Udenrigsøkonomisk analyse Mexico og perspektivet for øget dansk eksport mod Udenrigsministeriet april 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udenrigsøkonomisk analyse Mexico og perspektivet for øget dansk eksport mod Udenrigsministeriet april 2016"

Transkript

1 Udenrigsøkonomisk analyse Mexico og perspektivet for øget dansk eksport mod 22 Udenrigsministeriet april 216 Sammenfatning: Den økonomiske situation i Mexico Mexicos store middelklasse og nærhed til USA giver et solidt grundlag for fortsat økonomisk fremgang i Mexico. Det er lykkedes præsident Peña Nieto i de senere år at få vedtaget en række vigtige økonomiske reformer. Det forventes, at den mexicanske økonomi vil vokse stødt med ca. 3 pct. årligt frem til 22. Væksten vil især være drevet af stigende eksport og investeringer. Faldet i olieprisen siden 214 har især påvirket de offentlige indtægter. Således udgør olieindtægterne nu blot 2 pct. af de offentlige indtægter mod 35 pct. i 213. Samhandlen med USA er Mexicos vigtigste handelsforbindelse. Over 8 pct. af Mexicos vareeksport går til USA, mens 5 pct. af vareimporten kommer fra USA. De tætte økonomiske bånd til USA udgør på en og samme tid det største potentiale og den største risiko for økonomien i Mexico. Perspektiver for dansk samhandel med Mexico Dansk eksport til Mexico har gennem de seneste år gennemgået en meget positiv udvikling. Fra 25 til 214 er den danske vare- og tjenesteeksport steget med næsten 16 pct. til over 5 mia. kr. Fremadrettet tegner sig gode samhandelsperspektiver mellem Danmark og Mexico med afsæt i: (1) Moderniseringen af den mexicanske stat, herunder med prioritering af miljø, energi og sundhed; (2) behovet for at tilfredsstille mexicanernes forbrugsønsker; og (3) muligheder som følger af Mexicos nærhed til USA. Potentialet for øget dansk eksport til Mexico skønnes at udgøre mindst 1 mia. kr. frem til 22. Mexico er et af de vækstmarkeder, hvor dansk eksport har oplevet stor fremgang de sidste år. Fra forudses en eksportfremgang på ca. 18 procent. En eventuel udvidelse af frihandelsaftalen mellem EU og Mexico kan medføre en endnu større fremgang i samhandlen mellem Danmark og Mexico. Danske virksomheder kan med fordel være opmærksomme på de gode eksportmuligheder.

2 2 Analysen Nærværende analyse er udarbejdet i anledning af statsbesøg ved præsident Enrique Pena Nieto i Danmark den april 216. Analysen fokuserer på den forventede udvikling af Mexicos økonomi i de næste år, herunder perspektiverne for dansk eksport til landet 1. Den aktuelle økonomiske situation i Mexico Med et BNP på 1.161,5 mia. USD er Mexico den næststørste økonomi i Latinamerika og verdens 15. største økonomi. Efter at landet blev hårdt ramt af finanskrisen har man opnået ganske pæne vækstrater siden 21, der ventes at fortsætte frem til 22 med en gennemsnitlig økonomisk årlig realvækst på ca. 3 pct Realvækst i det mexicanske BNP (i mexicanske peso), pct Kilde: Data fra IMF Fremadrettet ventes væksten i den mexicanske økonomi især at være drevet af øgede eksportindtægter og stigende investeringer, mens de offentlige udgifter i det mindste på kort sigt kan mindske væksten. Sidstnævnte kan ligeledes gøre sig gældende for 217 idet centralregeringen den 1. april 216 har bekendtgjort planer for yderligere besparelser på finansloven for 217 med henblik på at reducere det offentlige underskud til 2,5 pct. af BNP Realvækst i mexicanske peso, pct. Vækst investeringer Vækst offentlige udgifter Vækst eksport Kilde: Egne beregninger med data fra IMF 1 I sagens natur er enhver fremskrivning forbundet med usikkerhed, hvilket også gælder for denne analyse.

3 Maj 4, 214 Maj 25, 214 Jun 15, 214 Jul 6, 214 Jul 27, 214 Aug 17, 214 Sep 7, 214 Sep 28, 214 Okt 19, 214 Nov 9, 214 Nov 3, 214 Dec 21, 214 Jan 11, 215 Feb 1, 215 Feb 22, 215 Mar 15, 215 Apr 5, 215 Apr 26, 215 Maj 17, 215 Jun 7, 215 Jun 28, 215 Jul 19, 215 Aug 9, 215 Aug 3, 215 Sep 2, 215 Okt 11, 215 Nov 1, 215 Nov 22, 215 Dec 13, 215 Jan 3, 216 Jan 24, 216 Feb 14, 216 Mar 6, 216 Mar 27, Effekten af den faldende oliepris har ramt Mexico mindre hårdt end andre, store olieproducenter, idet betydningen af olieproduktionen allerede inden prisfaldet siden midten af 214 var begrænset. Således udgjorde oliesektoren blot ca. 6 pct. af BNP i 213. Tilsvarende er den mexicanske peso blot faldet med ca. 27 pct. i forhold til USD siden 1. maj 214, mens olieprisen i den samme periode faldt med 63 pct.,8,7,6,5,4,3,2,1 Oliepris WTI i USD og vekselkurs USD pr. Peso (venstre akse) Vekselkurs Oliepris Kilde: Investing.Com De faldende oliepriser har primært gjort sig bemærket i forhold til de offentlige indtægter. Mens olien i 213 udgjorde 35 pct. af de offentlige indtægter var denne andel i 215 faldet til 2 pct. De mexicanske reformer af energisektoren og det statsejede oliemonopol PEMEX, har bidraget til at mindske effekterne af det markante fald i olieprisen. Energimarkedet har gennemgået en liberalisering, hvor man er godt i gang med at åbne op for private investeringer i både energiproduktion og energidistribution. Internationale udbud er netop gennemført. Danske kompetencer er her kommet i spil i form af det dansk-mexicanske klima- og energi samarbejde bl.a. indenfor energieffektivitet og alternative energiformer. Mexicos udenrigshandel er koncentreret om USA, som både er Mexicos største kunde og leverandør. Denne struktur ventes ikke ændret væsentligt i de næste 5 år, om end en række andre lande også gradvis får stigende betydning for Mexico. Person- og varevogne udgør med en eksport på 71,7 mia. USD i 215 den største varegruppe i forhold til USA, fulgt af elektriske maskiner for 36,6 mia. USD, øvrige forarbejdede varer for 33,9 mia. USD og telekommunikationsudstyr for 3,9 mia. USD.

4 Geografisk fordeling af Mexicos vareeksport, pct Kilde: Egne beregninger med data fra Oxford Economics Øvrige Colombia Kina Spanien Canada USA For så vidt angår Mexicos import tegner der sig et lidt mere differentieret billede. Her har Kina formået at opnå en større markedsandel, men USA står stadig for halvdelen af Mexicos import, som det fremgår af nedenstående figur Geografisk fordeling af Mexicos vareimport, pct Kilde: Egne beregninger med data fra Oxford Economics Øvrige Sydkorea Tyskland Japan Kina USA Risikoelementer Mens den positive økonomiske udvikling i USA i de seneste år har bidraget væsentligt til væksten i Mexico udgør den stærke koncentration af samhandlen på et marked ligeledes en potentiel sårbarhed for den mexicanske økonomi. Langsigtet hæmmes den økonomiske udvikling i Mexico fortsat af en forholdsvis svag konkurrenceevne, udbredt korruption og organiseret kriminalitet. Nok har det været positiv tendens i mod faldende korruption siden 212, men Mexico ligger fortsat i den tunge ende og tydeligt over niveauet fra 25. Mexicos konkurrenceevne har siden 25 set en svag forbedring. Udviklingen er illustreret på disse områder i nedenstående figur 2 : 2 Beregning renset for skiftende antal lande, projiceret på skala fra (bedst) til 1 (værst).

5 Mexicos relative rang i konkurrenceevne og korruption, bemærk lav score bedst 1 WEF konkurrenceevne Korruptionsindeks Kilde: Egne beregninger med data fra World Economic Forum og Transparency International Perspektiver for dansk eksport de danske virksomheders muligheder Mexico tilbyder med sin store økonomi, forventningen om fortsat økonomisk vækst og tætte integration med USA muligheder for yderligere eksport og investeringer for danske virksomheder i flere sektorer. Navnlig kan fremhæves: (1) Forretningsmuligheder vedrørende moderniseringen af den mexicanske stat; (2) behovet for at tilfredsstille mexicanernes forbrugsønsker; og (3) muligheder som følger af Mexicos nærhed til markederne i USA. Fsva. moderniseringen af den mexicanske stat, har regeringens brede vifte af reformer og initiativer ført til interesse for blandt andet danske løsninger. Samtidigt kan presset for besparelser på de offentlige udgifter mindske muligheden for indkøb af dyre udenlandske systemer. Der kan dog fortsat spores interesse for løsninger inden for følgende emner: Greentech og miljøløsninger. Mexico har sat sig meget ambitiøse mål for CO2 reduktionen over de kommende år og har stærkt fokus på at få mere grøn energi i det nationale energimix. Danske løsninger inden for vindenergi, solenergi og forureningsreduktionsteknologier er efterspurgte. Energieffektivitet. Mexicanske myndigheder og private virksomheder har over de seneste år haft forøget fokus på alle former for energieffektivitetsløsninger. Dette skal naturligvis ses i lyset at de ambitiøse miljømål, men skyldes i lige så høj grad en stigende erkendelse af at energieffektivitet er forbundet med store økonomiske besparelser. Danmark og Mexico har indgået et bilateralt klima- og energisamarbejde, hvor der blandt er stærk fokus på energieffektivitet i storindustrien. Samarbejdet giver danske virksomheder en fremtrædende placering som mulige teknologileverandører til mexicanske virksomheder og myndigheder. Sundhedssystemer. Det mexicanske hospitalsvæsen udbygges og moderniseres i disse år kraftigt. Fsva.de offentlige hospitaler er fokus på løsninger, der forøger produktivitet, effektivitet og koordination. Løsninger - både i form af sygehusudstyr, it-løsninger og viden - som kan fremme disse prioriteter vil være af interesse. Disse løsningstyper vil også være af interesse i den private sygehussektor, som pt. er i kraftig vækst. Endvidere vil der for den private hospitalssektors vedkommende være interesse for løsninger, der skaber større bekvemmelighed og højner serviceniveauet.

6 6 Mht. tilfredsstillelsen af forbrugernes behov, spores der to tendenser. For det første viser den stadigt stigende - og stadigt mere købekraftige - middelklasse en øget interesse for internationale (luksus-)forbrugsgoder. Det skaber markedsmuligheder for danske møbler og andre produkter med et stærkt Danish design brand (eksempelvis tøj og indretningsobjekter). For det andet er der stort fokus i den nationale fødevare- og landbrugssektor på at kunne levere fødevarer i tilstrækkelige mængder, i højere kvalitet og mere omkostningseffektivt. Danske løsninger inden for produktion af eksempelvis svinekød (dvs. alt lige fra genetik over staldudstyr til forædlingsprocesser) har derfor et væsentligt potentiale. I den forbindelse bør man være opmærksom på, at frihandelsaftalen mellem EU og Mexico omfatter industrivarer, men generelt ikke dækker fødevarer, hvorfor man bedre kan sælge udstyr og processer frem for fødevarer til Mexico. Endelig skaber Mexicos geografiske nærhed til USA nogle helt særlige muligheder også for danske virksomheder. For det første udgør de mexicanske lønninger og produktionsvilkår sammenholdt med nærheden til det amerikanske marked i sig selv en mulighed for danske virksomheder, som selv har et væsentligt salg til USA, og som overvejer hvordan man omkostningseffektivt lægger produktionen tættere på kunderne. For det andet skaber det store antal virksomheder i Mexico, som hovedsageligt producerer til det amerikanske marked en mulighed for underleverandører til disse virksomheder. Den USA-fokuserede produktion i Mexico indskrænker sig ikke til bestemte sektorer, og der er konstant udvikling i hvilke typer af produktionsvirksomheder, der anlægger produktion syd for USA-Mexico grænsen, men blandt de sektorer, der er mest massivt til stede kan nævnes automobilsektoren, medicinudstyr og - med stadig større succes - it- og robotindustrien. Med samlede danske investeringer på 4,6 mia. kr. i Mexico i 214 gør en række danske virksomheder allerede brug af de særlige muligheder, som findes i Mexico i forhold til USA. Udviklingen af den danske eksport til Mexico og udsigterne mod 22 Fra steg dansk vareeksport til Mexico fra 1,3 mia.kr. til 2,1 mia.kr., svarende til 62,4 pct., hvor den samlede danske vareeksport til sammenligning steg 9, pct. Fra 211 til 215 øgedes vareeksporten yderligere med 71,2 pct. Med 1,7 mia. kr. (i 215) står maskiner og instrumenter for næsten halvdelen af den danske vareeksport til Mexico. Med denne stigning er Mexico et af de vækstlande, hvor dansk eksport har klaret sig relativt bedst de seneste år. Vareeksport til Mexico , mio. kr. og pct Vækst Vareeksport til Mexico ,4% 71,2% Mexicos andel af dansk vareeksport,23%,34%,56% Hele vareeksporten ,% 5,6% Kilde: Danmarks Statistik For så vidt angår tjenesteeksporten har der været en meget kraftig fremgang siden 211. Væksten har været på knap 12 pct., og skyldes hovedsageligt søtransport, som vejer næsten 9 pct. af tjenesteeksporten til Mexico, og er øget 134 pct. fra Den øvrige tjenesteeksport er også steget markant i perioden med 52 pct.

7 7 Tjenesteeksport til Mexico , mio. kr. og pct Vækst Tjenesteeksport til Mexico ,8% 119,7% - Heraf søtransport ,8% 133,9% Mexicos andel af dansk tjenesteeksport,3%,3%,59% Hele tjenesteeksporten ,2% 13,5% Kilde: Danmarks Statistik. Der er p.t. endnu ikke oplysninger for 215. Som følge af den positive økonomiske udvikling i Mexico er Danmarks samlede eksport til landet øget markant i de senere år. Frem mod 22 kan forventes en yderligere vækst på 6-7 mill.kr. i vareeksporten. Udviklingen i tjenesteeksporten, som især består af indtægter fra søfart, er i udgangspunktet vanskeligere at estimere, da ikke kun aktiviteten, men også ændringer i fragtraterne har stor betydning. Med dette forbehold forventes en stigning i eksporten af tjenesteydelser på omkring 4 mill.kr. Danmarks samlede eksport til Mexico kan på denne baggrund skønnes at øges med mindst 1 mia.kr. frem til 22, svarende til en vækst på ca. 18 pct. i tidsrummet Forventet dansk eksport til Mexico, , mio. kr. og pct Vækst Samlet dansk eksport til Mexico Årlig vækst 14,6% -1,3% 6,4% 3,7% 4,1% 4,1% 18,1% Kilde: Danmarks Statistik og Udenrigsministeriets beregninger Beregnes med udgangspunkt i 213 vil vareeksporten alene til Mexico fordobles fra 2,1 mia.kr. til ca. 4,2 mia.kr., svarende til en årlig vækst på 1,2 pct. fra Dansk vareeksport til Mexico, mio. kr Kilde: Danmarks Statistik & Udenrigsministeriets Eksportudsigt

8 8 Både for vare- og tjenesteeksporten gælder, at en større end forventet nedskrivning af den mexicanske peso kan komme i vejen for den forudsete vækst i eksporten. På den anden side kan en mulig udvidelse af frihandelsaftalen mellem EU og Mexico skabe en større end forventede fremgang i vareeksporten. Dansk tjenesteeksport til Mexico, mio. kr. 3. Tjenesteeksport i alt Søtransport Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. Bemærk, at der endnu ikke foreligger en opgørelse for 215 for Mexico. Ved den ovenstående fremskrivning af den danske vare- og tjenesteeksport bør understreges, at det også videre frem vil kræve indsats fra de danske eksportvirksomheder at realisere den forventede eksportfremgang. Udenrigsøkonomisk Analyseenhed & Ambassaden i Mexico Udenrigsministeriet

Udenrigsøkonomisk Analyse: Udviklingstendenser i den indonesiske økonomi. Udenrigsøkonomisk Analyseenhed

Udenrigsøkonomisk Analyse: Udviklingstendenser i den indonesiske økonomi. Udenrigsøkonomisk Analyseenhed Udenrigsøkonomisk Analyse: Udviklingstendenser i den indonesiske økonomi Udenrigsøkonomisk Analyseenhed Sammenfatning: Den overordnede økonomiske situation og udvikling Med et BNP på 889,8 mia. USD var

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal.

Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal. Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal. Eksportrådets statistik over SMV-eksporten er nu opdateret med 2014-tal. Eksportstatistikken, der er udviklet

Læs mere

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille 2005K4 2006K2 2006K4 2007K2 2007K4 2008K2 2008K4 2009K2 2009K4 2010K2 2010K4 2011K2 2011K4 2012K2 2012K4 2013K2 2013K4 2014K2 2014K4 2015K2 2015K4 Løbende priser, mia kroner ANALYSENOTAT Eksporten til

Læs mere

Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8.

Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8. Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8. april 2015 Sammenfatning: Nærværende analyse af den økonomiske udvikling

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen NØGLETAL UGE 37 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi tal for udviklingen i eksporten i juli herhjemme. Vareeksporten

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Den forventede økonomiske udvikling i Iran efter sanktionsophævelserne

Udenrigsøkonomisk analyse: Den forventede økonomiske udvikling i Iran efter sanktionsophævelserne Udenrigsøkonomisk analyse: Den forventede økonomiske udvikling i Iran efter sanktionsophævelserne Udenrigsøkonomisk analyseenhed i samarbejde med ambassaden i Teheran, MENA og SPK Sammenfatning: Udenrigsministeriet

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked. Sverige er et marked i vækst med gode muligheder

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2016

Status på udvalgte nøgletal marts 2016 Status på udvalgte nøgletal marts 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet er fortsat ind i 216 med endnu et fald i ledigheden,

Læs mere

Økonomisk analyse. Kina et vigtigt eksportmarked for Danmark. Kinas vækstmirakel kan mærkes i Danmark

Økonomisk analyse. Kina et vigtigt eksportmarked for Danmark. Kinas vækstmirakel kan mærkes i Danmark Økonomisk analyse 11. juni 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Kina et vigtigt eksportmarked for Danmark Kina har de seneste 20 år haft en

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

Få hindringer på de nære eksportmarkeder

Få hindringer på de nære eksportmarkeder ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juni 215 Få hindringer på de nære eksportmarkeder Danske virksomheder oplever få hindringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslande og emerging markets uden

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Økonomisk Redegørelse Maj 2012

Økonomisk Redegørelse Maj 2012 Økonomisk Redegørelse Maj 1 Hovedbudskaber: Udsigt til svag genopretning i Danmark som i seneste ØR Lille bedring af internationale konjunkturer siden årsskiftet Store usikkerheder om udviklingen risiko

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Tema: Ledigheden udgør 9, pct. af arbejdsstyrken i EU7 Danmark har den 5. laveste ledighed

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2016

Status på udvalgte nøgletal april 2016 Status på udvalgte nøgletal april 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu et fald i ledigheden i februar,

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24.

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020 Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. september 2015 Sammenfatning: Global vækst mod 2020: Det forventes, at den globale økonomiske

Læs mere

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år NØGLETAL UGE 6 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 218: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, seniorøkonom og Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge bød i tråd med de foregående

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

Økonomisk Prognose, februar 2016

Økonomisk Prognose, februar 2016 Økonomisk Prognose, februar 2016 Dansk økonomi fastlåst i lavvækst Den globale økonomiske usikkerhed er tiltaget over de seneste måneder, og selvom den indenlandske del af dansk økonomi fortsat ser ud

Læs mere

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2016 Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Eksporten fra fødevareklyngen retter sig i stigende grad mod Asien og øvrige globale markeder.

Læs mere

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Den 22. maj 2012 Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Danske virksomheder oplever få udfordringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslan- de og emerging markets uden for Europa kan

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

STIGENDE IMPORT FRA KINA

STIGENDE IMPORT FRA KINA 15. september 5/TP Af Thomas V. Pedersen Resumé: STIGENDE IMPORT FRA KINA Den relativ store og voksende import fra Kina samt et handelsbalanceunderskud over for Kina på ca. 1 mia.kr. fører ofte til, at

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2012

Status på udvalgte nøgletal september 2012 Status på udvalgte nøgletal september 212 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på dansk økonomi Dansk økonomi blev mindre i 2. kvartal 212. Foreløbige tal for nationalregnskabet viser,

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj jan-16 mar-16 maj-16 jul-16 sep-16 nov-16 jan-17 mar-17 maj-17 jul-17 sep-17 nov-17 jan-18 mar-18 maj-18 NØGLETAL UGE 23 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj Af: Kristian Skriver, økonom

Læs mere

Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder

Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder Eksporten er tilbage på niveauet fra før finanskrisen, men det umiddelbare opsving fra 2010 til starten af 2012 er endt i

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2012

Status på udvalgte nøgletal oktober 2012 Status på udvalgte nøgletal oktober Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på dansk økonomi Dansk økonomi er fortsat under hårdt pres og seneste(reviderede) nationalregnskabstal viste BNP-fald

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Danske vækstmuligheder i rusland

Danske vækstmuligheder i rusland Organisation for erhvervslivet April 2010 Danske vækstmuligheder i rusland Trods et større tilbageslag i 2009 har de gennemsnitlige årlige vækstrater i Rusland været på imponerende 5,5 pct. de seneste

Læs mere

Valutarelaterede obligationer

Valutarelaterede obligationer Valutarelaterede obligationer Strategi Uge 24 Se aktuelle anbefalinger på: Vi ser stadig potentiale i EM landene https://markets.sydbank.dk Vigtige kommende nøgletal: Tyrkiet 17/06 Rentemøde 30/06 Handelsbalancen

Læs mere

ATOMAFTALE ÅBNER FOR EKSPORT TIL IRAN

ATOMAFTALE ÅBNER FOR EKSPORT TIL IRAN Juli 2015 ATOMAFTALE ÅBNER FOR EKSPORT TIL IRAN Iran har siden 1979 været underlagt sanktioner, som gennem årene kun er blevet stadig hårdere. Men den netop indgåede atomaftale åbner for, at sanktionerne

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2013

Status på udvalgte nøgletal marts 2013 Status på udvalgte nøgletal marts 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på Dansk økonomi Et forår der lader vente på sig er meget beskrivende både for vejrsituationen og den nuværende økonomiske

Læs mere

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur Analyse 16. marts 2017 Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen efter energiteknologi Af Sebastian Skovgaard Naur I notatet analyseres makroøkonomiske effekter af en lineær stigning i efterspørgslen

Læs mere

Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren

Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren DI Fødevarer November 2013 Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren af konsulent Peter Bernt Jensen Fødevaresektoren er en dansk styrkeposition En fjerdedel af den danske vareeksport

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og service 85 mia. kr., hvilket er en stigning i forhold til 216 på 1,5 pct. Energiteknologieksporten udgjorde 11,1 pct.

Læs mere

Erhvervsnyt fra estatistik Juni 2016

Erhvervsnyt fra estatistik Juni 2016 USA og Kina trækker væksten i SMV ernes vareeksport 1 : SMVeksportstatistikken opdateret med 2015-tal. Eksportrådets statistik over SMV-eksporten er nu opdateret med 2015-tal. Eksportstatistikken, der

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2012

Status på udvalgte nøgletal november 2012 Status på udvalgte nøgletal november Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på Dansk økonomi Danmark har haft en sløj BNP-udvikling siden begyndelsen af 28. Ud af de seneste 8 kvartaler,

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Kvartalsnyt fra estatistik November 2013

Kvartalsnyt fra estatistik November 2013 Eksport og indenlandsk salg på stabilt niveau tysk vækst skaber håb for de mindste eksportvirksomheder Den danske eksport og det indenlandske salg har ligget på et konstant niveau de seneste 6 kvartaler.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 19 Indhold: Ugens tema Reformer skal skabe. job frem mod Ugens analyse AE: Lav produktivitet er hovedudfordringen for dansk økonomi Ugens tendens Fald i dansk udenrigshandel

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2016

Status på udvalgte nøgletal november 2016 Status på udvalgte nøgletal november 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsen steg igen i august mens ledigheden faldt i september efter et

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011 VÆKST BAROMETER 3. KVARTAL 2011 Jobvækst synes sikker Vækstforventningerne hos de syddanske virksomheder har siden udgangen af 2009 peget opad. Men det har indtil videre ikke ført til mange nye job. De

Læs mere

Analyse. Danskerne har forøget fokus på værdipolitik og mindre på økonomi. 23. marts 2015. Af Nicolai Kaarsen

Analyse. Danskerne har forøget fokus på værdipolitik og mindre på økonomi. 23. marts 2015. Af Nicolai Kaarsen Analyse 23. marts 215 Danskerne har forøget fokus på værdipolitik og mindre på økonomi Af Nicolai Kaarsen Hvilke politiske temaer optager danskerne, hvordan har det ændret sig over tid og hvad er sammenhængen

Læs mere

Perspektivanalyse XXII: Betydningen af CETA for europæisk og dansk eksport til Canada

Perspektivanalyse XXII: Betydningen af CETA for europæisk og dansk eksport til Canada Perspektivanalyse XXII: Betydningen af CETA for europæisk og dansk eksport til Canada Udenrigsøkonomisk analyseenhed i samarbejde med Ambassaden i Ottawa, Generalkonsulatet i Toronto og ANA Kontaktperson:

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

ANALYSENOTAT Frihandelsaftale med Japan er en kolossal økonomisk gevinst

ANALYSENOTAT Frihandelsaftale med Japan er en kolossal økonomisk gevinst ANALYSENOTAT Frihandelsaftale med Japan er en kolossal økonomisk gevinst AF CHEFKONSULENT MICHAEL BREMERSKOV JENSEN OG CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Største frihandelsaftale i mange år I sommers afsluttede

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

Aftagende vækst i de kommende år

Aftagende vækst i de kommende år Udlandet Udviklingen præges af usikkerhed Vækst Udsigt til en langsommere vækst i de kommende år Beskæftigelse Der vil blive skabt ca. 40.000 nye jobs frem mod 2021 Arbejdsløshed Arbejdsløsheden falder

Læs mere

Markedsrapport Mexico

Markedsrapport Mexico Markedsrapport Mexico UDGIVET AF DANSK ERHVERV I SAMARBEJDE MED EKSPORT KREDIT FONDEN Baggrund Der er gode eksportmuligheder til Mexico, der nyder godt af nærheden til det store amerikanske marked og NAFTA-frihandelsaftalen.

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Resultatrevision 2015 for Jobcenter Holstebro

Resultatrevision 2015 for Jobcenter Holstebro Resultatrevision 2015 for Jobcenter Holstebro Indhold 1. Beskæftigelsesudviklingen for lønmodtagere...2 2. De unge på offentlig forsørgelse...3 3. Udviklingen i det samlede antal offentligt forsørgede....5

Læs mere

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Status på økonomiske nøgletal august 2019

Status på økonomiske nøgletal august 2019 NØGLETAL AUGUST 219 Status på økonomiske nøgletal august 219 Af: Kristian Skriver, økonom Det seneste år er udsigterne for væksten i verdensøkonomien blevet forværret væsentligt. I sommeren sidste år udsendte

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 I 2014 var Danmarks eksport af energiteknologi 74,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 10,7 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 12 pct. af den

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2016

Status på udvalgte nøgletal december 2016 Status på udvalgte nøgletal december 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsen steg igen i september mens ledigheden er stort set uændret. Fortsætter

Læs mere

Eksport af vandteknologi 2017

Eksport af vandteknologi 2017 Eksport af vandteknologi 2017 Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 25 Maj 2018 Udgiver: Miljøstyrelsen ISBN: 978-87-93710-22-1 Miljøstyrelsen offentliggør rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008 Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 28 Denne beretning suppleres med formandens mundtlige beretning på generalforsamlingen. Produktionen Vindmøllerne

Læs mere

Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse

Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse Konjunkturnyt februar 013 Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse Omsætningen når nyt toppunkt 1. Omsætning af energiteknologi Figur 1 viser de danske virksomheders samlede omsætning af

Læs mere

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling Side 14 Vækst og udvikling Sådan ligger landet > 1.00 Vækst og udvikling Landenes gennemsnitlige placering på indikatorer for vækst og udvikling 16(14) Danmark og deler førstepladsen, når man ser på landenes

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2016

Status på udvalgte nøgletal september 2016 Status på udvalgte nøgletal september 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Arbejdsmarkedet tog sig en puster i juli med et svagt fald i beskæftigelsen,

Læs mere

2013 statistisk årbog

2013 statistisk årbog 2013 statistisk årbog Udenrigshandel Handelsbalance Handelsbalance Handelsbalancen viser værdien af udførslen af varer minus værdien af indførslen af varer. Bruttonationalproduktet (BNP) fremkommer ved

Læs mere

Udenrigsøkonomisk trendanalyse IX: Vækstatlas mod 2020 potentialet for Danmark Udenrigsøkonomisk analyseenhed Udenrigsministeriet, 23.

Udenrigsøkonomisk trendanalyse IX: Vækstatlas mod 2020 potentialet for Danmark Udenrigsøkonomisk analyseenhed Udenrigsministeriet, 23. Udenrigsøkonomisk trendanalyse IX: Vækstatlas mod 2020 potentialet for Danmark Udenrigsøkonomisk analyseenhed Udenrigsministeriet, 23. september 2015 Hvilke lande bærer den globale vækst mod 2020? Frem

Læs mere

LANDEANALYSER DECEMBER. Bosnien-Hercegovina. Af Line Engelbrecht Nielsen, politisk økonomisk afdeling. Den økonomiske udvikling

LANDEANALYSER DECEMBER. Bosnien-Hercegovina. Af Line Engelbrecht Nielsen, politisk økonomisk afdeling. Den økonomiske udvikling DECEMBER 2008 LANDEANALYSER Bosnien-Hercegovina Af Line Engelbrecht Nielsen, politisk økonomisk afdeling Den økonomiske udvikling Forventet fald i væksten Dansk Erhverv forventer en økonomisk vækst i Bosniens

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Ugens tendens Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Regeringen forventer økonomisk fremgang i de kommende år Stort overskud på handelsbalancen

Læs mere

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur 9-- Forberedelse af lønforhandlingen Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur Overblik Fra august til september var bruttoledigheden næsten uændret, dog med en lille stigning på. Dermed lå bruttoledigheden

Læs mere

Optimisme øger eksporten af luksusprodukter

Optimisme øger eksporten af luksusprodukter Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 DECEMBER 2017 Optimisme øger eksporten af luksusprodukter Væksten i verdensøkonomien er tiltagende, og opsvinget har nu fået fat i alle regioner i verden.

Læs mere

IndonesIen kan blive næste store vækstmarked for eksport

IndonesIen kan blive næste store vækstmarked for eksport Organisation for erhvervslivet Februar 2010 IndonesIen kan blive næste store vækstmarked for eksport AF AFSÆTNINGSPOLITISK CHEF PETER THAGESEN, PTH@DI.DK OG KONSULENT TRYGVE ILKJÆR Indonesien står på spring

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Flot fremgang i dansk eksport

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Flot fremgang i dansk eksport NØGLETAL UGE 32 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Flot fremgang i dansk eksport Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge har vi fået positive tal for udviklingen i dansk eksport, hvor der var pæn fremgang

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juni 2016

Status på udvalgte nøgletal juni 2016 Status på udvalgte nøgletal juni 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsesfremgangen fortsatte i marts, men ledigheden bød i april på første

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport

Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 FEBRUAR 2018 Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport Verdensøkonomien er inde i et globalt opsving. Optimismen bobler, vækstudsigterne er

Læs mere

MARKEDSNYT For svinekød

MARKEDSNYT For svinekød MARKEDSNYT For svinekød Analyse og Statistik 18. marts 2013 Uge 12 PRODUKTIONSSITUATIONEN Den forventede modtagelse af svin og søer på andelsslagterierne i denne uge, sammenlignet med de sidste uger, er

Læs mere

Det går godt for dansk modeeksport

Det går godt for dansk modeeksport ANALYSE Det går godt for dansk modeeksport Modeeksporten bidrager positivt til den samlede danske vækst Den danske modeeksport bestående af beklædningsgenstande og -tilbehør samt fodtøj beløb sig på 32,9

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I var den danske eksport af energiteknologi 61,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,2 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 10 pct. af den samlede

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder NØGLETAL UGE 5 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge kom de økonomiske vismænd med deres forårsrapport, der blandt andet indeholder en ny prognose

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Finanslovsaftalen for 13 på beskæftigelsesområdet Ugens tendens Fald i dansk udenrigshandel i september 1 Internationalt Stigende amerikansk beskæftigelse

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2017

Status på udvalgte nøgletal januar 2017 Status på udvalgte nøgletal januar 217 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De seneste nøgletal giver en positiv afslutning på året og peger også på en pæn

Læs mere

Tyskland lokomotiv for vækst i Europa og dansk eksport 6. oktober 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin

Tyskland lokomotiv for vækst i Europa og dansk eksport 6. oktober 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin Tyskland lokomotiv for vækst i Europa og dansk eksport 6. oktober 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin Forbundsstaten Tyskland 80,5 mio. indbyggere 16 delstater Hovedstad: Berlin Areal: 357.021

Læs mere

DANSKE ØKONOMISKE RELATIONER MED KINA

DANSKE ØKONOMISKE RELATIONER MED KINA 17. august 218 DANSKE ØKONOMISKE RELATIONER MED KINA Handel med varer og tjenester, direkte investeringer og danske virksomheders tilstedeværelse i Kina Notat udarbejdet af Seniorøkonom Jens Hjarsbech

Læs mere

Dansk udenrigshandel står stærkt

Dansk udenrigshandel står stærkt Hovedpointer Dansk udenrigshandel klarer sig godt, hvilket blandt andet afspejler sig i et solidt overskud på betalingsbalancen og handelsbalancen. En dekomponering af betalingsbalancen viser, at en stor

Læs mere

Export Steps Tyskland. 2. december 2014 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin

Export Steps Tyskland. 2. december 2014 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin Export Steps Tyskland 2. december 2014 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin Forbundsstaten Tyskland 80,5 mio. indbyggere 16 delstater Hovedstad: Berlin Areal: 357.021 km 2 (Danmark 43.094 km 2 ) Regering:

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Stigning i bruttoledigheden på. Ugens analyse Positiv beskæftigelseseffekt af Energiaftalen Ugens tendens Nationalbanken opjusterer vækstskønnet for

Læs mere

Øjebliksbillede. 1. kvartal 2014

Øjebliksbillede. 1. kvartal 2014 Øjebliksbillede 1. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 1 Der er mange tegn på, at dansk økonomi er kommet godt ind i 1, men der er fortsat et stykke vej til, at man kan omtale fremgangen som selvbærende

Læs mere

Den danske eksport til Indien har ifølge Danmarks statistik i de seneste 12 måneder været på 1.7 milliarder kr. med fremstillingsindustrien

Den danske eksport til Indien har ifølge Danmarks statistik i de seneste 12 måneder været på 1.7 milliarder kr. med fremstillingsindustrien DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på opinion.di.dk > konjunktur&nøgletal Markedsfokus på Indien bliver hver måned opdateret

Læs mere

Store muligheder for eksportfremme til MMV er

Store muligheder for eksportfremme til MMV er Januar 2014 Store muligheder for eksportfremme til MMV er Af chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk og chefkonsulent Marie Gad, msh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder står for en begrænset del

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: november 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

JANUAR LANDEANALYSER. Thailand. Af Ascha Lychett Pedersen, Politisk Økonomisk Afdeling. De økonomiske forventninger - 1 -

JANUAR LANDEANALYSER. Thailand. Af Ascha Lychett Pedersen, Politisk Økonomisk Afdeling. De økonomiske forventninger - 1 - JANUAR 2010 LANDEANALYSER Thailand Af Ascha Lychett Pedersen, Politisk Økonomisk Afdeling De økonomiske forventninger Dansk Erhverv forventer et fald i det Thailandske bruttonationalprodukt på -3,2 procent

Læs mere

Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer

Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE September 2015 Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer Højindkomstlandene udvikler væsentlig flere upmarket produkter, der kan sælges til højere priser og dermed bære

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2016

Status på udvalgte nøgletal august 2016 Status på udvalgte nøgletal august 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsesfremgangen fortsatte i maj, mens ledigheden faldt igen i juni. Flaskehalse

Læs mere

Virksomheder sender eksport længere og længere ud i verden

Virksomheder sender eksport længere og længere ud i verden Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Virksomheder sender eksport længere og længere ud i verden Danske eksportvirksomheder sender deres varer længere og længere ud i verden.

Læs mere