Lad være med at blande dig udenom. - at være tæt på depressionsramte. Psykologens indspark.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lad være med at blande dig udenom. - at være tæt på depressionsramte. Psykologens indspark."

Transkript

1 Lad være med at blande dig udenom - at være tæt på depressionsramte. Psykologens indspark.

2 Hvem er jeg? Psykolog, Ansat i Region Sjælland. Også uddannet sygeplejerske. Har ikke privat klinik såjeg skal ikke sælge noget! Arbejder kognitivt-adfærdsterapeutisk en psykoterapeutisk behandlingsmetode, som anbefales til mange tilstande.

3 Advarsel! Der vil forekomme psykolog-sprog i denne præsentation. Dvs.: Påden ene side påden anden side. Det kommer an på. Det er svært at sige. Hvorfor kan jeg ikke give et ordenligt svar???

4 Et svar via et billede: Til den bygningssagkyndige: Jeg tror mit hus fejler noget Og den bygningssagkyndige svarer med mange spørgsmål: Hvilket byggemateriale er brugt; Hvordan er undergrunden som er huset er bygget på; Hvordan er huset vedligeholdt; Er der sket noget usædvanligt i husets levetid; Er de elektriske installationer gennemset for nylig; OSV, OSV Der er altsåmange forskellige steder hvor problemerne kan ligge måske kan vi slet ikke finde dem. Og det der passer til det ene hus /menneske passer måske ikke pådet andet. Svarene vil skulle vægtes lidt forskelligt afhængig af om vi taler om let, moderat eller svær depression. Og såskal jeg jo ikke behandle for åben skærm for ikke at udstille, for ikke at forurolige unødigt, for ikke at blive overmodig.

5 Regler for i aften: Jeg vil gerne afbrydes Jeg vil gerne svare påspørgsmål men jeg kan ikke svare på, hvad man skal gøre med Moster Gerda. Taler jeg for hurtigt, for uforståeligt, andet såsig til. Og måske vil jeg rette ind!

6 Hvornår er man ked af det, hvornår er man deprimeret?

7

8 Og husk så Lad fagfolk stille diagnosen!

9 Presset Let depression Moderat depression Svær depression sygdom

10 Depression kan behandles! Behandlingsmuligheder: Medicin Samtaleterapi -- Nogle gange med Lys Motion Magnet- hat ECT ( elektro-chok )

11 Atypiske depressioner Nogle bliver deprimeret på en lidt anden måde: Den mandlige depression. De bliver kritiske, opfarende, vanskelige at omgås, måske aggressive. Begynder måske at drikke for meget. Begraver sig i arbejde. En anden udgave af depression: Fysiske symptomer som hovedpine, træthed, mavepine, vægttab m.m. Der er sværere for såvel klient som behandler at identificere disse former som depression. Og såkan den slags jo godt optræde uden at være led i en depression!

12

13 Grundfølelser

14

15 Vedr. tanker: Hvorfra ved du at det forholder sig sådan? Hvad ville du sige om den samme situation hvis du ikke var deprimeret? Det er en måde at se påsituationen på, kunne der være andre? Hvad ville du sige til en god veninde/ven i en situation ligesomdin? Vil dine argumenter holde i en retssal? Fortsæt selv Vedr. adfærd: Hvad har du tidligere haft gavn af, fornøjelse af, at lave? Hvad laver du når du har det bedst? Lyst Aktivitet

16 Skal man sås bare tænke t positivt? Kan man tænke t sig rask? Psykologsvar forude! Undersøg, eller bed den deprimerede undersøge, om det du tænker er sandt eller bare en tanke. Skal jeg løse et problem eller skal jeg fortælle mine tanker at de ikke er sande? Ikke at handle kan være skadeligt, at handle er oftest godt. Men: Afpasset aktivitet, langsom stigning, plads til pauser, huske påat det er slemt lige nu, men at det bliver bedre.

17 Se på hvordan dagen forløber lige nu registrer hvordan det påvirker dit humør. Det her gør mig lidt mindredeprimeret, det her gør mig lidt meredeprimeret. Kan du tilrettelægge din dag såder bliver lidt mere af det der virker bedst?

18 Søvnproblemer? Ståop til bestemt tid lige meget om du er frisk eller ej. Afsæt eventuelt fastlagte tider til hvile og de skal overholdes! Den deprimerede kan ikke hvile sig frisk. Der skal afpasset aktivitet til.

19 Hvordan taler man med mennesker? Bl.a. Spørg hvad de ønsker Find ud af om de hører efter Samarbejde gensidig udveksling Og hvordan taler man såmed deprimerede? Særlige udfordringer ved deprimerede: Lang tid om at svare Underkender egne kvaliteter Tror ikke påat noget nytter Kan virke tvær

20 Hvordan kan jeg hjælpe? Give håb Give forståelse Lytte Acceptere Skånsomt, forsigtigt opfordre Tilbyde hjælp til opgaver der for den deprimerede virker uoverskuelige (uden at overtage) Tilbyde fælles aktivitet uden at overdrive Pas pådig selv! Ogsådine batterier skal lades op; du kan ikke hjælpe hele tiden.

21 Skal jeg være bange for at tale om selvmord? Tanker om selvmord er meget mere almindelige end vi forestiller os. Og det sker meget ofte at depressive får tanker om at tage deres eget liv. Tanker om selvmord gør ikke noget! Selvmordshandlinger er farlige. Det kan være meget ensomt at gåmed tanker om selvmord; det kan være meget skamfuldt. At tale om selvmord vil oftere modvirke at den depressive handler påtanken end ved ikke at tale om selvmord. Fåden depressive til at minde sig selv om grunde til at forblive i live. Er du i tvivl såsøg hjælp!

22 Alkohol og depression. Det er almindeligt at fålyst til alkohol når man er deprimeret. Og for nogle hjælper det kortvarigt. Men selv om alkohol nogle gange kan lette påstemningen her og nu, forværrer det depression! Og det formindsker effekten af antidepressiv medicin. Alkohol og depression hører ikke sammen!

23 Børn af depressionsramte. Hvad bør ikke ved det har de ondt af! Som barn kan der opståmange fantasier i forhold til en depressionsramt forældre eller andre. Hun kan ikke længere lide mig, Har jeg gjort noget forkert?, Tal med barnet på en alderssvarende måde. Forklar at det er en sygdom, at den går over igen. Spørg om de gør sig nogle tanker omkring hvordan Mor eller Far er lige nu.

24 Hvem kan hjælpe hvor skal jeg søge hjælp? Den praktiserende læge kan behandle selv med samtale og/eller medicin, kan henvise til psykiater (ofte med henblik påmedicinering), kan henvise til psykolog med overenskomst med sygesikringen (hvis du er mellem 18 og 37 år! En egenbetaling påca ,-kroner pr samtale). Du kan betale psykolog behandling selv. En sundhedsforsikring? Hvis det går rigtigt galt opsøg psykiatrisk skadestue på Oringe, Vordingborg.

25 Mere viden: Der er skrevet mange gode bøger, f.eks. Lykketyvene-Hvordan man overvinder depression -TorkilBerge-Arne Repål. Dansk Psykologisk Forlag. At overvinde depression -En Selvhjælpsguide PåGrundlag Af Kognitiv Adfærdsterapi Af :Paul Gilbert. Forlaget Klim KOGNITIV-ADFÆRDSTERAPEUTISK DEPRESSIONSBEHANDLING Del II - Brugsbog til patienten. Af Melanie Fennell. Dansk Psykologisk Forlag. Psykiatrifonden har udgivet flere gode bøger. Bl.a.: Depression -og hvad du selv kan gøre. Specielt under det der hedder Landsindsatsen mod depression findes mange gode brochurer man kan hente ned påsin PC. Lavet af medicinalfirma, men indholdet er godt og sobert. Og der er mange andre steder.

26 Hvad har jeg glemt at fortælle om? Det er nu spørgsmålene skal stilles!

27 Fra Råd til dig der har en depression Der er flere ting, der kan fremme din bedring eller forebygge enny depression: Undgåat isolere dig tal med dine nærmeste om din depression. Bare det at fåsat ord påfølelserne er ofte med til at afklare tankerne og fåsat noget i gang. Tilegn dig viden om depression, så kan du bedre forholde dig til sygdommen. Pas påden længerevarende stress. Giv dig tid til at tænke over dit liv og dine værdier med regelmæssige mellemrum og fåevt. hjælp fra en god ven eller en professionel til at prioritere dine aktiviteter, hvis du oplever, at din hverdag ikke hænger sammen. Lær dine sårbare områder at kende dvs. desituationer og handlinger, der kan forværre din sindstilstand.gør, hvad du kan for at undgådem. Motionér mindst en halv time hver dag. F.eks. løb, en tur med hunden, havearbejde eller aktiv leg med børnene. Undgåeller begræns dit forbrug af alkohol det øger risikoen for at fåen depression og vil forværre din tilstand, hvis du allerede er deprimeret. Fåmindst en halv times dagslys hver dag og brug en lysterapi-lampei vinterhalvåret, hvis du har tendens til vinterdepression.

28 Sørg for, at fåtilstrækkelig og regelmæssig søvn. Lyt evt. til beroligende musik eller en lydbog, hvis du har svært ved at sove. Undgålangvarig brug af sovemedicin, som kan være med til at udløse depression. Før dagbog. En dagbog giver overblik over dine tanker og symptomerog kan også bruges til at registrere de fremskridt, du gør undervejs. Gennem dagbogsnotater kan du desuden blive opmærksom pådine egne advarselssignaler, som du fremover bør være opmærksom på for at undgå en ny depression. Spis sundt, varieret og regelmæssigt ogsåselv om du ikke synes, du har nogen appetit. Se oversigt over litteratur om kost og psyke her Søg hjælp i en støttegruppe. Depressionsforeningen og landets PsykInfo er organiserer støttegrupper. Se kontaktoplysninger her Hold modet oppe. Husk, at du får det bedre om noget tid.

Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Information om bipolar lidelse HOS VOKSNE Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er bipolar lidelse? 04 Hvad er årsagen til bipolar lidelse? 06 Hvilke

Læs mere

Sygdommen, behandling og forebyggelse

Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er en depression? 05 Hvorfor får nogle en depression? 08 Hvilke symptomer

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Når du skal udskrives

Når du skal udskrives Når du skal udskrives til dig, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling Guide til livet efter indlæggelsen Gem den. Du får brug for den. 2. oplag - 2014 HUSK lige dit kort! der er et liv efter udskrivelsen.

Læs mere

NåR DU SKal UDSKRIVES

NåR DU SKal UDSKRIVES NåR DU SKal UDSKRIVES til DIG, DER HaR VæREt INDlaGt På EN PSyKIatRISK afdeling GUIDE til DIN UDSKRIVElSE Gem den. Du får brug for den. Min nærmeste skadestue (kl. 8-22) HUSK lige DIt KoRt! Min nærmeste

Læs mere

Fakta & Depression LANDSINDSATSEN MOD DEPRESSION I KØBENHAVNS AMT. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf.

Fakta & Depression LANDSINDSATSEN MOD DEPRESSION I KØBENHAVNS AMT. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf. 39 77 76 00 Psykiatrisk Center Ballerup Ballerup Boulevard 2 2750 Ballerup Tlf. 44 88 44 03 Psykoterapeutisk Center Stolpegård Stolpegårdvej

Læs mere

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er angstlidelser? 04 Hvorfor får nogle angstlidelser? 06 Hvad sker der

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Efter overgreb. Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen

Efter overgreb. Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen Efter overgreb Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen Efter overgreb Tekst og grafisk tilrettelæggelse: Kommunikationsmedarbejder Sara Parding Copyright Center for Voldtægtsofre,

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Jeg har fået kræft. hvad kan jeg selv gøre?

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Jeg har fået kræft. hvad kan jeg selv gøre? Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Jeg har fået kræft hvad kan jeg selv gøre? Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Heidi Friis Sisse Bang Kilder: Cand. scient., ph.d. Nina Føns Johnsen Socialrådgiver

Læs mere

Er du sygemeldt på grund af stress?

Er du sygemeldt på grund af stress? Er du sygemeldt på grund af stress? her er nogle råd om, hvad du kan gøre Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden. I pjecen finder du nogle råd om,

Læs mere

Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst

Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst Indhold Forord............................. 3 De forskellige angstlidelser................. 4-5 Mette er pårørende.................... 6-7 Angsten

Læs mere

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!(

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!( Indhold Forord.......................... 2 Udsendelsen betyder nye oplevelser......... 3 Hverdagen ændrer sig.................. 3 Den fremmede kultur.................. 3 Klima..........................

Læs mere

Hvordan hjælper du efter et seksuelt overgreb? En rådgivende folder til fagfolk

Hvordan hjælper du efter et seksuelt overgreb? En rådgivende folder til fagfolk Hvordan hjælper du efter et seksuelt overgreb? En rådgivende folder til fagfolk Denne folder henvender sig til fagpersoner, som fra tid til anden kommer i kontakt med voldtægtsramte. Du er måske læge,

Læs mere

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression DEPRESSION Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

NÅR DÆMONERNE RØRER PÅ SIG

NÅR DÆMONERNE RØRER PÅ SIG 4 December 2014 nr. 4 21. årgang Elektrochok SOCIALMINISTER MANU SAREEN: 1.700 danskere får hvert år ECT ved svær psykisk sygdom. Men hvordan virker behandlingen, som mange fortsat er skræmte over. Tilskud

Læs mere

SUPPLEMENT ELLER ERSTATNING TIL LYKKEPILLER

SUPPLEMENT ELLER ERSTATNING TIL LYKKEPILLER UD AF DEPRESSIONEN SUPPLEMENT ELLER ERSTATNING TIL LYKKEPILLER Strategier, indsatser og værktøjer, der vil hele din depression, øge dit humør og skabe livsglæde på en naturlig måde. 1 Ud af depressionen

Læs mere

Forebyg stress af Bjarne Toftegård

Forebyg stress af Bjarne Toftegård Forebyg stress af Bjarne Toftegård Hej, jeg hedder Bjarne Toftegård. Jeg hjælper mennesker med at forebygge stress, så de får et bedre arbejdsliv, et bedre familieliv og et bedre helbred. At forebygge

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk www.livviadialog.

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk www.livviadialog. www.livviadialog.dk Liv via dialog. Hvad er en efterfødselsreaktion? Er man syg eller sund når man reagerer på overbelastning? Hvad sker der? Hvem kan hjælpe? Kan både kvinder og mænd få en efterfødselsreaktion?

Læs mere

guide Sådan undgår du Chris MacDonald Styrk dit liv med Marts 2015

guide Sådan undgår du Chris MacDonald Styrk dit liv med Marts 2015 guide Marts 2015 Sådan undgår du stress Styrk dit liv med Chris MacDonald Se flere guider på bt.dk/plus Se og flere b.dk/plus guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 SUNDHED OG VÆGT INDHOLD SIDE 4 Stress er

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Et liv som pårørende. at være tæt på en kræftpatient

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Et liv som pårørende. at være tæt på en kræftpatient Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Et liv som pårørende at være tæt på en kræftpatient Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Heidi Friis Sisse Bang Kilder: Psykolog Lise Stampe Møller-Jørgensen Psykolog

Læs mere