.DSLWHOÃ 6NDWWHEHJXQVWLJHGHÃRSVSDULQJVIRUPHU

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ".DSLWHOÃ 6NDWWHEHJXQVWLJHGHÃRSVSDULQJVIRUPHU"

Transkript

1 .DSLWHOÃ 6NDWWHEHJXQVWLJHGHÃRSVSDULQJVIRUPHU,QGOHGQLQJ Dette kapitel omhandler de skattebegunstigede opsparingsformer i pengeinstitutter bortset fra pensionsopsparing, som er gennemgået i kapitel 2. Hensigten med kapitlet er at overveje, om der kan formuleres lempeligere placeringsregler for de enkelte opsparingstyper med det formål at øge kundernes valgmuligheder, som også vil kunne fremme konkurrencen. Udvalgets arbejde på dette område er allerede i 1998 udmøntet i lovgivning, så det nu er muligt at placere de nye former for børne- og boligopsparing i værdipapirer og depoter i pengeinstitutter foruden kontant indskud. Herudover er det også blevet muligt for livsforsikringsselskaber at forvalte børneopsparingskonti. Opsparingsformerne kan, jf. tabel 4.1, inddeles i ordninger, som det fortsat er muligt at indbetale til, samt ordninger, der er under afvikling. Herudover er der for 1998 åbnet op for indbetalinger til en ny form for boligopsparing.

2 7DEHOÃ 6NDWWHEHJXQVWLJHGHÃLQGOnQVIRUPHU Ultimo året Ændring Opsparingstype --- Mio. kr Pct UGQLQJHUÃKYRUÃGHUÃLNNHÃNDQ IRUHWDJHVÃQ\HÃLQGEHWDOLQJHU Indekskonti... Investeringsfondskonti ,2-35,7 Boligopsparingskontrakter som kunne oprettes i perioden Uddannelsesopsparing ,3-23,4 2UGQLQJHUÃKYRUÃGHUÃNDQ IRUHWDJHVÃQ\HÃLQGEHWDOLQJHU Børneopsparing... Etableringskonti ,4-20,4 I alt særlige indlånsformer ekskl. opsparing ,4 Under afvikling er indekskontrakter, investeringsfondskonti, uddan nelsesopsparing og de "gamle" boligopsparingskontrakter. Det fremgår af tabel 4.1, at det indestående beløb på disse opsparingsformer er reduceret med mellem ca. 6 og 49 pct. i perioden fra ultimo 1994 til ultimo Der står dog stadig meget store summer på indekskonti. % UQHRSVSDULQJ Børneopsparing omtales i afsnit 2. Boligopsparingskontrakterne i afsnit 3. Etableringskonti i afsnit 4. Indekskontrakter i afsnit 5. Andre opsparingsformer under afvikling i afsnit 6. Endelig indeholder afsnit 7 kapitlets konklusion. Børneopsparing er hidtil alene blevet reguleret af en bekendtgørelse udstedt af Skatteministeriet. Ifølge denne bekendtgørelse kan pen-

3 geinstitutter modtage indskud til opsparing, som har familieforsørgelse til formål. Der kan kun oprettes én konto per barn og ikke senere end det år, hvor det pågældende barn fylder 14 år. Kontoen oprettes i barnets navn og kan alene oprettes af en person, der er beslægtet med barnet i ret opstigende linie. Adoptivforhold, stedbarnsforhold og plejeforhold sidestilles med naturligt slægtskab. Der kan i alt indskydes kr. på en børneopsparingskonto og højst kr. om året. I 1998 kunne der ekstraordinært indskydes i alt kr., dog under forudsætning af, at indskuddet i alt højest udgjorde kr. I Finanslovsaftalen for 1999 er det besluttet at fortsætte muligheden for at foretage indskud på op til kr. i Det maksimale beløb for de samlede indbetalinger hæves tilsvarende. Bindingsperioden er minimum 7 år, og beløbet kan tidligst komme til udbetaling i det år, hvor det pågældende barn fylder 14, og senest det år, hvor det fylder 21 år. Ligeledes skal renteindtægter i bindingsperioden ikke medregnes i den skattepligtige indkomst. I pengeinstitutter med de største indeståender på børneopsparing forrentes børneopsparingskonti normalt med 3,75-4 pct., men der ses forrentning på helt op til 5-6 pct. jf. tabel 4.2. I forlængelse af Opsparingsudvalgets anbefalinger vedtog Folketinget i juni 1998 større valgmuligheder for placering af børneopsparing, så børneopsparing fremover kan placeres enten som et kontantindskud i et pengeinstitut i værdipapirer via puljeindlån eller i et særskilt depot 1). 1) Konkret er tiltagene indeholdt i lov nr. 414 af 26. juni 1998: "Lov om ændring af lov om værdipapirer mv. og forskellige andre love".

4 7DEHOÃ 5HQWHÃSnÃE UQHRSVSDULQJVNRQWL Pengeinstitut Rente per pct. p.a. Arbejdernes Landsbank... 4,25 BG Bank... 4,00 Danske Andelskasser Bank... 4,25 Den Danske Bank... 4,50 Jyske Bank... 4,00 Lån & Spar Bank... 4,00 Morsø Sparekasse... 6,00 Sparekassen Nordjylland... 4,25 Sydbank... 4,25 Unibank... 3,50-4,50 1) Anm.: Tabellen angiver pengeinstitutter med de største indeståender på børneopsparingskonti. 1) Variabel rente: 3,50 pct. ved beløb mindre end kr., 4,50 pct. ved beløb større end kr. Desuden tilbydes en fast rente, der bl.a. afhænger af bindingsperiode på 2 til 5 år. Kilde: Finansrådet. Finanstilsynet er i henhold til den nye lovgivning bemyndiget til at fastsætte nærmere regler for placering af børneopsparing. Disse regler fremgår af bekendtgørelse nr. 657 af 4. september Ifølge bekendtgørelsen kan børneopsparing placeres i puljer og særskilte depoter på samme måde som kapitalpension, ratepension og selvpension. Det fremgår heraf, at placeringsreglerne for børneopsparing nu omfatter de fleste af de placeringsmuligheder, der gælder for placering af puljemidler i pengeinstitutter. En mere detaljeret gennemgang af placeringsmulighederne og de øvrige bestemmelser i bekendtgørelsen fremgår af afsnit 2.3 vedr. regelsættet for puljepensionerne. Pengeinstitutter har - ligesom ved administration af puljepensionsordningerne - adgang til at debitere gebyrer for at administrere en børneopsparingsportefølje.

5 Hensigten med loven og bekendtgørelsen er at fremme konkurrencen på markedet for administration af opsparing. I hvilket omfang de nye placeringsregler vil blive anvendt, vil udover forrentningen af kontantindskud afhænge af transaktionsomkostningerne ved oprettelse af en konto i en pensionsforening og depotomkostninger ved køb af værdipapirer. Folketinget vedtog endvidere i juni 1998 en ændring af skattereglerne, således at også livsforsikringsselskaberne fremover kan modtage børneopsparingsmidler 2). For at fremme konkurrencen yderligere anbefaler udvalget, at kunder også får mulighed for at oprette en børneopsparingskonto ved direkte henvendelse til en pensionsforening eller et pensionsselskab. 2) Også dette forslag er indeholdt i lov nr. 414 af 26. juni 1998: "Lov om ændring af lov om værdipapirer mv. og forskellige andre love". Herved blev Lov om en realrenteafgift af visse pensionskapitaler mv. ændret. Livsforsikringsselskaber er som udgangspunkt afgiftspligtige af alt formueafkast. Det er imidlertid ikke hensigten, at afkast af børneopsparing skal være realrenteafgiftspligtigt. Derfor blev loven ændret, således at den del af forsikringsselskabets formueafkast, som relaterer sig til denne ordning, skal holdes uden for forsikringsselskabets formueafkast.

6 %ROLJRSVSDULQJ %ROLJRSVSDULQJVNRQWUDNWHUÃVRPÃNXQQHÃRSUHW WHVÃLÃSHULRGHQÃ Fra 1970 frem til udgangen af 1993 var det muligt at indskyde midler på en boligopsparing, hvor staten ydede et skattefrit rentetillæg på 4 pct. p.a. Der var et maksimumbeløb for indskud, fra 1987 på kr. per år. De daværende boligopsparingskontrakter kunne både placeres på konti i pengeinstitutter eller i realkreditinstitutter (eller institutter, der er godkendt af staten), hvor de opsparede beløb skulle anbringes i de af instituttet udstedte obligationer. Boligministeren kunne herudover bestemme, at boligsparekontrakter tillige kunne anbringes i investeringsforeninger. Som led i skattereformforslaget i maj 1993 blev rentepræmien og nytegningen afskaffet med virkning fra 'HÃQ\HÃEROLJRSVSDULQJVNRQWL Folketinget vedtog den 29. oktober 1997 en ny lov om boligopsparing som led i initiativerne for at styrke opsparingen. Med loven bestemmes det, at der kan ske indbetaling med henblik på tilvejebringelse eller forbedring af bolig i Danmark. Indskuddet skal ske på en særskilt konto i et pengeinstitut, og renterne af indskuddet er fritaget for beskatning.

7 Skattebegunstigelsen er således identisk med den skattebegunstigelse, som en kunde får ved at have en børneopsparing 3). En boligopsparingskonto kan alene oprettes af personer, som er fyldt 15 år, og der kan kun oprettes én konto per person. Mindstekravet for oprettelse af en boligopsparingskonto er kr., og der kunne i 1998 maksimalt indbetales kr. For at opretholde skattefritagelsen skal udbetaling forekomme tidligst 3 og senest 10 år efter første indbetaling. I treårs-perioden kan kontohaveren ikke hæve, overdrage eller på anden måde disponere over indeståendet på kontoen. Som ved børneopsparing er reglerne for anbringelse af midler til boligopsparing ændret ved lov nr. 414 af 26 juni 1998 og er hermed underlagt Finanstilsynets løbende justeringer. En boligopsparingskontrakt vil fremover - ligesom børneopsparing - kunne anbringes som kontant indskud i et pengeinstitut, i et særskilt depot og i puljer, hvor placeringsreglerne for puljerne i øvrigt følger de samme placeringsregler som for andre skattebegunstigede opsparingsformer i henhold til den tidligere omtalte bekendtgørelse i afsnittene 4.2 og 2.3. Udover disse placeringsmuligheder anbefaler udvalget, at boligopsparingen også kan placeres i en kapitalpensionsforening eller et kapitalpensionsselskab. 3) Der kan dog være tilfælde, hvor skattebegunstigelsen bortfalder. Disse er eksempelvis anvendelse af midler på kontoen til andre formål end boligforbedring, anvendelse af midler på kontoen efter udløb af 10-års fristen, kontoindehaverens død eller konkurs m.m. I disse tilfælde skal der ske genbeskatning. Genbeskatning sker ved at medregne de tilskrevne renter plus et tillæg på 5 pct. for hvert år fra udløbet af det indkomstår, hvori tilskrivningen er sket, og indtil genbeskatningssituationen er indtrådt.

8 (WDEOHULQJVNRQWL Etableringskonti er en opsparingsform, der retter sig mod lønmodtagere, som ønsker at etablere selvstændig erhvervsvirksomhed. Lønmodtageren må ikke være fyldt 40 år i det pågældende indkomstår, hvor etableringskontoen oprettes. Omkring 2 mia. kr. står aktuelt på disse konti. Med Finanslovsaftalen for 1999 hæves aldersgrænsen, fra 40 til 45 år. Samtidig indføres der en bestemmelse om, at midlerne skal være anvendt senest i det 55. år. Indskud på en etableringskonto kan fratrækkes i den skattepligtige indkomst og skal for et indskudsår udgøre mindst kr. og højest 25 pct. af indskyderens nettolønindtægt. Dog må der altid indskydes kr. af nettolønnen. I Finanslovsaftalen for 1999 hæves minimumsbeløbet til kroner. Beløb opsparet på etableringskonti skal hæves i etableringsåret og de efterfølgende to år. Selve etableringen skal være sket senest 10 år efter udløbet af det første indskudsår, hvor indbetalingen er fradraget eller, såfremt kontohaveren ikke er fyldt 40 år, inden udgangen af det år, hvori kontohaveren fylder 40. Såfremt dette ikke efterleves, kan indskuddet efterbeskattes. Tidligere skulle indskud foretages på en kontantkonto. I 1997 blev der ved en lovændring vedtaget, så der blev åbnet mulighed for, at midlerne også kan placeres i blåstemplede børsnoterede obligationer 4) Obligationerne skal placeres i et særskilt depot.ãder er derimod ikke mulighed for placering i aktier. 4) En blåpstemplet børsobligation er en obligation, hvis pålydende rente er højere end eller lig med mindsterenten for, hvor kursgevinster for disse obligationer ikke vedrører den skattepligtige indkomst.

9 At der blev åbnet op for placering i børsnoterede "blåstemplede" obligationer skyldes, som det fremgår af lovforslaget, flere forhold. )RUÃGHWÃI UVWH tjener indeståendet til sikkerhed for det skattekrav, der opstår, hvis der ikke sker etablering inden for den gældende tidsfrist. Fejlslagne investeringer i aktier kan føre til, at der ikke længere er sikkerhed for skattekravet. Denne risiko eksisterer naturligvis også for blåstemplede obligationer, men kursen på disse er trods alt mindre varierende i forhold til aktier og obligationer med lav varighed. )RUÃ GHWÃ DQGHW kan det anføres, at der vil kunne opstå en uheldig incitamentsvirkning, hvis der blev åbnet op for placering i aktier. Da aktieavance er indkomstskattepligtig i de første 3 år efter anskaffelsen, vil der således være et stærkt incitament til LNNH at foretage etablering i de første 3 år efter en aktieinvestering. Hertil kommer, at avancen for børsnoterede aktier, der har været ejet i mere end 3 år, er skattefri, hvis den samlede beholdning er under et vist beløb ( kr. i 1997). Hvis skatteyderens samlede beholdning kommer over denne grænse, beskattes alle avancer som aktieindkomst i de følgende 3 år. Dette kan udgøre et incitament til at udskyde etablering, hvis loftet er overskredet. Med muligheden for placering i blåstemplede obligationer er der indført et reelt alternativ til indskud på kontantkonto i et pengeinstitut. Udvalget anbefaler imidlertid, at disse midler fremover må placeres under forhold som med hensyn til sikkerhed kan sammenlignes med administration af umyndiges midler 5). Det bør således være muligt at placere midler fra etableringskonti i pengeinstitutternes puljeordninger under hensyntagen til risici, som er forbundet med investeringer i bestemte aktiver, herunder aktier. Der vil derfor være behov for at 5) Disse placeringsregler fremgår af Justitsministeriets bekendtgørelse om værgemål (nr af 13. december 1996).

10 opstille risikobegrænsninger ved placering i pengeinstitutternes puljeordninger. Dermed indebærer anbefalingen større placeringsfrihed for etableringskonti end de nuværende regler, uden at de skattemæssige problemer, jf. ovenfor, bliver dominerende.,qghnvnrqwudnwhu Indekskontrakter kunne oprettes mellem 1. april 1957 og 24. november 1971 af personer i aldersgruppen 18 til 57 år, hvor en person maksimalt kunne oprette seks kontrakter. Formålet var at lave en pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderspension med et fast månedligt udbetalt beløb fra det fyldte 67. år og mindst 10 år frem, alt efter indeksaftalens udformning. En indekskontrakt kan enten være privattegnet eller oprettet som led i ansættelsesforholdet, hvor arbejdsgiveren forestår indbetalingen. En indekskontrakt kan både etableres i et pengeinstitut og et livsforsikringsselskab. Omkring 80 pct. af kontrakterne er oprettet i pengeinstitutter, hvor størstedelen er privattegnede. Derimod er den overvejende del af arbejdsgiverkontrakterne oprettet i livsforsikringsselskaber. Ved udgangen af 1996 var der et indestående i pengeinstitutterne på 18 mia. kr., og der blev i 1996 indbetalt godt 0,5 mia. kr. på kontrakter i livsforsikringsselskaber og pengeinstitutter. Der findes omkring 1,5 mill. indekskontrakter, og i 1996 var lidt over indekskontrakter under udbetaling, hvortil der knyttede sig en statslig udgift til indekstillæg på ca. 1 mia. kr. Antallet af indekskontrakter under udbetaling vil stige i de kommende år og forventes at toppe omkring år 2013 med næsten

11 kontrakter. De sidste udbetalinger forventes at finde sted omkring år En indekskontrakt giver ret til udbetaling af et årligt grundbeløb svarende til 500 kr. i 1956-niveau fra kontohaveren er fyldt 67 år, dog minimum det beløb, som kontohaverens egne indbetalinger berettiger til. Udbetalingen kan enten være livsvarig (dog ikke for pengeinstitutordninger) eller for en periode på år. Pensionsopsparerens indbetaling på en indekskonto beregnes ud fra kontraktens indgåelse og frem til det fyldte 67. år. Indbetalingen fastsættes som udgangspunkt som den betaling, der er nødvendig for at sikre udbetalingen af 500 kr. i 1956-niveau reguleret til tegningsårets prisniveau i den aftalte udbetalingsperiode 6). Når udbetalingen påbegyndes, udbetaler staten et indekstillæg til det tegnende institut. Indekstillægget udgør forskellen mellem det beløb, der skal udbetales i henhold til kontrakten (500 kr. indeksreguleret), og det beløb, der skulle være udbetalt, såfremt der var tegnet en livrente i Statsanstalten med indbetalinger, der løbende var reguleret med inflationen 7). 6) Såfremt kontrakten er oprettet i et livsforsikringsselskab, er der ved fastsættelsen af bidraget anvendt livsforsikringsselskabets almindelige beregningsgrundlag. Hvis kontrakten er oprettet i pengeinstitut, anvendes enten en fast grundrente, der er fastsat til 3,5 pct. for kontrakter tegnet i perioden frem til ultimo 1965, til 4,25 pct. for kontrakter tegnet i perioden frem til ultimo 1965 og til 4, 25 pct. for kontrakter tegnet i periode primo 1966 og frem til lukningen i 1971 eller en inden den aftalt fast forhøjet rente på 6 pct. eller på grundlag af en variabel grundrente, der fastsættes af Finansministeriet hvert år i oktober med virkning for det følgende kalenderår. Grundrenten (eller princippet om variabel rente) skal benyttes i hele indekskontraktens løbetid. 7) Indekstillægget i et givet år er ens for alle indekskontrakter tegnet af personer med samme alder og tegningsår. Tillægget er således uafhængigt af den faktiske forrentning og egenudbetaling på kontrakten. Forudsætningen for at opnå ret til indekstillægget er, at der hvert år er foretaget indbetaling på indekskontrakten. Tillægget reguleres årligt.

12 Indekstillægget udgør i gennemsnit kr. per kontrakt, og en person med seks kontrakter får således i gennemsnit udbetalt kr. For midler indsat i pengeinstitutter gælder den placeringsregel, at de under en indeksaftale foretagne indbetalinger, der indestår på en indekskonto, forrentes med pengeinstituttets højeste indlånsrente. Midler indbetalt på indekskonti kan ikke placeres på anden vis, hvilket udelukker muligheden for negativt afkast. Placeringsreglen fremgår af bekendtgørelse nr. 896 af 31. oktober 1994 om indekskontrakter i pengeinstitutter. 7DEHOÃ 5HQWHÃSnÃLQGHNVNRQWUDNWHUÃ Indekskontrakter Effektiv rente på 10- årig statsobligation pct. p.a. Årligt afkast på en 10-årig statsobligation ,00 11, ,75 9, ,50 10,26 1, ,75 10,50 8, ,00 8,76 21, ,00 8,91 6, ,50 6,09 27, ,25 9,14-11, ,50 7,23 20, ,25 6,52 11,5 Anm.: Renten for indekskontrakter er af Hypotekbanken indhentet fra Finansrådet til brug for den årlige fastsættelse af den variable grundrente. Denne begrænsning i placeringsmuligheder kan tænkes at medføre, at kontohaverne får et lavere afkast, end hvis der var friere placeringsregler, så det bør i denne forbindelse overvejes, om der skal gives

13 adgang til, at opsparing omfattet af indekskontrakter kan placeres i værdipapirer. Sandsynligheden for et større afkast er absolut til stede. Det fremgår af tabel 4.3, som viser renten på indekskontrakter sammenlignet med den effektive rente på og afkastet af en 10-årig statsobligation. Tabellen viser, at man i 1987 har kunnet opnå en højere forrentning over en ti-årig periode ved at købe en ti-årig statsobligation og bevare denne indtil udløb fremfor at have haft opsparingen stående som kontantindskud i et pengeinstitut. En alternativ beregning er af sammenligne det årlige afkast med det årlige afkast på en statsobligation. Ses der bort fra transaktionsomkostninger mv. ville en opsparing på 100 kr. i 1989 være blevet til 157 kr. i 1996, hvorimod en tilsvarende opsparing - og geninvestering af afkastet - i statsobligationer, ville være blevet til 217 kr. Tabellen viser samtidigt, at risikoen ved at placere sin opsparing i statsobligationer er større end en kontantkonto i et pengeinstitut. Afkastet for statsobligationer har i flere år været mindre end afkastet på en indekskontrakt i et pengeinstitut. Effekterne af et højere SRVLWLYW afkast vil dels være en højere udbetaling til kontohaveren, dels en større udgift til indekstillæg for staten, fordi en højere forrentning giver mulighed for at forlænge udbetalingsperioden og dermed giver kontohaveren mulighed for at modtage indekstillæg i en længere periode. Omvendt vil der også være risiko for et negativt afkast. Virkningen af at tillade placering i puljer med mulighed for negativt afkast vil afhænge af den konkrete udformning af eventuelle nye regler. Udvalget anbefaler friere placeringsregler for indekskontrakter, så indekskontrakter oprettet i pengeinstitutter også kan placeres i værdipapirer. Udvalget foreslår derfor, at der nedsættes en arbejds-

14 gruppe, hvor også Finansministeriet inddrages. Et nyt regelsæt må i givet fald udformes således, at det kan håndtere et negativt afkast, hvilket vil kræve en ændring af blandt andet lov om indekskontrakter. Arbejdsgruppen kan også medtage overvejelser om mulighederne for at overføre indekskontrakter mellem pengeinstitutter og forsikringsselskaber. 6NDWWHEHJXQVWLJHGHÃRSVSDULQJVIRUPHUÃXQ GHUÃDIYLNOLQJ Investeringsfondskonti, de "gamle" boligopsparingskontrakter samt uddannelsesopsparing er andre former for skattebegunstiget opsparing. Hver opsparingsform, der skal være placeret på kontantindskud i pengeinstitutter, har et samlet indestående på højest 3 mia. kr. Under hensyntagen til de ringe beløb og eftersom de alle er under afvikling, er der ingen grund til at indføre regler, som giver adgang til anden placering end kontantindskud i pengeinstitutter..rqnoxvlrq Udvalgets anbefaling om friere placeringsmuligheder for børne- og boligopsparingsmidler blev gennemført af Folketinget i juni Udvalget anbefaler endvidere, at disse ordninger også kan placeres i pensionsforeninger og -fonde. For etableringskonti anbefaler udvalget, at disse konti foruden obligationer fremover også kan placeres i investeringsforeninger og inden for visse grænser også i børsnoterede aktier. Selvom det ikke længere er muligt at oprette nye indekskontrakter anbefaler udvalget, at der formuleres friere placeringsregler, så

15 indekskontrakter oprettet i pengeinstitutter også kan placeres i værdipapirer. Et regelsæt på dette område kræver dog nærmere overvejelse. Derfor foreslår udvalget, at der nedsættes en arbejdsgruppe med deltagelse af Finansministeriet. For de andre opsparingsformer under afvikling, som der står langt færre midler indsat på, anbefales det at fastholde det nuværende regelsæt.

Lov om ændring af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing

Lov om ændring af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing Side 1 af 8 Lov om ændring af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing 1 I lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing, jf. lovbekendtgørelse nr. 724 af

Læs mere

Høring over udkast til forslag til Lov om ændring af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing

Høring over udkast til forslag til Lov om ændring af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing 13. januar 2009 FIN/RRH Høring over udkast til forslag til Lov om ændring af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing Økonomistyrelsen sender hermed udkast til forslag til lov

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter Indledning Bekendtgørelse nr. 1056 af 7. september 2015 om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter

Læs mere

Skatteudvalget L 200 Bilag 16 Offentligt

Skatteudvalget L 200 Bilag 16 Offentligt Skatteudvalget 2008-09 L 200 Bilag 16 Offentligt J.nr. 2009-321-0013 Dato: 20. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 200 - Forslag til Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og lov om ændring

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12

Forslag. Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12 Til lovforslag nr. L 196 A Folketinget 2011-12 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 13. september 2012 Forslag til Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love (Afskaffelse

Læs mere

Bekendtgørelse om pristalsreguleret alderdomsopsparing i pengeinstitutter

Bekendtgørelse om pristalsreguleret alderdomsopsparing i pengeinstitutter BEK nr 1203 af 31/10/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Statens Administration, j.nr. 2014-6821-004 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Høringssvar vedrørende puljebekendtgørelsen

Høringssvar vedrørende puljebekendtgørelsen Finanstilsynet Gl. Kongevej 74 A 1850 Frederiksberg C Høringssvar vedrørende puljebekendtgørelsen 8. november 2006 Finansrådet og Børsmæglerforeningen har modtaget udkast til bekendtgørelse om puljepension

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 Denne pjece henvender sig til dig, der har en kapitalpension i et pengeinstitut,

Læs mere

Investeringsforvaltningsselskabet SEBinvest A/S Skatteguide 2017

Investeringsforvaltningsselskabet SEBinvest A/S Skatteguide 2017 Investeringsforvaltningsselskabet SEBinvest A/S Skatteguide 2017 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Introduktion... 3 1 Generelt om investering i investeringsbeviser... 4 2 Investering for frie

Læs mere

Hvad betyder skattereformen for din økonomi?

Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Skatten på din løn Et af hovedformålene med skattereformen er at give danskerne lavere skat på arbejde, og det sker allerede i 2010. Den lavere skat kommer

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter VEJ nr 9475 af 31/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0056 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

LOV nr 1263 af 16/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 5. marts 2017

LOV nr 1263 af 16/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 5. marts 2017 LOV nr 1263 af 16/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 5. marts 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2009-0012669 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1246

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 76 Folketinget 2010-11 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 14. december 2010 Forslag til Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pensionsbeskatningsloven

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing

Bekendtgørelse af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing LBK nr 521 af 18/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 2016-6002-0004 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Generelle bemærkninger: Mange steder i lovforslaget skrives ATP eller andre forkortelser. Ændringer i ATP-loven: 17 r affattes således:

Generelle bemærkninger: Mange steder i lovforslaget skrives ATP eller andre forkortelser. Ændringer i ATP-loven: 17 r affattes således: Generelle bemærkninger: Mange steder i lovforslaget skrives ATP eller andre forkortelser. 1. Ændring af SUPP-ordningen tekst fra lovforslaget i høring (4. sept. 2012). Normalt skrives navne fuldt ud i

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST Gælder fra den 1. november 2014 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Banken investerer efter eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2010-411-0032 Udkast 17. december 2010. Forslag. til

Skatteministeriet J.nr. 2010-411-0032 Udkast 17. december 2010. Forslag. til Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 84 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2010-411-0032 Udkast 17. december 2010 Forslag til Lov om ændring af lov om indskud på etableringskonto og iværksætterkonto

Læs mere

Retningslinjer for administration af KontoInvest

Retningslinjer for administration af KontoInvest Retningslinjer for administration af KontoInvest Gældende fra den 1. april 2019 Generelt KontoInvest puljeopsparing sker på en indlånskonto, kaldet en puljekonto, hvorpå der indskydes midler. Puljekontoen

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 4 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 4 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 4 Offentligt 8. december 2014 J.nr. 14-4371532 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 55 - Forslag til lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre

Læs mere

Skattereformen. Dansk Aktionærforening Møde 10. december 2009. Skattekommissionens forslag til skattereform februar 2009

Skattereformen. Dansk Aktionærforening Møde 10. december 2009. Skattekommissionens forslag til skattereform februar 2009 Skattereformen Dansk Aktionærforening Møde 10. december 2009 Kuppelsalen v/afdelingsdirektør Marianne Bossen, Tax Skattekommissionens forslag til skattereform februar 2009 Kommisssiorium i 2008 Lavere

Læs mere

PULJEINVESTERING I ANDELSKASSEN

PULJEINVESTERING I ANDELSKASSEN Investering ANDELSKASSEN.DK PULJEINVESTERING I ANDELSKASSEN Alt i én-løsning til din opsparing ALT I ÉN-LØSNING TIL DIN OPSPARING Puljeinvestering er en enkel, gennemskuelig og effektiv løsning til dig,

Læs mere

Har I en plan? Hvad vil I?

Har I en plan? Hvad vil I? 1 Har I en plan? Hvad vil I? Overblik over fremtidig indkomst og formue Skat Efterløn Risikovillighed Folkepension Investering Pensionsformue Gaver og Arv Løn Efterløn? Modregning Folkepension 60 65 Alder

Læs mere

Baggrundsnotat: Model til forenkling af beskatningen af aktieavancer for personer

Baggrundsnotat: Model til forenkling af beskatningen af aktieavancer for personer Departementet 12. oktober 2005 J.nr. 2005-511-0048 Skerh Baggrundsnotat: Model til forenkling af beskatningen af aktieavancer for personer Regeringen har inden valget tilkendegivet, at den ønsker at forenkle

Læs mere

Nedsættelse af fradragsloftet fra 100.000 kr. til 50.000 kr.

Nedsættelse af fradragsloftet fra 100.000 kr. til 50.000 kr. Nye love vedtaget Den 21. december 2011 vedtog Folketinget en række love, der har betydning for din pension. Lovene medfører bl.a. reduktion af fradragsloftet for indbetaling til ratepension, fjernelse

Læs mere

Nye regler for beskatning af aktieavance

Nye regler for beskatning af aktieavance Nye regler for beskatning af aktieavance Tommy V. Christiansen advokat (H) Folketinget vedtog den 16. december 2005 nye regler for beskatning af fortjenester og tab på aktier. Reglerne trådte i kraft den

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Indhold. 2. Bonus. l. Forord 4

Indhold. 2. Bonus. l. Forord 4 Indhold l. Forord 4 2. Bonus 2.1 Hvad er bonus? 5 2.2 Generelt om bonusprognoser 5 2.3 Bonuskilder 6 2.4 Anvendelse af bonus i forsikringstiden 11 2.5 Anvendelse af bonus i udbetalingsperioden 11 3. Indestående

Læs mere

Kristian Jensen / Birgitte Christensen

Kristian Jensen / Birgitte Christensen J.nr. 2007-321-0006 Dato: 4. december 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget L 10 - Forslag til Pensionsafkastbeskatningslov. Hermed sendes i 5 eksemplarer et ændringsforslag, som jeg ønsker at stille ved

Læs mere

Indhold. 3. Depot 13. 6. Genkøb 18 6.1 Beregning af genkøbsværdi 18 6.2 Skat ved genkøb 18. 1. Forord 4

Indhold. 3. Depot 13. 6. Genkøb 18 6.1 Beregning af genkøbsværdi 18 6.2 Skat ved genkøb 18. 1. Forord 4 Indhold 1. Forord 4 2. Bonus 5 2.1 Hvad er bonus? 5 2.2 Generelt om bonusprognoser 5 2.3 Bonuskilder 6 2.4 Anvendelse af bonus i forsikringstiden 11 2.5 Anvendelse af bonus i udbetalingsperioden 11 3.

Læs mere

Skatteministeriet har 20. marts 2009 fremsendt ovennævnte udkast med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har 20. marts 2009 fremsendt ovennævnte udkast med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: pskper@skm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11

Læs mere

Skatteudvalget 2008-09 SAU alm. del Bilag 257 Offentligt

Skatteudvalget 2008-09 SAU alm. del Bilag 257 Offentligt Skatteudvalget 2008-09 SAU alm. del Bilag 257 Offentligt Skatteudvalget Til Skatteministeriet Departementet Formand: Jesper Kiholm Skattecenter Tønder Pioner Allé 1 6270 Tønder Telefon: 72 38 94 68 E-mail:

Læs mere

Retningslinjer for administration af BankNordiks puljeordning KontoInvest

Retningslinjer for administration af BankNordiks puljeordning KontoInvest Retningslinjer for administration af BankNordiks puljeordning KontoInvest Gældende fra den 7. juni 2017 Generelt KontoInvest puljeopsparing sker på en indlånskonto, kaldet en puljekonto, hvorpå der indskydes

Læs mere

Retningslinjer for administration af KontoInvest Gældende fra den

Retningslinjer for administration af KontoInvest Gældende fra den Retningslinjer for administration af KontoInvest Gældende fra den 22.01.2019. Generelt KontoInvest puljeopsparing sker på en indlånskonto, kaldet en puljekonto, hvorpå der indskydes midler. Puljekontoen

Læs mere

RETNINGSLINIER. for investering og administration af puljer. Gældende fra 1. marts 2014

RETNINGSLINIER. for investering og administration af puljer. Gældende fra 1. marts 2014 RETNINGSLINIER for investering og administration af puljer Gældende fra 1. marts 2014 Generelt Følgende opsparingsformer kan tilsluttes én eller flere af de puljer, som pengeinstituttet tilbyder: - Kapitalpension

Læs mere

KILDESKATTELOVEN 26 A.

KILDESKATTELOVEN 26 A. KILDESKATTELOVEN 26 A. Skattemæssige afskrivninger på aktiver, der anvendes i en af en gift person drevet erhvervsvirksomhed, foretages af den pågældende, uanset om aktivet tilhører denne eller den med

Læs mere

Få mest muligt ud af overskuddet i dit selskab

Få mest muligt ud af overskuddet i dit selskab Temahæfte 5 udgivet af Foreningen Registrerede Revisorer FRR 1. udgave 2004 Få mest muligt ud af overskuddet i dit selskab pensionsmuligheder for hovedaktionærer Indhold Forord Hvorfor etablere en pensionsordning,

Læs mere

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1331 af 1/6 2018

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1331 af 1/6 2018 REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1331 af 1/6 2018 Vedtagne skattelovforslag Folketinget har i dag vedtaget fire lovforslag på skatteområdet, der omhandler alt fra skattefri omstrukturering

Læs mere

Notat om Vexa Pantebrevsinvest A/S

Notat om Vexa Pantebrevsinvest A/S November 2007 Notat om Vexa Pantebrevsinvest A/S Investeringsprodukt Ved køb af aktier i Vexa Pantebrevsinvest investerer De indirekte i fast ejendom i Danmark, primært i parcelhuse på Sjælland. Investering

Læs mere

Afkast op til. - over 3 år. Invester med sikkerhed Skandinaviske Aktier er investering i aktier med sikkerhedsnet.

Afkast op til. - over 3 år. Invester med sikkerhed Skandinaviske Aktier er investering i aktier med sikkerhedsnet. 58 Afkast op til % - over 3 år Invester med sikkerhed Skandinaviske Aktier er investering i aktier med sikkerhedsnet. De penge, man investerer, er man sikker på at få igen og samtidig få en pæn gevinst,

Læs mere

Januar 2016. Skatteguide. - Generelt om skat. www.bankinvest.dk

Januar 2016. Skatteguide. - Generelt om skat. www.bankinvest.dk Januar 2016 Skatteguide - Generelt om skat www.bankinvest.dk 2 Indholdsfortegnelse Private investeringer i investeringsbeviser...5 Frie midler overgangsregler...7 Pensionsopsparing...8 Unge under 18 år...9

Læs mere

Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing

Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing Forslag Vedtagelse af ny lov om pensionsbeskatning, herunder særligt ændring af aldersopsparingen, medfører, at

Læs mere

Skatteguide ved investering i investeringsforeninger

Skatteguide ved investering i investeringsforeninger Skatteguide ved investering i investeringsforeninger 01.06.2016 Indhold 1. Indledning... 2 2. Privates investeringer i investeringsbeviser - Frie midler... 2 2.1 Beskatning af aktieindkomst... 2 2.2 Beskatning

Læs mere

2008/1 LSF 132 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016. Fremsat den 5. februar 2009 af finansministeren (Lars Løkke Rasmussen) Forslag.

2008/1 LSF 132 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016. Fremsat den 5. februar 2009 af finansministeren (Lars Løkke Rasmussen) Forslag. 2008/1 LSF 132 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, j.nr. 020-83 Fremsat den 5. februar 2009 af finansministeren (Lars Løkke Rasmussen)

Læs mere

Januar Skatteguide. - Generelt om skat.

Januar Skatteguide. - Generelt om skat. Januar 2017 Skatteguide - Generelt om skat www.bankinvest.dk 2 Indholdsfortegnelse Private investeringer i investeringsbeviser...5 Frie midler overgangsregler...7 Pensionsopsparing...8 Unge under 18 år...9

Læs mere

Retningslinjer for administration af BankNordiks puljeordning KontoInvest

Retningslinjer for administration af BankNordiks puljeordning KontoInvest Retningslinjer for administration af BankNordiks puljeordning KontoInvest Generelt KontoInvest puljeopsparing sker på en indlånskonto, kaldet en puljekonto. Puljekontoen er en underkonto til pensionshovedkontoen,

Læs mere

2010/1 LSF 76 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016. Fremsat den 17. november 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag.

2010/1 LSF 76 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016. Fremsat den 17. november 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. 2010/1 LSF 76 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skatteministeriet, j.nr. 2010-353-0034 Fremsat den 17. november 2010 af skatteministeren (Troels Lund

Læs mere

Skattereformen og din pension 2010

Skattereformen og din pension 2010 Skattereformen og din pension 2010 Få overblik over de nye regler Regeringens skattereform har betydning for din pensionsopsparing ikke alene i år, men også i fremtiden. Her kan du få et overblik over

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 7 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 7 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 L 55 Bilag 7 Offentligt 15. december 2014 J.nr. 14-4371532 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 55 - Forslag til lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige

Læs mere

Skatteudvalget L 194 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Skatteudvalget L 194 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 194 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt 22. maj 2017 J.nr. 2017-531 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 194 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Kvalifikation

Læs mere

Virksomhedsstruktur, når indgangsvinklen er formuepleje

Virksomhedsstruktur, når indgangsvinklen er formuepleje Virksomhedsstruktur, når indgangsvinklen er formuepleje Personligt regi ctr. Selskabskonstruktion herunder mulige virksomhedsformer fordele/ulemper Virksomhedsstrukturens betydning for pensionsopsparing

Læs mere

Dokumentation af beregningsmetode og kilder

Dokumentation af beregningsmetode og kilder Dokumentation af beregningsmetode og kilder Beregningerne er vejledende i forhold til, om Aftale om senere tilbagetrækning fra d. 13. maj 2011 mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de Radikale

Læs mere

1997-07-07: Privat korttidsopsparing i pengeinstitutter og obligationer

1997-07-07: Privat korttidsopsparing i pengeinstitutter og obligationer 1997-07-07: Privat korttidsopsparing i pengeinstitutter og obligationer Udgivet af KonkurrenceRådet 1997 Indhold Indledning Pengeinstitutternes højrentekonti Obligationer Omkostninger ved individuel opsparing

Læs mere

Ligningslovens 7 A medarbejderobligationer - virksomhedens konkurs - SKM2013.27.SR

Ligningslovens 7 A medarbejderobligationer - virksomhedens konkurs - SKM2013.27.SR - 1 Ligningslovens 7 A medarbejderobligationer - virksomhedens konkurs - SKM2013.27.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet fandt ved et bindende svar af 20/11 2012, ref. i SKM2013.27.SR,

Læs mere

Generelle skatteregler Firma Her har du en oversigt over de skatteregler, der gælder for pensionsordninger oprettet som led i ansættelsesforhold.

Generelle skatteregler Firma Her har du en oversigt over de skatteregler, der gælder for pensionsordninger oprettet som led i ansættelsesforhold. Generelle skatteregler Firma Her har du en oversigt over de skatteregler, der gælder for pensionsordninger oprettet som led i ansættelsesforhold. Arbejdsmarkedsbidrag Du skal betale 8 % arbejdsmarkedsbidrag

Læs mere

VEDTÆGTER. for HÆRENS KONSTABEL- OG KORPORALFORENINGS BONUSFOND. Navn og hjemsted

VEDTÆGTER. for HÆRENS KONSTABEL- OG KORPORALFORENINGS BONUSFOND. Navn og hjemsted Bonusfonden VEDTÆGTER for HÆRENS KONSTABEL- OG KORPORALFORENINGS BONUSFOND 1 Navn og hjemsted Fondens navn er Hærens Konstabel- og Korporalforenings Bonusfond, som har hjemsted i København. Fonden er en

Læs mere

RETNINGSLINJER. for investering og administration af puljer. Gældende fra 1. august 2016

RETNINGSLINJER. for investering og administration af puljer. Gældende fra 1. august 2016 RETNINGSLINJER for investering og administration af puljer Gældende fra 1. august 2016 Generelt Følgende opsparingsformer kan tilsluttes én eller flere af de puljer, som pengeinstituttet tilbyder: Ratepension

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013

RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013 RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013 93/13 13.05.2013 Puljeopsparing sker på en indlånskonto. Som kunde kan du tilmelde de beløb, du har stående på kapital-, ratepension og

Læs mere

RETNINGSLINIER. for investering og administration af puljer. Gældende fra 1. december 2014

RETNINGSLINIER. for investering og administration af puljer. Gældende fra 1. december 2014 RETNINGSLINIER for investering og administration af puljer Gældende fra 1. december 2014 Generelt Følgende opsparingsformer kan tilsluttes én eller flere af de puljer, som pengeinstituttet tilbyder: -

Læs mere

RATEPENSION I JØP JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk

RATEPENSION I JØP JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk RATEPENSION I JØP JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk 2 Indhold 3 Hvad er ratepension? 3 Hvem kan oprette ratepension? 4 Hvordan opretter jeg ratepension i JØP? 4 Så meget kan du indbetale

Læs mere

2. marts 2016 FM 2016/21

2. marts 2016 FM 2016/21 2. marts 2016 FM 2016/21 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2016 om ændring af landstingslov om indkomstskat (Beskatning af indbetalinger til udenlandske pensionsordninger) 1 I landstingslov

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2018 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Vi

Læs mere

P E N S I O N S O R D N I N G E R

P E N S I O N S O R D N I N G E R PENSIONSORDNINGER FORORD Pensionering handler i høj grad om opsparing altså at udskyde forbrug til senere. Politisk set har man i mange år ønsket at fremme privat pensionsopsparing ved at give fradrag

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2007-311-0003 Udkast 31. august 2007

Skatteministeriet J. nr. 2007-311-0003 Udkast 31. august 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 217 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2007-311-0003 Udkast 31. august 2007 Forslag til Lov om ændring af lov om indskud på etableringskonto (Forbedrede afskrivnings-

Læs mere

Danske Invest og skatten. Forår 2009

Danske Invest og skatten. Forår 2009 09 Danske Invest og skatten Forår 2009 Investeringsforeningen Danske Invest Specialforeningen Danske Invest Strødamvej 46 2100 København Ø Telefon 33 33 71 71 E-mail: danskeinvest@danskeinvest.com www.danskeinvest.dk

Læs mere

Skatteregler for investeringsområdet

Skatteregler for investeringsområdet Inverstering Skatteregler for investeringsområdet Investeringsrådgivning 1 Indledning Vær opmærksom på, at denne brochure ikke kan anses som udtømmende i forhold til skatteregler på investeringsområdet.

Læs mere

Skattereformens betydning for investering i SKAGEN Global, KonTiki og Vekst

Skattereformens betydning for investering i SKAGEN Global, KonTiki og Vekst 23. juni 2009 SKAGEN AS Skattereformens betydning for investering i SKAGEN Global, KonTiki og Vekst Skattereformen (Forårspakke 2.0) er vedtaget af Folketinget den 28. maj 2009. Skattereformens ændringer

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales

Læs mere

Få råd til at holde weekend, når du ikke længere skal arbejde

Få råd til at holde weekend, når du ikke længere skal arbejde Få råd til at holde weekend, når du ikke længere skal arbejde Weekendpension for dig der vil spare mere op Fugt kanten og fold kortet Aftale om Weekendpension Navn CPR-nr. Adresse Postnr. og by E-mail

Læs mere

Rentesatser - Indlån Rentesatser INDLÅN gældende pr.01. oktober 2011

Rentesatser - Indlån Rentesatser INDLÅN gældende pr.01. oktober 2011 Andelskassen J.A.K. Rentesatser - Indlån Ifølge Andelskassen J.A.K. s vedtægter kan du være andelshaver ved indlån men det er ikke noget krav. Det koster 1.000 kr. at erhverve et andelsbevis. Beløbet er

Læs mere

Skattebrochure 2013. Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene. Kunsten at anvende sund fornuft

Skattebrochure 2013. Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene. Kunsten at anvende sund fornuft Skattebrochure 2013 Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene Kunsten at anvende sund fornuft 2013 Beskatning af afkast og udbytte Denne brochure beskriver reglerne for afkast

Læs mere

Danske Invest og skatten

Danske Invest og skatten Danske Invest og skatten Januar 2010 OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! Teksten på side 12 er ikke korrekt, da der forventes nye regler for beskatning af såkaldt blåstemplede obligationer. De nye regler forventes

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven og af lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og lov om ændring af forskellige skattelove

Forslag. Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven og af lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og lov om ændring af forskellige skattelove Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 391 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2009-321-0014 Udkast (1) 17. august 2009 Forslag til Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven og af lov om ændring af

Læs mere

Danske Invest og skatten. Juni 2010

Danske Invest og skatten. Juni 2010 10 Danske Invest og skatten Juni 2010 Investeringsforeningen Danske Invest Specialforeningen Danske Invest Strødamvej 46 2100 København Ø Telefon 33 33 71 71 E-mail: danskeinvest@danskeinvest.com www.danskeinvest.dk

Læs mere

Vilkår for værdipapirpuljer

Vilkår for værdipapirpuljer Vilkår for værdipapirpuljer Disse vilkår gælder for aftaler om opsparing i værdipapirpuljer som indgås mellem kunden og Nordea Danmark, filial af Nordea Bank AB (publ), Sverige ("banken"). Vilkårene gælder

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven

Forslag. Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 224 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2009-321-0013 Udkast 20. marts 2009 Forslag til Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven (Loft for indbetalinger til rateordninger

Læs mere

SP-opsparing: skal? - skal ikke? Er det en god idé at hæve sin SP-opsparing?

SP-opsparing: skal? - skal ikke? Er det en god idé at hæve sin SP-opsparing? 31.03.2009 SP-opsparing: skal? - skal ikke? Er det en god idé at hæve sin SP-opsparing? Der kan være rigtig mange gode argumenter for og imod at hæve sin SP-opsparing. Er man blandt dem, der har et reelt

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene Pluspension hvis du vil have noget ekstra at gøre godt med, når du går på pension. En stor del af dit liv skal

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene en stor del af dit liv skal leves efter du er gået på pension En stor del af dit liv skal leves, efter at du er

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance

Investeringsbetingelser for Danica Balance Investeringsbetingelser for Balance Side 1 Ref. D99 Indhold - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales med

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 13-0199841 Udkast 21. august 2013. Forslag. 3. I 17, stk. 1, 6. pkt., der bliver 8. pkt., ændres 4. pkt. til: 6. pkt.

Skatteministeriet J. nr. 13-0199841 Udkast 21. august 2013. Forslag. 3. I 17, stk. 1, 6. pkt., der bliver 8. pkt., ændres 4. pkt. til: 6. pkt. Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del Bilag 283 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 13-0199841 Udkast 21. august 2013 Forslag til Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pensionsbeskatningsloven,

Læs mere

F. Tidspunktet for skyldnerens påtagelse af forpligtelsen(stiftelsestidspunktet) pkt. 17-21

F. Tidspunktet for skyldnerens påtagelse af forpligtelsen(stiftelsestidspunktet) pkt. 17-21 Side 1 af 7 Meddelelse fra Skattedirektoratet nr. 327 af 13.03.1995 Emne: Mindsterentereglen Indhold: A. Indledende bemærkninger pkt. 1-4 B. Skattepligtige personer, der omfattes af reglerne pkt. 5-6 C.

Læs mere

Vilkår for værdipapirpuljer i Nordea

Vilkår for værdipapirpuljer i Nordea Vilkår for værdipapirpuljer i Nordea Disse vilkår gælder for aftaler om opsparing i værdipapirpuljer som indgås mellem kunden og Nordea Danmark, filial af Nordea Bank Abp, Finland ("banken"). Vilkårene

Læs mere

UENS BESKATNING AF KAPITALAFKAST

UENS BESKATNING AF KAPITALAFKAST 4. april 2002 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: UENS BESKATNING AF KAPITALAFKAST Kapitalafkast beskattes meget forskelligt afhængigt af, om opsparing foretages i form af en pensionsopsparing

Læs mere

Bilag 1. Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger. 10. september 2010

Bilag 1. Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger. 10. september 2010 Bilag 1 10. september 2010 Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger 1. Indledning Med Forårspakke 2.0 blev der indført et loft over ratepensionsindbetalinger på 100.000 kr. om året. Loftet betyder,

Læs mere

Skattereformen 2012. Introduktion til. Betydning for virksomheder og private

Skattereformen 2012. Introduktion til. Betydning for virksomheder og private Skattereformen 2012 Introduktion til Betydning for virksomheder og private Skattereformen 2012 2 Introduktion Regeringens skattereform blev vedtaget torsdag d. 13/9-12. Skattereformen spænder vidt og vil

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene Pluspension hvis du vil have noget ekstra at gøre godt med, når du går på pension. En stor del af dit liv skal

Læs mere

Har du økonomi til at virkeliggøre dine pensionsdrømme? Rudersdal Erhvervsforening Onsdag d. 15. april 2015

Har du økonomi til at virkeliggøre dine pensionsdrømme? Rudersdal Erhvervsforening Onsdag d. 15. april 2015 Har du økonomi til at virkeliggøre dine pensionsdrømme? Rudersdal Erhvervsforening Onsdag d. 15. april 2015 Har du økonomi til at virkeliggøre dine pensionsdrømme? Hvad er formuerådgivning i Nordea Hvilke

Læs mere

ABCD. Skagen AS. Beskatning af investeringsbeviser. Investeringsselskaber Personer. Selskaber. Opgørelsesprincip

ABCD. Skagen AS. Beskatning af investeringsbeviser. Investeringsselskaber Personer. Selskaber. Opgørelsesprincip Skagen AS Beskatning af investeringsbeviser Dette notat beskriver de skattemæssige konsekvenser af salg og udlodning for fuldt skattepligtige danske investorer, der investerer i investeringsselskaber (aktieavancebeskatningslovens

Læs mere

Porteføljeaktier i eget selskab

Porteføljeaktier i eget selskab Porteføljeaktier i eget selskab Generelt Denne gennemgang giver et overblik over de nye beskatningsregler for porteføljeaktier, der er ejet af et selskab. Denne artikel er derfor relevant for dig, der

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Link

Investeringsbetingelser for Danica Link Side 1 Ref. D999 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Sådan tilskrives afkast - Sådan vælger du en indbetalingsprofil - Hvis du har valgt udbetalingsgaranti - Sådan handler vi med investeringsforeningsbeviser

Læs mere

Medarbejderinvesteringsselskaber

Medarbejderinvesteringsselskaber - 1 Medarbejderinvesteringsselskaber Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I april 2014 blev regeringen sammen med V, DF, LA og K enige om at etablere en 3-årig forsøgsordning med de såkaldte

Læs mere

Hasteindgreb vedrørende virksomhedsordningen er nu vedtaget

Hasteindgreb vedrørende virksomhedsordningen er nu vedtaget Hasteindgreb vedrørende virksomhedsordningen er nu vedtaget Kontakt Karina Hejlesen Jensen T: 3945 3276 E: khe@pwc.dk Jørgen Rønning Pedersen T: 8932 5577 E: jrp@pwc.dk Søren Bech T: 3945 3343 E: sbc@pwc.dk

Læs mere

Danske Invest og skatten. Januar 2011

Danske Invest og skatten. Januar 2011 11 Danske Invest og skatten Januar 2011 Investeringsforeningen Danske Invest Specialforeningen Danske Invest Strødamvej 46 2100 København Ø Telefon 33 33 71 71 E-mail: danskeinvest@danskeinvest.com www.danskeinvest.dk

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene en stor del af dit liv skal leves efter du er gået på pension En stor del af dit liv skal leves, efter at du er

Læs mere

RÅDGIVNING REVISION OG REGNSKAB SKAT KORT NYT MOMS KORT NYT

RÅDGIVNING REVISION OG REGNSKAB SKAT KORT NYT MOMS KORT NYT RÅDGIVNING REVISION RÅDGIVNING ØKONOMISK VEJLEDNING REVISION OG REGNSKAB INDSIGT OG FORSTÅELSE SKAT KORT NYT MOMS KORT NYT Nyt fra Roesgaard & Partners December 2015 Rådgivning - økonomisk vejledning Husk

Læs mere

Skattebrochure 2015. Kunsten at anvende sund fornuft. Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene

Skattebrochure 2015. Kunsten at anvende sund fornuft. Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene = Juledag, 1990. Af Michael Ancher. Billedet tilhører Skagens Museum. Billedet er blevet manipuleret. Skattebrochure 2015 Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene Kunsten at

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Indhold - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales med et engangsbeløb - Når pensionen skal udbetales

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget J.nr. 2008-321-0010 Dato: 25. november 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget L 41 - Forslag til Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven pensionsbeskatningsloven. (Ny valgfri metode for opgørelse

Læs mere