Jaydess (levonorgestrel) minispiral

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jaydess (levonorgestrel) minispiral"

Transkript

1 Jaydess (levonorgestrel) minispiral Brugervejledning

2 Indhold Hvad er en minispiral? Virkning? Påvirkning? Velkommen Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet ikke din prioritering. Du og din læge har besluttet at minispiralen skal være din beskyttelse mod uønsket graviditet i de næste 3 år. Opsætning? Trådene? Hvornår? Kontakt læge, hvis? Menstruation? Sexliv? Blødningsmønster/ Ønsket graviditet/ Du har sikkert mange spørgsmål om minispiralen. Dette informationsmateriale vil: 1. Introducere minispiralen for dig 2. Give dig information om, hvad du kan forvente dig af dine første måneder med minispiral 3. Give dig svar på dine spørgsmål om minispiralen Seksuelt overførte sygdomme? Graviditet/Indikationer? Generelt? Bivirkninger?

3 Hvad er en minispiral? Minispiralen består af en hormonkapsel som er fastsat på en T-formet stamme af plast. Minispiralen er blot 28 mm lang og indsættes i ren ved hjælp af et indføringsrør. Minispiralen er den mindste hormonspiral, som findes i Danmark, og indeholder en lav dosis hormon. Din læge placerer minispiralen i livmoderen, livmodehvor den beskytter dig mod uønsket graviditet i op til 3 år. Hvordan fungerer minispiralen Når minispiralen er korrekt placeret i livmoderen afgives dagligt en lav dosis af hormonet levonorgestrel langsomt og kontinuerligt i livmoderen og beskytter mod graviditet på tre virkemåder: 1. Minispiralen gør sekretet i livmoderhalsen sejt, så det bliver vanskeligt for sædcellerne at trænge igennem 2. Minispiralen påvirker livmoderslimhindens vækst, så den bliver tynd og ufrugtbar 3. Minispiralen ændrer sædcellernes betingelser i livmoderen og æggelederne, så befrugtning vanskeliggøres Tilsammen betyder disse tre virkemåder, at minispiralen er mere end 99% sikker mod graviditet fra den er sat på plads i livmoderen til den tages ud, senest 3 år senere. Hvordan kommer minispiralen til at påvirke min krop? Det eneste hormon i minispiralen er levonorgestrel, et velkendt hormon, som også findes i andre præventionsmidler. Minispiralen indeholder ikke østrogen. Minispiralen virker hovedsagligt lokalt i livmoderen, og kun små mængder af hormonet afgives til blodbanen og dermed resten af kroppen. Levonorgestrel påvirker oftest ikke ægløsningen. Du kan opleve at få forskellige bivirkninger, specielt i starten. Se bivirkningsskema andet sted i teksten. Hæmmer sædcellernes bevægelse eller overlevelse i uterus Levonorgestrel gør slimhinden tyndere Sæden forhindres i at trænge ind i uterus pga. fortykket cervical mucus Jaydess is highly effective through a combination of effects

4 Dine første dage med minispiral Hvordan opsættes minispiralen Når du har besluttet dig for at få en minispiral, kan den opsættes ved dit næste besøg hos enten din læge eller gynækolog. Ved en gynækologisk undersøgelse fører lægen minispiralen op i livmoderen gennem vagina ved hjælp af et tyndt fleksibelt indføringsrør. De fleste synes, at oplægningen er relativt enkelt, men nogen kan opleve lidt smerte eller ubehag under oplægningen. Dette ubehag skal forsvinde indenfor det første døgn. Hvis du har smerter udover dette, skal du kontakte din læge, da det kan være at minispiralen ikke er korrekt placeret. Dette kan kontrolleres ved ultralyd hos en gynækolog. Det må aldrig gøre ondt at have en spiral og det eneste du må kunne mærke er trådene, som du måske kan mærke ved hjælp af en finger i vagina. Hvorfor er der tråde på minispiralen De to tynde tråde, som sidder fast på minispiralen, er for, at din læge let kan trække minispiralen ud, når det er tid. Din læge klipper trådene til, så de hænger et par centimeter ned i din vagina, og du vil ofte kunne mærke dem ved hjælp af en finger. Trådene er meget tynde og vil ikke genere ved samleje. Hvor hurtigt beskytter minispiralen mod graviditet? Hvis minispiralen opsættes indenfor 7 dage fra din sidste menstruations første dag, så beskytter minispiralen dig fra første dag. Men anbefalingen er at vente 24 timer, efter den er opsat, så giver minispiralen dig effektiv beskyttelse mod graviditet i op til 3 år. Med minispiralen behøver du ikke tænke på prævention i hverdagen. Din læge kan bede dig komme til et kontrolbesøg efter opsættelsen af minispiralen. Dette for at sikre, at minispiralen sidder korrekt og spørge, hvordan du fungerer med minispiralen. Det gør ikke ondt at få minispiralen kontrolleret, og det giver dig en mulighed for at få svar på eventuelle spørgsmål.

5 Din første måned med minispiral Findes der grunde til jeg bør kontakte min læge? Foruden dit kontrolbesøg bør du kontakte din læge: Hvis du har svære smerter eller kraftig blødning efter oplægningen Hvis du tror, at du er gravid Hvis du har vedvarende mavesmerter, feber eller unormal udflåd Hvis du oplever smerte eller ubehag under samleje Hvis du pludselig oplever et forandret blødningsmønster (hvis du for eksempel har lidt eller ingen menstruation, og den pludselig bliver vedvarende eller kraftig) Hvis du har andre medicinske problemer fx. migræne, meget kraftig hovedpine, synsproblemer, gulsot eller højt blodtryk) Hvordan kommer minispiralen til at påvirke min menstruation? Du kommer til at få mindre menstruationsblødning både i mængde og antal dage, du bløder hver måned. Det er helt normalt og ikke skadeligt på nogen måde. De første 3-6 måneder skal din krop vænne sig til at have en minispiral, og dit blødningsmønster kan være noget uregelmæssigt. Nogle kan opleve at få længere eller kraftigere blødninger under denne periode, men allerede efter de første 3 måneder har det justeret sig hos de fleste. Så i denne periode skal du være tålmodig. Tal med din læge, hvis du synes din menstruation begynder at blive kraftigere end den plejer. Hos nogle ophører menstruationen helt, når de har anvendt minispiralen noget tid. Hvis du ikke har haft menstruationsblødning de sidste 6 uger og er urolig for, om du kan være blevet gravid, så tag en graviditetstest. Minispiralen er 99% sikker, og hvis testen er negativ, behøver du ikke tage flere test, såfremt du ikke har graviditetssymptomer såsom utilpashed, kvalme, træthed eller brystspænding. Hvis din menstruationsblødning ophører, mens du anvender minispiral, kommer den tilbage, når minispiralen tages ud, med mindre du får opsat en ny minispiral. Kommer minispiralen til at påvirke mit sexliv? Når minispiralen er placeret korrekt i livmoderen, kommer hverken du eller din partner til at mærke den under samleje.

6 Din fremtid med minispiral Efter de første måneder, hvad kan du så forvente af minispiralen i de 3 år, den beskytter dig. Bør jeg føre kontrol med mit blødningsmønster? Da du kommer til at opleve et forandret blødningsmønster, er det individuelt, om du har lyst til at føre kontrol med dit blødningsmønster. Du kan få udleveret en blødningskalender hos din læge. Den kan du udfylde og tage med til din læge, når I skal tale om din minispiral ved kontrolbesøget. Hvis jeg bestemmer mig for at blive gravid? Minispiralen beskytter mod graviditet i op til 3 år men du kan når som helst bede din læge om at tage den ud, hvis du vil være gravid. Der er ingen ændring på din evne til at blive gravid, om du har haft en minispiral eller ej. Beskytter minispiralen mod seksuelt overførte sygdomme? Nej. Minispiralen anvendes alene for at beskytte mod graviditet, og den beskytter ikke mod seksuel overførte sygdomme. Det er vigtig at anvende kondom, hvis du ikke er i fast forhold. Hvad hvis jeg bliver gravid, mens jeg har en minispiral? Risikoen for at blive gravid, mens du anvender minispiralen, er meget lille, under 1% men det kan ske. Hvis du ikke får en menstruationsblødning, når du har en minispiral, behøver det ikke at betyde, at du er gravid. Men du kan tage en graviditetstest første gang, du oplever ikke at få en menstruation for at få det afkræftet. Hvis du samtidig med en manglende menstruationsblødning har symptomer på graviditet såsom utilpashed, kvalme, træthed eller brystspænding, bør du kontakte din læge. Hvis du skulle bliver gravid, er der en risiko for at graviditeten sidder udenfor livmoderen, og det skal straks behandles. Disse symptomer kan indikere en graviditet udenfor livmoderen: Din menstruation er ophørt, og pludselig får du en vedvarende blødning og ondt i maven Du har svære eller vedvarende smerter i nedre del af maveregionen Du har graviditetssymptomer, bløder og føler dig svimmel Hvis du oplever noget af dette, skal du straks kontakte en læge. Kan jeg benytte minispiralen mellem mine børnefødsler? Ja. Du kan allerede 6 uger efter din fødsel få opsat en minispiral, som beskytter dig de næste 3 år. Hvis du vil være gravid indenfor de 3 år, skal din læge tage minispiralen ud.

7 Kan jeg benytte tamponer, når jeg har en minispiral? Dit blødningsmønster vil med stor sandsynlighed mindske dit behov for tamponer. Hvis du fortsat vil benytte tamponer, skal du være forsigtig, når du tager tamponen ud, så du ikke kommer til at trække i trådende, som sidder fast på minispiralen, i stedet for tamponen. Kan minispiralen falde ud? Minispiralen kan stødes ud delvist eller fuldstændigt, men det er meget udsædvanligt. Hvis du oplever, at din menstruationsblødning er kraftigere, end den plejer at være, kan det være tegn på, at minispiralen ikke sidder korrekt længere. Du bør få det kontrolleret hos din læge. Sidder minispiralen ikke korrekt, kan du ikke være sikker på beskyttelsen. Hvilke er de mest almindelige bivirkninger med minispiralen? Som med alle andre lægemidler kan nogle opleve at få bivirkninger. Nedenfor findes en tabel over de bivirkninger, som du kan opleve med minispiralen. Hvis du har flere spørgsmål, kan du læse indlægssedlen i pakningen eller kontakte din læge. Meget almindelig bivirkning (forekommer hos flere end 1 ud af 10) Hovedpine Mave-/ underlivssmerter Akne/fed hud * Ændringer i blødningsmønstret Ovariecyster Inflammation i ydre kønsorganer eller slimhinden Almindelige bivirkninger (forekommer hos flere end 1 ud af 100) Nedstemthed/depression Migræne Kvalme Infektion i øvre kønsorganer Menstruationssmerter Smerter i brystet/ubehag Udstødning af spiralen Hårtab Udflåd *Kun 2,7 % af kvinderne i minispiral-studierne afbrød behandlingen pga. akne

8 Bayer A/S - Danmark. Arne Jacobsens Allé 13, 6. DK-2300 København S. Tlf.: Fax: L.DK

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Sex skal være sjovt og trygt 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren Modina, overtrukne tabletter 75/30 mikrogram. gestoden/ethinylestradiol

Indlægsseddel: Information til brugeren Modina, overtrukne tabletter 75/30 mikrogram. gestoden/ethinylestradiol Indlægsseddel: Information til brugeren Modina, overtrukne tabletter 75/30 mikrogram gestoden/ethinylestradiol Læs denne indlægsseddel grundigt før du begynder at tage medicinendette lægemiddel, da den

Læs mere

HVIS DU OVERVEJER. Abort

HVIS DU OVERVEJER. Abort HVIS DU OVERVEJER Abort Indhold Årsager til at du overvejer abort 3 Dine rettigheder 6 Lægen vil vejlede dig 10 Medicinsk abort 14 Kirurgisk abort 17 Abort efter 12 uger 21 Prævention efter abort 23 Støtte

Læs mere

IVF-vejledning. Behandling

IVF-vejledning. Behandling IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre.

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre. FOKUS PÅ LIVET Forord Denne pjece er lavet til dig der er hiv-smittet, og giver dig er overblik over nogle af de centrale emner du som hiv-smittet skal forholde dig til. Selvom pjecen henvender sig til

Læs mere

Graviditet og børn også en mulighed for HIV-positive

Graviditet og børn også en mulighed for HIV-positive Ogilvy Healthworld Flere brochurer kan rekvireres hos Abbott på telefon 39 77 00 00 Graviditet og børn også en mulighed for HIV-positive Information til HIV-positive kvinder og andre interesserede Sponsoreret

Læs mere

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard At være pige At være pige Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard Libresse Gydevang 33 3450 Allerød Telf: 48 16 81 16 Udgivet 1994

Læs mere

In Vitro Fertilisation

In Vitro Fertilisation Information og vejledning til barnløse par In Vitro Fertilisation IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Fertilitetsklinikken afsnit 4071 Rigshospitalet www.fertilitet.rh.dk Januar 2014 Anders Nyboe Andersen

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s - o g E n d o k r i n o l o g i s k K l i n i k R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Anette Lindhard Overlæge November 2014 AL / IVF-behandling/

Læs mere

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer Kvinder i alle aldre kan få celleforandringer i livmoderhalsen. dette gælder også unge kvinder. Fra du er 23 til 49

Læs mere

Velkommen hos Jordemoder.dk

Velkommen hos Jordemoder.dk Velkommen hos Jordemoder.dk Information før insemination Tak for din henvendelse til os omkring insemination du har nu taget det første skridt på vejen til at blive mor - og vi håber at materialet kan

Læs mere

MYTER OM MØDOM. Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og

MYTER OM MØDOM. Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og GRAFISK DESIGN: AVIAJA-BORUP.COM Udarbejdet af Sex & Samfund, Lysthuset og Børneafdelingen Skejby Sygehus. 1. OPLAG 2006 MYTER OM MØDOM Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og svar. Jomfruhinden

Læs mere

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression DEPRESSION Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307 Polycystiske æggestokke PCOS Rechnitzer.dk UDK-04-307 6314_01_PCO folder_2#b8f2f.indd 2 27/01/05 11:04:02 Hvad er PCOS? Forfattet af Overlæge Ditte Trolle, Skejby Sygehus PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom.

Læs mere

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer regionen inviterer dig hermed til en gratis undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen. Kvinder i alle aldre

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i o n S j æ l l a n d R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Kvinder F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n

Læs mere

Efter overgreb. Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen

Efter overgreb. Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen Efter overgreb Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen Efter overgreb Tekst og grafisk tilrettelæggelse: Kommunikationsmedarbejder Sara Parding Copyright Center for Voldtægtsofre,

Læs mere

Nyretransplantation. på Aarhus på Universitetshospital. Information til patienter og pårørende. Aarhus Universitetshospital Nyremedicinsk Afdeling C

Nyretransplantation. på Aarhus på Universitetshospital. Information til patienter og pårørende. Aarhus Universitetshospital Nyremedicinsk Afdeling C Nyretransplantation på Aarhus på Universitetshospital Skejby Information til patienter og pårørende Aarhus Universitetshospital Nyremedicinsk Afdeling C Forord Til hjælp for patienter med kronisk nyresvigt

Læs mere

Livsstil og frugtbarhed

Livsstil og frugtbarhed Merck Serono is a Livsstil og frugtbarhed Hvad kan jeg selv gøre for at øge min graviditetschance? division of Merck Fertilitet og livsstil A5 0113 FINAL.indd 1 18/01/13 13.14 Er der noget vi selv kan

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge.

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge. At forberede en konsultation hos en læge En start sammen At træffe en aftale om at konsultere en læge er et af de første positive skridt, du kan tage i retning af at nå dit mål om at få et barn. Det er

Læs mere

Lindring og lettelse ved forkølelse

Lindring og lettelse ved forkølelse Lindring og lettelse ved forkølelse Stoppet næse? Stoppet næse hos det lille barn? Forkølelsessår? Slip af med den stoppede næse og få luft igen! Forkølelse med stoppet næse... Hvad er forkølelse?... 4

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

Immun Trombocytopeni (ITP)

Immun Trombocytopeni (ITP) Immun Trombocytopeni (ITP) - en håndbog for patienter og pårørende Danmarks Bløderforening Immun Trombocytopeni (ITP) en håndbog for patienter og pårørende ISBN: 978-87-90861-19-3 ISBN: 978-87-90861-20-9

Læs mere

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 1 ~ Maigaard FERTILITETSKLIN IK ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 2 ~ HVEM KAN BEHANDLES? Maigaard Fertilitetsklinik tilbyder ægtransplantation (IVF-behandling) til

Læs mere

Patientinformation. Patientens bog. Onkologisk afdeling. Medicinsk Center. Kvalitet Døgnet Rundt

Patientinformation. Patientens bog. Onkologisk afdeling. Medicinsk Center. Kvalitet Døgnet Rundt Patientinformation Patientens bog Onkologisk afdeling Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Indhold i "Patientens bog" Side 1 Forord Side 2 Onkologisk afdeling, Sønderborg Side 3 Alment om kemoterapi

Læs mere

Temahæfte for patienter med migræne I. Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation

Temahæfte for patienter med migræne I. Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation Temahæfte for patienter med migræne I Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation Indledning Dette hæfte handler om migræne i forbindelse med menstruation, i fagsprog

Læs mere

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Indledning Denne pjece er for dig der skal i gang med en 3-stofsbehandling for din kroniske hepatitis C (på dansk leverbetændelse C). Pjecen indeholder

Læs mere