7.4.5 Case #2 Den Nye Skole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "7.4.5 Case #2 Den Nye Skole"

Transkript

1 7.4.5 Case #2 Den Nye Skole Den Nye Skole var kun få år gammel. Den var blevet til i forbindelse med sammenlægningen af to skoler og var dermed blevet af egnens største skoler. Den Nye Skole blev ved samme lejlighed faseopdelt, og eleverne fordelt på helt nye huse afhængigt af aldersgrupper. De fysiske rammer var designet til at understøtte forskellige undervisningsformer, og der var nye og flotte naturfagslokaler tilknyttet hvert af husene på skolen. Husene havde forskellige ringetider og var bemandet af forskellige grupper af lærere, som var tilknyttet de enkelte huse. I forbindelse med sammenlægningen af de to skoler blev store dele af skolernes historie og traditioner brudt op, og den nye ledelse udnyttede chancen til at definere nye visioner for skolen. Den Nye Skole skulle være en foregangsskole, og takket være de fordelagtige rammer og muligheden for at sætte nye dagsordener blev skolen også hurtig kendt for netop det. Da STK kom på banen, var skolen allerede involveret i et massivt udviklingsprojekt, som omfattede samtlige lærere på skolen. Alle lærerne var involveret og havde været på kursus om elevers læringsstile og forskellige former for intelligens. Udvalgte lærere havde fået til opgave at sikre fremdriften i implementeringen på skolen. Således var lærerne selv med til at lede udviklingen på skolen. På det tidspunkt var naturfagene ikke særligt højt prioriteret på skolen. Skolen havde forud for STK haft planer om at arbejde med nogle af de samme problemstillinger som STK fokuserede på. STK blev set som en chance og en anledning til at satse på naturfagene gennem endnu et omfattende udviklingsinitiativ på skolen, som i forskelligt omfang kom til at berøre lærerne på skolen. Der blev initieret mange tiltag på skolen, som medvirkede til en samlet udvikling af naturfagsundervisningen på skolen. STK blev annonceret for hele skolen, og der blev løbende orienteret om tiltagene på skolen gennem skolens intranet. Fx var min tilstedeværelse på skolen blevet annonceret på intranettet, allerede inden jeg havde mit første møde på skolen. Skolelederen vurderede, at ca. 80 % af lærerne hold sig opdaterede om skolens aktiviteter via deres intranet. Skolen havde i STK-projektperioden oplevet en større udskiftning blandt

2 naturfagslærere, hvilket var med til at tilføre nye kræfter og til at bane vejen for nye samarbejder. Faglige barrierer blev nedbrudt På Den Nye Skole var der en stærk faglig gruppe i form af fysik/kemi-lærerne. Denne faggruppe var vant til at arbejde sammen, og lærerne kendte hinanden indbyrdes. Fysik/kemi havde en særlig status på undersøgelsestidspunktet, idet det var det eneste af naturfagene i skolen, der var et prøvefag og derfor traditionelt disponeret for at få tildelt flere ressourcer end de andre naturfag. Som et led i satsningen på naturfagene på skolen blev faggruppen eksempelvis begunstiget med indførelsen af tolærerordning i samtlige fysik/kemi-timer, hvilket lærerne i undersøgelsen så som en stor fordel for faget og for samarbejdet mellem dem. Jeg fik flere gange at vide, at en af årsagerne til, at der var en markant fysik/kemi-gruppe på skolen skyldtes, at der op til undersøgelsesperioden ikke havde været særligt mange lærere på skolen med linjefag i natur/teknik, biologi eller geografi. Ifølge NaKuundersøgelsen viste det sig imidlertid ikke at være tilfældet. Allerede året inden casestudiet var der mindst tre lærere med geografi og to lærere med biologi som linjefag, og der blev ansat flere med disse linjefag efterfølgende. Til sammenligning var der kun tre lærere i NaKu-undersøgelsen, som opgav at have linjefag i fysik/kemi. Med andre ord syntes det faglige fællesskab ikke at bunde i lærernes faglige baggrund, men muligvis snarere i måden naturlærerne var fordelt på skolen. Fysik/kemilærerne var nemlig samlet omkring faglokaler i ét hus, mens de andre fortrinsvis benyttede faglokalerne i de forskellige huse, som de hørte til, og arbejdede derfor i relativ isolation til hinanden. Selv om skolen rådede over adskillige faglokaler til natur/teknik, var ingen udpeget til at drive og vedligeholde dem, og et af faglokalerne var næsten ubrugt: Der var en kort pause, hvor jeg fik lejlighed til at se natur/teknik-lokalet, som var HELT ubrugt (mærkaterne sad stadig på udluftningsapparaterne). Ifølge læreren, som jeg talte med, brugte natur/teknik-lærerne meget hellere klasselokalerne. Midt i samtalen kom en frustreret biologi- og geografi-lærerinde over og sagde lidt mismodigt til den kollega, der havde lukket mig ind: Du står da ikke og viser ham det lokale! Jeg snakkede kort med hende. og hun syntes, at det var et værre spild, at der ikke var nogen, som tog sig af at bruge lokalet. Selv havde hun ikke natur/teknik og var heller ikke interesseret i at skulle have al besværet med lokalet, så længe hun kun havde én enkelt klasse i det fag. (Feltnoter fra pædagogisk rådsmøde)

3 I tråd med tidligere undersøgelser var der tegn på, at natur/teknik fortsat var et lavt prioriteret fag på skolen på undersøgelsestidspunktet (se fx Dragsted, Horn, & Sørensen, 2003). Der eksisterede med andre ord både praktiske såvel som faglige barrierer mellem fysik/kemi-lærerne og så resten af naturfagslærerne på skolen. Naturfagsundervisningen mindede dermed om en balkaniseret undervisningskultur (se 4.5.2). På skolen havde ledelsen allerede inden STK-projektet haft planer om at sikre en bedre faglig progression i overgangen mellem natur/teknik-undervisningen i 6. klasse og overbygningsfagene. Man håbede på den måde at kunne fastholde elevernes interesse for naturfagene bedre. Sideløbende med STK-projektet blev der i Folkeskoleforliget af 2003 vedtaget en fælles afgangsprøve for fagene fysik/kemi, biologi og geografi. Dette var med til at bevirke, at der både blandt naturfagslærere og skoleledelsen var en kraftig interesse i at fremme samarbejdet mellem naturfagslærerne på tværs af de faglige skel. Der opstod således en række tiltag på skolen ud over aktiviteterne under STK i perioden , som understøttede den overordnede satsning på skolen. Disse tiltag bestod bl.a. af: 1. Tolærerordning i samtlige fysik/kemi-timer 2. Etablering af en faggruppe for biologi, geografi og natur/teknik 3. Gennemførelsen af talrige tværfaglige forløb på tværs med alle naturfagene 4. Oprettelsen af flere tværgående udviklingsgrupper Forklaring følger: 1) Tolærerordningen på skolen var en måde at styrke samarbejdet mellem fysik/kemilærerne. Efter kort tid indgik der også ikke-fysik/kemi-lærere i teamene, således at de kunne supplere hinanden fagligt og fremme den faglige refleksion over undervisningen. Dette var et bevidst forsøg på at motivere mere tværfaglig undervisning inden for naturfagene i overbygningen, og det var med til at forbedre relationerne mellem naturfagslærerne. 2) Inden for biologi-, geografi- og natur/teknik-lærerne opstod der samtidig en gruppe af lærere, der af eget ønske, begyndte at diskutere mulighederne for samarbejde på tværs af husene. Dette skete via s, da lærerne sjældent mødte hinanden i det daglige på grund af skolens fysiske og organisatoriske opbygning, og lærere fra forskellige huse kendte derfor stort set ikke hinanden.

4 3) Alene i skoleåret 2005/2006 blev der gennemført fem tværfaglige forløb, hvor det først og fremmest var biologi og fysik/kemi, som var involveret. Natur/teknik indgik dog også i flere af forløbene. Samtidig blev natur/teknik-lærerne inkluderet i skolens planer om kompetenceudvikling og videndeling på det naturfaglige område. 4) Der blev nedsat en serie af udviklingsgrupper på tværs af klassetrin og fag til at formulere skolens handleplan mht.: - at forbedre progressionen mellem naturfagene op igennem grundskoleuddannelsen og videre til gymnasiet, - at skabe bedre samspil mellem naturfagene i overbygningen, - at gøre undervisningen mere relevant for pigerne, og - at øge interessen og elevresultaterne for naturfagene på skolen generelt. Udviklingsgrupperne blev sammensat af 6-8 lærere, som hver fik tildelt 20 timer til arbejdet, og resultatet af gruppernes arbejde havde en væsentlig indflydelse for skolens udvikling: Det, gruppen finder frem til, bliver vendt i organisationen, og så bliver det lov Vi vil gerne overordnet set videndele i organisationen. Vi vil gerne give ildsjælene mulighed for at kunne finde andre ildsjæle at arbejde sammen med til skolens bedste (Fra skolelederinterview) Udviklingsgrupperne tjente et dobbelt mål: Dels skulle grupperne være med til at planlægge udviklingen på det naturfaglige område. Dermed blev ledelsesansvaret for den samlede udvikling af naturfagene fordelt på de lærere, som selv ønskede at bidrage til udviklingen. På samme tid var udviklingsgrupperne med til at samle lærere, som ellers ikke nødvendigvis arbejdede sammen. Udviklingsgrupperne var således et af flere eksempler på tiltag, hvor udviklingsinitiativer blev konkrete anledninger for lærere til at arbejde sammen. Dette var med til at bringe de menneskelige ressourcer mere sammen til fælles gavn for skolen. Også flere af lærerprojekterne under initiativpuljen i STK-projektet var med til at føre lærere sammen i nye relationer omkring naturfagsundervisningen. Fx blev en af skolens nye lærere gjort til en del af STK-projektet, ved at læreren blev gjort til projektleder for et af skolens initiativpuljeprojekter: Jeg tror, at [Lærers navn] er blevet koblet på det der Lego. Ellers var jeg ved at overveje at være den, der trak af sted med det. Han har også en del fysik. Han er en ny, ung mand, og så kunne han også komme lidt i gang med at blive draget ind i det [STK], så det ikke bare er os andre, der kører det hele. Det er meget godt. (Fra lærerinterview)

5 Gennem alle disse tiltag opstod der masser af muligheder for at forme nye relationer på tværs af de ellers adskilte faggrupper. Konsekvensen af dette var, at den balkaniserede lærerkultur blev afløst af en lærerkultur, hvor naturfagene i højere grad blev sidestillet, og hvor samarbejde på tværs af naturfagene i højere grad blev en del af den naturfaglige undervisningspraksis. Ildsjælene førte an i udviklingen med støtte fra ledelsen Skolelederen på De Nye Skole var en del af en lille skare, som var med til de første møde i Kalundborg angående STK-projektet, allerede inden det var bestemt, at STK skulle afvikles i Kalundborg. Med til disse møder var også udvalgte lærere fra skolen. Dette skyldtes bl.a. et bevidst valg fra ledelsens side om fra første færd at inddrage nogle af de lærere, som skulle deltage i projektet. En af disse lærere førte an og forsøgte at engagere de andre naturfagslærere til at tage del i at arrangere og afvikle konkrete aktiviteter på skolen i forbindelse med Dansk Naturvidenskabsfestival i Det viste sig imidlertid, at være vanskeligt at få praktisk hjælp fra kollegaerne til afvikling af festivalen, på trods af, at flere havde ytret interesse for at deltage. I sidste ende kom denne ene lærer til at stå for at arrangere det meste af arbejdet med festivalen, hvilket betød, at læreren måtte bruge betydeligt mere end den normale arbejdstid på at arrangere og forberede festivalen. Det overraskede og skabte en del frustrationer hos læreren, at kollegaerne ikke var mere villige til at støtte op om indsatsen. Denne episode var et eksempel på, hvordan det var ildsjælene, der ofte kom til at stå for indsatsen på skolen. Et af de definerende træk, som adskilte ildsjælene fra de andre naturfagslærere, var, at de tog ansvaret for konkrete projekter, uden at tage hensyn til, hvor megen tid der blev brugt på arbejdet. Mange lærere var meget opmærksomme på deres forbrug af arbejdstimer i forbindelse med udviklingsarbejdet, hvilket i nogle tilfælde overskyggede mulighederne ved at deltage. Denne timetalstænkning betød, at flere af lærerne valgte ikke at deltage i efteruddannelsestilbud, ansøgninger om projektmidler og andre mulige fordelagtige tilbud i forbindelse med STK i den udstrækning, de kunne have gjort. Hvis deltagelsen i STK-aktiviteter betød arbejdstid ud over den normale, var mange lærere modvillige til at deltage i arbejdet. Som en af ildsjælene sagde: Sådan er det tit, når man går ind i nogle ting; så kan man vælge at holde fokus på, hvor mange timer får jeg for det, og kan tingene dække. Eller man kan holde fokus på, at det er interessant og berigende at være med i. Og jeg har valgt det sidste. (Fra gruppeinterview)

6 Et karakteristisk træk ved ildsjælene var, at de fokuserede på mulighederne frem for at tælle arbejdstimer. Når man kun har været lærer i 7-8 år, som jeg har, er man måske ikke så træt af at arbejde gratis, som man er, når man har været lærer i 20 år, sagde en af ildsjælene. Det var dog ikke uproblematisk, da udviklingen således i et vist omfang var baseret på gratis merarbejde. Dette var bl.a. med til at skabe spændinger i forholdet til de lærere, som ikke villige til at arbejde gratis. Efter et år med masser af udviklingsaktiviteter var engagementet hos en af ildsjælene i STK-projektet dalet i takt med, at læreren oplevet personlige omkostninger ved at være så aktiv. Samtidig var der opstået en større forståelse for de kollegaer, som ikke havde været så aktive i udviklingen på skolen indtil da. I den henseende havde ildsjælen på visse områder konformeret til den fremherskende lokale naturfaglige kultur. Men skolelederen på Den Nye Skole havde en skærpet opmærksomhed omkring ildsjælenes betydning for udviklingsarbejdet. Ledelsen forsøgte at støtte ildsjælene ved at motivere dem, sørge for at bevilge timer til udviklingsarbejdet, give dem mulighed for at deltage i de STK-aktiviteter, de ønskede, og ved at forsøge at skærme dem fra andre opgaver, som kunne belaste dem yderligere tidsmæssigt. Skolelederen forsøgte også bevidst at bringe ildsjælene sammen gennem udviklingsgrupperne på skolen, men som en af lærerne på skolen sagde: Desværre tror jeg ikke på, at STK har skubbet til, at de lærere, der normalt ikke samarbejder, at de er begyndt Der er visse ting, man ikke kan skubbe til. (Fra lærerinterview) Med ledelsens hjælp opstod der forskellige interne netværk mellem de naturfagslærer, som ønskede at deltage i udvikling af naturfagene på skolen. Herigennem kunne lærerne realisere deres faglige ambitioner, selv om det ofte krævede en indsats, der strakte sig ud over faste arbejdstimer og aftalte ekstrabevilgede timer. Udviklingen kom altså ikke kun af, at skolen rådede over gode faciliteter og økonomiske muligheder, eller af at STK-projektet kunne tilbyde adgang til ekstraordinære ressourcer. Det var i høj grad, fordi STK-projektet blev en anledning til at synliggøre satsningen på naturfagsområdet og derigennem at samle ildsjælene, så de kunne få mulighed for at præge forholdene til fælles gavn for naturfagslærernes på skolen. Dermed øgede skolen sin kapacitet for udvikling (se skolens kapacitet: punkt 1 og 2). Samspillet mellem de tilførte ressourcer (fra STK), ledelsens koordination af indsatsen og støtte til ildsjælene og ildsjælenes indsats skabte en generel opmærksomhed på naturfagene, som førte til dannelsen af nye relationer og forbedring af eksisterende. Fx

7 betød tolærerordningen i fysik/kemi, at lærerne samlede sig omkring planlægningen af undervisningen. Herved opstod der nye muligheder for at udveksle erfaringer og diskutere undervisningsformer og indhold (mutual engagement som beskrevet i 4.3.1). Et andet eksempel var skolens tværgående projektgrupper, som bragte lærere sammen, der normalt ikke havde et fælles grundlag for samarbejde (et joint enterprise, 4.3.1). Dette var med til at øge forbindelserne mellem naturfagslærerne og mindske de kulturelle barrierer mellem fx fysik/kemi-lærergruppen og resten af skolens naturfagslærere. Kombinationen af klare visioner omkring udviklingen inden for naturfagene i forbindelse med STK-projektet, en gennemgående fælles forståelse for indsatsen (shared repertoire, 4.3.1) og en lang række af konkrete lærerstyrede delprojekter var med til at facilitere ildsjælenes personlige engagement i udviklingsarbejdet. På den måde havde man opbygget et praksisfællesskab omkring udviklingen af naturfagsundervisningen, som udsprang af lærernes egne initiativer under en opbygget fællesforståelse for indsatsen blandt skolens aktører. Stærke forudsætninger for skoleudvikling På trods af sin størrelse og opbygningen i faseinddelte huse var en af de mest slående egenskaber ved Den Nye Skole, at skolen på mange områder virkede som en samlet enhed. I det hele taget havde den nye skole eksemplariske forudsætninger for udvikling, hvilket skolelederen selv fremhævede: For mig er der ingen tvivl om, at de største begrænsninger findes inde i os selv. Vi har alle faciliteterne, vi har rammerne, og vi har også fornuftige midler. Sådan er det. Vi har teamsamarbejde, vi har decentralisering, vi har fagsamarbejde. Så det er bare med, at det skal lykkes. Vi har det hele. (Fra skolelederinterview) Skolelederen beskrev, hvordan skolen havde haft nogle særlig gunstige forudsætninger for at opnå disse forhold, da skolen skulle omdefinere sig selv i forbindelse med tilblivelsen af den nye skole. I skolens korte historie havde ledelsen således arbejdet meget bevidst med at skabe et en følelse af institutionelt fællesskab og vision: Vi skal have visionen klar og målet klar. Vi skal vide, hvor i verden vi bevæger os hen ad. Så skal vi have en strategi for, hvordan vi når der [...]. Så skal det selvfølgelig følges op, og vi skal have afsat nogle ressourcer til det. På en eller anden måde skal det implementeres i hele virksomheden. Vi skal sørge for fremover at blive bedre til at dele den viden, som man tilegner sig visse steder, så den bliver alle til del. (Fra skolelederinterview)

8 En meget væsentlig pointe her var, at udviklingsinitiativer på Den Nye Skole blev tænkt ind i hele organisationen. Dette havde været tilfældet for tidligere satsninger på skolen, inden STK-projektet kom til, og de erfaringer byggede man videre på i STK. Derved var der skabt præcedens og en fælles forståelse af, at udviklingsprojekter af en vis størrelse var noget, der angik hele skolen, uanset hvem der egentlig var involveret. Da man valgte at satse på naturfagene på skolen i forbindelse med STK-projektet, blev det fra ledelsens side betragtet som en mulighed for at videreudvikle skolens kompetence set som en helhed og ikke kun en mulighed for at hjælpe en enkelt faggruppe på skolen. Skolens intranet fungerede som et fælles kommunikationsforum, hvor lærerne fik deres informationer om aktiviteter på skolen, og hvor de kunne udveksle erfaringer om bl.a. indsatsen omkring elevernes læringsstile. Der var således etableret en velfungerende virtuel infrastruktur for kommunikation på tværs af de praktiske barrierer på skolen. Dette kommunikationsforum medvirkede til, at STK-projektet var kendt af alle de lærere, jeg kom i kontakt med på skolen, og at der var en udbredt forståelse for satsningen på naturfagene. Kort sagt, havde skolen stærke forudsætninger for udvikling, som kom til udtryk i projektperioden gennem følgende (se skolens kapacitet, 4.5.5): 1. Ildsjælene på skolen bidrog til udviklingsprocessen gennem personligt og fagligt engagement. 2. Gennem de tværgående udviklingsgrupper og tolærerordningen mm. var der gode muligheder for udveksling af undervisningserfaringer og -ideer blandt naturfagslærerne. 3. Tiltagene omkring udviklingen af naturfagenes vilkår på skolen blev styret og koordineret fra skoleledelsen. 4. Skolen havde i forvejen gode praktiske rammer, men fik mulighed for at opnå endnu bedre vilkår gennem STK, hvilket virkede motiverende for udviklingen. 5. Skoleledelsen arbejdede bevidst og målrettet for at opnå synlige resultater gennem projektperioden og videre derfra. Skolens forudsætninger og særligt skolelederens deltagelse i opstarten af STK-projektet gjorde, at skolen hurtigt kom i gang med udviklingsprocessen. Derfor opnåede de også betydelige resultater på skolen som helhed.

7.4.4 Case #1 Den Naturfaglige Skole

7.4.4 Case #1 Den Naturfaglige Skole 7.4.4 Case #1 Den Naturfaglige Skole Den første caseskole lå i en mindre by i et område, hvor egnen bar præg af, at områdets største arbejdsplads var blevet lukket for ganske få år siden, og at uddannelsesniveauet

Læs mere

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Formålet med dette notat er formuleringen af formål, mål og succeskriterier for udviklingsprojektet Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen.

Læs mere

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Et udviklingsprojekt 2 3 En række folkeskoler i Randers Kommune er på vej ind i et arbejde, som skal højne kvaliteten i undervisningen i faget natur/teknik.

Læs mere

Naturfag. (Matematik medtænkes her som en del af det naturfaglige område.)

Naturfag. (Matematik medtænkes her som en del af det naturfaglige område.) Naturfag Skolens navn: Provstegårdskolen Skoleår: 28-9 Indledning Formålet med denne selvevaluering er at undersøge status og visioner for skolens indsats på det naturfaglige område og at understøtte en

Læs mere

Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Science-kommuner

Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Science-kommuner Science-kommuner Science-kommuner uddannelse skaber vækst Erfaringer gode råd fra projekt Science-kommuner uddannelse 2008-11 skaber vækst Erfaringer gode råd fra projekt Science-kommuner 2008-11 De 25

Læs mere

Science-kommuner. Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner

Science-kommuner. Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner Science-kommuner Science-kommuner uddannelse skaber vækst Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner 2008-11 De 25 deltagende kommuner 2008-11. 1/3 af Danmarks skoleelever bor i en Science-kommune.

Læs mere

I Kommunens Børn- og Ungepolitik 2007 er et af delmålene for skolen, at der gøres en særlig indsats for naturfagsundervisningen.

I Kommunens Børn- og Ungepolitik 2007 er et af delmålene for skolen, at der gøres en særlig indsats for naturfagsundervisningen. Naturfagsstrategi for Kalundborg Kommune 2007-2014 DATO 23. marts 2007 JOURNAL NR. 326-2007-47264 SAGSANSVARLIG Susanne Boesen / Michael Rasmussen UNDERVISNING / UDVIKLING Kalundborg Kommune hører med

Læs mere

Naturfag. Økonomiske ressourcer i 2008: Natur/teknik Biologi Geografi Fysik/kemi Matematik I alt kr.

Naturfag. Økonomiske ressourcer i 2008: Natur/teknik Biologi Geografi Fysik/kemi Matematik I alt kr. Naturfag Skolens navn: TARUP SKOLE Skoleår: 28/9 Indledning Formålet med denne selvevaluering er at undersøge status og visioner for skolens indsats på det naturfaglige område og at understøtte en refleksions-

Læs mere

Naturfag. Skolens navn: Agedrup Skole Skoleår: 08-09

Naturfag. Skolens navn: Agedrup Skole Skoleår: 08-09 Naturfag Skolens navn: Agedrup Skole Skoleår: 08-09 Indledning Formålet med denne selvevaluering er at undersøge status og visioner for skolens indsats på det naturfaglige område og at understøtte en refleksions-

Læs mere

Naturfag. (Matematik medtænkes her som en del af det naturfaglige område.)

Naturfag. (Matematik medtænkes her som en del af det naturfaglige område.) Side 1 af 5 Naturfag Skolens navn: H. C. Andersen Skolen Skoleår: 2008 2009 Indledning Formålet med denne selvevaluering er at undersøge status og visioner for skolens indsats på det naturfaglige område

Læs mere

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner 94 Kommentarer Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner Lene Beck Mikkelsen, NTS-centeret, Alsion, Marianne Hald, NTS-centeret Nordjylland Artiklen Hvad kan vi lære af Science-kommune-projektet

Læs mere

Netværksbaseret kompetenceudvikling af naturfagslærere. Håndbog. Lærerens. Qualifying in-service Education of Science Teachers AARHUS AU UNIVERSITET

Netværksbaseret kompetenceudvikling af naturfagslærere. Håndbog. Lærerens. Qualifying in-service Education of Science Teachers AARHUS AU UNIVERSITET Netværksbaseret kompetenceudvikling af naturfagslærere Lærerens Håndbog Qualifying in-service Education of Science Teachers AARHUS AU UNIVERSITET 1 Velkommen til QUEST Dette er en håndbog, der introducerer

Læs mere

Aktiv Ferie. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Aktiv Ferie. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Aktiv Ferie Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 8 Indhold 1. Introduktion...... 9 2. Projektets aktiviteter....... 10 3. Projektets resultater..... 10 4. Projektets virkning.......... 11 5. Læring

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan

Kompetenceudviklingsplan Navn: Leif Larsen (Lærer) Arbejdsplads: Solsikkeskolen Udviklingsplanen er senest opdateret: 01.11.2017 Evnen til at kunne håndtere konflikter børn imellem, børn/lærere imellem samt lærer/ forældre imellem.

Læs mere

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Handleplanen for inklusionsarbejdet i Bjedstrup Skole og Børnehus tager sit udgangspunkt i Skanderborg Kommunes strategi for inklusion, Børn og

Læs mere

Undersøgelse af undervisningen i naturfagene

Undersøgelse af undervisningen i naturfagene Undersøgelse af undervisningen i naturfagene Om undersøgelsen Den 3. juni 2010 Danmarks Lærerforening har foretaget en undersøgelse, der skal sætte fokus på naturfagene i folkeskolen herunder, hvordan

Læs mere

Naturfag. Skolens navn: Åløkkeskolen Skoleår:

Naturfag. Skolens navn: Åløkkeskolen Skoleår: Naturfag Skolens navn: Åløkkeskolen Skoleår: 2008-2009 Indledning Formålet med denne selvevaluering er at undersøge status og visioner for skolens indsats på det naturfaglige område og at understøtte en

Læs mere

Årsrapport 2009 for Ølsted skole

Årsrapport 2009 for Ølsted skole Årsrapport 2009 for Side 1 af 6 1. Sammendrag 2009 har generelt set været et godt år for Ølsted Skole. Vi har en stabil og motiveret medarbejdergruppe og vi har høstet gode resultater på det faglige plan,

Læs mere

Fremtidens Naturfaglige Lærere

Fremtidens Naturfaglige Lærere Efteruddannelse som bidrag til netværksudvikling blandt naturfagslærere i en kommune Tanker og erfaringer fra SDU s Masteruddannelse i Naturfagsundervisning Claus Michelsen, Syddansk Universitet Institutleder,

Læs mere

Pædagogisk ledelse i EUD

Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse er for mange både ledere og lærere et nyt begreb og en ny måde at forstå og praktisere ledelse på. Der hersker derfor mange forskellige opfattelser af og holdninger

Læs mere

Kvalitetsrapport 2010/2011. Favrdalskolen Haderslev Kommune

Kvalitetsrapport 2010/2011. Favrdalskolen Haderslev Kommune Kvalitetsrapport 2010/2011 Favrdalskolen Haderslev Kommune 1 1. Resumé med konklusioner 2. Tal og tabeller Skolen Indholdsfortegnelse Hvor mange klassetrin har skolen. Hvilke klassetrin - antal spor pr.

Læs mere

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer.

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Ishøj Kommune Juli 2014 Flere Lille og Store Nørder i Ishøj Projektbeskrivelse Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Projektet

Læs mere

Ledelse, støtte og implementering af udeskole

Ledelse, støtte og implementering af udeskole Ledelse, støtte og implementering af udeskole Boks start Peter Bentsen, SDCC Sundhedsfremme & Niels Ejbye-Ernst, VIAUC (2017) Udarbejdet i forbindelse med projekt Udvikling af Udeskole Boks slut I de kommende

Læs mere

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Indhold 3 Hvorfor denne guide? 4 Data bedre data frem for mere data 7 SKOLE 2 12 4 10 6 Sparring

Læs mere

Hvad har vi lært af ISI2015?

Hvad har vi lært af ISI2015? Hvad har vi lært af ISI2015? ft her rter uden stilling punktpå brug rykning venstrekst uden stilling, mindsk ng ndre ns navn og dato : En helhedstænkning gennem projektet Kommunen brugte erfaringerne som

Læs mere

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 lærer vejledning 1 lærervejledning Indhold side 1 2 3 4 5 Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 introduktion På Experimentarium er vi vilde med at

Læs mere

den kommunale indsats

den kommunale indsats den kommunale indsats det NATioNAlE CENTER FoR undervisning i NATuR, TEkNik og SuNdHEd Dette er en kort præsentation af NTS-centerets strategi for indsatsen på det kommunale område. Den er tænkt som en

Læs mere

Innovation, Science og Inklusion 2015. Slutrapport af ISI 2015

Innovation, Science og Inklusion 2015. Slutrapport af ISI 2015 Innovation, Science og Inklusion 2015 Slutrapport af ISI 2015 Kort rapport Målsætning og succeskriterier ISI 2015 havde i starten som målsætning at forbedre unges færdigheder inden for naturfag samt at

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

NaTeKu-spørgeskema Kan det bruges til at måle udvikling af naturfaglig kultur?

NaTeKu-spørgeskema Kan det bruges til at måle udvikling af naturfaglig kultur? NaTeKu-spørgeskema Kan det bruges til at måle udvikling af naturfaglig kultur? Evalueringsværktøj anvendt i NaTeKu-projektet Et projekt om udvikling af den naturfaglige kultur omkring natur/teknik (2007

Læs mere

Fælles Skoleudvikling. Pædagogisk udviklingsarbejde på Aalborg Kommunes skoler

Fælles Skoleudvikling. Pædagogisk udviklingsarbejde på Aalborg Kommunes skoler Fælles Skoleudvikling Pædagogisk udviklingsarbejde på Aalborg Kommunes skoler Forord Mange spændende udviklingsprojekter er blevet udtænkt, gennemført og om sat i praksis på skolerne, siden Aalborg Kommunale

Læs mere

Kvalitetsrapport 2011

Kvalitetsrapport 2011 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 11 Skoleåret 1-11 Delrapport fra 11 ved skoleleder Kedda Jakobsen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Gennemsnittet er højnet betydeligt i

Læs mere

Målgruppen for den fremadrettede indsats, er børn og unge fra 5. til 10. klasse samt deres forældre.

Målgruppen for den fremadrettede indsats, er børn og unge fra 5. til 10. klasse samt deres forældre. Social- og Sundhedsforvaltningen og Skole- og Kulturforvaltningen 2009 Indledning Formålet med at opdatere den eksisterende handleplan er at sikre, at indsatsten lever op til krav og forventninger, der

Læs mere

Center for Børn og Undervisning

Center for Børn og Undervisning Center for Børn og Undervisning Dato 21. februar 2017 Konsulent Finn Sonne Holm Kvalitetsrapport 2015/2016 Rammer for de lokale handleplaner og indsatser på baggrund af resultaterne i skoleåret 2015/2016

Læs mere

Indhold INDLEDNING... 2 FACEBOOK LOKALT... 2 AKTIVITET PÅ FACEBOOK... 3 VIRKSOMHEDSKONTAKT... 5 STATUS JUNI KONKLUSION...

Indhold INDLEDNING... 2 FACEBOOK LOKALT... 2 AKTIVITET PÅ FACEBOOK... 3 VIRKSOMHEDSKONTAKT... 5 STATUS JUNI KONKLUSION... Indhold INDLEDNING... 2 FACEBOOK LOKALT... 2 AKTIVITET PÅ FACEBOOK... 3 VIRKSOMHEDSKONTAKT... 5 STATUS JUNI 2016... 5 KONKLUSION... 6 1 INDLEDNING Vi har i løbet af de seneste tre år undersøgt muligheden

Læs mere

Kvalitetskriterier for kompetenceudviklingsindsatser

Kvalitetskriterier for kompetenceudviklingsindsatser Kvalitetskriterier for kompetenceudviklingsindsatser Erfaringer fra projekt Naturlig-Vis Jan Sølberg Lektor, Københavns Universitet De senere år har der været forsket mere og mere i, hvilke typer kompetenceudviklingsforløb,

Læs mere

Evaluering af udviklingskapacitet

Evaluering af udviklingskapacitet Evaluering af udviklingskapacitet et redskab til at skabe blivende forandringer Karin Mortensen, Programleder for NEUC Jan Sølberg, Lektor, KU 1 Program Introduktion til kapacitetsopbygning (og en øvelse)

Læs mere

Jobprofil. Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune

Jobprofil. Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune Jobprofil Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune 1. Indledning Hørsholm Kommune ønsker at ansætte en skoleleder på Rungsted Skole. Stillingen er ledig og ønskes besat snarest muligt. Denne jobprofil

Læs mere

Læseforståelse faglig læsning. Evaluering af et projekt under Partnerskab om Folkeskolen i Kolding Kommune

Læseforståelse faglig læsning. Evaluering af et projekt under Partnerskab om Folkeskolen i Kolding Kommune Læseforståelse faglig læsning Evaluering af et projekt under Partnerskab om Folkeskolen i Kolding Kommune Projekt Læseforståelse faglig læsning blev gennemført som led i Projekt Partnerskab om Folkeskolen.

Læs mere

Børn og Families Strategiplan

Børn og Families Strategiplan Børn og Families Strategiplan 2017-2019 KERNEOPGAVEN Kerneopgaven i Børn og Familie er at skabe udvikling, sundhed, læring og trivsel for børn og unge i Ringkøbing- Skjern Kommune på et højere niveau,

Læs mere

Resultatkontrakt for Næsby Skole

Resultatkontrakt for Næsby Skole Resultatkontrakt 2011-12 for Næsby Skole Odense Kommune - BUF - Skoleafdelingen 17.05.2011 dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Næsby - skole er indgået mellem Skoleafdelingen

Læs mere

Kort og godt. om implementeringen af OK13 OK13

Kort og godt. om implementeringen af OK13 OK13 Kort og godt om implementeringen af OK13 OK13 1 2 Indledning OK13 er et markant paradigmeskifte. Det er formentlig den største kulturændring på de erhvervsrettede uddannelser, siden taxameteret blev indført

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

Udviklingsarbejde og innovationsprocesser

Udviklingsarbejde og innovationsprocesser Det ved vi om Udviklingsarbejde og innovationsprocesser Af Anne-Karin Sunnevåg og Pia Guttorm Andersen Redaktion: Ole Hansen og Thomas Nordahl Oversat af Ea Tryggvason Bay Indhold Forord af Ole Hansen

Læs mere

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov

Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering. Tegn for dagtilbud Dybbøl/ Sundeved som medarbejderne handler på: Hurtig indsats til børn med særlige behov SMTTE på Inklusion Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering Politisk baggrund: I Sønderborg kommune inkluderes det enkelte barn i fællesskabet. Hvorfor: Vi vil inkludere børn i Sønderborg kommune så de får

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune

Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune Haderslev Kommunes kompetenceudviklingsplan for skoleområdet 2014-2020 Kompetenceudviklingsplanen skal ses i sammenhæng med Børne- og Familieserviceområdets

Læs mere

Baunehøj Efterskole Strategi 2018

Baunehøj Efterskole Strategi 2018 Baunehøj Efterskole Strategi 2018 Strategi 2018 Baunehøj Efterskoles opgave er at bidrage til en bedre verden gennem en videbegærlig, kritisk, aktiv, modig og frimodig ungdom. Vi løser denne opgave ved

Læs mere

Skriftlighed i studieretningerne

Skriftlighed i studieretningerne Skriftlighed i studieretningerne Indholdsfortegnelse 1. Projektets formål 2. Projektets organisering 3. Projektets proces og produkter 4. Evaluering af projektet 5. Hovedresultater og erfaringer ift. projektet

Læs mere

Skolens naturfag. en hjælp til omverdensforståelse HENRIK NØRREGAARD (RED.) JENS BAK RASMUSSEN

Skolens naturfag. en hjælp til omverdensforståelse HENRIK NØRREGAARD (RED.) JENS BAK RASMUSSEN Skolens naturfag en hjælp til omverdensforståelse HENRIK NØRREGAARD (RED.) JENS BAK RASMUSSEN Henrik Nørregaard (red.) Jens Bak Rasmussen Skolens naturfag en hjælp til omverdensforståelse Henrik Nørregaard

Læs mere

Skolepolitik KOMMUNEQARFIK SERMERSOOQ. Forvaltning for Børn, Familie og Skole

Skolepolitik KOMMUNEQARFIK SERMERSOOQ. Forvaltning for Børn, Familie og Skole Skolepolitik KOMMUNEQARFIK SERMERSOOQ Forvaltning for Børn, Familie og Skole Skolepolitik Fælles om folkeskolen sammen skaber vi fremtiden I vores folkeskoler former vi vores elevers fremtid og dermed

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

TJEKLISTE TIL OPSTART AF EN BYGGESAG

TJEKLISTE TIL OPSTART AF EN BYGGESAG TJEKLISTE TIL OPSTART AF EN BYGGESAG KORT OM FASEN I denne fase skal der skabes et grundigt fundament for at træffe de rigtige beslutninger for udviklingen i jeres afdeling. I skal også have planlægt og

Læs mere

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk Naturfagene i folkeskolereformen Overblik over reformens indhold på Undervisningsministeriets hjemmeside: www.uvm.dk/i fokus/aftale om et fagligt loeft affolkeskolen/overblik over reformen Eller som kortlink:

Læs mere

De unge er storforbrugere af it, derfor skal erhvervsskolerne også være det

De unge er storforbrugere af it, derfor skal erhvervsskolerne også være det De unge er storforbrugere af it, derfor skal erhvervsskolerne også være det Tal om de 16-19 årige 99% har mobiltelefoner 92% bruger nettet hver eller næsten hver dag 87% bruger sociale netværkssites 83%

Læs mere

Dyr i bevægelse. Rapport vedr. J.nr. 2008-7.42.04-0018. Naturhistorisk Museum Århus

Dyr i bevægelse. Rapport vedr. J.nr. 2008-7.42.04-0018. Naturhistorisk Museum Århus Dyr i bevægelse Rapport vedr. J.nr. 2008-7.42.04-0018 Naturhistorisk Museum Århus 2 Indhold Dyr i bevægelse...4 Udvikling og sammenhæng...5 Lige ind i fællesmål og de fire naturlige delkompetencer...5

Læs mere

ISI Oplæg til kickoff-arrangement Den 26. september 2010 Ole Jacobsen, Provstegårdskolen

ISI Oplæg til kickoff-arrangement Den 26. september 2010 Ole Jacobsen, Provstegårdskolen ISI 2015 Oplæg til kickoff-arrangement Den 26. september 2010 Ole Jacobsen, Provstegårdskolen Grønt Flag Grøn Skole Provstegårdskolen Provstegårdskolen Præsentation af skolen Opført i 1966 sammen med Odense

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem

Dialogbaseret aftale mellem Dialogbaseret aftale mellem Klubområde 2 (Klub X ) v/ Caj Stroland og Børn & Unge forvaltningen v/ Flemming Jensen 2014 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås

Læs mere

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy Niels Ejbye-Ernst, VIA UC og Bo Immersen, Nationalpark Thy Efter en projektperiode på tre år med mange forskellige aktiviteter står netværket omkring Nationalpark

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Karakterrapport 2011. Afgangsprøverne maj juni 2011. Ishøj Kommune

Karakterrapport 2011. Afgangsprøverne maj juni 2011. Ishøj Kommune Karakterrapport Afgangsprøverne maj juni Ishøj Kommune Indhold Forord... Skoleledernes refleksion over karakterrapport... Rapportens forudsætninger... Det fælleskommunale gennemsnit ved Folkeskolens afgangsprøve

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning og

Læs mere

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder.

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder. Kommissorium Udarbejdet august 2012 Projektnavn LP i skolerne Projektperiode August 2012 Juni 2015 StyregruppeformandProjektleder Peder Hanghøj 1. Formål Formålet er at fastholde og styrke en gennemgående

Læs mere

Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser

Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Det tværfaglige kursus Den motiverende samtale blev en øjenåbner for 20 medarbejdere i Sundhedsafdelingen i

Læs mere

Forskning: Sådan møder praksis de nye lærere.

Forskning: Sådan møder praksis de nye lærere. Forskning: Sådan møder praksis de nye lærere. Af Lisbeth Lunde Frederiksen. Ph.d. Forsknings-og udviklingsleder VIA Profession og uddannelse Det er ikke uden betydning, hvordan praksis møder de nye lærere,

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne-

Læs mere

Analyse af læring og trivsel - Kvalitetsanalyse 2017 T R Ø R Ø D S K O L E N

Analyse af læring og trivsel - Kvalitetsanalyse 2017 T R Ø R Ø D S K O L E N Analyse af læring og trivsel - Kvalitetsanalyse 2017 T R Ø R Ø D S K O L E N Indhold 1. Indledning... 2 2. Opsamling... 3 Status for pejlemærker for elevernes læring... 3 Status for pejlemærke om elevernes

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling Grøn Generation strategi Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling 1 Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i

Læs mere

Tema: Lærersamarbejde

Tema: Lærersamarbejde Tema: Lærersamarbejde Når hele organisationen skal være med. Karl-Henrik Jørgensen Velfærdsledelse Spor 1: Debatten om velfærdssektoren og ledelsens opgave i forhold til udfordringen i den offentlige sektor.

Læs mere

Principper for evaluering på Beder Skole

Principper for evaluering på Beder Skole Principper for evaluering på Beder Skole Evaluering er en vigtig faktor i forhold til at få viden som skal være med til at udvikle den enkeltes elevs trivsel og læring. Men evaluering er mere end det.

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

*Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Sammen om naturvidenskab Anbefalingsrapporten set i sammenhæng med naturfagskompasset Warm-up: Hvis I nu skulle formulere anbefalinger til en national strategi... Hvad ville I så fokusere på? 13 forandringsteorier

Læs mere

Udvikling af faglærerteam

Udvikling af faglærerteam 80 KOMMENTARER Udvikling af faglærerteam Ole Goldbech, Professionshøjskolen UCC Kommentar til artiklen MaTeam-projektet om matematiklærerfagteam, matematiklærerkompetencer og didaktisk modellering i MONA,

Læs mere

Naturfagskoordinatorens rolle og vilkår

Naturfagskoordinatorens rolle og vilkår Naturfagskoordinatorens rolle og vilkår En udvikling fra 009 til 00 går på, at man i flere kommuner har valgt at involvere flere personer i arbejdet med at koordinere Science-kommuneprojektet. I 009 var

Læs mere

Forbedringspolitik. Strategi

Forbedringspolitik. Strategi Forbedringspolitik Strategi 1 2 Indhold Forord... 3 Formål... 5 Vi vil forandre for at forbedre... 6 Forbedringer tager udgangspunkt i patientforløb og resultatet for patienten... 7 Medarbejder og brugerinvolvering...

Læs mere

Evaluering af "GeoGebra og lektionsstudier" Hedensted Kommune.

Evaluering af GeoGebra og lektionsstudier Hedensted Kommune. Evaluering af "GeoGebra og lektionsstudier" Hedensted Kommune. Projektet "GeoGebra og lektionsstudier" er planlagt og gennemført i samarbejde mellem Hedensted Kommune, Dansk GeoGebra Institut og NAVIMAT.

Læs mere

Tryg base- scoringskort for ledere

Tryg base- scoringskort for ledere INSTITUTIONENS NAVN OG ADRESSE: INSTITUTIONENS LEDER: INSTRUKTØRENS NAVN: STARTDATO Tryg base- scoringskort for ledere Et værktøj til at evaluere din organisation før og efter jeres udviklingsarbejde med

Læs mere

Udbud af målrettede efteruddannelseskurser i Aalborg kommune

Udbud af målrettede efteruddannelseskurser i Aalborg kommune Udbud af målrettede efteruddannelseskurser i Aalborg kommune En del af den samlede indsats for at styrke naturfagene NTS-CENTERET 1 Opbygning, udvikling og opretholdelse af en stærk naturfaglig kultur

Læs mere

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 93 Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 Aktivt Seniorliv Sund aldring er tæt forbundet med en aktiv tilværelse. Alle mennesker har ønsker for deres liv og har ressourcer, der skal

Læs mere

REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger:

REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger: REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger: Næstved Kommune Kultur og Borgerservice Projekttitel: Åben

Læs mere

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området FÆLLESSKABER FOR ALLE En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området Fællesskaber for Alle har bidraget til at styrke almenområdets inklusionskraft Fællesskaber for Alle er

Læs mere

Dansk D - 2014-15 Evaluering af Danskundervisningen i DD

Dansk D - 2014-15 Evaluering af Danskundervisningen i DD Dansk D - 2014-15 Evaluering af Danskundervisningen i DD Lærer: Michael Krakus Generelt: Det har været et spændende år, at være dansk-, historie- og klasselærer i DD for første gang. Det har været en stor

Læs mere

SKOLENS EVALUERING AF DEN SAMLEDE UNDERVISNING

SKOLENS EVALUERING AF DEN SAMLEDE UNDERVISNING 1. Evaluering af trinmål Vi forventer, at Roser Skolens elever til enhver tid har mulighed for at opnå kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til uden problemer at kunne fortsætte i folkeskolen.

Læs mere

Sønderborg Kommunes udviklingen som Science Kommune

Sønderborg Kommunes udviklingen som Science Kommune Sønderborg Kommunes udviklingen som Science Kommune Projektet med udvikling af ScienceKommuner er afsluttet og indgår nu i NTS-samarbejdet. Der var formuleret 4 vilkår til at være Science Kommune: 1) Ledelsesmæssig

Læs mere

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Projekttitel: Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Ansøgning om ressourcer til kompetenceudvikling inden for formativ evaluering i matematik undervisningen. Dette er en ansøgning

Læs mere

Ny skole Nye skoledage

Ny skole Nye skoledage Skoleledelsesforløb 2013 KL og COK har i samarbejde med kommunale chefer og skoleledere tilrettelagt og udviklet et 3-dages udviklingsforløb for landets skoleledelser med henblik på at understøtte implementeringen

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Felsted Centralskole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Felsted Centralskole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Felsted Centralskole 2015-2020 Skole og Undervisning oktober 2017 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020

Læs mere

15 Godkendelse af procesplaner for prioriterede indsatsområder

15 Godkendelse af procesplaner for prioriterede indsatsområder 15 Godkendelse af procesplaner for prioriterede indsatsområder 15.1 - Bilag: Reviderede procesplaner for Fritidsrådets indsatsområder DokumentID: 4123664 Procesplaner for prioriterede indsatsområder: Indsatsområde

Læs mere

Foreløbig redegørelse for Beslutning om kommunalt tilskud til at styrke udviklingen i Jyderup. Fremdrift fra projekt start den

Foreløbig redegørelse for Beslutning om kommunalt tilskud til at styrke udviklingen i Jyderup. Fremdrift fra projekt start den Foreløbig redegørelse for Beslutning om kommunalt tilskud til at styrke udviklingen i Jyderup Fremdrift fra projekt start den 01.11.2017 31. 03.2018 i alt 5 mdr. Pr. 02 April 2018 Overblik... 3 Praktik...

Læs mere

Tværfagligt arbejde i naturfagsundervisningen på overbygningen i folkeskolen

Tværfagligt arbejde i naturfagsundervisningen på overbygningen i folkeskolen Tværfagligt arbejde i naturfagsundervisningen på overbygningen i folkeskolen Af Lektor Peter Jepsen, peje@ucc.dk og Lektor Ditte Marie Pagaard, dmpa@ucc.dk Baggrund for projektet Rapporten udspringer af

Læs mere

Sciencestrategi dagtilbud og skoler 2012-2016

Sciencestrategi dagtilbud og skoler 2012-2016 Sciencestrategi dagtilbud og skoler 2012-2016 1: Baggrund for udarbejdelsen af en sciencestrategi Danmark har som vidensamfund behov for i fremtiden at sikre viden og udvikling inden for de naturfaglige

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Undervisningseksperimentarium. Ida Diemar, Anja Dupont og Mikkel Randløv fra Nørre Gymnasium

Undervisningseksperimentarium. Ida Diemar, Anja Dupont og Mikkel Randløv fra Nørre Gymnasium + Undervisningseksperimentarium Ida Diemar, Anja Dupont og Mikkel Randløv fra Nørre Gymnasium + Vores organisation + Vores organisation Grundlæggende principper: a) Beslutninger skal træffes så tæt som

Læs mere

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik 2019-2023 Indledning Dagtilbuds- og skolepolitikken er blevet til i en inddragende proces, hvor forældrerepræsentanter, ledere, medarbejdere,

Læs mere

Hvidovre som Science-kommune. Naturfag der er: relevant, spændende og meningsfuldt

Hvidovre som Science-kommune. Naturfag der er: relevant, spændende og meningsfuldt Hvidovre som Science-kommune Naturfag der er: relevant, spændende og meningsfuldt Udarbejdet af Flemming S. Hansen Pædagogisk Center maj 2009 1 Hvidovre som Science-kommune Materialet er udarbejdet af

Læs mere

INKLUSION. - den svære vej fra idealer til praksis

INKLUSION. - den svære vej fra idealer til praksis INKLUSION - den svære vej fra idealer til praksis Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning Camilla B. Dyssegaard Postdoc, autoriseret psykolog Nyere inklusionsteori Inklusion og aktuelle tal fra DK

Læs mere

Inklusion i Lejre Kommune. En vision om berigende fællesskaber

Inklusion i Lejre Kommune. En vision om berigende fællesskaber Inklusion i Lejre Kommune En vision om berigende fællesskaber Kære læser Hvad betyder fællesskab for dig? Du har sikkert haft oplevelser med flere forskellige fællesskaber, som har haft betydning i dit

Læs mere

Naturfagslærerens håndbog

Naturfagslærerens håndbog Erland Andersen (red.) Lisbeth Bering Iben Dalgaard Jens Dolin Sebastian Horst Trine Hyllested Lene Beck Mikkelsen Christian Petresch Jan Sølberg Helene Sørensen Karsten Elmose Vad Naturfagslærerens håndbog

Læs mere