Camilla Knudsen. Kathrine

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Camilla Knudsen. Kathrine"

Transkript

1 Camilla Knudsen Camilla er et meget fantastisk menneske. Hun er den bedste i klassen til næsten alle fag. Samtidig med det er hun den bedste til at hjælpe andre på en sød måde. Hun glemmer bare en gang imellem at hjælpe og være sød ved sig selv. Hvor at Kathrine har fået forældrenes opmærksomhed ved at have sine egne holdninger (eller om ikke andet holdninger), måden hun klædte sig på og at hun til tider skabte sig tosset har Camilla klaret sig igennem ved at have styr på sine ting, hjælpe folk og generelt opføre sig pænt. Ikke at Camilla ikke også skiller sig ud i form af hendes påklædning, der bærer tydeligt præg af Camillas kærlighed til Save Ferris, No Doubt og nyere skandinavisk folkemusik og elektronisk musik. En smuk blanding af spraglet genbrug, markante lyse farver og et par andre elementer som er mere rave-agtige. Kathrine kalder ofte det for hippie-tekno. Forældrene blev skilt for lidt over 3 år siden, hvor at at moderen fik familiemyndigheden. Både Camilla og Kathrine ville begge to hellere have boet ved faderen, som var mere afslappet og arbejdede for at leve og ikke levede for at arbejde. Det samme kan ikke siges om moderen, som er tæt på at være blevet partner i et advokatfirma. Det er på grund af det job og på grund af moderens dårlige samvittighed at Camilla og Kathrine får lov til at købe det tøj som de føler for og begge to kører motorcross, hvilket heller ikke er en helt billig hobby. Kathrine Kathrine er Camillas tvillingesøster/storesøster med cirka ½ minut, hvilket Camilla ofte bliver mindet om. Reelt set gør det hende heller ikke så meget at Kathrine fører sig mere frem end hun gør. Hun kender søsteren godt nok til at vide at der har været flere tilfælde, hvor at søsteren har fortrudt hvad hun har gjort eller sagt senere. Kathrine er det eneste menneske som Camilla rent faktisk konkurrer med. Selvom hun forsøger at overbevise sig selv om at det er for sjov, så betyder det rent faktisk noget for hende at hun er bedre til motorcross end Kathrine. Selvom Camilla elsker sin søster og at Kathrine er hendes bedste ven har hun tidligere oplevet svigt i form af mobning, hvor Kathrine ikke var der for hende, da søsteren havde travlt med at slippe af med overvægt og at skifte garderoben ud til noget mere sort og dystert.

2 Det præger deres forhold til den dag i dag, også selvom Kathrine ikke ved det. Michael Camilla har været uofficiel storesøster for Michael i mange år. Hun holder af ham og forsøger at hjælpe ham med hvad han har svært ved. De har et forhold hvor han er en af de få personer som hun tog åbne op og snakke om hvad hun synes er svært og hvor at hun hjælper ham med ting. Det er i hvert fald sådan Camilla opfatter det. Lukas Camilla har et lidt blandet forhold til Lukas. Han er en af Kathrines venner og hun har arbejdet sammen med ham i skolen. Det gik godt, da de begge to lagde noget arbejde i det, men i bund og grund er hun ikke så glad for ham. Han er arrogant, men han har noget at have det i. Camilla har kendt ham siden dagplejen, selvom at Kathrine og Camilla først kom med i klassen for to år siden. Hun har en vis form for respekt for ham, men heller ikke meget mere end det. Klemens Han rejste sig modvilligt, gabte og sagde hej i første time. Efter han havde sagt de første fem ord på nordjysk, havde jeg tabt hjertet på gulvet. Klemens er lige kommet med i klassen. Han er oprindeligt fra Aalborg og Camilla faldt pladask for ham, som man kun kan gøre det når man lige er fyldt 15. Han er noget forfriskende nyt og hun synes at hun kan fornemme at han er en sød fyr under overfladen. Han taler ikke meget om sig selv eller om hans tid i Aalborg, men om ikke andet er han noget andet end Nykøbing Falster. Han er noget helt nyt og det gør ham spændende. Han er bad boy uden at være bevidst om det. Camilla har ikke på nogen måde kunnet formulere det så klart, men de forskellige ting skaber en kombination, som hun slet ikke kunne stå for. Stikord Næstekærlig, glemmer sig selv, overbeskyttende uden at vide det, kreativ, intelligent, ben i næsen, nysgerrig, konfliktsky.

3 Spørgsmål Hvordan udøver Camilla sin kreative side? Hvad vil Camilla allerhelst gerne være bedre til? Har Camilla været reelt forelsket eller i forhold før?

4 Klemens Søndergaard 17. Juli, '96 Jeg vågnede op i toget. Det gjorde hamrende ondt i hovedet og maven. Lort. Jeg havde en enkeltbillet til Nykøbing Falster og mindst seks timer i toge og færgen at se frem til. Lort. Jeg kunne se Aalborg forsvinde. Mine ting var der alle sammen i tasker og en enkelt plastiksæk, men det var fandeme også det eneste som var det skulle være. Hvad fanden skulle jeg på lorte Lolland-Falster? Jeg kendte jo ingen. Jomfru Ane Gade var der ikke. Hvor skulle jeg få pengene fra? Klemens er 15 og kommer fra Aalborg. Han flyttede til Nykøbing Falster i slutningen af juli efter at han blev fjernet fra sine forældre. De var sådan set rent biologisk hans forældre, men ikke på så mange andre punkter. Det nærmeste han havde af familie var hans faster Julie og hans tante Maria. De bor et lille stykke uden for Nykøbing Falster i Væggerløse, en lille landsby på lidt over 1000 indbyggere. Så da Julie fik lov til at adoptere ham blev han hevet væk hjemmefra og sat på et tog tidligt om morgenenen. Så Klemens gik fra at bo i en lille lejlighed i Aalborg Øst til at bo i et hus på 179 m 2 med 899 m 2 have i Væggerløse, 8 km syd for Nykøbing Falster. Det er mildest talt noget andet end Klemens er vant til og han hader det. Han hader at være så langt væk hjemme fra alle han kendte, fra Aalborg og han hader sig selv for at være lettet over bo sammen med nogen, som han næsten kan slappe af sammen med. Julie og Maria behandler ham pænt, selvom Klemens ikke altid opdager det. Han har sit eget værelse og får hvad han har brug for. Klemens har fra en tidlig alder været vant til at skulle klare sig selv. At der er folk som reelt set interesserer sig for ham og stiller krav til ham er nyt og forvirrede. Klemens synes det var ret afskyeligt, især fordi at han faktisk næsten blev glad for at han rent faktisk havde noget han skulle leve op til. Plus at han pludselig skulle til at vænne sig til at han fik lommepenge en gang om ugen, at der med reel interesse blev spurgt om han havde haft en god dag og om hvordan han havde det. Stikord Svigtet, social paranoia, cool facade, karismatisk, svingende livsmod, vred, modig, sine venners ven, ballademager-tendenser.

5 De andre Kathrine Det er nok i høj grad Kathrines fortjeneste at Klemens er faldet bare lidt til i Nykøbing. Hun fik ham hevet med til nogle fester, hvor de kunne sidde og hænge ud som seje outsiders. Han synes sådan set meget godt om mørketøsen (som han er begyndt og kalde hende for sjov). Hun er sjov og sådan set okay, selvom han er lidt nervøs. Hvem ved, hun svigter sgu sikkert også. Camilla Camilla er meget cool, men hun er noget mere stille end hendes søster. Hun irriterer Klemens en smule, fordi hun virker nærmest for flink. Det er sgu lidt for meget, næsten så man drukner i det. Han tror egentlig ikke på at hun reelt set mener det, så han holder noget afstand fra hende. Michael Michael er supercool. Klemens kan især godt lide at han ikke stiller spørgsmål, men bare lader ham hænge ud. I Michaels selskab behøver han ikke at retfærdiggøre sig selv, men han kan bare være tilstede. Når Mikael sidder og roder med elektronik kan Klemens sidde og hænge. Michael hjalp med ved at skille hans ghettoblaster ad, rensede den og lige pludselig fungerede den fandeme perfekt. Han ville ikke engang have noget for det! At Klemens og Michael begyndte at hænge ud efter skole sammen var en af de få gode ting der er sket for ham, især i forhold til hvor meget han forstår af matematik. Michael har hjulpet ham og der har ikke været nogen krav. Klemens føler at han virkelig skylder Michael meget, for han har ikke oplevet venskab uden hager før. Lukas Klemens har hørt Lukas spille en enkelt gang, hvilket var fedt. Han synes egentlig at han virker cool nok, men Lukas holder meget kortene ind på kroppen og virker ikke så begejstret for Klemens. Derfor holder Klemens sig på mest afstand og hænger ud med Michael og Kathrine. Ingen grund til at snakke til Lukas, når han åbenbart har svært ved at svare ordenligt. Det er dog ikke så meget

6 aggressivt som det er afventende fra Klemens side. Forholdet til plejeforældrene Klemens er ikke selv klar over det, men han har et problem med Maria. Dels fordi han ikke rigtig lige ved i hvilken boks han skal placere hende (...jaeh...hun er vel tante ), men også fordi at hun reelt set interesserer sig for ham og hvordan han går og har det. Maria har ikke haft specielt eget med Klemens' og Julies familie at gøre, men hun fornemmer at han er blevet svigtet groft og inderligt. Klemens har det svært ved det, for Maria rammer en del ømme punkter ved at agere som den mor han aldrig rigtig har haft og selvom han forsøger at undertrykke det så er han i virkeligheden enormt glad for det. Julie er cool nok. Hun arbejder mere end Maria og stille klarere krav op. Det irriterer selvfølgelig Klemens, men det er nemmere at forholde sig til. De behandler ham begge to godt på hver deres måde, hvilket ikke gør det nemmere for ham. Spørgsmål Klemens har brudt loven på i alt 4 forskellige måder. Hvilke? Har Klemens tænkt sig at fortælle de andre om han ikke bare bor hos sin faster, men at der også er fasterens hustro Julie? Føler Klemens at han selv har et ansvar for hans nye situation? Hvor mange af Klemens' gamle vaner hænger ved? Hvor meget af en frisk start er det her blevet for ham? Hvordan går Klemens klædt? Hvordan vil han gerne gå klædt?

7 Lukas Isholdt Westerberg Lukas er en høj ranglet knægt på 16 med et klart blik kombineret med et fraværende ansigtsudtryk. Han klæder sig på en måde, hvor det ofte overrasker folk at han i højere grad er til forskellige former for klavermusik og ikke bare er til grunge og rock. Lukas har en bred smag, arvet fra hans farfar. Som barn blev han ofte passet af hans farfar, der havde haft en ujævn karriere som københavnsk jazzmusiker inklusiv tilpas meget syre. Det fungerede perfekt. Lukas lærte noget som han blev voldsom god til og farfaren fik afløb for hans dårlig samvittighed i forhold til Lukas' far. Dårlig samvittighed lå åbenbart i familien. Da forældrene fandt et brugt klaver på et loppemarked troede at de havde givet en god gave til Lukas. I stedet fik de en masse larm og en søn, som øvede sig mindst 4 timer om dagen. Det lød forfærdeligt, men det gav ham rutinen og en masse træning. Senere kom det første keyboard og et nyere klaver til til. Det samme gjorde KLF, hiphop med jazz-elementer, Jean Michel Jarre, Tori Amos og Depeche Mode. Lukas' forældre er begge to bogholdere. Selvom han ikke er klar over det (eller ikke vil indrømme det) har Lukas ikke sin arrogance fra fremmede. Lukas gider ikke ting, der ikke udfordre ham, hvilket gør at han ikke gider det meste. Det er en blanding af at det er ægte og facaden, men det er et godt dække for tvivlen. Hvad der skal ske med musikken, om han er god nok og hvor langt evnerne rent faktisk rækker? De fire timers daglige øvning er stadigvæk en fast del af hans hverdag, men de er det især fordi Lukas er i tvivl om hvad han skulle bruge tiden på ellers. Lukas er godt klar over hans indstilling og han er lige arrogant overfor de fleste. Han er noget så sjældent som arrogant på en rimelig måde, for han jorder ikke folk uden en grund og han går ikke efter bestemte personer. Noget af det som netop udfordre ham kan være at få respekt fra andre som han selv har respekt for. Noget af det som hjælper Lukas er utroligt nok hans storebror Mathias. Han er en meget glad (lalleglad ifølge hans lillebror) type som er spejderleder og er ved at gøre gymnasiet færdigt. De er voldsomt forskellige, men Lukas ved at storebroren har hans ryg og det hjælper. Faktisk hjælper det Lukas en hel del mere end han har turde givet udtryk for overfor Mathias.

8 Michael Michael og Lukas mødte hinanden i 2 klasse og har gået i klasse sammen siden da. De har i mange år haft et venskab, hvor de ikke har brug for at ævle imens de hænger ud. Mikaels mor Vibeke døde af kræft da de var 14. Lukas var der for Mikael i den periode og lyttede. Oftest hænger de ud hos Michael, hvor at Michael sidder og arbejder med elektronik imens at Lukas brokker sig (eller omvendt mens at Lukas læser). Michael er undtagelse der bekræfter reglen, for der kan Lukas rent faktisk slappe af. Michael er Lukas' bedste ven, især fordi han ikke skal bevise noget. Klemens Lukas har det enormt svært med Klemens,. Manden har sådan set ikke gjort ham noget, men Michael er begyndt at hænge meget ud med med Klemens. Hvor at Lukas har været vant til at Michael altid har tid, gælder det ikke længere. Manden får opmærksomhed uden han siger noget klogt, hvilket irriterer Lukas. Selvom Klemens aldrig har gjort ham noget er Lukas træt af ham, for han har rykket ved to af holdepunkterne i Lukas' hverdag, nemlig Michael og Kathrine. Han har dog også fornemmelsen af at det kunne blive til et reelt venskab. Manden er da heller ikke idiot, selvom han da taler noget sjovt. Søstrene Knudsen Lukas har kendt søstrene Knudsen siden de begyndte i samme dagpleje som ham. De har gået i nogle forskellige skoler siden da, men de har set hinanden fra tid til anden. Camilla Lukas kan egentlig godt meget lide Camilla. Hun er stille og rolig og han kan holde ud at arbejde sammen med hende i skolen, især fordi hun rent faktisk har hjerne. Han har en del respekt for hende, men de omgås ikke hinanden udover skolen. Kathrine Efter Michael er Kathrine nok Lukas' bedste ven. Hun er så bare også begyndt at hænge meget ud

9 med Klemens, hvilket ærgrer ham lidt. Lukas har nyder hendes energi og at hun klart stod for et eller andet. Hun kom altid med et markant eller interessant svar. Fra Lukas' side opfatter han Kathrine som en ven og ikke mere. Stikord Selvsikker, kritisk, retfædighedssans, lettere arrogant, i tvivl om fremtiden, selvstændig, drømmer, opmærksom, kværulant, smart, lidt for smart, villig til at indrømme fejl. Spørgsmål -Hvornår prøvede Lukas at ryge cannabis og hvordan var hans oplevelse med det? -Spiller Lukas i et band? -Hvad foregår der i Lukas' mareridt og hvor ofte lider han af dem?

10 Kathrine Knudsen En dag vil Kathrine blive et stort menneske med masser af humor og stor selvironi. Lige pt arbejder hun mest på humoren, som det går okay med, og selvironien som det går rigtig godt med. Derudover går hun og slås med nogle dæmoner af en pæn størrelse, primært fokuseret ved vrede og en enorm trang for at hævde sig selv, som kan få hende til at virke arrogant. Hun har et enormt problem med at passe ind bare for at passe ind, så derfor skiller hun sig ud. Så er hun da om ikke andet nogen, også selvom hun til tider er i tvivl om hvem hun er. Kathrine er 15 år gammel og går i klasse 10 på Nykøbing Falster Realskole. Hun er tvilling til Camilla og cirka ½ minut ældre (og dermed storesøster!). Hun er oftest sortklædt (også i idrætstimerne) og er bedre til at lægge dramatisk makeup end de fleste. Dermed ikke sagt at hun er ekspert i makeup, men hun er i hvert fald ekspert i drama. Hun kan med andre føre sig frem (hun forsøger i hvert fald ihærdigt), hun klarer sig godt i timerne og hun er ikke så upopulær som man kunne forvente i forhold til hvordan hun går klædt og opfører sig. Det eneste problem er at hun ikke kender sine egne grænser og at hun muligvis er i gang med at være gået for langt. Kathrine har tidligere slåsset meget med overvægt, som efterlod hendes selvværd i ruiner. 3 ting medvirkede til at hun kom videre. Hun droppede alle former for slik, hun begyndte at køre motorcross og hun blev sent oppe en aften for at se fjernsyn, hvor hun faldt over en Siouxsie and the Banshees -koncert på tysk tv. Det var skræmmende og uendelig dragende for hende, men hun var fuldstændig solgt på stilen og udtrykket. Så det meste af tøjskabet blev skiftet ud og der blev købt ny make-up. Det havde sine fordele at have en arbejdsnarkoman som mor med dårlig samvittighed pga skilsmisse. Forældrene blev skilt for 3 år siden, hvor moderen fik forældremyndigheden. Både Camilla og Kathrine ville to hellere have boet hos faderen. Han var i stand til at slappe af og arbejdede ikke mere end nødvendigt. De andre Camilla Kathrines lillesøster med 1½ minut. Camilla og Kathrine er både meget forskellige og har meget til

11 fælles. Det er især irritationen over moderen og motorcross som de har til fælles, men de har også slet og ret forholdet til hinanden som søstre. Det inkluderer meningsløse skænderier fra tid til anden og generel rivalisering (i hvert fald fra Kathrines side). Det kan irritere Kathrine abnormt meget at hendes søster konstant vil hjælpe hende. Når det så er efter at Kathrine er vred på sig selv og verden efter at have gjort noget dumt er først for alvorlig forfærdeligt. Det ville muligvis være til at holde ud hvis hun bare en gang imellem gjorde noget for hendes selv, men det gør Camilla ikke. Hun er bare konstant sød og hjælpsom. På trods af alt det ville Kathrine flippe ud hvis andre end hende skældte ud på Camilla. Klemens Kathrine hev Klemens med til en fest. Til dels for at prøve på at være flink bare en gang imellem, men også for at se om han dummede sig. Det gjorde han ikke totalt og aldeles, så han må vel være okay. Hun er begyndt at hænge lidt ud med ham og synes godt om ham uden at der er mere i det end venskab. De er seje outsiders sammen. Hun har endnu ikke spurgt om hvorfor han er kommet til byen, men han har nævnt at han bor hos sin faster i Væggerløse. Lukas Lukas var i samme dagpleje som Kathrine og Camilla, hvor de har set hinanden en gang imellem, selvom at Kathrine og Camilla først kom med i klassen for to år siden. Kathrine synes sådan set at han er cool, bl.a. fordi at han ikke tager alting for givet og tænker sig om. Derudover brokker sig de begge to over dagligdagen, deres forældre, skolen og hvad der nu ellers kommer op. Han er en god ven for hende og har været det i så lang tid at hun føler at hun ved hvor hun har ham. Det er en tryghed som betyder meget for hende, for den er hun ikke vant til. Michael Kathrine kan vel egentlig meget godt lide Michael, men nu ved stort set intet om ham. Han er en stille og tydeligvis ret intelligent type, der mest bare sidder bøjet over en elektronikplade. Han hænger mest ud med Lukas og Klemens og Camilla agerer storesøster for ham. Kathrine har til gengæld på fornemmelsen at han er ved at være meget træt af det, men har ikke sagt noget om det. Det må søsteren fandeme selv fatte.

12 Stikord Vred, egocentrisk, mådeholdende, selvironisk dramaqueen, spydig, impulsiv, viljestærk, kender ikke sine egne grænser., til tider ret larmende. Spørgsmål -Hvorfor drikker Kathrine så lidt som hun gør? -På hvilke punkter føler Kathrine sig underlegne i forhold til Camilla? -Er der noget specifikt som Kathrines vrede stammer fra?

13 Michael Dahl Carstensen Der er kommet gode og velfungerende unge ud af skolepsykologien. Michael er en af dem, sådan mere eller mindre. Han siger ikke meget, men når han siger noget mener han det. Han har det bedst når han er bøjet over matematikopgaverne eller sidder med en loddekolbe og arbejder med elektronik. Det giver mening for ham og det er så nemt at han nærmest pisser i bukserne af grin. Det er uanset hvad nemmere end hans far, Jonas, og faderens nye kæreste. Lise. Michaels mor, døde for næsten tre år siden. Faderen har været 3 kærester igennem siden den tid. Ifølge Michael har de alle sammen været idioter. Han er ikke så meget sur på faderen fordi at han gerne vil have en kæreste, mest bare irriteret over at de alle sammen har været idioter og gjort hans far til en endnu større idiot undervejs. Michael kan virke meget usikker på sig selv, især fordi at han har svært ved at fatte interesse for mange ting, f.eks i skolen. Det er ikke tilfældet. Bare fordi at han er stille og stammer en lille smule har han faktisk nogenlunde styr på det meste ift at han er 15 år gammel. Han har konstateret at han ikke gider ligegyldige sociale sammenhænge, hvilket gør at der er en hel del som han ikke gider. Bl.a. har han derfor et forholdsvis anstrengt forhold til alkohol og fester. Derimod har han haft nogle fede oplevelser ud af at være i biografen og læse bøger. Han gider bare ikke sammenværd uden indhold. Enten taler man om noget reelt eller også kan man være sammen i stilhed. Det samme gælder det modsatte køn, hvor han først for nyligt har indrømmet at han er smaskhammerende forelsket. Hvad der har fungeret for Michael er logiske sammenhænge, at lege med at bygge elektronik og musikken på anlægget. Det er ikke så meget at han er asocial som det er et spørgsmål om at han ikke orker alt det der skal til inden at man kan være reelt venner med folk. Derfor skræmmer tanken om at være forelsket ham, for hvor meget arbejde skal man så ikke lægge i det før man bliver kærester? Michael har en god del omsorg for hans medmennesker, selvom man ikke altid skulle tro det. Han er bare træt af at folk behandler ham som om at han er psykisk uligvægtig når han i virkeligheden ikke er det. Hans mor er død, ja. Hans far er en idiot, ja. Det betyder ikke at han er uligevægtig eller så usikker igen. Michael ved derudover også godt at hvis han rent faktisk får nok vil det at han åbner munden og siger markant fra overraske de fleste. Han gør det sjældent, for han orker ikke opmærksomheden.

14 Lukas Lukas og Michael har et venskab, hvor de i mange år har nydt at kunne hænge ud uden at skulle tale overdrevent meget sammen. At hænge ud har været en pause for Michael fra hans familie og andre som ville have at man skulle tale (eller i det mindre lytte når andre ævlede). Michael har kunnet åbne op for Lukas, som også var der for ham da hans mor døde. For Lukas har handlet om at han har haft nogen, som har respekteret ham og som han rent faktisk har haft lige så meget respekt for. Michael har siddet og leget med elektronik og Lukas har læst, ofte til lyden af KLF på vinyl. Lukas er forfriskende fordi at han har så lav tolerance for dumheder. Han siger fra næsten hele tiden og så behøver Michael ikke. Kathrine Michael kan om noget huske den dag, hvor Kathrine og Camilla kom med i klassen, for 2 år siden. De kom ind mens de skændtes. Det var nok også mest Kathrine der ville skændes med Camilla, der lidt ignorerede søsteren. Michael blev betaget af den energi han så fra Kathrine. Han havde ikke lige nogle nærmere ide om hvad der foregik før lige inden sidste sommerferie. Han stødte ind i Kathrine en halv time inden hende og Camilla skulle på noget ferie med deres mor. Hun var mildest talt ikke begejstret, men det virkede til at det hjalp da Michael lyttede til hende. Hun kiggede på uret, smilede skævt og sagde tak for at han gad høre på hendes brok...og så stod Michael med en meget sær fornemmelse i maven og kiggede efter pigen i sort. Det var en fornemmelse, der ikke blev mindre sær hen over sommerferien. Michael har det sært med det, især fordi han mindst af alle mennesker havde forventet at falde for den dystre vrede pige fra skolen, der larmer så meget...men sådan gik det åbenbart. Hver gang Michael prøvet at slippe følelsen er den kun vokset og den er løbende blevet mere og mere forvirrende. Klemens Klemens og Michael begyndte at snakke sammen, da Klemens nævnte at hans ghettoblaster skrattede. Så fik Michael Klemens til at tage den med i skole dagen efter og hjem til Michael, hvor han fiksede den. Barnemad. for Michael betød det ikke noget, men Klemens blev vildt glad for det. Det er sært med Klemens, for han virker nærmest som om at han ikke har haft rigtige venner før, men det har gjort Michael glad at der bliver sat så meget pris på hans selskab. Klemens har nemmere ved det sociale, selv hvis det virker ligegyldigt og han er tydeligvis loyal overfor sine

15 venner. Der er kun et problem: Klemens hænger meget ud med Kathrine, hvilket gør Michael nervøs, for hvad nu hvis... Camilla Michael har et lettere blandet forhold til Camilla. Hun har været der for ham i den tid de har kendt hinanden i de sidste to år, men han er efterhånden ved at være lidt træt af at hun er lidt for omklamrende. Det er meget fint at hun vil hjælpe ham, men han har ikke altid brug for det. Han har det lidt sært med at han er faldet for hendes søster, når hun ser sig selv som hans storesøster, men omvendt set orker han næsten ikke tage konflikten. Han kan stadigvæk godt lide hende og han har på fornemmelsen at hun har problemer også. Så indtil videre accepterer han at tingene som de er. Stikord Rationel, on-off asocial, hviler i sig selv, nørdet, indadvendt, smaskhammerende forelsket, flittig, omsorgsfuld, ikke altid i kontakt med følelserne, selvstændig. Spørgsmål -Michael har en storesøster, Anne. Hun er 4 år ældre end ham og bor i København hvor hun læser biologi. Hvad er hans forhold til hende? -Hvad laver Michaels far? -Hvilken sportsgren dyrker Michael en gang om måneden?

Julie, Klemens faster

Julie, Klemens faster Julie, Klemens faster Julie er Klemens faster og er mellemleder i socialforvaltningen i Stormstrøms amt. Hun har meget lidt til overs for hendes familie, især Klemens forældrene og sørgede da også for

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna)

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 1. INT. KLASSEVÆRELSET. DAG. Sofie (14) kommer ind i klassen, og piger og drenge griner lidt. LÆREREN Goddag og velkommen

Læs mere

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen Jeg synes, det er svært at bo hos to, og jeg er tryggest hos min mor, men elsker min far men vil gerne bo fast hos min mor og bare se min far, når jeg har lyst Dette analysenotat om børn i skilsmisse baserer

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT GRATIS EBOG KAN JEG KALDE DIG EGOISTISK? (UDEN AT DU BLIVER SUR) 3 TRIN TIL AT ELSKE HELE DIG (OG IKKE KUN DINE PÆNE SIDER!) IDA BLOM Indhold Intro Trin 1 D I S C O V E R Trin 2 A C C E P T Trin 3 F I

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskende til børn med epilepsi 1 Emner Information Samtale Følelser Opmærksomhed Aflastning 2 At håndtere sygdom Stille Talende Usynlig Hjælper Flygter Nedtoner osv. 3

Læs mere

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Skrevet af Asta Sofia Resume Eksil er en ungdomsroman der handler om en ung pige, ved navnet Samantha. Man følger hende gennem fire år, fra hun er 15, tii hun er 18

Læs mere

Det, som aviserne ikke skriver om

Det, som aviserne ikke skriver om Det, som aviserne ikke skriver om Mathias Trankjær er 22 år og industritekniker. Han er vokset op i Skagen og bor nu i Ålborg. En sommernat i 2013 fejrede Mathias sit nyerhvervede kørekort ved at køre

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Evaluering af børnesamtalen

Evaluering af børnesamtalen Evaluering af børnesamtalen 15. august - 14. oktober 2011 Statsforvaltningernes evaluering af børnesamtalen 1. Indledning I resultatkontrakt 2011 er der fastsat et krav om, at statsforvaltningerne i 2011

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Jeg kan slet ikke styre mine følelser. Hvad skal jeg gøre? Jeg er så bange for at tage til begravelsen og frygter, hvordan jeg reagerer.

Jeg kan slet ikke styre mine følelser. Hvad skal jeg gøre? Jeg er så bange for at tage til begravelsen og frygter, hvordan jeg reagerer. Hej Brevkasse I går fik jeg at vide, at en af mine venner er død. De slukkede for ham, efter at han havde ligget i koma i et par dage. Han var ikke engang en tæt ven, men vi var meget sammen før i tiden,

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda n I må aldrig forelske jer, sagde vores mor til os, da vi blev 13 år. Men jeg lyttede ikke. Jeg forelskede mig i Noah. Jeg troede ikke, det ville være farligt. Jeg ville bare være som

Læs mere

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB UNGE LIGHED FÆLLESSKAB TEMA: Kærester 2. årgang Nr. 2 Juni 2016 mener: Vi unge med særlige behov bestemmer selv, om vi vil have en kæreste. Vi bestemmer selv, hvem vi har sex med. Vi bestemmer selv, hvem

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv. Selvom man er arbejdsnarkoman og elsker at have travlt, er det stressende med så hektisk et arbejdsliv.

Alterne.dk - dit naturlige liv. Selvom man er arbejdsnarkoman og elsker at have travlt, er det stressende med så hektisk et arbejdsliv. Lotte Reimer Tilføjet af Charlotte Rachlin søndag 25. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 05. juni 2008 Lotte Reimar lever et liv i højt tempo. Som koncertarrangør, direktør i for "Rockshow", mor til en pige

Læs mere

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier.

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier. et HeLt NYt Ord! Det her er historien om, hvordan min lillebror opfandt et nyt ord. Og om hvordan vi blev til det, som ordet betyder. Ordet var: DIGTER-TIV. Næsten alle ved vist, hvad en detektiv er altså

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

LOVE ME TINDER, Peter. RADIODRAMA af. EIRIK SÆTER STORDAHL og JULIE BUDTZ SØRENSEN. Episodeforfatter, andet afsnit: EIRIK SÆTER STORDAHL

LOVE ME TINDER, Peter. RADIODRAMA af. EIRIK SÆTER STORDAHL og JULIE BUDTZ SØRENSEN. Episodeforfatter, andet afsnit: EIRIK SÆTER STORDAHL LOVE ME TINDER, Peter RADIODRAMA af EIRIK SÆTER STORDAHL og JULIE BUDTZ SØRENSEN Episodeforfatter, andet afsnit: EIRIK SÆTER STORDAHL 1 EXT. ASSISTENS KIRKEGÅRD - DAG Det er sent forår, slutningen af maj.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Danseskolen. Et manuskript af 9.b, Marie Jørgensens Skole. endelig gennemskrivning, august 2010

Danseskolen. Et manuskript af 9.b, Marie Jørgensens Skole. endelig gennemskrivning, august 2010 Danseskolen Et manuskript af 9.b, Marie Jørgensens Skole endelig gennemskrivning, august 2010 SC 1. INT. Foyer - Dag (25) og (24)står og venter i foyeren. Louise har langt lyst hår. Hun har stramme bukser,

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen!

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Gjerulff a Bonus for blitzen aka er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Brun tricolor mootled, lige som sin mor, men alligevel helt anden farve! Hun har en lækker

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

I mit liv er det netop sådan, at der en lillesøster, der er en yngre søster og en storesøster, der er en ældre søster.

I mit liv er det netop sådan, at der en lillesøster, der er en yngre søster og en storesøster, der er en ældre søster. En særlig søster Søster er betegnelsen på en person af hunkøn, der har samme forældre som en anden person. En lillesøster er en yngre søster, mens en storesøster er en ældre søster. Sådan står der i Wikipedia,

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Fonden En god start i livet har fået lov til at genoptrykke bogen såvel af forlaget som af forfatteren.

Fonden En god start i livet har fået lov til at genoptrykke bogen såvel af forlaget som af forfatteren. KROGHS FORLAG A/S eksisterer ikke mere. Fonden En god start i livet har fået lov til at genoptrykke bogen såvel af forlaget som af forfatteren. FORORD En kombination af to ting er årsagen til denne bog.

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge.

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Jennifer Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Første gang jeg mødte Jenny, var hun tre år gammel. Det foregik ved

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

At klare sig selv giver respekt

At klare sig selv giver respekt Artikel i Muskelkraft nr. 7, 2002 At klare sig selv giver respekt Det var en stor omvæltning for Jens Jørgen Knudsen at flytte hjemmefra, men det har givet et større selvværd Af Jane W. Schelde Lejligheden

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Er det vold hvis...?

Er det vold hvis...? Er det vold hvis...? TIL 7.-0. KLASSETRIN Det er en fordel at eleverne har været igennem øvelsen Voldsformerne før denne øvelse. Formål Vold er mere komplekst end de fleste umiddelbart tror og har mange

Læs mere

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken Søde Jacob 6. udkast Et manuskript af 9. klasserne, Sortebakken 1 SC 1. INT Mathildes værelse - AFTEN (15) står og lægger makeup, og (15) kommer ind ad døren med 2 Somersby. Hun sætter dem ned på et bord

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj Skole og fritid 1 Helt enig Mest enig Hverken enig eller uenig Mest uenig Helt uenig 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 God Skole Altid glad for at Sjov undervisning Respektfuld komme i skole behandling 2 Mest uenig

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

Sådan får du langdistanceparforholdet til at fungere

Sådan får du langdistanceparforholdet til at fungere Sådan får du langdistanceparforholdet til at fungere Læs om da amerikanske Brandon mødte danske Kathrine, og få parforholdscoachens råd til langdistanceforholdet Redigeret: August 2012 03 Sådan får du

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

OM GRÆNSER TIL KLASSE

OM GRÆNSER TIL KLASSE UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN 1 OM TIL 0. 3. KLASSE 2 3 Hvad er grænser? Modulet indledes med en snak om ordet grænser. Her arbejdes med elevernes forforståelse af arbejdet med at mærke sine egne grænser. Bed

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

familieliv Coach dig selv til et

familieliv Coach dig selv til et Coach dig selv til et fantastisk familieliv At have børn fylder dit liv med mening og kærlighed men det kan være sin sag at bevare overskuddet og lykkefølelsen midt i en hektisk hverdag med job, alt for

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Velkommen. Hvad er forandring?

Velkommen. Hvad er forandring? Velkommen. Jeg håber du bliver glad for denne lille bog. I den, vil jeg fortælle dig lidt om hvad forandring er for en størrelse, hvorfor det kan være så pokkers svært og hvordan det kan blive temmelig

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Indledning. Hej kære læser. Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog.

Indledning. Hej kære læser. Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog. Indledning Hej kære læser Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog. Jeg hedder Kirsten og er en 24 årig blogger, som interesserer mig for selvkærlighed og personlig udvikling og det at få det bedste

Læs mere

BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010

BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010 BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010 Side1af10 BARE EN VANDREHISTORIE 1. EXT. SKOV. DAG KATHRINE(14) går hjem fra skole i skoven. Hun har cowboybukser, sorte Converse og

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere