sort, og på trods af turbulensen, ser det ud til at cognac en har gjort sin virkning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "sort, og på trods af turbulensen, ser det ud til at cognac en har gjort sin virkning."

Transkript

1 Rejsebreve fra Sydamerika 2013 Fredag 22. februar Billund >Ciudad del Este Det var en flok forventningsfulde og spændte Lions og Legonister, der mødtes tidligt meget tidligt i Billund Airport, for at indlede den længe imødesete tur til Paraguay, Brasilien og, skulle det senere vise sig Argentina. Turen til Amsterdam forløb planmæssigt. (Det er godt nok en stor lufthavn!!!) Endnu en gang oplevede vi, at den håndbagage, der hjemmefra var pakket omhyggeligt, efter at have været gennem diverse lufthavnes security tjek med en delvis afklædning af indehaveren, er efterladt i totalt kaos. Og nu sidder vi altså her, i knapt 10 km s højde, et eller andet sted I dette fl y, en Boeing ER, tilbragte vi 12 timer i luften. over Atlanten. I skrivende stund ikke langt fra de Canariske øer, og prøver at få tiden til at gå med læsning, krydsogtværser, soduko er, film, musik og hvad flyets udmærkede underholdningsmuligheder ellers byder på. Vi bliver godt og grundigt rystet sammen, da der er rigtig meget turbulens. Jeg har i alt fald aldrig oplevet noget lignende over så lang tid. Det var fuldstændigt, som at køre gennem Glejbjerg eller Gørding med alle deres pukler - med for meget fart på. Det første, ganske udmærkede måltid om bord, har sat sig, og vores lår har genfundet varmen, efter at vi har måttet sidde på rødvinen, for at den kunne opnå en rimelig temperatur, og cognacen, der blev serveret i rigelige mængder, er efterhånden fordampet. En del af selskabet er gået i sort, og på trods af turbulensen, ser det ud til at cognac en har gjort sin virkning. Stewarden var bestemt ikke fedtet med cognacen på udturen. Der høres en lettere snorken og lidt brummen og dyb vejrtrækning hist og her i flyet. Og nu er vi så, godt trætte, vel fremme i Guarulhos, som lufthavnen i Sao Paulo hedder. Vi er blevet budt velkommen af vores allesteds nærværende rejseledere, Beatriz og Jan, og sidder, hænger, ligger og venter lettere utålmodigt på det næste fly, der skal føre os frem til Foz Do Iguacu, stadigvæk i Brasilien. Her venter en bus for at køre os til Hotel Amares i Ciudad del Este i Paraguay, hvor vi regner med at være fremme ved 03-tiden. Så har vi været på stikkerne i 27 timer, heraf de 15 timer i luften! Så mon ikke der er rimelig basis for en god nats søvn. Jeg glæder mig i alt fald til at prøve en sydamerikansk seng, hvis jeg altså overhovedet mærker det.

2 Mandagsvandvaldet - nok et besøg værd! Lørdag 23. februar Ciudad del Este Første dag i Paraguay oprandt med strålende sol fra en azurblå himmel og god varme allerede fra morgenstunden. Da bussen først kørte kl , kunne vi sove længe. Ja, ja, 4-5 timers søvn i en seng, der ikke flytter sig, er da slet ikke så tosset. Turens første stop var ved en bank, så vi kunne få vekslet til den lokale valuta. tiltrækker sig turisternes opmærksomhed og det er egentlig synd. Dagens næste stop var ved færgen, mellem Paraguay og Argentina. Vi skulle dog ikke med, men det er her Rio Iguazu løber sammen med Rio Parana og danner grænsetrekanten mellem Paraguay, Brasilien og Argentina. Nej! Det var kun for sjov. Om aftenen tog vi lige et smut til Brasilien for at se en Sydamerikansk Showaften, der blev indledt med en overdådig buffet. Hvad mon...? Dessert ad libitum. Efter den overdådige buffet var der en helt fin og festlig underholdning, med farverige indslag og god musik, med temaer fra de større Sydamerikanske lande. Peru.... og så kom der gang i dollarssedlerne! Efter vekslingen og det store arbejde med at tælle alle sedlerne, gik turen videre til vandfaldet ved Mandagsfloden, eller Salto del Rio Monday, som det rettelig hedder. Et flot og imponerende vandfald, som åbenbart lever en upåagtet tilværelse i turistmæssig henseende. Der var kun nogle få indianere, der prøvede at hidkalde vores opmærksomhed med deres varer. Måske er det, det andet, og noget større vandfald i nærheden, der NEM nyder, stående i Paraguay, udsigten til Brasilien (tv) og Argentina (th) Vel hjemkommet til hotellet efter frokost i et stort efter-vægtcafeteria (det var altså maden der skulle vejes) var det tid til lidt afslapning ved poolen. Vi fik også smagt på de lokale gyldne dråber. De er absolut værd at lægge hals til. De lokale gyldne dråber - værd at lægge hals til!

3 Brasilien. Søndag 24. februar Ciudad del Este > Asuncion Tidligt op og af sted! Det blev til endnu en la-a-ang dag, med en næsten lige så la-a-ang køretur. Mexico de konsekvenser, det har haft og stadig har. Jan fortalte levende om hvordan nybyggerne måtte rydde skoven med macheter og økser og om hvordan det kunne tage op til fire dage at fælde blot et enkelt træ, fordi nogle af træsorterne er meget hårde. Virgen de Caacupé Jan fortæller sammen med Beatriz mor, Eudelia, hvordan man laver CHIPA. Turen blev dog krydret med et spændende besøg hos Beatriz mor, hvor vi fik en demonstration af traditionel bagning af chipa en traditionel slags brød. Nogle af træerne i urskoven er meget høje. Og så havde jeg nær glemt mødet med Jans puma. Et noget voldsomt, men kælent kæledyr som han selv har opfostret fra killing. Vel ankommet til Asuncion og hotellet blev vi præsenteret for en lokal kunsthåndværkertradition: Sølvfiligran. Fantastisk at se hvordan sølvtrådene blev forvandlet til smukke smykker af næsten enhver art. Mange var godt trætte, så der faldt hurtigt ro over hotellet. Her bages CHIPAerne. Derefter en spændende gåtur i deres private urskov, hvor der var både slanger, tukaner og andre eksotiske dyr. Dem så vi nu ikke noget til, men til gengæld fik vi en spændende beretning om rovdriften på urskoven og Nå, videre til Caacupé, hvor vi besøgte landets største kirke, som blev bygget så sent som I Kirken havde nogle fantastiske glasmalerier. Heller ikke her havde turisthelvedet ramt området omkring kirken.

4 Mandag 25. februar Asunccion Dagens første besøg gjaldt en tyrestation, hvor vi fik en grundig indføring i avlsarbejdet i Paraguay, der nok adskiller sig en del fra det, vi kender hjemme fra. Blandt andet ønsker man en mere hårdfør race, der f. eks. skal kunne holde til at stå i vand i længere tid. Vi fik fremvist eksempler på det vellykkede avlsarbejde, og der var vist mere end én, der havde saftige bøffer i tankerne. En kælen tyr. (Det er tyren i midten). Tilbage gennem det øde og fugtige område, Chaco, med mange vadefugle, f. eks. storke, skestorke, en enkelt marabou m, fl. Frokosten, der igen blev indtaget efter vægt i et meget moderne og rent indkøbscenter. Det sidste stod noget i kontrast i forhold til omgivelserne. Nu var det tid til at besøge Maka indianerne, der for mit vedkommende blev turens foreløbige højdepunkt. En fantastisk oplevelse at blive mødt af en stor flok både glade og nysgerrige børn allerede ved bussen. Vi fik en lille rundvisning, hvor vi blandt andet så de glade børn lege med gaven fra LEGO-charity.... og så blev der sunget! Vi fik fremvist indiansk kunsthåndværk med mulighed for at købe, og der blev da handlet en del. Stammedansene vi nu så, virkede ægte og ikke som no- get turistgejl, og derfor også en oplevelse, der blev afsluttet med en præsentation af deres kirke- orkester afsluttende med deres nyoprettede pigekor En ting står fast: Vi forlod indianerne med en opfattelse af, at de har det godt på trods af de, efter vor mening, simple forhold. En dejlig oplevelse! Dagens udfarende aktiviteter sluttede med en shopping-vandretur i Asuncion. Nogle forsvandt hurtigt ind på nærmeste værtshus, mens andre gjorde gadehandelen usikker. Dagen sluttede med maner med en festlig paraguayansk folkloreunderholdning på hotellet. Tak for endnu en god dag. Det store pigekor. Tydeligt, at børnene havde lært at bruge LEGO-klodserne.

5 Tirsdag 26. februar Asunccion > Bella Vista Kl præcis startede turen sydpå gennem et område, som i den grad er, og ikke mindst har været præget af jesuitterne. Første stop var nu ved Fransiskanerkirken i Yagaron, med rødder tilbage fra kolonitiden. Kirkerummet var i den grad præget af altertavlen, der var udført i et imponerende træskærerarbejde. Godt nok trængte forgyldningen til at blive frisket op og måske manglede der lidt farve hist og her, måske kunne en gennemgribende rengøring have gjort det, men det kunne nu ikke ødelægge oplevelsen af et imponerende kirkerum, der nok var en domkirke værdig men det opnåede den jo aldrig Det var jo en lang køretur vi havde begivet os ud på, så vores rejseledere havde fået den glimrende idé, at vise filmen The Mission. Den dejlige, men også barske film, handler jo netop om jesuitterne og de lokale guaranier (indianere), og så er store dele af filmen optaget i et område, vi kommer til senere på turen. Midt i filmen blev den sat på pause, for var vi nået til vort spisested, en hyggelig landevejskro med udsigt over Rio Tebicuary Villa Florida og med skræppende papegøjer i baggrunden. Frokosten, som i dag ikke var efter vægt, bestod af Pirogger med lækkert fyld med efterfølgende suppe vist nok en slags minestrone. San Miguel Fransiskanerkirken i Yaguaron. Anden halvdel af filmen fik vi så efter frokost, og snart efter var vi nået til San Miguel, hvor der var stop, da byen er kendt for sin produktion af alskens produkter i uld. Der blev prøvet og handlet ivrigt, ja selv en hængekøje skulle prøves, men det gik galt! Snoren der holdt køjen brast, og John gik på rumpen. Desværre var publikum begrænset, men episoden skal da ikke af den grund forties. Nå, der skete heldigvis ikke noget med hængekøjen og øjensynlig heller ikke med John - og der blev da solgt flere hængekøjer, så det var vist ikke så galt! Et foredrag om soya-bønner... Da vi nærmede os vort bestemmelsessted standsede bussen midt i det hele og Jan hoppede ud af bussen og begyndte at hive planter op af jorden, ryste jorden af dem, mens vi undrende så på. Herefter fik vi et kortere foredrag om soya-bønner og deres rygt og pleje. Vi bliver godt nok kloge på denne tur! Hvis vi kunne huske alt det, vi får at vide, ville vi kunne stille op i et hvilket som helst quiz-program om Paraguay men dem findes der vist ikke så mange af. Hotel Papillon var en tropisk paradis... En tur i poolen, mens papegøjer og andre lystige fugle skræppede i baggrunden, var noget af det første der skete efter vi var ankommet til hotel Papillion i Bella Vista. >>>

6 Tirsdag d. 26. februar fortsat. Badelivets glæder varede dog kort, idet vi skulle besøge en SOS Børneby om aftenen. Det blev et nyt højdepunkt på turen. 117 moderløse børn (faderen regner man ikke rigtig med på disse kanter) boede i byen fordelt på 11 huse. Besøget indledtes med direktørens velkomst og korte fortælling om bagrunden for stedet, hvorefter vi så et show med nogle utroligt søde og smilende piger, der dansede ballet for os. Flere forskellige danse så vi, inden byens symfoniorkester tog fat. Det havde kun eksisteret et par måneder og det kunne man godt høre, men der er ingen tvivl om, at hvis børnene fortsætter med den samme iver og entusiasme, skal det nok blive til noget, der er værd at høre på. Der var især en yngre trompetist, der trængte gennem lydbilledet - og så blev der ellers budt op til dans. Efter besøg i et par af børnenes huse samledes vi i spisesalen til et herligt aftensmåltid. Her fik vi lidt mere baggrund, og der var vist ikke nogen, der tog derfra uden at være berørt af de mange børns skæbne. Onsdag 27. februar Bella Vista Dagen startede endnu engang tidligt, da der stod fabriksbesøg på programmet. Selecta fremstillede mate i mange forskellige varianter. Vi fik en MEGET detaljeret gennemgang af processen, som virkede noget gammeldags, men alligevel passede sammen med produktet. Pakkeafdelingen på SELECTA Festlig og fl ot underholdning af en fl ok smilende børn i SOS Børnebyen Pakkeafdelingen virkede noget gammeldags, men på den anden side holdt den da fire personer i arbejde. Selecta producerede mynte-, slanke-, sove- og alskens andre slags mate og vi fik alle en lille prøve med hjem. På vejen til de imponerende Jesuitter ruiner i Trinidad, fortalte Beatriz levende om Jesuitternes historie, der for Paraguays vedkommende begynder i Det gik rigtig godt for Jesuitterne lidt for godt, set med kolonisternes øjne. De holdt jo blandt andet indianerne som slaver, i modsætning til jesuitterne, der betragtede indianerne som medmennesker. Kolonisterne klagede til den spanske og portugisiske

7 konge, og der blev fundet en løsning, som desværre ikke gik Jesuitternes vej. Ruinerne var en ordentlig bunke murbrokker, som var stablet ualmindelig flot og imponerende sammen over et betragteligt område. Også her voksede Øjendråbeblomsten, som, hvis man klemte om den lille pose den havde under kronbladene, frigav en enkelt dråbe vædske, som havde en gavnlig virkning på f. eks. tørre øjne. Frokosten blev indtaget på en dejlig restaurant (uden vægt). Lækker buffet, hvor vi tog godt for os af retterne, men det overraskede mig og sikkert også andre, at tjenerne hele tiden kom med den ene lækre, lune ret efter den anden, indtil vi til sidst måtte kapitulere og gå til desserten. Efter et kort besøg i en markedshal med alskens ting og sager, blandt andet helbredende teer af forskellig art, fortsatte vi til pengeveksling og dagen sluttede med en hyggelig sejltur på Parana floden syd for Encarnacion. Vel hjemme på hotellet var der god tid til lidt hygge i og ved poolen. Aftensmaden indtog vi på hotellet. En dejlig kølig dag med temperatur op til omkring 29 grader. Dagens kloge ord: Der er ikke noget, der er forkert i Paraguay, vi har bare forskellige måder, at gøre det på. Øjendråbeblomsten, bemærk dråben ved pilen Beatriz forklarer om øjendråbeblomsten. Broen mellem Argentina og Paraguay

8 Torsdag 28. februar Bella Vista > Mallorquin Kl , ja, du læste rigtigt, først da forlod vi hotellet for at tage hul på en ny dag fyldt med spændende og indholdsrige oplevelser. 300 km landevej med bump og det hele lå foran os. Hele området, vi kørte igennem, var gammel urskov og først ryddet og kultiveret i 70 erne og vejen asfalteret i 80 erne. Jan fortalte levende om problemerne omkring de jordløse bønders kamp for deres eksistensgrundlag; men også om den korruption og det pamperi, der fulgte i toppen af de jordløse bønders sammenslutning. Mange steder langs landevejene i Paraguay ser man disse primitive bosættelser, der ofte ligger ganske tæt på kørebanen i det areal ved siden af vejen, som staten ejer. Det var den nyvalgte præsident, der satte det hele i gang: men også ham, der indså det nærmest nytteløse i projektet, og efter tre mislykkede forsøg lukkede det ned igen. Og så ville bussen pludselig ikke mere! Nå, heldigvis var det ikke så slemt, det var vist noget med en sensor, der ikke ville føle det, den skulle. Frokosten blev indtaget i Jan og Beatriz dejlige gildesal, denne gang uden puma! En god bøf med bløde løg med diverse tilbehør efterfulgt af en lækker vandmelon (altså i skiver). Indkøbscenteret i Malloquin Og så af sted igen. Første stop var ved supermarkedet Supermercado Candy i Mallorquin for at vise os, hvilke indkøbsmuligheder, man har i lokalsamfundet. Der var nu et rimeligt pænt udvalg af diverse dagligdags fornødenheder, og der blev da også købt lidt af hvert. Der er vist mange, der kommer til at savne priserne på vin her i landet, når vi er kommet hjem! Collegio Espiritu Santo som var dagen næstsidste stop, var en privat skole, som blev ledet af en indisk nonne, som havde været her i landet i mange år. Hun drev en skole, hvor der virkelig så ud til at være orden i sagerne, og hvor der i alt fald ikke var slinger i valsen med hensyn til at komme for sent. Vi så kun få LEGO-klodser, og undrede os lidt over hvor resten var blevet af. Her trænger vist til en kærlig hånd! Den kommunale skole, som lå et stykke ude af en jordvej, (vi skulle lige have skiftet til et Rådhuset i Mallorquin jordvejsfilter i bussen) var ved at gøre klar til at modtage eleverne, og der var bestemt nok at tage fat på. Her trængte virkelig til noget mere end bare en kærlig hånd. Lysten til at gøre det var absolut til stede, men de økonomiske muligheder manglede på trods af at vandkraftværket havde doneret en ny fløj til skolen for år tilbage. Vi blev indkvarterede i nogle lækre sommerhuse med pool og der gik ikke mange øjeblikke, før vi hørte det første plask. Aften bød på grill-party hos Beatriz og Jan, hvor vi fik lejlighed til at hilse på Don Amarilla, tidligere borgmester i Mallorquin, som havde stået for koordineringen og uddelingen af Lego-klodserne i området. Herlig mad og musik og dans, dog ikke til den lyse morgen, for vi skulle jo videre med oplevelserne dagen efter. Tak til Beatriz og Jan for en hyggelig aften med god mad og ikke at forglemme gode oplevelser indtil videre. En usædvanlig varm dag vel omkring de 37 grader.

9 der blev vist kigget mere end der blev handlet, selvom der bestemt var nok at kigge på. Det var varmt omkring 35 0 C, bortset fra inde i handelscenteret, hvor der nærmest var koldt - og meget fornemt. Her var det udelukkende mærkevarer, der blev handlet med. En kolossal kontrast i forholdet til varerne på gaden! - på den anden side, så er et Rolex ur til 50,- kr. da billigt! Fredag 1. marts Mallorquin > Ciudad del Este Endnu en varm dag begyndte med morgenmad hos Beatriz og Jan, med dejlig frugt fik I smagt ananassen? og snart tonede fødselsdagssangen efterfulgt af Det er i dag et vejr, et solskinsvejr over bussen på vejen til verdens største vandkraftværk, Itaipu. På vejen fortalte Jan lidt om det politiske system i Paraguay. Vi kunne jo se valgplakater overalt. Her handler det ikke om politiske programmer, her handler det om magten, der følger med at vinde valget. Her er tale om noget, der ligner demokrati, og efter Jans bedste overbevisning bliver det bedre og bedre for hvert valg. som sædvanligt en lang række facts, som det vil føre for vidt at gengive her, men det skal dog nævnes, at dæmningen er knapt 8 km lang og har en højde på 196 m., hvilket svarer til et højhus på 65 etager. Man benyttede 12,3 millioner tons beton til bygningen og armeringsjern svarende til 380 Eiffeltårne. Den producerede energi svarer til ca. 20% af Brasiliens og 78% Paraguays samlede energiforbrug. Produktionen til et enkelt europæisk parcelhus klares af et enkelt af de tyve turbiner på under et halvt minut men hvor pokker skal man så opbevare det. Komplekset med dæmning og kraftværk er valgt som nummer 1 på listen over menneskeskabte undere. Flot, flot oplevelse. Vel hjemme igen på hotellet fra vores første overnatning, gik der ikke lang tid før vores overophedede kroppe kunne nedsænkes i den svale pool. Temperaturen over vandet lå omkring 35 0 C, så det gjorde bestemt ikke noget, at vandet var lidt køligt. Aftensmaden blev indtaget på en mad på spid restaurant og endnu en gang undrede vi os over de mængder af kød vi blev tilbudt. Smagen var der bestemt ikke noget i vejen med, men synd at de steger det så hårdt og hænger det så lidt. Ananas stegt på spyd er til gengæld ritigt lækkert! Og således endte turens første uge sådan ca. Der var valgplakater næsten overalt. Ordet imponerende er brugt flere gange i disse rejsebreve, men der er vist ikke andre ord, der dækker dette bygningsværk ordentligt, det skulle da lige være overvældende. Vi fik Nå, nok om kraftværker, nu skulle der spises frokost på vores velkendte efter vægt cafeteria. Efterfølgende skulle vi en tur til Downtown Ciudad del Este, for kigge på handelslivet, men

10 Lørdag 2. marts Ciudad del Este > Puerto Iguazú Vi forlod Hotel Amares i forholdsvis god ro og orden og næsten til tiden for at sætte næsen mod Brasilien og en af de oplevelser, som mange lige som jeg sikkert havde glædet sig til. Vandfaldene ved Iguazú. Det var simpelt hen en fantastisk oplevelse! Man løber hurtigere tør for begejstrede tillægsord end vandfaldet løber tør for vand. Det var bare helt, nå ja, overstrømmende må vel være det rigtige ord. Se selv på list/303/gallery/ Cataratas de Ygazu Helikopterturen var trods alt en stor oplevelse. Frokosten, som var medbragt fra hotellet, var både rigelig og god. Og så stod der Fugleparken på programmet. Papegøjer og andre fugle i alle mulige farver. Blandt andet var der en grå jaco magen til den min tante havde og den var mindst lige så snakkesalig. var et besøg værd, så køreturen til Argentina bekom os vel. Ja, der var egentlig ikke så langt, som det lyder, men oplevelsen ved grænsen mellem Brasilien og Argentina var næsten, som når man i gamle dage skulle ind i Østtyskland næsten altså. Det lignede ren chikane og unødvendig magtdemonstration fra de argentinske myndigheders side. Det tog en times tid at krydse grænsen, alt imens Jan løb fra Herodes til Pilatus med diverse papirer, der skulle stemples både her og der og alle vegne. Vi havde også en politimand inde i bussen for at tjekke, at vi ikke gemte farlige forbrydere eller terrorister på toilettet. Vel ankommet til Hotel La Sorgente gik der ikke lang tid før den sædvanlige scene udspillede sig. Alle mand i poolen og efterfølgende Hvor er baren? Der var en udbredt utilfredshed med flaskernes størrelse! Nu havde vi lige vænnet os til de fornuftige 0,6 og 0,9 liters flasker i Paraguay. Og så blev der ellers solbadet til den store guldmedalje. Dog havde Conni vis misforstået udtrykket solbadning. Kære Conni - Solvognen skal IKKE ned i poolen. Et vandfald kan godt være ret vådt! Turen i helikopteren var både en stor oplevelse og en skuffelse i alt fald for mig, når man havde regnet med at skulle tage nogle fantastiske billeder, og så blev anbragt midt på bagsædet. Nå, nogen skal sidde der! Jeg blev gode venner med en tukan, som godt kunne lide min hat. Men de er vist også ret nysgerrige af natur. Efter dette besøg var der vist flere end mig, der var godt smadrede i benene efter vandreturen først ved vandfaldene og derefter i den i øvrigt meget spændende fuglepark, som nok Haven i Hotel La Sorgente Og nu har Jan så skrevet under på, at vi nok skal opføre os ordentligt her på hotellet! Modig mand den Jan. >>>

11 Aftensmaden, nok den bedste vi har fået på turen indtil nu, blev indtaget på en hyggelig restaurant med udendørs servering. Temperaturen var yderst behagelig og stemningen var høj. Vi fik lækre bøffer af en anseelig størrelse, hvilket affødte et væddemål om vægten, som viste sig at ligge omkring 400 gram pr. bøf. John påstod hårdnakket, at Kaj havde tabt væddemålet, men kan man stole på en mand, der ikke kan kende forskel på real og peso? Tak for endnu en dejlig dag i Para-, næh, Bras- næh, Argentina! Søndag 3. marts Puerto Iguazú Endnu en ny og varm dag, fuld af spændende oplevelser, lå foran os og ventede. Vi skulle igen besøge Iguazú vandfaldene, denne gang fra den argentinske side. Mange iførte sig badetøj fra morgenstunden, da vi vidste, at det ville blive en våd dag. Naturparken er et enormt område, som er med Unescos verdensarvsliste. Vi indledte besøget med vandretur ad Den grønne sti, som var både skyggefuld, hyggelig og rar, men vi så ikke noget til de farlige dyr, der var advarselsskilte imod. Nå, hvad, dyrene kan jo heller ikke læse. Det vildeste dyr vi så! Næste lille vandretur var en ristetur, nej, vi blev ikke ristede, selv om det var varmt sådan ca C op ad dagen, nej, turen gik på en la-a-a-ng bro af riste langs kanten af vandfaldene. Igen skulle vi finde de begejstrede tillægsord frem. Imponerende og straks efter ventede en ny oplevelse. Ombordstigning i en bedaget lastbil, og derefter en spændende køretur gennem urskoven med små forklarende stop undervejs indtil vi nåede frem til endestationen, hvor nedstigningen til gummibådene ventede. Iført redningsvest og vandtæt paksæk, entrede vi gummibåden, og så var vi klar til at blive våde, og det blev vi!!! Du godeste, nu ved vi, hvordan der må være inde i en vaskemaskine, der kører på skylleprogram. Jeg tror aldrig jeg har været så våd og haft det så sjovt samtidigt! Jeg har ikke flere tillægsord i begejstringsafdelingen, så jeg vil nøjes med sige, at det var et så ring endda, som vi siger derhjemme. Opstigningen var noget anstrængende, men ikke uoverkommelig, og det faktum at frokosten ventede foroven gjorde opstigningen lettere og den var da værd at kæmpe for. Sandwich med lækre pommes fritter og kold øl. På vej til Djævelens Gab Den sidste aktivitet i området var en tog- og vandretur til Djævelens Gab igen på en lang ristebro. Dette var efter andres udsagn også en stor oplevelse,

12 Søndag 3. marts fortsat jeg måtte dog give op efter den første 1/3, benene ville ikke mere. Så jeg returnerede til en kold øl på jernbanestationen. Her huserede næsebjørnene! Der var en oppe og snuse til min øl, men var åbenbart en afholdsbjørn, for den gik ned igen. Ved et andet bord havde en familie sat sig for at nyde en pizza, men det fik en af bjørnene hurtigt sat en stopper for. Den smuttede op på bordet og snuppede et stort stykke af pizzaen og sprang ned på jorden og så blev der slagsmål mellem bjørnene altså. Dagens sidste stop før aftensmaden, der i øvrigt var ganske lækker, var hos Wanda, hvor Der var smukke sommerfugle overalt. vi så minen hvor man udvinder de krystaller, der bliver forarbejdet til halvædelstene. Vi besøgte naturligvis også forretningen, hvor der var dejlig køligt, hvilket nok var heldigt, ellers var div. kreditkort vist kørt varme. Vel hjemkommet til hotellet Bjergkrystaller in natura. var tiden desværre så fremskreden, at vi ikke kunne komme i poolen. Så måtte vi nøjes med bruseren på værelset men der ikke meget sjovt ved at stå med en øl under bruseren. Og det var så den dag! Mandag 4. marts Puerto Iguazú > Guarapuava Først kl forlod vi hotellet efter en god nats velfortjent søvn. Nogen havde slukket for solen og åbnet for den store bruser i stedet. Snart var vi ved den Argentinske grænse og de kendte trakasserier. Ved indkørslen i Brasilien skulle vi udfylde de sædvanlige immigrationspapirer troede vi. Næh, dem havde vores flittige rejseledere skam udfyldt for os, men det kan være de har set vores håndskrift? Nå, det hele gik smertefrit med stempel og tjek i forbryderalbummet. Alle slap ind! Frokosten blev indtaget på et listigt landevejsspisested og pludselig opdagede vi, at vi var i Brasilien. Det fremgik tydeligt af ølpriserne, som var en hel del højere, end vi efterhånden havde vænnet os til! Det blev landskabet også, altså højere hen ad vejen. Landskabet blev klippefyldt efterhånden som km. forsvandt under bussen. Vi fik som sædvanlig lidt forskellige oplysninger undervejs. Beatriz fortalte om hendes barndoms arbejde med blandt andet tobak, som hun absolut ikke brød sig om. For det første er friske tobaksblade væmmeligt klistrede og for det andet, lever der en væmmelig stor larve i tobakken. Dem har hun slået mange ihjel af ved at træde på dem. Folk der ryger skulle efter Beatriz mening se de væmmelige larver, der lever af tobak, så ville de holde op med at ryge! Særligt underholdende var beretningen om hvordan Beatriz og Jan havde mødt hinanden på landbrugsskolen og forviklingshistorien om handskerne og trusserne. Det viste sig da også at være en skrøne, altså det med handskerne; men det blev den jo ikke dårligere af! Undervejs blev der vist også lukket et øje eller to hist og her. Da vi nærmede os hotellet drejede bussen op af en jordvej og kørte ad snørklede veje frem mod hotellet. Tanken om John Steinbecks roman: Rutebil på afveje strejfede mig, men lige pludselig var vi der. Den sædvanlige scene udspilledes ved ankomsten til hotellet, og snart var de første hoppet i den store pool og genoplevede tiden under vandfaldet, idet der var et lille vandfald i poolens ene ende. Andre var hoppet i rødvinen, og sådan er vi jo så forskellige. Hotellet var OK, men virkede en anelse nedslidt. Til gengæld var aftensmaden fin fin. Og således kunne vi for første gang gå til ro under Brasiliens himmel.

13 På sporet af et godt tilbud! Først banegård - nu indkøbscenter Tirsdag 5. marts Guarapuava > Curitiba Klokken præcis rullede bussen ud fra hotellet. Nu skulle vi ud at se på mere asfalt, der til forveksling ligner den danske, dog med gule midterstriber. Gennem et smukt landskab nåede vi vort første stop, en schweizisk inspireret rasteplads med en butik med alskens specialiteter. Det specielle ved småkagerne var at de stort set ikke smagte af noget! Næh, vi er stadig i Brasilien! Mere asfalt og flere små oplysninger hen ad vejen - om jeg så må sige. Frokosten blev igen indtaget på sådan et landevejsspisested, men inden vi nåede så langt, havde Vorherre lukket op for den store bruser, godt hjulpet af Thor og hans gedebukke. Vores gode chauffør kørte bussen så tæt på indgangsdøren, at vi troede der var et drive-in cafeteria, men det var nu rart at komme ind uden at blive alt for våd. Efter en god frokost var stem- ningen i bussen steget adskillige grader samtidig med at temperaturen udenfor var faldet. Der gik historier i den og mikrofonen gik på en underholdende omgang i bussen. Ja, der kan man se hvad der kan komme ud af at købe kalendergaver i så god tid! Beatriz havde lovet at regnen ville holde op klokken 14.00, men der må være et eller andet galt med Beatriz ur, for det var først hen ad regnen holdt op. Vort første stop var, om jeg så må sige lige i øjet (ja, undskyld, men jeg kunne ikke lade være) Oscar Niemeyers bygningsværk, der i dag er kunstmuseum, er kendt under navnet Øjet, og er bestemt et besøg værd. Skiftende kunstudstillinger og meget andet, men det, der betog mig mest, var udstillingen om Paulo Leminski og udstillingen af modellerne af Niemeyers bygningsværker, der i dag findes rundt i hele verden. Ikke længe efter ankom vi til Øjet Condor Hotel, et spøjst hotel med en venlig betjening, sådan stort set og en elendig akkustik. Nogle af holdet besøgte markedspladsen, der lå lige overfor hotellet. Her var, som på alle markedspladser, varer af enhver art, og af en eller anden grund var mange af mændene i vinboderne og kvinderne i krydderierne. Den gamle jernbanestation var lavet om til et spændende indkøbscenter, med alskens indkøbsmuligheder, ja selv en hobbyforretning med modeltog, som jeg naturligvis ikke kunne gå forbi. Jeg fik en god modeltogssnak, med en engelsktalende ekspedient, bl. a. om digitalstyring, som han ikke viste noget om. Det var med en vis ærbødighed vi tog afsked, efter at jeg havde fortalt ham, at jeg kom fra byen hvor LEGO kommer fra. BRAHMA Black - uhm!!!!! Inden da havde en lille flok, på rejseleder Jans utallige opfordringer, smagt mindst én af den særligt velsmagende øl Brahma Black og den var bestemt værd at rejse efter. Tjeneren lagde en seddel på bordet, hvor der var plads til at afkrydse op til 48 glas øl, men mig bekendt, var det ingen der nåede så langt. Aftensmaden var enkelt, men udmærket!

14 Onsdag 6. marts Curitiba > Peruibe Snart synger turen på sidste vers, men det forhindrede os ikke I at løfte stemmerne I fælles skønsang efter serveringen af den traditionelle morgendram, som vores allesteds nærværende og søde Lally igen sørgede for. I dag var det vist nok en citronbitter. Turens første stop var hos en række banansælgere, som solgte de dejligste små søde bananer, både i smag og størrelse. Et rent slaraffenland for os og enhver anden abe. Bananer er altid godt! - endnu en gang efter vægt. God mad og tårnhøj øl. (Serveret i 3 liters beholdere med aftapningshane.) Peruibe er en rigtig badeby fyldt med forretninger, der sælger solcreme (den fik vi desværre ikke brug for), badebolde, strandlegetøj, souvenirs og hvad man nu ellers forbinder med en badeby. Køreturen til Mirante Praia Hotel var ikke lang, men Jan snød os, da han sagde, at vi skulle lægge godt mærke til vejen til stranden. Vi troede, at hotellet lå langt fra stranden, men det lå faktisk lige på strandbredden. Det varede ikke længe før vi kastede os i bølgen den grå. Brændingen hvirvlede sandet op og gav vandet den grå farve, men det var lækkert med store brændingsbølger og dejligt lunt hav- vand. Der var mere end en der blev væltet omkuld af bølgerne. Efter badningen blev et hold kørt til byen for at ose lidt og blive våde i den fine støvregn. Andre blev på hotellet og beskæftigede sig med lidt pakning og andre vigtige ting, såsom at få lakeret negle i Lallys neglebar, drikke øl, sove, læse, gå tur langs med stranden o.s.v. Aftensmaden blev indtaget i Peruibe på en dejlig restaurant, hvor de serverede stegt fisk og en lækker hjemmelavet vanilleis på en tyk skive ananas. Dertil dejlig kold hvidvin af forskellige herkomst, den brasilianske var nu ikke så ringe. Beatriz og Jan takkede os for deltagelsen i rejsen og sagde pæne ord om selskabet og påpegede, at vi havde haft ferie de sidste 14 dage. Kaj og John takkede for turen og for en kompetent og vel gennemført rejseledelse hele vejen igennem, og John bemærkede, at hvis dette var ferie, så havde han aldrig tidligere været så tidligt oppe i sin ferie. Og tænk, i morgen skal vi først have morgenmad kl ! Dagen sluttede med små 30 0 C og en hyggesnak på terrassen over en øl eller en vand. En dejlig forfriskning i nødden Næste stop var ved en tankstation med en meget stor salgsafdeling med alt fra sodavand, kiks og chokolade til damesko, modeltog og helikoptere og der var også toilet. Frokosten fik vi efter ankomsten til Peruibe på en grill-restaurant Udsigten fra Mirante Praia Hotel

15 Torsdag 7. marts Peruibe > Sâ0 Paulo Snart er det tid til at vende næsten mod São Paulo og Amsterdam, hvor vore veje skilles, da nogen skal videre til København og andre til Billund, men vi har god tid i dag, så inden morgenmaden var en stor flok i vandet i de dejlige lune bølger. Hvad tiden fra morgenmad til frokost gik med, har jeg intet overblik over, men der er sikkert nogen, der har været en ekstra gang i bølgerne. Der er sikkert også blevet kæmpet en del med at få plads i kufferten til alt det, vi ikke havde med herover. Jeg tænker på alle de spændende ting, som hver i sær har fundet. Jeg havde lidt problemer med at få plads til tukanen og næsebjørnen, men det lykkedes til sidst. Og nu sidder vi så her i bussen på vej mod Sáo Paolo og trafikken på vejen henover det 750 m. høje pas er kolossal. Godt vi ikke skulle den anden vej, der er fuldstændig blokeret af trafikken til containerhavnen. Passet er forsynet med tre forskellige ruter, man kan benytte I Sâo Paulo mødes gammelt og nyt afhængig af vejrforhold (tåge) og trafiktæthed. I selve São Paulo er trafikken her ved tiden fuldstændig kaotisk, og der var da nogen i bussen, der var ved at være lidt nervøse for om vi nu kunne nå det. Situationen omkring tjek ind i lufthavnen var ikke meget bedre end trafikken i byen. Kaotisk er et mildt udtryk. Men vi nåede det hele næsten desværre måtte John efterlade sin hængekøje hos Beatriz, da den ikke måtte komme med flyet, da man var bange for at han ville kapre flyet og true besætningen med hængekøjen. Nå, han får den forhåbentlig senere. To skønne piger, Beatriz & Lally Så måtte vi sige farvel til vores alvidende og behagelige rejselederteam for alvor: Skønne Beatriz, lattermilde Jan, allestedsnærværende, negledekorerende Lally og ikke mindst Richardo, som har bragt os sikkert rundt på turen. Vi kommer til at savne jer alle og jeg er sikker på, at nogle af os vil mødes igen her i Sydamerika. Tak for turen! Jeg er sikker på at alle med mig vil ønske jer held og lykke med Paraguayrejser.dk og Hotel Puma fremover! Det er 29 ambassadører for Paraguayrejser. dk, der nu rejser hjem! Fredag 8. marts Sâo Paulo > Amsterdam > Billund Efter en lang og forholdsvis begivenhedsløs flyvetur til Amsterdam, er det blevet turens sidste dag. Vi sidder nu mætte og glade, og har taget afsked med de rejsedeltagere, der skulle til København (det er nu ikke derfor vi er glade) og prøver at fordrive den resterende ventetid med snak og lidt shopping. Kl tager vi det sidste hop til Billund. Nu er vi så vel hjemme, og det håber jeg, alle andre turdeltagere ligeledes er. Her fra den gamle rejsebrevsredaktør skal der lyde en stor tak til alle medrejsende og vores far & mor i Paraguay. Tak til jer alle, for med jeres medvirken til, at der blev noget at skrive om. Det har været sjovt at lave disse rejsebreve, selvom det tog lidt af slappe-af-tiden. Tak for denne gang! Mogens Bodenhoff Den gamle rejsebrevsredaktør I Sâo Paulo er der jul hele året!

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Turen til Kroatien 2014.

Turen til Kroatien 2014. Torsdag 21/8: Turen til Kroatien 2014. Kl 16:45 holder vi ved Færgen i Rødby,i god tid.det viser sig at vi for første gang må vente, vi kan ikke komme med før kl 17:45. Vel ankommet til Femeren,går turen

Læs mere

Paraguay, Argentina og Brasilien ture

Paraguay, Argentina og Brasilien ture Paraguay, Argentina og Brasilien ture 4 Kan du lide sol og varme, så tag med os til Sydamerikas ubestridte kronjuvel - Paraguay. Her får du natur og kul - tur oplevelser, som du aldrig vil glemme. Vi tilbyder

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Kære Dagbog søndag 01.07.12 Kære Dagbog mandag 02.07.12

Kære Dagbog søndag 01.07.12 Kære Dagbog mandag 02.07.12 Kære Dagbog søndag 01.07.12 I dag skulle vi mødes ved Zap-in kl. 00:00 for derefter at sku have pakket bussen, hvorefter turen gik mod Hannover i Tyskland, hvor vi skulle spille til en stor skyttefest.

Læs mere

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 1 Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 2 Forord Fra oktober 2007 til januar 2008 foretog jeg sammen med min daværende kone, Susanne Høegh, en

Læs mere

Turen til. Alanya, Tyrkiet

Turen til. Alanya, Tyrkiet Turen til Alanya, Tyrkiet 25. april 2010-2. maj 2010 Punkt... Side Søndag den 25. april 2010...3 Mandag den 26. april 2010...4 Tirsdag den 27. april 2010...5 Onsdag den 28. april 2010...6 Torsdag den 29.

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

Ungdomsverdensmesterskaberne 2015.

Ungdomsverdensmesterskaberne 2015. Rejsebrev 1. Kadet recurve: Kirstine Andersen, Jonathan Ørsted Kadet compound: Katja Møller Lørdag den 6. juni, rejsedag: Foran os var en lang rejse som for f.eks. Askes vedkommende startede i Silkeborg

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Min tur til Sydafrika startede allerede fredag d. 3/4. Jeg holdt fri fra skole fredag for at køre til København. Der boede vi på Hotel Admiral til lørdag.

Læs mere

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Det var et vildt år Foto: Sanne Agatz - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Ansvarlighed, demokrati og godt bomiljø Siden 2012 har vi i boligforeningen arbejdet målrettet med vores

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014 Start fra Vildbjerg I alt 19 personer deltog på turen, som var proppet med oplevelser, fodbold, netværk og erhvervsindtryk. Turen gik fra Vildbjerg Sport- og Kulturcenter kl. 06.00 om morgenen, hvor Vildbjerg

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Megali Ammos Stranden Vores tur til Skiathos startede den 19. Maj fra Billund, og vi boede på Hotel Mario ved Megali Ammos stranden lidt uden for Skiathos by. Vi rejste med

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Club 25 på vulkaner. Kenny pitcher terner

Club 25 på vulkaner. Kenny pitcher terner Club 25 på vulkaner Golf på Island? Ikke alle ved at der er mange golfbaner på sagaøen. 9 herrer fra Club 25 tog chancen fra mandag til fredag i første uge af juli. Arni mødte os i Keflavik og vi entrede

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

Sprogtur til Canada i sommerferien 2015

Sprogtur til Canada i sommerferien 2015 Sprogtur til Canada i sommerferien 2015 Da sprogskolen blev slået op på forældreintra, tilbød mine forældre mig at komme med og høre om Destination Canada, der er en sprogskole på Carleton University i

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

John Landbo. Inger H. Nielsen Mobil: 99 70 62 81. Jan Majgaard. Johs. Odgaard. Mobil: 99 70 62 83

John Landbo. Inger H. Nielsen Mobil: 99 70 62 81. Jan Majgaard. Johs. Odgaard. Mobil: 99 70 62 83 Velkommen til infomøde Toscana 2013 Personale John Landbo Mobil: 99 70 62 82 Inger H. Nielsen Mobil: 99 70 62 81 Jan Majgaard Mobil: 99 70 62 84 Johs. Odgaard Mobil: 99 70 62 83 Rejseplan Mødetid på Morsø

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009.

Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009. Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009. Så sidder vi igen i Afrika og skriver dagbog, denne gang sidder vi på terrassen foran vores telt på Vuma Hill Tented Camp i Mikumi

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst.

Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst. Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst. Under optimale vejrforhold gik vi efter Fjällbacka skærgården, Väderöarna uden for, og Kosterøerne i nord ud for Strømstad. Start og slut: Heestrand,

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Kære Make-A-Wish. Rejsen

Kære Make-A-Wish. Rejsen Kære Make-A-Wish Tak fordi I gav mig mit livs rejse. Nu vil jeg fortælle om mit eventyr. Tirsdag d. 14. august ringede det på min dør og der stod Lone og Morten. Jeg blev rigtig glad og vidste næsten ikke

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

I sommerferien skulle vi ønske mellem de praktikpladser der var tilbage, og have det på plads med Flemming som er manden bag Rise Above.

I sommerferien skulle vi ønske mellem de praktikpladser der var tilbage, og have det på plads med Flemming som er manden bag Rise Above. Rejsebrev 1 fra Laila Madsen Fra overvejelse til Filippinerne: Min forberedelse startede med at jeg tog kontakt til min internationale koordinator, lige før sommerferien, om at komme i udenlandspraktik,

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

S T U D I E R E J S E N. Den store rejse 2014. St. Vincent 2015

S T U D I E R E J S E N. Den store rejse 2014. St. Vincent 2015 S T U D I E R E J S E N Den store rejse 2014 St. Vincent 2015 Fra Bogense til Saint Vincent, en rejse på 20.000 km. Saint Vincent er en lille ø i Det caribiske Øhav, 150 sømil fra Venezuela. Vi er en gruppe

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale Tir 5. Maj Loppemarked sælg selv

Læs mere

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst Årets Karneval i Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Juni Læs om Årets karneval 3.klasse på koloni Legefidusen i hesteskoen 2.klasses overnatning i dus BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Efter endt opsamling af de sidste passagerer i Bovrup blev der serveret kaffe og rundstykke

Efter endt opsamling af de sidste passagerer i Bovrup blev der serveret kaffe og rundstykke Studietur med E Kleinbahn søndag den 27. juli, 2014 Turen startede ud fra Kvickly i Nordborg kl. 8:30. Der var tilmeldt 32 personer så der var plads nok i luksusbussen fra Alssund Busser der havde plads

Læs mere

Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014

Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014 Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014 Side 1 af 9 Varde Sommerspil 2014 Årets forestilling: Byens Bedste Horehus Siddepladserne Side 2 af 9 Varde Sommerspil 2014 Sommerspillets parkeringsforhold Adgang

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne Forholdsord fortæller os, hvor noget er i forhold til en anden ting. Fx: Bogen lå på bordet Haven var foran huset Forholdsord kan være: I, under, over, ved siden af, foran, ved, bagved, fra, på, igennem

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015 Thailand & Laos 2015 Fra Bogense til Thailand og videre til Laos er en rejse på 24.000 km. Laos er det eneste land i Sydøstasien omgivet af lande til alle sider og et af de sidste kommunistiske lande tilbage.

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

AaCRM på hjul af Contador & Co.

AaCRM på hjul af Contador & Co. AaCRM på hjul af Contador & Co. Figur 1 AaCRM foran hotellet er klar til første tur Costa Blanca, Alicante og den spanske østkyst det må være grisefester, betonhoteller og badedyr! Sådan var min klare

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014 Hotel Valentin Star på Menorca af Perhaps 26. september 2014 Fra den 25. maj 2014 til den 8. juni 2014 gæstede vi Hotel Valentin Star i Cala n Bosch på Menorca. Hotellet har fire stjerner, og er et voksenhotel.

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Formøde: Konsulenterne Skjold Fink og Frans van der Woude, der stod for personaleseminaret, besøgte alle 3 BSS biblioteker henholdsvis fredag

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Vi har set frem til denne dag, hvor ca. 300 gymnaster skal i konkurrence og vi glæder os til at se en masse flot acrobatik.

Vi har set frem til denne dag, hvor ca. 300 gymnaster skal i konkurrence og vi glæder os til at se en masse flot acrobatik. Side 2-6 Velkommen til Sports Acro DM2015 for Junior og Senior Kære gymnaster, instruktører og dommere. Det er en stor glæde for Slagelse Gymnastik Forening at kunne byde Jer velkommen til Sports Acro

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas Med til Tenerife lørdag den 24. februar 2007 til lørdag den 3. marts 2007. Rejsen: Fra Tirstrup lufthavn til Sydtenerife er der 3782 km. Flyvetid: 5 timer. SAS fløj turen for Aarhus Charter Vi boede i

Læs mere

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541 60738720

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame På jagttur til Mayogi-safaris i Sydafrika 100 For et år siden tog fire danske par på jagt efter bl.a. springbuk, bleesbuk, duiker, black wildebeest og kudu nær Port Elisabet, og den tur kom de ikke til

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin Opgavesæt nr. 1 Dansk 4. Klassetrin Opgave 1-5: Opgave 6-7: Opgave 8-11: Opgave 12-14: Opgave 15: Opgave 16-17: Opgave 18: Navneord Sætningsanalyse og ord Tillægsord Udsagnsord Skriv selv Dobbeltkonsonanter

Læs mere

Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage

Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage 1 dag. Afrejse Kastrup onsdag den 8. juli kl. 0.40. Alle tider er lokale tider. Tidsforskel +9 timer. 2 dag torsdag

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Tillykke FUK og tillykke med lillebror

Tillykke FUK og tillykke med lillebror 3 0. å r g a n g - N R. 8-2 0 1 3 O k t o b e r Tillykke FUK og tillykke med lillebror Lavuks tilbud Fritids- og ungdomsklubben Lavuk Voksenklubben Lavuk Pibergården Skolen på Borgervænget Kørselsændringer

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Paris 2013. 10. klassecenter Frederikshavn

Paris 2013. 10. klassecenter Frederikshavn Paris 2013 10. klassecenter Frederikshavn Program for dagen Temadag torsdag 7. marts VI ARBEJDER I 3 FORSKELLIGE WORKSHOPS. HVER WORKSHOP ER AF 45 MINUTTERS VARIGHED Workshoppen 1. PARIS I DAG OG MONUMENTER

Læs mere

Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014

Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014 Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014 Formanden Søren Buhl Andersen indledte med at fortælle, at vi i dag er 24 medlemmer, efter der kom udmeldelser og nogle blev slettet p.g.a. manglende betaling

Læs mere

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne Hej alle sammen Min rejsekammerat og jeg ankom til Perus hovedstad, Lima, den 18. oktober klokken meget sent om aftenen. Planen var, at vi bare skulle have vires bagage, finde vores taxachauffør og så

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Sommerferie 2007. Sarau

Sommerferie 2007. Sarau Sommerferie 2007 22.7.2007 kørte vi fra Harlev i regnvejr, ned over Rødby med færgen til Puttgarten, for senere at ende i Østrig som var vores mål. Vores første overnatning var Naturcampingplatz Sarau

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj.

Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj. Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj. 9 dage * Teknisk arrangør: Unitas Rejser i samarbejde med aibidji. Dansk rejseleder: Keld Møller Pedersen. Armensk

Læs mere

Caribien i privatfly. Caribien i privatfly. Turen kort USA

Caribien i privatfly. Caribien i privatfly. Turen kort USA Caribien i privatfly Rundrejser med privatfly blev sidste år introduceret med stor succes i det østlige og vestlige. Nu er turen kommet til Caribien med en rute, der tager udgangspunkt i Floridas populære

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014

Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014 Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014 Dette lille hæfte indeholder alle de informationer, der er nødvendige for forberedelserne til at tage på sommerlejr. Skulle der stadig være nogle spørgsmål i

Læs mere

I dette forløb arbejder eleverne med perioder og periodelængde. De faglige mål med forløbet er, at eleverne skal lære,

I dette forløb arbejder eleverne med perioder og periodelængde. De faglige mål med forløbet er, at eleverne skal lære, Om Sprogkassen Sprogkassen indeholder en samling af forskelligartede sprogforløb. Hvert forløb gennemgår et sprogligt område, som er nødvendigt at beherske for at kunne udtrykke sig nuanceret, entydigt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Introduktion: Hej og velkommen til mit fokusgruppeinterview. Fokusgruppeinterviewet handler om, hvilket kendskab respondenterne, altså jer har til tøjkæden Primark.

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage. Billede på forsiden: fælles fødselsdagstur for okt., nov., og dec. børnene. Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Læs mere

Bestyrelsens beretning om 2014 til BS Seniormotions generalforsamling tirsdag d. 17. marts 2015 i Strandens Forsamlingshus. Stavgang generelt:

Bestyrelsens beretning om 2014 til BS Seniormotions generalforsamling tirsdag d. 17. marts 2015 i Strandens Forsamlingshus. Stavgang generelt: Side 1 af 5 Bestyrelsens beretning om 2014 til BS Seniormotions generalforsamling tirsdag d. 17. marts 2015 i Strandens Forsamlingshus. Bestyrelsesmøder: Alle planlagte bestyrelsesmøder har været afholdt.

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Idræt Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University Land: USA Periode: Fra: 20/8-2012 Til: 14/12-2012 Udvekslingsprogram: MAUI Hvorfor

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Rejsebrev fra Australien Udvekslingsperiode: 3. februar 2014 26. april 2014 Udveksling til: Australien, Sydney Navn: Sabrina Bjørch Christensen Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle Holdnummer:

Læs mere

Broderloge nr. 90 Morten Børup

Broderloge nr. 90 Morten Børup Broderloge nr. 90 Morten Børup Venskabsbesøg i Skanderborg fra broderloge nr. 75 Veritas, Fagernes i Norge i dagene d. 14. 15. og 16. september 2012 Programmet for besøget: Fredag: 1. Brødre og ledsagere

Læs mere