At leve med et barn med ADHD

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At leve med et barn med ADHD"

Transkript

1 At leve med et barn med ADHD En mors beskrivelse af 7 år med at forstå og få hjælp til sit barn Af Hanne Phillipsen

2 Hvorfor skulle lige netop jeg få et barn med ADHD. Hvorfor var vi så længe om at finde ud af, hvad der var galt. Hvorfor måtte vi opsøge så mange for at få hjælp. Hvorfor havde vi så svært ved, at overskue det hele. Hvorfor måtte vi ikke bruge den instans, vi følte var den rette! Forord v. redaktøren, Kjeld Rasmussen Denne bog er skrevet af Hanne Phillipsen, moren til Mads, en dreng med en ADHD diagnose. Det er beretningen om deres liv sammen i familien, hvordan Mads udvikler sig og hvordan det efter mange bekymringer og mange voldsomme oplevelser, lykkes at nå frem til indsigt og erkendelse af, hvad der ligger bag adfærden og hvorfor han gør, som han gør. Der findes i dag mange små og store bøger om ADHD, normalt skrevet af forskellige specialister og behandlere. Men ikke mange om emnet set og oplevet af dem der selv er involveret, og som forældre bliver man naturligvis meget involveret, på alle mulige måder. Det fylder hovedparten af ens liv samtidig med at man også bare har en dejlig dreng, som man elsker højt. Bogen er også speciel derved, at der undervejs er lagt en specialist-kommentator ind i slutningen af hvert kapitel, ved hjælp af læge og børnepsykiater Gitte Retbøll. Mest for at sætte nogle vigtige dele af beskrivelserne ind i et forsknings-og fagligt perspektiv: Hvad véd vi om disse fænomener? Kunne noget være grebet anderledes an i forløbet? Et eksempel: Første kapitel handler om en meget besværlig og knudret graviditet samt fødsel, med mange atypiske karaktertræk og mange belastninger. Spørgsmålet er da: Kan dette forløb på nogen måde være med til at forstå og forklare den senere konstaterede ADHD? Har ADHD overhovedet noget at gøre med graviditetens og fødslens forløb? Dét kommenterer specialisten på. Det er på én gang en meget almenmenneskelig bog om et barns opvækst og samtidig en beskrivelse af et barsk forløb, hvor forældrene hele tiden forsøger at finde ud af, hvad der er med deres barn og komme overens med det. Som læser vil du efter læsningen vide en del mere om, hvad det indebærer at vokse op som ADHD-barn og med et ADHD-barn. Mød Mads. En dejlig knægt, som bare havde ADHD. Med venlig hilsen Kjeld Rasmussen, redaktør af bogen

3 2003 graviditet, fødsel og de første uger Kapitel 1 Fosteret er ikke OK, tænker jeg Jeg starter denne bog med en kort beskrivelse af min meget problematiske graviditet og en ret forfærdelig fødsel. Som læser ved du allerede ud fra bogens titel at jeg får et barn med ADHD. Har det problematiske forløb, eller en enkelt begivenhed i det, noget at gøre med, at min Mads får/har ADHD? Det ved jeg ikke præcist men jeg har gjort mig mange tanker om det. Læs selv og vurder. Hvor går det galt? Hvor skulle nogle have reageret? Graviditet og fødsel en lidelseshistorie Tillykke, siger lægen. Du er gravid. Tak, mumler jeg, mens jeg forsøger at sluge det opkast, som jeg gud ved hvilken gang den dag er plaget af. Denne graviditet er, modsat min første, startet med alle de tydelige tegn på en undfangelse. Meget ømme bryster, humørsvingninger, en anmassende lyst til at skulle spise bestemte ting og så den forfærdelige kvalme og opkastninger, som slider på mit velvære. Samtidig er mit foster næsten konstant meget aktivt og slår kolbøtter. I 6. måned bliver jeg sygemeldt, men selv om jeg er meget dårlig, har jeg ikke på dette tidspunkt mistanke om, at mit foster fejler noget. På grund af min epilepsi er jeg nemlig ofte blevet skannet og jeg har fået foretaget fostervandsprøve og moderkagebiopsi. Min medicinering med Lamictal er nedtrappet, jeg er færdig med medicinen og anfaldsfri, da fosteret er 4 mdr. Så, jeg er ikke nervøs for, at noget er galt. Da fødselsterminen nærmer sig, ligger fosteret ikke i fødestilling. Jeg er på Skejby Sygehus for at få vendt fosteret 5 gange. Hver gang med samme resultat - efter et par timer har fosteret bare indtaget en ny stilling. Det gør afsindigt ondt at få vendt sit foster, men det er samtidig en utrolig oplevelse at se sit foster på en skærm imens. Ved den sidste fostervending får jeg en såkaldt pøllebinding på. Den består af to store pøllepuder, der bliver spændt hårdt på begge sider af min mave af en forbinding. Den skal så forhindre fosteret i at vende sig. Jeg ligger med pøllebinding. Ikke specielt morsomt, kan jeg hilse og sige.

4 Liggende på y4, Skejby sygehus, med denne pøllebinding, bliver fødslen sat i gang. Jeg får sat ve` stimulerende tabletter op. Efter et døgn er fosteret gledet ned i bækkenet og nye tabletter bliver sat op. Nu ruller veerne. Smerterne tiltager og jeg kommer over på fødeafdelingen. Jeg åbner mig desværre meget langsomt og får en véstol at gå rundt med. Smerterne bliver for slemme og jordemoderen foreslår Epiduralblokade - som jeg p.gr.a. travlhed på afdelingen først får om morgenen. Efterhånden er jeg meget træt, men veerne er nu til at klare og jeg åbner mig mere og mere. Af og til får jeg kørt en strimmel: et bælte om maven måler, om fosteret har det godt. Da jeg har åbnet mig 10 cm. og er klar til at presse, giver alarmen lyd. Fosteret mangler ilt og er stresset. En nål sættes op i fosterets hoved for at tage en blodprøve. Fosteret har det ikke godt og til min skuffelse bliver der hurtigt besluttet, at kejsersnit er nødvendigt. Mads kommer til verden efter 4 minutter. Han skriger og slår om sig, men har det efter omstændighederne o.k. Navlestrengen har en knude på, så hvis jeg havde født på normal vis, var han sikkert blevet kvalt. De første dage en dreng der skriger afsindigt og græder hidsigt Mads skreg meget de følgende dage, som om han havde ondt. Jeg kom i gang med at amme ham og han faldt i søvn, når han spiste. Hvis jeg lagde ham væk, kom der nærmest en hidsig gråd. Da Mads ikke sov så længe ad gangen, hjalp sygeplejerskerne med at tage ham en nat. De måtte dog efter et par timer opgive, da de ikke kunne få Mads til at falde til ro. Mads er tilsyneladende sund og rask, men skriger helt afsindigt. Han skreg og skreg Det underlige var, at jo flere alarmer der ringede og jo mere uro der var på gangen eller stuen, jo roligere var Mads. Men jeg syntes, det var anstrengende. Vågnede konstant. Blev mere og mere irriteret på Mads og hele afdelingen. Så, da jeg efter syv dage havde normal temperatur og måtte tage hjem, var glæden stor. Hjemme var Mads desværre ligeså dårlig til at sove. Han ville sove når han fik ture i barnevognen, blev båret eller når han spiste. Han nåede aldrig at spise sig mæt, før han sov, så han tabte sig en del. Han skreg stadig meget. Vi blev urolige og måtte have hjælp. Vagtlægen mente ikke, der var tale om kolik, men han mente, at Mads var højt sat i gearingen. Han skreg nemlig endnu mere ved lægens berøring. Højt sat i gearingen? første signal om ADHD eller er der ingen direkte forbindelse? Spørgsmål som disse skulle jeg stille mig selv mange gange de kommende måneder og år.

5 Mads, en dreng der er anderledes Som 2. gangs forældre syntes vi, at Mads bevægede sig meget. Fægtede med arme og ben. Han var lidt stiv med rank ryg. Lægen mente, at det kunne være en ide at konsultere en kiropraktor. Kiropraktikeren kunne mærke, der var noget galt med den øverste nakkehvirvel på Mads. Kiropraktikeren kunne rette rygsøjlens fejl og efter tre behandlinger, kunne vi se på Mads, at han slappede mere af og var mere blød i ryggen, som andre babyer. Desværre hjalp hans behandlinger ikke på søvnen. Vi oplevede klart, at Mads var meget anderledes end vores første barn. Han blev hysterisk, når han skulle have tøj af, blev urolig i vand, skreg når han skulle have tøj på igen. Han ville heller ikke aes eller masseres. Var faktisk kun rolig ved brystet eller når han var i bevægelse. Vi syntes, han så anderledes ud, specielt når vi så ham sammen med børn på samme alder. Han så spinkel og næsten sygelig ud. Mads (tv.)og en jævnaldrende vi syntes, han så spinkel og næsten sygelig ud i sammenligning Vi havde alle søvnunderskud og vi kunne faktisk ikke forstå, at vi med vores erfaring ikke kunne få Mads til at sove. Hver gang sundhedsplejersken var på besøg, snakkede vi om mad, søvn og aktivitet. Vi prøvede at lave forskellige soveterapier med Mads: Mad på bestemte tidspunkter, musik-og bevægelsesterapi, Godnat og sov godt, Mæt og glad med meget begrænset virkning. Han sov særdeles lidt og uregelmæssigt. Vi prøvede også at køre Mads i søvn i bilen, men når han blev spændt fast og bilen begyndte at køre, ja, så skreg han helt hysterisk og blev ved længe måneder et aktivt barn med knald på Da Mads var 6 mdr., sov han 7-8 timer i døgnet. Han tog på - og var stadig utrolig aktiv. Han kravlede, kastede med ting og prøvede på at hive sig op på vores møbler. Han havde det stadig bedst, når han var aktiv.

6 Det er lettest at lege med Mads, når han er i bevægelse Mads elsker at være vild, men må nogle gange bremses lidt Mads var ikke altid vild med at køre i barnevogn. Nogle gange var han næsten ved at dreje hovedet af led, fordi han ville se, hvad der foregik til siderne og fremad. Og selvom kalechen var nede, kunne han ikke altid se i de retninger, han ville. Vi købte derfor cykelstole, som kunne sidde foran på styrstangen og hvor Mads så kunne sidde og kigge i kørselsretningen. Godt at der var seler til cykelstolene, for Mads sad meget uroligt, selvom han syntes, det var spændende at være på cykeltur. Mads sad altid uroligt, også på cykelture Mads havde det allerbedst når han kunne lege ude. Han spillede bold, prøvede at gå balancegang og forsøgte at komme op i vores træer.

7 Vores konflikter med Mads var færre udenfor. Men nogle dage var han aggressiv og slog på både os og vores ting. Han var stærk og når han prøvede at smadre møbler, cykler, legetøj eller kom op på ting, som han så bagefter faldt ned fra og slog sig, så var det nødvendigt at holde ham i flere minutter. Mads smider ting ud fra sit legehus. Der er gang i den Hvis vi ikke greb ind, fortsatte han den uønskede adfærd. Selv om han ømmede sig over sine fald og vi kunne se, det var slemt, så glemte han det hurtigt. Hvis han græd mere end to minutter, var det som regel rigtig slemt og undersøgelse på skadestuen måtte til. Mads har haft mange forstuvninger, flere gange haft flækkede øjenbryn, iturevet læbestreng, sprængt læbe, store hudafskrabninger, brandsår, snit sår, åbne sår og hjernerystelser. Heldigvis har han aldrig brækket noget, i hvert fald ikke hvad vi ved af. Mads 12 måneder gammel indlægges for hyperaktivitet På grund af vores enorme søvnunderskud og Mads, der havde lilla rander under øjnene, blev vi indlagt på Skejby sygehus. Mads var nu næsten et år gammel. På sygehuset filmede de Mads og mente, at udover hans enorme aktivitet var der ikke noget fysisk galt med ham. Måske kunne han ikke tåle min amning og måske havde vi en for tæt symbiose, som ikke var hensigtsmæssig. Jeg skulle så holde op med at amme og min mand skulle være mest sammen med Mads. Jeg måtte ikke være i nærheden, når Mads skulle sove, i en høj børneseng og med faderen i en seng ved siden af. Vi spurgte undrende, om Mads ikke skulle i sele i sengen, så han ikke faldt ud. Lægen sagde opmuntrende, at ingen så små børn var kravlet ud af deres senge. Men Mads kunne kravle ud af sengen. Han blev ved med at hoppe op, indtil han fik fat i kanten af sengen og så stemte han benene imod hjørnet og hev sig op og ud over kanten. Han slog sig i landingen, men var ligeglad.

8 Mads i tremmeseng på Skejby sygehus. Det lykkedes ham at klatre over rækværket og falde ned På afdelingen var det svært at passe Mads. Han var overalt, i alt, på alt og ødelagde alt. Han susede op og ned ad gangene, så når børnene skulle sove til middag, måtte vi gå barnevognstur med ham i 2 timer. Men han sov bedre på sygehuset. Om det så var mit fravær, der var medvirkende til det eller ophør af amningen, det ved vi ikke. Han vågnede af og til og stod op kl. 5, men det var klart fremskridt. Efter 5 dage måtte han komme hjem. Hjemme gik det lidt bedre, men Mads var stadig meget aktiv. Det med at blive spændt fast, virkede nærmest som tortur på Mads. Han ville hellere gå mange kilometer end at være spændt fast i klapvognen. Og spænde ham fast, det var vi nødt til, da han ellers pludselig hoppede ud i trafikken. Når han fik sele på i bilen, gik han næsten i panik, skreg og kunne ikke få vejret, så en tur i bil til familien i Sønderjylland, var et mareridt. Selv om vi stoppede hvert kvarter, så Mads kunne komme ud og løbe, blev han først rolig, når vi var fremme. Man skulle ellers tro, at bilens vuggende bevægelser kunne virke beroligende, men ikke på Mads. Vi syntes stadig, han var meget anderledes end andre børn. Vi kunne ud over hans manglende søvn og hans ulyst til at blive rørt ved, have tøj på, blive badet og ligge stille, ikke finde ud af hvad der var galt. Vi syntes heller ikke, at hans almene tilstand var god. Han havde ofte ondt i ørerne og havde i perioder let feber. Vi prøvede at holde ham fra slik, kager, ananas, ærter, majs og andet, som der er meget sukker i. Han ændrede dog ikke adfærd, på nær med slikket. Vi så til fastelavn, hvordan han blev helt umulig, da han havde spist slik fra fastelavnstønden. Så, vi fandt det bedst fortsat at holde ham fra slik og kager. Han fik dog is en gang imellem. Efterskrift til dette kapitel: Mange år og mange begivenheder senere får jeg adgang til at læse Mads sagsmappe. Det var hårdt at læse den igennem - og det var med stor undren, at jeg kunne læse, at vores sundhedsplejerske allerede da Mads var 7 mdr. gammel havde skrevet til lægen og gjort opmærksom på, at hun så tegn på hyperaktivitet. Det ville have været rart, om vores læge sammen med sundhedsplejersken kunne have deltaget mere aktivt i allerede da få den rette hjælp til os. Specielt når jeg tænker på alle de frustrationer, jeg har haft gennem alle årene om, hvorvidt det var mig, der var skyld i Mads` måde at være på eller mine tusindvis af tanker om, hvordan jeg skulle hjælpe ham. Da jeg læser papirerne, tænker jeg: Hvad vi nu skal stille op? Har jeg kræfter til at køre sag mod kommunen? Hvad får vi ud af det i forhold til den indsats vi stiller med? Det blev aldrig til noget.

9 Kommentarer fra en specialist, Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater med erfaring fra børnepsykiatrien - inklusive spædbarnspsykiatrien. Interviewet af Kjeld Rasmussen Graviditet og fødsel kan ikke uden videre direkte forbindes med ADHD en. På den anden side har moderen jo haft ekstraordinært meget kvalme og opkast, som vi ved skaber stress. Og dét belaster moren - hun kan være i fysisk risiko for ikke at få nok næring og hun synes at have været meget utilpas. Barnet mærker, at moren ikke nyder graviditeten, og den del kunne man ud fra det jeg læser, godt have været mere opmærksomme på. Da Mads blev født i 2006, var der betydeligt mindre viden om disse ting end der er nu, men en mor der har været så stresset i graviditeten kan have haft et højt niveau af stresshormon i blodet, hvilket kan have påvirket barnet - og vi har vidst i en del år, at stress, angst og depressioner kan have betydning for børn regulations-evner og vanskeligheder ved dette. Nogle gange gør man noget for at forebygge selve opkastningen, man kan tilse hende hyppigere, betrygge hende, give hende råd, tage det mere roligt og så videre. Være meget opmærksom på at skabe stunder hvor hun er glad for graviditeten. Give hende ro og støtte hende i at føle sig godt tilpas i sin graviditet. Regelmæssig kontakt med sundhedsfagligt personale. Der har været for mange stressfaktorer, som barnet muligvis har kunnet mærke, og man kunne have talt med hende om enten endnu tidligere sygemelding eller om at få ekstra hjælp derhjemme, nedsætte stress og skabe ro. Moren fortæller i en anden sammenhæng (ikke beskrevet i kapitlet), at hun selv havde ADHD-lignende symptomer, da hun var barn. De undersøgelser der er lavet, viser, at der er % sandsynlighed for, at et barn får ADHD, hvis der er ADHD i familien. Men den anden del: at være stresset, rastløs, nybagt mor og kunne sammenligne med sit første barn - det kan gøre, at man som mor har svært ved at regulere sit nyfødte barn, for noget tyder på Mads fra start har haft brug for en meget sensitiv mor, som var god til at regulere ham. Derfor skulle fagfolk nok have opdaget faresignalerne tidligere i hans liv, gjort hans mors liv lettere med hjælp, hjulpet hende med at udvikle højere grad af sensitivitet, så man fik en mere rolig mor, hjulpet relationen på vej ved at hjælpe moren. Det er aldrig morens skyld, men hun har nogle ting med sig fra sit liv, som kan gøre, at hun ikke er så nærværende, rolig og rigtig god til at læse barnet og hjælpe med at regulere barnet og det skal man have særlig hjælp til. Hvis man går nogle måneder frem, er Mads, som moren skriver, meget spinkel, nærmest sygelig af udseende. Han skriger som en afsindig, meget hidsig gråd, kan ikke falde til ro, jo mere uro der er omkring ham jo mere rolig er han selv. Der er nogle børn, dem man kalder sensitive børn, som har godt af fast berøring og nogle former for lyde og uro, mere voldsomme bevægelser i barnevognen, hvis de skal sove. Deres tærskel for at reagere på stimuli er forskellig fra andres, og der skulle sandsynligvis have været mere fokus på Mads behov. Ergo- og fysioterapeuter der kunne have hjulpet forældrene med dette.

10 Han kan se forpint ud på billederne og græder meget, præget af følsomhed og sensitivitet, hvad også beretningerne om besværet med at kunne hjælpe ham med at falde til ro vidner om. Hvis man tænker på, hvordan det var at være Mads dengang, kunne man forestille sig, at han ikke har følt sig mødt, forstået og hjulpet. Forældrene har gjort det så godt, de kunne, hentet råd hvor de kunne, og på det tidspunkt for 12 år siden har det været nyt at finde den specifikke viden. De skulle have haft noget hjælp tidligere, så havde Mads muligvis stadig haft ADHD, men måske i en noget mildere version, hvor familien hang bedre sammen. De skulle have haft oversættelses hjælp til at forstå, hvad det var Mads udtrykte og hvad det var, han specielt havde behov for.

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression!

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Vores datter Emma blev født i okt. 2003. Vi havde været gravide før men jeg aborterede i 7. uge af graviditeten. Graviditeten med Emma var præget af angst

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

"Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt"

Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt "Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt" Landsholdsspiller i håndbold Rikke Nielsen fortæller om at blive kræftsyg, samtidig med, at hun (uventet) blev mor til en datter med Downs syndrom Af Lene

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Vi har været i praktik i 10 uger på statshospitalet Katatura hospital i Windhoek, Namibias

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Personlige erfaringer med kræft

Personlige erfaringer med kræft August 2003 29-årig kvinde fortæller om, hvordan hun som 19-årig mistede sin mor på grund af kræft i lungerne og hjernen. Jeg begyndte, at blive væk fra skole, men ikke for at passe min mor. Jeg tog af

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten.

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten. Sundhedsstyrelsen 16. 11.2016 Ny i Danmark graviditet og fødsel Anbefalinger til kommende forældre Tillykke med graviditeten. Denne pjece er skrevet til dig, der er gravid og til din mand for at fortælle

Læs mere

Endagadgangen enhistoriefrablødersagen

Endagadgangen enhistoriefrablødersagen Endagadgangen enhistoriefrablødersagen Anmeldelse af Birgit Kirkebæk Palle mødtes stadig med andre hiv smittede blødere. Som Palle selv følte de andre sig også efterladt af samfundet. De var blevet smittet

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Historien om da mit liv blev vendt på hovedet, efter en meningitis, som gjorde mig akut døvblivende.

Historien om da mit liv blev vendt på hovedet, efter en meningitis, som gjorde mig akut døvblivende. Historien om da mit liv blev vendt på hovedet, efter en meningitis, som gjorde mig akut døvblivende. Lige lidt om mit liv før d 6.10-08, jeg bor sammen med min mand, har to dejlige drenge en på 20 og en

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Marys historie. Klage fra en bitter patient

Marys historie. Klage fra en bitter patient Artikel i Muskelkraft nr. 8, 1997 Marys historie Klage fra en bitter patient Af Jørgen Jeppesen Hvordan tror du de opfatter dig? "Som en utrolig vanskelig patient. Det er jeg helt sikker på." Er du en

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt.

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt. I 2013 da jeg smed p-pillerne, var jeg en ung kvinde på 26, der havde været sammen med min kæreste i næsten 5 år. Min kæreste var dengang 29 år og var færdiguddannet. Vi havde længe snakket om at det ville

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Et privilegium at få lov at tage afsked på den måde, siger datter, der tog plejeorlov for at passe sin mor

Et privilegium at få lov at tage afsked på den måde, siger datter, der tog plejeorlov for at passe sin mor Artikel i Muskelkraft nr. 4, 2005 En utrolig smuk dag Et privilegium at få lov at tage afsked på den måde, siger datter, der tog plejeorlov for at passe sin mor Af Jane W. Schelde "Du må godt give slip,

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Når børn ikke ved de har ondt!

Når børn ikke ved de har ondt! Når børn ikke ved de har ondt! Artikel af Heather Smith ca. 2003. Denne artikel valgte Stanley Rosenberg at bruge som et kapitel i KST bogen, som tidligere ligget på Stanley Rosenbergs hjemmeside. Selvom

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Side 12 Revideret Juli 2015 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Side 11 Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn. Denne vejledning er henvendt

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Mandag den 10. januar

Mandag den 10. januar 2011 6 Mandag den 10. januar Har du set de mennesker, der sidder ret op og ned med åben mund og sover i bussen? Det var mig i morges. Jeg ved ikke, hvad der sker med mig, for jeg bør jo være helt udhvilet

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Revideret Marts 2013 Side 12 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Jeres datter bliver nok ikke så gammel

Jeres datter bliver nok ikke så gammel Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 1989 Jeres datter bliver nok ikke så gammel Angsten, når diagnosen stilles. Sorgen, når barnet dør. Bente Friis og Mariann Jensen har begge haft en datter, der er død af

Læs mere

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille Sølvhøi levede hele sin ungdom med spisevægring. Da hun var 15 år, prøvede hun for første gang at begå selvmord. Her er hendes

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

det sundhedsvidenskabelige fakultet københavns universitet Danske læger og hospitaler

det sundhedsvidenskabelige fakultet københavns universitet Danske læger og hospitaler det sundhedsvidenskabelige fakultet københavns universitet Danske læger og hospitaler Danske læger og hospitaler Her får du information om danske læger og hospitaler. Du kan også læse om, hvor du skal

Læs mere

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn 0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte 0-2 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en

Læs mere

Kan du ikke kende dig selv i din tilstand af GRAVID ELLER NYBAGT MOR?

Kan du ikke kende dig selv i din tilstand af GRAVID ELLER NYBAGT MOR? Kan du ikke kende dig selv i din tilstand af GRAVID ELLER NYBAGT MOR? P/01 Gravid eller nybagt mor P/03 Tak for din tilmelding P/04 Er der noget galt? INDHOLD P/06 Er der noget galt? (fortsat) P/08 Den

Læs mere

John Patrick. Genetisk sygdom

John Patrick. Genetisk sygdom John Patrick Genetisk sygdom Skrevet af Eliza Martin Way, John Patrick mor. John-Patrick er en glad dreng på 10 år. Han er født med en kromosomfejl. John-Patricks fødsel var lang og svær, den endte med

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5 Notathæfte D A N S K Trin 3-5 Notathæfte Personoplysninger: Testpersonens navn: Fødselsdato: Testnorm: Skole/Institution: Klasse: Logostester: Dato: Bemærkninger: 1. Flydende læsning og læseforståelse

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

2. Det første anfald. 34274_kom_stærk_ud_af_din_angst.indd 25 30-05-2012 16:18:45

2. Det første anfald. 34274_kom_stærk_ud_af_din_angst.indd 25 30-05-2012 16:18:45 2. Det første anfald»hvor er det ubehageligt at føle, at jeg har en gift indeni. Pludselig begynder min krop at sitre, jeg bliver bange, og tankerne kværner og kører derudad. Pludselig kan jeg ikke kontrollere

Læs mere

Har barnet boet hos andre under opvæksten? (hos familie eller på institution)

Har barnet boet hos andre under opvæksten? (hos familie eller på institution) SPØRGESKEMA Udfyld venligst alle spørgsmål nedenfor Lilita Thomsen Børne- og Ungdomspsykiater Tlf: (+45) 31 90 56 56 E-mail: lilitathomsen@gmail.com Telefontid på hverdage mellem kl. 16.00 og 18.00 Barnets

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Jeg fik livet tilbage

Jeg fik livet tilbage Jeg fik livet tilbage Onsdag d.13. maj 2015 en dag jeg vil huske, hvor min svigerinde kontaktede mig. Hun havde fundet en der gerne ville hjælpe mig. Omkring middag blev jeg kontaktet af Berit Pedersen

Læs mere

Vi har også cystisk fibrose

Vi har også cystisk fibrose Patientinformation Vi har også cystisk fibrose fire historier Aarhus Universitetshospital Børneafdeling A Har du yderligere spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakte os: Bjørg Sørensen Tlf. 2887

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Allerførst skal du planlægge de praktiske rammer for din meditation. Første skridt er at lægge aktiviteten ind i din kalender. Sæt allerførst en startdato, gerne

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Terapi med spædbørn? Børnepsykiatri. Artikel: 10773

Terapi med spædbørn? Børnepsykiatri. Artikel: 10773 Artikel: 10773 Børnepsykiatri Terapi med spædbørn? Af Gitte Retbøll Biografi Forfatter er speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri og arbejder i speciallægepraksis i Aarhus C, bl.a. med spædbarnsterapi

Læs mere

Viden om sundhed og sygdom, læger og hospitaler i Danmark

Viden om sundhed og sygdom, læger og hospitaler i Danmark Viden om sundhed og sygdom, læger og hospitaler i Danmark DU1 modul 2 & 3 D e t S u n d h e d s v i d e n s k a b e l i g e F a k u l t e t ( FA K v e r s i o n ) Logotype: CMYK U/C Faculty of Health a

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015 Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015 Bemærk at kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Hej Lene A.K. Med Venlig Hilsen. Magnus Mouritsen (13 år) Kære Lene

Hej Lene A.K. Med Venlig Hilsen. Magnus Mouritsen (13 år) Kære Lene Hej Lene Første behandling/anden behandling allerede, - der er der løst op for hans spændinger, han siger" knæk" og hans hoved ligger knapt så skævt, når han ligger på ryggen. Efter anden behandling lægger

Læs mere

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn Det er en almindelig opfattelse at spædbørn og børn ikke bør have nogen strukturel stress eller spænding i sin krop, fordi de er så unge. Virkeligheden

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164

1. udgave. 1. oplag Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 1. udgave. 1. oplag 2010. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1164 PSYKISKE REAKTIONER PÅ HJERTEKARSYGDOM Måske har du brug for hjælp? DET ER NORMALT AT REAGERE Det er en voldsom oplevelse at få og blive

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre 18 smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre Smerter i ryg og bækken er den hyppigste årsag til sygefravær blandt gravide kvinder og bækkenløsning i graviditeten koster det danske samfund 300.000 sygedage

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Fødselsreaktioner Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Hvad er en fødselsreaktion * Efter en fødsel gennemlever mange forældre både en psykisk og legemlig forandring. * Stiller store krav

Læs mere

Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til.

Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til. Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til. Autisme eller HSP-adfærd kan ikke ses, og derfor kan omverdenen

Læs mere

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Indledning Denne pjece er til dig, som har været indlagt på intensiv afdeling, og dine pårørende. Du har været indlagt på Intensiv afdeling, fordi du har været kritisk

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen

Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen Stress er: en tilstand af spænding, som opstår, når hændelser

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

SIMON KARAS-JENSEN Født 24.02.2003 med dobbeltsidig læbe-gumme-ganespalte

SIMON KARAS-JENSEN Født 24.02.2003 med dobbeltsidig læbe-gumme-ganespalte SIMON KARAS-JENSEN Født 24.02.2003 med dobbeltsidig læbe-gumme-ganespalte Simon 3 måneder gammel Simon i dag 2007 næsten 4 år Her er Simon 2 dage gammel Og her er så billedet taget af Rigshospitalets fotograf

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Velkommen til verden - til forældre med for tidligt fødte børn Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Kære forældre Hjertelig tillykke med jeres lille for tidligt fødte barn.

Læs mere

Den amerikanske fotograf Ashleigh Raddatz, 31, flyttede fra Californien til Tyskland for 6 år siden. Èt år senere kunne hun og hendes mand Steffen,

Den amerikanske fotograf Ashleigh Raddatz, 31, flyttede fra Californien til Tyskland for 6 år siden. Èt år senere kunne hun og hendes mand Steffen, Den amerikanske fotograf Ashleigh Raddatz, 31, flyttede fra Californien til Tyskland for 6 år siden. Èt år senere kunne hun og hendes mand Steffen, tysk, byde deres førstefødte søn August velkommen til

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

FOREBYG VUGGEDØD og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved. Til forældre

FOREBYG VUGGEDØD og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved. Til forældre FOREBYG VUGGEDØD og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved Til forældre 2011 Sundhedsstyrelsen Island Brygge 67 2300 København S Telefon 72 22 74 00 sst@sst.dk www.sst.dk Pjecen kan bestilles hos: Rosendahls

Læs mere

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk Til kvinden: kan jeg få det? Hvad er en efterfødselsreaktion? Hvordan føles det? Hvad kan du gøre? Hvordan føles det? Hvad kan jeg gøre? Vigtigt at huske på Tag imod hjælp. Bed om hjælp. www.libero.dk

Læs mere