Tilsynsrapport, Grindsted Landbrugsskole, 30. januar februar 2009 Sags nr.: Deltagere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilsynsrapport, Grindsted Landbrugsskole, 30. januar februar 2009 Sags nr.: Deltagere"

Transkript

1 Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade København V. Tlf Fax CVR nr Tilsynsrapport, Grindsted Landbrugsskole, 30. januar 2009 Deltagere 25. februar 2009 Sags nr.: Fra skolen: forstander Knud Østergaard, inspektør Jens Åby, koordinator for udlandsafdelingen Per Fink Nielsen. Formand for bestyrelsen Henning Urup og underviser og lærernes repræsentant i bestyrelsen Anne Eriksen deltog i den sidste del af mødet. Fra Undervisningsministeriet: kontorchef Jørgen T. Møller, fuldmægtig Tina Høpfner Christensen, undervisningskonsulent Philip Pedersen, fagkonsulent Steen Forsmann. Anledning til besøget: Tilsynet skyldes det relativt store optag af udenlandske elever til uddannelsen faglært landmand og landmandsuddannelsen, herunder at klarlægge, hvordan skolen har udfyldt og udfylder de givne rammer for disse uddannelser. Tilsynsbesøget skal ses i sammenhæng med besøg på fem andre landbrugsskoler. Mødet fandt sted på Grindsted Landbrugsskole. Vedlagt bilag, der indeholder dagsorden og oversigt over materialer.

2 Rapport fra besøget 2 Møde med administration og ledelse 1. Udbud, information og markedsføring overfor udenlandske praktikanter Udbud: Skolen begyndte at optage udenlandske praktikanter for ca. 10 år siden. I begyndelsen især fra Letland. I 2006, 2007 og indtil april 2008 optog skolen i alt 280 udenlandske praktikanter, svarede til 113,7 årselever. Af de 280 var 264 praktikanter fra Ukraine, 13 fra Rusland, to fra Moldavien og en ikke oplyst. Opholdsgrundlaget er i alle tilfælde praktikantordningen. Skolen har haft en løbende kontakt med Udlændingeservice, og alle praktikværter har været godkendt til at uddanne elever og at modtage praktikanter. Skolen har oplyst, at den med engelsk som undervisningssprog i 2006 til april 2008 har gennemført 12 modul 1b-forløb med forudgående praktik og to modul 1a-forløb med efterfølgende praktik og evt. 1b-forløb. Skolens praksis for optag af udenlandske ansøgere har varieret. Tidligere opsøgte skolen selv praktikanter i deres hjemland. Senere skete optaget primært på baggrund af henvendelser fra landmænd og praktikanter. Praksis har været, at de to parter indgik en uddannelsesaftale, der inkluderer praktiktid og skoleperiode for modul 1b. Praktikanterne var typisk fritaget for modul 1a. Skolen oplyste, at praktikanterne havde afsluttet eller var i gang med en uddannelse i deres hjemland på et niveau, der er højere end ungdomsuddannelserne, og som refereres til at være på universitetsniveau. Praktikanten søgte herefter Udlændingeservice om forlængelse af opholdstilladelsen eller om en ny opholdstilladelse som praktikant. Det nye opholdsgrundlag var typisk givet for den resterende tid, som praktikanten kunne opholde sig i landet hvorved praktikanten kan deltage i et skoleophold, typisk på 5 måneder, der er varigheden af modul 1b. Skolen har ikke udbudt modul 2 på engelsk og praktikanter, der har ønsket modul 2, blev henvist til Kalø Landbrugsskole. Skolen er ikke bekendt med konkrete eksempler på praktikanter, der har gennemført hele uddannelsen til faglært landmand, således at der er udstedt uddannelsesbevis. Information/markedsføring: Tidligere opsøgte skolen studerende og uddannelsesinstitutioner i Ukraine, idet skolen har én gang om året tog til Ukraine for at skaffe praktikanter til landmænd på egnen.

3 3 Incitamentet for skolen var, at praktikanterne efterfølgende skulle optages på skolen. To tidligere praktikanter på skolen har været aktive i at skaffe nye praktikanter til Danmark, men skolen har ikke betalt for denne indsats. Det er skolens indtryk, at de, der kom Danmark, har måttet betale for at komme herop i praktik dvs. et gebyr til en agent. 2. Dokumentation i forbindelse med optag Udvælgelse: Skoleopholdet blev aftalt mellem landmand og praktikant, hvorefter landmanden henvendte sig til skolen, hvor der blev aftalt et møde mellem skole og elev. På mødet blev der set på praktikantens sprogkundskaber, øvrige kundskaber, praktik og visum. Der blev herefter indgået en uddannelsesaftale mellem praktikvært og praktikant. Det skete typisk med tilbagevirkende kraft, således at aftalen tidsmæssigt også kom til at inkludere den forudgående praktik hos landmanden, jf. nedenfor. Skolen foretog ikke en konkret kompetencevurdering af de udenlandske praktikanter og forholdt sig således ikke til den enkeltes uddannelsesmæssige kompetencer, men alene til den uddannelse fra hjemlandet, der var angivet i deres praktikantvisum. Man lagde udlændingemyndighedens vurdering af relevansen af uddannelsen i hjemlandet til grund for meritgivningen. Der forelå således ikke en konkret dokumentation for godskrivning for modul 1a, men skolen oplyste, at godskrivning for modul 1a skete på baggrund af elevens tidligere uddannelse og praktik. Skolen oplyste, at den har haft tillid til de godkendte praktiksteders oplæring af udenlandske praktikanter, hvorfor skolen ikke har foretaget en individuel gennemgang af de udenlandske praktikanters faglige kunnen ved optagelsen på skolen. Skolen påpegede, at tilsvarende praksis gør sig gældende for danske elever. Skolen oplyste, at Meritudvalget har været vidende om denne praksis, hvorfor skolen ikke har inddraget udvalget. Skolen oplyste, at den har deltaget i alle møder med Meritudvalget. Ministeriet konstaterede, at skolen derfor også må have modtaget det brev, som er udsendt af udvalget ved Knud Pedersen, og som er dateret den 2. maj I brevet meddeles landbrugsskolerne, at de skal indsende oplysninger til Meritudvalget vedr. udenlandske praktikanter. Ministeriet påpegede, at skolen skal foretage en individuel kompetencevurdering af de enkelte ansøgere - også de udenlandske. Er skolen ikke i stand til at vurdere niveauet af en udenlandsk uddannelse, skal de søge oplysning herom, hvilket bør ske til CIRIUS. Skolen oplyste, at det har den ikke benyttet sig af tidligere.

4 4 Indgåelse af uddannelsesaftaler: Skolen oplyste, at det i uddannelse til faglært landmand tidligere var praksis, at uddannelsesaftalen først blev aftalt og indgået efter eleven havde arbejdet på et landbrug, der var godkendt af praktikudvalget. Ved uddannelsesaftalens indgåelse blev praktikantens forudgående beskæftigelse hos landmanden medtaget. Uddannelsesaftalen tilbagedateres således, at den starter på det tidspunkt hvor eleven har påbegyndt en ansættelse hos en landmand. Dette skete under forudsætning af, at landmanden var godkendt som praktikvirksomhed. Aftalen blev således indgået, så den også omfatter den forudgående ansættelse i den godkendte virksomhed uanset arbejdet under ansættelsen, hvis blot praktikpladsen var godkendt. Denne praksis blev overført ved indgåelse af uddannelsesaftaler for udenlandske praktikanter. Ministeriet påpegede, at den anvendte praksis må ophøre omgående, da den ikke kan forenes med de gældende regler for uddannelsen til landmand. Skolen oplyste hertil, at Knud Pedersen har meddelt skolerne, at med den nye uddannelse, skal uddannelsesaftalen alene dateres fra indgåelsestidspunktet. Ministeriet henviste til hovedbekendtgørelsens 54 om godskrivning og påpegede, at skolen skal være mere omhyggelig i sin kompetence- og dermed meritvurdering af ansøgerne, udenlandske som danske. Skolen skal således tilbyde eleven anden undervisning, hvis eleven allerede på forhånd har de kompetencer, der skal tilbydes på det aktuelle niveau. Hvis eleven har en uddannelsesaftale og afkortningen udgør mere end 4 uger, skal skolen forelægge afkortelsen for det faglige udvalg med henblik på udvalgets eventuelle afgørelse om en tidsmæssig afkortning af elevens samlede uddannelse. Opholdsgrundlag: De udenlandske praktikanter bliver optaget på skolen med et opholdsgrundlag som praktikant. Det fremgår af et eksempel på uddannelsesaftale med tilhørende opholdstilladelse, at personen har fået opholdstilladelse, som praktikant med tilladelse til at blive optaget på Grindsted Landbrugsskole. Skolen har haft møde med Udlændingeservice, der også har holdt oplæg i forskellige sammenhænge omkring opholdsreglerne i samspil med uddannelser inden for landbruget. Ministeriet konstaterede, at et referat fra et møde mellem skolen og Udlændingeservice tyder på, at skolen har været vidende om sondringen mellem praktikanter og elever/studerende. Ministeriet påpegede, at skolen skal behandle danske og udenlandske elever på principielt samme måde. De optages på lige vilkår, men for udlændinge indgår det særlige moment, som beror på at de skal have tilladelse til at arbejde og blive undervist i Danmark.

5 5 Ministeriet konstaterede, at undervisning af praktikanter ikke er uddannelse, men netop undervisning, der burde være afholdt som kursusvirksomhed. Der er forskel på at rekruttere udenlandske praktikanter, der passer specifikt ind i tilrettelagte forløb med dele af landbrugsuddannelsen, frem for danske elever, der skal følge uddannelsen fra start til slut. Skal de udenlandske praktikanter gennemføre en dansk uddannelse, så skal der søges opholdstilladelse med henblik på studieophold. Det forudsætter blandt andet, at de kan færdiggøre uddannelsen inden for opholdstilladelsens varighed. Skal uddannelsen forkortes, så skal der foretages en omhyggelig kompetencevurdering af den enkelte uddannelsessøgende. Skolen oplyste, at den opfylder sin forpligtigelse i forbindelse med praktikanter, der ikke møder op til undervisning som aftalt, idet skolen i de få tilfælde der er tale om underretter politiet. 3. Undervisningens tilrettelæggelse og gennemførelse Udlagt undervisning: Ministeriet gjorde opmærksom på, at skolen skal være opmærksom på forsikringsreglerne i forbindelse med virksomhedsforlagt undervisning. Skolen oplyste, at den ikke har skriftlige aftaler som sådan. Der er typisk tale om, at to elever kommer i praktik hos en landmand for en dag. De bliver kørt derud af en lærer. Det er derefter landmandens opgave at informere og undervise eleven. Landmanden er ikke forpligtet til skriftligt at dokumentere det gennemgåede, samt elevens evner. Kvaliteten sikres gennem et afkrydsningsskema, hvor der fremgår, hvad eleven har lært og skal lære. 4. Bedømmelse, prøver og elevresultater Beviser: Skolen har oplyst, at den ikke har udstedt uddannelsesbeviser som faglært landmand til udenlandske elever. Skolen har udskrevet 26 beviser (svejsning). Ligeledes udstedes der nogle gange malkebevis til eleverne. Er en obligatorisk del af undervisningen. Praktikerklæringer: Skolen har ikke systematisk modtaget praktikerklæringerne fra praktikvirksomhederne. Prøver: Der er ingen prøve efter modul 1b, men der gives en standpunktsbedømmelse. Skolen har ført lister med standpunktsbedømmelser til brug for udstedelse af skoleudtalelse og til at give et billede af kvaliteten af undervisningen. Skolen har ikke brugt karaktererne til at danne sig et sammenhængende billede af de udenlandske praktikanters uddannelsesmæssige baggrund og deres karakter under uddannelsen. 5. Lærerkompetencer

6 Skolen foretager en faglig og sproglig vurdering af de lærere, der skal undervise de udenlandske praktikanter, og skolen finder, at de kompetente til det. Skolen er på vej med den pædagogiske grunduddannelse af lærerne. 6 Skolen påpegede, at der mellem de udenlandske elever er en stor debat omkring uddannelsen og praktiksteder. Der ses eksempler på, at praktikværter er blevet black-listet grundet dårlig behandling af praktikanter. 6. Økonomiske opgørelser Egenbetaling: Af et udleveret eksempel på en faktura til en elev fremgår, at kost og logi beskrives som kursus afgift. Skolen oplyste, at det er en tidlig praksis, da der reelt var tale om kursusaktivitet. Ministeriet gjorde opmærksom på og gennemgik reglerne for elevers egenbetaling af undervisningsmidler. Ministeriet oplyste, at bekendtgørelsen om kost og logi endnu ikke er ikke blevet ændret, men principperne i de gamle regler skal fortsat gælde for landbrugsuddannelsen. Det fremgår i øvrigt af bekendtgørelsen for egenbetaling af undervisningsmidler, at det i samråd med eleverne skal besluttes, hvilke undervisningsmidler, eleverne selv skal anskaffe. Dette gælder alene grundforløbet. Der skal dog være rimelighed i elevernes egen anskaffelser på hovedforløbet. Møde med elever/praktikanter I januar 2009 har skolen ikke udenlandske praktikanter. Skolen udvalgte i stedet 10 danske elever, hvoraf en er på det nye grundforløb, fem på modul 1b og fire på modul 2. De fleste havde 10. klasse, to i kombination med 1a, enkelte andre var fortsat på modul 1a alene med en 9. klasse baggrund. Tre af eleverne havde været optaget på hhv. teknisk skole, jord til bord og service og 1 år på htx. Alle elever tilkendegav, at de forventede at fortsætte med at arbejde med landbrug efter uddannelsen, idet ca. halvdelen forestillede sig, at de vil tage mindst overbygningsuddannelse til driftsleder eller landbrugsteknolog. Eleverne er blevet kompetencevurderet, men de har ikke fået godskrivning og gav udtryk for, at det var vigtigere at følge sit hold af hensyn til det sociale miljø end at opnå godskrivning på grund af tidligere skoleforløb. Eleven, der havde gået på hxt fandt, at det ikke var relateret til landbruget, hvorfor han gerne ville følge hele uddannelsesforløbet, med vægt på praktisk arbejde. De 10 elever var jævnt fordelt på retninger svin, kvæg og planteavl, idet ingen af de 10 elever havde heste som speciale. Et

7 par elever havde dog deres egen hest med, men det var ikke knyttet til uddannelsen. 7 Eleverne gav udtryk for, at undervisningsformerne er varierede primært fordi lærerne er forskellige. Variationen afspejler således ikke en fælles uddannelsesplanlægning. Eleverne udtrykte stor tillid til, at det, lærerne sørger for, at de lærer det, de skal, og at de kommer sikkert igennem uddannelsen. At tingene foregår på samme måde fra hold til hold blev vurderet positivt; det skaber klarhed og tryghed at være på rette vej. Skolen har ikke eget landbrug, men eleverne kommer på de landbrug, som skolen samarbejder med. Eleverne vurderede, at det er fint, for brugene vil altid have den nyeste teknologi, hvilket et skolebrug ville have svært ved. De vurderede deres oplæring i praktikken meget positivt kun enkelte dårlige erfaringer. Der bliver foretaget midtvejsevalueringer med deres ordinære praktikvært, hvor skolen også er med. De arbejder på brugene sammen med udenlandsk arbejdskraft, herunder praktikanter og færdiguddannede. Det går fint med at kommunikere på engelsk, når også lidt danske og hånd- og kropsprog tages til hjælp. Eleverne beskrev det som en positiv oplevelse og udfordring, bl.a. det at kunne hjælpe andre. Eleverne er glade for, at der indgår udenlandsrejse på modul 2 (Slovakiet og Sydafrika). Flere planlægger i øvrigt, at de skal på længere ophold efter uddannelsen fx Australien, Canada eller USA. Eleverne tilkendegav, at den nye uddannelse vanskeliggør udenlandsophold, fordi tidsrammen for uddannelse nu er fast, hvor man under faglært landmand havde 8 år til at gøre uddannelsen færdig. De mente også at have hørt fra en vejleder, at støtteordningerne var forringede. Afslutningsvis tilkendegav alle elever, at de vil anbefale deres uddannelse til andre unge, og at de også alle vil anbefale skolen. Møde med lærerne. Der blev gennemført en samtale med to af de lærere, der underviser udenlandske praktikanter. Begge er agronomer og har en bred erfaring indenfor faget, hvilket de beskrev som kendetegnende for skolens 14 undervisere, hvoraf to er på pædagogisk grunduddannelse i år. De føler sig godt klædt på til at undervise på engelsk ud fra deres forudsætninger fra egen uddannelse og arbejde, men gav udtryk for, at de kan få efteruddannelse, hvis de finder det nød-

8 vendigt. Det er det daglige arbejde, der lægger en begrænsning på omfanget af efteruddannelse, ikke skolen tilbud. 8 Underviserne oplyste, at danske og udenlandske elever ikke undervises sammen og i øvrigt har begrænset kontakt, bortset fra ved særlige sociale arrangementer. De udenlandske praktikanter har et højt fagligt niveau for så vidt angår teoretisk viden fx om fysiologi. De er positive og lærevillige og i stand til at arbejde selvstændigt, idet lærerne overfor udenlandske elever nok vælger en mere kontakt undervisningsform og nævner, at det er få praktikanter, der har for dårlige engelskkundskaber. Skolen giver de udenlandske elever indsigt i, hvordan den teoretiske viden kan anvendes i en praktisk sammenhæng, uanset om det vedrører viden om jordbundsforhold, jordbehandling og gødning eller tilvækst i svineproduktionen og ydelse ved kvægbrug. På det område er de udenlandske elevers kundskaber ringe, ligesom deres kendskab til moderne driftsformer og driftsteknik kan øges, blandt andet vedrørende ressourceanvendelse og miljøhensyn. Skolen anvender det engelsksprogede materiale, som udgives af Landbrugsforlaget, idet der desuden suppleres med egne materialer. Lærerne nævnte, at deres erfaringer med udenlandske elever er, at mange gerne vil blive i landet og at det faktisk også er muligt for en stor del at fortsætte hos deres landmand. Afsluttende møde med ledelsen I denne del af mødet deltog formand for bestyrelse Henning Urup og lærerrepræsentant i bestyrelsen Anne Eriksen Ministeriet konstaterede, at indtrykket er god undervisning og uddannelseskvalitet, hvilket bekræftes af samtalen med de danske elever. Ministeriet konstaterede, at skolens hidtidige praksis for optag af udenlandske praktikanter ikke kan fortsætte. Ministeriet konstaterede, at skolen har gjort sig anstrengelser for at holde sig vidende om regler for optagelse af udenlandske ansøgere, fx ved at skolen har haft en tæt kontakt med Udlændingeservice. I den forbindelse blev skolen i 2006 opmærksom på skelnen mellem opholdsgrundlag efter praktikantordning og opholdsgrundlag efter studiereglerne, jf. skolens eget referat efter møde med Udlændingeservice.

9 Undervisningsministeriet konstaterede, at skolen ikke har anvendt den iagttagelse i sin videre behandling i optaget af udenlandske praktikanter, da skolen har haft opfattelsen af, at det er Udlændingeservice der træffer en afgørelse om opholdsgrundlaget når praktikanten fremsender en uddannelsesaftale. Skolen har ikke før 2008 søgt oplysninger i Undervisningsministeriet om, hvordan reglerne skal forstås. 9 Skolens oplyste, at dens rolle vedr. ansøgning til Udlændingeservice er at bistå med at udfærdige en uddannelsesaftale og erklære, at skolen er villig til at optage eleven på skoleophold. Skolen forholder sig ikke til, hvad ansøgeren bruger oplysningerne til, idet det er et anliggende mellem ansøger og Udlændingeservice. Skolen har ikke forholdt sig til opholdsgrundlaget, da det er Udlændingeservices ansvar. Skolen henviste til, at der på Udlændingeservices hjemmeside står, at praktikanter kan få et skoleophold. Det er efter skolens opfattelse det, som skolemoduler i uddannelse til faglært landmand skal anvendes til. Derfor er det skolens opfattelse, at den har været i god tro ved optagelse af udenlandske praktikanter. Ministeriet gjorde opmærksom på, at uddannelsesaftaler ikke kan tilbagedateres, men derimod skal indeholde angivelse af godskrivning, at der skal foreligge konkret dokumentation som grundlag for kompetencevurdering og godskrivning, at skolen er ansvarlig for at indhente praktikerklæringer, og at den løbende og afsluttende bedømmelse skal ske ved karakter i alle fag. Ministeriet anmodede om at få tilsendt Skema over de udenlandske elever indeholdende; CPR, navn, angivelse af uddannelsesaftale fra/til, angivelse af opholdtilladelse fra/til, skoleperiode fra(til (her 1b). Kopi af opholdstilladelse og uddannelsesaftale bedes vedlagt som bilag.

10 Bilag Dagsorden Indledende møde med administration og ledelse Rundvisning Møde med administration og ledelse Frokost Møde med danske elever Møde med lærerne Fortsat møde med administration og ledelse Ministeriet holder internt møde Afsluttende møde med administration og ledelse 2: Materiale tilgængeligt på skolens hjemmeside Studiehåndbog for modul 1a, men modul 1b ses ikke Lokal undervisningsplan men noget overfladisk for grundforløbet og mangler for hovedforløbet. Der ses ikke at være : Overgangsregler Eksamensreglement Studie-ordensregler 3. Materiale modtaget fra skolen inden besøget Modtaget den 23. januar Materialer, der blev anmodet i forbindelse med besøget Modtaget den , jf. mail til skolen fra den

25. februar 2009 Sags nr.: Tilsynsrapport, Dalum Landbrugsskole den 27. januar 2009.

25. februar 2009 Sags nr.: Tilsynsrapport, Dalum Landbrugsskole den 27. januar 2009. Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Tilsynsrapport, Dalum Landbrugsskole den 27.

Læs mere

Tilsynsrapport, Asmildkloster Landbrugsskole, juli 2009 Sags nr.:

Tilsynsrapport, Asmildkloster Landbrugsskole, juli 2009 Sags nr.: Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 362 Offentligt Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk

Læs mere

Til skoler, der udbyder landbrugsuddannelsen. Optag af elever i landbrugsuddannelse efter 1. juli 2008. 25. maj 2009 Sags nr.: 110.43B.

Til skoler, der udbyder landbrugsuddannelsen. Optag af elever i landbrugsuddannelse efter 1. juli 2008. 25. maj 2009 Sags nr.: 110.43B. Til skoler, der udbyder landbrugsuddannelsen Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44

Læs mere

Tilsynsrapport, Kalø Økologisk Landbrugsskole, den 21. januar 2009

Tilsynsrapport, Kalø Økologisk Landbrugsskole, den 21. januar 2009 Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 362 Offentligt Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk

Læs mere

Tilsynsrapport, Dalum Landbrugsskole den 27. januar 2009.

Tilsynsrapport, Dalum Landbrugsskole den 27. januar 2009. Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 362 Offentligt Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk

Læs mere

Mødet fandt sted Dalum Landbrugsskole samt på skolens afdeling

Mødet fandt sted Dalum Landbrugsskole samt på skolens afdeling Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Tilsynsrapport, Dalum Landbrugsskole den 27.

Læs mere

Tilsynsrapport, Agroskolen/Borris Landbrugs- og Naturskole, 29. januar 2009. 25. februar 2009 Sags nr.: 065.337.021

Tilsynsrapport, Agroskolen/Borris Landbrugs- og Naturskole, 29. januar 2009. 25. februar 2009 Sags nr.: 065.337.021 Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Tilsynsrapport, Agroskolen/Borris Landbrugs-

Læs mere

Til skoler, der udbyder erhvervsuddannelser Kopi til Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser og de faglige udvalg

Til skoler, der udbyder erhvervsuddannelser Kopi til Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser og de faglige udvalg Til skoler, der udbyder erhvervsuddannelser Kopi til Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser og de faglige udvalg Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Vester Voldgade 123 1552 København

Læs mere

Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i grundfag i erhvervsuddannelserne

Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i grundfag i erhvervsuddannelserne Undervisningsministeriet Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser Januar 2011 Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i grundfag i erhvervsuddannelserne Når jeg har taget engelsk på en anden

Læs mere

Temaeftermiddag for praktikken

Temaeftermiddag for praktikken Temaeftermiddag for praktikken Social og sundhedsuddannelsen under erhvervsuddannelse lov og bekendtgørelse Oktober 2008 EUD lov og bek. v. Gitte B Jensen Side 1 Temaeftermiddag for praktikken Lov og indgangene

Læs mere

Ny mesterlære - i EASY-A og

Ny mesterlære - i EASY-A og Ny mesterlære - i EASY-A og Elevplan 26-06-2011/version 4/mgl/fkj Indhold Ændringer Centrale begreber Generelt Arbejdsgange Oprettelse af Ny Mesterlære-eleven i EASY-A Registrering i EASY-P Grundforløbsundervisning

Læs mere

Vejledning om beviser inden for erhvervsuddannelserne

Vejledning om beviser inden for erhvervsuddannelserne Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Prøver, Eksamen og Test Vejledning om beviser inden for erhvervsuddannelserne Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk

Læs mere

Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015

Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015 Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015 Det skal indledningsvist præciseres, at når en euv gennemføres med eux, så vil skoleundervisningen i hovedforløbet ikke være et afkortet for

Læs mere

Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i erhvervsuddannelserne

Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i erhvervsuddannelserne Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i erhvervsuddannelserne Når jeg har taget engelsk på en anden uddannelse, skal jeg vel ikke have engelsk igen, vel? Citatet illustrerer en ofte hørt situation

Læs mere

Samarbejdsaftale indgået mellem. EUC Syd. Produktionsskolen Vejen

Samarbejdsaftale indgået mellem. EUC Syd. Produktionsskolen Vejen Samarbejdsaftale indgået mellem EUC Syd og Produktionsskolen Vejen Aftalen indgås i henhold til: Bekendtgørelse af lov om produktionsskoler, jf. lovbekendtgørelse nr. 887 af 5. juli 2010, med de ændringer,

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb.

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

EUD-reformen Dialogmøde med kommuner og Region Sjælland

EUD-reformen Dialogmøde med kommuner og Region Sjælland EUD-reformen Dialogmøde med kommuner og Region Sjælland Program for dagen Velkomst vicedirektør Anders Sevelsted Oplæg om EUD-reformen samt fremtidig optag og ansættelse ved Projektleder Ditte Grostøl

Læs mere

Vejledning. i at gennemføre Praktik i udlandet for elever i erhvervsfaglige uddannelser

Vejledning. i at gennemføre Praktik i udlandet for elever i erhvervsfaglige uddannelser Vejledning i at gennemføre Praktik i udlandet for elever i erhvervsfaglige uddannelser Denne vejledning beskriver en fremgangsmåde i at tilrettelægge og gennemføre praktikophold i udlandet for en elev

Læs mere

Inddragelse af økonomisk sikkerhed stillet i forbindelse med visumophold

Inddragelse af økonomisk sikkerhed stillet i forbindelse med visumophold 10-5. Forvaltningsret 115.1. Inddragelse af økonomisk sikkerhed stillet i forbindelse med visumophold En mand fik visum til Danmark og rejste ind i landet. I forbindelse med visumsagen stillede hans herboende

Læs mere

GUIDE SÅDAN ANSÆTTER DU EN ELEV LEARNMARK.DK/BUSINESS

GUIDE SÅDAN ANSÆTTER DU EN ELEV LEARNMARK.DK/BUSINESS GUIDE SÅDAN ANSÆTTER DU EN ELEV LEARNMARK.DK/BUSINESS HVORDAN BLIVER VI PRAKTIKVIRKSOMHED? Der findes mange uddannelser, og det er derfor vigtigt først at finde frem til hvilken type elev som vil passe

Læs mere

UDKAST til Vejledning vedrørende uddannelseskrav til dyrehandlere og personer der handler med og opdrætter hunde

UDKAST til Vejledning vedrørende uddannelseskrav til dyrehandlere og personer der handler med og opdrætter hunde Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 97 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 7. december 2009 Kontor: Dyrevelfærdskontoret Sagsnr.: 2008-5401-0045 Dok.: MSJ40018

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Offentlig Administration. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: KONTOR. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole

Offentlig Administration. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: KONTOR. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole Offentlig Administration Erhvervsuddannelser Aalborg Handelsskole Brancheretning: KONTOR Hovedforløbet Aalborg Handelsskole Start karrieren med en erhvervsuddannelse fra Aalborg Handelsskole Med en erhvervsuddannelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til tagdækker

Uddannelsesordning for uddannelsen til tagdækker Udstedelsesdato: 7. juni 2013 Uddannelsesordning for uddannelsen til tagdækker Udstedt af Det Faglige Fællesudvalg for Struktør-, Brolægger- og Byggeuddannelse i henhold til bekendtgørelse nr. 346 af 27.3.2013om

Læs mere

Uddannelsesaftale En sund investering i fremtiden

Uddannelsesaftale En sund investering i fremtiden Uddannelsesaftale En sund investering i fremtiden Vækst med afsæt i traditionerne I Danmark har vi lang tradition for erhvervsuddannelser bestående af en kombination af teoretiske og praktiske forløb.

Læs mere

International dag Ansøgningsproces og regler vedr. opholdstilladelse til højskoleelever

International dag Ansøgningsproces og regler vedr. opholdstilladelse til højskoleelever International dag Ansøgningsproces og regler vedr. opholdstilladelse til højskoleelever Tal og tendenser Kateryna Ripa og Siri Ann Steen, Studiekontoret, SIRI 7. februar 2019 Program 1. Ny organisering

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Laboratorietandtekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Laboratorietandtekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: juni 2014 Laboratorietandtekniker Udstedt af Tandteknikerfagets Faglige Udvalg i henhold til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om uddannelserne

Læs mere

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017 Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017 Det faglige udvalgs navn: Det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen Dato: Oktober 2017 Udviklingsredegørelse

Læs mere

Erhvervsuddannelse for voksne - euv

Erhvervsuddannelse for voksne - euv Erhvervsuddannelse for voksne - euv Elevplanskonferencen 22. og 23. september 2014 Jakob Overgaard Jørgensen Fuldmægtig Undervisningsministeriet Side 1 Disposition Udfordringer for de voksne Formål med

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 228 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Tale ved samråd med Folketingets Uddannelsesudvalg UDU alm. Del. Spørgsmål Å, AA og AB. Spørgsmålene

Læs mere

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017 Skabelon - udviklingsredegørelser for 2017 Det faglige udvalgs navn: Det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen Dato: Oktober 2017 Udviklingsredegørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Teknisk isolatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Teknisk isolatør Det faglige udvalg for isoleringsfaget Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 16. juni 2008 Teknisk isolatør Udstedt af det faglige udvalg for uddannelsen teknisk isolering i henhold til

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager BEK nr 327 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.11T.541 Senere ændringer

Læs mere

Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 25. januar 2012 Stine Whitehouse Stine.Whitehouse@stab.rm.dk 1-30-72-162-09

Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 25. januar 2012 Stine Whitehouse Stine.Whitehouse@stab.rm.dk 1-30-72-162-09 Vejledning om kompetencevurdering i specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 25. januar 2012 Stine Whitehouse Stine.Whitehouse@stab.rm.dk

Læs mere

1. august 2012 Sags nr.: 118.46K.391. Vejledning om optagelse af udenlandske elever

1. august 2012 Sags nr.: 118.46K.391. Vejledning om optagelse af udenlandske elever Til skoler, der udbyder erhvervsuddannelse Kopi til Danske Erhvervsskoler - Lederne og Sosu-lederforeningen og Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser

Læs mere

Delegering til det lokale uddannelsesudvalg Uddannelsesaftaler og skolepraktikelever Sagsbehandlerhåndbog

Delegering til det lokale uddannelsesudvalg Uddannelsesaftaler og skolepraktikelever Sagsbehandlerhåndbog Uddannelsesaftaler og skolepraktikelever Sagsbehandlerhåndbog November 2015 Uddannelsesnævnet De faglige udvalgs delegering til de lokale uddannelsesudvalg Den 1. august 2015 trådte en reform af erhvervsuddannelserne

Læs mere

Delegering til det lokale uddannelsesudvalg Uddannelsesaftaler Sagsbehandlerhåndbog

Delegering til det lokale uddannelsesudvalg Uddannelsesaftaler Sagsbehandlerhåndbog Uddannelsesaftaler Sagsbehandlerhåndbog April 2017 Uddannelsesnævnet De faglige udvalgs delegering til de lokale uddannelsesudvalg Den 1. august 2015 trådte en reform af erhvervsuddannelserne i kraft,

Læs mere

Informationsbrev til alle godkendte udbydere af arbejdsmarkedsuddannelse og alle efteruddannelsesudvalg

Informationsbrev til alle godkendte udbydere af arbejdsmarkedsuddannelse og alle efteruddannelsesudvalg Informationsbrev til alle godkendte udbydere af arbejdsmarkedsuddannelse og alle efteruddannelsesudvalg Afdelingen for erhvervsrettet voksenuddannelse Vester Voldgade 123 1552 København V Tlf. 3392 5600

Læs mere

Pakke 1: Obligatorisk forløb for grundforløb til Landmand. Vejledende varighed 20 uger. Undervisning 10 uger

Pakke 1: Obligatorisk forløb for grundforløb til Landmand. Vejledende varighed 20 uger. Undervisning 10 uger Undervisningen i grundforløbet Grundforløbspakker Undervisningen på grundforløbet sigter mod at eleven vælger landmandsuddannelsen til landmand på hovedforløbet. Vi tilbyder 3 grundforløbspakker på Nordjyllands

Læs mere

GRINDSTED. L a n d b r u g s s k o l e. EUX Landbrug. Bliv landmand og student samtidig - og hold alle muligheder åbne

GRINDSTED. L a n d b r u g s s k o l e. EUX Landbrug. Bliv landmand og student samtidig - og hold alle muligheder åbne GRINDSTED L a n d b r u g s s k o l e EUX Landbrug Bliv landmand og student samtidig - og hold alle muligheder åbne Et unikt samarbejde mellem Grindsted Landbrugsskole og Grindsted Gymnasium & HF Tronsø

Læs mere

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Beskrivelse af procedure for oprettelse

Læs mere

Ansøgning til uddannelse PAU-EUV

Ansøgning til uddannelse PAU-EUV Ansøgning til uddannelse PAU-EUV EUV - PÆDAGOGISK ASSISTENTUDDANNELSE (EUV står for erhvervsuddannelse for voksne) For at blive optaget skal du Være fyldt 25 år Have mindst 2 års erhvervserfaring, inden

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager BEK nr 336 af 25/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 16/06591 Senere ændringer

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedelsesdato: den 15. juli 2013 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 371 af 15/04/2013

Læs mere

Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004

Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004 Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004 LandboUngdom besluttede at foretage en undersøgelse af alle landbrugsskoleelevers uddannelses-, arbejds- og lønforhold

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Receptionist

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Receptionist Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 9. juni 2011 Receptionist Udstedt af Det faglige Udvalg for Receptionistuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 329 af 28. april 2009 om uddannelserne

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Tillæg vedrørede internationale uddannelsesmuligheder Gældende august 2014 1 1. Internationale uddannelsesmuligheder... 3 2. Ansøgning og Merit... 3 3. Læringskontrakt og læringsudbytter... 3 4. Sprog...

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Odense Tekniske Skole. Hvad Tekst Link til ots.dk

Odense Tekniske Skole. Hvad Tekst Link til ots.dk Formativ evaluering (Løbende evaluering) Formålet med den løbende evaluering er at afdække elevens tilfredshed med og udbytte af undervisningen. Hensigten er, at lærer og elev kan indrette den videre undervisning

Læs mere

Ansættelse af elever

Ansættelse af elever Gode råd om Ansættelse af elever Det er en dejlig udfordring at uddanne elever, men det er nødvendigt at kende det regelsæt, der regulerer, hvordan elever skal ansættes og hvilke vilkår, de må arbejde

Læs mere

(Tidlig vejledning i folkeskolen, mentorordning, brobygning og forøget opsøgende vejledning m.v.)

(Tidlig vejledning i folkeskolen, mentorordning, brobygning og forøget opsøgende vejledning m.v.) LOV nr 559 af 06/06/2007 (Gældende) Lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love og om ophævelse af lov om brobygningsforløb til ungdomsuddannelserne (Tidlig

Læs mere

Tilbagekaldelse af forvaltningsakt i tilfælde, hvor kendskab alene er opnået ved anvendelse af reglerne i offentlighedsloven

Tilbagekaldelse af forvaltningsakt i tilfælde, hvor kendskab alene er opnået ved anvendelse af reglerne i offentlighedsloven Tilbagekaldelse af forvaltningsakt i tilfælde, hvor kendskab alene er opnået ved anvendelse af reglerne i offentlighedsloven Udtalt, at kendskab til indholdet af en skrivelse fra en offentlig myndighed

Læs mere

Logistikassistent. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: HANDEL. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole

Logistikassistent. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: HANDEL. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole Logistikassistent Erhvervsuddannelser Aalborg Handelsskole Brancheretning: HANDEL Hovedforløbet Aalborg Handelsskole Start karrieren med en erhvervsuddannelse fra Aalborg Handelsskole Med en erhvervsuddannelse

Læs mere

På given foranledning indskærper ministeriet hermed helt centrale regler vedrørende tilrettelæggelse af AMU og anvendelse af interne instruktører.

På given foranledning indskærper ministeriet hermed helt centrale regler vedrørende tilrettelæggelse af AMU og anvendelse af interne instruktører. Til samtlige AMU-godkendte uddannelsesinstitutioner Afdelingen for erhvervsrettet voksenuddannelse Vester Voldgade 123 1552 København V Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.

Læs mere

Fra ufaglært til faglært på rekordtid

Fra ufaglært til faglært på rekordtid Fra ufaglært til faglært på rekordtid Program Generelt om Grunduddannelse for voksne (GVU) - hvad er GVU? - hvilke kriterier skal GVU-ansøgerne opfylde? - hvordan er processen? Hvad er GVU? Med en GVU

Læs mere

Som følge af aftalen er der gennemført en supplerende proces for udbud af PAU.

Som følge af aftalen er der gennemført en supplerende proces for udbud af PAU. Til EUC Nordvestsjælland og Professionshøjskolen UCC om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden 2017 Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: Regionsrådene Kopi:

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 13. maj 2015 Berit Bjerre Handberg Karen Norberg Karen.norberg@stab.rm.dk 1-30-72-155-07 Notat

Læs mere

Denne publikation beskriver kort de gældende regler for ordningen samt de ovennævnte uddannelser, hvortil der kan brobygges fra efterskolerne.

Denne publikation beskriver kort de gældende regler for ordningen samt de ovennævnte uddannelser, hvortil der kan brobygges fra efterskolerne. Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf 3392 5000 Fax 3392 5567 www.uvm.dk Meritgivende brobygningsforløb for efterskoleelever I henhold til finanslovsaftalen om Bedre uddannelser

Læs mere

SKOLEVEJLEDNING. Til undervisere og praktikvejledere. - samarbejde mellem skole og praktik PÆDAGOGISK ASSISTENT

SKOLEVEJLEDNING. Til undervisere og praktikvejledere. - samarbejde mellem skole og praktik PÆDAGOGISK ASSISTENT Links - læser du vejledningen online, kan du komme direkte til de sider og dokumenter, der henvises til. Til undervisere og praktikvejledere VEJLEDNING - samarbejde mellem skole og praktik PÆDAGOGISK ASSISTENT

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Receptionist

Uddannelsesordning for uddannelsen til Receptionist Uddannelsesordning for uddannelsen til Receptionist Udstedelsesdato: Juni 2013 Udstedt af Det faglige Udvalg for Receptionistuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for Eventkoordinatoruddannelse

Uddannelsesordning for Eventkoordinatoruddannelse Udstedelsesdato: 1. september 2008 Uddannelsesordning for Eventkoordinatoruddannelse Udstedt af det Det faglige Udvalg for Uddannelser inden for Oplevelsesområdet i henhold til bekendtgørelse nr. 149 af

Læs mere

Kosmetikerfaget. August 2015

Kosmetikerfaget. August 2015 Kosmetikerfaget August 2015 Det faglige udvalg for frisør- og kosmetikeruddannelsen FRISØRFAGETS FÆLLESUDVALG Faaborgvej 41 A 5250 Odense SV Telefon 63 17 34 44 www.frisorfaget.dk www.kosmetiker.dk fu@frisorfaget.dk

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 23. maj 2017

Lovtidende A Udgivet den 23. maj 2017 Lovtidende A 2017 Udgivet den 23. maj 2017 19. maj 2017. Nr. 498. Bekendtgørelse om udbetaling af økonomisk støtte til praktikophold i udlandet m.v. fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag I medfør af 11,

Læs mere

DIN interesse. Telefon 66 13 21 30 dalumlandbrugsskole.dk. Start på din uddannelse på Dalum Landbrugsskole i Korinth v/faaborg

DIN interesse. Telefon 66 13 21 30 dalumlandbrugsskole.dk. Start på din uddannelse på Dalum Landbrugsskole i Korinth v/faaborg DYRK DIN interesse Start på din uddannelse på Dalum Landbrugsskole i Korinth v/faaborg Telefon 66 13 21 30 dalumlandbrugsskole.dk Afd. Dalum Landbrugsvej 65 5260 Odense S Afd. Korinth Spanget 7 5600 Faaborg

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

GRINDSTED. L a n d b r u g s s k o l e. EUX Landbrug med hest. Bliv landmand og student samtidig - og hold alle muligheder åbne

GRINDSTED. L a n d b r u g s s k o l e. EUX Landbrug med hest. Bliv landmand og student samtidig - og hold alle muligheder åbne GRINDSTED L a n d b r u g s s k o l e EUX Landbrug med hest Bliv landmand og student samtidig - og hold alle muligheder åbne Et unikt samarbejde mellem Grindsted Landbrugsskole og Grindsted Gymnasium &

Læs mere

Kvalitet i praktik. - kvalitet i praktik uddannelsen for social og sundhedselever og pædagogiske assistenter

Kvalitet i praktik. - kvalitet i praktik uddannelsen for social og sundhedselever og pædagogiske assistenter Kvalitet i praktik - kvalitet i praktik uddannelsen for social og sundhedselever og pædagogiske assistenter Udarbejdet af det Lokale UddannelsesUdvalg (LUU) for social og sundhedsuddannelsen og pædagogisk

Læs mere

Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsens vejledning

Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsens vejledning Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen Sundhedsstyrelsens vejledning Juli 2007 1 Indledning I henhold til 6, stk. 2. i Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 660 af 10. juli 2003 om uddannelse af

Læs mere

Lønrefusion fra AUB. Fakta om lønrefusion. Voksenelever. Målgrupper for tilskuddet. Løntilskud og støtteperiodens længde

Lønrefusion fra AUB. Fakta om lønrefusion. Voksenelever. Målgrupper for tilskuddet. Løntilskud og støtteperiodens længde Klar til elever Fakta om lønrefusion Lønrefusion fra AUB For at være berettiget til at modtage støtte fra AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) til en elev skal arbejdsgiveren betale til ATP. Virksomheder

Læs mere

Til ansøgere om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden

Til ansøgere om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden Til ansøgere om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden 2017 Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: Regionsrådene Kopi: Det faglige udvalg Udbudsrunden 2017:

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Anlægsgartner

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Anlægsgartner Det Faglige Uddannelsesudvalg for Anlægsgartneri Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 13. juni 2008. Anlægsgartner Udstedt af det faglige uddannelsesudvalg for uddannelsen anlægsgartner

Læs mere

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE Anbefalinger til de involverede aktører Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse 1 INDHOLD Forord...3 Rammer for uddannelsen...4 Elevens samarbejdspartnere

Læs mere

Ansøgning om forlængelse af tidsbegrænset opholdstilladelse på baggrund af asyl ansøger er over 18 år. Sådan gør du

Ansøgning om forlængelse af tidsbegrænset opholdstilladelse på baggrund af asyl ansøger er over 18 år. Sådan gør du Ansøgningsskema AS1_da_170615 Ansøgning om forlængelse af tidsbegrænset opholdstilladelse på baggrund af asyl ansøger er over 18 år Hvad kan du bruge dette skema til? Du kan bruge dette skema til at søge

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser- Hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af

Læs mere

1) Udlændingen er fyldt 18 år, men endnu ikke fyldt 30 år på ansøgningstidspunktet.

1) Udlændingen er fyldt 18 år, men endnu ikke fyldt 30 år på ansøgningstidspunktet. Notat Oversigt over praktikantordning Opholdstilladelse som praktikant meddeles efter udlændingelovens 9 k, stk. 1. De nærmere betingelser for at udstede opholdstilladelse som praktikant fremgår af bekendtgørelse

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Tillæg vedrørede internationale uddannelsesmuligheder Gældende fra august 2016 og gælder for hold der er påbegyndt deres uddannelse inden 1. september 2016. Dvs. Bekendtgørelse nr. 832 af 13/08/2016 Professionshøjskolen

Læs mere

Model for individuel kompetencevurdering (realkompetencevurdering) af vejledere

Model for individuel kompetencevurdering (realkompetencevurdering) af vejledere Model for individuel kompetencevurdering (realkompetencevurdering) af vejledere Indledning I dette papir beskrives den individuelle kompetencevurdering af vejledere i følgende afsnit: Lovgrundlaget - det

Læs mere

Revision. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: KONTOR. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole

Revision. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: KONTOR. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole Revision Erhvervsuddannelser Aalborg Handelsskole Brancheretning: KONTOR Hovedforløbet Aalborg Handelsskole Start karrieren med en erhvervsuddannelse fra Aalborg Handelsskole Med en erhvervsuddannelse

Læs mere

Orientering om forventet ændring af Lov om erhvervsuddannelser samt den videre proces for ændring af erhvervsuddannelse for voksne (euv)

Orientering om forventet ændring af Lov om erhvervsuddannelser samt den videre proces for ændring af erhvervsuddannelse for voksne (euv) Til Erhvervsskoler Kopi: De faglige udvalg for erhvervsuddannelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk

Læs mere

LOKK, Fredericia. Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012

LOKK, Fredericia. Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012 LOKK, Fredericia Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012 Oversigt Udlændingelovens regler om ægtefællesammenføring Processuelt ophold Meddelelse af opholdstilladelse (Udl. 9) Forlængelse (Udl. 11)

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frisør

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frisør Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 2. april 2008 Frisør Udstedt af det faglige udvalg for frisøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 136 af 28.2.2008 om uddannelserne i den

Læs mere

Ansøgning om forlængelse af tidsbegrænset opholdstilladelse på baggrund af asyl ansøger er under 18 år

Ansøgning om forlængelse af tidsbegrænset opholdstilladelse på baggrund af asyl ansøger er under 18 år Ansøgningsskema AS2_da_310516 Ansøgning om forlængelse af tidsbegrænset opholdstilladelse på baggrund af asyl ansøger er under 18 år Hvad kan I bruge dette skema til? I kan bruge dette skema til at søge

Læs mere

Diverse spørgsmål på merkantil - stillet af Uddannelsesnævnet. 12. maj 2015 Sags nr.: 014.66V.571

Diverse spørgsmål på merkantil - stillet af Uddannelsesnævnet. 12. maj 2015 Sags nr.: 014.66V.571 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Diverse spørgsmål på merkantil - stillet

Læs mere

Der udleveres ikke skolepraktikplan for 2016, da de sidste godkendelser mangler. Derudover er dagsordenen godkendt.

Der udleveres ikke skolepraktikplan for 2016, da de sidste godkendelser mangler. Derudover er dagsordenen godkendt. Referat af 4. møde i LUU-PÆD den 11.11.2015 Kl. 11:30-14.30 Deltagere: Eva Bak Silkeborg kommune Jytte Flyvbjerg Kristiansen, FOA Anni Hedegaard Kristoffersen, Skanderborg kommune Aase Rohde Christensen,

Læs mere

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2018

Skabelon - udviklingsredegørelser for 2018 Skabelon - udviklingsredegørelser for 2018 Det faglige udvalgs navn: Det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen Dato: Oktober 2017 Udviklingsredegørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 8. juni 2009 Gastronom Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 329 af 28. april 2009 om uddannelserne

Læs mere

Frisør- og kosmetikerfaget. Januar 2015

Frisør- og kosmetikerfaget. Januar 2015 Frisør- og kosmetikerfaget Januar 2015 Det faglige udvalg for frisør- og kosmetikeruddannelsen FRISØRFAGETS FÆLLESUDVALG Faaborgvej 41 A 5250 Odense SV Telefon 63 17 34 44 Telefax. 65 92 65 14 www.frisorfaget.dk

Læs mere

HØJSKOLERNE Sekretær- og forretningsførerkursus. Studie 5. november 2015

HØJSKOLERNE Sekretær- og forretningsførerkursus. Studie 5. november 2015 HØJSKOLERNE Sekretær- og forretningsførerkursus Studie 5. november 2015 Dagsorden SIRI ny organisation Studie hvem er vi Nøgletal for 2014/2015 og dette års optag Særlige regler for højskoler Samarbejde

Læs mere

Eux - behov for justeringer. Erfaringer og vurderinger af eux blandt medlemmer

Eux - behov for justeringer. Erfaringer og vurderinger af eux blandt medlemmer Eux - behov for justeringer Erfaringer og vurderinger af eux blandt medlemmer af IDA og GL September 2015 Indhold Eux - behov for justeringer... 3 Søgningen til eux er stærkt stigende... 4 Bekymring for

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse gældende fra september 2013 1 Indholdsfortegnelse Indhold BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I

Læs mere

Vejledning for opgørelse af refusionsberettigede udgifter

Vejledning for opgørelse af refusionsberettigede udgifter Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, december 2018 Vejledning for opgørelse af refusionsberettigede udgifter 2018.1 Sagsnummer: 18/15210-1 - Indholdsfortegnelse Indberetning

Læs mere

Økonomi. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: KONTOR. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole

Økonomi. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: KONTOR. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole Økonomi Erhvervsuddannelser Aalborg Handelsskole Brancheretning: KONTOR Hovedforløbet Aalborg Handelsskole Start karrieren med en erhvervsuddannelse fra Aalborg Handelsskole Med en erhvervsuddannelse fra

Læs mere

Det faglige udvalg for isoleringsfaget

Det faglige udvalg for isoleringsfaget Det faglige udvalg for isoleringsfaget Udstedelsesdato: 21. juni 2012 Uddannelsesordning for uddannelsen til Teknisk isolatør Udstedt af det faglige udvalg for uddannelsen teknisk isolering i henhold til

Læs mere

Uddannelsesordning for Generel kontoruddannelse

Uddannelsesordning for Generel kontoruddannelse Udstedelsesdato: Den 1. januar 2011 Uddannelsesordning for Generel kontoruddannelse Udstedt af det Det faglige Udvalg for Kontoruddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 1435 af 15. december 2010 om

Læs mere

Erhvervsuddannelsesreformen

Erhvervsuddannelsesreformen Erhvervsuddannelsesreformen v. Helle Kristensen, Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet KL s temadag om eud-reformen den 3. juni Side 1 Program 1. Erhvervsuddannelse for voksne

Læs mere

Vejledning i standpunktsbedømmelse

Vejledning i standpunktsbedømmelse Vejledning i standpunktsbedømmelse De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af 20/07/2012 om uddannelserne

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

Realkompetencevurdering

Realkompetencevurdering Realkompetencevurdering Erhvervsuddannelse for voksne Uddannelse fra dit ståsted til fremtiden Forord Erhvervsuddannelser for voksne (EUV) Erhvervsuddannelserne er under forandring. Fra sommeren 2015 vil

Læs mere