Definition af produkt-, proces-, markedsførings- og organisatoriskinnovation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Definition af produkt-, proces-, markedsførings- og organisatoriskinnovation"

Transkript

1 Definition af produkt-, proces-, markedsførings- og organisatoriskinnovation Det kan til tider være svært at skelne klart mellem de fire innovationstyper, idet innovationer ofte har elementer af flere typer innovation. En generel tommelfingerregel er, at: En innovation, der omfatter væsentlige ændringer i mere end én innovationstype, betragtes som en innovation for alle relevante typer. For eksempel er en produktinnovation, der omfatter væsentlige ændringer i produktionsmetoderne, også en procesinnovation, ligesom en procesinnovation, der omfatter væsentlige ændringer i arbejdspladsens organisering, også er en organisatorisk innovation. Mange innovationer omfatter væsentlige ændringer i én af de fire innovationstyper, men mindre ændringer inden for de andre områder. Sådanne innovationer skal kun medregnes ved den ene type. Af nedenstående er områderne opdelt i forhold til nogle af de hovedkarakteristika, som anvendes til at skelne mellem de enkelte innovationsområder. Skillelinjer mellem de forskellige innovationsområder

2 På den ene akse er foretaget en skelnen mellem eksternt og internt rettede udviklingsområder, for at understrege, at produkt og marked, som udgangspunkt er mere eksternt rettet, hvorimod proces og organisation generelt retter sig mere mod de interne linjer. Et eksempel på en generel retningslinje for at kunne skelne mellem de to dimensioner, er: Hvis innovationen omfatter væsentlige forbedringer af den tjenesteydelse, der tilbydes en kunde, da er der tale om en produktinnovation, hvorimod væsentlige forbedringer i metoder, udstyr og/eller kundskaber, som anvendes for at tilvejebringe serviceydelsen, da er der tale om en procesinnovation. På den anden akse er foretaget en skelnen mellem funktion og relation, for at understrege at produkt og proces, som udgangspunkt er rettet mod teknologi og funktionalitet, hvorimod marked og organisation generelt retter sig mod sammenhænge, strategi og mennesker. Et eksempel på en generel retningslinje for at kunne skelne mellem de to dimensioner, er at: En procesinnovation er ofte håndgribelig (fysisk), mens organisatoriske innovationer ofte er mere uhåndgribelige i fysisk forstand, idet organisatoriske innovationer generelt fokuserer på menneskerne, arbejdsrutinerne og arbejdspladsens organisering, mens procesinnovationer generelt fokuserer på udstyr, materialer og software. Det kan også være en skelnen mellem tekniske ændringer i produktets funktionelle design (produktinnovation) modsat rent æstetiske ændringer i produktets fremtoning (markedsføringsinnovation). af innovationsområder Mens produkt- og procesinnovation er de klassiske udviklingsområder, er der indenfor de seneste år kommet mere fokus på innovation indenfor markedsføring og organisation, som bl.a. kan omfatte design og udvikling af nye forretningsgange. De efterfølgende figurer illustrerer definitionerne for de enkelte innovationsområder, eksempler på konkrete operationaliseringer og eksempler på områder, der ikke anses for innovation. Figurerne er udarbejdet på baggrund af materiale fra Center for Forskningsanalyse.

3 Produktinnovation Nedenstående figur præsenterer definitionen på produktinnovation i henhold til CIS, samt en operationalisering af definitionen i form af eksempler. Samtidig viser figuren eksempler på aktiviteter, som anses for, at ligge udenfor definitionen. Nye eller væsentlig forbedrede varer Introduktion af helt nye varer. Erstatning af input med materialer med forbedrede egenskaber (Åndbar tekstil, lette men stærke materialer, miljøvenlig plastik mv.) Indarbejdelse af nye eller forbedrede komponenter i nuværende produkter (GPS i transportudstyr, kameraer i mobiltelefoner mv.) Nye eller væsentligt forbedrede tjenesteydelser Forbedring af kundens adgang til tjenesteydelsen, f.eks. leje af bil med levering og afhentning på kundens adresse Tjenesteydelser på internettet, f.eks. homebanking og online bestilling af billetter Nye typer af garantier, f.eks. Udvidet garanti på nye eller brugte produkter, garantiordninger tilknyttet andre serviceydelser (kreditkort, bankkonti eller kundekort) til særlig gode kunder Definition Definition CIS: En produktinnovation er en introduktion på markedet af en ny vare eller tjenesteydelse, eller af en vare eller tjenesteydelse, hhhvis egenskaber er blevet væsentligt forbedret, f.eks. med forbedrede komponenter og subsystemer eller forbedret software og brugervenlighed Det er ikke en produktinnovation hvis: Virksomheden ophører med at gøre noget Mindre ændringer eller mindre forbedringer Rutinemæssige opgraderinger Specialprodukter til en enkelt kunde, som ikke adskiller sig væsentligt fra produkter, produceret til andre kunder. Designmæssige ændringer, der ikke ændrer på funktionaliteten eller de tekniske karakteristika ved varen eller tjenesteydelsen Simpelt videresalg af innoverede produkter købt af andre virksomheder, men varer og tjenesteydelser, der er udviklet og produceret af virksomhedens udenlandske afdelinger skal medregnes som produktinnovation.

4 Procesinnovation Nedenstående figur præsenterer definitionen på procesinnovation i henhold til CIS, samt en operationalisering af definitionen i form af eksempler. Samtidig viser figuren eksempler på aktiviteter, som anses at ligge udenfor definitionen. Metoder til produktion af varer eller tjenesteydelser Installation af ny eller forbedret fremstillingsteknologi såsom automatiseringsudstyr eller real-time sensorer som løbende kan justere processerne Nyt udstyr, der er nødvendigt for produktion af nye eller forbedrede produkter Computerbaseret produktudvikling. Logistik-, leverings- eller distributionsmetoder til virksomhedens input, varer eller tjenesteydelser Introduktion af stregkoder til GPSsporingssystemer i transportudstyr Automatisk tilbagebemelding til virksomheden ved brug af elektronisk dataudveksling. Hjælpefunktioner til virksomhedens processer Systemer eller rutiner i forbindelse med indkøb, vedligeholdelse, regnskabsføring eller EDB Introduktion af software som kan identificere optimale leveringsveje Ny eller væsentlig forbedret software eller arbejdsgange i forbindelse med indkøb, regnskabsføring og vedligeholdelsessystemer. - Definition CIS: En procesinnovation er en implementering af en ny eller væsentligt forbedret produktionsproces eller distributionsmetode for varer eller tjenesteydelser, herunder hjælpefunktioner til virksomhedens processer Det er ikke procesinnovation, når der er tale om: Mindre ændringer eller forbedringer En forøgelse af produktionseller servicemulighederne ved en implementering af fremstillingssystemer eller logistiksystemer, der ikke væsentligt adskiller sig fra dem, der allerede er i brug.

5 Markedsføringsinnovation Nedenstående figur præsenterer definitionen på markedsføringsinnovation i henhold til CIS, samt en operationalisering af definitionen i form af eksempler. Samtidig viser figuren eksempler på aktiviteter, som anses at ligge udenfor definitionen. Væsentlige ændringer i designet af en vare eller tjenesteydelse Væsentlige ændringer i produktets indpakning Brug af nye medietyper eller teknikker til produktpromovering F.eks. nyt mediemiks, nyt produktimage, ny metode til målretning af promovering til den enkelte kunde Nye markedsføringsstrategier rettet mod at nå nye kundegrupper eller markedssegmenter Nye salgskanaler og metoder til produktplacering F.eks. Direkte salg, salg via internet, franchising, distributionslicens, nyt koncept for produktpræsentation. Nye prissætningsmetoder for varer eller tjenesteydelser F.eks. Rabatsystemer, bonussystemer, efterspørgselsbestemt prisfastsættelse Definition Definition CIS: En markedsføringsinnovation er en implementering af en ny markedsføringsmetode, som adskiller sig væsentligt fra virksomhedens eksisterende markedsføringsmetoder og som er en del af en ny strategi eller et nyt marketingskoncept. Der kan være tale om væsentlige ændringer i produktets design, indpakning, salgskanaler, promovering eller prissætning. Det er ikke markedsinnovation, når der er tale om: Rutinemæssige og sæsonmæssige ændringer i markedsføringen ikke er markedsføringsinnovationer (såsom i tøjmode). Medregner ikke ændringer som kun ændrer produktets funktionalitet eller brugervenlighed.

6 Organisatoriskinnovation Nedenstående figur præsenterer definitionen på organisatoriskinnovation i henhold til CIS, samt en operationalisering af definitionen i form af eksempler. Samtidig viser figuren eksempler på aktiviteter, som anses at ligge udenfor definitionen. Organisere forretningsgange eller procedurer Supply chain management, business re-engingeering, lean production, kvalitetsstyring, uddannelses- og oplæringssystemer Systemer til styring af viden For i højere grad at være i stand til at udveksle og bruge informationer i virksomheden eller informationer, der kommer udefra (knowledge management) Organisering af produktudviklingsarbejdet Bedre forståelse af kunderne og markedet og deres behov til udgangspunkt for innovationsarbejdet Metoder til arbejdspladsens organisering Uddelegering af ansvar og beslutningstagning f.eks. decentralisering af beslutningskompetence, jobrotation, team work, integrering eller opsplitning af afdelinger Eksterne relationer til virksomheder og offentlige institutioner F.eks. Alliancer, partnerskaber, outsourcing, subcontracting/ underleverandører Definition Definition CIS: En Organisatorisk innovation er en implementering af en ny organisatorisk metode i virksomhedens forretningsgange, videnstyring (knowledge management), arbejdspladsorganisering eller eksterne relationer, som ikke tidligere har været anvendt af virksomheden og som er resultatet af strategiske beslutninger truffet af ledelsen. Der er ikke tale om organisatorisk innovation ved: Fusioner og virksomhedsover tagelser uanset om det er første gang. Medmindre samtidig implementeres væsentlige ændringer vedr. de grundlæggende virkemåder i den nye virksomhed Ændringer i ledelsesstrategie n medmindre den følges af introduktion af en væsentlig organisatorisk ændring

19-08-2014. Innovationsprocessen. Hvorfor. Hvad er innovation??

19-08-2014. Innovationsprocessen. Hvorfor. Hvad er innovation?? Innovationsprocessen Fokus på de 4 rum & metoder Hvorfor Evnen til at være innovativ skal være et grundelement i alle uddannelser fra folkeskole til ph.d. Uddannelserne spiller en central rolle for en

Læs mere

Dansk erhvervslivs innovation (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik)

Dansk erhvervslivs innovation (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik) Dansk erhvervslivs innovation 2004-2006 (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik) Udarbejdet af: På opdrag af: Dansk Center for Forskningsanalyse EUROSTAT Danmarks Statistik Aarhus Universitet

Læs mere

Vejledning til indberetning

Vejledning til indberetning Vejledning til indberetning Erhvervslivets Forsknings- og Innovationsstatistik 2007 Indholdsfortegnelse Undersøgelsens baggrund og formål....................................................................

Læs mere

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2015

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2015 1 Vejledning til indberetning om Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2015 Vejledningen (side 2-5) følger spørgsmålene i indberetningen. Virksomhedens svar på de enkelte spørgsmål kan betyde,

Læs mere

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2012

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2012 Vejledning til indberetning om Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2012 Indholdsfortegnelse 1. Generelle oplysninger... 3 Undersøgelsens baggrund og formål... 3 Indberetning... 3 Spørgeskemaets

Læs mere

VEJLEDNING TIL INDBERETNING ERHVERVSLIVETS FORSKNINGS- OG INNOVATIONSSTATISTIK 2006

VEJLEDNING TIL INDBERETNING ERHVERVSLIVETS FORSKNINGS- OG INNOVATIONSSTATISTIK 2006 Dansk Center for Forskningsanalyse Finlandsgade 4, 8200 Århus N Tlf. 89 42 23 94 Fax 89 42 23 99 Vejledning (stor) Forsknings- og innovationsstatistik 2006 ERHVERVSLIVET VEJLEDNING TIL INDBERETNING ERHVERVSLIVETS

Læs mere

Vejledning til indberetning

Vejledning til indberetning Vejledning til indberetning Erhvervslivets Forsknings-, Udviklings- og Innovationsstatistik 2008 Indholdsfortegnelse LÆSEVEJLEDNING... 2 1. GENERELLE OPLYSNINGER... 2 Undersøgelsens baggrund og formål...

Læs mere

Tabelsamling. Dansk erhvervslivs innovation (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik)

Tabelsamling. Dansk erhvervslivs innovation (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik) Dansk erhvervslivs innovation 2004 (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik) Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942

Læs mere

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2014

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2014 Vejledning til indberetning om Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2014 Vejledningen følger spørgsmålene i indberetningen. Da virksomhedens svar på de enkelte spørgsmål kan betyde, at nogle

Læs mere

Forskning, udvikling og innovation i virksomheden i 2007

Forskning, udvikling og innovation i virksomheden i 2007 «JUR_NAVN_DEL1» «JUR_NAVN_DEL2» «JUR_NAVN_DEL3» «JUR_FOR_GADE_ADRESSE» «JUR_FOR_POSTNR»«JUR_FOR_POSTDISTRIKT» CVR-nr. «cvr» 30. maj 2008 Forskning, udvikling og innovation i virksomheden i 2007 Virksomhedens

Læs mere

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2013

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2013 Vejledning til indberetning om Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2013 Læsevejledning Vejledning til indberetning for statistik om forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2013

Læs mere

Vejledning til indberetning

Vejledning til indberetning Vejledning til indberetning Erhvervslivets Forsknings-, Udviklings- og Innovationsstatistik 2009 Indholdsfortegnelse LÆSEVEJLEDNING... 2 1. GENERELLE OPLYSNINGER... 3 Undersøgelsens baggrund og formål...

Læs mere

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2011

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2011 Vejledning til indberetning om Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2011 Indholdsfortegnelse Læsevejledning. 2 1 Generelle oplysninger. 2 Undersøgelsens baggrund og formål.. 2 Indberetning..

Læs mere

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2011

Vejledning til indberetning om. Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2011 Vejledning til indberetning om Forskning, udvikling og innovation i erhvervslivet 2011 Indholdsfortegnelse Læsevejledning. 2 1 Generelle oplysninger. 2 Undersøgelsens baggrund og formål.. 2 Indberetning..

Læs mere

VEJLEDNING TIL INDBERETNING ERHVERVSLIVETS FORSKNINGS- OG INNOVATIONSSTATISTIK 2004

VEJLEDNING TIL INDBERETNING ERHVERVSLIVETS FORSKNINGS- OG INNOVATIONSSTATISTIK 2004 Dansk Center for Forskningsanalyse Finlandsgade 4, 8200 Århus N Tlf. 89 42 23 94 Fax 89 42 23 99 Vejledning Forsknings- og innovationsstatistik 2004 ERHVERVSLIVET VEJLEDNING TIL INDBERETNING ERHVERVSLIVETS

Læs mere

Vejledning til indberetning

Vejledning til indberetning Vejledning til indberetning Erhvervslivets Forsknings-, Udviklings- og Innovationsstatistik Indholdsfortegnelse LÆSEVEJLEDNING... 2 1. GENERELLE OPLYSNINGER NGER OM STATISTIKKEN... 2 Undersøgelsens baggrund

Læs mere

Metode og datagrundlag

Metode og datagrundlag Innovation i dansk erhvervsliv 2004-2006 Metode og datagrundlag 27. juni 2008 Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942 2394 Fax 8942 2399 www.forskningsanalyse.dk

Læs mere

Metode og datagrundlag

Metode og datagrundlag Innovation i dansk erhvervsliv 2002-2004 Metode og datagrundlag 7. august 2006 Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942 2394 Fax 8942 2399 www.forskningsanalyse.dk

Læs mere

ERHVERVSLIVETS FORSKNING OG INNOVATION

ERHVERVSLIVETS FORSKNING OG INNOVATION Dansk Center for Forskningsanalyse Forsknings- og Finlandsgade 4, 8200 Århus N Innovationsstatistik 2004 Tlf. 89 42 23 94 Fax 89 42 23 99 DANSK ERHVERVSLIV ERHVERVSLIVETS FORSKNING OG INNOVATION 2004 Reference

Læs mere

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik 2004-2006 Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik 2004-2006 Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse Udgivet af Danmarks

Læs mere

+ + Forskning, udvikling og innovation B. Administrative forhold. Omfattede CVR-numre

+ + Forskning, udvikling og innovation B. Administrative forhold. Omfattede CVR-numre + Forskning udvikling og innovation 2008 Kan udfyldes elektronisk på www.virk.dk Her kan man gemme undervejs samt til sidst printe og gemme på sin egen pc. Administrative forhold 1. Er virksomheden del

Læs mere

hvis forskning, udvikling og innovationsaktiviteter omfatter flere juridiske enheder

hvis forskning, udvikling og innovationsaktiviteter omfatter flere juridiske enheder Foretag indberetningen online på www.dst.dk/virk Når du indberetter online, får du hjælp undervejs. Din indberetning kan printes, gemmes, genåbnes og rettes. + Forskning, udvikling og innovation 2010 Omfattede

Læs mere

Stigende innovationslyst i turismen

Stigende innovationslyst i turismen Sune K. Jensen, fagleder skj@di.dk, 3377 3923 APRIL 2017 Stigende innovationslyst i turismen Dobbelt så mange turistvirksomheder udvikler i dag nye produkter, optimerer arbejdsgange og lancerer nye markedsføringstiltag.

Læs mere

Kortlægning af de kreative og innovative kompetencer i odenseanske virksomheder

Kortlægning af de kreative og innovative kompetencer i odenseanske virksomheder Kortlægning af de kreative og innovative kompetencer i odenseanske virksomheder Specialanalyse udarbejdet for Udviklingsforum Odense Partnerskab for vækst Fyn Par tnerskab for Vækst Fyn Af Professor Mette

Læs mere

Innovation i Danmark. - hvordan danske virksomheder omsætter nytænkning til værdi

Innovation i Danmark. - hvordan danske virksomheder omsætter nytænkning til værdi Innovation i Danmark - hvordan danske virksomheder omsætter nytænkning til værdi November 8 Innovation i Danmark - hvordan danske virksomheder omsætter nytænkning til værdi Økonomi- og Erhvervsministeriet

Læs mere

Hvis Nej, gå til spm. 2. Indberetning for 2012

Hvis Nej, gå til spm. 2. Indberetning for 2012 Indberetning for 2012 Information og hjælp til indberetningen: Hvis du har spørgsmål til indberetningen, kan du kontakte Danmarks Statistik: Telefon: 39 17 31 10 E-mail: FoUoI@dst.dk Om indberetningen

Læs mere

Innovationens Syv Cirkler

Innovationens Syv Cirkler Innovationens Syv Cirkler Med denne gennemgang får du en kort introduktion af Innovationens Syv Cirkler, en model for innovationsledelse. Dette er en beskrivelse af hvilke elementer der er betydende for

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement - Specialemodul - Emnekatalog Ikrafttrædelse: 21. august 2017 Gældende for indskrivning

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik 2002

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik 2002 Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Innovation i dansk erhvervsliv - Innovationsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af: Udgiver: Dansk Center

Læs mere

User Experience metoder i fødevarebranchen

User Experience metoder i fødevarebranchen User Experience metoder i fødevarebranchen Rådgivning i produktudvikling, innovation og brugerinvolvering til primært fødevarebranchen Helle Heiselberg, Cand.ling.merc. og projektleder for forbrugerplatformen

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

ZA6589. Flash Eurobarometer 415 (Innobarometer The Innovation Trends at EU Enterprises) Country Questionnaire Denmark

ZA6589. Flash Eurobarometer 415 (Innobarometer The Innovation Trends at EU Enterprises) Country Questionnaire Denmark ZA89 Flash Eurobarometer (Innobarometer 0 - The Innovation Trends at EU Enterprises) Country Questionnaire Denmark FL Innobarometer - DK STILLES TIL ALLE Jeg vil gerne starte med nogle få generelle spørgsmål

Læs mere

Referencemodeller for løsninger i Statens It s standarddriftsplatform. Aftalekompleksets bilag 11 Statens It s standarddriftsplatform Underbilag A

Referencemodeller for løsninger i Statens It s standarddriftsplatform. Aftalekompleksets bilag 11 Statens It s standarddriftsplatform Underbilag A Referencemodeller for løsninger i Statens It s standarddriftsplatform Aftalekompleksets bilag 11 Statens It s standarddriftsplatform Underbilag A Indhold 1 Referencemodeller 3 1.1 Eksternt rettede løsninger

Læs mere

Af Lena Brogaard, ph.d.-stipendiat ved Roskilde Universitet, og Ole Bech Lykkebo, chefkonsulent ved Center for Offentlig Innovation

Af Lena Brogaard, ph.d.-stipendiat ved Roskilde Universitet, og Ole Bech Lykkebo, chefkonsulent ved Center for Offentlig Innovation Hvilken værdi skaber offentlige-private innovationspartnerskaber? Af Lena Brogaard, ph.d.-stipendiat ved Roskilde Universitet, og Ole Bech Lykkebo, chefkonsulent ved Center for Offentlig Innovation Udgangspunkterne

Læs mere

Tendenser inden for innovation?

Tendenser inden for innovation? Tendenser inden for innovation? Torsdag, den 15. april 2010 Innovationsagenter: Per F. Gøse 1 Hvad er det nu innovation er? OECD s Oslo-manual definerer innovation som implementeringen af et nyt eller

Læs mere

it-lounge Udvalgte områder fra IT i praksis 2006 Januar 2007 Projektleder, konsulent Jacob Fink

it-lounge Udvalgte områder fra IT i praksis 2006 Januar 2007 Projektleder, konsulent Jacob Fink it-lounge Udvalgte områder fra IT i praksis 2006 Januar 2007 Projektleder, konsulent Jacob Fink IT i praksis -pilotpanelet Private virksomheder Agenda Resultater og best practices It i forretningsudvikling

Læs mere

Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 1. semester.

Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 1. semester. Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 1. semester. Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning

Læs mere

Milliardpotentiale i at gøre Danmark til idéernes land

Milliardpotentiale i at gøre Danmark til idéernes land Milliardpotentiale i at gøre Danmark til idéernes land AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT. RESUMÉ Virksomheder, der tænker nyt, er også de virksomheder, der har størst succes. Det er kort fortalt konklusionen

Læs mere

Innovation og produktivitet. for. Økonomi- og Erhvervsministeriet

Innovation og produktivitet. for. Økonomi- og Erhvervsministeriet Innovation og produktivitet for Økonomi- og Erhvervsministeriet CEBR Centre for Economic and Business Research Gennemført af Martin Junge, mj.cebr@cbs.dk Anders Sørensen as.eco@cbs.dk 17. november 2010

Læs mere

NYE TIDER NYE STRATEGIER

NYE TIDER NYE STRATEGIER NYE TIDER NYE STRATEGIER Få ny retning og fremdrift gennem en handlingsorienteret strategiproces Teknologisk Institut, Center for Teknologisk Partnerskab NYE TIDER NYE STRATEGIER Nye tider skaber et naturligt

Læs mere

Nordjysk Telemedicinsk servicefunktion

Nordjysk Telemedicinsk servicefunktion Nordjysk Telemedicinsk servicefunktion 1. Indledning og baggrund I takt med at flere it-løsninger og telemedicinske løsninger går på tværs af sektorer, øges behovet for tværgående understøttelse af aftaler

Læs mere

3. Virksomhedernes brug af it

3. Virksomhedernes brug af it Virksomhedernes brug af it 1. Virksomhedernes brug af it Figur.1 Udviklingen i virksomheders brug af it 1 Pct. Internetadgang Hjemmeside 97 8 8 Bredbånd Internetkøb 1 It-fjernarbejde 54 Internetsalg E-læring

Læs mere

Udkast til printstrategi for Faxe Kommune

Udkast til printstrategi for Faxe Kommune Udkast til printstrategi for Faxe Kommune 1 Formål Faxe Kommune er klimakommune og sætter derfor fokus på kommunens energiforbrug og arbejder til stadighed på at udnytte energien bedre og reducere CO2

Læs mere

Besvarelsen skal kun omfatte den udvalgte juridiske enhed. Der kan dog svares for flere CVR-numre:

Besvarelsen skal kun omfatte den udvalgte juridiske enhed. Der kan dog svares for flere CVR-numre: + Forskning udvikling og innovation 2009 Foretag indberetningen online på Virk.dk Når du indberetter på Virk.dk får du hjælp undervejs. Din indberetning kan printes gemmes genåbnes og rettes. Omfattede

Læs mere

Valgfrie moduler inden for uddannelsens faglige område

Valgfrie moduler inden for uddannelsens faglige område Foreløbig kursusbeskrivelse Valgfrie moduler inden for uddannelsens faglige område Teknisk Projektarbejde Udvikling, design, dokumentation og produktion af et valgfrit produkt. - Viden om forskellige videnskabsteoretiske

Læs mere

Udvikling og produktion. Per Langaa Jensen

Udvikling og produktion. Per Langaa Jensen Udvikling og produktion Per Langaa Jensen Out-sourcing til udlandet Sammenligning 2001-2006 Antal Job 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Danmark Finland Norge Holland Sverige Danmarks Statistik, Erhversstatistik

Læs mere

Athena IT-Group A/S - Fondskode DK0060084374 København, den 18. maj 2007. First North Meddelelse nr. 01-2007. Prospektmeddelelse

Athena IT-Group A/S - Fondskode DK0060084374 København, den 18. maj 2007. First North Meddelelse nr. 01-2007. Prospektmeddelelse Athena IT-Group A/S - Fondskode DK0060084374 København, den 18. maj 2007 First North Meddelelse nr. 01-2007 Prospektmeddelelse I forbindelse med at Athena IT-Group A/S (herefter Athena eller Selskabet

Læs mere

2. Fødevareministeriet er en koncern

2. Fødevareministeriet er en koncern Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareministeriets effektiviseringsstrategi 1. Indledning 2. udgave af Fødevareministeriets effektiviseringsstrategi er udarbejdet i 2007. Effektiviseringsstrategien

Læs mere

Det Rene Videnregnskab

Det Rene Videnregnskab Det Rene Videnregnskab Visualize your knowledge Det rene videnregnskab er et værktøj der gør det muligt at redegøre for virksomheders viden. Modellen gør det muligt at illustrere hvordan viden bliver skabt,

Læs mere

Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling

Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling Introduktion På baggrund af projekt ny service, er der udviklet nogle værktøjer til inddragelse

Læs mere

Kontraktstyring en rejse fra gensidig kontrol til gensidig forretningsudvikling

Kontraktstyring en rejse fra gensidig kontrol til gensidig forretningsudvikling Kontraktstyring en rejse fra gensidig kontrol til gensidig forretningsudvikling Lad os blive endnu bedre til at udvikle sammen leverandører, kommuner, regioner og staten Hvad mener vi med 1. Gensidig kontrol?

Læs mere

Lær og forstå din ABC

Lær og forstå din ABC Lær og forstå din ABC - en dag om kostgennemsigtighed og økonomistyring Lars Johansen og Thomas Varan Copyright 2004, SAS Institute Inc. All rights reserved. Har ABC en effekt? Undersøgelsen bestod af

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement Specialemodul og International Sommerskole Ikrafttrædelse: 15. august 2019 Indhold 1.

Læs mere

Mangfoldighed en del af innovation

Mangfoldighed en del af innovation Mangfoldighed en del af innovation 1 DAMVAD kort fortalt København, Oslo Marked Akademiske partnere 40 medarbejdere 11% Økonom 32% Cand.merc 36% Naturvidenskab 3% 18% Statskundskab og samfundsvidenskab

Læs mere

ERHVERVSLIVETS FORSKNING OG INNOVATION

ERHVERVSLIVETS FORSKNING OG INNOVATION ANALYSEINSTITUT FOR FORSKNING FoI-statistik 2002 Finlandsgade 4, 8200 Århus N ERHVERVSLIVET Tlf. 89 42 23 94 Fax 89 42 23 99 ERHVERVSLIVETS FORSKNING OG INNOVATION 2002 Reference nummer: «LBNR» «NAVN»

Læs mere

Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens:

Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens: DS/ISO 31000 Risikoledelse ISO 31000 - Risikoledelse Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens: overordnede

Læs mere

Tid til at se din virksomheds ERP i et nyt perspektiv

Tid til at se din virksomheds ERP i et nyt perspektiv Tid til at se din virksomheds ERP i et nyt perspektiv Siden år 2000 er internettet og WEB blevet en naturlig del af enhver virksomhed. Men i virksomhederne mangler der sammenhæng mellem økonomistyring,

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement - Specialemodul - Emnekatalog Ikrafttrædelse: 1. december 2018 Indhold 1. Valgfrit fagelement

Læs mere

Bisca A/S. Nordens største kiks og kagefabrik. Robotprojekter i en eksisterende fødevareproduktion. Rammer løsningerne virkeligheden?

Bisca A/S. Nordens største kiks og kagefabrik. Robotprojekter i en eksisterende fødevareproduktion. Rammer løsningerne virkeligheden? Bisca A/S Nordens største kiks og kagefabrik Robotprojekter i en eksisterende fødevareproduktion. Rammer løsningerne virkeligheden? Er fokus på funktioner altid det samme imellem leverandør og kunde? Hvordan

Læs mere

Profilbeskrivelse for Økonomisk styring Accounting Management

Profilbeskrivelse for Økonomisk styring Accounting Management Profilbeskrivelse for Økonomisk styring Accounting Management Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi (cand.merc.) Odense 2009 1 af 7 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som

Læs mere

Management of Risks (M_o_R ) Professionel styring af risici

Management of Risks (M_o_R ) Professionel styring af risici Management of Risks (M_o_R ) Professionel styring af risici Indholdsfortegnelse 1. Resume... 3 2. Hvad er en risiko og hvad er Management of Risks... 3 3. Introduktion til M_o_R Management of Risk... 3

Læs mere

VEJLEDENDE PRAKTIKPLAN FOR

VEJLEDENDE PRAKTIKPLAN FOR VEJLEDENDE PRAKTIKPLAN FOR SPECIALET DIGITAL HANDEL B2B AFTALEPERIODE: ELEV: VIRKSOMHED: UDDANNELSESANSVARLIG: God uddannelse kræver planlægning. Et veltilrettelagt uddannelsesforløb er et vigtigt grundlag,

Læs mere

Logistik og Økonomistyring Læseplan

Logistik og Økonomistyring Læseplan Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Master i Redaktionel Ledelse, Efterårssemestret 2007 Logistik og Økonomistyring Læseplan 25. juni 2007 Direktør Carit Andersen Professor Hans Frimor Professor Steffen

Læs mere

Profilbeskrivelse for Global Logistik og Supply Chain Management Global logistics and Supply Chain Management

Profilbeskrivelse for Global Logistik og Supply Chain Management Global logistics and Supply Chain Management Profilbeskrivelse for Global Logistik og Supply Chain Management Global logistics and Supply Chain Management Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi (cand.merc.) Odense 2009

Læs mere

The beginning. Ground water pump, 1945. Archimedes. Poul Due Jensen

The beginning. Ground water pump, 1945. Archimedes. Poul Due Jensen The beginning Ground water pump, 1945 1960 1975 Poul Due Jensen Archimedes Global presence 2006 Turnover No. of employees R&D investment Pumps produced Production locations Sales companies 2 billion EUR

Læs mere

VEJLEDENDE PRAKTIKPLAN FOR SPECIALET DIGITAL HANDEL B2C

VEJLEDENDE PRAKTIKPLAN FOR SPECIALET DIGITAL HANDEL B2C VEJLEDENDE PRAKTIKPLAN FOR SPECIALET DIGITAL HANDEL B2C AFTALEPERIODE: ELEV: VIRKSOMHED: UDDANNELSESANSVARLIG: God uddannelse kræver planlægning. Et veltilrettelagt uddannelsesforløb er et vigtigt grundlag,

Læs mere

Facilities Management Terms and definitions

Facilities Management Terms and definitions Facilities Management Terms and definitions 3.6 facility management/facilities Management An integrated process to support and improve the effectiveness of the primary activities of an organisation by

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde business AHead Consulting & Concept Development www.b-ahead.dk Kontaktperson: Henning Jørgensen E-mail: mail@b-ahead.dk Tlf.: +45 40 54 84 80 Velkommen hos business AHead Missionen er lykkedes når du leder

Læs mere

FORRETNINGSBETINGELSER OPLEVO 1. ANVENDELSESOMRÅDE

FORRETNINGSBETINGELSER OPLEVO 1. ANVENDELSESOMRÅDE FORRETNINGSBETINGELSER OPLEVO 1. ANVENDELSESOMRÅDE 1.1. Forretningsbetingelserne ( Betingelserne ) gælder for køb af Oplevelser online på https://oplevo.dk og via Oplevos mobile app ( Sitet ). Selskabet

Læs mere

Modul 3a: Kompetence- og organisationsudvikling, valgfagsmodul 15 ECTS

Modul 3a: Kompetence- og organisationsudvikling, valgfagsmodul 15 ECTS Semesterbeskrivelse for uddannelser ved Aalborg Universitet Semesterbeskrivelse for 7. semester på HDO Oplysninger om semesteret Skole: AAU Executive Studienævn: MBA- og HD-studienævnet Studieordning:

Læs mere

Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest

Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest Juni 2016 Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest Sparinvest handler værdipapirer og finansielle instrumenter for danske og

Læs mere

Underleverandørers Internationale markedsekspansion. Poul Houman Andersen

Underleverandørers Internationale markedsekspansion. Poul Houman Andersen Underleverandørers Internationale markedsekspansion Poul Houman Andersen Hvad er en underleverandør En underleverandør producerer ydelser 1) på baggrund af ordregivers specifikationer 2) som indgår i ordregiverens

Læs mere

Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 5.1

Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 5.1 Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 5.1 Konkurrenceparametre Leveringssikkerhed Virksomhedens fokus i forhold til produktionsfunktionen. Leveringssikkerhed betyder, at ordren leveres

Læs mere

Canon Essential Business Builder Program. Samler alt det, din virksomhed har brug for til at opnå succes

Canon Essential Business Builder Program. Samler alt det, din virksomhed har brug for til at opnå succes Canon Essential Business Builder Program Samler alt det, din virksomhed har brug for til at opnå succes Essential Business Builder Program - Introduktion Det er udfordrende at drive en printforretning.

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Godkendt i xx den xx.xx.2010 Digitalisering i Viborg Kommune skal understøtte en helhedsorienteret og effektiv service over for borgere og virksomheder effektivisere de kommunale

Læs mere

30% jubilæumstilbud 70% 47% Ekstraordinære. pris på ekstra brugerlicens. 80 39 00 06 www.mamut.dk/tilbud. Mamuts. på opgradering.

30% jubilæumstilbud 70% 47% Ekstraordinære. pris på ekstra brugerlicens. 80 39 00 06 www.mamut.dk/tilbud. Mamuts. på opgradering. Mamuts Ekstraordinære stilbud 70% på opgradering se side 47% på kursuspakke se side 6 0% pris på ekstra brugerlicens se side 2 Mamuts Få øget effektivitet Skab bedre overblik Hav opdateret information

Læs mere

Infoblad. IATF Automotive

Infoblad. IATF Automotive Side 1 af 5 IATF 16949 - Automotive Standarden IATF 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen i

Læs mere

SCKK Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut SCKK Temamøde, d. 7. november, kl. 13-16 på Århus Købmandsskole

SCKK Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut SCKK Temamøde, d. 7. november, kl. 13-16 på Århus Købmandsskole Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut SCKK Temamøde, d. 7. november, kl. 13-16 på Århus Købmandsskole Introduktion til KVIK Modellen Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til

Læs mere

Profilbeskrivelse for Økonomisk styring Accounting Management

Profilbeskrivelse for Økonomisk styring Accounting Management Profilbeskrivelse for Økonomisk styring Accounting Management Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi (cand.merc.) Odense 2010 1 af 7 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som

Læs mere

Nye serviceydelser som vækstmotor. DI innovationskonference Vejle 23.11.10

Nye serviceydelser som vækstmotor. DI innovationskonference Vejle 23.11.10 Nye serviceydelser som vækstmotor DI innovationskonference Vejle 23.11.10 Agenda 1. Om Falck 2. Udviklingen i markedet 3. Fokus som følge af udviklingen i markedet 4. Falck forretningen 5. Udviklingsstrategien

Læs mere

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Støttemuligheder 2014 Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Hvordan forstår vi innovation? OECD definerer innovation som: implementeringen af et nyt eller væsentligt forbedret produkt

Læs mere

SAS Institute CIO networking

SAS Institute CIO networking SAS Institute CIO networking Torsdag den 30. oktober Underdirektør Ejvind Jørgensen Rambøll Management Consulting Slide 1 Udvalgte temaer Forretningsudvikling og prioriteringer CIO en og relationen til

Læs mere

Karaktergennemsnit, deltidsuddannelser

Karaktergennemsnit, deltidsuddannelser Karaktergennemsnit, deltidsuddannelser 2012 2013 Akademiuddannelse 5833 7,7 5081 7,6 Finansiel rådgivning 1133 5,2 1322 5,4 Afgangsprojekt fast ejendom 16 6,5 Afgangsprojekt finansiel rådgivning - bank

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så blev den nye version af ISO 9001 implementeret. Det skete den 23. september 2015 og herefter har virksomhederne 36 måneder til at implementere de nye krav i standarden. At

Læs mere

Profitabel styring af projekt produktionen.

Profitabel styring af projekt produktionen. Session A2 Profitabel styring af projekt produktionen. V/Thomas Vest, Chef konsulent EG Neoprocess A/S 1 Agenda Introduktion Industri trends Projekt produktion i en global verden Microsoft Dynamics AX

Læs mere

Vil du sætte en høj standard i dit innovationsprojekt?

Vil du sætte en høj standard i dit innovationsprojekt? Vil du sætte en høj standard i dit innovationsprojekt? virksomhed at indføre viden om markedet direkte i sin produktudvikling, sine ydelser eller processer. Derudover er standarder med til at åbne og effektivisere

Læs mere

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler PARATHEDSMÅLING Bedre brug af hjælpemidler Indhold Introduktion til anvendelse af dokumentet 3 Resume af parathedsmålingen 4 Fælles og konkrete mål med implementeringen 6 Organisering og ledelse 9 Medarbejdere

Læs mere

Parathedsmåling. Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation

Parathedsmåling. Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation Fase 2: Vejledning & Spørgeskema Vasketoiletter Parathedsmåling Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation Parathedsmålingen er et redskab, der hjælper til at tydeliggøre konkrete udfordringer,

Læs mere

Er der stadig behov for brugeruddannelse?

Er der stadig behov for brugeruddannelse? Er der stadig behov for brugeruddannelse? Bjarne Herskin, teach to teach, 2013 ER DET NØDVENDIGT MED BRUGERUDDANNELSE ANNO 2013? Er det virkelig stadig relevant at afholde it-brugerkurser. Er vi ikke nået

Læs mere

Markedsføring IV e-business

Markedsføring IV e-business Markedsføring IV e-business Målet for 4. lektionsgang Det offentlige, E-læring, C2C, P2P og andre applikationer M-commerce, L-commerce Dias 1 - Markedsføring IV - 4. Lektionsgang - Andy Skovby E-government

Læs mere

Produktion III. Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion III til Microsoft Navision Axapta. forøger effektiviteten i produktionscyklussen.

Produktion III. Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion III til Microsoft Navision Axapta. forøger effektiviteten i produktionscyklussen. Produktion III til Microsoft Navision Axapta forøger effektiviteten i produktionscyklussen. Produktion III Produktionsserien til Microsoft Navision Axapta gør det muligt for producenter at styre hele Fordele

Læs mere

Lunar Way Business Privatlivspolitik

Lunar Way Business Privatlivspolitik Lunar Way Business Privatlivspolitik 1. Formål og beskyttelse I denne privatlivspolitik henviser Lunar Way, vi, os og vores til Lunar Way A/S. Hos Lunar Way tager vi beskyttelsen af vores brugeres privatliv,

Læs mere

Kun til kladde - kan ikke bruges til indberetning

Kun til kladde - kan ikke bruges til indberetning + 1244101-01 C Forskning udvikling og innovation 2009 Omfattede CVR-numre 1. Omfatter besvarelsen flere CVR-numre? a. Hvilke CVR-numre er omfattet af indberetningen? CVR-nummer Navn Foretag indberetningen

Læs mere

Rose Holm A/S. Viljen til automatisering Vi vil bevare arbejdspladser i DK

Rose Holm A/S. Viljen til automatisering Vi vil bevare arbejdspladser i DK Rose Holm A/S Viljen til automatisering Vi vil bevare arbejdspladser i DK Agenda Kort præsentation af Rose Holm A/S Udgangspunkt Hvorfra kommer viljen til automatisering? Hvorfor automatisering? Forudsætninger

Læs mere

Parathedsmåling. Anden fase: udarbejdelse af parathedsmåling. Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation

Parathedsmåling. Anden fase: udarbejdelse af parathedsmåling. Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation Anden fase: udarbejdelse af parathedsmåling Parathedsmåling Anden fase: udarbejdelse af parathedsmåling Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation Parathedsmålingen er et redskab, der

Læs mere

E-handel: Få succes online med din virksomhed! Claus Hedeager Pedersen 21. & 22. september 2010 clausp@mamut.dk

E-handel: Få succes online med din virksomhed! Claus Hedeager Pedersen 21. & 22. september 2010 clausp@mamut.dk E-handel: Få succes online med din virksomhed! Claus Hedeager Pedersen 21. & 22. september 2010 clausp@mamut.dk At forenkle og effektivisere hverdagen for mindre virksomheder med software, tjenester og

Læs mere

Leverings- og vedligeholdelsesvilkår for Moderniseringsstyrelsen lokale datavarehus LDV

Leverings- og vedligeholdelsesvilkår for Moderniseringsstyrelsen lokale datavarehus LDV Leverings- og vedligeholdelsesvilkår for Moderniseringsstyrelsen lokale datavarehus LDV Indhold 1. DEFINITIONER... 2 2. BAGGRUND OG FORMÅL... 2 3. MODERNISERINGSSTYRELSENS YDELSER... 3 4. INSTITUTIONENS

Læs mere

EffEKTIvISER hverdagen AMPAREX brugervenligt OG InTEGRERET SOfTWARE TIl OPTIKERE Kunde håndtering KASSe (POS) MArKedSføring

EffEKTIvISER hverdagen AMPAREX brugervenligt OG InTEGRERET SOfTWARE TIl OPTIKERE Kunde håndtering KASSe (POS) MArKedSføring Effektiviser hverdagen AMPAREX brugervenligt og integreret software til optikere dtering Kunde hån S) KASSE (PO øring Markedsf DU BEHØVER IKKE VÆRE PÅ KONTORET FOR AT SERVICERE DINE KUNDER AMPAREX s unikke

Læs mere