Armen. Kapitel 14, 16, 17, 18, 19, 20 og 21 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Armen. Kapitel 14, 16, 17, 18, 19, 20 og 21 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave"

Transkript

1 Armen Kapitel 14, 16, 17, 18, 19, 20 og 21 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave

2 Armen

3 Armen Knoglerne i armen omfatter følgende: Skulderblad, scapula Kravebenet, clavicula Overarmsben, humerus Albueben, ulna Spoleben, radius Håndrodsknogler, ossa carpi Mellemhåndsknogler, ossa metacapalia Fingerknogler, phalanges manus

4 Skulder, scapula Skulder er den region, der forbinder overekstremiteten med kroppen. Den omfatter skulderbæltet og den proximale del af overarmsbenet. Skulderbæltet ligger omkring den øverste del af thorax. Den dannes ved: Ventral: 2 nøgleben, clavicula Placeret mellem det øvre laterale hjørne af manubrium sterni og medialsiden af acromion. Svagt S-formet. Dorsal: 2 skulderblade, scapula Den er 3-kantet og ligger på thorax s rygflade ud for costae Scapula er let konkav imod thoraxsiden. Lateralt er der 2 fremspring: processus coracoideus og acromion. Fra crominom strækker spina scapulae sig henover bagfladen og opdeler scapulas bagside i en øvre fossa supraspinata og en nedre fossa infraspinata. Selve det laterale hjørne danner en konkav, pæreformet ledskål, cavitas glenoidalis, hvor humerus artikulerer med denne. På den øvre og nedre rand på cavitas glenoidalis findes hhv. tuberculum supraglenoidale og tuberculum infraglenoidale. Herfra udspringer overarmens muskler.

5 Nøglebenet, clavicula Clavicula ligger mellem brystkassen og halsen og som regel er tydeligt under huden. Den er S-formet, således den 2/3 mediale del er i en fortil konveks bue, mens den laterale 1/3 er fortil konkav bue. Den har en sternale ende med en ledfacet, hvor den artikulerer med manubrium sterni, og en akromale ende med en ledfacet, som artikulerer med acromion. Den nederste flade på clavikula er uregelmæssig og ru, idet knoglen ved en muskel (m. subclavius) og ligamenter er bundet ned til costa 1 og processus coracoideus.

6 Skulderens led Skulderens led omfatter skulderleddet og de associerede skulderbælteled. Skulderleddet, articulatio humeri: Synovialt, ægte led, enkelt led, kugleled Bevægelser: fleksion/ekstension, abduktion/adduktion og indadrotation/udadrotation. Cavitas glenoidalis er meget lille i forhold til ledhovedet, derfor forstørres den med en ringformet ledlæbe, labrum glenoidale. Ledkapslen er tynd og er forstærket af ligamenta glenohumeralia på forsiden og ligamenta coracohumerale på oversiden. Det suprahumerale led: Uægte led, bursa subacromialis og bursa subdeltoidea (de to kommunikerer med hinanden), ydre ledskål (dannes af acromion, processus coracoideus og ligamentum coracoacromiale), på forsiden bursa subtendinea m. subscapularis, som kommunikerer med ledhulen. Det scapulothoracale led: Uægte led, løst bindevæv Sternoclaviculærleddet, articulatio sternoclavicularis: Ægte led, delt glideled, funktionelt et kugleled; leddet er delt af en tyk discus articularis Acromioclaviculærleddet, articulatio arcomioclavicularis: Ægte glideled delt af en tynd discus, funktionelt et kugleled Leddet er forsynet med lig. acromioclaviculare og lig. coracoclaviculare

7 Skulderbladet, scapula Scapula har en trekantet form. Det er en flad knogle. Scapula er placeret på dorsalsiden af thorax og har en udstrækning fra 2. til 8. costa. Scapulas ventrale eller flade vender ind mod brystkassen og er konkav. Idet scapula har en 3-kantet form, kan der beskrives 3 kanter og 3 hjørner. De 3 kanter er: margo medialis (medialkant), margo lateralis (lateralkant) og margo superior (øvre kant). De 3 hjørner er: angulus inferior, angulus superior og angulus lateralis. Den laterale hjørne danner en konkav pæreformet ledskål, cavitas glenoidalis. Humerus, overarmsbenet, artikulerer med denne ledskål. Den øvre rand på cavitas glenoidalis danner en lille knude, tuberculum supraglenoidale, hvorfra udspringes m. biceps brachii s lange hoved. På den nedre rand af cavitas glenoidalis findes en lille knude ved navn tuberculum infraglenoidale, hvorfra udspringes det lange hoved af m. triceps brachii. Bagfladen af scapula er karakteriseret ved en fremspringende skulderkam, spina scapulae.

8 Overarmsbenet, humerus Overarmsbenet, humerus, er den længste og stærkeste rørknogle i overekstremiteten. Den proksimale del består af: Caput humeri (halvkugleformet) Tuberculum majus Sulcus intertubercularis Tuberculum minus og artikulerer med cavitas glenoidalis scapulae. Mellem tubercula og caput findes en fure, som kaldes den anatomiske hals, collum anatomicum. Under tubercula ved overgangen til selve rørstykket, findes den kirurgiske hals, collum chirurgicum. Den distale del består af: Condylus humeri den bærer en ledflade, der er delt i 2 dele: trochlea og capitulum Epicondylus medialis Epicondylus lateralis På forsiden findes der desuden fossa coronoidea, der optager processus coronoideus ulnae, mens den store 3-kantede fordybning på bagsiden kaldes fossa olecranon, der optager olecranon. Mellem de to epicondyler findes helt distalt en ledfacet, trochlea, som er trisseformet og danner sammen med ulna albueleddet, articulatio cubiti. Lateralt for trochlea findes et lille, afrundet knoglefremspring, capitulum humeri, som danner kugleled med spolebenet, radius. Ved 90 grader flekteret albue danner epicondylus medialis, epicondylus lateralis og olecranon en ligebenet 3-kant. Ved strakt albue ligger de 3 punkter på en lige linie. Distalt artikulerer humerus med 2 knogler, radius og ulna.

9 Albueleddet Articulatio cubiti: Synovialt, sammensat led, hængselled med indbygget drejeled. Man skelner mellem 3 dele: Articulatio humeroulnaris - hængselled Articulatio humeroradialis - kugleled Articulatio radioulnaris proximalis - drejeled Ligamentum collaterale ulnare og ligamentum collaterale radiale findes på hhv. ulnare og radiale side. De ligger begge indvævet i kapslen med vifteformet fibre og spiller en stor rolle for styringen af vinkelbevægelserne i albueleddet. Indersiden af kapslen er beklædt med synovialismembranen. 2 bevægelser: Ekstension-fleksion Supination-pronation

10 Underarmens knogler Underarmens knogler, ossa antebrachii, består af 2 knogler: Albuebenet, ulna Spolebenet, radius Proximalt og distalt er de forbundne ved synoviale led, mens skafterne er forenede ved membrana interossea. Ulna er den længste af de 2 rørknogler i underarmen.

11 Albuebenet, ulna Ulna har 2 krumme fremspring: Processus coronoideus danner begrænsning af ledfladen Olecranon danner albuespidsen hvorimellem findes der en fremadrettet udskæring, incisura trochlearis, der artikulerer med trochlea humeri. På den radiale side findes incisura radialis, der danner ledskål for caput radii. Distalt er der caput ulnae, der med sin circumferens artikulerer med radius, og når ikke direkte kontakt med hånden. Ved ulnare rand findes der processus styloideus ulnae.

12 Spolebenet, radius Ved den proximale ende består radius af caput radii og collum radii. Caput radii danner en bruskbeklædt cylinder, der articulerer med incisura radialis ulnae og lig. annulare radii. Cylinderens sideflade kaldes for circumferentia articularis. I den distale ende bliver skaftet tykkere og bærer en 3- kantet bruskbeklædt ledflade, facies articularis carpalis, som danner led med håndroden. På medialsiden findes en sammenhængende incisura ulnaris, der artikulerer med caput ulnae og lateralt findes en kort pyramideformet fremspring, processus styloideus radi. Mellem radius og ulna findes en kraftig bindevævshinde, membrana interossea antebrachii, der tjener som hæfte for muskler.

13 Leddet mellem underarmens knogler Leddet mellem radius og ulna Synovialt, kombineret; drejeled Man inddeler det i: Articulatio radioulnaris proximalis Articulatio radioulnaris distalis Membrana interossea antebrachii Bevægelser: Pronation-supination

14 Håndleddet Håndleddet består af flere små led af forskellige type, som er knyttet sammen til en funktionel helhed: Ellipsoidled Hængselled Glideled Leddet omfatter: Articulatio radiocarpalis Articulationes intercarpales Articulationes carpometacarpales Der kan udføres 4 bevægelser: Palmarfleksion Dorsalfleksion Ulnarfleksion Radialfleksion

15 Håndens skelet I hånden skelner man mellem 3 segmenter: Håndroden, carpus Mellemhånden, metacarpus Fingrene, digiti

16 Håndrodsknoglerne, ossa carpi Håndrodsknoglerne, ossa carpi, omfatter 8 små knogler og er anordnet i en proksimal og distal række: Den proksimale række fra radial-ulnarsiden: os scaphoideum os lunatum artikulerer med radius os triquetrum os pisiforme et sesamben i senen af m. flexor carpi ulnaris Den distale række fra radial-ulnarsiden: os trapezium artikulerer med basis ossis metacarpalis I os trapezoideum artikulerer med os scaphoideum og 2. metacarpalknogle os capitatum den største knogle i håndroden os hamatum Håndrodsknoglerne er tæt forbundne af ligamenter og danner tilsammen en tværgående bue med en palmer, sulcus carpi. Sulcus carpi er på begge sider afgrænset af fremspringende knogledele og et tværgående ledbånd, retinaculum flexorum, der omdanner sulcus carpi til canalis carpi.

17 Ossa metacarpalia Ossa metacarpalia består af 5 rørknogler beliggende mellem håndroden og fingrene. De benævnes med numre, hvor tommelfingeren er I, og lillefingeren V. Os metacarpales II, III, IV og V ligger i samme plan, mens os metacarpale I ligger lidt forskudt i forhold til de andre os metacarpales samt indadroteret ca. 45 grader. Dette muliggør gribefunktionen. Os metacarpal I har også tykkere og kortere end de andre og har en sadelformet ledflade, som artikulerer med os trapezium.

18 Ossa digitorum manus Ossa digitorum manus er fingerknoglerne og omfatter 14 knogler, 2 for tommelfingeren og 3 for hver af de andre fingre. Disse kaldes for hhv.: Phalanx proximalis, grundstykke Phalanx media, mellemstykke Phalanx distalis, yderstykke I tommelfingeren, pollex, er der kun phalanx proximalis og distalis. Fingrene kaldes for: Tommelfingeren - pollex Pegefingeren - index Langfingeren digitus medius Ringfingeren - digitus anularis Lillefingeren - digitus minimus

19 Fingerleddene Articulationes metacarpophalangeales: Synoviale, enkelte led; indskrænkede kugleled Bevægelser: Fleksion-ekstension Abduktion-adduktion Rotation Articulationes interphalangeales proximales Synoviale, enkelte led; hængselled Bevægelser: Fleksion-ekstension Articulationes interphalangeales distales Synoviale, enkelte led; hængselled Bevægelser: Fleksion-ekstension

20 Tommelens led Articulatio carpometacarpalis pollicis Synovialt, enkelt led; sadelled Bevægelser: Fleksion-ekstension Abduktion Opposition Articulatio metacarpophalangealis pollicis Synovialt, enkelt led; hængselled Bevægelser: Fleksion-ekstension Articulatio interphalangealis pollicis Synovialt, enkelt led; hængselled Bevægelser: Fleksion-ekstension

21 Skulder og tilhørende muskler Der findes 3 grupper af muskler: De overfladiske rygmuskulatur: M. trapezius M. levator scapulae M. latissimus dorsi M. rhomboideus De overfladiske brystmuskulatur: M. pectoralis major M. pectoralis minor M. subclavius M. serratus anterior De egentlige skuldermuskulatur: M. deltoideus M. teres major M. subscapularis M. supraspinatus M. infraspinatus M. teres minor (n. accessorius) (n. dorsalis scapulae) (n. thoracodorsalis) (n. dorsalis scapulae) (nn. pectorales) (nn. pectorales) (n. subclavius) (n. thoracicus longus) (n. axillaris) (nn. subscapulares) (nn. subscapurales) (n. suprascapularis) (n. suprascapularis) (n. axillaris)

22 Den overfladiske rygmuskulatur Muskel Insertion Udspring Funktion M. trapezius På den laterale del af clavicula og acromion Den mediale del af linea nuchalis superior, protuberantia externa, lig. nuchae, processus spinosi af de nederste vertebrae cervicales og thoracicae I-X samt mellemliggende lig. supraspinalia At løfte skulderen. Ved lammelse kan armen ikke løftes over horisontalplanet. M. levator scapulae Skulderbladets øvre hjørne De 4 øverste halshvirvler At løfte skulderbladet, bevæge og styre halscolumna

23 Den overfladiske rygmuskulatur Muskel Insertion Udspring Funktion M. latissimus dorsi Crista tuberculi minoris humeri M. rhomboideus Det meste af skulderbladets mediale kant Aponeurotisk via fascia thoracolumbalis fra processus spinosi og helt ned fra den nederste ende af crista sacralis mediana på korsbenet Processus spinosi fra C6-C7 og T1-T4 og lig. supraspinalia Adduktion, ekstension, medialrotation af overarmsbenet At løfte og adducere, rotere skulderbladet

24 Den overfladiske brystmuskulatur Muskel Insertion Udspring Funktion M. pectoralis major M. pectoralis minor Crista tuberculi majoris på humerus. Processus coracoideus scapulae Den mediale ½ af claviculas forreste flade, forfladen af brystbenet og de tilstødende 6 ribbensbruske. 3 takker fra den øverste kant af costae III-V tæt ved ribbensbruske At fremadføre, adducere og indadrotere overarmen. At trække skulderbladet fremad og nedad i indadrotation. M. subclavius clavicula 1. costa At trække medialtnedad M. serratus anterior Angulus superior, margo medialis og angulus inferior på scapulae 8-9 øverste ribben At holde margo medialis ind til thorax sammen med m. rhomboideus

25 Den egentlige skuldermuskulatur Muskel (innervation) M. deltoideus (n. axillaris) Insertion Udspring Funktion Tuberositas deltoidea på humerus M. teres major Crista tuberculi minoris M. subscapularis (plexus brachialis) Tuberculum minus humeri Den laterale 1/3 af forkanten af clavicula, fra acromion samt fra bagkanten på spina scapulae Den nederste del af scapulas lateralkant Hele skulderbladets forside De forreste fibre: at flektere, adducere og indadrotere; de bageste fibre: at ekstendere, adducere og udadrotere; og de midterste fibre: at abducere At adducere, ekstendere og indadrotere At indadrotere og adducere humerus

26 Den egentlige skuldermuskulatur Muskel (innervation) M. supraspinatus (plexus brachialis) Insertion Udspring Funktion Den øverste del af tuberculum majus humeri Fossa supraspinata At abducere og holde caput humeri ind mod cavitas glenoidalis M. infraspinatus (plexus brachialis) Den nederste del af tuberculum major humeri Fossa infraspinata At udadrotere humerus M. teres minor Tuberculum major Den øverste del af scapulas lateralkant At udadrotere humerus

27 Den egentlige skuldermuskler Ud over at bevæge skulderleddet, holder musklerne også ledhovedet stabilt inde i ledskålen. De virker som aktive ligamenter og benævnes for rotatormanchet. Musklerne omfatter: M. supraspinatus M. infraspinatus M. teres minor M. subscapularis

28 Overarmen, brachium Overarmen, brachium, er den frie ekstremitets første segment. Overarmens muskulaturen udgøres af albueleddets bøje- og strækkemuskler. Man skelner mellem en forreste muskelgruppe og en bageste muskel. Den forreste gruppe: M. biceps brachii M. coracobrachialis M. brachialis Den bageste muskel: M. triceps brachii (n. musculocutaneus) (n. musculocutaneus) (n. musculocutaneus) (n. radialis) Muskulaturen er omgivet af tynde fascia brachii. Den strækker i dybden på hver side, septum intermusculare, hvorved muskulaturen opdeles i forreste og bageste loge.

29 Brachiums muskulatur Muskel (innervation) M. biceps brachii (n. musculocutaneus) M. coracobrachialis Insertion Udspring Funktion Den radiale sene på tuberrositas radii; den ulnare sene som aponeurosis m. bicipitis brachii i fascia antebrachii Medialt på midten af humerus Caput longum fra tuberculum supraglenoidale og labrum glenoidale på scapula (løber gennem sulcus intertubercularis omgivet af synovialmembranen; caput breve fra processus coracoideus Processus coracoideus At flektere og supinere den pronerede underarm. Caput longum har en abducerende virkning ved lammelse af m. supraspinatus og m. deltoideus. Caput breve har betydning for flektion i skulderleddet. At adduktere, i skulderleddet fungerer som fleksor.

30 Brachiums muskulatur Muskel (innervation) M. bracialis (n. musculocutaneus) M. triceps brachii (n. radialis) Insertion Udspring Funktion Tuberositas ulnae på forfladen af processus coronoideus Olecranon Forfladen af den nederste ½-del af humerus og septa intermuscularia Caput longum: tuberculum infraglenoidale; caput laterale og caput mediale fra bagfladen af humerus hhv. proximalt og lateralt for sulcus n. radialis og distalt for sulcus n. radialis At flektere både ved hurtige og langsomme bevægelser, og ved proneret og supineret underarm At ekstendere, dens virkning afbrydes når m. biceps flekterer.

31 Albuen, cubitus Ved albuen, cubitus, forstås fremspringet på overekstremitetens bagside, dannet af olecranon. Foran albueleddet er der et 3-kantede rum, albuegruben, fossa cubitalis, mellem m. brachioradialis og m. pronator teres. Loften i regionen udgøres af fascia antebrachii, gulvet af m. brachialis medialt og m. supinator lateralt. Den indeholder forskellige strukturer såsom bicepssenen, a. brachialis og n. medialis. A. brachialis deler sig til a. radialis og a. ulnaris, og løber videre hhv. superficielt og profundt for m. pronator teres. A. medianus går til gengæld lige imellem m. pronator teres 2 udspringshoveder. V. mediana cubiti ligger lige i underhuden i regio cubitalis anterior, som ofte i praksis benyttes til venepunktur.

32 Underarmen, antebrachium Underarmen, antebrachium, er bærer af hånden og strækker sig fra spidsen af fossa cubitalis til håndledsregionen. Musklerne deles i overfladiske og dybe muskler. De overfladiske muskler benytter epicondyli humeri til udspring - epicondylus medialis bliver udspringscentrum for fleksorerne, epicondylus lateralis for ekstensorerne. De dybe muskler tager udspring mere distalt og benytter knoglerne, membrana interosea, fascia antebrachii og senesepta mellem musklerne. Fascia antebrachii er en direkte fortsættelse af fascia brachii og danner en skede omkring muskulaturen og sender desuden bindevævsblade, septa, ind mellem de enkelte muskler. Distalt danner fasciaen stærke tværgående strøg, der på dorsalsiden danner retinaculum extensorum og på retinaculum flexorum på modsatte side. De er med til at holde senerne fra musklerne ind til leddet.

33 Underarmens fleksorer Den forreste muskelgruppe, fleksorerne er anordnet i 4 lag: 1. lag: M. pronator teres (n. medianus) M. flexor carpi radialis (n. medianus) M. palmaris longus (n. medianus) M. flexor carpi ulnaris (n. ulnaris) 2. lag: M. flexor digitorum superficialis (n. medianus) 3. lag: M. flexor digitorum profundus (n. medianus den ulnare del: n. ulnaris) M. flexor pollicis longus (n. medianus) 4. lag: M. pronator quadratus (n. medianus) På underarmen afgiver n. medianus en profund muskulær gren, n. interosseus anterior, til de dybe flexorer og m. pronator quadratus og ender som en sensitiv gren på håndleddets palmarside.

34 Underarmens fleksorer Muskel Insertion Udspring Funktion M. pronator teres Lateralfladen af radius M. flexor carpi radialis M. palmaris longus Den palmare flade af basis ossium metacarpales II og III Aponeurosis palmaris Humeralt hoved fra caput commune flexorum og kanten proximalt for epicondylus medialis, og ulnart hoved fra processus corocoideus ulnae Caput commune flexorum Caput commune flexorum At flektere i albuen og pronere underarmen - -

35 Underarmens fleksorer Muskel Insertion Udspring Funktion M. flexor carpi ulnaris Via os pisiforme med ligamentøse strøg på hamulus ossi hamati og basis ossis metacarpalis V. Epicondylus medialis og senebue - M. flexor digitorum superficialis (n. medianus) Phalanx media på de 4 ulnare fingre. De spaltes i 2 snipper, hvorigennem profundussenen passerer Epicondylus medialis humeri, processus coronoideus ulnae og proximale halvdel af radius At flektere i håndled og fingrenes grundled og mellemled. M. flexor digitorum profundus (dels n. ulnaris, dels n. medianus) Basis af phalanges distales Den proximale 2/3 af ulna og tilstødende del af membrana interossea At flektere i håndled og i alle fingrenes led

36 Underarmens fleksorer Muskel Insertion Udspring Funktion M. flexor pollicis longus Basis af yderstykket på tommelfingeren. Den midterste ½- del af radius forflade og tilstødende del af membrana interossea. At flektere i alle tommelfingerens led M. pronator quadratus Den distale del af radius Den distale del af ulna -

37 Underarmens ekstensorer Den bageste muskelgruppe, ekstensorerne, deles i overfladiske og dybe muskler (innerveres af n. radialis): Den radiale ekstensorgruppe M. brachioradialis M. extensor carpi radialis longus M. extensor carpi radialis brevis Øvrige overfladiske muskler M. extensor digitorum M. extensor digiti minimi M. extensor carpi ulnaris M. anconeus De dybe muskler M. supinator M. abductor pollicis longus M. extensor pollicis brevis M. extensor pollicis longus

38 Underarmens ekstensorer Muskel Insertion Udspring Funktion M. brachioradialis Lateralsiden af radius på roden af processus styloideus Distalt og lateralkanten på humerus og fra septum intermusculare laterale At flektere i albuen og stiller underarmen midt mellem pronation og supination M. extensor carpi radialis longus et brevis Hhv. på dorsalsiden af basis ossis metacarpalis II og III Longus fra humerus laterale kant ned til epikondylen samt fra tilstødende del af septum intermusculare laterale; brevis fra epicondylus lateralis; begge fra caput commune extensorum -

39 Underarmens ekstensorer Muskel (innervation) M. extensor digitorum (n. radialis) M. extensor digiti minimi M. extensor carpi ulnaris Insertion Udspring Funktion Dorsalsiden af hver af de 4 ulnare fingre, på både phalanx media og phalanx distalis Samme som senen fra m. extensor digitorum Dorsalsiden af basis ossis metacarpalis V Epicondylus lateralis humeri - - Caput commune extensorum, lig. collaterale radiale og den midterste del af ulnas bagkant Ekstenderer fingrenes yder- og mellemled, også fingergrundleddene og håndleddet. -

40 Underarmens ekstensorer Muskel Insertion Udspring Funktion M. anconeus Proximalt på bagfladen af ulna M. supinator Proximale 1/3 af knoglens laterale flade og forside M. abductor pollicis longus Radialsiden af basis af tommelens rodstykke Bagsiden af epicondylus lateralis humeri Epicondylus lateralis humeri, lig. collaterale radiale og crista m. supinatoris på ulna Den proximale del af de 2 underarmsknoglers bagflade og det mellemliggende stykke af membrana interossea. At ekstentere, beskrives også som den 4. hoved af m. triceps At supinere i alle stillinger af albueleddet -

41 Underarmens ekstensorer Muskel Insertion Udspring Funktion M. extensor pollicis brevis Dorsalsiden af basis på tommelens grundstykke Distalt for m. abductor pollicis longus - M. extensor pollicis longus Dorsale flade af basis på tommelens yderstykke Distalt og ulnart for abduktoren - M. extensor indicis Ekstensoraponeuros en til 2. finger Distale del af ulnas bagflade og membrana interossea -

42 Retinaculum extensorum - kulisserne Retinaculum extensorum er en ca. 2 cm bred forstærkning i den distale del af fascia antebrachii. Under retinaklet ligger 6 osteofibrøse kanaler, såkaldte kulisser, som dannes ved at der fra den profunde flade af retinaklet strækker sig stærke septa ind til fremspring på de to underarmsknogler. 1. kulisse: M. abductor pollicis longus og m. extensor pollicis brevis 2. kulisse: M. extensor carpi radialis longus (hæfter på basis af matacarpalknogle 2) og m. extensor carpi radialis brevis (hæfter på basis af metacarpalknogle 3) 3. kulisse: M. extensor pollicis longus 4. kulisse: M. extensordigitorum og m. extensor indicis 5. kulisse: M. extensor digiti minimi 6. kullise: M. extensor carpi ulnaris

43 Hånden Hånden etablerer forbindelsen til underarmen, og hånden selv med håndryggen, dorsum manus, håndfladen, palma manus samt fingrene, digiti manus. Musklerne ligger anordnede i 4 grupper: Tommelfingerbaldens muskelgrupper (danner thenar) Lillefingerbaldens muskelgrupper (danner hypothenar) Muskler i den mellemliggende centrale loge (her passeres senen fra m. flexor pollicis longus, og de 8 sener fra mm. flexores digitorum profundus et superficialis, kar og nerver til fingrene Muskler i spatia interossea.

44 Thenar og hypothenar Thenar omfatter følgende muskler: M. abduktor pollicis brevis M. flexor pollicis brevis M. opponens pollicis M. adductor pollicis (n. medianus) (n. medianus) (n. medianus) ( n. ulnaris) Hypothenar omfatter følgende muskler: M. palmaris brevis M. abductor digiti minimi M. flexor digiti minimi brevis M. opponens digiti minimi (n. ulnaris) (n. ulnaris) (n. ulnaris) (n. ulnaris)

45 Thenar Muskel Insertion Udspring Funktion M. abductor pollicis brevis M. flexor pollicis brevis M. opponens pollicis Basis af tommelens grundstykke Basis af tommelens grundstykket Den radiale kant af hele skaftet af os metacarpale I M. adductor pollicis Den ulnare side af basis af tommelens grundstykke Retinaculum flexorum og dets radiale tilhæftningsområde Retinaculum flexorum og dets radiale tilhæftningsområde Retinaculum flexorum og dets radiale tilhæftningsområde Caput transversum fra den palmare kam på skaftet af os metacarpale III; caput obliquum fra ligamenter og knogler i sulcus carpi Oppositionsbevægelse Oppositionsbevægelse Oppositionsbevægelse -

46 Hypothenar Muskel Insertion Udspring Funktion M. palmaris brevis Den proximale del af håndens ulnare kant M. abductor digiti minimi M. flexor digiti minimi brevis M. opponens digiti minimi Sesambenet og den ulnare side af basis af lillefingerens grundstykke Samme som m. abductor digiti minimi Den ulnare kant af skaftet af os metacarpale V Den ulnare kant af aponeurosis palmaris Den ulnare del af carpus og tilstødende del af retinaculum flexorum Den ulnare del af carpus og tilstødende del af retinaculum flexorum Den ulnare del af carpus og tilstødende del af retinaculum flexorum

47 Andre håndens muskler Centrale loge består af 4 små muskler, der udspringer fra senerne af m. flexor digitorum profundus og insererer sig på de radiale kanter af de ulnare fingres ekstensoraponeuroser: Mm. lumbricales 2 og 3 fingre (semipennate) Mm. lumbricales 4 og 5 fingre (pennate) (n. medianus) (n. ulnaris) Musklerne har en stor tæthed af muskeltene der er vigtige for registreringen af fingrenes stilling. Interossøse muskelgruppe består af 7 små muskler, der udspringer fra siderne af skafterne af mellemhåndsknoglerne og insererer på siderne af basis af grundstykkerne, dels i ekstensoraponeuroserne. Man skelner mellem: Mm. interossei palmares (semipennate) Mm. Interossei dorsales (pennate) (n. ulnaris) (n. ulnaris) De palmare samler fingrene, mens de dorsale spreder dem, samt de i synergi kan flektere grundleddet og ekstenderer mellem- og yderleddet.

48 Håndens fleksorer M. flexor digitorum profundus M. flexor digitorum superficialis Muskler i tommelfinger: M. flexor pollicis longus M. flexor pollicis brevis

49 Håndens extensorer M. extensor digitorum M. extensor digiti minimi M. extensor indicis Muskler i tommelfinger: M. extensor pollicis longus et brevis M. abduktor pollicis longus

50 Blodforsyning a. axillaris A. axillaris er en fortsættelse af a. subclavia. Den begynder ud for axillens top lateralt for costa I og ender ved bageste axilfold, hvor den fortsætter som a. brachialis. Her forsyner den axillens indhold og vægge samt skulderregionen. Undervejs afgiver den følgende grene: A. thracica superior til 1. og 2. intercostalrum A. thoracoacromialis A. thoracica lateralis A. subscapularis ender i 2 grene: A. circumflexa scapulae A. thoracodorsalis Aa. circumflexae humeri anterior et posterior

51 Blodforsyning a. brachialis A. brachialis er fortsættelse af a. axillaris fra underkanten af m. teres major, forløber i sulcus bicipitalis medialis sammen med n. ulnaris, nn. cutanei brachii et antebrachii medialis fra plexus brachialis, n. medianus og n. radialis og ender til sidst i fossa cubitalis, hvor den proximalt for m. pronator teres deler sig til 2 endegrene, a. radialis og a. ulnaris. Under forløbet afgiver den en stor gren a. profunda brachii.

52 Blodforsyning a. ulnaris A. ulnaris er en af endegrenene fra a. brachialis. Den forsyner den ulnare del af underarmen. Den løber under m. pronator teres, m. flexor digitorum superficialis og fortsætter mellem m. flexor carpi ulnaris og m. flexor digitorum profundus. Sammen med n. ulnaris ligger den lateralt for m. flexor carpi ulnaris og passerer superficielt for fleksorretinaklet og ender i arcus palmaris superficialis i hånden. Lige efter udspringet afgiver den a. interossea communis, som videre deler sig til a. interossea anterior et posterior, der løber hhv. forfladen og bagsiden af membrana interossea.

53 Blodforsyning a. radialis A. radialis er også en af endegrenene fra a. brachialis. På underarmen løber den distalt, radialt og superficielt mod processus stydoideus radii. Den ligger superficielt for m. pronator teres, m. flexor digitorum superficialis, m. flexor pollicis longus og m. pronator quadratus. Proximalt er den dækket af a. brachioradialis. Distalt ender den i hulhånden i arcus plamaris profundus.

54 Vener Overekstremitetens vener kan inddeles i 2 sæt: Superficielle Profunde der indbyrdes er forbundet ved anastomoser. Som alle vener uden for truncus er de forsynet med klapper. V. cephalica opstår fra den radiale del af hånden, hvor den løber op til fossa cubitalis og afgiver v. mediana cubiti. Herefter fortsætter den i sulcus bicipitalis lateralis på overarmen og til sidst ender i v. axillaris lige under nøglebenet. V. basilica begynder fra den ulnare del, og løber op til fossa cubitalis, hvor den modtager v. mediana cubiti. Den fortsætter videre i sulcus bicipitalis medialis og tømmer sig i v. brachialis og videre i v. axillaris.

55 N.axillaris og n.musculocutaneus N. axillaris (C5-C6) passerer posteriort omkring collum chirurgicum efter at have passeret igennem det 4-kantede laterale interstits. Den innerverer m. teres minor og m. deltoideus og som kutan nerve, n. cutaneus brachii lateralis superior, nedre del af regio deltoidea. N. musculocutaneus (C5-C7) forlader axillen og går igennem m. coracobrachialis og innerverer bøjemuskler, m. biceps brachii og m. brachialis. Den innerverer huden lateralt på underarmen.

56 N. radialis N. radialis (C5-C8) forlader axillen gennem den nedre 3-kantede interstits og passerer skråt nedad, lateralt posteriort for humerus i sulcus n. radialis. Herfra går den gennem det laterale muskelseptum fra extensorsiden til flexorsiden. Den innerverer m. triceps brachii. Den afgiver desuden grene til m. brachioradialis og m. extensor carpi rad. longus. Den deler sig i fossa cubitalis til ramus superficialis n. radialis og ramus profundus n. radialis, hvor den superficiale ender som nn. digitales dorsales på dorsum manus og innerverer radiale dele af hånd. Den profundus innerverer resten af extensorerne og ender som interossea posterior på membrana interossea og som sensitiv gren til håndleddet.

57 N. medianus N. medianus (C6-C7-C8-T1) forlader axillen og forløber i sulcus bicipitalis medialis. I fossa cubitalis passerer den mellem m. pronator teres 2 hoveder. Bagefter er den lejret mellem m. flexor digitorum superior og profundus og afgiver interrosseus anterior. Nerven passerer igennem canalis carpi og deler sig i 3 nn. digittales palmares communes. Den innerverer alle underarmens flexorer undtagen m. flexor carpi ulnaris og den ulnare del af m. flexor digitorum profundus og tommelfingrenes muskler undtagen m. adduktor pollicis, m. lumbricalis 1 og 2.

58 N. ulnaris N. ulnaris (C8-T1) passerer i overarmen gennem sulcus bicipitalis medialis og bag epicondylus medialis humeri i sulcus n. ulnaris. Den lejrer mellem m. flexor digitorum profundus og m. flexor carpi ulnaris og sigter mod os pisiforme. Herefter deler den sig i sine endegrene: ramus superficialis og ramus profundus. Den innerverer den ulnare del af underarmens fleksorer, håndens interosser, hypothenars muskler, 2 ulnare lumbricaler og m. adductor pollicis.

59 Innervation N. medianus innerverer følgende muskler i hånden: M. abduktor pollicis brevis M. flexor pollicis brevis M. opponens pollicis M. lumbricales 1 og 2 N. ulnaris innerverer følgende muskler i hånden: M. adductor pollicis Ramus superficialis M. palmaris brevis Hypothenars muskler (ramus profundus) Mm. lumbricales 3 og 4 Mm. interossei

60 Vigtige regioner på overekstremiteterne Skalenerporten Findes i bunden af regio cervicalis lateralis Den afgrænses: anteriort: bagkanten af m. sternocleidomastoideus; posteriort: forkanten af m. trapezius; inferior: clavicula Fossa axillaris Den forreste axilfold dannes af m. pectoralis major, den bageste af m. latissimus dorsi og medialt ses m. serratus anterior. Mellem musklerne i axillens bagvæg findes bindevævsrum, hvorigennem passerer arterier og nerver fra axillen til bagsiden af skulderregion og overarmens bagside. Fra det laterale 4-kantede interstits: n. axillaris og a. circumflexa posterior med vener Fra det nedre 3-kantede interstits: n. radialis og a. profunda brachii med vener.

61 Vigtige regioner på overekstremiteterne Fossa cubitalis 3-kantede rum, som ligger foran albueleddet mellem m. brachioradialis og m. pronator teres. Loftet i regionen udgøres af fascia antebrachii, gulvet af m. brachialis medialt og m. supinator lateralt. Den indeholder forskellige strukturer fra overarmen til underarmen såsom bicepssenen, a. brachialis og n. medianus. Canalis carpi Begrænses i bunden af karpalknoglerne og deres ligamenter og overfladen af retinaculum flexorum. Her igennem passerer de lange bøjesener til fingrene og n. medianus.

Skulder og overekstremiteten. Københavns massageuddannelse

Skulder og overekstremiteten. Københavns massageuddannelse Skulder og overekstremiteten Københavns massageuddannelse Dagsorden Knogler i overekstremiteten inkl. skulderbæltet Ledtyper samt gennemgang af skulder-, albue- og håndled Muskler i overekstremiteten inkl.

Læs mere

Overekstremiteten. Michel Bach Hellfritzsch

Overekstremiteten. Michel Bach Hellfritzsch Overekstremiteten Michel Bach Hellfritzsch Skulderbæltet Skulderbæltet Art. sternoclavicularis Art. acromioclavicularis Art. humeri Scapula Clavicula Clavicula (1) (2) Optagelse (1) er foretaget kraniokaudalt

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet fra Anatomic SITT. Nyhedsbrevet udkommer

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet fra Anatomic SITT. Nyhedsbrevet udkommer

Læs mere

Underarm, hånd- og håndledssmerter

Underarm, hånd- og håndledssmerter Underarm, hånd- og håndledssmerter Indledning Smerter i underarm, håndled og fingre er normalt problemer, der bliver noget stedmoderligt behandlet. Naturligvis har ingen af os problemer med at behandle

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet fra Anatomic SITT. Nyhedsbrevet udkommer

Læs mere

3. OE knogler, led, muskler. Overekstremiteten. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1

3. OE knogler, led, muskler. Overekstremiteten. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Overekstremiteten Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet Dias 1 Plan: Overekstremiteten Resumé fra sidst OE knogler (fokus: fremspring) OE led (skulder + albue) Palpation af knoglefremspring

Læs mere

Overekstremiteten. Michel Bach Hellfritzsch

Overekstremiteten. Michel Bach Hellfritzsch Overekstremiteten Michel Bach Hellfritzsch Skulderbæltet Skulderbæltet Art. sternoclavicularis Art. acromioclavicularis Art. humeri Scapula Clavicula Clavicula (1) (2) Optagelse (1) er foretaget kraniokaudalt

Læs mere

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_3 Side 1 af 58. Repetetion af 1. semester. bevægeapparatet del 3. Stud.med. MP, AU 07

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_3 Side 1 af 58. Repetetion af 1. semester. bevægeapparatet del 3. Stud.med. MP, AU 07 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_3 Side 1 af 58 Repetetion af 1. semester bevægeapparatet del 3 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_3 Side 2 af 58 Armen 14.1 Hvorledes afgrænses armen topografisk,

Læs mere

3. OE knogler, led, muskler. Overekstremiteten. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1

3. OE knogler, led, muskler. Overekstremiteten. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Overekstremiteten Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet Dias 1 Opsummering Dias 2 Plan: Overekstremiteten OE knogler OE led (skulder + albue) Palpation OE muskler - elevpræsentationer

Læs mere

Albuesmerter. Biomekanik og muskel test. Den normale bevægelighed. Differentialdiagnostiske overvejelser

Albuesmerter. Biomekanik og muskel test. Den normale bevægelighed. Differentialdiagnostiske overvejelser Albuesmerter Tennisalbue er formentlig den hyppigste årsag til smerter i albuen i almen praksis og forekommer hos 1.3% af befolkningen Hunskår 1997. Den skyldes ofte inflammation af senefæsterne til m.

Læs mere

Muskeloversigt. M. supraspinatus

Muskeloversigt. M. supraspinatus Skulder M. supraspinatus 1 M. supraspinatus Udspring fossa supraspinata på M. supraspinatus Fæste tuberculum majus på humerus 2 M. supraspinatus Udspring fossa supraspinata på Fæste tuberculum majus på

Læs mere

Kompendium i Anatomi

Kompendium i Anatomi Kompendium i Anatomi Sammensat af Ali Ejupi Robin Bawer Indhold skrevet af Ali Ejupi Robin Bawer David Nasrat Abdel-Ahad Salim Forår 2016, Københavns Universitet Indholdsfortegnelse Forord 4 Tips og tricks

Læs mere

Anatomi, Embryologi & Neurofysiologi

Anatomi, Embryologi & Neurofysiologi Look // See // Do Studieteknik Anatomi, Embryologi & Neurofysiologi 3. Semester Medicin ved KU Indledning Dette kompendium er en samling af noter fra en række forskellige kilder. Værdien ligger alene I

Læs mere

Program. Skulder og overekstremiteten. Scapula. Skulderbæltet. Clavicula. Scapula

Program. Skulder og overekstremiteten. Scapula. Skulderbæltet. Clavicula. Scapula Program Skulder og overekstremiteten Anatomi og massagecases Knogler Led Muskler Røde flag og kontraindikationer Cases og massagegreb Skulderbæltet 2 x claviculae, sternum, 2 x scapulae Funktion: Hæfter

Læs mere

OVEREKSTREMITETENS SKELET. Henrik Løvschall, Lektor, IOOS

OVEREKSTREMITETENS SKELET. Henrik Løvschall, Lektor, IOOS OVEREKSTREMITETENS SKELET Henrik Løvschall, Lektor, IOOS overekstremitetens skelet I dette program gennemgås overekstremitetens skelet, der består af: (1) skulderbæltet og (2) den frie del. skulderbæltets

Læs mere

MILT MERIDIAN M. LATISSIMUS DORSI

MILT MERIDIAN M. LATISSIMUS DORSI RELATEREDE MUSKLER Musculus latissimus dorsi, side 21 Musculus trapezius, pars horisontalis, side 22 Musculus trapezius, pars ascendens, side 23 Musculus opponens pollicis, side 24 Musculus triceps, side

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL SKULDEREN OG SKULDERBÆLTET

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL SKULDEREN OG SKULDERBÆLTET EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL SKULDEREN OG SKULDERBÆLTET 1 En samling af de bragte månedens muskel SKULDEREN OG SKULDERBÆLTET Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens

Læs mere

Navn Udspring Insertion Virkning Innervation

Navn Udspring Insertion Virkning Innervation Nakkens muskler m. rectus capitis posterior minor tuberculum posterior C1 linea nuchae inferior, medialt ekstention n. suboccipitalis m. rectus capitis posterior major proc. spinosus C2 linea nuchae inf.,

Læs mere

Skuldersmerter er smerter udgående fra strukturer i og omkring glenohumeralleddet eller

Skuldersmerter er smerter udgående fra strukturer i og omkring glenohumeralleddet eller Skuldersmerter Indledning Skuldersmerter er smerter udgående fra strukturer i og omkring glenohumeralleddet eller akromioclaviculærleddet. Smerter fra selve leddet udstråler til C5 segmentet, mens smerter

Læs mere

Columna(Ryggen) Anatomi. Københavns Massageuddannelse

Columna(Ryggen) Anatomi. Københavns Massageuddannelse Columna(Ryggen) Anatomi Københavns Massageuddannelse Dagsorden Knoglepunkter og ledforbindelser Brystkassen Holdning og bevægelser i columna Anatomi Muskler Knogler Knogler Corpus vertebra Processus spinosus

Læs mere

Knogler & Muskler. Mellem bådben og Os cuneiforme I-III laterale kileben

Knogler & Muskler. Mellem bådben og Os cuneiforme I-III laterale kileben Knogler: Navn (det danske) og beliggenhed på følgende knogler er pensum (på nær kursiv) Dansk navn Latinsk navn Beliggenhed Kranium Pandebenet Os frontale Danner kraniets forvæg Issebenet Os parietale

Læs mere

Bevægeapparatet del 3

Bevægeapparatet del 3 del 3 Cindy Maria Ballhorn Jensen 1 Dagens program: over- og underarm hånden (manus) brystkassen (thorax) hoften, abdomen, underekstremiteter (uden fod) Cindy Maria Ballhorn Jensen 2 overarmen - brachium

Læs mere

Undersøgelse af skulderen og palpation af regio axillaris

Undersøgelse af skulderen og palpation af regio axillaris Undersøgelse af skulderen og palpation af regio axillaris Ved undersøgelse af skulderen og palpation af axillen er der to grundlæggende overskrifter. Sammenligning af begge sider og du skal kunne se hvad

Læs mere

Hånd Neurovaskulært OE

Hånd Neurovaskulært OE Hånd Neurovaskulært OE Orthopaedic Research Unit Dept. of Orthopaedic Surgery and Traumatology Inst. of Clinical Research University of Southern Denmark www.sdu.dk/ki/orto Objektiv undersøgelse Inspektion

Læs mere

ffi S--------udspring ---*tilheftning og den proximale del af m. brachialis m- brachialis

ffi S--------udspring ---*tilheftning og den proximale del af m. brachialis m- brachialis 1 Skitse af humerus (overarmsknoglen) Øverste det-åi@leben og albueben og den proximale del af nærmest albueleddet)- radius og ulna (den Indtegning af. udspring og tilheftning m usi kl er. f or m.brachialis

Læs mere

Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 19.5.2014

Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 19.5.2014 Opfølgningsprogram for cerebral parese Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 19.5.2014 Cpr. nr. - Efternavn Region Fornavn Kommune Dato for vurdering Vurdering er udført af (år måned dag) (Fornavn

Læs mere

Bevægeapparat del 2. Cindy Ballhorn

Bevægeapparat del 2. Cindy Ballhorn del 2 1 Dagens Program: - igennem kroppens muskler og led - hoved og en del af armen 2 se side 532-536 det er kroppens overfladiske og dybe muskler vi skal igennem dem alle starter med hoved og hals 3

Læs mere

Underbenssmerter samt fod- og

Underbenssmerter samt fod- og Underbenssmerter samt fod- og ankelsmerter Indledning På dette område må de fleste af os vist erkende, at vor viden er mangelfuld, hvilket også fremgår af den total mangel på litteratur på området. Naturligvis

Læs mere

Indholdsfortegnelse Carranza, Christian Lildal: Eksaminatorier

Indholdsfortegnelse Carranza, Christian Lildal: Eksaminatorier Indholdsfortegnelse Carranza, Christian Lildal: Eksaminatorier Her finder du mine egne noter til min undervisning i Anatomi I på første semester på den gamle studieordning. De er meget udførlige, men der

Læs mere

Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 1.2.2014

Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 1.2.2014 Opfølgningsprogram for cerebral parese Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 1.2.2014 Cpr. nr. - Efternavn Region Fornavn Kommune Dato for vurdering Vurdering er udført af (år måned dag) (Fornavn

Læs mere

KNUD SKYTTE BIRKEFELDT Klaverteknik på anatomisk basis

KNUD SKYTTE BIRKEFELDT Klaverteknik på anatomisk basis KNUD SKYTTE BIRKEFELDT Klaverteknik på anatomisk basis Indledning Som gribeinstrument skal hånden kunne udvikle en udpræget stabilitet for at kunne fastholde især tungere genstande. Til at kunne udøve

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 2012 TriLab.dk

Indholdsfortegnelse. 2012 TriLab.dk Indholdsfortegnelse Præsentation... 3 IT bands (Tractus iliotibialis, m. gluteus maximus og m. tensor fascia latae)... 4 Den firehovede knæstrækker (m. Quadriceps)... 6 Haser (m. biceps femoris, m. semitendinosus,

Læs mere

Thorakale og abdominale myogene

Thorakale og abdominale myogene Thorakale og abdominale myogene smerter Indledning Når det angår myogene smerter i nakke og ekstremiteterne, har de fleste et rimeligt kendskab hertil. Når det imidlertid drejer sig om myogene smerter

Læs mere

DHIF RaceRunning. Styrketræning

DHIF RaceRunning. Styrketræning DHIF RaceRunning Styrketræning 2013 Styrketræning Bryst 1 Rygliggende med lille bold under skulderbladene. Fødderne er i gulvet og knæene er bøjet. Evt. lille bold mellem knæene. Evt. med vægtmanchetter

Læs mere

Columna. Columna er den grundlæggende struktur i truncus og bærer hovedet og brystkassen. Derudover beskytter columna den meget

Columna. Columna er den grundlæggende struktur i truncus og bærer hovedet og brystkassen. Derudover beskytter columna den meget Columna Columna Columna er den grundlæggende struktur i truncus og bærer hovedet og brystkassen. Derudover beskytter columna den meget sårbare rygmarv som leder vitale impulser ud til kroppens organer

Læs mere

Anatomic SITT A/S, www.anatomicsitt.com, tlf.: 86 17 01 74, a-sitt@anatomic-sitt.dk

Anatomic SITT A/S, www.anatomicsitt.com, tlf.: 86 17 01 74, a-sitt@anatomic-sitt.dk Anatomic SITT A/S, www.anatomicsitt.com, tlf.: 86 17 01 74, a-sitt@anatomic-sitt.dk 1 En samling af de bragte månedens muskel "" er et nyt indlæg i vores nyhedsbrev. En af læserne af nyhedsbrevet kontaktede

Læs mere

Klinikophold på Neurokirurgisk klinik. Afsnit 2092, Rigshospitalet

Klinikophold på Neurokirurgisk klinik. Afsnit 2092, Rigshospitalet Klinikophold på Neurokirurgisk klinik Afsnit 2092, Rigshospitalet The Brain Anamnese Debut pludselig gradvis ydre begivenhed Tidligere af lignende art Lokalisation præcis som muligt Forløb Intensitet -

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN 1 En samling af de bragte månedens muskel FODEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet

Læs mere

Studiespørgsmål til bevægeapparatet

Studiespørgsmål til bevægeapparatet Studiespørgsmål til bevægeapparatet 1. Beskriv, gerne støttet af en figur, opbygningen af et ægte led 2. Beskriv synovialmembranens funktioner 3. Ledfladerne i et ægte led er beklædt med hyalin brusk.

Læs mere

Bugvæggen. Kapitel 13 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave

Bugvæggen. Kapitel 13 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave Bugvæggen Kapitel 13 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave Bugvæggen Bugen afgrænses ved: Opadtil: thorax Siderne: flankelinjen Nedadtil: sulcus inguinalis Midtlinjen: crista pubica og symfysen Bugvæggen

Læs mere

LED. suturer (sutura serrata) spalte med ledvæske membrana synovialis flade bindevævsceller hyalinbrusk (oftest) fibrocartilago

LED. suturer (sutura serrata) spalte med ledvæske membrana synovialis flade bindevævsceller hyalinbrusk (oftest) fibrocartilago 1 LED UÆGTE ÆGTE Syndesmoser Fibrøse Elastiske Synchondroser Ledhule Ledbrusk Ledkapsel Ledbånd evt. ledskiver..muskler suturer (sutura serrata) disci intervertebrales symphsis pubica (symfysen) spalte

Læs mere

Basal anatomi. Bevægeapparatets anatomi 12. udgave

Basal anatomi. Bevægeapparatets anatomi 12. udgave Basal anatomi Bevægeapparatets anatomi 12. udgave Basal anatomi Skelettet udgør et stærkt støtteværk for legemet og yder beskyttelse for de bløddele og organer, som er indesluttet i skelethuler som kraniehulen,

Læs mere

Ankel leddet Dorsum manus et. regio carpalis posterior Dorsum Pedis Fodens led Kroppens led Nedre ankel led Palma manus Planta pedis Projektionsbaner

Ankel leddet Dorsum manus et. regio carpalis posterior Dorsum Pedis Fodens led Kroppens led Nedre ankel led Palma manus Planta pedis Projektionsbaner Noter i Regionær Anatomi af Stud.med. Danny Yu Københavns Universitet Download fra: www.manan.dk Indhold i alfabetisk orden: Ankel leddet Dorsum manus et. regio carpalis posterior Dorsum Pedis Fodens led

Læs mere

Skolerne for Idrætsmassage Aalborg Fredericia København Det professionelle valg. Patientjournal

Skolerne for Idrætsmassage Aalborg Fredericia København Det professionelle valg. Patientjournal Patientjournal Navn: Adresse: Alder: Stilling: Telefonnr: Ryger/Ryger ikke Fritidsaktiviteter: Medicin: Højde: Vægt: Er der ting/ sygdomme jeg skal tage hensyn til: Patientens problem: Tilbagevendende

Læs mere

Vertebrae og columna. Dagsorden. Vertebrae og columna. Vertebrae og columna. Ryggens anatomi 30-07-2014. Ryggens kurver. Lordose Kyfose Skoliose

Vertebrae og columna. Dagsorden. Vertebrae og columna. Vertebrae og columna. Ryggens anatomi 30-07-2014. Ryggens kurver. Lordose Kyfose Skoliose Vertebrae og columna Ryggens anatomi Københavns Massageuddannelse Dagsorden Vertebrae og columna Ryggens opbygning Ryggens knoglepunkter Ryggens led Brystkassens led og knoglepunkter Bevægelser Muskler

Læs mere

Styrketræning. Vintersæson 2013/14. Del 2 Opbyggende styrketræning

Styrketræning. Vintersæson 2013/14. Del 2 Opbyggende styrketræning Styrketræning Vintersæson 2013/14 Del 2 Opbyggende styrketræning December 2013 Side 1 Sæsonplan Opbyggende styrketræning: Dec. Jan. Fokus: Primær opbygning af maksimal styrke at opbygge muskelstyrke. Sekundært

Læs mere

Brystkassen. Kapital 12, Bevægeapparatets anatomi, 12. udgave

Brystkassen. Kapital 12, Bevægeapparatets anatomi, 12. udgave Brystkassen Kapital 12, Bevægeapparatets anatomi, 12. udgave Brystkassen http:// www.denstoredanske.dk/ @api/deki/files/3651/ =296070.501.jpg Brystkassen Columna thoracalis og ribbenene, costae, danner

Læs mere

Muskelgrupper. Halsens muskler og bindevævsrum. halsmuskler rygmuskler bugmuskler brystmuskler ekstremitetsmuskler hovedets muskler. nr.

Muskelgrupper. Halsens muskler og bindevævsrum. halsmuskler rygmuskler bugmuskler brystmuskler ekstremitetsmuskler hovedets muskler. nr. Halsens muskler og bindevævsrum ANATOMI Henrik Løvschall, 2011 Anatomisk afsnit, TA Muskelgrupper halsmuskler rygmuskler bugmuskler brystmuskler ekstremitetsmuskler hovedets muskler Halsens muskler Hudmuskel

Læs mere

En samling af de bragte månedens muskel

En samling af de bragte månedens muskel En samling af de bragte månedens muskel "" er et nyt indlæg i vores nyhedsbrev. En af læserne af nyhedsbrevet kontaktede os med en spændende idé. Hun havde siddet og talt med nogle af hendes veninder og

Læs mere

Program. Hoften Anatomi og massagecases. Hofteleddet

Program. Hoften Anatomi og massagecases. Hofteleddet Program Hoften Anatomi og massagecases Københavns Massageuddannelse Knogler Led Muskler Røde flag og kontraindikationer Cases og massagegreb Os coxae Crista iliaca Spina iliaca posterior superior Spina

Læs mere

Benet. Kap. 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 og 30 Bevægeapparatets anatomi, 12. udgave

Benet. Kap. 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 og 30 Bevægeapparatets anatomi, 12. udgave Benet Kap. 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 og 30 Bevægeapparatets anatomi, 12. udgave Benets skelet Benets skelet omfatter: Knoglerne i bækkenet, pelvis Lårbenet, femur Knæskallen, patella Skinnebenet,

Læs mere

LÆGEVIDENSKABELIG BACHELOREKSAMEN 1. SEMESTER MAKROSKOPISK ANATOMI 1 UDVIDET PRÆPARATPRØVE. Fredag den 2. januar 2015. kl. 15.00-16.

LÆGEVIDENSKABELIG BACHELOREKSAMEN 1. SEMESTER MAKROSKOPISK ANATOMI 1 UDVIDET PRÆPARATPRØVE. Fredag den 2. januar 2015. kl. 15.00-16. LÆGEVIDENSKABELIG BACHELOREKSAMEN 1. SEMESTER MAKROSKOPISK ANATOMI 1 UDVIDET PRÆPARATPRØVE Fredag den 2. januar 2015 kl. 15.00-16.30 Skriftlig prøve A. Eksamen omfatter i alt 16 spørgsmål (nummereret 1-16)

Læs mere

Anterior (Ventral) Mod forsiden af kroppen Posterior (Dorsal) Mod bagsiden af kroppen. Medial/Lateral

Anterior (Ventral) Mod forsiden af kroppen Posterior (Dorsal) Mod bagsiden af kroppen. Medial/Lateral Anatomiens sprog Ligesom på mange andre fagområder, anvender anatomi sit eget særlige fagsprog, og mange opfatter det anatomiske sprog, som værende indviklet eller kompliceret, når de først stifter bekendtskab

Læs mere

hoftemusklerne kommentar lændemusklen + sædemusklerne skal nok vægtes højest ved en præsentation, sekundært de små udadrotatorer hvis tiden tillader.

hoftemusklerne kommentar lændemusklen + sædemusklerne skal nok vægtes højest ved en præsentation, sekundært de små udadrotatorer hvis tiden tillader. hoftemusklerne kommentar lændemusklen + sædemusklerne skal nok vægtes højest ved en præsentation, sekundært de små udadrotatorer hvis tiden tillader. lændemusklen navn placering fra til led funktion øvrige

Læs mere

Laser akupunktur. SKANLAB LASER CW 500F 500 mw 808 nm

Laser akupunktur. SKANLAB LASER CW 500F 500 mw 808 nm Laser akupunktur SKANLAB LASER CW 500F 500 mw 808 nm Af: AKUPUNKTURKLINIKKEN I SKALBORG v/ Tandlæge Aase Brøndum-Nielsen Jacob Paludans vej 22 9200 Aalborg SV Tlf.: 9818 1484 - Mobil: 2539 4322 www.a ku-skalborg.dk

Læs mere

!INFEKTION 1. Infektionsrisiko 2. Feber. !ØVRIGE 1. Ledsagesymptomer

!INFEKTION 1. Infektionsrisiko 2. Feber. !ØVRIGE 1. Ledsagesymptomer TRAUME /IKKE-TRAUME SMERTEANAMNESE 1. Lokalisation 1. Debut 2. Varighed 3. Udvikling 4. Traumekansime 5. Lav/høj energi traume 6. VAS 7. Støtte 8. Lindrende/forværrende 9. Smertestillende 10. RICE 11.

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL FODEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet fra Anatomic SITT. Nyhedsbrevet udkommer en

Læs mere

Den rygkirurgiske anamnese og undersøgelse. Annette Bennedsgaard Jespersen, Læge, Kiropraktor og Ph.D stud.

Den rygkirurgiske anamnese og undersøgelse. Annette Bennedsgaard Jespersen, Læge, Kiropraktor og Ph.D stud. Den rygkirurgiske anamnese og undersøgelse Annette Bennedsgaard Jespersen, Læge, Kiropraktor og Ph.D stud. Målsætning Genkende symptomer og undersøgelsesfund, der tyder påen nedre motor neuron læsion,

Læs mere

- Anatomi (musklerne og knoglernes anatomi) - Fysiologi og træning. - Fysiologi, kost og ernæring

- Anatomi (musklerne og knoglernes anatomi) - Fysiologi og træning. - Fysiologi, kost og ernæring - Anatomi (musklerne og knoglernes anatomi) - Fysiologi og træning - Fysiologi, kost og ernæring Knoglerne: Skelettet består af 208 knogler. - Rørknogler (arme, ben, fingre mm.) Funktion: sørger for kroppens

Læs mere

Thorakale og abdominale myogene smerter. Når det angår myogene smerter i nakke og ekstremiteterne, har de fleste et rimeligt

Thorakale og abdominale myogene smerter. Når det angår myogene smerter i nakke og ekstremiteterne, har de fleste et rimeligt Thorakale og abdominale myogene smerter Palle Rosted Factbox Cochrane review, der foreligger ingen review. Der foreligger ingen arbejder, der belyser emnet. Indledning Når det angår myogene smerter i nakke

Læs mere

HÅNDEN. Tenosynovitis af 1 kulisse (de Quervain s tendinit)

HÅNDEN. Tenosynovitis af 1 kulisse (de Quervain s tendinit) HÅNDEN Tenosynovitis af 1 kulisse (de Quervain s tendinit) Tenosynovit lokaliseret til 1. dorsale kulisse som indeholder abductor pollicis longus og extensor pollicis brevis senerne. Lidelsen er hyppigst

Læs mere

Kajak Fitness for Vejle Kajakklubs medlemmer

Kajak Fitness for Vejle Kajakklubs medlemmer Kajak Fitness for s medlemmer Om træning- og undervisningsguiden... 3 Formålet med denne træning- og undervisningsguide:... 3 Opbygning af denne guide:... 3 Om undervisningsperioden:... 3 Formål fra EPP3:...

Læs mere

Undersøgelse - Kæbeleddet

Undersøgelse - Kæbeleddet Undersøgelse - Kæbeleddet 4,11 A 1. Anamnese: (side 2,00A) 2. Inspektion: a) Holding: Protraheret hoved, kæbens stilling, læbebid, tungepres, protese b) Muskulær balance: m.masseter, m.temporalis, m.sternocleidomastoid.,

Læs mere

Klinik: smerter over laterale humerusepikondyl som provokeres ved palpation og/eller dorsalflexion af håndleddet mod modstand.

Klinik: smerter over laterale humerusepikondyl som provokeres ved palpation og/eller dorsalflexion af håndleddet mod modstand. ALBUE-HÅND Lateral humerusepikondylit tendinit lokaliseret til håndledsextensorernes udspring på laterale humerusepikondyl, særligt m. extensor carpi radialis brevis. Bliver også kaldt tennis albue, selvom

Læs mere

Dagsorden. Knæet; anatomi, palpation og muskelfremkaldelse. Knæleddet. Knæleddet 7/8/14. Københavns Massageuddannelse

Dagsorden. Knæet; anatomi, palpation og muskelfremkaldelse. Knæleddet. Knæleddet 7/8/14. Københavns Massageuddannelse Dagsorden Knæet; anatomi, palpation og muskelfremkaldelse Københavns Massageuddannelse : Art. Genus Gennemgang af lårets muskulatur Udspring, hæfte og funktion Muskelfremkaldelse PAUSE Knæskader Praktisk

Læs mere

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_4 Side 1 af 67. Repetetion af 1. semester. bevægeapparatet del 4. Stud.med. MP, AU 07

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_4 Side 1 af 67. Repetetion af 1. semester. bevægeapparatet del 4. Stud.med. MP, AU 07 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_4 Side 1 af 67 Repetetion af 1. semester bevægeapparatet del 4 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Bev.app rep_4 Side 2 af 67 21.1 Hvordan afgrænses på overfladen- benet

Læs mere

Styrketræning Vintersæson 2013/14

Styrketræning Vintersæson 2013/14 Styrketræning Vintersæson 2013/14 Sæsonplan Forberedelse: Okt. Nov. Fokus: Grundstyrke at vedligeholde styrke og udholdenhed, og forberede kroppen til den hårdere træning i efterfølgende faser. Opbygning:

Læs mere

fractura radii fractura colli fractura coxae fractura cranii fractura fibulae fractura ulnae fractura carpi fractura tarsi fractura claviculae

fractura radii fractura colli fractura coxae fractura cranii fractura fibulae fractura ulnae fractura carpi fractura tarsi fractura claviculae 1 Opgaver til lectio 2 Opgave 2a Forbind følgende betegnelser på legemsdele med substantivet fractura (= brud). Fractura står i nominativ, mens legemsdelen, hvor bruddet er, står i genitiv: Betegnelse

Læs mere

Behandlingsforslag Hoften

Behandlingsforslag Hoften Hoften 2,24 D Ekstensionsmobilisering, sideliggende: a PT sideliggende. TP står bagved PT og fatter med den caudale hånd om PT s øverste ben. Den craniale hånd placeres på PT s trochanter major. TP drejer

Læs mere

Palpation columna cervicalis

Palpation columna cervicalis Palpation 4,02 G Extension: PT rygliggende. TP står ved hovedgærdet og fatter med begge hænder omkring PT s os occipitale, så processus articulares i Cx kan palperes med radialsiden af pegefingrene. TP

Læs mere

Knæsmerter er et hyppigt problem i almen praksis, og forekommer i alle aldersgrupper.

Knæsmerter er et hyppigt problem i almen praksis, og forekommer i alle aldersgrupper. Knæsmerter Indledning Knæsmerter er et hyppigt problem i almen praksis, og forekommer i alle aldersgrupper. Hos de helt unge drejer det sig om Mb Osgood-Schlatters syndrom. For de lidt ædre og unge er

Læs mere

Undersøgelse cervico-thoracale overgang

Undersøgelse cervico-thoracale overgang Undersøgelse cervico-thoracale overgang 3,01 C Differentiering mellem Cx og Tx (1): PT siddende. TP står ved siden af PT og fatter omkring PT s hoved med begge hænder. TP roterer PT s hoved til EOR med

Læs mere

HOVEDETS MUSKLER. ANATOMI Henrik Løvschall Anatomisk afsnit, TA Århus Tandlægeskole

HOVEDETS MUSKLER. ANATOMI Henrik Løvschall Anatomisk afsnit, TA Århus Tandlægeskole HOVEDETS MUSKLER ANATOMI Henrik Løvschall Anatomisk afsnit, TA Århus Tandlægeskole disposition Generelt om muskler Tyggemuskler Ansigtsmuskler en muskel UDSPRING tilhæftning distalt på extremiteter eller

Læs mere

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 12. Trachea, lunger og pleura. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 12 Side 1 af 6

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 12. Trachea, lunger og pleura. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 12 Side 1 af 6 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 12 Side 1 af 6 Lektion 12 Trachea, lunger og pleura 1. På hvilket niveau ligger bifurcatio tracheae? Trachea deler sig i bronchi principalis dxt et sin i niveau med

Læs mere

Albuen forfra normalt billede. Frakturer og luxationer i albuen. Albuen fra siden normalt billede. Den løftede fedtpude. Den anteriore humerale linie

Albuen forfra normalt billede. Frakturer og luxationer i albuen. Albuen fra siden normalt billede. Den løftede fedtpude. Den anteriore humerale linie Albuen forfra normalt billede Frakturer og luxationer i albuen Caput radii Collum radii Capitulum humeri Trochlea humeri Epicondylis medialis et lateralis 1 2 Albuen fra siden normalt billede Den løftede

Læs mere

Thorax - PA. Lejring:

Thorax - PA. Lejring: Thorax - PA Bemærkninger: Stående med brystet mod filmen. Håndryggen mod hofterne - Albuerne skydes fremad. Skuldrene skal være afslappet og presses frem mod filmen. Alternativt tages udenom thorax-stativet

Læs mere

Introduktion til Ultralydsscanning. Introduktion til ultralydsscanning i praksis

Introduktion til Ultralydsscanning. Introduktion til ultralydsscanning i praksis Introduktion til Ultralydsscanning Introduktion til ultralydsscanning i praksis Ultralydsscanning 3D OPFATTELSE AF 2D BILLEDER Ultralydsscanning KOMBINERE DET TRANSVERSELLE OG LONGITUDINELLE I BILLEDFORSTÅELSEN

Læs mere

TENDINITTER OG ANDEN OVERBELASTNING I OVEREKSTREMITETERNE RIKKE HØFFNER, BISPEBJERG HOSPITAL. Kvalitet i Almen Praksis i Hovedstaden

TENDINITTER OG ANDEN OVERBELASTNING I OVEREKSTREMITETERNE RIKKE HØFFNER, BISPEBJERG HOSPITAL. Kvalitet i Almen Praksis i Hovedstaden TENDINITTER OG ANDEN OVERBELASTNING I OVEREKSTREMITETERNE RIKKE HØFFNER, BISPEBJERG HOSPITAL Store Praksisdag den 25. januar 2018 Idrætsfysioterapeut uddannet i år 2000 Stud.cand.scient.san Impingment

Læs mere

Introduktion til Ultralydsscanning. Introduktion til ultralydsscanning i praksis

Introduktion til Ultralydsscanning. Introduktion til ultralydsscanning i praksis Introduktion til Ultralydsscanning Introduktion til ultralydsscanning i praksis Ultralydsscanning 3D OPFATTELSE AF 2D BILLEDER Ultralydsscanning KOMBINERE DET TRANSVERSELLE OG LONGITUDINELLE I BILLEDFORSTÅELSEN

Læs mere

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 19 Side 1 af 7. Lektion 19. Lever og galdeveje

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 19 Side 1 af 7. Lektion 19. Lever og galdeveje Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 19 Side 1 af 7 1. Beskriv leverens forskellige dele. Lektion 19 Lever og galdeveje Leveren, Hepar vejer ca. 1,5 kg (ca. 2 % LV). Den er relativt større ved fødslen.

Læs mere

SKULDEREN. Rotatorcuff tendinit:

SKULDEREN. Rotatorcuff tendinit: SKULDEREN Rotatorcuff tendinit: Formentlig den hyppigste årsag til smerte og bevægeindskrækning i skulderen. Hos de yngre (< 40 år) opstår syndromet som regel som en følge af overbelastning. Hos de ældre

Læs mere

Skulder - Håndfunktion

Skulder - Håndfunktion Skulderkursus 12-13 marts 2014 Specialergoterapeut Birgitte Gammeltoft www.birgitte-gammeltoft.dk Skulder - Håndfunktion Det er vigtigt at have skulderfunktion for at kunne bruge sin hånd. Skulderen og

Læs mere

Albuen forfra normalt billede. Frakturer og luxationer i albuen. Albuen fra siden normalt billede. Den løftede fedtpude. Den løftede fedtpude

Albuen forfra normalt billede. Frakturer og luxationer i albuen. Albuen fra siden normalt billede. Den løftede fedtpude. Den løftede fedtpude Albuen forfra normalt billede Frakturer og luxationer i albuen Caput radii Collum radii Capitulum humeri Trochlea humeri Epicondylis medialis et lateralis 1 2 Albuen fra siden normalt billede Den løftede

Læs mere

Frakturer og luxationer i albuen

Frakturer og luxationer i albuen Frakturer og luxationer i albuen 1 Albuen forfra normalt billede Caput radii Collum radii Capitulum humeri Trochlea humeri Epicondylis medialis et lateralis 2 Albuen fra siden normalt billede Olecranon

Læs mere

INDHOLD: Introduktion til akupunktur 2. Meridianbanernes navne 2. Hvorfor/Hvordan virker det 3. Hvordan bruger du det? 3.

INDHOLD: Introduktion til akupunktur 2. Meridianbanernes navne 2. Hvorfor/Hvordan virker det 3. Hvordan bruger du det? 3. INDHOLD: Introduktion til akupunktur 2 Meridianbanernes navne 2 Hvorfor/Hvordan virker det 3 Hvordan bruger du det? 3 Akupressur 4 Blæremeridianen 5 Galdeblæremeridianen 8 Hjertemeridianen 10 Kredsløbsmeridianen

Læs mere

Lektion 9. Gl. thyroidea, gll. Parathyroidea og halsens kar m.m.

Lektion 9. Gl. thyroidea, gll. Parathyroidea og halsens kar m.m. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 9 Side 1 af 7 Lektion 9 Gl. thyroidea, gll. Parathyroidea og halsens kar m.m. 1. Hvilke kar og nerver har relation til glandula thyroidea? Beskriv kirtlens øvrige

Læs mere

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 20. Vena porta, pancreas og milt. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 20 Side 1 af 6

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 20. Vena porta, pancreas og milt. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 20 Side 1 af 6 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 20 Side 1 af 6 Lektion 20 Vena porta, pancreas og milt 1. Hvilke organer afgiver blod til v. portae? Mavetarmkanalen, pancreas, vesicae biliaris (galdeblæren) og milten.

Læs mere

Underekstremiteten. Michel Bach Hellfritzsch

Underekstremiteten. Michel Bach Hellfritzsch Underekstremiteten Michel Bach Hellfritzsch 1 3 2 4 5 Bækkenet: Os coxae og os sacrum Articulatio coxae Femur Articulatio genus Crus Articulatio talocruralis Foden Bækkenet Ossifikationens start angivet

Læs mere

Klassifikation af håndfunktion, ifølge MACS

Klassifikation af håndfunktion, ifølge MACS Klassifikation af håndfunktion, ifølge MACS Formålet med MACS Manual Ability Classification System for børn med cerebral parese 4-18 år MACS er udviklet til at klassificere, hvordanbørn med cerebral parese

Læs mere

Organ relaterede muskler

Organ relaterede muskler Organ relaterede muskler for DDZ elever INDHOLDSFORTEGNELSE side Indholdsfortegnelse... 1 Pensumbeskrivelse... 2 Muskeloversigter... 3 Lunge meridian oversigt... 5 Musculus serratus anterior... 6 Musculus

Læs mere

Lokal binyrebarkhormon-injektion

Lokal binyrebarkhormon-injektion Artikel: 12224 Af Finn Elkjær Johannsen Kontakt Finn.Elkjaer.Johannsen@ regionh.dk Biografi Finn Elkjær Johannsen, speciallæge i reumatologi ved Furesø-reumatologerne og overlæge på idrætsmedicinsk afdeling

Læs mere

Tyndtarm. Anne Me-e K. Friis & Jan Lasota

Tyndtarm. Anne Me-e K. Friis & Jan Lasota Tyndtarm Anne Me-e K. Friis & Jan Lasota Tyndtarmen / TY Tyndtarmen er beliggende i bughulen. Tyndtarmen er fu- og yang- organ. Tyndtarmen er koblet?l elementet ild. Tyndtarmens makkermeridian er hjertet.

Læs mere

Den segmentære rodirritationsdiagnose

Den segmentære rodirritationsdiagnose Den segmentære rodirritationsdiagnose Undersøgelse af L3- L4 roden L5 roden S1 roden Motorisk udfald Quadricepsparese Test om pt. kan sætte sig på hug og rejse sig igen Test hælgang med løftet forfod Dorsalfleksionsparese

Læs mere

Nakkesmerter. Behandlingsafsnit. Indledning. Den normale bevægelighed

Nakkesmerter. Behandlingsafsnit. Indledning. Den normale bevægelighed Nakkesmerter Indledning Nakkesmerter, herunder piskesmæld, er en hyppig lidelse, og er en af de lidelser, som hyppigst bliver behandlet med akupunktur. Således fandt Bovin et al. 1994, at 34% af en population

Læs mere

Poten skelet består af fodrodsknoglerne, mellemfodsknoglerne og tæernes skelet, samt muskler.

Poten skelet består af fodrodsknoglerne, mellemfodsknoglerne og tæernes skelet, samt muskler. Friis Lara Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Schæferhundens Poter Poten skelet består af fodrodsknoglerne, mellemfodsknoglerne

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL NAKKEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL NAKKEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL NAKKEN 1 En samling af de bragte månedens muskel NAKKEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet

Læs mere

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 3. Ansigtets nerver og kar, kæbeled m.m. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 3 Side 1 af 7

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 3. Ansigtets nerver og kar, kæbeled m.m. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 3 Side 1 af 7 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 3 Side 1 af 7 Lektion 3 Ansigtets nerver og kar, kæbeled m.m. 1. (n. facialis (VII), extrakranielt) efter at have trådt ud af foramen stylomastoideum kommer n. facialis

Læs mere

Årsager til nakkesmerter - og udstrålende smerter til skulder og arm

Årsager til nakkesmerter - og udstrålende smerter til skulder og arm Smerter Nakkesmerter og udstråling af smerter fra nakken til skulder og arm er hyppige symptomer i almen praksis. Artiklen gennemgår systematisk årsager og faldgruber. Dansk Selskab for Muskuloskeletal

Læs mere