Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/"

Transkript

1 Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/ Delrapport 4: Målerapport for laboratorieforsøg Projektrapport Januar 2007

2 Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/ Delrapport 4: Målerapport for laboratorieforsøg René Thiemke Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2007

3 Titel : Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner, J.nr. 1273/ Rapport kategori : Projektrapport Forfatter : René Thiemke Dato for udgivelse : Januar 2007 Copyright : Dansk Gasteknisk Center a/s Sagsnummer : ; H:\722\50\Delrapport 4\Delrapport 4_final.doc Sagsnavn : EFP-Plast ISBN :

4 DGC-rapport 1 Indholdsfortegnelse Side 1 Forord Konklusion Summary Laboratorieforsøg Målepunkter Temperatur Flow Tryk Røggasanalyse Forsøg med brænderkonstruktion Forsøg med oprindelig opstilling Forsøg med revideret opstilling Måleresultater og analyse Temperaturmålinger Måleserie Måleserie Måleserie

5 DGC-rapport 2 1 Forord Denne rapport udgør delrapport 4 i projektet Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner. Projektet er gennemført i samarbejde med Replast Trading. Projektet er finansieret af de danske gasselskaber og Energistyrelsen gennem Energiforskningsprogrammet (EFP), J.nr. 1273/ Formålet med projektet er at udvikle en gasfyret brænderkonstruktion, der kan erstatte elvarmelegemerne, der i dag bliver anvendt til opvarmning af plastgranulat i sprøjtestøbeprocesser. I rapporten beskrives målingerne foretaget i DGC s laboratorium. Rapporten er kvalitetssikret af Henrik Iskov, DGC. Hørsholm, januar 2007 Rene Thiemke Projektleder Afd. for Energiteknik og Sikkerhed Bjarne Spiegelhauer Afdelingschef Afd. for Energiteknik og Sikkerhed

6 DGC-rapport 3 2 Konklusion Måleforsøg viste, at konstruktionen med en intern brænder ikke kunne fungere. Forklaringen er formentligt, at når konstruktionen blev lukket, var tryktabet i røggaskanalen gennem konstruktionen for stort. Det var hverken muligt at skabe stabile flammeforhold eller flow gennem konstruktionen efter det princip, brænderkonstruktionen blev bygget til. Konstruktionen kan derfor ikke i den eksisterende form anvendes i industrielle sammenhænge. Ved at ændre på forsøgsopstillingen var det muligt at tilføre varmen til snekkecylinderen fra en ekstern varmekilde (fiberbrænder m. varmeveksler) og foretage målinger af snekkecylinderens temperaturprofil. Konklusionen på disse målinger er, at det er muligt at skabe en jævnt fordelt temperaturprofil rundt om snekkecylinderen, som holder sig inden for kravspecifikationerne. Under målingerne er det vist, at dette kan opnås ved opstart af brænderen, når der ikke blæses køleluft gennem snekkecylinderkonstruktionen. Der er målt en temperaturdifference på 4,5 C rundt om snekkecylinderen i den mest optimale situation. Det kan dog også konkluderes, at når køleluften blæses gennem snekkecylinderen, ændres temperaturdifferencen, så den stiger til ca. 12 C og dermed ikke overholder kravspecifikationerne (maksimal temperaturdifference = 10 C). Konstruktionen er derfor følsom over for en normal driftssituation, hvor plastsmelte vil medvirke til at afkøle snekkecylinderen. Hvorvidt den større temperaturdifference kan skyldes, at køleluften giver en meget brat temperaturreduktion, eller om den skyldes, at konstruktionen har en indbygget større temperaturdifference ved lavere temperaturniveauer, kan målingerne ikke dokumentere. Den indbyggede regulering af temperaturprofilen ved at hæve/sænke brænderkonstruktionen virkede efter hensigten, idet temperaturdifferencen kunne reduceres fra 10 C til 4,5 C ved at hæve brænderkonstruktionen, så den interne brænder blev flyttet tættere på snekkecylinderen. Det er tydeligt, at brænderkonstruktionen ikke er udviklet i en grad, så den kan indgå i en produktionsvirksomhed. Dog har målingerne vist, at det ser

7 DGC-rapport 4 ud til at være inden for mulighedernes grænse at bygge en konstruktion baseret på naturgasfyring, der kan leve op til kravspecifikationerne fra plastbranchen.

8 DGC-rapport 5 3 Summary In this report measurements carried out in the laboratory of DGC are described. Due to problems with the operation of the internally mounted burner, the measurements had to be carried out with an external burner. Therefore only temperature measurements around the mould flow cylinder have been performed. Measurements have proven that this construction is not ready for introduction to the mould flow industry.

9 DGC-rapport 6 4 Laboratorieforsøg Det er formålet med laboratorieforsøgene er at simulere driften af en sprøjtestøbemaskine og samtidigt gennemføre målinger, der dokumenterer, under hvilke driftsforhold brænderen kan operere og hvordan. Snekkecylinderen i drift simuleres af en dobbeltvægget cylinderkonstruktion, hvor der strømmer et konstant luftflow igennem. Luften optager en del af varmen fra brænderen, på tilsvarende måde som varme optages i plasten i en normal driftssituation. De væsentligste parametre i driften af en sprøjtestøbemaskine er temperatur og temperaturprofil rundt om snekken. Derfor skal det under forsøgene undersøges, hvordan temperaturprofilen påvirkes ved varierede driftsforhold. De justerbare parametre i forsøgsopstillingen er: På cylinderkonstruktionen: Luftflow justering af effektoptagelse i snekkecylinderen. På brænderkonstruktionen: Gasflow justering af den indfyrede effekt. Luftflow justering af luftoverskudstallet λ. Højde justering af afstand mellem brænder og snekkecylinder. Køleluft justering af snekketemperatur. Ved konstant at måle temperaturprofilen og undervejs ændre på de justerbare parametre kan der opstilles sammenhænge, der vil indikere, om brænderkonstruktionen opfylder designkravene. 4.1 Målepunkter Der gennemføres målinger af både tryk, temperatur og flow forskellige steder i forsøgsopstillingen. Derudover foretages der røggasananlyse Temperatur Følgende steder måles der temperaturer: I 12 punkter rundt om snekkecylinderen.

10 DGC-rapport 7 I røggasserne. I forbrændingsluften (før og efter forvarmning). I naturgassen. På den ydre overflade af brænderkonstruktionen Flow Der måles både gas, vand og køleluftflow Tryk Gastrykket efter gastryksregulatoren registreres Røggasanalyse Røggasser suges ud til analyse fra aftrækket.

11 DGC-rapport 8 5 Forsøg med brænderkonstruktion Forsøgsopstillingen består af tre hoveddele. Brænderkonstruktionen, snekkecylinderen og analyseapparaturet. Brænderkonstruktionen er vist på figuren nedenfor. Konstruktionen er beskrevet i detaljer i Delrapport Forsøg med oprindelig opstilling Indledningsvist blev brænderkonstruktionen testet i forsøgsopstillingen vist i Figur 1. Figur 1 Forsøgsopstilling-1 Konstruktionen blev sat sammen rundt om den luftkølede snekkecylinder, som er vist med målepunkter for luftflow og overfladetemperaturer på Figur 2.

12 DGC-rapport 9 Figur 2 Snekkecylinder med temperaturmålepunkter Målepunkterne for overfladetemperaturen blev monteret i overfladen af snekkecylinderen med henblik på at registrere temperaturen på snekken. Temperaturprofile rundt om snekken er en væsentlig driftsparameter, der har stor indflydelse på plastsmeltens kvalitet. Den skal variere mindst muligt hele vejen rundt om snekkecylinderen. På Figur 1 ses det, at det blev forsøgt at anvende forbrændingsluftforvarmning, og at konstruktionen havde en brænder monteret internt i konstruktionen. Endvidere var der monteret udstyr til røggasanalyse på de fælles røggasaftræk. Det kan allerede nu konstateres, at det ikke lykkedes at få forsøg igangsat med denne opbygning. Brænderen fungerede fint, når den stod frit uden at være monteret på snekkecylinderen (se Figur 3).

13 DGC-rapport 10 Figur 3 Forsøg med intern brænder i åben forbrænding I det øjeblik at brænderkonstruktion og snekkecylinder blev sat sammen, og systemet blev lukket, var det ikke muligt at få en stabil flamme til at brænde. Det kan bl.a. skyldes, at trykforholdene i konstruktionen gjorde det umuligt for røggasserne at passere gennem hele konstruktionen. Det kunne konstateres, at temperaturen på røggasserne ved udgangen ikke steg. Endvidere var udstrømningen meget svag, hvilket blev tjekket ved at pulsere røg forbi aftrækket, uden at det påvirkede røgfanen. Det indikerede, at de interne strømningsforhold i konstruktionen ikke fungerede efter det tiltænkte princip. Målinger med denne forsøgsopstilling blev derfor efter en række forsøg stoppet. Pga. manglende flamme og ukontrollerede flowforhold var det ikke muligt at skabe målinger til at dokumentere temperaturprofilen rundt om snekkecylinderen.

14 DGC-rapport Forsøg med revideret opstilling Med henblik på at skaffe måleresultater for temperaturprofilen rundt om snekken var det nødvendigt at revidere forsøgsopstillingen. Det var i den oprindelige opstilling klart, at der var problemer med den interne brænder. Det blev derfor forsøgt at udføre forsøgene med en ekstern brænder som vist på Figur 4. Figur 4 Revideret forsøgsopstilling I denne forsøgsopstilling opvarmes luft via en eksternt monteret fiberbrænder, som er vist på figuren som den lysende konstruktion forrest i billedet. Igennem en varmeveksler, som hænger over fiberbrænderen, sendes trykluft, som opvarmes og strømmer ind i brænderkonstruktionen via den oprindelige gastilslutning. Fra gastilslutningen strømmer den opvarmede luft gennem lamelbrænderen og herfra rundt om snekkecylinderen, som herved opvarmes. Den opvarmede luft passerer herefter gennem det midterste lag i brænderkonstruktionen og videre gennem aftræksstudsene.

15 DGC-rapport 12 Det var med denne opstilling muligt at få strømningen gennem brænderkonstruktionen til at fungere efter det oprindelige princip. Det gav mulighed for at måle temperaturprofilen rundt om snekkecylinderen.

16 DGC-rapport 13 6 Måleresultater og analyse Som følge af de problemer der var med funktionen af brænderkonstruktionen, blev det besluttet at fokusere på at skabe måleresultater for temperaturprofilen rundt om snekkecylinderen. Blandt de forventede måleresultater var det derfor kun dette der blev målt. Øvrige målinger af bl.a. røggasser, gas og luftflow blev ikke registreret. 6.1 Temperaturmålinger Der er målt temperatur i 12 målepunkter rundt om snekkecylinderen (se Figur 2). Målepunt 12 er på toppen af snekkecylinderen og målepunkt 7 i bunden. De øvrige målepunkter er jævnt fordelt rundt om snekkecylinderen Måleserie 1 Forsøgene blev startet med at opvarme brænderkonstruktionen via den tilførte forvarmede luft. I denne måleserie blev snekkecylinderen ikke afkølet med luft. I Figur 5 vises temperaturmålingerne i 12 positioner rundt om snekkecylinderen over tid. Det ses, at konstruktionen havde en opvarmningsmæssig træghed, som krævede over to timers drift for at stabilisere sig. Samtidigt ses det, at uden afkøling af snekkecylinderen ville temperaturen omkring snekkecylinderen stabilisere sig ved en temperatur, der ligger på over 250 C. I forhold til kravet for plastsmelteprocessen ligger dette i den høje ende, da det i kravspecifikationerne er beskrevet, at temperaturen skulle ligge i et interval fra C. Forsøget blev afsluttet, da det blev klart, at fuld stabilitet ville ligge over den maksimalt tilladte temperatur.

17 DGC-rapport Temperatur ( C) T01 T02 T03 T04 T05 T06 T07 T08 T09 T10 T11 T Tid (minutter) Figur 5 Temperaturudvikling (uden snekkeafkøling) Den sidste temperaturmåling i måleserien er interessant, idet den giver information om hvordan temperaturprofilen rundt om snekkecylinderen ser ud. Denne måling er afbildet på Figur Figur 6 Temperaturprofil rundt om snekken (måling uden snekkeafkøling) På figuren er målingen i punkt 7 identisk med målepunktet i bunden af snekkecylinderen (lige over brænderen). Det ses, at der er en lille skævvrid-

18 DGC-rapport 15 ning af temperaturen, så de højeste temperaturer findes på venstre side af snekken. Skævvridningen er dog ikke større end at den holder sig inden for specifikationskravene på ±5 C. Den laveste temperatur findes i bunden af snekkecylinderen (position 7) og er 255 C, mens den højeste temperatur findes i position 11 og er 265 C. Den maksimale temperaturdifference er derfor ca. 10 C. Det er dermed muligt at holde temperaturprofilen inden for den snævre grænse, der stilles i kravspecifikationerne. Temperaturniveauet er dog for højt, og derfor blev der i måleserie 2 sat luftkøling på snekkecylinderen Måleserie 2 I denne måleserie blev det forsøgt at køle snekkecylinderen ved at blæse køleluft gennem snekkecylinderkonstruktionen (se Figur 2). Forsøget blev startet med at opvarme snekkecylinderen til et stabilt temperaturniveau på ca. 270 C. Herefter blev snekkecylinderkølingen startet. Efter yderligere ca. en times drift blev køleluftflowet gennem snekkecylinderen reduceret. Dette opvarmnings- og afkølingsforløb ses i Figur Temperatur ( C) T01 T02 T03 T04 T05 T06 T07 T08 T09 T10 T11 T Tid (minutter) Figur 7 Temperaturudvikling (med snekkekøling) Under hele forløbet af måleserie 2 er der tilført køleluft gennem yderste lag af brænderkonstruktionen for at simulere, hvordan den ville fungere i en normal driftssituation.

19 DGC-rapport 16 Luftkølingen af brænderkonstruktionen påvirkede ikke umiddelbart temperaturprofilen omkring snekken, men det var muligt at forøge luftens temperatur fra ca. 20 C til ca. 125 C. Konstruktionen vil derfor, hvis det er muligt at få den i drift, kunne forvarme forbrændingsluften op til ca. 125 C. Temperaturen er dog i høj grad afhængig af luftflow, isolering og snekkecylinderens temperatur. Forsøgene med tilførsel af køleluft gennem snekkecylinderen påvirkede temperaturprofilen rundt om snekkecylinderen, så tolerancen på ±5 C blev overskredet. Efter en times drift med køling på snekkecylinderen var differencen steget fra ca. 10 C til ca. 17 C, hvilket overskrider grænsen for temperaturvariation rundt om snekken med 7 C. Efterfølgende blev køleluftflowet gennem snekkecylinderen reduceret, hvilket kan ses på Figur 7, som det punkt på kurven hvor temperaturen stiger igen efter ca. 160 minutter. Forsøget fortsatte i yderligere 40 minutter, hvorefter det blev afsluttet. Målingerne viste, at med køling af snekkecylinderen og ved at blæse luft gennem konstruktionens yderste lag var det muligt at stabilisere brænderens temperatur på et lavere niveau (ca. 245 C), end det var muligt uden køleluft. Temperaturprofilen rundt om snekken efter 200 minutters drift ses i Figur 8.

20 DGC-rapport Figur 8 Temperaturprofil (m. snekkekøling og køleluft i yderste lag) Det fremgår, at profilen er identisk med temperaturprofilen målt uden anvendelse af køleluft. Der er den samme skævvridning mod venstre, således at de højeste temperaturer ligger i punkt10-12 og de laveste i punkt 7. Spredningen af temperaturen er ca. 12 C, hvilket overskrider grænsen med 2 C Måleserie 3 I denne måleserie blev brænderkonstruktionen hævet lidt i forhold til snekkecylinderen. Derved kom den interne brænder tættere på snekkecylinderen. Det var formålet at undersøge om dette ville kunne påvirke temperaturprofilen rundt om snekkecylinderen. Forsøget blev startet med at opvarme snekkecylinderen uden at blæse køleluft gennem den. Der blev under hele måleserien blæst luft gennem det yderste lag i brænderkonstruktionen for at simulerer drift med forbrændingsluftforvarmning. Temperaturudviklingen for måleserie 3 ses på Figur 9.

21 DGC-rapport Temperatur ( C) T01 T02 T03 T04 T05 T06 T07 T08 T09 T10 T11 T Tid (minutter) Figur 9 Temperaturudvikling (m. hævet brænderkonstruktion) Temperaturudviklingskurven ligner i høj grad kurverne målt i måleserie 1 og 2. Indledningsvist stabiliseres temperaturen efter 180 minutters drift ved omkring 240 C. På dette tidspunkt blev der målt en maksimal temperaturdifference på 4,5 C. På Figur 10 ses temperaturprofilen rundt om snekkecylinderen.

22 DGC-rapport Figur 10 Temperaturprofil ved stabiliseret drift (m. hævet brænderkonstruktion og køleluft i yderste lag, uden snekkekøling) Ved at hæve konstruktionen lykkedes det derfor at reducere temperaturdifferencen rundt om snekkecylinderen til 4,5 C, hvilket til fulde opfylder kravspecifikationerne (±5 C). Profilen er identisk med profilen målt i de øvrige måleserier, idet der er en lille skævvridning, der gør, at de højeste temperaturer findes til venstre i punkt De laveste temperaturer er fortsat i bunden af snekkecylinderen i punkt 7. Herefter blev der blæst køleluft gennem snekkecylinderen for at simulere drift på snekken. Det resulterede i en naturlig reduktion af temperaturen rundt om snekkecylinderen. På Figur 9 ses det, at måleserie 3 blev afsluttet efter ca. 285 minutters drift, hvoraf de sidste 100 minutter var drift med køling af snekkecylinderen. På dette tidspunkt havde temperaturen stabiliseret sig omkring 190 C. På Figur 10 ses den målte temperaturprofil rundt om snekkecylinderen på dette tidspunkt.

23 DGC-rapport Figur 11 Temperaturprofil ved stabiliseret drift (m. hævet brænderkonstruktion, køleluft i yderste lag og snekkekøling) Det ses, at skævvridningen er udjævnet, og at de højeste temperaturer nu findes i bunden af snekkecylinderen i punkt 7. De laveste temperaturer findes på toppen af snekkecylinderen i punkt 1-2. Den maksimale temperaturdifference rundt om snekken er målt til ca. 12 C, hvilket ligger 2 C over kravspecifikationerne.

Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/

Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/ Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/01-0016 Delrapport 3: Konstruktion og funktionsbeskrivelse af prototypegasbrænder Projektrapport Januar 2007 Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner

Læs mere

Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler. Projektrapport April 2003

Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler. Projektrapport April 2003 Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler Projektrapport April 2003 Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler Leo van Gruijthuijsen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2003 Titel : Afprøvning

Læs mere

FLOX-brænder artikel til VVS/Elhorisont Flameless Oxidation - en moderne brænderteknologi

FLOX-brænder artikel til VVS/Elhorisont Flameless Oxidation - en moderne brænderteknologi DGC-notat 1/6 FLOX-brænder artikel til VVS/Elhorisont Flameless Oxidation - en moderne brænderteknologi Markant lavere NO x -emissioner og ingen visuel flamme er det mest karakteristiske ved den type brændere,

Læs mere

Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/01-0016

Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/01-0016 Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/01-0016 Delrapport 2: Kravspecifikationer og konstruktionsoplæg til gasbrænder Projektrapport Januar 2007 Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner

Læs mere

Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk

Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk Artikel til Dansk Kemi RECCAT -konceptet Udvikling af en ny lovende katalysatortype Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk Indledning Nye naturgasfyrede gasmotorer på

Læs mere

Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed. Projektrapport November 1998

Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed. Projektrapport November 1998 Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed Projektrapport November 1998 Brænderhoved.efs indflydelse p.åked1ers holdbarhed Paw Andersen & Niels Bjarne Rasmussen Dansk Gasteknisk Cent~ 1JIS' Børsbofm

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562 Installations vejledning. TRY TILLYKKE MED DIN NYE SMUKKE SHOWER TRY Tray er en af de mest økonomiske og interessante måder at spare energi og CO2. Tilbagebetalingstiden er kort. Ved at anvende Tray sparer

Læs mere

Videreudvikling af LDV til on-sitemåling

Videreudvikling af LDV til on-sitemåling Videreudvikling af LDV til on-sitemåling Sammenligning mellem LDV og gasnormal i naturgasanlæg 19-21. maj 2010 Rapportforfattere: Matthew Adams, Teknologisk Institut Kurt Rasmussen, Force Technology LDV

Læs mere

Gasgrill - Model Midi Brugermanual

Gasgrill - Model Midi Brugermanual 1. udgave: 12. marts 2010 2010 Gasgrill - Model Midi Brugermanual Vigtigt: Læs disse instruktioner nøje for at få kendskab til gasgrillen inden brug. Gem denne manual til fremtidig brug. 1 Stykliste Tjek

Læs mere

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012 Krav til vvs-måleudstyr Projektrapport April 2012 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Krav til vvs-måleudstyr Jørgen

Læs mere

RAPPORT. Myndighedskrav til CopenHydrogen. Kunderapport December 2013

RAPPORT. Myndighedskrav til CopenHydrogen. Kunderapport December 2013 Myndighedskrav til CopenHydrogen Kunderapport December 2013 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Myndighedskrav til CopenHydrogen

Læs mere

Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere.

Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere. Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere. Denne vejledning tager udgangspunkt i den generelle funktion af ilt-styring på NBE brændere og baseres på betjening via StokerCloud. På den enkelte styring kan

Læs mere

C0 2 -opløsning i havvand

C0 2 -opløsning i havvand C0 2 -opløsning i havvand Projektrapport Oktober 1994 C:0: 2... opløsning i havvand Eksperimentel undersøgelse på kulfyret kraftværk Asger Nedergaard Myken Niels Bjarne Rasmussen Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Køleskabe, virkemåde og gode råd. Næsten alle autocampere er udstyret med et såkaldt absorptionskøleskab, og det er vel den tekniske indretning der

Køleskabe, virkemåde og gode råd. Næsten alle autocampere er udstyret med et såkaldt absorptionskøleskab, og det er vel den tekniske indretning der Køleskabe, virkemåde og gode råd. Næsten alle autocampere er udstyret med et såkaldt absorptionskøleskab, og det er vel den tekniske indretning der giver mest anledning til problemer. Denne ikke videnskabelige

Læs mere

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 "Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider, uforbrændte carbonhydrider og carbonmonoxid fra gasmotorer og gasturbiner" Projektrapport

Læs mere

Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker. Projektrapport Februar 2006

Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker. Projektrapport Februar 2006 Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker Projektrapport Februar 26 Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker Per G. Kristensen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 26 Titel : Formaldehydimission

Læs mere

Måling af overfladetemperatur

Måling af overfladetemperatur Måling af overfladetemperatur på rør Resumé af projektrapport Analyse af fejlkilder ved måling af overfladetemperatur. Titel: Måling af overfladetemperatur på rør Udarbejdet af: Teknologisk Institut Installation

Læs mere

RAPPORT. Test af gasapparater på biogas. Projektrapport April 2011

RAPPORT. Test af gasapparater på biogas. Projektrapport April 2011 Test af gasapparater på biogas Projektrapport April 2011 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Test af gasapparater

Læs mere

Korrosion og tilstopning i aftræk fra små gaskedler

Korrosion og tilstopning i aftræk fra små gaskedler Korrosion og tilstopning i aftræk fra små gaskedler Bjarne Spiegelhauer, Afd. Chef, Dansk Gasteknisk Center a/s I et tidligere nummer af Gasteknik blev der gennemgået en undersøgelse af 500 gasinstallationer,

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

LAD NATUREN KOMME INDENFOR

LAD NATUREN KOMME INDENFOR LAD NATUREN KOMME INDENFOR JANUAR 2015 2 TX INDUSTRI Decentral ventilation med en kapacitet på 1400-3000 m³/h, kan anvendes følgende steder: autoværksteder produktionsvirksomheder idrætshaller byggemarkeder

Læs mere

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009 Anlæg # 18 Gasturbineanlæg, EGT Tornado Målerapport 731-28-18 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 18 1/14 Anlæg # 18 Gasturbine EGT Tornado Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Afprøvning af InVentilate Ventilationssystem

Afprøvning af InVentilate Ventilationssystem Afprøvning af InVentilate Ventilationssystem P. Heiselberg Udarbejdet for: InVentilate A/S DCE Contract Report No. 108 Department of Civil Engineering Aalborg University Department of Civil Engineering

Læs mere

Naturlig ventilation med varmegenvinding

Naturlig ventilation med varmegenvinding Naturlig ventilation med varmegenvinding af Line Louise Overgaard og Ebbe Nørgaard, Teknologisk Institut, Energi Teknologisk Institut har udviklet en varmeveksler med lavt tryktab på luftsiden til naturlig

Læs mere

Gaspro On-line brugervejledning

Gaspro On-line brugervejledning DGC-notat 1/6 Gaspro On-line brugervejledning Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) har gennem en række år opdateret og vedligeholdt energiberegningsprogrammet GASPRO med hjælp fra de danske gasselskaber.

Læs mere

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget SOLCELLER I VAND Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget vand, der er mellem lyset og solcellen?...

Læs mere

7. øvelsesgang - atmosfærisk stabilitet, luftforurening og Føhnsituationer

7. øvelsesgang - atmosfærisk stabilitet, luftforurening og Føhnsituationer 7. øvelsesgang - atmosfærisk stabilitet, luftforurening og Føhnsituationer Til besvarelse af nedenstående opgaver anvendes siderne 36-43 og 78-81 i klimatologikompendiet. Opgave 7.1. På en ø opvarmes luften

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

Komplet Scotte pillefyr sæt 10 Kw - kedel med selvrensende røgkøl (Blackstar BS1016)

Komplet Scotte pillefyr sæt 10 Kw - kedel med selvrensende røgkøl (Blackstar BS1016) Komplet Scotte pillefyr sæt 10 Kw - kedel med selvrensende røgkøl (Blackstar BS1016) Næste generations pillefyr. Black Star (BS1016) med selvrensende røgkøler. Moderne pillefyr med automatisk rens af

Læs mere

RAPPORT. Større gasfyrede kedlers virkningsgrad Resultater fra feltmålinger. Projektrapport Maj 2012

RAPPORT. Større gasfyrede kedlers virkningsgrad Resultater fra feltmålinger. Projektrapport Maj 2012 Større gasfyrede kedlers virkningsgrad Resultater fra feltmålinger Projektrapport Maj 2012 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk

Læs mere

EN Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. EN 15259:2007. Martin R.

EN Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. EN 15259:2007. Martin R. EN 15259 Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. Martin R. Angelo EN15259 AF 2010 05 1 Indhold Standarden er primært for måleinstitutter, der

Læs mere

Afprøvning af rør for radiatorvarme til svinestalde

Afprøvning af rør for radiatorvarme til svinestalde Afprøvning af rør for radiatorvarme til svinestalde Institution: Afprøvning udført for Videncenter for Dansk svineprduktion Forfatter: Jesper Kirkegaard Dato: 18.06.2010 Det er afgørende for grisenes tilvækst

Læs mere

Forbedret varmtvandsbeholder til små solvarmeanlæg til brugsvandsopvarmning

Forbedret varmtvandsbeholder til små solvarmeanlæg til brugsvandsopvarmning Forbedret varmtvandsbeholder til små solvarmeanlæg til brugsvandsopvarmning DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Sagsrapport BYG DTU SR-07-05 2007 ISSN 1601-8605 Forbedret varmtvandsbeholder til små solvarmeanlæg

Læs mere

LAD NATUREN KOMME INDENFOR

LAD NATUREN KOMME INDENFOR LAD NATUREN KOMME INDENFOR NOVEMBER 2015 2 TX INDUSTRI Decentral ventilation med en kapacitet på 1400-3000 m³/h, kan anvendes følgende steder: autoværksteder produktionsvirksomheder idrætshaller byggemarkeder

Læs mere

ITEK og DI's kølingsvejledning til serverrum

ITEK og DI's kølingsvejledning til serverrum ITEK og DI's kølingsvejledning til serverrum 1 Udgivet af: ITEK og DI Redaktion: Henning Mortensen ISBN: 87-7353-7353-712-8 0.4.08 2 Forord Varme i serverrum er blevet et stigende problem i mange virksomheder

Læs mere

Beregning af laminare flammehastigheder og selvantændelse

Beregning af laminare flammehastigheder og selvantændelse Beregning af laminare flammehastigheder og selvantændelse Projektrapport November 2013 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik. Projektrapport November 1997

Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik. Projektrapport November 1997 Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik Projektrapport November 1997 Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik Paw Andersen Asger N. Myken Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe. August 2016

Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe. August 2016 Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe August 2016 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Målinger... 2 2.1 Anvendelse af måleudstyr og type... 2 2.2 Målinger af lufthastigheder omkring stinkskab...

Læs mere

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Målerapport 731-28-3 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 3 1/16 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Martin Ankjer Pauner. Alternative isoleringsmaterialer i Single Burning Item test og Small Flame test Fase 3

Martin Ankjer Pauner. Alternative isoleringsmaterialer i Single Burning Item test og Small Flame test Fase 3 Martin Ankjer Pauner Alternative isoleringsmaterialer i Single Burning Item test og Small Flame test Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut December 22 Sag. nr. DZ6685 December 22 Side 2 af 9 FORORD

Læs mere

LAD NATUREN KOMME INDENFOR

LAD NATUREN KOMME INDENFOR LAD NATUREN KOMME INDENFOR TX 3100A DECEMBER 2016 TURBOVEX - frisk luft til alle 2 TX 3100A Decentral ventilation med en kapacitet på 1400-3000 m³/h, kan anvendes følgende steder: autoværksteder produktionsvirksomheder

Læs mere

Varmekanon 55H Diesel

Varmekanon 55H Diesel Brugsanvisning Varenr.: 9044864 Varmekanon 55H Diesel Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Varmekanon Varenummer: 9044864 Beskrivelse: Transportabel, oliefyret

Læs mere

TOTALVÆRDI INDEKLIMA DOKUMENTATION

TOTALVÆRDI INDEKLIMA DOKUMENTATION & TOTALVÆRDI INDEKLIMA DOKUMENTATION Til understøtning af beregningsværktøjet INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion 01 Beregningsværktøj - temperatur 02 Effect of Temperature on Task Performance in Office

Læs mere

Bevarings. afdelingen KIRKERUP KIRKE. Roskilde Kommune Region Sjælland. Klimaundersøgelse

Bevarings. afdelingen KIRKERUP KIRKE. Roskilde Kommune Region Sjælland. Klimaundersøgelse Bevarings afdelingen KIRKERUP KIRKE Roskilde Kommune Region Sjælland Klimaundersøgelse Bevaring og Naturvidenskab, Miljøarkæologi og Materialeforskning I.C. Modewegsvej, Brede, 2800 Kgs. Lyngby, Tlf. 33

Læs mere

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009 Anlæg # 2 Dieselmotoranlæg, regulerkraft Målerapport 731-28-2 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 2 1/16 Anlæg # 2 Dieselmotor, regulerkraft Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

RØGSUGER Top af skorsten TPK HS20/HS35

RØGSUGER Top af skorsten TPK HS20/HS35 Side 1 RØGSUGER Top af skorsten TPK HS20/HS35 Side 2 Indholdsfortegnelse 1. LEVERING... 3 2. INSTALLATION... 3 2.1 MONTERING AF RØGSUGER... 4 2.2 TRÆKSTABILISATOR... 4 3. OPKOBLING AF ELFORBINDELSER...

Læs mere

Vejledning i forbrugskorrektion

Vejledning i forbrugskorrektion Vejledning i forbrugskorrektion Fælles principper for forbrugskorrektion ved fejlbehæftet gasmåling i naturgasselskabernes distributionssystem 1. udgave November 2006 Vejledning i forbrugskorrektion Fælles

Læs mere

Fjerkræ nr. 6 2008. FarmTest. Måling af lys i konsumægsstalde

Fjerkræ nr. 6 2008. FarmTest. Måling af lys i konsumægsstalde Fjerkræ nr. 6 2008 FarmTest Måling af lys i konsumægsstalde Måling af lys i konsumægs- stalde Af Palle Vinstrup, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Fjerkræ Titel: Måling af lys i konsumægsstalde

Læs mere

Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.Nr. 1273/01-0016

Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.Nr. 1273/01-0016 Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.Nr. 1273/01-0016 Delrapport 1: Afdækning af barrierer og funktionskrav Projektrapport Januar 2007 Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr.

Læs mere

SERVICE INFORMATION - DENMARK GAS - TØRRETUMBLER INSTALLATIONS - OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING ECO 43A. Til brug for den autoriserede VVS-installatør

SERVICE INFORMATION - DENMARK GAS - TØRRETUMBLER INSTALLATIONS - OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING ECO 43A. Til brug for den autoriserede VVS-installatør SERVICE INFORMATION - DENMARK GAS - TØRRETUMBLER INSTALLATIONS - OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING ECO 43A Til brug for den autoriserede VVS-installatør ECO 43A TEKNISKE DATA General beskrivelse White Knight

Læs mere

Byfornyelse København Istedgade 43 Solskodder

Byfornyelse København Istedgade 43 Solskodder Byfornyelse København Solskodder Målerapport November 24 Udgivelsesdato : 16. november 24 Projekt : 1.796.1 Udarbejdet : Peter Hesselholt Kontrolleret : Godkendt : Side 1 FORORD Denne målerapport udgør

Læs mere

Forskningsnetkonference

Forskningsnetkonference Data center eller serverrum optimering for energiforbrug og Total Cost of Ownership Forskningsnetkonference November 2010 Niels E. Raun niels.raun@globalconnect.dk Oversigt Total Cost of Ownership: investering

Læs mere

Rapport Vurdering af varmebehandling i inhomogene produkter

Rapport Vurdering af varmebehandling i inhomogene produkter Rapport Vurdering af varmebehandling i inhomogene produkter Annemarie Gunvig og Mianne Darré 13. december 2017 Proj.nr. 20004287_wp2 Version 1 AGG/MTDE/MT Baggrund Sammendrag Ifølge lovgivningen skal fødevarer

Læs mere

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009 Anlæg # 17 Gasturbineanlæg, EGT Typhoon Målerapport 731-28-17 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 17 1/15 Anlæg # 17 Gasturbine EGT Typhoon Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2 Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Titel: Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Udarbejdet for: Energistyrelsen

Læs mere

Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab. Notat August 2003

Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab. Notat August 2003 Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab Notat August 03 DGC-notat 1/10 Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab Indledning I tilbudsmaterialet for

Læs mere

Måling af turbulent strømning

Måling af turbulent strømning Måling af turbulent strømning Formål Formålet med at måle hastighedsprofiler og fluktuationer i en turbulent strømning er at opnå et tilstrækkeligt kalibreringsgrundlag til modellering af turbulent strømning

Læs mere

- mere end funktionel

- mere end funktionel Bolig varmepumper - mere end funktionel I n d e K l i m a M i l j ø A / S IndeKlimaMiljø A/S, eller blot, drager nytte af mange års erfaring såvel internt som hos vores samarbejdspartnere og leverandører

Læs mere

Måling for vinylchlorid i indeklima

Måling for vinylchlorid i indeklima Måling for vinylchlorid i indeklima Jette Karstoft, NIRAS Forsøgsopstilling og resultater 9. OKTOBER 2018 Problemformulering I efteråret 2016 rejst tvivl om ORSA-rør kan anvendes til måling for vinylchlorid

Læs mere

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Målerapport 731-28-20 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 20 1/15 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Turbovex TX 250A Turbovex A/S

Turbovex TX 250A Turbovex A/S Turbovex TX 250A Side 1 af 17 1.0.0 Indhold 1.0.0 INDHOLD... 1 1.0.0 INDHOLD... 2 2.0.0 ILLUSTRATIONER... 2 3.0.0 GENEREL INFORMATION... 3 3.1.0 FORORD... 3 3.2.0 ANVENDELSESOMRÅDER... 3 3.3.0 FORKERT

Læs mere

Nu er det ikke kun udetemperaturen der bestemmer behovet, men vindens afkølingseffekt (chill faktor) har også en stor betydning.

Nu er det ikke kun udetemperaturen der bestemmer behovet, men vindens afkølingseffekt (chill faktor) har også en stor betydning. Vejrkompensering - hvad er det? Vejrkompensering er en metode til at tilpasse fremløbstemperaturen til det aktuelle behov ud fra udetemperaturen. Ideen er at jo koldere det er udenfor, jo varmere behøver

Læs mere

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Et ud af hver 10 ende hus har problemer med fugt og i de

Læs mere

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Målerapport 731.28-12 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 12 1/15 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

V. Å. Gram A/S VENTILATOR-TEST. Erp 2013 og 2015 (EU-forordning nr. 327/2011) 1. Samlet virkningsgrad. 2. Måleopstilling, der anvendes

V. Å. Gram A/S  VENTILATOR-TEST. Erp 2013 og 2015 (EU-forordning nr. 327/2011) 1. Samlet virkningsgrad. 2. Måleopstilling, der anvendes Erp 2013 og 2015 (EU-forordning nr. 327/2011) Med det formål at mindske energiforbruget i EU med 20% inden 2020 skal bl.a. alle ventilatorer, der anvendes, opfylde et mindstekrav til virkningsgrad. Følgende

Læs mere

GS1Trade Sync: Måleregler for salgsklar og ikke-salgsklar emballage

GS1Trade Sync: Måleregler for salgsklar og ikke-salgsklar emballage GS1Trade Sync: Måleregler for salgsklar og ikke-salgsklar emballage www.gs1.dk/gs1tradesync Indholdsfortegnelse 1 Om dette dokument... 3 2 Salgsklar emballage... 3 2.1 Fastsættelse af højde, bredde og

Læs mere

Montage, drift og vedligeholdelsesvejledning TX 35A

Montage, drift og vedligeholdelsesvejledning TX 35A Montage, drift og vedligeholdelsesvejledning TX 35A Rev.04 april 2013 Side 1 af 18 1.0.0 Indhold MONTAGE, DRIFT OG...1 VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING...1 1.0.0 INDHOLD...2 2.0.0 ILLUSTRATIONER...2 3.0.0 GENEREL

Læs mere

HVAC i Thyholm Huset & Trends fra udlandet

HVAC i Thyholm Huset & Trends fra udlandet HVAC i Thyholm Huset & Trends fra udlandet Troels Kildemoes Ellehauge & Kildemoes Thyholm Huset i Skibet Kongstanken der skal også være plads til ganske almindelige parcelhus! Sydvest Sydøst Thyholm Huset

Læs mere

Forgasning af biomasse

Forgasning af biomasse Forgasning af biomasse Jan de Wit, civ.ing. Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) I denne artikel gives en orientering om forskellige muligheder for forgasning af biomasse. Der redegøres kort for baggrunden

Læs mere

Tilbehør. Med sikkerhedsventil, stilbar kontraventil. 6 eller 10 bar.

Tilbehør. Med sikkerhedsventil, stilbar kontraventil. 6 eller 10 bar. Tilbehør Sikkerhedsaggregat Pladesæt Cirkulationssæt (top) H-stativ Elektronisk styring Sikkerhedsaggregat Med sikkerhedsventil, stilbar kontraventil og tømmeventil. 6 eller 10 bar. Sokkel Med plader der

Læs mere

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009 Anlæg # 13 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620 Målerapport 731-28-13 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 13 1/15 Anlæg # 13 Gasmotor: Jenbacher JMS 620 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper?

Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper? Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper? Center for Køle- og Varmepumpeteknik Teknologisk Institut Version 3 - revideret marts 2009 VIGTIG NOTE: Teknologisk Institut påtager sig ikke ansvaret for

Læs mere

Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825

Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825 Antal timer Varmebehov [kw] Udført for Energistyrelsen af Pia Rasmussen, Teknologisk Institut 31.december 2011 Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825 Følgende dokument giver en generel introduktion

Læs mere

Member of the Danfoss group. Konstruktion og opbygning af gyllekølingsanlæg

Member of the Danfoss group. Konstruktion og opbygning af gyllekølingsanlæg Member of the Danfoss group Konstruktion og opbygning af gyllekølingsanlæg KH nordtherm s baggrund Specialiseret indenfor varmepumper til landbruget Mere end 28 års erfaring Anlæg indenfor jordvarme, kartoffelkøl,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 5. Anvendelse. 6. Vedligeholdelse

Indholdsfortegnelse. 5. Anvendelse. 6. Vedligeholdelse Manual KA/KAI HC DK 1. Sikkerhedsregler 2. Beskrivelse 3. Tekniske data Indholdsfortegnelse 4. Opstilling 5. Anvendelse 6. Vedligeholdelse 7. Fejlfinding 1. Sikkerhedsregler LÆS DENNE BRUGSANVIS- NING

Læs mere

VARMEGENVINDING hos HK Scan

VARMEGENVINDING hos HK Scan Rapport for VARMEGENVINDING hos HK Scan Projekt ELFORSK 248-033 INDHOLD 1 Indledning 3 1.1 Konklusion / resume 3 2 Spildevandsanlægget 4 2.1 Profil for spildevandet 4 3 Varmebehov 5 3.1 Profil for varmebehov

Læs mere

rottespærre tx11 stopper rotterne før de GØr skade

rottespærre tx11 stopper rotterne før de GØr skade PRODUKTKATALOG rottespærre tx11 stopper rotterne før de GØr skade va-godkendt på teknologisk institut fra Ø100 til Ø250mm, også til strømpeforet rør i disse dimensioner Udført i rustfrit, bejdset stål

Læs mere

Montagevejledning for. energifanger. - den naturlige varme fra jorden

Montagevejledning for. energifanger. - den naturlige varme fra jorden Montagevejledning for energifanger - den naturlige varme fra jorden Indhold Funktionsbeskrivelse 3 Opstilling 4 Gravning af rende 5 Montage af PE-rørene 5 Elektrisk kabelføring og montage 6 Påfyldning

Læs mere

windhager.dk MES PLUS MES PLUS Kontrol og system teknologi Perfekt produktion af varme. 1 Betjening

windhager.dk MES PLUS MES PLUS Kontrol og system teknologi Perfekt produktion af varme. 1 Betjening windhager.dk Kontrol og system teknologi Perfekt produktion af varme. 1 Betjening A breath of fresh air 2 Varme som det skal være Økonomisk, lavt brændstof forbrug, en komfortabel rum temperatur og første

Læs mere

Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas

Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas Kosan Gas varenr.: 28150 Læs monteringsvejledningen før produktet tages i brug Advarsel 1. Følg altid de grundlæggende forholdsregler, når du bruger dette produkt.

Læs mere

RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 2007

RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 2007 RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 27 RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 27 Ref 65718A 834-61471(Final) Version

Læs mere

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Producenter af Komprimerede Gasser Alle tekniske publikationer fra PCG eller under PCG s navn, inklusive kutymeregler, sikkerhedsprocedurer

Læs mere

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009 Anlæg # 7 Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg Målerapport 731-28-7 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 7 1/17 Anlæg # 7 Gasmotor, MAN, renseanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Termografisk inspektion af bygning.

Termografisk inspektion af bygning. Termografisk inspektion af bygning. Bygnings data: Boligareal i undersøgt bygning: 129 m² Inde temperatur målt i bygning: Ca. 21 C Ude temperatur: Målt til ca. -5 C Temperatur differences inde - ude Δt:

Læs mere

AUTOMATIK G9000 INDSTILLINGER DK C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A

AUTOMATIK G9000 INDSTILLINGER DK C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A AUTOMATIK G9000 INDSTILLINGER DK Indholdsfortegnelse 1. Indstillinger........................................b 1.1 Indstilling af kode, sprog og reset af hukommelse........1 1.2 Indstilling af ovntype..............................1

Læs mere

Sådan ryger man på en JensenGrill

Sådan ryger man på en JensenGrill Sådan ryger man på en JensenGrill Indledning Når der laves mad under åben himmel, er der ofte et ønske om, at maden får mere eller mindre røgsmag. Her bliver man kort introduceret til 3 forskellige måde

Læs mere

Compact C+ kedel med P23 Brænder

Compact C+ kedel med P23 Brænder Quick guide Compact C+ kedel med P23 Brænder 1.3 Opstilling Start med at pakke det hele ud og opstille kedel og pilletank på et jævnt og stabilt underlag. Tilslut skorsten til kedlen. Tilslut fremløb og

Læs mere

Lavtemperaturfjernvarme. Christian Kepser, 19. marts 2013 Energi teknolog studerende. SFO Højkær

Lavtemperaturfjernvarme. Christian Kepser, 19. marts 2013 Energi teknolog studerende. SFO Højkær SFO Højkær Lavtemperaturfjernvarme Christian Kepser, 19. marts 213 Energi teknolog studerende Indledning Lavtemperatur fjernvarme er som nævnet antyder, fjernvarme med en lavere fremløbstemperatur. Fremløbstemperaturen

Læs mere

Bilag 1A: Beskrivelse af målesite inkl. billeder af container og udstyr

Bilag 1A: Beskrivelse af målesite inkl. billeder af container og udstyr Bilag 1A: Beskrivelse af målesite inkl. billeder af container og udstyr Billede 1 AMOK container med målekar og måleudstyr. På Viby Renseanlæg er opsat en isoleret standard skibscontainer, der er indrettet

Læs mere

Bygningsundersøgelse 2

Bygningsundersøgelse 2 Bygningsundersøgelse 2 med termografi og undertryk XXXXXXXXXXXXX Udført d. 15. januar 2010 af: Morten Klausholm Mobil: 25 59 64 65 Gl. Skolebakke Vej 9, Gjessø 8600 Silkeborg CVR-nr. 25 92 48 00 Web: www.silkeborgtermofoto.dk

Læs mere

Introduktion til Clamp-on flowmålere

Introduktion til Clamp-on flowmålere Introduktion til Clamp-on flowmålere Februar 2016 Notatforfatter: Pieter F. Nieman, Teknologisk Institut 1 Indledning Dette notat omhandler brugen af clamp-on flowmålere og beskriver i korte træk nogle

Læs mere

Strømningsfordeling i mættet zone

Strømningsfordeling i mættet zone Strømningsfordeling i mættet zone Definition af strømningsfordeling i mættet zone På grund af variationer i jordlagenes hydrauliske ledningsvene kan der være store forskelle i grundvandets vertikale strømningsfordeling

Læs mere

Fjernvarmeunits og vekslere

Fjernvarmeunits og vekslere Fjernvarmeunits og vekslere Nem installation og service. EKSPERTER I VARME OG VARMT VAND Er du ude efter en stabil og optimal varmeforsyning de næste mange år? Højere isolering og lavere varmeregning Længere

Læs mere

VENTILATIONSVINDUER SOM TEKNOLOGI. Christopher Just Johnston ErhvervsPhD-studerende ved NIRAS og DTU

VENTILATIONSVINDUER SOM TEKNOLOGI. Christopher Just Johnston ErhvervsPhD-studerende ved NIRAS og DTU VENTILATIONSVINDUER SOM TEKNOLOGI Christopher Just Johnston ErhvervsPhD-studerende ved NIRAS og DTU OVERSIGT Ventilationsvinduet Undersøgelsen Fysikken Forbehold Resultater Betragtninger 13/10/2016 Ventilationsvinduer

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL. Kuvatek A/S Parallelvej 2 DK-9879 Sindal CVR SparNord Bank:

INSTALLATIONSMANUAL. Kuvatek A/S Parallelvej 2 DK-9879 Sindal CVR SparNord Bank: INSTALLATIONSMANUAL Kuvatek A/S Parallelvej 2 DK-9879 Sindal CVR 30 27 60 35 SparNord Bank: 9001-4576624390 www.kuvatek.dk Phone : +45 65 96 77 96 Mobile : +45 21 67 48 24 E-mail : info@kuvatek.dk 1. SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER

Læs mere

GASTURBINER. Meget meget vigtigt!!

GASTURBINER. Meget meget vigtigt!! GASTURBINER Meget meget vigtigt!! 1 3 typer gasturbiner Flygasturbiner Flyafledte gasturbiner Industrigasturbiner Flygasturbiner er, som navnet antyder den type der sidder på fly. Flyafledte gasturbiner

Læs mere

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse PCB M Å L I N G E R Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse af afværgetiltag Frederiksberg Skole Sorø 1. måleserie 2014 Projektnr.: 103118-0008-P003 Udarbejdet af: Dorte Jørgensen kemiingeniør, MEM

Læs mere

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg Renere produkter J.nr. M126-0375 Bilag til hovedrapport HFC-frie mælkekøleanlæg 2 demonstrationsanlæg hos: - Mælkeproducent Poul Sørensen - Danmarks Jordbrugsforskning Forfatter(e) Lasse Søe, eknologisk

Læs mere