Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse"

Transkript

1 Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Sag nr.: Dato: 22. juli 2015 Ingeniørgruppen Varde AS, rådgivende ingeniører F.R.I Nordre Boulevard 88a, 6800 Varde, tlf ,

2 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side 0 Indholdsfortegnelse 1. Bygningen udvendig 1.1 Taget 1.2 Funderingsforhold 1.3 Udvendige facader 1.4 Sammendrag og antagede konsekvenser af de registrerede forhold vedr. fundering og udførte facader 2. Bygningen indvendig 2.1 Diverse destruktive indgreb 2.2 konsekvens af de foretagne indledende målinger 3. Udbedring 3.1 Bevaring af bygningen 3.2 Nedrivning og genopførelse

3 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side 1 1. Bygningen udvendig: 1.1 Taget Der har været rejst spørgsmål ved, om undertaget på bygningen er udført korrekt. Indvendig fra tagrummet kunne konstateres, at ekst. spær er placeret med en centerafstand på ca. 1,5 m. Da undertagsbaner principielt er beregnet til montage på spær med en c/cafstand på ca. 1,0 m, har det derfor været nødvendigt at montere undertaget parallelt med tagfoden, hvilken er en helt korrekt udførelse. Den monterede lægte mellem 2 spærfag er dog mindre heldig, idet perforeringen af undertaget giver mulighed for vandindtrængning. Undertagstypen er Ico Board, som er den af de bedste diffusionstætte undertagstyper på markedet. Foto 01: Spærafstand 1,5 m, med monteret mellemlægte under undertaget. Ved demontering af et antal tagsten kunne konstateres, at undertaget er oplagt med et overlæg på ca. 14 cm, hvilket er acceptabelt, krav er 15 cm. Der blev dog konstateret en alvorlig fejl ved taget, idet der ikke er monteret 25 mm afstandslister på overside spær over undertaget, med andre ord er der foretaget lægtning direkte på undertaget, hvilket betyder, at den nedbør som uvægerligt vil trænge ind gennem vingetegl, vil kunne opfugte lægterne, når vandet løber af på undertaget.

4 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side 2 Foto 02: Der er ikke monteret 25 mm afstandslister på spærhoved på overside undertag under lægter. 1.2 Funderingsforhold For at konstatere funderingsforhold m.v. er der foretaget frilægning af soklen i østgavl. Frigravningen viser, at der stort set ikke forefindes sokkel under ydermure, idet der blot på råjorden er udlagt ca. 25 cm marksten hvorpå opmuringen er foretaget. Murværket er således i direkte kontakt med jorden uden papindlæg.

5 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side 3 Foto 03+04: Funderingsforhold er 25 cm marksten hvorpå der er opmuret. 1.3 Udvendige facader Facader fremstår pudset og malede. Overalt på facader forekommer revner i større eller mindre omfang. Gavlen mod øst fremstår med mange udmuringer efter tidligere vindues- /døråbninger, som ikke er muret i forbandt med oprindeligt murværk, endvidere mange pudsafskalninger på denne gavl. Oprindelig er husets facader opmuret i hydraulisk kalkmørtel, altså uden cement. De udførte tilmuringer er udført i cementholdigt mørtel, ligesom det ser ud til, at huset på et tidspunkt er ompudset eller i det mindste pudsrepareret i væsentlig omfang, hvor der ligeledes er anvendt cementholdigt mørtel. Endvidere er bemærket, at der på et tidspunkt er anvendt plastikmaling på facaderne. Foto 05+06: Facader er overalt med revner i pudsen.

6 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side 4 Foto 07: Gavl mod øst i særdeles dårlig stand med afskalninger og udførte pudsreparationer. Foto 08: Gavl mod vest, med mange udmuringer, men uden store pudsafskalninger

7 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side 5 Foto 09: Foretagne pudsreparationer er generelt foretaget i cementholdigt mørtel. Foto 10: Et af malingslagene er udført med plastikmaling, som skaller. For at afklare facadernes opbygning blev der hugget et hul i vestgavlen ca. 1 m over terræn. Opbygningen er udført med 110 mm pudset tegl i facaden, 50 mm hulmur og ca. 240 mm massiv muret bagmur. Der er udført faste bindere mellem for- og bagmur.

8 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side 6 Foto 11: Fotoet viser 110 mm tegl i facaden opmuret i ren kalkmørtel, 50 mm hulmur og bagvedliggende massiv 240 mm mur. Foto 12: Fotoet viser plastmaling på facaden samt cementholdigt puds på facaden.

9 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side 7 Foto 13: Med GANN blev der målt fugt i bagmur på ca. 99 digits, hvilket indikerer decideret vådt murværk. Detailsnit i facade, hvor der efterfølgende er foretaget indvendig efterisolering.

10 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side Sammendrag og antagede konsekvenser af de registrerede forhold vedr. fundering og udførte facader At bygningen er uden egentlig fundament og papindlæg vil give svære problemer med opstigende grundfugt i såvel for- som bagmur. Dette viser sig da også ved det målte høje fugtindhold i bagmuren. At der på et tidspunkt er udført indvendig efterisolering på nogle af disse vægge, må betegnes som byggeteknisk uforsvarligt, idet bagmuren på ingen måde har mulighed for at slippe af med det store vandindhold. Tilsvarende er formuren opfugtet af vand fra jorden, her hindrer det cementholdige puds samt plastikmaling, at fugten kan undslippe, med skader på udvendig murværk til følge.

11 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side 9 2. Bygningen indvendig 2.1 Diverse destruktive indgreb Grundet problemer med indeklimaet er der foretaget destruktive indgreb i de udførte isolerede forsatsvægge, jf. skitsen nedenfor. Skitse med placerede målepunkter Ved punkterne er der foretaget 10 x10 cm destruktive indgreb i forsatsvæggen. Ved pkt. 1, 2 stk. indgreb henholdsvis øverst og nederst på væggen. Ved pkt. 2 nederst på væggen.ved pkt. 3, 2 stk. indgreb henholdsvis øverst og nederst på væggen. Gipsen blev skåret op og isolering delvis fjernet, det bemærkedes, at der ikke var anvendt de foreskrevne stållægter, men almindelige ubehandlede trælægter. Med GANN fugtighedsmåler registreredes følgende: Pkt. 1 : Øverst ~ 25 digits ~ normal tør - : Nederst ~ 98,8 digits ~ våd Fugt i trælægte ~ 18% Pkt. 2 : Nederst ~ 99,9 digits ~ våd Pkt. 3 : Øverst ~ 40 digits ~ normal tør - : Nederst ~ 50 digits ~ halv tør/fugtig I ekst. rum 15 er der ikke opsat forsatsvæg på ydervægge. Væggen benævnes pkt. 4, idet der spredt på væggen er foretaget fugtmålinger. På sporadiske områder måles endog store fugtkoncentrationer. 2.2 Konsekvens af de foretagne indledende målinger De foretagne målinger af højt fugtindhold i bagmure bag forsatsvægge indikerer, at der kan være massive problemer med indeklimaet med hensyn til skimmelvækst. For at afklare dette er firmaet Dansk Bygningsanalyse anmodet om at foretage de nødvendige undersøgelser for afdækning af mulige indeklimaproblemer. Der foreligger en rapport fra firmaet pr. juli 2015, rapporten er vedhæftet. Rapporten konkluderer, at der i ejendommens stueplan er omfattende vækst af skimmelsvampe. Bemærk specielt side 8 i rapporten vedr. fortsat brug af boligen.

12 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side Udbedring 3.1 Bevaring af bygningen Det vil kræve stor indsats at sikre bygningen mod skimmelvækst og dermed et sundt indeklima. Det kan desværre konstateres, at en del af de tidligere renoveringsarbejder er spildte, idet det er absolut nødvendigt, at alle forsatsvægge fjernes samt hvad dette tillige måtte indebære af udskiftning/udbedring af tilstødende bygningsdele. Herudover en grundig skimmelsanering af alle bibeholdte bygningsdele samt løst og fast inventar. Hovedårsagen til fugtproblemerne er et resultat af manglende sokkel og fugtspærre under alle ydervægge. Det er således nødvendigt at etablere ny betonsokkel ved understøbning og indlægge effektiv fugtspærre i form af bitumenpap. Facaderne bør afrenses for maling og puds. Der udføres nye udmuringer af tidligere dør- og vindueshuller i forbandt med tilstødende murværk ved anvendelse af hydraulisk mørtel (kalkmørtel). Hulmuren kan isoleres ved indblæsning af mineraluld. Facaderne pudses på ny og overfladebehandles. Indvendig fjernes alle forsatsvægge og alt skimmel på disse vægge fjernes. Samtlige overflader retableres i nødvendigt omfang, gælder som minimum gulve, vægge og lofter samt tilsætninger ved vinduer og udvendige døre. Taget på bygningen er principielt i orden bortset fra de manglende afstandslister, som på sigt kan resultere i rådne lægter og dermed udskiftning af taget. I tagrummet er der indrettet værelser. Skråvægge og skunkvægge bærer præg af mangelfuld isolering, som bør udbedres, men værelserne bærer også præg af mangelfuld udluftning i forbindelse med brug, hvilket betyder, at vinduer er tjenlige til udskiftning. Såfremt den gennemgribende renovering af boligen vælges, bør der samtidig installeres et ventilationsanlæg, luftskifteanlæg, som betjener alle rum. 3.2 Nedrivning og genopførelse Alslev Præstegård er i henhold til SAVE, en forkortelse som på dansk kan oversættes til: Kortlægning af arkitektoniske værdier i miljøet, vurderet til bevaringsværdi 4. For god ordens skyld skal skalaen oplyses nedenfor: Værdi 1 Værdi 2-4 Værdi 5-6 Værdi 7-9 : Fredede bygninger : Bygninger som i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler indenfor deres slags. : Jævne pæne bygninger, hvor utilpassede udskiftninger og ombygninger trækker ned i karakteren. : Bygninger uden arkitektonisk udtryk. Som det ses, er præstegården forholdsvis højt rangerende og kan ikke umiddelbart nedrives uden tilladelse fra relevante myndigheder.

13 Sag nr Alslev Præstegård Bygningsundersøgelse Side 11 Hvis nedrivning bliver en mulighed, vil der naturligvis kunne opføres en ny bygning efter gældende normer og isoleringsstandarder. Fordelen ved et nybyggeri er, at alle byggetekniske løsninger kan udføres optimalt i henhold til et gennemarbejdet projekt samt et kvalificeret tilsyn.

14 Dansk Bygningsanalyse AS Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby T E info@dba.as I BYGNINGSUNDERSØGELSE Alslev Præstegård Kirkegade 21, Alslev 6800 Varde Sagsnr. B Juli 2015 CVR- nr Sydbank Reg. nr Kontonr IBAN DK BIC SYBKDK22

15 Dansk Bygningsanalyse AS Ingeniørgruppen Varde AS Nordre Boulevard Varde Att.: Erik Borg Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby T E info@dba.as I Kolding, den Sagsnr. B HW/bj Skimmelsvampeundersøgelse af anviste dele af ejendommen Alslev Præstegård, Kirkegade 21, Alslev, 6800 Varde Den har vi foretaget skimmelsvampeundersøgelse på ovennævnte adresse. Baggrund Der er tale om en større præstegård, som ifølge det oplyste er opført i slutningen af Ejendommen indeholder stue- plan samt udnyttet tagetage. Ejendommen er gennemgribende renoveret/ombygget for ca. 7 år siden. I den forbindelse har man bl.a. stedvis eftermonteret forsatsvægge samt ændret gulvene til uventilerede lukkede konstruktioner (beton). Derudover er omfanget af ombygning/renovering ikke oplyst. Ejendommen har tunge yder- og skillevægge, facaden fremstår som pudset og malerbehandlet. Tagkonstruktionen er ud- ført som en sadeltagskonstruktion belagt med røde teglsten, se foto 1. Forinden vores besigtigelse er det oplyst, at en bruger af kontorlokalet - benævnt rum 1 - oplever helbredsmæssige gener ved ophold i omhandlende lokale. Den ansatte er, grundet et længere sygdomsforløb, blevet flyttet til andre lokaler og har dermed ikke længere sin daglige gang på adressen. Med baggrund i ovenstående ønskes nedenstående skimmelsvampeundersøgelse gennemført. Mistanken retter sig mod vækst af skimmelsvampe i ejendommen i et omfang, som kan forringe indeklimaet. Formål Formålet med undersøgelsen var at klarlægge art og omfang af evt. mikrobiel vækst af skimmelsvampe - inden for det aftalt omfang (stueplan). For at klarlægge hvorvidt evt. skimmelsvampevækst har forårsaget en sporespredning til indemil- jøet, er der udtaget kontaktaftryk fra vandrette overflader i form af dyrkning af husstøv samt udtagelse af luftprøver. Des- uden er der stikprøvevis udført fugtregistreringer af tilgængelige konstruktioner. Afhængig af undersøgelses- og laboratorieresultaterne anvises et udbedringsforslag. CVR- nr Sydbank Reg. nr Kontonr IBAN DK BIC SYBKDK22

16 Undersøgelsesomfanget er aftalt med Ingeniørgruppen Varde v/erik Borg. Undersøgelsesmetoder Forekomst af skimmelsvampe på overflader er undersøgt ved hjælp af kontaktaftryk, tapeaftryk og ved mikroskopi af materialet. Eventuel vækst eller sporestøv fra skimmelsvampene overføres til aftryksplader med V8- agar (dyrkningsmedi- um) tilsat antibiotika. Pladerne inkuberes 4-6 dage ved stuetemperatur. Den fremkomne vækst analyseres ved mikroskopi. Dyrkning og identifikation er foretaget på vort Laboratorium for Indeklima. Afhængigt af antallet af de fremvoksede skimmelsvampekolonier på kontaktaftrykket vurderes skimmelsvampeforekom- sten som ringe (1-10 kolonier), moderat (11-50 kolonier) eller massiv (mere end 50 kolonier). Dominerende arter/slægter er fremhævet. Materialeprøverne er undersøgt ved mikroskopi, hvormed det er muligt at afgøre, om der er foregået vækst af skimmel- svampe (forekomst af hyfer, mycelium og sporestande) på materialeoverfladen. Eventuel skimmelsvampevækst på materialeoverfladen overføres til tapeaftryk. Efterfølgende analyseres tapeaftrykket ved lysmikroskopi, hvormed det er muligt at afgøre, om der er foregået vækst (forekomst af hyfer, mycelium og spore- stande) på materialeoverfladen. Luftens indhold af skimmelsporer er undersøgt ved 1 minuts opsamling af luftbåret støv på petriskåle med V8- agar tilsat antibiotika. Opsamlingen er foretaget med en BC100 Biocollector med opsamling af 100 l/min. Skålene er efter opsamling hjembragt til vort Laboratorium for Indeklima for dyrkning, tælling og identifikation. Antallet af kolonier omsættes til en- heden CFU/m 3 (Colony Forming Units spiringsdygtige enheder pr. kubikmeter luft), og sammenlignes med intervallerne angivet i By og Byg- anvisning 204. Ingen Svag Middel Stor <100 CFU/m CFU/m CFU/m 3 >>500 CFU/m 3 Intervallerne udgør en definition af eksponeringskildens styrke samt risikoen for sundhedsmæssig effekt af skimmelsvam- pebelastningen. Tallene for luftens indhold af skimmelsvampesporer er kun vejledende, det må formodes, at de kan være større end de angivne tal. Resultatet er et udtryk for et øjebliksbillede, og det må derfor formodes, at resultatet under andre omstæn- digheder vil variere fra det angivne. Dette skyldes luftmålingers generelle metodemæssige usikkerheder såsom effekten af luftens bevægelser skabt af lokalets brug, ventilation etc. samt arternes forskellige sporestørrelser og deraf forskellige indslagshastigheder. Jf. retningslinjerne Recognition, Evaluation and Control of Indoor Mold fra 2008, udgivet af American Industrial Hygiene Association (AIHA), kan kontaktaftryksplader anvendes til evaluering af overfladekontaminering i forbindelse med skim- melsvampeproblemer i bygninger og således karakterisere den mikrobiologiske flora i indeklimaet. Der sker med tiden aflejring af skimmelsvampesporer på vandrette overflader, og ved at sammenholde sporeforekomsterne i støvet med eventuelle vækstområder kan kontaminering af støvet vurderes. Støvets indhold af spiringsdygtige skimmelsvampesporer er således undersøgt ved hjælp af kontaktaftryk. Støvets indhold af skimmelsvampe har desuden vist sig at være en god indikator for personers eksponering for skimmelsvampe. Som med alle analyser er viden om biologi og byggeteknik nød- vendig for at kunne vurdere indeklimabelastninger i bygninger. Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 2

17 Skimmelsvampe i indeklimaet kan inddeles i to overordnede grupper: Luftbårne/støvbundne skimmelsvampe, som er typisk forekommende i almindelig inde- og udeluft/husstøv, som kan tilskrives den naturligt forekommende skimmelsvampeflora i vore omgivelser. Fugtskadeskimmelsvampe, som kun forekommer i større/atypiske mængder, såfremt en bygningskonstruktion er eller har været opfugtet. Enkelte fugtskadeskimmelsvampe kan på visse materialer efter langvarig og kraftig op- fugtning producere giftstoffer (sekundære metabolitter kaldet mycotoxiner). Disse skimmelsvampe benævnes særligt biologisk aktive skimmelsvampe (SBAS) og kan med fordel anvendes som indikatorer på fugtproblemer i bygninger. Fugt i murværk er målt med en Gann Hydromette UNI 1 med Aktiv- Elektrode B50. Måleresultaterne er afhængige af mate- rialets vægtfylde og kan påvirkes af salte i materialet. Målingerne er derfor kun vejledende. Gann digits for materialevægtfylde på kg/m 3 murværk: Meget tørt Normalt tørt Halvt tørt Fugtigt Meget fugtigt Vådt >130 Analyseresultaterne foreligger nu, og vi kan derfor oplyse følgende: Undersøgelses- og laboratorieresultater I det følgende henvises til prøve- og fotonumre samt tegningsbilag 1. Bagest i rapporten findes en generel skimmelsvam- peforklaring, en beskrivelse af de fundne dominerende skimmelsvampearter/- slægter samt en notits om fugt. Besigtigelse/fugtregistrering Gennemgangen er foretaget sammen med Ingeniørgruppen Varde v/erik Borg, fra hvem relevante oplysninger er videre- formidlet, således undersøgelsen kan tilrettelægges bedst muligt. Ejendommens stueplan er gennemgået visuelt, hvorved der ikke konstateres områder med synlig vækst af skimmelsvampe. Som førnævnt er der i størstedelen af ejendommens stueplan eftermonteret forsatsvægge. Anvendelse af forsatsvægge stiller store krav til eksisterende konstruktioner i den forbindelse henviser vi til BYG- ERFA erfaringsblad , Ind- vendig efterisolering af ældre ydermure. Erfaringsbladet beskriver, at fugtbelastede/opfugtede ydervægge ikke er egnet til påforing ved opsætning af forsatsvægge. Med baggrund i ovenstående er det derfor nødvendigt at udtage dyrkningsprøver/tillægsaftryk bag forsatsvæggene samt registrere, hvorvidt den oprindelige ydervægskonstruktionen er opfugtet. Forinden vor besigtigelse har Erik Borg rekvire- ret en håndværker til at åbne op i forsatsvæggene - for derved at kun besigtige forholdene. Med baggrund i omhandlende har vi efter aftale udtaget vores prøver fra omhandlede åbninger, dvs. i rum 1, 3 og 11, se tegningsbilag 1. Åbning 1 - KA/TA8 (rum 3) Ved åbningen har vi udtaget KA/TA8 fra træskelet (forsatsvæg). Vi kan allerede ved berøring af isoleringsmaterialet kon- statere, at konstruktionen er betydelig opfugtet. Det skyldes, at der er decideret vandperler på isoleringsmaterialet. Fugt- registreringen viser da også en uacceptable opfugtning i ydervægskonstruktionen. Der måles Gann digits i det omhandlende område, se foto 14 samt ovenstående skema. Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 3

18 Åbning 2 - KA/MA9 (rum 11) Ved åbningen har vi udtaget KA/MA9 fra træskelet (forsatsvæg). I modsætning til åbning 1 blev der ved berøring af mate- rialerne ikke registreret en opfugtning. Fugtregistreringen afslørede heller ikke en opfugtning af selve ydervæggen, se foto 15. Derimod kan der konstateres en opfugtning af fundamentet, se foto 16. Dette forhold er forventeligt, men særdeles uhensigtsmæssig som følge af konstruktionsopbygningen med en forsatsvæg af organisk materiale. Ydermere er den op- rindelige vægkonstruktion fortsat tapetseret, hvilket er særdeles uhensigtsmæssigt - grundet forhøjet risiko for vækst af skimmelsvampe. Åbning 3 - KA/TA10 (rum 1) Ved åbningen har vi udtaget KA/TA10 fra træskelet (forsatsvæg). Der kan også her konstateres en markant opfugtning af ydervægskonstruktionen - som ved åbning 1. Der måles Gann digits i det omhandlende område, se foto 17 samt ovenstående skema. Med baggrund i de konstaterede fugtforhold er der tale om en særdeles uhensigtsmæssig konstruktionsopbygning (yder- væggen) med risiko for vækst af skimmesvampe. For at klarlægge hvorvidt der sker en spredning af skimmelsvampesporer fra eventuelle skimmelsvampevækstområder til indemiljøet, er der udtaget dyrkningsprøver fra vandrette overflader i ejendommen, se nedenstående analyseskema KA1- KA6 og KI1- KI4. Resultat af laboratorieanalysen SKIMMELSVAMPE på overflader Vækst på MATERIALE Dyrkningssvar Vækst på SUBSTRAT KA1 taget i lokale 1 på reol (indika- tionsprøve), se foto 2 Penicillium spp. Cladosporium spp. Rhodotorula sp. Aspergillus niger Gær Sterilt mycelium Massiv KA2 taget i lokale 11 på skrivebord (indikationsprøve), se foto 3 Penicillium spp. Cladosporium spp. Aureobasidium pullulans Botrytis sp. Alternaria sp. Rhodotorula sp. Gær Sterilt mycelium Penicillium spp. Cladosporium spp. Aspergillus niger Rhodotorula sp. Gær Sterilt mycelium Massiv KA3 taget i lokale 3 på reol (indika- tionsprøve), se foto 4 Massiv Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 4

19 SKIMMELSVAMPE på overflader KA4 taget i lokale 13 på hylde (indi- kationsprøve), se foto 5 KA5 taget i lokale 15 på reol (indi- kationsprøve), se foto 6 KA6 taget i lokale 6 på skrivebord (indikationsprøve), se foto 7 KA/MA7 taget i lokale 15 bag tapet, se foto 13 KA/TA8 taget i lokale 3 bag forsats- væg, se foto 14 KA/MA9 taget i lokale 11 bag for- satsvæg, se foto 15/16 KA/TA10 taget i lokale 1 bag forsat- svæg, se foto 17 Vækst på MATERIALE Vækst Vækst Vækst Vækst 0<ringe<10, 10<moderat<50, massiv>50. Fremhævet skrift = dominerende. KA = kontaktaftryk. TA = tapeaftryk. MA = materialeprøve. Dyrkningssvar Penicillium spp. Cladosporium spp. Rhodotorula sp. Aspergillus versicolor Fusarium sp. Gær Sterilt mycelium Cladosporium spp. Penicillium sp. Botrytis sp. Rhodotorula sp. Gær Sterilt mycelium Penicillium spp. Cladosporium spp. Aureobasidium pullulans Rhodotorula sp. Gær Sterilt mycelium Penicillium spp. Aspergillus versicolor Penicillium spp. Aspergillus spp. Sterilt mycelium Aspergillus versicolor Penicillium spp. Absidia sp. Cladosporium spp. Acremonium sp. Aspergillus versicolor Penicillium spp. Acremonium sp. Gær Vækst på SUBSTRAT Massiv Moderat Massiv Massiv Massiv Massiv Massiv SKIMMELSVAMPE i luften KI1 taget i lokale 1, se foto 8 Dyrkningssvar Cladosporium spp./92 Penicillium spp./3 Aspergillus versicolor/3 Gær/4 Sterilt mycelium/4 Vækst på SUBSTRAT Total CFU/m 3 Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 5

20 SKIMMELSVAMPE i luften KI2 taget i lokale 11, se foto 9 KI3 taget i lokale 3, se foto 10 KI4 taget i lokale 15, se foto 11 KI5 udemåling, se foto 12 KI = kimtal. Dyrkningssvar Cladosporium spp./106 Penicillium spp./3 Aspergillus versicolor/1 Rhodotorula sp./1 Fungi imperfecti/2 Gær/3 Sterilt mycelium/6 Cladosporium spp./136 Penicillium spp./6 Aspergillus versicolor/2 Mucor sp./1 Alternaria sp./1 Botrytis sp./1 Rhodotorula sp./1 Gær/1 Sterilt mycelium/4 Cladosporium spp.>200 Penicillium sp./1 Rhodotorula sp./5 Gær/7 Sterilt mycelium/5 Cladosporium spp.>200 Penicillium spp./2 Fungi imperfecti/3 Rhodotorula sp./3 Gær/9 Sterilt mycelium/14 Vækst på SUBSTRAT >218 >2180 >231 >2310 Total CFU/m 3 Konklusion Karakteristik af indemiljøets skimmelsvampeflora I vurderingen af det biologiske indeklima, i forhold til spiringsdygtige skimmelsvampesporer og - fragmenter, er der foreta- get en samlet vurdering af ovenstående dyrkningsprøver, se prøverne KA1- KA6 og KI1- KI4. Det forholder sig således, at indikationsprøver fra støv, udtaget på vandrette overflader i opholdsrum som omhandlende, kan give et misvisende billede af de faktuelle forhold. Vurdering af vore laboratorieresultater er derfor sammenholdt med de aktuelle støvkoncentrationer og andre observationer gjort på stedet. Mængde og sammensætning af skimmelsvampe- sporer i boligens støv er desuden sammenholdt med typiske forekomster i almindeligt husstøv. Oftest vil forekomster af sporer fra fugtskadeskimmelsvampe være minimal, hvorfor eventuelle atypiske forekomster i ovenstående støvprøver vil indikere, at indeklimaet er belastet af skimmelsvampesporer fra nært placerede vækstområ- der, hvad enten de er erkendte eller ej. Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 6

21 Ved analyse af støvets indhold af spiringsdygtige skimmelsvampesporer på prøverne KA1, KA2, KA3, KA4 og KA6 kan vi konstatere, at der i indeklimaet, foruden den naturligt forekommende skimmelsvampeflora, er atypisk forekomst/mæng- der af sporer fra fugtskadeskimmelsvampe, herunder Penicillium spp. Der er tale om en markant overrepræsentation af Penicillium spp., hvilket vurderes at skyldes en forurening fra vækstområderne i ejendommen, se evt. nedenstående KA/MA7, KA/TA8, KA/MA9 og KA/TA10. På kontaktaftryk KA5 konstateres en tilstedeværelse af spiringsdygtige skimmelsporer, som er karakteristisk for alminde- ligt husstøv og således kan tilskrives den naturligt forekommende skimmelsvampeflora i vore omgivelser. Jf. analyseresultatet kan der på prøverne KI1- KI3 ligeledes konstateres forekomster af fugtskadeskimmelsvampe, herunder Aspergillus versicolor. I den forbindelse skal det nævnes, at der er tale om meget beskedne mængder af atypiske skimmel- svampesporer. Det er dog særdeles atypisk, at der konsekvent optræder fugtskadeskimmelsvampe i en større andel af indeklimamålingerne - selv i meget beskedne mængder. KI4 viser typiske mængder/forekomster af spiringsdygtige skimmelsvampesporer jf. tidligere skema. Ved at kigge på arts- sammensætningen kan vi ydermere konkludere, at forholdet er identisk med det konstaterede i udeluften (KI5). Det skal dog nævnes, at der generelt kan konstateres høje CFU tal i prøverne (KI1- KI4), hvilket skyldes, som KI5 viser, at der i øje- blikket er en markant optræden af Cladosporium spp i udeluften. Det er derfor af stor vigtighed, at inde- og udemålinger- ne skal sættes i relief til hinanden. Prøve KI5 er altså en udemåling en referencemåling som viser udeluftens indhold af spiringsdygtige skimmelsvampe- sporer på det aktuelle besigtigelsestidspunkt. Opsummering indeklimamålinger (indikationsmålinger) Der kan, med undtagelse af prøve KA5 og KI4, konstateres en forurening af ejendommens indeklima af atypiske skimmel- svampesporer fra skjulte skimmelsvampevækstområder (bag forsatsvægge), se nedenstående. Et kontaktaftryk betegnes som en passiv måling som belyse en evt. eksponering af indeklimaet over en periode (potentiel), hvorimod en luftmå- ling betegnes som en aktiv opsamling som belyser den aktuelle eksponering af indeklimaet (øjeblikbillede). Det er særdeles problematisk, at der kan konstateres en potentiel eksponering af indeklimaet da brugerne dermed ud- sættes for en uhensigtsmæssig eksponering af skimmelsvampesporer. Prøver fra bygningsdele mulige vækstområder/smittekilder Jf. anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen 1 kan vedvarende fugt og skimmelsvampevækst på indvendige overflader og i byg- ningskonstruktioner give anledning til helbredsproblemer og bør derfor undgås eller minimeres. Der er ved mikroskopi af de hjemtagne prøver konstateret vækst af skimmelsvampe følgende steder: Bagside tapet i rum 15 se KA/MA7, foto 13. Træskelet (forsatsvæg) i rum 3 se KA/TA8, foto 14. Træskelet (forsatsvæg) i rum 11 se KA/MA9, foto Træskelet (forsatsvæg) i rum 1 se KA/TA10, foto ) Personers ophold i bygninger med fugt og skimmelsvamp anbefalinger for sundhedsfaglig rådgivning Sundhedsstyrelsen Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 7

22 Sundhedsstyrelsens anvisninger Sundhedsstyrelsen beskriver i sin udgivelse Personers ophold i bygninger med fugt og skimmelsvamp anbefalinger for sundhedsfaglig rådgivning fra 2009, at det kan være nødvendigt at fraflytte en bolig, såfremt der konstateres rum med eller i umiddelbar nærhed af omfattende skimmelsvampeangreb det vil sige skimmelsvampevækst på mange og store flader i størrelsesordenen m 2. Ofte er en skærpet bolighygiejne samt minimering af brugen af berørte rum dog tilstrække- lig i en kortere periode. Viden om sammenhænge mellem eksponeringens størrelse og helbredspåvirkning hos mennesker er dog sparsom, således at der ikke kan opstilles videnskabeligt fuldt underbyggede retningslinjer eller grænseværdier for, hvor længe ophold i bygninger med forskellige grader af fugt og skimmelsvampevækst er uproblematisk. Helbredsproblemerne varierer endvi- dere alt efter, om personerne tilhører en særlig følsom gruppe eller ej. Omfang af skimmelsvampeangreb kan dog inddeles i følgende grupper: Bagatelagtig skimmelsvampevækst Skimmelsvampevækst, der erfaringsmæssigt ikke giver anledning til helbredspåvirkninger f.eks. angreb i våd- rum, hvor årsagen er brugerbetinget, mindre områder op til nogle håndfladers størrelse med skimmelsvampe- vækst i sekundære rum og mindre områder med skimmelsvampevækst langs vindueskarme og - rammer. Moderat fugt og skimmelsvampevækst Fugt og skimmelsvampevækst, der kan give anledning til helbredsproblemer området mellem bagatelagtig og omfattende skimmelsvampevækst. Omfattende fugt og skimmelsvampevækst Fugt og skimmelsvampevækst, der kan give anledning til helbredspåvirkning arealer med/i umiddelbar nærhed af omfattende skimmelsvampeangreb det vil sige skimmelsvampevækst på mange/store flader i størrelsesor- denen m 2 eller i ventilationskanaler. De sundhedsfaglige anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen er sammenfattet i nedenstående tabel: Svær sygdom (lægediagnosticeret allergisk alveolitis eller sværere astma) relateret til fugt/skimmel- svampe Andre helbredsproblemer relateret til fugt/skimmel- svampe Ingen helbredsproblemer Ophør med brug af bolig Bolig Moderat og omfattende fugt/skimmelsvampevækst Minimer brug af rum samt skærpet bolighygiejne* Skærpet bolighygiejne *) Kan være acceptabelt i uger til få måneder Opsummering - jf. sundhedsstyrelsen anvisninger På baggrund af førnævnte anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, besigtigelsen på stedet samt resultaterne fra laboratorie- analyserne er det vor vurdering, at der i ejendommens stueplan er omfattende vækst af skimmelsvampe. Vi henviser til ovenstående skema for videre brug af rummene. Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 8

23 Fugt og skimmelsvampevækst er ikke akut skadelig, og der er normalt ingen risiko ved i en kortere periode at færdes i en bygning med skimmelsvampe, med mindre man er sensibiliseret (allergisk) overfor den aktuelle svamp. Skadesårsag Den sporadiske fugtregistrering af ydervæggene viser generelt, at der er tale om fugtproblemer, formentlig som følge af manglende horisontale fugtspærre. Det er en objektiv vurdering med baggrund i ejendommens opførelsestidspunkt. Der er ikke udført åbninger i de oprindelige ydervægskonstruktioner på besigtigelsestidspunktet. Skadesudbedring Nærværende udbedringsanvisning gives på baggrund af førnævnte undersøgelsesresultater. Alle fugtkilder skal være fun- det og elimineret. Opfugtede konstruktionsdele affugtes til acceptabelt niveau. Inden opstart af arbejdet ryddes ejendommen for inventar og effekter. Det vil være formålstjenligt at skabe un- dertryk i behandlingszonerne. Før, under og frem til godkendt resultat af kvalitetssikring anbefales, at der gøres brug af luftrensere/- miljøbokse. Inventar og effekter skal inden ibrugtagning andre steder let rengøres ved støvsugning med støvsuger med mikro- filter (HEPA) samt efterfølgende aftørring med fugtig klud tilsat rengøringsmiddel. Behandlingen er ikke gældende for inventar placeret i skabe m.m. Forsats- /pladevægge må betegnes som højrisikoområder for vækst af skimmelsvampe. Der bør derfor gås hel- hedsorienteret til værks, eftersom der i større eller mindre grad må forventes opfugtning i ydervæggene og der- med også spredt skimmelsvampevækst. Vi anbefaler derfor, at omhandlende fjernes i deres helhed. Efterfølgen- de behandles tilbageværende vægoverflader, se senere for behandlingsmetode (overflader). Fodlister, tapet samt øvrigt løstsiddende materiale fjernes fra samtlige vægoverflader inden for områderne mar- keret på tegningsbilag 1 fugt. For skadesomfang se tegningsbilag 1 stighøjde. Efterfølgende behandles tilbage- værende vægoverflade, se senere for behandlingsmetode (overflader). Samtlige vægge bør eftergås for fugt - når boligen er tømt, hvorfor omfanget kan blive større end antaget. Overflader afrenses efterfølgende for løstsiddende materiale forinden en grundigt behandling med et egnet des- infektionsmiddel som Rodalon Inde, Premin 1 eller tilsvarende. Det kan være formålstjenligt at anvende en stiv nylonbørste. Ved tørre vækstområder suppleres der med støvsugning med støvsuger med mikrofilter (HEPA). Støvsugningen gennemføres før den kemiske behandling. Som alternativ til desinfektionsmidler kan anvendes tørdamprensning eller tilsvarende metoder. Bemærk, at skimmelsvampevækst skal fjernes og ikke blot sprøjtes med desinfektionsmiddel. Sluttelig rengøres samtlige tilgængelige vandrette overflader i ejendommens stueplan ved støvsugning med støv- suger med mikrofilter (HEPA). Rummene rengøres herefter ved aftørring med fugtig klud tilsat rengøringsmiddel. Inden retablering af overfladerne skal der foretages en kvalitetssikring af de behandlede områder for at sikre, at behandlingen har haft den tilsigtede effekt. Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 9

24 Skimmelafrensning generelt Under saneringen skal arbejdsområderne forsegles fra de øvrige rum med støvvægge og tapede døre, således at en spred- ning af sporer undgås. Arbejdet skal påbegyndes i fjerneste del af rummet, og der arbejdes hen mod udgangen. Alle byggematerialer skal så vidt muligt fjernes i lukkede plastsække for at undgå forurening/spredning til andre rum, når materialerne fjernes. Generelle sikkerhedsforanstaltninger ved skimmelsvampesaneringer følges: Støvtæt heldragt/engangsdragt, type 5. Til dragten tætsluttende handsker og fodtøj. Friskluftudstyr med overtryksventilering til ansigtsmaske, batteridrevet ventilator med P3/A2- filtre eller hel- maske. Eventuelt sikkerhedsbriller. Vi henviser i øvrigt til By og Byg- anvisning 205 Renovering af bygninger med skimmelsvampevækst fra Statens Bygge- forskningsinstitut for detaljerede sikkerhedsforanstaltninger. Kvalitetssikring Når afsluttende behandling er gennemført, skal der inden retablering tages nye kontaktaftryk og tapeaftryk på behandle- de overflader i berørte rum. Ved hjælp af tapeaftryk kan det således afgøres, om den allerede konstaterede vækst af skimmelsvampe er fjernet. For at kvalitetssikringen skal være retvisende, skal den foretages mellem 24 og 48 timer efter, at behandlingen er afsluttet. Lokaler skal være forseglede, indtil kvalitetssikringen er foretaget. Erfaringsmæssigt skal det tilstræbes at anvende følgende kvalitetskrav for vækst på kontaktaftryk i forbindelse med skim- melsvampesanering af skimmelsvampeangrebne overflader: Ringe vækst (normal forekomst): Minimum 95% af pladerne. Moderat vækst: Maksimum 5% af pladerne. Massiv vækst: 0% af pladerne. Kontaktaftryk kan på tætte, relative glatte materialer desuden bruges til at afsløre, om der ved skimmelsanering er sket forurening med spiringsdygtige skimmelsvampesporer og myceliedele også i tilfælde, hvor der ikke er skimmelsvampe- vækst. Er der massiv forekomst af skimmelsvampe på kontaktaftrykket, må materialet rengøres, jf. By og Byg- anvisning 205. Bemærk dog, at jf. retningslinjerne Recognition, Evaluation and Control of Indoor Mold fra 2008, udgivet af Ameri- can Industrial Hygiene Association (AIHA), er målet med en skimmelsvampesanering og - rengøring af materialeoverflader ikke at opnå et sterilt eller abiotisk miljø, men at returnere overfladerne til et typisk og forventeligt niveau af skimmel- svampe. Ovennævnte behandling vil ikke eliminere muligheden for nye angreb. Skal nye angreb undgås, er det derfor nødvendigt at sikre sig, at der ikke tilføres fugt i konstruktionerne, og at samtlige konstruktioner er tørre inden retablering. Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 10

25 Afhjælpning af opstigende grundfugt Nedenfor følger en beskrivelse af mulige udbedringsmetoder. Metoderne bruges ofte i en kombination. Indlæg af pap En enkel metode til at afbryde fugttransporten er at indlægge et fugtstandsende paplag i fugen mellem funda- ment og væg. Arbejdet udføres etapevis ca. 1 meter ad gangen ved gennemsavning af fuge med en stiksav med hærdede tænder eller, hvis man kan komme til fra begge sider, med en skovsav. Derefter indlægges glasfilt- armeret asfaltpap, og der foretages en omhyggelig efterfyldning af fugen med mørtel. Paplagene skal mellem de enkelte etaper have et overlæg på mindst 100 mm. Da savsporet i fugen imidlertid er noget tyndere end normal fugetykkelse, kan det, efter at pappen er anbragt, være vanskeligt at opnå en effektiv efterudfyldning. Dette giver risiko for sætninger i det overliggende murværk. En bedre løsning vil ofte være at udhugge et skifte, ca. 1 meter ad gangen. Når paplaget er anbragt, henmures skiftet med en lidt tyndere fuge end normalt, således at fugen mellem dette skifte og det overliggende murværk får mindst normal fugetykkelse og derved bliver lettere at efterfylde. Indføring af metalspærrelag Metoden består i, at bølgeformede stålplader bliver slået gennem en lejefuge med en tryklufthammer med en egenvægt på kg og en slåfrekvens over slag i minuttet. Pladerne placeres, så de får overlæg, hvorved de danner et gennemgående spærrelag. Metoden er specielt udviklet til muret byggeri og kan anvendes i op til 1 meter tykke, murede vægge, blot må fu- gerne ikke være hårdere end murstenene. I ejendomme af normal størrelse, som den omhandlende, kan ind- bankning af stålpladerne dog medføre revnedannelser og lignende følgeskader i murværk. Injektion Metoden består i en injektion med vandafvisende eller tættende materialer på opløsningsmiddel/vandig basis el- ler plastforbindelser som f.eks. Epoxy. Det vandafvisende eller tættende materiale indføres i væggen gennem rør, der anbringes i en række borede hul- ler i væggen lige over terræn. Injektionen foretages normalt kun fra én side. Hullerne bores med en afstand på mm og en diameter på mm. Hullernes dybde er ca. 2/3 af vægtykkelsen. Injektionsmetoden er no- get usikker med hensyn til at opnå en perfekt spærring. Der er dog vægge, hvor denne metode er eneste mulig- hed, og hvor den er forsvarlig at anvende. Det gælder især vægge med tykkelser på over 1 meter. Det anbefales, at der tages kontakt til specialfirma som f.eks. Dolenco ApS eller Vandex. Metoden er vanskelig at kontrollere, og det er usikkert, hvor fugtstandsende metoden er i praksis. Såfremt opstigende fugt ikke elimineres Fugtforøgende aktiviteter, såsom tørring af tøj, bør undgås. Endvidere bør der ikke opmagasineres eller placeres effekter eller møbler op ad de opfugtede vægge. Ved vedligeholdelse af væggene anbefaler vi, at der benyttes en 7-9% hydraulisk kalkmørtel, som f.eks KC 50/50/700 mørtel, som stadig er diffusionsåben. Det skal bemærkes, at vægge først bør berap- pes/pudses på ny, når kapillarfasen for udtørring er afsluttet. Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 11

26 Vi gør opmærksom på, at der findes produkter som f.eks. BioRid, som jf. producenten er i stand til at holde vægoverfla- derne tørre. Dette betyder i praksis, at man f.eks eliminerer betingelserne for vækst af skimmelsvampe samt afskalninger af puds. Der skal dog tages kontakt til producenten for yderligere oplysninger. Eventuelt kan det forsøges med behandling af en enkelt væg for at klarlægge, om effekten er tilfredsstillende. Andre silikatbaserede mineralfarver, som Keim, Caparol eller lignende har sammenlignelige egenskaber og betydelig højere overfladestyrke. Det er af stor vigtighed, at der på ny ikke tapetseres eller monteres organiske produkter på væggene således de udsæt- tes for kapillarsugning. Vi gør samtidig opmærksom på, at der fortsat vil være tale om en opfugtet konstruktion. Skimmelsvampeforklaringer Skimmelvækst opstår på bygningsdele, der er opfugtede over længere perioder. Opfugtningen i boligen skyldes ofte uhen- sigtsmæssige boligvaner, men der kan også være tale om opfugtning som følge af vandskader, konstruktionsfejl og man- gelfuld ventilation. Der kan f.eks. være tale om brud på vandførende rør, kondensdannelser på kolde overflader, mangl- ende dampspærre m.m. Skimmelvækst er ofte skjult i konstruktioner f.eks. i isoleringen i flade tage, bag paneler på væg- ge, på bagsiden af gipsplader osv. Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampearter. Blandt disse er mange ganske harmløse, mens andre skimmel- svampe kan være stærkt generende og skabe indeklimaproblemer, når de forekommer i indemiljøet. De indeklimatiske problemer, der kan opstå, skyldes både afgasning af generende flygtige stoffer og frigivelse af skimmelsvampesporer til indeluften. Der er derfor tale om principielt 2 sundhedsmæssige problemstillinger, som er forbundet med skimmelsvampene: Allergi og irritation Når skimmelsvampeoverfølsomme mennesker udsættes for skimmelsvampesporer og - fragmenter, reagerer de i mere eller mindre grad med de symptomer, vi kender fra høfeber (snue, øjnene løber i vand osv.) til akut astma. Hvis menne- sker, der er disponerede for skimmelsvampeallergi, udsættes for en stor koncentration af skimmelsporer og - fragmenter i længere tid, kan de udvikle allergiske symptomer. Afgasning og svampegift Aktivt voksende skimmelsvampe afgasser flygtige stoffer såkaldte mvoc er der kan give ubehagelige muglugte og således virke generende. Desuden kan nogle skimmelsvampe producere giftige stoffer mycotoxiner der optages i spo- rerne og i de bygningsmaterialer, de vokser på. Ved indånding af større mængder sporer kan disse stoffer frigives i lunger- ne og medføre helbredsmæssige gener som hud- og slimhindeirritation, udtalt træthed, vejrtrækningsbesvær, almen util- pashed m.m. Indånding af mycotoxiner i de mængder, der forekommer i indemiljøet i ikke- industrielle sammenhænge f.eks. i boliger og i kontorbygninger anses dog normalt ikke for at give anledning til sygdom, jf. Sundhedsstyrelsens udgi- velse Personers ophold i bygninger med fugt og skimmelsvamp anbefalinger for sundhedsfaglig rådgivning fra Mange allergener fra skimmelsvampe er proteiner med enzymatiske egenskaber. Disse findes i sporer, hyfer og fragmen- ter og bliver frigivet i større mængder under spiring og vækst. Sporernes spiringsevne er derfor vigtig for udviklingen af de allergiske reaktioner. Om end ikke- spiringsdygtige skimmelsvampe således frigiver færre allergener end spiringsdygtige skimmelsvampe, kan ikke- spiringsdygtige skimmelsvampe stadig have en væsentlig rolle i skimmelsvamperelateret allergi og respiratoriske problemer, idet de også indeholder potentielle skadelige stoffer som glukaner og mycotoxiner 2. 2 Retningslinjerne Dampness and Mould fra Verdenssundhedsorganisationen WHO (2009). Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 12

27 Følgende dominerende skimmelsvampearter/- slægter er fundet Vandkandeskimmel (Aspergillus spp.) omfatter en meget stor slægt af skimmelsvampe, hvoraf nogle arter finder anven- delse inden for industrien. Som skadevoldere findes de i fugtige bygninger, hvor tapet, isoleringsmaterialer m.m. typisk angribes. Aspergillus versicolor angriber ofte forskellige former for almindelige fødevarer, der opbevares for længe og forkert og er ikke unormal i mindre mængder i husstøv. Som skadevolder findes den i fugtige bygninger, hvor tapet, isoleringsmateria- ler, gulvbrædder m.m. typisk angribes. Skimmelsvampen er den mest almindelige Aspergillus i fugtskadede bygninger. Aspergillus versicolor er ualmindelig i udeluften og er, når den forekommer i større mængder inden døre, indikator for et fugtproblem i bygningen. Den afgiver ofte en lugt af jordslåethed. Vi har igennem flere undersøgelser konstateret den hyppigt i kældre og krybekældre. Aspergillus versicolor producerer mange og små sporer, der nemt spredes i indeluften, og kan, når de forekommer i større mængder, være et allergiproblem hos overfølsomme mennesker. Aspergillus versicolor kan ved vækst på bygningsmateria- ler afgasse generende stoffer til indeluften, såvel som den ved vækst kan producere giftige stoffer (mycotoxiner). Cladosporium spp. er den hyppigst forekommende (mest almindelige) skimmelsvamp i udendørs luft i tempererede områ- der. Den er mest dominerende i sommermånederne med over sporer pr. m 3 luft! Den forekommer også inden døre, hvor der er fugtproblemer på bygningsmaterialer og tekstiler (jordslåethed). Den ses derfor ofte ved kuldebroer i vindueslysninger, på badeforhæng, på fuger mellem fliser osv. Dens til tider massive forekomst i både ude- og indeluften gør den til den mest betydningsfulde allergifremkaldende skim- melsvamp. Produktion af giftige eller afgasning af generende stoffer fra svampen kendes ikke. Penselskimmel (Penicillium spp.) omfatter en meget stor slægt af skimmelsvampe, hvoraf nogle arter finder anvendelse inden for f.eks. osteproduktion, antibiotikaproduktion m.m. Som skadevoldere findes de i fugtige bygninger, hvor tapet, læder, isoleringsmaterialer m.m. typisk angribes, såvel som fødevarer angribes (f.eks. de almindelig kendte blågrønne kolonier på brød, der har været gemt for længe). I husstøv ses ofte naturlige sporeaflejringer fra flere arter hørende til denne slægt. Da Penicillium- arterne ofte producerer mange og små sporer, spredes de nemt i indeluften og er derfor ofte et allergipro- blem. Nogle Penicillium- arter kan ved vækst afgasse generende stoffer. Fugt I nedenstående skema kan aflæses sammenhængen mellem fugtprocenter og risikoen for skimmelvækst: RISIKO FOR SKIMMELVÆKST Relativ fugtighed i eller på materia- le Ingen risiko Middel eller svag risiko Stor risiko <75% 75-85% >85% Tilsvarende træfugt <16% 16-20% >20% I normalt anvendte beboelsesrum vil den relative luftfugtighed være ca %. Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 13

28 Vi gør opmærksom på, at alle vore ydelser udføres efter ABR89 Almindelige betingelser for rådgivning og bistand. Såfremt der ønskes yderligere oplysninger, er De fortsat velkommen til at kontakte os. Med venlig hilsen Heine Warthoe bygningskonstruktør Kristina Behrens Laboratoriet for Indeklima Faktura følger Bygningsundersøgelser Indeklima og skimmelsvampe Træødelæggende svampe Asbestanalyser PCB og andre miljøfarlige materialer 14

29 B /HW Foto 1 Foto 2 Foto 3

30 B /HW Foto 4 Foto 5 Foto 6

31 B /HW Foto 7 Foto 8 Foto 9

32 B /HW Foto 10 Foto 11 Foto 12

33 B /HW Foto 13 Foto 14 Foto 15

34 B /HW Foto 16 Foto 17

35 KA/TA8 F3 KA2 F14 F7 KA6 F4 F10 KI3 KA3 F2 KA1 F9 F6 F8 KI2 KA4 F11 KI4 KA5 F5 KA/TA10 F17 KI1 Sporadisk fugt i væggen (øvre del) F15/F16 F13 Nedre ca. 0,4 m KA/MA9 KA/MA7 KI5 (udelu:) F12 Det skal bemærkes, at den ovenfor viste plantegning kan afvige fra de faktuelle forhold, hvorfor størrelser, indretning samt øvrig målsætning og markering kun er vejledende. Skadested: Alslev Præstegård, Kirkegade 21, Alslev, 6800 Varde SKIMMELSVAMPEUNDERSØGELSE F1 Signaturforklaringer: Opfugtning i væg Fx Murværk Fotovinkel Åbning Materialeprøver/a:ryksplader*: Ingen sporeforekomst Ringe sporeforekomst Moderat sporeforekomst Øvrige prøver: Kimtal, lu: forringet Kimtal, lu: ikke forringet Vækstområde Ikke vækstområde Konsulent: HW BesigXgelsesdato(er): Sagsnr.: Rapporteringsdato: Bilag nr.: B Massiv sporeforekomst Ikke vækstområde, men atypisk sporeforekomst 1 Pakhustorvet 4 - DK 6000 Kolding - Telefon Telefax Stades Krog 6 - DK 2800 Kgs. Lyngby - Telefon Telefax e- mail: info@dba.as *) Vedr. signaturer for a:ryksplader. Grøn farve illustrerer forekomster af skimmelsvampe, der er karakterisxsk for støvede overflader. Rød farve illustrerer forekomster af skimmelsvampe, der o:e forårsages af opfugtninger i bygningen, og som kan være problemaxske i indeklimamæssig henseende.

BYGNINGSUNDERSØGELSE. 2. rapport. Overbyvej Hejls. Sagsnr. B August A Shield Group company

BYGNINGSUNDERSØGELSE. 2. rapport. Overbyvej Hejls. Sagsnr. B August A Shield Group company BYGNINGSUNDERSØGELSE Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Fax +45 75 50 83 10 Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby Fax +45 45 93 17 40 CVR-nr. 14350330 info@dba.as

Læs mere

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Overbyvej Hejls. Sagsnr. B Juli A Shield Group company

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Overbyvej Hejls. Sagsnr. B Juli A Shield Group company BYGNINGSUNDERSØGELSE Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 75 50 83 10 Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby Tel +45 75 50 83 00 Fax +45

Læs mere

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Lønningen 13 og 44 9990 Skagen. Sagsnr. B-9912 December 2012

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Lønningen 13 og 44 9990 Skagen. Sagsnr. B-9912 December 2012 Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 75 50 83 10 Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 45 93 17 40 CVR-nr. 14350330

Læs mere

BYGNINGSUNDERSØGELSE. 3. rapport. Askov-Malt Skole Maltvej 86, Askov 6600 Vejen. Sagsnr. B-8245 Juli 2010

BYGNINGSUNDERSØGELSE. 3. rapport. Askov-Malt Skole Maltvej 86, Askov 6600 Vejen. Sagsnr. B-8245 Juli 2010 Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 75 50 83 10 Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 93 17 40 CVR-nr. 14350330

Læs mere

BYGNINGSUNDERSØGELSE. 16. rapport. Bakkehuset Kvottrupvej Hinnerup. Sagsnr. B Juli Dansk Bygningsanalyse AS

BYGNINGSUNDERSØGELSE. 16. rapport. Bakkehuset Kvottrupvej Hinnerup. Sagsnr. B Juli Dansk Bygningsanalyse AS Dansk Bygningsanalyse AS Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby T +45 75 50 83 00 E info@dba.as I www.dba.as BYGNINGSUNDERSØGELSE

Læs mere

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Hunderupvej 116 5230 Odense M. Sagsnr. B-9868 November 2012

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Hunderupvej 116 5230 Odense M. Sagsnr. B-9868 November 2012 Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 75 50 83 10 Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 45 93 17 40 CVR-nr. 14350330

Læs mere

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Peder Hvitfeldts Stræde 10, tagetagen 1173 København K. Sagsnr. B-9596 Marts 2012

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Peder Hvitfeldts Stræde 10, tagetagen 1173 København K. Sagsnr. B-9596 Marts 2012 Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 75 50 83 10 Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 45 93 17 40 CVR-nr. 14350330

Læs mere

Skimmelsvampeundersøgelse

Skimmelsvampeundersøgelse Skimmelsvampeundersøgelse af Jyllandsgade 41, 2. tv., 7000 Fredericia Sagsnr. B- 11227 November 2016 1. rapport Indhold Baggrund... 1 Formål... 2 Resumé... 2 Skadesudbedring vedrørende fugt og skimmelsvamp...

Læs mere

Besigtigelsesnotat. Bøgeskovhus Palsgårdvej 10 7362 Hampen. Sagsnr. B- 10854 Juni 2015. Dansk Bygningsanalyse AS

Besigtigelsesnotat. Bøgeskovhus Palsgårdvej 10 7362 Hampen. Sagsnr. B- 10854 Juni 2015. Dansk Bygningsanalyse AS Dansk Bygningsanalyse AS Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby T +45 75 50 83 00 E info@dba.as I www.dba.as Besigtigelsesnotat

Læs mere

Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars

Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars Vesthimmerlands Kommune Teknik og Beredskab Att.: Michael Holm Pedersen Himmerlandsgade 27 9600 Aars Kopi til Solveig Østergaard Kristensen 17. december 2012 427198_FFM12_061 Indeklimakontrol, Østermarksskolen,

Læs mere

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Steen Billes Gade 4-6 2100 København Ø. Sagsnr. B-9870 December 2012

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Steen Billes Gade 4-6 2100 København Ø. Sagsnr. B-9870 December 2012 Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 75 50 83 10 Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 45 93 17 40 CVR-nr. 14350330

Læs mere

12. Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars

12. Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars Vesthimmerlands Kommune Teknik og Beredskab Att.: Michael Holm Pedersen Himmerlandsgade 27 9600 Aars Kopi til Solveig Østergaard Kristensen 19. september 2014 437198_FFM14_1131 12. Indeklimakontrol, Østermarksskolen,

Læs mere

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Askov Malt Skole Maltvej 86 6600 Vejen. Sagsnr. B-8245 December 2009

BYGNINGSUNDERSØGELSE. Askov Malt Skole Maltvej 86 6600 Vejen. Sagsnr. B-8245 December 2009 Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 75 50 83 10 Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 45 93 17 40 CVR-nr. 14350330

Læs mere

Stationsvej 2, 7000 Fredericia. Den 16. februar 2011 foretog vi en skimmelbesigtigelse i ovennævnte bolig, og udtog prøver til laboratorieanalyse.

Stationsvej 2, 7000 Fredericia. Den 16. februar 2011 foretog vi en skimmelbesigtigelse i ovennævnte bolig, og udtog prøver til laboratorieanalyse. Haderslevvej 108 DK 6000 Kolding JOL/- Telefon: + 75 52 21 00 Telefax: + 75 52 26 27 E-mail: lab@goritas.dk Fredericia Kommune Ejendomscenteret Prangervej 7 7000 Fredericia Att.: Flemming Qvick. Vedr.:

Læs mere

Formålet er at foretage en undersøgelse af bygningens indeklima set i relation til forekomst af skimmelsvampevækst samt skimmelsporer i indeluften.

Formålet er at foretage en undersøgelse af bygningens indeklima set i relation til forekomst af skimmelsvampevækst samt skimmelsporer i indeluften. Rekvirent STAB FBE HANDELSAFDELING Ejendomssektionen Arsenalvej 55 9800 Hjørring Vedr.: Indeklima- skimmelundersøgelse, Nordenskovvej 18, Rønne Baggrund Formål Formålet er at foretage en undersøgelse af

Læs mere

Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars

Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars Vesthimmerlands Kommune Teknik og Beredskab Att.: Michael Holm Pedersen Himmerlandsgade 27 9600 Aars Kopi til Solveig Østergaard Kristensen 437198_FFM12_101 Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard

Læs mere

Det kunne konstateres, at skillerumsvæggene ikke gik til underside af tagkonstruktionen, altså der var fri luftpassage over kontorlokalernes lofter.

Det kunne konstateres, at skillerumsvæggene ikke gik til underside af tagkonstruktionen, altså der var fri luftpassage over kontorlokalernes lofter. RAPPORT 6.0.07 Sag: Benløse Skole Præstevej 9, Ringsted Mikrobiel indeklimaundersøgelse BETONVEJ 5 4000 ROSKILDE TELEFON 56 3 08 00 TELEFAX 56 3 08 09 OEBIT@OEBIT.DK WWW.OEBIT.DK Den 6. oktober 07 har

Læs mere

10. Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars

10. Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars Vesthimmerlands Kommune Teknik og Beredskab Att.: Michael Holm Pedersen Himmerlandsgade 27 9600 Aars Kopi til Solveig Østergaard Kristensen 30. januar 2014 437198_FFM12_151 10. Indeklimakontrol, Østermarksskolen,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Undersøgelse af vækst af skimmelsvampe. Øster Hornum Børnehave. 1 Baggrund for opgaven

Indholdsfortegnelse. Undersøgelse af vækst af skimmelsvampe. Øster Hornum Børnehave. 1 Baggrund for opgaven Øster Hornum Børnehave Undersøgelse af vækst af skimmelsvampe COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Baggrund for opgaven

Læs mere

HUSSVAMP LABORATORIET ApS

HUSSVAMP LABORATORIET ApS HUSSVAMP LABORATORIET ApS Rådgivning vedr. svamp, skimmel & insekter i bygninger Rådgivende Mikrobiologer & Ingeniører Medlem af Foreningen af Rådgivende Ingeniører F.R.I. Bygstubben 7 DK-2950 Vedbæk Telefon

Læs mere

Att. Anders Kannegaard. Skamlingvejen 154, 6093 Sjølund. Skimmelundersøgelse i bolig.

Att. Anders Kannegaard. Skamlingvejen 154, 6093 Sjølund. Skimmelundersøgelse i bolig. Haderslevvej 108 DK 6000 Kolding Telefon: + 75 52 21 00 Telefax: + 75 52 26 27 E-mail: lab@goritas.dk Kolding Kommune Nytorv 11 6000 Kolding Att. Anders Kannegaard Vedr.: Skamlingvejen 154, 6093 Sjølund.

Læs mere

Ramtenvej 14 A, 8581 Nimtofte. Den 3. februar 2011 foretog vi en skimmelbesigtigelse i ovennævnte bolig, og udtog prøver til laboratorieanalyse.

Ramtenvej 14 A, 8581 Nimtofte. Den 3. februar 2011 foretog vi en skimmelbesigtigelse i ovennævnte bolig, og udtog prøver til laboratorieanalyse. Haderslevvej 108 DK 6000 Kolding JOL/- Telefon: + 75 52 21 00 Telefax: + 75 52 26 27 E-mail: lab@goritas.dk Syddjurs Kommune Hovedgaden 77 8410 Rønde Att.: Jørgen Eggert Vedr.: Ramtenvej 14 A, 8581 Nimtofte.

Læs mere

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE INFORMATIONSMØDE OM I BYGNINGER MANDAG DEN 16. JANUAR 2012 JANUAR 2012 FORMÅL Formålet med dette informationsmøde er: at I får mere information om forekomsten af svampe i bygninger

Læs mere

HUSSVAMP LABORATORIET ApS

HUSSVAMP LABORATORIET ApS HUSSVAMP LABORATORIET ApS Rådgivning vedr. svamp, skimmel & insekter i bygninger Rådgivende Mikrobiologer & Ingeniører Medlem af Foreningen af Rådgivende Ingeniører F.R.I. Bygstubben 7 DK-2950 Vedbæk Telefon

Læs mere

Banke Invest Aps Vestergade 191 A, 1. sal th Svendborg. Fredensvej, 5900 Rudkøbing

Banke Invest Aps Vestergade 191 A, 1. sal th Svendborg. Fredensvej, 5900 Rudkøbing Haderslevvej 08 DK 6000 Kolding JOL/- 6.09.5 SAG: 86506- Telefon: + 75 5 00 Telefax: + 75 5 6 7 E-mail: lab@goritas.dk Banke Invest Aps Vestergade 9 A,. sal th. 5700 Svendborg Att.: Jan Banke Hansen Vedr.:

Læs mere

11. Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars

11. Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars Vesthimmerlands Kommune Teknik og Beredskab Att.: Michael Holm Pedersen Himmerlandsgade 27 9600 Aars Kopi til Solveig Østergaard Kristensen 15. august 2014 437198_FFM14_1121 11. Indeklimakontrol, Østermarksskolen,

Læs mere

Rekvirent: XX. Udført af indeklimakonsulent: Ole Borup. Inspektion udført: København den XX oktober 2014. Sag nr.: 10XXX-14.

Rekvirent: XX. Udført af indeklimakonsulent: Ole Borup. Inspektion udført: København den XX oktober 2014. Sag nr.: 10XXX-14. Rekvirent: XX Udført af indeklimakonsulent: Ole Borup info@termo-service.dk Skibhusvej 428 5000 Odense C +45 29821362 Cvr: 32592368 Inspektion udført: København den XX oktober 2014 Sag nr.: 10XXX-14 Indledning

Læs mere

HUSSVAMP LABORATORIET ApS

HUSSVAMP LABORATORIET ApS HUSSVAMP LABORATORIET ApS Rådgivning vedr. svamp, skimmel & insekter i bygninger Rådgivende Mikrobiologer & Ingeniører Medlem af Foreningen af Rådgivende Ingeniører F.R.I. Bygstubben 7 DK-2950 Vedbæk Telefon

Læs mere

HVAD ER SKIMMELSVAMPE

HVAD ER SKIMMELSVAMPE HVAD ER SKIMMELSVAMPE Information om skimmelsvampe Der findes tusindvis af forskellige arter af skimmelsvampe. Skimmelsvampe er en vigtig del af naturens kredsløb og findes overalt i naturen i jord, på

Læs mere

Nærværende notat rapporterer resultat af skimmelundersøgelserne. Sags nr.: 09.579.16

Nærværende notat rapporterer resultat af skimmelundersøgelserne. Sags nr.: 09.579.16 Notat 8 E/F Byporten c/o DATEA Lyngby Hovedgade 4 800 Kgs. Lyngby RAPPORTERING AF SKIMMELFOREKOMSTEN I TAG- KONSTRUKTION OG INDEKLIMA, BYPORTEN 11. NIRAS A/S Sortemosevej DK-450 Allerød Telefon 4810 400

Læs mere

INDEKLIMA. Ramsherred 25. Rudkøbing. OBH Ingeniørservice A/S Indeklima Agerhatten 25 5220 Odense SØ

INDEKLIMA. Ramsherred 25. Rudkøbing. OBH Ingeniørservice A/S Indeklima Agerhatten 25 5220 Odense SØ INDEKLIMA OBH Ingeniørservice A/S Indeklima Agerhatten 25 5220 Odense SØ CVR: DK 7016 9916 KONTAKT Claus Ellegaard Mobil 2726 4681 cel@obh-gruppen.dk Ramsherred 25 Rudkøbing Juli 2011 Indholdsfortegnelse

Læs mere

PROFIL. instanser, arkitekter, ingeniører, entreprenører, håndværkere, forsikringsselskaber, skadeservicefirmaer og nedbrydningsfirmaer.

PROFIL. instanser, arkitekter, ingeniører, entreprenører, håndværkere, forsikringsselskaber, skadeservicefirmaer og nedbrydningsfirmaer. Bedre at forebygge end at udbedre skader vi screener bygninger for at undgå problemer PROFIL DANSK BYGNINGSANALYSE AS er et selskab i den internationale Shield Group. Vi er et landsdækkende, rådgivende

Læs mere

DMR Skimmel. 2014-0800-37 27. marts 2014

DMR Skimmel. 2014-0800-37 27. marts 2014 DMR Skimmel Regionshuset, Horsens Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Att.: Anne Mette Hansen Sags-nr.: Dato: 2014-0800-37 27. marts 2014 Notat vedr. kontrolundersøgelse

Læs mere

Fugt og skimmel i kirker

Fugt og skimmel i kirker Fugt og skimmel i kirker oplæg Konference om kirken og dens bygninger 15. maj 2013 v/frede Fruergaard Møller Teknologisk Institut . Typisk livscyklus for skimmelsvampe i bygninger Skimmelsvampene danner:

Læs mere

Velkommen. Bygninger & Miljø

Velkommen. Bygninger & Miljø Velkommen Bygninger & Miljø Indeklima i boliger oplæg for Lokale Uddannelsesudvalg v. seniorspecialist/bygningskonstruktør Frede Fruergaard Møller Teknologisk Institut, Bygninger & Miljø Mulige faktorer:

Læs mere

STÆVNEN BEBOERMØDE

STÆVNEN BEBOERMØDE STÆVNEN BEBOERMØDE 28-06-18 GORITAS INDLÆG GORITAS HVAD ER SKIMMEL HVORDAN KAN DET PÅVIRKE HVORDAN VURDERES SKIMMEL SKIMMELSCREENING I STÆVNEN HVAD HAR VI GJORT,, HVOR LANGT ER VI BILLEDET INDTIL NU FUGT,

Læs mere

BYGNINGSUNDERSØGELSE. 2. rapport. Storegade 39 6800 Vamdrup. Sagsnr. B-9144 Maj 2012

BYGNINGSUNDERSØGELSE. 2. rapport. Storegade 39 6800 Vamdrup. Sagsnr. B-9144 Maj 2012 Hovedafdeling & Laboratorier: Pakhustorvet 4 DK 6000 Kolding Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 75 50 83 10 Lyngby afdeling: Stades Krog 6 DK 2800 Kgs. Lyngby Tel +45 75 50 83 00 Fax +45 45 93 17 40 CVR-nr. 14350330

Læs mere

Fugt- og mikrobiologisk undersøgelse, Åvej 4, 4040 Jyllinge

Fugt- og mikrobiologisk undersøgelse, Åvej 4, 4040 Jyllinge Roskilde Kommune Att.: Kim Berg Petersen Køgevej 90 4000 Roskilde 17. september 2010 \\dmwclus\dmw_docs\1387227\1324390_373957_led10_011.doc Fugt- og mikrobiologisk undersøgelse, Åvej 4, 4040 Jyllinge

Læs mere

MYCOMETER ANALYSE. Abildholtvej 10, Holstebro

MYCOMETER ANALYSE. Abildholtvej 10, Holstebro MYCOMETER ANALYSE Abildholtvej 10, Holstebro Rapport 01-11-2013 Mycometer analyse KUNDEINFORMATION Jeres sags/rekv. nr. - (Internt nr.) 014 Prøveudtagningsadresse Firma Abildholtvej 10, Holstebro Rask

Læs mere

Nordvestskolen Frederiksberg den 24. oktober 2008 Blichersvej 121 B & H sags nr.: 281065 3000 Helsingør Att.: Teknisk serviceleder Svend Engelsen

Nordvestskolen Frederiksberg den 24. oktober 2008 Blichersvej 121 B & H sags nr.: 281065 3000 Helsingør Att.: Teknisk serviceleder Svend Engelsen Nordvestskolen Frederiksberg den 24. oktober 2008 Blichersvej 121 B & H sags nr.: 281065 3000 Helsingør Att.: Teknisk serviceleder Svend Engelsen Vedr.: Skimmelsvampe- og fugtundersøgelse i klasselokalerne

Læs mere

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse tirsdag d. 23. oktober 2012. Hyldgårdvej 17, 7620 Lemvig Matr. nr. 14a, Dal Anneksgård, Fabjerg

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse tirsdag d. 23. oktober 2012. Hyldgårdvej 17, 7620 Lemvig Matr. nr. 14a, Dal Anneksgård, Fabjerg Besigtigelsesrapport Besigtigelse tirsdag d. 23. oktober 2012 Hyldgårdvej 17, 7620 Lemvig Matr. nr. 14a, Dal Anneksgård, Fabjerg Udført for Lemvig Kommune A. Indledning - formål med besigtigelsen Ejendommen

Læs mere

DNA ANALYSE Sct. Jørgensgade 22, 1. tv

DNA ANALYSE Sct. Jørgensgade 22, 1. tv DNA ANALYSE Sct. Jørgensgade 22, 1. tv Rapport dato 1. september 2015 Vurdering Analysen viser unormale forekomster af skimmelsvamp, hvilket indikerer tegn på fugtskadede bygningsdele i lejligheden. Der

Læs mere

Vandskade i bygninger

Vandskade i bygninger Vandskade i bygninger Fugt og skimmel - information til personalet om sundhedsrisici Informationspjece Juli 2016 Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø Baggrund Denne informationspjece er udarbejdet efter ønske

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring 1 7201 Oversigt over klagepunkter: 1. Fugtindtrængning i hulmuren mod syd ved regnvejr. 2. Fugt i indervægge ved sydfacade. 3. Drænhuller i bundstykket i fordør er lukket. Der løber vand ind under døren.

Læs mere

Baggrund Der har været en vandskade i køkkengulv mod værelse, som har givet anledning til en skimmelrenovering.

Baggrund Der har været en vandskade i køkkengulv mod værelse, som har givet anledning til en skimmelrenovering. Lejernes Landsorganisation Att.: Klaus Hansen Reventlowsgade 14, 4. sal 1651 København V 17. november 2006 Fugt og mikrobiologisk undersøgelse af lejligheden Fredskovhellet 48 st. th., 3400 Hillerød Indledning

Læs mere

FUGT OG SKIMMELKONTROL

FUGT OG SKIMMELKONTROL FUGT OG SKIMMELKONTROL SKIMMELSVAMP - / BESIGTIGELSESRAPPORT CB-GROUP Rekvirent: XX Besigtiget dato: 01-06-2017 Rapport dato: 17-08-2017 Konsulent: Steffen Clausen Mobil: 29 82 12 61 Havnegade 76 5000

Læs mere

Kruså Skole Åbjerg 8b, 6340 Kruså. Indeklimaundersøgelse

Kruså Skole Åbjerg 8b, 6340 Kruså. Indeklimaundersøgelse Kruså Skole Åbjerg 8b, 6340 Kruså Indeklimaundersøgelse 29. april 2016 Titel: Kruså Skole Åbjerg 8b, 6340 Kruså Indeklimaundersøgelse Rekvirent: Aabenraa Kommune Att.: Kim Hovmand Larsen Børn og Skole/Skole

Læs mere

RAPPORT Benløse Skole Præstevej 19, Ringsted. Mikrobiel undersøgelse

RAPPORT Benløse Skole Præstevej 19, Ringsted. Mikrobiel undersøgelse RAPPORT 09..207 Sag: Benløse Skole Præstevej 9, Ringsted Mikrobiel undersøgelse BETONVEJ 5 4000 ROSKILDE TELEFON 56 3 08 00 TELEFAX 56 3 08 09 OEBIT@OEBIT.DK WWW.OEBIT.DK Den 2. november 207 har Anders

Læs mere

Benløse Skole Præstevej 19, Ringsted

Benløse Skole Præstevej 19, Ringsted BETONVEJ 15 4000 ROSKILDE TELEFON 56 13 08 00 TELEFAX 56 13 08 09 OEBIT@OEBIT.DK WWW.OEBIT.DK Fugtundersøgelse Benløse Skole Præstevej 19, Ringsted 24. august 2017 RAPPORT 24.08.2017 Sag: Benløse Skole

Læs mere

UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER. Varde Bolig Administration

UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER. Varde Bolig Administration UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER Varde Bolig Administration Forsidebilledet er fra en pjece, som er udarbejdet af By og Byg, LBF og BL. Side 1 Forord: Fra sent efterår til tidlig forår (fyringssæson)

Læs mere

Fugt- og mikrobiologisk undersøgelse, Københavnsvej 95, 4000 Roskilde

Fugt- og mikrobiologisk undersøgelse, Københavnsvej 95, 4000 Roskilde Roskilde Kommune Att.: Kim B. Petersen Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde 25. april 2012 475711_LED12_011 Fugt- og mikrobiologisk undersøgelse, Københavnsvej 95, 4000 Roskilde Efter aftale med Kim

Læs mere

FUGTTEKNISK INSPEKTION

FUGTTEKNISK INSPEKTION FUGTTEKNISK INSPEKTION Adresse, 5000 Odense Rekvirent: Kundenavn Besigtiget dato: 12-05-2016 Rapport dato: 16-08-2016 Konsulent: Steffen Clausen Mobil: 29821261 info@cbgroup.dk Havnegade 100 Indgang i

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13006

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13006 SKØNSERKLÆRING J.nr. 13006 Besigtigelsesdato: Den 04.03.2013 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S.) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

Fugtteknikeren hvad kan han egentlig hjælpe dig med

Fugtteknikeren hvad kan han egentlig hjælpe dig med Det bliver hurtigt meget indforstået når man aftaler at sende en fugttekniker ud til en kunde, så forventningsafstemning er yderst vigtigt, særligt når vi har med private kunder at gøre og kunder der ikke

Læs mere

Notat nr. 1 til rapport nr. 130799 der omhandler Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i den flade tagkonstruktionen mod gårdsiden i ejendommen

Notat nr. 1 til rapport nr. 130799 der omhandler Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i den flade tagkonstruktionen mod gårdsiden i ejendommen Notat nr. 1 til rapport nr. 130799 der omhandler Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i den flade tagkonstruktionen mod gårdsiden i ejendommen Trekronergade 1-9 2500 Valby Rapport nr. 130799-1 17. september

Læs mere

Fugt- og skimmelsvampundersøgelse i kældre

Fugt- og skimmelsvampundersøgelse i kældre Fugt- og skimmelsvampundersøgelse i kældre Besigtiget: 10. november 2015 Rapportdato: 23. november 2015 Konsulent: Morten H. Brandt Mobil: 2680 3445 Mail: mhb@obh-gruppen.dk Sagsnr.: 20151021 EJENDOMMEN:

Læs mere

Vedr.: Supplerende skimmelsvampe- og fugtundersøgelse i Natur-/tekniklokale, Tikøb Skole, Præstegårdsvej 21, 3080 Tikøb

Vedr.: Supplerende skimmelsvampe- og fugtundersøgelse i Natur-/tekniklokale, Tikøb Skole, Præstegårdsvej 21, 3080 Tikøb Helsingør Kommune Frederiksberg den 21. december 2007 Teknisk Forvaltning B & V sags nr.: 27841-1 By- og Bygningsafdelingen Bygningstjenesten Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Vedr.: Supplerende skimmelsvampe-

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 7129 Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: 1.Skimmelsvampe på vægge i køkken og gangen, konstateret fugt/vand i hulmur. 2. Opfugtning af murkrone og gavl mod syd. 3.Hjørne

Læs mere

Kolding Kommune - Byggesag Jan Warberg Nytorv Kolding. Vedr.: Seest Bakke 34, 6000 Kolding

Kolding Kommune - Byggesag Jan Warberg Nytorv Kolding. Vedr.: Seest Bakke 34, 6000 Kolding Haderslevvej 108 DK 6000 Kolding Telefon: + 45 75 52 21 00 Telefax: + 45 75 52 26 27 E-mail: lab@goritas.dk Kolding Kommune - Byggesag Jan Warberg Nytorv 11 6000 Kolding Vedr.: Seest Bakke 34, 6000 Kolding

Læs mere

Vedr.: Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i ejendommen Hillerødvej 6A, 3550 Slangerup

Vedr.: Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i ejendommen Hillerødvej 6A, 3550 Slangerup Frederikssund Kommune Frederiksberg den 15. februar 2010 Byggeafdeling B & H sags nr.: 100158 Rådhuset Torvet 2 3600 Frederikssund Att.: Anders Sparholt Vedr.: Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i ejendommen

Læs mere

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse torsdag 2. oktober 2014. Toftevej 15, 7620 Lemvig. Matr. nr. 1bn, Gudumkloster Hgd., Gudum

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse torsdag 2. oktober 2014. Toftevej 15, 7620 Lemvig. Matr. nr. 1bn, Gudumkloster Hgd., Gudum Besigtigelsesrapport Besigtigelse torsdag 2. oktober 2014 Toftevej 15, 7620 Lemvig Matr. nr. 1bn, Gudumkloster Hgd., Gudum Udført for Lemvig Kommune 21. oktober 2014 Indledning - formål med besigtigelsen

Læs mere

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse torsdag d. 4. december 2014. Ringkøbingvej 23, 7620 Lemvig. Matr. nr. 2b, Bjerregård, Lemvig Jorder

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse torsdag d. 4. december 2014. Ringkøbingvej 23, 7620 Lemvig. Matr. nr. 2b, Bjerregård, Lemvig Jorder Besigtigelsesrapport Besigtigelse torsdag d. 4. december 2014 Ringkøbingvej 23, 7620 Lemvig Matr. nr. 2b, Bjerregård, Lemvig Jorder Udført for Lemvig Kommune 19. januar 2015 Indledning - formål med besigtigelsen

Læs mere

Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars

Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars Vesthimmerlands Kommune Teknik og Beredskab Att.: Michael Holm Pedersen Himmerlandsgade 27 9600 Aars Kopi til Solveig Østergaard Kristensen 29. januar 2013 437198_FFM12_071 Indeklimakontrol, Østermarksskolen,

Læs mere

Skimmelsvamp. Test dato:

Skimmelsvamp. Test dato: Analyserapport Skimmelsvamp Kunde: HF. Kalvebod Sisse Jeannette Bech Tudsemindevej 52 A 2450 København SV Test dato: 15.05.2019 Konsulent: Allan Høgh Tlf: 51518081 Email: allan@skimmelfrit.dk Skimmelfrit

Læs mere

God energirådgivning - klimaskærmen

God energirådgivning - klimaskærmen God energirådgivning - klimaskærmen Tæt byggeri og indeklima v/ Anne Pia Koch, Teknologisk Institut Byggeri Fugt og Indeklima 1 Fokus på skimmelsvampe Mange forskellige faktorer influerer på indeklimaet

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i udvalgte kælderområder i ejendommen. Gyngemose Parkvej og Søborg. Rapport nr.

Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i udvalgte kælderområder i ejendommen. Gyngemose Parkvej og Søborg. Rapport nr. Fugt- og skimmelsvampeundersøgelse i udvalgte kælderområder i ejendommen Gyngemose Parkvej 10-16 og 22-24 2860 Søborg Rapport nr. 120646 14. juni 2012 E/F Åkandehusene 2 v / Gitte Tonn Gyngemose Parkvej

Læs mere

Notat. SAG: Teestrup Demens Center SAG NR.: 10064 VEDR.: Skimmelundersøgelser DATO: 2010-07-06 INIT.: MBJ. Baggrund

Notat. SAG: Teestrup Demens Center SAG NR.: 10064 VEDR.: Skimmelundersøgelser DATO: 2010-07-06 INIT.: MBJ. Baggrund Notat SAG: Teestrup Demens Center SAG NR.: 10064 VEDR.: Skimmelundersøgelser DATO: 2010-07-06 INIT.: MBJ Baggrund Lyngkilde a/s er af Faxe Kommunale ejendomme, Karsten Møller blevet bedt om at besigtige

Læs mere

HUSSVAMP LABORATORIET ApS

HUSSVAMP LABORATORIET ApS HUSSVAMP LABORATORIET ApS Rådgivning vedr. svamp, skimmel & insekter i bygninger Rådgivende Mikrobiologer & Ingeniører Medlem af Foreningen af Rådgivende Ingeniører F.R.I. Bygstubben 7 DK-2950 Vedbæk Telefon

Læs mere

SKIMMELANALYSE. Inspiceret byggeri: xxxxx 8600 Silkeborg. Inspektion og prøvetagning udført 23/10-2012

SKIMMELANALYSE. Inspiceret byggeri: xxxxx 8600 Silkeborg. Inspektion og prøvetagning udført 23/10-2012 SKIMMELANALYSE Kunde: Ole xxxxx Inspiceret byggeri: xxxxx 8600 Silkeborg Inspektion og prøvetagning udført 23/10-2012 Termo-service.dk I/S, ob@termo-service.dk, Afd. Fyn/Jylland: 29821362, Afd. Sjælland:

Læs mere

Kruså Skole Åbjerg 8b, 6340 Kruså. Indeklimakontrol

Kruså Skole Åbjerg 8b, 6340 Kruså. Indeklimakontrol Kruså Skole Åbjerg 8b, 6340 Kruså Indeklimakontrol 30. september 2016 Titel: Kruså Skole, Åbjerg 8b, 6340 Kruså Indeklimakontrol Rekvirent: Aabenraa Kommune Att.: Kim Hovmand Larsen Børn og Skole/Skole

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr SKØNSERKLÆRING J.nr. 16145 Besigtigelsesdato: Ejendommen er besigtiget tirsdag d. 22. november tidsrummet mellem kl. 10.00 til 11.20. Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket

Læs mere

3 Termiske forhold og skimmelrisiko på ydervægge i boliger

3 Termiske forhold og skimmelrisiko på ydervægge i boliger BO-VEST AFDELING 10, HYLDESPJÆLDET INDEKLIMA VURDERING AF EKSISTERENDE FORHOLD FOR YDERVÆGGE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS

Læs mere

God Energirådgivning hvordan?

God Energirådgivning hvordan? God Energirådgivning hvordan? Potentielle indeklimaproblemer i energirenoverede bygninger v/ Anne Pia Koch, Teknologisk Institut Byggeri Fugt og Indeklima 1 Fokus på skimmelsvampe Mange forskellige faktorer

Læs mere

Vedbendvej 1, Hellerup

Vedbendvej 1, Hellerup BETONVEJ 15 4000 ROSKILDE TELEFON 56 13 08 00 TELEFAX 56 13 08 09 OEBIT@OEBIT.DK WWW.OEBIT.DK Mikrobiel undersøgelse Vedbendvej 1, Hellerup 6. oktober 2016 06.10.2016 Sag: Vedbendvej 1, Hellerup Mikrobiel

Læs mere

Skimmelsvampe. Galgebakken 8. September 2015

Skimmelsvampe. Galgebakken 8. September 2015 Skimmelsvampe Galgebakken 8. September 2015 Tidsplan 20.05: Velkomst/opstart. 20.05-21.05: o Hvad er skimmelsvampe. o Hvorledes opstår skimmelsvampe. o Testmetoder. o Hvorledes afrenses skimmelsvampe.

Læs mere

Bilag 1: Plantegning af kælder Bilag 2: Analyserapport fra dansk Miljøanalyse, j.nr

Bilag 1: Plantegning af kælder Bilag 2: Analyserapport fra dansk Miljøanalyse, j.nr RANDERS KOMMUNE HOBROVEJENS SKOLE UNDERSØGELSE AF KÆLDER ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Besigtigelse

Læs mere

DMR Skimmel. 2014-0800-37 2014-06-16 16. juni 2014

DMR Skimmel. 2014-0800-37 2014-06-16 16. juni 2014 DMR Skimmel Regionshuset, Horsens Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Att.: Anne Mette Hansen Sags-nr.: Dato: 2014-0800-37 2014-06-16 16. juni 2014 Notat vedr. 2. kontrolundersøgelse

Læs mere

SKIMMEL I BOLIGER SKIMMELSVAMPE KARAKTERISTIKA. Mikrosvampe

SKIMMEL I BOLIGER SKIMMELSVAMPE KARAKTERISTIKA. Mikrosvampe SKIMMEL I BOLIGER HVAD ER SKIMMEL HVORFOR OPSTÅR DET HVORDAN PÅVIRKER DET HVORNÅR ER DER FOR MEGET HVORDAN KAN DET UNDERSØGES HVORDAN HÅNDTERES SKIMMELSAGER SKIMMELSVAMPE KARAKTERISTIKA. Mikrosvampe 2

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 8109 Oversigt over klagepunkter: 1. Vindafstivning i tagkonstruktion ikke udført i henhold til normer og SBI anvisninger. 2. Isolering ligger uregelmæssig i forskellig tykkelse.

Læs mere

HUSSVAMP LABORATORIET ApS Rådgivning vedr. svamp & insekter i bygninger Rådgivende Mikrobiolog Jørgen Bech-Andersen Msc

HUSSVAMP LABORATORIET ApS Rådgivning vedr. svamp & insekter i bygninger Rådgivende Mikrobiolog Jørgen Bech-Andersen Msc HUSSVAMP LABORATORIET ApS Rådgivning vedr. svamp & insekter i bygninger Rådgivende Mikrobiolog Jørgen Bech-Andersen Msc Medlem af Foreningen af Rådgivende Ingeniører F.R.I. Konstruktiv beskyttelse Svampemidler

Læs mere

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse tirsdag d. 23. oktober 2012. Lomborgvej 115, 7620 Lemvig Matr. nr. 13v, Enlige Gårde, Lomborg

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse tirsdag d. 23. oktober 2012. Lomborgvej 115, 7620 Lemvig Matr. nr. 13v, Enlige Gårde, Lomborg Besigtigelsesrapport Besigtigelse tirsdag d. 23. oktober 2012 Lomborgvej 115, 7620 Lemvig Matr. nr. 13v, Enlige Gårde, Lomborg Udført for Lemvig Kommune A. Indledning - formål med besigtigelsen Ejendommen

Læs mere

Notat 12. E/F Byporten c/o DATEA Lyngby Hovedgade 4 2800 Kgs. Lyngby RAPPORTERING AF FOREKOMSTEN SKIMMELSVAM- PE SPORE PÅ INDVENDIGT I BYPORTEN 11.

Notat 12. E/F Byporten c/o DATEA Lyngby Hovedgade 4 2800 Kgs. Lyngby RAPPORTERING AF FOREKOMSTEN SKIMMELSVAM- PE SPORE PÅ INDVENDIGT I BYPORTEN 11. Notat 1 E/F Byporten c/o DATEA Lyngby Hovedgade 4 800 Kgs. Lyngby RAPPORTERING AF FOREKOMSTEN SKIMMELSVAM- PE SPORE PÅ INDVENDIGT I BYPORTEN 11. NIRAS A/S Sortemosevej DK-450 Allerød Telefon 4810 400 Direkte

Læs mere

Tilstandsrapport Faaborg Museum Side 1

Tilstandsrapport Faaborg Museum Side 1 TILSTANDSRAPPORT Faaborg Museum for Fynsk Malerkunst 1.udgave Maj 2014 Udført for: Fåborg Museum Grønnegade 75-5600 Faaborg Tilstandsrapport Faaborg Museum Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE: INDLEDNING... 3 BESKRIVELSE

Læs mere

SKIMMELUNDERSØGELSE AF TERRÆNDÆK OG GULVE

SKIMMELUNDERSØGELSE AF TERRÆNDÆK OG GULVE BO-VEST. AFD. 10. HYLDESPJÆLDET SKIMMELUNDERSØGELSE AF TERRÆNDÆK OG GULVE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SÆRUNDERSØGELSE PROJEKTNR.

Læs mere

Skimmelsvamp i boliger

Skimmelsvamp i boliger Skimmelsvamp i boliger Byggeskadefondens orienteringsmøde oktober/november 2006 v. Ole Munck www.protox.dk Forudsætninger for skimmelvækst kst Skimmelsvampesporer Fugt > 80% RF Kan gro påp materialet Normal

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 8225 Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: 1. Fugt i skillevægge samt ydervægge. Vejret på besigtigelsestidspunktet: 10 gr., solskin. Øvrige forhold: Ingen. Eventuelle

Læs mere

Rawi. Munke Mose Allé 9 5000 Odense C Tlf.: 63126500 Fax: 63126599

Rawi. Munke Mose Allé 9 5000 Odense C Tlf.: 63126500 Fax: 63126599 1. kolonne beskriver hvilken bygningsdel der undersøges Områder markeret med GULT indikere efterisoleringen. 2. kolonne beskriver ved isolering mindre end det angivet skal der efterisoleres 3. kolonne,

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring 8092 Oversigt over klagepunkter: Vejret på besigtigelsestidspunktet: 1. Unøjagtig udfyldning af sælgeroplysninger. 2. Fugt i kælder. 3. Skade på trapper. 4. Råd i vinduer og døre samt punkterede ruder.

Læs mere

Der blev foretaget Mycrometer Air test, samt Mycrometer Surfacetest boligens i børneværelset.

Der blev foretaget Mycrometer Air test, samt Mycrometer Surfacetest boligens i børneværelset. Svampeundersøgelse Lokation: XX Baggrund Den 27/03-2013 har Ole Borup fra Termo-Service.dk foretaget skimmelundersøgelse i ovennævnte bolig. Undersøgelsen blev foretaget efter aftale med XX. Undersøgelsen

Læs mere

Sag nr.: KON145-N004A 2620 Albertslund Dato:

Sag nr.: KON145-N004A 2620 Albertslund Dato: Galgebakken Notat - Rev. A Sag nr.: KON145-N004A 2620 Albertslund Dato: 2017-06-06 Vedr.: Renovering af krybekældre 1. Resumé Der har efter det oplyste været mange tilfælde med skimmelvækst i Galgebakken

Læs mere

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse tirsdag d. 8. marts 2012. Langgade 4, Flemløse, 5620 Glamsbjerg Matr. nr. 1m, Flemløse by, Flemløse

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse tirsdag d. 8. marts 2012. Langgade 4, Flemløse, 5620 Glamsbjerg Matr. nr. 1m, Flemløse by, Flemløse Besigtigelsesrapport Besigtigelse tirsdag d. 8. marts 2012 Langgade 4, Flemløse, 5620 Glamsbjerg Matr. nr. 1m, Flemløse by, Flemløse Udført for Assens Kommune A. Indledning - formål med besigtigelsen Ejendommen

Læs mere

SKIMMELBESIGTIGELSE I BOLIG

SKIMMELBESIGTIGELSE I BOLIG SKIMMELBESIGTIGELSE I BOLIG Adresse Postnummer Inspektion udført 25/02-2014 Termo-service.dk I/S, Info@termo-service.dk, Afd. Fyn/Jylland: 29821362, Afd. Sjælland: 29821361 Skimmelsvampemåling Adresse

Læs mere

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse onsdag d. 15. december Æblehaven 7, 9230 Svenstrup J. Matr.nr. 14aæ, Sdr. Svenstrup By, Svenstrup

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse onsdag d. 15. december Æblehaven 7, 9230 Svenstrup J. Matr.nr. 14aæ, Sdr. Svenstrup By, Svenstrup Besigtigelsesrapport Besigtigelse onsdag d. 15. december 2017 Æblehaven 7, 9230 Svenstrup J Matr.nr. 14aæ, Sdr. Svenstrup By, Svenstrup Udført for Aalborg Kommune 15. januar 2018 Side 1 Indledning - formål

Læs mere

DMR Skimmel. FUGT- OG SKIMMELUNDERSØGELSE Eliassensvej 50, 6000 Kolding. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv Kolding. Dato: 26.

DMR Skimmel. FUGT- OG SKIMMELUNDERSØGELSE Eliassensvej 50, 6000 Kolding. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv Kolding. Dato: 26. FUGT- OG SKIMMELUNDERSØGELSE Eliassensvej 50, 6000 Kolding Rekvirent: Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Dato: 26. august 2016 DMR-sagsnr.: 2016-0800-134 2016-08-26 Ry

Læs mere

Hospitalsenhed Midt Regionshospitalet Silkeborg Falkevej 1-3 8600 Silkeborg. Notat vedr. Indeklima - skimmelsvamp Ortopædkirurgisk Ambulatorium

Hospitalsenhed Midt Regionshospitalet Silkeborg Falkevej 1-3 8600 Silkeborg. Notat vedr. Indeklima - skimmelsvamp Ortopædkirurgisk Ambulatorium Regionshuset Horsens Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø Hospitalsenhed Midt Regionshospitalet Silkeborg Falkevej 1-3 8600 Silkeborg Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2014 Indvendig efterisolering af kældervæg Kældervægge bør efterisoleres, hvis den samlede isoleringstykkelse svarer til 50 mm eller mindre. Efterisolering

Læs mere

Areal pr. person 20-25 m 2 /person 10-20 m 2 /person

Areal pr. person 20-25 m 2 /person 10-20 m 2 /person Tabel 17. Vurdering af risiko for vækst af skimmelsvampe, udtrykt ved direkte og indirekte mål. Risiko for vækst 0 1 Ingen risiko Svag risiko Fugt-historie vedr. vandskader Ingen eller Varighed < 1 uge

Læs mere

KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE

KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE Der er stor forskel på fugt- og temperaturforholdene i de dele af konstruktionerne, som ligger henholdsvis over og under terræn. Kældergulve vil i fugtteknisk henseende

Læs mere

HUSSVAMP LABORATORIET ApS

HUSSVAMP LABORATORIET ApS HUSSVAMP LABORATORIET ApS Rådgivning vedr. svamp, skimmel & insekter i bygninger Rådgivende Mikrobiologer & Ingeniører Medlem af Foreningen af Rådgivende Ingeniører F.R.I. Topstykket 18 DK-3460 Birkerød

Læs mere