Nyhedsbrev for September/oktober 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev for September/oktober 2016"

Transkript

1 Nyhedsbrev for September/oktober 2016 Kære Forældre Til at starte med, vil jeg gerne takke for den gode og positive modtagelse jeg har fået som ny leder i Børnehuset Dommervænget. Dette gælder både blandt personalet, børnene samt fra Jer forældre Jeg oplever et hus med en god stemning, hvilket glæder mig rigtig meget, da al læring og trivsel har de bedst betingelser i positive rammer. Opstarten har været en smule hektisk, i og med, at det ikke kun er Børnehuset Dommervænget som har fået en ny leder, men også Solgårdens Vuggestue skal finde en ny leder og indtil da har jeg begge huse. Men jeg synes efterhånden at der er ved at være mere ro på, således at vi i højere grad kan koncentrere os om at fokusere på den videre udvikling i Dommervænget, med det fokus at skabe de bedst mulige rammer og vilkår for børnenes trivsel og læring.

2 Et af de større tiltag vi skal gennemføre er en lille ombygning af vuggestueafdeling. Vores sprogcenter flytter til Mælkebøtten i efterårsferien og det betyder, at vuggestuebørnene får et ekstra rum. Vi ønsker at åbne stuerne mere op og give rummene flere forskellige funktioner, som understøtter børnenes sociale, sproglige, motoriske og sansmæssige udvikling. Der bliver malet i hele afdelingen og gangen bliver inddraget som et læringsrum. Den positive nyskabelse har til formål at skabe en mere fleksibel struktur, der tager endnu mere hensyn til det enkelte barn og dets udviklingstrin samt til at skabe bedre muligheder for både stille og vilde lege. Der bliver etableret flere afgrænsede læringsmiljøer som giver plads til fordybelse og læring og de voksne får bedre muligheder for at følge børnenes initiativer og dermed understøtte deres læringsprocesser. Der kommer endnu mere fokus på de uformelle læringssituationer, motorik, sansestimulering, sociale kompetencer og sproglige udvikling. I børnehaven er vi også i gang med at evaluere på børnenes læringsmiljøer, og med udgangspunkt i børnenes interesser og nysgerrighedens pædagogik bliver der flyttet rundt på møblerne og etableret forskellige funktioner og læringsstationer, som tydeligt indikerer, hvad man kan lege de forskellige steder. Dette er en proces og jeg glæder mig til at understøtte den. De voksne spiller desuden en meget vigtig rolle i børnenes læring og derfor har vi på vores sidste personale møde reflekteret over den daglige organisering samt vores menneskesyn med udgangspunkt i vores værdier. Processen er kun opstartet og vil fortsætte igennem længere tid.

3 Vores hjemmeside bliver gradvist opdateret, og jeg har planer om at udvikle den meget mere. Derfor er det vigtigt at tilmelder Jer beskedservice så I kan få en mail hver gang der er en opdatering. På børnehavens legeplads har vi fået installeret en ny vandbanestation, hvor børnene kan med glæde eksperimentere og lege med vand og sand Efterårsferie Der vil snart blive hængt opslag op på Jeres barns stuer vedrørende efterårsferie. Vi vil gerne bede Jer om at skrive om Jeres barn holder fri eller kommer, så vi kan planlægge personalets ferie og aktiviteterne med de børn, der kommer. Forældremøde Den 05. oktober fra kl holder vi et forældremøde i Dommervænget. Husk at sætte kryds i kalenderen

4 Personalesituation Vi er i gang med at finde ud af hvilken personalesammensætning der skaber de bedste rammer for både børn og personalet. Derfor flytter vi lidt rundt på medarbejdere i Dommervænget. Vibeke, som er pædagog hos Krokodillerne er pt. sygemeldt pga. graviditet gener. Da gruppen består af kommende skolebørn har vi valgt at Anja, som er pædagog og er netop kommet tilbage fra sin barselsorlov, bliver tilknyttet stuen sammen med Dorit. Den 01.oktober får vi en ny kollega, som kommer fra Mælkebøtten. Jette er en meget erfaret pædagogmedhjælper og skal starte hos Søhestene. Boni rykker derfor tilbage til vuggestuen Sevda er blevet ansat i en tidsbegrænset stilling da vi skal have tre voksne på hver stue i vuggestuen. Signe er kommet tilbage indtil videre på nedsat tid og Boni er også vendt tilbage fra sin sygemelding Vi har desuden haft en del nye vikarer i huset. Jeg vil snart lægge billeder af dem alle på vores hjemmeside. Personalesammensætning per 01.oktober ser således ud: Børnehaven: Søhestene : Signe, Mette, Jette og Iben (fire dage om ugen)

5 Blæksprutterne: Aida, Marijanne og en ny voksen ( som skal ansættes i Vibekes barsel) Krokodillerne: Dorit og Anja Vuggestuen Sommerfuglene: Kristian, Tati og Boni Brumbasserne: Belinda, Inez og Jette Mariehønsene: Lotte, Helle og Sevda Nyt fra stuerne Søhestene Inden sommerferien fik alle børnene kendskab til De 3 bukke bruse. Vi har valgt at køre videre med denne historie, da børnene stadig snakker om den og viser interesse for den. Det betyder at der fortsat vil være dialogisk læsning for hver gruppe og vi vil lave aktiviteter, som har relation til historien.

6 Hver tirsdag går hele stuen på tur og hver fredag går alle søhestene i hallen. Derfor er det vigtigt, at børnene bliver afleveret senest kl. 9 disse to dage.

7 De øvrige dage laver vi aktiviteter i huset og børnene skal senest være her kl.9:30. Disse aktiviteter kan være dialogisk læsning, bål, kreative og sansemotoriske aktiviteter, m.m.. Vi lægger meget vægt på hvad børnenes behov er og hvad de har lyst til, så nogle uger kan der være færre planlagte aktiviteter end i andre uger. Vi tager også på forskellige spændende ture, hvor både sanserne og motorikken bliver stimuleret.

8 Blækspruttestuen arbejder med det overordnede emne sanser integration. Ud fra dette emne sætter vi fokus på sprog og motorik. Vi har arbejdet et stykke tid med - Mimbo Jimbo bøger af Jakob Martin Strid. Vi har delt børnene i 3 grupper. Hver gruppe har arbejdet med Mimbo Jimbo forskellige emner..

9 Mimbo Jimbo bøger har en stor betydning for børns sproglige, personlige og kulturelle udvikling. Gennem Mimbo Jimbo bøger møder børnene et nuanceret sprog med gode muligheder for sprogtilegnelse og viden. Mål : - At børn, ved at møde bøger, oplever læseglæde og lyst til at høre gode historier. - At børnenes ordforråd og lyst til at lege med sproget øges ved at møde bøger. - At forældrene får kendskab til bøgerne og til oplæsningens betydning. - At give børn lyst til at få læst højt og til at bruge bøgerne. Planlægning: 1. Læse for børn 2. Dialogisk læsning 3. Tale om ord som børnene ikke kender 4. Fokus ord

10 Børnenes sanseoplevelser foregår gennem forskellige aktiviteter, som tegne, klippe/klistre, male og laver elefanter med trylledej, modellervoks osv. Til samling holder vi fokus på gentagelser af 3 aktiviteter: 1.fiskeleg 2.rim og remser 3.årstider Fiskeleg Børnene sidder på gulvet i en rundkreds. Et barn ad gangen får en fiskerstang med en magnet for enden af snoren, og skal fiske en fisk med forskellige farver og spørgsmål. Dem der fisker giver svar på spørgsmål, f.eks Hvad hedder din far/mor? ; Hvad er en god ven? ; Hvad kan gøre dig ked af det ; Må man slå i børnehaven?, Hvad kan du lide at spise?, osv.

11 Fiskelegen styrker koncentrationsevnen og øje/hånd koordinationen. Rim og remser Et barn ad gangen vælger en rim og remser der hænger op på væggen. De voksne læser højt, samt klapper med hænderne og børnene følger med. Årstiderne Børnene har malet et træ som skal pyntes efter årstiden. Vi voksne taler med børnene om, at det er efterår, september måned og blanderne har forskellige farve. Vi går på tur, samler blade, agern, valnødder og taler om forskellige farver og former samt pynter på vores træ inde på stuen.

12 Tur ud af huset Vi forbereder altid børnene på, hvor vi skal på tur. Om mandagen plejer vi at gå i hallen, men vi har også på andre ture, hvor børnene får forskellige motoriske udfordringer. På vores turdage får vi også rigtig mange forskellige sanseoplevelser - se, høre, smage, dufte. F.eks på SFO`s legeplads havde børnene spist æbler. Børnene duftede til deres æbler, mærkede på dem og undersøgte farven. De smagte på æblerne og talte om det med hinanden.

13 Krokodillerne Hos Krokodillerne er børnene for tiden optaget af de forskellige bogstaver i alfabetet. Derfor går vi på bogstavejagt i nærområdet. Her har vi specifikt fokus på ét bestemt bogstav. Når vi finder noget, tages der billede af det.

14 Derudover er børnene super gode til at genkende de bogstaver, de har i deres navn. De har udpeget, tegnet og klippet deres egne bogstaver ud og hængt dem på væggen på stuen. Kom gerne og kig Når vi arbejder med bogstaver er det vigtigt, at der også er fokus på lydopmærksomheden - altså hvilken lyd de forskellige bogstaver har, og også hvordan vi udtaler de forskellige ord. I må meget gerne have opmærksomheden på det derhjemme også Mariehønsene Hos Mariehønsene har vi haft fokus på at lære hinanden bedre at kende, da vi har børn fra to stuer samt en ny pige Alberte, som startede d.1 september.

15 Børnene har også været meget optaget af edderkopper vi har været rundt på legepladsen og finde edderkopper, vi har malet edderkopper med vandpensel og sunget Lille Peter edderkop. Vi har også været på en del ture, hvor vi også har mødt og snakket om edderkopper. Vi fortsætter dette tema så længe børnene synes, det er spændende Ud over at være særlig optaget af edderkopper, har børnene også været ude at samle æbler fra vores æbletræ på legepladsen. Æblerne har Karin-Marie brugt til madlavning

16 Brumbasserne Der er godt gang i sandkassen, hvor vi mærker på sandet og bygger sandslotte og forskellige figurer. Så er der også godt i gang i kosten. Her fejes sandet og gangstien tit børnene elsker at imitere de voksne

17 Gyngen er også et stort hit ude på legepladsen. Her bliver balancen især øvet, da børnene ofte står op i gyngens bevægelse. Vi har også fokus på de mange børn der er ved at blive kørt ind. Her vægter vi samtid, at få skabt en børnegruppe der sammen befinder sig i et fællesskab, hvor vi er sammen om noget.

18 Ud over det, er vi også optaget af indretning af læringsmiljøer på stuen. Sommerfuglene Vi har i ugerne præsenteret børnene for vand. Vi ved jo det er noget de fleste børn elsker og begejstringen har da også været stor. På legepladsen har vi fyldt bassiner med vand og haft en masse plastikbåde i en kasse. Børnene har taget bådene og puttet dem op i bassinet og leget med dem. Der har været flere forskellige slags lege og hver gang er det endt med at der er kommet sand i bassinet Det bliver jo til mudder, hvis man putter nok af det i. Meget spændende De observerede lege: - at sejle med skibene, stille og roligt på vandet, se dem flyde og mærke at de dukker op på overfladen igen, når man trykker dem ned. - at plaske i vandet og se kaos pludselig være til stede når vandet sprøjter om ørerne på én selv og alle andre børn. Denne leg bliver for det meste stoppet af de voksne, da den desværre også spreder utryghed bland nogle børn. Nogle gange lod vi den være, når vi vurderede at de børn, der var til stede, ville kunne klare det. - smide græs i bassinet og se det flyde. - opsamle vand i en skovl og hælde det enten ud på fliser (og se dem blive mørke af vandet) eller på tæerne. Eller i en spand, for derefter at sætte sig et andet sted hen med vandet, f.eks. I sandkassen.

19 Flere af børnene var efter aktiviteten våde fra top til tå og de kommer her til at mærke deres krop, ved at t-shirten klæber til overkroppen og bukserne er svære at få af, fordi de er våde og håret der drypper af vand. En anden aktivitet var at hælde vand fra små kander. Børnene er jo ikke så store, men får de lov at øve sig regelmæssigt, kommer de hurtigt til at mestre det. De fik kandens vægt at mærke, kom til at høre vandet plaske ned i glasset, se vandet brede sig over bordet og mærke vandet på deres lår, når det røg ud over bordkanten.

20 Noget der går igen er at børnene må vente til det bliver deres tur. Det kan være svært, men med en tålmodig voksen ved sin side går det. De bliver opmærksomme på deres kammerater og mærker forventningens glæde. I uge har vi præsenteret børnene for tegnematerialer. Papir og oliepastel. Vi har tegnet på legepladsens mure med kridt og med pensler dyppet i vand. Det har været sjovt at se, hvor mange af de andre stuers børn, der blev optagede af vores aktivitet og gerne ville deltage. Vi inviterede dem med og især Parker, Malik og Valdemar har været glade for det. Vi har gået ture og har været en del på legepladsen. Praktiske informationer: Vi gør forældre opmærksomme på, at der ikke er gennemgang til børnehavens legeplads via krokodillestuen eller køkkenet. Der er gennemgang via garderoben og boldbanen Der er tid til indesko, husk også tøj/overtøj/fodtøj til årstiden Vi har lus i børnehaven og derfor vil vi bede alle forældre om at tjekke Jeres børn for lus. Med mange varme efterårshilsner Anna Maria Nielsen og personalet

Nyhedsbrev for Juni/Juli

Nyhedsbrev for Juni/Juli Nyhedsbrev for Juni/Juli Kære Forældre Så er vi klar til sommer og sol i skrivende stund er der dejligt vejr, så vi håber bare, det må fortsætte. Inden vi er helt klar til at gå på sommerferie, så får

Læs mere

Velkommen til Alfehøjen

Velkommen til Alfehøjen Velkommen til Alfehøjen Lisbet Line Anja Ida Pædagog Pædagog Medhjælper Medhjælper (Barselsorlov) Troldebo Lonnie K Cecilia ------------------- Pædagog Pædagog Studerende Børnehuset Marievang Velkommen

Læs mere

Velkommen i børnehaven

Velkommen i børnehaven Velkommen i børnehaven I Børnehuset Kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på De voksne på stuen

Læs mere

Nyhedsbrev November /December 2014. Kære forældre

Nyhedsbrev November /December 2014. Kære forældre Nyhedsbrev November /December 2014 Kære forældre Vi vil alle gerne takke jer for det store fremmøde ved vores forældremøde. Det er dejligt at se så mange engagerede og deltagende forældre, især da vi skulle

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Nyhedsbrev for August / September

Nyhedsbrev for August / September Nyhedsbrev for August / September Kære Forældre Så er sommerferien forbi for de fleste børn og voksne. Jeg håber I har nydt ferien nogle få har stadig lidt til gode, men vi er stort set alle tilbage. Det

Læs mere

Nyhedsbrev Februar 2015

Nyhedsbrev Februar 2015 Fælles for hele Børnehuset Nyhedsbrev Februar 2015 Fødselsdag for hele Børnehuset: Tirsdag den 3. Februar holder vi fødselsdag for hele børnehuset med bla. Underholdning fra børnene og fællesspisning.

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Nyhedsbrev Juni 2013. Børnehuset Ringen

Nyhedsbrev Juni 2013. Børnehuset Ringen Nyhedsbrev Juni 2013 Børnehuset Ringen Kære Forældre Så er vi ved at lande igen efter vores fyringsrunde og en omrokering. Men heldigvis er vi blevet tildelt de 2 tidligere omtalte ressourcepædagoger.

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Så er vi godt i gang med 2017 og hermed det sidste nye herfra Regnbuen. Vi er rigtige glade for vores nye institution/lokaler og vi er ved at komme på plads. Vi indretter

Læs mere

Så er det igen blevet tid til et nyhedsbrev, fra os i vuggestuen, med lidt informationer fra hver enkel stue samt vigtige datoer i december.

Så er det igen blevet tid til et nyhedsbrev, fra os i vuggestuen, med lidt informationer fra hver enkel stue samt vigtige datoer i december. Så er det igen blevet tid til et nyhedsbrev, fra os i vuggestuen, med lidt informationer fra hver enkel stue samt vigtige datoer i december. Mælkebøtten Nu er vi kommet godt i gang med december måned og

Læs mere

Nyhedsbrev Oktober 2015

Nyhedsbrev Oktober 2015 Nyhedsbrev Oktober 2015 Fælles Ude 42: I efterårsferien er der pasning for de tilmeldte børn. I denne uge er der ikke planlagt noget fast. Husk! Hvis der er ændringer til de udmeldte tider, skal det meldes

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere

Nyhedsbrev Oktober / November 2014. Kære forældre

Nyhedsbrev Oktober / November 2014. Kære forældre Nyhedsbrev Oktober / November 2014 Kære forældre Vi vil alle gerne takke jer for den store fremmøde ved vores forældremøde. Det er dejligt at se så mange engagerede og deltagende forældre. Vi vil lige

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Nyhedsbrev for februar

Nyhedsbrev for februar Nyhedsbrev for februar Kære forældre Jeg vil først og fremmest indlede med, at fortælle hvor glad jeg er for, at være blevet pædagogisk leder i Spirrevippen. Jeg glæder mig over, at se og mærke engagerede

Læs mere

Note fra Slangerup Børnehave

Note fra Slangerup Børnehave Note fra Slangerup Børnehave Vi har i vores evaluering af de pædagogiske læreplaner, måtte erkende at vores mål omkring flere af temaerne ikke er blevet gennemført. Det skyldes at vi har været optaget

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er:

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er: LÆSEPOLITIK Samuelsgaardens læsepolitik er den lokale implementering af Københavns kommunes læsepolitik, og skal derfor ses i sammenhæng med denne. Af Københavns kommunes læsepolitik fremgår det overordnet

Læs mere

Børnehaveafdelingen. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl.

Børnehaveafdelingen. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl. 6:30-8:00 Vores adresse: Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse E-mail adresse: bhnord@slagelse.dk Børnehaveafdelingen:

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Børnehus: Gøngehuset Dato: 11. april 2014 kl.8-10.30 Tilsynskonsulent: Eva Engedal Børneområdet skal hvert år gennemføre

Læs mere

Dato for tilsynsbesøget Den 8/ i tidsrummet 9,10-10,30. leder Sophia Gravenhorst deltog i tilsynet.

Dato for tilsynsbesøget Den 8/ i tidsrummet 9,10-10,30. leder Sophia Gravenhorst deltog i tilsynet. Uanmeldt tilsyn Institution Dansk Tysk Børnehus Status Privat (selvejende/kommunal/privat) Adresse Mariendalsvej 59 A-B Leder Sophia Gravenhorst Normerede pladser 0-3 år 12 Normerede pladser 3-6 år 44

Læs mere

Velkommen til vuggestuen

Velkommen til vuggestuen Velkommen til vuggestuen I Børnehuset kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på og Skal være

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Nyhedsbrev for Januar 2015

Nyhedsbrev for Januar 2015 Nyhedsbrev for Januar 2015 Kære Forældre Først og fremmest vil vi sige godt nytår! Så er alle vel tilbage fra juleferien. Vi håber at i har nydt den og haft nogle hyggelige stunder i familiens skød. Vi

Læs mere

Børnehusets åbningstider: Mandag torsdag kl. 6.30-17.00 Fredag kl. 6.30-16.00

Børnehusets åbningstider: Mandag torsdag kl. 6.30-17.00 Fredag kl. 6.30-16.00 Børnehuset Møgelkær havde opstart den 1. april 2008 og er en privat integreret institution. Vi er normeret til 80 børn, 25 vuggestuebørn (0-3 år) og 55 børnehavebørn (3-6 år). I børnehaven er der tre grupper.

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Personlig udvikling Periode: Feb-marts 2019 Tema: Jeg kan selv Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Vuggestuen Vi finder det værdifuldt, at børnene

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Modul 2 børnehaven. Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog.

Modul 2 børnehaven. Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog. Modul 2 børnehaven Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog. Fokuspunkter Fællesskab/ Bevægelse Periode Maj-august 2016 ( dette modul starter når vores største børn overgår til SFO) Tovholdere

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018

Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018 Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018 Opsamling og tilbagemelding udarbejdet den 4. december 2018. Institutionens navn: Osted Børnehave Pædagogisk leder: Anne-Mette Hvas Tilsynsbesøget gennemført

Læs mere

Tilsyn for private daginstitutioner

Tilsyn for private daginstitutioner Tilsyn for private daginstitutioner Tilsyn 2018 Tilsynsrapport for: Børnehaven.com Dato for tilsyn: den 7. november 2018 Deltagere: Kristina Holt, leder Inger Lenau, pædagog Sara Lystlund, pædagogmedhjælper

Læs mere

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen.

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen. Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen. Hvilke børn: 3 drenge og 1 pige Alder: V. 12 mdr, A. 16 mdr, E. 20 mdr, V. 28 mdr Periode:

Læs mere

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Evaluering af Firkløverens læreplaner af Firkløverens læreplaner Februar 2012 1 Barnets alsidige og personlige udvikling hviler i sig selv og får rum til deres forskelligheder føler sig afholdt og værdsat, og oplever sig som en del af fællesskabet

Læs mere

Referat FB-møde mandag den 15. september klokken 17.00 20.00.

Referat FB-møde mandag den 15. september klokken 17.00 20.00. Referat FB-møde mandag den 15. september klokken 17.00 20.00. Mødet afholdes i Æblehaven nr. 78, som er den gamle vuggestueafdeling i Mælkebøtten. Dagsorden: 1. Valg af referent Janni 2. Godkendelse af

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017.

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Storegruppen, - årgang 11/12 interviewes af deres primærpædagog: Drengenes svar/pigernes svar Formålet med børneinterviewet har været at få

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Velkommen til Annemariegården!

Velkommen til Annemariegården! Velkommen til Annemariegården! Annemariegården er en integreret institution med ca. 175 børn i alderen 0-10 år. Vi har tre vuggestuegrupper og tre børnehavegrupper, samt et funktionsopdelt fritidshjem

Læs mere

Børnemiljøet Status/sammenhæng Effekt/mål Ydelser/metoder Æstetisk børnemiljø her i Spørring Børnehus

Børnemiljøet Status/sammenhæng Effekt/mål Ydelser/metoder Æstetisk børnemiljø her i Spørring Børnehus Børnemiljøet Status/sammenhæng Et godt børnemiljø er et miljø, hvor børnene trives, udvikler sig, udfordres og lærer nyt. I et godt børnemiljø er der trygt og rart at være, og børnenes sikkerhed og sundhed

Læs mere

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

Nyhedsbrev for November/December

Nyhedsbrev for November/December Nyhedsbrev for November/December Kære Forældre Vinteren nærmer sig og det kræver noget varmere tøj i børnenes garderober og skiftekasser. Vi vil gennem efteråret og vinteren gå på legepladsen hver dag

Læs mere

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Kære forældre På Nørre Aaby skole har vi Tidlig SFO fra 1. marts. I daglig tale kalder vi det Mini SFO. I denne folder vil vi præsentere jer for vores intentioner

Læs mere

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Vi vil arbejde med forskellige temaer og pædagogiske læreplaner henover året. Temaet er Hvem er jeg hvad kan jeg? og Kom og leg med

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Velkommen til. Børnehaven i D.I.I. Byleddet. Byleddet 22a, 8220 Brabrand. Telefon

Velkommen til. Børnehaven i D.I.I. Byleddet. Byleddet 22a, 8220 Brabrand. Telefon Velkommen til Børnehaven i D.I.I. Byleddet Byleddet 22a, 8220 Brabrand Telefon 87 13 83 28 Velkommen til børnehaven i Byleddet Med denne lille pjece vil vi gerne byde jeres barn og jer forældre velkommen

Læs mere

Nyhedsbrev Juni 2015. Fælles. Vuggestuen. Sommerfest torsdag den 25. juni kl 18 er der fælles sommerfest for hele børnehuset og skolen.

Nyhedsbrev Juni 2015. Fælles. Vuggestuen. Sommerfest torsdag den 25. juni kl 18 er der fælles sommerfest for hele børnehuset og skolen. Nyhedsbrev Juni 2015 Fælles Det var en rigtig hyggelig afslutning vi havde den 29.maj. Og sikke et fremmøde. Vi havde løbende besøg fra skolen. Om eftermiddagen fik vi besøg, af bedsteforældre og andre

Læs mere

Nyhedsbrev juni/juli 2018

Nyhedsbrev juni/juli 2018 Nyhedsbrev juni/juli 2018 Sommerferien er nær for alle. Det kan vi godt begynde at mærke her i børnehaven. De første børn er gået på ferie og de næste to uger, bliver vi færre og færre både børn og voksne.

Læs mere

Børnehaven Grønnegården

Børnehaven Grønnegården Børnehaven Grønnegården 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for

Læs mere

Nyhedsbrev. 3. november 2016

Nyhedsbrev. 3. november 2016 Nyhedsbrev 3. november 2016 Så er det vist på tide med et nyhedsbrev. Personale; Som tidligere skrevet ud, har Lars af personlige årsager måttet se sig nødsaget til at opsige sin stilling. Det er vi selvfølgelig

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Nattergalen er blandt andet kendt for at have dyr, som børnene er med til at

Nattergalen er blandt andet kendt for at have dyr, som børnene er med til at Nyhedsbrev nr. 1 2014 Vi starter årets nyhedsbreve med, at vi ønsker jer alle et rigtigt godt nytår, og håber for jer, at året vil give jer glæde og mange gode minder. Lidt sent.men meningen er god nok.

Læs mere

Årsplan for Gul stue med ret til ændringer 2015/16

Årsplan for Gul stue med ret til ændringer 2015/16 Årsplan for Gul stue med ret til ændringer 2015/16 Uge Kompetencer Emne Øvrig kommentar til emnet Andet Tovholder 1 / personlig 2 / personlig 3 / personlig 4 / personlig 5 / personlig 6 / personlig En

Læs mere

Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog.

Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog. Modul 2 børnehaven Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog. Fokuspunkter Fællesskab/ venskaber Periode Maj-august 2017 ( dette modul starter når vores største børn overgår til SFO) Tovholdere

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og

Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og der skal køres ned i gear. Desværre har vi oplevet at mange har ændret og slettet ferie, efter vi har lavet vores planlægning

Læs mere

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2 Velkommen Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2 Mail: Annette R. Jensen arjen@gribskov.dk (områdeleder) Netti Bromose cnebr@gribskov.dk (daglig pædagogisk

Læs mere

Dokumentation fra vores indsatsområde Science: Vaden: Vi fordyber os i nærområdet Vaden og undersøge naturfænomener og liv.

Dokumentation fra vores indsatsområde Science: Vaden: Vi fordyber os i nærområdet Vaden og undersøge naturfænomener og liv. 1 Dokumentation fra vores indsatsområde Science: Vaden: Vi fordyber os i nærområdet Vaden og undersøge naturfænomener og liv. 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013.5-5 Sprog Dagtilbuddets

Læs mere

Rapport Forældreinterview Søbjerggård

Rapport Forældreinterview Søbjerggård Rapport Forældreinterview Søbjerggård Hvor gammelt er dit barn? I hvor høj grad oplever du et godt samarbejde med personalet i dit barns dagtilbud? (du kan uddybe dit svar på næste side) Du kan evt. uddybe

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

Nyhedsbrev - September 2018

Nyhedsbrev - September 2018 Nyhedsbrev - September 2018 Nyt fra dagtilbudslederen Kære forældre Så er vi tilbage efter en skøn sommer, hvor det i hvert fald ikke er vejret vi kan klage over :-) Vi har sagt farvel til mange skolebørn

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Gruppe: Alferne Emne: Sprog Periode: Sept. Nov. 2018 Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Vi bestræber os på, at børnene skal få et større ordforråd. Børnene skal gerne

Læs mere

Nyhedsbrev for November/December

Nyhedsbrev for November/December Nyhedsbrev for November/December Kære Forældre Vinteren nærmer sig og det kræver noget varmere tøj i børnenes garderober og skiftekasser. Vi vil gennem efteråret og vinteren gå på legepladsen hver dag

Læs mere

Nyhedsbrev for Februar / Marts 2015. Kære forældre,

Nyhedsbrev for Februar / Marts 2015. Kære forældre, Nyhedsbrev for Februar / Marts 2015 Kære forældre, Vinteren er over os, med alle sine muligheder og begrænsninger. Vi nyder at gå ud i sneen, mærke kulden i ansigtet og se de spæde forårstegn titte frem.

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Kære forældre. Et STORT velkommen til jer forældre og jeres barn skal lyde fra personalet i Digterhuset

Kære forældre. Et STORT velkommen til jer forældre og jeres barn skal lyde fra personalet i Digterhuset Kære forældre. Det handler om at være tryg, ja nu skulle man måske tro, at vi reklamerer for et forsikringsselskab, men det gør vi absolut ikke. Men ordlyden er god nok, for det handler jo netop om, at

Læs mere

i skole Dit barn skal snart

i skole Dit barn skal snart Dit barn skal snart i skole Her kommer inspiration til, hvordan du som forældre kan hjælpe med at understøtte dit barn i overgangen fra børnehave til skole og SFO Frederiksberg Kommune vil gerne hjælpe

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Tilsynsrapport. Uanmeldte tilsyn. Faktuelle oplysninger. Dato for tilsynsbesøget Institutionsbeskrivelse

Tilsynsrapport. Uanmeldte tilsyn. Faktuelle oplysninger. Dato for tilsynsbesøget Institutionsbeskrivelse Center Børn og Unge Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Tilsynsrapport Journalnr: 28.09.00-K09-8-17 Ref.: Mathilde Egelund Rasmussen Dato: 21-05-2019 Uanmeldte

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Slotsgårdens Naturinstitution Målgruppe: Antal børn: 14 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Nyhedsbrev fra Balle Børnehus.

Nyhedsbrev fra Balle Børnehus. Maj 2014 Nyhedsbrev fra Balle Børnehus. Så er det vist kommet til den tid, hvor et nyhedsbrev er på sin plads. Der er flere ting, vi tænker, der vil være rart at få formidlet ud til jer forældre. Fælles

Læs mere

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SAMMENHÆNG Baggrund og forudsætninger EVALUERING Registrering og vurdering MÅL Hvad vil vi opnå? TEGN Hvordan kan vi se at vi er på vej

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Naturprojekt for rød stue.

Naturprojekt for rød stue. Naturprojekt for rød stue. Tema: Natur og naturfænomener Mål: - At børnene (3-4 årige) lærer naturen at kende ved brug af alle sanser og oplever naturen som en kilde til leg, oplevelser, udforskning og

Læs mere

Sommer-månedsplaner 2015 for aldersgruppe 0-2 år (Hus 9 og 13)

Sommer-månedsplaner 2015 for aldersgruppe 0-2 år (Hus 9 og 13) Sommer-månedsplaner 2015 for aldersgruppe 0-2 år (Hus 9 og 13) Uge 27 I hele uge 27 vil der fra mandag til torsdag være aktiviteter der tager udgangspunkt i læreplanens tema Krop og bevægelse Uge 28 I

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Velkommen til Troldestuen

Velkommen til Troldestuen Velkommen til Troldestuen Hej og velkommen til Troldestuen. Så er det tid til at dit barn skal på Troldestuen. Vi glæder os til at lære jeres barn bedre at kende, samt håber på og glæder os til et godt

Læs mere