Nettilslutningsaftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nettilslutningsaftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren"

Transkript

1 Nettilsluttede vindkraftanlæg større end 11 kw og mindre end eller lig 25 MW Nettilslutningsaftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren og NETVIRKSOMHED YY CVR nr.: xxxxx på den anden side i det følgende benævnt netvirksomheden for VINDKRAFTANLÆG ABC i det følgende benævnt vindkraftanlægget tilsluttet på Installationsadresse: Installationsnr:

2 Nettilsluttede vindkraftværker større end 11 kw og mindre eller lig 25 MW side 2 Indholdsfortegnelse Tilblivelse. 3 Definitioner.. 4 Aftalen.. 5 Appendiks 1 Standardbestemmelser for vindkraftanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW. 1 Aftalens formål 2 Vindkraftanlæggets etablering, ændringer og nettilslutning 3 Driften af vindkraftanlægget Anlægsejeres rettigheder og forpligtelser Netvirksomhedens rettigheder og forpligtelser Energinet.dk s rettigheder Reaktiv effekt Relæbeskyttelse 4 Transport af elproduktion 5 Måling og kontrol 6 Løbende betalinger 7 Aftalens løbetid, opsigelse og genforhandling 8 Misligholdelse og afbrydelse af den elektriske forbindelse 9 Øvrige forhold 10 Tvistigheder 11 Eksemplarer og omkostninger Appendiks 2 Appendiks 3 Appendiks 4 Appendiks 5 Appendiks 6 Appendiks 7 Appendiks 8 Teknisk, administrativt og økonomiske grundlag for nettilslutning og drift af vindkraftanlægget. Beskrivelse af vindkraftanlægget i henhold til tekniske forskrifter. Myndighedsgodkendelser Idriftsættelsesrapport Anlægsgodkendelse Dispensationer Tekniske forskrifter.

3 Nettilsluttede vindkraftværker større end 11 kw og mindre eller lig 25 MW side 3 Tilblivelse Nærværende standardaftale er udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Energis Netteknikudvalg. Bestemmelserne er behandlet og godkendt i Dansk Energis Netteknikudvalg på mødet den Standardaftalen har været fremsendt i høring til Energinet.dk samt Danmarks Vindmølleforening, hvilket ikke har givet anledning til bemærkninger. De egentlige paragraffer er aftalegrundlaget mellem anlægsejeren og netvirksomheden og kan eftertrykkes som egne bestemmelser. Det skal især bemærkes, at der ikke kan ændres i appendiks 1. Såfremt der ved forhandling ikke er enighed om teksten, skal dette fremgå af selve aftalen. Opdateringen i december 2012 tilpasser aftalen til processen for nettilslutning af vindkraftanlæg omfattet af aftalen med henblik på at gøren aftalen mere operationel. Opdateringen har ikke givet anledning til betydende ændringer til standardbestemmelserne i appendiks 1. Standardaftalen er fremsendt til Enerignet.dk og Danmarks Vindmølleforening til information. Opdateringen i august 2013 indeholder redaktionelle rettelser. Version

4 Nettilsluttede vindkraftværker større end 11 kw og mindre eller lig 25 MW side 4 Definitioner Afregningsmåler: Det kollektive elforsyningsnet: Ejergrænse: Tilslutningspunkt: Systemansvarlig virksomhed: Måler der anvendes til at måle elektrisk energi med henblik på afregning af denne. Til brug for denne aftale omfatter begrebet afregningsmåler også eventuelle kontrolmålere. Transmissions- og distributionsnet, som på offentligt regulerede vilkår har til formål at transportere elektricitet for en ubestemt kreds af elleverandører og elforbrugere. Det punkt i nettet hvori ejendomsretten over de fysiske komponenter overgår fra den ene aftalepart til den anden. Det fysiske punkt i nettet hvor kabelforbindelsen, der forbinder et vindkraftanlæg med det kollektive elforsyningsnet, tilsluttes elektrisk til en anden elforsyningskomponent. En virksomhed, der har det overordnede ansvar for at opretholde forsyningssikkerhed i og sikre en effektiv udnyttelse af sammenhængende elforsyningsnet 1 Den systemansvarlige virksomhed er Energinet.dk. Tilgangsafbryder: X1/X2 kv-station Effektafbryder eller lastadskiller, placeret i en X1/X2 kvstation, der gør det muligt at ind- og udkoble kabelforbindelsen mellem stationen og vindkraftanlægget. En hoved- eller netstation i det kollektive elforsyningsnet med transformering af spændingen fra X1 kv til X2 kv.

5 Nettilsluttede vindkraftværker større end 11 kw og mindre eller lig 25 MW side 5 Aftalen 1 Vindkraftanlægget er et nettilsluttet decentralt elproducerende anlæg, der anvender vind som energikilde. 2 Vindkraftværket er nærmere beskrevet i appendiks 2, herunder anlæggets eleffekt. Anlæggets eleffekt er kw jf. appendiks 2. 3 Vindkraftanlægget forventes idriftsat den og skal opfylde de til enhver tid gældende tekniske forskrifter beskrevet i appendiks 8. 4 Aftalen træder i kraft ved underskrivelsen og skal genforhandles, hvis vindkraftanlægget ikke er etableret og idriftsat senest måned(er) efter den aftalte idriftsættelsesdato. 5 Nettilslutning af vindkraftanlægget til det kollektive elforsyningsnet sker til X1 kv - eller X2 kv-samleskinnen eller xx kv tilgangsafbryderen på X1/X2 kv-station ZZ (tilslutningspunktet, som angivet på oversigstegningen i appendiks 2) 6 Ejergrænsen mellem anlægsejeren og netvirksomheden er i tilslutningspunktet. (ejergrænse, som angivet på 1-stregsskemaet i appendiks 2). 7 Indholdet af følgende appendiks er en integreret del af aftalen: Appendiks 1 Appendiks 2 Appendiks 8 Standardbestemmelser for vindkraftanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW. Teknisk, administrativ og økonomisk grundlag for nettilslutning og drift af vindkraftværket. Tekniske forskrifter. 8 Indholdet af følgende appendiks skal være tilvejebragt af anlægsejer før midlertidig driftstilladelse kan gives. Appendiks 3 Appendiks 4 Dokumentation af vindkraftanlægget i helhold til de tekniske forskrifter. Myndighedsgodkendelser 9 Den midlertidige driftstilladelse gives i måned(er) med henblik på at foretage de krævede verificeringer og afprøvninger.

6 Nettilsluttede vindkraftværker større end 11 kw og mindre eller lig 25 MW side 6 10 Indholdet af følgende appendiks skal yderligere være tilvejebragt af anlægsejer før anlægget kan endeligt godkendes. Appendiks 5 Idriftsættelsesrapport 11 Idritsættelsesrapporten skal være tilvejebragt senest 3 måneder før den midlertidige driftstilladelses udløb. 12 Indholdet af følgende appendiks skal være tilvejebragt af netvirksomheden før anlægget kan betragtes som endeligt godkendt. Appendiks 6 Appendiks 7 Anlægsgodkendelse Dispensationer. 13 De i 12 nævnte appendiks skal være tilvejebragt inden den midlertidige driftstilladelses udløb. 14 Særlige vilkår: X - by, den ANLÆGSEJER ABC NETVIRKSOMHED YY

7 Appendiks 1, side 1 STANDARDBESTEMMELSER FOR NETTILSLUTTEDE VINDKRAFT- ANLÆG STØRRE END 11 kw OG MINDRE ELLER LIG 25 MW 1 Aftalens formål 1.1 Denne aftale regulerer vindkraftanlæggets drift og egenskaber med henblik på at sikre, at elproduktionen kan indgå i det kollektive elsystem, og at netvirksomheden kan tilvejebringe en tilstrækkelig og sikker elforsyning i forsyningsområdet. 1.2 Afregningen af elproduktionen sker i henhold til den til enhver tid gældende lov om elforsyning og regler fastsat i medfør af denne samt Energinet.dk s forskrifter. Aftalen regulerer ikke forholdet mellem anlægsejeren og den godkendte produktionsbalanceansvarlige markedsaktør. 2 Vindkraftanlæggets etablering, ændringer og nettilslutning 2.1 Omkostningerne til et vindkraftanlægs nettilslutning afholdes iht. bestemmelserne i Vindmøllebekendtgørelsen Vindkraftanlægget skal opfylde de til enhver tid gældende tekniske forskrifter samt øvrig gældende lovgivning og forskrifter i medfør heraf. Til orientering er de på aftaletidspunktet gældende tekniske forskrifter listet i appendiks Forud for vindkraftanlæggets midlertidige driftstilladelse er det, jf. aftalens 8, anlægsejerens ansvar at tilvejebringe de nødvendige myndighedsgodkendelser. Godkendelserne anføres i appendiks 4 og kan til enhver tid rekvireres af netvirksomheden eller Energinet.dk. 2.4 Anlægsejeren projekterer og bygger vindkraftanlægget og afholder alle udgifter ved anlæggets etablering fra tilslutningspunktet til og med de enkelte møller iht. bestemmelserne i Vindmøllebekendtgørelsen. Det interne forbindelsesnet i et vindmølleområde dimensioneres efter Energinet.dk s retningslinjer. 2.5 Netvirksomheden projekterer og bygger og afholder alle udgifter ved etablering og forstærkning af elforsyningsnettet frem til tilslutningspunktet iht. bestemmelserne i Vindmøllebekendtgørelsen. 2.6 Der indgås i henhold til netvirksomhedens netbenyttelsesaftale de nødvendige aftaler vedrørende forbrug ud over vindkraftanlæggets eget forbrug til elproduktion, ligesom reglerne for afregning også er gældende. Definition af det nødvendige egetforbrug til elproduktion er beskrevet i Energinet.dk s forskrift herom. 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. BEK nr af 7. september 2010.

8 Appendiks 1, side 2 STANDARDBESTEMMELSER FOR NETTILSLUTTEDE VINDKRAFT- ANLÆG STØRRE END 11 kw OG MINDRE ELLER LIG 25 MW 3 Driften af vindkraftanlægget Anlægsejers rettigheder og forpligtelser 3.1 Anlægsejeren driver og vedligeholder vindkraftanlægget og afholder samtlige udgifter hertil. 3.2 Driften af vindkraftanlægget skal foregå i overensstemmelse med Energinet.dk s til enhver tid gældende forskrifter vedrørende systemdrift samt netvirksomhedens retningslinjer vedrørende drift af elproduktionsanlæg. 3.3 Driften af vindkraftanlægget skal foregå i overensstemmelse med Energinet.dk s til enhver tid overordnede driftsplanlægning under hensyntagen til vindkraftanlæggets tekniske formåen. 3.4 Såfremt der i henhold til Sikkerhedsstyrelsens regler om driftsledelse kræves en driftsleder for vindkraftanlægget, skal der foreligge en underskreven aftale om sammenkobling af elforsyningsanlæg mellem driftslederen for netvirksomheden og driftslederen for vindkraftanlægget. Er der for vindkraftanlægget ikke krav om driftsledelse, er Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 6, stk gældende. 3.5 Anlægsejeren forpligter sig til at stå til disposition med sin elproduktion over for Energinet.dk i henhold til den til enhver tid gældende lovgivning med tilhørende regler. 3.6 Såfremt vindkraftanlægget er frakoblet efter aftale med netvirksomheden, må vindkraftanlægget ikke indkobles, før dette er aftalt med netvirksomheden. 3.7 Såfremt vindkraftanlægget er frakoblet automatisk på grund af fejl på det kollektive elforsyningsnet, må vindkraftanlægget først indkobles, når spænding og frekvens er stabile. 3.8 Anlægsejeren skal give netvirksomheden de oplysninger, der måtte være nødvendige til indberetning til offentlige myndigheder, til systemets drift og til Energinet.dk.

9 Appendiks 1, side 3 STANDARDBESTEMMELSER FOR NETTILSLUTTEDE VINDKRAFT- ANLÆG STØRRE END 11 kw OG MINDRE ELLER LIG 25 MW Netvirksomhedens rettigheder og forpligtelser 3.9 Netvirksomheden kan kræve vindkraftanlægget frakoblet det kollektive elforsyningsnet i forbindelse med planlagte arbejder på nettet og skal give anlægsejeren meddelelse herom forud med rimeligt varsel. I tilfælde af ikke planlagte arbejder, fx. i forbindelser med fejl i nettet, kan netvirksomheden kræve vindkraftanlægget frakoblet det kollektive elforsyningsnet uden forudgående varsel Netvirksomheden skal bestræbe sig på, at afbrydelser af vindkraftanlægget forbindelse til det kollektive elforsyningsnet bliver så kortvarige og til så ringe ulempe som muligt Såfremt vindkraftanlægget er frakoblet efter aftale med netvirksomheden, skal netvirksomheden snarest muligt give operatøren af vindkraftanlægget besked om varigheden af afbrydelsen I skærpede driftssituationer eksempelvis ved fejl eller omlægninger i nettet kan netvirksomheden fastsætte et maksimum for den aktuelle elproduktion på vindkraftanlægget Netvirksomheden kan ved netfejl indhente måledata og fejlregistreringer, der er relevante for systemdriften. Energinet.dk s rettigheder 3.14 Energinet.dk kan, hvis det er nødvendigt af hensyn til forsyningssikkerheden, påbyde produktionsændringer eller igangsættelse af produktion iht. 27 c i lov om elforsyning 2. Fastsættelsen af den aktuelle el-produktion på vindkraftanlægget skal ske under hensyntagen til anlæggets tekniske formåen Energinet.dk kan ved netfejl indhente måledata og fejlregistreringer, der er relevante for systemdriften. Reaktiv effekt: 3.16 Vindkraftanlægget skal stille den del af anlæggets reaktive reguleringsevne, som ligger i det krævede reguleringsområde iht. de til enhver tid gældende tekniske forskrifter, til rådighed for netvirksomheden Vindkraftanlægget er kun forpligtet til at levere/optage reaktiv effekt til/fra det kollektive elforsyningsnet, når vindkraftanlægget samtidig leverer aktiv effekt til nettet Vindkraftanlægget skal være forsynet med en reaktiv effektregulering i henhold til de 2 Bekendtgørelse af lov om elforsyning. LBK nr. 516 af 20. maj 2010

10 Appendiks 1, side 4 STANDARDBESTEMMELSER FOR NETTILSLUTTEDE VINDKRAFT- ANLÆG STØRRE END 11 kw OG MINDRE ELLER LIG 25 MW gældende tekniske forskrifter 3. Den aftalte reguleringsform og indstillinger for vindkraftanlæg større end 1,5 MW er anført i appendiks 2 Relæbeskyttelse: 3.18 Relæudstyrets indstillede værdier og funktionsværdier skal overholde gældende tekniske forskrifter Vindkraftanlæggets beskyttelsesudstyr bestykkes og justeres, så sandsynligheden for utilsigtet område ø-drift minimeres. Område ø-drift kræver en særlig aftale med netvirksomhedens driftsleder Netvirksomheden kan til enhver tid forlange beskyttelsesudstyret afprøvet, herunder relæudstyrets indstillinger kontrolleret. Udgifterne forbundet med kontrollen afholdes af netvirksomheden, hvis der ikke konstateres fejl eller mangler. Konstateres der fejl eller mangler ved beskyttelsesudstyret, skal disse udbedres inden vindkraftanlægget kan kobles på nettet. Omkostningerne forbundet med udbedringen og kontroleftersyn afholdes af anlægsejeren På baggrund af analyser efter netfejl kan netvirksomheden med forudgående varsel kræve ændring i relæindstillingerne med henblik på at undgå uønskede udkoblinger ved netfejl Hvis der på grund af permanente ændringer i nettet er behov for at ændre relæindstillinger for at beskytte vindkraftanlægget, skal netvirksomheden meddele dette til anlægsejeren. 4 Transport af elproduktion 4.1 Netvirksomheden skal transportere den elproduktion, som vindkraftanlægget indføder på det kollektive elforsyningsnet. 4.2 Salg af elektricitet til det kollektive elforsyningsnet kræver, at anlægsejeren har indgået aftale om leverancerne med godkendte balanceansvarlige aktører. Det fremgår af Energinet.dk s forskrifter for hvilke mængder elektricitet, der skal indgås balanceansvar. 5 Måling og kontrol 5.1 Måling af vindkraftanlæggets produktion skal foretages i overensstemmelse med Energinet.dk s til enhver tid gældende måleforskrifter for målinger til afregningsformål og for målinger til systemdriftsformål. 3 Energinet.dk s tekniske forskrift for vindkraftværker større end 11 kw

11 Appendiks 1, side 5 STANDARDBESTEMMELSER FOR NETTILSLUTTEDE VINDKRAFT- ANLÆG STØRRE END 11 kw OG MINDRE ELLER LIG 25 MW 5.2 Afregningsmålere indkøbes og opsættes af netvirksomheden. Af Energinet.dk s forskrifter og netvirksomhedens retningslinjer fremgår måleprincip for afregninger og systemdrift. Omkostninger til køb, etablering af afregningsmålere og måletransformere afholdes af anlægsejeren iht. bestemmelserne i Vindmøllebekendtgørelsen 4. Netvirksomheden fremsender faktura på dokumenterede omkostninger. 5.3 Netvirksomheden ejer og vedligeholder afregningsmålerne. Dokumenterede omkostninger ved drift og vedligeholdelse faktureres til anlægsejeren iht. bestemmelserne i Vindmøllebekendtgørelsen. 5.4 Anlægsejeren ejer og vedligeholder målerafsætningen samt tilhørende ledningsforbindelser og måletransformere for afregningsmålingen. 5.5 Målepunkter samt klasser for afregningsmålere angives på enstregsdiagrammet i appendiks Anlægsejeren kan til enhver tid forlange afregningsmåleudstyret kontrolleret og eventuelt justeret. Tilsvarende gælder for netvirksomheden. 5.7 Forlanger anlægsejeren afregningsmåleudstyret kontrolleret, betaler anlægsejeren omkostningerne ved kontrollen, hvis den konstaterede tolerance/afvigelse er mindre end kravene for afregningsmåleudstyrets klasse. 5.8 Forlanger netvirksomheden afregningsmåleudstyret kontrolleret, betaler netvirksomheden omkostningerne ved kontrollen, ligesom netvirksomheden afholder omkostninger til justering. 5.9 Såfremt der konstateres fejl i afregningsmåleudstyret, korrigeres afregningen i henhold til Energinet.dk s forskrifter I tilfælde af fejl på hovedmålingen anvendes kontrolmåling til afregning, hvis en sådan forefindes 5. Kontrolmåling udføres i henhold til de til enhver tid gældende forskrifter Måleudstyr for systemdriftsmålinger (on-line målinger) etableres i overensstemmelse med den til enhver tid gældende forskrift og i overensstemmelse med netvirksomhedens standard. Omfang af systemdrifts måledata afhænger p.t. af anlægsstørrelsen og tilsluttet spændingsniveau. Anlægsejeren etablerer måleværdigiverne og stiller måleværdier til rådighed for netvirksomheden. Anlægsejeren etablerer hjælpespænding og stiller egnet plads til rådighed for udstyret. 4 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. BEK nr af 7. september Der kræves ikke kontrolmåling for vindkraftanlæg med en elektrisk mærkeeffekt under 2 MW jf. Energinet.dk s forskrift D2: Tekniske krav til elmåling

12 Appendiks 1, side 6 STANDARDBESTEMMELSER FOR NETTILSLUTTEDE VINDKRAFT- ANLÆG STØRRE END 11 kw OG MINDRE ELLER LIG 25 MW 6 Løbende betalinger 6.1 Anlægsejeren betaler netvirksomheden for at være tilsluttet det kollektive elforsyningsnet. Betalingen følger priser, der er anmeldt til Energitilsynet. 6.2 Udskiftning, kalibrering og vedligeholdelse af afregningsmålere foretages af netvirksomheden. Omkostninger afholdes af anlægsejeren iht. bestemmelserne i Vindmøllebekendtgørelsen 6. Netvirksomheden fremsender faktura på dokumenterede omkostninger. 6.3 Energinet.dk afregner vindkraftanlægget i henhold til den til enhver tid gældende lov om elforsyning og regler udstedt i medfør af denne samt Energinet.dk s forskrifter. 6.4 Anlægsejeren skal træffe aftale med en produktionsbalanceansvarlig markeds-aktør i henhold til Energinet.dk s forskrifter. Afregning af den del af elproduktion, som sælges på markedsvilkår, foretages af den godkendte produktionsbalanceansvarlige markedsaktør/leverandøren. 6.5 Omkostninger til aflæsning af afregningsmålere samt afregning af elektricitet afholdes af anlægsejeren iht. bestemmelserne i Vindmøllebekendtgørelsen. 6.6 Netvirksomheden kan inden for rammerne i VE-loven 7 som betaling for anvendelse af det kollektive elforsyningsnet kræve tariffer for den elektriske energi/effekt, som indfødes på nettet. 6.7 Pålægges anlægsejeren et minimum eller maksimum for den aktuelle elproduktion på vindkraftanlægget jf af Energinet.dk, kompenserer Energinet.dk for et eventuelt økonomisk tab i henhold til den til enhver tid gældende lov om elforsyning. Øvrige stop eller reduktioner i elproduktionen kompenseres ikke. 6.8 Anlægsejeren skal betale et årligt abonnement for aflæsning og håndtering af måledata samt administration af afregningsmålingen for produktionen fra vindkraftanlægget, iht. netvirksomhedens gældende retningslinjer. 6.9 Der ydes ikke kompensation for et eventuelt driftstab, som sker ved frakobling af vindkraftanlægget eller begrænsninger i medfør af er dog undtaget jf Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. BEK nr af 7. september jf. 52 i lov om fremme af vedvarende energi. LOV nr af 27. december 2008.

13 Appendiks 1, side 7 STANDARDBESTEMMELSER FOR NETTILSLUTTEDE VINDKRAFT- ANLÆG STØRRE END 11 kw OG MINDRE ELLER LIG 25 MW 7 Aftalens løbetid, opsigelse og genforhandling 7.1 Aftalen træder i kraft som anført i aftalens 4. Aftalen kan opsiges af enhver af parterne med en måneds opsigelse til den første. 7.2 Begge parter er berettiget til at kræve denne aftale genforhandlet, såfremt der sker væsentlige ændringer i aftalens forudsætninger. Begæring om genforhandling skal fremsættes skriftligt under angivelse af, hvilke forudsætninger der anses for ændret væsentligt, og hvilke vilkår der ønskes genforhandlet. Den genforhandlede aftale træder i kraft i henhold til gensidig aftale herom. 7.3 Såfremt lovgivningen eller EU-retlige regler måtte blive ændret på en sådan måde, at en bestemmelse i denne aftale vil være i strid hermed, er enhver af parterne berettiget og forpligtet til genforhandling med det formål at bringe bestemmelsen i overensstemmelse med lovgivningen, respektive de EU-retlige regler. Såfremt lovgivningen eller EU-retlige regler måtte blive ændret på en sådan måde, at de kommercielle markedsforhold for leverancer omfattet af denne aftale derved ændres, er enhver af parterne berettiget og forpligtet til genforhandling med det formål at få denne aftales vilkår bragt i overensstemmelse med de således ændrede markedsforhold. 7.4 Genforhandling af aftalen skal finde sted, hvis aftalen på et eller flere punkter er i modstrid med offentlige myndigheders bestemmelse, eller hvis offentlige myndigheder påbyder det. 7.5 Såfremt en part efter foranstående bestemmelser er berettiget til genforhandling, men genforhandling ikke fører til enighed mellem parterne, er enhver af disse berettiget til at kræve uenigheden afgjort i overensstemmelse med Misligholdelse og afbrydelse af den elektriske forbindelse 8.1 I tilfælde af en parts væsentlige misligholdelse, konkurs, anmeldelse af betalingsstandsning eller begæring om åbning af tvangsakkordforhandlinger skal den anden part være berettiget til uden varsel at ophæve denne aftale. 8.2 Den part, der misligholder aftalen, er forpligtet til at erstatte den anden part dennes tab herved. Ingen af parterne er dog ansvarlige for driftstab, avancetab eller andet indirekte tab, med mindre der foreligger forsæt eller grov uagtsomhed. 8.3 Såfremt vindkraftanlægget ikke opfylder de i dette appendiks 2.2 og de i aftalens 3 nævnte tekniske forskrifter samt de i dette appendiks 3.2 og 3.3 anførte driftsmæssige forpligtelser, er netvirksomheden berettiget til at afbryde den elektriske for-

14 Appendiks 1, side 8 STANDARDBESTEMMELSER FOR NETTILSLUTTEDE VINDKRAFT- ANLÆG STØRRE END 11 kw OG MINDRE ELLER LIG 25 MW bindelse til vindkraftanlægget efter forudgående varsel til anlægsejeren, indtil anlægget er bragt i orden. Hvis driften af vindkraftanlægget kan være til fare for personsikkerhed og/eller forsynings-/systemsikkerheden, er netvirksomheden berettiget til at afbryde den elektriske forbindelse med øjeblikkelig varsel. 8.4 Væsentlige ændringer af vindkraftanlægget, der påvirker de i appendiks 2 omtalte egenskaber, skal skriftligt anmeldes til netvirksomheden. Er der efter ændringerne sket forringelser af egenskaber, der har betydning for personsikkerhed og/eller forsynings- /systemsikkerhed, er netvirksomheden med øjeblikkelig varsel berettiget til at afbryde den elektriske forbindelse til vindkraftanlægget, indtil forholdene er bragt i orden. 8.5 Såfremt vindkraftanlægget havarerer i så høj grad, at anlægsejeren ikke ønsker at retablere det, ophører aftalen fra havaridatoen. 8.6 Såfremt vindkraftanlægget ikke har produceret energi i et helt år, kan denne aftale opsiges til øjeblikkeligt ophør med henblik på eventuel indgåelse af ny aftale afpasset efter de nye forhold. 9 Øvrige forhold 9.1 Såfremt netvirksomheden ved en fusion med en anden netvirksomhed ophører, vil nærværende aftale være gældende med det fortsættende selskab som part. 9.2 Såfremt anlægsejeren ophører som følge af fusion med et andet selskab, vil nærværende aftale være gældende med det fortsættende selskab som part. 9.3 Jævnfør 9.1 og 9.2 accepteres der debitorskifte i forbindelse med fusion, og fusion vil ikke være misligholdelse eller ændring, der berettiger til genforhandling. 10 Tvistigheder 10.1 Enhver tvist, som måtte opstå i forbindelse med denne aftale, skal i første omgang søges løst ved administrativ rekurs (løses ved de offentlige myndigheder). Hvis parterne stadig er uenige, afgøres tvisten ved domstolene. 11 Eksemplarer og omkostninger 11.1 Nærværende aftale affattes i 2 ligelydende og underskrevne eksemplarer, hvoraf hver underskriver erholder 1 eksemplar Hver part afholder egne omkostninger ved nærværende aftales indgåelse Netvirksomheden indberetter stamdata for vindkraftanlægget til Energinet.dk og vedligeholder disse iht. de til enhver tid gældende forskrifter.

15 Appendiks 2, side 1 TEKNISK, ADMINISTRATIVT OG ØKONOMISK GRUNDLAG FOR NETTILSLUTNING Som appendiks 2 vedlægges teknisk, administrativt og økonomisk grundlag for aftalen om nettilslutning af vinkraftværket. Parter Ejer/ejere af vindkraftanlæg Developer??? Bygherre Kontaktoplysninger for fakturering af sagsbehandlingsomkostninger: Teknisk data om vindkraftanlæg Mølletype: Typegodkendelse for vindmølletypen: Reference til typecertifikat hvis et sådan foreligger. Antal møller: Her skrives antallet af møller. Placering: Her skrives koordinaterne på møllerne samt evt. adresse. Spændingsniveau: Her skrives spændingsniveauet hvor vindkraftværket tilsluttes. Eleffekt: Her skrives eleffekten pr. mølle og samlet for vindkraftværket. Benyttelsestiden: Forventet årlig energiproduktion pr. vindmølle ca. kwh. Forventet årlig antal fuldlasttimer pr. vindmølle ca. timer. Myndigheder og undersøgelser: Her refereres til relevante godkendelser og undersøgelser, fx.lokalplaner, lokalplanstillæg, VVM-undersøgelser og byggetilladelser.

16 Appendiks 2, side 2 TEKNISK, ADMINISTRATIVT OG ØKONOMISK GRUNDLAG FOR NETTILSLUTNING Tekniske data om udbygning af elnettet Nettilslutning: Her beskrives tilslutningspunktet (POC), leveringspunktet (PCC)samt nærmeste tilslutningspunkt i henhold til vindmøllebekendtgørelsen. Netudbygning: Her beskrives den nødvendige netudbygning - Kabler og komponenter udlægges efter det optimale tekniske og økonomiske princip. - Grundlag for udlægning - energiproduktion er beregnet ud fra en benyttelsestid på 2700 timer, som anvendes i gældende beregningsmodeller for udligning, Notat h. Oversigtstegning og enstregsdiagram: Her refereres til oversigtstegning, hvor mølleplacering og POC og PCC fremgår. Her refereres til enstregsdiagram, hvor kabler/koblingsmateriel, ejer/drift grænser og afregningsmåling fremgår. Netvirksomheden udarbejder ovenstående på baggrund af informationer om vindkraftanlægget. Oversigtstegning og enstregsdiagram skal indeholde både det interne net og opsamlingsnettet. Tekniske data om elnettet: For vindkraftanlæg uanset størrelse oplyses følgende af netvirksomheden: Typisk driftsspænding i tilslutningspunktet: kv Indstillingsværdi for frekvensgrænse for frigivelse til genopstart efter spændingsbortfald: f min 48 Hz f max 50,05 Hz Note: Værdier oplyst af Energinet.dk Minimal kortslutningseffekt i tilslutningspunktet MVA Tilhørende netimpedansvinkel Mindste kortslutningsstrøm i tilslutningspunktet: ka Største kortslutningsstrøm i tilslutningspunktet: ka

17 Appendiks 2, side 3 TEKNISK, ADMINISTRATIVT OG ØKONOMISK GRUNDLAG FOR NETTILSLUTNING For vindkraftanlæg > 1,5 MW skal følgende tillige oplyses af netvirksomheden: Data for frekvensafhængighed af kortslutningsimpedansen i tilslutningspunktet. Note: Ved aftale om at netvirksomheden udfører verificering af overholdelse af emissionsgrænser for anlægsejer frafalder dette krav. VAS-EL kan alternativt beregne disse værdier. Grænseværdier for vindkraftanlæggets bidrag til den harmoniske spændingsforvrængning i tilslutningspunktet. Note: Ved aftale om at netvirksomheden udfører verificering af overholdelse af emissionsgrænser for anlægsejer frafalder dette krav. Emissionsgrænserne fremgår af VAS-EL dokumentationsrapport. Grænseværdier for vindkraftanlæggets bidrag til den interharmoniske spændingsforvrængning i tilslutningspunktet. Note: Ved aftale om at netvirksomheden udfører verificering af overholdelse af emissionsgrænser for anlægsejer frafalder dette krav. Emissionsgrænserne fremgår af VAS-EL dokumentationsrapport. Grænseværdier for vindkraftanlæggets bidrag til spændingsforvrængning i frekvensintervallet 2-9 khz i tilslutningspunktet. Note: Ved aftale om at netvirksomheden udfører verificering af overholdelse af emissionsgrænser for anlægsejer frafalder dette krav. Emissionsgrænserne fremgår af VAS-EL dokumentationsrapport. Systemværnsindstilling: [Aktiv/ikke aktiv] For vindkraftanlæg > 1,5 MW skal følgende tillige aftales mellem anlægsejer og netvirksomheden: Minimum vindhastighed for start af nedregulering ved for høj vind: min. 20_m/s Nedreguleringsbåndbredde min. 5_m/s Stopvindhastighed: min. 25_m/s Note: Værdier oplyst af Energinet.dk Reguleringsform for reaktiv effektregulering: Setpunkt: Ejergrænsen mellem netvirksomheden og anlægsejeren Her beskrives ejergrænsen mellem netvirksomheden og anlægsejer. Driftsledergrænse Her beskrives driftsledergrænsen mellem netvirksomheden og anlægsejer.

18 Appendiks 2, side 4 TEKNISK, ADMINISTRATIVT OG ØKONOMISK GRUNDLAG FOR NETTILSLUTNING Ansvar for drift og vedligehold af lavspændingsanlæg Generatoranlæg op til 1000 V vekselspænding eller 1500 V jævnspænding skal idriftsættes, drives og vedligeholdes som almindelige brugerinstallationer efter bestemmelserne i Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 6. Der kræves for disse anlæg ikke en af Sikkerhedsstyrelsen godkendt driftsleder. Uddrag af stærkstrømsbekendtgørelsens tillægsbestemmelse for generatoranlæg: Tillægsbestemmelser for installationer, hvor generatoranlægget kan fungere i parallel med den offentlige forsyning Ved valg og brug af et generatoranlæg, der kan fungere i parallel med en offentlig forsyning, skal der udvises omhu for at undgå skadelige virkninger på det offentlige net og på andre installationer for så vidt angår effektfaktor, spændingsændringer, harmonisk forvrængning, ubalance, opstart, synkronisering eller spændingsfluktuationer. Eventuelle særlige krav skal aftales med elleverandøren. Hvor synkronisering er nødvendig, bør der foretrækkes automatiske synkroniseringssystemer, som tager hensyn til frekvens, fase og spænding Der skal være udført beskyttelse, som frakobler generatoranlægget fra den offentlige forsyning i tilfælde af udfald af denne forsyning eller ved afvigelser i spænding eller frekvens, som er større end de værdier, der er fastlagt for normal forsyning. Typen, følsomheden og funktionstiden for beskyttelsen afhænger af beskyttelsen i den offentlige forsyning og skal aftales med elleverandøren Der skal findes midler til at forhindre, at generatoranlægget kan tilsluttes det offentlige net, hvis spændingen og frekvensen i det offentlige net ligger uden for funktionsgrænserne for den beskyttelse, der er krævet i Der skal findes midler, som kan adskille generatoranlægget fra den offentlige forsyning. Midlerne til adskillelse skal altid være tilgængelige for elleverandøren Hvor et generatoranlæg også kan fungere som et omkobbelbart alternativ til den offentlige forsyning, skal installationen også opfylde Anlægsejer har udpeget følgende til at varetage drift og vedligehold af: Her skrives navn, firmanavn på den der skal stå for drift og vedligehold. Separat forsyning I tilfælde af ønske om separat forsyning til lys, varme, koblingsudstyr mm. beskrives vilkår her.

19 Appendiks 2, side 5 TEKNISK, ADMINISTRATIVT OG ØKONOMISK GRUNDLAG FOR NETTILSLUTNING Særlige betingelser for nettilslutning Tekniske krav Her beskrives særlige forhold vedr. nettilslutning, fx. krav om adskillelse og mulighed for udkobling af vindkraftanlægget. Måling Afregningsmåling for produktion: Her beskrives specielle krav til afregningsmåling, fx. placering og pladskrav. Strøm og spændingstransformere skal være typegodkendt i henhold til IEC serien. Adgangsforhold Der skal udarbejdes en aftale om adgang ifølge netvirksomhedens netbenyttelsesaftale kap. X.X. omhandlende adgang til elinstallationer. Aftale mellem vindmølleejeren og netvirksomheden skal udarbejdes ved vindmølleprojektets afslutning og skal beskrive princippet for netvirksomhedens adgang til afregningsmålingen for hver af de respektive vindmøller. Økonomi Omkostninger til etablering af afregningsmåling Her beskrives de forventede omkostninger til etablering af afregningsmåling som afholdes af anlægsejeren. Omkostninger til sagsbehandlingen iht. Vindmøllebekendtgørelsen. Her beskrives de forventede omkostninger til sagsbehandling, som afholdes af anlægsejeren. Omkostningerne hertil omfatter bl.a.: Varetagelse af netvirksomhedens rolle i vindmølleprojektet. Indsamling af stam- og tekniske data for vindkraftanlægget. Oprettelse af vindkraftanlægget. Udarbejdelsen af nettilslutningsaftalen for vindparken og/eller for de enkelte vindmøller i vindparken. Tidsplan Her beskrives den aftalte tidsplan - Bygherrens forventede idriftsættelsestidspunkt - Netvirksomhedens behandlingstid - Forbehold for levering mm.

20 Appendiks 2, side 6 TEKNISK, ADMINISTRATIVT OG ØKONOMISK GRUNDLAG FOR NETTILSLUTNING - Mulighed for ændring af tidsplan Sikkerhedsstillelse for netudbygningerne vedr. nettilslutningen Her beskrives hvordan sikkerhedsstillelse skal ske.

21 Appendiks 3, side 1 BESKRIVELSE AF ENERGIANLÆGGET (DATA I HENHOLD TIL TEKNISKE FORSKRIFTER) Som appendiks 3 vedlægges anlægsdata i henhold til gældende forskrifter for vindkraftanlæg. Nyeste udgave af databladene for Tekniske Forskrifter findes på Energinet.dk s hjemmeside

22 Appendiks 4, side 1 MYNDIGHEDSGODKENDELSER Jævnfør appendiks 1, 2.3 er det anlægsejerens pligt at indhente de nødvendige tilladelser og myndighedsgodkendelser, der i henhold til gældende lovgivning kræves forud for vindkraftanlæggets etablering. Tilladelser og godkendelser angives i nedenstående liste. Der angives en liste for hver godkendelse. Godkendelsen omfatter: Dato for udstedelse: Godkendelse udstedt af: Dokumentation / reference for godkendelse: Eventuelle bemærkninger

23 Appendiks 5, side 1 IDRIFTSÆTTELSESRAPPORT Som appendiks 5 vedlægges idriftsættelsesrapporten for vindkraftanlæg med en effekt større end en given grænse iht. de gældende tekniske forskrifter ,5 MW jf. Energinet.dk s tekniske forskrift for vindkraftanlæg større end 11 kw

24 Appendiks 6, side 1 ANLÆGSSGODKENDELSE Som appendiks 6 vedlægges godkendelse af den tekniske dokumentation fra Energinet.dk og den endelige driftsgodkendelse fra netvirksomheden

25 Appendiks 7, side 1 DISPENSATIONER Som appendiks 7 vedlægges en kopi af evt. dispensationer der er givet af Energinet.dk eller af netvirksomheden.

26 Appendiks 8, side 1 TEKNISKE FORSKRIFTER I henhold til aftalens 3 skal vindkraftanlægget overholde de til enhver tid gældende tekniske forskrifter. Til orientering er de på tidspunktet for aftalens indgåelse gældende tekniske forskrifter listet: Tekniske forskrifter - Teknisk forskrift TF Nettilslutning af vinkraftanlæg større end 11 kw - Teknisk forskrift TF Måleforskrift til systemdrift. - Teknisk forskrift TF for systemtjenester Til information listes Energinet.dks markedsforskrifter gældende for afregningsmåling Markedsforskrifter - D1, Afregningsmåling og afregningsgrundlag. - D2, Tekniske krav til el-måling.

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CPR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CPR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Installationstilsluttede energianlæg lig med eller mindre end 11 kw eleffekt 26.3.2007 Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CPR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren og NETVIRKSOMHED

Læs mere

Nettilslutningsaftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Nettilslutningsaftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end eller lig 25 MW Nettilslutningsaftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren og NETVIRKSOMHED

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Installations tilsluttede energianlæg større end 11 kw eleffekt samt nettilsluttede energianlæg 26.3.2007 Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Nettilsluttede el-kedler med begrænset netadgang Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren og NETVIRKSOMHED YY CVR: xxxxx på den anden side

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Installations tilsluttede energianlæg større end 11 kw eleffekt samt nettilsluttede energianlæg 26.3.2007 Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CPR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CPR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Installationstilsluttede energianlæg lig med eller mindre end 11 kw eleffekt 26.3.2007 Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CPR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren og NETVIRKSOMHED

Læs mere

Nettilslutningsaftale for tilslutning med begrænset netadgang

Nettilslutningsaftale for tilslutning med begrænset netadgang Denne nettilslutningsaftale er anmeldt til Energitilsynet den 22. 06. 2018 efter elforsyningslovens 73b. Aftalen er taget til efterretning af Sekretariatet for Energitilsynet den xx. Xx. 201x. Nettilslutningsaftale

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 I medfør af 3, stk. 2, 30, 57, stk. 1, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1) BEK nr 1128 af 07/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-3633

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift for solcelleanlæg

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift for solcelleanlæg Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 1/8 Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw for anlæg til og med 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A1 2 Publiceret udgave 10.04.2017 12.04.2017 21.04.2017 21.04.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED

Læs mere

TILSLUTNING AF REGULERKRAFTANLÆG

TILSLUTNING AF REGULERKRAFTANLÆG TILSLUTNING AF REGULERKRAFTANLÆG Rev. 5 Jan. 2007 Feb. 2007 April 2007 Maj 2007 DATE KAC HEP NU NU NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 15824-07 Energinet.dk DOC. NO. Juni KAC DATE

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kw for termiske anlæg større end 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A2 2 Publiceret udgave 10.04.2017 12.04.2017 21.04.2017 21.04.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A1 3 Publiceret udgave 24.05.2017 30.05.2017 06.06.2017 06.06.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet BEK nr 1032 af 26/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0146

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1) BEK nr 1063 af 07/09/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2110/1181-0045 Senere

Læs mere

Tekniske nettilslutningskrav for små vindmøller. 27. november 2009 Søren F. Jensen

Tekniske nettilslutningskrav for små vindmøller. 27. november 2009 Søren F. Jensen Tekniske nettilslutningskrav for små vindmøller 27. november 2009 Søren F. Jensen 1 Denne præsentation Overblik for tekniske forskrifter til vindmøller Fokusområder for krav til små vindmøller Proces omkring

Læs mere

Teknisk forskrift 5.1.2. Definition af anlægsstatus. for termiske kraftværker. tilsluttet transmissionsnettet

Teknisk forskrift 5.1.2. Definition af anlægsstatus. for termiske kraftværker. tilsluttet transmissionsnettet Teknisk forskrift 5.1.2 Definition af anlægsstatus for termiske kraftværker tilsluttet transmissionsnettet 0 Endelig udgave REV. DESCRIPTION 15.03.2015 18.03.2015 20.03.2015 20.03.2015 DATE KDJ XLOC NNM

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet I medfør af 8 a og 8 b, 28, stk. 3, 85 a, 88, stk. 1, og 90 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, fastsættes

Læs mere

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: SLS Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-697-4.0 24-01-2013 Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet Baggrund I november 2012 udarbejdede

Læs mere

Ny bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m.

Ny bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. Politik, love og regler Nr. 88 / 2010 Især til: Dansk Energi - Nets medlemmer Dansk Energi - Produktion Dok. ansvarlig: ROL Sekretær: SLS Sagsnr: 10/87 Doknr: 8 07-10-2010 Ny bekendtgørelse om nettilslutning

Læs mere

Kapitel 1. Anvendelsesområde og definitioner

Kapitel 1. Anvendelsesområde og definitioner Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet I medfør af 8 a og 8 b, 28, stk. 3, 85 a, 88, stk. 1, 90 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 279 af 21. marts 2012, som

Læs mere

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg. Version 60 MW pulje 19. marts 2015

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg. Version 60 MW pulje 19. marts 2015 Formål. Med hæftet Nettilslutning af solcelleanlæg ønsker Dansk Solcelleforening, TEKNIQ og Dansk Energi at give en samlet oversigt over administrative krav og regler m.m. som gælder for nettilslutning

Læs mere

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Baggrund for de nye regler De nye regler om nettilslutning fremgår af VE-bekendtgørelsen og er en udmøntning af stemmeaftale af 26.

Læs mere

Kontrakt. Hovedaftale om levering af systemydelser. 1. Indledning

Kontrakt. Hovedaftale om levering af systemydelser. 1. Indledning Kontrakt Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia CVR nr.: 28980671 (herefter kaldet Energinet.dk) og XX A/S Vej nr. DK-yyyy By CVR nr.: xxxxxxxx (herefter kaldet leverandøren) har indgået følgende:

Læs mere

VE-anlæg Sagsnr. 11/8. Vejledning om installationstilslutning af små VE-anlæg

VE-anlæg Sagsnr. 11/8. Vejledning om installationstilslutning af små VE-anlæg VE-anlæg Sagsnr. 11/8 Vejledning om installationstilslutning af små VE-anlæg Vejledning: Installationstilslutning af små VE-anlæg side 2 1. Indledning...3 1.1. Afgrænsning...3 1.2. Læsevejledning...3 1.3.

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer Dato: 07.07.2017 Samlede høringskommentarer Kommentarskema vedr.: TF 3.4.1 Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv - høringsrevision 1.3.A. Sagsnr. 17/03665 Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype:

Læs mere

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg og andre vedvarende energianlæg end vindmøller

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg og andre vedvarende energianlæg end vindmøller BEK nr 126 af 06/02/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. marts 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin. Energistyrelsen, j.nr. 2006/2012-0053

Læs mere

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 9. marts 2016 Ret & Administration 16/03591 OTS Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw

Læs mere

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg 5. februar 2015

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg 5. februar 2015 Formål. Med hæftet Nettilslutning af solcelleanlæg ønsker Dansk Solcelleforening, TEKNIQ og Dansk Energi at give en samlet oversigt over administrative krav og regler m.m. som gælder for nettilslutning

Læs mere

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet produceret af andre vedvarende energianlæg end vindmøller

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet produceret af andre vedvarende energianlæg end vindmøller BEK nr 1445 af 13/12/2013 Udskriftsdato: 8. maj 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0136 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1) Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 5 Offentligt Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1) I medfør

Læs mere

s d Vejledning om nettilslutning af vindkraftværker større end 11 kw

s d Vejledning om nettilslutning af vindkraftværker større end 11 kw 12-10-2012 s2012-640-d2012 5363-7.0 Vejledning om nettilslutning af vindkraftværker større end 11 kw Vejledning: Vejledning om nettilslutning af vindkraftværker større end 11 kw side 2 Indhold 1 Indledning...

Læs mere

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag Statoil Refining Denmark A/S v/ Kromann Reumert/Ida Sander Rådhuspladsen 3 8000 Århus C 19. december 2012 Engros 12/06484 HTH/SEY Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse

Læs mere

Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller

Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller Søren Friismose Jensen Energinet.dk Indhold for dagen Husstandsmøller 11 kw (TF 3.2.1) Husstandsmøller 11 kw < P 25 kw (TF 3.2.5) Stamdata

Læs mere

Købs- og Leveringsaftale

Købs- og Leveringsaftale Købs- og Leveringsaftale mellem Svendborg Vejbelysning A/S Centrumpladsen 7 5700 Svendborg og Svendborg Kommune Centrumpladsen 7 5700 Svendborg om vejbelysning i de tidligere Egebjerg og Gudme Kommuner

Læs mere

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet produceret af andre vedvarende energianlæg end vindmøller

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet produceret af andre vedvarende energianlæg end vindmøller Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet produceret af andre vedvarende energianlæg end vindmøller I medfør af 45, stk. 5, 47, stk. 4, 48, stk. 4, 50, stk. 2 og 5, 50 a, stk. 6 og 7, 53, stk. 1, 57

Læs mere

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5 Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5 0 Endelig udgave 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 DATE KDJ XLOC BJA TK NAME REV. DECRPTON PREPARED CHECKED REVEWED APPROVED 13/96336-14

Læs mere

VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUB - MÅLEOPERATØR

VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUB - MÅLEOPERATØR Vilkår for adgang til og brug af DataHub - MÅLEOPERATØR 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUB

Læs mere

Notat om tilslutning af produktionsanlæg i egen forbrugsinstallation

Notat om tilslutning af produktionsanlæg i egen forbrugsinstallation Notat om tilslutning af produktionsanlæg i egen forbrugsinstallation Kontor/afdeling Forsyning Dato 13. oktober 2016 J nr. 2016-7590 akzs/jkg/mhi Energistyrelsen har inden for de seneste måneder modtaget

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Høringsudkast

Høringsudkast Høringsudkast 19-01-2015 Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg og andre vedvarende energianlæg end vindmøller I medfør af 45, stk. 5, 47, stk. 3, nr. 1, stk.

Læs mere

Vedrørende anmodning om forhøjet pristillæg til solcelleanlæg på adressen xxx, GSRN-nr. xxx

Vedrørende anmodning om forhøjet pristillæg til solcelleanlæg på adressen xxx, GSRN-nr. xxx Syd Energi Service A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Vedrørende anmodning om forhøjet pristillæg til solcelleanlæg på adressen xxx, GSRN-nr. xxx Energinet.dk har behandlet din ansøgning om, hvorvidt solcelleanlægget

Læs mere

Aftale. mellem. NGF Nature Energy Distribution A/S (Netejer) [og] [Opgraderingsejer navn] (Opgraderingsejer) [og

Aftale. mellem. NGF Nature Energy Distribution A/S (Netejer) [og] [Opgraderingsejer navn] (Opgraderingsejer) [og Aftale mellem NGF Nature Energy Distribution A/S (Netejer) [og] [Opgraderingsejer navn] (Opgraderingsejer) [og [Producenten af Biogas navn] (Producenten af Biogas)] om tilslutning af Opgraderingsanlægget

Læs mere

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Indledning

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Indledning Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: ILA Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-8340-18.0 06-11-2013 Tolkning af nye regler for solcelleanlæg Indledning Folketinget har den 28.6.2013 vedtaget to lovforslag omhandlende

Læs mere

Aftale. mellem. Dansk Gas Distribution (Netejer) [og] [Opgraderingsejer navn] (Opgraderingsejer) [og

Aftale. mellem. Dansk Gas Distribution (Netejer) [og] [Opgraderingsejer navn] (Opgraderingsejer) [og Aftale mellem Dansk Gas Distribution (Netejer) [og] [Opgraderingsejer navn] (Opgraderingsejer) [og [Producenten af Biogas navn] (Producenten af Biogas)] om tilslutning af Opgraderingsanlægget til Det Danske

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv. Høringsnotat Kontor/afdeling Center for Energiadministration/Forvaltning og Administration af VEordninger Dato 18. januar 2019 J nr. 2019-124 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om fritagelse

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.v. 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.v. 1) BEK nr 1115 af 18/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 6. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-3027

Læs mere

Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering

Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering Til Produktionsbalanceansvarlige aktører m.fl. 8. januar 2014 HEP-KDJ/HEP Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering Version 2.0 af 8. januar 2014 Dok. 13/91893-57 1/9 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af Til lovforslag nr. L 199 Folketinget 2012-13 Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende

Læs mere

Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER

Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER mellem 18. september 2012 LRO/HSF Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Som systemansvarlig operatør i Danmark med pligt til etablering og drift af en

Læs mere

Vilkår for deltagelse i DataHub'en NETVIRKSOMHED

Vilkår for deltagelse i DataHub'en NETVIRKSOMHED Vilkår for deltagelse i DataHub'en NETVIRKSOMHED mellem 18. september 2012 LRO/HSF Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Som systemansvarlig operatør i Danmark med pligt til etablering og drift

Læs mere

Solcelle-anlæg. Hvordan gik det? Hvordan ser det ud nu? Hvordan ser fremtiden ud?

Solcelle-anlæg. Hvordan gik det? Hvordan ser det ud nu? Hvordan ser fremtiden ud? Solcelle-anlæg Hvordan gik det? Hvordan ser det ud nu? Hvordan ser fremtiden ud? Solcelle-anlæg Antal Effekt [kw] 87164 509356 Solcelle-anlæg Økonomi Nettoordningen - P 6kWpeak - Setpunkt i invertere -

Læs mere

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v.

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v. Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Generelle bestemmelser Anvendelse af transmissionsnettet Forskrifter Planlægning Miljøberetninger Forskning-

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på forsøgsvindmøller på land inden for de to nationale testcentre

UDKAST. Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på forsøgsvindmøller på land inden for de to nationale testcentre UDKAST Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på forsøgsvindmøller på land inden for de to nationale testcentre I medfør af 35 c, stk. 3 og 4, 43, stk. 2, 55, stk. 4, 61, 65, stk. 3,

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.v.

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.v. Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.v. I medfør af 30, 39, stk. 8, 41, stk. 6, 42, stk. 8, 43, stk. 2 og 3, 53, stk. 1, 57, stk. 1, 61, 65,

Læs mere

Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering

Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering Til Produktionsbalanceansvarlige aktører m.fl. 2. juni 2014 HEP-KDJ/HEP Kompensation til havvindmølleparker ved påbudt nedregulering Version 2.0 af 2. juni 2014 Dok. 13/91893-57 1/10 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2 Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2 0 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14/17997-15 Energinet.dk Revisionsoversigt

Læs mere

Vilkår og betingelser for tilslutning med begrænset netadgang

Vilkår og betingelser for tilslutning med begrænset netadgang Denne branchevejledning er anmeldt til Energitilsynet den 22. 06. 2018 efter elforsyningslovens 73b. Vejledningen er taget til efterretning af Sekretariatet for Energitilsynet den xx. Xx. 201x. Vilkår

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.v. 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.v. 1) BEK nr 393 af 26/04/2017 Udskriftsdato: 15. februar 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-474 Senere ændringer

Læs mere

Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse

Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Maj 2015 Version 1.3 Træder i kraft den 1.4.2016 April 2015 April 2015 Maj 2015 DATE LJD HSF MHS NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Relevant lovgivning

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Relevant lovgivning Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: EDR Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-8340-22.0 27-02-2015 Tolkning af nye regler for solcelleanlæg Relevant lovgivning Nye regler for solcelleanlæg trådte i kraft den

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [adresse 1] - GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse] [Adresse]

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [adresse 1] - GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse] [Adresse] [Navn] [Adresse] [Adresse] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [adresse 1] - GSRN-nr. [XXX] Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning af 4. december

Læs mere

Kontrakt. Aftale om balanceansvar. Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia. (i det følgende kaldet "Energinet.dk")

Kontrakt. Aftale om balanceansvar. Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia. (i det følgende kaldet Energinet.dk) Kontrakt Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia (i det følgende kaldet "Energinet.dk") og «Aftalefirma langt_navn» «Aktør_adresse_1» «Aktør_adresse_2» «Postnr» «By» (i det følgende kaldet "aktøren")

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag [XXX] [XXX] [XXX]

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag [XXX] [XXX] [XXX] [XXX] [XXX] [XXX] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] 7. september 2015 SFT/JKO Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Husstandsmøller afregningsregler

Husstandsmøller afregningsregler Husstandsmøller afregningsregler 17. september 2010 Henrik Lawaetz Energistyrelsen Afregningen afhænger af følgende forhold: Nettilslutning Størrelse Afregningsaftale Elforbrug Elafgifter Skatteforhold

Læs mere

VE-anlæg Sagsnr. 11/8. Vejledning om installationstilslutning af små VE-anlæg

VE-anlæg Sagsnr. 11/8. Vejledning om installationstilslutning af små VE-anlæg VE-anlæg Sagsnr. 11/8 Vejledning om installationstilslutning af små VE-anlæg Vejledning: Installationstilslutning af små VE-anlæg side 2 1. Indledning...3 1.1. Afgrænsning...3 1.2. Læsevejledning...3 1.3.

Læs mere

Indhold. Håndtering af produktionsmålepunkter i DataHub en. 1. Generelt vedr. notatet... 2

Indhold. Håndtering af produktionsmålepunkter i DataHub en. 1. Generelt vedr. notatet... 2 Håndtering af produktionsmålepunkter i DataHub en Indhold 1. Generelt vedr. notatet... 2 2. Oprettelse af produktions... 3 2.1 Produktions (ingen nettoafregning)... 3 2.2 Nettoafregnet produktions (ekskl.

Læs mere

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2 Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2 0 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRPTON PREPARED CHECKED REVEWED APPROVED 14/17997-16 Energinet.dk

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på forsøgsvindmøller på land

UDKAST. Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på forsøgsvindmøller på land UDKAST Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på forsøgsvindmøller på land I medfør af 35 c, stk. 3 og 4, 43, stk. 2, 55, stk. 4, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi

Forslag. Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi Til lovforslag nr. L 199 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 28. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi (Ændring af støtte til visse solcelleanlæg)

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s s afgørelse af 7. juli 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s s afgørelse af 7. juli 2016. Til: Xxx Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

MobilePeople Solutions A/S

MobilePeople Solutions A/S MobilePeople Solutions A/S Generelle Vilkår og Betingelser. Januar 2015 1. Generelt Nedenstående generelle vilkår og betingelser regulerer MobilePeople s leverance af digitale tjenester bestilt af Kunden,

Læs mere

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 UDKAST TIL AFGØRELSE 26. oktober 2018 Ret & Administration SBCL 18/14520 Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 RESUMÉ Energinet Elsystemansvar A/S (Energinet) har

Læs mere

Vedrørende anmodning om årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen Halstedhus Vej 2, 4900 Nakskov, GSRN-nr. xxx

Vedrørende anmodning om årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen Halstedhus Vej 2, 4900 Nakskov, GSRN-nr. xxx Halstedhus Efterskole Halstedhus Vej 2 4900 Nakskov Vedrørende anmodning om årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen Halstedhus Vej 2, 4900 Nakskov, GSRN-nr. xxx 29. september 2015 xbkr/xbkr

Læs mere

Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding

Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding 19. Juni 2012 v/senioringeniør Søren F. Jensen, Energinet.dk 1 Dagsorden Elproducerende anlæg 16 A/fase (11 kva) Solcelleanlæg >

Læs mere

Tilslutningsbestemmelser for Midtfyns Elforsyning A.m.b.A.

Tilslutningsbestemmelser for Midtfyns Elforsyning A.m.b.A. Tilslutningsbestemmelser for Midtfyns Elforsyning A.m.b.A. Forord Nærværende tilslutningsbestemmelser foreligger som supplement til Netbenyttelsesaftale fra Midtfyns Elforsyning A.m.b.A med bestemmelser

Læs mere

Vejledning vedrørende pristillæg til biogas

Vejledning vedrørende pristillæg til biogas 14. december 2015 Vejledning vedrørende pristillæg til biogas Denne vejledning vedrører Energinet.dk s vejledning af borgere om reglerne og ansøgningsproceduren for pristillæg til elektricitet fremstillet

Læs mere

Teknisk Forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg på 11 kw eller derunder

Teknisk Forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg på 11 kw eller derunder Teknisk Forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg på 11 kw eller derunder 1.1 23.11.2010 DATE SFJ/KDJ NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 35198/10 Energinet.dk 35198/10. Revisionsoversigt

Læs mere

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling Dok. ansvarlig: NMJ Sekretær: Sagsnr: Doknr: 11. december 2014 Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling 1. Kortfattet beskrivelse af tariferingsmetoden Dansk Energi anmelder hermed

Læs mere

Netvirksomhedens behov omkring nettilslutning

Netvirksomhedens behov omkring nettilslutning Netvirksomhedens behov omkring nettilslutning Hugo Sørensen Procedure for tilslutning Procedure for tilslutning af elproduktionsanlæg. Nettilslutnings og netbenyttelsesaftale. Fællesregulativet 2009 EN50438

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 26. november 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 26. november 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

BRUG AF EGEN EL. Reglerne for egen-producenternes adgang til at forbruge el produceret fra vindmøller. Dato - Dok.nr. 1

BRUG AF EGEN EL. Reglerne for egen-producenternes adgang til at forbruge el produceret fra vindmøller. Dato - Dok.nr. 1 BRUG AF EGEN EL Reglerne for egen-producenternes adgang til at forbruge el produceret fra vindmøller Dato - Dok.nr. 1 1 Janne Søndergaard Thomsen PRÆSENTATION Jurist i afdelingen Forvaltning og Administration

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynet afgørelse af 16. marts 2010 OM Omkostninger ved tilslutning af vindmølle til Nyfors Net A/S

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynet afgørelse af 16. marts 2010 OM Omkostninger ved tilslutning af vindmølle til Nyfors Net A/S (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Tilslutning af solcelleanlæg

Tilslutning af solcelleanlæg Tilslutning af solcelleanlæg - IDA Temadag 17.11.2014 Jan Rasmussen, Chefkonsulent Indhold Rammer - Love / Forskrifter / Standarder Påvirkning af elnettet og praktiske forhold vedr. tilslutning Måling

Læs mere

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.5

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.5 Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.5 0 Endelig udgave 12.12.2014 12.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 13/96336-13 Energinet.dk

Læs mere

Ændring i vilkår for skift af elleverandør for elproduktionsanlæg

Ændring i vilkår for skift af elleverandør for elproduktionsanlæg Ændring i vilkår for skift af elleverandør for elproduktionsanlæg FebruarJuni 20110 Version 21.0 1.0 2.0 6-6-2010 7-6-2010 30-6-2010 DATE LRO/MAA MBN JHH NAME 1-3-2011 1-3-2011 1-3-2011 DATE LRO ADA LRP

Læs mere

Teknisk forskrift TF Systemtjenester

Teknisk forskrift TF Systemtjenester Teknisk forskrift TF 5.9.1 Systemtjenester Systemtjenester som produktionsanlæg skal levere vederlagsfrit som en betingelse for tilslutning til nettet. 1.1 19.06.2012 W26-2012 04.07.2012 05.07.2012 DATE

Læs mere

Energiklagenævnet ophæver og hjemviser Energinet.dk s afgørelser af 18. marts 2016

Energiklagenævnet ophæver og hjemviser Energinet.dk s afgørelser af 18. marts 2016 A F G Ø R E L S E (vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Solcellepark

Læs mere

Nyt om solcelleanlæg

Nyt om solcelleanlæg - 1 Nyt om solcelleanlæg Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge indgik regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti en aftale om de

Læs mere

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer Dato: 03-07-2018 Kommentarer fra: Kommentarskema vedr.: Samlede høringskommentarer Teknisk forskrift 3.2.7 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af produktionsanlæg til transmissionsnettet Figur /tabel

Læs mere

Kontraktperiode defineres i Aftalen fra datoen, hvor begge parter har underskrevet Aftalen til og med datoen for leveringsperiodens udløb.

Kontraktperiode defineres i Aftalen fra datoen, hvor begge parter har underskrevet Aftalen til og med datoen for leveringsperiodens udløb. Bilag 1 Aftale om køb og indløsning af RECS certifikater, Frederikshavn Mellem parterne DONG Energy El & Gas A/S Nesa Allé 1 2820 Gentofte Tlf 99 55 11 11 Fax 99 55 55 98 www.dongenergy.dk Cvr-nr. 25 47

Læs mere

Støtte til solceller. Rasmus Zink Sørensen rzs@ens.dk

Støtte til solceller. Rasmus Zink Sørensen rzs@ens.dk Støtte til solceller Rasmus Zink Sørensen rzs@ens.dk Oversigt støtte til solceller Nettoafregning inkl. lejere 60/40 øre pr. kwh Forhøjet afregning Pulje på 20 MW årligt Definition af fælles anlæg Overgangsordninger

Læs mere

Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet

Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet Energistyrelsen Opdateret 21. december 2018 Side 1/8 Amaliegade 44 1256 København K

Læs mere

Privataftale om levering af elektricitet fra Modstrøm GOD ENERGI

Privataftale om levering af elektricitet fra Modstrøm GOD ENERGI Privataftale om levering af elektricitet fra Modstrøm TM GOD ENERGI 1 Aftale om leverance af produktet enkel 1.1 AFTALENS PARTER Denne aftale om levering af elektricitet er indgået den mellem CPR-nr. DKog

Læs mere

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER Bilag 3 - Energinets svar til høringskommentarer 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

Læs mere

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr]

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr] Leveringsaftale mellem NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V (herefter benævnt Kunden) og [navn] [adresse] [cvr-nr] (herefter benævnt Leverandøren) [dato] Bistand til planlægning af jordfordeling

Læs mere

BILAG 6. Markedsovervågning og sanktionering. 1. Markedsovervågning. 1.1 Kontinuerlige kontroller

BILAG 6. Markedsovervågning og sanktionering. 1. Markedsovervågning. 1.1 Kontinuerlige kontroller BILAG 6 Til Den Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub drift Markedsovervågning og sanktionering Dette notat indeholder en kort beskrivelse af, hvordan Energinet.dk overvåger detailmarkedet

Læs mere