Opgave 1: Tag på ekspedition i billede

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgave 1: Tag på ekspedition i billede"

Transkript

1 Tro

2 Opgave 1: Tag på ekspedition i billede I skal nu i gruppen arbejde med tro. I skal arbejde med 6 hovedopgaver. I skal bruge ca lektioner på det. Jeres svar kan I vælge at printe ud eller gemme i en mappe på jeres computer. Til slut skal I lave en film, hvor I skal bruge al den viden I har fået, mens I har arbejdet med Tro. Filmen kan lave som en kort video, photostory elle Stop Motion Picture. Men det får I meget mere at vide om senere. Forestil jer, at I kan træde ind i billedet. Gør det og fornem stemningen på stedet. Diskutér hvordan der ser ud i landskabet, hvorfor farverne er, som de er, hvordan der dufter, hvad temperaturen er og hvilke lyde, der er m.v. Giv til sidste et bud på, hvor I befinder jer.

3 Opgave 1: Tag på ekspedition i billede Beskriv hvordan landskabet ser ud. Hvorfor har billederne netop disse farver? Hvordan dufter der? Hvor varmt er der?

4 Opgave 1: Tag på ekspedition i billede Hvilke lyde er der? Hvor befinder I jer? Gå i retning af figuren i billedet og diskutér hvordan vedkommende reagerer på, at I nærmer jer: Beskriv vedkommendes reaktioner her: Beskriv hvordan I kommer igennem det kratlignende landskab omkring figuren.

5 Opgave 1: Tag på ekspedition i billede Beskriv hvordan personen ser ud i ansigtet, når I kommer tæt nok på til at kunne se det. Hvorfor har billederne netop disse farver? Spørg personen, hvem han er? Hvad svarer han? Har noget af det, som I har noteret jer, noget med tro at gøre?

6 Opgave 2: Kristus står i sin tornekrone Billedets titel er: Kristus står i sin tornekrone Det er med andre ord kunstnerens bud på begrebet tro, som billedet er lavet over. I billedet findes en række kristne motiver: blodet, tornekronen, lyssøjlen, den opstandne Kristus. Diskuter hvorfor I tror, at Maja Lisa Engelhardt har brugt disse motiver i sit billede. Blodet: Tornekronen: Lyssøjlen:

7 Opgave 2: Kristus står i sin tornekrone Den opstandne Kristus: Diskutér på hvilken måde, man kan sige, at Maja Lisa Engelhardts billede udtrykker troen. Søren Kierkegaard definerede troen på følgende måde: Tro er: at selvet i at være sig selv og i at ville være sig selv gennemsigtigt grunder i Gud. Hvad tror I, han kan have ment med, at grunde gennemsigtigt i Gud.

8 Opgave 3: Tro Hvad er tro? Ordet tro bruges i forskellige sammenhænge. Diskutér i gruppen følgende otte betydninger, og skriv kort, hvad I når frem til: At være tro: Troværdig: Mistro: Troskab:

9 Opgave 3: Tro Utrolig: Vantro: Overtro: At tro:

10 Opgave 3: Tro Find flere ord, som har med tro at gøre. Brug Mindmeister.com til at brainstorme og forklar ganske kort ordene. OVERTRO BØNNER TEOLOGI Tro GUDER Lyt til Justin Bieber sang: Believe. Den kan findes her:

11 Opgave 3: Tro Justin Biebers: Believer se teksten her Justin Bieber: Believe Justin Bieber: Believe Believe, believe, believe I don t know how I got here I knew it wouldn t be easy But your faith in me was so clear It didn t matter how many times I got knocked on the floor But you knew one day I would be standing tall Just look at me now Cause everything starts from something But something would be nothing Nothing if your heart didn t dream with me Where would I be, if you didn t believe Believe... There were days when I was just broken, you know There were night when I was doubting myself But you kept my heart from falling It didn t matter how many times I got knocked on the floor But you knew one day I would be standing tall Just look at us now Cause everything starts from something But something would be nothing Nothing if your heart didn t dream with me Where would I be, if you didn t believe Where would I be, if you, if you If you didn t believe Wouldn t know how it feels to Touch the sky, if you didn t believe Believe, believe It didn t matter how many times I got knocked on the floor You knew one day I would be standing tall Just look at us now Cause everything starts from something But something would be nothing

12 Opgave 3: Tro Nothing if your heart didn t dream with me Cause everything starts from something But something would be nothing Nothing if your heart didn t dream with me Where would I be, if you didn t believe [Gospel] Where would I be, if you If you didn t believe Wouldn t know how it feels to Touch the sky, if you didn t believe Believe, believe Where would I be, if you didn t believe Justin Bieber: Believe Justin Bieber: Tro Tro, tro, tro Jeg ved ikke, hvordan jeg kom her Jeg vidste, at det ikke ville være let Men din tro på mig, var så klar Det betød ikke noget, hvor mange gange jeg blev slået i gulvet Men du vidste jeg en dag ville stå oprejst Bare se på mig nu for alting begynder med noget Men noget ville være intet Intet, hvis dit hjerte ikke drømte med mig Hvor ville jeg være, hvis ikke du troede troede... Der var dage, hvor jeg var helt brudt sammen, du ved Der var nat, hvor jeg var betvivlede mig selv Men du forhindrede mit hjerte i at falde Det betød ikke noget, hvor mange gange jeg blev slået i gulvet Men du vidste jeg en dag ville stå oprejst Bare se på os nu, For alting begynder med noget

13 Opgave 3: Tro Men noget ville være intet Intet, hvis dit hjerte ikke drømte med mig Hvor ville jeg være, hvis ikke du troede Hvor ville jeg være, hvis du, hvis du hvis du ikke troede Ville ikke vide hvordan det føles at røre himlen, hvis ikke du troede Troede, troede Det betød ikke noget, hvor mange gange jeg blev slået i gulvet Du vidste jeg en dag ville stå oprejst Bare se på os nu, For alting begynder med noget Men noget ville være intet Intet, hvis dit hjerte ikke drømte med mig For alting begynder med noget Men noget ville være intet Intet, hvis dit hjerte ikke drømte med mig Hvor ville jeg være, hvis ikke du troede [Gospel] Hvor ville jeg være, hvis du hvis du ikke troede Ville ikke vide hvordan det føles at røre himlen, hvis ikke du troede Troede, troede Hvor ville jeg være, hvis ikke du troede

14 Opgave 3: Tro Hvem er det, som tror i sangen her? Hvem er det, der bliver troet på? Hvilke konsekvenser har det, at der bliver troet i sangen? Diskutér i gruppen, hvilke af ordene fra opgave 1a) og 1b), der beskriver den tro, Justin Bieber synger om.

15 Opgave 4: Troen er absurd Diskutér i gruppen, hvad ordet absurd betyder? I kan læse mere om ordet absurd på Den store Danske Encyklopædi: Filosofi_i_1800-_og_1900-t./det_absurde eller på Wikipidia: Hvad betyder ordet absurd?: Bruger I selv ordet, og i så tilfælde om hvad? Kierkegaard skriver bl.a. således om troen: Han troede i Kraft af det Absurde Søren Kierkegaard

16 Opgave 4: Troen er absurd Diskutér i gruppen, hvad Kierkegaard mon mener med det citat? Kierkegaard mente, det er umuligt at forstå Gud og at tænke sig til tro. Ja, man kan tænke sig frem til troen, men da Gud er forstands- og fornuftsoverskridende er kun troen på ham mulig. Gud er større end det, mennesket kan forstå og tænke. Først når mennesket accepterer det, er troen en mulighed ja, endda den eneste men netop kun en mulighed, for troen kan ikke tænkes. Troen er altid forbunden med en uvished, og kan aldrig blive sikker viden. Derfor er den religiøse tro også i sit væsen tillid. Troen er en absurd tillid til en Gud, for hvem alting er muligt.

17 Opgave 5: At overgive sig Søren Kierkegaard sagde, at det handler om at overgive sig til den kristne Gud, for hvem alt er muligt. Giv et bud på, hvad det vil sige at overgive sig til Gud? For Kierkegaard er det at tro på Gud ikke kun noget, der foregår oppe i hovedet tværtimod er det at tro at leve og handle i tillid til Gud. Ser du en mand, der er ved at drukne, og du virkelig er troende, så vil din tro umiddelbart (inden du tænker dig om) få dig til at handle eller i det mindste få dig til at føle, at du bør handle.

18 Opgave 5: At overgive sig Sokrates, 469 f.kr.-399 f.kr., græsk filosof. Han blev anklaget for at indføre nye guddomme og for at fordærve ungdommen, men processens virkelige baggrund var formodentlig politisk. Sokrates blev dømt til døden og tvunget til at drikke gift. Kierkegaard mener, det er umuligt at forstå Gud og at tænke sig til tro. Det betyder, at mennesket ikke kan tænke sig til det inderste og vigtigste i tilværelsen: hvor kommer vi fra? Hvorfor er vi til? Er der en mening med livet? Mennesket kan, ifølge Kierkegaard, ikke ved egen fornuft indse sandheden om dets liv, og i stedet for at klynge sig til fornuften, bør mennesker overgive sig til Gud og tage imod troen. Med troen vil mennesket indse sandheden om sit liv: at det er skabt og villet af Gud med alt, hvad deraf følger. Som modbillede til sin egen forståelse af mennesket bruger Kierkegaard den græske filosof Sokrates. Sokrates mente, at mennesket kunne realisere det gode ved egen kraft, ved fornuften. Det betyder, at ethvert menneske selv rummer sandheden sandheden om sig selv og i sidste instans sandheden om det guddommelige. Sandheden ligger ifølge Sokrates gemt i ethvert menneske og skal blot generindres. Ifølge Sokrates bliver troen derfor mulig ved en fornuftens kraftanstrengelse. Troen bliver noget, der kan læres og indøves. Kierkegaards omdrejningspunkt er troen. For Sokrates er omdrejningspunkt fornuften.

19 Opgave 5: At overgive sig Se de otte billeder. Hvem forestiller billederne, og beskriv hvad personerne er kendt for? Diskutér, om hver af personerne i deres virke er mest motiveret af fornuft eller tro, og sæt et kryds i linjen mellem fornuft og tro der hvor I mener billedet skal placeres. Eksempel Bill Gates Kendt for: Grundlægger af Microsoft og stor bidrager til velgørenhed. Fornuft Tro Sokrates Kendt for: Fornuft Tro Søren Kierkegaard Kendt for: Fornuft Tro

20 Opgave 5: At overgive sig Barack Obama Kendt for: Fornuft Tro Osama Bin Laden Kendt for: Fornuft Tro Lionel Messi Kendt for: Fornuft Tro Jesus Kristus Kendt for: Fornuft Tro

21 Opgave 5: At overgive sig Helle Thorning-Schmidt Kendt for: Fornuft Tro Justin Bieber Kendt for: Fornuft Tro Anders Behring Breivik Kendt for: Fornuft Tro Albert Einstein Kendt for: Fornuft Tro

22 Opgave 5: At overgive sig Prøv hver især inde i hovedet at placere jer selv i linjen mellem fornuft og tro. Er der nogle situationer, hvor I ville placere jer anderledes? Hvis man tænker som Kierkegaard, kan man slet ikke placere sig på linjen, for man kan ikke afgøre hvor meget eller hvor lidt troende, et menneske er faktisk kan man ifølge Kierkegaard slet ikke definere sig som troende, fordi tro kun er noget, der melder sig i konkrete situationer og handlinger. At overgive sig til Gud og modtage troen er ikke en permanent tilstand (fra ikke-troende til troende). At overgive sig til Gud og modtage troen er et valg, mennesket gennem sin livsførelse gang på gang må afgøre sig for. Mennesket må gang på gang afgøre, om det vil leve i troen, eller lade sig styre af fornuften. Find en ting I skal alle i gruppen vælge en ting, der minder jer om tro. Tag et billede af tingen med et kamera eller en smartphone og læg billederne op på det virtuelle museum. I kan få hjælp til, hvordan I gør, ved at klikke her. I skal skrive en kort tekst til, hvorfor I har valgt netop den ting. Her er et par eksempler Kærlighed Kam med solsymbol: En kam blev hyppigt brugt som gravgave. Altså kærlighed og værdighed. Den her har et soltegn og har derfor også noget med tro at gøre. En kam giver mig altid mindelser om min barndoms puttetid og Grimms eventyr om Snevide og den forgiftede kam. Kammen er for mig symbol på skyld. Kærlighed Broderet pude: Tænk på alle de timer, en kvinde i sin tid har siddet og broderet for at møblere et hjem. En pude kan pynte og pryde, men den kan også støtte i ryggen, og man kan lægge hovedet på den.

23 Opgave 5: At overgive sig Tro Kors: Korset er den kristne tros vigtigste symbol. Jeg kommer til at tænke på alle de kirker, jeg har set kors og krucifiks i og på, at jeg altid bliver en lille smule andægtig ved synet. Skyld Spyd: Enten er det godes betydning at skaffe føde og dermed give liv eller det er ondt at dræbe og tage liv. Frihed Runesten: Jeg kommer til at tænke på frihed, når jeg ser på runestenene og tvinger mig selv til at overveje, hvordan livet ville være, hvis jeg ikke kunne skrive sms er til mine venner og familie.

24 Opgave 5: At overgive sig Angst Døden i sig selv kalder på angsten.

25 Opgave 5: At overgive sig Det er i det øjeblikket, mennesket afgør, om det vil leve på basis af tro eller refleksion, altså om det vil træffe det valg i tro, som mennesket principielt ikke kan træffe, men som blot umiddelbart må leves i tillid. Kierkegaard bruger den bibelske fortælling om Abraham og Isak som et billede på, hvad det vil sige at overgive sig til Gud. Det er en fortælling om Abrahams vilje til at ofre sin søn Isak i total lydighed. Det er for Kierkegaard en forbilledlig tro, og derfor kalder Kierkegaard også Abraham for troens ridder. Læs den bibelske fortælling om Abraham og Isak Find ord i historien, som har noget med følelser at gøre? Følelser er med til at sætte stemningen i en fortælling. Sammenlign den bibelske fortælling med genfortællingen i tegneserien (side 16). Notér forskelle og ligheder i forhold til stemningen og følelser. Forskelle: Ligheder:

26 Opgave 5: At overgive sig Abraham og Isak (1. Mosebog kap. 22, vers 1-18): Senere skete det, at Gud satte Abraham på prøve. Han sagde:»abraham!«og da Abraham svarede ja, sagde han:»tag Isak, din eneste søn, ham du elsker, og begiv dig til Morija-landet. Dér skal du bringe ham som brændoffer på det bjerg, jeg giver dig besked om.«tidligt næste morgen sadlede Abraham sit æsel og tog sine to karle og sin søn Isak med. Da han havde kløvet offerbrændet, begav han sig på vej til det sted, Gud havde givet ham besked om. To dage efter fik Abraham øje på stedet i det fjerne, og han sagde til karlene:»bliv her med æslet, mens jeg og drengen går derhen for at tilbede; så kommer vi tilbage til jer.«abraham tog offerbrændet og lagde det på sin søn Isak. Selv tog han ilden og kniven, og så gik de to sammen. Isak sagde til sin far Abraham:»Far!«Abraham svarede:»ja, min dreng!«isak sagde:»vi har ilden og brændet, men hvor er offerlammet?«abraham svarede:»gud vil selv udse sig et offerlam, min dreng.«og så gik de to sammen. Da de kom til det sted, Gud havde givet ham besked om, byggede Abraham et alter og lagde brændet til rette; han bandt sin søn Isak og lagde ham oven på brændet på alteret. Så rakte Abraham hånden ud og tog kniven for at slagte sin søn. Men Herrens engel råbte til ham fra himlen:»abraham, Abraham!«Han svarede ja, og englen sagde:»læg ikke hånd på drengen, og gør ham ikke noget! Nu ved jeg, at du frygter Gud og end ikke vil nægte mig din eneste søn.«da Abraham så op, fik han øje på en vædder, som hang fast med hornene i det tætte krat bagved. Abraham gik hen og tog vædderen og bragte den som brændoffer i stedet for sin søn. Abraham gav dette sted navnet:»herren ser«. I dag kaldes det:»bjerget, hvor Herren viser sig.«herrens engel råbte igen til Abraham fra himlen:»jeg sværger ved mig selv, siger Herren: Fordi du har handlet sådan og ikke nægtet mig din eneste søn, vil jeg velsigne dig og gøre dine efterkommere så talrige som himlens stjerner og som sandet ved havets bred. Dine efterkommere skal erobre deres fjenders porte. Alle jordens folk skal velsigne sig i dit afkom, fordi du adlød mig.«

27 Opgave 5: At overgive sig SPØRGEKORT Drøft om, man kan være bange, når man tror? Hvorfor tror I, at Søren Kierkegaard sagde, at Abraham var et forbillede for troen? Hvad tror I, der ville være sket, hvis Abraham havde tvivlet på Gud? Hvorfor kan det være svært at slippe sin fornuft? Hvorfor tror I, at Abraham adlød Gud? Diskuter om, det var fornuftigt, at Abraham adlød Gud?

28 Opgave 6: Tvivlen er troens modsætning Slå ordet tvivl op i Den Store Danske Encyklopædi: Kierkegaard skriver også om tro og tvivl: Tro og tvivl ere ikke to Arter af Erkjendelse, der lade sig bestemme i Continuitet med hinanden; thi ingen af dem er Erkjendelses-Akter, og de er modsatte Lidenskaber. Tro er Sands for Tilblivelse og Tvivl er Protest mod enhver Slutning, der vil gaae ud over den umiddelbare Sandsning og den umiddelbare Erkjendelse. Den egne Tilvære F.eks. nægter Tvivleren ikke, men han slutter Intet; thi han vil ikke bedrages. Hvordan forholder tro og tvivl sig til hinanden ifølge Kierkegaard? Er de det samme eller er de hinandens modsætninger? Sammenlign Kierkegaards holdning med definitionen af tvivl i Den Store Danske Encyklopædi: og_filosofi/filosofi/filosofiske_begreber_og_fagudtryk/tvivl Diskutér i gruppen, hvordan I selv synes forholdet mellem tro og tvivl er.

29 Opgave 6: Tvivlen er troens modsætning Ifølge Kierkegaard vil den tvivlende ikke lade sig bedrage og træffer derfor ikke et valg. Er man i tvivl, har man vanskeligt ved at beslutte sig, og man kan ikke rigtig tage et standpunkt. Gælder det, man er i tvivl om, det absurde (Gud), så kan tvivlen aldrig gøre sig færdig, fordi vi aldrig kan få en sikker viden om Gud. Det betyder, at tvivlen umuliggør tilliden til Gud, umuliggør altså troen. Først når tvivlen helt opløses, kan troen få plads. Tvivl og tro udelukker for Kierkegaard hinanden. Troen er ikke i tvivl og stiller ikke spørgsmålstegn ved noget. Denne forståelse af tro er også baggrunden for den måde Kierkegaard forstår fortællingen om Abraham og Isak på. For Kierkegaard er Abraham en troens ridder, en helt. Vores sympati falder dog hurtigt på ofret Isak, og Abraham står som en ubøjelig og hård troende. Vi har måske tilbøjelighed til at tænke: hvis bare Abraham var stoppet op og havde tænkt sig om her kunne tvivlen i vores øjne have sin berettigelse, men Kierkegaard tænker anderledes: Abraham gav ikke afkald på Isak ved troen - tværtimod var det gennem troen, han fik ham. Kom med jeres bud på, hvordan Kierkegaard kan sige, at Abraham fik Isak ved tro?

30 Opgave 6: Tvivlen er troens modsætning For Kierkegaard synes tanken at være den, at havde Abraham været i tvivl og ikke udvist lydighed, så er det uvist, om Gud ville have grebet ind, men netop da Gud så Abrahams lydighed og tro, forbarmede han sig over drengen og reddede ham. Diskutér i gruppen, om der er nogle farer forbundet med en tro, der ikke lader plads til tvivl? Hvad kunne konsekvenserne være? Man kan godt have en tro uden tvivl på andet end en gud. Kan man fx forestille sig en naturvidenskabsmand have en tro på sit fag uden tvivl? Kom med nogle eksempler på tro uden tvivl.

31 Opgave 6: Tvivlen er troens modsætning Google følgende fire begreber: Fanatisme, forelskelse, martyr og ateisme og diskutér i gruppen, om de kan have noget med en tro uden tvivl at gøre? Fanatisme Forelskelse Martyr Ateisme

32 Opgave 6: Tvivlen er troens modsætning Afsluttende opgave Lav en film om kærligheden ud fra det I har arbejdet med. I filmen skal indgå mindst en af de ting, I har lagt på det Virtuelle museum. Der kan evt. indgå et eller flere citater af Kierkegaard. I kan lave den, som en kortfilm eller som en Photostory eller som en Stop Motion Picture Start med at vælge, hvilken type film I vil lave. Lav derefter et storyboard. Gå derefter ind i det virtuelle museum, hvor I vil få hjælp til at lave jeres film og oploade den til hjemmesiden.

Opgave 5: At overgive sig

Opgave 5: At overgive sig Søren Kierkegaard sagde, at det handler om at overgive sig til den kristne Gud, for hvem alt er muligt. Giv et bud på, hvad det vil sige at overgive sig til Gud? For Kierkegaard er det at tro på Gud ikke

Læs mere

En far, som ser sin egen søn

En far, som ser sin egen søn En far, som ser sin egen søn Bibelgnask: 1 Mos 22 Introduktion til 1 Mos Israels forhistorie ( 1-11) Abrahams familie ( 12-50) Skabelsesberetningen Toledot 1: Adam og Kain Toledot 2: Adam til Noa Toledot

Læs mere

S O G N E T. Meddelelsesblad for Vigerslev Sogn

S O G N E T. Meddelelsesblad for Vigerslev Sogn Nr. 3. Maj 2009 29. årgang. S O G N E T Meddelelsesblad for Vigerslev Sogn 1. Mosebog kapitel 22.1-18. Senere skete det, at Gud satte Abraham på prøve. Han sagde:»abraham!«og da Abraham svarede ja, sagde

Læs mere

STED. figurer BLIKKE STØRRELSE HANDLING TID FARVER FORMATER. Opgave 1: Hvad forestiller billederne?

STED. figurer BLIKKE STØRRELSE HANDLING TID FARVER FORMATER. Opgave 1: Hvad forestiller billederne? Frihed Opgave 1: Hvad forestiller billederne? I skal nu i gruppen arbejde med Frihed. I skal arbejde med 5 hovedopgaver. I skal bruge ca. 10-14 lektioner på det. Jeres svar kan I vælge at printe ud eller

Læs mere

Opgave 1: Kunstværket Peter Brandes angst. Titel: Isak ofring Format: 126 x 90½ cm Materialer: Akryl på papir, indrammet.

Opgave 1: Kunstværket Peter Brandes angst. Titel: Isak ofring Format: 126 x 90½ cm Materialer: Akryl på papir, indrammet. Opgave 1: Kunstværket Peter Brandes angst Titel: Isak ofring Format: 126 x 90½ cm Materialer: Akryl på papir, indrammet. Opgave 1: Kunstværket Peter Brandes angst I skal nu i gruppen arbejde med angst.

Læs mere

FIRE CENTRALE PERSONER FRA DET GAMLE TESTAMENTE. Formålet. Formen. Kendskab: opdag Bibelens røde tråd

FIRE CENTRALE PERSONER FRA DET GAMLE TESTAMENTE. Formålet. Formen. Kendskab: opdag Bibelens røde tråd FIRE CENTRALE PERSONER FRA DET GAMLE TESTAMENTE Formålet Kendskab: opdag Bibelens røde tråd Identifikation: Spejl dig - Gud bruger almindelige mennesker efter sin plan Formen Undervisning og spørgsmål

Læs mere

Fest. År A. 1. læsning 1 Mos 22,9-18 Vor fader Abrahams offer. Vekselsang. Jesus Kristus Den evige ypperstepræst. Torsdag efter pinse

Fest. År A. 1. læsning 1 Mos 22,9-18 Vor fader Abrahams offer. Vekselsang. Jesus Kristus Den evige ypperstepræst. Torsdag efter pinse Torsdag efter pinse Jesus Kristus Den evige ypperstepræst Fest År A 1. læsning 1 Mos 22,9-18 Vor fader Abrahams offer Læsning af Første Mosebog. På den tid kom de til det sted, Gud havde givet ham besked

Læs mere

Det lover jeg dig -5

Det lover jeg dig -5 Det lover jeg dig -5 Gud belønner lydighed. Mål: Børn forstår, at Gud altid holder, hvad han lover, og at man kan stole på ham. Når Gud laver en pagt (højtidelig løfte/aftale) med mennesker, så lover han

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Opgave 1: På jagt efter kærligheden i Cathrine Raben Davidsens billede

Opgave 1: På jagt efter kærligheden i Cathrine Raben Davidsens billede Kærlighed Opgave 1: På jagt efter kærligheden i Cathrine Raben Davidsens billede I skal nu i gruppen arbejde med kærlighed. I skal arbejde med 6 hovedopgaver. I skal bruge ca. 10-14 lektioner på det. Jeres

Læs mere

2. søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 21. februar 2016 kl Salmer: 495/639/172/588//583/677/644

2. søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 21. februar 2016 kl Salmer: 495/639/172/588//583/677/644 1 2. søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 21. februar 2016 kl. 10.00. Salmer: 495/639/172/588//583/677/644 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Fastetiden fortsætter. Den lilla

Læs mere

Drengen og vædderen LEKTIE

Drengen og vædderen LEKTIE LKTI Drengen og vædderen Kan du komme i tanke om engang, hvor du havde ønsket dig noget igennem længere tid, og du til sidst fik det? Måske var det en cykel, computer, et kæledyr, en bror eller søster.

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Prædiken til Mariæ Bebudelsesdag af Erik Dybdal Møller. Luk. 1, 26-38

Prædiken til Mariæ Bebudelsesdag af Erik Dybdal Møller. Luk. 1, 26-38 Prædiken til Mariæ Bebudelsesdag af Erik Dybdal Møller Luk. 1, 26-38 Jeg synes ikke, jeg kan komme udenom, hvad angår salmevalg til denne dag, Mariæ Bebudelsesdag, at vælge dels den salme, vi lige har

Læs mere

Lukas 7: Kvinden i farisæerens hus.

Lukas 7: Kvinden i farisæerens hus. Crazy Kærlighed. Lukas 7:36-50. Kvinden i farisæerens hus. En af farisæerne indbød Jesus til at spise hos sig, og han gik ind i farisæerens hus og tog plads ved bordet. Nu var der en kvinde, som levede

Læs mere

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer 1 Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække Salmer DDS 712: Vær velkommen, Herrens år DDS 726: Guds godhed vil vi prise - -

Læs mere

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Det største bud Salmer: 731, 16, 374; 54, 668 Evangelium: Matt. 22,34-46 I den sidste tid inden Jesu lidelse og død, hører vi i evangelierne hvordan de jødiske ledere hele

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

For jeg ved med mig selv, at livet byder på udfordringer, hvor end ikke nok så meget fromhed og tro, kirkegang, bøn og

For jeg ved med mig selv, at livet byder på udfordringer, hvor end ikke nok så meget fromhed og tro, kirkegang, bøn og Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 2. februar 2014 Kirkedag: 4.s.e.H3K/B Tekst: Matt 14,22-33 Salmer: SK: 720 * 447 * 13 * 636 * 487,7 * 34,3 LL: 720 * 23 * 13 * 636 * 487,7 * 34,3 Jesus

Læs mere

5. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 8. juli 2012 kl Salmer: 743/434/318/54//322/345 Uddelingssalme: 327

5. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 8. juli 2012 kl Salmer: 743/434/318/54//322/345 Uddelingssalme: 327 1 5. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 8. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 743/434/318/54//322/345 Uddelingssalme: 327 Åbningshilsen Det har været en særlig uge, i aftes frydede alle sportselskere

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap Kom og se! Det bliver sagt flere gange i dagens evangelium. Kom og se! Der er gået vilde rygter om Jesus, og rygterne får folk til at ville se, om der er noget om snakken. Man kan sige, at vi i dag hører

Læs mere

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 1 Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl. 10.00. Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 Åbningshilsen Fastelavns søndag. Vi skal ikke slå katten af tønden i formiddag, det sker efter

Læs mere

Der skal komme en tid, da enhver, som slår jeg ihjel, skal mene, at han derved tjener Gud. siger Jesus til disciplene.

Der skal komme en tid, da enhver, som slår jeg ihjel, skal mene, at han derved tjener Gud. siger Jesus til disciplene. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 17. maj 2015 Kirkedag: 6.s.e.påske/A Tekst: Joh 15,26-16,4 Salmer: SK: 254 * 683 * 281 * 473 * 251 LL: 254 * 260 * 683 * 281 * 473 * 251 Der skal komme

Læs mere

Best Friends Forever! -2

Best Friends Forever! -2 Best Friends Forever! -2 Jeg står ved Jesus kors. Mål: Vi fortæller børnene, at vi kan være bedste venner med Jesus. For at kunne være bedste venner, må vi også være villige til at stå ved Jesus kors ligesom

Læs mere

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 Ja, jeg ved, du siger sandt Frelseren stod op af døde!

Læs mere

Trænger evangeliet til en opgradering?

Trænger evangeliet til en opgradering? Trænger evangeliet til en opgradering? Holdningen til evangeliet Træk, man gerne vil acceptere: Kirkens ritualer (Dåb, vielser, begravelser) Kirkens sociale engagement Kirkens omsorg for børn og ældre

Læs mere

Men faren tænkte trods sin tvivl og sine spekulationer, at det onde, der skete med hans dreng, ikke havde noget med Gud at gøre.

Men faren tænkte trods sin tvivl og sine spekulationer, at det onde, der skete med hans dreng, ikke havde noget med Gud at gøre. 1 Prædiken til 2. s. i fasten 402 Den signede dag 441 Alle mine kilder 582 At tro er at komme 41 Lille Guds barn 248 v. 4 fra med Thomaskravet står vi her 38 v 6 af På alle dine veje på Det er Guds straf

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Retfærdighed: at Jesus går til Faderen. Det retfærdige er, at noget sker som Gud vil, altså efter Guds vilje. Det retfærdige

Retfærdighed: at Jesus går til Faderen. Det retfærdige er, at noget sker som Gud vil, altså efter Guds vilje. Det retfærdige Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 3. maj 2015 Kirkedag: 4.s.e.påske/A Tekst: Joh 6,5-15 Salmer: SK: 722 * 393 * 600* 310,2 * 297 LL: 722 * 396 * 393 * 600* 310,2 * 297 Kristne menneskers

Læs mere

2.s.e.påske.B Johs 10,22-30 Salmer: Jeg har en slags tro, der handler meget om taknemmelighed. Og om tilgivelse.

2.s.e.påske.B Johs 10,22-30 Salmer: Jeg har en slags tro, der handler meget om taknemmelighed. Og om tilgivelse. 2.s.e.påske.B. 2016 Johs 10,22-30 Salmer: 754-448-674 342-482-233 Jeg har en slags tro, der handler meget om taknemmelighed. Og om tilgivelse. Hvis der er noget, der er svært, eller som jeg synes er umuligt

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Tro på Gud Det første punkt i troens grundvold er Omvendelse fra døde gerninger, og dernæst kommer Tro på Gud.! Det kan måske virke lidt underlig at tro på Gud kommer som nr. 2, men det er fordi man i

Læs mere

Prædiken til Alle Helgen Søndag

Prædiken til Alle Helgen Søndag Prædiken til Alle Helgen Søndag Salmer: Indgangssalme: DDS 732: Dybt hælder året i sin gang Salme mellem læsninger: DDS 571: Den store hvide flok vi se (mel.: Nebelong) Salme før prædikenen: DDS 573: Helgen

Læs mere

Altid allerede elsket. Gud kommer os i forkøbet. 1.søndag efter påske Konfirmation

Altid allerede elsket. Gud kommer os i forkøbet. 1.søndag efter påske Konfirmation Altid allerede elsket. Gud kommer os i forkøbet. 1.søndag efter påske 2017. Konfirmation Evangelieteksten til 1.søndag efter påske, konfirmationsdagen, læser vi i Johannesevangeliet kap.20, vers 19-31:

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus?

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus? Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud af tiden med Teentro er det vigtigt,

Læs mere

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser.

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser. Juledag 2013 Vi har hørt Johannes fødselsberetning. En helt anden historie end i går, hvor det var Lukas juleevangelium, der blev prædiket over i landets kirker. Er det overhovedet en fødselsberetning,

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

Valdemarsgudstjeneste. 15/ Johs. 3,16. Jørgen Christensen

Valdemarsgudstjeneste. 15/ Johs. 3,16. Jørgen Christensen 725-10-787 Valdemarsgudstjeneste. 15/6-07. 20.30. Johs. 3,16. Jørgen Christensen Læsning: Johannes 3,16: For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke

Læs mere

Kender du typen., sådan hedder et af de populære fjernsynsprogrammer, som mange af os nok har smugkigget på.

Kender du typen., sådan hedder et af de populære fjernsynsprogrammer, som mange af os nok har smugkigget på. 1.søndag efter påske 2013 DEN VANTRO THOMAS Det er så sandt, at ingen så, Vor Herre ud af graven gå For det, der aldrig kunne ske Det skulle intet øje se. Men det som intet øje så Vil kirken holde søndag

Læs mere

Påskedag den27. marts 2016 kl.10.00 i Skelager Kirke.

Påskedag den27. marts 2016 kl.10.00 i Skelager Kirke. Påskedag den27. marts 2016 kl.10.00 i Skelager Kirke. Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der kom et kraftigt jordskælv.

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14.

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14. Bruger Side 1 27-08-2017 Prædiken til 11. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Lukas 18,9-14. Vi sammenligner os med hinanden. Måske går vi ikke ligefrem i Kirken og gør det, vi gå på de sociale medier.

Læs mere

Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29

Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29 Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29 Jeg synes der er to spørgsmål, der uvægerligt melder sig i forbindelse med evangeliet, vi lige har

Læs mere

Bøn: Vor Gud og Far Åben vore øjne for din herlighed, lad os se dine gerninger i vores liv. Amen

Bøn: Vor Gud og Far Åben vore øjne for din herlighed, lad os se dine gerninger i vores liv. Amen 5. s. e. påske II 1. maj 2016 Sundkirken 10 Salmer: 319 Vidunderligst af alt 417 Herre Jesus, vi er her 312 Sandheds tolk og taler 294 Talsmand, som på 217 Min Jesus, lad 400 Så vældigt det mødte os Bøn:

Læs mere

Herre, Jesus Kristus, Guds Søn, forbarm dig over mig synder. AMEN

Herre, Jesus Kristus, Guds Søn, forbarm dig over mig synder. AMEN 20. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup og Gettrup Mattæus 22, 1-14 Herre, Jesus Kristus, Guds Søn, forbarm dig over mig synder. AMEN Sommeren er forbi. Der er slut med varme og milde vinde. Efteråret

Læs mere

2. påskedag. Salmevalg

2. påskedag. Salmevalg 2. påskedag Salmevalg Tag det sorte kors fra graven Jesus lever, graven brast Opstandne Herre, du vil gå Hvad er det at møde den opstandne mester Tænk, at livet koster livet Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Hebr 12,1-13: v1 Så lad da også os, Hebr 11: Troen og tros-heltene:

Hebr 12,1-13: v1 Så lad da også os, Hebr 11: Troen og tros-heltene: Hebr 12,1-13: v1 Så lad da også os, som har så stor en sky af vidner omkring os, frigøre os for enhver byrde og for synden, som så let omklamrer os, og holde ud i det løb, der ligger foran os, v2 idet

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

DEN STORE FEST. Tales of Glory

DEN STORE FEST. Tales of Glory Jesus indbyder til fest i Himlen. De, der siger ja tak til indbydelsen; får lov til at være med 1 DEN STORE FEST Tales of Glory Til brug i dit hjem Målgruppe: 2 9 år Bibeltekst: Lukas 14, 15-24 Rekvisitter:

Læs mere

Du Herre Krist min frelser est Til dig jeg håber ene; Jeg tror på dig, oh bliv hos mig miskundelig alt med dit ord det rene

Du Herre Krist min frelser est Til dig jeg håber ene; Jeg tror på dig, oh bliv hos mig miskundelig alt med dit ord det rene Du Herre Krist min frelser est Til dig jeg håber ene; Jeg tror på dig, oh bliv hos mig miskundelig alt med dit ord det rene Går sorgen på, din sjæls attrå er altid at husvale. Hvad nød er der, hvor du

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

Studie 10. Herrens nadver

Studie 10. Herrens nadver Studie 10 Herrens nadver 57 Åbent spørgsmål Har du nogensinde oplevet, at hele din verden blev vendt på hovedet i løbet af et øjeblik? Hvad skete der? Åbningshistorie Forstår du, hvad jeg har gjort for

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

1. Juledag. Salmevalg

1. Juledag. Salmevalg 1. Juledag Salmevalg 100: Kimer, I klokker! 122: Den yndigste rose er funden 114: Hjerte, løft din glædes vinger 125: Mit hjerte altid vanker 112: Kom, alle kristne Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

RG Grindsted Kirke 24/ kl

RG Grindsted Kirke 24/ kl 1 RG Grindsted Kirke 24/9-2017 kl. 16.00 Emne: God s Kingdom - NOW Præludium: Du regerer (se en smagsprøve her: https://www.youtube.com/watch?v=d7a6gxbgmzi) Velkomst v. Steen - mulighed for bøn nævnes

Læs mere

kasperbergholt.dk/jesus Kom og gi mig alle dine peng

kasperbergholt.dk/jesus Kom og gi mig alle dine peng Kom og gi mig alle dine peng Disposition 1. Vores briller 2. Bibelen om givertjeneste og forvalterskab 3. Givertjeneste og forvalterskab i praksis 4. Udfordringer ved givertjeneste og forvalterskab kasperbergholt.dk/jesus

Læs mere

Grindsted Kirke 8. januar 2017 kl

Grindsted Kirke 8. januar 2017 kl 1 Grindsted Kirke Søndag d. 8. januar 2017 kl. 14.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Joh 9. Grindsted Kirke 8. januar 2017 kl. 14.00 Emne: Hvad tror du selv? Præludium: Aldrig går

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

20.s.e.trin.B Matt 21,28-44 Salmer: Vi er godt 50, der mødes 4 gange her i efteråret til kristendomskursus.

20.s.e.trin.B Matt 21,28-44 Salmer: Vi er godt 50, der mødes 4 gange her i efteråret til kristendomskursus. 20.s.e.trin.B. 2018 Matt 21,28-44 Salmer: 749-448-28 496-457-731 Vi er godt 50, der mødes 4 gange her i efteråret til kristendomskursus. Det er gode aftener. Aftener fyldt med fællesskab og humor, -og

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag 2015.docx. Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag 2015.docx. Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 05-04-2015 Prædiken til Påskedag 2015. Tekst: Markus 16,1-8. Påskedag er dagen hvor vi kan slippe tøjlerne og springe ud i glæde over at det umulige er sket. Lade troen springe ud som blomsten,

Læs mere

Halleluja, mere af dig -2

Halleluja, mere af dig -2 Halleluja, mere af dig -2 Mere tro Mål: At give børn en større tillid til Gud, Guds løfter og Guds ord. Tekst: 2. Kongebog 4, 1 7 (Elisa hjælper en enke). Visualisering: F.eks. slikposer i 3 størrelser,

Læs mere

Ritualer i Foursquare Kirke København. Efterår 2016

Ritualer i Foursquare Kirke København. Efterår 2016 Ritualer i Foursquare Kirke København Efterår 2016 1 af 5 Beskrivelse af vielsesritual 3 Indledning 3 Overgivelsen af brud 3 Ægteskabsløfter 3 Velsignelse 4 Bøn 4 Præsentation af ægtepar 4 Beskrivelse

Læs mere

Det lover jeg dig -4

Det lover jeg dig -4 Det lover jeg dig -4 Se det, som Gud har lovet. Mål: I dag skal vi glæde os over, at vi en dag skal se alle Guds løfter blive opfyldt. Når vi bliver ved med at høre, tro og søge Guds løfter, vil vi også

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

Målet for vandringen er kærlighedens forening med Gud og et fuldt udfoldet liv i tjeneste for andre.

Målet for vandringen er kærlighedens forening med Gud og et fuldt udfoldet liv i tjeneste for andre. Kristuskransen En bedekrans i luthersk tradition Kristuskransens ophavsmand er den svenske biskop Martin Lønnebo, som har hentet inspiration fra den kristne mystik og Østens spiritualitet. Han oplevede

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Hvilke af begreberne har især betydning for synet på mennesket, og hvilke har især religiøs betydning?

Hvilke af begreberne har især betydning for synet på mennesket, og hvilke har især religiøs betydning? Bevidstheden Oplæg til fordybelse 1 Begreber Hvordan kan man inddele naturen? Hvilke kategorier er det nærliggende at inddele naturen og hele virkeligheden i? Det kan gøres på mange forskellige måder:

Læs mere

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 1 7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. I årets skønne

Læs mere

Side Prædiken til Langfredag Prædiken til Langfredag Tekst: Matt. 27,

Side Prædiken til Langfredag Prædiken til Langfredag Tekst: Matt. 27, Side 1 15-04-2017. Tekst: Matt. 27, 31-56. Når vi samles til langfredags gudstjeneste, gør vi det i lyset af påskemorgen. Og med korset som symbol der fortæller os om Kristi forsoning. Korset der pryder

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 14-05-2017 Prædiken til 4. søndag efter påske 2017. Tekst: Johs. 16,5-16. En tro, der er frembragt under tvang, giver ikke noget godt resultat. Sådan siger professor Erik A. Nielsen

Læs mere

3. søndag efter påske

3. søndag efter påske 3. søndag efter påske Salmevalg 402: Den signede dag 318: Stiftet Guds søn har på jorden et åndeligt rige 379: Der er en vej som verden ikke kender 245: Opstandne Herre, du vil gå 752: Morgenstund har

Læs mere

Sidste søndag hørte vi begyndelsen af det 17 kapitel i Johannesevangeliet, som vi nu i dag har hørt de sidste vers af.

Sidste søndag hørte vi begyndelsen af det 17 kapitel i Johannesevangeliet, som vi nu i dag har hørt de sidste vers af. Tekster: Joel 3,1-5, Rom 8,31b-39, Joh 17,20-26 Rødding 9.00 281 Nu nærmer sig (mel. Vor Herres Jesu mindefest) 292 Kærligheds og sandheds ånd 319 Vidunderligst 302 Gud Helligånd, o kom! (mel. Aug. Winding)

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Det lover jeg dig -2

Det lover jeg dig -2 Det lover jeg dig -2 Tro på det, Gud lover Mål: Børnene forstår, at det er vigtigt at være opmærksom, når Gud taler. Gud taler altid sandt. Vi må tro på, at han gør, som han har lovet. Vi opmuntrer børnene

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 20, 19-31)

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 20, 19-31) 1. s. e. påske I 23. april 2017 Sundkirken 10 Salmer: 408 Nu ringer alle klokker 749 I østen 875 Tak Gud 582 At tro er at komme 427 Tak for al 235 Verdens igenfødelse Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Den religiøse dimension

Den religiøse dimension Den religiøse dimension Oplæg til fordybelse 1 Hvad er den religiøse dimension? Ordet dimension: En dimension noget, som altid vil være der. Rummet har tre dimensioner: længde, bredde og højde. Tiden er

Læs mere

Løsenordet ophævede forbandelsen og gav håbet liv, og livet blev fyldt af kærlighed. Kraften lå i løsenordet, men uden den

Løsenordet ophævede forbandelsen og gav håbet liv, og livet blev fyldt af kærlighed. Kraften lå i løsenordet, men uden den Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 5. november 2017 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Es 60,18-22; Åb 7,1-17; Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 568 * 571 * 566 * 784 I 1800-tallet skrev

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

19. søndag efter trinitatis II

19. søndag efter trinitatis II 19. søndag efter trinitatis II I vores liv bliver vi dagligt stillet overfor en lang række valg. Det kan spænde bredt og gå fra hvilket tøj vi skal tage på, om vi skal cykle eller køre på arbejde, til

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække

Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 27. april 2014 kl. 10.00 Konfirmation Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække Salmer og sange DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud

Læs mere

Sidste søndag efter H3K I 2017 Strellev 9.00, Ølgod /29 22/

Sidste søndag efter H3K I 2017 Strellev 9.00, Ølgod /29 22/ Der findes øjeblikke i livet, hvor det er som om himlen rører jorden. Øjeblikke af svimlende lykke; øjeblikke, hvor alting står klart for en, og man forstår, hvad det hele handler om, øjeblikke, der gør

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder,

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, 726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, når Jesus siger: Når du derfor bringer din gave til alteret

Læs mere

Åbningshilsen. + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.

Åbningshilsen. + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. 1 Juledag, Kristi fødsels dag I. Sct. Pauls kirke 25. december 2016 kl. 10.00. Salmer: 100/gloria og 110/402, v.1-3/77//115/439/109/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /111. Åbningshilsen + I Faderens

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

2 Mos 20,3-17 DIN NÆSTE ER DINE MEDMENNESKER, DET VIL SIGE ANDRE MENNESKER, SOM DU MØDER.

2 Mos 20,3-17 DIN NÆSTE ER DINE MEDMENNESKER, DET VIL SIGE ANDRE MENNESKER, SOM DU MØDER. 2 Mos 20,3-17 De ti bud blev givet af Gud til hans udvalgte folk, det jødiske folk, mere end 1200 år, før Jesus blev født. Men de er også en rettesnor for kristne. Budene hjælper os ikke til at blive frelst.

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17,

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17, Bruger Side 1 08-05-2016 Tekst: Johs. 17, 20-26. Dette er en usædvanlig og helt speciel tekst, som vi lige har hørt. Et medhør ind i Guds eget lønkammer. Gud Fader og Gud søn taler sammen. Vi kalder kap

Læs mere

3. søndag efter påske. Der står skrevet i Anden Mosebog:

3. søndag efter påske. Der står skrevet i Anden Mosebog: 3. søndag efter påske Der står skrevet i Anden Mosebog: Moses vogtede får for sin svigerfar Jetro, præsten i Midjan. Da han engang havde drevet fårene langt ud i ørkenen, kom han til Guds bjerg Horeb.

Læs mere

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN HØJMESSE. MED DÅB DÅB PRÆLUDIUM INDGANGSBØN INDGANGSSALME HILSEN P: Herren være med jer! M: Og Herren være med dig! P: Lad os alle bede! INDLEDNINGSKOLLEKT LÆSNING DÅBSSALME LOVPRISNING OG BØN P: Lovet

Læs mere

Mariae bebudelse Luk 1,26-38 Salmer: Intet er umuligt for Gud, siger Englen til Maria. Intet er umuligt for Gud.

Mariae bebudelse Luk 1,26-38 Salmer: Intet er umuligt for Gud, siger Englen til Maria. Intet er umuligt for Gud. Mariae bebudelse. 2019 Luk 1,26-38 Salmer: 814-803-71 108-73-375 Intet er umuligt for Gud, siger Englen til Maria. Intet er umuligt for Gud. Heller ikke en jomfrufødsel. Som vi siger det så tydeligt i

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn

livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn 15 livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn 1 »Vi vil leve i bøn«sådan lyder en af kerneværdierne i IMU, og derfor ønsker vi at sætte fokus på bøn. 15 livliner er en opfordring til at

Læs mere