En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre. - madtips til børn fra 1 år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre. - madtips til børn fra 1 år"

Transkript

1 En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre - madtips til børn fra 1 år

2 2 Om denne brochure Denne brochure giver råd om den kost, børn med mælkeallergi kan spise fra 1-års alderen. Den er skrevet af Rosan Meyer, som er diætist med speciale i kost til allergiske børn, og tilpasset danske forhold. Formålet er at vejlede om, hvordan barnet får en sund, mælkefri kost, der lægger grunden til sunde madvaner i fremtiden. Brochuren indeholder også en række ernæringsrigtige mælkefrie opskrifter, som alle er hurtige og nemme at lave, selv for travle forældre! Opskrifterne er udvalgt og afprøvet af Tanya Wright, ligeledes diætist med speciale i kost til allergiske børn og forfatter til adskillige kogebøger med allergivenlige opskrifter. Tanya og Rosan har bidraget med de væsentligste ernæringsmæssige oplysninger og en masse nyttige råd og variationsmuligheder, som hjælper forældre til at øge variationen i barnets kost. Hver opskrift sikrer en ernæringsmæssig korrekt sammensætning af barnets kost. Til opskrifterne følger en række nyttige tips og variationsmuligheder.

3 3 Indhold Det voksende barns behov 4 Mælkefrie kilder til kalk 6 Tips og råd om måltidet 7 Varedeklaration 11 Hurtige måltider og mellemmåltider 12 At begynde i daginstitution 14 Så er der fest! 15 Opskrifter 16 Opskrifterne i denne brochure er alle fri for mælk og mælkeprodukter. Hvis dit barn er allergisk over for én eller flere fødevarer, bør du altid kontrollere varedeklarationen på de ingredienser, du anvender. Hvis dit barn reagerer allergisk på noget mad, så rådfør dig altid med din sundhedsplejerske, læge eller diætist. Påvirker den allergiske reaktion barnets vejrtrækning, eller begynder dit barn at miste bevidstheden, er det vigtigt at kontakte lægen med det samme. Madplan for 1-2 årige 33

4 4 Det voksende barns behov Efterhånden som barnet nærmer sig den første fødselsdag, vokser barnet meget hurtigt og bevæger sig i stigende grad omkring på egen hånd. Jo mere barnet bevæger sig, jo mere energi har det behov for at få gennem kosten. En varieret kost vil give barnet de næringsstoffer, det har brug for til at vokse og udvikle sig. Ligesom resten af familien bør barnet spise en varieret og alsidig kost. Da børn med mælkeallergi ikke må få mælk og mejeriprodukter, bør man være særlig opmærksom på at sørge for, at de får de væsentligste næringsstoffer, som f.eks. kalk, fra andre kilder. Frugt og grønt Frugt og grøntsager er væsentlige kilder til vitaminer, mineraler og kostfibre. Frugt og grøntsager indeholder forskellige næringsstoffer, så det er bedst at præsentere barnet for mange forskellige slags. At spise varieret fra en tidlig alder kan forebygge kræsenhed senere i livet. Kød, fisk og andre proteinrige fødevarer Kød, fisk, æg, nødder og bælgfrugter (for eksempel bønner, linser og ærter) er fremragende kilder til protein og jern. Kød og fisk er også vigtige kilder til zink. Fede fisk (for eksempel laks, makrel og sild) giver barnet essentielle fedtsyrer. Brød, kornprodukter og kartofler Brød, morgenmadsprodukter, kartofler, ris og pasta er stivelsesholdige fødevarer. De er gode kilder til energi, næringsstoffer og visse kostfibre. Præsenter barnet for forskellige slags hver dag.

5 5 Nutramigen indeholder DHA, også kendt som omega-3 fedtsyre. DHA findes naturligt i brystmælk. Det er især vigtigt at små børn, hvis kost udelukker DHA-holdige fødevarer som æg og fede fisk, får en anden god kilde til DHA, som f.eks. Nutramigen DHA. Gode råd angående fisk Rådet Spis mere fisk gælder også små børn fra 6-måneders alderen. Fisk indeholder D-vitamin, jod og selen. Fisk indeholder desuden langkædede n-3 fedtsyrer. Det er især fede fisketyper, der bidrager med polyumættet fedt, som børn gerne må få lidt mere af. Fisk bør indgå i kosten ligesom kød, gerne 2 gange om ugen fra 6-måneders alderen. Børn mellem 0 og 3 år bør spise varieret af både fede fisk som laks, sild og makrel, og magre fisk som skrubber, sej, torsk og rødspætter. Børn under 3 år bør ikke spise store rovfisk (tun, gedde, sandart, sværdfisk mm), da de indeholder for meget kviksølv. Dette gælder også tun på dåse. 5 Alternativer til mælk og mejeriprodukter: Nutramigen til børn med mælkeallergi Anbefalet daglig indtag af Nutramigen: ml. De fleste børn får mange af de vigtige næringsstoffer som kalk, proteiner og energi fra mælk og mejeriprodukter. En hypoallergen specialernæring er et gavnligt alternativ til børn med mælkeallergi ml Nutramigen 2 DHA indeholder størstedelen af barnets daglige behov for vigtige næringsstoffer. Nutramigen kan drikkes som mælk, eller bruges i madlavningen. En kombination af begge dele er en god idé i denne alder, da barnet ikke bør drikke sig mæt i mælk. Sundhedsstyrelsen anbefaler et dagligt indtag af mælk på ml, når barnet er 1 år gammelt. 5

6 6 Mælkefrie kilder til kalk Børn med mælkeallergi har behov for gode, mælkefrie kilder til kalk, så de kan udvikle sunde tænder og stærke knogler. Et dagligt indtag af 500 ml Nutramigen 2 DHA giver dem en stor del af den kalk, som de har behov for i alderen fra 1 år og opefter. Andre gode kilder er mørkegrønne grøntsager som grønkål og broccoli. Proteinet i mælk fra andre dyr end koen, eksempelvis ged og får, ligner i høj grad proteinet fra koen og bør derfor ikke anvendes, da disse mælketyper også kan udløse en allergisk reaktion. Risdrik, sojadrik, havredrik, mandeldrik og lignende produkter har intet med mælk at gøre. Risdrik frarådes helt til børn på grund af arsenindholdet. Sojadrik kan ikke erstatte modermælkserstatning til børn under 2 år. Sojadrik kan evt. indgå i madlavningen fra 1 års alderen. Havredrik og mandeldrik kan bruges i mindre udstrækning i madlavningen til fx. sammenkogte retter eller sovs. 5 Når du skal introducere Nutramigen til barnet Giv små smagsprøver i begyndelsen og øg efterhånden mængden af Nutramigen. Barnet bør smage Nutramigen ved hvert måltid for at lære den nye smag at kende. Smagen af Nutramigen kan varieres med alt det, du ellers ville give dit barn i denne alder. Introduktionen kan gøres nemmere ved at tilsætte en lille smule sød smag : Sukker, vaniljesukker, kardemomme eller kakao. Husk ved brug af sukker langsomt at liste det ud igen. Nutramigen kan opløses i alle temperaturer, og drikkes både kold og varm.

7 7 Tips og råd om måltidet Det fælles måltid i familien Med lidt omtanke og planlægning kan børn med mælkeallergi spise mange af de samme ting, som resten af familien, hvilket begrænser behovet for at lave særlige retter til barnet. Mange almindelige retter er under alle omstændigheder uden mælk som f.eks. en kylling eller spaghetti med kødsovs. I retter der normalt indeholder mælk, kan man erstatte mælken med Nutramigen. Det gælder f.eks. cremede supper, moussaka og endda is (se opskrifterne her i brochuren). Det er en god idé at præsentere barnet for mange forskellige slags mad, så det vænner sig til at spise det samme som resten af familien og etablere gode madvaner senere i livet. Ved at se hvordan andre familiemedlemmer spiser, lærer barnet både hvordan det skal spise og hvordan det skal opføre sig ved bordet. Fra 1-årsalderen forsøger barnet som regel at spise sin mad selv, selvom det stadig har brug for lidt hjælp. Når barnet er mellem 1 og 2 år, bør det opfordres til at spise maden selv ved hjælp af en ske.

8 8 Hvor meget mad har barnet brug for? Små børn har små maver. De kan ikke spise store portioner på én gang, så de spiser måske kun små måltider, og kan have behov for flere sunde mellemmåltider. Der er stor forskel på børns appetit, så den bedste tilgang er at lade barnet bestemme. Tving det ikke til at spise mere end det har lyst til, og giv det omvendt mere mad, hvis det er rigtig sultent. Så længe børn spiser varieret og alsidigt som beskrevet på side 4 og de er aktive, og sundhedsplejersken, lægen eller diætisten er tilfreds med deres vægt, er der ingen grund til at bekymre sig om, hvor meget de spiser. Gode kilder til jern Jern er helt afgørende for at danne røde blodlegemer og undgå blodmangel. Nutramigen er en god kilde til jern, men andre væsentlige kilder er blandt andet kød (okse, lam og svin), tørret frugt (som abrikos eller figen) og bælgfrugter. Det er også værd at vide, at C-vitamin, som findes i mange frugter og grøntsager, hjælper barnet til at optage jern fra kosten.

9 9 Det småtspisende barn Gode råd til det småtspisende barn Hvis dit barn ikke tager nok på i forhold til vækstkurven, eller ikke er begyndt at spise andet end mos og grød endnu, bør du tale med jeres sundhedsplejerske, læge eller diætist. Husk, at børn har brug for meget energi til at vokse, og at de får hovedparten af energien fra fedt i kosten. - Undgå fedtfattige produkter og brug sunde fedtstoffer som vegetabilske olier i madlavningen. - At give barnet mindst 500 ml Nutramigen 2 DHA pr. dag vil være med til at dække energibehovet. Børn har også brug for rigeligt med proteiner for at vokse. De bedste kilder er kød, fisk og bælgfrugter (for eksempel tørrede bønner, kikærter og linser). Giv barnet små, overskuelige portioner og ros, når det spiser op. Lad ikke måltiderne strække sig over mere end en halv time uanset om barnet har spist op eller ej. Lad være med at tvinge barnet til at spise noget som det har afvist. Fjern maden uden kommentarer og prøv igen nogle uger senere. Børns smag ændrer sig og kan påvirkes af jævnaldrende børn eller voksne, som de er glade for at spise sammen med, f.eks. bedsteforældre. Flotte farver og faconer som pasta i forskellige former kan gøre maden sjovere og mere interessant for børn, som er modvillige over for at spise.

10 10 Fedt, sukker og salt Det er vigtigt, at barnets kost indeholder sundt fedt, det vil sige fedt fra planter, herunder olivenolie og andre vegetabilske olier (som rapsolie og solsikkeolie), samt fedt fra fede fisk. Fedt er en vigtig energikilde for barnet, og indeholder desuden vitaminer som ikke findes andre steder, som f.eks. A- og E-vitamin. Fede forarbejdede fødevarer som chips, pommes frites, kiks og kager indeholder derimod ofte hærdet fedt, som man bør begrænse mængden af i barnets kost. En kost som indeholder meget sukker, kan give barnet en sød tand og føre til huller i tænderne. Det er ikke nødvendigt at gøre kosten sukkerfri, men søde drikkevarer, slik, kager, marmelade og tilsætning af sukker i maden bør begrænses. Der er heller ikke behov for at salte barnets mad, da de fleste fødevarer er salte nok i sig selv.

11 11 Varedeklaration Danske regler for mærkning af allergener kræver, at mælk altid dek lareres i madvarer. Disse regler gælder ikke uemballerede fødevarer såsom bageri-produkter, delikatesse- eller slagtervarer (f.eks. kød pålæg, tærter og pølser). Du kan altid spørge personalet, da de skal kunne oplyse dig mundtligt om allergener ifølge dansk lovgivning. Mange producenter ændrer løbende opskrifter. Læs derfor den fulde varedeklaration hver gang. Hvilke fødevarer indeholder "synlig" mælk? Ost Creme fraiche Fløde Sødmælk Letmælk Minimælk Skummetmælk Kærnemælk Smør Blandingsprodukter (fx Kærgården) Ylette Ymer Yoghurt A38 og andre syrnede produkter

12 12 Hurtige måltider og mellemmåltider Har du brug for at lave mad til barnet i en fart? Her er nogle hurtige og nemme mælkefrie måltider: En bagt kartoffel (i mikrobølgeovnen) med lidt skinke eller kylling i små tern, mælkefri revet ost og lidt finger-grønt. Et pitabrød med laks og agurk. Bolle med mælkefri pålæg. Pasta med en tomatbaseret sauce (for eksempel passata) og majs. Et stykke stegt fisk (tjek for ben) med kartoffelmos og broccoli. Lynstegt kylling og grøntsager med ris. Røræg med et stykke brød eller en omelet med ærter og ris (hvis barnet tåler æg). Mange af retterne i brochuren Fra overgangskost til 1 år og i denne brochure kan fryses. Hvorfor ikke lave dobbelte portioner og fryse dem ned hver for sig? På den måde kan du hurtigt få maden på bordet, når du har travlt eller barnet er sultent.

13 Nemme, sunde mellemmåltider 13 Uanset om I er på farten eller bare har brug for et lille mellemmåltid til et sultent barn, burde de her sunde snacks lige være sagen: Stykker af frisk frugt med Nutramigen frugtyoghurt (se opskriften i Fra overgangskost til 1 år ). Grøntsagsstænger, pitabrød og humus. Krydret eller sød couscous (se opskriften i Fra overgangskost til 1 år ). Kyllingelår. Klapsammen-madder. Morgenmadsprodukter (med lavt sukkerindhold). Bananpandekage (se opskrift side 28). Et stykke pizza (se opskrift på side 26).

14 14 At begynde i daginstitution Det er en god idé at mødes med personalet i daginstitutionen for at fortælle dem om barnets allergi vær på forkant og vent ikke til barnet allerede er startet. Giv personalet information om barnets allergi, herunder: Sikre og allergifremkaldende fødevarer. Symptomer på og behandling af en allergisk reaktion. Vigtigheden af at overvåge barnet under måltider og mellemmåltider, så det ikke bytter eller deler allergifremkaldende fødevarer med andre. De fleste vuggestuer og børnehaver har erfaring med at håndtere særlige kostkrav og burde være i stand til at tage hånd om jeres barns behov, men måske vil I helst selv sørge for madpakker og mellemmåltider, for at være på den sikre side. Som hovedregel bør barnet medbringe et par mættende ting som f.eks. madder og grøntsagsstænger, noget frugt, noget at drikke og lidt til dessert, for eksempel en bolle.

15 Så er der fest! 15 En børnefødselsdag er en helt særlig lejlighed, og barnet skal selvfølgelig kunne spise nogle lækre ting, så vi har fundet nogle idéer til sjove og mælkefrie lækkerier såvel som nogle sunde, dagligdags ting. M ælkefri sandwich med for eksempel skinke, kylling, laks, marmelade og mælkefri ost. Lav dem med både lyst og mørkt brød og prøv at skære dem i forskellige faconer Skåle med grøntsager som for eksempel agurkestave, gulerodsstave, peberfrukt i strimler og halve cherrytomater Popcorn Grønne og blå stenfrie vindruer Pizza (se opskrift på side 26) Mælkefri cocktailpølser Risengrød (se opskrift i Fra overgangskost til 1 år ) Krydret eller sød couscous (Se opskrift i "Fra overgangskost til 1 år") Alfekager (se opskrift på side 27) Bananis (se opskrift på side 29) Chips med lavt saltindhold Vi har nævnt nogle få mælkefrie lækkerier, som pizza og alfekager, der er så lækre, at alle vil nyde dem.. Se opskriften på en fantastisk god fødselsdagskage uden mælk eller æg i brochuren Fra overgangskost til 1 år, eller brug opskriften på alfekager på side 27 ved at fordoble mængderne og bage den i 45 minutter. Når barnet begynder at blive inviteret til fester og fødselsdage, er det vigtigt at I taler med værten om, hvilken mad og drikke barnet kan tåle, og at I beder værten om at holde øje, hvis I ikke selv er til stede.

16 16 Opskrifter Retter til sultne børn 1. Pasta Carbonara Mousakka Sur-sød kylling Stroganoff Tomat-bacon suppe Kartoffelbåde Kartoffelpandekager Fiskefrikadeller 25 Fest! Retter til fødselsdage og særlige lejligheder 9. Pizza Alfekager/Æble Charlotte Bananpandekager Bananis Boller Frugtsmoothie og ispinde Varm kakao med skumfiduser 32 Du skal ikke være bange for at prøve opskrifterne vi har sikret os, at de alle sammen er hurtige og nemme at lave for travle forældre.

17 17 Om opskrifterne her i brochuren Opskrifterne kan laves med Nutramigen 2 DHA (til børn fra 6 måneder og opefter), Nutramigen PurAmino eller Pregestimil DHA. Hvis barnet stadig får Nutramigen 1 DHA, kan opskrifterne også laves med denne, men du bør tale med sundhedsplejersken, lægen eller diætisten om at skifte til Nutramigen 2 DHA, da den indeholder flere næringsstoffer, som f.eks. kalk, som er vigtige for det lidt ældre barn (>6 mdr.). Bland altid specialneræringen som angivet på dåsen. Mos eller hak maden til den rigtige konsistens for barnet. Se på hver enkelt opskrift for at sikre, at dit barn kan tåle alle ingredienserne. Hvis du ikke er sikker, bør du spørge sundhedsplejersken, lægen eller diætisten. Hæld Nutramigen DHA i retten så sent som muligt under tilberedningen, og undgå længerevarende kogning for at bevare næringsstofferne. Retterne kan fryses med mindre andet er angivet. Mærk maden tydeligt og skriv hvilken dato den er lavet. Maden bør højst gemmes i fryseren i en måned. Lad maden tø op i køleskabet natten over eller brug en mikrobølgeovn. Tjek at maden er helt optøet og varm den grundigt igennem inden servering. Rør grundigt rundt i maden inden servering og kontrollér at den ikke er for varm, inden du giver den til barnet. Maden kan hakkes eller moses til den ønskede konsistens efter optøning. Lad aldrig små børn spise alene, da de kan risikere at få noget galt i halsen og blive kvalt

18 18 Pasta Carbonara 2 småbørnsportioner 50 g tørret pasta 1 spsk olie 1 spsk finthakket løg 50 g bacon, kogt skinke eller kylling skåret i små stykker 25 g finthakket rød peberfrugt Hvid Nutramigensauce (se opskrift her på siden) 1. Kog pastaen. 2. Mens pastaen koger, svitses løget i olien. 3. Tilsæt bacon og steg til det er gyldent. 4. Tilsæt peberfrugt og steg til den er blød. 5. Lav den hvide Nutramigensauce og vend den sammen med den afdryppede pasta, kød, peberfrugt og løg. Hvid Nutramigensauce 1 spsk mælkefri margarine 1 spsk hvedemel 250 ml Nutramigen-blanding (8 doseringsmål Nutramigen i 210 ml vand) Pisk alle ingredienserne sammen ved lav varme (eller pisk hvert halve minut, hvis saucen laves i mikrobølgeovnen). Tip: Denne sauce kan laves i en gryde eller i mikrobølgeovnen. Det vigtigste er at piske den, snarere end at røre med en ske, for ellers bliver den klumpet. Saucen ser tynd ud, mens den laves, men den bliver tykkere, når den køler af. Lav en dobbelt portion og frys portionerne ned hver for sig. Variation: Lav en ostesauce ved at tilsætte 50 g revet, mælkefri ost. Lav en tomatsauce ved at tilsætte en tsk. tomatpuré og et nip tørrede krydderier som oregano og timian (valgfrit). Er der behov for ekstra energi (kalorier), kan man tilføje 100 ml havre- eller sojafløde til Nutramigensaucen.

19 19 Moussaka Denne ret indeholder protein (hakket kød) og masser af vitaminer fra grøntsagerne. Nutramigensaucen er med til at øge næringsindholdet, især af kalk og D-vitamin. Retten er rig på energi og protein til det småtspisende barn. 2 småbørnsportioner 2 spsk olie 200 g hakket lammekød 1 spsk finthakket løg 1 tsk tomatpuré 1/2 tsk oregano 1/2 aubergine skåret i tynde skiver Nutramigensaucen (se opskriften på side 18) 50 g mælkefri ost, revet 1. Forvarm ovnen til Varm en spsk olie og svits løget. 3. Tilsæt det hakkede kød og brun det. 4. Tilsæt krydderier og tomatpuré. 5. Læg kødet i et lille, ovnfast fad. 6. Varm 1 spsk olie og steg aubergineskiverne i 1-2 minutter på hver side til de er gyldne og bløde. 7. Læg skiverne oven på det hakkede kød. 8. Lav Nutramigensaucen og hæld den over retten. 9. Drys med mælkefri ost. 10. Bag i ovnen i ca 30 minutter. Tip: Prøv at tilsæt et nip allehånde eller muskatnød, mens du svitser løg. Vegetarer kan bruge sojabaseret hakke kød, Quorn fars (vær opmærksom på at det indeholder æg) eller kogte brune linser. Del i portioner og frys ned.

20 20 Sur-sød kylling Sur-sød kylling er den ideelle måde at give barnet mange forskellige grøntsager på, så barnet synes det er lækkert. Retten har ikke bare et højt vitaminindhold, men også et højt indhold af protein fra kyllingen. Sammen med ris, nudler eller couscous er det et ernæringsmæssigt komplet måltid. 2 småbørnsportioner 1 spsk olie 1 spsk finthakket løg 1/2 gulerod skåret i tern 1/2 rød eller grøn peberfrugt skåret i tern 1/2 squash skåret i tern 100 g kylling i tern 1/4 tsk kinesisk krydderiblanding (valgfrit) 100 ml Nutramigenblanding (3 doseringsmål til 90 ml vand) 2-3 skiver ananasstykker i egen saft (fra dåse) 1 tsk majsmel Tip: Mange slags nudler indeholder æg, men risnudler er som oftest uden æg. Tjek altid varedeklarationen. 1. Varm olien og svits løgene, tilsæt kylling og lad det brune. 2. Tilsæt grøntsager og svits i tre minutter. 3. Rør majsmel og Nutramigenblandingen sammen i en kop, og hæld det over kødet. 4. Tilsæt ananas og krydderi. 5. Lad simre i 15 minutter til kødet er mørt. 6. Server med kogte ris, couscous eller nudler.

21 21 Stroganoff 2 småbørnsportioner 4 pølser (kontrollér at de er mælkefri) 1 spsk finthakket løg 1-2 spsk olie 1 tsk majsmel 2 spsk tomatpuré 180 ml vand 6 doseringsmål Nutramigenpulver Stroganoff er en god proteinkilde beriget med Nutramigen. Den indeholder en lang række næringsstoffer, energi og protein i en lille portion, hvilket er ideelt til det allergiske barn, der spiser meget lidt. 8. Tilsæt 6 doseringsmål Nutramigenpulver lidt ad gangen rør grundigt. 9. Server med kartoffelmos, pasta, ris eller couscous samt grøntsager. 1. Grill eller steg pølserne til de er gyldne. 2. Lad dem køle af. 3. Svits løget i olien ved svag varme. 4. Skær pølserne i stykker og føj dem til løget, tilsæt tomatpuré. 5. Bland majsmel med en lille smule vand og rør det til en jævn pasta. 6. Tilsæt meljævningen og de 180 ml vand. 7. Lad retten simre til den er jævnet.

22 22 Tomat-bacon-suppe Supper er ikke bare nemme at lave, men også meget næringsrige. Denne suppe har et højt indhold af vitaminer fra gulerødder og tomater, og indeholder også lidt protein (bacon). Nutramigen øger indholdet af næringsstoffer, og opskriften er ideel til de børn, der ikke drikker nok af den hypoallergene specialernæring. 3 småbørnsportioner 2 spsk olie 2 spsk. finthakket løg 3 skiver bacon skåret/klippet i små stykker 3 finthakkede gulerødder 1/2 dåse hakkede tomater (200 g) 400 ml Nutramigenblanding (12 doseringsmål til 360 ml vand) 1. Varm olien i en sautépande og svits løg og bacon til det er meget brunt. 2. Tilsæt gulerødder og steg videre. 3. Lad simre under låg til gulerødderne er møre. 4. Tilsæt tomater og lad simre under låg i 30 minutter (hvis du tilsætter tomat inden gulerødderne er møre, vil de ikke blive det på grund af syreindholdet i tomaterne). 5. Tilsæt Nutramigenblandingen og purér med en stavblender. 6. Servér suppen sammen med mælkefrit brød. 7. Del i portioner og frys resten af suppen.

23 23 Kartoffelbåde 3 småbørnsportioner (ikke fryseegnet) 2-3 store bagekartofler (1/2 kg) eller andre melede kartofler 1-2 spsk olie Evt. saft af 1/2 citron Kartoffelbåde er en god kilde til stivelse og opskriften kan bruges som tilbehør til mange forskellige retter. 1. Tænd ovnen på Skyl og skrub kartoflerne grundigt og tør dem. 3. Del dem på langs og skær 4-6 både af hver halve kartoffel. 4. Kom kartoffelbådene i en frysepose og tilsæt olie og evt. citronsaft. 5. Hæld kartoffelbådene ud på bagepapir på en bageplade. 6. Bag dem midt i ovnen til de er gyldne, ca. 35 min.

24 24 Kartoffelpandekager Denne kartoffelopskrift bidrager med stivelse til måltidet og bliver sammen med Nutramigen en væsentlig kilde til andre næringsstoffer som kalk og D-vitamin. 4 pandekager (ikke fryseegnet) Olie til stegning 130 ml Nutramigenblanding (4 doseringsmål til 120 ml vand) Et nip salt (valgfrit) 25 g mel 1 mellemstor kartoffel, fintrevet rester af koldt kød og mælkefri ost. Drys med sukker som et lækkert mellemmåltid. Servér som et mættende mellemmåltid med rester af koldt kød. 1. Hæld mel i en skål og tilsæt langsomt Nutramigenblandingen mens der piskes. 2. Tilsæt den revne kartoffel og evt. salt. 3. Varm olie på en pande og hæld en lille mængde dej på panden. 4. Steg pandekagerne i 2-3 minutter på hver side lidt længere end for almindelige pandekager. 5. Bliv ved til al dejen er brugt. Tip: Lav sjove ansigter ved hjælp af oliven, agurk,

25 25 Fiskefrikadeller med kartoffelbåde 3 småbørnsportioner 200 g filet af sej eller torsk. Frossen fisk optøes inden brug. 2 spsk fintrevet løg 1/2 tsk groft salt 1 knivspids peber 1/2 sammenpisket æg 1 spsk hvedemel Ca 1/2 dl Nutramigenblanding (1,5 doseringsmål til 45 ml vand) 1 spsk olie og 1/2 spsk mælkefri margarine til stegning Tip: Server fiskefrikadellerne sammen med kartoffelbåde se opskrift side 23. Man kan også servere med råkostsalat eller letdampede grøntsager. Da fiskefrikadellerne indeholder æg, skal man være opmærksom på, om barnet tåler æg. 1. Hak fisken groft med stavblender i en skål. 2. Riv løget på et råkostjern. 3. Tilsæt salt, peber, løg og æg til fisken. Rør kraftigt og tilsæt mel. 4. Rør Nutramigenblandingen i, til farsen er ensartet og fast. 5. Varm olien på panden. Form fiskefrikadellerne med en ske og steg dem 5-8 min. på hver side ved svag varme, til de er lysebrune. En rigtig god, sund og smagsfuld opskrift. På denne måde sikres det også, at barnet får fisk i sin kost.

26 26 Pizza 4 små pizzabunde eller 16 små boller 175 g mel 1/2 spsk sukker 1/2 tsk salt (valgfrit) 1 tsk tørgær 1 spsk olie 100 ml Nutramigenblanding (3 doseringsmål til 90 ml vand) fingervarm 1. Forvarm ovnen til Sigt mel, sukker og salt i en skål og tilsæt tørgær. 3. Lav en fordybning i melet og tilsæt olie og Nutramigenblandingen. 4. Rør til en dej, først med en ske og derefter med hænderne. 5. Ælt dejen på en melstrøet bordplade i tre minutter, til den er elastisk. 6. Del dejen i fire lige store stykker. Form til runde pizzabunde ved hjælp af en kagerulle. 7. Lad dejen hæve i 30 minutter på et lunt sted eller brug den med det samme. 8. Lav pizzaerne med forskelligt fyld. 9. Bag i ovnen på en plade med bagepapir. Pizza opfattes ofte som forbudt mad for allergiske børn. Denne opskrift viser, hvordan pizza kan tilpasses det allergiske barn. Den indeholder stivelse (pizzabunden) med fyld der giver næringsstoffer og proteiner, hvis man bruger mælkefri ost. Tip: Pizzabundene egner sig godt til frysning. Alternativ: Bag 16 boller og spis dem med mælkefri margarine med knust hvidløg. Fyld: 1. Margherita: Smør bunden med tomatpuré eller pizzasauce, tilføj revet mælkefri ost og drys med tørret oregano. 2. Hawaii: Som herover tilføjet ananasstykker og skinke. 3. Pesto: En håndfuld nyvaskede basilikumblade blendes med 2 spsk olivenolie. Smør pestoen på pizzabunden og fordel tomatskiver oven på.

27 27 Alfekager/Æble Charlotte Disse lækre alfekager gør det muligt for barnet at deltage i fester og have kage med i børnehaven og andre steder uden bekymring for en allergisk reaktion. Nutramigen øger indholdet af næringsstoffer. 8 store eller 16 små kager 150 g hvedemel 125 g sukker 170 ml Nutramigenblanding (ca. 5 doseringsmål til 150 ml vand) 4-5 spsk neutral olie (ikke olivenolie) 1 tsk vaniljepulver 2 tsk bagepulver 1. Forvarm ovnen til Pisk alle ingredienserne sammen til en tyktflydende dej med et piskeris. 3. Hæld dejen i små papirkageforme. 4. Bag minutter afhængig af størrelsen, til overfladen er gylden og dejen slipper en nål. Lad køle af på en rist. 5. Lav glasur af 175 g flormelis og 1-5 spsk varmt vand. Tip: Alfekagerne egner sig godt til frysning. Fryses uden pynt. Lav lyserød glasur ved at røre hindbærsaft eller -puré i. Lav chokoladekager ved at tilføje 25 g kakaopulver til opskriften. Lav kanelkager ved at udskifte vaniljepulver med 2 tsk kanel. Variation: Æble Charlotte 1. Kog et madæble til mos sammen med en smule sukker. 2. Hæld æblemosen i et ovnfast fad og hæld dejen over. 3. Bag i 25 minutter til det er gyldent. 4. Servér med en Nutramigen vaniljekagecreme (se opskriften i "Fra overgangskost til 1 år". Prøv at putte rosiner eller kanel i æblemosen eller brug en anden frugtpuré. Frys ned i individuelle portioner.

28 28 Bananpandekager Disse næringsrige pandekager lavet med Nutramigen kan serveres med et udvalg af frugt, der øger vitaminindholdet, og kan også bruges som en nem og sjov måde at præsentere barnet for nye typer af frisk eller henkogt frugt. 4 store eller 12 små pandekager 75 g hvedemel 1 spsk sukker 1 meget moden banan, most 200 ml Nutramigenblanding (6 doseringsmål til 180 ml vand) Olie til at stege i (brug ganske lidt i en god teflonpande) 1. Pisk alle ingredienserne sammen. 2. Varm olien på panden. 3. Brug en stor ske til at øse dejen over på panden (1-2 spsk pr. pandekage afhængig af ønsket størrelse). 4. Bag pandekagerne et par minutter på hver side til de er gyldne. Tips: Servér varme med frugt eller kolde i madpakken, som mellemmåltid eller på en udflugt.

29 29 Bananis 6 portioner 1/2 dl kogende vand 50 g sukker 200 ml Nutramigenblanding (6 doseringsmål til 180 ml vand) 2 modne bananer, moste 1/4 tsk vaniljepulver 1. Opløs sukkeret i det kogende vand i en kasserolle og kog videre til det lige akkurat begynder at tykne. 2. Tilsæt de moste bananer og de andre ingredienser og rør blandingen glat. 3. Frys rør hvert tyvende minut (eller brug en ismaskine) så isen bliver ensartet. Tips: Det er muligt at købe mælkefri vafler, men tjek indholdsfortegnelsen grundigt hver gang. Lav en lækker isdessert ved at lægge isen i lag med frugt (for eksempel banan, jordbær eller friske eller henkogte pærer).

30 30 Boller Denne opskrift på boller er nem at gå til. Bollerne kan serveres med både mælkefri kødpålæg, marmelade eller hvad barnet har lyst til. 12 boller 25 g gær 4 dl håndvarm Nutramigenblanding - (10 doseringsmål til 360 ml vand) 200 g grahamsmel 400 g hvedemel 2 spsk rapsolie 1/4 tsk salt 1 tsk sukker 6. Bages ca. 12 minutter i en 200 grader varm ovn, eller til de er gyldne og hule at banke på. 1. Gæren udrøres i Nutramigenblandingen. 2. Rapsolie, salt og sukker tilsættes. 3. Hvedemel og grahamsmel røres i lidt efter lidt. Kan røres med røremaskine. 4. Lad dejen hæve ca. 45 minutter, hvorefter den formes til 12 boller. Dejen kan evt. flettes eller snos. Det er kun fantasien der sætter grænser. 5. Når bollerne er formet og lagt på en bageplade, efterhæver de i ca. 30 minutter. Pensel herefter forsigtigt med sammenpisket æg (hvis barnet kan tåle æg) eller lidt vand, og drys evt. med lidt sesamfrø.

31 31 Frugtsmoothie og ispinde Frugtsmoothies er en af de nemmeste måder at få kræsne børn til at spise mere frugt på. Disse frugtsmoothies er ekstra næringsrige fordi de er lavet med Nutramigen DHA, hvilket øger indholdet af næringsstoffer. 1 smoothie eller 2 ispinde En Nutramigen frugtsmoothie er et ideelt mellemmåltid eller en sund dessert. Variér indholdet afhængig af dit barns smag, hvad der er sæson for og din egen kreativitet. Her er et par idéer til at få dig i gang. Smoothies smager bedst kolde. Jordbær og pære 160 ml kold Nutramigenblanding - (5 doseringsmål til 150 ml vand) 3 store jordbær 1/2 pære enten en moden og frisk eller henkogt (i egen saft) Variationer En halv banan og et nip vaniljesukker. En halv banan og en halv fersken. En halv banan og en kvart mango. Andre egnede frugter Kiwi Abrikos Blåbær Bland alle ingredienserne ved hjælp af en stavblender. Servér som smoothie eller frys i isforme. Tips: Brug moden, frisk frugt eller henkogt frugt i egen saft. Bruger du bær, er det måske en god idé at si smoothien for at få kernerne ud.

32 32 Varm kakao med skumfiduser Den skønneste drik på en kold vinteraften! Varm kakaomælk med skumfiduser øger samtidig indtagelsen af Nutramigen DHA og dermed indtaget af energi, protein og kalk. 1 portion 200 ml Nutramigenblanding (6 doseringsmål til 180 ml vand) 3-4 tsk. mælkefri, sødet kakaopulver Nutramigenblanding og kakaopulver piskes sammen. Serveres kold eller varmes forsigtigt til passende drikketemperatur.

33 33 Madplan for 1-2 årige børn giver omtrent 500 ml Nutramigen DHA dagligt. Planen viser hvordan man kan anvende Nutramigen DHA i barnets kost for at øge optaget af næringsstoffer og skabe variation. Morgenmad Formiddag Frokost Eftermiddag Mandag Grød* Frugt Tomat-bacon-suppe** og brød med gulerodsstave Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Havregryn med Nutramigenblanding og rosiner Hirsegrød* med æblemos Havregryn med Nutramigenblanding og rosiner Havregrød* med fersken-skiver Havregryn med Nutramigenblanding og rosiner Nutramigen frugtyoghurt* Nutramigen frugtyoghurt* Bolle** med mælkefri pålæg Bolle** med figenpålæg Nutramigen frugtyoghurt* Brød med marmelade og grøntsagsstænger Bagt kartoffel med bønner Alfekage** Skinkesandwich, grøntsagsstænger, Nutramigen frugtyoghurt* Kartoffel-broccoli-suppe* og brød Krydret eller sød couscous* Varm kakao** Søndag Grød* Frugt Laksesandwich, grøntsagsstænger Frugt Pandekager* Frugtsmoothie** Grøntsagskage, pitabrød og humus Frugt Bananpandekager** Frugt Frugtsmoothie** Aftensmad Sur-sød kylling** Ris eller nudler Frugt og vaniljecreme* Stroganoff** Kartoffelmos* Frugt Laks med spinat i hvid sauce*, cous-cous Frugtsalat Moussaka** med salat, bananpandekager** Pasta Carbonara**, lidt fingergrønt Frugt Pizza**, lidt fingergrønt Bananis** Kylling supreme*, ispind** Aften En kop Nutramigen En kop Nutramigen En kop Nutramigen En kop Nutramigen En kop Nutramigen En kop Nutramigen En kop Nutramigen * Opskriften findes i hæftet Fra overgangskost til 1 år ** Opskriften findes i dette hæfte Madtips til børn fra 1 år Nutramigen i opskrifterne medvirker til at øge barnets samlede indtag af næringsstoffer, men barnet har stadig behov for at drikke regelmæssigt (vand, Nutramigen, fortyndet frugtsaft osv.) i dagens løb.

34 34 Råd og vejledning Har du yderligere behov eller ønsker om flere råd til, hvordan du bedst ernærer dit barn, så kontakt din læge, diætist eller sundhedsplejerske. For spørgsmål om Nutramigen kontakt vores produktspecialister: Sjælland/øerne: Amalie Grut Dahl, tel: Fyn/Jylland: Mette Korshøj Adsbøl, tel: Referencer: 1. NHS. Information book: Birth to Five Vandenplas, Y. et al. Arch Dis Child 2007;92: Sundhedsstyrelsens Mad til små - fra mælk til familiens mad Sundhedsstyrelsen og Fødevareministeriet, Mælkeallergi - børn og mad, 5. udgave, maj Sundhedsstyrelsen: Ernæring til spædbørn og småbørn 2015 Vigtig information: Brystmælk er spædbarnets bedste ernæring. Hvis amningen afbrydes kan det være svært at begynde at amme igen og indtag af modermælkserstatning kan mindske tilgangen til brystmælk. Man bør tænke på fordelene ved amning inden modermælkserstatningen introduceres. Det er meget vigtigt at følge instruktionerne om tilberedning. Fejlagtig håndtering kan påvirke barnets helbred. Forældre bør altid lade sig vejlede af uafhængigt sundhedspersonale angående ernæring af deres barn. Produkter fra Mead Johnson skal anvendes i samråd med sundhedsfagligt personale. * Trademark of Mead Johnson & Company, LLC, Mead Johnson & Company LLC. All rights reserved. Used under license.

35 Denne brochure er udarbejdet af: Rosan Meyer, PhD - Specialist Peadiatric Allergy Dietitian Tanya Wright, BSc (Hons) MSc Allergy - Specialist Pediatric Allergy Dietitian - og tilrettet danske forhold. Brochuren er tænkt som en praktisk guide til, hvordan du vænner dit barn til at spise en mælkefri kost, samt som hjælp til hvordan du udvikler sunde spisevaner hos barnet, fra begyndelsen. Vi vil sætte stor pris på din tilbagemelding om hvilken information der har været brugbar for dig, samt forslag til hvad der ellers kunne være relevant viden til forældre til børn med mælkeallergi. Kontakt os gerne på mail: info@abigo.dk Til egne notater:

36 Vi støtter WHO s anbefaling om, at brystmælk er spædbarnets bedste ernæring. Se også vores hjemmeside nutramigen.dk Her kan du downloade opskrifter og andet materiale om mælkefri kost. Du kan også få hjælp ved at ringe til vores produktspecialister: Sjælland/øerne: Amalie Grut Dahl, tel: Fyn/Jylland: Mette Korshøj Adsbøl, tel: ABIGO Pharma A/S, Stengårdsvej 25, 4340 Tølløse ABIGO Pharma A/S Trademark of Mead Johnson & Company, LLC Mead Johnson & Company, LLC. All Rights Reserved. Used under license. Stengårdsvej 25, 4340 Tølløse Tel: Nov PM/NUT/16/0020

En forældreguide om komælksproteinallergi. Madtips til børn fra 1 år

En forældreguide om komælksproteinallergi. Madtips til børn fra 1 år En forældreguide om komælksproteinallergi Madtips til børn fra 1 år 2 Om denne brochure Brochuren giver råd om den kost, børn med komælksproteinallergi bør have fra étårsalderen. Den er skrevet af Rosan

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

Kostplan 1. Trimester, Dag 1

Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En halv grovbolle med et tyndt lag smør og en almindelig skive ost 30+ En halv grovbolle med et tyndt lag smør og 2-3 tsk marmelade 100 gram vindruer Mellemmåltid

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG Bløde løg 10 g smør 4 zittauerløg i halve, tynde ringe (ca. 300 g) ½ tsk. groft salt 3 dl vand Hakkebøffer 15 g smør 600 g hakket oksekød ¼ tsk. groft salt friskkværnet peber

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Velkommen til Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelses Madpakkebog Madpakkebogen er blevet til i forbindelse med opbygningen af konceptet Sund

Læs mere

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet.

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Frugtordningen i Troldedynastiet er et mellemtid, der serveres hver dag mellem kl. 13:30 og kl. 14:00. De børn, der går hjem inden, får et stykke frugt

Læs mere

Kostplan 2. Trimester, Dag 1

Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål yoghurt naturel (200 ml) med 1 dl havregryn, en banan i skiver og 2 spsk rosiner Et stykke groft rugknækbrød med et tyndt lag smør Mellemmåltid kl.

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

Opskrifter. Farspandekage og smørdampede grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41. mesterslagterens

Opskrifter. Farspandekage og smørdampede grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41. mesterslagterens Farspandekage og smørdampede grøntsager 600 g hakket kalv og skinke 2 spsk. hvedemel 1½ spsk. fintrevet zittauerløg 1½ tsk. groft salt Friskkværnet peber 1 æg eller 2 æggehvider 2 dl mælk 50 g smør Smørdampede

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL 200 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål, f.eks. spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt evt. 1 frisk chili 600 g hakket oksekød, ca. 10% fedt 4-6

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD Pandekager 250 g hvedemel 2 dl mælk 3 dl vand 2 æg 1 tsk. olivenolie Pandekager Mel, mælk og vand piskes grundigt. Æggene tilsættes et efter et. Stilles på køl i 30 minutter,

Læs mere

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens Xl koteletter med varm kartoffelsalat 4 XL koteletter (svinekoteletter) 1 liter vand 1 kg skrabede nye kartofler Varm kartoffelsalat ¾ dl lagereddike 4 spsk. sirup friskkværnet peber 3 små, nye gulerødder

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Kostplan 3. Trimester, Dag 1

Kostplan 3. Trimester, Dag 1 Kostplan 3. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål havregryn (2 dl) med skummetmælk (300 ml), en banan og 2 spsk rosiner Mellemmåltid kl. 10.00 Grøntsagsstænger af en gulerod, ¼ agurk og ½ peberfrugt

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Uge 28. Indkøb. Rema1000. Sidste uge. Basis. Denne uge består madplanen af: Spagetti med kødboller, linser og spinat.

Uge 28. Indkøb. Rema1000. Sidste uge. Basis. Denne uge består madplanen af: Spagetti med kødboller, linser og spinat. Denne uge består madplanen af: Uge 28 Spicy Blomkålssuppe med kylling og ærter Spagetti med kødboller, linser og spinat. Omelet m. Tomater og revet blomkål Sommerchili m. Hakket kylling Frikadelleruller

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46 MESTERSLAGTERENS ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI 600 g hakket oksekød 1 stort bundt persille 2 løg 2 gulerødder 2 stilke bladselleri eller et stykke Knoldselleri 3-4 fed hvidløg 2 spsk. olivenolie 3 dl vin (rød eller hvid)

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKEGRYDE MED TOMAT OG PAPRIKA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SKINKEGRYDE MED TOMAT OG PAPRIKA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS SKINKEGRYDE MED TOMAT OG PAPRIKA 600 g skinkekød i tern ½ tsk. smør 1 dåse koncentreret tomatpuré 1 knust fed hvidløg 1 tsk. tørret timian 1 spsk. paprika ½ liter bouillon 5 gulerødder i skrå skiver (ca.

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekotelet Broccoli og Espressostegt Spaghetti med stegte løgtærte med

Læs mere

DUD 2011 Vestlimfjord Distrikt

DUD 2011 Vestlimfjord Distrikt Boller 20 g gær 4 ss. mælk 40 g smør 20 g sukker ¼ ts. salt 1 æg 200 g mel (3½dl) Mælk, smør, sukker og salt smeltes, afkøles til lillefinger temperatur Gær opløses heri Æg og mel tilsættes, og det hele

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Madspild undgås med omtanke

Madspild undgås med omtanke Madspild undgås med omtanke Brug dine oste-rester i madlavningen DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET www.mammenost.dk DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET Bønne fettuccine med smagfuld Mammen Guld sauce,

Læs mere

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS SPAGHETTI MED KØDSOVS 600 g hakket oksekød 3 spsk. olivenolie 1 stk. stort løg 1 stk. gulerod 2 fed hvidløg 1 dåse flåede tomater 1 dl bouillon 1 tsk. oregano 1 tsk. basilikum 1 tsk. salt En smule peber

Læs mere

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Opskrifter De gule majspandekager - 15 små 100 g mel 100 g fint majsmel 1 tsk fint salt 1 tsk karry 4 ½ dl letmælk 50 g fintsnittet porre. (Se tips) 150 g kogte

Læs mere

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens Boller i karry 600 g hakket kalv- og skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk. karry 3 spsk. mel 4 dl bouillon

Læs mere

OPSKRIFTER MILLIONBØF MED KARTOFLER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 11 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER MILLIONBØF MED KARTOFLER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 11 MESTERSLAGTERENS MILLIONBØF MED KARTOFLER 600 g hakket oksekød 1 stort løg 1 lille dåse tomatpuré 3 spsk. mel Smør/margarine til stegning Salt og peber Vand Kulør Tilbehør Kartofler Pil og hak løget fint. Smelt og brun

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON 4 skinkeschnitzler 250 g champignon Marinade ½ dl ketchup 2 spsk. hvidvinseddike 2 spsk. rapsolie 2 fed knust hvidløg 1 knivspids hvid peber 3 spsk. hakket frisk

Læs mere

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat Madværkstedets Juli 1 Fisk i fad med fennikel salat Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat Utraditionel kyllinge tærte med frisk salat Juli 1 Dag 1 Fisk i fad med fennikelsalat Dag 2 Flanksteak

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Madværkstedets. Madplan April 1. Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki. Teryaki-kylling med ris og ærtepesto. Lasagne og gulerodssalat

Madværkstedets. Madplan April 1. Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki. Teryaki-kylling med ris og ærtepesto. Lasagne og gulerodssalat Madværkstedets April 1 Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki Teryaki-kylling med ris og ærtepesto Lasagne og gulerodssalat April 1 Dag 1 Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki Dag 2 Teryaki-kylling

Læs mere

Kostplan til Anne So8e Tram

Kostplan til Anne So8e Tram Kostplan til KOSTPLAN Anne So8e Tram af Sandra Rosendahl Morgenmad PANDEKAGE MED PEANUTBUTTER OG BANAN 35 g Havregryn 20 g Proteinpulver, 90% protein 10 g Peanutbutter, min 97% peanuts 80 g Æggehvide ½

Læs mere

Idékatalog til fødselsdag i Børnehuset Klatretræet

Idékatalog til fødselsdag i Børnehuset Klatretræet Også en god idé! Idékatalog til fødselsdag i Børnehuset Klatretræet På opfordring af forældre samt ved enighed i bestyrelsen er der i Børnehuset Klatretræet I dagens Danmark får børn helt ned til 3-5

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY 600 g hakket oksekød 1 spsk. karry 2 spsk. olie 1 løg 1 fed hvidløg 10 g frisk ingefær 1 tsk. spidskommen 2 dl. vand 1 spidskål 500 g spinat Salt og peber Svits kød og karry

Læs mere

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID FISH TACO MED VESTERHAVS- TORSK 400 g vesterhavstorsk i filet 1 dl sesamfrø 2 spsk vegetabilsk olie ½ bundt koriander, groft hakket 2 dl

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter Familieudvalgets Kartoffelopskrifter Forretter Kartoffelsuppe med karry og rejer 750 g kartofler 3 løg 5 g margarine -2 spsk karry /2 l grønsagsbouillon 2 gulerødder 300 g rejer bdt. purløg Skræl kartoflerne

Læs mere

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27 Moussaka med squash og græsk yoghurt Pandekager 600 g hakket oksekød 1-2 stk. hakket løg 2 gulerødder i tern 2 fed hvidløg hakket 2-3 stk. tomater i tern 1 spsk. oregano 1 tsk. allehånde 1 stk. squash

Læs mere

Madlavningsaften

Madlavningsaften Madlavningsaften 25.10.17 Grov madtærtebund - 1 stk. Tærtefyld - 1 tærte Bagte rødbeder og græskar med timian - 4 prs. Groft brød - 8 stk. Rullet dampet fiskefilet - 4 prs. Salat - 4 prs. Frugtspyd 30

Læs mere

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011 Mad fra Thailand Rød Grøntsags karry 1 spsk olie 1 løg, hakket 1-2 spsk rød karrypasta 3,75 dl kokosmælk 2,5 dl vand 350g kartofler, i tern 200g blomkål, i buketter 6 kaffir lime blade 150g grønne bønner,

Læs mere

OPSKRIFTER KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 43 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 43 MESTERSLAGTERENS KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA 600 g hakket skinkekød 1 æg 1 dl hvedemel 1 dl skummetmælk 3 fed hvidløg 3 spsk. frisk oregano 3 spsk. frisk basilikum 1 tsk. salt ½ tsk. peber 150 g mozzarella

Læs mere

OPSKRIFTER FORLOREN HARE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37 MESTERSLAGTERENS. Rør det hakkede svinekød med de andre ingredienser.

OPSKRIFTER FORLOREN HARE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37 MESTERSLAGTERENS. Rør det hakkede svinekød med de andre ingredienser. FORLOREN HARE 600 g hakket kalv og flæsk 2 æg 1 dl hvedemel 1½-2 løg, fint hakkede salt, peber og timian Spsk. ribsgelé Væden fra fadet fra den forlorne hare 1 spsk. majsstivelse salt/peber Lidt sovsekulør

Læs mere

OPSKRIFTER SALTIMBOCCAFARS MED PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 47 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SALTIMBOCCAFARS MED PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 47 MESTERSLAGTERENS SALTIMBOCCAFARS MED PASTA 600 g hakket skinkekød 2 skiver røget skinke uden fedtkant 3 spsk. ost, f.eks. emmentaler 4 blade frisk salvie eller ½ tsk tørret 2 spsk. mel 10 g smør 1½ dl bouillon ¾ dl fløde

Læs mere

Opskrifter. Marineret kyllingebryst med pasta. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02. mesterslagterens

Opskrifter. Marineret kyllingebryst med pasta. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02. mesterslagterens Marineret kyllingebryst med pasta og gorgonzola sovs 4 marinerede kyllingebryster 2 pakker frisk pasta ½ l madlavningsfløde 1 stykke Gorgonzola ost Fedtstof Lidt jævning Ruccula salat Flutes Steg kyllingebrysterne

Læs mere

OPSKRIFTER GULLASCH. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER GULLASCH. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45 MESTERSLAGTERENS GULLASCH 500 g gullash i tern 2 store løg 4 store gulerødder 1/4 knoldselleri 25 g smør Ca. 5 dl oksebouillon 1 lille dåse koncentreret tomatpure 3-4 soltørrede tomater (IKKE i olie!!) salt, friskkværnet

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Gode mellemmåltider. Til en sund livsstil. På farten: Nogle gange skal et mellemmåltid være nemt og hurtigt.

Gode mellemmåltider. Til en sund livsstil. På farten: Nogle gange skal et mellemmåltid være nemt og hurtigt. På farten: Nogle gange skal et mellemmåltid være nemt og hurtigt. Her er nogle få eksempler på et hurtigt og sundt valg, men mulighederne er mange: En grovbolle eller et rugbrød med mager ost eller magert

Læs mere

FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN.

FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN. FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN. ÆBLEPANDEKAGER CA. 8 PANDEKAGER 3 ÆG 3 DL. MÆLK 2 DL. BOGHVEDEMEL 1 REVET ÆBLE 2 NIP SALT 1

Læs mere

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter.

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter. Kostplan 0 6 måneder 4-6 måneder 6-8 måneder Modermælk eller modermælkserstatning. D-vitamin dråber fra 14 dage til 2 år. www.sundhedstjenesten-egedal.dk www.altomkost.dk www.sst.dk Mad til spædbørn &

Læs mere

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank 8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank Af Lene Hansson Foto: Andreas Beck og Camilla Rønde, oktober 2012

Læs mere

Opskrifter. Kødboller i rød karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27. mesterslagterens

Opskrifter. Kødboller i rød karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27. mesterslagterens Kødboller i rød karry og kokosmælk 600 g hakket kalv og skinke 1-1½ tsk. salt ½ tsk. peber 2 æg 1 løg ½ hvedemel 1½ dl mælk fx letmælk 1 spsk. olie eller 15 g smør/margarine 1 tsk. rød karrypasta eller

Læs mere

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber Spansk tortilla i ovn 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat Salt og peber 1. Sæt ovnen på 175 2. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern 3. Pil løget

Læs mere

Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler)

Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler) Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler) Frokost 2-3 Rugbrød 8-9 dåser Makrel 7-8 dåser Leverpostej 3-4 dåser Tun Remolade og mayonaise evt.

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya KYLLING PIE MED GRØN SALAT 1 hel kylling 3 løg 1½ dl hvedemel

Læs mere

OKSEKØD (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER)

OKSEKØD (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) OKSEKØD KRYDRET OKSEKØDSPIE SVENSK FARSBRØD AMERIKANSK FARSBRØD UNGARSK RISFAD OKSEKØD I FAD VINTERGRYDE BØFGRYDE M/ GRØNSAGER UNGARSK PAPRIKAGRYDE STRIMLEBØF ALM. GULLASCH

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Madplan Juni 1. Madværkstedets. Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling. Pizzabøf med pasta og græsk salat

Madplan Juni 1. Madværkstedets. Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling. Pizzabøf med pasta og græsk salat Madværkstedets Juni 1 Pizzabøf med pasta og græsk salat Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling Kokospande med appelsinmarinerede svinekoteletter Juni 1 Dag 1 Pizzabøf med pasta og græsk salat

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Madværkstedets. Madplan Sept. 1. Forloren hare med flerfarvet råkost. Thaisalat med ananasmelonsalsa. Stegte ris med æg og ananas

Madværkstedets. Madplan Sept. 1. Forloren hare med flerfarvet råkost. Thaisalat med ananasmelonsalsa. Stegte ris med æg og ananas Madværkstedets Sept. 1 Forloren hare med flerfarvet råkost Thaisalat med ananasmelonsalsa Stegte ris med æg og ananas september 1 Dag 1 Forloren hare med flerfarvet råkost Dag 2 Thaisalat med ananas-melonsalsa

Læs mere

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA ELSKER SUPPER FORKÆL DIN MAD MED PHILADELPHIA TILBEREDNINGSTID ı 20 minutter SERVERINGSPORTION ı 325 g kj 1008, kcal 241, protein 20,9 g, fedt 15,49 g, kulhydrater 5,15 g De fleste forbinder Philadelphia

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS OKSEKØDSTÆRTE 600 g oksekød 1-2 løg, i skiver 1-2 peberfrugter 1 lille ds. koncentreret tomatpuré 1 dl. vand salt, peber, merian 2 fed hvidløg 5 pl. Butterdej ca. 5 tomater 100-150 g reven ost. Svits løgene

Læs mere

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 600 g hakket oksekød 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon

Læs mere

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens Brændende kærlighed 1 kg bacon 4 store hakkede løg 1½ kg melede kartofler 1½ dl skummet- eller minimælk ½ tsk groft salt ½ dl klippet purløg 400 g syltede rødbeder 240 g rugbrød eller andet godt brød Kartoffelmos

Læs mere

Madplan okt. 1. Madværkstedets. Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt. Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler

Madplan okt. 1. Madværkstedets. Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt. Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler Madværkstedets okt. 1 Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt Kyllingebutterfly med båndpastasalat okt. 1 Dag 1 Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler

Læs mere

Opskrifter. Risnudler med hakket oksekød og grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 28. mesterslagterens

Opskrifter. Risnudler med hakket oksekød og grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 28. mesterslagterens Risnudler med hakket oksekød og grøntsager 600 g hakket oksekød 150 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål fx spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt 1 frisk chili 4-6 spsk. sød chilisauce

Læs mere

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens Sommerfrikadeller 600 g hakket skinkekød 1 tsk salt ¼ tsk. peber 1 æg 1 lille løg 2 dl mælk eller vand 1 dl hvedemel 2 spsk. purløg 2 spsk. dild ¼- ½ rød peberfrugt 1 fed hvidløg evt. lidt Tabascosauce

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

Lav mad med Mille: Muffins med hvid chokolade & majs. Sådan gør du: Det skal du bruge: (ca. 9-10 muffins)

Lav mad med Mille: Muffins med hvid chokolade & majs. Sådan gør du: Det skal du bruge: (ca. 9-10 muffins) Muffins med hvid chokolade & majs (ca. 9-10 muffins) 75 g smør 75 g sukker 2 æg 1 dl yoghurt fx græsk yoghurt Revet appelsinskal fra 1 ubehandlet appelsin 180 g hvedemel 1½ tsk bagepulver 50 g hakket hvid

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 80-87 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 LAURAS BANAN PANDEKAGER MED GLUTENFRI CORN FLAKES OG BLÅBÆR 6 portioner Ingredienser: 3 bananer 6 æg 40 g knuste Glutenfri Corn Flakes 200 g blåbær 1 tsk vanillepulver

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

Knald på løgene. Prøv Bähnckes enkle retter og sæt mere smag på hverdagen

Knald på løgene. Prøv Bähnckes enkle retter og sæt mere smag på hverdagen Knald på løgene Prøv Bähnckes enkle retter og sæt mere smag på hverdagen Løgtærte 4 1 rulle færdig tærtedej 2 spsk olivenolie 6 store løg i fine skiver 2 fed hakkede hvidløg 10 friske salvieblade i tynde

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45 UGe 44-45 Indkøbsliste for at se mere. Ugepakken inderholder kødet 600 g hakket oksekød 700 g kalvemedister 600 g oksekød i tern 4 stk kalveschnitzler 8 kyllingespyd Øvrige indkøb: 1 pk bacon i tern 9

Læs mere

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST 600 g hakket kalv og flæsk 2 spsk. hvedemel 2 spsk. havregryn, finvalset 1 ½ dl mælk 1 æggehvide 1 æg 1 løg, alternativt rødløg 1 fed hvidløg 1 tsk. timian, tørret

Læs mere