Yderligere vurderinger af ynglende og trækkende fugles påvirkninger af møllernes placering samt afværgeforanstaltninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Yderligere vurderinger af ynglende og trækkende fugles påvirkninger af møllernes placering samt afværgeforanstaltninger"

Transkript

1 Yderligere vurderinger af ynglende og trækkende fugles påvirkninger af møllernes placering samt afværgeforanstaltninger Et uddybende notat fra Orbicon

2 2 8. december 2008 Notat om fugle/vindmølle interaktioner i forbindelse med den planlagte vindmøllepark i Storebælt nord for Sprogø Orbicon har udarbejdet en konsekvensvurdering for fugle som input til VVM redegørelsen i forbindelse med den planlagte havvindmølle-park ved Sprogø. By- og Landsskabsstyrelsen har i brev af 29. september 2008 påpeget en række punkter i rapporten som ønskes nærmere belyst og/eller dokumenteret. I det følgende vil disse punkter blive diskuteret, og hvor det er muligt, fremlægges yderligere oplysninger til belysning af sagen. Kollisionsrisikoen for fugle der yngler på Sprogø Sprogø er yngleplads for flere fuglearter som søger føde over havet. Det drejer sig bl.a. om nogle ternearter samt tejst. Tejsten er i øvrigt en ny ynglefugl i området, som har etableret sig i de store stensætninger som blev anlagt ved bl.a. rampen til højbroen. Splitternen har særlig betydning, fordi den er den ene af udpegningsarterne for Fuglebeskyttelsesområdet ved Sprogø. I forbindelse med et andet vindmølleprojekt, gennemførte Orbicon i forsommeren 2008 en undersøgelse af fourageringsadfærden hos bl.a. splitterne og tejst i ungeopfodringsperioden, hvor fødesøgningen omkring ynglepladsen er særlig intensiv. Undersøgelsen blev udført for DONG Energi som led i VVM arbejdet i forbindelse med en planlagt vindmøllepark på havet ud for Frederikshavn. Specielt undersøgelsens resultater vedrørende fugles flyvehøjde over havet er også af interesse i forbindelse med den planlagte vindmøllepark ved Sprogø. Forholdene i det nordlige Kattegat og i Storebælt er ikke på alle punkter de samme, men det vurderes, at fuglenes overordnede fourageringsmønster herunder specielt flyvehøjden over havet er sammenlignelig, hvorfor undersøgelsens resultater kan medvirke til at give et mere præcist billede af kollisionsrisikoen ved Sprogø. DONG Energi har givet tilladelse til, at resultaterne fra undersøgelsen ved Frederikshavn kan citeres her.

3 3 Undersøgelsen ved Frederikshavn forløb over 6 dage i perioden 29. maj til 18 juni Der blev foretaget 36 timers observation. Undersøgelsen blev udført i forskellige vejrtyper, herunder alle vindretninger og vindstyrker indtil 9 m/s. Af særlig interesse for den planlagte vindmøllepark ved Sprogø er oplysningerne om flyvehøjden over havet for følgende vandfugle: Splitterne: Undersøgelsen ved Frederikshavn viste, at splitternerne i transportflugt over havet (mellem fouragerings-områder og reden) i gennemsnit havde en flyvehøjde på 4,5 m, CV 140% og N=1010. (CV = variationskoefficenten, dvs. standardafvigelsen i forhold til gennemsnit). 57 % af det samlede antal fugle blev registreret flyvende lavt (ca. 1 meter) over havet, mens 7,8% af de registrerede fugle fløj i mere end 20 m højde og kun 1,5% i mere end 30 m højde. Havterne: Flyvehøjden over havet lå mellem 5 og 25 m (n=7) med et gennemsnit på 10 m, CV 73 %. 1 ud af de 7 fugle fløj i en højde på 20 m eller mere, og ingen fløj i en højde af 30 m eller mere. For tejst (N= 83) var den gennemsnitlige flyvehøjde over havet 1,4 m, CV 156 %. Alle fugle med undtagelse af 2 blev registreret flyvende under 3 meter over havoverfladen, hvilket er typisk for alkefugle uden for kolonien. De 2 afvigende fugle fløj sammen 15 m oppe. Resultaterne viser således klart, at tejst omkring yngleområdet ikke flyver i højder der kan give anledning til kollisioner med møllevingerne. For splitternes vedkommende viser undersøgelsen, at kun en meget lille andel (1,5 %) flyver i højder over 30 m. Antallet af observationer af havterne er lille, men resultaterne viser på, at denne art normalt ikke flyver oppe i rotorhøjde. Den nye undersøgelse understøtter således konklusionen fra konsekvensvurdering for fugle ved Sprogø, at risikoen for kollisioner med de planlagte møller for de nævnte arters vedkommende er meget lav. Det kan på den baggrund konkluderes, at det synes usandsynligt at etableringen af vindmølleparken nord for Sprogø vil påvirke ynglebestandene af splitterne (eller havterne og tejst) i det tilgrænsende fuglebeskyttelsesområde i negativ retning. Kollisionsrisikoen for dag-trækkende landfugle Dagtrækkende landfugle som forår og efterår passerer den centrale del af Storebælt, herunder Sprogø omfatter bl.a. rovfugle (især musvåger og spurvehøge), stære, kragefugle (især alliker) og ringduer.

4 4 Efter etableringen af Storebæltsbroen synes flere landtrækkende fugle at passerer Sprogø, idet de benytter broen som ledelinje. Det synes især at være tilfældet i forbindelse med efterårstrækket. Der forelægger således observationer der viser, at frem til midten af september, hvor det endnu er relativt varmt og der hyppigt dannes termit inde over land, trækker en stor del af fuglene ud fra Reersø og ankommer til Fyn lidt nord for Nyborg. Disse fugle trækker altså over bæltet uden at følge broen som ledelinje og passerer et godt stykke nord om det planlagte mølleområde ved Sprogø. Fra midten af september og resten af efteråret synes fuglene i højere grad at trække tæt ved broen, dvs. følge broen som ledelinje. Det var bl.a. tilfældet flere dage i oktober 1999 og 2005, hvor flere tusinde musvåger, stære og alliker fulgte broen over bæltet. I de tilfælde, hvor fuglene følger broen som ledelinjen, er det erfaringen, at langt hovedparten flyver tæt ved broen og passerer hen over gammel Sprogø. Det er således meget få landfugle hvis overhoved nogen der trækker over havet nord for Sprogø og dermed potentielt vil flyve gennem det planlagte mølleområde. Kollisionsrisikoen for dagtrækkende landfugle må derfor vurderes som meget lav. Kollisionsrisikoen for nat-trækkende fugle Undersøgelser i begyndelsen af 1970 erne har vist, at et betydeligt antal nattrækkende fugle bruger Sprogø som rasteplads. Det drejede sig fortrinsvis om sangere og andre småfugle. Der er ingen grund til at tro at situationen er anderledes i dag. De nattrækkende småfugle trækker normalt kun når vejrforholdene er gode, dvs. når der er god sigt og svag til moderat vind. Fuglene flyver normalt i stor højde (flere kilometer oppe) og over en bred front. Møder de dårligt vejr, så som regn, dårlig sigt eller stærk modvind, afbrydes trækket. Trækket afbrydes under alle omstændigheder ved solopgang. Når trækket afbrydes, søger småfuglene mod steder med buske og træer, hvor de kan hvile og søge føde indtil trækket kan fortsættes. En del fugle på nattræk over det centrale Storebælt vil i sådanne situationer søge mod bevoksningerne på gammel Sprogø som er den eneste egnede rasteplads i området. Hovedtrækretningen om foråret er fra sydvest, men småfugle der afbryder trækket og søger mod Sprogø, vil komme fra alle retninger. Tilsvarende vil efterårstrækket primært komme fra nordøst, men fugle vil søge mod Sprogø fra alle retninger, når de afbryder trækket. Fuglene vil således søge ned fra deres trækhøjde mod Sprogø og nogle vil under nedstigningen i teorien kunne komme gennem mølleområdet i vingehøjde. Men da møllerne befinder sig godt en kilometer fra busk og skovdækkede områder på Sprogø, som er de steder fuglene søger mod, vil det kun være en meget lille del af fuglene der vil passerer mølleområdet, og det vurderes derfor, at faren for kollision med møllerne i denne situation er meget lille.

5 5 Erfaringer fra især USA, men også fra bl.a. Øresundsbroen har vist, at nattrækkende småfugle som pludselig flyver ind i diset vejr med dårlig sigtbarhed, kan blive tiltrukket af stærkt lys på brotårne eller lignende høje strukturer, med stor risiko for at kolliderer med dem. Den planlagte lyssætning på møllerne ved Sprogø, med blinkende hvidt lys på toppen af de to yderste møller i rækken, og rødt lys på toppen af de øvrige, synes dog ikke at ville få et omfang, som vil udgøre et specielt problem for områdets nattrækkende fugle. Samlet set kan det derfor konkluderes, at etableringen af vindmølleparken ved Sprogø ikke vil have nogen nævneværdig negativ betydning for de landfugle der trækker over det centrale Storebælt. Kumulative effekter af etableringen af vindmølleparken Som nævnt i konsekvensvurderingen optræder der både trækkende vandfugle og landfugle (dag- og nattrækkende) ved Sprogø. For de trækkende vandfugles vedkommende (vadefugle, alkefugl, lommer og havdykænder) er konklusionen, at hovedparten trækker langs Sjællands og Fyns kyster og meget få derfor vil passerer igennem mølleområdet. Tilsvarende konkluderedes det for landfugles, at meget få passerer igennem mølleområdet, både hvad angår fugle der trækker om dagen og om natten. Konsekvensvurderingen konkluderer således samlet set, at der er meget lille risiko for, at møllerne kan medføre en øget dødelighed for områdets fugle ligesom forstyrrelser og tab af levesteder vil være minimal. Dette notat underbygger denne konklusion, især i forhold til risikoen for kollisioner mellem møllevingerne og terner og tejst. I en situation, hvor vindmølleparkens påvirkning af fugle samlet ses vurderes til at være minimal, bidrager den således kun i meget begrænset omfang til at øge de kumulative effekter af menneskeskabte anlæg for de trækkende fugle.

6 6 Yderligere vurderinger af påvirkninger på marsvin af møllernes placering Uddybende notat fra DMU

7 7 Uddybning af VVM-redegørelse vedr. effekter af havmøllepark ved Sprogø (havpattedyr) By- og Landskabsstyrelsen (BLST) har i brev af til Energistyrelsen udbedt sig uddybning af en række punkter vedr. VVM-redegørelsen for havvindmøller nord for Sprogø. I forhold til bemærkningerne vedr. marsvin har DMU nedenstående uddybende kommentarer. Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet Afdeling for Arktisk Miljø Sags nr.: Ref.: JAT 9. december 2008 Yngleperiode Der er usikkerhed om detaljerne i marsvins ynglebiologi, både i danske farvande og generelt. Det vides således ikke, om marsvin føder deres unger i bestemte geografiske områder eller mere eller mindre spredt ud over udbredelsesområdet. Der er dog almindelig enighed om, at fødslerne foregår spredt over sommermånederne. I forhold til det konkrete byggeprojekt er især slutningen af ynglesæsonen relevant. Nedenstående figur viser data fra fostre fundet i marsvin fanget eller dødfundne i danske farvande (indre farvande og Nordsø/Skagerrak) Fosterlængde fordelt på dato 100 Længde (cm) jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec jan Dato Figur 1. Fosterlængde hos dødfundne og fangede marsvin i danske farvande. Data fra perioden (med hovedvægt på U. Møhls materiale fra 1940-erne). Kilde: C.C. Kinze m.fl. Figuren viser tydeligt, at små fostre findes fra september og fremefter, og store fostre findes frem til midten af august. Fødselslængden angives af Sørensen og Kinze til mellem cm og af Lockyer til omkring 70 cm. Dataene er derfor konsistente med opfattelsen af, at fødslerne foregår over en periode fra det sene forår frem til midten af august (det senest forekommende udvoksede foster i datamaterialet er fra 10. august), efterfulgt af parring og fornyet graviditet. Frederiksborgvej 399 Postboks Roskilde Tlf.: Fax: Vejlsøvej 25 Postboks Silkeborg Tlf.: Fax: Kalø Grenåvej Rønde Tlf.: Fax: EAN-nr.: SE/CVR-nr dmu@dmu.dk

8 8 Konsistent med dette er også at et marsvin fanget i bundgarn ved Korsør og siden holdt i fangenskab (Fjord og Bælt, Kerteminde) har født to gange på hhv. datoerne og Erfaringer fra den sidste fødsel (den første var dødfødt) tyder på at især det første døgn efter fødslen er kritisk for etablering af kontakten mellem hunnen og kalven, hvorefter kalven er i stand til at følge hunnen tæt (Wahlberg, pers. komm). Forstyrrelser indenfor det første døgn efter fødslen må derfor anses for kritiske. Det skal bemærkes, at der ikke findes viden om, hvorvidt fødsler foregår i området nord for Sprogø, og derfor heller ikke om området har særlig betydning for marsvin i denne henseende. Påvirkningsområde Område påvirket af byggeriet af møllepark nord for Sprogø, under antagelse af at påvirkningen svarer til den påvirkning, der blev observeret ved byggeriet af Nysted Havmøllepark. Området syd for Sprogø skønnes at blive påvirket i en mindre grad, idet Sprogø skygger for støjen fra byggeaktiviteterne. Der bliver fra BLST bedt om en bedre belysning af størrelsen af det område, marsvinene kan tænkes at ville blive ekskluderet fra under byggeriet. De mest relevante erfaringer er sandsynligvis fra byggeriet af Nysted Havmøllepark, hvor de fleste marsvin forlod både byggeområdet og et nærliggende referenceområde (10 km fra mølleparken) under byggeriet og først i løbet af de to efterfølgende år vendte fuldt tilbage til referenceområdet, men dog i mindre grad til selve havmølleparken. Hvis erfaringerne fra Nysted (påvirkning ud i en afstand af 10 km fra byggepladsen) overføres til Storebælt får man et påvirkningsområde som skitseret nedenfor. En direkte overførsel af resultaterne må betragtes som et worst case scenarie. Flere grunde taler for dette: Byggeriet ved Sprogø er langt mindre omfattende end ved Nysted (7 møller mod 72, byggeperiode 4 måneder mod 2 år) Nysted Havmøllepark ligger langs kysten i et område med lavere tæthed af marsvin. En forstyrrelse i et sådant perifert område for marsvin vil kunne tænkes at have større effekt end en forstyrrelse i et kerneområde, hvis grunden til den lavere tæthed skyldes, at området ikke er så vigtigt, og derfor lettere kan erstattes med et andet område. Med andre ord har dyrene måske ikke haft så stort incitament til at svømme ind i mølleområdet ved Nysted, som de vil forventes at have i et kerneområde som f.eks. Storebælt. En indikation på at det kunne forholde sig således kommer fra

9 9 undersøgelserne på Horns Rev, der er et område med høj tæthed af marsvin. Her observeredes også en nedgang i forekomsten under byggeriet af Horns Rev Havmøllepark, men i mindre grad i referenceområdet (op til 15 km fra mølleområdet) og med en meget hurtig tilbagevenden til normalen efter konstruktionsarbejdet var ophørt. Dette kunne tyde på, at marsvin er mere tolerante for forstyrrelser i områder med høj tæthed, hvori der findes faktorer essentielle for deres overlevelse og/eller reproduktion. Marsvin ved Sprogø kan derfor forventes at være mere tolerante overfor forstyrrelser og have mindre tilbøjelighed til at forlade området, men det betyder ikke, at de er upåvirkede. Omfanget af påvirkningen kan imidlertid ikke bedømmes. Studier af marsvin indenfor og umiddelbart udenfor Nysted Havmøllepark gennemført af Bioconsult- SH i de første 2 driftsår viste at der i perioden ikke var signifikant færre marsvin inde i mølleparken end i farvandet umiddelbart udenfor. Dette støtter den ovenstående udlægning af den generelle nedgang som netop en generel lavere interesse for området snarere end en specifik reaktion på vindmøllerne. Bestanden i Storebælt (i det omfang det giver mening at tale om en fast bestand) har tidligere været udsat for en meget væsentlig påvirkning i forbindelse med byggeriet af Storebæltsforbindelsen. Effekten af dette byggeri på forekomsten af marsvin har ikke været undersøgt, men det faktum, at der både under og efter byggeriet er en stor forekomst af marsvin i området, taler for at bestanden er robust i forhold til byggeaktiviteter. Dette er påvist vha. satellitsporing og optælling fra skib (SCANS I og II) under og efter byggeriet og med akustiske dataloggere (T-PODs) efter byggeriet (i forbindelse med VVM-arbejdet til mølleparken). Da byggeaktiviteterne i forbindelse med etableringen af Storebæltsforbindelsen havde et langt mere omfattende omfang i både tid og rum end etableringen af havmølleparken nord for Sprogø vil have, er det vurderingen at påvirkningen af marsvinene i området sandsynligvis vil være begrænset og kortvarig. Det skal dog bemærkes, at en mulig effekt af Storebæltsbroen er observeret idet en del at de satellitmærkede marsvin vendte om da de nåede broen (både nordfra og sydfra). At denne effekt skulle forstærkes af havmølleparken er dog mindre sandsynlig da mølleparken ligger nord for Sprogø som i forvejen er en barriere for marsvin der svømmer gennem Storebælt.

10 10 Vurdering af vindmøllernes placering i forhold til et nyt habitatområde for marsvin i området nord og syd for Storebæltsforbindelsen Supplerende notat fra DMU

11 11 Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet Afdeling for Arktisk Miljø Tilføjelse til VVM Sprogø havmøllepark (havpattedyr) vedr. EU habitatområder. Sags nr.: Ref.: jat 9. december 2008 DMU udarbejdede i foråret 2008 en VVM-redegørelse for havpattedyr vedr. en foreslået kommende havmøllepark i Storebælt, nord for Sprogø (DMU, juni 2008). Efterfølgende har By- og Landskabsstyrelsen udsendt forslag til udpegning af marine EU habitatområder (BLST oktober 2008) i offentlig høring, i henhold til EU s habitatdirektiv (1992/43). Tre af de udpegede områder er af umiddelbar relevans for havmølleprojektet ved Sprogø. Nedenfor følger en kort beskrivelse af habitatområderne samt en vurdering af eventuelle konsekvenser for konklusionerne i VVM-rapporten. Afgrænsningen af de tre habitatområder fremgår af nedenstående kort. Sjælland 1/3 Fyn km Forslag til nye udpegninger af habitatområder for marsvin Eksisterende habitatområde udvidet til at inkl. marsvin Havmølleområde EU habitatområder foreslået i Storebælt, alle med marsvin i udpegningsgrundlaget. Frederiksborgvej 399 Postboks Roskilde Tlf.: Fax: Vejlsøvej 25 Postboks Silkeborg Tlf.: Fax: Kalø Grenåvej Rønde Tlf.: Fax: EAN-nr.: SE/CVR-nr dmu@dmu.dk

12 12 Området i Kalundborg fjord (5.400 ha, område K i BLST s oversigt) er udpeget alene med marsvin som udpegningsgrundlag, og dækker hele fjorden. Området i det centrale Storebælt ( ha, område I i BLST s oversigt) ligger i forlængelse af et eksisterende EU-fuglebeskyttelsesområde og er udpeget alene med marsvin som udpegningsgrundlag. Området dækker hele Storebælts bredde i et bælte ca. 10 km på hver side af Storebæltsforbindelsen og omfatter således også hele arealet foreslået anvendt til havmøllepark. Området mellem Langeland og Fyn (eksisterende område nr. 100 Vresen, ha) er et eksisterende habitatområde udpeget med naturtypen rev i udpegningsgrundlaget, men med foreslået tilføjelse af marsvin til udpegningsgrundlaget. Marsvin er opført på habitatdirektivets bilag II og bilag IV. Direktivet påbyder medlemslandende at udpege beskyttelsesområder for de i bilag II nævnte arter, således som det nu er sket for marsvin i Danmark. Om menneskelige aktiviteter i beskyttelsesområderne hedder det i direktivet at: Alle planer eller projekter... som... kan påvirke en sådan lokalitet væsentligt, vurderes med hensyn til deres virkninger på lokaliteten... På baggrund af konklusionerne af vurderingen af virkningerne på lokaliteten... giver de kompetente nationale myndigheder først deres tilslutning til en plan eller et projekt, når de har sikret sig, at den/det ikke skader lokalitetens integritet... (artikel 6, 3). Bilag IV påbyder medlemsstaterne at underlægge de pågældende arter streng beskyttelse, hvilket bl.a. stiller krav om forbud mod: forsætlig forstyrrelse af disse arter, i særdeleshed i perioder, hvor dyrene yngler, udviser yngelpleje, overvintrer eller vandrer, samt beskadigelse eller ødelæggelse af yngle- og rasteområder (artikel 12, 1b + 1d). VVM-redegørelsen blev udarbejdet med udgangspunkt i at marsvin er underlagt streng beskyttelse jf. habitatdirektivet, der forbyder forsætlig forstyrrelse af arterne og lever dermed efter vores mening også op til direktivets krav vedr. redegørelse for effekter af aktiviteter i (eller i umiddelbar nærhed af) habitatområder. For fuldstændighedens skyld vil vi kort rekapitulere konklusionerne fra VVM-redegørelsen, set i lyset af de nye udpegninger. Udpegningen af habitatområde for marsvin i Kalundborg Fjord ændrer ikke på konklusionerne i VVMredegørelsen. Området ligger så langt fra den foreslåede havmøllepark (40 km), at det næppe er sandsynligt, at de foreslåede aktiviteter kan forstyrre marsvin, der opholder sig i Kalundborg Fjord. Udpegningen af habitatområde for marsvin i centrale Storebælt medfører at den foreslåede møllepark vil blive placeret i centrum af habitatområdet. Konstruktionen af mølleparken vil derfor utvivlsomt give anledning til en påvirkning af området i byggeperioden. Som redegjort for i notat af 24.november 2008 ( uddybning af VVM-redegørelse vedr. effekter af havmøllepark ved Sprogø (havpattedyr ) anser vi det imidlertid for sandsynligt, at påvirkningen vil være begrænset i omfang og begrænset til konstruktionsperioden og evt. i mindre omfang i en efterfølgende årrække. Det anses derfor ikke som sandsynligt at konstruktion og drift af mølleparken vil skade områdets integritet (jf. habitatdirektivets artikel 6, 3) og dermed heller ikke som sandsynligt at bestanden af marsvin i området på længere sigt vil tage skade som følge af mølleparken. Tilføjelsen af marsvin til udpegningsgrundlaget for habitatområde Vresen mellem Langeland og Fyn ændrer ikke på konklusionerne i VVM-redegørelsen. Området ligger i en afstand af 10 km og derover fra placeringen af den foreslåede møllepark og ligger på den anden side af Storebæltsforbindelsen og Sprogø. Det er derfor næppe sandsynligt at de foreslåede aktiviteter vil forstyrre marsvin, der opholder sig i habitatområdet. Da erfaringerne med effekter af konstruktion og drift af havmølleparker på marsvin hovedsageligt stammer fra to mølleparker (Nysted og Horns Rev 1), der på mange måder er forskellige fra hinanden og den foreslåede møllepark ved Sprogø er det imidlertid vanskeligt at generalisere og overføre konklusionerne fra de hidtidige undersøgelser til det konkrete projekt. Det foreslås derfor, at der iværksættes et overvågningsprogram under konstruktionsaktiviteterne af et omfang svarende til undersøgelserne gennemført i forbindelse med VVM-redegørelsen.

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Indhold 1. :

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009. Baggrund. Retningslinje. Ramme

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009. Baggrund. Retningslinje. Ramme KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009 Baggrund Kommuneplantillægget er udarbejdet på baggrund af en konkret ansøgning om opstilling af vindmøller øst for Turebylille. Rammeområdet ligger umiddelbart

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 604 Offentligt. J.nr. NST-301-00121. Den

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 604 Offentligt. J.nr. NST-301-00121. Den Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 604 Offentligt J.nr. NST-301-00121 Den Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CV og CW stillet af Folketingets Miljøog Planlægningsudvalg

Læs mere

Jan Steinbring Jensen. Skov- og Naturstyrelsen. Vadehavet Stensbækvej Gram. Vedr. dispensation til blåmuslingefiskeri i Vadehavet

Jan Steinbring Jensen. Skov- og Naturstyrelsen. Vadehavet Stensbækvej Gram. Vedr. dispensation til blåmuslingefiskeri i Vadehavet Jan Steinbring Jensen Danmarks Skov- og Naturstyrelsen Miljøundersøgelser Vadehavet Stensbækvej 29 Aarhus Universitet 651 Gram Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet Sags nr.: DMU-53-15 Ref.: pc/abm

Læs mere

Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus

Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus Professor dr. Jur. Peter Pagh Notat om Degnehusene 70, 2620 Albertslund tlf.: 43421238/35323127 email: peter.pagh@jur.ku.dk Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus Allerød Kommune har bedt

Læs mere

Bortsprængning af miner i nordlige Storebælt

Bortsprængning af miner i nordlige Storebælt Bortsprængning af miner i nordlige Storebælt Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Jakob Tougaard, Ib Krag Pedersen & Karsten Dahl Institut for Bioscience Rekvirent: Forsvarets Bygnings-

Læs mere

Havvindmøllepark ved Sprogø. - Konsekvensvurdering for fugle

Havvindmøllepark ved Sprogø. - Konsekvensvurdering for fugle Havvindmøllepark ved Sprogø - Konsekvensvurdering for fugle Rekvirent Rådgiver Sund & Bælt Holding A/S Orbicon A/S Vester Søgade 10 Ringstedvej 20 1601 København V 4000 Roskilde Telefon 33 93 52 00 Telefon

Læs mere

Forsøgsvindmøller ved Frederikshavn:

Forsøgsvindmøller ved Frederikshavn: Forsøgsvindmøller ved Frederikshavn: - Undersøgelse vedrørende fouragerende Splitterner i farvandet syd for Hirsholmene 2008 Splitterne i farvandet syd for Hirsholm 2008 (Foto: Flemming Pagh Jensen). Rekvirent

Læs mere

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter September 2016 1 Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Anne Villadsgaard, Kystdirektoratet Hvad er Natura 2000? Natura 2000-områder kaldes

Læs mere

INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE,

INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE, Birgitte Maria Tøttrup Maddock Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DATO: 06-04-2017 INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE, FÅÅBORG HAVN I relation til

Læs mere

Forsøgsvindmøller ved Frederikshavn

Forsøgsvindmøller ved Frederikshavn Forsøgsvindmøller ved Frederikshavn - Konsekvensvurdering vedrørende fugle, fisk og havpattedyr baseret på eksisterende data Splitterne på Hirsholm (Foto K. Pedersen) Rekvirent Rådgiver DONG Energy Orbicon

Læs mere

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf.

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 176 Offentligt Udkast til Bekendtgørelse om konsekvensvurdering vedrørende internationale naturbeskyttelsesområder og beskyttelse af visse

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

ANNEX A. Omø South Nearshore A/S Omø Syd kystnær havmøllepark: Teknisk baggrundsrapport vedrørende trækkende, rastende og ynglende fugle

ANNEX A. Omø South Nearshore A/S Omø Syd kystnær havmøllepark: Teknisk baggrundsrapport vedrørende trækkende, rastende og ynglende fugle ANNEX A Omø South Nearshore A/S Omø Syd kystnær havmøllepark: Teknisk baggrundsrapport vedrørende trækkende, rastende og ynglende fugle PÅVIRKNINGER AF TRÆKKENDE, RASTENDE OG YNGLENDE FUGLE 1 / 23 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Tilladelse til at etablere nye til- og frakørselsramper til motorvejen på Sprogø

Tilladelse til at etablere nye til- og frakørselsramper til motorvejen på Sprogø Til Storebælt A/S ved Ulla Rose, Cowi Sendt elektronisk til: Ulla Rose: uva@cowi.com Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Tilladelse til at etablere

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/ Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/27.11.18 1 PROGRAM Første time Velkomst Dagen i dag, projektet og den videre proces Gennemgang af forundersøgelserne Menneskers sundhed, herunder luftbåren

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 3. maj 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 3. maj 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 3. maj 2012 Sag 356/2011 Landsforeningen for Bedre Miljø og Landsforeningen for Bedre Miljø som mandatar for A m.fl. (advokat René Offersen for alle) mod Miljøministeriet

Læs mere

Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd)

Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd) Bilag 1 Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd) Energinet.dk skal foretage forundersøgelser på søterritoriet for at byggemodne et område til en havmøllepark

Læs mere

Hermed et lille nyhedsbrev, som denne gang omhandler mulige havvindmøller i vores område.

Hermed et lille nyhedsbrev, som denne gang omhandler mulige havvindmøller i vores område. Kære alle Hermed et lille nyhedsbrev, som denne gang omhandler mulige havvindmøller i vores område. Jeg vil anbefale Jer alle at deltage i det offentlige høringsmøde d. 20 maj på Lemvig Gymnasium fra 19.00

Læs mere

NOTAT 18. juli 2011 Opdateret 9. april 2014

NOTAT 18. juli 2011 Opdateret 9. april 2014 NOTAT 18. juli 2011 Opdateret 9. april 2014 Vejledning i forbindelse med ansøgning om forundersøgelsestilladelse med henblik på opstilling af havmøller uden for udbud Et havmølleprojekt skal have 3 typer

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 116 Habitatområde H100 Centrale Storebælt og Vresen

Læs mere

Forlængelse af klagefrist for udstedt kommuneplantillæg og VVMtilladelse

Forlængelse af klagefrist for udstedt kommuneplantillæg og VVMtilladelse Byer J.nr. ode-200-00026 Ref. xsizi Den 5. januar 2010 Forlængelse af klagefrist for udstedt kommuneplantillæg og VVMtilladelse Ved en fejl er det udstedte kommuneplantillæg for vindmøller ved Rens Hedegård

Læs mere

Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i Tøndermarsken

Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i Tøndermarsken Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i øndermarsken Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 216 Karsten Laursen

Læs mere

Udvikling i dansk vindenergi siden 2006

Udvikling i dansk vindenergi siden 2006 Udvikling i dansk vindenergi siden 2006 De vigtigste faktorer for de seneste års vindenergi i Danmark - Færre, men større møller - Vindens energiindhold, lavt i 2009 og 2010 - højere i 2011? - De 2 seneste

Læs mere

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.

Læs mere

PRÆSENTATION AF VVM-REDEGØRELSEN BORGERMØDE 17. MAJ 2010 FREDERIKSSUND

PRÆSENTATION AF VVM-REDEGØRELSEN BORGERMØDE 17. MAJ 2010 FREDERIKSSUND NY FJORDFORBINDELSE VED FREDERIKSSUND PRÆSENTATION AF VVM-REDEGØRELSEN BORGERMØDE 17. MAJ 2010 FREDERIKSSUND PROGRAM for borgermødet den 17. maj 2010 Kl. 19.00 Kl. 19.05 Kl. 19.15 Kl. 20.15 Kl. 20.35 Velkomst

Læs mere

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2 FANØ KOMMUNE OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

Høringssvar vedr. VVM og miljørapporter for Jammerland Bugt Kystnære Havvindmøllepark

Høringssvar vedr. VVM og miljørapporter for Jammerland Bugt Kystnære Havvindmøllepark Energistyrelsen Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Sendt til e-mail: open-door@ens.dk Høringssvar vedr. VVM og miljørapporter for Jammerland Bugt Kystnære Havvindmøllepark (Journalnr. 3621400172)

Læs mere

Vindmøller syd for Østrup

Vindmøller syd for Østrup Vindmøller syd for Østrup Indkaldelse af idéer og synspunkter Jammerbugt Kommune planlægger nu for opstilling af vindmøller ved Østrup mellem Saltum og Pandrup. Den nye møllepark får 6 vindmøller med totalhøjder

Læs mere

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING FREMTIDENS NORDFORBRÆNDING NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING I HØRSHOLM KOMMUNE Del 1 Kommuneplantillæg med miljøvurdering Del 2 Ikke teknisk resume Del 3 VVM-redegørelse Vurdering af levesteder og mulige

Læs mere

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 16. april 2013 Thomas Eske Holm Karsten Dahl Jonas Teilmann

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Sammenfattende redegørelse Vindmølleprojekt ved Thorsminde vest for Låsby I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer, 9, stk. 2, skal der i forbindelse med den endelige vedtagelse af planer,

Læs mere

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A175 Version: 1 Oprettet: 14.02.2018

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Ærø Kommune Statene 2 5970 Ærøskøbing Sendt pr. mail til chp@aeroekommune.dk Kystdirektoratet J.nr. 17/00496-15 Ref. Lotte Beck Olsen 09-06-2017 Tilladelse til renovering og mindre udbygning af servicekaj

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 201 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 201 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 201 Offentligt Dato: 8. januar 2016 Til: Miljø- og fødevareministeren Att. Kystdirektoratet Masnedøgade 20 2100 København Ø Telefon: 39 17 40 00 Mail:

Læs mere

Flagermus og Vindmøller

Flagermus og Vindmøller Flagermus og Vindmøller Baggrund: Habitatdirektivet Habitatdirektivet Rådets direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter RÅDET FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

Læs mere

Driftsrapportering for 2015

Driftsrapportering for 2015 Driftsrapportering for 2015 Indledning Driftsrapporteringen dækker den landsdækkende akutlægehelikopters første hele driftsår. Rapporten vil beskrive udviklingen i aktivitet, flyvningernes fordeling i

Læs mere

Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde

Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 9. september 2013 Ib Krag Petersen Jakob

Læs mere

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Projektbeskrivelse 9 standpladser (2 nye) Max højde 330 m (+ 80) 2 yderste dog fortsat max 250 m Ny offentlig adgangsvej Yderligere skovrydning

Læs mere

Jyllinge Nordhavn Att.: Anders Lind Nordmarksvej Jyllinge. Kystdirektoratet J.nr. 13/ Ref. Line Henriette Broen

Jyllinge Nordhavn Att.: Anders Lind Nordmarksvej Jyllinge. Kystdirektoratet J.nr. 13/ Ref. Line Henriette Broen Jyllinge Nordhavn Att.: Anders Lind Nordmarksvej 49 4040 Jyllinge Kystdirektoratet J.nr. 13/00497-22 Ref. Line Henriette Broen 26-02-2014 Tilladelse til bypass af sediment fra indsejlingen til Jyllinge

Læs mere

Tillæg nr. 3B til Kommuneplan for Viborg Kommune

Tillæg nr. 3B til Kommuneplan for Viborg Kommune Tillæg nr. 3B til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinjer og rammebestemmelser for et vindmølleområde ved Kirkebækvej sydøst for Romlund Rammeområde 04.VM.07_T3 Forslag Tillæggets område

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

Skriftlige bemærkninger til VVM-redegørelsen for Sejerø Bugt havmøllepark, j.nr. NST-131-00171 fra Grundejerforeningen Brombærvej, Vollerup

Skriftlige bemærkninger til VVM-redegørelsen for Sejerø Bugt havmøllepark, j.nr. NST-131-00171 fra Grundejerforeningen Brombærvej, Vollerup Til Naturstyrelsen Haraldsgade 53, 2100 København Ø e-post: nst@nst.dk Skriftlige bemærkninger til VVM-redegørelsen for Sejerø Bugt havmøllepark, j.nr. NST-131-00171 fra Grundejerforeningen Brombærvej,

Læs mere

Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård

Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård 13 2013 Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Status Kladde KOMPLAN_ID 1486324 Tillæg nummer 13 2013 Plannavn Gælder for hele kommunen? Formål Retningslinje for

Læs mere

Tillæg nr. 3A til Kommuneplan for Viborg Kommune

Tillæg nr. 3A til Kommuneplan for Viborg Kommune Tillæg nr. 3A til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinjer og rammebestemmelser for et vindmølleområde ved Kirkebækvej sydøst for Romlund Rammeområde 04.VM.07_T3 Forslag Tillæggets område

Læs mere

BILAG TIL VVM REDEGØRELSE OMØ SYD STØJ 1 KUMULATIVE EFFEKTER. 1.1 Boliger tættest på eksisterende landvindmøller

BILAG TIL VVM REDEGØRELSE OMØ SYD STØJ 1 KUMULATIVE EFFEKTER. 1.1 Boliger tættest på eksisterende landvindmøller BILAG TIL VVM REDEGØRELSE OMØ SYD STØJ 1 KUMULATIVE EFFEKTER 1.1 Boliger tættest på eksisterende landvindmøller De kumulative effekter ved etablering af den kystnære havmøllepark Omø Syd er nedenfor vurderet

Læs mere

Bilag 1C: Brostatistik

Bilag 1C: Brostatistik Vejdirektoratet Side 1 Bilag 1C: Brostatistik Bilag 1C: Brostatistik 1. Bro statistik for Storebæltsbroen I midtvejsrapporten fra foråret 2010, var der i det daværende bilag 1B vist de tal, som Storebælt

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. DSI Bofællesskabet Fjordbo C/O Danske Diakonhjem Islandsvej 5 7100 Vejle Kystdirektoratet J.nr. 16/01839-32 Ref. Thomas Larsen 04-07-2016 Tilladelse til opfyld til brug for byggeri, samt pælebro ud for

Læs mere

Skriftlige bemærkninger til VVM-redegørelsen for Sejerø Bugt havmøllepark, j.nr. NST-131-00171 fra Grundejerforeningen Brombærvej, Vollerup

Skriftlige bemærkninger til VVM-redegørelsen for Sejerø Bugt havmøllepark, j.nr. NST-131-00171 fra Grundejerforeningen Brombærvej, Vollerup Til Naturstyrelsen Haraldsgade 53, 2100 København Ø e-post: nst@nst.dk Skriftlige bemærkninger til VVM-redegørelsen for Sejerø Bugt havmøllepark, j.nr. NST-131-00171 fra Grundejerforeningen Brombærvej,

Læs mere

Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne

Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet 10/10/2003 Introduktion til Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne

Læs mere

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Havet omkring Nordre Rønner Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for område

Læs mere

Foto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 116 Centrale Storebælt og Vresen Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne

Læs mere

Demonstrations-vindmøller ved Avedøre Holme

Demonstrations-vindmøller ved Avedøre Holme Demonstrations-vindmøller ved Avedøre Holme - ornitologisk vurdering 2008 Udsigt mod vest. På billedet ses 5 af de 12 Bonusmøller, der udskiftes i forbindelse med projektet (Foto: E.M. Jacobsen). Rekvirent

Læs mere

Natura2000-Basisanalyse for området: Sydlige Nordsø, F113 (N246) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m. fl.

Natura2000-Basisanalyse for området: Sydlige Nordsø, F113 (N246) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m. fl. Natura2000-Basisanalyse for området: Sydlige Nordsø, F113 (N246) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m. fl. 1 Indledning Sydlige Nordsø er et stort Natura-2000 område ud for Vadehavet. Områdets østgrænse

Læs mere

VISUALISERINGER. Mads Danielsen cand.polyt. i arkitektur Orbicon A/S. - Metode for visualiseringer. - Metode for vurdering af påvirkningsgrad

VISUALISERINGER. Mads Danielsen cand.polyt. i arkitektur Orbicon A/S. - Metode for visualiseringer. - Metode for vurdering af påvirkningsgrad VISUALISERINGER Mads Danielsen cand.polyt. i arkitektur Orbicon A/S JAMMERLAND BUGT HAVMØLLEPARK Visuel vurdering af Jammerland Bugt Havmøllepark. Baggrundsrapport til VVM-redegørelse Maj2018 - Metode

Læs mere

NOTAT Revision 3: Forslag til alarmniveauer af grundvandsstand i overvågningsboringer for Fællesskoven

NOTAT Revision 3: Forslag til alarmniveauer af grundvandsstand i overvågningsboringer for Fællesskoven NOTAT Revision 3: Forslag til alarmniveauer af grundvandsstand i overvågningsboringer for Fællesskoven Revision 3 Revisionen er foretaget på baggrund af drøftelser på møde den 17. september 2018 mellem

Læs mere

Afgørelse i sagen om genoptagelse af sagen om udsætning af bæver i Ringkjøbing Amt

Afgørelse i sagen om genoptagelse af sagen om udsætning af bæver i Ringkjøbing Amt NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk www.nkn.dk 10. februar 2004 J.nr.: 03-131/650-0004 JAV Afgørelse i sagen om genoptagelse af sagen

Læs mere

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A127 Version: 1 Oprettet: 27.02.2017 Gyldig

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Julemærkehjemmet Fjordmark Att. Jesper Lildholdt Fjordvejen 20 6340 Kruså Kystdirektoratet J.nr. 16/02074-16 Ref. Peter Lomholt Langdahl 05-07-2016 Sendt på mail til: jesper.lildholdt@julemaerket.dk Tilladelse

Læs mere

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af.

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af. Fra Vibeke Nielsen [vibeke@bikat.dk] Til!De tekniske områder [teknisk@struer.dk] CC BCC Emne Vindmølleplan. "Hindsels" på Thyholm Afsendt 07-02-2015 20:05:24 Modtaget 07-02-2015 20:05:24 indmøllesagen.odt

Læs mere

INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG

INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG MILJØVURDERING AF VESTERHAV SYD JULI 2019 INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG MILJØVURDERING AF VESTERHAV SYD Rådgiver Orbicon A/S Linnés Allé 2 2630 Taastrup 2 HVAD ER MILJØVURDERING

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor 1 1. Beskrivelse af området Habitatområde: F64 Flensborg Fjord og Nybøl Nor 3422 hektar Området ligger i den sydøstlige del af Sønderjylland, og udgøres

Læs mere

Tillæg 20: Hjortespringet, Virklund

Tillæg 20: Hjortespringet, Virklund Tillæg 20: Hjortespringet, Virklund Silkeborg Byråd har 29. april 2019 besluttet at sende forslag til tillæg 20 til Silkeborg Kommuneplan 2017-2028 i offentlig høring. Kommuneplantillægget er i forslag

Læs mere

Vurdering af muligheden for at undlade bræmmer med teknikkrav op til kategori 2-heder og -overdrev i relationen til VVM-direktivet

Vurdering af muligheden for at undlade bræmmer med teknikkrav op til kategori 2-heder og -overdrev i relationen til VVM-direktivet NOTAT Miljøstyrelsen Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning J.nr. MST-1249-00139 Den 27. januar 2017 Vurdering af muligheden for at undlade bræmmer med teknikkrav op til kategori 2-heder og -overdrev

Læs mere

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A112 Version: 2 Oprettet: 20.02.2018

Læs mere

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A103 Version: 2

Læs mere

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A111 Version: 1 Oprettet: 15.03.2018

Læs mere

Efterårets rovfugletræk

Efterårets rovfugletræk Efterårets rovfugletræk En af de store årlige og spektakulære ornitologiske begivenheder er rovfuglenes efterårstræk, når tusindvis af våger, spurvehøge, kærhøge, glenter mm. på deres træk fra deres yngleområder

Læs mere

VIBORG STIFTSØVRIGHED

VIBORG STIFTSØVRIGHED VIBORG STIFTSØVRIGHED E-post Viborg, den 17. november 2008 Dok nr. 110415 AN/br Struer Kommune Rådhuset Planafdelingen Østergade 11-15 7600 Struer./. Med Kommunens brev af 22. september 2008 (j.nr. 01.02.20-P15-2-08)

Læs mere

Udvidelse af Høvsøre Prøvestation

Udvidelse af Høvsøre Prøvestation Projektbeskrivelse 2 undersøgte alternativer Fælles 7 standpladser (2 nye) Totalhøjde 200 m (+ 35) Forskelle: Placering i Natura 2000 og påvirkning af natur Støjudbredelse og antal nedlagte boliger Den

Læs mere

Havvindmølleparken Lillebælt Syd Baggrund for projektet

Havvindmølleparken Lillebælt Syd Baggrund for projektet Baggrund for projektet Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning ønsker at etablere en havvindmøllepark i området mellem Als, Helnæs og Sønderby Klint. Området er betegnet Lillebælt Syd se kortudsnit

Læs mere

Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark

Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark Jeanette Hallundbæk, Hallundbæk Consult ApS Iben Nielsen, Projektleder, Sønderborg Forsyning Peter Rathje, Direktør, ProjectZero Anne Eiby, Projektchef,

Læs mere

Miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 30 og lokalplan 800-L05 for Biogasanlæg på Ugiltvej syd for Sindal

Miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 30 og lokalplan 800-L05 for Biogasanlæg på Ugiltvej syd for Sindal Miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 30 og lokalplan 800-L05 for Biogasanlæg på Ugiltvej syd for Sindal Ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (lovbekendtgørelse

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Notat Sammenfattende redegørelse Miljøvurdering af forslag til lokalplan nr. 310 for REGAN Vest Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse Indledning Miljøhensyn i planen Indsigelser Alternativer Overvågning Side

Læs mere

Faxe, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. SSJÆ, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec.

Faxe, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. SSJÆ, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. Faxe, indbrud 6 5 4 3 2 27 28 29 1 SSJÆ, indbrud 6 5 4 3 2 27 28 29 1 Danmark, indbrud 7 6 5 4 3 2 27 28 29 1 Faxe, vold 8 7 6 5 4 3 27 28 29 2 1 SSJÆ, vold 8 7 6 5 4 3 27 28 29 2 1 Danmark, vold 1 9 8

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98 Forsidefoto: Lavvandet vade ved Sprogø Østrev.

Læs mere

Flagermus projekt I Sønderborg kommune. DN-Sønderborg 2012/13

Flagermus projekt I Sønderborg kommune. DN-Sønderborg 2012/13 Flagermus projekt I Sønderborg kommune DN-Sønderborg 2012/13 1 Baggrund for Flagermus-projektet - DN Sønderborg ønsker at sætte fokus på flagermus, da de er indikator-art for et intakt økosystem truede

Læs mere

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde INDHOLD. 1 Baggrund...

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde INDHOLD. 1 Baggrund... Notat Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde ved Ejerslev Nord INDHOLD 27. Oktober 2015 Projekt nr. 220849 Dokument nr. 1217638510 Version

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT N2000-væsentlighed SHC UVA UVA

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT N2000-væsentlighed SHC UVA UVA STOREBÆLT A/S MOTORVEJSRAMPER PÅ SPROGØ NATURA 2000 VÆSENTLIGHEDSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplaner

Forslag til Natura 2000-handleplaner Forslag til Natura 2000-handleplaner 2016-2021 Møde i Det Grønne Råd den 8. november 2016 v/ Dorit Fruergaard Natura 2000-områder i Svendborg Kommune N116: Det centrale Storebælt og Vresen N118: Søer ved

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Assens Havn Nordre Havnevej 12 5610 Assens Dato: 09-01-2014 Dokumentnr. 13/00673-9 Sagsbehandler: Laura Storm Henriksen Direkte tlf.nr.: 91 33 84 21 Deres reference: Tilladelse til renovering af Vestre

Læs mere

Natura 2000-planerne er på vej. Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing

Natura 2000-planerne er på vej. Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing Natura 2000-planerne er på vej Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing Indhold af N2000-plan Natura 2000-planen består af følgende delelementer: BASISANALYSEN Beskrivelse af området

Læs mere

Historiske benzin- og dieselpriser 2011

Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Priser i DKK Pr. liter inkl. moms Pr. 1000 liter ekskl. moms pris på servicestation

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Kolding Kommune, By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Sendt på mail til marie@kolding.dk Kystdirektoratet J.nr. 16/02621-20 Ref. Peter Lomholt Langdahl 23-08-2016 KDI: 16/02621. Tilladelse

Læs mere

Vindmøller og dyreliv

Vindmøller og dyreliv Vindmøller og dyreliv Fakta om Vindenergi Faktablad P9 Undersøgelser af vindmøllers effekt på dyrelivet peger alle i samme retning: Risikoen for at fugle kolliderer med vindmøller er minimal, de fleste

Læs mere

MEJLFLAK HAVMØLLEPARK NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING

MEJLFLAK HAVMØLLEPARK NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING Til Havvind Århus Bugt A/S Dokumenttype Rapport Dato Februar 2012 MEJLFLAK HAVMØLLEPARK NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING MEJLFLAK HAVMØLLEPARK NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING Revision 01 Dato 2011-01-24

Læs mere

Tilladelse til faskiner/mellemgærde ud for matr. nr. 157 og 158 Koldby, Hjerpsted, Tønder Kommune

Tilladelse til faskiner/mellemgærde ud for matr. nr. 157 og 158 Koldby, Hjerpsted, Tønder Kommune NaturErhvervstyrelsen Pioner Allé 9 6270 Tønder Kystdirektoratet J.nr. 14/00592-25 Ref. Ilse Gräber 03-07-2015 Tilladelse til faskiner/mellemgærde ud for matr. nr. 157 og 158 Koldby, Hjerpsted, Tønder

Læs mere

Åben-dør-procedure -Vejledning til ansøgere

Åben-dør-procedure -Vejledning til ansøgere 2015 Åben-dør-procedure -Vejledning til ansøgere Center for Energiressourcer Energistyrelsen 24-11-2015 Indhold Indledning... 2 1. Administration af åben-dør-proceduren for havvindmøller... 3 1.1 Energistyrelsen...

Læs mere

Den grønlandske varmestue Naapiffik Statistik

Den grønlandske varmestue Naapiffik Statistik Statistik Denne statistik viser hovedtal fra den grønlandske varmestue Naapiffik Statistikken er udarbejdet ud fra anonyme besøgslister, der føres hver dag af de medarbejdere der er på arbejde Statistikken

Læs mere

Nye mulige fremtidige vindmølleområder i den sydlige del af Viborg Amt

Nye mulige fremtidige vindmølleområder i den sydlige del af Viborg Amt Tillæg nr. 7 til Regionplan 2005 for Viborg Amt Nye mulige fremtidige vindmølleområder i den sydlige del af Viborg Amt VIBORG AMT - Miljø og Teknik J.nr. 8-52-6-2-5-05 Tillæg nr.7 til Regionplan 2005 for

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 171/30 4.7.2017 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/1181 af 2. marts 2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/117 om fastlæggelse af fiskeribevarelsesforanstaltninger til beskyttelse

Læs mere

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A166 Version: 1 Oprettet: 26.02.2017

Læs mere

Præsentation af visualiseringer

Præsentation af visualiseringer Præsentation af visualiseringer Sammenfatning spørgsmål og svar fra informationsmøder den 26. og 28. juni 2018 På informationsmøderne den 26. og 28. juni 2018 på Helnæs, i Thorøhuse og i Nordborg blev

Læs mere

Nye mulige fremtidige vindmølleområder i Salling

Nye mulige fremtidige vindmølleområder i Salling Tillæg nr. 6 til Regionplan 2005 for Viborg Amt Nye mulige fremtidige vindmølleområder i Salling VIBORG AMT - Miljø og Teknik J.nr. 8-52-6-2-4-05 Tillæg nr. 6 til Regionplan 2005 for Viborg Amt er udarbejdet

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget indstiller, at byrådet godkender kommuneplantillæg og lokalplan endeligt.

Teknik- og Miljøudvalget indstiller, at byrådet godkender kommuneplantillæg og lokalplan endeligt. Punkt 2. Kommuneplantillæg 8.006 for solfangeranlæg i Mou, Lokalplan 8-5-101 og Redegørelse for Bæredygtighed vedr. Teknisk anlæg - Solfangeranlæg, Gl. Høstemarkvej, Mou, Landområde Sejlflod. (2. forelæggelse).

Læs mere