.DSLWHOÃ WHOVH. 2) World Economic Outlook, oktober %HN PSHOVHÃDIÃIDWWLJGRPÃRJÃPHUHÃJ OGVOHW

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ".DSLWHOÃ WHOVH. 2) World Economic Outlook, oktober %HN PSHOVHÃDIÃIDWWLJGRPÃRJÃPHUHÃJ OGVOHW"

Transkript

1 .DSLWHOÃ %HN PSHOVHÃDIÃIDWWLJGRPÃRJÃPHUHÃJ OGVOHW WHOVH 'HÃJ OGVW\QJHGHÃODQGH Størstedelen af verdens lande oplever fremgang og økonomisk vækst. Der er imidlertid stadig en gruppe af meget gældstyngede og fattige udviklingslande, som af Verdensbanken og IMF vurderes at være ude af stand til at betale deres gæld tilbage. IMF og Verdensbanken har identificeret 39 lande, heraf 31 i Afrika, 1 i Mellemøsten, 3 i Asien og 4 i Latinamerika 1). De har på grund af deres lave kreditværdighed svært ved at tiltrække privat kapital og har betydelige restriktioner på deres kapitalbevægelser. De finansierer sig ved lån og bistand fra regeringer og lån i de internationale finansielle institutioner som Verdensbanken, IMF og de regionale udviklingsbanker. Dette afspejles også i HIPC-landenes gæld (HIPC - Heavily Indebted Poor Countries), hvor gælden til andre regeringer og de multilaterale institutioner udgør henholdsvis 42 og 31 procent af den samlede gæld. Gæld til private kreditorer udgør kun 12 procent af den samlede gæld og kortfristet gæld udgør 15 procent af den samlede gæld 2). 1) Angola, Benin, Bolivia, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Central African Republic, Chad, Democratic Republic of Congo, Republic of Congo, Côte d'ivoire, Ethiopia, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Honduras, Kenya, Laos, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Mozambique, Myanmar, Nicaragua, Niger, Rwanda, São Tomé and Príncipe, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Tanzania, Togo, Uganda, Vietnam, Yemen, Zambia. Ghana kvalificerer sig også til HIPC-initiativet, men ønsker ikke HIPC assistance. 2) World Economic Outlook, oktober 1998.

2 Mange af landene har været i borgerkrig, gennemgået interne politiske kriser og fejlslagen høst forårsaget af uheldige vejrforhold. Deres problemer afspejler i høj grad også egne indre strukturproblemer, blandt andet som følge af, at deres regeringer ikke har gjort tilstrækkelige fremskridt med at skabe makroøkonomisk stabilitet og ikke har implementeret økonomiske og politiske reformer, som er nødvendige for at styrke den generelt meget lave vækst i disse udviklingslande. Desuden har mange af landene en meget ensidig eksportstruktur, der betyder, at deres økonomier er følsomme overfor prisudsving. Regeringerne og deres långivere ikke været gode nok til at styre gælden og har haft for optimistiske forventninger til fremtidig vækst og eksport. * OGVOHWWHOVHÃRJÃEHN PSHOVHÃDIÃIDWWLJGRP SnÃGHQÃLQWHUQDWLRQDOHÃGDJVRUGHQ Fra blandt andet dansk side tog man initiativ til at skabe opmærksomhed om problemerne på FN's sociale topmøde i København i marts Man var enig om, at multilaterale og bilaterale kreditorer måtte nedbringe de fattigste og mest forgældede landes gæld. I 1996 iværksatte Verdensbanken og IMF et fælles gældslettelsesinitiativ HIPC (Heavily Indebted Poor Countries). HIPC-initiativet går ud på, at fattige og forgældede lande, der gennemfører økonomiskpolitiske programmer aftalt med Verdensbanken og IMF og dermed viser vilje til at bringe landet ind i en positiv udvikling igen, eftergives gæld (se også boks 5.2). I juni 1999 havde kun 4 lande fået udbetalt gældslettelse under det hdtidige initiativ, jævnfør tabel 5.1.

3 7DEHOÃÃ* OGVOHWWHOVHÃXQGHUÃGHWÃKLGWLGLJHÃ+,3&LQLWLDWLYÃLY UNVDWÃLÃ Gældseftergivelse (mia. USD) Udlandsgæld - før gældseftergivelse (mia. USD) Udlandsgæld- før gældseftergivelse (pct. af BNP) /DQGHÃGHUÃKDUÃRSQnHWÃJ OGV OHWWHOVHÃXQGHUÃLQLWLDWLYHWÃIUD Uganda (April 1998) 0,7 3,7 65 Bolivia (September 1998) 0,8 4,8 65 Guyana (Maj 1999) 0,4 2,1 142 Mozambique (Juni 1999) 3,7 5,6 135 Anm.: Landene vil komme i betragtning til eventuel ny gældslettelse efter vedtagelsen af det udvidede gældslettelsesinitiativ i oktober 1999 jævnfør tabel 5.2. Kilde: IMF og Verdensbanken Det førte til, at man både i EU og i G7 ønskede at øge gældslettelsen 3). Samtidig er der kommet større forståelse i det internationale samfund for, at bekæmpelse af fattigdom er helt nødvendig, hvis udviklingen i de fattige lande skal vendes. Man er enige om, at den ekstreme fattigdom skal bekæmpes ved en større indsats i udviklingslandene selv, jævnfør boks 5.1. Evalueringer af IMF's programmer for de fattigste lande har også anbefalet, at de fattigste lande bruger flere ressourcer på at bekæmpe fattigdom 4). 3) Deltagerne i G7 er USA, Japan, Canada, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien samt formanden for euro-11. 4) Se IMF's Årsrapport 1999.

4 %RNVÃÃÃÅO IWHUÅÃRPÃE UHG\JWLJÃXGYLNOLQJ 'HWÃLQWHUQDWLRQDOHÃVDPIXQGVÃGDJVRUGHQÃIRUÃEHN PSHOVHÃDIÃIDWWLJGRPÃHUÃDIÃ,0)ÃRJÃ9HUGHQV EDQNHQÃRSVXPPHUHWÃWLOÃHQÃOLVWHÃRYHUÃÃÅO IWHUÅÃRPÃE UHG\JWLJÃXGYLNOLQJÃXRIILFLHOÃRYHUV WWHO VH 1. Reducere den ekstreme fattigdom Andelen af personer, som lever i ekstrem fattigdom i udviklingslandene skal reduceres til det halve ved år Bedre skoleuddannelse Der skal være grundskoleuddannelse for alle i alle lande i Øget lighed mellem kønnene Fremskridt med ligeberettigelse mellem kønnene skal ske ved at nedbringe kønsforskelle i grundskoleuddannelse 4. Lavere børnedødelighed Dødeligheden for spædbørn og børn under 5 år skal reduceres i hvert udviklingsland med totredjedele fra år 1990 til år Lavere moderdødelighed Moderdødeligheden skal reduceres med to-tredjedele mellem år 1990 og Lægehjælp til gravide og spædbarn Der skal være lokal adgang til lægehjælp for alle gravide og spædbørn ikke senere end år Værn om miljøet Der skal være en national strategi for en bæredygtig udvikling i hvert land i 2005, så det sikres at det løbende tab af ressourcer opvejes af genopbygning af ressourcer på nationalt og globalt niveau 9HUGHQVEDQNHQVÃRJÃ,0)VÃnUVP GHÃLÃ:DVKLQJWRQÃ'&ÃVHSWHPEHUÃ )DWWLJGRPVEHN PSHOVHÃRJÃPHUHÃJ OGVOHW WHOVH Verdensbanken og IMF besluttede derfor på deres fælles årsmøde i 1999 at iværksætte etãudvidet gældslettelsesinitiativ, hvor gældslettelse kædes sammen med udviklingslandenes indsats for at bekæmpe fattigdom.

5 Det udvidede initiativ består af 3 elementer: Ç Større folkelig forankring af de økonomisk-politiske programmer Ç De økonomisk-politiske programmer skal forankres i fattigdomsstrategier Ç Gældslettelse Selvom der er forskel på de enkelte HIPC-lande, er de set under ét den gruppe udviklingslande, der har den laveste vækst (nogle endog faldende produktion). Opsparing og investeringer i forhold til landets BNP er også lavere end i andre udviklingslande. Ofte er det forhold, der knytter sig til fraværet af de nødvendige økonomisk-politiske institutioner, samt sociale og politiske forhold, der udgør væsentlige barrierer for den økonomiske udvikling. For at få gældslettelse skal de enkelte HIPC-lande udarbejde et program for den økonomiske politik og reformer rettet mod at afhjælpe disse problemer. Formålet med programmet er at forbedre landets økonomiske situation. Bestræbelserne for at sikre en bred folkelig forankring af programmerne skal øges for at styrke "ejerskabet" og dermed mulighederne for at realisere programmet. De økonomisk-politiske programmer skal forankres i fattigdomsstrategier udviklet af landene selv. Fattigdomsstrategierne skal se på effekten af den samlede politik i forhold til at bringe de ringest stillede ud af fattigdom og sikre varige forbedringer af livskvaliteten for den brede befolkning. Adgang til service indenfor sundhed og uddannelse vil fortsat være centrale elementer i bestræbelserne på at nedbringe fattigdommen. Men de skal understøttes af makroøkonomisk politik, sektorpolitik og andre tiltag, der sætter de fattige i stand til at bringe sig ud af fattigdom ved at udnytte produktive muligheder.

6 %RNVÃÃ* OGVOHWWHOVHVLQLWLDWLYHWÃ+,3& HIPC- initiativet anvendes overfor stærkt forgældede lande, der har udvist evne og vilje til at gennemføre økonomiske og politiske reformer og hvor traditionelle bilaterale mekanismer til gældslettelse ikke er tilstrækkelige. Landet skal således have udtømt mulighederne for bilateral gældslettelse i Parisklubben (Parisklubben beskæftiger sig med lån ydet som udviklingsstøtte og eksportkreditter, som garanterets af staten). For at et land kan komme i betragtning til HIPC-programmet skal landet være meget fattigt, det vil sige have en indkomst per indbygger, der ligger under 895 USD om året. Desuden skal landet have en gæld, som er LNNHE UHG\JWLJ, hvilket vil sige, at gælden i forhold til eksporten udgør mere end 150 procent (eller gælden i forhold til de offentlige indtægter udgør mere end 250 procent). Vilje til at gennemføre økonomiske og politiske reformer demonstreres ved at have gennemført et 3- årigt økonomisk-politisk program aftalt mellem landet, IMF og Verdensbanken. Opfylder landet disse kriterier, fastlægges gældseftergivelsen af IMF og Verdensbanken. Gældseftergivelsen omfatter ikke lån ydet som udviklingsstøtte, men G7 har anbefalet afskrivning heraf i forbindelse med HIPC-behandling..ULWHULHUÃIRUÃDWÃNRPPHÃLÃEHWUDJWQLQJÃWLOÃ+,3&LQLWLDWLYHW Fattige lande med BNP pr. indbygger under 895 USD Ja Samtlige kreditorer i Parisklubben eftergiver 67 pct. af eksportkreditter med statsgaranti Ja Landets gæld udgør stadig mere end 150 pct. af landets eksport eller mere end 250 procent af landets offentlige indtægter Ja Landet har haft succes med at gennemføre økonomiske reformer og stabilisere økonomien i et 3-årigt program aftalt mellem landet, IMF og Verdensbanken og landet har gennemført initiativer, der kan nedbringe fattigdommen (f. eks. ved at øge antallet af børn i grundskolen) Ja Parisklubben eftergiver 90 pct. eller mere af landets gæld. Desuden eftergiver samtlige øvrige kreditorer (multilaterale organisationer (Verdensbanken, IMF mfl.) og andre bilaterale samt kommercielle kreditorer) gæld så landets gæld udgør mindre end 150 pct. af landets eksport eller mindre end 250 procent af de offentlige indtægter Gælden er bæredygtig - landet forlader HIPC-initiativet Ja

7 For at kunne opnå gældslettelse skal landet overholde det aftalte program, der som regel løber over 3 år. IMF og Verdensbanken støtter programmet med særlig favorable lån, som ydes i de tre år, programmet løber. IMF yder lån under PRGF (Poverty Reduction and Growth Facility) på meget favorable vilkår, det vil sige lang løbetid (10 år) og en lav subsidieret rente (0,5 procent). Verdensbanken yder tilsvarende langfristede og rentelettede lån og kan desuden supplere med rentefrie lån. De meget favorable lån bruges blandt andet til at erstatte andre dyrere lån. Når programmet er gennemført, nedskrives og omlægges landets gæld til et niveau, hvor landet er i stand til at betale resten af gælden tilbage. Gældslettelsen ydes for IMF's og Verdensbankens vedkommende i form af gavebistand. Niveauet, for hvornår et land er i stand til at betale sin gæld tilbage, er sænket i det udvidede initiativ, således at mere af landenes gæld bliver eftergivet 5). Samtlige kreditorer - såvel bilaterale som multilaterale, private og offentlige - samarbejder og bidrager til gældslettelsen. Det betyder, at flere lande kan komme i betragtning til at få gældslettelse. IMF og Verdensbanken vurderer, at 36 ud af de 39 lande kvalificerer sig til gældslettelse under det udvidede initiativ. 5) Kriterierne for at få gældslettelse er lempet, hvilket betyder, at 36 HIPC-lande kan komme i betragtning til gældslettelse. En bæredygtig gæld defineres i det forbedrede HIPC-initiativ som en udlandsgæld i forhold til eksporten på under 150 procent (sænket fra procent). Et land med en gæld i forhold til eksport over dette bæredygtige niveau kan således komme i betragtning i HIPCinitiativet. Kriteriet er vejledende og der er desuden lavet et særligt kriterium for, at lande med meget åbne økonomier og stor offentlig gæld også kan komme i betragtning.

8 7DEHOÃÃ* OGVOHWWHOVHÃXQGHUÃGHWÃXGYLGHGHÃ+,3&LQLWLDWLYÃLY UNVDWÃLÃ Ny gældseftergivelse Total gældseftergivelse -mia. USD- /DQGHÃGHUÃKDUÃRSQnHWÃJ OGVOHWWHOVH XQGHUÃLQLWLDWLYHWÃIUDÃ Uganda (Februar 2000) 1,3 2,0 Bolivia (Februar 2000) 1,3 2,1 Guyana (Februar 2000) - 0,4 Mauritania (Februar 2000) 1,1 1,1 Mozambique (April 2000) 0,6 4,3 Tanzania (April 2000) 2,0 2,0 Anm.: Gældseftergivelse tabellen angiver udlandsgæld. Kilde: IMF og Verdensbanken Endvidere vil landene i det udvidede initiativ få eftergivet deres gæld tidligere som følge af, at den periode, hvori landet skal gennemgå et program, kan sænkes til 3-4 år fra tidligere 6 år. Siden det ny gældslettelsesinitiativ blev iværksat i september 1999 har tre HIPC-lande fået mere gældslettelse og yderligere to HIPClande får gældslettelse, jf. tabel 5.2. IMF og Verdensbanken forventer, at yderligere 16 lande kan komme i betragtning til HIPC-initiativet inden udgangen af år )LQDQVLHULQJÃ DIÃ GHWÃ XGYLGHGHÃ J VHVLQLWLDWLY OGVOHWWHO Det udvidede gældslettelsesinitiativ koster omkring 190 mia. DKK. (svarende til 27,4 mia US dollar) jf. tabel 5.3. Det hidtidige initiativ kostede omkring 90 mia. DKK. (svarende til 12,5 mia US dollar).

9 7DEHOÃ 2PNRVWQLQJHUÃYHGÃXGYLGHWÃJ OGVOHWWHOVHÃVN QÃ Omkostninger i mia. DKK Omkostninger i procent Multilaterale internationale finansielle institutioner: IMF Verdensbanken Regionale udviklingsbanker Bilaterale bidrag især ved gældsomlægning i Parisklubben: Samlede omkostninger ved udvidet gældslettelse: Anm.: Omkostninger ved udvidet gældslettelse i HIPC-initiativet (HIPC- Heavily Indebted Poor Countries). Beløbene er omregnet fra US-dollar (kurs 8,20). Udover større gældslettelse i multilateralt regi (IMF, Verdensbanken mv.) vil Parisklubben øge sin eftergivelse af gæld til 90 procent eller hele den statsgaranterede kommercielle gæld og øge eftergivelsen af lån ydet som udviklingsstøtte. Parisklubben beskæftiger sig med lån ydet som udviklingsstøtte og eksportkreditter, som garanteres af staten. Kilde: IMF Midlerne til øget gældslettelse tilvejebringes gennem de multilaterale institutioner - som IMF, Verdensbanken og de regionale udviklingsbanker og ved at kreditorlandene eftergiver statsgaranterede kreditter eller statslån især ved gældsomlægning i den såkaldte Parisklub, som er et forum for samarbejde mellem industrilande med tilgodehavender hos udviklingslande (bilaterale bidrag). IMF's omkostninger til det udvidede HIPC-initiativ omfatter både omkostninger til gældslettelse og rentelettede lån under PRGF. Medlemslandene finansierer IMF's omkostninger bortset fra en mindre del, der udgøres af ressourcer, der hidtil har været anvendt som reserver. De bilaterale bidrag til IMF's finansiering er beregnet ud fra medlemslandenes kvoter i IMF, hvilket betyder, at de store lande forpligter sig til at bidrage med en retfærdig andel. På årsmødet i Washington forpligtede medlemslandene sig til at yde deres andel og IMF's

10 finansiering faldt dermed på plads - dog for nogle lande med det forbehold, at deres bilaterale bidrag skal godkendes i parlamentet. 'DQVNÃELGUDJÃWLOÃ,0)VÃGHOWDJHOVHÃLÃGHWÃXGYLGHGHÃJ OGVOHWWHOVHVLQLWL DWLY Danmark bidrager i betydeligt omfang til at finansiere HIPC, blandt andet med 180 mio. DKK (svarende til 18,5 mio SDR ved kurs 9,8) til dækning af IMF's omkostninger ved det udvidede initiativ. Desuden finansierer Danmark over u-landsrammen bidrag til Verdensbankens og EU's deltagelse i HIPC samt bilaterale bidrag. Desuden imødekommer Danmark en henvendelse fra IMF om at yde et lån til IMF på cirka 980 mio. DKK (svarende til 100 mio. SDR) for at sikre den fornødne likviditet i initiativet. Danmarks Nationalbank vurderer, at lånet har en meget lille risiko, da der er tale om et lån til IMF's PRGF-trust, der har en meget høj soliditet.

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 11.4.2001 KOM(2001) 210 endelig Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastlæggelse af Fællesskabets holdning i AVS-EF-Ministerrådet vedrørende afvikling

Læs mere

$SSHQGLNV,0)VÃUROOH. 1) Bordo, M. og James, H. (2000) "The International Monetary Fund: It s Present Role in Historical Perspective.

$SSHQGLNV,0)VÃUROOH. 1) Bordo, M. og James, H. (2000) The International Monetary Fund: It s Present Role in Historical Perspective. $SSHQGLNV,0)VÃUROOH,QGOHGQLQJ Den Internationale Valutafond (IMF) blev etableret i december 1945 for at skabe et samarbejde om det globale valutasystem. Som led i dette samarbejde er IMF s rolle at overvåge

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 11.6.2004 KOM(2004) 424 endelig. Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand Af: Tobias Clausen, Policy Assistant, IBIS og Oliver Graner Sæbye, Policy & Research Officer, IBIS, November 2012 Hvert år forsvinder hundredvis

Læs mere

Tidligere gik bevillingerne især til asiatiske lande, men på det seneste har Afrika overhalet Asien som største modtager.

Tidligere gik bevillingerne især til asiatiske lande, men på det seneste har Afrika overhalet Asien som største modtager. 2. juni 2006 af Frithiof Hagen direkte tlf. 3355 7719 BLANDEDE KREDITTER: Resumé: BEHOV FOR EN FORDOBLING AF RAMMEBELØBET Der har i de seneste år været en kraftig stigning i bevillingerne under ordningen

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

Sudans gæld - en lukrativ forretning for Danmark

Sudans gæld - en lukrativ forretning for Danmark IBIS Analyse juli 2011 Sudans gæld - en lukrativ forretning for Danmark Af: Jens Mattias Clausen og Lars Koch Sudans eksterne gæld er på $38 milliarder dollars svarende til 57 % af landets samlede BNP.

Læs mere

Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 DIIS DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES

Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 DIIS DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 Lov om udviklingssamarbejde 1971: støtte samarbejdslandenes regeringer i at opnå økonomisk vækst for derigennem at sikre social fremgang og politisk uafhængighed

Læs mere

Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt

Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 15.6.2001 KOM(2001) 306 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I G A Ø Y T C B X S N O W J I I M Z I B A W A J B L Æ V B S U Y

J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I G A Ø Y T C B X S N O W J I I M Z I B A W A J B L Æ V B S U Y Navn: Klasse: A: B: C: R E H A Æ W G Q O R V E N I S X J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I W Å G A T U Y G J M K X F S O D: E: F: Å J T H A Z P Q N L O K E D U K I G A Ø Y T C B X S N O W J I I S Å F Æ Ø

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 14.12.2006 KOM(2006) 800 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Bliv erhvervspartner OG STØT FLYGTNINGE I VERDENS BRÆNDPUNKTER

Bliv erhvervspartner OG STØT FLYGTNINGE I VERDENS BRÆNDPUNKTER Bliv erhvervspartner 2 HVORFOR BLIVE ERHVERVSPARTNER I DANSK FLYGTNINGEHJÆLP? Som erhvervspartner i Dansk Flygtningehjælp er jeres virksomhed med til at hjælpe børn og voksne, der er tvunget på flugt på

Læs mere

Flygtningelande 2007

Flygtningelande 2007 Flygtningelande 2007 Dækningsgrad på baggrund Asylprocent Danmarks Statistik har dannet en ny variabel for indvandrere og efterkommere, som det er nærmere beskrevet i i Danmark 2008, kapitel 2. For at

Læs mere

Bliv erhvervspartner OG STØT FLYGTNINGE I VERDENS BRÆNDPUNKTER

Bliv erhvervspartner OG STØT FLYGTNINGE I VERDENS BRÆNDPUNKTER Bliv erhvervspartner 2 HVORFOR BLIVE ERHVERVSPARTNER I DANSK FLYGTNINGEHJÆLP? Som erhvervspartner i Dansk Flygtningehjælp er jeres virksomhed med til at hjælpe børn og voksne, der er tvunget på flugt på

Læs mere

Energiforsynings-situationen i Afrika politikker og tendenser

Energiforsynings-situationen i Afrika politikker og tendenser Energiforsynings-situationen i Afrika politikker og tendenser Ivan Nygaard Chief Scientific Advisor, PhD UNEP DTU Partnership Møde med titlen Stor vækst i vedvarende energi til landbefolkningen i Kenya

Læs mere

Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand

Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand Policy Advice Maj 2015 Hvis meningsmålingerne holder, vil der efter folketingsvalget være et politisk flertal - bestående af Venstre, Liberal Alliance og Dansk

Læs mere

Privatsektor involvering i off-grid sektoren i Kenya. Mathilde Brix Pedersen, UNEP DTU

Privatsektor involvering i off-grid sektoren i Kenya. Mathilde Brix Pedersen, UNEP DTU Privatsektor involvering i off-grid sektoren i Kenya Mathilde Brix Pedersen, UNEP DTU brix@dtu.dk Indhold Kontekst: elektrificering af landområder i Kenya 1.4 kw mini-grid, PowerGen Solar Home Systems:

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget har i brev af 28. marts 2019 stillet følgende spørgsmål nr. 350 (alm. del), som hermed besvares.

Beskæftigelsesudvalget har i brev af 28. marts 2019 stillet følgende spørgsmål nr. 350 (alm. del), som hermed besvares. Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 350 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 26. september 2016.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 26. september 2016. i et Afghanistan 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Albanien 3,16 7,32 7,32 11,20 4,12 3,20 60,00 Algeriet 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Amerikanske Jomfruøer 3,16 * 9,56 * 9,56 11,20 9,56

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 115 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 115 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 115 Offentligt Folketingets Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061

Læs mere

DANMARK HAR DEN 12. HØJESTE ØKONOMISKE FRIHED UD AF 178 LANDE

DANMARK HAR DEN 12. HØJESTE ØKONOMISKE FRIHED UD AF 178 LANDE Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 26. februar 2016 UD AF 178 LANDE På den amerikanske tænketank Heritage Foundations 2016 Index of Economic Freedom ligger Danmark nr. 12 ud af

Læs mere

Priser til udlandet med Lebara Danmark + Norden

Priser til udlandet med Lebara Danmark + Norden AFGHANISTAN 1,29 DKK 2,19 DKK ALBANIEN 0,49 DKK 2,89 DKK ALGERIET 0,79 DKK 3,39 DKK AMERIKANSK SAMOA 6,69 DKK 6,69 DKK ANDORRA 1,99 DKK 1,99 DKK ANGOLA 1,69 DKK 1,99 DKK ANGUILLA 10,09 DKK 10,09 DKK ANTARKTIS

Læs mere

Projektformål Land Budget (DKK) Periode. Støtte til distriktsbaserede handicaporganisationer (fase3) Uganda

Projektformål Land Budget (DKK) Periode. Støtte til distriktsbaserede handicaporganisationer (fase3) Uganda Finansudvalget 2012-13 Aktstk. 59 endeligt svar på 6 spørgsmål 6 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Besvarelse af spørgsmål 6 af 29. januar 2013 om Akt 59 til udviklingsministeren fra Finansudvalget. Aktstk.

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2012 C(2012) 9454 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 18.12.2012 om ændring af bilag II til Rådets forordning (EF) nr. 978/2012 om anvendelse

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 1. juli 2014.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 1. juli 2014. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 6,50 10,00 2,50 100 kr. Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,20 6,00 2,50 60 kr. Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 6,50 10,00 2,50 100 kr. Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,20

Læs mere

Bryld og Haue: Den Nye Verden 1945-2000

Bryld og Haue: Den Nye Verden 1945-2000 Bryld og Haue: Den Nye Verden 1945-2000 Opdatering af tabeller s. 156, Gennemsnitlig årlig vækst i BNP, faste priser 1999 USA 4,1% Japan 2,1% Tyskland 1,7% Storbritannien 1,1% Frankrig 2,4% Kilde: Statistisk

Læs mere

LOCAL AND LONG DISTANCE BUSINESS ADVANTAGE INTERNATIONAL RATES

LOCAL AND LONG DISTANCE BUSINESS ADVANTAGE INTERNATIONAL RATES LOCAL AND LONG DISTANCE BUSINESS ADVANTAGE INTERNATIONAL RATES LANDLINE Landline 93 Afghanistan $1.68 Landline 355 Albania $0.23 Landline 213 Algeria $0.70 Landline 1+ American Samoa $0.38 Landline 376

Læs mere

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.12.2015 COM(2015) 597 final ANNEXES 1 to 5 BILAG til Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om oplysninger om indvirkningen på budgettet af den årlige

Læs mere

CA RESIDENTIAL LOCAL + LONG DISTANCE INTERNATIONAL RATES

CA RESIDENTIAL LOCAL + LONG DISTANCE INTERNATIONAL RATES CA RESIDENTIAL LOCAL + LONG DISTANCE INTERNATIONAL RATES LANDLINE LandLine 93 Afghanistan $4.73 LandLine 355 Albania $0.99 LandLine 213 Algeria $0.99 LandLine 1+ American Samoa $0.93 LandLine 376 Andorra

Læs mere

Land Inkl. moms Excl. Moms. Opkaldsafgift ved forbindelse 0,25 0,20 Opkaldsafgift ingen forbindelse 0,00 0,00

Land Inkl. moms Excl. Moms. Opkaldsafgift ved forbindelse 0,25 0,20 Opkaldsafgift ingen forbindelse 0,00 0,00 Land Land Inkl. moms Excl. Moms. Opkaldsafgift ved forbindelse 0,25 0,20 Opkaldsafgift ingen forbindelse 0,00 0,00 Land Inkl.moms Excl. Moms. Afghanistan 7,11 5,688 Albania 3,45 2,760 Albania - Mobile

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2016 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2016 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, herkomst og efterkommere. januar 06 samt religionsfordeling i hjemlande EU Belgien 986.56 3 Majoritet Bulgarien 8.040 8.476 53 84% 7,8% Cypern 08 95 6 94%,8% Estland.4.56 30 9% Finland.670

Læs mere

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC Udlandstakster og landezoner og Udlandstakster fra/til Europa Nordamerika verden 1 verden 2 Europa kr. 6,400 kr. 6,400 Nordamerika verden 1 kr. 12,400 kr. 12,400 verden 2 SMS, MMS og i pågældende zone

Læs mere

U.S. DIGITAL TALK EXPRESS WORLD PLAN

U.S. DIGITAL TALK EXPRESS WORLD PLAN U.S. DIGITAL TALK EXPRESS WORLD PLAN LANDLINE Landline 93 Afghanistan $0.70 Landline 355 Albania $0.16 Landline 213 Algeria $0.19 Landline 1+ American Samoa $0.12 Landline 376 Andorra $0.06 Landline 244

Læs mere

Libyen. Selvstændighed år 1951 Antal indbyggere Befolkningstilvækst 1,9 % Arealstørrelse km 2. Største by (Tripoli)

Libyen. Selvstændighed år 1951 Antal indbyggere Befolkningstilvækst 1,9 % Arealstørrelse km 2. Største by (Tripoli) Egypten Libyen Tunesien Kairo Tripoli, Tunis Selvstændighed år 1922 Antal indbyggere 97.583.002 Befolkningstilvækst 1,95 % Arealstørrelse 1.001.450 km 2 76.600 kr. 2629 m Største by (Kairo) 7.734.614 72,51

Læs mere

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC Udlandstakster og landezoner og Udlandstakster fra/til Europa Nordamerika verden 1 verden 2 Europa kr. 6,400 kr. 6,400 Nordamerika verden 1 kr. 12,400 kr. 12,400 verden 2 Den angivne takst for tale, er

Læs mere

Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del E 22 Offentligt

Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del E 22 Offentligt Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del E 22 Offentligt Europaudvalget og Udenrigsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 1. december 2010 Grønbog om fremtidens udviklingspolitik

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0182 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0182 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0182 Bilag 1 Offentligt Enhed INTØK Sagsbehandler BBP Sagsnr. 2014-15113 Doknr. 133997 Dato 08-04-2014 Notat til Folketingets Europaudvalg: Makrofinansiel assistance fra

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 1. juli 2014.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 1. juli 2014. fra Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88

Læs mere

Internationale priser med Lebara STANDARD Destination Fastnet, kr. pr. min Mobil, kr. pr. min.

Internationale priser med Lebara STANDARD Destination Fastnet, kr. pr. min Mobil, kr. pr. min. Afghanistan 0.59 kr. 1.49 kr. Albanien 0.49 kr. 1.79 kr. Algeriet 0.29 kr. 2.49 kr. Amerikansk Samoa 6.69 kr. 6.69 kr. Andorra 0.01 kr. 1.59 kr. Angola 1.50 kr. 1.85 kr. Anguilla 10.09 kr. 10.09 kr. Antarktis

Læs mere

PKA investeringer i Afrika

PKA investeringer i Afrika PKA AIP A/S Ny Kongensgade 0, st. DK-7 Copenhagen K DANSKE ARK medlemsmøde PKA investeringer i Afrika 6. maj 0 BAGGRUND PKA AIP er en del af PKA-strukturen og er etableret med henblik på at varetage PKA

Læs mere

November. Udrejseform Skønnet udrejst Påset udrejst Selv udrejst År til dato Måned. Ledsaget udrejst

November. Udrejseform Skønnet udrejst Påset udrejst Selv udrejst År til dato Måned. Ledsaget udrejst fordelt på udrejseform i forbindelse med den seneste registrerede udrejse/udsendelse i perioden ' '` 1 Afghanistan 3 52 26 373 6 103 2 16 37 544 Albanien... 1. 3... 4 Algeriet. 6 4 83 1 46 1 1 6 136 Armenien.

Læs mere

Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste

Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste Tellio Free - Gruppe 2 - A-E Afghanistan Albanien Algeriet Andorra Angola Anguilla Antigua &

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00

Læs mere

Demographic and Socioeconomic Statistics

Demographic and Socioeconomic Statistics Demographic and Socioeconomic Statistics Country WHO region number Population a annual growth rate in urban areas Total fertility rate a Adolescent fertility proportion b (000) 1995 (per woman) Year 1

Læs mere

Internationale priser med Lebara NATIONAL & Lebara STANDARD Destination Fastnet /min Mobil /min

Internationale priser med Lebara NATIONAL & Lebara STANDARD Destination Fastnet /min Mobil /min ÆKVATORIAL GUINEA 1.99 kr. 1.99 kr. AFGHANISTAN 59 øre 1.49 kr. ALBANIEN 49 øre 1.79 kr. ALGERIET 29 øre 2.49 kr. AMERIKANSK SAMOA 6.69 kr. 6.69 kr. ANDORRA 1 øre 1.59 kr. ANGOLA 1.50 kr. 1.85 kr. ANGUILLA

Læs mere

Velkommen til denne spørgeskemaundersøgelse for medlemmer af Globalt Fokus, CISU og 92- gruppen.

Velkommen til denne spørgeskemaundersøgelse for medlemmer af Globalt Fokus, CISU og 92- gruppen. Intro Velkommen til denne spørgeskemaundersøgelse for medlemmer af Globalt Fokus, CISU og 92- gruppen. FN s verdensmål blev vedtaget 25. september 2015, og udgør en ny ramme til globalt at arbejde med

Læs mere

SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1

SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1 SLUTAKT AF/ACP/CE/2005/da 1 AF/ACP/CE/2005/da 2 De befuldmægtigede for: HANS MAJESTÆT BELGIERNES KONGE, PRÆSIDENTEN FOR DEN TJEKKISKE REPUBLIK, HENDES MAJESTÆT DANMARKS DRONNING, PRÆSIDENTEN FOR FORBUNDSREPUBLIKKEN

Læs mere

Den danske ordning for blandede kreditter blev etableret i 1993 med et årligt rammebeløb på 300 mill.kr. til rentestøtte m.v.

Den danske ordning for blandede kreditter blev etableret i 1993 med et årligt rammebeløb på 300 mill.kr. til rentestøtte m.v. i:\maj-2001\udv-a-05-01.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 7719 RESUMÈ 29. juni 2001 BLANDEDE EKSPORTKREDITTER: EN SUCCES Den danske ordning for blandede kreditter blev etableret i 1993 med

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, alle af herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande EU Belgien 1.042 1.200 107 Majoritet Bulgarien 7.222 7.516 447 84% 12% 4% Cypern 80 177 26 78% 18%

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlændinges adgang til Danmark på grundlag af visum

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlændinges adgang til Danmark på grundlag af visum BEK nr 202 af 27/02/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2017 Ministerium: Udlændinge- og Integrationsministeriet Journalnummer: Udlændinge- og Integrationsmin., j.nr. 2016-7734 Senere ændringer til

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 15.maj 2019.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 15.maj 2019. øvrige i et i et fra et Bruge data i et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00

Læs mere

!" " # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '! """ -&/% / '!""!" "!"".!" " -, 0 %1 2 0!! " # + *! * ) ( &'! " # $! %!

!  # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '!  -&/% / '!! !.!  -, 0 %1 2 0!!  # + *! * ) ( &'!  # $! %! !""#$%&'(#) #!%*'&%&'+,-.%.'!""" -&/%/'!""!""!"".!""-, 0%12 0!!"# &'()*!*+!" # $! %! $%"" & 2008 2009 2010 Antal indvandrere og efterkommere Århus 40.835 42.993 43.933 Region Midtjylland 91.964 97.274

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019. PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019. Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra

Læs mere

Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste

Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste Månedsabonnement Oprettelse Telefonadapter Opkald Danmark fastnet Danmark mobil Skandinavien,

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 14. september 2017.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 14. september 2017. fra et Bruge data Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra 3,95 9,15

Læs mere

IndonesIen kan blive næste store vækstmarked for eksport

IndonesIen kan blive næste store vækstmarked for eksport Organisation for erhvervslivet Februar 2010 IndonesIen kan blive næste store vækstmarked for eksport AF AFSÆTNINGSPOLITISK CHEF PETER THAGESEN, PTH@DI.DK OG KONSULENT TRYGVE ILKJÆR Indonesien står på spring

Læs mere

DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU ARBEJDSDOKUMENT. om betydningen af gæld for udviklingsfinansiering i AVS-landene

DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU ARBEJDSDOKUMENT. om betydningen af gæld for udviklingsfinansiering i AVS-landene DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU Udvalget om Økonomisk Udvikling, Finanser og Handel 14.4.2011 ARBEJDSDOKUMENT om betydningen af gæld for udviklingsfinansiering i AVS-landene Ordførere: Sakwiba

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.6.2010 KOM(2010)342 endelig 2010/0189 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr..../... om fastsættelsen af de justeringskoefficienter,

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. februar 2015. samtaler Afghanistan 3,16 9,16 9,16 11,20 8,11 8,00 2,00 80,00 Albanien 3,16 6,36 6,36 11,20 3,10 4,80 2,00 48,00 Algeriet 3,16 9,16 9,16 11,20 8,11 8,00 2,00 80,00 Andorra 3,16 6,36 6,36 11,20 3,10 4,80

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 1-24

ÆNDRINGSFORSLAG 1-24 DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU Udvalget om Økonomisk Udvikling, Finanser og Handel 19.10.2011 AP/101.079/AA1-24 ÆNDRINGSFORSLAG 1-24 Udkast til betænkning Amadou Ciré Sall (Senegal) og

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 24. august 2015.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 24. august 2015. Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 100,00 Angola

Læs mere

100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer Teil) 1 von 11 SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1

100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer Teil) 1 von 11 SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1 100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer Teil) 1 von 11 SLUTAKT AF/ACP/CE/2005/da 1 2 von 11 100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer

Læs mere

BILAG. Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

BILAG. Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2018 COM(2018) 139 final ANNEXES 1 to 4 BILAG Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af listen over de tredjelande, hvis statsborgere

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 15. juni 2017.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 15. juni 2017. Bruge data Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95

Læs mere

Store muligheder for eksportfremme til MMV er

Store muligheder for eksportfremme til MMV er Januar 2014 Store muligheder for eksportfremme til MMV er Af chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk og chefkonsulent Marie Gad, msh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder står for en begrænset del

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 2. marts 2017 Kontor: Enheden for Internationalt Politisamarbejde Sagsbeh: Sofie Anne Marner Sagsnr.: 2017-0030-5247

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 26. september 2016.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 26. september 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 11,95 11,95 14,00

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2018 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2018 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, herkomst og efterkommere 1. januar 2018 samt religionsfordeling i hjemlande borgere Herkomst Kristne Muslimer Jøder Hinduer Buddhister Andre EU Belgien 1.187 1.477 137 Majoritet Bulgarien

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 22. august 2016.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 22. august 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 11,95 11,95 14,00

Læs mere

1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil

1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil 1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil Afrika Algeriet 0,39 1,99 Afrika Sydafrika 0,39 1,09 Afrika Kenya 0,56 0,69 Afrika Nigeria 0,59 0,59 Afrika Swaziland

Læs mere

Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet

Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet Priserne er gældende fra 1. juli 2013 Alle priser i danske kroner inklusiv moms. * Visse operatører tager en ekstra afgift for samtaler i deres net i udlandet.

Læs mere

Basic prices International Standard Parcel

Basic prices International Standard Parcel Priority Price category 50 51 52 53 54 55 Weight (kg) Price (CZK) 1 kg 285,00-408,00-469,00-550,00-451,00-531,00-2 kg 300,00-438,00-510,00-584,00-527,00-593,00-3 kg 315,00-468,00-551,00-618,00-603,00-654,00-4

Læs mere

GEOS. 1.1 Libyen og vandet (1) DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER

GEOS. 1.1 Libyen og vandet (1) DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER 1.1 Libyen og vandet (1) Formål: At placere Libyen på verdenskortet. Materialer: Atlas og internet. Du skal hente oplysninger om Libyen i et atlas og på internettet.

Læs mere

Fastnet til UDLAND. Land Opkaldsafgift Minutpris. Gælder fra 1. september 2015 Priser i kr. og inkl. moms

Fastnet til UDLAND. Land Opkaldsafgift Minutpris. Gælder fra 1. september 2015 Priser i kr. og inkl. moms Gælder fra 1. september 2015 Land Opkaldsafgift Minutpris Afghanistan 0,20 14,74 Albanien 0,20 3,93 Albanien Mobil 0,20 5,53 Algeriet 0,20 5,24 Algeriet Mobil 0,20 6,84 Andorra 0,20 2,34 Andorra Mobil

Læs mere

IMF's kvote- og styrelsesreform 2010

IMF's kvote- og styrelsesreform 2010 121 IMF's kvote- og styrelsesreform 2010 Helene Kronholm Bohn-Jespersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Efter politisk enighed på mødet blandt G20-gruppens centralbankchefer og finansministre

Læs mere

Analyse 8. november 2013

Analyse 8. november 2013 Analyse 8. november 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Afrika: potentialer for dansk landbrug Stigende efterspørgsel for fødevarer Over

Læs mere

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder Uretfærdig middag Befolkning Vand Verdens befolkning har meget forskellige levevilkår. Du mærkede nogle af forskellene på din egen krop ved den uretfærdige

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. maj 2016.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. maj 2016. i et Afghanistan 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Albanien 3,16 7,32 7,32 11,20 4,12 3,20 60,00 Algeriet 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Amerikanske Jomfruøer 3,16 * 9,56 * 9,56 11,20 9,56

Læs mere

Indkomstforskelle og vækst

Indkomstforskelle og vækst Indkomstforskelle og vækst OECD har analyseret sammenhængen mellem indkomstforskelle og vækst og fundet, at ind-komstforskelle i nogle tilfælde kan være skadelige for den økonomiske vækst. I den danske

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 23. maj 2016.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 23. maj 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 * 11,95 * 11,95

Læs mere

Dansk økonomi. Vækst september 2018

Dansk økonomi. Vækst september 2018 Dansk økonomi Vækst 18 28. september 218 Regeringens hjælpepakke til landbruget som følge af tørken Forudsætninger for hjælpepakke Regeringens hjælpepakke er udarbejdet ud fra to forudsætninger: 1) Initiativerne

Læs mere

Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder

Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder AF AFSÆTNINGSPOLITISK CHEF PETER THAGESEN, PTH@DI.DK OG KONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK fodbold VM giver Sydafrika

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

IMF og Nationalbankens balance

IMF og Nationalbankens balance 53 IMF og Nationalbankens balance Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen Den Internationale Valutafond, IMF, har til hovedsigte at forebygge kriser i det internationale monetære system. Institutionen

Læs mere

Samlenotat til ECOFIN 17. februar 2015

Samlenotat til ECOFIN 17. februar 2015 Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3370 - Økofin Bilag 3 Offentligt Enhed International Økonomi Sagsbehandler DEPTLK Koordineret med Sagsnr. 2015-707 Doknr. 203570 Dato 04-02-2015 Samlenotat til ECOFIN 17. februar

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del EU Note 3 Offentligt Europaudvalget EU-Oplysningen & Den Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 6. august 2015 Den nye lånepakke

Læs mere

Høring om fremtidens Europa

Høring om fremtidens Europa Høring om fremtidens Europa Felter med en * skal udfyldes. Vi inviterer dig til at deltage i en borgerhøring, hvor du har mulighed for at udtrykke dine bekymringer, håb og forventninger til EU's fremtid.

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU Udvalget om Sociale Anliggender og Miljø 18.2.2005 UDKAST TIL BETÆNKNING om udviklingen i forbindelse med folkeskoleundervisning for alle og ligestilling

Læs mere

PRISER FRA DANMARK TIL UDLANDET Priser gælder fra 1. Juli 2014.

PRISER FRA DANMARK TIL UDLANDET Priser gælder fra 1. Juli 2014. Afghanistan 6,50 10,00 2,50 Cameroun 6,50 10,00 2,50 Albanien 3,20 6,00 2,50 Canada 3,50 8,00 2,50 Algeriet 6,50 10,00 2,50 Caymanøerne 6,50 10,00 2,50 Amerikansk Samoa 6,50 10,00 2,50 Centralafrikanske

Læs mere

VI ER HER VI ER DER. Bliv erhvervspartner. og støt FLYGTNINGE i verdens brændpunkter

VI ER HER VI ER DER. Bliv erhvervspartner. og støt FLYGTNINGE i verdens brændpunkter Bliv erhvervspartner og støt FLYGTNINGE 2 og støt flygtninge HVORFOR BLIVE ERHVERVSPARTNER I DANSK FLYGTNINGEHJÆLP? Som erhvervspartner i Dansk Flygtningehjælp er jeres virksomhed med til at hjælpe børn

Læs mere

Samrådsspørgsmål CM fra Miljø-og Planlægningsudvalget til Ministeren. Vil ministeren redegøre for Danmarks indsats for at sikre:

Samrådsspørgsmål CM fra Miljø-og Planlægningsudvalget til Ministeren. Vil ministeren redegøre for Danmarks indsats for at sikre: Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 461 Offentligt Samrådsspørgsmål CM fra Miljø-og Planlægningsudvalget til Ministeren for Udviklingsbistand Vil ministeren redegøre for Danmarks

Læs mere

En verden i stor forandring hvor finder væksten sted og hvilke konkurrencekrav og muligheder er der for de danske plastvirksomheder?

En verden i stor forandring hvor finder væksten sted og hvilke konkurrencekrav og muligheder er der for de danske plastvirksomheder? En verden i stor forandring hvor finder væksten sted og hvilke konkurrencekrav og muligheder er der for de danske plastvirksomheder? Plastindustrien Sprøjtestøbesektionens forårsmøde 29. marts 2011 V/

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0772 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0772 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0772 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.11.2013 COM(2013) 772 final 2013/0380 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelsen af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 8 af 2. november 2006

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 8 af 2. november 2006 Finansudvalget FIU alm. del - Svar på 7 Spørgsmål 8 Offentligt Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 8 af 2. november 2006 Spørgsmål: Der ønskes en oversigt over, hvilke lande der har bundet deres valuta

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2018) 139 final - Annexes 1 to 4.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2018) 139 final - Annexes 1 to 4. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. marts 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0066 (COD) 7212/18 ADD 1 CODIF 8 CODEC 397 VISA 52 FORSLAG fra: modtaget: 14. marts 2018 til: Jordi AYET

Læs mere

POLITISK OPLÆG NY UDVIKLINGS- BISTAND SEPTEMBER 2013 BEDRE FOKUS MERE SAMMENHÆNG KLARE PRINCIPPER

POLITISK OPLÆG NY UDVIKLINGS- BISTAND SEPTEMBER 2013 BEDRE FOKUS MERE SAMMENHÆNG KLARE PRINCIPPER POLITISK OPLÆG NY UDVIKLINGS- BISTAND SEPTEMBER 2013 BEDRE FOKUS MERE SAMMENHÆNG KLARE PRINCIPPER INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Udviklingsbistanden skal reformeres 4 En mere fokuseret udviklingsbistand

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 31.8.2011 B7-0000/2011 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2011 jf. forretningsordenens artikel 115, stk. 5 om 2011-rapporten

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere