NOTAT. Habilitetsspørgsmål: Kommunalbestyrelsesmedlemmer, der også er medlemmer af havnebestyrelsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Habilitetsspørgsmål: Kommunalbestyrelsesmedlemmer, der også er medlemmer af havnebestyrelsen"

Transkript

1 NOTAT DATO JOURNAL NR. SAGSANSVARLIG Cristina Nissen DIREKTIONSSEKRETARIATET Habilitetsspørgsmål: Kommunalbestyrelsesmedlemmer, der også er medlemmer af havnebestyrelsen Udviklingsafdelingen har bedt om en vurdering af Naturklagenævnets afgørelse vedrørende Nic. Nellemanns Have, jf. NKN orienterer nr. 422, juni 2007, ift inhabilitetsspørgsmål for medlemmer af kommunalbestyrelsen, der samtidig er medlemmer af havnebestyrelsen, når kommunalbestyrelsen behandler spørgsmål om Ny Vesthavn. Holbækvej 141B 4400 Kalundborg Telefon Telefax ) Hvad siger NKN's kendelse? I Nic. Nellemann afgørelsen fandt NKN, at kommunalbestyrelsesmedlemmet, som tillige var valgt som formand for bestyrelsen i fonden Nic. Nellemanns Have, havde en sådan særlig interesse i vedtagelsen af en lokalplan, der muliggjorde udstykning i Nic. Nellemanns Have, at han måtte anses for inhabil ved kommunalbestyrelsens behandling og vedtagelse af planen i henhold til FVL 3, stk. 1, nr. 3, der indebærer. at: "Den der virker for den offentlige forvaltning er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende deltager i ledelsen af eller i øvrigt har en nær tilknytning til et selskab, en forening eller en anden privat juridisk person, der har en særlig interesse i sagens udfald". Der gælder den modifikation hertil, at et kommunalbestyrelsesmedlem, der er udpeget som det offentliges repræsentant til at varetage kommunale interesser i et privat selskab, ikke i almindelighed antages at være inhabil i forhold til kommunalbestyrelsens behandling af en sag, hvor selskabet er part eller i øvrigt berørt. Inhabilitet kan imidlertid foreligge, hvis den pågældende deltager i ledelsen af den juridiske person eller i øvrigt har en nær tilknytning til denne, og den interesse, som den juridiske person har i sagens udfald er af særlig kvalificeret karakter. NKN begrunder afgørelsen med, at:

2 1) Det af sagens oplysninger fremgår, at Kommunalbestyrelsesmedlemmet, der samtidig var formand for fonden, ikke var udpeget til særskilt at varetage kommunens interesser, 2) Der heller ikke forelå bindinger fra KB's side ifm udpegningen af repræsentant til fondsbestyrelsen Kommunalbestyrelsesmedlemmet var således ikke udpeget til alene at varetage kommunens interesser i fonden. Det var endvidere NKN's opfattelse, at kommunalbestyrelsesmedlemmets særlige rolle som formand for bestyrelsen i Nic. Nellemann fonden efter en konkret vurdering medførte, at han havde en sådan særlig interesse i sagens udfald, at denne medførte inhabilitet. 2) Nic. Nellemann afgørelsen i relation til kommunalbestyrelsesmedlemmer, der samtidig er medlemmer af havnebestyrelsen, når KB behandler sager om havnen. En selvstyrehavn må betragtes som en del af den offentlige forvaltning og dermed omfattet af FVL, herunder FVL's regler om inhabilitet i 3. Det fremgår bl.a. af Statsamtets udtalelse til Esbjerg Kommune af : "På baggrund af det anførte er det statsforvaltningens opfattelse, at en kommunal selvstyrehavn ikke kan anses som en selvstændig juridisk person i forhold til kommunen, men derimod må anses som en særlig del af den kommunale forvaltning." Dette synspunkt fremgår tillige af KL's håndbog "Udpeget af kommunen regler for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer m.fl.", 1. december 2001, afsnit 2.9: "Der findes ikke i havneloven særlige regler om inhabilitet. Forvaltningslovens regler om inhabilitet må antages at finde anvendelse på de kommunale selvstyrehavne, der må betragtes som en del af den offentlige forvaltning..spørgsmålet om eventuel inhabilitet i kommunalbestyrelsen eller den kommunale forvaltning for havnebestyrelsesmedlemmer er reguleret af FVL. Reglen om selskabsinhabilitet [FVL 3, stk. 1, nr 3] finder ikke anvendelse på kommunale selvstyrehavne, da der som ovenfor nævnt ikke er tale om private juridiske personer. Eventuel inhabilitet må derfor støttes på opsamlingsbestemmelsen i FVL [ 3, stk. 1, nr. 5]."

3 Endelig kommer dette til udtryk i en vejledende udtalelse fra Statsamtet Sønderjylland fra marts 2004, hvoraf fremgår, at: ".en kommunal selvstyrehavn, uanset at den drives som en selvstændig virksomhed ikke kan anses som en selvejende institution eller anden form for i forhold til kommunen selvstændig juridisk person, men derimod må anses som en særlig del af den kommunale forvaltning." Nic Nellemann-afgørelsen vedrører inhabilitet efter FVL's bestemmelse om selskabsinhabilitet, jf. 3, stk. 1, nr. 3. Denne bestemmelse finder kun anvendelse i tilfælde, hvor et kommunalbestyrelsesmedlem også er medlem af bestyrelsen en privat juridisk person. Som ovenfor nævnt er en selvstyrehavn ikke at betragte som en selvstændig juridisk person og derfor finder selskabsinhabilitetsbestemmelsen ikke direkte anvendelse på selvstyrehavne. Af statsamtets udtalelse til Esbjerg Havn af fremgår imidlertid: "Den kommunale selvstyrehavn er ikke et selskab i juridisk forstand, men ved vurderingen af spørgsmålet om evt. inhabilitet for havnebestyrelsens medlemmer kan inddrages den kommunalretlige praksis på området for deltagelse i bestyrelser for aktieselskaber og anpartsselskaber.". Denne praksis indebærer, at der ikke i almindelighed foreligger inhabilitet i kommunalbestyrelsen som følge af deltagelse i bestyrelsen for fuldt ud kommunalt ejede aktie- og anpartsselskaber, bortset fra i 4 type-situationer: 1) KB skal tage stilling til den pågældendes varetagelse af sit bestyrelseshverv 2) KB udøver tilsyn udover det overordnede økonomiske tilsyn med selskabet, der følger af det kommunale ejerskab eller kontrolvirksomhed ift selskabet 3) Kommunalbestyrelsesmedlemmet er bestyrelsesformand i selskabet, og der kan være tvivl om, hvorvidt den pågældende ved KB's behandling af sagen alene varetager saglige, offentlige interesser og 4) KB og selskabet indgår privatretlige aftaler. Nic. Nellemann afgørelsen vedrører en situation svarende til type-tilfælde 3, idet det pågældende kommunalbestyrelsesmedlem var formand for fondsbestyrelsen og NKN altså vurderede, at der var tvivl om, hvorvidt han alene varetog offentlige interesser, i det NKN efter en konkret vurdering fandt, at medlemmet ikke var udpeget af KB til særskilt at varetage kommunens interesser.

4 Nic. Nellemann afgørelsen ændrer således ikke på den retstilstand vedrørende inhabilitet, der er beskrevet i "Rapport fra udvalget vedrørende de styringsmæssige relationer i forholdet mellem kommunalbestyrelser og kommunale selskaber" (December 2006). 3) Praksis vedrørende inhabilitet for kommunalbestyrelsesmedlemmer, der også er havnebestyrelsesmedlemmer, når KB behandler sager vedrørende havnen. Spørgsmålet om, hvorvidt kommunalbestyrelsesmedlemmer som også er havnebestyrelsesmedlemmer er inhabile, når KB behandler sager om selvstyrehavnen, har været prøvet i statsforvaltningen, bl.a. i Sønderjyllands Statsamts vejledende udtalelse fra marts I sagen havde Esbjerg Kommune bedt om en udtalelse om, hvorvidt to byrådsmedlemmer var inhabile ved byrådets behandling af forslag til ændring af kommuneplanen , samt forslag til lokalplan for et havnecenter ved Dokhavnen, Esbjerg Havn, der er en selvstyrehavn. Sønderjyllands Statsamt anfører, at i tilfælde, hvor en person er indehaver af flere offentlige hverv, vil der efter omstændighederne kunne foreligge inhabilitet efter bestemmelsen i FVL 3, stk. 1, nr. 5, der bestemmer, at: "Den, der virker inden for den offentlige forvaltningen, er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis der i øvrigt foreligger omstændigheder, som er egnede til at vække tvivl om vedkommendes upartiskhed". Videre påpeger, statsamtet, at det i havneloven må være forudsat, at kommunalbestyrelsesmedlemmer kan have sæde i havnebestyrelsen, og at det af Havnelovens 9, stk. 4, fremgår, at kommunalbestyrelse og havnebestyrelse ved udøvelsen af deres kompetencer skal varetage havnens interesser. På den baggrund konkluderer Statsamtet at, "der principielt foreligger et sammenfald mellem, hvad der er i havnens interesse, og hvad der er i kommunalbestyrelsens interesse. Det er derfor statsamtets opfattelse, at det ikke kan antages, at det påhviler kommunalbestyrelsens repræsentanter i havnebestyrelsen at varetage særlige interesser, der afviger fra kommunens interesser.

5 Der er derfor som udgangspunkt ikke noget til hinder for, at de pågældende medvirker til behandlingen af en sag begge steder" Af KL's håndbog, afsnit 2.9., fremgår tilsvarende: "Det må imidlertid antages, at der kun i sjældne tilfælde kan blive tale om at statuere inhabilitet, da inhabilitet forudsætter en interessekonflikt, og det fremgår af havneloven, at kommunalbestyrelsen er forpligtet til at varetage havnens interesser.". Afslutningsvis kan det konkluderes, at: 1) Kommunalbestyrelsesmedlemmer, der samtidig er medlemmer af havnebestyrelsen i almindelighed ikke er forhindrede i at deltage i behandlingen af sager vedrørende havnen både i kommunalbestyrelsen og havnebestyrelsen. 2) Et kommunalbestyrelsesmedlem, der er formand for havnebestyrelse ikke pr. automatik er inhabil, men at han i konkrete tilfælde kan være det, hvis der ifm KB's drøftelse af en sag foreligger omstændigheder, der er egnede til at vække tvivl om hans upartiskhed. Det gælder f.eks. i tilfælde, hvor snævre havneinteresser står overfor kommunale interesser, f.eks. hvor KB drøfter besparelser, der også kan ramme havnen, jf. typetilfælde 3 ovenfor. I den forbindelse skal det erindres, at habilitetsreglerne ikke alene har til formål, at undgå at der træffes afgørelse på et usagligt grundlag, men også at bevare tilliden til at, der træffes rigtige og saglige afgørelser i forvaltningen. 3) Evt. spørgsmål om inhabilitet skal afgøres efter FVL.'s 3, stk. 1, nr. 5. 4) Praksis vedrørende kommunalbestyrelsesmedlemmers sæde i bestyrelser for private juridiske personer efter Nic. Nellemann fortsat følger "Rapport fra udvalget vedrørende de styringsmæssige relationer i forholdet mellem kommunalbestyrelser og kommunale selskaber" (December 2006). Cristina Nissen Jurist

Statsamtets udtalelse til Esbjerg Kommune af 31.10.2007

Statsamtets udtalelse til Esbjerg Kommune af 31.10.2007 Statsamtets udtalelse til Esbjerg Kommune af 31.10.2007 31.10.- 2007 Esbjerg Kommune har ved brev af 2. maj 2007 rettet henvendelse til statsforvaltningen Syddanmark med anmodning om en vejledende udtalelse

Læs mere

Statsforvaltningerne Udsendt på Dato: 6. juni 2007 Kontor: Forvaltningsjuridisk kt. J.nr.: Sagsbeh.: chv/jlg

Statsforvaltningerne Udsendt på  Dato: 6. juni 2007 Kontor: Forvaltningsjuridisk kt. J.nr.: Sagsbeh.: chv/jlg Statsforvaltningerne Udsendt på e-mail Dato: 6. juni 2007 Kontor: Forvaltningsjuridisk kt. J.nr.: 2005-2210-10 Sagsbeh.: chv/jlg Ændring af de kommunale tilsynsmyndigheders praksis vedr. inhabilitet som

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Skanderborg Kommune. Skanderborg Kommunes byråds beslutning om inhabilitet

Ankestyrelsens brev til Skanderborg Kommune. Skanderborg Kommunes byråds beslutning om inhabilitet Ankestyrelsens brev til Skanderborg Kommune Skanderborg Kommunes byråds beslutning om inhabilitet 4. juli 2019 Byrådsmedlem [A] har den 25. december 2018 skrevet til Ankestyrelsen om Skanderborg Kommunes

Læs mere

TILSYNET MED KOMMUNERNE OG REGIONSRÅDET I REGION HOVEDSTADEN STATSFORVALTNINGEN HOVEDSTADEN BORUPS ALLÉ 177, BLOK D- E 2400 KØBENHAVN NV

TILSYNET MED KOMMUNERNE OG REGIONSRÅDET I REGION HOVEDSTADEN STATSFORVALTNINGEN HOVEDSTADEN BORUPS ALLÉ 177, BLOK D- E 2400 KØBENHAVN NV Udtalelse om, hvorvidt to økonomiudvalgsmedlemmer i Gribskov Kommune, der af kommunen er udpegede til bestyrelsen i et kommunalt ejet aktieselskab, er inhabile i økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen,

Læs mere

Inhabilitet i kommunalbestyrelsen og selskabsbestyrelser

Inhabilitet i kommunalbestyrelsen og selskabsbestyrelser Inhabilitet i kommunalbestyrelsen og selskabsbestyrelser Aarhus, den 3. november 2016 2 Habilitet Habilitetsreglernes formål: Grundlæggende krav om saglig forvaltning (subjektiv inhabilitet) Undgå mistillid

Læs mere

Inhabilitet for byrådsmedlemmer ved behandling af sager i byråd og udvalg

Inhabilitet for byrådsmedlemmer ved behandling af sager i byråd og udvalg Inhabilitet for byrådsmedlemmer ved behandling af sager i byråd og udvalg Baggrund Som opfølgning på byrådets drøftelse om inhabilitet på byrådsmøde 30. september 2015 Punkt 95: Forslag til Lokalplan 125

Læs mere

Notat. Notat om forholdet mellem byrådet og Faxe Forsyning

Notat. Notat om forholdet mellem byrådet og Faxe Forsyning Notat Postadresse: Udviklingsenheden Frederiksgade 9, 4690 Haslev Telefon 56 20 30 00 Telefax 56 20 30 01 www.faxekommune.dk Kontoradresse: Frederiksgade 9, 4690 Haslev Direkte telefon 56 20 36 87 ansvc@faxekommune.dk

Læs mere

Vurderingen af inhabilitet er en retlig vurdering, som skal foretages på baggrund af sagens oplysninger.

Vurderingen af inhabilitet er en retlig vurdering, som skal foretages på baggrund af sagens oplysninger. NOTAT Notat om reglerne om inhabilitet i lokaludvalg Generelt Reglerne om inhabilitet omhandler den situation, hvor et medlem af et lokaludvalg har en sådan interesse i eller tilknytning til en konkret

Læs mere

Randers Byråd Laksetorvet 8900 Randers. Henvendelse vedrørende Randers Kommune vedrørende inhabilitet.

Randers Byråd Laksetorvet 8900 Randers. Henvendelse vedrørende Randers Kommune vedrørende inhabilitet. Randers Byråd Laksetorvet 8900 Randers Henvendelse vedrørende Randers Kommune vedrørende inhabilitet. 26-01- 09 Interessentskabet Kristrup Vandværk (i det følgende: KV) rettede i mail af 1. september 2006

Læs mere

Skive Byråd Torvegade Skive. Vedr. vejledende udtalelse om speciel inhabilitet

Skive Byråd Torvegade Skive. Vedr. vejledende udtalelse om speciel inhabilitet Skive Byråd Torvegade 10 7800 Skive 23-04- 2009 Vedr. vejledende udtalelse om speciel inhabilitet Skive Kommune har ved brev af 5. juni 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som i

Læs mere

Inhabilitet i kommunalbestyrelser og selskabsbestyrelser

Inhabilitet i kommunalbestyrelser og selskabsbestyrelser Inhabilitet i kommunalbestyrelser og selskabsbestyrelser Johan Weihe og Nicolai ls 2 Habilitet Formål med forvaltningsretlige habilitetsregler: Grundlæggende krav om saglig forvaltning (subjektiv inhabilitet)

Læs mere

Tilsynets brev af 15. maj 2007 til en borger

Tilsynets brev af 15. maj 2007 til en borger Tilsynets brev af 15. maj 2007 til en borger De har den 11. oktober 2006 rettet henvendelse til Statsamtet Århus angående borgmester i Fredericia Kommune Uffe Steiner Jensens habilitet ved byrådets behandling

Læs mere

Vedr. Deres henvendelse om etablering af parkeringsplads ved OK-Centret Enghaven, Søvangen 1, Søvind 8700 Horsens.

Vedr. Deres henvendelse om etablering af parkeringsplads ved OK-Centret Enghaven, Søvangen 1, Søvind 8700 Horsens. A 14-07- 2008 Vedr. Deres henvendelse om etablering af parkeringsplads ved OK-Centret Enghaven, Søvangen 1, Søvind 8700 Horsens. De har ved brev af 2. oktober 2006 rettet henvendelse til Statsamtet Århus,

Læs mere

Vurdering af habilitet ved Byrådets behandling af sag om fremtidens skole- og dagtilbud i Assens Kommune

Vurdering af habilitet ved Byrådets behandling af sag om fremtidens skole- og dagtilbud i Assens Kommune Notat Til: Byrådet Kopi til: Direktionen Fra: Lene Wilhøft 30. september 2016 Sags id: 08/34587 Vurdering af habilitet ved Byrådets behandling af sag om fremtidens skole- og dagtilbud i Assens Kommune

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en kommune. Billund Kommune har den 2. juli 2010 anmodet statsforvaltningen

Statsforvaltningens brev til en kommune. Billund Kommune har den 2. juli 2010 anmodet statsforvaltningen Statsforvaltningens brev til en kommune 20-08- 2010 Billund Kommune har den 2. juli 2010 anmodet statsforvaltningen at tage stilling til fem kommunalbestyrelsesmedlemmers habilitet i forbindelse med byrådets

Læs mere

Notat. Inhabilitet Kommunalbestyrelsen/Hørsholm. Frank Steen. ApS

Notat. Inhabilitet Kommunalbestyrelsen/Hørsholm. Frank Steen. ApS Notat Til: Vedrørende: Bilag: Frank Steen Inhabilitet kommunalbestyrelsen/hørsholm Vand ApS Ingen Inhabilitet Kommunalbestyrelsen/Hørsholm Vand Aps Forvaltningsloven Forvaltningsloven indeholder bestemmelser

Læs mere

Notat. De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer

Notat. De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Notat Vedrørende: De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Notatet er afgrænset til kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer i hhv. kommunale fællesskaber (godkendt efter 60 i kommunestyrelsesloven)

Læs mere

NOTAT OM INHABILITET VED BESLUTNING OM AT INDGÅ I EN FÆLLES VANDKONCERN

NOTAT OM INHABILITET VED BESLUTNING OM AT INDGÅ I EN FÆLLES VANDKONCERN Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 151286 NOTAT OM INHABILITET VED BESLUTNING OM AT INDGÅ I EN FÆLLES VANDKONCERN 1. INDLEDNING OG BAGGRUND Otte kommuner

Læs mere

Henvendelse om Holbæk Kommune

Henvendelse om Holbæk Kommune Holbæk kommune Kanalstræde 2Rådhuset 4300 Holbæk Att.: Chefjurist Kirsten Kemp Henvendelse om Holbæk Kommune Der henvises til kommunens sagsnr.: 16/39331. Vi kan til orientering oplyse, at Ankestyrelsen

Læs mere

Vedr. Deres henvendelse vedrørende formand for Børneog Ungdomsudvalget i Viborg Kommune, Søren Pape Poulsens habilitet.

Vedr. Deres henvendelse vedrørende formand for Børneog Ungdomsudvalget i Viborg Kommune, Søren Pape Poulsens habilitet. A 22-07- 2008 Vedr. Deres henvendelse vedrørende formand for Børneog Ungdomsudvalget i Viborg Kommune, Søren Pape Poulsens habilitet. De har ved brev af 31. august 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet Anmodning om vejledende udtalelse vedrørende inhabilitet for kommunalbestyrelsesmedlemmer i Forsyning Helsingør Vand A/S og Forsyning Helsingør Spildevand A/S 07-05- 2012 Helsingør Kommune har ved brev

Læs mere

III. REGLERNE OM INHABILITET 12. Bestemmelserne i lovens kapitel 2 indeholder generelle regler om personlig inhabilitet. Inhabilitet kan foreligge i

III. REGLERNE OM INHABILITET 12. Bestemmelserne i lovens kapitel 2 indeholder generelle regler om personlig inhabilitet. Inhabilitet kan foreligge i III. REGLERNE OM INHABILITET 12. Bestemmelserne i lovens kapitel 2 indeholder generelle regler om personlig inhabilitet. Inhabilitet kan foreligge i forhold til enhver, der virker inden for den offentlige

Læs mere

Notat inhabilitet - Vindmølleplanlægning

Notat inhabilitet - Vindmølleplanlægning Direktionssekretariatet Notat inhabilitet - Vindmølleplanlægning - John Saaby Jensen Indledning. John Saaby Jensen har bedt direktionssekretariatet om, at få vurderet hans habilitet i forbindelse med at

Læs mere

Vurdering af habilitet, Frederiksberg Kommunes By- og Miljøudvalg

Vurdering af habilitet, Frederiksberg Kommunes By- og Miljøudvalg DLA Piper Denmark Advokatpartnerselskab Rådhuspladsen 4 1550 København V Tlf. +45 33 34 00 00 Fax +45 33 34 00 01 CVR 35 20 93 52 denmark@dlapiper.com www.dlapiper.com NOTAT Vurdering af habilitet, Frederiksberg

Læs mere

Henvendelse om inhabilitet

Henvendelse om inhabilitet Vesthimmerlands kommune Himmerlandsgade 27Rådhuset 9600 Aars Kommunens sagsnr. 820-2016- 17230 Henvendelse om inhabilitet Vi kan til orientering oplyse, at Ankestyrelsen i dag har sendt vedlagte brev til

Læs mere

Instruktionsbeføjelse og oplysningspligt for medlemmer af udvalg, råd og nævn, udpeget af Kommunalbestyrelsen

Instruktionsbeføjelse og oplysningspligt for medlemmer af udvalg, råd og nævn, udpeget af Kommunalbestyrelsen Instruktionsbeføjelse og oplysningspligt for medlemmer af udvalg, råd og nævn, udpeget af Kommunalbestyrelsen Efter Økonomiudvalgets behandling den 4. maj 2011er notatet suppleret med afsnit om tavshedspligt,

Læs mere

Vejledning. om inhabilitet. for byrådsmedlemmer. i Frederikshavn Kommune

Vejledning. om inhabilitet. for byrådsmedlemmer. i Frederikshavn Kommune Frederikshavn kommune GS - Ajourført maj 2009. Vejledning om inhabilitet for byrådsmedlemmer i Frederikshavn Kommune 273791-08 1 Indhold: 1. Indledning 2. Generel inhabilitet 3. Speciel inhabilitet a.

Læs mere

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Inhabilitet generelt Den, der virker indenfor den offentlige forvaltning, er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende

Læs mere

Vedrørende inhabilitet i forbindelse med bestyrelsesbeslutning om udbudsplaceringer

Vedrørende inhabilitet i forbindelse med bestyrelsesbeslutning om udbudsplaceringer Bestyrelsen for Professionshøjskolen Sjælland University College Slagelsevej 7 4180 Sorø Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

folkeoplysningsudvalg

folkeoplysningsudvalg Hillerød Kommune folkeoplysningsudvalg inhabilitet hos medlemmer af Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at kommunalbestyrelsesmedlemmer, som tillige er medlemmer af folkeoplysningsudvalget, ikke er

Læs mere

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Inhabilitet generelt Den, der virker indenfor den offentlige forvaltning, er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende

Læs mere

Inhabilitet i forbindelse med ny skolestruktur

Inhabilitet i forbindelse med ny skolestruktur Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at der ikke er grundlag for at antage, at Næstved Byråd har handlet i uoverensstemmelse med reglerne om inhabilitet ved at erklære to kommunalbestyrelsesmedlemmer,

Læs mere

2007-07-09. Albertslund Kommune. Kommunens tilsyn med alment boligselskab.

2007-07-09. Albertslund Kommune. Kommunens tilsyn med alment boligselskab. 2007-07-09. Albertslund Kommune. Kommunens tilsyn med alment boligselskab. Resumé: Udtalt, at statsforvaltningen ikke ville rejse en tilsynssag over for kommunen, jf. 48a i den kommunale styrelseslov,

Læs mere

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde 7. april 2017 Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde Fondsbestyrelsens opgaver og ansvar er blevet behandlet i forbindelse med en konkret sag, som bl.a. vedrører de forhold,

Læs mere

Henvendelse vedrørende Rudersdal Kommunes engagement i Gl. Holtegaard Breda Fonden

Henvendelse vedrørende Rudersdal Kommunes engagement i Gl. Holtegaard Breda Fonden 2016-47746 Dato: 19-06-2017 Henvendelse vedrørende Rudersdal Kommunes engagement i Gl. Holtegaard Breda Fonden Du har den 13. juni 2016 rettet henvendelse til Statsforvaltningen. Tilsynet med kommunerne

Læs mere

Statsforvaltningens brev til bestyrelsesformanden for en kommunal selvstyrehavn

Statsforvaltningens brev til bestyrelsesformanden for en kommunal selvstyrehavn Statsforvaltningens brev til bestyrelsesformanden for en kommunal selvstyrehavn er inhabil. Denne kompetence er uddelegeret til forvaltningen, henset til at Kommune som organisation fører tilsyn med,

Læs mere

Kommunernes Landsforening KL@KL.dk. Vedrørende spørgsmålet om kommunale selvstyrehavne er omfattet af 68 i den kommunale styrelseslov

Kommunernes Landsforening KL@KL.dk. Vedrørende spørgsmålet om kommunale selvstyrehavne er omfattet af 68 i den kommunale styrelseslov Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W www.sum.dk Kommunernes Landsforening KL@KL.dk Dato: 4. juni 2010 Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: HAE J.nr.: 2008-3908

Læs mere

Kortfattet gengivelse af statsforvaltningens udtalelse

Kortfattet gengivelse af statsforvaltningens udtalelse X 08-04- 2010 Ved brev af 8. marts 2009 har X rettet henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland, idet X mener, at Y Byråd har handlet ulovligt i forbindelse med behandling af sag om vindmølleområder.

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 02-07- 2010 Statsforvaltningen har den 24. januar 2010 og den 1. februar 2010 modtaget dine henvendelser, hvor du har klaget over, at byrådsmedlemmerne Peter Jensen

Læs mere

Udpeget af kommunen. - regler for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer

Udpeget af kommunen. - regler for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Udpeget af kommunen - regler for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer m.fl. Denne håndbog er udarbejdet af jurister fra Kommunernes Landsforening, Århus, Odense Aalborg, Randers og Esbjerg kommuner

Læs mere

Brønderslev Kommune. Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a. Myndighedsopgaver og selskabsdrift. Personsammenfald og inhabilitet

Brønderslev Kommune. Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a. Myndighedsopgaver og selskabsdrift. Personsammenfald og inhabilitet Brønderslev Kommune Myndighedsopgaver og selskabsdrift Personsammenfald og inhabilitet Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 27078672 1. Problemstilling...3

Læs mere

Speciel inhabilitet for medlemmer af Miljøankenævnet

Speciel inhabilitet for medlemmer af Miljøankenævnet Speciel inhabilitet for medlemmer af Miljøankenævnet Udtalt, at et medlem af Miljøankenævnet, der var bestyrelsesmedlem i Ferrosan A/S, havde en mere end sædvanlig branchemæssig interesse i nævnets behandling

Læs mere

14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc. Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads og tilstødende skove

14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc. Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads og tilstødende skove Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www. nkn.dk CVR: 18210932 14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads

Læs mere

Byrådssekretariatet. Statsforvaltningen Tilsynet Storetorv Aabenraa. Att. Maiken Christensen

Byrådssekretariatet. Statsforvaltningen Tilsynet Storetorv Aabenraa. Att. Maiken Christensen Statsforvaltningen Tilsynet Storetorv 10 6200 Aabenraa Att. Maiken Christensen 22. marts 2017 Sagsnr. 17/6439 Redegørelse til Statsforvaltningen - henvendelse ang. inhabilitet ved Assens Byråds behandling

Læs mere

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Inhabilitet generelt Den, der virker indenfor den offentlige forvaltning, er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende

Læs mere

Habilitetserklæring for medlemmer/observatører Fagudvalget vedrørende svær astma

Habilitetserklæring for medlemmer/observatører Fagudvalget vedrørende svær astma Habilitetserklæring for medlemmer/observatører Fagudvalget vedrørende svær astma Navn: Titel/stilling: Arbejdssted: Organisation du repræsenterer: Daniel Pilsgaard Henriksen Læge, Phd Klinisk farmakologi

Læs mere

Randers Kommune Laksetorvet Randers C. Randers Kommunes byråds beslutning om inhabilitet

Randers Kommune Laksetorvet Randers C. Randers Kommunes byråds beslutning om inhabilitet Randers Kommune Laksetorvet 1 8900 Randers C Randers Kommunes byråds beslutning om inhabilitet 19. marts 2019 [A] har den 25. marts 2018 skrevet til Ankestyrelsen om Randers Kommunes Byråds beslutning

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Ringkøbing-Skjern Kommunes beslutning om habilitet

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Ringkøbing-Skjern Kommunes beslutning om habilitet 2014-176291 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 2 6-11- 2015 Henvendelse vedrørende Ringkøbing-Skjern Kommunes beslutning om habilitet Du har den 16. december 2014 rettet henvendelse til Statsforvaltningen,

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 23. marts 2010 til en journalist. Du har ved mail af 19. maj 2009 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark.

Statsforvaltningens brev af 23. marts 2010 til en journalist. Du har ved mail af 19. maj 2009 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark. Statsforvaltningens brev af 23. marts 2010 til en journalist. 23-03- 2010 Du har ved mail af 19. maj 2009 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark. Sagen vedrører Svendborg Kommunes afslag

Læs mere

EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE

EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE Dato: 9. april 2014 INDLEDNING Dette notat omhandler Frederikshavn Kommunes ejerstrategi for sine kommunalt ejede aktieselskaber

Læs mere

Anette Ravnholt Kontorchef Klaus Josefsen Specialkonsulent

Anette Ravnholt Kontorchef Klaus Josefsen Specialkonsulent Z Kommune Ved e-mail af 3. februar 2009 anmodede Z Kommune Statsforvaltningen Nordjylland om at vurdere, hvorvidt byrådsmedlem X på grund af dennes lønnede funktion som SSP-konsulent ved en folkeskole

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Fredericia Kommune. Henvendelse om inhabilitet

Ankestyrelsens brev til Fredericia Kommune. Henvendelse om inhabilitet Ankestyrelsens brev til Fredericia Kommune Henvendelse om inhabilitet Økonomi- og Indenrigsministeriet har den 23. december 2016 videresendt en henvendelse af 13. december 2016 fra [A] om inhabilitet i

Læs mere

Z Kommune. Z Kommune har herefter forelagt statsforvaltningen følgende

Z Kommune. Z Kommune har herefter forelagt statsforvaltningen følgende Z Kommune 22. juni 2009 Den 29. maj 2009 har Z Kommune rettet telefonisk henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland angående byrådets beføjelser over for Z selskab A/S. Det blev nærmere oplyst, at

Læs mere

Henvendelse vedrørende Billund Kommune om inhabilitet

Henvendelse vedrørende Billund Kommune om inhabilitet Ankestyrelsens brev til Billund Kommune Henvendelse vedrørende Billund Kommune om inhabilitet 16. august 2018 Et byrådsmedlem har den 19. april 2017 på ny rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som

Læs mere

Notat om habilitet i forbindelse med vindmølleplanlægning

Notat om habilitet i forbindelse med vindmølleplanlægning 1 of 5 Til Kommunaldirektør Nich Bendtsen Notat om habilitet i forbindelse med vindmølleplanlægning 01-04-2011 Sagsid 11/10674 Kontaktperson Bente Wantzin Notat om habilitet i forbindelse med vindmølleplanlægning

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til et kommunalbestyrelsesmedlem:

Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til et kommunalbestyrelsesmedlem: Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til et kommunalbestyrelsesmedlem: «brevdato» De har ved brev af 13. november 2005 rettet henvendelse til det tidligere Statsamtet Vestsjælland, Tilsynet med kommunerne

Læs mere

Indledning: Ringsted Forsyning koncernen:

Indledning: Ringsted Forsyning koncernen: NOTAT Bestyrelsens sammensætning samt honorering for selskaberne Ringsted Forsyning A/S, Vand A/S, Spildevand A/S, Centralrenseanlæg A/S, Ringsted Kraftvarmeværk A/S, Ringsted Fjernvarme A/S Indledning:

Læs mere

NOTAT TIL DANVA OM INHABILITET

NOTAT TIL DANVA OM INHABILITET Lett Advokatfirma Adv. Jacob Christiansen J.nr. 223080-IMO NOTAT TIL DANVA OM INHABILITET Udarbejdet for DANVA af Lett Advokatfirma, afdelingen for energiret, med partner, advokat Jacob Christiansen (Kolding-afdelingen)

Læs mere

Forholdet mellem kommuner og kommunalt ejede selskaber. v/hans Otto Jørgensen. KL-konference 12. november 2007

Forholdet mellem kommuner og kommunalt ejede selskaber. v/hans Otto Jørgensen. KL-konference 12. november 2007 Forholdet mellem kommuner og kommunalt ejede selskaber v/hans Otto Jørgensen KL-konference 12. november 2007 Styring af selskaber Rapport fra udvalget om de styringsmæssige relationer mellem kommunalbestyrelser

Læs mere

Habilitetsregler for Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg (FFU)

Habilitetsregler for Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg (FFU) Habilitetsregler for Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg (FFU) Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg er, som et programudvalg under Det Strategiske Forskningsråd, underlagt habilitetsreglerne fra

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2009 til to kommunalbestyrelsesmedlemmer

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2009 til to kommunalbestyrelsesmedlemmer Statsforvaltningens brev af 12. juni 2009 til to kommunalbestyrelsesmedlemmer 1 2-0 6-2 0 0 9 T I L S Y N E T I h ar so m m edlem m er af Vej le Byråd i et u dat eret brev modtaget af statsforvaltningen

Læs mere

Statsforvaltningen anmodede Holstebro Kommune om en redegørelse og modtog denne ved brev af 18. marts 2010 fra Holstebro Kommune.

Statsforvaltningen anmodede Holstebro Kommune om en redegørelse og modtog denne ved brev af 18. marts 2010 fra Holstebro Kommune. 08-1 2-2010 TILSYNET Den 1. juli 2009 rettede du på vegne af foreningen Strandingsmuseets Venner henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som ifølge kapitel VI i styrelsesloven 1 fører det statslige

Læs mere

Aktivt ejerskab i forhold til de kommunale aktieselskaber i Odense bestyrelsessammensætning og honorar

Aktivt ejerskab i forhold til de kommunale aktieselskaber i Odense bestyrelsessammensætning og honorar NOTAT Borgmesterkontoret Til gruppeformændene Flakhaven 2 Postboks 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66139209 E-mail bmf@odense.dk Aktivt ejerskab i forhold til de kommunale aktieselskaber

Læs mere

2008-01-29. Hvidovre Kommune. Afholdelse af udgifter til et kommunalt udpeget bestyrelsesmedlem.

2008-01-29. Hvidovre Kommune. Afholdelse af udgifter til et kommunalt udpeget bestyrelsesmedlem. 2008-01-29. Hvidovre Kommune. Afholdelse af udgifter til et kommunalt udpeget bestyrelsesmedlem. Resumé: statsforvaltningen fandt efter omstændighederne, at kommunen kunne afholde udgifter til advokatbistand

Læs mere

Vejledning om et rådsmedlems inhabilitet

Vejledning om et rådsmedlems inhabilitet Dato: 15. juni 2015 Sag: JUS-15/01759 Sagsbehandler: /KLE Vejledning om et rådsmedlems inhabilitet 19 i Konkurrencerådets forretningsorden indeholder regler om et rådsmedlems inhabilitet: 19. Et medlem

Læs mere

Vejledning. for Bestyrelsesmedlemmer udpeget af Københavns Kommune. Udarbejdet den 30. maj 2006 for Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen

Vejledning. for Bestyrelsesmedlemmer udpeget af Københavns Kommune. Udarbejdet den 30. maj 2006 for Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen Vejledning for Bestyrelsesmedlemmer udpeget af Københavns Kommune Udarbejdet den 30. maj 2006 for Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen af DLA Nordic A/S adv. Klavs V. Gravesen, adv. Anne Krebs, adv.fm.

Læs mere

Kerteminde Kommune Att. Byrådet Hans Schacksvej Kerteminde. Henvendelse vedrørende indgåelse af købsaftale

Kerteminde Kommune Att. Byrådet Hans Schacksvej Kerteminde. Henvendelse vedrørende indgåelse af købsaftale Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing Kerteminde Kommune Att. Byrådet Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde 2016-23424 Dato: 25-07-2017 Henvendelse vedrørende indgåelse af købsaftale Et antal medlemmer

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 21. november 2007 til en byggeforening:

Statsforvaltningens brev af 21. november 2007 til en byggeforening: Statsforvaltningens brev af 21. november 2007 til en byggeforening: 21-11- 2007 De har klaget over, at Skovbo Kommune (nu Køge Kommune) i 1. udbudsrunde har forkastet Deres tilbud på køb af ejendommen

Læs mere

Henvendelse om Skanderborgs Kommunes beslutning om inhabilitet

Henvendelse om Skanderborgs Kommunes beslutning om inhabilitet Skanderborg kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Henvendelse om Skanderborgs Kommunes beslutning om inhabilitet 27. juni 2018 Et byrådsmedlem og medlem af økonomiudvalget i Skanderborg Kommune [XX] har

Læs mere

eleverne vil blive fordelt til de øvrige fem klasser, hvis dispensationsansøgningen

eleverne vil blive fordelt til de øvrige fem klasser, hvis dispensationsansøgningen 2016-76510 Statsforvaltningens brev til en kommune Dato: 25-10-2016 Helsingør Kommunes henvendelse vedrørende habilitetsvurdering Helsingør Kommune har den 10. oktober 2016 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 11. februar 1997. 96-76.437 Spørgmål om inhabilitet i forbindelse med långivning til et af en sparekasse delvist ejet selskab. Aktieselskabslovens 58 og bank- og sparekasselovens 49 (Finn Møller

Læs mere

Statsforvaltningen Storetorv Aabenraa TILSYNET

Statsforvaltningen Storetorv Aabenraa TILSYNET Regionshuset Viborg Statsforvaltningen Storetorv 10 6200 Aabenraa TILSYNET Regionssekretariatet Juridisk Enhed Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Spørgsmål

Læs mere

[borgerens navn og adresse] Kære [borgerens navn]

[borgerens navn og adresse] Kære [borgerens navn] [borgerens navn og adresse] Kære [borgerens navn] Tak for dit brev af 6. maj 2010 vedhæftet dine tidligere breve, hvori du klager over udtalelser fra Statsforvaltningen Hovedstaden om aktindsigt i statsforvaltningens

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Lemvig Kommune. Henvendelse om inhabilitet

Ankestyrelsens brev til Lemvig Kommune. Henvendelse om inhabilitet Ankestyrelsens brev til Lemvig Kommune Henvendelse om inhabilitet Et kommunalbestyrelsesmedlem i Lemvig Kommune [A] har den 31. august 2016 rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som på daværende tidspunkt

Læs mere

Vedr. Gratis buskort til skoleelever.

Vedr. Gratis buskort til skoleelever. 25-03- 2009 Vedr. Gratis buskort til skoleelever. TILSYNET Du har ved brev af 21. august 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland om Favrskov Kommunes praksis i forbindelse med udstedelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til Slagelse Kommune:

Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til Slagelse Kommune: Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til Slagelse Kommune: 26-07- 2007 TILSYNET Sagsresume og konklusion NN har anmodet om Statsforvaltningens udtalelse vedr. daværende Korsør kommunes godkendelse

Læs mere

Randers Kommunes spørgsmål om byrådsmedlemmers inhabilitet i forbindelse med retssag anlagt mod kommunen.

Randers Kommunes spørgsmål om byrådsmedlemmers inhabilitet i forbindelse med retssag anlagt mod kommunen. Randers Kommunes spørgsmål om byrådsmedlemmers inhabilitet i forbindelse med retssag anlagt mod kommunen. Ved mail af 7. maj 2017 har Randers Kommune rettet henvendelse til KL, idet Randers Kommune ønsker,

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 20-07- 2009 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget jeres henvendelse af 10. april 2007 vedrørende Varde Kommunes videregivelse af oplysninger om et projekt, som

Læs mere

Rapport fra udvalget vedrørende de styringsmæssige relationer i forholdet mellem kommunalbestyrelser og kommunale selskaber

Rapport fra udvalget vedrørende de styringsmæssige relationer i forholdet mellem kommunalbestyrelser og kommunale selskaber Rapport fra udvalget vedrørende de styringsmæssige relationer i forholdet mellem kommunalbestyrelser og kommunale selskaber December 2006 Rapport fra udvalget vedrørende de styringsmæssige relationer i

Læs mere

Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg

Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg Afstået fra at tage stilling til nogle klager over indenrigsministeriets (vejledende) udtalelser vedrørende kommunalbestyrelsesmedlemmers adgang til

Læs mere

Generel vejledning om regler for habilitet/inhabilitet til brug for Produktions- og Promilleafgiftsfondene

Generel vejledning om regler for habilitet/inhabilitet til brug for Produktions- og Promilleafgiftsfondene UDKAST Jura J.nr. 16-0171-000067 Den Generel vejledning om regler for habilitet/inhabilitet til brug for Produktions- og Promilleafgiftsfondene Vejledningen gælder fra 1. januar 2017. Vejledningen er revideret

Læs mere

+ bilag. A-inspektion A/S; Deres j.nr. 17796/dj. Jeg har nu færdigbehandlet sagen.

+ bilag. A-inspektion A/S; Deres j.nr. 17796/dj. Jeg har nu færdigbehandlet sagen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Advokat Kim Håkonsson Tuborg Havnevej 18 2900 Hellerup Dato: 13. marts 2008

Læs mere

Vejledning for Grønland om udstedelse af certifikater for dyr og animalske produkter

Vejledning for Grønland om udstedelse af certifikater for dyr og animalske produkter Vejledning for Grønland om udstedelse af certifikater for dyr og animalske produkter Vejledningen har til formål at beskrive forhold og betingelser, som man som certifikatudsteder skal være opmærksom på

Læs mere

Ikast-Brande Kommune Rådhusstrædet Ikast. Vedr. Remisen Brande.

Ikast-Brande Kommune Rådhusstrædet Ikast. Vedr. Remisen Brande. Ikast-Brande Kommune Rådhusstrædet 6 7430 Ikast 31-10- 2008 TILSYNET STATSFORVALTNINGEN MIDTJYLLAND ST. BLICHERS VEJ 6 POSTBOX: 151 Vedr. Remisen Brande. Statsamtet Århus rejste på baggrund af artikler

Læs mere

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver.

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. 2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. Resumé: statsforvaltningen har ikke fundet grundlag

Læs mere

Habilitet - kommunal deltagelse i erhvervsvirksomhed

Habilitet - kommunal deltagelse i erhvervsvirksomhed Habilitet - kommunal deltagelse i erhvervsvirksomhed Det forhold, at en borgmester som kommunens repræsentant var født medlem af en erhvervsfonds bestyrelse, fandtes ikke i sig selv at gøre ham inhabil

Læs mere

Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem Klerkegade 10 B 1308 København K. Vedr. kommunaliseringen af Løgstrup Børnehave

Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem Klerkegade 10 B 1308 København K. Vedr. kommunaliseringen af Løgstrup Børnehave Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem Klerkegade 10 B 1308 København K 07-09- 2009 TILSYNET Vedr. kommunaliseringen af Løgstrup Børnehave Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem har ved

Læs mere

Folketingets Ombudsmand Gammeltorv København K. Vedr. Folketingets Ombudsmands dokumentnummer 16/ /JV

Folketingets Ombudsmand Gammeltorv København K. Vedr. Folketingets Ombudsmands dokumentnummer 16/ /JV 2016-41760 Folketingets Ombudsmand Gammeltorv 22 1457 København K Dato: 09-08-2016 Vedr. Folketingets Ombudsmands dokumentnummer 16/02656-2/JV Svar på Folketingets Ombudsmands henvendelse af 22. juni 2016

Læs mere

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996)

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) N O T A T Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) 1. Indledning Dette notat tilstræber ikke at være nogen udtømmende vejledning om offentlighedsloven, men alene

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 5. marts 2007 til en borger

Statsforvaltningens skrivelse af 5. marts 2007 til en borger Statsforvaltningens skrivelse af 5. marts 2007 til en borger De har som medlem af pårørenderådet ved Plejehjemmet Søbo, ved skrivelse af 28. november 2006 klaget til det daværende Statsamtet Sønderjylland,

Læs mere

Til gruppeformandskredsen. Sagsnr Dokumentnr Gennemgang af ØIM udtalelse

Til gruppeformandskredsen. Sagsnr Dokumentnr Gennemgang af ØIM udtalelse KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Til gruppeformandskredsen Gennemgang af ØIM udtalelse I det følgende gennemgås konklusionerne i Økonomi- og Indenrigsministeriets generelle udtalelse af 30. juni 2017 om den kommunale

Læs mere

De har ved af 1. juni 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Sjælland, Tilsynet med kommunerne i Region Sjælland.

De har ved  af 1. juni 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Sjælland, Tilsynet med kommunerne i Region Sjælland. Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at det ikke er i strid med offentligretlige regler, at et byrådsmedlem ikke fik mulighed for at begrunde sit dagsordensforslag, da kommunalbestyrelsen havde

Læs mere

Hørsholm Kommune habilitet for partiet Venstres medlemmer af kommunalbestyrelsen

Hørsholm Kommune habilitet for partiet Venstres medlemmer af kommunalbestyrelsen Hørsholm Kommune habilitet for partiet Venstres medlemmer af kommunalbestyrelsen Resume: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at vi ikke vil rejse en tilsynssag, fordi vi efter de foreliggende oplysninger

Læs mere

NaturErhvervstyrelsen har foretaget mindre ændringer i vejledningen af redaktionel karakter.

NaturErhvervstyrelsen har foretaget mindre ændringer i vejledningen af redaktionel karakter. NOTAT Jura J.nr. 16-0171-000067 Ref. sekibu Den 4. januar 2017 Høringsnotat: Udkast til ny generel vejledning om regler for habilitet/inhabilitet til brug for produktions- og promilleafgiftsfondene Udkastet

Læs mere

Alle medlemmer af RADS fagudvalg skal naturligvis leve op til ovenstående habilitetskrav under hele fagudvalgets levetid.

Alle medlemmer af RADS fagudvalg skal naturligvis leve op til ovenstående habilitetskrav under hele fagudvalgets levetid. NOTAT 3. juni 2013 Fremgangsmåde ved vurdering af habilitet i fagudvalg under RADS Baggrund En høj faglighed er sammen med regler omkring habilitet og uafhængighed en forudsætning for RADS troværdighed.

Læs mere

Trafikselskabet Movia Toftegårds Plads 2500 Valby. Sendt pr e-post

Trafikselskabet Movia Toftegårds Plads 2500 Valby. Sendt pr e-post Trafikselskabet Movia Toftegårds Plads 2500 Valby Sendt pr e-post Resumé: Udtalt at repræsentantskabet for Trafikselskabet Movia skriftligt kan godkende bestyrelsens forslag til en angivet vedtægtsændring

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 18. januar 2007 til en borger: Vedr.: Deres henvendelse om bevaringsværdige bygninger i Holbæk

Statsforvaltningens brev af 18. januar 2007 til en borger: Vedr.: Deres henvendelse om bevaringsværdige bygninger i Holbæk Statsforvaltningens brev af 18. januar 2007 til en borger: 18-01- 2007 Vedr.: Deres henvendelse om bevaringsværdige bygninger i Holbæk De har ved brev af 29. april 2006 henvendt Dem til Statsamtet Vestsjælland,

Læs mere

NOTAT OM SELSKABSDANNELSE

NOTAT OM SELSKABSDANNELSE Bilag til pkt. 3 Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 151664 17. maj 2011 NOTAT OM SELSKABSDANNELSE RAMMERNE FOR OMDANNELSE AF LYNETTEFÆLLESSKABET I/S TIL

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem

Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem 10-12- 2007 Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem har i brev af 3. juli 2006 rettet henvendelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 3. marts 2011 til Varde Kommune

Statsforvaltningens brev af 3. marts 2011 til Varde Kommune Statsforvaltningens brev af 3. marts 2011 til Varde Kommune 03-03- 2011 Statsforvaltningen Syddanmark udtalte den 27. november 2009, at Varde Kommune ikke varetager en kommunal interesse ved at give de

Læs mere