DEN NYE GODKENDELSESRAMME

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEN NYE GODKENDELSESRAMME"

Transkript

1 DEN NYE GODKENDELSESRAMME

2 Adoptionsnævnet udgave Publikationen kan hentes via dette link:

3 Indledning Der er fra 1. januar 2016 trådt nye regler i kraft på adoptionsområdet og med disse indført en ny ramme for godkendelsen som adoptant (generel godkendelse). Godkendelsesrammen beskriver alder samt fysisk og psykisk tilstand hos det barn, som ansøgeren godkendes til at kunne adoptere. Med de nye regler er begreberne almen og udvidet godkendelse afskaffet og erstattet af én godkendelse (generel godkendelse). Den nye godkendelse rummer mere end den almene godkendelse. Formålet med den nye godkendelsesramme er at opnå en mere enkel og tidssvarende ramme, der afspejler formidlingssituationen og de børn, der frigives til adoption. Denne pjece beskriver indholdet af den nye godkendelsesramme, baggrunden herfor samt en række eksempler på, hvor et barn er vurderet i forhold til den nye godkendelsesramme og i forhold til den tidligere almene godkendelse. Eksemplerne giver ikke en udtømmende beskrivelse af de forhold hos børnene, der vil kunne forekomme. Pjecen er primært rettet mod kommende adoptanter, der søger godkendelse, og mod allerede godkendte adoptanter, som søger forlængelse eller ændring af en almen eller udvidet godkendelse efter de tidligere gældende regler. Tidligere godkendelsesrammer Almen og udvidet godkendelse Ved almen godkendelse bliver ansøgeren godkendt til at adoptere et barn i aldersgruppen 0-36 ma neder uden væsentlige kendte fysiske og psykiske problemer. Ved udvidet godkendelse bliver ansøgeren godkendt til at adoptere et ældre barn (end 0-36 ma neder), søskende eller et barn, som pa grund af fysiske eller psykiske helbredsmæssige forhold vurderes uden for den almene godkendelse. En mere enkel og tidssvarende ramme, der rummer mere Den nye godkendelsesramme Generel godkendelse Ved generel godkendelse bliver ansøgeren godkendt til at adoptere et barn i alderen 0-48 ma neder, hvor den samlede viden ikke taler afgørende imod, at barnet har et normalt udviklingspotentiale i fysisk og psykisk henseende. Det er ikke muligt pa forha nd at fa en udvidet generel godkendelse. Vurderes et barn uden for den generelle godkendelse, vil det kræve en konkret godkendelse til at adoptere barnet.

4 Indholdet af den nye godkendelsesramme En godkendelse som adoptant kan gives til at adoptere et konkret barn (konkret godkendelse), eller til at adoptere et barn, der bringes i forslag fra en dansk eller udenlandsk adoptionsformidlende myndighed eller organisation (generel godkendelse). Når en ansøger får en generel godkendelse som adoptant, bliver ansøgeren godkendt til at adoptere et barn i alderen 0-48 måneder, hvor den samlede viden ikke taler afgørende imod, at barnet har et normalt udviklingspotentiale i fysisk og psykisk henseende. Hvis forhold hos barnet konkret vurderes at medføre, at barnet ikke har et normalt udviklingspotentiale, eller der er en betydelig risiko herfor, falder barnet uden for godkendelsen til adoption. En adoption vil i disse tilfælde kræve en konkret godkendelse til at adoptere barnet. Afgørelsen af, om et barn falder inden for den nye godkendelsesramme sker på baggrund af en konkret og individuel vurdering af de oplysninger, der foreligger om barnet sammenholdt med de usikkerhedsfaktorer, der måtte være i det konkrete tilfælde. Det er børnelæger i henholdsvis den formidlende organisation og Adoptionsnævnet eller Adoptionssamrådet, der vurderer om et barn er omfattet af godkendelsesrammen. Ved vurderingen vil der blive taget stilling til, om barnets eventuelle kendte vanskeligheder har et sådan omfang, at det fortsat er muligt for familien at føre et almindeligt dansk familieliv. Det vil eksempelvis sige, om barnet forventes at ville kunne passes i en almindelig daginstitution og senere følge en almindelig skolegang, eventuelt med begrænset brug af støtteforanstaltninger. Det skal ligeledes kunne antages, at der ikke er så store vanskeligheder hos barnet, at det vil hindre forældrene i at have en almindelig tilknytning til arbejdsmarkedet. Hvis barnet har sygdomme eller handicaps, der må forventes at kræve kontakt til sundhedsvæsenet eller andre offentlige instanser, skal det vurderes, om denne kontakt kan forudses at være af et sådant omfang, at det i sig selv vil medføre væsentlige hindringer i familiens udfoldelser.

5 Det indgår også i vurderingen, om barnets vanskeligheder har et sådan omfang, at det med tiden, når det er blevet voksent, vil være i stand til at blive selvhjulpent i eget hjem, eventuelt med brug af støtteforanstaltninger. En godkendelse som adoptant indebærer, at en ansøger skal kunne acceptere (og være fundet egnet til) at adoptere et barn inden for ovennævnte beskrivelse af en godkendelse som adoptant. Det er ikke muligt at begrænse en generel godkendelse, og kravene til en ansøgers ressourcer og rummelighed vil således heller ikke kunne begrænses. Det er desuden ikke (som tidligere) muligt på forhånd at søge om en udvidet generel godkendelse. Der kan dog fortsat søges om godkendelse til adoption af søskende eller om en udvidet aldersramme.

6 Baggrunden for den nye godkendelsesramme I 2009 blev en arbejdsgruppe nedsat under Ankestyrelsen (dengang Familiestyrelsen) bestående af repræsentanter fra Adoptionsnævnet, de to daværende formidlende organisationer, Statsforvaltningen, Adoption & Samfund samt Familieretsafdelingen fra ressortministeriet. Arbejdsgruppen havde til opgave at overveje, om matchningsproceduren og sondringen mellem almen og udvidet godkendelse var tidssvarende og i tilstrækkelig grad sikrede barnets bedste. Arbejdsgruppen indstillede enstemmigt, at begreberne almen og udvidet godkendelse blev afskaffet og erstattet af én godkendelse til adoption, sådan at godkendelsesrammen fremover i højere grad afspejler den aktuelle formidlingssituation og de børn, der frigives til adoption. Der var ligeledes enighed om, at godkendelsen fortsat skal indeholde kriterier om alder på barnet og søskende. Med loven, der trådte i kraft den 1. januar 2016, blev godkendelsesrammen for adoptanter ændret i overensstemmelse med arbejdsgruppens indstilling, således at begreberne almen og udvidet godkendelse som nævnt indledningsvist er blevet afskaffet for fremtidige godkendelser og erstattet af én godkendelse. Denne rummer mere end den almene godkendelse, og den tidligere aldersramme er udvidet fra 0-36 måneder til 0-48 måneder. Aldersrammen for søskende er også blevet udvidet fra 0-36 måneder til 0-72 måneder.

7 Vurderingen af barnet Afgørelsen af, om et barn falder inden for den nye godkendelsesramme sker som nævnt på baggrund af en konkret og individuel vurdering af de oplysninger, der foreligger om barnet sammenholdt med de usikkerhedsfaktorer, der ellers måtte være i det konkrete tilfælde. Vurderingen af barnet foretages ud fra oplysninger om barnets trivsel og funktionsniveau på det tidspunkt, hvor der træffes beslutning om bortadoption samt på baggrund af pålideligheden af de data, der kommer fra det enkelte afgiverland. Det er, som det også fremgår tidligere, børnelæger i henholdsvis den formidlende organisation og Adoptionsnævnet eller Adoptionssamrådet, der vurderer om et barn er omfattet af godkendelsesrammen. Ved vurderingen i Adoptionsnævnet er det muligt at inddrage en børne- og ungdomspsykiater. På de næste sider følger en række eksempler på vurderinger af børn, der falder inden for den nye ramme, men uden for almen godkendelse (efter de tidligere regler), inden for almen godkendelse samt uden for den nye ramme. Eksemplerne skal belyse til dels forskellen mellem den nye godkendelsesramme og almen godkendelse efter de tidligere regler samt mere konkret belyse indholdet af den nye godkendelsesramme. Som nævnt indledningsvist er der med eksemplerne ikke tale om en udtømmende beskrivelse af alle de forhold hos børnene, der vil kunne forekomme. Den angivne alder på børnene i eksemplerne er alderen på tidspunktet for børnelægens vurdering.

8 Eksempler den nye godkendelsesramme I eksemplerne er det vurderet, at barnet kan adopteres inden for den nye godkendelsesramme, men ikke inden for den tidligere almene godkendelse. Eksempel 1 En dreng på 1 år og 3 måneder, som er født 13 uger før termin af en HIV-positiv mor, som drak alkohol i graviditeten (ikke nærmere specificeret mængde). Drengen har haft et kompliceret neonatal forløb, hvor han har udviklet tegn på kronisk lungesygdom (broncopulmonal dysplasi), og han har fået konstateret milde hjerneblødninger. (Denne type hjerneblødninger har almindeligvis en god prognose.) Drengen har tegn på let forsinket finmotorisk udvikling (blandt andet i sin håndtering af legetøj) og lav muskelspænding. Han har passeret de grovmotoriske, sociale og sproglige milepæle til forventet tid, og han udvikler sig fortsat positivt. (Det vil sige, at han alene har en finmotorisk udviklingsforsinkelse.) Drengen er i god trivsel. Generelt vil der være risiko for forsinket psykomotorisk udvikling på grund af for tidlig fødsel og udsættelse for alkohol i graviditeten. Drengen vurderes at have et normalt udviklingspotentiale, og han vil derfor være omfattet af den nye godkendelsesramme. Eksempel 2 En dreng på 13 måneder, der som 3 måneder gammel bliver anbragt i myndighedernes varetægt og har boet på et børnehjem siden da. Drengen har udviklet sig normalt og vokser også inden for de normale rammer. Den foreliggende HIV-test er negativ, men metoden for testen fremgår ikke af oplysningerne. Da det således ikke kan konstateres, at kravet til HIV-testen efter Adoptionsnævnets henstilling af 15. september vedrørende HIV-test til børn i forslag til adoption er opfyldt, kan drengen ikke adopteres inden for almen godkendelse. Drengen er vurderet med et normalt udviklingspotentiale og kan adopteres inden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 3 En dreng på 2 år og 11 måneder, hvis første år har været omtumlede og præget af vanrøgt. Drengens biologiske mor har formentlig misbrugt alkohol og euforiserende stoffer under graviditeten. Drengen er beskrevet med en ekspressiv

9 sproglig udviklingsforsinkelse (evne til at udtrykke sig med talesprog), men er ellers i god trivsel og udvikling. På baggrund af oplysningerne om drengens første år samt morens eventuelle misbrug under graviditeten kan han ikke adopteres inden for almen godkendelse. Det vurderes, at drengen har et normalt udviklingspotentiale og kan derfor adopteres inden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 4 En 13 måneder gammel pige med en lav fødselsvægt (2 kg), og som således må være væksthæmmet eller være født for tidligt. Der er i oplysningerne om pigen beskrevet sen udvikling af kontaktsmil i 3 måneders alderen, og pigen pludrer 11 måneder gammel, hvilket ligeledes er sent. Pigens vægt er lavere end normalområdet. Det vurderes, at pigen ikke kan adopteres inden for almen godkendelse på grund af lav vækst og beskrevet forsinket udvikling. Pigen vurderes med normalt udviklingspotentiale i fysisk og psykisk henseende og er derfor omfattet af den nye godkendelsesramme. Eksempel 5 En dreng på 1 år og 7 måneder, hvis biologiske mor har en paranoid psykose. Moren har overnattet uden for med drengen i 7 nætter inden anbringelse af ham. På anbringelsestidspunktet er drengen ca. 7 måneder gammel, og han er forsømt, underernæret og præget af omsorgssvigt. Drengen har behov for stimulation både motorisk og sprogligt, og der skal fokuseres på indlæring af

10 færdigheder. Drengen har i det år, som han har tilbragt på børnehjemmet været i trivsel og er i positiv udvikling. Da der ikke er holdepunkter for at antage, at drengen vil udvikle en tilknytningsforstyrrelse, vurderes det, at han kan adopteres inden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 6 En 1 år og 5 måneder gammel pige, der som 5 måneder gammel er blevet fjernet fra sin biologiske mor og anbragt på et børnehjem. Pigens biologiske mor er misbruger af alkohol. En uge efter anbringelsen bliver pigen indlagt på hospitalet på grund af lungebetændelse og underernæring. Pigen spiser småt og har ikke indhentet sin normalvægt. Den fysiske lægeundersøgelse af pigen er normal. Pigens grovmotoriske udvikling er langsom, og hun kravler først som 1årig. Det forhold, at pigen er forsinket grovmotorisk medfører ikke i sig selv, at hun falder uden for den nye godkendelsesramme. Der er ikke tegn på, at pigen har medfødt alkoholsyndrom, men føtal alkoholeffekt kan ikke udelukkes. Pigen vurderes at kunne adopteres inden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 7 En dreng på 2½ år, der som 3 måneder gammel bliver fundet efterladt. Der er ingen oplysninger om familiære forhold, graviditet eller fødsel. I sit 2. leveår bliver han opereret for VSD (lukning af åbning mellem hjertekamre) på grund af en medfødt hjertesygdom. Drengen fremtræder uden symptomer på hjertesygdommen, men har en lettere forsinket grovmotorisk udvikling. Den finmotoriske og sproglige udvikling er alderssvarende. Drengen vurderes at ligge inden for den nye godkendelsesramme, da der er tale om en ufarlig misdannelse/hjertesygdom. Eksempel 8 En pige på 1 år, der som 5 dage gammel er fundet efterladt. Der er ingen oplysninger om familiære forhold, graviditet eller fødsel. Pigen har en medfødt læbeganespalte. Pigen får omkring 5 måneders alderen foretaget en ukompliceret læbe-operation. Hun er inden operationen generet af øvre luftvejsinfektioner. Hun er i fin trivsel og udvikling. Pigen vurderes at ligge inden for den nye godkendelsesramme.

11 Eksempel 9 En pige på 1 år og 4 måneder, som er født med et meningocele (en udposning svarende til lænden indeholdende væske fra den kanal, hvori rygmarven var placeret). Der er ingen nervevæv involveret, og bevægelse, afføring og vandladning er med normalt mønster. Pigen bliver opereret, og det er ikke sandsynligt, at pigen skal opereres igen, men det kan ikke udelukkes. Pigens motoriske og mentale udvikling er normal, og hun har normal bevægelse i arme og ben. Det er vurderingen, at pigen er omfattet af den nye godkendelsesramme. Eksempel 10 En pige på 11 måneder, der som nyfødt er fundet ved børnehjemmet. Der foreligger ingen oplysninger om graviditet og fødsel. Pigen vejede ved fødslen 2,2 kg og var 44 cm lang. Pigens vægt og højde er under normalområdet. Pigen har fået konstateret pulmonalstenose (en tilstand, hvor lungepulsåreklappen eller lungepulsåren er forsnævret, så der ikke kommer tilstrækkeligt blod fra højre hjertekammer til lungerne), og hun følges hvert halve år. Der har ikke været grund til behandling. Pigens udvikling er på nogle områder lidt forsinket, men dette er ikke yderligere specificeret, udover at hendes udvikling ved 9 måneder svarer til 6-7 måneder.

12 Det vurderes, at oplysninger om pulmonalstenose ikke i sig selv medfører, at pigen falder udenfor den nye godkendelsesramme. Da der er tale om en isoleret misdannelse, er det vurderingen, at pigen falder inden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 11 En pige på knap 3 år, som lige efter fødslen er forladt på hospitalet. Pigen kommer til et børnehjem efter et par uger. Pigens fødselsvægt ligger i den lave ende af normalområdet på 2570 gr. Pigen er indlagt med lungeproblemer nogle gange i løbet af sine første levemåneder. Der er muligvis tale om bronkitis, og hun får i den forbindelse medicin for hoste og astmatisk vejrtrækning i forbindelse med luftvejsinfektioner. Hun er fin- og grovmotorisk alderssvarende. Pigen taler to sprog, men er sprogligt forsinket, hvilket kan skyldes, at hun er genert og kun taler sparsomt til fremmede. Pigen er meget aktiv, men har svært ved at koncentrere sig. Hun er endnu ikke renlig. Det fremgår af den seneste lægeerklæring, at hun vurderes alderssvarende udviklet. Det vurderes, at der ikke er tilstrækkeligt konkrete holdepunkter for at antage, at pigen ikke vil udvikle sig normalt, selvom der foreligger oplysninger om, at hun er meget aktiv og har svært ved at koncentrere sig. Vurderingen er, at pigen falder inden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 12 En pige på 1½ år, der 16 måneder gammel kommer til et børnehjem. Der er ikke oplysninger om pigen i tiden forud for, at hun kommer til børnehjemmet. Ved ankomsten til børnehjemmet er pigen svag og underernæret, og dette afspejles i hendes vækstdata. Det manglende proteinindtag det første år af pigens liv kan senere medføre en risiko for indlæringsvanskeligheder. Motorisk og mentalt er pigen alderssvarende. Risikoen for senere indlæringsvanskeligheder er ikke tilstrækkelig konkret, og pigen vurderes inden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 13 En dreng på 2 år med en medfødt blindhed på venstre øje. Drengen har også en medfødt hjertesygdom, VSD (hul i væggen mellem de to hjertekamre). Drengen har været underernæret og forsømt.

13 Det fremgår af de første foreliggende helbredsmæssige oplysninger, at han er tilbage i sin udvikling, men viser tydelige fremskridt. Der indhentes yderligere helbredsoplysninger om drengen, hvoraf det fremgår, at der er muligt, at hullet mellem de to hjertekamre vil lukke sig spontant. Der er ikke forøget tryk i lungekredsløbet, drengen er uden symptomer, og han udvikler sig normalt. Drengen vurderes inden for den nye godkendelsesramme.

14 Eksempler almen godkendelse I eksemplerne er det vurderet, at barnet kan adopteres inden for den tidligere almene godkendelse. Eksempel 1 En knap 3 år gammel dreng, der som 1 og 9 måneder gammel bliver afleveret på et børnehjem, da hans biologiske forældre ikke er i stand til at opfostre ham. Der er ingen oplysninger om sygdomme under graviditeten. Ved fødslen vejer drengen 3,4 kg og har en længde på 53 cm. Drengen er behandlet for lungeinfektion og influenza. Der foreligger normal lægeundersøgelse, og drengen er beskrevet i god trivsel og udvikler sig med alderssvarende færdigheder. Drengen vurderes omfattet af almen godkendelse. Eksempel 2 En 10 måneder gammel dreng, som er født af en HIV-positiv mor. Drengen bliver anbragt på børnehjem 9 dage gammel, da moren ønskede at anbringe sit barn efter fødslen. Moren er sat i anti-hiv-behandling mindre end 4 uger før fødslen. Drengen er formentlig født med normal fødselsvægt, og der gives anti-hivbehandling efter fødslen. De foreliggende HIV-tests, der tyder på, at drengen ikke er smittet med HIV, opfylder kravene i Adoptionsnævnets henstilling af 15. september vedrørende HIV-test til børn i forslag til adoption. Drengens udvikling er normal, og han er i god trivsel. Drengen vurderes omfattet af almen godkendelse. Eksempel 3 En 2 år og 11 måneder gammel dreng, der er anbragt på et børnehjem, da han er godt en måned gammel. Der er ingen oplysninger om graviditeten og fødslen udover fødselsvægten, som er normal. Drengen er behandlet for tuberkulose. Han har mælkeallergi og lidt lav blodprocent. (Disse tilstande er relativt almindelige og ukomplicerede.) Drengen er i god trivsel og udvikler sig normalt og kan adopteres inden for almen godkendelse.

15 Eksempler uden for den nye godkendelsesramme I eksemplerne er det vurderet, at barnet ikke kan adopteres inden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 1 En dreng på 3 år, som er født for tidligt (i uge 32). Drengen vejede ved fødslen 1400 gr og var 42 cm lang. Drengens biologiske mor er psykisk retarderet og misbruger af amfetamin. Drengen har været indlagt flere gange for bronkitis. Han udvikler sig langsomt og fremstår klart forsinket i sin udvikling. Da drengen er 2 år og 2 måneder viser en psykologvurdering, at drengen psykiskmotorisk har en alder svarende til måneder og sprogligt til 12 måneder. Drengen er tågænger, og der er en lille mistanke om ganske let spasticitet i benene. På grund af konstaterbar klar forsinkelse på alle områder og tydelige tegn på bilateral spastisk lammelse vurderes drengen uden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 2 En pige på omkring 3 år og 9 måneder, som er et hittebarn, der er blevet fundet ved 2års alderen. Der er ingen oplysninger om pigens baggrund og opvækst. Der foreligger heller ikke en egentlig lægeundersøgelse af pigen. Det fremgår af et notat fra en psykolog, at pigens udvikling på det tidspunkt, hvor pigen er 3 år og 7 måneder gammel, er svarende til 2½ til 3 år. Det fremgår af tilhørende psykologisk test, at pigen blandt andet kan synge og tale i korte sætninger. Hun kan kaste og sparke til en bold, hvor hendes balance er god. Det er også vurderingen, at pigen har svært ved tilknytning, hvilket nok skyldes hendes baggrundshistorie. Der bliver udarbejdet en lægeundersøgelse af pigen, hvoraf det fremgår, at hun har haft en urinvejsinfektion samt tre luftvejsinfektioner, som hun er blevet behandlet for. Ellers fremstår hun sund og rask. Det fremgår endvidere af lægeundersøgelsen, at pigens udviklingstrin vurderes at være med et efterslæb på 6-12 måneder. Efter at pigen (3 år og 10 måneder gammel) er kommet i forslag til en familie, kommer der nye oplysninger frem om pigen. Her fremgår det, at pigen har

16 gennemgået Denvers Prescreening Schedule, hvor hendes generelle resultat svarer til en alder på 3 år og 2 måneder. Pigen er velbeskrevet med tilknytningsvanskeligheder, og det er vurderingen, at der er en betydelig risiko for, at hun vil få store problemer med sociale relationer i skole og institution. På den baggrund vurderes pigen uden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 3 En pige på 1 år og 4 måneder. Pigen er et hittebarn, som meget tidligt har fået meningitis (neonatal meningitis). Pigen får efterfølgende epilepsi, som er velbehandlet med et præparat, der kan give bivirkninger. Pigen har nedsat muskelspænding, hvilket forsinker hendes motoriske udvikling, og hendes mentale udvikling er også forsinket. Endelig er der mistanke om døvhed eller nedsat hørelse. På grund af betydelig motorisk udviklingsforsinkelse, sproglig forsinkelse samt mistanke om døvhed eller nedsat hørelse vurderes pigen uden for den nye godkendelsesramme. Eksempel 4 En dreng på 2 år og 10 måneder, der er et hittebarn. Ved anbringelsen på et børnehjem bliver drengen anslået til at være 2 år gammel. Han er ved anbringelsen svært underernæret. Drengens forhistorie er ukendt. Drengen tager langsomt på i vægt og har ikke lavet catch up trivselsmæssigt, vægtmæssigt eller i hovedomfang. Hans udvikling er forsinket specielt den grovmotoriske og sproglige del. Drengen har en foddeformitet, som vurderes at være platfod. Det er vurderet, at drengen i forhold til rammerne for de kendte milepæle er forsinket/retarderet. På baggrund af, at drengens udvikling er markant forsinket, og at hans trivsel og ernæring de første to leveår har været dårlig og kan medføre varige skader, vurderes drengen uden for den nye godkendelsesramme.

17 Afvisning af at modtage et barn Der kan ske tilbagekaldelse af en godkendelse som adoptant, hvis en ansøger uden rimelig grund afviser at modtage et barn, som er bragt i forslag til den pågældende, selvom barnet er vurderet til at ligge inden for ansøgerens godkendelse til adoption. En sådan afvisning vil kunne give anledning til overvejelser om ansøgerens egnethed som adoptant. Afvisningsgrunde, der normalt kan føre til bortfald af godkendelsen som adoptant kan være barnets køn, alder, hudfarve eller mindre betydende handicaps eller sygdomme. En ansøger skal altid skriftligt begrunde, hvis et barn, som er bragt i forslag til ansøgeren inden for ansøgerens godkendelse, ikke accepteres. Dette gælder ikke, hvis en ansøger ikke accepterer et barn, der vurderes uden for godkendelsen til adoption. I sådanne tilfælde skal ansøgeren beslutte sig for, om ansøgeren ønsker at søge om godkendelse til det konkrete barn. Begrundelsen for afvisningen skal sendes til Statsforvaltningen, der som regel vil indkalde ansøgeren til en samtale. Afgørelsen om at tilbagekalde en allerede meddelt godkendelse som adoptant træffes af Adoptionssamrådet. Samrådets afgørelse kan påklages til Adoptionsnævnet.

18 Hvornår gælder den nye ramme Den nye godkendelsesramme gælder for alle ansøgninger, der indgives efter den 1. januar Dette gælder også ansøgninger om forlængelse af en godkendelse som adoptant. Det betyder således, at der ikke er mulighed for at forlænge en almen godkendelse til andet end en ny generel godkendelse. Der vil heller ikke være mulighed for at få udvidet den almene godkendelse med specifikke fysiske eller psykiske helbredsmæssige forhold. Hvis ansøgeren i sådanne tilfælde er indstillet på at adoptere børn med bestemte fysiske eller psykiske udfordringer, vil dette kunne bemærkes i socialrapporten (den rapport, som Statsforvaltningen udarbejder ved ønske om international adoption). Der vil også være mulighed for at søge om at få ændret en godkendelse, der er givet efter de tidligere gældende regler, til en godkendelse efter den nye ramme.

19

UNDERSØGELSE AF ADOPTIVFORÆLDRES VURDERING AF BARNETS ALDER OG HEL- BREDBREDSMÆSSIGE FORHOLD. For internationale adoptioner foretaget i 2008 og 2012

UNDERSØGELSE AF ADOPTIVFORÆLDRES VURDERING AF BARNETS ALDER OG HEL- BREDBREDSMÆSSIGE FORHOLD. For internationale adoptioner foretaget i 2008 og 2012 UNDERSØGELSE AF ADOPTIVFORÆLDRES VURDERING AF BARNETS ALDER OG HEL- BREDBREDSMÆSSIGE FORHOLD For internationale adoptioner foretaget i 2008 og 2012 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Amaliegade 25 1022

Læs mere

Med barnet i centrum. Fremmedadoption

Med barnet i centrum. Fremmedadoption Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Fremmedadoption Kort om adoptionsprocessen FREMMEDADOPTION

Læs mere

NATIONAL ADOPTION. Information til ansøgere om national adoption

NATIONAL ADOPTION. Information til ansøgere om national adoption NATIONAL ADOPTION Information til ansøgere om national adoption INFORMATION OM NATIONAL ADOPTION Denne information retter sig til jer, som overvejer at adoptere et barn, der er født i Danmark, og som formidles

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant

Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant Givið út 29. mai 2015 18. maj 2015. Nr. 673. Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant I medfør af 25 i adoptionsloven, som sat i kraft for Færøerne ved anordning nr. 1169 af 25. november

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant

Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant Givið út 21. desember 2016 12. december 2016. Nr. 1607. Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant I medfør af 25 i lov om adoption, som sat i kraft for Færøerne ved anordning nr. 1169 af

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse som adoptant

Bekendtgørelse om godkendelse som adoptant Bekendtgørelse om godkendelse som adoptant I medfør af 25, 25 b, stk. 5, 25 c, stk. 3, og 30 i adoptionsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. XX af XX, fastsættes efter bemyndigelse: Kapitel 1 Godkendelse som

Læs mere

Bekendtgørelse for Grønland om godkendelse som adoptant

Bekendtgørelse for Grønland om godkendelse som adoptant BEK nr 457 af 28/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Justitsmin., Familiestyrelsen, j.nr. 2008-600-00003 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forsamtale-interview

Forsamtale-interview Forsamtale-interview Interviewer: Interviewede: Barnets navn: Cpr. nr.: Alder: Barnets adresse: Hjemmetelefon: Barnets telefon: Forældremyndighed: fælles mor far andet Hvis forældremyndigheden er fælles,

Læs mere

Forsamtale interview Unge version

Forsamtale interview Unge version Forsamtale interview Unge version Interviewer: Interviewede: Den unges navn: Cpr. nr.: Alder: Den unges adresse: Hjemmetelefon: Den unges telefon: Forældremyndighed: fælles mor far andet Hvis forældremyndigheden

Læs mere

NATIONALE ADOPTIONER. Intern undersøgelse af sager om national adoption i perioden 2008-2010

NATIONALE ADOPTIONER. Intern undersøgelse af sager om national adoption i perioden 2008-2010 NATIONALE ADOPTIONER Intern undersøgelse af sager om national adoption i perioden 2008-2010 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Kristineberg 6 2100 Kbh. Ø Tlf. 70 68 80 00 Adoptionsnævnet December 2011

Læs mere

PATIENTOPLYSNINGSSKEMA (ARK A)

PATIENTOPLYSNINGSSKEMA (ARK A) PATIENTOPLYSNINGSSKEMA (ARK A) Barnets/den unges fulde navn Cpr-nr. Fødested Er der behov for tolk Nej: Ja: Hvis ja, hvilket sprog Hvem har forældremyndigheden Fælles: Mor: Far: Mors fulde navn Cpr-nr.

Læs mere

Adoptionsnævnets kontaktoplysninger:

Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: STATISTIK 2014-2017 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København SV Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2018 1. udgave Publikationen kan hentes via dette link: https://ast.dk/naevn/adoptionsnaevnet

Læs mere

Lovgivning, regler og procedurer. DanAdopt. Danish Society for International Child Care

Lovgivning, regler og procedurer. DanAdopt. Danish Society for International Child Care Lovgivning, regler og procedurer DanAdopt Danish Society for International Child Care At adoptere et barn vil sige, at man tager det til sig, som var det ens eget. Når man adopterer et barn, får man samme

Læs mere

Diaphragma Hernie. Forældreinformation. Information til forældre hvis barn har medfødt mellemgulvsbrok

Diaphragma Hernie. Forældreinformation. Information til forældre hvis barn har medfødt mellemgulvsbrok Forældreinformation Diaphragma Hernie Information til forældre hvis barn har medfødt mellemgulvsbrok Kirurgisk Afdeling A H.C. Andersen Børnehospital 1 Hvad er et diaphragma hernie? Et diaphragma hernie

Læs mere

Hvis helbredserklæringen ikke er fuldstændig udfyldt vil den blive sendt retur så du kan tilføje de oplysninger der mangler.

Hvis helbredserklæringen ikke er fuldstændig udfyldt vil den blive sendt retur så du kan tilføje de oplysninger der mangler. Tak fordi I har valgt en Børneforsikring/Børneforsikring Super hos If! På de næste sider finder du helbredserklæringen som skal udfyldes i forbindelse med børneforsikringen du har købt hos os. Ved udfyldning

Læs mere

Landsmøde 2018 Eigtved Pakhus, 6. marts 2018

Landsmøde 2018 Eigtved Pakhus, 6. marts 2018 Landsmøde 2018 Eigtved Pakhus, 6. marts 2018 Landsmøde 2018 1 Indhold Velkomst og orientering om nævnets arbejde.... 3 Fase 2 og nu fase 4 om PAS-rådgivning umiddelbart før og efter hjemtagelsen... 5 Den

Læs mere

Har barnet boet hos andre under opvæksten? (hos familie eller på institution)

Har barnet boet hos andre under opvæksten? (hos familie eller på institution) SPØRGESKEMA Udfyld venligst alle spørgsmål nedenfor Lilita Thomsen Børne- og Ungdomspsykiater Tlf: (+45) 31 90 56 56 E-mail: lilitathomsen@gmail.com Telefontid på hverdage mellem kl. 16.00 og 18.00 Barnets

Læs mere

Adoption uden samtykke

Adoption uden samtykke Socialudvalget 2014-15 L 121 Bilag 6 Offentligt Adoption uden samtykke Ekspertmøde i Folketingets Socialudvalg 19. marts 2015 2 Adoption uden samtykke Definition: En adoption, der gennemføres uden samtykke

Læs mere

Oplysningsskema. Inden du bliver kaldt ind til undersøgelse, vil din læge og sygeplejerske læse dine svar. Vi ser frem til dit besøg.

Oplysningsskema. Inden du bliver kaldt ind til undersøgelse, vil din læge og sygeplejerske læse dine svar. Vi ser frem til dit besøg. Oplysningsskema Det er vigtigt, at du udfylder dette skema inden det ambulante besøg i Gynækologisk Ambulatorium. Skemaet giver dig mulighed for at beskrive de symptomer og gener, du har i forbinse med

Læs mere

Familieambulatoriets tilbud til gravide med stof- og alkoholmisbrug Forebyggelse af medfødte skader, fejludvikling og omsorgssvigt

Familieambulatoriets tilbud til gravide med stof- og alkoholmisbrug Forebyggelse af medfødte skader, fejludvikling og omsorgssvigt Familieambulatoriets tilbud til gravide med stof- og alkoholmisbrug Forebyggelse af medfødte skader, fejludvikling og omsorgssvigt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 SUU Alm.del Bilag 67 Offentligt

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant

Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant Ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Familieret J.nr. 2014-8249 Npwi 20. marts 2015 Udkast til Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant I medfør af 25 i anordning

Læs mere

INTERNATIONAL ADOPTION. Information til ansøgere om international adoption

INTERNATIONAL ADOPTION. Information til ansøgere om international adoption INTERNATIONAL ADOPTION Information til ansøgere om international adoption INTERNATIONAL ADOPTION Ved international adoption kender ansøgeren i langt de fleste tilfælde ikke i forvejen det barn, som de

Læs mere

STATISTIK 2013. Internationale og nationale adoptioner

STATISTIK 2013. Internationale og nationale adoptioner STATISTIK 2013 Internationale og nationale adoptioner Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Amaliegade 25 1022 København K Tlf. 33 41 12 00 www.ast.dk Adoptionsnævnet 2014 1. udgave Publikationen kan hentes

Læs mere

Analyse af det danske adoptionssystem

Analyse af det danske adoptionssystem Ankestyrelsens Analyse af det danske adoptionssystem Hovedresultater fra delundersøgelser om adoptanters og voksne adopteredes opfattelse og erfaringer September 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Analyse

Læs mere

Tillykke, du er gravid.

Tillykke, du er gravid. Tillykke, du er gravid. Denne informationsfolder kan være relevant for dig og din familie hvis: 1. I overvejer at få lavet en test for at se, om jeres barn har Downs syndrom 2. Nakkefoldscanningen viser

Læs mere

ÅRSBERETNING 2012. Adoptionsnævnets årsberetning 2012

ÅRSBERETNING 2012. Adoptionsnævnets årsberetning 2012 ÅRSBERETNING 2012 Adoptionsnævnets årsberetning 2012 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Amaliegade 25 1022 København K Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2012 1. udgave Publikationen kan hentes på www.adoptionsnaevnet.dk

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om adoption

Udkast til Bekendtgørelse om adoption Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Familieret J.nr. 2014-5752 npwi 7. oktober 2014 Udkast til Bekendtgørelse om adoption I medfør af 4 a, stk. 2, 8, stk. 1 og 5, 25, 25

Læs mere

Tillykke, du er gravid.

Tillykke, du er gravid. Tillykke, du er gravid. Denne informationsfolder kan være relevant for dig og din familie hvis: 1. I overvejer at få lavet en test for at se, om jeres barn har Downs syndrom. 2. Nakkefoldscanningen viser,

Læs mere

STATISTIK 2015 Adoptioner

STATISTIK 2015 Adoptioner STATISTIK Adoptioner Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København S Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2018 2. udgave Publikationen kan hentes på www.ast.dk/adoptionsnævnet INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Bortadoption uden samtykke. - Adoptionsloven 9, stk. 2-4

Bortadoption uden samtykke. - Adoptionsloven 9, stk. 2-4 Bortadoption uden samtykke - Adoptionsloven 9, stk. 2-4 Dagens program Velkomst og præsentation v/charlotte Veistrup De lovgivningsmæssige rammer for adoption Hvorfor adoption fremfor anbringelse? PAUSE

Læs mere

Udtalelse vedrørende betydningen af en negativ tilbagemelding fra ansøgerens kommune i forbindelse med indhentelse af tilsagn om plejetilladelse

Udtalelse vedrørende betydningen af en negativ tilbagemelding fra ansøgerens kommune i forbindelse med indhentelse af tilsagn om plejetilladelse Udtalelse vedrørende betydningen af en negativ tilbagemelding fra ansøgerens kommune i forbindelse med indhentelse af tilsagn om plejetilladelse (Til samtlige adoptionssamråd, samrådssekretariater, formidlende

Læs mere

Notat. Kommissorium for en undersøgelse af den fremtidige struktur for den internationale adoptionsformidling

Notat. Kommissorium for en undersøgelse af den fremtidige struktur for den internationale adoptionsformidling Den 26. februar 2019 Notat Kommissorium for en undersøgelse af den fremtidige struktur for den internationale adoptionsformidling Formål I løbet af 2018 har udviklingen i antallet af ansøgere og adoptioner

Læs mere

Forsinket sprogudvikling ved skolestart: Kan sundhedsplejersken afdække risikoen i første leveår?

Forsinket sprogudvikling ved skolestart: Kan sundhedsplejersken afdække risikoen i første leveår? Forsinket sprogudvikling ved skolestart: Kan sundhedsplejersken afdække risikoen i første leveår? Databasen Børns Sundhed, temadag 11. januar 2018 Bjørn Holstein Statens Institut for Folkesundhed National

Læs mere

Opfølgningsrapporter ved national adoption evaluering af ordningen

Opfølgningsrapporter ved national adoption evaluering af ordningen Opfølgningsrapporter ved national adoption evaluering af ordningen Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København SV Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2017 1. udgave Publikationen kan

Læs mere

Bekendtgørelse for Grønland om adoption

Bekendtgørelse for Grønland om adoption BEK nr 456 af 28/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Familiestyrelsen, j.nr. 2008-600-00003 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Formidlingen fra Senegal: Vores kontaktperson:

Formidlingen fra Senegal: Vores kontaktperson: Formidlingen fra Senegal: DanAdopt har 13 familier på Senegal ventelisten, og I har fået udmeldt forskellige ventetider. Ventetiderne er altid et estimat, da vi ikke kan forudse, hvor mange børn der frigives

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

STATISTIK 2014 Internationale adoptioner

STATISTIK 2014 Internationale adoptioner STATISTIK Internationale adoptioner Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København S Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2018 2. udgave Publikationen kan hentes på www.ast.dk/adoptionsnævnet

Læs mere

STATISTIK 2015 Adoptioner

STATISTIK 2015 Adoptioner STATISTIK Adoptioner Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København S Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2016 1. udgave Publikationen kan hentes på www.ast.dk/adoptionsnævnet INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Tillykke, du er gravid.

Tillykke, du er gravid. Tillykke, du er gravid. Denne informationsfolder kan være relevant for dig og din familie hvis: 1. I overvejer at få lavet en test for at se, om jeres barn har Downs syndrom. 2. I i forbindelse med 1.

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som adoptant

Ansøgning om godkendelse som adoptant Dato for modtagelse hos Rigsombudsmanden (stempel): Ansøgning om godkendelse som adoptant Mandens fulde navn: Kvindens fulde navn: P-tal: Indfødsret: Adresse: P-tal: Indfødsret: Adresse: Kommune: Telefon

Læs mere

Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN

Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN TILLYKKE MED GRAVIDITETEN! Alle gravide får tilbud om to scanninger i løbet af graviditeten for at se, om fostret udvikler sig, som det skal. Det er naturligvis dig,

Læs mere

ÅRSBERETNING 2011. Adoptionsnævnets årsberetning 2011

ÅRSBERETNING 2011. Adoptionsnævnets årsberetning 2011 ÅRSBERETNING 2011 Adoptionsnævnets årsberetning 2011 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Amaliegade 25 1022 København K Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2012 1. udgave Publikationen kan hentes på www.adoptionsnaevnet.dk

Læs mere

Familiesammenføring til flygtninge med opholdstilladelse efter udlændingelovens 7, stk. 3

Familiesammenføring til flygtninge med opholdstilladelse efter udlændingelovens 7, stk. 3 Familiesammenføring til flygtninge med opholdstilladelse efter udlændingelovens 7, stk. 3 Advokatforum, den 9. maj 2016 Kontorchef Lone Zeuner Ægtefæller og Børn, 2. kontor Familiesammenføring, når den

Læs mere

LANDSMØDE 2012. Hotel Nyborg Strand, 10. og 11. oktober 2012

LANDSMØDE 2012. Hotel Nyborg Strand, 10. og 11. oktober 2012 LANDSMØDE 2012 Hotel Nyborg Strand, 10. og 11. oktober 2012 INDHOLD Velkomst og orientering om nævnets arbejde 3 Aktuelle emner om fysiske og psykiske helbredsforhold 6 Overvægt 6 Cancer 7 Om betydningen

Læs mere

Spørgeskema. Afsnit for Kvindesygdomme

Spørgeskema. Afsnit for Kvindesygdomme Aarhus Universitetshospital Skejby Patientlabel Spørgeskema Afsnit for Kvindesygdomme I forbindelse med din undersøgelse og behandling vil vi bede dig udfylde dette spørgeskema så præcist som muligt og

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 18. februar 2019

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 18. februar 2019 Lukkede døre (Det forbydes offentligt at gengive navn, stilling eller bopæl for nogen af de i dommen nævnte personer eller på anden måde at offentliggøre deres identitet) HØJESTERETS DOM afsagt mandag

Læs mere

INFORMATION TIL ANSØGERE. Information til ansøgere om speciallægeundersøgelser

INFORMATION TIL ANSØGERE. Information til ansøgere om speciallægeundersøgelser INFORMATION TIL ANSØGERE Information til ansøgere om speciallægeundersøgelser Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Amaliegade 25 1022 København K Tlf. 33 41 12 00 Mail: ast@ast.dk Adoptionsnævnet Februar

Læs mere

Adoptionsnævnets kontaktoplysninger:

Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: ÅRSBERETNING 2017 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København SV Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2018 2. udgave Publikationen kan hentes via dette link: https://ast.dk/naevn/adoptionsnaevnet

Læs mere

KONTAKT. Kompetencecenter børn og unge med psykiatrinære problemstillinger. Kompetencecenter for de 12-14 årige børn og unge

KONTAKT. Kompetencecenter børn og unge med psykiatrinære problemstillinger. Kompetencecenter for de 12-14 årige børn og unge KONTAKT Ved behov for rådgivning og/eller faglig sparring vedrørende en eller flere af kompetencecentrenes målgrupper, tages direkte kontakt til det relevante kompetencecenter. Kompetencecenter børn og

Læs mere

Med barnet i centrum. Adoption uden samtykke

Med barnet i centrum. Adoption uden samtykke Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Adoption uden samtykke Tvangsadoption ADOPTION UDEN

Læs mere

Fra tidlig frustration til frustrerede drømme

Fra tidlig frustration til frustrerede drømme Søren Hertz, Gitte Haag, Flemming Sell 2003 Fra tidlig frustration til frustrerede drømme. Adoption og Samfund 1 Fra tidlig frustration til frustrerede drømme Når adoptivfamilien har problemer og behøver

Læs mere

Information til patienten. Infektioner. - hos nyfødte og for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Infektioner. - hos nyfødte og for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Infektioner - hos nyfødte og for tidligt fødte børn Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Infektioner hos nyfødte og for tidligt fødte Nyfødte børn kan få mange forskellige

Læs mere

Danske bortadoptioner 1995-2005. - en undersøgelse af adoptanternes oplevelser

Danske bortadoptioner 1995-2005. - en undersøgelse af adoptanternes oplevelser Danske bortadoptioner 19952005 en undersøgelse af adoptanternes oplevelser Adoptionsnævnet Oktober 2007 1 Indhold: 1. Formål, felt og fremgangsmåde... 3 2. Generelle oplysninger... 3 Tabeller... 4 3. Kontaktperiode...

Læs mere

Brev vedrørende dispensation fra alderskravet i medfør af godkendelsesbekendtgørelsens

Brev vedrørende dispensation fra alderskravet i medfør af godkendelsesbekendtgørelsens Brev vedrørende dispensation fra alderskravet i medfør af godkendelsesbekendtgørelsens 6, stk. 2, nr. 1 ("noget yngre") (Til samtlige adoptionssamråd, samrådssekretariater, formidlende organisationer samt

Læs mere

INFORMATION TIL SPECIALLÆGER. Information til speciallæger om udfærdigelse af erklæringer i adoptionssager

INFORMATION TIL SPECIALLÆGER. Information til speciallæger om udfærdigelse af erklæringer i adoptionssager INFORMATION TIL SPECIALLÆGER Information til speciallæger om udfærdigelse af erklæringer i adoptionssager Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Amaliegade 25 1022 København K Tlf. 33 41 12 00 Mail: ast@ast.dk

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som adoptant

Ansøgning om godkendelse som adoptant Dato for modtagelse hos Rigsombudsmanden (stempel): Ansøgning om godkendelse som adoptant Mandens fulde navn: Kvindens fulde navn: P-tal: Statsborgerskab: Adresse: P-tal: Statsborgerskab: Adresse: Kommune:

Læs mere

Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade København SV Tlf

Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade København SV Tlf ÅRSBERETNING 2015 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København SV Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2016 1. udgave Publikationen kan hentes via dette link: https://ast.dk/naevn/adoptionsnaevnet

Læs mere

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Til forældre og unge Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ADHD? 04 Hvordan behandler man ADHD? 05 Medicin mod ADHD 06 Opstart af medicin

Læs mere

PÆDIATERMØDE 2010. 3. februar 2010, Adoptionsnævnet

PÆDIATERMØDE 2010. 3. februar 2010, Adoptionsnævnet PÆDIATERMØDE 2010 3. februar 2010, Adoptionsnævnet Indhold Indledning 3 Prognosen for HIV smittede børn og en kort praktisk gennemgang af hepatitis diagnostik 4 Spørgsmål og diskussion 5 Det nye ambulatorium

Læs mere

Vigtigt i forbindelse med indstilling til Børnekliniken

Vigtigt i forbindelse med indstilling til Børnekliniken Vigtigt i forbindelse med indstilling til Børnekliniken Indstilling af 1-6 årige børn kan foretages af en PPR psykolog/ sagsansvarlig. En indstilling skal indeholde: Begrundelse for indstilling fra PPR

Læs mere

UDVIKLINGEN I ADOPTANTERNES ALDER SAMT VENTETIDER. - punktvise nedslag

UDVIKLINGEN I ADOPTANTERNES ALDER SAMT VENTETIDER. - punktvise nedslag UDVIKLINGEN I ADOPTANTERNES ALDER SAMT VENTETIDER - punktvise nedslag 2004-2008 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Kristineberg 6 2100 Kbh. Ø Tlf. 33 92 33 02 Adoptionnævnet 2009 Publikationen kan hentes

Læs mere

Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge

Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Mindreårige udlændinge der er omfattet af ordningen 2.1. Personlige repræsentanter

Læs mere

En konkret børneundersøgelse - lægen udfylder

En konkret børneundersøgelse - lægen udfylder En konkret børneundersøgelse - lægen udfylder Hvis du har spørgsmål til skemaet eller undersøgelsen, er du meget velkommen til at kontakte Susan Ishøy Michelsen, Statens Institut for Folkesundhed, på e-mail:

Læs mere

Notat om asylansøgeres adgang til at indgå ægteskab

Notat om asylansøgeres adgang til at indgå ægteskab Notat om asylansøgeres adgang til at indgå ægteskab Udarbejdet af: Tanja Lisette Jørgensen, december 2007 1. Indledning Ægteskabsbetingelsen om lovligt ophold blev indsat i ægteskabsloven ved lov nr. 365

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om anbragt uden for hjemmet - egenbetaling - fritagelse - behandlingssigte - udvikling

Ankestyrelsens principafgørelse om anbragt uden for hjemmet - egenbetaling - fritagelse - behandlingssigte - udvikling KEN nr 9158 af 26/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 3. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2119-05155 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Hvornår er barnet raskt, og hvornår er barnet sygt?

Hvornår er barnet raskt, og hvornår er barnet sygt? Til forældre og personale Hvornår er barnet raskt, og hvornår er barnet sygt? Hygiejnevejledning til forældre og personale - Dagtilbud Din indsats gør en forskel sammen skaber vi god hygiejne Indhold Din

Læs mere

Tvangsadoption en beslutning, der træffes af Statsforvaltningen adoptionslovens 9 stk. 2, jf. 7.

Tvangsadoption en beslutning, der træffes af Statsforvaltningen adoptionslovens 9 stk. 2, jf. 7. Tvangsadoption en beslutning, der træffes af Statsforvaltningen adoptionslovens 9 stk. 2, jf. 7. Adoptionsloven nr. 905 af 28-09-2009. Justitsministeriets vejledning nr. 9770 af 30-09-2009. Rådgiver forsøger

Læs mere

A d v o k a t r å d e t

A d v o k a t r å d e t A d v o k a t r å d e t Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Holmens Kanal 22 1060 København K familieret@sm.dk + npwi@sm.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om sygedagpenge - forlængelse - lægelig vurdering - helhedsvurdering - forventning om genoptagelse af arbejde

Ankestyrelsens principafgørelse om sygedagpenge - forlængelse - lægelig vurdering - helhedsvurdering - forventning om genoptagelse af arbejde KEN nr 9700 af 30/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-3312-03288 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING kolding kommune 2014 OV1_Kvadrat_RØD Kort udgave af BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING til forebyggelse og håndtering af sager med mistanke og viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge 1 Forebyggelse

Læs mere

Kunngerðablaðið B 2007 Hefti 5

Kunngerðablaðið B 2007 Hefti 5 77 Kunngerðablaðið B 2007 Hefti 5 ISSN 0907-905X Bekendtgørelse nr. 287 af 26. marts 2007 Bekendtgørelse for Færøerne om adoption I medfør af 25 i anordning nr. 1169 af 25. november 2006 om ikrafttræden

Læs mere

Der kan endvidere henvises til afsnittet tal og publikationer, hvor det også vil være muligt finde en række tal for adoptionsområdet.

Der kan endvidere henvises til afsnittet tal og publikationer, hvor det også vil være muligt finde en række tal for adoptionsområdet. Statistik 2003 Adoptionsnævnet har nedenfor samlet nogle af de nøgletal på adoptionsområdet, som vi løbende indsamler fra amterne og de to formidlende organisationer. Statistikken er således baseret på

Læs mere

INFORMATION TIL PSYKOLOGER. Information til psykologer om undersøgelser i adoptionssager

INFORMATION TIL PSYKOLOGER. Information til psykologer om undersøgelser i adoptionssager INFORMATION TIL PSYKOLOGER Information til psykologer om undersøgelser i adoptionssager Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Amaliegade 25 1022 København K Tlf. 33 41 12 00 Mail: ast@ast.dk Adoptionsnævnet

Læs mere

Værd at vide om Cerebral Parese (spastisk lammelse) Spastikerforeningen

Værd at vide om Cerebral Parese (spastisk lammelse) Spastikerforeningen Værd at vide om Cerebral Parese (spastisk lammelse) Spastikerforeningen Et ud af 400 danske børn fødes med cerebral parese, og omkring 10.000 danskere har cerebral parese i varierende grad. 10-15 procent

Læs mere

UDVIKLINGEN I ALDER OG VENTETIDER

UDVIKLINGEN I ALDER OG VENTETIDER UDVIKLINGEN I ALDER OG VENTETIDER 2004-2009 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Kristineberg 6 2100 Kbh. Ø Tlf. 33 92 33 02 Adoptionsnævnet 2010 Publikationen kan hentes på www.adoptionsnaevnet.dk UDVIKLINGEN

Læs mere

Notat, opfølgning på rapporten "Undtagelsens Karakter" af Michala Clante Bendixen.

Notat, opfølgning på rapporten Undtagelsens Karakter af Michala Clante Bendixen. Humanitært ophold Notat, opfølgning på rapporten "Undtagelsens Karakter" af Michala Clante Bendixen. Tilladelser givet fra 3. kvartal 2011 til og med 4. kvartal 2013 (2. og 3. kvartal 2013 mangler) Tal

Læs mere

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven LBK nr 1820 af 23/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-8224 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Velkommen til verden - til forældre med for tidligt fødte børn Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Kære forældre Hjertelig tillykke med jeres lille for tidligt fødte barn.

Læs mere

Udredning af børn med angst Forsamtale-interview, forældre

Udredning af børn med angst Forsamtale-interview, forældre Udredning af børn med angst Forsamtale-interview, forældre Dato: Id-nummer: Interviewer: Interviewede: Barnets navn: Cpr.nr.: Alder: Forældremyndighed Fælles Mor Far andet Hvis forældremyndigheden er fælles,

Læs mere

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune Det adopterede barn i dagtilbud i Silkeborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse Det adopterede barns historie 5 Det adopterede barn i dagtilbud 6 Den første tid i dagtilbud. 11 Opmærksomheder, tegn og handlemuligheder

Læs mere

Neuropædiater protokol Udgave 091001

Neuropædiater protokol Udgave 091001 Opfølgningsprogram for cerebral parese Neuropædiater protokol Udgave 091001 Cpr. nr. - Efternavn Fornavn Dato for vurdering Vurdering er udført af Titel: (år måned dag) Pædiatrisk afd. på (Fornavn Efternavn)

Læs mere

En introduktion til kompetencecentrene

En introduktion til kompetencecentrene Kompetencecentre for børn og unge med kriminel adfærd og komplicerede problemstillinger En introduktion til kompetencecentrene kompetencecentre.info Kompetencecentrenes formål Kompetencecentrenes væsentligste

Læs mere

Dagpenge ved graviditet, barsel og adoption

Dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Dagpenge ved graviditet, barsel og adoption For nuværende modtagere af barselsdagpenge Udbetalingen af barselsdagpenge sker fra Borgerservice, Faaborg-Midtfyn Kommune beliggende i Ringe. Hvis du eller

Læs mere

FOREBYGGELSESPAKKE STOFFER

FOREBYGGELSESPAKKE STOFFER FOREBGGELSESPAKKE STOFFER Begreber Stoffer: Euforiserende stoffer, herunder hash, amfetamin, kokain, ecstasy samt andre stoffer, der kan have en euforiserende virkning, fx receptpligtig medicin og lightergas.

Læs mere

ÅRSBERETNING 2009. Adoptionsnævnets årsberetning 2009

ÅRSBERETNING 2009. Adoptionsnævnets årsberetning 2009 ÅRSBERETNING 2009 Adoptionsnævnets årsberetning 2009 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Kristineberg 6 2100 Kbh. Ø Tlf. 33 92 33 02 Adoptionsnævnet 2010 1. udgave Publikationen kan hentes på www.adoptionsnaevnet.dk

Læs mere

Navn Cpr.nr. - Beskæftigelse

Navn Cpr.nr. - Beskæftigelse Navn _Spare og Låneforeningen for Lærere og Lærerinder i Odense Helbredserklæring L Adresse Policenr. 646 972 516 0 Helbredsoplysninger for: Navn Cpr.nr. - Beskæftigelse Adresse Postnr. og by Ved besvarelse

Læs mere

DanAdopts informationsog rådgivningstilbud. DanAdopt. Danish Society for International Child Care

DanAdopts informationsog rådgivningstilbud. DanAdopt. Danish Society for International Child Care DanAdopts informationsog rådgivningstilbud DanAdopt Danish Society for International Child Care Informationsmøder Vi holder informationsmøder regelmæssigt både på Sjælland og i Jylland. Hvis du ønsker

Læs mere

Ankestyrelsen besluttede på et møde den 7. december 2016 at meddele samtykke til, at C blev bortadopteret.

Ankestyrelsen besluttede på et møde den 7. december 2016 at meddele samtykke til, at C blev bortadopteret. DOM Afsagt den 4. august 2017 i sag nr. BS 2-727/2017: A (advokat Thomas Ghiladi) og B (advokat Lars Burgaard Sørensen) mod Statsforvaltningen Kammeradvokaten ved advokat Kristin Alstad Mathiasen) Yderligere

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af adoptionsloven, lov om social service, forældreansvarsloven og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område

Forslag. Lov om ændring af adoptionsloven, lov om social service, forældreansvarsloven og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område Lovforslag nr. L 121 Folketinget 2014-15 Fremsat den 28. januar 2015 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Forslag til Lov om ændring af adoptionsloven, lov

Læs mere

VEJLEDNING OM FRIGIVELSE AF BØRN TIL NATIONAL ADOPTION (LÆSEVENLIG UDGAVE AF VEJLEDNING NR. 9769 AF 30. SEPTEMBER 2009)

VEJLEDNING OM FRIGIVELSE AF BØRN TIL NATIONAL ADOPTION (LÆSEVENLIG UDGAVE AF VEJLEDNING NR. 9769 AF 30. SEPTEMBER 2009) VEJLEDNING OM FRIGIVELSE AF BØRN TIL NATIONAL ADOPTION (LÆSEVENLIG UDGAVE AF VEJLEDNING NR. 9769 AF 30. SEPTEMBER 2009) Indholdet i denne vejledning svarer til indholdet i vejledning nr. 9769 af 30. september

Læs mere

VEJLEDNING TIL SPECIALLÆGER. Vejledning til speciallæger om udfærdigelse af erklæringer i adoptionssager

VEJLEDNING TIL SPECIALLÆGER. Vejledning til speciallæger om udfærdigelse af erklæringer i adoptionssager VEJLEDNING TIL SPECIALLÆGER Vejledning til speciallæger om udfærdigelse af erklæringer i adoptionssager Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Kristineberg 6 2100 Kbh. Ø Tlf. 33 92 33 02 Adoptionsnævnet

Læs mere

Etiopien. DanAdopt. rapportering efter hjemtagelse. Danish Society for International Child Care

Etiopien. DanAdopt. rapportering efter hjemtagelse. Danish Society for International Child Care Etiopien rapportering efter hjemtagelse DanAdopt Danish Society for International Child Care Ministry of Women s and Children s and Youth s Affair (MOWCYA), den centrale myndighed i Etiopien, som vi har

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om adoption 1)

Bekendtgørelse for Færøerne om adoption 1) Nr. 287 26. marts 2007 Bekendtgørelse for Færøerne om adoption 1) Kapitel 1 Anvendelsesområde mv. Kapitel 2 Ansøgning om adoption Kapitel 3 Adoptions sagens behandling Kapitel 4 Samtykke fra forældre eller

Læs mere

Behandling med Simponi (PEN)

Behandling med Simponi (PEN) Gentofte Hospital Medicinsk Afdeling C Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Behandling med Simponi (PEN) (mod leddegigt, rygsøjlegigt og psoriasisgigt) Hvad er Simponi? Simponi indeholder

Læs mere

STATISTIK Internationale og nationale adoptioner

STATISTIK Internationale og nationale adoptioner STATISTIK 2012 Internationale og nationale adoptioner Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Amaliegade 25 1022 København K Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2013 1. udgave Publikationen kan hentes på www.adoptionsnaevnet.dk

Læs mere

Det ufødte barns udvikling og adfærd

Det ufødte barns udvikling og adfærd Det ufødte barns udvikling og trivsel Det ufødte barns udvikling og trivsel: Det ufødte barns prenatale udvikling forløber normalt. Forældrekompetencer: positiv indstilling over for barnet og mor går regelmæssigt

Læs mere

BILAG 9a. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til sundhedspersonale

BILAG 9a. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til sundhedspersonale BILAG 9a Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til sundhedspersonale BILAG 9a VEJLEDNING I BRUG AF DUBU 120 STATUSUDTALELSE TIL SUNDHEDSPERSONALE I din kommune anvender sagsbehandlerne ICS Integrated

Læs mere

Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København SV Tlf. 33 41 12 00

Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København SV Tlf. 33 41 12 00 ÅRSBERETNING 2014 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København SV Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2014 1. udgave Publikationen kan hentes på www.ast.dk/adoptionsnaevnet 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

ADOPTIONSNÆVNETS ÅRSBERETNING 2013

ADOPTIONSNÆVNETS ÅRSBERETNING 2013 ADOPTIONSNÆVNETS ÅRSBERETNING 2013 Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Amaliegade 25 1022 København K Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2014 1. udgave Publikationen kan hentes på www.ast.dk/adoptionsnaevnet

Læs mere