Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres omverdensb

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres omverdensb"

Transkript

1 Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2016 til Juli 2017

2 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres omverdensbevidsthed, sociale kompetencer og grov motorik. Motorik i salen, på stuen og på legepladsen. Læs altid på døren ind til stuen om der er evt. ændringer i planlægningen. SÆRLIGE INDSATSOMRÅDER I RØDE KORS BØRNEHUS. Krop og bevægelse. Da vi er DGI-certificeret arbejder vi målrettet og bevidst med krop og bevægelse i hverdagen. I vuggestuen har vi særlig fokus på sansemotorik. Sproglig udvikling. Da Røde Kors Børnehus også har Sproglig udvikling som særligt indsatsområde, arbejder vi dagligt med sproglig udvikling. Bla.. ved at møde barnet, hvor det er. Sætte ord på børnenes og vores egne handlinger og initiativer. I det daglige arbejde i vuggestuen, arbejder vi med alle læreplanstemaerne. Hver måned i løbet af året, ar-bejde vi med særlig fokus på et enkelt tema. Vi benytter pædagogiske redskaber og teorier som Marte Meo og LP-modellen. Målet er at gøre det enkelte barn kompetent i sin egen inkompetence. ALLE AKTIVITETER UDFØRES MED TANKE PÅ BØRNENES AKTUELLE ALDER OG HENSYN DERTIL.

3 Sansemotorik i Røde Kors Børnehus vuggestue Krop og bevægelse. Da vi er pædagogisk idrætsinstituton, arbejder vi målrettet og bevidst med krop og bevægelse i hverdagen. I vuggestuen har vi særlig fokus på sansemotorik. Barnets motoriske, sociale og sproglige udvikling er påvirket af den stimulation og kultur, barnet vokser op med. Derfor er det vigtigt, at vi i vuggestuen arbejder med sansemotorik, for at stimulere børnene og udfordre børnene til livsduelighed. I Vuggestuen arbejder vi med sansemotorik på mange måder. I børnehavens sal har vi mulighed for: hænge gynger op og gynge i alle retninger (hængekøje og gynge) hænge hængekøjen op, hvor barnets motiveres sanserne. lave forhindringsbane af redskaber og tykke/tynde madrasser) ligge på en madras og få nusset sine bare fødder af en voksen eller selv prøve at mærke, hvordan skumsvampen, børsten, gummibolden med knopper, eller en fjer fra massagekufferten føles. vippe frem og tilbage og til siderne på maven og på ryggen på den store gymnastik- bold. Eksempler på andre aktiviteter på stuerne og legepladsen, der udfordrer børnene sansemotorisk: Vandleg på badeværelset. Leg med kartoffelmel og vand. Balancegang på sandkassekanten. Dans til musik og sang. Kravle op på skamler og hoppe ned på madrassen. Smøre egne rugbrødsmadder. Have baljer med fx blade, kastanjer og kogler man kan røre ved med fødder eller hænder. Ind imellem afholder vi temauger med ekstra fokus på sanser og bevægelse. Lidt om sansemotorik:

4 Sanser og motorik er nøje forbundet og gensidigt afhængige af hinanden. En sansepåvirkning fører via hjernen til en motorisk bevægelse og omvendt, f.eks. at finger mærker at lyset er varmt og trækker hånden til sig, og den afkøles. Vi har 3 primære sanser: 1. Labyrintsansen, som sidder i det indre øre. Her registreres hovedets stilling i forhold til tyngdekraften. Den er væsentlig i forhold til at kunne holde balancen. Den kaldes også vestibulærsansen og stimuleres ved at få hovedet i forskellige retninger. 2. Følesansen, som sidder i huden og i slimhinderne. Der er både en beskyttende og en undersøgende. Den er vigtig i forhold til at kende sig selv og sin omverden. Den kaldes også taktilsansen og stimuleres ved at mærke verden og blive rørt ved. 3. Muskel/ledsansen, som er afhængig af føle- og labyrintsans, er placeret i alle muskler, led og sener. Her registreres leddenes stilling og musklernes spænding(tonus) Den kaldes også den kinæstesiske sans og stimuleres ved bevægelse af kroppen. Balancen bygger på integration af de 3 primære sanser samt synssansen. Når vi sammenligner hele barnets udvikling med et træ, er det træets rod, der udgør de primære sanser, tonus og reflekser. Her finder vi også den medfødte grundmotorik, som driver alle børn fra liggende til gående (hovedløft- krybe-rulle-kravle-kaste-gribe-stå-løbe-hoppe). Disse bevægelser automatiseres, så barnet ubesværet fortsætter med mere komplicerede måder at lege på. Træets stamme består af grundlege, som barnet selv finder på for at udvikle sig motorisk, socialt og sprogligt. Det kan være at gå balance, kravle op og hoppe ned, løbe frem og tilbage og huje, snurre rundt, boldspil, byggelege og sandkasselege. I træets krone befinder sig det, der skal indlæres med inspiration udefra. Cykle, sjippe, læse, tage tøj af og på, spise med ske, idræt er eksempler herpå. En stor flot og frodig krone vokser på et træ med et kraftigt rodnet og en stærk stamme. Al læring vokser ud af en god grundmotorik og masser af erfaringer gennem grundlegen. Derfor er vi i vuggestuen meget opmærksom på lege med sanser og motorik integreres i hverdag på stuen, i salen og på legepladsen, samt i naturen.

5 Månedens læreplanstema: Krop og bevægelse. Månedens sang. Hans Petersens ko. Personalet afholder sommerferie. Sommer i vuggestuen. Vi benytter uderummet alt, hvad vi kan. Varm mad i vuggestuen Personalet tilbereder et måltid varm mad til børnene. Børnene er med i processen i det omfang, det alders-mæssigt kan lade sig gøre.

6 Månedens læreplanstema: Sproglig udvikling Månedens sang. Marke er mejet. Sproget er i fokus. Vi har særlig fokus på sproglege i denne periode. Målet er bla. at fremme børnenes nysgerrighed og opmærksomhed på sproget. Forældrebestyrelsesvalg og forældremøde (dato udmeldes senere) Efter valget er der forældremøde på stuerne. Årsplanen præsenteres Månedens sang

7 Månedens læreplanstema: Natur og naturfænomener Månedens sang. Rapanden Rasmus. Ferielister. Der vil blive hængt feriesedler op, til efterårsferien i uge 42. Fotograf Onsdag den 26. oktober kl Der er mulighed for søskendefotografering. Det er op til forældrene selv at stå for dette. Varm mad i vuggestuen. Personalet tilbereder et måltid varm mad til børnene. Børnene er med i processen i det omfang det alders-mæssigt kan lade sig gøre.

8 Månedens læreplanstema: Alsidig personlig udvikling. Månedens sang. Santa Lucia. Julegaver. Vi laver julegaver til mor og far. Fredag d. 25. november kl Julehygge for børn, søskende, og forældre De store børn går Lucia optog. Der vil være æbleskiver, kakao / saftevand og kaffe. Bedsteforældredag Tirsdag d. 29. November kl til Traditionen tro holder vi bedsteforældredag. De store børn går Lucia. Der serveres lagkage og kaffe. Bagefter hygges der med juleklip. Bedsteforældredag Tirsdag d.29 November kl til God ide at I voksne medbringe klappestole den 25. og 29. november.

9 Månedens læreplanstema: Kultur og kulturelle udtryksformer og værdier. Månendens sang. I skoven stod et træ. Julehygge og leg. Vi har et lille sanghæfte med de julesange vi typisk synger i vuggestuen. Vi synger før frokost. Bedsteforældredag- tirsdag d. 1. december kl Der serveres lagkage og kaffe. De store børnehavebørn går luciaoptog. Der vil være mulighed for at klippe julepynt med børnebørnene. Juleafslutning tirsdag den 22. december. Lukkedage Der er lukket i Røde Kors Børnehus fra 24. december til 1. januar begge dage inkl. Børn der har behov for pasning, kan tilbydes nødpasning i en daginstitution i Sorø den 27., 28., 29. og 30. december. Tilmelding senest 25/

10 Månedens læreplanstema: Sociale kompetencer. Månedens sang. Fastelavn er mit navn. Tema: Drama og kultur. Vi klipper og klistrer i forbindelse med fastelavnsforberedelser. Klæder os ud, synger og danser. Vinterlege. Når muligheden byder sig leger vi med sne og kører på kælk.

11 Månedens læreplanstema: Krop og bevægelse. Månedens sang. I snestår urt og busk i skjul. Mandag d.27. Februar spiser vi fastelavnsboller. Fastelavnsfest i samarbejde med Alsted-Fjenneslev fastelavnsudvalg. Lørdag den 25 Februar om formiddagen, indbydelsen kommer senere. Børnehavens store børn inviterer til teaterforestilling i salen. Varm mad i vuggestuen. Personalet tilbereder et måltid varm mad til børnene. Børnene er med i processen i det omfang, det alders-mæssigt kan lade sig gøre.

12 Månedens læreplanstema: Kultur og kulturelle udtryksformer og værdier. Månedens sang. Påskehønen. Kyllinger og harer. Vi skal tegne og ma- Vi laver påskeklip og pynt. le. Bedsteforældrekaffe. Der serveres kaffe og boller. Bedsteforældrene har mulighed for, at have en hyggelig eftermiddag sammen med deres børnebørn. De fine ting børnene har malet og tegnet vil blive udstillet.

13 Månedens læreplanstema: Natur og naturfænomener. Månedens sang. Spiretoppen. Vi holder øje med planteliv og fugleliv. Taler om hvad vi ser, dufter, smager og føler. Vi skal så karse og se det vokse fra dag til dag. Varm mad i vuggestuen. Personalet tilbereder et måltid varm mad til børnene. Børnene er med i processen i det omfang det alders-mæssigt kan lade sig gøre.

14 Månedens læreplanstema: Sproglig udvikling Månedens sang. Bondemanden han har altid travlt. Månedens sang Vi leger med sproget, rim og remser og dialogisk læsning. Lukkedage Der er lukket i Røde Kors Børnehus, dagen efter Kr. Himmelfratsdag. Børn der har behov for pasning, kan tilbydes nødpasning i en daginstitution i Sorø den 26. maj Tilmelding senest 26. april 2017.

15 Månedens læreplanstema: Alsidig personlig udvikling Månedens sang. Sommerfuglen Sommerfest - Torsdag d. 15. juni kl Fællesspisning for vuggestuebørn og børnehavebørn på børnehavens legeplads. Der vil være underholdning af børnehavens børn. Hver familie skal medbringe mad til en fælles ta`selv bord. Forældrebestyrelsen arrangerer dagen senere. Ferieliste. Der vil blive hængt ferieseddel op. På sedlen skal der afkrydses hvilke uger barnet holder sommerferie.

16

Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2015 til Juli 2016 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres

Læs mere

Aktiviteter Hele året.

Aktiviteter Hele året. Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2014 til Juli 2015 Aktiviteter Hele året. Turdage. Ture i nærmiljøet hver uge. Vi tager på ture ud af huset og får mange gode naturoplevelser. Børnene

Læs mere

Årsplan. Røde Kors Børnehus i Børnehaven

Årsplan. Røde Kors Børnehus i Børnehaven Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven Juli 2017 til Juli 2018 Månedens læreplanstema: Krop og bevægelse. Månedens sang: Hans Petersens ko. Personalet afholder sommerferie. Sommer i vuggestuen. Vi benytter

Læs mere

Aktivitetsplan. Røde Kors Børnehus i Vuggestuen

Aktivitetsplan. Røde Kors Børnehus i Vuggestuen Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2013 til Juli 2014 Aktiviteter Hele året. Motorik i salen, på legepladsen og i naturen. Vuggestuen går i salen om mandagen, hvor der arbejdes med sansemotorik

Læs mere

Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August 2015 til Juli 2016 Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag Torsdag Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene kendskab til de

Læs mere

Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag - Blomsterstuen Torsdag - Bamsestuen Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene ke

Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag - Blomsterstuen Torsdag - Bamsestuen Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene ke Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August 2016 til Juli 2017 Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag - Blomsterstuen Torsdag - Bamsestuen Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem

Læs mere

Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag Torsdag Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene kendskab til de forskellige års

Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag Torsdag Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene kendskab til de forskellige års Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August 2014 til Juli 2015 Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag Torsdag Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene kendskab

Læs mere

Aktiviteter Hele året

Aktiviteter Hele året Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2012 til Juli 2013 Aktiviteter Hele året Motorik i salen, på legepladsen og i naturen Hver stue/gruppe har en formiddag i salen. Derudover bliver der

Læs mere

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August til oktober 2017 Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet

Læs mere

Aktiviteter Hele året

Aktiviteter Hele året Aktivitetsplan For Vuggestuen August 201til Juli 2012 Aktiviteter Hele året Motorik i salen, på legepladsen og i naturen Hver stue/gruppe har en formiddag i salen. Derudover bliver der bevægelse i dagligdagen

Læs mere

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August til oktober 2017 Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Aktivitets plan for 2016 Valsgård 3.

Aktivitets plan for 2016 Valsgård 3. Aktivitets plan for 2016 Valsgård 3. Januar: Bamsedag. Særlig fokus: Barnets alsidige personlige udvikling, sociale kompetencer, kulturelle udtryksformer og værdier, sprog. Fokusord: Blød hård Fokus farve:

Læs mere

Aktivitetsplan. Røde Kors Børnehus i Børnehaven

Aktivitetsplan. Røde Kors Børnehus i Børnehaven Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August 2013 til Juli 2014 Aktiviteter hele året i børnehaven. Børnene er 3 gange om ugen inddelt i aldersopdelte grupper. De andre dage er børnene på deres

Læs mere

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Motorik. Sammenhæng. Mål

Motorik. Sammenhæng. Mål Motorik Sammenhæng Vi kan ikke forære barnet en god motorik, men vi kan tilbyde det gode rammer for at udvikle sine iboende potentialer. Motorikken er en vigtig del af barnets udvikling. Barnet lærer verden

Læs mere

ÅRSPLAN Børnehaven

ÅRSPLAN Børnehaven ÅRSPLAN 2018-2019 Børnehaven Vinter Fastelavn i Alsted fjenneslev hallen d. 2/3 Bide til bolle i børnehaven d. 4/3 Forår Efterår Vi tager forbehold ved ændringer pga. sygdom Sommer Juni Juli August HEKSEMUTTER

Læs mere

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Vi vil arbejde med forskellige temaer og pædagogiske læreplaner henover året. Temaet er Hvem er jeg hvad kan jeg? og Kom og leg med

Læs mere

Årsplan. Denne mappe indeholder en kalender med oversigt over lukkedage, ferier, arbejdsweekend, sommerfest, forældremøde og julefest.

Årsplan. Denne mappe indeholder en kalender med oversigt over lukkedage, ferier, arbejdsweekend, sommerfest, forældremøde og julefest. Årsplan 2014 Denne mappe indeholder en kalender med oversigt over lukkedage, ferier, arbejdsweekend, sommerfest, forældremøde og julefest. Ligeledes har vi vedlagt sedler med svarblanketter til ovenstående

Læs mere

Årsplan. Denne mappe indeholder en kalender med oversigt over lukkedage, ferier, arbejdsweekend, sommerfest, forældremøde og julefest.

Årsplan. Denne mappe indeholder en kalender med oversigt over lukkedage, ferier, arbejdsweekend, sommerfest, forældremøde og julefest. Årsplan 2015 Denne mappe indeholder en kalender med oversigt over lukkedage, ferier, arbejdsweekend, sommerfest, forældremøde og julefest. Ligeledes har vi vedlagt sedler med svarblanketter til ovenstående

Læs mere

Årsplan - hvad sker der i 2013

Årsplan - hvad sker der i 2013 Årsplan - hvad sker der i 2013 Aktivitetsplanen bliver evalueret og tilpasset årligt. Måned Det vi vil Det vi gør Personale opgaver. Februar Fastelavnsfest Den 8-2 Uge projekt - Uge 8 Omhandlende Alle

Læs mere

Velkommen til Legehuset

Velkommen til Legehuset Velkommen til Legehuset Ny i Legehuset I dette dokument har i mulighed for at læse lidt om hvem vi er og hvad vi står for. Sidst er der beskrevet nogle af de mere praktiske ting ved at være barn og forældre

Læs mere

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution Bevægelse Kreativ leg Stjernerstunder Bold Fantasi Vi gør det sammen Cykle Indholdsfortegnelse: Røde Kors Børnehus vision 3 Målsætning 3 Værdigrundlag 3

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende.

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. 10 år med motorisk træning på Østervangsskolen Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. Dagsorden 1.Hvilke børn møder jeg?

Læs mere

Børnehaveafdelingen. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl.

Børnehaveafdelingen. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl. 6:30-8:00 Vores adresse: Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse E-mail adresse: bhnord@slagelse.dk Børnehaveafdelingen:

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi:

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi: Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Sprog og kommunikation er forudsætningerne for relationsdannelsen og interaktionen med andre. Det er igennem sproget, at vi møder

Læs mere

Nyhedsbrev Februar 2015

Nyhedsbrev Februar 2015 Fælles for hele Børnehuset Nyhedsbrev Februar 2015 Fødselsdag for hele Børnehuset: Tirsdag den 3. Februar holder vi fødselsdag for hele børnehuset med bla. Underholdning fra børnene og fællesspisning.

Læs mere

Aktiviteter: Vi slår katten af tønden fredag den 6. februar kl I tønden er der klementiner. Børnene må gerne være udklædt.

Aktiviteter: Vi slår katten af tønden fredag den 6. februar kl I tønden er der klementiner. Børnene må gerne være udklædt. Januar: Forberedelse til fastelavn Give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner Give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem opnå sociale og kulturelle erfaringer

Læs mere

Børnehusets åbningstider: Mandag torsdag kl. 6.30-17.00 Fredag kl. 6.30-16.00

Børnehusets åbningstider: Mandag torsdag kl. 6.30-17.00 Fredag kl. 6.30-16.00 Børnehuset Møgelkær havde opstart den 1. april 2008 og er en privat integreret institution. Vi er normeret til 80 børn, 25 vuggestuebørn (0-3 år) og 55 børnehavebørn (3-6 år). I børnehaven er der tre grupper.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Traditioner i Børnehuset Viften.

Traditioner i Børnehuset Viften. Traditioner i Børnehuset Viften. Fastelavn: Vi holder fastelavnsfest i Børnehuset fastelavns mandag. Hver gruppe har deres egen tønde som de skal slå ned grupperne er rundt omkring i huset. Vi er alle

Læs mere

Årsplan for Gul stue med ret til ændringer 2015/16

Årsplan for Gul stue med ret til ændringer 2015/16 Årsplan for Gul stue med ret til ændringer 2015/16 Uge Kompetencer Emne Øvrig kommentar til emnet Andet Tovholder 1 / personlig 2 / personlig 3 / personlig 4 / personlig 5 / personlig 6 / personlig En

Læs mere

Sammenhæng: Mål: Inklusion: Tegn

Sammenhæng: Mål: Inklusion: Tegn Sammenhæng: Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at til egne sig erfaring, viden og kommunikation. De følelsesmæssige og erkendelsesmæssige processer

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

BØRNEGÅRDEN RUNDHØJ TLF

BØRNEGÅRDEN RUNDHØJ TLF BØRNEGÅRDEN RUNDHØJ DEN INTEGREREDE INSTITUTION TLF. 87 13 81 54 07 Velkommen til Børnegården Dagligdagen i vuggestueafdelingen Glade børn. Glade voksne. God stemning. Børnegården Rundhøj er et selvejende,

Læs mere

Fuglekildens Årshjul

Fuglekildens Årshjul Fuglekildens Årshjul 2018-2019 Vi arbejder med tre aktivitetstemaer i forskellige tidsintervaller i løbet af året. Det er: Krop og bevægelse, Kulturelle udtryksformer og værdier og Natur. Med udgangspunkt

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk Tema Mål Alment Særligt Personlige kompetencer At styrke børnenes selvværd og selvtillid Børnenes selvværd og selvtillid styrkes ved f.eks. at støtte børnene i selv at tage tøj på, dække bord, lave mad,

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen Aktive børn lærer bedre og trives bedst Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt, at de hos os oplever glæden

Læs mere

Esbønderup Børnehus Aktuel Læreplan

Esbønderup Børnehus Aktuel Læreplan 1 Esbønderup Børnehus Aktuel Læreplan 2 Aktuel Læreplan Følgende 6 temaer er det lovbestemte udgangspunkt for læreplanen: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse

Læs mere

Kendetegn på labyrintproblemer:

Kendetegn på labyrintproblemer: De 3 primære sanser Labyrintsansen: Denne sans er den ene af vores 3 primære sanser. Den udvikles tidligt i fosterlivet, og stimuleres ved moderens bevægelser. Det er derfor vigtigt, at bevæge sig aktivt

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Læreplan. Lystrup dagpleje

Læreplan. Lystrup dagpleje Læreplan Lystrup dagpleje Alsidig personlig udvikling. Dagtilbuddets mål: - at have indlevelse i andre - at tage initiativ - at være psykisk robust - at udvikle kendskab til sig selv - at handle selvstændigt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Velkommen i Daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg, afd. Brunebjerg

Velkommen i Daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg, afd. Brunebjerg Kære Velkommen i Daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg, afd. Brunebjerg Du skal være på Dit mærke er Dine primærvoksne er: Vi glæder os til, du starter i vuggestue. Med venlig hilsen Alle de voksne i Daginstitutionen

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn I Holsted børnehave styrker vi barnets sociale kompetencer Fordi børn der er sociale har større forudsætning for at samarbejde, de bliver mere tolerante, og alvorligt drilleri/mobning mindskes. Det knytter

Læs mere

Aktivitetsplan 2. halvår 2016 Hobro Vest

Aktivitetsplan 2. halvår 2016 Hobro Vest Aktivitetsplan 2. halvår 2016 Hobro Vest Uge 31 39 - Natur og Naturfænomener Temaet rummer rig mulighed for leg, læring og udvikling. Vi ønsker at give børnene forskellige naturoplevelser, som skaber grundlag

Læs mere

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar.

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. At give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner At give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem

Læs mere

Velkommen i Daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg, afd. Brunebjerg

Velkommen i Daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg, afd. Brunebjerg Kære Velkommen i Daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg, afd. Brunebjerg Du skal være på Dit mærke er Dine primærvoksne er: Vi glæder os til, du starter i vuggestue. Med venlig hilsen Alle de voksne i Daginstitutionen

Læs mere

Planlægnings- og evalueringsguide - pædagogisk indsats, aktivitet eller forløb

Planlægnings- og evalueringsguide - pædagogisk indsats, aktivitet eller forløb Planlægnings- og evalueringsguide - pædagogisk indsats, aktivitet eller forløb Institutions/gruppes navn PLANLÆGNINGSDEL Bevæggrund og navn Med hvilket udgangspunkt og med hvilken begrundelse vælger I

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Årsplan for Grøn stue med ret til ændringer 2015/16

Årsplan for Grøn stue med ret til ændringer 2015/16 Årsplan for Grøn stue med ret til ændringer 2015/16 Uge Kompetencer Emne Øvrig kommentar til emnet Andet Tovholder 1 Sociale, personlige, sproglige Leg på stuen Tilbage til hverdagens rutiner 2 Musisk,

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus.

Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus. Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus. Med denne lille forældrepjece vil vi gerne byde jeres barn og jer velkommen i vuggestuen. Vi håber, at nedenstående informationer vil være med

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene. De 6 læreplanstemaer Sprog Kultur og kulturelle udtryksformer Krop og bevægelse Sociale kompetencer Natur / naturfænomener Personlig alsidig udvikling På vores personaledage i april 2017 har vi haft vuggestuens

Læs mere

Modul 2 børnehaven. Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog.

Modul 2 børnehaven. Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog. Modul 2 børnehaven Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog. Fokuspunkter Fællesskab/ Bevægelse Periode Maj-august 2016 ( dette modul starter når vores største børn overgår til SFO) Tovholdere

Læs mere

Nyhedsbrev for Juni/Juli

Nyhedsbrev for Juni/Juli Nyhedsbrev for Juni/Juli Kære Forældre Så er vi klar til sommer og sol i skrivende stund er der dejligt vejr, så vi håber bare, det må fortsætte. Inden vi er helt klar til at gå på sommerferie, så får

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplanstemaer: Vi har opsat følgende mål som vi stræber efter. Den personlige alsidige udvikling:

Læreplanstemaer: Vi har opsat følgende mål som vi stræber efter. Den personlige alsidige udvikling: Læreplanstemaer: Vi har opsat følgende mål som vi stræber efter. Den personlige alsidige udvikling: Alle børn har en tro på at de kan lære noget Alle børn har en bevidsthed om at ved at øve sig kan de

Læs mere

Læreplaner 2015/2016 Afdeling: Æbletræet

Læreplaner 2015/2016 Afdeling: Æbletræet Læreplaner 2015/2016 Afdeling: Æbletræet Indhold AFDELINGENS LÆREPLAN 2015 / 2016... 3 SKEMA TIL BRUG FOR MEDARBEJDERNES BESKRIVELSE AF LÆREPLANSTEMA... 11 RefHeading Toc424734885 1 2 Åbyhøj Dagtilbud

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Denne avis er til: Februar 2007 1

Denne avis er til: Februar 2007 1 Denne avis er til: Februar 2007 1 Indhold Vuggestueplads???... 3 Rokketænderne... 4 Lukkedage i Paletten... 5 Hjemmesiden... 5 Fastelavn i børnehaven... 6 Hørt i vuggestuen... 9 Fastelavn i vuggestuen...

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG TIL DAGPLEJENS LÆREPLANER

INSPIRATIONSKATALOG TIL DAGPLEJENS LÆREPLANER INSPIRATIONSKATALOG TIL DAGPLEJENS LÆREPLANER INDHOLDSFORTEGNELSE 3 INTRODUKTION 4 LÆREPLANER 6 INSPIRATION TIL LÆREPLANER 14 LÆRINGSTRÆET 16 MIDTVEJS-EVALUERING - INDIVIDUEL 18 EVALUERING - FÆLLES INTRODUKTION

Læs mere

Bakketoppens pædagogiske læreplan

Bakketoppens pædagogiske læreplan Bakketoppens pædagogiske læreplan Værdigrundlag og målsætning. På BakkeToppen skal børn opleve at blive taget alvorligt. Derfor skal det enkelte barn, i det daglige, opleve at blive set, hørt og forstået,

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Aktivitetsplan: Marts 2015

Aktivitetsplan: Marts 2015 Aktivitetsplan: Marts 2015 Uge: 10 Dato: Aktivitetsforslag for Krudtugler og Spillopper : Mandag 2 Udedag i vuggestuen Tirsdag 3 Onsdag 4 Torsdag 5 Fredag 6 Mimikuge i vuggestuen - Vi synger og leger lege

Læs mere