SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Roskilde kommune. Hvedstrup. Hvedstrup målebordsblade 1:25.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Roskilde kommune. Hvedstrup. Hvedstrup målebordsblade 1:25."

Transkript

1 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Hvedstrup Roskilde kommune 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster 3. Udsnit og dele X X X Registreringsdato Registrator foto 1 april/juni 2009 AGA - Anne-Grete Andersen Kort over bebygget struktur fx: Terrænformer / Rumdefinerende elementer / Homogene forløb / Grænser / Fikspunkter / Kig Hvedstrup målebordsblade 1:25.000

2 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 02 Topografisk undersøgelse fx: Topografiske forhold / strukturerende landskabstræk og arealanvendelse / Byprofil-silhuet / Grænse mellem byrum og land / Grænse til vand / infrastruktur og tekniske anlæg Hvedstrup topografisk kort 1: med fremhævelse af vådområderne i landskabet. Hvedstrup sogn ligger i et jævnt småkuperet og i dag skovløst landskab med flere vådområder omkring Hove å, Kildemose å og Maglemose å Landskabet er karakteriseret af en jævn, stedvis opsplittet morænelandskab, hvorpå der ligger en række imponerende småbakker, der næsten alle er kronet af gravhøje. Hvedshøj sydvest for Hvedstrup er den højeste bakke med 38 meter. Mod sydøst ligger Borghøj på 29 meter. Området har gode lermuldede jorder med en del vandhuller, men omkring Hvedstrup er der derimod overvejende grus. Hvedstrup ligger koncentreret på en plan flade med et letskrånende terræn mod Gammelsø i nordøst.

3 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 03 Hvedstrupvej Spor af tørvegravning 5 20 Gammelsø Præstegård Udsigten til Gammelsø dækkes af tæt beplantning omkring søen/vårområdet 15 Hvedstrup Kirke ligger smukt placeret på en lille højning ud til landsbyens store forte Hvedshøjgård Sti gennem lund til præstegård 25 1 Forten 22,5 2 22,5 6 Birkelundsvej En smuk allé fører til Hvedstrup fra øst 17, ,5 4 Hvedstrupvej Gadebakkegård Lindegård Rolandsvej Landsbyen er som helhed meget grøn og frodig med en kraftig beplantning overalt Udsigt over det næsten flade landskab og vådområderne 25 Hvedstrup 1:4000 topografisk undersøgelse 1 Vådområder Byflade Bygning Kig og sigtelinier Forten Højdekurver Veje Træer Vandgrøfter Hegn Søer Udsigt Gårdene og husene i Hvedstrup ligger i en spredt men sluttet formation omkring landsbyens store smukke og velholdte forte. I det flade landskab ligger Hvedstrup kirke smukt og markant placeret på en afgrænset højning ud mod landsbyens store forte. Der er et svagt terrænfald fra syd mod landsbyens midte, som tydeligst fornemmes i forten. Fra øst fører en imponerende tæt allé hen til landsbyen, hvorfra der et et flot kig til søen i midten af forten. Fra sydvest markeres landsbyen af en tæt beplantning omkring gårde og huse. Fra nord anes kirkens tårn bag den tætte lund omkring præstegården. Landsbyen er som helhed præget af en kraftig beplantning overalt. Vådområdet omkring Gammelsø ses fra landsbyen som en tilvokset træbeplantning, der markerer sig kraftigt i det ellers skovløse og åbne landskab.

4 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / Gårde og huse ligger i en spredt formation omkring byens gamle forte 2. Kirken er placeret tæt ud til forten på en lille højning

5 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / Fra øst fører en smuk tæt allé hen til landsbyen Alléen blev plantet under 1. verdenskrig af Viktor Nielsen fra Gammelsøgård, der ønskede at forskønne n daværende grusdevej til Hvedstrup. 4. Fra sydvest markerer landsbyen sig som en tæt beplantning, hvor gårdene anes bag.

6 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / Fra nord er det igen den tætte beplantning der markerer ankomsten til landsbyen 6. Vådområdet Gammelsø ligger som en skovklædt enklave i de flade åbne landskab.

7 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 07 B A A B Kirke Gadekær Gl. købmand Allé langs Birkelundsvej Hvedshøjgård Gadekær Præstegård Hvedstrupvej Gammel Sø Oplevet snit Hvedstrup

8 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 08 Historisk analyse fx: Historisk byplan / Matrikelstruktur / Byudviklingsområder / Funktionelle byområder / Gade- og vejstruktur / Bygningshistorie / Byrumsenheder / funktionelle sammenhænge Hvedstrup original 2 kort fra 1860 rentegnet efter original 1 med alle gårde inden udflytning. Bebyggelsen i Hvedstrup er enkelt og smukt placeret i en afsluttet ring omkring landsbyens anseelige forte med det store gadekær. Kirken er placeret i det samme mønster som gårdene og er med til at slutte ringen. Stjerneudskiftningen ses tydeligt mod syd Denne kompakte form har en veldefineret grænse ud mod byens marker. Forten har været alle mands eje, og fungerede som fælles areal til vanding af dyrene m.v. Matrikel nr. 9 i landsbyens østlige del er Gammelsøgårds udflyttergård.

9 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 09 Hvedstrup generalstabens målebordsblade Mønsteret med gårdene omkring forten er fastholdt og de fleste gårde er forblevet i landsbyen. I skellene går der veje ud i næsten en stjerneformation i den sydlige del. Gadekæret er anseeligt. Præstegården ligger tæt op ad kirkemuren Hvedstrup målebordsblade Strukturen er fastholdt, men præstegården er nedrevet 1906 og en ny er bygget lidt nordpå. En mindesten er rejst på forten Smedjen er der stadig. Præstegården er flyttet fra placeringen ved kirkemuren til lunden nord for kirken.

10 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 10 Hvedstrup målebordsblade I følge Herringløse og Hvedstrup lokalhistoriske artikler (se kilder) er landsbyen Hvedstrup (Whetherstorp) skabtes af udflyttere fra Herringløse. Der lå et stort rydningsarbejde forud for udnyttelsen af ny ager. Udflyttere fik normalt en fortrydelsesperiode på 3 år til at etablere sig det nye sted - efter denne periode mistede de retten til at vende tilbage og få et livsgrundlag i den gamle landsby, ligesom alle krav til dem fra det gamle fællesskab blev frafaldet (landskabsloven for Sjælland). I Hvedstrup gik det åbenbart så godt, at det var her og ikke i Herringløse, man senere etablerede en kirke for det samlede sogn. Hvedstrup er kendt fra omkring 1370 som Hwætherstorp og landsbyen blev udskiftet i 1799 som en kombination af en stjerneudskiftning mod syd og en blokudskiftning mod nord. De fleste gårde er forblevet i landsbyen. Gammelsøgård er dog et eksempel på en udflyttergård. Gården lå oprindelig inde i Hvedstrup by, på adressen Birkelundsvej 6. Gården var en ødegård, der var brudt ned, eller faldet sammen. Den nuværende vejstruktur afspejler i store træk stjerneudskiftningen mod syd. Hvedstrup kan karakteriseres som en uregelmæssig vejforteby, hvor bebyggelsen dels ligger ud til forten og det store gadekær og dels ud til de mange forgreninger, der udgår herfra. Den hvidkalkede kirke er omgivet af kirkegårdsmure i kampesten og tegl. Kirken er af romansk oprindelse med gotiske udvidelser og et højgotisk tårn. Området er rigt på fortidsminder og ved Hvedstrup ligger en langdysse med svære randsten og et dyssekammer med dæksten. Endvidere er der den anseelige Hvedshøj medens der af Borghøj kun er en bronzealders kiste med gravgods tilbage. I begge disse høje er der gjort rige gravfund. I Hvedstrup er der en genforeningssten indviet 9. juli Bebyggelsesstrukturen og vejnettet er intakt dog er det store gadekær blevet noget mindre. Der er stadig flere gårde i landsbyen, mange er dog ombyggede i forhold til nye behov. Udover et busstoppested er der ingen service i byen.

11 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 11 Hvedstrup Kirke ligger på en højning ud til landsbyens forte. Den hvidkalkede kirke er omgivet af gamle kirkegårdsmure i dels kampesten dels tegl. Mod nord brydes muren af en velbevaret sengotisk munkestensportal med køreport. Kirken består af romansk skib, højgotisk tårn, sengotisk kor og et nyere våbenhus med nygotiske stilformer. Skibet er opført af store kampesten med granitkvadre om dørene og hjørnerne. I gotisk tid forhøjedes skibets mure og der indbyggedes to krydshvælv. Kirkegården er meget tæt beplantet.

12 SAVE registrering - kodeliste SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 12 Billede af den gamle præstegård, der lå klods op ad kirkegårdsmuren. På dette sted havde præstegården ligget siden reformationen og dannede et harmonisk hele. Flere af sognebeboerne kunne ikke forstå at provst Elmquist kunne nænne at rive den gamle præstegård ned, som netop var typen på alt det de forstod ved præstegårdshygge, men præstegården var brøstfældig og i stedet for en gennemgribemnde renovering besluttede den nye provst at opføre en præstegård nord for kirken i den lille lund. (Kilde: Pastor Preben Hansen (Hvedstrup sogn), Andreas Bak, Gundsølille). Den nye præstegård var meget statelig, og som må have forekommet bønderne som et palæ. (Paster Preben Hansen)

13 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 13 SAVE registrering - kodeliste På hjørnet af Birkelundsvej i venstre side af billedet blev der drevet en lille købmandsbutik med benzintank (1955). Købmanden lukkede i I Hvedstrup sogn var der for blot en enkelt generation siden hele tre købmandsbutikker. Derudover har der tillige været lidt småhandel af kiosklignende karakter i enkelte af byens huse og en del tilkørende handlende med især fødevarer som brød, fisk og kød. Mælkeprodukter købte man ved stalddøren på gårdene, og mange havde selv et hønsehus i baghaven.

14 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 14 Smedens hus med smedie flyttede i 1865 fra en sidevej til forten, hvor den lå fra 1845 til 1864 til placeringen ved Kæret ud til forten. Landskabet omkring Hvedstrup er rig på fortidsminder. Fra den anseelige Hvedshøj er der en flot udsigt over landskabet og til landsbyen. Hvedshøj er blevet udgravet.

15 Hvedstrupvej SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 14 Arkitektonisk iagttagelse - skitsering fx: Målforhold / Rumlige relationer / Åbninger / Stigninger / Grænser / Retninger / Bebyggelseselementer / Belægninger / belysning Bebyggelsen i Hvedstrup udgør som helhed et samlet bebyggelsesmønster, der i en spredt formation omkranser landsbyens forte med det store gadekær. Gammelsø Hvedstrup kirke ligger hævet over den øvrige bebyggelse smukt placeret ud til den store forte Træerne danner en grøn port indtil landsbyen Den palæagtige præstegård fra 1906 skaber en imponerende adgang til landsbyen fra nord En tæt allé fører ned til landsbyen Birkelundsvej danner etsmukt indrammet kig til landsbyen Den tætte beplantning med mange store træer binder hele bebyggelsen sammen Fint kig til landsbyen 8 Gårdene danner i det overordnede mønster en ydre ring om landsbyen Hvedstrupvej Rolandsvej Hvedstrup 1:4000 arkitektonisk iagttagelse Søer Dominerende træk Gårde Dominerende bygning Bygning Kig og sigtelinier Grønne flader Højdekurver Den lille landsbys klare struktur domineres af den anseelige ubebyggede forte med det store smukke gadekær. Anlægget er yderst velplejet og det virker markant samlende på hele landsbyens bebyggelse. Forten er omgivet af dels Hvedstrupvej og dels en mindre vej kaldet Ved Kæret, som danner en ramme om denne åbne grønne plads, der også står i kontrast til landsbyens øvrige høje og tætte beplantning. Dominerende bebyggelse 1 Veje Skovtræer Vandgrøfter Hegn Udsigter Hvedstrup kirke, som ligger ud til fortens nordvestlige ende, fremstår dominerende i forhold til landsbyens lavere og koncentrerede bebyggelse. Kirkens særlige placering på områdets eneste højning understreger yderligere dens dominans. Dens store smukke hvidkalkede bygningskrop adskiller sig markant som bygning men indgår som en del af strukturen i den bebyggelse, der danner en samlet ring omkring forten.

16 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / Den store velholdte forte med det smukke gadekær ligger som et dominerende træk og et samlende element i landsbyen 2. Den smukke hvidkalkede kirke indgår i ringen af bebyggelse, der omslutter forten. Her ligger den på en mindre højning som et dominerende bygningsværk i landsbyens øvrige lave bebyggelse.

17 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 16 Bebyggelsesmønstre 3 og 4. De mindre længehuse, der ligger tæt ud til landsbyen forte, danner en indre ring i bebyggelsen Som helhed kan bebyggelsen i Hvedstrup betragtes som et samlet bebyggelsesmønster, der kan karakteriseres som en spredt bebyggelsesformation, der danner en ring i fler lag omkring landsbyens forte. Bebyggelsen består af flere større gårde og mindre huse bundet sammen af den kraftige beplantning. Denne struktur er det dominerende helhedsindtryk og udgør et fint sammenhængende landsbymiljø med mange kvaliteter. I denne formation tegner der sig dog et mindre dominerende træk, som kan deles i to mønstre. 1 Den inderste ring af mindre længehuse, der ligger tættest ud til forten og 2. de større gårde, der danner en spredt ydre ring omkrig denne. Landsbyen virker som helhed meget harmonisk, velholdt og stærk i sin klare struktur. Bebyggelsen i landsbyen er karakteriseret af de mange velholdte gårde og huse. Flere af bygningerne er blevet moderniseret, men uden som helhed at ødelægge bebyggelsens samlede landsbypræg. Gårdene i en ydre ring, der samtidig markerer ankomsterne til landsbyen 5. Gaddebakkegård mod Hvedstrupvej og 6. Hvedhøjsgård mod sydvest, som sammen med landsbyens andre større gårde danner en ydre ring omkring forten og den nære bebyggelse.

18 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / Gård mod øst og 8. Gadebakkegård mod Rolandsvej er eksempler på nogle af de ældre gårde 9. og 10. Den statelige og palæagtige præstegård fra 1906 adskiller sig klart i stil fra den øvrige bebyggelse. Oprindeligt lå præstegården tæt op ad kirkemuren lige ud til gadekæret. Nu ligger præstegården lidt mere afsides i en lille nyere lund nord for kirken, som samtidig markerer ankomsten til Hvedstrup fra nord. Den tætte beplantning, der består af store lindetræer skygger dog næsten for den flotte præstegård. Udsnit og dele 11. og 12. Den tætte beplantning er karakteristisk for landsbyen og den binder på den ene side den spredte bebyggelse sammen, men på den anden side er den visse steder så tæt, at den skjuler bebyggelsen og man befinder sig næsten mere i en have end i en landsby.

19 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 18 Samlet vurdering fx: Samspil mellem topografi og bebyggelsesstruktur / Fikspunkter / Homogene forløb / Rumligt artikulerede brud og forskelle / historiske strukturer og bygninger / Sammenhæng mellem historiske lag / arkitektoniske kvaliteter Spor af tørvegravning Præstegården og lunden markerer adgangen fra nord Gammelsø Præstegård 1906 Udsigten til Gammelsø dækkes af tæt beplantning omkring søen/vårområdet Hvedstrup kirke ligger smukt på en lille højning ud til byens forte Den gamle præstegård lå direkte op kirkemuren Købmandsbutik med benzintank (1955) til 1975 Træerne danner er grøn port indtil landsbyen Hvedshøjgård Mindesten1920 Gadebakkegård Forte Lindegårds hovedhus er den eneste nye bebyggelse opført i landsbyen efter 1960 Smedens hus fra Smedens hus og smedie fra 1865 Landsbyen er tæt beplantet En smuk og tæt allé fører ind til landsbyen Alléen blev plantet under 2. verdenskrig af Victor Nielsen fra Gammelsøgård Bebyggelsen i Hvedstrup ligger i en åben formation omkring landsbyens store forte med de store gårde som en ydre ring Hvedstrup 1:4000 samlet vurdering Hvedstrup ligger i et småkuperet landskab, som i omgivelserne er præget af mange småbakker, hvorpå der oftes findes oldtidshøje. Omkring selve landsbyen er terrænnet dog rimeligt fladt og skovløst. Adgangene til landsbyen er fra sydvest markeret af en grøn port og de to store gårde Hvedshøjgård og Gadebakkegård. Fra nord markere den statelige præstegård, der ligger i en lille lund, ankomsten. En smuk og tæt allé leder ud til landsbyens gadekær fra øst. I byen lå der en lille købmandsbutik med benzintank og en smedie. Bygningerne er der stadig. Der er ingen synlige spor af den gamle præstegård, der lå helt op ad kirkegårdsmuren. Vejstrukturen er velbevaret ligesom landsbyens hovedstruktur. Bebyggelsen i landsbyen udgør et samlet bebyggelsesmønster som ligger i en åben ring omkring landsbyens store forte markeret af de store gårde, der danner en ydre ring. Hele bebyggelsen er bundet tæt sammen af en tæt og høj beplantning. Kirken er et led i den samlede struktur, men adskiller sig via sin volumen og høje terrænmæssige placering. I sin helhed er landsbyen særdeles bevaringsværdig og den er et fint eksempel på et lille samlet landsbymiljø, hvor forten og det smukke gadekær spiller en vigtig rolle.

20 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 19 Sårbarhed fx: Forfald / Ændring af arkitektur og byggeskik / Byudvikling / Veje og tekniske anlæg / Større produktionsanlæg / Terrænændringer / Tilplantning-tilgroning / bebyggelseshøjder og dimensioner Landsbyen er sårbar overfor ændringer, der slører strukturen i form af nedrivning af gårde og bebyggelser, der ikke respekterer hovedstrukturen, samt ombygninger eller tilbygninger, der afgørende bryder med skala og arkitektonisk udtryk. Den samlede bebyggelse i landsbyen er på smuk vis bundet sammen af en tæt og høj beplantning, men opfattelsen af landsbyen kan sløres af en for vild og uhæmmet tilgroning. Landsbyen er sårbar overfor en sløring af klare afgrænsning mod det åbne land. Beplantningen er vigtig for landsbyens sammenbinding og dens klare afgrænsning, men den kan visse steder tage overhånd.

21 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 07 Anbefalinger fx: Konkrete anbefalinger til forbedring af bygninger, strukturer og byrum / Restaurering / Omdannelse / Udpegning af kulturmiljø / Bevarende lokalplan / Etablering af bevaringsforening-landsbyråd / Formidling og offentlig adgang / Fredning Styre beplantningen så den ikke tager overhånd Hvedstrup Kirke Præstegård Lund Hvedstrupvej Etablere kontakt til Gammelsø via f.eks. stier Synliggøre præstegården i et kig fra ankomsten fra nord Bevare landsbyens hovedstruktur Gammelsø Adgang til Gammelsø Birkelundsvej Hvedshøjgård Undgå nedrivning af gårdene eller dele deraf Gadebakkegård Hvedstrupvej Forte Lindegård Rolandsvej Fastholde den klare afgrænsning til det åbne land Vejledning i vedligeholdelse og tilbygning til eksisterende struktur Hvedstrup 1:4000 anbefalinger Det kan anbefales at der udfærdiges en bevarende helhedplan for landsbyen, så dens samlede værdier bevares. Landsbyen bør fastholdes som et kulturmiljø En bevarende lokalplan med underpunkter: - bevare landsbyens store ubebyggede forte og gadekæret - fastholde bebyggelsesstrukturen i sin helhed - udfærdige en vejledning i vedligeholdelse og til- og ombygninger. - sikre de store gårde, der danner en ydre ring om landsbyens midte - styre beplantningen, så den ikke tager overhånd eller slører bebyggelsen - fastholde landsbyens klare afgrænsning mod det åbne land Kilder: Curt von Jessen: Landhuset Trap Danmark1961 Fritz Hastrup: Danske landsbytyper Viggo Hansen: Danmarks bebyggelsesgeografi

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Roskilde kommune. Vindinge. Vindinge målebordsblade 1:25.

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Roskilde kommune. Vindinge. Vindinge målebordsblade 1:25. SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Vindinge Roskilde kommune 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster

Læs mere

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommune. Skyum. april/juni 2009 AGA - Anne-Grete Andersen

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommune. Skyum. april/juni 2009 AGA - Anne-Grete Andersen SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Skyum Thisted kommune 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster 3.

Læs mere

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Roskilde kommune. Snoldelev-Hastrup

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Roskilde kommune. Snoldelev-Hastrup SVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Snoldelev-Hastrup Roskilde kommune 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster

Læs mere

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommune. Morup Mølle

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommune. Morup Mølle SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Morup Mølle Thisted kommune 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster

Læs mere

Forundersøgelse Roskilde

Forundersøgelse Roskilde Forundersøgelse Roskilde Trap Danmark Kulturarvsstyrelsen 2009 Indholdsfortegnelse Tema - Generel problemstilling: s. 3 Landskabsmæssig inddeling af landsbyerne s. 3 Overordnede træk s. 3 De bebyggede

Læs mere

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommunne. Øsløs. april/juni 2009 Anne-Grete Andersen (AGA)

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommunne. Øsløs. april/juni 2009 Anne-Grete Andersen (AGA) SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Øsløs Thisted kommunne 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster

Læs mere

Beskrivelse af kulturmijø

Beskrivelse af kulturmijø Beskrivelse af kulturmijø 339-4 Landsbyen Hjembæk Beskrivelse Byen har kun 6-7 gårde liggende i byen (26 gårde i 1682), men mange gode eksempler på gadehuse langs gaden i en karakteristisk bebyggelse omkring

Læs mere

Vedsted Kirke. Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Vedsted Sogn. Foto 1

Vedsted Kirke. Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Vedsted Sogn. Foto 1 Vedsted Kirke Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Vedsted Sogn Beliggenhed Vedsted Kirke ligger i byen Birkelse sydøst for Vedsted Kær i den sydvestlige del af Vendsyssel. Birkelse

Læs mere

Biersted Kirke > > Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Biersted Sogn

Biersted Kirke > > Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Biersted Sogn Biersted Kirke Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Biersted Sogn 3 > > > Kortet viser Biersted Kirke, markeret med rødt samt fotovinkler. 1 2 Beliggenhed Biersted Kirke ligger ca.

Læs mere

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted. april-juni 2009 AGA - Anne-Grete Andersen

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted. april-juni 2009 AGA - Anne-Grete Andersen SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Ydby-Tvolm Thisted 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster 3. Udsnit

Læs mere

Område 6 Favrbjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 6 Favrbjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 6 Favrbjerg Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet

Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet EGENARTSANALYSE ALTERNATIV TIL ØFK FORUNDERSØGELSE FORUNDERSØGELSE HISTORIE Amagers landskab har gennem de sidste hundrede år skiftet karakter fra et åbent landbrugsområde

Læs mere

Thurø Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 31

Thurø Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 31 Thurø Moræneflade Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 31 LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Registreringspunkt. Sammensat jordbrugslandskab, med skrånende terræn, og rransparente hegn med varierende

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 16 1 Sammenfatning Tryggelev

Læs mere

For deltaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For deltaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 38 VEJLE-EGESKOV MORÆNEFLADE Vejle-Egeskov Moræneflade strækker sig på tværs af kommunens centrale dele fra Kværndrup i sydøst, op forbi Ringe og til Vejle og Nørre Lyndelse

Læs mere

08. HO VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013

08. HO VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Ho 08. HO KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver de overordnede

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 1 til Furesø Kommuneplan 2009

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 1 til Furesø Kommuneplan 2009 Forslag til Kommuneplantillæg nr. 1 til Furesø Kommuneplan 2009 To alternative forslag til kommuneplantillæg for boligbebyggelse på Solhøjgårds (Skolelandbrugets) jord Byrådet vil gerne give borgere og

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 45 KORINTH DØDISLANDSKAB Korinth Dødislandskab ligger nordøst for Faaborg i den sydøstlige del af Faaborg-Midtfyn Kommune. Området afgrænses mod vest af Svanninge Bakker og

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer : Grønholt

Kortlægning af kulturmiljøer : Grønholt Kortlægning af kulturmiljøer 2014 15: Grønholt Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk Udarbejdet

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer : Grønholt

Kortlægning af kulturmiljøer : Grønholt Kortlægning af kulturmiljøer 2014 15: Grønholt Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk Udarbejdet

Læs mere

Fladbakker i Lynge Nord

Fladbakker i Lynge Nord 26 Fladbakker i Lynge Nord LANDSKABSKARAKTER Karaktergivende for området er den åbne landbrugsflade med store intensivt dyrkede marker. Ejendommene ligger trukket tilbage fra vejene, og er omgivet af karakteristisk

Læs mere

Fosdal-Telling-Lerup. Sted/Topografi Lerup sogn. Tema Jernalder, oldtid generelt, bosætning

Fosdal-Telling-Lerup. Sted/Topografi Lerup sogn. Tema Jernalder, oldtid generelt, bosætning Fosdal-Telling-Lerup Kulturmiljø nr. 61 Tema Jernalder, oldtid generelt, bosætning landet Emner Højkoncentrationer, agersystemer, rejst sten, landsby, kirke Sted/Topografi Lerup sogn Kulturmiljøarealet

Læs mere

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 VÆRDIFULDE Kulturmiljøer i København københavnernes velfærd Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 4.7 Kvarteret ved Ellebjerg Skole Stedet Kulturmiljøet omfatter boligområde, haveforening, skole og kirke.

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 22 SALLINGE DØDIS- OG ÅSLANDSKAB Sallinge dødis- og åslandskab ligger i den vestlige del af Faaborg- Midtfyn Kommune. Området strækker sig fra kommunens vestlige grænse ved

Læs mere

Område 36 Ordrup. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 36 Ordrup. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 36 Ordrup Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Tekniske anlæg Rumlig

Læs mere

Nielstrup. Infrastruktur. 1. Beliggenhed

Nielstrup. Infrastruktur. 1. Beliggenhed Nielstrup 1. Beliggenhed Nielstrup ligger cirka midt i kommunen i nær tilknytning til både Olstrup, Ulse og Gisselfeld Kloster. Nielstrup er bygget op omkring Nielstrupvej og Nielstrupstræde. Vejen ligger

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 02: Asminderød

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 02: Asminderød Kortlægning af kulturmiljøer 2014 02: Asminderød Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk

Læs mere

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 5 Tuse Næs Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Tystrup. Landsbyanalyser, Tystrup

Tystrup. Landsbyanalyser, Tystrup Tystrup Tystrup ligger 1 km syd for Faxe. Landsbyen strækker sig langs Sækkehusvej/Præstøvej parallelt med Præstø-/Køgevej. Der er tog fra Faxe videre til Køge og Roskilde. Landsbyen er en af kommunens

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD Historie Holbæk Slots Ladegård er en tidligere avlsgård tilhørende Holbæk Slot. Ladegårdens historie rækker

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 13 SVANNINGE BAKKER/DE FYNSKE ALPER Svanninge Bakker, De Fynske Alper er et stort og sammenhængende randmorænelandskab,

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 13 SVANNINGE BAKKER/DE FYNSKE ALPER Svanninge Bakker, De Fynske Alper er et stort og sammenhængende randmorænelandskab, LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 13 SVANNINGE BAKKER/DE FYNSKE ALPER Svanninge Bakker, De Fynske Alper er et stort og sammenhængende randmorænelandskab, der ligger bag Faaborg hvor det strækker sig i sydøst-/nordvestgående

Læs mere

Vesterbølle. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Landsby, græsningshaver. Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Tid Middelalderen 1800-tallet.

Vesterbølle. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Landsby, græsningshaver. Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Tid Middelalderen 1800-tallet. Vesterbølle Tema Bosætning landet Emne(-r) Landsby, græsningshaver Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Landsbyen Vesterbølle er beliggende ved Lilleås nordre smalle ådal kort øst for sammenløbet fra nordøst

Læs mere

Halds historie. betyder nemlig i sin oprindelse hældning eller skråning.

Halds historie. betyder nemlig i sin oprindelse hældning eller skråning. Hald Landsbyregistrering 2011 Halds historie Oprindelse Hald antages, bl.a via sin ene stavelse, at være et af de ældste stednavne i Danmark. Landsbyens beliggenhed på den sydlige skråning af en stor bakke,

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: MIDTBYEN, HOLBÆK Historie Da Sortebrødrene kom til Holbæk i slutningen af 1200-tallet, blev de henvist til at opføre deres kloster (Sct. Lucius)

Læs mere

Område 8 Lammefjorden

Område 8 Lammefjorden Område 8 Lammefjorden Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske

Læs mere

OMFANG LANDSKABSANALYSE STRATEGI FOR TILPASNING AF LANDSKAB STRATEGI FOR TILPASNING AF BYGNING EKSEMPLER PÅ TILPASNING

OMFANG LANDSKABSANALYSE STRATEGI FOR TILPASNING AF LANDSKAB STRATEGI FOR TILPASNING AF BYGNING EKSEMPLER PÅ TILPASNING OMFANG LANDSKABSANALYSE STRATEGI FOR TILPASNING AF LANDSKAB STRATEGI FOR TILPASNING AF BYGNING EKSEMPLER PÅ TILPASNING Udvidelse af Endrup Transformerstation Udarbejdet for Energinet.dk Landskabsrådgiver:

Læs mere

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 7 Hørbygård Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Tekniske anlæg Rumlig

Læs mere

Landskabskarakterområde 3, Hegnede Bakke og kystlandskabet ud mod Stege Bugt

Landskabskarakterområde 3, Hegnede Bakke og kystlandskabet ud mod Stege Bugt Landskabskarakterområde 3, Hegnede Bakke og kystlandskabet ud mod Stege Bugt Foto 1: Ulvshalevej løber langs overgangen mellem den let skrånende landbrugsflade og rørsumparealerne ud mod Stege Bugt. Til

Læs mere

thurøvej

thurøvej thurøvej 13-15 Skitseforslag 03.02.2015 1 EKSISTERENDE FORHOLD Frederiksberg er en tæt og stort set færdig bygget by, og kommunegrænsen er hele vejen omkranset af København. Derfor er det på Frederiksberg

Læs mere

Område 24 Vedebjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 24 Vedebjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 2 Vedebjerg Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder Tekniske

Læs mere

Kuperet skovnært landskab

Kuperet skovnært landskab Nøglekarakter Nørreskov Skovnært bakkeland med afvekslende terræn og bebyggelse som spredte punkter i landskabet. 1. Landskabskarakterbeskrivelse Østerholm Beliggenhed og afgrænsning Området er beliggende

Læs mere

m. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Karakterområdets grænse ikke endeligt fastlagt.

m. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Karakterområdets grænse ikke endeligt fastlagt. Højtliggende dyrket flade Højtliggende dyrket flade 12 Højtliggende dyrket flade ikke endeligt fastlagt Grænse Nøglekarakter Store dyrkede flader inddelt af levende hegn. I landskabet ses også enkelte

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 1. april 2019 Bilag 6 Bevaringsværdier og anbefalinger for Drejervej Arkitekturpolitik København 2017-2025 Københavns Kommunens arkitekturpolitik

Læs mere

Notat: Retningslinjer FAB boligbebyggelse, Plum-området

Notat: Retningslinjer FAB boligbebyggelse, Plum-området Notat: Retningslinjer FAB boligbebyggelse, Plum-området Til: Lars Møller Kopi til: Ann-Mett Sepstrup, Peter Rask Fra: Tamara Winkel Henriksen 03. juni 2016 Dette notat skitserer nogle retningslinjer som

Læs mere

Søgård Mark og Kværs Løkke. Søgård Mark og Kværs Løkke. 1. Landskabskarakterbeskrivelse

Søgård Mark og Kværs Løkke. Søgård Mark og Kværs Løkke. 1. Landskabskarakterbeskrivelse Nøglekarakter Åbent fladt dyrket landskab med udflyttergårde, enkelte linjeformede levende hegn samt mindre bevoksninger. 1. Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Området er beliggende

Læs mere

Beliggenhed og afgrænsning Voldby landbrugslandskab ligger på nordspidsen af Djursland umiddelbart nord for Grenaa.

Beliggenhed og afgrænsning Voldby landbrugslandskab ligger på nordspidsen af Djursland umiddelbart nord for Grenaa. Karakterområde 22 Voldby landbrugslandskab Detalje fra prædikestolen i Voldby kirke. Beliggenhed og afgrænsning Voldby landbrugslandskab ligger på nordspidsen af Djursland umiddelbart nord for Grenaa.

Læs mere

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen.

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen. Bygningskultur Arkitekturpolitik Hvad er arkitektur? Hvad er kvalitet? Hvad kan kommunen gøre? Handlinger Fredede og bevaringsværdige bygninger Udpegede bevaringsværdige bygninger Kulturhistorie 2 3 4

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 44 FAABORG MORÆNEFLADE

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 44 FAABORG MORÆNEFLADE LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 44 FAABORG MORÆNEFLADE Faaborg Moræneflade strækker sig langs kysten og Nakkebølle Fjord i den sydligste del af Faaborg-Midtfyn Kommune. Området afgrænses umiddelbart vest for

Læs mere

VURDERING AF DE LANDSKABELIGE VÆRDIER I OMRÅDET SYD FOR HILLERØD

VURDERING AF DE LANDSKABELIGE VÆRDIER I OMRÅDET SYD FOR HILLERØD VURDERING AF DE LANDSKABELIGE VÆRDIER I OMRÅDET SYD FOR HILLERØD På baggrund af en landskabskarakteranalyse By og Miljø Hillerød Kommune Oktober 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 2. BELIGGENHED OG

Læs mere

A9 hovedvejen. Købmanden i Dongs Højrup (tv) og skolen i Højslunde (th). Karakteristisk enkel l bebyggelse ved landevejen i Højslunde.

A9 hovedvejen. Købmanden i Dongs Højrup (tv) og skolen i Højslunde (th). Karakteristisk enkel l bebyggelse ved landevejen i Højslunde. kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 A9 hovedvejen Købmanden i Dongs Højrup (tv) og skolen i Højslunde (th). Karakteristisk enkel l bebyggelse ved landevejen i Højslunde. 1 Det sidste vejstykke ned

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 16: Langstrup

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 16: Langstrup Kortlægning af kulturmiljøer 2014 16: Langstrup Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk Udarbejdet

Læs mere

Landskabskarakteren Den markante og dybe Ørum ådal er karaktergivende for området. Landskabskarakteren har sin oprindelse i andelstiden.

Landskabskarakteren Den markante og dybe Ørum ådal er karaktergivende for området. Landskabskarakteren har sin oprindelse i andelstiden. Karakterområde 17 Ørum landbrugslandskab Gammelmølle i Ørum ådal. Beliggenhed og afgrænsning Ørum landbrugslandskab ligger nord for Kolindsund. Mod vest afgrænses området af Ramten hede- og moselandskab,

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R ÅLE PRÆSTEGÅRD HEDENSTED KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 16.09.2013 Besigtiget af: Sidse Martens Gudmand-Høyer Journalnummer: 2011-7.82.07/766-0001 Kommune: Hedensted Kommune

Læs mere

Mejls. Orten. Tinghøj 20. TINGHØJ KOMMUNEPLAN 2013

Mejls. Orten. Tinghøj 20. TINGHØJ KOMMUNEPLAN 2013 Mejls Orten Tinghøj 20. TINGHØJ KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur

Læs mere

KULTURMILJØER I ÅRHUS AMT

KULTURMILJØER I ÅRHUS AMT KULTURMILJØER I ÅRHUS AMT Kommune-nummer: 701 Kommune-navn: Ebeltoft Lokalitet: Isgård Emne: Hovedgård Registreringsdato: April 2004 Registrant: Sven Allan Jensen as Isgård Hovedgården Isgård ligger i

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 17 1 Sammenfatning Magleby

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstype og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 14 1 Sammenfatning nr.

Læs mere

Skovby Landsby. Skovby Landsby

Skovby Landsby. Skovby Landsby KARAKTEROMRÅDER Skovby Landsby Skovby ligger på Syd Als i det gamle Lysabild sogn. Syd Als er bl.a. kendetegnet ved, at de lavt liggende områder langs kysten er ubeboede, de yderste landsbyer ligger nemlig

Læs mere

F R E D N I N G S F O R S L A G

F R E D N I N G S F O R S L A G F R E D N I N G S F O R S L A G KØBENHAVNS KOMMUNE Ny Carlsberg Vej set fra Vesterfælledvej. 2 Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur Kommune: Københavns Kommune Adresse: Ny

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Bymølle Arkiv nr. Løbenr. 55 1 Sammenfatning nr.

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: KALUNDBORGVEJ, HOLBÆK Historie Omkring 1900 blev der opført en række større villaer langs den vestlige indfaldsvej til Holbæk, Villakvarteret

Læs mere

Notat Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov. 4. juni 2012

Notat Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov. 4. juni 2012 Notat Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov 4. juni 2012 1 Landskabelige konsekvenser ved opstilling af vindmøller syd for Estrup Skov PlanEnergi har som konsulent

Læs mere

VELKOMMEN FOrtæLLiNgEr Og FOrbiNdELsEr i byens LaNdsKab

VELKOMMEN FOrtæLLiNgEr Og FOrbiNdELsEr i byens LaNdsKab VELKOMMEN Fortællinger og forbindelser i byens landskab workshop 01 RUNDE 1 Idéer til by- og landskabsplanen overordnet, placering af knudepunkter, ankerpunkter og forbindelserne imellem RUNDE 2 Idéer

Læs mere

Assens Kommune BEVARINGSVURDERING AF HAARBY MEJERI OG BØRNEHAVE BYGNINGERNES VÆRDI FOR KULTURMILJØET OG BEVARINGSVURDERING

Assens Kommune BEVARINGSVURDERING AF HAARBY MEJERI OG BØRNEHAVE BYGNINGERNES VÆRDI FOR KULTURMILJØET OG BEVARINGSVURDERING Notat Assens Kommune BEVARINGSVURDERING AF HAARBY MEJERI OG BØRNEHAVE 10. marts 2014 1 Projekt nr. 216629 Version 3 Dokument nr. 1210383404 Udarbejdet af LLU Kontrolleret af MLG Godkendt af LLU BAGGRUND

Læs mere

Eksempel hæfte, 7 gadekær fra Langeland Kommune

Eksempel hæfte, 7 gadekær fra Langeland Kommune Eksempel hæfte, 7 gadekær fra Langeland Kommune Baggrund Historien Gadekær har igennem århundreder haft en central funktion i landsbysamfundet, dels som et naturligt samlingssted, men også med praktiske

Læs mere

EGENARTSANALYSE. Bilag 2 Udvikling af villaområder. Københavns villaområder. Villa. Villa. Villa. Rækkehus. Villa. Rækkehus. Skole.

EGENARTSANALYSE. Bilag 2 Udvikling af villaområder. Københavns villaområder. Villa. Villa. Villa. Rækkehus. Villa. Rækkehus. Skole. Kolonihave Kolonihave EGENARTSANALYSE Bilag 2 Udvikling af villaområder Rækkehus Skole Rækkehus Dobbelthus Dobbelthus Engvej, Amager øst Københavns villaområder Københavns villaområder er placeret i udkanten

Læs mere

Screening af kulturmiljøer. Gl. Hasseris. Aalborg

Screening af kulturmiljøer. Gl. Hasseris. Aalborg Screening af kulturmiljøer Gl. Hasseris Aalborg APRIL 2019 Kulturmiljøscreening Her beskrives Gl. Hasseris, som er et kulturmiljø i Aalborg Kommune. Kulturmiljøets værdier og egenskaber er kortlagt med

Læs mere

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Baggrunden for arbejdet med lokalplanen er at vi ønsker at kunne fastholde kvarterets helhedsindtryk. Dette fremgår også af vores servitut, men grundet de beslutninger

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 50 1 Sammenfatning nr. var en

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 51 1 Sammenfatning s brede, åbne rum

Læs mere

LANDSAKBSKARAKTEROMRÅDE NR. 141 ODENSE SMELTEVANDSDAL Odense Smeltevandsdal ligger ved den nordvestlige grænse af Faaborg Midtfyn Kommune.

LANDSAKBSKARAKTEROMRÅDE NR. 141 ODENSE SMELTEVANDSDAL Odense Smeltevandsdal ligger ved den nordvestlige grænse af Faaborg Midtfyn Kommune. LANDSAKBSKARAKTEROMRÅDE NR. 141 ODENSE SMELTEVANDSDAL Odense Smeltevandsdal ligger ved den nordvestlige grænse af Faaborg Midtfyn Kommune. Kommunegrænsen gennemskærer selve dalstrøget i nordøst/sydvestgående

Læs mere

Sted/Topografi Moseby er en slynget vejby beliggende på de lave arealer øst for Koldmose, nord for Sandmose og lige sydvest for Kås.

Sted/Topografi Moseby er en slynget vejby beliggende på de lave arealer øst for Koldmose, nord for Sandmose og lige sydvest for Kås. Moseby Kulturmiljø nr. 38 Tema Sted/Topografi Moseby er en slynget vejby beliggende på de lave arealer øst for Koldmose, nord for Sandmose og lige sydvest for Kås. Bosætning, byer Emne Byudvikling, tørve-

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 102 Lyø Lyø ligger i den sydvestlige del af Det Sydfynske Øhav ud for Horne Land. Øens vestlige og sydlige kyster ligger ud mod Lillebælt mens dens østlige og nordlige kyster

Læs mere

Skovrejsning ved Næstved

Skovrejsning ved Næstved Skovrejsning ved Næstved Landskabsbeskrivelse og analyse af Kirsten Vest Rundt om Næstved by er der udpeget tre skovrejsningsområder. Det nordlige er Vridsløse, det vestlige er Even og det sydøstlige er

Læs mere

Område 11 Gislinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 11 Gislinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 11 Gislinge Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Kulturmiljø nr. Kulturmiljønavn/sted Kulturmiljøtype (udfyldes til sidst) Registranter Dato. A. Forundersøgelse* 1. Topografisk beskrivelse

Kulturmiljø nr. Kulturmiljønavn/sted Kulturmiljøtype (udfyldes til sidst) Registranter Dato. A. Forundersøgelse* 1. Topografisk beskrivelse Kulturmiljøskema KulturMiljø-metoden: Udpegning og afgrænsning af kulturmiljøer i planlægningen Forundersøgelse, feltarbejde og konklusion. Kulturmiljø nr. Kulturmiljønavn/sted Kulturmiljøtype (udfyldes

Læs mere

Vindmølleplanlægning i Roskilde Kommune 2013

Vindmølleplanlægning i Roskilde Kommune 2013 Vindmølleplanlægning i Roskilde Kommune 2013 Analyse af mulighederne for placering af vindmøller i Roskilde Kommune 30. April 2013 Indledning Økonomiudvalget har besluttet, at kommuneplanlægningen skal

Læs mere

Ulvshale Skov - Kulturmiljøbeskrivelse. Kulturhistoriske værdier på Møn

Ulvshale Skov - Kulturmiljøbeskrivelse. Kulturhistoriske værdier på Møn Side 1 af 5 Kulturhistoriske værdier på Møn Til oversigt Ulvshale Skov Alle illustrationer kan forstørres Skemanummer: Betegnelse: Kategori: Registreringsdato: Registrator: 5 Ulvshale Skov Udsnit og dele

Læs mere

Notat. Sinebjergvej 49 - landskabelig påvirkning. Dato: Version nr.: 1

Notat. Sinebjergvej 49 - landskabelig påvirkning. Dato: Version nr.: 1 Notat Sinebjergvej 49 - landskabelig påvirkning Udarbejdet af: Jacob Sterup Dato: 18-02-2014 Sagsnummer.: 09.17.18-P19-3-13 Version nr.: 1 Hanne og Søren Brems driver en kvægproduktion på Sinebjergvej

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 52 1 Sammenfatning er en hovedgade, men

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SYGEHJEMMET, HOLBÆK

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SYGEHJEMMET, HOLBÆK KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SYGEHJEMMET, HOLBÆK BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: SYGEHJEMMET, HOLBÆK BESKRIVELSE Historie Syd for Holbæk Sygehus ligger Sygehjemmet, der i 1887-1889 opførtes som Holbæk Amts Tvangs-,

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Kystområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 35 1 Sammenfatning nr.

Læs mere

LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet

LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet BYPLANKONSULENT ARKITEKT M.A.A. CLAUS LORANGE CHRISTENSEN APS Registrant udarbejdet for Faxe Kommune - Maj 2013 LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet STED: Lysholm Skolevej 10, 4690 Haslev

Læs mere

Høiriisgård bakker. - en ny grøn bydel. Volumenanalyse af d. 16.08.2011

Høiriisgård bakker. - en ny grøn bydel. Volumenanalyse af d. 16.08.2011 Høiriisgård bakker - en ny grøn bydel Volumenanalyse af d. 16.08.2011 Parcelhuskvarter Motorvej Jernbane Byggegrund Århus Midtby Indfaldsvej Rekreativt naturområde Situation Byggegrunden er karakteriseret

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer : Gunderød

Kortlægning af kulturmiljøer : Gunderød Kortlægning af kulturmiljøer 2014 17: Gunderød Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk Udarbejdet

Læs mere

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 08 TIRSTRUP, BALLE. Juli 2012

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 08 TIRSTRUP, BALLE. Juli 2012 UDKAST 05 12 07 09 10 06 02 03 11 08 04 01 PROJEKTKATALOG LANDSBYER Juli 2012 PLANDISTRIKT 08 TIRSTRUP, BALLE INDHOLD Baggrund & Formål 3 Projekter i kataloget 3 LANDSBYER Drammelstrup 4 Rosmus 8 Gravlev

Læs mere

varde d. 16. december 2013 marianne rønnow markussen byplanarkitekt bevaringsværdige hovedtræk 1 af 16

varde d. 16. december 2013 marianne rønnow markussen byplanarkitekt bevaringsværdige hovedtræk 1 af 16 varde d. 16. december 2013 marianne rønnow markussen byplanarkitekt bevaringsværdige hovedtræk 1 af 16 2 af 16 3 af 16 hvorfor bevaring? 4 af 16 hvad er bevaringsværdigt? bevaringsværdige bygninger og

Læs mere

Loge og boliger, Hasserisgade 18, Vestbyen

Loge og boliger, Hasserisgade 18, Vestbyen 1-3-123 Loge og boliger, Hasserisgade 18, Vestbyen Indholdsfortegnelse Startredegørelse 1 Baggrund 2 Området 3 Eksisterende planforhold 6 Projektet 7 Til lokalplanforslaget 8 Anbefaling 10 Startredegørelse

Læs mere

Hjarnø. Landsbykatalog. Generalstabskort udarbejdet 1842-1899. Hjarnø 1986-1997. Udarbejdet af Juelsminde Kommune - november 2005

Hjarnø. Landsbykatalog. Generalstabskort udarbejdet 1842-1899. Hjarnø 1986-1997. Udarbejdet af Juelsminde Kommune - november 2005 Kig fra færgen til Hjarnøs færgeleje. Landsbykatalog Hjarnø Hjarnø 1986-1997 Generalstabskort udarbejdet 1842-1899 Udarbejdet af Juelsminde Kommune - november 2005 Det gamle mejeri og forsamlingshus fortæller

Læs mere

Aabenterp, Høgsted, Lie Gårde.

Aabenterp, Høgsted, Lie Gårde. Aabenterp, Høgsted, Lie Gårde. Kulturmiljø nr. 31. Tema Bosætning på landet. Emne Landsbyer/Samling af gårde og huse/enestegårde. Sted/Topografi Enestegården Åbenterp ligger umiddelbart vest for Høgsted

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 25 HØJBY-ØRBÆK MORÆNEFLADE Højby-Ørbæk Moræneflade ligger centralt på Fyn i den nordlige del af Faaborg-Midtfyn Kommune. Omkring halvdelen af karakterområdet ligger i nabokommunerne

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 11 1 Sammenfatning

Læs mere

Lokalplan med fokus på bevaring af. Egil Fischers Ferieby

Lokalplan med fokus på bevaring af. Egil Fischers Ferieby Lokalplan med fokus på bevaring af Egil Fischers Ferieby Proces Lokalplanens formål At opdatere SAVE registreringer som blev fastlagt i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneatlas Ebeltoft fra 1999, og

Læs mere

Egil Fischers Ferieby

Egil Fischers Ferieby Lokalplan med fokus på bevaring af Egil Fischers Ferieby OPSTARTSMØDE 31. MAJ 2019 Lokalplan for Egil Fischers Ferieby - Program Program: 10:00 Velkomst ved Grundejerforeningen Femmøller Strand og Syddjurs

Læs mere

Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab. Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest

Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab. Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest Forord Formål Erhvervsministeren har med brev af den 10. februar 2017 inviteret kommunerne til at forberede

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 12 HÅSTRUP MORÆNEFALDE Håstrup Moræneflade ligger langs kysten ud mod Helnæs bugt og strækker sig fra den nordvestlige

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 12 HÅSTRUP MORÆNEFALDE Håstrup Moræneflade ligger langs kysten ud mod Helnæs bugt og strækker sig fra den nordvestlige LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 12 HÅSTRUP MORÆNEFALDE Håstrup Moræneflade ligger langs kysten ud mod Helnæs bugt og strækker sig fra den nordvestlige rand af Faaborg til hovedgården Damsbo mod nordvest, som

Læs mere

Landskabelig vurdering af to eventuelle vindmølleområder i Herning Kommune. Marts-april 2013

Landskabelig vurdering af to eventuelle vindmølleområder i Herning Kommune. Marts-april 2013 Landskabelig vurdering af to eventuelle vindmølleområder i Herning Kommune Marts-april 2013 Indledning Herning Kommune har modtaget to ansøgninger med projektforslag til opstilling af vindmøller i to områder

Læs mere

Friområde. Vandareal. Visuel barriere. Bygningsfront. Udsigt. Markant byrum og rumligt forløb. Markant byrum og rumligt forløb vand.

Friområde. Vandareal. Visuel barriere. Bygningsfront. Udsigt. Markant byrum og rumligt forløb. Markant byrum og rumligt forløb vand. Friområde Vandareal Visuel barriere Bygningsfront Udsigt Markant byrum og rumligt forløb Markant byrum og rumligt forløb vand Vartegn Sigtelinie Bydelsgrænse 1:20.000 0 500 m Overordnede rumlige træk.

Læs mere