n.y. digitalisering arkitekter rejserapport kulturministeriets designpulje

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "n.y. digitalisering arkitekter rejserapport kulturministeriets designpulje"

Transkript

1 n.y. digitalisering rejserapport kulturministeriets designpulje Digital design og digitalisering i byggeriets forskellige faser revolutionerer arkitektfaget i disse år. Både som kunstnerisk udviklingsredskab, som styringsværktøj og som konkret produktionsredskab af arkitekturens komponenter, ses en intensivering af det digitale medies betydning. Via den tildelte projektstøtte fra Kulturministeriets Designpulje rejste Krydsrum Arkitekters partnere Niels Jakubiak Andersen, Klaus Dyhr, Kenneth Skytte Jensen og Hasse Sandell til New York i februar Projektet N.Y. Digitalisering fokuserede, gennem best-case byggerier og møder med innovative tegnestuer og arkitektskoler i New York, på hvordan vi, gennem computerens evne at håndtere stigende grader af kompleksitet i både skitserings og projekteringsfasen, kan skabe arkitektur af høj kvalitet. Herunder at kunstnerisk udtryk, økonomi, produktion, materialitet og bæredygtighed sammenføjes til et kvalitativt hele. digitalisering Arkitekturens digitalisering omfatter både udviklingen af avanceret parametrisk software, diverse 3D programmer og kommunikationsværktøjer, men også hardware som allerede er i gang med at revolutionere beslægtede branchers produktionssystemer. Dette ses f.eks. i særlig grad i skibs, fly og bilbranchen, hvor digitaliseringen har introduceret et paradigmatisk skift i forhold til produktudvikling, informationsstyring, økonomistyring og produktion. Udgangspunktet for denne parametriske metodik er at vi som ikke længere blot bruger computeren til at repræsentere et design i form af endelige visualiseringer, men at vi i højere grad udvikler selve arkitekturen ved hjælp af digital teknologi. Computeren gør det muligt at håndtere stigende kompleksitet, samt at præcisere og optimere udnyttelsesgrader, materialeforbrug mv. Digitaliseringen gør at vi i en dynamisk proces kan afprøve/simulere kvantitative og kvalitative forhold (rumlige, lysmæssige, energimæssige, akustiske o.m.a.), udvikle nye geometriske og strukturelle sammenhænge, ligesom vi nu kan projektere og gennemføre byggerier via BIM (Building Information Modeling). N.Y. Photobooth: Krydsrum Arkitekter v. Niels Jakubiak Andersen, Klaus Dyhr, Kenneth Skytte Jensen og Hasse Sandell SHoP Architects:290 Mulberry Str.

2 new york New York har gennem de sidste par årtier været centrum for udviklingen af digitaliseringens betydning for fremtidens arkitektur. Arkitektskoler har tidligt i 90 erne ansat dygtige undervisere med fokus på dette felt, og derigennem også opfostret studerende der har taget del i den videre innovation og diskussion. Innovative har gennem perioden udviklet tegne-, modellerings-, kommunikations- og produktionsværktøjer og indføjet dem i deres praksis. Flere eksempler på byggeri baseret på digitale processer fra skitse til aflevering har set dagens lys gennem disse tegnestuers innovative arbejde. Disse eksempler viser at det er muligt at skabe nyskabende og unikke projekter udenfor standardiseringsparadigmet, men samtidig inden for en forsvarlig projektøkonomi. Forholdet mellem akademi og praksis har i denne forbindelse været afgørende for udviklingen i New York, blandt andet fordi disse har haft mulighed for samtidigt gennem undervisning og praksis at udvikle disse redskaber. Denne udveksling og sammenføjning af akademiske, praktiske, tekniske og økonomiske diskussioner har vist sig at være vigtige for udviklingen og perspektiveringen af digitaliseringens betydning i arkitekturen, og New York er utvivlsomt stedet hvor dette gennem de sidste par årtier har gjort sig mest gældende. n.y. digitaliserings projekter 290 Mulberry Str., SHoP Architects The Porter House, SHoP Architects Mitchell Park, Camera Obscura, SHoP Architects Columbia University, School of The Arts, SHoP Architects Rector Street Bridge 1+2,, SHoP Architects Valentines to Times Square, Gage/Clemenceau Architects Residence in SoHo, Gage/Clemenceau Architects Performance Arts Center, Troy, Grimshaw Architects 40 Bond Street, Herzog De Meuron New Museum of Contemporary Art, SANAA SANAA: New Museum of Cont. Art Gage/Clemenceau: Velentine for Times Square SHoP Architects: The Porter House SHoP Architects: 290 Mulberry Str. Grimshaw Architects: Performing Arts Center, Troy, N.Y. Herzog de Meuron: 40 Bond Str.

3 n.y. praksis samarbejder: Gennem site- og byggepladsbesøg, samt projektgennemgange på møder med partnere og projekterende hos SHoP, Gage/Clemenceau og Grimshaw Architects fik vi unik indsigt i digitaliseringsprocesserne bag udviklingen af realiserede projekter i New York. Partnerne i SHoP viste rundt på tegnestuen og gav os indblik tegnestuens nuværende og tidligere projekter, SHoPs arbejdsmetoder og de nødvendige samarbejder mellem projekterende og udførende parter. Projektleder Federico Negro forklarede os på byggepladsen om arbejdet med 290 Mulberry Str. der nu er næsten færdiggjort, og gav os god indsigt i udfordringerne i skitserings og projekteringens fasen, specielt i forhold til udviklingen af facadeelementernes murstensformationer. Partner i Gage/Clemenceau, Mark Gage, gennemgik flere projekter på tegnestuen, specielt det nyligt realiserede Valentines for Times Square udført i cnc fræset corian og vand-jet skårede metalplader. Demetrios A Comodromos viste os rundt på det nyopførte Performance Arts Center i Troy, hvor han var projekterende arkitekt for Grimshaw Architects og Reese Campbell gennemgik opbygningen af Camera obskura i Mitchell Park der udelukkende er produceret med digitale værktøjer. Samarbejde med SHoP Architects: Krydsrum indgik formelt samarbejdsaftale med partnerne, Christoffer og William Sharples (underviser også på Columbia University), om fremtidige projekter (prekvalifikationer) i Skandinavien. SHoP er på digitaliseringsområdet afgjort en af de mest proffessionaliserede tegnestuer i verden. Det er dermed en ønske samarbejdspartner for Krydsrum, og vi forventer os meget af dette i de kommende år. Vi vil gennem dette samarbejde øge egen professionalisering og lade os inspirere af SHoP gennem udviklingen af fremtidens Krydsrum. Samarbejde med Gage/Clemenceau Architects: Krydsrum indgik formelt samarbejde med Mark Gage der er partner i Gage/Clemenceau (underviser også på Yale) om udstillings, indretnings og interiør projekter i Skandinavien og New York. Gage/Clemenceau er en af de mest innovative og avantgarde tegnestuer i dag, og vores samarbejde vil med sikkerhed skabe nye indgangsvinkler til arkitekturens gestaltning og materialitet og produktion. Samarbejde med MethoDesign: Krydsrum indgik uformel samarbejdsaftale om kommende konkurrenceprojekter i USA og Skandinavien. MethoDesign ligner Krydsrum i størrelse og vi forventer os meget af denne uformelle udveksling af ideer og tanker om byggeriets fremtid i USA og Europa. De to partnere, Reese Campbell og Demetrios A Comodromos, underviser ligeledes på Rensselear Polytechnic Institute, hvor vi også etablerede akademisk udvekslingssamarbejde. SHop Architects: 290 Mulberry Str. Byggepladsbesøg SHoP Architects: The Porter House SHoP Architects: Projektgennemgang v. Federico Negro, 290 Mulberry Str.

4 n.y. akademiske samarbejder: Krydsrum forelæste på Rensselear Polytechnic Institute i Troy med forelæsningen Krydsrum Affecting Architecture. Vi var af Rektor Mark Mistur inviteret til at holde forelæsning for skolens ansatte og studerende om tegnestuens arbejder. Forelæsningen indeholdt Krydsrums visioner, eksempler på egne arbejder, samt eksempler på projekter/workshops af studerende på Kunstakademiets Arkitektskole, afd. 8. Efter forelæsningen holdt vi møde med skolens rektor og ansatte om kommende akademiske og professionelle samarbejder. Udveksling og workshop med Rensselaer Polytechnic Institute, Troy, New York: Der oprettes credit-givende klasse for skolens 4. års studerende som Design-Built workshop der som afslutning på semesteret opføres som1:1 projekt i samarbejde med studerende på Kunstakademiets Arkitektskole, kandidatstudiet på afd. 8 Arkitektur, Eksperiment og Teknologi. Første workshop i juni 2010, og derefter opføres et projekt skiftevis i New York og KBH. Aftalen om akademisk samarbejde er lavet med med skolens rektor, Associate Professor Mark Mistur, samt Assistant Professors Reese Campbell og Demetrios A Comodromos Krydsrum bidrager til The Cambridge World History of Religious Architecture Tidligere rektor på R.P.I., Professor of Architecture, Emeritus Patrick J. Quinn, inviterede Krydsrum til at bidrage til dette historiske 3 binds værk om kirkebyggerier gennem tiderne. Vores bidrag skal fokusere på moderne kirkebyggerier i Skandinavien, herunder naturligvis Utzon, Lewerentz, Aalto, og med afsluttende perspektivering i Krydsrums eget vinderprojekt om Nyt Liv i Bykirken Gethsemane Kirke på Vesterbro. The Cambridge World History of Religious Architecture udgives medio Samarbejde og vidensudveksling med C.A.S.E.: Center for Architecture, Science and Ecology er en undervisende og praktiserende forskningsenhed tilknyttet R.P.I. og SOM (skidmore, Owings and Merrill) i New York. CASE er specialiseret i at skabe nye bæredygtighe løsninger i det byggede miljø, ved hjælp af både low-tech og high-tech løsninger, og fokuserer derfor intenst på digitaliseringen i byggeriet, nye materialer mv. Der er aftalt tværgående samarbejde med Krydsrum såvel som Kunstakademiets Arkitektskole og herunder CITA (Center For Informationsteknologi i Arkitekturen) på Kunstakademiets Arkitektskole. Leder af C.A.S.E. Associate Professor Anna Dyson besøger KA d april for at holde offentlig forelæsning, samt for at være gæstelærer for vores studerende på kandidatstudiet på afdeling 8 Arkitektur, Eksperiment og Teknologi i forbindelse med prisopgaven Sustainable Living på KA. Udveksling med David Fano, Federico Negro og Steve Sanderson, (Case Inc): Case Inc. underviser på Columbia University, School of Architecture og er eksperter i digitale og parametriske værktøjer. De afholder workshops rundt i hele verden og tilbyder deres assistance til arkitektvirksomheder overalt. Samarbejdet er indtil videre på et ukonkret og venskabeligt plan, men søges udbygget både i akademisk og praksisrelaterede projekter fremover. Krydsrum forelæsning på Rensselaer Polytechnic Institute Center for Architectural Science and Ecology, CASE/SOM Gæstekritik, RPI, Troy, N.Y.

5 evaluering af projektet n.y. digitalisering : Vores målsætning i Krydsrum Arkitekter er at positionere os som digitaliseret og innovativ tegnestue der med udgangspunkt i vores egen kulturelle og arkitektoniske baggrund udvikler nye bud på dansk arkitektur i fremtiden. Rejselegatet har gjort det muligt for os at øge vores specifikke know-how på området digitalisering i arkitekturen, udvikle vores internationale netværk og dermed bidrage til øget professionalisering, samt til at udvikle vores kompetencer på området. Vores delmål var: -At erhverve know-how om interne digitale processer på innovative tegnestuer, i forhold til skitsering, projektering og produktion. -At erhverve know-how om eksterne digitale processer på innovative tegnestuer i forhold til skitsering, projektering og produktion i samarbejdet med byggeriets parter. -At opnå erfaring og viden om den udviklende dialog i mellem akademi og praksis i New York-området. -At få samarbejdsaftaler med tegnestuer og arkitektskoler om fremtidige prækvalifikationer og workshops i DK og New York. -At skabe flere kontakter til tegnestuer, arkitektskoler og producenter i New York området. Vi har gennem Kulturministeriets Designpulje fået opfyldt alle disse mål, samt under selve rejsen fundet endnu flere muligheder for samarbejder og for nye projekter. Vi har gennem møder og forelæsning udbredt en forståelse for dansk arkitektur idag, samt skabt mulighed for et dansk bidrag til The Cambridge World History of Religious Architecture. Vi har gennem tegnestue og byggepladsbesøg fået øget vores know-how inden for digitalisering i byggeriet i New York området, ligesom vi har fået udviklet og udbygget vores professionelle og akademiske og venskabeligenetværk blandt innovative i New York området. om krydsrum : Krydsrum Arkitekter fuldtidsbeskæftiger i øjeblikket 6 personer i alt og ejes af de 4 partnere Niels Jakubiak Andersen, Kenneth Skytte Jensen, Klaus Dyhr og Hasse Sandell. På tegnestuen udvikler vi løbende, gennem vores byggesager og konkurrenceprojekter, en øget digitalisering både hvad angår skitsering, projektering, økonomi og informationsstyring. Vi har ambitioner om at markere os som en innovativ dansk tegnestue med fokus på nye digitale metoder, processer og materialer, og er optaget af at skabe en ny dansk arkitektur hvor arkitekturens sanselighed skærpes gennem affektive møder mellem subjekt og objekt. Vi tror på at digitalisering og ny teknologi i den arkitektoniske proces såvel som byggeprocessen, er et afgørende redskabet til i fremtiden at skabe kvalitativ og bæredygtig arkitektur af intense sanselige oplevelser og højt byggekunstnerisk niveau! Vi tror på at vi gennem dialog, tværfaglighed og internationalisering kan udvikle fagets nye paradigme, og ikke mindst herigennem kvalificere en regional dansk arkitektur i en globaliseret verden.

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

Arkitekturens Praksis, Metoder og Ledelse Klynge og phd-kursus 2012 på Kunstakademiets Arkitektskole

Arkitekturens Praksis, Metoder og Ledelse Klynge og phd-kursus 2012 på Kunstakademiets Arkitektskole Indhold 1 Beskrivelse 2 Klynge 1 - praktikere 2 Klynge 2 phd-studerende 3 Arrangementerne 4 Deltagere i Klynge 1 5 Deltager i Klynge 2 6 Indhold Designstrategier som løsning på velfærdssamfundets udfordringer

Læs mere

City of Westminster College

City of Westminster College CASE City of LOKATION: City of, London, England. Arkitekt/ designer: schmidt hammer lassen architects. City of designet af schmidt hammer lassen architects På Paddington Green Campus i London, ligger schmidt

Læs mere

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe L Y S TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe Arkitektskolen Aarhus 25. februar 2010 program Onsdag den 25. februar

Læs mere

»BIM Universe - Håndtering og deling af information. Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder

»BIM Universe - Håndtering og deling af information. Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder »BIM Universe - Håndtering og deling af information Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder as Kort om ALECTIA A/S Vores opfattelse af BIM Vores fokus Vores erfaringer Vores ønsker »Fakta om

Læs mere

Det Jyske kunstakademi i u.n k J D

Det Jyske kunstakademi i u.n k J D Det Jyske Kunstakademi i djk.nu ? Søger du et kunstakademi med : et internationalt netværk af kunstnere, undervisere og institutioner? en åben studiestruktur med individuel specialisering? de studerende

Læs mere

Fra professorbolig til studenterkollektiv

Fra professorbolig til studenterkollektiv Fra professorbolig til studenterkollektiv Byens Netværk 21.11.12 Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen St. Kannikestræde 11 og 13 var oprindeligt boliger til 1700-tallets professorer ved Københavns Universitet.

Læs mere

ærlighed gennem enkelhed

ærlighed gennem enkelhed Paustian Arkitekt ærlighed gennem enkelhed 2 Paustian Arkitekt arbejder ud fra et ønske om, at funktion, arkitektur og byggeøkonomi skal gå op i en højere enhed. Paustian Arkitekt, ærlighed gennem enkelhed

Læs mere

Kan det nye byggeri renoveres?

Kan det nye byggeri renoveres? Kan det nye byggeri renoveres? De studerende efterspørger casebaseret undervisning, og på DTU eksperimenterer man sammen med Kunstakademiets Arkitektskole med at lade de studerende bytte projekter for

Læs mere

Institutioner dag De Digitale Dage

Institutioner dag De Digitale Dage Hvordan uddanner vi de nye i branchen i de nye værktøjer? DBF, 6.11.2013 Mads Carlsen Civilingeniør i byggeledelse, AAU, 2003 Konsulent i UCN act2learn Teknologi Underviser på UCN bygningskonstruktør Ekstern

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende Avanceret 3D projektion 07.09.10. [01.06.2010-31.05.2011] Journalnummer: 1-33-76-23-5-10. Kontraktens parter.

Resultatkontrakt. Vedrørende Avanceret 3D projektion 07.09.10. [01.06.2010-31.05.2011] Journalnummer: 1-33-76-23-5-10. Kontraktens parter. Resultatkontrakt Vedrørende Avanceret 3D projektion 07.09.10 [01.06.2010-31.05.2011] Journalnummer: 1-33-76-23-5-10 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg 26 8800

Læs mere

Landskabsarkitektur. Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber

Landskabsarkitektur. Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Landskabsarkitektur Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber Landskabsarkitektur 1 2

Læs mere

Den strategiske vision frem mod 2010

Den strategiske vision frem mod 2010 byggeri informationsteknologi Illustrationerne fra 3D cases vist i nyt og på konferencer. Et af formålene med standarder er at støtte medlemmerne i at implementere 3D arbejdsmetode og nyttiggøre BIM (Building

Læs mere

KRISTINE LETH JUUL VELKOMMEN I DAP!

KRISTINE LETH JUUL VELKOMMEN I DAP! KRISTINE LETH JUUL VELKOMMEN I DAP! HVORFOR OPRETTE DAP? STRATEGISK STRATEGISKE AMBITION OM STYRKE AFTRYKKET FRA PRAKSIS I UDDANNELSEN KVALIFICERE OG DISKUTERE HVORDAN PÅ ET MERE STRATEGISK NIVEAU EN KONTINERLIG

Læs mere

Digitalisering i arkitekt- og byggebranchen

Digitalisering i arkitekt- og byggebranchen Digitalisering i arkitekt- og byggebranchen Opsamling af workshop arrangeret af DAC og Erhvervsministeriet 1. juni 2018 rawpixel De kreative erhverv udfordres og forandres, som det øvrige erhvervsliv,

Læs mere

Vi arbejder for at skabe vækst og arbejdspladser inden for dansk arkitektur og byggeri.

Vi arbejder for at skabe vækst og arbejdspladser inden for dansk arkitektur og byggeri. Vi arbejder for at skabe vækst og arbejdspladser inden for dansk arkitektur og byggeri. Vi bringer aktører sammen og skaber forretning. The Architecture Project er en klyngeorganisation for virksomheder,

Læs mere

Studieordning for Det Fynske Kunstakademi 2013-2014

Studieordning for Det Fynske Kunstakademi 2013-2014 Studieordning for Det Fynske Kunstakademi 2013-2014 1. Undervisning generelt: Undervisningen på Det Fynske Kunstakademi varetages primært af tre professorer (kunstnere), en underviser i kunsthistorie/kunstteori

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Selv efter et årti er BIM stadiget af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til. Hvor peger

Læs mere

Universitets- og Bygningsstyrelsen Mette Carstad / 04. marts 2010 Når byggeriet digitaliseres

Universitets- og Bygningsstyrelsen Mette Carstad / 04. marts 2010 Når byggeriet digitaliseres Universitets- og Bygningsstyrelsen Mette Carstad / 04. marts 2010 Når byggeriet digitaliseres Statens Byggevirksomhed Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste (FBE) Forsvarsministeriet Universitets-

Læs mere

Uddannelse / Tværfaglighed / Innovation / Produktivitet

Uddannelse / Tværfaglighed / Innovation / Produktivitet Uddannelse / Tværfaglighed / Innovation / Produktivitet God eftermiddag - Jeg hedder Ture Bundgaard og er it-underviser på Kunstakademiets arkitektskole i københavn. Jeg skal fortælle lidt om den måde

Læs mere

Center for Anvendt Kunstnerisk Innovation

Center for Anvendt Kunstnerisk Innovation Center for Anvendt Kunstnerisk Innovation CAKI/ Fremtidens væksthus for de Kunstneriske og Kreative Uddannelser Projektbeskrivelse, Philip de Langes Allé 10, 1435 København K 1 Indhold Notat vedrørende

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Selv efter et årti er BIM stadig et af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til.

Læs mere

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner Business Aarhus Aarhus som vækstby Business Aarhus 2 i Aarhus Energi, Klima og Miljø Fødevarer Medico og Sundhed Arkitektur og Design Videnservice IT og Medier Business Aarhus 3 Aarhus er hjemsted for

Læs mere

Faglig detailplan og -budget for aktivitet 6 'Nyindustrialisering'

Faglig detailplan og -budget for aktivitet 6 'Nyindustrialisering' Notat Projekt: Integrering mellem bæredygtige byggeprocesser Aktivitet 6: Nyindustrialisering, effektive processer og BIM Faglig detailplan og -budget for aktivitet 6 'Nyindustrialisering' I Interreg IV

Læs mere

Strategi for Digital Arts Initiative

Strategi for Digital Arts Initiative Af Christian Ulrik Andersen. Associate Professor, Ph.D Head of Digital Arts Initiative, Arts, Aarhus University Opdateret efter behandling i fakultetsledelse, Digital Arts Initiative og Akademisk Råd.

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Tænk nyt tænk sammen. Byens Netværk Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen

Tænk nyt tænk sammen. Byens Netværk Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Tænk nyt tænk sammen Byens Netværk 04.06.12 Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Hvad gør jeres virksomhed, når I står over for et udviklingsbehov? Kan I se fordele i at blive bedre til at bruge jeres

Læs mere

Hvad er BIM? Whitepaper. 3dbyggeri danmark. Fra et bygningsdels-perspektiv

Hvad er BIM? Whitepaper. 3dbyggeri danmark. Fra et bygningsdels-perspektiv Hvad er BIM? Fra et bygningsdels-perspektiv BIM nævnes overalt i byggebranchen, men hvad er det? BIM er blevet et meget bredt begreb og omfatter mange aspekter af byggebranchen. Én af delene drejer sig

Læs mere

FORM FREMTIDEN BLIV BACHELOR I ARKITEKTUR OG DESIGN

FORM FREMTIDEN BLIV BACHELOR I ARKITEKTUR OG DESIGN FORM FREMTIDEN BLIV BACHELOR I ARKITEKTUR OG DESIGN SKAB MORGENDAGENS RAMMER ER DU VILD MED ARKITEKTUR, DESIGN, TEKNIK OG UDVIKLING? OG VIL DU VÆRE MED TIL AT FORME FREMTIDENS RUM, BYER OG BYGGERIER? Så

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

PRAKTIKRAPPORT MIE DINESEN OBRA ARCHITECTS 17. JANUAR - 1. JUNI 2011

PRAKTIKRAPPORT MIE DINESEN OBRA ARCHITECTS 17. JANUAR - 1. JUNI 2011 PRAKTIKRAPPORT MIE DINESEN OBRA ARCHITECTS 17. JANUAR - 1. JUNI 2011 OBRA ARCHITECTS Ansatte: Pablo Castro - Ejer og partner Jennifer Lee - Ejer og partner Shin Kook Kang - Arkitekt ansat i 6 år Yihong

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. januar 2006 Etablering af et forskningsbaseret produktionsnetværk inden for digital kunst og it-baserede oplevelser - med tilskud

Læs mere

Hvad er BIM? Fra et bygningsdelsperspektiv

Hvad er BIM? Fra et bygningsdelsperspektiv Hvad er BIM? Fra et bygningsdelsperspektiv BIM nævnes overalt i byggebranchen, men hvad er det? BIM er blevet et meget bredt begreb og omfatter mange aspekter af byggebranchen. Én af delene drejer sig

Læs mere

KØBENHAVN BLÆNDER OP FOR NY LYSKUNST

KØBENHAVN BLÆNDER OP FOR NY LYSKUNST Ansøgning til Kultur- og Fritidsudvalget KØBENHAVN BLÆNDER OP FOR NY LYSKUNST I løbet af den danske vinter byder døgnet på mange mørke timer, hvilket gør København til en perfekt udstillingsplatform, hvor

Læs mere

for Østjylland har i 2007-09 bestået af:

for Østjylland har i 2007-09 bestået af: Bente Melgaard (leder), Jesper Lauersen, Nina Walsh Holmboe, Thomas Møller Ørum, Ann-Gerd Rasmussen, Hans Jørgen Vesthardt, Johnny Christensen, Klaus Petersen, Studerende: Henrik Bisp, Julie Krogsgaard

Læs mere

Praktikanter fra Metroxpress i New York

Praktikanter fra Metroxpress i New York Praktikanter fra Metroxpress i New York ProPublica Vi har besøgt det journalistisk undersøgende medie, ProPublica, der har vundet Pulitzer-prisen flere gange, blandt andet ved at afsløre politiets brug

Læs mere

Kultur- og Fritidsudvalget Københavns Kommune 04/06/2018

Kultur- og Fritidsudvalget Københavns Kommune 04/06/2018 Kultur- og Fritidsudvalget Københavns Kommune 04/06/2018 Ansøgning om 150.000 kr. til støtte af designkonkurrencen Designers Nest København er et kreativt hub, hvor oplevelser på tværs af kunst, mad, arkitektur

Læs mere

RENOVERING I BYGNINGSKONSTRUKTØR UDDANNELSEN

RENOVERING I BYGNINGSKONSTRUKTØR UDDANNELSEN RENOVERING I BYGNINGSKONSTRUKTØR UDDANNELSEN Et eksempel til inspiration Grith Bech-Nielsen, arkitekt MAA, PhD, specialkonsulent VIA University College, Horsens DISPOSITION Bygningskonstruktøruddannelsen

Læs mere

Innovationsforum. Baggrund og beskrivelse af rammer

Innovationsforum. Baggrund og beskrivelse af rammer Innovationsforum Baggrund og beskrivelse af rammer Indhold 1.Strategierne 2.Den lokale udfordring 3.Innovationsforum 4. Innovationsprojekterne 1.1. Strategierne - overordnede Centrale udfordringer : Stigende

Læs mere

Charlottenborg Fonden søger Københavns Billedkunstudvalg om kr. til afvikling af Forårsudstillingen 2016.

Charlottenborg Fonden søger Københavns Billedkunstudvalg om kr. til afvikling af Forårsudstillingen 2016. FORÅRSUDSTILLINGEN 2016 10. marts 17. april Charlottenborg Fonden søger Københavns Billedkunstudvalg om 45.000 kr. til afvikling af Forårsudstillingen 2016. Charlottenborg Fonden blev etableret i 1857,

Læs mere

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering - Arkitektskolen Philip de Langes Allé, 1435 Kbh.

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering - Arkitektskolen Philip de Langes Allé, 1435 Kbh. EN KUNSTNERISK UDVIKLINGSVIRKSOMHED 2012-2015 v. Professor Jan Søndergaard, partner KHR Arkitekter AS og tilknytted forskningsassistent, maa Ida Garvik 0. KUV - Realiseringens Kunst v professor Jan Søndergaard

Læs mere

ARKITEKTUR OG TEKTONIK. AAU Anne Beim Arkitekt MAA/Ph.D. Center for Industriel Arkitektur

ARKITEKTUR OG TEKTONIK. AAU Anne Beim Arkitekt MAA/Ph.D. Center for Industriel Arkitektur ARKITEKTUR OG TEKTONIK AAU 22.03.04 Anne Beim Arkitekt MAA/Ph.D. Center for Industriel Arkitektur 1.Baggrund 2.Vision tektonik 3.Eksempler på tektoniske visioner Afgang fra KUnstakademiets Arkitektskole,

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

En digital fremtid? 1 Mattias Straub

En digital fremtid? 1 Mattias Straub En digital fremtid? 1 En digital fremtid? Grundlæggende forudsætninger Statens rolle Mulige scenarier Rum og handlemuligheder 2 Produktivitet og kvalitet Lean Systemleverancer Digitalisering 3 Lean Nøgleord

Læs mere

Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet

Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på markedet Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på byggebranchen I december 2016 foretog RIB en markedsundersøgelse blandt byggeriets

Læs mere

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue bygaden 70 8700 horsens tel 44490054 www.lundhild.dk info@lundhild.dk Erhvervsbyggeri - din professionelle samarbejdspartner Hos Lundhilds tegnestue

Læs mere

IT og digitalisering i folkeskolen

IT og digitalisering i folkeskolen 08:00 100% Aabenraa Kommune Forord Udfordringer Det skal vi lykkes med Tre strategiske spor Rammer Veje ind i digitaliseringen IT og digitalisering i folkeskolen Godkendt af Aabenraa Kommunes Byråd den

Læs mere

BIPS DNV-Gødstrup www.dnv.rm.dk 11. september 2012

BIPS DNV-Gødstrup www.dnv.rm.dk 11. september 2012 BIPS DNV-Gødstrup www.dnv.rm.dk 11. september 2012 Faktuelle forhold Optageområde ca. 300.000 borgere, 5000 km² Grundareal 360.000 m² - 375.000 m² Etageareal ca. 130.000 m² inkl. psykiatri Anlægsøkonomi

Læs mere

Uddannelse Cand arch, Arkitektskolen, Det Kongelige Danske Kunstakademi, 1988

Uddannelse Cand arch, Arkitektskolen, Det Kongelige Danske Kunstakademi, 1988 Curriculum vitae Vibeke Grupe Larsen Arkitekt maa Født 1961 Nationalitet Dansk Uddannelse Cand arch, Arkitektskolen, Det Kongelige Danske Kunstakademi, 1988 Bachelor of Architecture, School of Architecture

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD 1. AFTALENS PARTER... 2 2. PRÆAMBEL... 2 3. AFTALENS INDHOLD... 2 3.1. Samarbejde om beskæftigelsesmuligheder for kandidater... 3

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN ITU.dk/uddannelser BLIV BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN Interesserer du dig for digitale medier og kommunikation? Kunne du forestille

Læs mere

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN ITU.dk/uddannelser BLIV BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN Interesserer du dig for digitale medier og kommunikation? Kunne du forestille

Læs mere

Kickstart din virksomheds digitale rejse

Kickstart din virksomheds digitale rejse www.pwc.dk Kickstart din virksomheds digitale rejse Revision. Skat. Rådgivning. Har du overvejet digitalisering men ved ikke, hvor din virksomhed skal starte? Hvordan vil digitalisering i Danmark påvirke

Læs mere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere Djøfs diplomuddannelser Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder Tænk længere Vælg en diplomuddannelse i ledelse eller projektledelse Hvorfor vælge en diplomuddannelse? Med en diplomuddannelse

Læs mere

TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE

TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE KØBENHAVN FOR BØRN OG UNGE AVI AKADEMIET FOR WWW. VlSUEL - lnnovatlon. DK designskole for børn INSPIRERENDE SOMMER SommerCampus på AVI er det mest

Læs mere

Generalforsamling Præsentationer fra bestyrelsesmedlemmer og suppleanter på valg

Generalforsamling Præsentationer fra bestyrelsesmedlemmer og suppleanter på valg Generalforsamling 2018 Præsentationer fra bestyrelsesmedlemmer og suppleanter på valg Balder Johansen Daglig leder i byggefirmaet LOGIK & CO.: Bæredygtig entreprenør, kulturel iværksætter og samfundsdebattør.

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

PRÆSENTATION. Curriculum Vitæ I 2014 I 01 ANNE KRISTINE WESSELHOFF I ARKITEKT MAA

PRÆSENTATION. Curriculum Vitæ I 2014 I 01 ANNE KRISTINE WESSELHOFF I ARKITEKT MAA PRÆSENTATION Curriculum Vitæ I 2014 I 01 UDDANNELSE Profil Studieforløb Efteruddannelse Curriculum Vitæ I 2014 I 02 Arkitekt maa med erfaring i alle aspekter af dispositionsprojektets processer i skala

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

Projektbeskrivelse og vejledning til ansøgning arkitekter Formål Proces

Projektbeskrivelse og vejledning til ansøgning arkitekter Formål Proces Ombygget spejderliv Projektbeskrivelse og vejledning til ansøgning arkitekter Lokale og Anlægsfonden har siden 2002, hvor Fonden udskrev en konkurrence om pavillonbyggeri til brug for bl.a. friluftsaktiviteter,

Læs mere

Pris for ikke-partnere er kr. 5.000,- inkl. moms plus flytransport og rejseforsikring. Ikke-partnere modtager forud for turen opkrævning.

Pris for ikke-partnere er kr. 5.000,- inkl. moms plus flytransport og rejseforsikring. Ikke-partnere modtager forud for turen opkrævning. Praktisk information Studieturen vil være en særlig mulighed for dig og din virksomhed til at styrke netværket og samtidig få adgang til inspiration og viden om de nyeste tendenser inden for design samt

Læs mere

Konstruktøruddannelsen i Odense Erhvervsakademiet Lillebælt. Januar 2014 VALGFAGSKATALOG. Gældende for valgfag i 3. - 4. og 5. BK. Revision 20.01.

Konstruktøruddannelsen i Odense Erhvervsakademiet Lillebælt. Januar 2014 VALGFAGSKATALOG. Gældende for valgfag i 3. - 4. og 5. BK. Revision 20.01. Konstruktøruddannelsen i Odense Erhvervsakademiet Lillebælt Januar 2014 VALGFAGSKATALOG Gældende for valgfag i 3. - 4. og 5. BK Revision 20.01.2014 VALGFAGSPLAN Valgfrie emner er studieaktiviteter, som

Læs mere

Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling

Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling Ambitionen Det er MacMann Bergs vision at være dagsordensættende

Læs mere

Studieordning for Det Fynske Kunstakademi 2014-2015

Studieordning for Det Fynske Kunstakademi 2014-2015 Studieordning for Det Fynske Kunstakademi 2014-2015 1. Undervisning generelt: Undervisningen på Det Fynske Kunstakademi varetages primært af tre professorer (kunstnere), en underviser i kunsthistorie/kunstteori

Læs mere

ARKITEK- TUR. 4 uger 11/1-7/2 2016 + evt. 2 uger 7/2-20/2 2016 BLIV KLAR TIL OPTAGELSE

ARKITEK- TUR. 4 uger 11/1-7/2 2016 + evt. 2 uger 7/2-20/2 2016 BLIV KLAR TIL OPTAGELSE ARKITEK- TUR 4 uger 11/1-7/2 2016 + evt. 2 uger 7/2-20/2 2016 BLIV KLAR TIL OPTAGELSE DRØMMER DU OM AT ARBEJ DE MED ARKITEK- TUR? Drømmer du om at komme ind på Arkitektskolen Aarhus eller Kunstakademiets

Læs mere

KUNSTMUSEET REVISITED

KUNSTMUSEET REVISITED REVISITED Til efteråret 2017 er Kunstmuseet transformeret til et åbent, levende og digitalt funderet kunstmuseum med en skarp formidlings-, samlings- og udstillingsprofil. Kunstmuseet Revisited ligger

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne

Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne Indhold Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige

Læs mere

Vi bygger løsninger til

Vi bygger løsninger til InCom Tværfaglige brancheløsninger Vi bygger løsninger til Boligadministrationer InCom IT Group BRANCHELØSNINGER SKABT AF TVÆRFAGLIGE KOMPETENCER InCom IT Group er en innovativ leverandør af Software,

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI

DIGITALISERINGSSTRATEGI DIGITALISERINGSSTRATEGI 2 INDHOLD 4 INDLEDNING 5 Fokusområder i digitaliseringsstrategien 5 Visionen for digitaliseringsstrategien 6 UDVIKLING AF BØRN OG UNGES DIGITALE KOMPETENCER 6 Målene for udviklingen

Læs mere

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale STRATEGI Vision og strategi for Educational IT på Arts, 2013-2020 Arts, dekanatet Vision Arts sætter i uddannelsesdelen af strategien for 2013 20 fokus på kvalitetsudvikling af uddannelserne, herunder

Læs mere

Fra ambition til virkelighed med krav

Fra ambition til virkelighed med krav med krav DTU vil ikke kun opfylde kravene for offentlige bygherre, men også. Derfor skal 'in house ' om Det Digitale Byggeri og være i fokus. Hertil kommer en individuel behovsanalyse for hver byggesag

Læs mere

kkkkkkkk Den lærende byggeplads og "Den digitale byggeplads

kkkkkkkk Den lærende byggeplads og Den digitale byggeplads Projektet Kagshusene er opført i 1950 erne Bygherre: Postfunktionærenes andelsbolig forening afd. / Kagshusene 2 etape omfatter renovering/modernisering af blok D, E, F, G samt indretning af fælleslokaler

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende Avanceret 3D projektion 29.07.2010. [01.06.2010-31.05.2011] Journalnummer: 1-33-76-23-5-10. Kontraktens parter.

Resultatkontrakt. Vedrørende Avanceret 3D projektion 29.07.2010. [01.06.2010-31.05.2011] Journalnummer: 1-33-76-23-5-10. Kontraktens parter. Resultatkontrakt Vedrørende Avanceret 3D projektion 29.07.2010 [01.06.2010-31.05.2011] Journalnummer: 1-33-76-23-5-10 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg 26

Læs mere

MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN

MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN 2014-17 Visionen Visionen for politikken er: DETTE ER EN KORT GENNEMGANG AF DIGITALISERINGSPOLITIKKENS FORMÅL, OPBYGNING OG INDHOLD, SOM SKAL ANSES SOM ET SUPPLEMENT

Læs mere

Mål Introducerer de studerende for forskellige anvendelser af IT i den offentlige sektor, samt til programmering af sådanne IT systemer.

Mål Introducerer de studerende for forskellige anvendelser af IT i den offentlige sektor, samt til programmering af sådanne IT systemer. Semesterbeskrivelse OID 1. semester. Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning for Bacheloruddannelsen i

Læs mere

Troværdig ekspertise i totalentreprise!

Troværdig ekspertise i totalentreprise! Troværdig ekspertise i totalentreprise! AS S t a l d b y g Troværdig ekspertise... det kan du kende os på! Hos Gråkjær Staldbyg får du automatisk adgang til et bredt spekter af kompetencer inden for moderne

Læs mere

Lektionsplanlægning Tektonik og Bionik i arkitekturen Udarbejdet af Capo

Lektionsplanlægning Tektonik og Bionik i arkitekturen Udarbejdet af Capo Miniprojekt, arkitektur uge, 1 semester - Uge 42 Emne: Tektonik og bionic i arkitekturen Analyse Gennem en uge skal de studerende på 1 semester, international og dansk linje, arbejde sammen i en arkitektur

Læs mere

Innovation lægger vægt på fagenes nytteværdi

Innovation lægger vægt på fagenes nytteværdi 12 Innovation lægger vægt på fagenes nytteværdi Af Lasse Skånstrøm, lektor Med Globaliseringsrådets udspil Verdens bedste folkeskole blev det pointeret, at: Folkeskolen skal sikre børnene og de unge stærke

Læs mere

TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE

TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE KØBENHAVN FOR BØRN OG UNGE AKADEMIET FOR WWW.VlSUEL-lNNOVATlON.DK børnenes design INSPIRERENDE SOMMER SommerCampus på AVI er det mest kreative og inspirerende

Læs mere

BIM ved adjunkt Peter Moser-Nielsen Bygningskonstruktøruddannelsen VIA University College, Holstebro

BIM ved adjunkt Peter Moser-Nielsen Bygningskonstruktøruddannelsen VIA University College, Holstebro Gør tanke til handling VIA University College ved adjunkt Peter Moser-Nielsen Bygningskonstruktøruddannelsen VIA University College, Holstebro 1 Hvad er? Building Information Modelling 2 Building Information

Læs mere

Nyhedsbrev Nr. 4 December 2006

Nyhedsbrev Nr. 4 December 2006 Nyhedsbrev Nr. 4 Indhold: Nyt fra formanden 2 Studiepris 2007 3 Arbejdsgrupper 4 Studiepris 2007 Lean Construction-DK uddeler i 2007 igen en studiepris, der skal gå til en eller flere studerende fra en

Læs mere

Arbejdsgrundlag for BIM implementering: Bygningskonstruktøruddannelsen i VIA Periode: S 2013

Arbejdsgrundlag for BIM implementering: Bygningskonstruktøruddannelsen i VIA Periode: S 2013 Arbejdsgrundlag for : Bygningskonstruktøruddannelsen i VIA Periode: S 13 BIM er en integreret metode til at digitalisere byggeprocessen. Igennem hele byggeriets livscyklus, fra ide til nedrivning, vil

Læs mere

Millioner til ambitiøse arkitekter og advokater i 2015. Pavillon i Kongens Have i København i sommeren 2015. Australske studerende til København

Millioner til ambitiøse arkitekter og advokater i 2015. Pavillon i Kongens Have i København i sommeren 2015. Australske studerende til København Millioner til ambitiøse arkitekter og advokater i 2015 Med støtte fra Dreyers Fond har en række arkitekter og advokater i 2015 fået opfyldt deres ambitioner om at sætte nye projekter i gang til gavn for

Læs mere

IT UNIVERSITETET OM IT UNIVERSITETET. Velkommen til den digitale verden

IT UNIVERSITETET OM IT UNIVERSITETET. Velkommen til den digitale verden IT UNIVERSITETET Velkommen til den digitale verden IT Universitetet er dedikeret akademisk viden, der har med computeren at gøre; uddannelse og forskning inden for spil, kommunikation, business og softwareudvikling.

Læs mere

Tagboliger INDLÆGSHOLDERE. Søren Dyck-Madsen, Climate and Energy Policy Officer, Det Økologiske Råd

Tagboliger INDLÆGSHOLDERE. Søren Dyck-Madsen, Climate and Energy Policy Officer, Det Økologiske Råd Tagboliger Tirsdag den 19. april kl. 09:00-13.30 INDLÆGSHOLDERE Søren Dyck-Madsen, Climate and Energy Policy Officer, Det Økologiske Råd Søren Dyck-Madsen er en af initiativtagerne til en kampagne for

Læs mere

Systematisk Innovation med Enterprise Arkitektur

Systematisk Innovation med Enterprise Arkitektur Systematisk Innovation med Enterprise September 2010 version 1.2 Allan Bo Rasmussen Partner, EA Fellows allan@eafellows.com EA Fellows Enterprise Architecture Professionals En tur i helikopteren Privatliv

Læs mere

RUM FOR VÆKST AKADEMISK ARKITEKTFORENING

RUM FOR VÆKST AKADEMISK ARKITEKTFORENING RUM FOR VÆKST AKADEMISK ARKITEKTFORENING Arkitektur skaber rum for vækst Arkitektur. Er det ikke noget med operahuse, rådhuse og dyre enfamilieshuse? Jo. Men arkitektur er i særdeleshed også vækst. Derfor

Læs mere

Innovation - viden i spilved Kirsten Lauta

Innovation - viden i spilved Kirsten Lauta Innovation - viden i spilved Kirsten Lauta Uddannelsens formål: Kapitel 1; 2 stk.4 stx. hf Stk. 4. Uddannelsen skal have et dannelsesperspektiv med vægt på elevernes /kursisternes udvikling af personlig

Læs mere

Mangler I kapacitet på tegnestuen, så kan vi hjælpe med alt fra skitsering til færdigt hovedprojekt.

Mangler I kapacitet på tegnestuen, så kan vi hjælpe med alt fra skitsering til færdigt hovedprojekt. Projekteringsydelser tilbydes arkitekter og arkitekttegnestuer Mangler I kapacitet på tegnestuen, så kan vi hjælpe med alt fra skitsering til færdigt hovedprojekt. Attraktiv timepris 495 kr. ekskl. moms

Læs mere

UNIK OVERBYGNING TIL ARKITEKTUDDANNELSEN

UNIK OVERBYGNING TIL ARKITEKTUDDANNELSEN + UNIK OVERBYGNING TIL ARKITEKTUDDANNELSEN BAGGRUND Mens det i mange lande slet ikke er muligt at praktisere som arkitekt uden en praksisdokumentation, har Danmark ingen krav til formalisering af denne

Læs mere

Året 2010 - Indledning

Året 2010 - Indledning EVU 2010 (1) Året 2010 - Indledning - Resultat (Stigning i omsætning stigning i omkostninger) - Revision af diplom - Akkreditering (pilotprojekt) - Evalueringer - Administration - Større projekter EVU

Læs mere

Bachelor i Innovation & Digitalisering, semester- og uddannelsesevaluering, forår 2017

Bachelor i Innovation & Digitalisering, semester- og uddannelsesevaluering, forår 2017 Bachelor i Innovation & Digitalisering, semester- og uddannelsesevaluering, forår 2017 Samlet status Blot en studerende ud af 3 mulige, har valgt at besvare evalueringsskemaet. Modul 14: Bachelorprojekt

Læs mere

FUSION Kommentarer fra tidligere studerende fra Designafdelingen:

FUSION Kommentarer fra tidligere studerende fra Designafdelingen: FUSION Kommentarer fra tidligere studerende fra Designafdelingen: Som designer med en arkitektbaggrund har jeg en god og bred forståelse for den kreative arbejdsproces i mange forskellige sammenhænge.

Læs mere

Minor i Kunst, Skrift og Forskning Specialiseret undervisningsforløb i Vidensbaseret Læring

Minor i Kunst, Skrift og Forskning Specialiseret undervisningsforløb i Vidensbaseret Læring Minor i Kunst, Skrift og Forskning Specialiseret undervisningsforløb i Vidensbaseret Læring Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne Institut for Kunst, Skrift og Forskning Godkendt den 18.

Læs mere

DIGITALE VÆRKTØJER KVALIFICERER BYGGERIET

DIGITALE VÆRKTØJER KVALIFICERER BYGGERIET DIGITALE VÆRKTØJER KVALIFICERER BYGGERIET TEKNOLOGISK INSTITUT, BLOXHUB OG INNOBYG KONFERENCE BUILD 4.0 31 MAJ 2018 ARKITEMA ARCHITECTS ... kv... OG DIGITALE ARBEJDSPROCESSER KVALIFICERER BYGGERIET Arkitema

Læs mere

Hvor finder arkitekten 3D BIM-objekter?

Hvor finder arkitekten 3D BIM-objekter? Hvor finder arkitekten 3D BIM-objekter? Som digitale byggeklodser er 3D BIM-objekter centrale i arkitektens og ingeniørens arbejde - og de fungerer som brohoved til udbuddet....men hvor finder arkitekten

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN

IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN Version 1 Marts 2017 Side 1 of 10 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...3 Formål med projektplanen...4 Generel Projektinformation...4 Baggrund...5 Holstebro Kommunes

Læs mere