En særlig sort af kaffebønner. Opfattes af mange som værende den bedste kaffesort, og er så afgjort den mest dyrkede.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En særlig sort af kaffebønner. Opfattes af mange som værende den bedste kaffesort, og er så afgjort den mest dyrkede."

Transkript

1 Barista ordbog Her finder du en lang række af de ord og begreber der benyttes i den fantastiske verden af kaffe. Da denne bog er elektronisk, kan du bruge indholdsfortegnelsen herunder til direkte at klikke dig frem til de ord, der er beskrevet i ordbogen. Baristaordbogen er under stadig redigering. Hvis du derfor leder efter et ord eller en term, der ikke er beskrevet herunder, må du meget gerne kontakte mig (hobzon@gmail.com)

2 A Aficionado Americano Arabica Aroma Avner Entusiast eller passioneret kender. Se: Caffè Americano En særlig sort af kaffebønner. Opfattes af mange som værende den bedste kaffesort, og er så afgjort den mest dyrkede. ST: Duften eller lugten af friskbrygget kaffe såvel som ristede og malede bønner, rækkende fra frugtagtig til krydret til røget med mere. Ved ristning af grønne kaffebønner frigives der avner, der er et restprodukt af kaffebønnens skal. B Backflush Processen hvorved man renser filterkurven, gruppehovedet og trevejsventilen Anvendes kun på espressomaskiner der har en trevejsventil. Selvom maskiner som Rancilio Silvia, Gaggia Baby og Gaggia Classic har trevejsventiler, anbefaler fabrikanten at man ikke backflusher dem. Barista Basisk Besk Bitter Blend Blid Blindfilter Blomster Bløde bønner Boiler En person hvis arbejde er at tilberede og servere kaffe (flertal: baristi). I virkeligheden det italienske ord for bartender. ST: En tør fornemmelse der efterlades bagest på tungen ST: En negativ karakteristik der beskriver en besk, ubehagelig og bitter smagsoplevelse eller fornemmelse ST: En knibende eller stærk smagsoplevelse bagest på tungen. Mørke risteprofiler er prominent mere bitre og øger kaffens fyldighed. En høj grad af bitterhed kan være ubehagelig, specielt hvis den skyldes overekstraktion (se: ekstraktion) eller ved at brygge for lidt kaffe med alt for fin formalingsgrad. En blanding af kaffebønner fra forskellige områder og/eller af forskellige sorter. ST: En kaffe der giver en fin og delikat afslutning på smagsoplevelsen En filterkurv uden huller, der benyttes når man laver et backflush. En specialfremstillet rund gummiplade kan også benyttes i en almindelig filterkurv. ST: En aroma der antyder blomster Beskriver kaffe der dyrkes under 1200 meters højde over havet. Bønner dyrket ved denne højde modner hurtigere, er giver en lettere og mere porøs bønne (Se: Hårde bønner) Se kedel

3 Bryggruppe Bryghoved Bryghåndtag Brændt Kaldes også en gruppe. Espressomaskiner til hjemmebrug har typisk en enkelt bryggruppe, hvorimod professionelle espressomaskiner kan have helt op til 7 bryggrupper. Bryggruppen består af alle de delelementer hvorigennem vandet rundt og ud til forsiden af espressomaskinen, hvor der ledes ud gennem filterkurven og bryghåndtaget. Gruppen består af gruppehovedet inklusive diffusionsfilteret, aktiveringsmekanismen der starter pumpen til brygprocessen og systemet der frigiver trykket, samt trykudligningsventilen. En særlig bryggruppe fortjener at blive nævnt særskilt nemlig den legendariske E61 gruppe (Se E61). Den del af en espressomaskine, hvor vandet presses gennem de kværnede kaffebønner. Det mest kendte bryghoved er af typen E61. Et varmeisoleret håndtag af metal hvori filterkurven placeres (og typisk fastholdes af en fjedermekanisme), og som sættes fast i espressomaskinens bryghoved. ST: Kaffe der enten ikke er ristet eller brygget korrekt (ofte grundet overophedning) antager ofte denne meget bitre eller skarpe aroma. C Café Café au lait Caffè Caffè Americano Caffè Coretto Caffè Cortado Caffè Cubano Caffè Latte Caffè Medici Den korrekte franske stavemåde for kaffe En fransk kaffedrik bestående af lige dele stærk filterkaffe og varm mælk (ikke skummet). Det samme som en Caffè Misto, og om end der er lighedspunkter, så er det ikke det samme som en Caffè latte Den korrekte italienske stavemåde for kaffe (bemærk der bruges en accent grave over bogstavet è) En espresso hvor der tilsættes ekstra varmt vand efter brygningen. Dette er ikke det samme som en Lungo, hvor der decideret er tale om at en større mængde vand presses igennem de malede kaffebønner. Italiensk terminologi der faktisk refererer til et skud espresso med spiritus. Betyder egentlig korrigeret kaffe. Minder lidt om den kendte Irish Coffee bestående af kaffe, whisky og flødeskum. Lige dele skummet mælk og espresso. Et stærkt sødet skud espresso. Man kan lave dem ved at tilføje råsukker direkte i filterkurven, men det er ikke den helt korrekte måde at gøre det på denne kan læses på En drik der produceres ved at hælde espresso i et glas, og fylde opvarmet mælk i glasset. Når mælken dampes varm dannes naturligt lidt skum som lægger sig på toppen af en Caffè Latte. Nok den mest solgte kaffedrik i den vestlige verden, om end italienere som regel foretrækker cappucino eller ren espresso En dobbio (dobbelt) overhældt med chokoladesirup og revet appelsinskal og med flødeskum på toppen. Denne kaffedrik blev skabt på The Last Exit en tidligere kaffebar i Seattle, USA, og er tilsyneladende ikke særlig kendt andre steder.

4 Caffè Misto Caffè Mocha Cap Cappucino Caramel Machiato Chaff Chanelling Chokolade City City + City ++ Connoisseur Cupping En kaffedrik bestående af lige dele drypkaffe og lige dele varm mælk. Drikken er den Italienske udgave af en Café au lait. Essentielt en Latte med chokoladesirup og ofte med flødeskum på toppen. Kaldes også en Mocha Latte. Forkortelse og slang for en cappucino (se dette) En kaffedrik bestående af en harmonisk balance af espresso, dampet mælk og mælkeskum. Traditionelt beskrives denne balance som lige dele af hver (altså tre tredjedele), men fokus er altså på balancen og ikke det eksakte forhold. Man skal vide at cappucino ikke er en smag men en måde at tilberede kaffe på. Der findes ikke kaffe med cappucino smag. Cappucino har sit navn fra de katolske Cappicinermunke, hvis kutteklædte hoveder minder om drikkens kappe af mælkeskum og crema. (Flertal: Cappucini) En af den amerikanske kaffekæde Starbucks mest berømte drikke, som mange tilsyneladende gerne vil kunne lave. Opskriften består af espresso, mælk, vaniljesirup og karamelsovs. Se: avner Se: kannelering ST: En let ristet og sødlig aroma der antyder usødet chokolade, kakao eller sågar vanilje. Lys ristet kaffe. En risteprofil for højkvalitets sorter. Bevarer den fulde karakter og mange nuancer i de kræsne bønner, typisk ø kaffer. Bruges ofte til kaffe i stempelkande. Bønnens såkaldte ædelkaffe smag (hvis der ikke er tale om en blend) kommer helt frem, alle ristningsgrader herefter, kommer tættere og tættere på hinanden. Jo mere du rister dem, jo mere kommer alle bønner til at smage af det samme. Mellemristet kaffe. En risteprofil der passer til de fleste afrikanske kaffesorter. Bønnens originale karakter er stadig godt bevaret. En ristning man typisk vil anvende til brug i stempelkander. Svarer til City + ristningen men er lidt mørkere. Bruges typisk til syd og mellemamerikanske bønner. En ristning man typisk vil anvende til stempelkande og kaffe lavet i et drypfilter. En kender. Bruges også i andre sammenhænge, men refererer til en person der ikke alene er kendt med men som i højeste grade er en kender af kvalitet og det ypperste indenfor sit område. Et slangudtryk ofte set på diverse danske fora om kaffe og espresso er det lidet flatterende men dog sikkert kærligt mente øgenavn: kaffenørd. Personligt foretrækker jeg dog Connoisseur eller kaffekender. En metode til smagning af kaffe. Den formalede kaffe hældes i et glas, og varmt vand hældes direkte i glasset. Derved danner kaffen en skorpe i toppen af glasset. Efter fire minutter bryder man denne skorpe (og indsnuser den aroma der derved frigives). Man rører rundt og kaffegrumset falder til bunden af glasset og smager på kaffen, der efterfølgende spyttes ud, for at mindske koffeinindtaget. Minder om den metode hvormed man laver stempelkaffe, dog uden brug af en stempelkande.

5 D Dampning Dampstav Diffusionsfilter Distribution Dobbelt Dobbeltkedel Doppio Doser Doven Drypbakke Drypkaffe Dualboiler Når man varmer mælken ved hjælp af dampstaven, uden nødvendigvis at trække luft ind i mælken (at strække mælken). En espressomaskine har normalt også en dampstav der bruges til at dampe (varme) og skumme (strække) mælken, der bruges i mange forskellige espressobaserede drikke, herunder bl.a. Caffè Latte og Cappuccino. Sidder placeret i gruppehovedet, og sikrer en ensartet distribution af vandet, der under tryk ledes ud over de formalede kaffebønner der ligger sammenpresset i en puk i filterkurven. Teknik der bruges til at fordele de friskkværnede kaffebønner i filterkurven. Hensigten er hér at undgå det der kaldes channeling, hvorved man får en uensartet ekstraktion af kaffen Dobbelt skud espresso i en enkelt servering. Nogle espressomaskiner (sædvanligvis de dyrere modeller) har mere end en kedel. Hensigten er at man kan brygge kaffe og varme mælk på samme tid uden at skulle vente på stabilisering af temperaturen, når den på en enkeltkedel maskine skal hæves fra bryg til damptemperatur og tilbage igen. Italiensk for dobbelt. Refererer næsten altid til et dobbelt skud espresso. Se: dobbelt En indretning på en kaffekværn der bruges til at opbevare og dosere den færdigmalede kaffe ned i filterkurven. Der er stor debat blandt kaffe afficionados om det er bedst at kværne direkte i filterkurven eller bruge en doser. Doseren indebærer et kompromis men tilbyder også en elegangt løsning omkring distribution. ST: Kaffe der ikke opbevares korrekt kan antage denne flade, endimensionelle paplignende smag. En bakke eller beholder typisk placeret under en rist under selve gruppehovedet. Bruges til at opsamle vand og er også stedet hvor tryk og vand udledes når tre vejsventilen slår ud efter endt brygning af et skud espresso. Den er enten monteret med et fast afløb eller skal tømmes med jævne mellemrum. Kaffe lavet ved at hælde varmt vand over kværnet kaffe gennem et filter placeret i en tragt. Kaffen drypper gennem tragten og filteret deraf navnet. Denne form for kaffe betragtes af de fleste baristaer som inferiør, idet brygmetoden slet ikke formår at udtrække kaffens olier, aroma og essentielle smagsstoffer. Se dobbeltkedel E E61 Den legendariske bryggruppe første gang markedsført i 1961 af Italienske Faema. Det bør understreges at et E61 bryggruppe nødvendigvis indebærer, at aktiveringen af pumpen og trykventilen er manuel. Man kan naturligvis have espressomaskiner med

6 Eftersmag Ekstraktion Espresso Espressomaskine Espresso Romano Extraction elektrisk aktivering, men i så fald er der ikke tale om en E61 bryggruppe, men derimod om et E61 gruppehoved. E61 bryggruppen opfattes af mange som en industristandard og hyldes verden over af kaffekendere, som måske det bedste bryggruppe der findes. Det korte svar på, hvorfor E61 bryggruppen er så meget bedre end andre, er: varmekontrol! Kedlen har en temperatur på omkring 94. Hvis temperaturen noget steds i brygprocessen varierer så meget som blot nogle få grader, risikerer man let at få en sur espresso, i det øjeblik ekstraktionen finder sted. E61 bryggruppen er produceret for at sikre en ensartet brygtemperatur hele vejen fra kedel til espressokop, uden nogen form for variation i temperaturen. En E61 bryggruppe vejer således ofte omkring 4 kilo, for der bruges en del metal i fremstillingen. ST: Den fornemmelse der efterlades i mundhulen efter at have nippet til en kop kaffe og som kan efterlade smagsfornemmelser som; karamel, chokolade, frugt, krydret, røget eller ristethed, blot for at nævne nogle få. Den del af espressobrygningen, hvor smagstoffer og aroma presses ud af de malede kaffebønner under højt tryk. En ekstremt koncentreret ekstraheringsmetode, der involverer at presse varmt vand under højt tryk gennem finmalet kaffe, hvorved smagsstoffer og aroma udtrækkes. Det skud espresso der produceres har rent faktisk mindre koffein end kaffe brygget traditionelt gennem et drypfilter. Volumen på en standard espresso er ca. 30 ml. (flertal: espressi). Bruges til at producere den traditionelle italienske kaffedrik kaldet espresso. Personen der betjener en espressomaskine kaldes en barista. Den viden der er nødvendig for at producere den bedste espresso gør, at dette kan opfattes som et håndværk. For at lave et skud espresso, fyldes filterkurven med 7 10 gram formalet kaffe, hvormed man producerer 30 ml. espresso (14 18 gram formalet kaffe til 60 ml. espresso, hvis man laver en dobbelt). Kaffen stampes eller komprimeres med ca. 15 kilos tryk til en fast puk. Filterkurven placeres i bryghåndtaget, og låses fast i gruppehovedet under dettes diffusionsfilter. Når brygprocessen igangsættes, ledes ca. 94 varmt vand under et tryk på ca. 9 bar (130 PSI) ind i filterkurven. Er vandet for koldt bliver espressoen syrlig og er vandet for varmt bliver espressoen bitter. Højkvalitets espressomaskiner kontrollerer brygtemperaturen med meget høj præcision. Denne proces producerer en kraftig næsten sirupsagtig drik ved at udtrække og emulgere olierne i de formalede kaffebønner. Det ideelle skud espresso skal helst tage ca. 25 sekunder at producere fra det tidspunkt pumpen første gang sluttes til. Ved at variere formalingsgraden, stampningen eller selve pumpetrykket, kan man styre ekstraktionen til at ligge indenfor den ideelle zone. Espresso med en lille smule citronsaft. På trods af navnet synes det at være en hovedsagelig amerikansk måde at drikke kaffe på. I det mindste er den ikke specielt kendt i Italien. Se: Ekstraktion F

7 Filterkurv Fin Flad Formalingsgrad Fransk presse Frisk Frugtagtig Full City Full City + Full City ++ Fyldig Metalskål med perforering i bunden, hvori de friskkværnede bønner placeres. Filterkurven placeres derefter i det til formålet beregnede bryghåndtag. ST: En kvalitetsbeskrivelse af kaffesmagen der indikerer en god balance mellem syrlighed, krop og generelt positive karakteristika. ST: En kedelig, glansløs kaffe uden nogen syrlighed. Formalingsgrad er et udtryk for hvor fint kaffebønnerne males. Til brug i en stempelkaffe er formalingsgraden grov, til drypkaffe er formalingsgraden typisk mellem og til espresso er formalingsgraden typisk meget fin. Se stempelkaffe. ST: En positiv egenskab, der bruges til at beskrive frisk ristet kaffe med klangfuld smag og aroma ST: En sød eller gennemtrængende aroma eller smag der antyder bær eller citrus. Mørk ristet kaffe. En risteprofil hvor det meste af sukkeret i bønnen er karamelliseret hvilket giver en sødere og mere chokoladebetonet smag. Bestemt egnet til stempelkaffe, men bruges typisk også i mokkakander og espressomaskiner. En Full City ristning stoppes lige før 2. knæk. (se: knæk). Man kan ved denne ristning ane olie på enkelte bønner. Espresso meget mørkristet kaffe. En risteprofil primært beregnet til espressoblandinger, da bønnens fine nuancer nu vil være nedtonet til fordel for en sødmefyldt (om end stærkt koncentreret) eftersmag. Bruges fortrinsvist i mokkakander og espressomaskiner. En Full City + ristning stoppes lige efter 2. Knæk er startet. (se: knæk) Svarer til Full City + ristningen, men er lidt mørkere. Bruges bl.a. til espressoblends med indhold af robustabønner. ST: Indikerer at kaffen har en stærk karakter og balance i forhold til syrlighed, krop og smag. G Gennemtrængende Grinder Gruppe Gruppehoved Græsagtig Grønne ST: En intens og prikkende smagsoplevelse af noget sødligt og syrligt langs siderne af tungen. Se: Kværn Se bryggruppe Gruppehovedet er ikke det samme som en gruppe. Gruppehovedet er stedet på espressomaskinen hvor bryghåndtaget med filterkurven sættes fast i en bajonetfatning, og hvor diffusionsfilteret sørger for en ensartet fordeling af vandet under tryk over den puk af kaffe, der placeres i filterkurven. ST: En urteagtig aroma eller smag der antyder lucernespirer eller græs. Slangudtryk der henviser til grønne og uristede kaffebønner.

8 Guldfilter Et kaffefilter lavet af finmasket metal der sædvanligvis er belagt med guld og monteret i en ramme af plastik. Det er tænkt til erstatning af papirfiltre, fordi guld skulle indvirke mindre på kaffens smag end papiret. Man kværner sædvanligvis kafen en anelse grovere når man bruger et guldfilter. H Harsk Heat Exhanger Hopper HX Hårde bønner ST: Kaffe der ikke opbevares ordentligt kan antage denne ubehagelige sure smag. Det antages at det er olierne i bønnerne der bliver harsk på samme måde som fedtet i smør kan blive harsk. Se: varmeveksler. Den del af en kaffekværn hvori de hele kaffebønner hældes og/eller opbevares før de kværnes. Forkortelse for det engelske ord Heat Exchanger. Se: varmeveksler. Kaffe der dyrkes ved relativt store højder ( meter over havet). Bønner der dyrkes ved disse højder modnes langsommere og er hårdere og mere tætte end almindelige bønner, og er som følge heraf mere eftertragtede (Se: Bløde bønner). J Jet Jordagtig Se: Strint ST: En aroma eller smag der bærer mere eller mindre antydning af jord eller muld. K Kaffe Kaffekender Kaffenørd Kaffesort Kakao Kanel Kannelering Også kaldet gudernes nektar. En kender. Bruges også i andre sammenhænge, men en kaffekender refererer til en person der ikke alene er kendt med kaffe i almindelighed, men som i højeste grad er en kender af kvalitet og det ypperste indenfor kaffe. Et slangudtryk ofte set på danske fora om kaffe og espresso er det lidet flatterende men dog sikkert kærligt mente øgenavn: kaffenørd. Personligt foretrækker jeg dog connoisseur eller kaffekender. Se kaffekender. Der findes grundlæggende to sorter kaffe: Arabica og Robusta ST: En bittersød aroma af usødet chokolade ST: En krydret aroma der er kanelagtig af karakter En ikke ønsket konsekvens ved brygning af espresso. Kan være forårsaget af dårlig distribution, dårlig stampning eller for grov formalingsgrad af bønnerne. Kannelering

9 Karamel Kedel Kender Knock box Knæk Kompleks Kraftig Kras Krop Krydret Kulagtig Kværn opstår fordi vandet naturligt søger den vej gennem kaffen der yder den mindste modstand. Resultatet af kannelering er at man ikke udnytter den formalede kaffe fuldt ud, ingen eller meget lidt crema og en for hurtig gennemløbstid. ST: En sød aroma der dufter af sirup eller vådt råsukker. Hvor vandet varmes i en espressomaskine. Se connoisseur. En beholder med en vandret kant af hårdt materiale, hvor baristaen kan tømme filterkurven ved at slå filterkurven mod kanten og derved tømme den brugte puck ud. Den karakteristiske lyd kaffebønner laver under ristning. Der henvises under de forskellige ristningsgrader til 1. og 2. knæk under ristningen. Første knæk er kendetegnet ved at have en lidt blidere eller langsomt knæk (lyder som popcorn der popper), hvorimod andet knæk er langt mere skarpt og betegnes som en kvist der knækker (af andre som en næsten metallisk lyd). ST: Smagsoplevelser der har flere lag eller smagsstoffer der udvikles enten parallelt eller efter hinanden. ST: Karakteristika for den komplette og fyldige kaffeoplevelse ST: En stærk og prikkende smagsoplevelse i munden der kendetegner en fyldig kaffe ST: Kaffens vægt eller fylde som den opleves i munden. En kaffe kan have enten let, mellem fyldig eller meget fyldig krop. ST: En duft eller smag der mindre om kanel eller allehånde. ST: En ristet aroma der antyder en brændthed der er tilstede i mange meget mørkt ristede kaffer (f.eks. Full City + eller Full City ++) Af afgørende vigtighed for muligheden for at producere den perfekte espresso. Der er blandt aficionados enighed om at man bør investere næsten lige så meget i kværnen som i selve espressomaskinen L Latte Latte art Let Livlig Det Italienske ord for mælk. Bruges også som den korte form af Caffè Latte (se dette). Staves nogle gange forkert med en accent over bogstavet e. Hvis du bestiller en Latte i Italien, så får du serveret et glas mælk. At producere let genkendelige figurer øverst på f.eks. en Cappucino eller en Caffè Latte med den skummede mælk, medens denne hældes over kaffen. I nogle tilfælde benytter baristaen en tandstik eller en lille pensel, for yderligere at male detaljer med den mørke crema i den hvide mælkeskum eller omvendt. Der benyttes i nogle tilfælde stærkt farvet sirup eller chokolade, der så trækkes til mønstre med en tandstik eller en pensel for at skabe mere markerede tegninger. ST: Indikerer en delikat karakter hvad angår syrlighed, krop og aroma. ST: Behageligt livlig hvad angår syrlighed.

10 Lungo Lys I denne sammenhæng er det Italiensk og betyder udvidet eller stor. Er en espresso hvor gennemløbet af vand forlænges til det dobbelte. ST: Skarp syrlighed. M Macchiato Malet Melior Melitta Microfoam Mikroskum Mild Misto Mocha Mochaccino Mokakande Italiensk ord der betyder mærket. Brugt alene refererer det til et skud espresso, med en top af mælkeskum, en slags minimalistisk tør cappuccino. En Latte Macchiato er dampet mælk med et skud ristretto hældt gennem mælkeskummet. (Udtales makija to) Udtryk for det færdige produkt når kaffebønner males i kværnen. Se: Stempelkaffe Et firma der er navngivet efter fornavnet på den tyske hjemmegående husmor der opfandt drypkaffe. Se: mikroskum Resultatet af korrekt skummet mælk. Mikroskum er ofte svært at lave for begynderen, men med øvelse bliver det nemmere. Det er kendetegnet ved at have en konsistens næsten som tyk maling og en helt blank overflade uden synlige luftbobler. ST: En moderat fyldig kaffe der afslutter med en god balance mellem syrlighed og sødme uden spor af bitterhed eller tørhed. Italiensk ord for blandet. Den korte måde at omtale en Caffè Misto Refererer almindeligvis til en blanding af kaffe og chokolade. I rigtige kaffebarer bruges det som regel i en lidt mere begrænset udgave i form af Caffè Mocha. Refererer også til en specifik type arabisk eller etiopisk kaffe (her staves det moka eller mocca ) med en udtalt syrlig og frugtagtig smag. Disse bønner kombineres ofte med de mere bløde kaffesorter med mere krop fra Java (Indonesien), for at skabe den særegne Mocha Java blend. For at gøre forvirringen total bruges det italienske ord moka også om den lille mokakande (eller moccakande) der placeres direkte på komfuret (se: Mokakande). Cappucino med chokoladesirup. Den kaffe der produceres på denne let genkendelige kande er modsat manges opfattelse IKKE espresso. Dette faktum ændrer dog ikke ved denne brygmetodes fortræffelighed, for man kan virkelig lave god kaffe på en mokakande. N Nøddeagtig ST: En ristet aroma eller smag der antyder jordnødder, mandler eller hasselnødder.

11 O Overekstraktion Når espressoen bliver for voldsomt ekstraheret, typisk hvis man bruger for fintmalet kaffe. P Panna Peaberry PID Portafilter Puritaner Puck Puk Q Quad Italiensk ord for flødeskum, som regel usødet. Con Panna indikerer at der er tale om en drik hvor flødeskum tilføjes. Normalt indeholder hver kaffebær to kaffebønner. Ind imellem indeholder et kaffebær dog kun en enkelt bønne. Og denne kaldes en peaberry. Disse frasorteres og sælges under deres egen separate kvalitet. Står for Proportional Integral Deriative og er en teknik der bruges til at fastholde temperaturen i espressomaskinens kedel. Det fungere ved at temperaturen konstant måles, og afvigelser fra den fastsatte temperatur betyder at der tændes eller slukkes for varmelegemet. En traditionel termostat på en espressomaskine har et større eller mindre udsving. F.eks. kan den være justeret til en brygtemperatur på 94, men termostaten slukker først når temperaturen når 96 og tænder først igen når temperaturen falder til 92. Med en PID controller vil så store udsving aldrig blive accepteret, idet controlleren vil opfatte temperaturudsving som "fejl" og vil forsøge at rette på disse fejl ved at regulere på varmen i kedlen. Se: bryghåndtag. En person der primært holder fast på de traditionelle former for espresso eller de traditionelle kaffedrikke. En puritaner blander nødigt forskellige smagsstoffer i sin kaffe (som sirup, sukker eller lignende) og bruger ikke gerne flødeskum i sine kaffedrikke. Kaldes på dansk: Puk Den brugte komprimerede kaffe i en filterkurv efter der er presset vand igennem kaffen til espresso. En kaffedrik med fire skud espresso R Redeye Et slangudtryk der bruges til at beskrive en kop almindelig drypkaffe tilsat et skud espresso.

12 Ren Rig Rist Rist (geografisk) Rist (traditionel) Risteprofil Ristningsgrad Ristet Ristretto Robusta Røget ST: En kaffe der slutter klart, yndefuldt og blødt i munden uden at være tør. ST: En kaffe med megen krop og fylde der afslutter med en dybde og kompleksitet af smagsstoffer og en generelt behagelig smag. Slang for en mængde ristet kaffe. Mindre kafferistere kan måske ikke riste mere end et par hundrede gram kaffe af gangen, og her taler man så om en rist, altså det der kan ristes i en og samme omgang. New England (lysebrun, tør overflade), American (mellembrun, tør overflade), Viennese (mellem til mørkebrun, muligvis pletter af olie på overfladen), French (moderat mørkebrun, let olieret på overfladen), Espresso (mørkebrun, overfladen kan variere fra meget olieret til kun lidt glat, afhængig af ristningens metode), Italian (mørk, tilnærmet sort, definitivt olieret, de fleste risterier stopper her), Dark French eller Spanish (meget mørkebrun, næsten sort, meget olieret). I Danmark bruges dog primært de under Ristningsgrad angivne risteprofiler. Cinnamon (meget lysebrun), Light (den lyse ende af American), Medium, Medium high (den amerikanske norm), City high (lidt mørkere end normen), Full city (definitivt mørkere end normen, muligvis pletter af olie på overfladen), Dark (mørkebrun, skinnende overflade, svarer til Espresso eller French), Heavy (meget mørkebrun, skinnende overflade, svarer til Italian). I Danmark bruges dog primært de under Ristningsgrad angivne risteprofiler. Angiver hvorledes temperaturen har udviklet sig under ristningen frem til den ønskede ristningsgrad. Angiver i hvilken grad kaffen er ristet. Den mest benyttede skala er som følger: Silver City, City, City +, City ++, Full City, Full City + og Full City ++ (Se hver af disse for yderligere forklaring). ST: Kaffe der er mørkristet på den rette måde kan antage denne høje kvalitetssmag. Italiensk ord for begrænset eller tilbageholdt. Henviser til et ufærdigt skud espresso. Det svarer til et dobbelskud espresso med en volumen der er lidt mindre end for et enkeltskud (volumen for en ristretto er ca. 25 ml. mod de normale 30 ml. for en standard espresso). Ofte med ekstra fin formaling, så gennemløbstiden er den samme som for almindelige espresso. Oprindelsen af ristretto menes at være fra de manuelle espressomaskiner, hvor man presser kaffen hurtigere end normalt. Herved forkortes vandets kontakt med de malede kaffebønner, og derved mindskes koffeinudtrækket samtidig med at man får flere af de essentielle olier. Dette giver en mindre bitter og mere fyldig smag. Aromatisk kaffetype med høj grad af syrlighed. Højt indhold af koffein og mindre smag. ST: Kaffe der er mørkristet på den rette måde kan antage denne høje kvalitetssmag. S Salt ST: Den lidt saltede smag i munden hvis man smager kaffe der enten er blevet overristet eller overbrygget.

13 Sammensnærpende ST: Når syrligheden eller aciditeten er for stor, bruges denne term til at beskrive den intense næsten salte smagsfornemmelse på spidsen af tungen. Shot Silver City Sirupsagtig Skarp Skimmel Skud Skumme mælken Smag Smøragtig Solo Spids Stamper Se: Skud Helt lys rist. En risteprofil der ofte benyttes til de fineste ø kaffer. Bevarer bønnens fulde karakter og fine nuancer. Bruges ofte til stempelkaffe. ST: En sød, tyk og næsten klæbende tyngde i munden. ST: En meget spids fornemmelse bagest på tungen. ST: Kaffe der er modnet korrekt kan antage denne kælderagtige aroma. Slangudtryk der dækker en enkelt espresso. Af tilsvarende ord kan nævnes et såkaldt dobbeltskud (doubleshot), der i virkeligheden blot er en espresso lavet i dobbelt mængde. Et skud espresso har en typisk volumen på ca. 30 ml. Når mælken varmes med dampstaven, kan baristaen sænke kanden så spidsen af dampstaven er lige ved eller under overfladen af mælken, så der derved trækkes luft ned i mælken. Derved dannes der luftbobler i mælken, og når disse bobler er meget små kaldes det mikroskum. Herved øges volumen på mælken typisk med mellem 15 og 30%. Mikroskum gør det muligt at "tegne" mønstre i cremalaget i f.eks. en Cappucino eller Cafè Latte (også kaldet Latte Art). ST: En fusion eller blanding af kaffens aroma, krop og syrlighed. ST: En rig og olieagtig tyngde i munden der ofte kendetegner den mere fyldige kaffeoplevelse. Italiensk for enkelt eller solo. Refererer blot til et enkelt skud espresso. ST: En meget sur fornemmelse langs siderne af tungen. Et af de helt essentielle værktøjer for en barista. Det bruges til at komprimere kaffen i filterkurven med et tryk på ca. 15 kilo. Staub tamp Steaming Steam Wand Stempelkaffe Stockfleths Move Strint Strække mælken Stråagtig En stampningsteknik, hvor man stamper kaffen med en stamper der er lidt mindre end filterkurven, og gør dette i nord syd øst vest mønster. Se: dampning Se: dampstav Kaffe lavet på en særlig kande (markedsført af Bodum), hvor man hælder kaffe ned i kanden (ca. 10 g/kop), og varmt vand (ca. 150 ml/kop). Herefter rører man rundt og lader kaffen trække i fire minutter, hvorefter man presser stemplet i bund og adskiller kaffe fra de groftmalede kaffebønner. En distributionsteknik, hvor man former et stort V mellem tommel og pegefinger, og roterer åbningen mellem fingeren modsat rotationen af bryghåndtag og filterkurv. Når man benytter et bundløst bryghåndtag og man ikke har tampet ordentligt. Så risikerer man kannelering, og konsekvensen kan blive at en eller flere tynde stråler af varm kaffe strinter mere eller mindre sidelæns ud af bunden på filterkurven. Det der sker, når man laver mikroskum og integrerer små luftbobler i mælken samtidig med at denne varmes. Se. Skumme mælk. ST: En negativ urteagtig aroma der fornemmes som en duft af strå eller hø.

14 Styrke Sur Svag Syrlig Sød ST: Forholdet mellem vand og kværnede kaffebønner. ST: Når syrligheden eller aciditeten er for stor, bruges denne term til at beskrive den intense næsten salte smagsfornemmelse på spidsen af tungen. ST: beskrivende for en mindre fyldig kaffesmag. ST: En skarp strålende og behagelig kvalitet, der fremhæver kaffens smag. Kaffe findes i mange forskellige niveauer af syrlighed, men for kaffe der mangler syrlighed er det ofte kendetegnende at de er uden karakter og nærmest kedelige. ST: Lidt vanskeligt at definere, da termen i kaffemæssig sammenhæng ikke refererer til decideret sødme som sådan (den overvejende del af kaffebønnens naturlige sødme karamelliseres under ristningen), men mere handler om at temperere kaffens naturlige bitterhed. Et skud sød espresso vil have en bitterhed der svaret til en god øl, hvorimod et bittert skud espresso vil have en kendetegnende duft der minder lidt om en sprittusch eller terpentin. T Tamper Tone Tre vejs ventil Træagtig Tør Se: Stamper Kaffens farve eller nuance. Den ventil der åbner for vandet og leder dette under tryk ud over pukken i filterkurven. Ventilen er indrettet således at den frigiver trykket igen når denne afbrydes, og leder det overskydende tryk og vand tilbage ned i drypbakken. Havde det ikke været for trevejsventilen, ville det være meget svært at løsne bryghåndtaget når et skud var færdigt, og med stor risiko for at få kaffegrums og varmt vand sprøjtet ud over det hele. ST: Kaffe der er modnet korrekt kan antage denne aroma eller smag, der antyder bark af træ eller egetræ. Bruges om en kaffedrik, der indeholder mindre mælk end normalt. En tør cappucino er essentielt kun espresso og skum. ST: En smagsoplevelse der slutter lidt mættet eller dehydreret i munden, ikke ren. ST: Også det modsatte af sød. U Uren Urteagtig ST: En smag der ikke er jordagtig eller skimmel, men nærmere en beskidt eller mudret smagsoplevelse. ST: En smag eller aroma der antyder græs, tørrede urter eller tørrede bønner. V

15 Vandet Varietal Varmeveksler Vild Vinøs Våd W WDT Weiss ST: Opstår når kaffen laves med et forkert forhold mellem kværnede kaffebønner og vand. Det er en fornemmelse man har i munden. Se: Ædel Gør det muligt at brygge espresso og dampe mælk uden at skulle vente på temperaturudligning, i modsætning til når man på en enkeltkedel maskine skal vente på at temperaturen hæves fra bryg til damptemperatur og tilbage igen. ST: Kaffe der er forurenet eller påvirket af kemikalier kan antage mærkelige, ubehagelige eller gennemtrængende smagsstoffer der væsentligt kan variere fra skud til skud. ST: At have den rige og frugtagtige essens af en god rødvin. Indeholdende mere mælk end sædvanligt. Dette udtryk bruges som regel om en cappuccino, men kan også bruges om andre drikke såsom Caffè Misto og Café au lait. Det er dog bedst at undgå den udvidede fortolkning, da det kan forvirre. Også kaldet Weiss Distribution Technique er en distributionsteknik, hvor man først rører rundt i den malede kaffe med en tynd og spidset træpind eller metalnål placeret i et skaft af træ, og derefter spreder og jævner den malede kaffes overflade med pinden liggende parallelt med filterkurvens åbning. Distribution Technique, se: WDT Æ Ædel Kaffe fra en bestemt egn eller et bestemt land der bærer jordbundens, landets eller egnens varietale særpræg i smag eller aroma. Disse kaffer kaldes ofte for Single Estate Coffea (nogle gange blot "Estate"), selv om det naturligvis er helt korrekt, er betegnelsen i sig selv ikke et kvalitetsstempel (kun i den udstrækning vi stoler på, at når andre sætter prædikatet "Estate" på en kaffe, så er det fordi den har ædle kendetegn). For selv om en kaffe kun har en enkelt oprindelse, behøver den ikke være ædel eller varietal. Omvendt kan kaffeblandinger ikke omtales som ædle, fordi de netop er blandet.

16 Ord som planlægges medtaget Nye ord i denne udgave: WDT Weiss Distribution Technique Stockfleths Move Ædel Varietal Strint Jet Staub tamp Rist (geografisk) Rist (traditionel) Puritaner PID Microfoam Mikroskum Steaming Dampning Strække mælken Skumme mælken Tre vejs ventil Drypbakke Termer der vedrører selve den visuelle vurdering af kaffen Termer der forklarer dårlig brygteknik

INDHOLD: Barista træning. Coffee Art

INDHOLD: Barista træning. Coffee Art BARISTA TRÆNING INDHOLD: Barista træning Rengøring af maskine og udstyr 4 Brygning af espresso 5 Dosering og pakning af portafilter 6 Brygning 8 Steaming af mælk 10 Coffee Art Hjerte 13 Tulipan 14 Populære

Læs mere

GOD. kaffe. Grundbog for kaffeelskere

GOD. kaffe. Grundbog for kaffeelskere GOD kaffe Grundbog for kaffeelskere Baristaen (eller sådan brygger du en god kop kaffe) I de foregående kapitler har vi kigget på en masse forhold, som er med til at skabe de gode kaffebønner. I dette

Læs mere

Quahwa.dk. Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super

Quahwa.dk. Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super 1 2 3 4 11 I II 5 6 7 8 9 10 1. Lampe 2. Manometer til tryk i kedel 3. Damp, hane til damp 4. Filterholder/portafilter 5. Termostat lampe 6. Manometer

Læs mere

- kaffe til enhver lejlighed

- kaffe til enhver lejlighed Ristet kaffe 1 2 Merrild kaffe til enhver lejlighed Hos Merrild Coffee Systems er vi eksperter i kaffe. Vi har mange års erfaring med udvælgelse af kaffebønner, ristning og formaling til de forskellige

Læs mere

- haandristet specialkaffe. Introduktion. Til håndristet specialkaffe. Et tilbud fra det lokale mikroristeri

- haandristet specialkaffe. Introduktion. Til håndristet specialkaffe. Et tilbud fra det lokale mikroristeri - haandristet specialkaffe Introduktion Til håndristet specialkaffe Et tilbud fra det lokale mikroristeri TIL DIG FRA MOKKAHOUSE Vi tilbyder en velkomstpakke bestående af en verdensklasse-kværn til prisen

Læs mere

Håndholdt baristamælkeskummer

Håndholdt baristamælkeskummer Håndholdt baristamælkeskummer da Brugsanvisning og opskrifter Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88565AS4X4VII 2017-03 Kære kunde! Din nye barista-mælkeskummer gør det nemt og hurtigt at skumme kold eller varm

Læs mere

I 2010 har Scanomat 50 års jubilæum. I 1980 udviklede Scanomat den første fuldautomatiske cappuccino maskine i verden.

I 2010 har Scanomat 50 års jubilæum. I 1980 udviklede Scanomat den første fuldautomatiske cappuccino maskine i verden. Ren Besked kaffe Om I 2010 har Scanomat 50 års jubilæum. I 1980 udviklede Scanomat den første fuldautomatiske cappuccino maskine i verden. Vi eksporterer til 46 lande, og alle vore kaffebryggere bliver

Læs mere

VEJEN TIL EN PERFEKT ESPRESSO

VEJEN TIL EN PERFEKT ESPRESSO BARISTA At være barista og arbejde professionelt med at tilberede kaffedrikke er et håndværk og ofte en livsstil. Det kræver stor viden om råvarer, ristning, maskiner, tilberedningsmetoder, servering,

Læs mere

SMAGSKAFFE WWW.PURISTO.COM

SMAGSKAFFE WWW.PURISTO.COM W W W. P U R I S T O. C O M SMAGSKAFFE Puristo Ludicrous Liqourice Coffee Arabica bønner fra Honduras, Colombia og Brasilien er her blandet med velsmagende lakridssmag. Noterne af lakrids kan tydeligt

Læs mere

AROMA COFFEE by XP DIGITAL

AROMA COFFEE by XP DIGITAL AROMA COFFEE by XP DIGITAL INTELLIGENTE KAFFE LØSNINGER SOM MATCHER DIN SMAG VORES MISSION ER AT TILBYDE DE BEDSTE KAFFELØSNINGER TIL DE DANSKE ARBEJDSPLADSER. Vores altafgørende fokus er, at vi i samarbejde

Læs mere

FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING

FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING ØLSMAGNING SIDE 1 AF 8 ØLSMAGNING Ved en ølsmagning er det vigtigt at bruge sanserne. Først lugtesansen, derefter synssansen og til sidst smagssansen og følesansen. FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING Det er

Læs mere

r trykfejl og ændringer. d fo rbehol er tages fo ber 2012 Version 1.0. D Varenr. 1000009 Septem passion

r trykfejl og ændringer. d fo rbehol er tages fo ber 2012 Version 1.0. D Varenr. 1000009 Septem passion Varenr. 1000009 September 2012 Version 1.0. Der tages forbehold for trykfejl og ændringer. passion Hvordan elsker man kaffe?... På samme måde som man elsker livet. Med omhu. Passion. Omtanke, og ved at

Læs mere

Merrild Kaffekatalog

Merrild Kaffekatalog Merrild Kaffekatalog 1 Friskbrygmaskiner Filter og friskbrygmaskiner er kendetegnede ved, at kaffen brygges på ristet, formalet kaffe, hvilket frigør en herlig aroma. Til friskbrygmaskiner tilbyder vi

Læs mere

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed Mælkeskummer Model Nr: 2137 Generel vejledning om pleje og sikkerhed Tak, fordi du har valgt en elektrisk mælkeskummer. Apparatet er designet og fremstillet efter høje standarder, og ved korrekt brug og

Læs mere

Caffè innovazione I E D B Y I F C E R T I T A L I A N T A S T E R S

Caffè innovazione I E D B Y I F C E R T I T A L I A N T A S T E R S DK Caffè innovazione C E R T I F I E D B Y I T A L I A N T A S T E R S VELKOMMEN TIL SAECO! Tillykke med din nye Saeco maskine, en maskine af højeste klasse. En god kop kaffe hører til et af livets goder,

Læs mere

CAFITESSE QUANTUM DEN ENKLE LØSNING TIL DE KRÆVENDE ØJEBLIKKE

CAFITESSE QUANTUM DEN ENKLE LØSNING TIL DE KRÆVENDE ØJEBLIKKE CAFITESSE QUANTUM DEN ENKLE LØSNING TIL DE KRÆVENDE ØJEBLIKKE Bryg en rigtig god kop kaffe på 3,5 sekunder Lav op til 700 kopper i timen 3-5 minutters rengøring pr. uge Ingen kaffegrums Minimalt spild

Læs mere

Merrild Ristet Kaffe. Kaffe til enhver smag

Merrild Ristet Kaffe. Kaffe til enhver smag Merrild Ristet Kaffe Kaffe til enhver smag 1 Merrild Kaffe til enhver smag Hos Merrild Coffee Systems er vi eksperter i kaffe. Vi har mange års erfaring med udvælgelse af kaffebønner, ristning og formaling

Læs mere

Michter s 10 YEAR KENTUCKY STRAIGHT BOURBON

Michter s 10 YEAR KENTUCKY STRAIGHT BOURBON 10 YEAR KENTUCKY STRAIGHT BOURBON Denne bourbon blev kåret til Best American Whiskey af Food and Wine Magazine, og whiskeyentusiaster over hele verden er enige: Det her er whiskey i verdensklasse. Den

Læs mere

BARER, CAFÉER OG RESTAURANTER DIN PROFESSIONELLE PARTNER SIDEN 1966

BARER, CAFÉER OG RESTAURANTER DIN PROFESSIONELLE PARTNER SIDEN 1966 BARER, CAFÉER OG RESTAURANTER DIN PROFESSIONELLE PARTNER SIDEN 1966 Roversi Regal - 90% arabica / 10% robusta Dette er vores italienske kunders favorit. Den giver en kraftig lækker espresso med fyldig

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

Mandelkugler med whisky. Mandelkaramel. 1. Smelt sukkeret. 1. Sæt ovnen på 50 C. 2. Når det er gyldent, røres sirup og smør i.

Mandelkugler med whisky. Mandelkaramel. 1. Smelt sukkeret. 1. Sæt ovnen på 50 C. 2. Når det er gyldent, røres sirup og smør i. Mandelkaramel 1. Smelt sukkeret. Mandelkugler med whisky 1. Sæt ovnen på 50 C. 150 g sukker 1 ss sirup 50 g smør 150 g mandler Olie Folie 2. Når det er gyldent, røres sirup og smør i. 3. Tilsæt mandlerne

Læs mere

Melitta bar-cube. Perfekt til kaffe & chokolade. Melitta SystemService

Melitta bar-cube. Perfekt til kaffe & chokolade. Melitta SystemService Melitta bar-cube Perfekt til kaffe & chokolade Melitta SystemService Perfekt til kaffe & chokolade Det højeste niveau af kaffe nydelse Den nye Melitta bar-cube: din partner for perfekt kaffespecialiteter

Læs mere

Beanto-Cup. optimeret. Animo introducerer den nye OptiBean

Beanto-Cup. optimeret. Animo introducerer den nye OptiBean Beanto-Cup optimeret Animo introducerer den nye OptiBean Den nye standard for Bean-to-Cup * *Fra bønne til kop OptiBean fra Animo Animo har genopfundet Bean-to-Cup-processen. Resultatet er: OptiBean. En

Læs mere

UDSØGT KAFFESORTIMENT

UDSØGT KAFFESORTIMENT UDSØGT KAFFESORTIMENT UDSØGT KAFFESORTIMENT cobs Douwe Egberts leverer både en kaffeoplevelse og en hyggelig cafékultur til din virksomhed. Enhver kan føle sig som en dygtig barista, så uanset om du foretrækker

Læs mere

Eriks Mad og Musik 27. november 2010 Julekonfekt og julegodter

Eriks Mad og Musik 27. november 2010 Julekonfekt og julegodter Eriks Mad og Musik 7. november 00 Julekonfekt og julegodter Havregrynskugler 0 g smør spsk kakao 00 g flormelis 00 g havregryn ½ dl piskefløde evt. et par dråber mandelessens (eller tsk vanillesukker)

Læs mere

KAFFE LARS. Håndplukket kvalitet udvalgt med sjæl og maskulin kærlighed til dig, dine kunder, gæster og medarbejdere

KAFFE LARS. Håndplukket kvalitet udvalgt med sjæl og maskulin kærlighed til dig, dine kunder, gæster og medarbejdere KAFFE LARS Håndplukket kvalitet udvalgt med sjæl og maskulin kærlighed til dig, dine kunder, gæster og medarbejdere HÅNDPLUKKET KVALITET UDVALGT MED SJÆL OG KÆRLIGHED FIRMAET HEDDER DET SAMME SOM MIG.

Læs mere

Giuseppe Lavazza Vicedirektør hos Lavazza S.p.a. Henrik Otto Chef for globalt design hos Electrolux. ctrolux er en markedsførende virksomhed på

Giuseppe Lavazza Vicedirektør hos Lavazza S.p.a. Henrik Otto Chef for globalt design hos Electrolux. ctrolux er en markedsførende virksomhed på Ifølge itali enere kan espre sso ku ntilb ilbere eredes på min måde A MOD O MIO. Og kun Ital lien kan, med dets renommé for kvalitet og nyd else e af livets mest simple og rene glæder, få dig til at opleve

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale.

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. Øl fra FUR Bryghus FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. 30,- Rolig og klar øl med farve som rødgyldent rav. Småboblende med tæt cremefarvet skum, der giver fine blonder på glasset.

Læs mere

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS Alt vores øl er brygget ud fra egne opskrifter af udvalgte kvalitets råvarer, blandt andet malt fra Sophus Fuglsang i Haderslev, special malte fra Castle Malting i Belgien

Læs mere

ROYAL 0,0% HEINEKEN 40,- 50,- ØLBRÆT HEINEKEN 0,0% 50,-

ROYAL 0,0% HEINEKEN 40,- 50,- ØLBRÆT HEINEKEN 0,0% 50,- ØL HEINEKEN Fås i mere end 170 lande og er dermed det mest internationale ølmærke af alle. Karakteristisk for Heineken er en frisk og frugtagtig aroma, der stammer fra gæren, og en behagelig, ikke for

Læs mere

Kaffe varmer på bundlinien

Kaffe varmer på bundlinien Kaffe varmer på bundlinien Fordele ved et samarbejde Mulighed for øget indtjening Mulighed for at dække flere behov hos kunden Bredt kaffesortiment noget for enhver smag Bredt tesortiment Bredt sortiment

Læs mere

STANDARD SELECTION - Cubes 140 g

STANDARD SELECTION - Cubes 140 g STANDARD SELECTION Wally and Whiz er skabt ud fra en drøm om at lave en vingummi til hele verden. En inkluderende vingummi, alle kan samles om uanset smag, intolerance, alder, religion eller geografisk

Læs mere

Café Baltic. Menu. Åbningstider 2014. (Køkken 17:30) Lørdag 01-01-14 21-06-14 16-08-14 27-12-14. 09:30-15:00 (Køkken 14:30)

Café Baltic. Menu. Åbningstider 2014. (Køkken 17:30) Lørdag 01-01-14 21-06-14 16-08-14 27-12-14. 09:30-15:00 (Køkken 14:30) Menu Café Baltic Snellemark Centret Snellemark 17 3700 Rønne Tlf. 56 91 26 66 E-mail: mail@cafebaltic.dk Web: www.cafebaltic.dk Åbningstider 2014 Mandag-Fredag 09:30-18:00 (Køkken 17:30) Lørdag 01-01-14

Læs mere

- missbagel.dk - kavamerica.com

- missbagel.dk - kavamerica.com KAV PRODUKT Europe - Aa-Louis Hansens KATALOG Allé 2 - DK 3060 Espergærde +45 49 22 35 94 lars.bogs@kavamerica.com - missbagel.dk - kavamerica.com Om KAV America Denne serie af kvalitets chai latte, kakao

Læs mere

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne Beer Machine Q/A Samling og test Problem Den store firkantede pakning hopper op i hjørnerne Holderne kan være svære at montere efter pakningen er monteret Beer Machine holder ikke trykket Beer Machine

Læs mere

Hvid chokolade cheesecake med karamel og popcorn

Hvid chokolade cheesecake med karamel og popcorn Hvid chokolade cheesecake med karamel og popcorn Når man hører ordet popcorn, forbinder man det slet ikke med cheesecake. Men da jeg læste, at de på The French Laundry i San Francisco serverer en cheesecake

Læs mere

Ebeltoft gårdbryggeri ligger i Mols Bjerge Nationalpark. Læskedrikken er lavet på hindbær, økologisk rørsukker og vand fra byens brønd.

Ebeltoft gårdbryggeri ligger i Mols Bjerge Nationalpark. Læskedrikken er lavet på hindbær, økologisk rørsukker og vand fra byens brønd. RAMBLA BRUCE COST GINGER ALE - ORIGINAL Denne læskedrik er lavet på frisk ingefær (ingen ekstrakt eller olier) og ren rørsukker. Det er en simpel, lækker, krydret drik med ufiltreret ingefær og en smule

Læs mere

BESKRIVELSE AF APPARATET

BESKRIVELSE AF APPARATET DK Læs denne instruktionsbog omhyggeligt, før apparatet installeres og tages i brug. Kun på denne måde kan man opnå de bedste resultater og den højeste brugssikkerhed. BESKRIVELSE AF APPARATET (se fig.

Læs mere

ZegoCoffee ZegoWater ZegoTech. Vores kvalitet er bygget på 25 års erfaring.

ZegoCoffee ZegoWater ZegoTech. Vores kvalitet er bygget på 25 års erfaring. ZegoCoffee ZegoWater ZegoTech Vores kvalitet er bygget på 25 års erfaring. Winner of the coffee professional in Stockholm 2015 & 2017 Best office coffee ETNA Dorado ES 121 Dorado er en perfekt løsning

Læs mere

High Five 10 - Australien

High Five 10 - Australien High Five 10 - Australien High Five is Back! Endnu en Holstebro vine, tegnet af Pauls børn; Jamie, Theresa, Tobias & Dj Glimrende Shiraz og Cabernet Sauvignon som byder på friske aromaer af brombær, solbær

Læs mere

Sæt til chokolade - tilberedning

Sæt til chokolade - tilberedning Sæt til chokolade - tilberedning da Produktinformation og opskrifter Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 91402AB5X6VII 2017-07 Kære kunde! Med dit nye sæt til chokoladetilberedning kan du skabe dine egne fyldte

Læs mere

TOP PERFORMANCE KARISMA

TOP PERFORMANCE KARISMA TOP PERFORMANCE in compact dimensions KARISMA N&W OG NECTA: EN LANG TRADITION FOR TEKNOLOGISK OVERLEGENHED. N&Ws succes inden for HORECA-segmentet startede helt tilbage i slutningen af 60 erne, da Zanussi

Læs mere

KAV AMERICA S CHAI, CACAO & FRAPPE MISS BAGEL

KAV AMERICA S CHAI, CACAO & FRAPPE MISS BAGEL KAV AMERICA S CHAI, CACAO & FRAPPE KAV AMERICA CHAI, CACAO & FRAPPE Miss Bagel er eneforhandler i Europa af Original CHAI, Criollo HOT CACAO og Frappe Blended fra KAV America, som er et af USAs bedste

Læs mere

agurk gulerod grøntsager

agurk gulerod grøntsager Opgave : Grove og fine grøntsager Fine grøntsager som agurk og tomat indeholder mere vand end grove grøntsager som gulerod og kål. Find ud af, hvor meget vand du kan presse ud af en agurk og af en gulerod.

Læs mere

Vi har samlet inspirationen her i denne lille ebog, som du kan lade dig inspirere af.

Vi har samlet inspirationen her i denne lille ebog, som du kan lade dig inspirere af. Lunt & lækkert Efterår og vinter er lig med varme. Hygge. Ild i pejsen. Bløde tæpper og mørke aftener. Og den kolde tid er også lig med varme drikke og masser af traditioner. Hos VINOBLE i Esbjerg er vi

Læs mere

Smagens Dag Smagens Kemi. Workshop 1: Oplev de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft, salt, rucola og løvstikke.

Smagens Dag Smagens Kemi. Workshop 1: Oplev de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft, salt, rucola og løvstikke. Smagens Dag 2008 Smagens Kemi Intro På Smagens Dag skal du træne din smagssans. Du smager med tungen og i mundhulen, hvor der sidder sanseceller, der kan registrere de fem grundsmage: Sødt, surt, salt,

Læs mere

Popcorngryde til grillen

Popcorngryde til grillen Popcorngryde til grillen Produktinformation Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 90421AS2X3VII 2016-12 340 225 Kære kunde! Din nye popcorngryde med emaljebelægning gør det nemt at lave lækre popcorn på grillen

Læs mere

Indhold. brug af espressomaskinen. Vigtige sikkerhedsanvisninger...2 Bortskaffelse af elektriske apparater...3 Elektriske krav...3.

Indhold. brug af espressomaskinen. Vigtige sikkerhedsanvisninger...2 Bortskaffelse af elektriske apparater...3 Elektriske krav...3. Vejledning til espressomaskine Indhold Sikker brug af espressomaskinen Vigtige sikkerhedsanvisninger...2 Bortskaffelse af elektriske apparater...3 Elektriske krav...3 DELE OG FUNKTIONER Espressomaskinens

Læs mere

KLASSISK MOZARTKUGLE. (15 stk.) 200 g Original ODENSE Marcipan 50 g ODENSE Blød Nougat 100 g ODENSE Mørk Overtræk eller ODENSE Mørk Chokolade

KLASSISK MOZARTKUGLE. (15 stk.) 200 g Original ODENSE Marcipan 50 g ODENSE Blød Nougat 100 g ODENSE Mørk Overtræk eller ODENSE Mørk Chokolade JUL T OG LÆKKERT KLASSISK MOZARTKUGLE (15 stk.) 200 g Original ODENSE Marcipan 50 g ODENSE Blød Nougat 100 g ODENSE Mørk Overtræk eller ODENSE Mørk Chokolade Skær marcipanen i skiver og sæt små stykker

Læs mere

AT SERVERE NESPRESSO SIGER EN MASSE OM DIT FIRMA

AT SERVERE NESPRESSO SIGER EN MASSE OM DIT FIRMA K O N T O R AT SERVERE NESPRESSO SIGER EN MASSE OM DIT FIRMA DET ALLERBEDSTE TIL DIT ARBEJDSMILJØ Kaffens opkvikkende virkning gør den til den perfekte drik til, at sætte gang i diskussioner under og efter

Læs mere

AGERBÆK HOTEL. Velkomst

AGERBÆK HOTEL. Velkomst - vinkort AGERBÆK HOTEL Velkomst Abrikos, alkoholfri 15,00 FRANKRIG Concert de Paris, Peche Concert de Paris er en mousserende vin med en vidunderlig smag af fersken 20,00 SPANIEN Miquel de March, Cava

Læs mere

Sådan ryger man på en JensenGrill

Sådan ryger man på en JensenGrill Sådan ryger man på en JensenGrill Indledning Når der laves mad under åben himmel, er der ofte et ønske om, at maden får mere eller mindre røgsmag. Her bliver man kort introduceret til 3 forskellige måde

Læs mere

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder INSTRUKTIONER Inden du begynder Kombucha-moderen er tørret og skal aktiveres. Opbevar kombucha-moderen i køleskab indtil aktivering. Aktiveringsprocessen tager 10-28 dage. Se instruktionerne herunder.

Læs mere

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN

INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN MODUL 7: INTRODUKTION TIL INNOVATION INGENIØRENS ARBEJDSMETODE ELEVVEJLEDNING INGENIØRENS ARBEJDSMETODE: ØV DIG I METODEN I denne aktivitet skal I øve jer i at bruge ingeniørens arbejdsmetode. Øvelsen

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 33-40 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 33. FITNESS MORGENMADSSMOOTHIE 2 dl frosne hindbær En halv banan Drikkeyoghurt med vanilje Lidt juice 3-5 spsk FITNESS Put alle ingredienser i en blender, og blend

Læs mere

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College Løgkompot til fisk 3 stk. Kepaløg. 2 stk. Stjerne anis. ½ spsk. Karry. 25 gram. Cashewnødder. ½ dl. Hvid balsamico. 1 stor spsk. Honning. Salt og peber. Rapsolie. Pil og rens løgene. Skær fra top til bund

Læs mere

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Bruschetta med tun 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Tunsalat: 300 gr. tun i vand 1,5 dl. mayonnaise 2 dl. Finthakket bladselleri ½finthakket løg 4 spsk. Citronsaft Salt og frisk kværnet sort peber

Læs mere

BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE

BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE 2 Find eksempler på andre stimulanser, udover koffein, der findes i naturen og undersøg via internettet, hvordan de virker på kroppen. Lav en spørgeskemaundersøgelse blandt

Læs mere

Dansk vejledning Badger Crescendo

Dansk vejledning Badger Crescendo Badger Crescendo 175-7 Udarbejdet af Modelskibet.dk Michael Bern-Martens Side 1 af 10 Indledning Model 175 er en Bottom Feed, Dual Action, Internal Mix airbrush. Derved er Model 175 også blandt de mest

Læs mere

Forretter. Supper. Salater

Forretter. Supper. Salater Menu & vin Forretter 1. Saganaki 59,- Paneret fetaost med salat og tzatziki 2. Dolmadaki 59,- Fyldte vinblade med tzaziki og salat og brød Supper 3. Tomatsuppe 49,- Serveres med brød 4. Gullaschsuppe 59,-

Læs mere

Den søde tands venner

Den søde tands venner Den søde tands venner Ferskenkonfekt* ¾ dl mandler skoldes, smuttes og hakkes groft. 1 dl tørrede ferskner klippes i stykker, der blendes groft i en køkkenmaskine. 1 dl havregryn ristes på en tør stegepande

Læs mere

PIEMONDO Piemonte DOC Rosso 2015

PIEMONDO Piemonte DOC Rosso 2015 PIEMONDO Piemonte DOC Rosso 2015 Piemondo er en dejlig saftig og fyldig rødvin fra Piemonte i Norditalien. Vinen er produceret af 60% Barbera, 20% Nebbiolo og 20% Dolcetto. Vinmarkerne er beliggende omkring

Læs mere

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller USB-stiks bliver stadig brugt rigtig meget, og da man nu engang imellem kan få et 64gb USB stik til 249 kr i f.eks. Aldi, så er USB-stikket stadig det oplagte transportable medie, da det er lille og modsat

Læs mere

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret Råvarer: Pighvar Østers Forskellige Kartofler Kørvel Agurk Persille Purløg Dild Estragon Skalotteløg Perleløg Løg Citron Sukker Æbleeddike Smør Fløde Hønsefond Forret Tatar af pighvar og østers Syltet

Læs mere

VEJLEDNING TIL BRUG AF STEMPELKANDE

VEJLEDNING TIL BRUG AF STEMPELKANDE VEJLEDNING TIL BRUG AF STEMPELKANDE INDHOLD DANSK DELE OG FUNKTIONER...2 Dele og tilbehør...2 SIKKER BRUG AF STEMPELKANDEN...3 Vigtige sikkerhedsanvisninger...3 BRUG AF STEMPELKANDEN...5 Betjening af stempelkanden...5

Læs mere

Årets mest eksklusive whiskysamling

Årets mest eksklusive whiskysamling PRESSEMEDDELELSE 25-09-2017 Special Releases 2017 Årets mest eksklusive whiskysamling For 16. år i træk lancerer Diageo en samling meget sjældne og eksklusive whiskyer fra en række forskellige destillerier,

Læs mere

Choco-Hazelnut 2 Chokolade Smager alt for sødt og det giver kvalm. Choco-Hazelnut 5 Vanille

Choco-Hazelnut 2 Chokolade Smager alt for sødt og det giver kvalm. Choco-Hazelnut 5 Vanille Smag Vote Favorite Forslag Choco-Hazelnut 5 Fast del af jeres sortiment Choco-Hazelnut 4 Chokolade Choco-Hazelnut 2 Chokolade Det en fin blanding, med en klar smag af hasselnød, dog er den meget sød så

Læs mere

CafeRomatica NICR7.. Fuldautomatisk espressomaskine Brugermanual Oversættelse: rigtigkaffe.dk. A passion for coffee.

CafeRomatica NICR7.. Fuldautomatisk espressomaskine Brugermanual Oversættelse: rigtigkaffe.dk. A passion for coffee. CafeRomatica Fuldautomatisk espressomaskine Brugermanual Oversættelse: rigtigkaffe.dk NICR7.. DK A passion for coffee. 1 A Display (hovedmenu) B Venstre drejeknap C Højre drejeknap D Display indstillinger

Læs mere

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN Her kan du få en masse gode ideer af Økobanden til hvordan du kan gøre din fødselsdag sund, sjov og økologisk. BEMÆRK: Fødselsdagsopskrifterne er til 10 børn. MENU 1 Æbleorm af

Læs mere

Dansk TEKNISKE EGENSKABER:

Dansk TEKNISKE EGENSKABER: IFU Krups XP2240-EO_8000828361-02 29/11/11 09:20 Page98 n Hvis ledningen er beskadiget, skal den udskiftes af fabrikanten, dennes kundeservice eller en person med lignende kvalifikation for at undgå, at

Læs mere

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam 1 8 1 9 3 2 230 215 200 185 170 ionic + - 5 4 6 7 pro 230 steam ionic titanium 2 DANSK Glattejern i pro 230 steam Glattejernet i pro 230 steam fra BaByliss er et dampglattejern med meget høj temperatur

Læs mere

KAGER & DESSERTER MED NOUGAT

KAGER & DESSERTER MED NOUGAT KAGER & DESSERTER MED NOUGAT MARONI (CA. 25 STK.) 500 g 500 g 210 g 15 g Ingredienserne røres sammen. Makroner på ca. 25 g sprøjtes ud på bageplade med bagepapir. Sigt med flormelis, inden de bages ved

Læs mere

Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11.

Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11. 20. april 2009 Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11. april 2009 Testede produkter: Cirli Æblemost Cox Æblemost

Læs mere

O P. x1 x2 F088 XS1000. 15 14 25 x1 =1. 26 1x4. b c. 1 cup 7 8. 29 30 e. f E F D. G 10 I g!! h H M. www.krups.com

O P. x1 x2 F088 XS1000. 15 14 25 x1 =1. 26 1x4. b c. 1 cup 7 8. 29 30 e. f E F D. G 10 I g!! h H M. www.krups.com N O P 1 2 3 11 12 = J = 24 23 x1 x1 x2 F088 d XS1000 4 L B 6 13 15 14 25 x1 =1 27 x1 a C 26 1x4 i A J 5 b c 1 cup 7 8 9 16 28 17 29 30 e K x1 f E F D G 10 18 19 20 21 1 I g!! h H M 2 www.krups.com 06 06

Læs mere

Espressions fra Australien - designet til at holde!

Espressions fra Australien - designet til at holde! Espressions fra Australien - designet til at holde! Produkter fra Espressions er designet og udviklet i Australien og tilbyder det bedste fra 2 verdener. Høj kvalitet og et flot design gør arbejdet i køkkenet

Læs mere

CafeRomatica NICR10.. Espressomaskine Brugermanual Oversættelse: A passion for coffee.

CafeRomatica NICR10.. Espressomaskine Brugermanual Oversættelse:   A passion for coffee. CafeRomatica NICR10.. Espressomaskine Brugermanual Oversættelse: www.rigtigkaffe.dk A passion for coffee. 72 2. FØRSTE OPSTART... 74 2.1. KOM GODT I GANG... 74 2.2. DE VIGTIGSTE FUNKTIONER... 74 2.3. PÅFYLDNING

Læs mere

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger CLAUS HOLM: OPSKRIFTER MED TANG fra onsdag 2. maj 2012. Brød, kager og rugbrød. Brain basser 200 gram gær 150 gram sukker 10 hele æg 1 liter vand koldt 2 spsk spirolina 100 gram smør ½ kilo fint bygmel

Læs mere

ARTISAN -ESPRESSOMACHINE GIDS VOOR HET BESTE RESULTAAT ARTISAN ESPRESSOMASCHINE ANLEITUNG FÜR PROFESSIONELLE ERGEBNISSE

ARTISAN -ESPRESSOMACHINE GIDS VOOR HET BESTE RESULTAAT ARTISAN ESPRESSOMASCHINE ANLEITUNG FÜR PROFESSIONELLE ERGEBNISSE ARTISAN -ESPRESSOMACHINE GIDS VOOR HET BESTE RESULTAAT Artisan Espresso Machine Guide to expert results Machine à espresso Artisan GUIDE DU CONNAISSEUR ARTISAN ESPRESSOMASCHINE ANLEITUNG FÜR PROFESSIONELLE

Læs mere

HINDSGAVL SLOT AMBASSADØR FOR PENFOLDS GLASS LIST

HINDSGAVL SLOT AMBASSADØR FOR PENFOLDS GLASS LIST HINDSGAVL SLOT HINDSGAVL SLOT AMBASSADØR FOR PENFOLDS GLASS LIST TOPPEN AF DOWN UNDER Der er ikke nogen sandsynlighed for, at Penfolds overlegenhed nogensinde vil blive udfordret af andre australske vinerier.

Læs mere

Den lille ABC om fyldte praliner. en lille ABC om fyldte praliner

Den lille ABC om fyldte praliner. en lille ABC om fyldte praliner Den lille ABC om fyldte praliner en lille ABC om fyldte praliner Lækre opskrifter på søde lækkerier Lækre, hjemmelavede fyldte praliner. Med gode ingredienser, det rigtige tilbehør og lidt øvelse, kan

Læs mere

sunde muffins der smager magisk!

sunde muffins der smager magisk! Magic Muffin - sunde muffins der smager magisk! Hvem elsker ikke lækre hjemmebagte muffins? Nu kan nyde dem med virkelig god samvittighed - for de er uden kornprodukter, mælk og sukker. Til gengæld er

Læs mere

BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE

BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE BIOLOGI UNDERVISNINGSMATERIALE På Kaffeinfo.dk finder du information om kaffe, der kan bruges som baggrundsviden til opgaverne. Derudover skal du finde informationer på nettet eller biblioteket. God fornøjelse

Læs mere

Hvordan passer du din surdej?

Hvordan passer du din surdej? Hvordan passer du din surdej? En surdej kan overleve i flere år, hvis du bare giver den lidt førstehjælp i ny og næ. Derfor er det en god idé at blive gode venner med den, det kunne jo ende med et langt

Læs mere

Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring

Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring Ved Karina Kyhn Andersen www.viffos.dk Sensorik Kulinarisk sensorik er læren om alle de oplevelser vi har omkring et måltid. Alle

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER

OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER Julens søde sprøde sager Julen er over os og noget af det vi elsker mest ved denne højtid er duften af hjemmebag og de hyggelige stunder i køkkenet. Der er mange traditioner

Læs mere

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle!

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! 150 g smør* 150 g sukker 2 dråber vaniljeekstrakt 2 æg** 150 g glutenfrit selvhævende hvidt mel fra Doves Farm (Self-raising White

Læs mere

Kaffen til arbejdet er der noget vigtigere? Derfor skal du vælge Cafax. Vores historie

Kaffen til arbejdet er der noget vigtigere? Derfor skal du vælge Cafax. Vores historie Vores historie Kaffen til arbejdet er der noget vigtigere? Hos Cafax lever og ånder vi for god kaffe. Gennem mere end 50 år har vi leveret kvalitetskaffe til danske arbejdspladser, og det gør os til Danmarks

Læs mere

Sherry er i den grad vinen der deler vandene. Vi har i denne uge anmeldt 20 sherryer.

Sherry er i den grad vinen der deler vandene. Vi har i denne uge anmeldt 20 sherryer. Persondata politik 30. Maj 2014 Tid til sherry Sherry er i den grad vinen der deler vandene. Vi har i denne uge anmeldt 20 sherryer. Af: Thomas Rydberg Follow @ThomasRydberg 82 follow ers Sherry er nok

Læs mere

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Let & Lækkert 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Nyd den rene søde smag i Hermesetas SteviaSweet. Steviol Glykosid som er et udtræk fra Steviaplanten produceres for Hermesetas

Læs mere

OPGAVEHÆFTE. Tværfagligt forløb i Biologi, Geografi og Samfundsfag

OPGAVEHÆFTE. Tværfagligt forløb i Biologi, Geografi og Samfundsfag OPGAVEHÆFTE Tværfagligt forløb i Biologi, Geografi og Samfundsfag Forløbet er tiltænkt 7.-9. klasse og er et fællesfagligt forløb om kaffe og kaffeproduktion DANSK KAFFEINFORMATION Nyhavn 6 1051 København

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

VINkort. (Til velkomst og dessert)

VINkort. (Til velkomst og dessert) Champagne og Mousserende vine (Til velkomst og dessert) Crémant d Alsace Brut Cave Vinicole de Hunawihrs Cremant er ren, frisk og elegant. Bouquet en er fint duftende og blomsteragtig, og smagen er tør,

Læs mere

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter Ismaskine Model nr. 1664 220-240V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter BRUGSANVISNING 1 Vigtige sikkerhedsforanstaltninger. Ved brug af elektriske apparater er det vigtigt at overholde grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger,

Læs mere

Banankage med lys cremeux og nibs

Banankage med lys cremeux og nibs Banankage med lys cremeux og nibs Glem alt om de banankager, du hidtil har smagt! Denne kage har den lækreste fugtige konsistens, der står rigtig godt til den lyse cremeux og den sprøde tekstur, som kakaonibsene

Læs mere

DET HANDLER OM KANDER. M-Line Excelso Termokander Animo-udstyr til kander med frisk kaffe.

DET HANDLER OM KANDER. M-Line Excelso Termokander Animo-udstyr til kander med frisk kaffe. DET HANDLER OM KANDER M-Line Excelso Termokander Animo-udstyr til kander med frisk kaffe. ER DER NOGEN, DER VIL HAVE EN KOP KAFFE? Med et enkelt fingertryk bliver M-linekaffemaskinen aktiveret. I kedlen

Læs mere

Bristol Black Spiced. Destilleri: Ukendt. Stil: Krydret. Farve: Sort. Alkohol: 42% Vol.: 0,7 L. Alder: Ukendt. Noter:

Bristol Black Spiced. Destilleri: Ukendt. Stil: Krydret. Farve: Sort. Alkohol: 42% Vol.: 0,7 L. Alder: Ukendt. Noter: Bristol Black Spiced Ukendt Krydret Sort Alkohol: 42% Ukendt Black strap molasses, rørsukker, tobak, rom og krydderier blev leveret til havnen i Bristol i det 18 århundrede. Denne spiced rom afspejler

Læs mere

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet 1 roulade =16 stk. Kage: 3 æg str. L 150 g sukker 60 g mel 60 g kartoffelmel 1 tsk bagepulver

Læs mere

De størst mulige standarder med hensyn til kvalitet, ekspertise, ydelse, driftssikkerhed og enkelthed er det, der bedst kendetegner Nespresso.

De størst mulige standarder med hensyn til kvalitet, ekspertise, ydelse, driftssikkerhed og enkelthed er det, der bedst kendetegner Nespresso. H O T E L ESPRESSOENS KUNST Garanti for en perfekt kop kaffe når som helst, hvor som helst. En enkel men revolutionerende idé, som Nespresso altid har støttet: at kombinere et udvalg af exceptionelle Grands

Læs mere