Årsplan. 5 årige 2016/17. Børnehus Syd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsplan. 5 årige 2016/17. Børnehus Syd"

Transkript

1 Årsplan 5 årige 2016/17 Børnehus Syd

2 Årsplan for Opdagerhulen og Regngruppen fra april 2016 til april Med udgangspunkt i Børnehus Syds læreplan beskriver vi her, hvad vi vil lægge vægt på i børnenes dagligdag ud fra de seks pædagogiske læreplanstemaer. Vi vil arbejde med projekter i løbet af året for på denne måde at fordybe os sammen med børnene. april til juni projekt Vores by Ribe august til oktober - temaarbejde om krop og natur november julegaver. december juleaktiviteter. januar til april projekt Vores verden: Kenya Fra april til juni er temaet kulturelle udtryksformer, emnet er vore by Ribe og fokus er på kunstneriske udtryksformer. Vi skal på ture til Ribe og have forskellige oplevelser i Ribe. Målet er at børnene via emnet om Ribe skal: Tilegne sig kunstneriske færdigheder. Lære at udtrykke sig på forskellige måder. Få oplevelsen af egen kultur, kulturhistorie og indsigt i andres kultur. Børnehus Syds eget indsatsområde for de 5 årige er: Digital læring Vi vil indarbejde de digitale redskaber i projekter og temaarbejde, det kan være ved at finde viden på nettet samt bruge Apps som et læringsindhold.

3 Sproglig udvikling Vi vil vægte tid og ro til samtaler med børnene, og at de voksne er lyttende. Vi vil styrke børnene bevidsthed om både at kunne lytte til andre og tale i en gruppe. For at stimulere og styrke børnenes sproglige udvikling, vil vi benævne det vi ser og oplever sammen og bruge begreber og overbegreber som møbler, frugt, madvarer o. lign. Vi voksne vil være bevidste på at udvide og udvikle børnenes sprog ved at sætte de rigtige ord på. Fx Du skal hente en dyb tallerken, hente en teske, du skal sætte dig på taburetten. Desuden vil vi sammen med børnene sætte ord på, deres følelser og hvordan de har oplevet forskellige situationer, f.eks. ved evalueringer af projektperioder, ture og andre oplevelser. Vi vil opfordre børnene til at opstille hypoteser, formulere egne tanker og deltage i dialoger med andre børn og voksne. Som støtte til dette vil vi bruge åbne spørgsmål, så børnene kan komme frem med deres egne tanker. Vi vil arbejde med børnenes omverdens bevidsthed bl. a. ved at tale med børnene om, hvor de bor, samt vej og hus nr., hvad de hedder til efternavn, hvor forældrene arbejder og hvilket land, vi bor i. Dette vil forekomme naturligt undervejs i hverdagen. Vi vil arbejde med skriftsproget ved at bruge navnekort og ordkort både i hverdag og i projekter. På den måde kan børnene øve sig i at kunne genkende og læse deres eget navn og de ord de gerne vil lære at skrive. Vi vil opfordre dem til at skrive navn på deres tegninger. Vi vil sætte navn på de forskellige genstande vi har i rummet. Dette for at børnene kan koble bogstav/ordbillede sammen med den bestemte genstand. Ved hjælp af spil og memorykort med tal, bogstaver og navne vil vi styrke deres genkendelse af forskellige ord og tal. For at styrke børnenes sprog, koncentration, begrebsverden og sprogrytme vil vi læse bøger, fortælle og dramatisere historier, sige rim og remser og klappe stavelser, eks. deres eget navn. Vi vil arbejde videre med at børnene øver sig i at modtage én og flere kollektive beskeder på én gang. Vi vil benytte dialogisk læsning og de ti sprogstrategier. De bøger, som er på grupperummet vil afspejle det projekt, vi er i gang med.

4 Motorisk udvikling I år 2016 vil vi have ekstra fokus på motorik bl.a. via vores temaarbejde Krop og bevægelse fra august oktober. Vi vil bevist arbejde med at børnene bevæger sig mere i løbet af dagen og oplever glæde og får succes ved at bevæge sig. Vi danner motorik grupper der er baseret på det enkelte barns motorisk kunnen, sådan alle børn får motoriske udfordringer.. For at styrke den motoriske udvikling vil vi arbejde med, at børnene bliver selvhjulpne med deres påklædning, og øver sig i at knappe og lyne deres overtøj i garderoben. Vi lægger stor vægt på at børnene bliver udfordret motorisk og taktilt (følesansen), og igennem fysiske aktiviteter oplever glæde ved at bruge deres krop. Vi vil være opmærksomme på at børnene prøver at løbe og generelt mærker deres puls Det kræver finmotoriske færdigheder at kunne knappe eller lyne sin trøje eller flyverdragt, samt selv tage sko el. støvler på. Det giver selvtillid og overskud at kunne selv, så vi vil arbejde bevidst med at støtte og påskønne børnene i det, de selv mestrer. Finmotorikken og øje- og håndkoordination vil vi yderligere stimulere ved, at børnene kan øve sig i at klippe, holde korrekt på en blyant, tegne, skrive, sortere ting og kaste og gribe en bold. Vi vil forsætte med at lære børnene god håndhygiejne. Vi er meget opmærksomme på at grovmotoriske udfordringer giver kropsbevidsthed, og vi vil øve og styrke dette ved: På Legepladsen: Bruge Tarzan-banen, kaste og gribe bolde, lege regellege, cykle, klatre i klatretårnet, øve armgang og lave motorikbane. Vi voksne skal opfordre og hjælpe de børn, der ikke tør/kan selv. I Hallen: I perioder vil vi have motoriske aktiviteter med både børn fra Børnebo og Paraplyen. I Skovbo og i nærområdet Vi vil benytte os af de ressourcer, som nærområdet giver os med bl.a. skov, bakker og legepladser. Gå/løbe ture i skoven og i nærmiljø, gå uden for stierne i tæt bevoksning og i ujævnt terræn, klatre i træer, trille på bakkerne, snitte i træ, og gå længere ture fx fra Skovbo til børnehaven. Ved havet: at gå med bare tæer i sandet og på vaden at tage Waders på og gå i vandet med dem

5 Personlig udvikling Vi er bevidste om, at selvværdet styrkes ved at børnene bliver set og forstået i de initiativer de tager og ved at være medbestemmende og selvhjulpne. Dette vil vi styrke ved at tage børnenes initiativer alvorligt, og lade børnenes ideer og forslag indgå i vores planlægning i projektet. Vi vil benævne dét, som børnene er med til at bestemme, for på den måde at gøre det tydeligt for børnene, at de har medbestemmelse. Børnene skal være med i beslutningen omkring, hvilke aktiviteter de vil deltage i, indenfor de givne rammer. Det er vigtigt, at vi er bevidste om, hvilke rammer børnene kan være medbestemmende i, og hvornår det er de voksnes ansvar at bestemme. Medbestemmelse omfatter også i, hvilken rækkefølge børnene vil spise deres mad. Vi vil arbejde med evaluering på børneniveau ved at spørge børnene om, hvordan de har haft det, i projektperioden eller på ture ud af huset, hvad de synes var godt og ikke så godt. Vi vil give børnene mulighed for at være i centrum, og få succesoplevelser, bl.a. ved at børnene på skift, optræder for hinanden i grupperne. Det at turde at være i centrum og opleve at overskride egne grænser giver børnene vigtige succesoplevelser, som er med til at styrke den personlige udvikling. Det vil vi gøre i samling, i sang og musik, til Lucia optog og til vores afslutningsfest. Vi vil fortsat bekræfte det enkelte barn, når det viser en ny færdighed, hjælpsomhed, gode ideer og initiativer, som eks. ved oprydning og samarbejde. Selvhjulpen hed omfatter også, at kunne pakke sin egen rygsæk, holde styr på egne ting i garderoben, og selv kunne klare toiletbesøg. Vi er bevidste om, at nogle af børnene til tider ønsker hjælp for at få omsorg og blive set. For at styrke børnenes oplevelse af, at alle er vigtige i gruppen vil vi, f.eks. i samling, tale om hvem/hvor mange børn der er i gruppen i dag og hvem vi mangler. Vi vil støtte børnene i at være hjælpsomme og give og modtage omsorg. Vi vil benytte materialet Fri for Mobberi til at støtte børenes personlige udvikling og hjælpe børnene til at turde vise og give udtryk for følelser, samt at lære at respektere både egne og andres følelser. Det vil vi gøre ved at benævne børnenes følelser og handlinger.

6 Social udvikling For at kunne indgå i gode sociale samspil/fællesskaber, er det vigtig at børnene lærer at tale ordentligt til og med hinanden, at de kan lytte, vise hensyn og være opmærksom på, hvordan andre har det. Vi arbejder på at alle børn oplever og øver sig i at være en del af fællesskabet og at alle har noget at bidrage med til fællesskabet Vi prioriterer, at børnene lærer at vente på tur, eks. når andre taler, undgå at afbryde en samtale og acceptere at der kan være ventetid, når den voksne hjælper et andet barn. Vi anser det for vigtigt, at børnene lærer at acceptere at man skal gøre/deltage i noget, man ikke har lyst til. F.eks. kan de voksne i nogle situationer bestemme, hvem børnene skal holde i hånden, og hvem der skal prøve at samarbejde om en opgave. Dette gør vi for at børnene kan øve sig i at tilsidesætte egne behov til fordel for fællesskabet, samt at styrke deres rummelighed i forhold til andre mennesker. Vi vægter højt at børnene samarbejder i hverdagen og hjælper hinanden ved eks. måltider, oprydning og leg. Vi vil observere det enkelte barn i forhold til sociale kompetencer, for at vide, hvad vi evt. kan hjælpe barnet med fx i leg med andre børn. Vi vil fortsat have børnene inddelt i primærgrupper. Inden for primærgruppen vil der blive taget hensyn til det enkelte barns udviklingsniveau og hvem det gerne vil være sammen med. Vi vil styrke kammeratskabet ved at hjælpe børnene til at blive gode legekammerater, og ved at tale om, hvordan man er en god kammerat. Vi vil hjælpe børnene til at acceptere alle i gruppen, og støtte de børn, der har svært ved at finde legekammerater, så ingen føler sig udenfor fællesskabet. Vi vil hjælpe børnene til at skabe flere vedvarende legerelationer. Vi vil fortsætte med at benytte materialet Fri for Mobberi og have Bamsevennen på besøg jævnligt. Vi vil støtte børnene i at tale om egne og andres følelser, både de positive og de negative, ved at sætte ord på følelser og handlinger. Vi vil styrkes børnenes empati ved at tale om de andre børns følelser, og hvordan det man siger til hinanden, kan påvirke positivt eller negativt. Vi vil vægte, at børnene kan glædes over andres glæde, og øve sig i at give og modtage ros og anerkendelse. Vi vil lære børnene, at vise respekt for børnehavens og hinandens ting. Det vil sige at barnet lærer at behandle tingene ordentligt, og spørger om lov til at låne andres ting.

7 Natur og naturfænomener Vi lægger vægt på at børnene får gode naturoplevelser, hvor alle sanser bliver brugt til at opdage, erfare, mærke og smage naturen. Vi vil sammen med børnene lege og gå på opdagelse i naturen i og omkring vores nærmiljø ved Børnebo og Paraplyen f.eks. Skovbo, søen, åen og Vadehavet. Vi vil passe på naturen og respektere den, når vi færdes ude. Det vil være en selvfølgelig del af det, vi vil lære børnene. At lære børnene at vise hensyn til planter og dyr og fortælle om, hvilke konsekvenser vores færden i naturen han have, prioriterer vi højt i vores samtaler med børnene. Vi vil bruge vores ture i naturen udforske dyrelivet ved Vadehavet. Lytte efter fugle og undersøge smådyr. Vi vil bruge opslagsværker og IPad til identifikation af dyrene, og bruge forstørrelsesglas og lign. for at få et indblik i naturens mangfoldighed. Det vil vi gøre for at støtte børnenes opmærksomhed, nysgerrighed og underen og derved at erfare naturen på en sanselig måde, sammen med interesserede og medundersøgende voksne. Vi vil tale med børnene om det unikke ved Vadehavet og eks. at lære om begreberne højvande/lavvande. Vi vil illustrere dette ved at lave forskellige naturforsøg sammen med børnene. Døgnet og årstidernes skift vil indgå i vore samtaler om naturfænomener, og vejrets indflydelse på alt liv. Vi vil bruge de forskellige naturområder til at udfordre motorikken, ved at balancere, klatre, trille og gemme os i tæt bevoksning. Vi vil gå hjem fra Skovbo. Finmotorikken udfordrer vi ved, at klatre i træer, plukke blomster, blade og bær, ved at grave smådyr op, snitte i pinde, tænde bål og lave mad. Vi vil lægge vægt på at børnene får mulighed for at lege i naturen. I naturen kan de udfolde og udfordre sig motorisk, bruge sin fantasi og undersøge det de finder interessant.

8 Kulturelle udtryksformer Det er vigtigt, at børnene får mulighed for at kunne udtrykke sig på mange forskellige kunstneriske, kulturelle og musiske måder. I projekter og temaer vil børnene arbejde med forskellige måder at udtrykke sig på, de vil få et indblik i vores lands traditioner og fremmede kulturers forskellighed. Vi vil arbejde med disse emner ved at give børnene mulighed for at male, tegne, synge, spille på instrumenter, fortælle historier og gennem rim og remser. Vi vil have månedens sang samt introducere børnene for forskellige forfattere eks. H.C. Andersen samt arbejde med at børnene kan lave deres egne bøger. På den måde er vi med til at gøre børnene nysgerrige på skriftsproget. Vi vil deltage i Børnebo s og Paraplyen`s traditioner: I november laver vi julegaver. I december er der bl.a. julekoncert med Lucia optog i Vester Vedsted Kirke. I jan. april vil vi have et projekt Vores verden, hvor vi vil arbejde med Kenya.

Børnehus Syd. Årsplan for de 5-årige 2017/18

Børnehus Syd. Årsplan for de 5-årige 2017/18 Børnehus Syd Årsplan for de 5-årige 2017/18 Årsplan for Opdagerhulen og Regngruppen fra april 2017 til april 2018. Med udgangspunkt i Værdi- & Arbejdsgrundlag beskriver vi her, hvad vi vil lægge vægt på

Læs mere

Årsplan 5 årige. Børnehus Syd 2015/16

Årsplan 5 årige. Børnehus Syd 2015/16 Årsplan 5 årige Børnehus Syd 2015/16 Årsplan for Opdagerhulen og Regngruppen i Paraplyen fra april 2015 til april 2016. Med udgangspunkt i Børnehus Syds fælles Værdi- & Arbejdsgrundlag beskriver vi her,

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

KLAR TIL SKOLE!   FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER www.struer.dk Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn,

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2016-2017 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2016 april 2017 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2017 april 2018

Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2017 april 2018 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2017-2018 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2017 april 2018 Med udgangspunkt i vores læreplan område Ribe har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig!

Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig! Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig! 2 Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Natur og natur fænomener: Mål: Børnene får erfaringer med og glæde ved at færdes i naturen. At barnet lærer at værne om og passe på naturen.

Natur og natur fænomener: Mål: Børnene får erfaringer med og glæde ved at færdes i naturen. At barnet lærer at værne om og passe på naturen. LÆreplaner 2016: 1. Social kompetence: Lære sociale spilleregler. Indgå aktivt i fællesskaber. Kan samarbejde, hjælpe, vise omsorg og deltage i konfliktløsninger. Kunne etablere og fastholde relationer

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne. Kære forældre. Vi ser frem til samarbejdet med jer. Et samarbejde med det mål, at jeres børn kan udvikle deres kompetencer og blive så dygtige som muligt. I samarbejde med daginstitutionerne omkring Kirkeskolen

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Skoleparat. Vi glæder og til samarbejdet. Borup Privatskole 2015-2016

Skoleparat. Vi glæder og til samarbejdet. Borup Privatskole 2015-2016 Vi glæder og til samarbejdet Skoleparat Borup Privatskole 2015-2016 At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn, der skal i skole, skal være klar

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER SOCIALE KOMPETENCER Vi vil hjælpe barnet med: At kunne sige til og fra At vide hvordan man er en god ven eller kammerat At lære at respektere egne og andres grænser At kunne vente og udsætte egne behov

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi:

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi: Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Sprog og kommunikation er forudsætningerne for relationsdannelsen og interaktionen med andre. Det er igennem sproget, at vi møder

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene. De 6 læreplanstemaer Sprog Kultur og kulturelle udtryksformer Krop og bevægelse Sociale kompetencer Natur / naturfænomener Personlig alsidig udvikling På vores personaledage i april 2017 har vi haft vuggestuens

Læs mere

At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti.

At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. A c Kolding Kommune Bakkeskolen Seestvej 6 6000 Kolding tlf. 7979 7950 Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn, der skal i

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere