025 forventes 75% af jorden befolkning

Læs mere

Regler for opbevaring af olie og kemikalier

Regler for opbevaring af olie og kemikalier Indledning Dette er en forskrift til dig, der opbevarer olie og kemikalier på din virksomhed eller dit landbrug. En forskrift er et regelsæt, der håndhæves af kommunen, hvis reglerne ikke overholdes. Uheld

Læs mere

Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk

Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk For Troldtekt A/S gav deltagelse i Rethink Business mulighed for at realisere et ønske om at få at etableret

Læs mere

Ballerup Ejendomsselskab Vester Voldgade 17 1552 København V

Ballerup Ejendomsselskab Vester Voldgade 17 1552 København V Ballerup Ejendomsselskab Vester Voldgade 17 1552 København V MILJØ OG TEKNIK Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 6. november 2012 Tlf. dir.: 4477 2249 Fax. dir.: 4477

Læs mere

Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024

Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Marts 2015 1 2 Affaldshåndteringsplan for Ringkøbing-Skjern Kommune 2015-2024 Denne affaldshåndteringsplan er et værktøj for Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Edo-design for the construktion industry

Edo-design for the construktion industry Edo-design for the construktion industry En offentlig bygherres krav om bæredygtighedscertificering Kontorchef Niels Sloth 2 Overskrifter Region Nordjylland som virksomhed Region Nordjylland som KlimaRegion

Læs mere

PV VMS. Videnskab Mennesker Samfund

PV VMS. Videnskab Mennesker Samfund PV VMS Videnskab Mennesker Samfund Indhold af dagens kursus Miljøproblemer i dag Miljøbeskyttelsesloven generelt Godkendelse af særligt forurenende virksomheder Grønt regnskab Forebyggelse og styring Renere

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

Genanvendelse i bilindustrien

Genanvendelse i bilindustrien Genanvendelse i bilindustrien Tejs Laustsen Jensen Skibsteknisk Selskab 12. September 2011 Konsumprodukt Ved skrotningstidspunkt helt primært private ejere 2.1 millioner personbiler i Danmark Gennemsnitlig

Læs mere

Soil Recovery A/S Nederbyvej 12. 5800 Nyborg

Soil Recovery A/S Nederbyvej 12. 5800 Nyborg Soil Recovery A/S Nederbyvej 12 5800 Nyborg Teknik og Miljø Rådhuset Torvet 1 5800 Nyborg Tlf. 6333 7000 Fax. 6333 7001 kommune@nyborg.dk www.nyborg.dk 10-03-2009 Tillægsgodkendelse for nyt 1.200 liter

Læs mere

Ang. behandling af sager om asbestforurening

Ang. behandling af sager om asbestforurening Jura Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 170-0018 Ref.: JABR/UH/AN/JKJ/PLN Den 26. august 2005 Ang. behandling af sager om asbestforurening Miljøstyrelsen er blevet stillet en række spørgsmål

Læs mere

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Konference Fossil frie Thy d. 29. november 2012 Inge Werther, DAKOFA Dagens program Affald som ressource Organisk dagrenovation i Danmark Fremtidens energisystem

Læs mere

afsnit 13 KLIMA OG BÆREDYGTIGHED

afsnit 13 KLIMA OG BÆREDYGTIGHED 230 afsnit 13 KLIMA OG BÆREDYGTIGHED Indhold: 13.1 Bæredygtigt byggeri...232-233 13.2 Muret byggeri i et bæredygtigt perspektiv... 234 231 13.1 Bæredygtigt byggeri Hos Saint-Gobain Weber A/S er bæredygtighed

Læs mere

På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad

På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad 04. september 2014 Niels-Arne Jensen // Københavns Ejendomme 1 Københavns Ejendomme Københavns Kommunes ejendomsenhed 849 ejendomme + lejemål, i alt

Læs mere

Håndbog til kommunerne om eksport af elektronisk affald

Håndbog til kommunerne om eksport af elektronisk affald Miljønyt. Nr. 52 2000 Håndbog til kommunerne om eksport af elektronisk affald Indhold 1. Eksport af elektronikaffald 3 2. Hvordan skal elektronikaffald behandles? 4 3. De seks indsamlingsordninger 6 4.

Læs mere

Tilladelse til jordvarmeanlæg på Halfdansvej 29, 5700 Svendborg

Tilladelse til jordvarmeanlæg på Halfdansvej 29, 5700 Svendborg Erik Jensen Rosengårdsvej 29 5230 Odense M Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 6223 3000 Fax 6222 8810 keu@svendborg.dk www.svendborg.dk Tilladelse til

Læs mere

Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk. v/kirsten Henriksen

Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk. v/kirsten Henriksen Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk v/kirsten Henriksen Møde i DAKOFAs netværksgruppe vedr. Livscyklus- og ressourceforvaltning den 11. april 2011 Disposition Et hurtigt

Læs mere

Tjek din olietank. Nye regler 2005

Tjek din olietank. Nye regler 2005 Tjek din olietank Nye regler 2005 Har du tjek på olietanken? Er du ejer eller bruger af en fyringsolietank på under 6000 liter? Kender du de nye regler, der er vedtaget i sommeren 2005? Er du i tvivl Så

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse

Tilsynsrapport til offentliggørelse Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1273-00007 Ref. PEMJE/BENJO Dato: 3. februar 2015 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 26704863 Virksomhedstype

Læs mere

Regulativ for tømning af bundfældningstanke for husspildevand i Lemvig Kommune

Regulativ for tømning af bundfældningstanke for husspildevand i Lemvig Kommune Regulativ for tømning af bundfældningstanke for husspildevand i Lemvig Kommune Lemvig Kommune har indført en fælles, obligatorisk tømningsordning for bundfældningstanke, idet afløbsinstallationernes renseeffektivitet

Læs mere

Natur- og Miljøkonference maj 2013

Natur- og Miljøkonference maj 2013 Natur- og Miljøkonference maj 2013 Påbud vedrørende olieudskillere og kloakker Claus Frydenlund, akademiingeniør Gladsaxe Kommunes miljøafdeling Emnet som vil blive gennemgået: 72 i Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Tilladelser efter 19 kan til enhver tid ændres eller tilbagekaldes uden erstatning.

Tilladelser efter 19 kan til enhver tid ændres eller tilbagekaldes uden erstatning. Podek ApS Torvegade 89 7160 Tørring Natur & Miljø Tjørnevej 6 7171 Uldum Tlf.: 7975 5000 www.hedensted.dk Rudi Pia Frederiksen Direkte nr.: 7975 5677 rudi.pia.frederiksen@hedensted.dk Lok.id.: 766-000376

Læs mere

Brugervejledning for olie- og benzin udskillere i Syddjurs Kommune

Brugervejledning for olie- og benzin udskillere i Syddjurs Kommune Brugervejledning for olie- og benzin udskillere i Syddjurs Kommune Olie- og benzinudskillere i Syddjurs Kommune Hvad er en olie- og benzinudskiller? Begrundelse for krav om olie og benzinudskillere Benzin

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 13.08.2015 CVR-nummer 33162936 P-nummer 1017478407 e-doc journal nr. 13/026855 Virksomhed Shell Service Adresse

Læs mere

Virksomheden er beliggende på: Sædding Ringvej 9-11, 6710 Esbjerg V, matr.nr. 4ao, Sædding By, Guldager. Placeringen fremgår af bilag 1.

Virksomheden er beliggende på: Sædding Ringvej 9-11, 6710 Esbjerg V, matr.nr. 4ao, Sædding By, Guldager. Placeringen fremgår af bilag 1. Esbjerg Forsyning A/S Ravnevej 10 6705 Esbjerg Ø Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 29. september 2014 Sags id 14/7802 Sagsbehandler Bente Kristensen/sgk Telefon direkte 76 16 13 86 Påbud Tillæg til miljøgodkendelse

Læs mere

- 1 - REGULATIV FOR AFFALD AF ELEKTRISKE OG ELEKTRONISKE PRODUKTER FRA ERHVERV I GLADSAXE KOMMUNE

- 1 - REGULATIV FOR AFFALD AF ELEKTRISKE OG ELEKTRONISKE PRODUKTER FRA ERHVERV I GLADSAXE KOMMUNE - 1 - REGULATIV FOR AFFALD AF ELEKTRISKE OG ELEKTRONISKE PRODUKTER FRA ERHVERV I GLADSAXE KOMMUNE - 2 - INDHOLD LOVGRUNDLAG................................................. 4 1. GYLDIGHEDSOMRÅDE.................................................

Læs mere

Østervang Sjælland A/S

Østervang Sjælland A/S Østervang Sjælland A/S 19. august 2015 journalnummer 15/1958 KS AnniJJ Tilladelse til horisontalt jordvarmeanlæg Stevns Kommune meddeler hermed tilladelse til etablering og drift af jordvarmeanlæg. Tilladelsen

Læs mere

Forskrift for udførelse af midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter

Forskrift for udførelse af midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter Forskrift for udførelse af midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter April 2013 Forskrift for udførelse af midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter Formål Formålet med denne forskrift er at begrænse gener

Læs mere

WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI VELKOMMEN TIL WORKSHOP BÆREDYGTIGT BYGGERI

WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI VELKOMMEN TIL WORKSHOP BÆREDYGTIGT BYGGERI WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI VELKOMMEN TIL WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI BYGGEPOLITISK STRATEGI WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI KONTORCHEF MARIE LOUISE HANSEN ENERGISTYRELSEN

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag. Oktober 2014. VVM for ændring af aktiviteterne på Special Waste System A/S (SWS) Herthadalvej 4a, Nr.

Indkaldelse af idéer og forslag. Oktober 2014. VVM for ændring af aktiviteterne på Special Waste System A/S (SWS) Herthadalvej 4a, Nr. Indkaldelse af idéer og forslag VVM for ændring af aktiviteterne på Special Waste System A/S (SWS) Herthadalvej 4a, Nr. Alslev Oktober 2014 Indkaldelse af ideer og forslag Ikke teknisk resume VVM redegørelse

Læs mere

Hvornår har du sidst. fået penge. for at hjælpe miljøet?

Hvornår har du sidst. fået penge. for at hjælpe miljøet? Hvornår har du sidst fået penge for at hjælpe miljøet? Du kan hjælpe miljøet og modtage kontant tilskud Forbrændingsslagger er et velegnet fyld- og bundsikringsmateriale til bl.a. landbrugsbygninger, lagerbygninger

Læs mere

Har du tjek på olietanken? Ansvarsregler kan koste dyrt. Din olietank kan blive for gammel

Har du tjek på olietanken? Ansvarsregler kan koste dyrt. Din olietank kan blive for gammel Tjek din olietank 1 Har du tjek på olietanken? Er du ejer eller bruger af en fyringsolietank på under 6.000 liter? Kender du reglerne for olietanke? Er du i tvivl? Så bør du læse denne pjece med de vigtigste

Læs mere

REGULATIV FOR EE-AFFALD

REGULATIV FOR EE-AFFALD REGULATIV FOR EE-AFFALD (AFFALD FRA ELEKTRISKE OG ELEKTRONISKE PRODUKTER) MORSØ KOMMUNE JUNI 1999 REGULATIV FOR EE-AFFALD (Affald fra elektriske og elektroniske produkter) side 1 1. FORMÅL: Dette regulativ

Læs mere

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONM VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE...VI LÅNER DEN AF VORES BØRN DET GØR VI... HÅG har en gennemgribende idé om, at alle virksomheder har et ansvar ud over

Læs mere

Anmeldelsesskema for bygge- og anlægsaffald, farligt affald, asbest samt screening og kortlægning af PCB.

Anmeldelsesskema for bygge- og anlægsaffald, farligt affald, asbest samt screening og kortlægning af PCB. Anmeldelsesskema for bygge- og anlægsaffald, farligt affald, asbest samt screening og kortlægning af. Stamoplysninger Matrikel nr.: Opførelses år: Renoverings år: Dato for påbegyndelse Forventet afslutning:

Læs mere

København Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD

København Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD København Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Gældende fra d. 01-05-2015 1 Formål m.v. 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Registrering af udenlandske virksomheder 2 5 Gebyrer 2 6 Klage m.v. 3 7 Overtrædelse

Læs mere

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014 VVM-tilladelse For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning Marts 2014 Del 1: Kommuneplantillæg til Aarhus Kommuneplan 2013 Del 2: VVM-tilladelse Del 3:

Læs mere

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG BESTYRELSESSEMINAR KOLLEKOLLE, VÆRLØSE ONSDAG DEN 19. MAJ 2010 Emne 1: Vestforbrænding og ressourceforvaltning Vestforbrænding forstår ressourceforvaltning som en dokumenteret

Læs mere

Tillæg til miljøgodkendelse af Gislinge Slammineraliseringsanlæg

Tillæg til miljøgodkendelse af Gislinge Slammineraliseringsanlæg Holbæk Forsyning Dato: 11-11-2013 Tåstrup Møllevej 5 Sagsb.: Majou 4300 Holbæk Sagsnr.: 13/49946 Dir.tlf.: 72 36 41 30 E-mail: virksomhed@holb.dk EAN.nr 5798007570675 Tillæg til miljøgodkendelse af Gislinge

Læs mere

KOMMUNE. Natur & Miljø. Renseriet Aps. Gert Petersen. Miljøtilsyn den 8. december 2009 på Renseriet Aps. Virksomhed

KOMMUNE. Natur & Miljø. Renseriet Aps. Gert Petersen. Miljøtilsyn den 8. december 2009 på Renseriet Aps. Virksomhed KOMMUNE Natur & Miljø Renseriet Aps Att.: Gert Petersen 22. januar 2009 Miljøtilsyn den 8. december 2009 på Renseriet Aps Virksomhed Kontaktperson: Gert Petersen Etablering af virksomhed 1934 Etablering

Læs mere

Regler for villaolietanke

Regler for villaolietanke Regler for villaolietanke Denne pjece er rettet mod dig, der skal have ny olietank eller skal sløjfe din gamle olietank og til din vvs-installatør, der foretager arbejdet. Indledning Denne pjece er udarbejdet

Læs mere

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges.

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges. De nye købmænd Aktørerne i affaldssektoren er fremtidens nye ressourcekøbmænd. Blandt varerne på hylderne er fosfor, kulstof og sjældne metaller, som findes i affaldet. Den fagre nye ressourceforretning

Læs mere

Regulativ TØMNINGSORDNING

Regulativ TØMNINGSORDNING Egedal Kommune Regulativ for TØMNINGSORDNING for samletanke til husspildevand i Egedal Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 DEFINITION OG ANVENDELSE... 3 2 NYE TANKE... 3 3 EKSISTERENDE TANKE... 4 4 TØMNINGSORDNINGEN...

Læs mere

30 marts 2015 09:57 SVENDBORG. http://klintholm.rameplan.dk/print.aspx?id={92c7093d-e07f-4642-ba0f-aa56388d8929} 1 af 51 30-03-2015 09:57

30 marts 2015 09:57 SVENDBORG. http://klintholm.rameplan.dk/print.aspx?id={92c7093d-e07f-4642-ba0f-aa56388d8929} 1 af 51 30-03-2015 09:57 1 af 51 30-03-2015 09:57 Hjem Oplevelse Vis Rediger Preview 30 marts 2015 09:57 Danish Default Screenshots Ingen Tilstand Dato Sprog Enhed Simulator SVENDBORG 2 af 51 30-03-2015 09:57 Svendborg Indledning

Læs mere