Fakta om undersøgelsen af plejeboliger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fakta om undersøgelsen af plejeboliger"

Transkript

1 Fakta om undersøgelsen af plejeboliger Målingen af administrative opgaver i plejeboliger viser, at den største gruppe ansatte social- og sundhedshjælpere bruger 71 pct. af deres tid på direkte brugerrettede opgaver. Det svarer til, at 26 timer ud af en 37-timers arbejdsuge går med pleje, omsorg og hjælp til de ældre. Tilsvarende bruger social- og sundhedsassistenter 56 pct. og sygeplejersker 36 pct. af tiden på de direkte brugerrettede opgaver. Den resterende del af arbejdstiden går med forskellige administrative opgaver og pauser. Det er indirekte brugerrettede opgaver, som understøtter plejen og omsorgen, og interne opgaver som personalemøder og pauser. Medarbejderne løser en række indirekte brugerrettede opgaver der understøtter plejen og omsorgen. Det drejer sig blandt andet om at føre og informere sig i journalen, at håndtere, dosere og kontrollere medicin samt om at holde den nødvendige kontakt til sundhedssystemet. Herudover bruger især sygeplejersker tid på rådgive og vejlede andre medarbejdere. Sygeplejersker bruger 48 pct. af en arbejdsuge på de indirekte brugerrettede opgaver, mens samme opgaver udgør henholdsvis 27 pct. og 16 pct. af assistenternes og hjælpernes tid. Det svarer til henholdsvis 18, 10 og 6 timer om ugen ved en 37-timers arbejdsuge. De interne opgaver, fx personalemøder og pauser, tager mellem fem og seks timer om ugen. Medarbejderne tilkendegiver, at de fleste opgaver er vigtige for at kunne sikre borgeren en høj kvalitet i plejen. Medarbejderne peger dog på, at nogle af de indirekte brugerrettede opgaver kan løses nemmere og hurtigere svarende til 6-20 pct. af den samlede arbejdstid, jf. figuren nedenfor. Det drejer sig om: 1. Løbende dokumentation i journalen 2. Udarbejdelse af plejeplaner 3. Kontakt til praktiserende læger, sygehuse og andre om beboerne 4. Håndtering og dosering af medicin Figur: Arbejdstid for ansatte i plejeboliger. Fordeling af opgaver samt den andel, der ifølge de ansatte kan løses nemmere og hurtigere. 6 pct. Social- og sundhedshjælper 15 pct. Social- og sundhedsassistent 20 pct. Sygeplejerske

2 Fakta om undersøgelsen af dagtilbud Målingen viser, at de ansatte dagplejere, pædagogmedhjælpere og pædagoger bruger mellem 64 og 77 pct. af deres tid på direkte brugerrettede opgaver. Det vil sige aktiviteter, omsorg og praktiske gøremål sammen med børnene samt samtaler med forældrene. Resten af arbejdstiden går med administrative opgaver og pauser. Det er indirekte brugerrettede opgaver, som understøtter aktiviteterne med børnene og kontakten til forældrene, samt interne opgaver som personalemøder og pauser. De indirekte brugerrettede opgaver har til formål er understøtte arbejdet med børn og forældre. Det drejer sig fx om at forberede og dokumentere aktiviteter med børn og om at forberede og følge op på forældrekontakt. Det drejer sig blandt andet om at udarbejde pædagogiske læreplaner, sprogvurderinger, børnemiljøvurderinger og dokumentationsopgaver i forhold til børn med særlige behov. Pædagoger bruger 21 pct. af deres tid på de indirekte brugerrettede opgaver. Dagplejere bruger 19 pct. af tiden og pædagogmedhjælpere 12 pct. af tiden på det samme. De interne opgaver, fx personalemøder og pauser, tager mellem 11 og 18 pct. af den samlede arbejdstid. Medarbejderne synes, at de fleste af deres opgaver er vigtige for at kunne sikre børnene og forældrene en høj kvalitet i dagtilbuddet. Medarbejderne peger dog på, at nogle af de indirekte brugerrettede opgaver kan løses nemmere og hurtigere svarende til 6-9 pct. af den samlede arbejdstid, jf. figuren nedenfor. Det drejer sig om: 1. Pædagogiske læreplaner 2. Børnemiljøvurderinger 3. Sprogvurderinger 4. Opgaver i forhold til børn med særlige behov Figur: Arbejdstid for ansatte i dagtilbud. Fordeling af opgaver samt den andel, der ifølge de ansatte kan løses nemmere og hurtigere. 9 pct. Pædagog 6 pct. Pædagogmedhjælper Dagplejer 8 pct.

3 Fakta om undersøgelsen af arbejdet med integrationskontrakter Målingen af administrative opgaver vedrørende integrationskontrakter viser, at de ansatte i gennemsnit anvender 20 pct. af deres tid på direkte brugerrettede opgaver. Det svarer til, at syv timer ud af en 37-timers arbejdsuge går med at tale med flygtninge- og familiesammenførte, der skal indgå eller har indgået en integrationskontrakt med kommunen. Resten af arbejdstiden går med administrative opgaver og pauser. Det er indirekte brugerrettede opgaver, som understøtter arbejdet med integrationskontrakter, samt interne opgaver som personalemøder, kurser og pauser. De indirekte brugerrettede opgaver har til formål er at understøtte arbejdet med integrationskontrakter. Der er tale om at oprette sager, forberede samtaler, lave integrationskontrakter og sætte gang i de aktiviteter, der fremgår af kontrakterne. Det drejer sig også om at følge op på, om flygtningen eller den familiesammenførte møder op til og deltager i de aktiviteter, der fremgår af kontrakten. Og så laves der en status, i forbindelse med at integrationsforløbet slutter. Medarbejderne bruger ca. 63 pct. af arbejdstiden på disse opgaver. De interne opgaver, fx personalemøder, kurser og pauser, tager omkring seks timer om ugen. Medarbejderne synes, at de fleste af deres opgaver er vigtige for at kunne sikre en høj kvalitet i servicen til borgeren. Medarbejderne peger dog på, at nogle af de indirekte brugerrettede opgaver kan løses nemmere og hurtigere svarende til 30 pct. af den samlede arbejdstid, jf. figuren nedenfor. Det drejer sig om: 1. Opfølgning på fremmøde og progression 2. Afslutning af integrationsforløbet Figur: Arbejdstid for integrationsmedarbejdere. Fordeling af opgaver samt den andel, der ifølge de ansatte kan løses nemmere og hurtigere. 30 pct.

4 Fakta om undersøgelsen af Ungdommens Uddannelsesvejledning Målingen af de administrative opgaver i Ungdommens Uddannelsesvejledning viser, at de ansatte bruger 48 pct. af tiden på direkte brugerrettede opgaver. Det svarer til, at ca. 18 timer ud af en 37- timers arbejdsuge går med at vejlede de unge og deres forældre om uddannelse. Resten af arbejdstiden går med administrative opgaver og pauser. Det er indirekte brugerrettede opgaver, som understøtter vejledningen, samt interne opgaver som personalemøder og pauser. De indirekte brugerrettede opgaver har til formål at understøtte vejledningen. Det kan fx være at forberede sig, lave materiale og tilrettelægge særlige initiativer for unge. Eller at samarbejde med grundskoler, andre uddannelsesinstitutioner og andre dele af kommunen. Omkring 16 timer eller 42 pct. ud af en fuld arbejdsuge går med sådanne opgaver. De interne opgaver, fx personalemøder, personalesamtaler, budgetlægning, regnskab og pauser, tager ca. fire timer på en uge. Medarbejderne synes, at de fleste af deres opgaver er vigtige for at kunne sikre en høj kvalitet i vejledningen. Medarbejderne peger dog på, at nogle af de indirekte brugerrettede opgaver kan løses nemmere og hurtigere svarende til 14 pct. af den samlede arbejdstid, jf. figuren nedenfor. Det drejer sig om: 1. Samarbejde med andre kommunale forvaltninger 2. Dokumentation og registrering af aktiviteter 3. Tilrettelæggelse af særlige vejledningsinitiativer Figur: Vejlederes arbejdstid. Fordeling af opgaver samt den andel, der ifølge de ansatte kan løses nemmere og hurtigere. 14 pct.

5 Planlagte initiativer til mindre bureaukrati Plejeboliger: Regeringen vil undersøge: Muligheden for at gøre det frivilligt for kommunerne, om der skal udarbejdes plejeplaner. Om kravene til sundhedsfaglig journalisering i plejeboliger kan forenkles. Om der i samarbejde med KL og Danske Regioner kan udvikles redskaber eller frivillige retningslinjer, som letter arbejdet med håndtering, dosering og egenkontrol af medicin. Kommunerne kan undersøge: Plejeboliger: Om registrering og dokumentation i lokale itsystemer kan forenkles. Brugen af elektroniske journalsystemer, samarbejdsbog, plejeplaner og andre dokumentationsværktøjer, så dobbeltregistrering undgås. Om der kan indgås aftaler mellem plejeboliger, kommuner og regioner om tilrettelæggelsen af den løbende kontakt, fx mellem plejeboligerne og de praktiserende læger. Dagtilbud: Muligheden for, sammen med KL, at udvikle et fælles koncept, der giver større sammenhæng mellem pædagogiske læreplaner, børnemiljøvurderinger og den sammenhængende børnepolitik. I forlængelse heraf vil regeringen undersøge behovet for ændringer af de lovgivningsmæssige rammer. Regeringen vil undersøge mulighederne for bedre sammenhæng mellem og dermed forenkling af dagtilbudslovens og folkeskolelovens krav til sprogvurderinger. Regeringen vil i den forbindelse undersøge, hvordan kommunerne får større frihed i forbindelse med sprogvurderinger og sprogstimulering. Fx mere fleksible regler for forældrenes inddragelse ved sprogvurderinger og kommunernes tilbud om sprogstimulering. Dagtilbud: Om de overimplementerer kravene til pædagogiske læreplaner, især i forhold til dagplejere. Om forvaltningen har skabt sammenhæng i dokumentationskrav og kvalitetsudvikling i forhold til institutionerne. Om forvaltningens og pædagogiskpsykologisk rådgivnings krav om dagtilbuddenes skriftlige dokumentation og indberetning i forbindelse med arbejdet med børn med særlige behov kan lettes.

6 Planlagte initiativer til mindre bureaukrati Regeringen vil undersøge: Integrationskontrakter: Hvordan der kan skabes bedre overensstemmelse mellem integrationskontrakten og jobplanen. Hvordan opfølgningen på integrationskontrakterne kan gøres mere fleksibel. Mulighederne for forenkling af reglerne om tidsubegrænset opholdstilladelse, herunder kravene til kommunernes udtalelse til Udlændingeservice, når udlændinge søger om tidsubegrænset opholdstilladelse. Hvordan der kan skabes bedre overensstemmelse mellem den skabelon, som kontrakterne udarbejdes efter, og kravene til den afsluttende status. Kommunerne kan undersøge: Integrationskontrakter: Behovet for at forbedre udvekslingen af informationer mellem sprogcentre og kommunale forvaltninger, eksempelvis om udlændingenes fravær og resultater i danskuddannelsen. Om folkeregisterkontorerne er bevidste om vigtigheden af, at datering af CPR-numre ikke sker bagud i tid. Om de i tilstrækkelig grad udnytter mulighederne for løbende opdatering af integrationskontrakten, så der ikke bruges unødigt mange ressourcer på den første version af kontrakten. Ungdommens Uddannelsesvejledning: Mulighederne for at forenkle uddannelsesplanen yderligere. Mulighederne for at forenkle snitfladerne mellem fx den sociale lovgivning, beskæftigelseslovgivningen, integrationslovgivningen og Undervisningsministeriets lovgivning. Mulighederne for at sikre UU-centrene bedre adgang til eksterne data, fx via e- Indkomstregisteret. Ungdommens Uddannelsesvejledning: Mulighederne for at forbedre UU- og Jobcentrenes dataudveksling. Om dokumentation og registrering på UUcentrene tilrettelægges bedst muligt. Det handler bl.a. om den lokale brug af ITsystemer. Om der kan sikres en mere klar ansvarsfordeling mellem sagsbehandlere, forvaltninger og UU-centre lokalt. Mulighederne for at identificere og udbrede eksempler på godt samarbejde mellem UUcentre og forskellige uddannelsesinstitutioner i samarbejde med regeringen.

7 Fakta om målingen Dagtilbud: På landsplan er der ca børnehaver og aldersintegrerede institutioner med plads til omkring børn. I disse institutioner er der ansat ca pædagoger og pædagogmedhjælpere. Hertil kommer, at ca dagplejere passer omkring børn. Målingen af tidsforbruget blandt medarbejdere på dagtilbudsområdet er sket i ni kommuner, hvor 335 ledere og medarbejdere i 24 daginstitutioner (børnehaver og aldersintegrerede institutioner) samt seks dagplejer har svaret på, hvad de bruger deres arbejdsdag på. Plejeboliger: På landsplan er der ca plejeboliger samlet i ca enheder (plejeboligbebyggelser). Det skønnes, at der i disse enheder er ansat sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter samt social- og sundhedshjælpere. Målingen af tidsforbruget blandt medarbejdere i plejeboliger er sket i ni kommuner, hvor 419 ledere og medarbejdere i 23 plejeboligbebyggelser har svaret på, hvad de bruger deres arbejdsdag på. Integrationskontrakter: Kommunale medarbejdere, der arbejder med integrationskontrakter, skal bidrage til, at udlændinge, der tilbydes et introduktionsprogram, skriver kontrakt med kommunen om indholdet af introduktionsprogrammet. Baseret på undersøgelsen vurderes det, at en til tre medarbejdere i hver kommune arbejder med integrationskontrakter. Der er typisk tale om sagsbehandlere eller vejledere i et jobcenter. Målingen af tidsforbruget er gennemført blandt integrationsmedarbejderne i ti kommuner, som har svaret på, hvad de bruger deres arbejdsdag på. Ungdommens Uddannelsesvejledning: Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) skal vejlede unge om uddannelsesvalg det gælder alle unge fra og med 6. klasse, og frem til de unge er fyldt 25 år. Der er 45 UU-centre i Danmark. Centrene har i alt ca ansatte, heraf omkring 800 vejledere. Målingen af tidsforbruget blandt medarbejdere i Ungdommens Uddannelsesvejledning er sket i ni UU-centre, hvor 264 ledere og medarbejdere har svaret på, hvad de bruger deres arbejdsdag på. Metode: Undersøgelsen er gennemført som følger: Først har man via interview med ledere og medarbejdere undersøgt, hvilke arbejdsopgaver der er. På den baggrund er der skabt et skema, hvori medarbejderne har angivet deres løbende tidsanvendelse gennem to uger og/eller deres tidsanvendelse det seneste år. Samtidig har medarbejderne peget på, hvor de mener, der er et potentiale for afbureaukratisering. Undersøgelsen, der er gennemført af Deloitte i efteråret 2008 for Finansministeriet, Indenrigs- og Socialministeriet, Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Undervisningsministeriet og KL, er en af del af den hidtil mest omfattende kortlægning af tidsforbruget i den offentlige sektor.

Kortlægning og måling af administrative opgaver i plejeboliger m.v..

Kortlægning og måling af administrative opgaver i plejeboliger m.v.. Socialudvalget 2008-09 SOU alm. del Bilag 340 Offentligt Kortlægning og måling af administrative opgaver i plejeboliger m.v.. Finansministeriet, Velfærdsministeriet og KL April 2009 Copyright Deloitte

Læs mere

Aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om afbureaukratisering i kommuner og regioner

Aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om afbureaukratisering i kommuner og regioner Aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om afbureaukratisering i kommuner og regioner Afbureaukratisering af statslige regler og dokumentationskrav kan frigøre ressourcer i kommuner

Læs mere

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009.

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Overordnet integrationsstrategi Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.... 0 Indledning.... 1 Visionen.... 1 Modtagelsen.... 2 Uddannelse.... 3 Børn og unge....

Læs mere

Kortlægning og måling af administrative opgaver på dagtilbudsområdet.

Kortlægning og måling af administrative opgaver på dagtilbudsområdet. Kortlægning og måling af administrative opgaver på dagtilbudsområdet. Finansministeriet, Velfærdsministeriet og KL April 2009 Revision.Skat.Consulting.Financial Advisory. Copyright Deloitte Business Consulting

Læs mere

Kortlægning og måling af administrative opgaver på integrationskontraktområdet.

Kortlægning og måling af administrative opgaver på integrationskontraktområdet. Kortlægning og måling af administrative opgaver på integrationskontraktområdet. Finansministeriet, Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration og KL April 2009 Revision.Skat.Consulting.Financial

Læs mere

Kortlægning og måling af administrative opgaver i plejeboliger m.v.. Finansministeriet, Velfærdsministeriet og KL

Kortlægning og måling af administrative opgaver i plejeboliger m.v.. Finansministeriet, Velfærdsministeriet og KL Kortlægning og måling af administrative opgaver i plejeboliger m.v.. Finansministeriet, Velfærdsministeriet og KL April 2009 Copyright Deloitte Business Consulting A/S. All rights reserved. Rapportens

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Dagtilbudsloven er vedtaget den 24. maj 2007. Loven samler for første gang reglerne om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. i en

Læs mere

Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede

Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede Tosprogsområdet er reguleret af folkeskoleloven og dagtilbudsloven. Undervisningsministeriet tager i sin praksis udgangspunkt i den

Læs mere

SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING

SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING Side 1 af 22 SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING Lov nr. 630, Gældende pr. 1. juli 2010 Noter til powerpointpræsentation NOTER TIL PPT 2 3. Behandling, vedtaget den 4. juni 2010 se bilag L 176 Forslag til

Læs mere

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen for tosprogede småbørn

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen for tosprogede småbørn NOTAT Dato: 15. august 2007 Kontor: Kontoret for Beskæftigelse og Uddannelse J.nr.: 3589 Sagsbeh.: HTA Fil-navn: Sprogstimuleringsindsatsen Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen

Læs mere

11. Forenkling på dagtilbudsområdet

11. Forenkling på dagtilbudsområdet Forenkling også et kommunalt ansvar 11. Forenkling på dagtilbudsområdet På dagtilbudsområdet er der mange små institutioner, hvilket er en udfordring, når mange administrative opgaver decentraliseres.

Læs mere

Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet.

Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet. Oplysningsskema - foreløbig til brug for godkendelse og registrering af praktiksteder ikke omfattet af koncerngodkendelser inden for pædagogisk assistentuddannelse Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet.

Læs mere

Sprogvurdering. i Vesthimmerlands Kommune dagtilbud

Sprogvurdering. i Vesthimmerlands Kommune dagtilbud Sprogvurdering Sprogvurdering i Vesthimmerlands Kommune dagtilbud 1 Kære forældre Kommunerne har i henhold til Dagtilbudsloven 11 ansvar for, at der foretages en sprogvurdering af børn i alderen 3 år,

Læs mere

Mere tid til velfærd. Regeringens plan for mindre bureaukrati i kommuner og regioner. Regeringen. Oktober 2009

Mere tid til velfærd. Regeringens plan for mindre bureaukrati i kommuner og regioner. Regeringen. Oktober 2009 Mere tid til velfærd Regeringens plan for mindre bureaukrati i kommuner og regioner Oktober 2009 Regeringen Indhold Forord Mindre tid på administration mere tid til mennesker Regeringen fremlægger hermed

Læs mere

Faglig ledelse og udkastet til ændring af dagtilbudsloven

Faglig ledelse og udkastet til ændring af dagtilbudsloven 2017.10.19 Faglig ledelse og udkastet til ændring af dagtilbudsloven cand. pæd. Peter Rod Blichfeldt & Rod - Faglig ledelse og den styrkede pædagogiske læreplan Høj kvalitet gennem faglighed og tydelig

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for børn og undervisning (Christine Antorini) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for børn og undervisning (Christine Antorini) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for børn og undervisning (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) (Ophævelse af

Læs mere

Dagtilbudslovens 11 - Af Aug. 2011...3. Dagtilbudslovens 12 - Af Jan. 2012...5. Procedure i forhold til 12...6. Mål for sprogarbejdet...

Dagtilbudslovens 11 - Af Aug. 2011...3. Dagtilbudslovens 12 - Af Jan. 2012...5. Procedure i forhold til 12...6. Mål for sprogarbejdet... 1 Forord I henhold til 11 i dagtilbudsloven vedrørende sprogvurdering og sprogstimulering af småbørn, skal kommunen udarbejde og offentliggøre en plan for kommunens mål og rammer for sprogarbejdet. I Varde

Læs mere

Ramme for tilsyn i dagtilbud på 0-6 års området Hvidovre Kommune Center for Børn og Familier Godkendt af kommunalbestyrelsen, juni 2017

Ramme for tilsyn i dagtilbud på 0-6 års området Hvidovre Kommune Center for Børn og Familier Godkendt af kommunalbestyrelsen, juni 2017 Ramme for tilsyn i dagtilbud på 0-6 års området Hvidovre Kommune Center for Børn og Familier Godkendt af kommunalbestyrelsen, juni 2017 Indhold Indledning...1 Organiseringen af tilsynet...1 Pædagogisk

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Kortlægning og måling af administrative opgaver i Ungdommens Uddannelsesvejledning.

Kortlægning og måling af administrative opgaver i Ungdommens Uddannelsesvejledning. Kortlægning og måling af administrative opgaver i Ungdommens Uddannelsesvejledning. Finansministeriet, Undervisningsministeriet og KL April 2009 Revision.Skat.Consulting.Financial Advisory. Copyright Deloitte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven 2012/1 LSF 43 (Gældende) Udskriftsdato: 1. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn og Undervisning Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, j.nr. 078.48L.391 Fremsat den 25. oktober 2012

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12 UUI alm. del Bilag 164 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Samrådsspørgsmål AP Åbent

Læs mere

Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune

Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune 1 Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune I Vesthimmerlands Kommune føres pædagogisk og økonomisk tilsyn med alle daginstitutioner uagtet om disse er kommunale institutioner, puljeordninger

Læs mere

Sammenhæng for børn og unge. Videndeling og koordination i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse

Sammenhæng for børn og unge. Videndeling og koordination i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse Sammenhæng for børn og unge Videndeling og koordination i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse Undersøgelsens baggrund og formål Børn og unge møder i deres første leveår mange forskellige

Læs mere

Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011

Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011 Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011 1. Mål for grundskoleindsatsen i 2011: 97 % af eleverne fra grundskolen eller 10 klasse bliver tilmeldt og påbegynder en ungdomsuddannelse

Læs mere

PH Pleje. Tilsynsrapport 2013. Socialcentret

PH Pleje. Tilsynsrapport 2013. Socialcentret PH Pleje Tilsynsrapport 2013 Socialcentret 1 Indhold Beskrivelse af enheden: Lovgrundlag, rammer og vurdering... 3 Navn og Adresse... 3 Ledelse... 3 Dato for tilsynet... 3 Anvendte tilsynsmetoder... 3

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE indhold SIDE 3 SIDE 5 SIDE 6 SIDE 8 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 12 SIDE 14 SIDE 14 SIDE 16 SIDE 18 SIDE 20 kære forældre som forælder... Man har også

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Sagsnr. 28.00.00-P00-15-17 Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Dato: 30.5.2018 Styrelsesvedtægten Delegations- og kompetencefordelingsplan Indhold Styrelsesvedtægten for dagtilbud i Horsens Kommune

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering

Faaborg-Midtfyn Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering Faaborg-Midtfyn Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering 1 Indholdsfortegnelse Mål og rammer: 3 Formål med Sprogvurderingen... 3 Sprogvurderingen i praksis.. 3 Materialet fra Socialministeriet

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Pædagogisk assistentuddannelse PAU Daginstitution Højvang 1 PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE Beskrivelse af praktikstedet: Institutionens navn Hoved tlf.nr.: Institutionens E-mail: Hjemmeside

Læs mere

Pædagogisk Plan. Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan

Pædagogisk Plan. Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan Pædagogisk Plan Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan BRØNDERSLEV KOMMUNE Dagpasningsområdet 2009 Indholdsfortegnelse Forord 1. Hvad?...4 2. Hvorfor?...4 3. Hvordan... 5-7 3.1. Hvem er vi... 5

Læs mere

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Med lovforslaget til dagtilbudsloven samles bestemmelserne om dagtilbud, fritidshjem,

Læs mere

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Redigeret efterår 2016 Pædagogisk tilsyn i dagplejen I dette hæfte kan du læse om; Kommunens tilsynsforpligtelse, hvilken pædagogisk tilgang vi lægger

Læs mere

Det er et krav i kontrakten, at leverandøren skal overholde sin forpligtigelse til at indberette data til Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Det er et krav i kontrakten, at leverandøren skal overholde sin forpligtigelse til at indberette data til Udlændinge- og Integrationsministeriet. 4 vejledningen Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet Se punkt 3.4 i vejledningen Indberetning af fravær til kommunen Se punkt 3.2. i vejledningen Tilsyn med udbydernes interne

Læs mere

RESULTATER AF KLUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET, EFTERÅR 2016

RESULTATER AF KLUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET, EFTERÅR 2016 RESULTATER AF KLUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET, EFTERÅR 2016 BLANDT DE KOMMUNALE DAGTILBUDSFORVALTNINGER Om undersøgelsen Undersøgelse blandt de kommunale dagtilbudsforvaltninger Gennemført november-december

Læs mere

Projekt om kommunal arbejdsgiverpraksis resultater og metodebeskrivelse for tids- og opgaveregistreringsundersøgelse

Projekt om kommunal arbejdsgiverpraksis resultater og metodebeskrivelse for tids- og opgaveregistreringsundersøgelse Projekt om kommunal arbejdsgiverpraksis resultater og metodebeskrivelse for tids- og opgaveregistreringsundersøgelse i fem kommuner Notatet indeholder: 1. Kort introduktion til undersøgelsen samt hovedresultater.

Læs mere

Årligt møde med private daginstitutioner. 2. Oktober 2018

Årligt møde med private daginstitutioner. 2. Oktober 2018 Årligt møde med private daginstitutioner 2. Oktober 2018 Deltidspladser, Kombinationspladser Deltidsplads Af den nye Dagtilbudslov fremgår det, at alle kommuner fra 1. januar 2019 som et nyt tilbud skal

Læs mere

Tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn

Tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn Center for Dagtilbud 2008 Tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn - Børn i daginstitution Indhold Kære Forældre... 3 Hvorfor nu sprogvurdering?... 5 Sprogvurdering hvordan foregår det?... 6 Sprogunderstøttende

Læs mere

Hvad siger dit barn? Om sprogvurdering af dit 3-årige barn

Hvad siger dit barn? Om sprogvurdering af dit 3-årige barn Hvad siger dit barn? Om sprogvurdering af dit 3-årige barn Indledning Alle børn har behov for at kunne udtrykke sig og fortælle, hvis de er kede af det, glade eller vrede. Sproget spiller en stor rolle

Læs mere

IT-Nyhedsbrev til jobcentre

IT-Nyhedsbrev til jobcentre IT-Nyhedsbrev til jobcentre 10. nyhedsbrev, december 2017 Release 2017-4 Fokus på at skabe bedre rammer for integrationen Med to- og trepartsaftalerne fra 2016 blev det besluttet, at der skal ske en tidlig

Læs mere

Sprogvurdering af 3 årige børn i Mariagerfjord Kommune.

Sprogvurdering af 3 årige børn i Mariagerfjord Kommune. Sprogvurdering af 3 årige børn i Mariagerfjord Kommune. Kære Forældre. Kommunen har i henhold til dagtilbudslovens 11 ansvaret for, at der gennemføres en sprogvurdering af børn i alderen omkring 3 år,

Læs mere

Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag:

Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag: Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag: Dagtilbudslovens 11: Stk. 7. Kommunalbestyrelsen skal udarbejde og offentliggøre

Læs mere

SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGSTIMULERING AF 3-ÅRIGE 3 INDHOLD KÆRE FORÆLDER SIDE 03 SIDE 05 SIDE 06 SIDE 08 SIDE 08 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 12 SIDE 14 SIDE 14 SIDE 16 SIDE 18 SIDE 20 KÆRE FORÆLDER SOM FORÆLDER

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om integrationsindsatsen. Oktober 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om integrationsindsatsen. Oktober 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om integrationsindsatsen Oktober 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 8/2014 om integrationsindsatsen Undervisningsministerens

Læs mere

EFFEKTIVISERINGSFORSLAG

EFFEKTIVISERINGSFORSLAG EFFEKTIVISERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Forenkling af vejledningen af unge på Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Det foreslås at

Læs mere

Hvad siger dit barn? Et tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn

Hvad siger dit barn? Et tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn Hvad siger dit barn? Et tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn Kære forældre, Derfor er sproget så vigtigt Alle børn har behov for at kunne udtrykke sig og fortælle, hvis de er kede af det, glade

Læs mere

Niels Ejersbo, Nanna Høygaard Lindeberg og Lene Holm Pedersen. Dokumentationskrav på dagtilbudsområdet

Niels Ejersbo, Nanna Høygaard Lindeberg og Lene Holm Pedersen. Dokumentationskrav på dagtilbudsområdet Niels Ejersbo, Nanna Høygaard Lindeberg og Lene Holm Pedersen Dokumentationskrav på dagtilbudsområdet Dokumentationskrav på dagtilbudsområdet Publikationen kan hentes på www.kora.dk KORA og forfatterne,

Læs mere

Status for forenklingsinitiativerne i Mere tid til velfærd

Status for forenklingsinitiativerne i Mere tid til velfærd Gennemført () Dagtilbud 1 Enklere krav til pædagogiske læreplaner 2 Enklere regler for børnemiljøvurdering Lov nr. 630 af d. 11. juni 2010 om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn

Læs mere

Sprogvurdering & Sprogindsatser. Intentioner. Gennemgang af reglerne. Lov nr. 630 Gældende pr. 1/7 2010

Sprogvurdering & Sprogindsatser. Intentioner. Gennemgang af reglerne. Lov nr. 630 Gældende pr. 1/7 2010 Sprogvurdering & Sprogindsatser Lov nr. 630 Gældende pr. 1/7 2010 1 Intentioner Ændring af Dagtilbudsloven og Folkeskoleloven Al lovgivning om sprogvurdering og sprogindsatser er samlet i Dagtilbudsloven

Læs mere

It og digitale medier har gjort deres indtog i dagtilbuddene

It og digitale medier har gjort deres indtog i dagtilbuddene It og digitale medier har gjort deres indtog i dagtilbuddene KL s konference Viden i spil på dagtilbudsområdet Astrid Marie Starck, Implement Consulting Group Birgitte Schäffer og Marianne Lemann, Høje

Læs mere

Tilsynsrapport 2009 Søskrænten

Tilsynsrapport 2009 Søskrænten J. nr.: 1-17-53/4 P nr.: 1003371930 Tilsynsrapport 2009 Søskrænten Adresse: Fredensvej 15, Sjørring, 7700 Thisted Kommune: Thisted Leder: Områdeleder/sygeplejerske Birgit Muff Dato for tilsynet: 8. 6.

Læs mere

Virksomhedsplan for dagtilbud i Rudersdal kommune

Virksomhedsplan for dagtilbud i Rudersdal kommune Virksomhedsplan for dagtilbud i Rudersdal kommune Indledning Virksomhedsplanen (VP)er et redskab for institutionerne til at omsætte og dokumentere mål og indsatsområder. Institutionslederen er ansvarlig

Læs mere

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 1 of 5 Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen

Læs mere

Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET

Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 2 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING... 3 DIALOGPROFIL... 4 Børnenes kompetencer... 5 Børnenes trivsel... 7 Børnenes sundhed...

Læs mere

Stil skarpt på jeres dokumentationspraksis. Inspirationskatalog

Stil skarpt på jeres dokumentationspraksis. Inspirationskatalog Stil skarpt på jeres dokumentationspraksis Inspirationskatalog Inspiration til arbejdet med dokumentation i dagtilbud 3 Skab mening og tydelighed i forhold til en god dokumentationspraksis til forvaltningen

Læs mere

Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted, Sorø og Slagelse kommuner

Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted, Sorø og Slagelse kommuner Indledning Mellem kommunerne Ringsted, Sorø og Slagelse er indgået aftale om drift af et fælles center for Ungdommens Uddannelsesvejledning kaldet Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland (UU Vestsjælland).

Læs mere

Tilsynsskema - Pædagogisk tilsyn i daginstitutioner Anvendes i børnehaver, aldersintegrerede institutioner, vuggestuer og selvejende institutioner.

Tilsynsskema - Pædagogisk tilsyn i daginstitutioner Anvendes i børnehaver, aldersintegrerede institutioner, vuggestuer og selvejende institutioner. Tilsynsskema - Pædagogisk tilsyn i daginstitutioner Anvendes i børnehaver, aldersintegrerede institutioner, vuggestuer og selvejende institutioner. Tilsynets indhold og formål Det pædagogiske tilsyn i

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er

Læs mere

Tilsynsrapport 2009 Kløvermarken

Tilsynsrapport 2009 Kløvermarken J. nr.: 1-17-60/4 P nr.: 1003371723 Tilsynsrapport 2009 Kløvermarken Adresse: Solsikkevej 43, Koldby, 7752 Snedsted Kommune: Thisted Leder: Områdeleder/sygeplejerske Winnie Halkjær Dato for tilsynet: 27.

Læs mere

.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København

.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 26. april 2019.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København I dette notat

Læs mere

Tidsundersøgelse på børneområdet i kommunerne

Tidsundersøgelse på børneområdet i kommunerne Tidsundersøgelse på børneområdet i kommunerne Socialrådgivere bruger 14 procent af deres tid på kontakt til børn og forældre og 86 procent på øvrige opgaver Marts 2008 Som et led i Dansk Socialrådgiverforenings

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet. Indberetning af fravær til kommunen

Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet. Indberetning af fravær til kommunen Se kap 3 og punkt 3.3. i vejledningen Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet Se punkt 3.4 i vejledningen Indberetning af fravær til kommunen Se punkt 3.2. i vejledningen Tilsyn

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune

Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune Ifølge dagtilbudsloven er Vejen Kommune forpligtiget til at føre pædagogisk tilsyn med alle dagtilbud beliggende i kommunen og oprettet efter dagtilbudsloven, Lov nr.

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet 2014 Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet Sags-id: 28.00.00-P20-6-13 Inden for følgende områder: o Læringsmiljøer o Inklusion o Tidlig forebyggende indsats o Overgang fra dagpleje til daginstitution

Læs mere

Plan for sprogvurdering. af 3-årige i Struer kommune

Plan for sprogvurdering. af 3-årige i Struer kommune Plan for sprogvurdering af 3-årige i Struer kommune Sproget er et af de vigtigste kommunikationsredskaber imellem mennesker. Sproget giver barnet adgang til leg med andre børn. Sproget hjælper med at forstå

Læs mere

Tabel 1: Dækningsgrad i dagtilbud, fritidshjem, klubber og SFO, fordelt efter aldersgrupper Pct

Tabel 1: Dækningsgrad i dagtilbud, fritidshjem, klubber og SFO, fordelt efter aldersgrupper Pct Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 21 Offentligt Uddannelsespolitisk afdeling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

Udkast til. Bekendtgørelse om sammenlignelig brugerinformation

Udkast til. Bekendtgørelse om sammenlignelig brugerinformation Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 30. marts 2007 Kontor: Kommunaladm. kt. J.nr.: 2006-2553-5 Sagsbeh.: mb Fil-navn: Høringbek-30.03.07 Udkast til Bekendtgørelse om sammenlignelig brugerinformation

Læs mere

BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015

BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015 BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015 Sætter nydanske drenges ressourcer i spil Fortsætter sin støtte til alternative lektiecaféer og ung-til-ung metoder Intensiverer oplysning om uddannelse til nydanske forældre

Læs mere

Dagtilbud i Danmark. Frederiksdal Niels Glavind. Bureau

Dagtilbud i Danmark. Frederiksdal Niels Glavind. Bureau Dagtilbud i Danmark Frederiksdal 20.11.2018 Niels Glavind Bureau 2000. www.bureau2000.dk 1 Dagsorden for seminar Lidt om Bureau 2000 Hvad giver kvalitet i dagtilbud især for de svage? Hvordan er status

Læs mere

Notat. Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats

Notat. Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats Notat Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats Krav til sprogvurdering og sprogunderstøttende indsats Sprogvurderinger af 3-årige

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er

Læs mere

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret).

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret). 1 Indledning På baggrund af øget fokus på målbarhed vedrørende ydelser generelt i Varde Kommune har PPR formuleret spørgsmål i forhold til fysio-/ergoterapeut og tale-/hørekonsulenternes indsats på småbørnsområdet

Læs mere

Rammer for tilsyn med Dagplejen Frederikshavn Kommune og private børnepassere (Godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 5.

Rammer for tilsyn med Dagplejen Frederikshavn Kommune og private børnepassere (Godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 5. Rammer for tilsyn med Dagplejen Frederikshavn Kommune og private børnepassere (Godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 5. december 2013) De lovgivningsmæssige rammer Dato: 1. aug. 2013 Sagsnummer: 12/7876

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Samlet redegørelse for de kommunale anmeldte plejehjemstilsyn 2008

Faaborg-Midtfyn Kommune. Samlet redegørelse for de kommunale anmeldte plejehjemstilsyn 2008 Faaborg-Midtfyn Kommune Samlet redegørelse for de kommunale anmeldte plejehjemstilsyn 2008 Det overordnede formål f med de kommunale tilsyn Formålet med tilsynet er, at myndigheden blandt andet via de

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation

Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation Enhed Dagtilbud Sagsnr. Doknr. 473257 Dato 10-08-2017 Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation Baggrund og formål Langt størstedelen af det pædagogiske personale, ledere og

Læs mere

Velfærdsministeriet J.nr. 2008-3296 9. december 2008

Velfærdsministeriet J.nr. 2008-3296 9. december 2008 Velfærdsministeriet J.nr. 2008-3296 9. december 2008 Information om udfordringsretten I samarbejde med KL og Danske Regioner gennemfører regeringen nu en udfordringsret. Udfordringsretten betyder, at de

Læs mere

Sprogvurdering. Et tilbud til dit 3-årige barn

Sprogvurdering. Et tilbud til dit 3-årige barn Et tilbud til dit 3-årige barn Kære forældre Alle børn har behov for at kunne udtrykke sig og fortælle, hvis de er glade, vrede eller kede af det. Sproget spiller en stor rolle i den daglige kommunikation,

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet 2014 Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet Sags-id: 28.00.00-P20-6-13 Inden for følgende områder: o Læringsmiljøer o Inklusion o Tidlig forebyggende indsats o Overgang fra dagpleje til daginstitution

Læs mere

pædagogisk assistent elev

pædagogisk assistent elev Velkommen som pædagogisk assistent elev PAU-elev Kære PAU-elev! Vi er glade for at kunne byde dig velkommen som elev i Sønderborg Kommune. Denne folder er til dig som ny elev i kommunen. Hvis du har spørgsmål,

Læs mere

Det løbende tilsyn i Høje-Taastrup Kommune har fokus på økonomi, administration og pædagogik. De elementer som konstituerer det løbende tilsyn er:

Det løbende tilsyn i Høje-Taastrup Kommune har fokus på økonomi, administration og pædagogik. De elementer som konstituerer det løbende tilsyn er: sprogcentret. Det løbende tilsyn i Høje-Taastrup Kommune har fokus på økonomi, administration og pædagogik. De elementer som konstituerer det løbende tilsyn er: Mødeaktivitet Kommunens overordnede politikker:

Læs mere

Arbejdsmarkedsafdelingen vil undersøge mulighederne for øget tværfagligt samarbejde

Arbejdsmarkedsafdelingen vil undersøge mulighederne for øget tværfagligt samarbejde Beskæftigelsesplan 26 Bilag: Opfølgning på mål Nr. Mål Afrapportering: Unge a b Arbejdsmarkedsafdelingen vil undersøge mulighederne for øget tværfagligt samarbejde om de unge. Jobcentret vil fortsætte

Læs mere

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform Februar 2007 Blad 668 Kvalitetsreform BKF er inviteret til Regeringens tredje møde om kvalitetsreformen, der har fokus på mål og evaluering og som afholdes på Bornholm d. 8. februar. Læs BKF`s bidrag til

Læs mere

Notat om Normeringsstatistikken

Notat om Normeringsstatistikken Notat om Normeringsstatistikken Danmarks Statistiks offentliggjorde første gang Normeringsstatistikken medio 2015. Statistikken indeholder data for 78 kommuner for årene 2015 og 2016, mens der for 2017

Læs mere

God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud v/ Anne Bust

God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud v/ Anne Bust God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud v/ Anne Bust Hvordan arbejde med kvalitet på dagtilbudsområdet? Overordnet forpligtelse hos samtlige voksne omkring barnet til at tage hånd om børnene, så der

Læs mere

Forvaltningen foreslår, at denne opsøgende indsats i forhold til forældrene sker inden for rammerne af allerede eksisterende aktiviteter.

Forvaltningen foreslår, at denne opsøgende indsats i forhold til forældrene sker inden for rammerne af allerede eksisterende aktiviteter. Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 307636 Brevid. 3039480 Ref. CHBJ Dir. tlf. 4631 4578 charlottebj@roskilde.dk Obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder 13. februar 2019 I dette

Læs mere

Notat vedr. tilsyn på dagtilbudsområdet i Randers Kommune i 2015

Notat vedr. tilsyn på dagtilbudsområdet i Randers Kommune i 2015 Notat Vedrørende: Notat vedr. tilsyn på dagtilbudsområdet i 2015 Sagsnavn: Tilsyn dagtilbud 2015 Sagsnummer: 28.09.00-K09-1-15 Skrevet af: Bitten Laursen og Anders Beck Pedersen E-mail: bitten.laursen@randers.dk

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Ny struktur for dagtilbud og skoler

Ny struktur for dagtilbud og skoler FAQ 2 om: Ny struktur for dagtilbud og skoler Børne- og Kulturforvaltningen d. 7. december 2010 I anden halvdel af høringsperioden har Børne- og Kulturforvaltningen svaret på følgende spørgsmål: Dagtilbudsområdet

Læs mere

Praktikant. Sprogpraktik med mentorstøtte

Praktikant. Sprogpraktik med mentorstøtte Praktikant Sprogpraktik med mentorstøtte praktikant 2 Kan du dansk nok til at klare et arbejde? n Er du usikker på, om du kan nok dansk til at klare et arbejde? n Har du lyst til at opleve en dansk arbejdsplads?

Læs mere

Det er KL's anbefaling, at initiativerne så vidt muligt indarbejdes i kommunernes budgetter, hvor det er muligt.

Det er KL's anbefaling, at initiativerne så vidt muligt indarbejdes i kommunernes budgetter, hvor det er muligt. Moderniseringsaftalen Som led i økonomiforhandlingerne for 2013 er der aftalt en Moderniseringsaftale for 2013 og 2014. Moderniseringsaftalen har til formål at frigøre ressourcer til den borgernære service

Læs mere

Kvalitetsstandard for Sprogvurdering og sprogstimulering på dagtilbudsområdet 2012

Kvalitetsstandard for Sprogvurdering og sprogstimulering på dagtilbudsområdet 2012 Kvalitetsstandard for Sprogvurdering og sprogstimulering på dagtilbudsområdet 2012 Marts 2012 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Lovgivning...3 3. Formålet med indsatsen...3 4. Målgruppen...3

Læs mere

Sprogpakken praksis der gør en forskel. Sprogstimulering i daginstitutioner Efteruddannelse, gå hjem-møder og undervisningsmateriale om børns sprog

Sprogpakken praksis der gør en forskel. Sprogstimulering i daginstitutioner Efteruddannelse, gå hjem-møder og undervisningsmateriale om børns sprog Sprogpakken praksis der gør en forskel Sprogstimulering i daginstitutioner Efteruddannelse, gå hjem-møder og undervisningsmateriale om børns sprog Hvad er sprogpakken? Sprogpakken er et initiativ iværksat

Læs mere

Oplysningsskemaet sendes til lokal udbyder af uddannelsen og lokalt uddannelsesudvalg, som sender det til PASS med deres indstillinger.

Oplysningsskemaet sendes til lokal udbyder af uddannelsen og lokalt uddannelsesudvalg, som sender det til PASS med deres indstillinger. Oplysningsskema - foreløbig til brug for godkendelse og registrering af praktiksteder ikke omfattet af koncerngodkendelser inden for pædagogisk assistentuddannelse Oplysningsskemaet sendes til lokal udbyder

Læs mere

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017 Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 1 Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene

Læs mere

Kulegravning af ældreområdet

Kulegravning af ældreområdet MINI-RAPPORT Kulegravning af ældreområdet Hjørring Kommune Januar 2018 Rapporten bygger på analyse af centrale dokumenter samt interviews og workshops med ansatte i kommunen. Rapporten er udelukkende til

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

SUOC - Team Sundhed og Udvikling 28. februar 2018

SUOC - Team Sundhed og Udvikling 28. februar 2018 NOTAT SUOC - Team Sundhed og Udvikling 28. februar 2018 M-sag ÆSU april 2018 Uanmeldt kommunalt tilsyn 2017 i Din Fleksible Service (DFS) På foranledning af Ældre- og Sundhedsudvalgets forespørgsel om

Læs mere

HERNING KOMMUNE BØRNEHØJEN KVALITETSRAPPORT RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet

HERNING KOMMUNE BØRNEHØJEN KVALITETSRAPPORT RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet HERNING KOMMUNE BØRNEHØJEN KVALITETSRAPPORT RAPPORT DANNET 25-09-2014 Hjernen&Hjertet Indhold 1 OM INSTITUTIONEN 3 1.1 Fakta om institutionen 3 1.2 Institutionens værdigrundlag 3 1.3 Institutionens pædagogiske

Læs mere