En tiltrængt socialreform. anstændig socialpolitik for personer med handicap og socialt udsatte

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En tiltrængt socialreform. anstændig socialpolitik for personer med handicap og socialt udsatte"

Transkript

1 En tiltrængt socialreform anstændig socialpolitik for personer med handicap og socialt udsatte

2 2 En tiltrængt socialreform anstændig socialpolitik for personer med handicap og socialt udsatte I 2012 har regeringen igangsat arbejdet med en omfattende socialreform. For at klæde regeringen ordentlig på til denne opgave afholdte vi Danske Handicaporganisationer, Dansk Socialrådgiverforening, Socialpædagogerne, FOA, HK Kommunal og Det Sociale Netværk en høring på Christiansborg 25. januar, hvor vi stillede skarpt på 3 centrale socialpolitiske områder: 1) Sammenhængen i indsatserne for de enkelte borgere 2) Finansieringen af det specialiserede socialområde 3) Borgernes retssikkerhed Områder hvor reformtiltag er stærkt tiltrængte, hvis målet er at skabe en anstændig socialpolitik. Vi har tidligere stillet skarpt på det specialiserede socialområde. I juni 2011 mødtes 700 mennesker til stormøde i Nyborg for at sige Stop hetzen mod mennesker med handicap og socialt udsatte. Stormødet kom særligt som reaktion på KL s barske retorik i forbindelse med påstande om ukontrollerede udgiftsstigninger på området hvor handicappede og socialt udsatte bl.a. blev hængt ud som værende udgiftstunge gøgeunger. Heldigvis gjorde vores protest indtryk. Folketinget vedtog et forslag, der tog skarp afstand fra retorikken og debatten har sidenhen fået en mere saglig og respektfuld tone. Vi håber på samme måde, at der vil blive lyttet til vores synspunkter i forbindelse med regeringens kommende reformarbejde. Det specialiserede socialområde er ellers et område, som kan være svært at bringe på den politiske såvel som den mediemæssige dags-

3 En tiltrængt socialreform 3 Foto fra høringen på Christiansborg 25. januar 2012 orden. Dette er på trods af, at området spiller en meget stor rolle for mange danskere og fylder meget i kommunernes daglige arbejde. Målgruppen er personer med handicap og socialt udsatte dette dækker over personer med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, sindslidende, hjemløse, voldsramte kvinder og stof- og alkoholmisbrugere. Ikke alene vedrører området rigtig mange danskere, det spiller også en meget stor rolle i kommunernes arbejde. Det anslås, at udgifterne til området udgør ca. 20 pct. af de samlede kommunale serviceudgifter. Der har efter kommunalreformen i 2007, og især de seneste par år, været et stigende pres på den støtte og hjælp, der tilbydes personer med handicap og socialt udsatte, og problemerne i forhold til finansiering, sagsbehandling samt klagemulighederne er blevet ekstra klart udstillet. I pjecens følgende 3 afsnit beskrives de centrale problematikker og mulige løsningsforslag opstilles.

4 4 En sammenhængende indsats for den enkelte borger Den tidligere regering ønskede med deres oplæg til kommunalreformen i 2004, at sikre en enkel og effektiv offentlig sektor tæt på borgerne, hvor skranker skal brydes ned, og vaner tænkes om. Regeringen vil skabe en offentlig sektor med én indgang og ét mål: Mennesker først. Hvad er problemet? Offentlige myndigheder koordinerer ikke i tilstrækkelig grad indsatserne Det er lykkedes at få én indgang nemlig kommunen. Men bag indgangen til kommunen, er der mange forskellige døre, som borgeren skal navigere mellem alt efter hvilket problem, der søges hjælp til. Der er lavet et system, hvor indsatsen over for udsatte borgere og mennesker med handicap er blevet søjleopdelt. Dermed er sagsbehandlingen også opdelt. Der er eksempler på, at borgere har op til 12 sagsbehandlere/ kontaktpersoner, der skal tage sig af hver sin lille del af borgerens problemer. Det betyder, at det er meget svært for den enkelte borger at få overblik over systemet. Konsekvensen er, at nogle helt opgiver at få den nødvendige hjælp. Mange oplever i dag, at offentlige myndigheder ikke i tilstrækkelig grad sikrer en koordineret indsats. Det gælder både på tværs af kommunens egne forvaltninger og i forhold til koordineringen mellem kommunen og det regionale sundhedsvæsen. Det giver store udfordringer med at løse de sammensatte problemer, som meget udsatte personer har. I årsrapporter fra organisationer på udsatte-området, i artikler osv. kan man finde flere dokumenterede eksempler på, at borgere oplever, at blive udsat for overgreb fra det såkaldte enstrengede system. Eksemplerne fortæller om borgere, der bliver kastebolde i systemet, og at systemet ikke samarbejder eller ved, hvad hinanden gør. Man oplever, at de ofte modarbejder hinanden.

5 En tiltrængt socialreform 5 Et eksempel fra årsrapporten fra Rådet for Socialt Udsatte er en kvinde, der er på kontanthjælp som følge af alvorlige fysiske skader og psykisk sårbarhed efter en voldsom trafikulykke. Hun bliver indkaldt til en samtale på jobcentret samme dag, som hun har en aftale hos en psykolog. Mødet med psykologen er en del af en udredning til kommunen, så der skal hun møde op ellers trækkes der i hendes kontanthjælp. Hun kontakter sagsbehandleren på jobcentret for at få rykket tidspunktet. Men her får hun samme meddelelse. Udfaldet bliver, at træk i kontanthjælpen ikke kan undgås. Diskussion Det er et grundlæggende problem, at man som borger, risikerer at skulle være i kontakt med for mange sagsbehandlere i systemet. Det giver en betydelig risiko for, at der ikke sker en ordentlig koordination. Konsekvensen er, at indsatsen bliver usammenhængende. Det er elendigt for borgeren, og det er dyrt for samfundet. Brugerne nævner selve mødet med systemet som meget afgørende for, om de føler, de får hjælp herfra. De fortæller, at det er vigtigt, at man bliver taget godt imod, når man henvender sig. Hvis man får dårlige erfaringer med systemet, så forsøger man at undgå det. Brugerne oplever, at systemet ikke møder mennesket, men at man puttes i kasser. Det virker demotiverende. Mange føler, at deres historie skal gentages hele tiden, og nogle mener, at der skeles for meget til journaler, i stedet for at lytte til det enkelte menneske. Brugerne vil generelt gerne have, at der fokuseres mere på deres ressourcer end på deres mangler, og at der er større tiltro til dem. 1 1 Artikel om Brugernes Bazar 2008 i årsrapport fra Rådet for Socialt Udsatte

6 6 En tiltrængt socialreform Løsningen Der skal altid være en sammenhængende indsats for den enkelte borger, der har brug for social støtte. Socialt udsatte borgere og mennesker med handicap er forskellige, og mange har komplekse problemer derfor er der behov for individuelle løsninger ikke standardisering. Der skal altid tages udgangspunkt i en individuel vurdering. Nogle har brug for en smule støtte, andre for mere og andre igen for meget støtte. Der er brug for en differentieret indsats alt efter, hvad borgeren kan få glæde af. Mødet mellem borgeren og systemet skal tage udgangspunkt i, hvordan borgeren ønsker, at rammen for mødet bør være. Det skal gøres obligatorisk, at borgeren har en fast kontaktperson. Der skal være en koordinerende sagsbehandler med myndighedsansvar eller tværgående teams til at sikre koordinationen. De sociale tilbud væresteder, varmestuer, sociale cafeer, forsorgshjem der har en daglig kontakt med borgerne, skal inddrages i, hvilken indsats den enkelte borger har brug for. De skal medvirke til, at borgeren inddrages på en god måde i det, der foregår. Og så skal de sikre, at der altid er en kontinuerlig sammenhæng mellem det, der foregår hos sagsbehandleren og det, som borgeren oplever i tilbuddet. De sociale tilbud skal indgå som ressourcecentre i kommunerne med deres viden om, hvad der generelt foregår på området og hvad der bør foregå.

7 En tiltrængt socialreform 7 Regeringens forslag om ressourceforløb med en tværfaglig koordinering, hvor et eller flere rehabiliteringsteam i hver kommune skal vurdere, koordinere og anbefale en indsats på tværs af beskæftigelsesområdet, socialområdet, uddannelsesområdet og sundhedsområdet bør gælde for alle borgere, der har brug for en tværfaglig koordinering.

8 8 Én indgang til det offentlige Jakob har ADHD og er tidligere misbruger. Her fortæller han om sit møde med systemet og de mange forskellige sagsbehandlere, som han skal fortælle sin historie til igen og igen Scan QR-koden og se filmen om Jakob, der siden sit føste møde med det sociale system som 16-årig har haft over 100 forskellige sagsbehandlere.

9 9 Brug for ny finansieringsmodel på det specialiserede socialområde Kommunerne har det fulde ansvar på det specialiserede socialområde. De er både myndighed for området, har ansvaret for, at der er de rette tilbud, og de skal også betale for disse tilbud. Det vil sige, at de skal sørge for, at borgerne får de rette sociale tilbud, såsom botilbud, aflastningstilbud, anbringelsessteder, beskyttet beskæftigelse osv., og de skal betale for dem. Kommunerne driver mere end 9 ud af 10 offentlige tilbud på socialområdet, resten drives af regionerne. I hver region indgår kommunerne en rammeaftale, hvor de blandt andet koordinerer antallet af pladser mv. Hver plads på de enkelte tilbud har en pris den pris kan variere fra tilbud til tilbud og fra kommune til kommune. Den afhænger af, hvad det enkelte tilbud indeholder. Det kaldes omkostningsbaserede takster. Eksempelvis kan prisen på en plads på et botilbud være forskellig alt efter hvilke pædagogiske støttefunktioner, der er koblet til tilbuddet. Systemet hviler på en forudsætning om, at kommunerne skal kunne købe og sælge pladser til hinandens borgere. I Tilbudsportalen indberettes alle tilbud og priser. Det er en slags digital markedsplads, hvor alle tilbud er synlige med indhold og takster. Hermed skulle det være muligt for kommunerne at sammenligne tilbud og finde det billigste, der dækker borgernes behov. Den nuværende finansieringsmodel blev oprettet med kommunalreformen i Tidligere betalte kommunerne en grundtakst og amtet betalte resten, uanset hvad tilbuddet kostede. Hvad er problemet? Priserne på tilbuddene er uigennemskuelige Flere analyser på området har dokumenteret, at det er meget svært for kommunerne at sætte den korrekte pris for de enkelte tilbud. Og

10 10 En tiltrængt socialreform det gør det svært at gennemskue om nogle tilbud i virkeligheden er for dyre. Der er nogle udgifter, der kan være svære at overføre i taksten fx administrationsudgifter, som ikke direkte knytter sig til det enkelte tilbud. En analyse af Deloitte viser eksempelvis, at der ikke er en direkte sammenhæng mellem de afholdte omkostninger på et tilbud og fastsættelsen af taksterne. Et andet element, der gør prissammensætningen svær at gennemskue, er princippet om, at et tilbud både kan have en hovedydelse og delydelse, svarende til det som betegnes et tilbuds basistakst og tillægstakst. Brugen af tillægstakster er steget og har skabt en uigennemsigtighed mellem indhold og pris. En analyse fra Finansministeriet har dokumenteret, at køb og salg af pladser i flere tilfælde ikke fungerer, og at kommunerne står svagt i deres rolle som indkøbere. Finansministeriets analyse viser også, at de tilbud på voksenområdet, der har haft de største takststigninger, er dem, hvor en stor del af brugerne kommer fra andre kommuner end den kommune, hvor tilbuddet ligger. Det er den kommune som borgeren kommer fra, der skal betale udgiften for den plads borgeren bruger og ikke den kommune, som tilbuddet ligger i. Det tyder altså på, at kommunerne skruer op for priserne på de tilbud, hvor andre kommuner betaler. Den markedsmodel, der er valgt til finansiering af tilbuddene, medfører altså, at kommunerne har incitamenter til at tjene penge på hinandens borgere, hvilket hverken er til gavn for borgeren eller den samlede samfundsøkonomi. Skrøbelig økonomi for kommuner Kommunerne har fået en mere skrøbelig økonomi efter de har overta-

11 En tiltrængt socialreform 11 get den fulde finansiering på socialområdet. Kommunerne skal således i udgangspunktet betale alle regninger selv, uanset hvilke tilbud borgerne har brug for og uanset prisen for disse. Kommunerne får refusion fra en fælles statslig pulje, som kommunerne selv har betalt i særligt dyre sager, men refusionsordningen er blevet nedtrappet fra 2007 til Det betyder, at grænserne for hvornår man kan få refusion for udgifterne til et tilbud, er blevet fordoblet fra 2007 til I 2012 får kommunerne refunderet 25 pct. af udgifterne i sager, der koster over kr. og 50 pct. af udgifterne på sager over 1,77 mio. kr. Det betyder, at det som i pressen ofte er omtalt som dyre enkeltmandssager, fylder meget i den enkelte kommunes budget og dermed i kommunernes bevidsthed. Det betyder også, at for små kommuner med små budgetter vil særligt dyre tilbud betyde meget for kommunens samlede økonomi. Mere specialisering mindre specialisering Finansieringsmodellen har medført 2 modsatrettede tendenser. Det viser en analyse foretaget af AKF (Anvendt Kommunal Forskning). I de store kommuner sker der tilsyneladende en specialisering af tilbuddene, mens der i resten af landet ser ud til at ske en afspecialisering. Kommunerne er i høj grad begyndt at opbygge egne tilbud, og mange kommuner ønsker at kunne klare opgaverne selv. Især i de store kommuner, som har et stort befolkningsgrundlag, sker der en øget specialisering. Men dermed kan der opstå mangel på adgang til specialiserede tilbud for de mindre kommuner, som ikke har befolkningsgrundlag eller den faglige baggrund til at kunne oprette specialiserede tilbud selv. En konsekvens af dette er, at borgere med særlige behov i de små kommuner, ikke får mulighed for at få et specialiseret tilbud, der kan dække de særlige behov. Socialpædagogernes (SL) rapport Specialtil-

12 12 En tiltrængt socialreform bud under pres dokumenterer, at landets mange specialtilbud generelt set i dag modtager flere målgrupper end før kommunalreformen det er ifølge SL en klar indikation for afspecialisering. Diskussion Der vil ikke være nogen snuptagsløsninger, når finansieringen på det specialiserede socialområde skal granskes. Skruer man på ét håndtag, vil det sandsynligvis skabe problemer andre steder. Men de fleste analyser viser med al tydelighed, at der er behov for at ændre den nuværende finansieringsmodel, som medfører, at hver enkelt kommune tænker kortsigtet og på sig selv først frem for at tænke på borgernes behov som helhed og den samlede samfundsøkonomi. Samtidig er den nuværende finansieringsmodel med til at gøre de enkelte kommuners økonomi meget skrøbelig. Socialministeren har senest taget første skridt i den rigtige retning ved at udvide refusionen for de særligt dyre tilbud til anbragte børn. Løsninger Det er nødvendigt med en ny model for finansieringen af tilbuddene på det specialiserede socialområde, hvor kommunerne ikke tilskyndes til at tjene penge på hinandens borgere. En model, der betyder at kommunernes budgetter ikke væltes over ende af en eller enkelte dyre enkeltsager, og hvor borgeren ikke lades i stikken. En model, hvor byrden for de særligt dyre og specialiserede tilbud fordeles mere jævnt mellem kommunerne. Det kan ske ved at skrue yderligere op for den nuværende fælles finansiering, som allerede finder sted i refusionsordningen.

13 En tiltrængt socialreform 13 En model der sikrer mere styring af indhold og pris i tilbuddene, fx fra en central myndighed. En model der sikrer, at der fokuseres mindre på økonomi og mere på at finde den rigtige indsats til borgeren. En ændret økonomisk incitamentsstruktur for kommunernes samhandel, så kommunerne driver tilbuddene omkostningseffektivt. En model der ikke hindrer borgernes mobilitet i forhold til at bosætte sig, hvor de har lyst. En model hvor der skelnes mellem, hvad der er dyrt, og hvad der er specialiseret, da disse 2 elementer ikke hænger naturligt sammen. En model der fremmer udvikling i de tilbud, der tilbydes, så de opfylder ændrede behov og fremmer udvikling af de nødvendige og tilpassede kompetencer.

14 14 Borgerens behov eller kommunens økonomi Michael vil gerne flytte hjemmefra. Han har fundet et sted, som passer perfekt til ham. Han er tryg ved stedet, fordi de har den rigtige ekspertise i forhold til Michaels epilepsi. Men kommunen vil ikke godkende stedet. De vil sende Michael på et plejehjem. Scan QR-koden og se filmen om Michael, der på trods af kommunens egen udredning, får at vide, at han ikke er syg nok til botilbuddet med døgnovervågning.

15 15 Retssikkerhed også i økonomisk stramme tider Klagesystemet på socialområdet er borgerens sikkerhedsnet i den forstand, at det skal sikre, at kommunerne følger loven. Klagesystemet skal altså sikre, at den enkelte borger, der går til kommunen for at få hjælp til at løse et givent problem, får den behandling og hjælp, som vedkommende har krav på. Kommunerne fik med kommunalreformen mange nye opgaver på det sociale område, og de fik ansvaret for mennesker med særligt behov for støtte og hjælp. Målet med reformen var, at den skulle øge den økonomiske stabilitet, den faglige kvalitet og ikke mindst retssikkerheden for samfundets svageste. Hvad er problemet? Klagesystemet under pres pga. økonomisk smalhals Retssikkerheden på det sociale område har været under pres i de seneste år. Dette skyldes især, at kommunerne har haft en meget stram økonomisk ramme, samtidig med at der er sat en dagsorden, hvor sorte tal på kommunernes bundlinje vægtes højere end det at overholde loven. Staten har lavet lovgivning, der betyder, at kommunerne bliver straffet økonomisk, hvis de ikke holder deres budgetter. Argumentet fra især kommunerne har været, at ankesystemet er udgiftsdrivende. Eksempelvis lød det fra KL s formand Jan Trøjborg i KL s årsberetning for 2010:..., kommunale beslutninger underkendes gang på gang i ankesystemet. Typisk med det resultat, at udgifterne vokser. Det er ikke holdbart, hvis vi skal overholde den økonomiske ramme. I aftalen om kommunernes økonomi, som blev indgået mellem regeringen og KL i 2011, blev der lagt op til ændringer af ankesystemet. I aftalen fremgår det, at man vil se nærmere på ankesystemets praksis for at ændre lovgivningen for dermed at styrke kommunernes mulighed for

16 16 En tiltrængt socialreform økonomisk styring. KL understregede i den forbindelse, at man ønsker at svække ankesystemets muligheder for at underkende kommunale beslutninger, der er begrundet i et kommunalt fastsat serviceniveau. Der blev på baggrund af ovennævnte aftale gennemført en analyse af ankesystemet i Analysens hovedkonklusion er, at ankesystemet ikke er udgiftsdrivende. Analysen viser, at de områder, hvor der er en stigning af sager i ankesystemet, som fx hjælpemiddelområdet, ikke er de områder, hvor udgifterne stiger. I analysen fremgår det, at kommunerne taber 7-9 pct. af sagerne i ankesystemet, og at de vinder pct. af sagerne pct. af sagerne hjemvises til ny behandling i kommunerne. Kommunerne taber altså ikke flere sager i dag end tidligere. En undersøgelse, foretaget af Dansk Socialrådgiverforening om faglighed og økonomi på handicapområdet, viser, at socialrådgiverne oplever at de økonomiske hensyn vægter højere end de socialfaglige vurderinger. Det mener hele 81 pct. af deltagerne i undersøgelsen. 67 pct. mener, at økonomi forringer muligheden for at varetage rettigheder for personer med handicap og 44 pct. oplever, at der ikke er råd til de nødvendige foranstaltninger. Personer med handicap og socialt udsatte oplever også selv, at deres retssikkerhed er truet. Flere af bruger- og pårørendeorganisationerne oplever en stigning i antallet af borgerhenvendelser, der giver udtryk for en følelse af komplet afmagt i mødet med kommunernes og ankesystemets behandling af deres klagesager. I foråret 2012 fremsatte regeringen et lovforslag, der skal udmønte økonomiaftalen mellem KL og den tidligere regering og hermed give kommunerne bedre mulighed for at styre deres økonomi.

17 En tiltrængt socialreform 17 Diskussion Mange borgere og fagfolk, som organisationerne bag høringen repræsenterer, oplever, at det store fokus på økonomi, har svækket retssikkerheden i Danmark. Der er kommuner, der prøver grænser for, hvor langt de kan gå i fortolkning af loven og dermed ikke giver den støtte til borgerne, som de ifølge loven har krav på. Borgerne har ofte svært ved at finde sagsbehandlingstiderne på kommunens hjemmeside, og i nogle kommuner er sagsbehandlingstiderne uforholdsmæssigt lange for simple ydelser. Borgere oplever, at selvom de vinder i ankesystemet, så efterlever kommunen ikke altid ankesystemets afgørelser. Hvilket efterlader borgeren med en frustrerende og håbløs følelse af afmagt. Afprøvningerne af lovens grænser har skabt et forventeligt pres på ankesystemet, fordi der skulle tages stilling til de kommunale beslutninger. Derfor er sagsbehandlingstiden for at få behandlet sin klage vokset i mange sager. Kommuner har derved kunnet udnytte ankesystemet til at udskyde udgifter, ved at sende borgeren ud på en 1-2 år lang vandring i ankesystemet. Mange personer med handicap og socialt udsatte opgiver på forhånd at klage, og de, der gør, føler, at de ingen retssikkerhed har. Ligesom mange af de sagsbehandlere, der skal hjælpe borgerne også føler sig presset af kommunernes økonomiske prioriteringer. Man kan således stille sig selv det spørgsmål, om kommunerne har for mange hatte på i det sociale system, som det ser ud i dag? De er både tilsynsførende, udbydere, kunder, visitatorer mv. Løsninger Bare det at tale om, at økonomien er det vigtigste, skaber en ændret praksis i kommunerne, hvor retssikkerheden trues. Et lovforslag der

18 18 En tiltrængt socialreform fremhæver fokus på økonomien, kan medvirke til at forstærke denne praksis. Borgerne skal ikke være ulige for loven, alt efter hvor i Danmark de bor. Fundamentet for det kommunale selvstyre er et velfungerende klagesystem uden dette vil borgerne stå tilbage med det indtryk, at der er 98 forskellige mere eller mindre lovlige løsninger. Der må gerne være kommunale forskelle, men der må ikke mangle retssikkerhed. Der er derfor brug for en styrkelse af retssikkerheden ikke en afvikling af den. Der skal laves ordentlige sanktionsmuligheder overfor de kommuner, der ikke følger ankessystemets afgørelser. Det skal være muligt at klage over sagsbehandlingsfrister. Ankesystemet bør ikke bruge ressourcer på at tage sig af klager om mellemkommunal refusion. I stedet bør de henlægges til et særligt nævn. Der skal etableres et systematisk og velfungerende samarbejde mellem kommuner og ankesystem, så kommunerne kan lære af klagesagerne. Dermed forebygger man ulovlig praksis i kommunerne. Lovgivningen skal sikre, at retssikkerheden overholdes uanset den økonomiske situation.

19 19 Borgernes retssikkerhed Gittes søn er afhængig af medicin. Kommunen har standset bevillingen uden varsel. Det er lovbrud. Gitte har klaget til Ankenævnet flere gange. Men kommunen efterlever ikke nævnets afgørelser. Sagen bliver mere og mere kompliceret, og Gitte føler, at hun må kæmpe for sin og sin søns retsikkerhed. Scan QR-koden og se filmen om Gittes kamp med Høje-Taastrup Kommune

20 Pjecen er udgivet af: FOA Fag og Arbejde Danske Handicaporganisationer Foreningen Det Sociale Netværk HK Kommunal Dansk Socialrådgiverforening Socialpædagogernes Landsforbund Layout: Bente Stensen Christensen/Girafisk Design Tryk: FOAs Trykkeri & Pjec1heden, april 2012

Styrk retssikkerheden!

Styrk retssikkerheden! Styrk retssikkerheden! Personer med handicap kommer ofte i klemme, når det gælder retssikkerheden Udfordringer og løsninger: En rundspørge blandt DH s medlemsorganisationer Udfordringer Løsninger Retssikkerhed

Læs mere

Evaluering af kommunalreformen

Evaluering af kommunalreformen STOF nr. 19, 2012 Evaluering af kommunalreformen Efter 5 års drift indkalder regeringen til et serviceeftersyn af kommunalreformen: Hvad er gået godt? Hvor er der problemer? AF ASBJØRN AGERSCHOU I begyndelsen

Læs mere

Undersøgelse: Det specialiserede socialområde efter kommunalreformen

Undersøgelse: Det specialiserede socialområde efter kommunalreformen Notat Dato 4. marts 2013 MEB Side 1 af 9 Undersøgelse: Det specialiserede socialområde efter kommunalreformen Socialpædagogernes Landsforbund (SL), HK kommunal og Dansk Socialrådgiverforening (DS) har

Læs mere

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde 2014-2017 Den socialpolitiske indsats i København retter sig mod de borgere, der måtte have brug for en særlig indsats. Det er de socialt udsatte

Læs mere

Ministeriet for Børn, ligestilling Integration og sociale forhold Holmens Kanal København K

Ministeriet for Børn, ligestilling Integration og sociale forhold Holmens Kanal København K Ministeriet for Børn, ligestilling Integration og sociale forhold Holmens Kanal 22 1060 København K tha@sm.dk Høringssvar vedrørende høring over udkast til lov om ændring af lov om social service, lov

Læs mere

Høring om rapport fra udvalget om evaluering af kommunalreformen

Høring om rapport fra udvalget om evaluering af kommunalreformen Økonomi og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10 12 1216 København K E-mail: komoko@oim.dk og khs@oim.dk Weidekampsgade 8 Postboks 470 0900 København C Tlf. 70 11 45 45 Fax 33 30 44 49 www.hk.dk/kommunal

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

Opgaverne i forhold til målgruppen varetages i samarbejde med Beskæftigelsesafdelingen, Børn og Unge samt Sundhed- og Ældre.

Opgaverne i forhold til målgruppen varetages i samarbejde med Beskæftigelsesafdelingen, Børn og Unge samt Sundhed- og Ældre. Faktabeskrivelse På handicap- og psykiatriområdet varetages kommunens opgaver i forhold til voksne med betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Det vil siger

Læs mere

Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven

Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven 108 2015 1. Lovgrundlag Servicelovens 108 2. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Kommunalbestyrelsen skal jf. Lov om Socialservice 108 tilbyde ophold i boformer,

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet 2015 1 Ydelseskatalog for

Læs mere

REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE

REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE Forord Store forandringer. Store udfordringer. Men også nye og store muligheder for at hjælpe vores mest udsatte

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. 15 minutter. Samrådsspørgsmål Q stillet af Jakob Sølvhøj (EL) og Kirsten

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. 15 minutter. Samrådsspørgsmål Q stillet af Jakob Sølvhøj (EL) og Kirsten Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2018-19 SOU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 308 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Tale til brug ved samråd P og Q SOU Alm.del

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING PR. 30. JUNI SOCIALUDVALGET

BUDGETOPFØLGNING PR. 30. JUNI SOCIALUDVALGET BUDGETOPFØLGNING PR. 30. JUNI 2016 - SOCIALUDVALGET OVERORDNEDE TENDENSER SERVICEUDGIFTER Forebyggende foranstaltninger og anbringelser Børn og unge (handicap) Der er forventning om driftsmæssig mindreforbrug

Læs mere

Forslag til kvalitetsstandard for samværstilbud jf. serviceloven 104 Januar 2016

Forslag til kvalitetsstandard for samværstilbud jf. serviceloven 104 Januar 2016 Forslag til kvalitetsstandard for samværstilbud jf. serviceloven 104 Januar 2016 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Kommunalbestyrelsen skal tilbyde aktivitets- og samværstilbud

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer

Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer Ulf Hjelmar Forskningsprogramleder, ph.d. Nyborg 2. november 2017. 2 Indsatser der skal spille sammen Beskæftigelsesområdet Virksomhedspraktik

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET. Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden

FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET. Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET 2017 Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden INDLEDNING I h o v e d s t a d s r e g i o n e

Læs mere

ressourceforløb, fleks

ressourceforløb, fleks Rehabiliteringsteam, ressourceforløb, fleks og førtidspension Et tilbud om samlet vurdering, vejledning og hjælp til at få overblik. Den nye førtidspensionsreform, der trådte i kraft d. 1. januar 2013,

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte

Læs mere

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder Sundhed & Omsorg Ledelse & Udvikling Dato: 04-06-13-2013 Sagsnr.: 13/10181 Dok.nr.: 75441/ Sagsbehandler: LHH/TGS/JCK Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg

Læs mere

Høringssvar modtaget 20-09-13. Område 002 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Institution LMU Beskæftigelsesafsnittet Rådhusbuen 3 4000 Roskilde

Høringssvar modtaget 20-09-13. Område 002 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Institution LMU Beskæftigelsesafsnittet Rådhusbuen 3 4000 Roskilde Høringssvar modtaget 20-09-13 Område 002 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Institution LMU Beskæftigelsesafsnittet Rådhusbuen 3 4000 Roskilde Kontaktperson Gitte Rasmussen Rådhusbuen 3 4000 Afgivet

Læs mere

DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER

DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Socialudvalget SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 173 Offentligt DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Socialministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg torsdag den 6. april 2006 kl. 15.30 (SOU alm.

Læs mere

Beskæftigelsesindsatsen koster kassen! - det kræver styring!

Beskæftigelsesindsatsen koster kassen! - det kræver styring! Beskæftigelsesindsatsen koster kassen! - det kræver styring! Oplæg til fælles indsats for en bedre styring af beskæftigelsesindsatsen Indhold 3 4 5 Indsatsen er hævet med 8,5 mia. kr. Store forskelle =

Læs mere

Når en borger får muskelsvind

Når en borger får muskelsvind Når en borger får muskelsvind Resumé Muskelsvind er en række forskellige sygdomme med mange og komplicerede følger for borgerens hverdagsliv. Sygdommene er sjældne, varer hele livet og stiller store krav

Læs mere

Case 1: Overgangen fra barn til voksen (18 år) for unge med særlige

Case 1: Overgangen fra barn til voksen (18 år) for unge med særlige KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Struktursekretariatet NOTAT Til Strukturudvalget Baggrundsnotat om tema 2 Overgange i borgenes liv og parallelitet i ydelser Temaet tager udgangspunkt i det skifte

Læs mere

FORSTÆRKET DIALOG PÅ VOKSENSOCIALOMRÅDET. KKR-møder i november 2016

FORSTÆRKET DIALOG PÅ VOKSENSOCIALOMRÅDET. KKR-møder i november 2016 FORSTÆRKET DIALOG PÅ VOKSENSOCIALOMRÅDET KKR-møder i november 2016 En forstærket dialog KL inviterer til dialog med bl.a. brugerorganisationer og de faglige organisationer som afsæt for et nyt socialpolitisk

Læs mere

Forslag til Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i boformer Serviceloven 107 Oktober 2015

Forslag til Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i boformer Serviceloven 107 Oktober 2015 Forslag til Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i boformer Serviceloven 107 Oktober 2015 1. Lovgrundlag Servicelovens 107 2. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Kommunalbestyrelsen kan jf. Serviceloven

Læs mere

Tale på KL s sociale temamøde den 1. juni 2012, Jann Sjursen

Tale på KL s sociale temamøde den 1. juni 2012, Jann Sjursen [Det talte ord gælder] Tale på KL s sociale temamøde den 1. juni 2012, Jann Sjursen [1) Et værdifuldt samfund for alle] Manglen på arbejdskraft i de kommende år, dominerer samfundsdebatten. Den ene reform

Læs mere

Epilepsikonferencen 2018 Tolv kloge, spændende og underholdende mænd og kvinder!

Epilepsikonferencen 2018 Tolv kloge, spændende og underholdende mænd og kvinder! Epilepsikonferencen 2018 Tolv kloge, spændende og underholdende mænd og kvinder! Danmarks førende eksperter præsenter den nyeste viden Ekspert er en person, som er meget vidende eller dygtig i et bestemt

Læs mere

Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme

Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme FORS 2013 Workshop Dorte Caswell Tanja Dall Jensen Mikkel Bo Madsen Plan Rehabiliteringstiltag i de

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K. Sendt pr. mail til med kopi til

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K. Sendt pr. mail til med kopi til Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Sendt pr. mail til lzhj@sm.dk med kopi til jurint@sm.dk Høringssvar fra KL vedr, foreslåede ændringer af retssikkerhedsloven Børne- og Socialministeriet

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at

Læs mere

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 GULDBORGSUND KOMMUNE GODKENDT AF BYRÅDET 22.03.2012 1 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Kvalitetsstandardens formål og opbygning...

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om opsættende virkning i klagesager for borgere med handicap

Forslag til folketingsbeslutning om opsættende virkning i klagesager for borgere med handicap 2015/1 BSF 36 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 20. november 2015 af Karina Adsbøl (DF), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Kristian Thulesen Dahl

Læs mere

Velkommen til temamøde

Velkommen til temamøde Velkommen til temamøde 1. december 2008 Specialrådgivningen i Holbæk Handicap & Hjælpemidler VISO og specialrådgivning Anne Marie Kaas Claesson, Konsulent VISO Børn og Unge Elisabeth Nørgård Andreasen,

Læs mere

SYMPOSIUM: NÅR UNGE ER DOBBELT BELASTEDE OG HAR BRUG FOR HJÆLP. 7. Juni 2019

SYMPOSIUM: NÅR UNGE ER DOBBELT BELASTEDE OG HAR BRUG FOR HJÆLP. 7. Juni 2019 SYMPOSIUM: NÅR UNGE ER DOBBELT BELASTEDE OG HAR BRUG FOR HJÆLP 7. Juni 2019 Program 1. Alliancen og hvem er de unge v/susanne Pihl Hansen og Peter Jensen 2. De unges erfaringer med psykiatri, rusmidler

Læs mere

Handicapfaggruppens konference 2016

Handicapfaggruppens konference 2016 Handicapfaggruppens konference 2016 Voksenreformen Regeringen har igangsat en reform af servicelovens voksenbestemmelser. Det gennemgøres i samarbejde mellem Social- og Indenrigsministeriet, Finansministeriet

Læs mere

Kvalitetsstandarden for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107

Kvalitetsstandarden for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 Kvalitetsstandarden for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 Introduktion Greve Kommune bevilger ophold i midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107. Kvalitetsstandarden for

Læs mere

TASKFORCE FOR DE SOCIALE INDSATSER BYRÅDETS VINTERSEMINAR 25. JANUAR 2017

TASKFORCE FOR DE SOCIALE INDSATSER BYRÅDETS VINTERSEMINAR 25. JANUAR 2017 TASKFORCE FOR DE SOCIALE INDSATSER BYRÅDETS VINTERSEMINAR 25. JANUAR 2017 Taskforcens formål 1. Vi skal overholde budget 2017 2. Vi skal overholde aftalte serviceniveau som forudsætter, at det er klart

Læs mere

Får vi nok ud af vores indsatser til børn og unge? Inspirationsoplæg d. 16. marts 2016

Får vi nok ud af vores indsatser til børn og unge? Inspirationsoplæg d. 16. marts 2016 Får vi nok ud af vores indsatser til børn og unge? Inspirationsoplæg d. 16. marts 2016 Indhold 1. Opdraget 2. Udfordringerne 3. Kan man måle, om det nytter? 4. Hvad kan I gøre? 5. Kan det så betale sig?

Læs mere

Lov om Social Service 104

Lov om Social Service 104 Hillerød Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 104 Aktivitets- og samværstilbud Godkendt af Byrådet 29. februar 2012 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Kvalitetsstandardens

Læs mere

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard For Lov om social service 102 Tilbud af behandlingsmæssig karakter Vedtaget af Byrådet, d. 1 Indholdsfortegnelse 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2

Læs mere

Lovforslag om udmøntning af kommunalreformen på Socialministeriets område.

Lovforslag om udmøntning af kommunalreformen på Socialministeriets område. Lovforslag om udmøntning af kommunalreformen på Socialministeriets område. Lov om retssikkerhed og administration Handicapråd i hver kommune Ændringsforslagene indeholder hovedsageligt konsekvensændringer

Læs mere

Rammeaftale

Rammeaftale KKR HOVEDSTADEN Rammeaftale 2019-2020 Udviklingsstrategi og Styringsaftale Det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområde Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden Indhold

Læs mere

Sundhedsaftalerne

Sundhedsaftalerne Sundhedsaftalerne 2015 2018 1 Rammer for sundhedsaftalerne 2015-2018 - Ifølge sundhedsloven skal regioner og kommuner udarbejde en sundhedsaftale. - Formålet er at bidrage til at sikre sammenhæng og koordinering

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Oplæg om DUKH ALFA-1 Danmark 13. Januar 2016

Oplæg om DUKH ALFA-1 Danmark 13. Januar 2016 Oplæg om DUKH ALFA-1 Danmark 13. Januar 2016 Aftenens program: Orientering om DUKH Servicelovens 15 Mål og grundlag Målgruppe Hvad kan DUKH opgaver Henvendelse til DUKH DUKH s erfaringer DUKH s 10 gode

Læs mere

Socialudvalgets arbejdsgrundlag

Socialudvalgets arbejdsgrundlag Socialudvalgets arbejdsgrundlag 2018-2021 Indhold Forord Indledning Politikker og strategier Overordnede mål Konkrete initiativer Forord Socialudvalget har fastlagt et arbejdsgrundlag for 2018 til 2021

Læs mere

Jeg noterer med tilfredshed, at beretningen konkluderer, at regionerne formår at holde området i økonomisk balance set over tid.

Jeg noterer med tilfredshed, at beretningen konkluderer, at regionerne formår at holde området i økonomisk balance set over tid. Statsrevisorernes sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 33 92 93 00 Fax. 33 93 25 18 E-mail sm@sm.dk www.sm.dk Dato: 31. marts 2014 Redegørelse

Læs mere

Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013

Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013 Handicapkonsulent Region Sjælland, PsykInfo Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013 Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Sektoransvar Når man har brug

Læs mere

Pia Toft Jepsen Sektionsleder

Pia Toft Jepsen Sektionsleder Pia Toft Jepsen Sektionsleder Kommunalreform 2007 Hjemtagelse af misbrugsområdet mhp. koordineret og helhedsorienteret indsats Organisering og incitament på det nære behandlingstilbud, tættere styring

Læs mere

Dansk Socialrådgiverforenings holdning til aktuelle social- og beskæftigelsespolitiske emner

Dansk Socialrådgiverforenings holdning til aktuelle social- og beskæftigelsespolitiske emner Notat Dato 1. december 2016 Side 1 af 5 Dansk Socialrådgiverforenings holdning til aktuelle social- og beskæftigelsespolitiske emner Socialpolitik: Forebyggelse Dansk Socialrådgiverforening er meget optaget

Læs mere

Kursus i social rådgivning Kræftens Bekæmpelse. Kursus i social rådgivning af kræftpatienter

Kursus i social rådgivning Kræftens Bekæmpelse. Kursus i social rådgivning af kræftpatienter Kursus i social rådgivning Kræftens Bekæmpelse Kursus i social rådgivning af kræftpatienter Kursus i social rådgivning af kræftpatienter Fordi kommunikationen mellem kræftpatienterne og kommunen forbedres

Læs mere

Kommunale driftsudgifter til sociale indsatser målrettet socialt udsatte

Kommunale driftsudgifter til sociale indsatser målrettet socialt udsatte Kommunale driftsudgifter til sociale indsatser målrettet socialt udsatte Udgifterne til kommunernes sociale indsatser til socialt udsatte efter serviceloven har de seneste år ligget på omkring ca. 6,8

Læs mere

Evaluering af kommunalreformen Hermed høringssvar fra FOA Fag og Arbejde på evaluering af kommunalreformen

Evaluering af kommunalreformen Hermed høringssvar fra FOA Fag og Arbejde på evaluering af kommunalreformen komoko@oim.dk khs@oim.dk Evaluering af kommunalreformen Hermed høringssvar fra FOA Fag og Arbejde på evaluering af kommunalreformen. Generelle bemærkninger til evalueringen af kommunalreformen Det er generelt

Læs mere

Guldborgsund Kommunes kvalitetsstandard

Guldborgsund Kommunes kvalitetsstandard Guldborgsund Kommunes kvalitetsstandard For Lov om social service 104 Aktivitets og samværstilbud Vedtaget af Byrådet, d 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 1. Forudsætninger... 4 1.1 Lovgrundlag

Læs mere

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og Godkendelse Revidering Acadre dokument nr. 174406-17 myndighed

Læs mere

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Udkast Indhold Forord 3 Vision for Rammeaftale 2018 4 Sammenfatning

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem

Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem Notat Dato 24. marts 2017 MLJ Side 1 af 5 Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem Beskæftigelsesområdet, har gennem en årrække været præget af store reformer.

Læs mere

De 10 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet)

De 10 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet) De 1 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet) Regeringens 1 sociale mål skal sætte retning for og skabe større fremdrift i socialpolitikken: Flere skal være en del af arbejdsfællesskabet, og færre

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. XX min.

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. XX min. Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 619 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål V og W Dato /

Læs mere

I. Principper for en ny hovedlov om helhedsorienteret indsats

I. Principper for en ny hovedlov om helhedsorienteret indsats Aftaletekst 11. december 2018 Aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om rammerne for en helhedsorienteret indsats for borgere

Læs mere

Politik for socialt udsatte borgere

Politik for socialt udsatte borgere Politik for socialt udsatte borgere Svendborg Kommune har som en af de første kommuner i landet besluttet at udarbejde en politik for kommunens socialt udsatte borgere. Politikken er en overordnet retningsgivende

Læs mere

Bilag 1. Lovgrundlag for VISO

Bilag 1. Lovgrundlag for VISO Bilag 1 Lovgrundlag for VISO Bekendtgørelse nr. 929 af 5. september 2006 af lov om social service, 13 13. Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation bistår kommuner og borgere med gratis vejledende

Læs mere

Funktion Aktivitet Udgifter (kr.) Indtægter (kr.) 05.32.33 Forebyggende indsats for ældre og handicappede 1.428.000 0 05.32 I alt 1.428.

Funktion Aktivitet Udgifter (kr.) Indtægter (kr.) 05.32.33 Forebyggende indsats for ældre og handicappede 1.428.000 0 05.32 I alt 1.428. 05.32 Udgifter: 1.428.000 kr. Tilbud til ældre og handicappede Indtægter: 0 kr. 05.32.33 Forebyggende indsats for ældre og handicappede 1.428.000 0 05.32 I alt 1.428.000 0 05.32.33 Forebyggende indsats

Læs mere

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap 2015-2018 område 618 Psykiatri og Handicap Indledning område 618 Psykiatri og Handicap omfatter udgifter til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Området omfatter udgifter til følgende:

Læs mere

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 335 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Anledning Besvarelse af SOU Samrådsspørgsmål O Dato / tid

Læs mere

Det Centrale Handicapråd og Center for Ligebehandling af Handicappede har med tak modtaget ovennævnte lovforslag til høring.

Det Centrale Handicapråd og Center for Ligebehandling af Handicappede har med tak modtaget ovennævnte lovforslag til høring. Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Offentlig Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K. København den 07-01-2005 J.nr.: 70-022 Lene Maj Pedersen Høringssvar vedrørende

Læs mere

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 1 Indhold Indledning... 3 Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov... 5 Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 Livskvalitet gennem støtte i eget hjem... 7 Fokus på borgertilfredshed... 8

Læs mere

Specialisering. Klart ansvar for de svageste. Nyt tankesæt om specialisering på social- og specialundervisningsområdet

Specialisering. Klart ansvar for de svageste. Nyt tankesæt om specialisering på social- og specialundervisningsområdet Klart ansvar for de svageste Høj kvalitet og god økonomi på det specialiserede socialområde Specialisering Nyt tankesæt om specialisering på social- og specialundervisningsområdet Klart ansvar for de svageste

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012.

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde statens overførsler til kommuner og regioner i 2012 Maj 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Notat: Ny støttemodel på socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget hjem.

Notat: Ny støttemodel på socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget hjem. 24. januar 2017 Høringssvar fra Myndighed, Center for særlig social indsats Notat: Ny støttemodel på socialområdet 2016. Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget

Læs mere

Driftsaftale 2013. Socialområdet

Driftsaftale 2013. Socialområdet Driftsaftale 2013 Socialområdet 1 Indhold 1. Indledning... 2 2. Beskrivelse af organisationen på Socialområdet... 3 2.1. Socialafdelingen... 3 3. Økonomi... 3 4. Socialområdets mål og specifikke indsatser...

Læs mere

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015 Handicaprådet i Ballerup 25. marts 2015 Det specialiserede handicapområde Jobcenteret mål: Få borgere i uddannelse Få borgere i job Fastholde sygemeldte på arbejdsmarkedet 2 Indsatser Vi arbejder ud fra

Læs mere

1. Indledning. Tak for ordet.

1. Indledning. Tak for ordet. 1. Indledning Tak for ordet. Vi er nået langt i kommunerne på social- og sundhedsområdet. Rigtig langt! Vi har gennemført en kommunalreform, der har gjort kommunerne større og stærkere. Vi har taget svære

Læs mere

Åben Tillægsdagsorden. til. Udvalget for Kultur og Fritid

Åben Tillægsdagsorden. til. Udvalget for Kultur og Fritid Varde Kommune Åben Tillægsdagsorden til Udvalget for Kultur og Fritid Mødedato: Tirsdag den 21. april 2015 Mødetidspunkt: 13:00 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Dronningeværelset - det gamle

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen over for hjemløse. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen over for hjemløse. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen over for hjemløse December 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 22/2013 om indsatsen over for hjemløse

Læs mere

U d s att E p o l i t i k L Y N G B Y - TAA R B Æ K KO M M U N E

U d s att E p o l i t i k L Y N G B Y - TAA R B Æ K KO M M U N E U d s att E p o l i t i k L Y N G B Y - TAA R B Æ K KO M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Lyngby-Taarbæk Kommune har som en af de første kommuner i landet

Læs mere

6. Center for Social Service

6. Center for Social Service 2015-18 6. 2015-18 2015-18 Præsentation Den lovmæssige ramme for Centerets indsats er forankret i Lov om Social Service (Serviceloven). Centeret betjener et politisk udvalg: Social- og Sundhedsudvalget.

Læs mere

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2014 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 10.1 10 Social

Læs mere

Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2009 fra Tønder Kommune

Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2009 fra Tønder Kommune Dato for afsluttet indberetning: 30 april 2008 Dato for politisk godkendelse: 29 maj 2008 Redegørelsen er godkendt i de respektive fagudvalg primo april og skulle efter planen have været forelagt Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kommunernes perspektiver på centrale udfordringer på voksensocialområdet

Kommunernes perspektiver på centrale udfordringer på voksensocialområdet Sammenfatning Kommunernes perspektiver på centrale udfordringer på voksensocialområdet Katrine Iversen, Didde Cramer Jensen, Mathias Ruge og Mads Thau Sammenfatning - Kommunernes perspektiver på centrale

Læs mere

Et nærmere blik på botilbudsområdet

Et nærmere blik på botilbudsområdet Camilla Dalsgaard og Rasmus Dørken Et nærmere blik på botilbudsområdet Hovedresultater i to nye analyserapporter i KORAs undersøgelsesrække om botilbud og støtte til voksne handicappede og sindslidende

Læs mere

Baggrunden for arbejdet med kvalitetsstandarder på handicapområdet i Borgercenter Handicap

Baggrunden for arbejdet med kvalitetsstandarder på handicapområdet i Borgercenter Handicap Bilag 1 Den 12. februar 2019 Baggrunden for arbejdet med kvalitetsstandarder på handicapområdet i Borgercenter Handicap Baggrund for opstart af arbejdet Borgercenter Handicap indleder arbejdet med at beskrive

Læs mere

Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter:

Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter: Svendborg kommune Familieafdelingen 19. april 2010 Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter: Udgangspunkt: Familieafdelingens budget for 2010 udgør

Læs mere

Orientering om Status på Servicelovens Voksenbestemmelser

Orientering om Status på Servicelovens Voksenbestemmelser Punkt 7. Orientering om Status på Servicelovens Voksenbestemmelser 217-45128 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering at sagsbeskrivelsen udgør status

Læs mere

4. Beskriv og vurdér samarbejdet med Regionsrådet og de øvrige kommuner i forbindelse med indgåelse af rammeaftalen for 2010

4. Beskriv og vurdér samarbejdet med Regionsrådet og de øvrige kommuner i forbindelse med indgåelse af rammeaftalen for 2010 1. Kontaktpersonens navn og direkte telefonnr.: Mette Sielemann, 4849 3145 1.2. Kommunenummer: 223 2. Kun for kommuner, der af ministeriet er pålagt at indgå i forpligtende samarbejder: Beskriv og vurdér

Læs mere

Styrk det tværfaglige samarbejde!

Styrk det tværfaglige samarbejde! Styrk det tværfaglige samarbejde! Skab resultater med de rette værktøjer Koordinerede og individuelle løsninger til borgere uden for arbejdsmarkedet. Det er, hvad kommunerne skal levere som følge af reformen

Læs mere

Retssikkerheden undergraves - Interview om skelsættende lovforslag

Retssikkerheden undergraves - Interview om skelsættende lovforslag Retssikkerheden undergraves - Interview om skelsættende lovforslag I sidste uge sendte regeringen et forslag om ændring af servicelovens voksenbestemmelser i høring. Og siden har debatten buldret på især

Læs mere

Det kommunale selvstyre - før, nu og i fremtiden. Seminar for Foreningen af udviklingskonsulenter Den 13. marts 2017 Ved Jan Olsen, KL

Det kommunale selvstyre - før, nu og i fremtiden. Seminar for Foreningen af udviklingskonsulenter Den 13. marts 2017 Ved Jan Olsen, KL Det kommunale selvstyre - før, nu og i fremtiden Seminar for Foreningen af udviklingskonsulenter Den 13. marts 2017 Ved Jan Olsen, KL Indhold En lang kamp om kommunestyret Fra dengang til nu holder 1970

Læs mere

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Workshop Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Kirkens Korshær i Aarhus og Diakonhøjskolen indbyder til en ny, årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen henvender sig til alle

Læs mere

NYE REGLER ER DU SYGEMELDT? LÆS HER OM DE REGLER DER GÆLDER SYGEDAGPENGE-

NYE REGLER ER DU SYGEMELDT? LÆS HER OM DE REGLER DER GÆLDER SYGEDAGPENGE- NYE SYGEDAGPENGE- REGLER ER DU SYGEMELDT? LÆS HER OM DE REGLER DER GÆLDER JANUAR 2015 Du bliver sygemeldt Hvis du bliver syg og ikke er i stand til at gå på arbejde, får du en kompensation for den løn,

Læs mere

Kvalitetsstandard 107 og 108

Kvalitetsstandard 107 og 108 Baggrund og formål Social- og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har de seneste år arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor Handicap- og Psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

Kommunalreformen og de specialiserede tilbud på handicapområdet set i et bruger- og institutionsperspektiv

Kommunalreformen og de specialiserede tilbud på handicapområdet set i et bruger- og institutionsperspektiv Kommunalreformen og de specialiserede tilbud på handicapområdet set i et bruger- og institutionsperspektiv Inge Storgaard Bonfils Projektets hjemmeside: www.akf.dk/handicap Side 1 Disposition for oplæg:

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

Samspil og styring på det specialiserede socialområde i Syddanmark. Møde i KKR den 14. november 2014

Samspil og styring på det specialiserede socialområde i Syddanmark. Møde i KKR den 14. november 2014 Samspil og styring på det specialiserede socialområde i Syddanmark Møde i KKR den 14. november 2014 Overordnede scenarier 1. Kommunerne overtager alle Region Syddanmarks sociale tilbud. 2. Kommunerne overtager

Læs mere

Nye reformer - nye løsninger

Nye reformer - nye løsninger Nye reformer - nye løsninger Førtidspension og fleksjobreform i korte træk Den grundlæggende intention bag den nye førtidspensions og fleksjobreform er at komme væk fra et system, hvor borgeren får tilkendt

Læs mere

Udgifter til reformen af førtidspension og fleksjob

Udgifter til reformen af førtidspension og fleksjob Udgifter til reformen af førtidspension og fleksjob 20. juni 2013 Sagsbeh: CS SSA, Budget og Analyse Den 1. januar 2013 trådte regeringens reform vedrørende førtidspension og fleksjob i kraft. Reformen

Læs mere

Introduktion til Social- og Sundhedsområdet. v. Michael Bjørn, Vicedirektør

Introduktion til Social- og Sundhedsområdet. v. Michael Bjørn, Vicedirektør Introduktion til Social- og Sundhedsområdet v. Michael Bjørn, Vicedirektør Social og Sundhed Den 8. januar 2018 Overordnede rammer for Socialog Sundhedsområdet Ministerier Sundheds- og Ældreministeriet

Læs mere