Temauge. Kend din by. Fra 22.oktober -26.oktober På Kildeskolen i Valby. Redaktion: Dana, Elisabeth, Khansa, Leonora, Semina og Umema

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temauge. Kend din by. Fra 22.oktober -26.oktober På Kildeskolen i Valby. Redaktion: Dana, Elisabeth, Khansa, Leonora, Semina og Umema"

Transkript

1 Temauge Fra 22.oktober -26.oktober På Kildeskolen i Valby Kend din by Redaktion: Dana, Elisabeth, Khansa, Leonora, Semina og Umema

2 Introduktion Vi har i uge 43 her på Kildeskolen beskæftiget os med vores lokale samfund. Vi har arbejdet med nogle forskellige materialer til at forstå tingene bedre og bl.a. finde ud af, hvad vores skattepenge går til. Temaet i år var valgt, så alle børnene ville kunne forstå samfundet bedre. Afsnit A: Vi vil prøve at fortælle om, hvad de penge, vi betaler i skat, går til. De penge, vi betaler i skat, går til de fælles bygninger, veje og parker. Bl.a. skoler, hospitaler, rådhuse, veje, butikker og biblioteker. Alle disse bygninger er med til at udgøre et lokalsamfund. Vi betaler penge i skat, så man kan komme gratis på hospitalet, køre på ordentlige asfalterede veje, tage i skole uden at betale noget og få gratis hjælp, hvis man er handikappet eller arbejdsløs. Vi betaler penge i skat for, at alle kan få hjælp, til en uddannelse og have det godt i det lokale samfund. Hensigten med denne uge er, at vi alle skal blive klogere på vores samfund. Vi skal vide, hvad vi skal gøre, hvis vi bliver arbejdsløse, skadet eller har brug for hjælp eller råd fra andre mennesker, som har forstand på sagen eller problemet. Den hjælp kan vi få, fordi vi har betalt penge i skat i mange år. Alting ville være meget besværligt, hvis vi nu ikke kunne komme gratis på hospitalet eller få en uddannelse pga af mangel på penge. Vi synes alle, at det er godt at vi har disse muligheder og ikke skal betale for det ligesom i bl.a. Indien og Irak.

3 Mandag d. 22 oktober I de små klasser Børnehaveklassen havde valgt at bygge en by. De byggede både små og store huse af mælkekartoner med multifarvet papir. På deres model af et lokalsamfund var der også en park. Den lavede de med blade fra de lokale haver. Og søen blev dækket med de både børnene havde lavet ud af karton og pyntet fint op. De byggede husene i byen ud af mælkekartoner og skrevet på dem hvad det var: f.eks. lavede de en bank, et hus og butikker. Jeg synes det var rigtig flot at børnehaveklassen også kan være med og lave en model af en by, så de lærer, hvad et lokalsamfund er. Nu vil jeg fortælle lidt om hvad de større klasser lavede: 1-3 klasse lavede opgaver fra grundhæftet, der var opgaver som at besvare nogle spørgsmål om lokalsamfundet. De lærte om hvad et lokalsamfund består af, hvad et rådhus er og andre lignende spørgsmål.

4 4-6 klasse Mellemklasserne kl. arbejdede første dag med fælles matrialet `Vores Lokalsamfund`. De lærte om, hvad et lokalsamfund er, og hvad der i det. De abejder med alle de ting, vi har brug for, som f. eks.: Rådhus, brandstation, bank, supermakedet, sygehus, vej, skoler og bilbliotek. Børnene skulle besvare en masse spørgsmål, om, hvad der er i et lokalsamfund, og hvem der abejder der. Vi har været inde i klasserne og spørge om hvad de synes, og her kommer nogle udpluk fra spørgsmålene: 5 kl. Paw 1. Hvad har i lavet? -Vi har lært hvordan vi bor, og hvordan området er hvor vi bor 2. Ved du, hvad et lokalsamfund er? -Et sted man holder af at bo. 3. Hvad synes du om vores tema i år? -Dejligt, sjovt og læreligt. 6 kl. Poonam 1. Hvad har i lavet? -Abejde med hæfte i grupperne, og slået ord op. 2. Ved du hvad et lokalsamfund er? -Det sted man bor. 3. Hvilke forskelle er der i det lokalmiljø på plakaten, og det du bor i? -Der er ikke noget hospital eller brandstation, der hvor jeg bor.

5 Udflugt til Frederiksberg Rådhus 7 og 8 klasse I anledningen af Temaugen besøgte 7. og 8. klasse Frederiksberg Rådhus. Vi tog afsted fra morgenstunden. Ca. kl. 10:00 begyndte rundvisningen. De så Rådhushallen, festsalen, bryllupssalen, mødesalen, biblioteket og rådhustårnet. Det var 60 meter højt og skulle gå opad trapper. Her skriver Mads hvor hårdt det var: "Vi gik hele vejen op, hold kæft hvor var det hårdt." Bagefter så vi jobcentre, og der fortsætter Mads sin oplevelse: "Så skulle vi udenfor og rundt om bygningen og se noget om jobs og alt muligt, og der var flere trapper oh my GOD man!!!" Udpluk fra turen: " Det, jeg synes var rigtig spændende, var festsalen. Det var faktisk ret stort i forhold til, hvad jeg havde regnet med. Der kunne være mere end 1000 mennesker." Af Benjamin "Frederiksberg tårn var fot og højt. Det var dejligt at være der oppr, og få vind i hovedet." Skriver Kenneth. Vi blev vist rundt af to guider, der fortalte os om hvert rum. De viste også noget af borgerservicen og jobcentret. Da vi var færdige med at se det hele, kom vi tilbage til skolen og skrev om turen.

6 Tirsdag 23/10 Alle klasserne har i løbet af ugen været på nogle forskellige udflugter. Enten for at lære om, hvordan man finder rundt med et kort og GPS, eller at lære om, hvor man skal henvende sig til hvis man har brug for hjælp eller råd. 4. klasse havde i tirsdags d. 23. oktober haft en udflugt til Tingstedet, som ligger i Valby, lige ved siden af indkøbscenteret Spinderiet, og lært om, hvordan man håndterede skænderier og tyveri i gamle dage. De lærte også om demokrati, og hvordan man fælles kunne finde en løsning, der var retfærdig for alle parter. Eleverne i 4. klasse syntes, at det var meget spændende at lære om, og at det var en meget hyggelig tur. Børnehaveklassen, samt 2, og 3. klasse, skulle lære, hvordan man lokaliserede en adresse ved hjælp af et kort. De delte sig op i 4 mennesker i hver gruppe og fik tildelt en adresse. De syntes alle, at det var rigtig sjovt og for mange af de små var det første gang, de brugte et kort. 5. klasse gjorde det samme, bare med GPS i stedet for kort. 6. klasse var hjemme og lavede opgaver i hæftet Vores lokalsamfund som de havde fået fra deres lærer. 7.klasse var også hjemme og de lavede også opgaver i opgavehæftet Vores lokalsamfund 8. klasse begyndte allerede med at lave deres plakat af deres eget lokalsamfund.

7 Onsdag d. 24 oktober GPS-turen Onsdag var 7. klasse ude og gå med GPS via deres Iphone. De fik en adresse, som de skulle finde og tage et billed som bevis på, at de havde været der. De blev delt op i 4 grupper, to piger og to drenge i hver gruppe. De fik 30 minutter hvorpå de skulle have gjort turen færdig. Her skriver Junie om sin tur: Det var sjovt at gå rundt, og jeg har lært mere om, hvordan man bruger en GPS. Det gik godt siger en stolt Junie fra 7. klasse. Alle 16 elever kom hjem i god behold. Der var heldigvis ingen der blev væk. Kort turen 8. klasse 8. klasse var også ude og finde rundt, men på en helt anden måde. De skulle nemlig bruge et kort. Her siger Julie: "Vi blev delt op i grupper, det gik fint nok, og det var ikke svært. Det var sjovt nok og vi havde ok styr på det. Jeg kendte de fleste steder." Det lød som om de havde god styr på det, så det var en god tur.

8 Torsdag d. 25 oktober Torsdag var 0. klasse i fuld gang med at lave deres egen model af en by. Byen blev lavet af ting, børnene fandt som f.eks. pap, papir og karton. De farvede pap og papir satte dem sammen og limede dem til kartonen. Sådan lavede de huse, butikker og en hel masse andet. F.eks. har børnehaveklassen lavet en karrusel klasse bidrog med at lave plakater om hvad lokalsamfundet indeholder. Alle børn har lært, hvad et lokalsamfund er, og nu er de igang med at bygge et. 8. klasse lavet noget helt andet end de andre. De snakkede nemlig om penge, hvordan man bruger dem og hvad kommunen bruger dem til. De snakkede også om arbejde. Vi spurgte også om nogle få spørgsmål til Yesim fra 8. klasse. 1. Hvad har i lavet i dag? - Vi har lært om pengenes værdi. 2. Hvad har i lært? - At det ikke er nemt at tjene penge.

9 Interviews Vi spurgte også lærerne om hvordan de syntes det var gået. De synes alle, at det var gået godt, og var meget tildfredse med resultatet indtil vidre. 1.Hvordan synes du, at tema ugen har været indtil vidre? Her er nogle udpluk af svarene: "Det var sjovt, at se børnene så optaget af opgaverne og det de lærer." svarer Karen-Marie. 2.Gik det som planlagt? "Det gik bedre end planlagt. Børnene var vilde med det." af Lillian. 3.Hvad forventer du, at din klasse har lært inden ugen er omme? Næsten alle lærerne svarede, at de forventede at børnene havde styr på hvad et lokalsamfund er. "Det vil være dejligt, hvis børnene ved, hvad demokrati er, og hvordan man tager del i det lokale samfund." Svarer Anna.

10 Fredag d. 26. oktober Fredag bygger alle klasserne, som har været med i tema-ugen i deres bymodeller op, ned i kælderen. Dem, der har lavet plakater, hænger dem op. Klokken 10 mødes alle og nogle elever fra hver klasse fortæller om klassens oplevelser og det, de har lært. Bagefter åbner en café, hvor man kan købe saftevand og kager for 2 kr. pr. del. Og så håber redaktionen, at alle har lært en masse om vores lokalsamfund og kan fortælle deres familier om det og vise dem den avis, vi har lavet her i tema-ugen. Venlig hilsen Redaktionen

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

En opfinder bliver til.

En opfinder bliver til. En opfinder bliver til. Hvad er en opfinder, hvem er opfindere, hvordan bliver man opfinder, hvordan ser en opfinder ud? Det er nogle af de spørgsmål mange går og tænker på igennem livet. Der er ikke et

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nyt om Idre Fjäll. Indbydelse til juletræsfest

Indholdsfortegnelse. Nyt om Idre Fjäll. Indbydelse til juletræsfest Indholdsfortegnelse side 2: side 4: side 5: side 6: side 7: side 10: side 11: side 12: side 13: Keld har ordet Siden sidst Kalenderen Nyt om Idre Fjäll Mere siden sidst Nyt fra Klubben Evakueringsøvelse

Læs mere

Borgmesterens flotte åbningstale

Borgmesterens flotte åbningstale Østervis 2009 Nr. 1 Fredag d. 24 April Roskilde Kommune Borgmesterens flotte åbningstale Cirkus Bennevang ER KOMMET TIL BY- EN! FEDT SHOW TIL DIG!! ALT FRA AKROBATIK TIL TRYLLEKUNST! FORESTILLINGER: FREDAG

Læs mere

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Nr. 2 2013 Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Information Formandens ord 3 Område Nord 4 Siden sidst 5 Kimberskuet 5 Efterårets aktiviteter Gistrup 8 Storvorde 10 Åbent landbrug

Læs mere

1. årgang nr. 8. Marts 2009/10

1. årgang nr. 8. Marts 2009/10 1. årgang nr. 8 Marts 2009/10 Det lokale AKT-team hvem er vi, og hvad laver vi? Af Nikolaj Rytter & Pia Weile AKT står for Adfærd, Kontakt og Trivsel. Når vi på skolen arbejder med AKT, arbejder vi med

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Ugebrev 16 Indskolingen 2015

Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Det ser ud til at foråret endelig har fundet Odsherred herligt, herligt. Det betyder bl.a., at der skal skiftes lidt ud i garderoben.

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Aktuelt. Husk at den årlige generalforsamling foregår på mandag, kl. 19.00.

Aktuelt. Husk at den årlige generalforsamling foregår på mandag, kl. 19.00. Uge 16 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Dejligt at være tilbage på

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Torsdag den 19.03 2009. Anmeldelse fra teatret og biografen. Biografen kører på højtryk

Torsdag den 19.03 2009. Anmeldelse fra teatret og biografen. Biografen kører på højtryk Torsdag den 19.03 2009 Anmeldelse fra teatret og biografen. Biografen kører på højtryk Caféen med nye tilbud. Føl dig fri i Frisstadens fitness. Fra redaktionen: Så er torsdagen også ved at være færdig,

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Netavis. Introduktion af Netavis. Formand: Siv L..J. 8.B. Sekretær: Nikolaj F..H. 8.B

Netavis. Introduktion af Netavis. Formand: Siv L..J. 8.B. Sekretær: Nikolaj F..H. 8.B Introduktion af Netavis Netavis Vi, elevrådet, er gået sammen om at lave en avis. I avisen har vi tænkt os at skrive om, hvad der sker på skolen. Vi skriver om de arrangementer og aktiviteter, som foregår

Læs mere

Vi er ude. Gu er vi ej. PerlePosten. Bidrager. Unge får hjælp i livet Side 2. - Og der blev jeg muslim! Side 3. Side 2. Side 3

Vi er ude. Gu er vi ej. PerlePosten. Bidrager. Unge får hjælp i livet Side 2. - Og der blev jeg muslim! Side 3. Side 2. Side 3 PerlePosten Vi er ude Gu er vi ej Der er mange fordomme, om hvem der er med, og hvem der ikke er med i samfundet. Spørgsmålet er hvem der bidrager, og hvem der ikke bidager til samfundet. Vi elever fra

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Jeg har lovet bestyrelsen at sætte en annonce i ugebrevet. Den findes på sidste side.

Jeg har lovet bestyrelsen at sætte en annonce i ugebrevet. Den findes på sidste side. Uge 17 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Denne temauge afsluttes uden fællestime.

Læs mere

Ferien nærmer sig! Kildeskolenyt! vender tilbage den 1. september

Ferien nærmer sig! Kildeskolenyt! vender tilbage den 1. september Kildeskolenyt! 4 Ferien nærmer sig! Eleverne i 9. og 10. klasse er færdige med de skriftlige eksamener, og de undervises nu dagligt for at forberede dem bedst muligt til den mundtlige del. De har alle

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

KONTAKT. Nyt fra ledelse og bestyrelse Teambuilding på 9. årg. Skolernes motionsdag De hemmelige kunstnere Venskabsklasser.

KONTAKT. Nyt fra ledelse og bestyrelse Teambuilding på 9. årg. Skolernes motionsdag De hemmelige kunstnere Venskabsklasser. Nr. 2 37. årg. 27. oktober 2006 Bording Skole Solsortevej 7441 Bording KONTAKT Byggeriet skrider frem Medaljer til vinderne i motionsløbet Ny legeplads Indhold: Nyt fra ledelse og bestyrelse Teambuilding

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Rejsebrev fra Australien Udvekslingsperiode: Marts 2013 Juli 2013 Udveksling til: Melbourne, Australien Navn: Linda Lindholm Email: 165580@viauc.dk Hjem-institution: VIA University College, Viborg Holdnummer:

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere